Orta Anadolu'da Yeti ştirilen Baz ı Mentha Türleri Üzerinde Bir Ara ştırma. Une Etude sur Quelques Esp&es de Menthe Cultiv&s en Anatolie Centrale

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Orta Anadolu'da Yeti ştirilen Baz ı Mentha Türleri Üzerinde Bir Ara ştırma. Une Etude sur Quelques Esp&es de Menthe Cultiv&s en Anatolie Centrale"

Transkript

1 Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac, Pharm Ankara (1976) (1976) Orta Anadolu'da Yeti ştirilen Baz ı Mentha Türleri Üzerinde Bir Ara ştırma Une Etude sur Quelques Esp&es de Menthe Cultiv&s en Anatolie Centrale Meldn TANKER*, Orhan AKI**, Bilge ŞENER*, Osman SONER* Türkiye'nin nane ya ğı (Oleum Menthae) tüketimi y ıldan yıla artmaktad ır y ıllar ı aras ında yılda ortalama 2-3 ton kadar tüketilen bu uçucu ya ğın ithalat miktar ı 1972 de 8294 ve 1973 te kg a yükselmi ştir y ılındaki ithalat ımız 6593 kg ve 1975 teki 7277 kg d ır. Yurdumuzda, y ılda 8-10 ton kadar mentol ve 2 ton kadar da mentil valeriyanat kullan ıldığı dikkate al ınırsa, Mentha türlerinin kültürünün kendi çap ında önem kazanmış bulunduğu aç ıkça ortaya çıkacakt ır. Her ne kadar, mentol, sentez yoluyla da elde edilebilen bir ham madde ise de, % mentol ta şıyan uçucu ya ğlardan kristallendirme ile bu maddenin elde edili şi bu gün için de geçerli bir yoldur ve doğal mentol, sentetik mentole oranla, özellikle stabilite yönünden, daima tercih edilen bir ürün olmakta devam etmektedir. Türkiye'de yaln ız yurt içinde kullanmak amac ı ile ve yukardaki değerler dikkate al ındığında, yılda ton nane ya ğı elde edilmesi gerekmektedir. Buna göre bu gün için en az ından dekarl ık bir ekim alan ına gereksinme duyulmaktad ır. Türkiye'de doğal olarak yeti şen Mentha türlerinden M. pulegium'un çe şitli bölgelerden toplanan örnekleri üzerinde (1,2,3,5) yapılan ara ştırmalar, bu türden elde edilen ya ğın % kadar ının pulegon oldu ğunu kan ıtlamaktad ır. Pulegon, mentol yar ısentezinin ilk maddelerinden biridir. Redaksiyona verildiği tarih: 27 Ocak * Farmakognozi Kürsüsü, Eczac ılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi. ** Teknik Ziraat Müdürlü ğü, Isparta.

2 Baz ı Mentha Türleri Üzerinde Ara ştırma 127 Anadolu'da doğal olarak yeti şmekte olan M.longifolia, M.aquatica, M.tomentosa türleri üzerinde ba şlatılmış bulunan çal ışmalar henüz tamamlanmam ış bulunmakla beraber bu türlerin de baz ı ketonlar yönünden zengin olan uçucu ya ğlar ta şıdığı ve özellikle yar ı sentez yönünden önemli oldu ğu şimdiden bilinmektedir. Mentol bak ımından zengin türlerden Mentha piperita'nın baz ı, bölgelerde, yayg ın olmayan kültürü yap ılmaktad ır. Ankara civar ında yapılan kültürden elde edilen uçucu ya ğın % 44.0 (2) ve Akhisar'da yap ılan bir kültürden elde edilen uçucu ya ğın da % 49.4 (4) total mentol ta şıdığı önceden yap ılmış olan ara ştırmalarla saptanm ış bulunmaktad ır. Bu miktarlara ve ara ştırmalarda verilen di ğer değerlere göre ad ı geçen kültürlerden elde edilen uçucu ya ğlar, kodeks ve farrnakope standartlar ına uygunluk göstermemektedir. Şimdiye kadar yap ılan ve yayınlanmış bulunan ara ştırmalara göre farmasötik standartlara uygun uçucu ya ğ veren ilk kültür Isparta'da yap ılmıştır. Bu bölgede 1970 y ılında dikimi yapılan ve iyi gelişmiş M.piperita var. officinalis, f. rubescens (Mitcham nanesi), henüz çiçek açarken biçilmi ş ve bu bitkilerden elde edilen uçucu ya ğda, % 62.2 total mentol % 48.3 serbest mentol % 13.9 mentil asetat % 13.1 menton % 4.3 mentofuran bulunduğu saptanmıştır (6). Fiziksel özellikleri de bu uçucu ya ğın farmasötik standartlara uygun oldu ğunu göstermektedir. Bu ara ştırmada, yukarda ad ı geçen "Mitcham" türü dahil 3 Mentha türü ile yap ılan baz ı kültür ve üretim denemeleri de ğerlendirilmeğe çalışılmıştır. Dikimi yapılan Mentha türlerinden 5 hususun incelenmesi amaçlanmıştır ; 1 Isparta'da yılda 2 biçim yapman ın mümkün olup olmad ığı, 2 Mentha türlerinden, özellikle, Mitcham nanesinden, bir defa dikildikten sonra, en çok 3 y ıl ürün alınabileceği bilindiğine göre, Mentha dikilmiş bir tarlaya, bitkiler söküldükten sonra tekrar Mentha dikilip dikilemiyeceği,

3 128 Mekin TANKER, Orhan AKI, Bilge ŞENER, Osman SONER 3 Tarlayı seyreltmenin verim ve kalite üzerine etkisi, 4 Taze halde distillenen bitkilerle soldurulmu ş bitkilerin uçucu yağ verimi bakımından kar şıla ştırılmas ı. 5 Mitcham nanesinin diğer türlerle, uçucu ya ğ verimi ve kalitesi yönünden kar şıla ştır ılmas ı. MATERYAL VE YÖNTEM Bu ara şt ırmada 3 nane türü üzerinde çal ışılmışt ır: 1 Mentha piperita var. officinalis f. rubescens (Mitcham nanesi) : 1970 yılında Hamburg'tan getirtilerek Isparta civar ına dikilrni ş, çeliklerin stolonlar ından, Isparta - Kule önü mevkiinde üretilmi ş örnekler*. 2 Ayn ı bitkinin Ankara'da Eczac ılık Fakültesi bahçesine dikilen örnekleri. 3- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Agroekoloji Kürsüsü bahçesinde üretilmi ş ve buradan 1975 y ılında getirilip dikilmi ş Ukraine 541 tipi Mentha piperita**. 4 Yine ayn ı koşullarda getirilip dikilmi ş Polymentha tipi Mentha piperita**. Haz ırlanan parsellerden elde edilen drog miktar ı, dekar ba şına yaş nane olarak hesaplanm ıştır. Toplanan naneler bekletilmeden su buhar ı distilasyonuna tabi tutulmu ş ve uçucu ya ğ verimi yine ya ş nane üzerinden hesaplanm ıştır. Distilasyon için 80 litre kapasiteli, taşınabilir, bak ır bir imbik kullan ılmış ve imbik içindeki su, odun ateşiyle ısıtılmışt ır. Böylece tarla yak ınında ve köylünün kolayca sa ğlıyaca ğı gereçlerle elde edilecek verimin hesaplanmas ına çal ışılmıştır. Elde edilen uçucu ya ğlar ın analizi Gaz kromatografisi ile yap ılmıştır. * Bitkinin temini ve Kuleönünde kültüre al ınması hususunda yard ımların ı esirgemiyen Sayın Av. Ersun Ergöz'e te şekkürü borç biliriz. ** Bitkilerin temini ve Isparta'da yeti ştirilmesi bak ımından yard ımlarını esirgemiyen Sayın Doç.Dr. Ayhan Ceylan'a te şekkürü borç biliriz.

