3M Hizmet Ömrü Programı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3M Hizmet Ömrü Programı"

Transkript

1 3M Hizmet Ömrü Programı Seçme ve Hizmet Ömrü Programı na Giriş 3M Hizmet Ömrü Programı, 3M gaz/buhar maske ve filtrelerinin hizmet ömrünü tahmin etmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Bu bilgiler 3M Hizmet Ömrü Programı na ilişkindir. 3M Seçme Programı, çalışma ortamınıza uygun 3M maskeyi seçmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Seçim Programı na ilişkin rehber, Seçim Programı içinde mevcuttur. Programın çevrimiçi versiyonundaki bağlantıları kullanarak, aşağıdaki işlemlerden herhangi birini yapabilirsiniz: Seçme veya Hizmet Ömrü Programı nı kullanmak Seçme ve Hizmet Ömrü Programı nı indirmek 3M İş Güvenliği ve Çevre Koruma Bölümü internet sitesine gitmek Farklı bir lokasyon seçmek 3M İş Güvenliği ve Çevre Koruma Bölümü ile irtibat kurmak Hizmet Ömrü Programı Gaz ve buhar filtreleri, sorbent ile dolu bir kaptan oluşur. Tipik olarak bu sorbent, aktif karbon veya kimyasal işlem görmüş aktif karbondur. Sorbent, belirli gaz ve buharları, gaz ve buhar filtrenin çıkış tarafından çıkmaya başlayana kadar belirli bir süre absorblar. Hizmet ömrü, geçirgenliğin başladığı zamana kadardır. Filtrenin hizmet ömrü, sorbent tipi, sorbent miktarı, belirli kimyasal(lar), kimyasal konsantrasyon, sıcaklık, rutubet, atmosferik basınç ve filtreden akış oranı gibi birçok faktöre dayanır. Tüm gaz ve buhar filtrelerinin sınırlı hizmet ömrü vardır. Bu nedenle, en iyi uygulama filtrenin hizmet ömrünü hesaplamak ve geçirgenlik oluşmadan filtreyi değiştirmektir. Bu program, 3M gaz/buhar maskelerinin hizmet ömrünü tahmin etmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Hizmet ömrünün uygulamanız için yeterli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur ve eğer yeterli ise, bir filtre değişim programının belirlenmesini sağlar. İki ya da daha fazla kimyasal filtreli maske uygun ise, hizmet ömrü tahmini, en iyi çözümü hangi kimyasal filtrenin sağlayacağını belirlemeye yardımcı olabilir. UYARI! Maskelerin hatalı kullanımı, kullanıcının sağlığını olumsuz etkileyebilir, ciddi veya hayatı tehdit eden rahatsızlığa ya da kalıcı sakatlığa neden olabilir. Bu program, maske seçimi yapmak için kullanılamaz. Bu programı kullanmadan önce, belirli bir filtre veya maskenin uygun olup olmadığını belirlemelisiniz. Lütfen 3M Seçme Programı na bakınız ya da yardım için numaralı telefonlardan 3M le irtibat kurunuz. Bu programdaki hizmet ömrü tahminleri, sadece belirtilen 3M maskeleri için geçerlidir ve 3M harici maskeler için kullanılmamalıdır.

2 Bu programın yaptığı hizmet ömrü tahminindeki belirsizlik ± %50 kadar olabilir. Kullanıcı tarafından doğru bilgi girişi gereklidir. Belirsizlik kaynaklarını karşılamak için uygun güvenlik faktörleri kullanılmalıdır. Bu program, partikül filtreleri için değildir. Bunlar, fiziksel hasar, artan solunum direnci ya da şirket politikanıza göre değişir. Daha fazla bilgi için maske veya filtre kullanım kılavuzuna bakınız. Bu yazılım aracını kullanarak filtre hizmet ömrü tahmini süreci şu şekildedir: bir veya birden fazla kirletici madde girmek, kirletici maddeler için maruziyet seviyelerini girmek, filtrenizi seçmek, sıcaklık derecesi, bağıl nem, atmosfer basıncını girmek, ve çalışma şartını seçmek Soruları yanıtlayarak ve devam seçeneğini seçerek programda ilerleyebilirsiniz. Tarayıcınızdaki Geri ve İleri oklarını kullanmayınız. Bu yardım dokümanının devamında her ekran sırasıyla açıklanır. Kirletici maddeler KİRLETİCİ MADDE SEÇİMİ: Yazılım, kimyasal isimler, kimyasal özel servisi kayıt numaraları (CAS Numaraları) ve İşyeri Maruziyet Limitleri nden (WEL) oluşan bir veritabanı içerir. CAS numaraları uluslararası düzeyde tanınır ve düzenlenir. WEL'ler, işçinin solunum bölgesinde müsaade edilen maksimum hava kaynaklı kirletici madde konsantrasyonlarıdır. Bununla beraber, WEL, tüm işçiler