4 Baz ı Mentha Türleri 'üzerinde Ara ştırma 129 Aparey Dedektör Kolon Stasyoner faz Adsorban Is ı : Gas chromatograph Packard 7400 : FID : 5,5 mm çap, 2 m uzunlukta, cam : % 20 Carbowax 20 M : Chromosorb P. : 140 C izotermal Dedektör ısısı : 150 C Enjektör ısısı Ta şıyıc ı gaz H, geçi ş h ızı : 150 'C : Azot (40 ml/dak.) : 35 ml/dak. Hava geçi ş h ız ı : 400 ml/dak. BULGULAR 1 Biçim denemeleri: Bu denemelerin amac ı Mitcham nanesinden Isparta'da bir y ılda 2 ürün almanın mümkün olup olmad ı- ğını saptamakt ır. Bu amaçla 1974 y ılında dikilen nane parsellerinden iki ayr ı kısım denemeye al ınmıştır. Birinci k ısımdan ilk biçim te ikinci biçim te yap ılmıştır. İkinci kısım ise tarihleri aras ında biçilmi ştir. a) Birinci k ısım kültürden ilk biçim yap ıldığı zaman nanelerin boyu ancak cm ye ula şmıştır. Daha geç biçim yap ılsa idi nane boylar ı 5-10 cm daha artabilirdi, ancak bu defa da ikinci biçim için daha da az bir zaman b ırakılmış olacakt ı. İkinci biçim, ikinci defa büyüyen nanelerin çiçeklenme ba şlangıc ında yap ılmıştır. Çiçe ğe geçmi ş olmas ına rağmen bu nanelerin boyu, tek biçime uygulananlara oranla daha k ısad ır. Birinci biçimde ya ş nane verimi dekar ba şına 2000 kg, ikinci biçimde 1000 kg olarak hesaplanm ışt ır. Birinci biçimde % 0.12 ve ikinci biçimde % 0.38 uçucu ya ğ elde edilmi ştir. İlk biçimde az miktarda ya ğ elde edili şi, distilasyonun yap ılışı sıras ında, hatal ı i şlemden ileri gelmi ştir. Bu nedenle, denemede uçucu ya ğ verimi hesaba katılmıyacakt ır. İki biçimden elde edilen ya ğlar karıştır ılmış ve bu ya ğın gaz kromatografisi ile yap ılan analizinde % mentol, % 4.21 mentil asetat, % menton ve % 3.33 mentofuran ta şıdığı saptanm ıştır.

5 130 Mekin TANKER, Orhan AKI, Bilge ŞENER, Osman SONER b) İkinci kıs ım kültürde naneler çiçeklenme ba şlangıcında biçilmiştir. Bu biçimde ya ş nane verimi 2070 kg olarak hesaplanm ıştır. Bu nanelerin biçilir biçilmez yap ılan distilasyonu ile % 0.32 oran ında yağ elde edilmi ştir. Elde edilen yakın, gaz kromatografisi ile yap ılan analizinde, % mentol, % 5.63 mentil asetat, % menton, % 2.69 mentofuran ta şıdığı saptanm ıştır. 2 Tarla verim denemesi: Isparta'da 1973 y ılında dikilmi ş bulunan nanelerin bir k ısmı (80 m2) sökülerek 1975 y ılında yeniden dikim yap ıldı tarihinde biçimi yap ılan naneler iyi geli ş- mi ş değildi. Bu denemede dekar ba şına 815 kg ya ş nane al ındığı ve bu nanelerin % 0.38 uçucu ya ğ ta şıdığı hesaplanmıştır. Elde edilen uçucu yak ın, gaz kromatografisiyle yap ılan analizinde, % mentol, % 6.83 mentil asetat, % menton, % 2.54 mentofuran ta şıdığı saptanm ıştır. 3 Seyreltmenin verim ve kalite üzerine etkisi: Isparta' da 1973 yılında dikilmiş bulunan naneden 60 m 2lik bir alan, çapa sıravari seyreltmeye tabi tutuldu tarihinde henüz çiçek açmadan biçilen bu kısımdan al ınan ya ş nane miktarı dekar ba şına 1160 kg olarak hesaplanm ış ve bu nanelerin biçilir biçilmez yap ılan distilasyonu ile % 0.42 oran ında uçucu yağ elde edilmi ştir. Elde edilen yakın, gaz kromatografisiyle yap ılan analizinde % mentol, % 5.73 mentil asetat, % menton ve % 1.71 mentofuran ta şıdığı saptanm ışt ır. 4 Uçucu yağ verim araştırmas ı : Bu denemeler Ankara'da A.Ü. Eczac ılık Fakültesi bahçesindeki deneme parselinde yeti ştirilen Mitcham nanesi ile yap ılmıştır yılı Nisan ba şında dikilen naneler aynı yıl Temmuz ayı son haftas ında geli şmi ş ama henüz çiçek açmağa başlanmışken biçilmi ş ve bir kısmı bekletilmeden, bir k ısmı bir gün ve bir gece toprak üstünde bekletildikten sonra distillenerek, herbirinde uçucu yağ verimi ve elde edilen uçucu ya ğdaki belliba şlı oksijenli monoterpenlerin miktar tayini yap ılmıştır. Bekletmeden distillenen nanelerden % 1.0 oran ında uçucu yağ elde edilmi ş ve gaz kromatografisiyle bu yak ın % mentol, % 4.56 mentil asetat, % menton, % 0.79 mentofuran ta şıdığı saptanmıştır.

6 Bazı Mentha Türleri Vzerinde Ara ştırma gün ve 1 gece toprak üzerinde bekletildikten sonra distillenen nanelerde ise uçucu ya ğ verimi % 2.4 tür. Bu ya ğın % sinin mentol, % 3.05 inip mentil asetat, % sinin menton ve % 1.06 s ının mentofuran olduğu saptanm ıştır. Toplan ıp kurutulan nanelerden ise % 4.0 oran ında uçucu yağ elde edilmi ş ve bu ya ğın % mentol, % 3.26 mentil asetat, % menton, % 1.91 mentofuran ta şıdığı saptanm ışt ır (Kromatog. 1). C AR BOWAX 20M ti 0 12 Kromatog. 1 Mentha piperita (Çiçek açmadan önce) uçucu yag ının Carbowax 20M kolonundaki gaz kromatogram ı. (1) Mentofuran, (2) Menton, (3) Mentol, (4) Mentilasetat. Bu üç denemede, uçucu ya ğ elde edilen naneler henüz çiçek açmağa ba şlamışken biçilmiştir. Dördüncü bir denemede bitkiler çiçek açm ışken biçilmi ş ve bekletmeden distillenerek uçucu ya ğ elde edilmi ştir. Bu örneklerde uçucu ya ğ verimi % 1.2 dir. Elde edilen uçucu yağda % mentol, % 5.89 mentil asetat, % menton, % 3.93 mentofuran bulundu ğu saptanm ıştır (Kromatog. 2). 5 Nane çe şit denemeleri: Isparta'daki deneme alan ında iki nane türünün ekim denemesi daha yap ılmışt ır.

7 132 Mekin TANKER, Orhan AKI, Bilge ŞENER, Osman SONE' CARBOWAX 20 M da k. Kromatog. 2 Mentha piperita (Çiçek açm ış) uçucu yağının Carbowax 20M kolonundaki gaz kromatogram ı. (1) Mentofuran, (2) Menton, (3) Mentol, (4) Mentilasetat a) Polymentha tipi: 1975 y ılında Ege Üniversitesi, Ziraat Fak., Agroekoloji kürsüsünden getirilip dikimi yap ılan bu naneler tarihinde biçilmi ş ve dekara ya ş nane verimi 834 kg olarak hesaplanmıştır. Bu nanelerin uçucu ya ğ verimi % 0.36 d ır. Elde edilen uçucu ya ğın analizinde, bu ya ğın % mentol, % 5.12 mentil asetat, % menton ve % 1.58 mentofuran ta şıdığı saptanmıştır. b) Ukraine 541 tipi: Ayn ı kaynaktan elde edilip ayn ı zamanda kültürüne ba şlanan bu naneler tarihinde biçilmi ş ve dekar ba şına ya ş nane verimi 1200 kg olarak hesaplanm ıştır. Bu nanelerden % 0.37 oran ında al ınan uçucu ya ğ % mentol, % 5.93 mentil asetat, c>/o menton ve % 0.78 mentofuran ta şımaktad ır. SONUÇ Yapılan tüm denemelerde elde edilen sonuçlar tabloda özetlenmiştir.

8 Tablo: Denenen Nane Örneklerinde Verim ve uçucu Ya ğ Bileşimi Deneme Dekar başına verim Kg Uçucu yağ verimi % Total mentol Uçucu yağda oksijenli terpenler Serbest mentol Mentil asetat Mentol Mentofuran td Yılda iki biçim (Isparta) Yılda tek biçim (Isparta) Tarlaya tekrar ekim (Isparta) Seyreltme (Isparta) rt Bekletmeden distilasyon (Ankara) Soldurduktan sonra distilasyon (Ankara) Kurutulduktan sonra distilasyon (Ankara) Çiçek açm ış örnelderin distilasyon (Ankara) Polymentha (Isparta) Ukraine 541 (Isparta) C» w.

9 134 Mekin TANKER, Orhan AKI, Bilge ŞENER, Osman SONER Yap ılan deneme ve analizlere göre Isparta bölgesinde, Mitcham nanesinden 2 biçim al ınması, üzerinde durulacak bir konudur. Her şeyden evvel dekar ba şına 2000 kg yerine 3000 kg ya ş nane elde edilmektedir. Bu da yap ılacak ek masrafı fazlas ıyla karşılayacak demektir. Elde edilen uçucu ya ğ verimi bak ımından sağlıklı rakamlar elde edilememi ş olmas ına karşın al ınan uçucu yakın % total mentol ta şımas ı bu yakın farmasötik standartlara uygun say ılabileceğini göstermektedir. Tabloda görülen ve tek biçim yap ıldığında toplanan nanelerden elde edilen uçucu yak ın daha az mentol kapsadığına ili şkin sonuç, biçim sayısı ile değil, biçim zaman ı ile ilgilidir. İki biçim denemesinde ikinci biçim, ilk biçim denemesinden 15 gün sonra yap ılmıştır. Bu süre nane uçucu yak ında bulunan menton'un bir kısmının daha mentol haline geçmesine neden olmu ştur. Gerçekten iki biçim denemesinde elde edilen uçucu ya ğda menton miktarı azalm ış, mentol ve mentofuran miktar ı ise yükselmi ştir. Nane dikilmi ş tarladan bitkiler söküldükten sonra tekrar nane dikilmesi halinde, ya ş nane verimi azalmaktad ır. Elde edilen uçucu yakın veriminde ve kalitesinde büyük farkl ılık olmamakla beraber yaş nane veriminin önemli ölçüde azalmas ı, aynı tarlan ın, tekrar aynı amaçla kullan ılma olas ılığını ortadan kald ırmaktad ır. O halde, Mitcham kültürüne 3 y ıl devam ettikten sonra nanelerin buradan sökülüp ba şka bir tarlaya aktar ılmas ı ve eski tarlada da ba şka bir bitki ekimi yap ılması gerekecektir. Seyreltme, uçucu ya ğ verimini artt ırmakta, fakat uçucu ya ğ kalitesine bir ba şkalık getirmemektedir. Denemede dekar ba şına ya ş nane verimi dü şmü ştür. Seyreltmeden sonra bitkilere yeterli geli şme süresini sağlamak gerekmektedir. Bu, tam olarak sa ğlanamad ığından ya ş nane veriminde bir dü şüklük meydana gelmi ş bulunmaktad ır. Bitkide uçucu ya ğ verimi üzerinde yap ılan ara ştırmalar çiçek açm ış bitkilerde hem uçucu ya ğ verimi bak ımından % 20 oran ında bir artma olduğunu hem de elde edilen uçucu ya ğda total mentol yüzdesinin gibi bir orana yükseldiğini göstermektedir. Buna paralel olarak uçucu ya ğdaki menton miktar ı iyice azalm ış ve mentofuran oran ı da önemli ölçüde artm ıştır. Buna göre biçim s ırasında çiçeklenme zaman ını bekleme ğe özellikle dikkat göstermek gerekmektedir. Biçilen bitkiler hemen distillenmemeli, bir gün ve bir gece toprak üzerinde b ırakılarak soldurulduktan sonra distillenmelidir. Böy-

10 Bazı Mentha Türleri Üzerinde Ara ştarna 135 lece uçucu ya ğ verimini % 140 artt ırmak olana ğı elde edilecektir. Gerçi bu art ışın bir kısmı, aslında bitkinin su kayb ına bağlı ba ğıl bir artışt ır ama uçucu ya ğ elde etme s ıras ında harcanacak enerji miktar ının azalt ılmas ı yönünden önemi aç ıktır. Kald ı ki, bu bekletme s ı- rasında, heterozit şeklinde ba ğlı bulunan bir k ısım terpenik alkollerin de aç ığa çıktığı ve uçucu ya ğ veriminde gerçek bir art ış yaratt ığı da bilinmektedir. Biçilen nanelerin kurutulduktan sonra distilasyonu ise uçucu yağ veriminin bağıl art ışını sağlamas ına ra ğmen yağda mentol miktarının azalmas ı yönünden uygun bir i şlem olarak görülmemektedir. Ankara'da yeti ştirilen nanelerle, Isparta'da yeti ştirilenler arasında uçucu ya ğ verimi bak ımından büyük bir farkl ılık var gibi gö rülmektedir. Fakat, bu denemeleri kendi aras ında de ğerlendirmek gerekir. Çünkü Isparta'da köylünün kolayca sa ğlıyabilece ği araç ve gereçlerle distilasyon yap ılmış, verim buna göre hesaplanm ıştır. Ankara'da ise toplanan bitkilerde uçucu ya ğ miktar tayini laboratuvarda Clevenger apareyi ile yap ılm ıştır. Bu nedenle verim Isparta'dakine oranla çok yüksek görülmektedir. Kültürü denenen iki nane türü de Mitcham nanesine göre düşük kalitede yağ vermektedirler. Polymentha tipinde hem ya ş nane veriminde bir dü şüş görülmekte hem de uçucu ya ğda mentol yüzdesi istenilenin çok alt ında hesaplanmaktad ır. Ukraine 541 tipi yaş nane verimi bak ımından kısmen yüksek bir değer vermekte ise de bu bitkiden de elde edilen uçucu ya ğda mentol miktar ı istenen düzeyde değildir. Bu iki bitkiden elde edilen uçucu ya ğlar, keton yüzdesi yüksek nane ya ğları aras ında değerlendirilmelidir. ÖZET Orta Anadolu'da yeti ştirilen Mitcham nanesinin (Mentha piperita var. officinalis f. rubescens) baz ı kültür ko şulları incelendi ve uçucu yağ verimini artt ırmak için gerekli i şlemler ara ştırıld ı. Kültür denemelerinde Isparta bölgesinde bir y ılda iki biçim yap ılabileceği, seyreltme ile uçucu ya ğ veriminin artt ır ılabileceği, aynı tarlaya ikinci defa nane dikmenin faydal ı olmıyacağı saptand ı.

11 136 Mekin TANKER, Orhan AKI, Bilge ŞENER, Osman SONER Uçucu ya ğ verimini artt ırmak ve kaliteyi yükseltmek için bitkinin çiçekli iken toplanmas ı, soldurulduktan sonra su buhar ı distilasyonuna tabi tutulmas ı gerekti ği, kuru drogtan al ınan uçucu yağda mentol miktar ının dü ştüğü saptand ı. RESUME On a etudie l'huile volatile de la plante fraiche de Mentha piperi ta var. officinalis rubescens cultive aux environs d'isparta (Anatolie centrale). Voici les resultats : Deux coupes successives par an sont possible. La teneur de l'huile volatile s'augmente avec la rargaction. La premi&e coupe, on doit faire pendant ou bien juste avant la floraison. Pour augmenter la teneur en essence, il faut laisser fletrir 24 heures avant de distiller. Dans l'essence que l'on a obtenu de la plante seche la teneur en menthol est diminue. LITERATÜR 1. Alpmen, G., Istanbul, Ecz. Fak. Mec. 11, 95 (1975). 2. Gürgen, A.R., Ankara Tüks. Zir. Enst. Derg., 6, 301 (1946). 3. Gürgen A.R., ibid. 9, 350 (1948). 4. Tanker, M., Eczactltk Bülteni 4, 195 (1962). 5. Tanker, M., Sezik, E., İstanbul, Ecz. Fak. Mec., 1, 55 (1965). 6. Tanker, M., Yenen, M., Ergöz, E., Ankara Ecz. Fak. Mec. 1, 76 (1971).

A Propos de I'Huile Volatile d'une Variete de Menthe Poivree Cultivee â Isparta (Anatolie) Mekin TANKER *, Muallâ YENEN * ve Ersun ERGÖZ

A Propos de I'Huile Volatile d'une Variete de Menthe Poivree Cultivee â Isparta (Anatolie) Mekin TANKER *, Muallâ YENEN * ve Ersun ERGÖZ Ankara Ecz. Fak. Mec, 1. 76 (1971) J. Fac. Pharm. Ankara 1. 76. (1971) Isparta Civar ında Kültürü Yap ılan Mitcham Nanesi Hakk ında A Propos de I'Huile Volatile d'une Variete de Menthe Poivree Cultivee

Detaylı

Lavandula stoechas L. Bitkisinin Uçucu Yağı Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar*

Lavandula stoechas L. Bitkisinin Uçucu Yağı Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar* Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac. Pharm Ankara 7. 61 (1977) 7. 61 (1977) Lavandula stoechas L. Bitkisinin Uçucu Yağı Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar* Die Pharmakcgnostische Untersuchungen über das Aetherischen

Detaylı

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi DÜNYADA VE TÜRK YEDE ENERJ VE KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, PROJEKS YONLAR VE EM SYONLAR Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi Dünya Dünya Kömür Rezervi Bölge Görünür Ç kar labilir Rezervler (Milyon

Detaylı

T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ALIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ALIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ALIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1)

Detaylı

Süt Sa ğı m Makinalar ına Uygun Bir Elektronik Nab ız Ayg ıt ı Geli ştirilmesi

Süt Sa ğı m Makinalar ına Uygun Bir Elektronik Nab ız Ayg ıt ı Geli ştirilmesi TARIM BILIMLERI DERGISI 2000, 6 (3), 102-108 Süt Sa ğı m Makinalar ına Uygun Bir Elektronik Nab ız Ayg ıt ı Geli ştirilmesi Recai GÜRHAN' Mustafa ÇETIN' F. Özgür KARAKOÇ' Geliş Tarihi:24.05.2000 Özet:

Detaylı

Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar. Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini

Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar. Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini Etken Maddesi Monoterpen Türevi Droglar Oleum Rosae Folia Menthae Flos Lavandulae Folia Salviae Folia Rosmarini 1 Oleum Rosae (Gül Yağı) Rosa damascena (Isparta Gülü) (Rosaceae) nın taze çiçeklerinden

Detaylı

Ekmeklik Bu ğday (Triticum aestivum L.)' ı n Belirli Geli ş me Dönemlerindeki Su Stresinin Baz ı Kalite Özelliklerine Etkisi

Ekmeklik Bu ğday (Triticum aestivum L.)' ı n Belirli Geli ş me Dönemlerindeki Su Stresinin Baz ı Kalite Özelliklerine Etkisi TARIM BILIMLERI DERGISI 2001, 7 (3), 21-28 Ekmeklik Bu ğday (Triticum aestivum L.)' ı n Belirli Geli ş me Dönemlerindeki Su Stresinin Baz ı Kalite Özelliklerine Etkisi Mustafa GÜLER Geliş Tarihi: 02.01.2001

Detaylı

Ahmet TÜRKCAN *, Duran ÇAKMAK ** ÖZET. pecya

Ahmet TÜRKCAN *, Duran ÇAKMAK ** ÖZET. pecya Hastaneye İlk Kez Başvuran ve Yatan Alkol Dışındaki Madde Ahmet TÜRKCAN *, Duran ÇAKMAK ** ÖZET Amaç: Hastane istatistikleri bir psikiyatrik bozuklu ğun epidemiyolojik e ğitimini tahmin etmekte ve uygun

Detaylı

Türkiye Ruta Uçucu Yağlarının Metil-n-nonilketon Açısından Değerlendirilmesi *

Türkiye Ruta Uçucu Yağlarının Metil-n-nonilketon Açısından Değerlendirilmesi * Ankara Ecz. Fak. Mec. 10. 61 (1980) J. Fac. Pharm Ankara 10. 61 (1980) Türkiye Ruta Uçucu Yağlarının Metil-n-nonilketon Açısından Değerlendirilmesi * Evaluation of the Volatile Oils of Turkish Rutas Regarding

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

A. C. Veteriner Fakültesi Besin Kontrolu ve Hijyen Kürsüsü Prof. Dr. Zeki Tolgay

A. C. Veteriner Fakültesi Besin Kontrolu ve Hijyen Kürsüsü Prof. Dr. Zeki Tolgay A. C. Veteriner Fakültesi Besin Kontrolu ve Hijyen Kürsüsü Prof. Dr. Zeki Tolgay MUAYENE EDILMEK ÜZERE GÖNDERILEN ILGINÇ İKİ ÇAY HÜLASASI ÜZERINDE INCELEMELER Mehmet Aziz Demirer* Recherches sur deux extraits

Detaylı

Tar ımsal Yap ı lar İçin Farkl ı Kafes Kiri ş Sistemlerinin Boyutsal ve Ekonomik Yönden Karşı la şt ı r ılmas ı

Tar ımsal Yap ı lar İçin Farkl ı Kafes Kiri ş Sistemlerinin Boyutsal ve Ekonomik Yönden Karşı la şt ı r ılmas ı TAR İM BILIMLERI DERGISI 1997, 3 (3) 34-42 Tar ımsal Yap ı lar İçin Farkl ı Kafes Kiri ş Sistemlerinin Boyutsal ve Ekonomik Yönden Karşı la şt ı r ılmas ı Metin OLGUN', Hasbi YAPRAK 2 Geli ş Tarihi : 03.11.1997

Detaylı

Baz ı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Hatlar ı nda Farkl ı Ekim Normlar ı n ı n Verim ve Verim Özellikleri Üzerine Etkilerinin Ara ştı r ılmas ı

Baz ı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Hatlar ı nda Farkl ı Ekim Normlar ı n ı n Verim ve Verim Özellikleri Üzerine Etkilerinin Ara ştı r ılmas ı TARIM BILIMLERI DERGISI 2003, 9 (4) 395-401 Baz ı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) ı nda Farkl ı Ekim Normlar ı n ı n Verim ve Verim Özellikleri Üzerine Etkilerinin Ara ştı r ılmas ı Süleyman KIZIL

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****)

Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****) Ankara Ecz. Pak. Meg. J. Pac. Pharm. Ankara 3. 71 (1973) 3. 71 (1973) Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****) The Research on the Food Value of

Detaylı

Die Pharmakognostische Untersuchungen über das Aetherischen Ol von L. cariensis Boiss.

Die Pharmakognostische Untersuchungen über das Aetherischen Ol von L. cariensis Boiss. Ankara Ece. Fak.?dee. J. Fac. Pharm. Ankara 5. 19. (1975) 5. 19. (1975) L. cariensis Boiss. Bitkisinin Uçum Ya ğı Üzerinde Farmakognozik Ara ştırmalar Die Pharmakognostische Untersuchungen über das Aetherischen

Detaylı

J, Fac. Pharm Ankara (1977) (1977) Orthurus Heterocarpus (Boiss.) Juz. Bitkisinin Kökleri Üzerinde Farmakognozik Ara ştırmalar*

J, Fac. Pharm Ankara (1977) (1977) Orthurus Heterocarpus (Boiss.) Juz. Bitkisinin Kökleri Üzerinde Farmakognozik Ara ştırmalar* Ankara Ecz. Far, Mec. J, Fac. Pharm Ankara 7. 120 (1977) 7. 120 (1977) Orthurus Heterocarpus (Boiss.) Juz. Bitkisinin Kökleri Üzerinde Farmakognozik Ara ştırmalar* Pharmacognosic Researches On The Roots

Detaylı

TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI

TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI Av; Dr. Osman R. GÜNVER (*) Faiz, bir para alaca ğının vadeye bağlanmas ı ya da ödenmesindeki gecikme nedeniyle ve bir oran dahilinde olmak üzere alacaklıya

Detaylı

Kış l ık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) Çeşitlerinin Ankara Koşullar ında Verim ve Verim Ö ğeleri Yönünden Karşı laşt ı r ılmas ı

Kış l ık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) Çeşitlerinin Ankara Koşullar ında Verim ve Verim Ö ğeleri Yönünden Karşı laşt ı r ılmas ı TARIM BILIMLERI DERGISI 2004, 10 (2) 211-217 Kış l ık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) Çeşitlerinin Ankara Koşullar ında Verim ve Verim Ö ğeleri Yönünden Karşı laşt ı r ılmas ı Dilek BAŞALMA ş Tarihi:

Detaylı

KURU FASULYE ÇE ŞİTLERİNDE TOHUM BÖCEĞİ (Acanthoscelides obtectus Say) ZARARENIN BİYOLOJİK DEĞERE VE F İDE GELİŞMES İNE ETKİLERİ

KURU FASULYE ÇE ŞİTLERİNDE TOHUM BÖCEĞİ (Acanthoscelides obtectus Say) ZARARENIN BİYOLOJİK DEĞERE VE F İDE GELİŞMES İNE ETKİLERİ TARIM BILIMLERI DERGISI (1996) 2 (1), 7-11 KURU FASULYE ÇE ŞİTLERİNDE TOHUM BÖCEĞİ (Acanthoscelides obtectus Say) ZARARENIN BİYOLOJİK DEĞERE VE F İDE GELİŞMES İNE ETKİLERİ Cevdet AKDAĞ' Özet: Bu çal ışma,

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

The Effects of Amine Oxidase Inhibitors with Androgens on the Blood Cholesterol Level

The Effects of Amine Oxidase Inhibitors with Androgens on the Blood Cholesterol Level Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac. Pharm. Ankara 5. 40. (1975) 5. 40. (1975) Amin Oksidaz İnhibitörleri İle Androjenlerin Kan Kolesterol Seviyesine Etkileri The Effects of Amine Oxidase Inhibitors with Androgens

Detaylı

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ FARKLI ŞEKİL VE DOZLARDA UYGULANAN TKİ HÜMAS IN EKMEKLİK BUĞDAYIN BAYRAK YAPRAK BESİN ELEMENTİ KONSANTRASYONU, VERİM VE TANE PROTEİN KAPSAMINA ETKİLERİ Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ Bu

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) KİMYA PROJE RAPORU GRUP AKTİF PROJE ADI BOYAR MADDELERDE

Detaylı

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ Ek 2 ULUSAL ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASI PROBLEM TANIMI KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ 1. Giriş Türk kömür rezervlerinden metanol üretimi Kömürden metanol üretimi,

Detaylı

Kulakl ı Pulluk İrnalat ı nda İş Analizleri

Kulakl ı Pulluk İrnalat ı nda İş Analizleri TARIM BILIMLERI DERGISI 1997. 3 (3) 47-51 Kulakl ı Pulluk İrnalat ı nda İş Analizleri Ercan GÖRÜR 2 İ lknur DURSUN 2 Geli ş Tarihi : 27.11.1997 Özet : Bu ara ştı rmada, bir pulluk fabrikas ı nda kulakl

Detaylı

Sağı m Makinalar ı na Uygun Programlanabilir Bir Nab ız Ayg ıtı Kontrol Ünitesi Geli ştirilmesi

Sağı m Makinalar ı na Uygun Programlanabilir Bir Nab ız Ayg ıtı Kontrol Ünitesi Geli ştirilmesi TARIM BILIMLERI DERGISI 2001, 7 (3), 48-53 Sağı m Makinalar ı na Uygun Programlanabilir Bir Nab ız Ayg ıtı Kontrol Ünitesi Geli ştirilmesi Recai GÜRHAN 1 Mustafa VATANDAŞ Geliş Tarihi : 12.02.2001 Özet

Detaylı

TESCO K İ PA K İTLE PAZARLAMA T İ C. VE GIDA SAN. A.Ş. F İYAT TESP İT RAPORU. GarantiYat ınm

TESCO K İ PA K İTLE PAZARLAMA T İ C. VE GIDA SAN. A.Ş. F İYAT TESP İT RAPORU. GarantiYat ınm TESCO K İ PA K İTLE PAZARLAMA T İ C. VE GIDA SAN. A.Ş. F İYAT TESP İT RAPORU GarantiYat ınm 18 May ıs 2011 G İ R İŞ Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve G ıda Sanayi A. Ş. (" Şirket") 1992 y ı l ı nda

Detaylı

Türkiye Barolar Birli ğ i Ba ş kanl ığı

Türkiye Barolar Birli ğ i Ba ş kanl ığı DANI ŞTAY BAŞKANLI ĞI'NA YÜRÜTMENIN DURDURULMASI İSTEMLİDİ R. DAVACI Türkiye Barolar Birli ği Ba şkanl ığı VEK İLLER İ : Av. Özge KÖKSAL MUTLU, Av. Ekim ERGÜN Ayn ı Adreste. DAYALI T.C. Ba şbakanl ık KONU

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

Ü Ğ ç Ğ ç ö ç ö

Ü Ğ ç Ğ ç ö ç ö Ü Ğ ç Ğ ç ö ö ç Ğ Ü Ğ ç Ğ ç ö ç ö Ğ ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç Ç ç ç ç Ş ç ç ö ç Ü ç ç ç ö ö ç ö Ş ö Ğ ç ç ö ç ö Ü ç ö ç ç ö ö ç ç Ü ç çö ö ç ö ç ö ö ö ö Ü ç ö Ö ö Ü ö ö Ü Ş ö ö Ü Ş ç Ş ö Ğ ö Ö ö Ğ ç ç Ö ç ç

Detaylı

Ğ Ü Ç Ç ç ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç çö ç

Ğ Ü Ç Ç ç ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç çö ç Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ç ç ö ö Ğ Ü Ç Ç ç ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç çö ç ö ö ç ç ç ç ö ö Ü Ö ç ö ç ç ç ç ç ç ç ö ö ç ö ö ö ö ö ç ö ç ö ç ç ç ç ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ç ç ç ö ç ç ç ç ö ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç

Detaylı

İ Ö İ Ü İ İ İ Ş İ İ Ü Ü İ Ç Ş Ğ Ğ Ö Ş ö ö ö Ö

İ Ö İ Ü İ İ İ Ş İ İ Ü Ü İ Ç Ş Ğ Ğ Ö Ş ö ö ö Ö Ğ ö ö ö «ö Ğ Ö ö Ç ö ö Ö ö ö İ ö İ ö İ Ö İ Ü İ İ İ Ş İ İ Ü Ü İ Ç Ş Ğ Ğ Ö Ş ö ö ö Ö İ ö Ç ö ö ö ö ö ö Ç ö Ö Ç ö İ Ç ö Ü Ş ö ö İ ö ö Ş ö İ Ü Ş ö ö ö ö Çö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

ğ ö ö ö ö ğ ğ ç çö ç ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ö ö ğ ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ö ö ğ Ö ç ö

ğ ö ö ö ö ğ ğ ç çö ç ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ö ö ğ ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ö ö ğ Ö ç ö ğ ö ö ö ö ğ ğ ç çö ç ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ö ö ğ ğ ç ö ğ ğ ç ğ ğ ö ö ğ Ö ç ö ç ö çö ö çö ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ö ö ğ ç ö ğ ö ç ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ö ö ç ç ğ ç ğ ö ğ ğ ğ çö çö ö ö ğ ö ğ ö ö ğ ç

Detaylı

IHALE ILAN İ KORKUTEL İ ILÇESI KÖYLERINE HIZMET GÖTÜRME B İRLIĞI BAŞKANLIĞINDAN

IHALE ILAN İ KORKUTEL İ ILÇESI KÖYLERINE HIZMET GÖTÜRME B İRLIĞI BAŞKANLIĞINDAN IHALE ILAN İ KORKUTEL İ ILÇESI KÖYLERINE HIZMET GÖTÜRME B İRLIĞI BAŞKANLIĞINDAN Korkuteli İlçesi Köylerine Hizmet Götürme Birli ği Başkanl ığınca Korkuteli Cumhuriyet İlkö ğretim Okulu Onar ım İşi Köylere

Detaylı

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Ali R za VEREL EMO Denizli ube Enerji Komisyonu Üyesi ELTA Elektrik Üretim Ltd. ti. / Denizli Ege Bölgesi Enerji Forumu 1. Giri ekil 1. Jeotermal saha Bilindi

Detaylı

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ.

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 Bölcek/Bergama/İZMİR 25 Dekarlık Red Star

Detaylı

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Üretim Türkiye de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gülyağı oluşturmaktadır.

Detaylı

Baz ı Kiş niş (Coriandrum sativum L.) Hatlar ı nda Farkl ı S ıra Aras ı Mesafelerinin Verim, Verim Özellikleri ve Uçucu Yağ Oran ı Üzerine Etkileri

Baz ı Kiş niş (Coriandrum sativum L.) Hatlar ı nda Farkl ı S ıra Aras ı Mesafelerinin Verim, Verim Özellikleri ve Uçucu Yağ Oran ı Üzerine Etkileri TARIM BILIMLERI DERGISI 2004, 10 (3) 237-244 Baz ı Kiş niş (Coriandrum sativum L.) Hatlar ı nda Farkl ı S ıra Aras ı Mesafelerinin Verim, Verim Özellikleri ve Uçucu Yağ Oran ı Üzerine Etkileri Süleyman

Detaylı

TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU

TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU TOFA 31.12.2012 ANAL ST SUNUMU UBAT 2013 1 GÜNDEM 2012 Q4 Öne Ç kan Konular 31.12.2012 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model Detayl

Detaylı

9 ~ 9 T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DA İRESİ BAŞKANLIĞI MALALIMLARİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI LİAKKINDAYÖNERGE

9 ~ 9 T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DA İRESİ BAŞKANLIĞI MALALIMLARİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI LİAKKINDAYÖNERGE T.C. IZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SATINALMA DA İRESİ BAŞKANLIĞI MALALIMLARİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI LİAKKINDAYÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

4> ilçe Yaz ı İşl. Müd. /Oh,. ol2_ 77

4> ilçe Yaz ı İşl. Müd. /Oh,. ol2_ 77 T.C. GAZ İPA ŞA KAYMAKAMLIĞI Gazipa şa Köylere Hizmet Götürme Birli ği Say ı : M.07.9.GAK.0.00.00.00-755.02-2523 29/06/2012 Konu :ihale İlan ı Birliğimiz tarafından yap ılacak olan ; 1-09.07.2012 Pazartesi

Detaylı

pecya Erzurum Yetiştirme Yurdunda Kalan Gençlerde Ruhsal Belirtiler Da ğıl ımı * İsmet KARAPINAR ** SUMMARY ÖZET

pecya Erzurum Yetiştirme Yurdunda Kalan Gençlerde Ruhsal Belirtiler Da ğıl ımı * İsmet KARAPINAR ** SUMMARY ÖZET Erzurum Yetiştirme Yurdunda Kalan Gençlerde Ruhsal Belirtiler Da ğıl ımı * İsmet KARAPINAR ** ÖZET Bu çal ışmada Erzurum Yeti ştirme Yard ımda ve aileleri ile birlikte lise çağındaki erkek gençler arasında

Detaylı

Ekim Makinas ı S ı ra Üzeri Tohum Da ğı l ı m ı n ı n Görüntü işleme Yöntemi İle Belirlenmesi

Ekim Makinas ı S ı ra Üzeri Tohum Da ğı l ı m ı n ı n Görüntü işleme Yöntemi İle Belirlenmesi TARIM BILIMLERI DERGISI 2000, 6 (4), 21-28 Ekim Makinas ı S ı ra Üzeri Tohum Da ğı l ı m ı n ı n işleme Yöntemi İle Belirlenmesi İ lknur GÖKNUR DURSUN' Ergin DURSUN' Geliş Tarihi : 09.03.2000 Özet: Ekim

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

Nall ıhan-hoşebe Orman İ çi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklar ı n ı n Geliştirilmesi *

Nall ıhan-hoşebe Orman İ çi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklar ı n ı n Geliştirilmesi * TARIM BILIMLERI DERGISI 2004, 10 (1) 24-30 Nall ıhan-hoşebe Orman İ çi Dinlenme Yerinin Rekreasyon Kaynaklar ı n ı n Geliştirilmesi * Nilüfer KORKMAZ' Nilgül KARADEN İZ' Geliş Tarihi: 26.11.2002 Özet:

Detaylı

I- Ot Verimi ile ilgili Özellikler

I- Ot Verimi ile ilgili Özellikler TARIM BILIMLERI DERGISI 2003, 9 (4) 435-439 Tokat Koş ullar ında Ar ı Otunun (Phacelia tanacetifolia Bentham) Yazl ı k Ekim Zaman ı Üzerinde Ara şt ı rmalar I- Ot Verimi ile ilgili Özellikler Ya şar KARADAĞ

Detaylı

DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı nın H1N1 Domuz Gribi Virüsüne karşı Virusidal Test Sonuç Raporu

DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı nın H1N1 Domuz Gribi Virüsüne karşı Virusidal Test Sonuç Raporu DEZENKON HNS (AgNPS) Antibakteriyel Yer ve Yüzey Dezenfektanı nın H1N1 Domuz Gribi Virüsüne karşı Virusidal Test Sonuç Raporu ANTİMİKROBİYAL MADDELERİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE TEST LABORATUAR HİZMETLERİ

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

Denizli Dinde Çiğ Halde Sat ılan Sütler üzerinde Malta humması Bakımından Yapılan Çalışmalar.

Denizli Dinde Çiğ Halde Sat ılan Sütler üzerinde Malta humması Bakımından Yapılan Çalışmalar. Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac. Pharm Ankara 6. 137 (1976) 6. 137 (1976) Denizli Dinde Çiğ Halde Sat ılan Sütler üzerinde Malta humması Bakımından Yapılan Çalışmalar. The Study on the Detection of the Brucellosis

Detaylı

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Dursun Yıldız SPD Başkanı 2 Nisan 2016 Giriş Gelişmenin ve karşı duruşun, doğuya karşı batının, kuzey kıyısına karşı güney kıyısının, Afrika ya karşı

Detaylı

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Doç. Dr.Seral YÜCEL Adana BMAİ 1 Sebze yetiştiriciliğinde; Yetiştiricilik (çeşit seçimi, fide yetiştirme, aşılı fide,

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 Su ÜRÜNLERİNE GENEL BAKIŞ 2011 yılında, du nyada su u ru nleri u retimi icşularda 11.5, denizlerde 78.9, yetis tiricilikte 63.6 milyon tona ve toplamda 154 milyon

Detaylı

Mustafa GÜLER' Geli ş Tarihi:

Mustafa GÜLER' Geli ş Tarihi: TARIM BILIMLERI DERGISI 2001, 7 (1), 158-165 Orta Anadolu Ko ş ullar ı nda Makarnal ı k Bu ğday ı n (Triticum durum Desf.) Farkl ı Geli ş me Dönemlerindeki Su Stresinin Verim ve Verim Ö ğ elerine Etkisi

Detaylı

TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU MAYIS 2013

TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU MAYIS 2013 TOFA 31.03.2013 ANAL ST SUNUMU 1 MAYIS 2013 GÜNDEM 2013 Q1 Öne Ç kan Konular 31.03.2013 Performans Özeti Üretim ve Kapasite Kullan m Oranlar Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat

Detaylı

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R.

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. 2009 YILI N SAN AYINDA BÜTÇE G DERLER GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE

Detaylı

pecya Huzur Evinde Kalan Ya şl ıların Psikososyal Yönlerinin incelenmesi Nurgül BÖLÜKBA Ş *, Hatice ARSLAN *

pecya Huzur Evinde Kalan Ya şl ıların Psikososyal Yönlerinin incelenmesi Nurgül BÖLÜKBA Ş *, Hatice ARSLAN * Huzur Evinde Kalan Ya şl ıların Psikososyal Yönlerinin Nurgül BÖLÜKBA Ş *, Hatice ARSLAN * ÖZET Bu çalışma huzurevinde kalan ya şlıların psikososyal yönlerini, ya şlıl ıkta ilgili düşüncelerini ortaya

Detaylı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2008, 25(1):40-47 ISSN

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2008, 25(1):40-47 ISSN Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2, 25(1):-7 ISSN 13-396 OĞULOTU (Melissa officinalis L.) NDA FARKLI BİTKİ SIKLIĞI VE AZOT DOZLARININ DROG VERİMİ VE UÇUCU YAĞ ORANI ÜZERİNE ETKİLERİ

Detaylı

ASYA DA TÜRK YEMEKLERİ ŞÖLENİ

ASYA DA TÜRK YEMEKLERİ ŞÖLENİ ASYA DA TÜRK YEMEKLERİ ŞÖLENİ NÜFUS: 68.981.000 (2016-IMF tahmin) GSYİH: 412.295 (2016-IMF tahmin) İhracat: 227,5 milyar $ (2014) İhracat Ürünleri: Tayland ın mal ihracatının yaklaşık olarak %80 ini sanayi

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinde Fosforlu Gübre Uygulamalar ı n ın Verim Ve Baz ı Verim Ö ğelerine Etkisi

Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinde Fosforlu Gübre Uygulamalar ı n ın Verim Ve Baz ı Verim Ö ğelerine Etkisi TAR İ M BILIMLERI DERG İSI 2004, 10 (4) 466-473 Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinde Fosforlu Gübre Uygulamalar ı n ın Verim Ve Baz ı Verim Ö ğelerine Etkisi Murat TUNÇTÜRK 1 Murat ERMAN Rüveyde

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 2015 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 2015 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 1 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni KAYHAM, eğitim-öğretime, Kayseri konulu bilimsel araştırmalara ve Kayseri de Üniversite- Sanayi

Detaylı

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas Çiftlik hayvanlar yeti tiricili inde yem kalitesinin belirleyici etkisi vard r. Ancak, yüksek kaliteli yem besicilik maliyetlerini önemli

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması*

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Ankara Ecz. Fak. Mec. 12. 1 (1982) J. Fac. Pharm Ankara 12. 1 (1982) Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Pharmacognosic Comparison of Some Verbascum Sp. Erendiz ATASÜ** GİRİŞ

Detaylı

TOFA ANAL ST SUNUMU USTOS 2012

TOFA ANAL ST SUNUMU USTOS 2012 TOFA 30.06.2012 ANAL ST SUNUMU USTOS 2012 1 GÜNDEM 2012 Q2 Öne Ç kan Konular 30.06.2012 Performans Özeti Yurtiçi Pazar & Tofa Yurtiçi Sat lar Yurtiçi Pazar Paylar hracat Performans Sat Adetleri Model Detayl

Detaylı

ş ş ğ Ö ş Ç ş ö Ü Ü Ö Ü Ç Ö ö ö ş ğ ğ Ç ğ ş Ö ş ş ğ ş ö ö ş ş ğ Ö ş ş ş Ç ğ ğ ğ ğ ş ğ ş ğ ğ ğ ö ş ğ ş ğ Ç ğ ş ş ö ğ ö ğ ş ö ğ ş ö ğ ş ş Ç ğ ö ö ş ş ğ

ş ş ğ Ö ş Ç ş ö Ü Ü Ö Ü Ç Ö ö ö ş ğ ğ Ç ğ ş Ö ş ş ğ ş ö ö ş ş ğ Ö ş ş ş Ç ğ ğ ğ ğ ş ğ ş ğ ğ ğ ö ş ğ ş ğ Ç ğ ş ş ö ğ ö ğ ş ö ğ ş ö ğ ş ş Ç ğ ö ö ş ş ğ ş ş ğ Ö ş Ç ş ö ş ğ ğ ğ ğ ş ğ ö ğ ş ş ş ğ ş ş ş ğ ş ş ğ Ü ş ş ö öş Ü ö ğ ö ğ ş ğ ş ö Ç ğ ş ö ğ ğ ş ş ş ö ş ö ğ ö ş ğ ş Ç ğ ş ş ö ş ğ ğ ş ö ş ğ Ü ş ş ğ ğ ö Ö Ç ş ö Ç ş ö Ç ş ö ş ş ö ş ö ğ ş ş ö ş ş ş ğ

Detaylı

ÇAYDA AZOTLU GÜBRENİN EKONOMİK KULLANIMI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA im

ÇAYDA AZOTLU GÜBRENİN EKONOMİK KULLANIMI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA im ÇAYDA AZOTLU GÜBRENİN EKONOMİK KULLANIMI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA im (1 Yıllık Deneme Sonuçlarını İçeren Rapor, 1986) Burhan KACAR 1ii / S.Rıfat YALÇIN 2, Muammer SARIMEHMET 3 Mücella MÜFTÜOĞLU 4 ve Hülya

Detaylı

Makarnal ı k Bu ğdayda (Triticum durum Desf.) Ethephon'un Tane Verimi, Protein Oran ı ve Protein Verimine Etkisi

Makarnal ı k Bu ğdayda (Triticum durum Desf.) Ethephon'un Tane Verimi, Protein Oran ı ve Protein Verimine Etkisi TARIM BILIMLERI DERGISI 2000, 6 (4), 61-66 Makarnal ı k Bu ğdayda (Triticum durum Desf.) Ethephon'un Tane Verimi, Protein Oran ı ve Protein Verimine Etkisi Mustafa GÜLER' Geli ş Tarihi: 31.05.2000 özet:

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

Türkiye'de Acorus calamus. Acorus calamus in Turkey

Türkiye'de Acorus calamus. Acorus calamus in Turkey Ankara Ecz. Fak. Mec, J. Fac. Pharm Ankara 9. 12 (1979) 9. 12 (1979) Türkiye'de Acorus calamus Acorus calamus in Turkey Asuman BAYTOP* Memleketimizin floras ı ile ilgili eserlerde ve yay ınlarda, Acorus

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi ÜN VERS TEYE G R SINAV S STEM NDEK SON DE KL E L K N Ö RENC LER N ALGILARI Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

Farkl ı Toprak işleme Yöntemleri ve Ekim Nöbeti Sistemleri ile Yeti ştirilen Gerek-79 Bu ğday Çeşidinin Baz ı Kalite Öğeleri ve Veriminin Saptanmas ı

Farkl ı Toprak işleme Yöntemleri ve Ekim Nöbeti Sistemleri ile Yeti ştirilen Gerek-79 Bu ğday Çeşidinin Baz ı Kalite Öğeleri ve Veriminin Saptanmas ı TARIM BILIMLERI DERGISI 2000, 6 (4), 29-34 Farkl ı Toprak işleme Yöntemleri ve Ekim Nöbeti Sistemleri ile Yeti ştirilen Gerek-79 Bu ğday Çeşidinin Baz ı Kalite Öğeleri ve Veriminin Saptanmas ı M. Sait

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00 Müşteri : Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sok. No: 14 K2 Plaza Kat: 11 Kadıköy 34742 İstanbul Türkiye Konu : Seçilen Yakıt Özelliklerin Belirlenmesi için Dizel Yakıtlara İlişkin Testlerin, Doğrulanması

Detaylı

Species of Allium Newly Recorded from Turkey I. Sect. Allium

Species of Allium Newly Recorded from Turkey I. Sect. Allium Ankara Ecz. Pak. Mec. J. fac. Pharm. Ankara 9. 45 (1979) 9. 45 (1979) Türkiye Floras ı için Yeni Allium Türleri I. Sect. Allium Species of Allium Newly Recorded from Turkey I. Sect. Allium Mehmet KOYUNCU*

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Barış Mahallesi Dr. Zeki Acar Caddesi No:1 Gebze 41470 KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0 262 677 27 00 Faks : 0 262 641 23 09 E-Posta : mam.ee@tubitak.gov.tr

Detaylı

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ADİ İĞ TESCİL RAPORU GATAEMD135(SAYAR) ANKARA 2015 GATAEMD135(SAYAR) ADİ İĞ ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

Detaylı

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir.

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. 1-MISIR ISLAH ARAŞTIRMALARI 1.1.Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı (Zea mays sacchararata Sturt.) Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Proje

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) 1 Ayırma teknikleri Bir analiz sürecinde karşılaşılan numuneler büyük çoğunlukla farklı maddelerin karışımı

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES 1 2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl Tel: (286) 218452 Faks: (286) 218451 E-posta: strateji@comu.edu.tr http://strateji.comu.edu.tr/

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA

SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA SÜT SIĞIRCILIĞI ve YONCA Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak - Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org /BurdurDSYB Yoncayı Neden Yetiştirmeliyiz? SÜT SIĞIRCILIĞI

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

Bayburt İ linde S ığı r Besicili ğ ine Yer Veren Tar ı m iş letmelerinin Ekonomik Analizi *

Bayburt İ linde S ığı r Besicili ğ ine Yer Veren Tar ı m iş letmelerinin Ekonomik Analizi * TARIM B İ L İMLER İ DERGISI 2003, 9 (4) 467-472 Bayburt İ linde S ığı r Besicili ğ ine Yer Veren Tar ı m iş letmelerinin Ekonomik Analizi * Umut ÖZKAN 1 Ahmet ERKUŞ 1 Geli ş Tarihi : 04.02. 2003 Özet :

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMELERİ ANABİLİM DALI 1. KONU İlgi yazının ekindeki Murat Ayırkan, Fibertaş Prekast Şirketi adına imzalı dilekçede Fibertaş

Detaylı

Çay ı r Dü ğmesi (Sanguisorba minor Scop.)'nde Azotlu Gübrelemenin Yem Verimine ve Verim Özelliklerine Etkisi

Çay ı r Dü ğmesi (Sanguisorba minor Scop.)'nde Azotlu Gübrelemenin Yem Verimine ve Verim Özelliklerine Etkisi TARIM BILIMLERI DERGISI 2002, 8 (4) 274-279 Çay ı r Dü ğmesi (Sanguisorba minor Scop.)'nde Azotlu Gübrelemenin Yem Verimine ve Verim Özelliklerine Etkisi Arif IPEK' Cafer S ı rr ı SEV İ MAY 1 Geli ş Tarihi;

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı

PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com 1.1.Su Kaynakları ve Hidrolojik Rejim Üzerindeki 1.2. Toprak Kaynakları Üzerindeki 1.3. Atmosfer Üzerindeki 1.2.Toprak Kaynakları Üzerindeki Toprak Tuzluluğu ve Suya Doygunluk Toprak u Sedimentasyon 1.2.Toprak

Detaylı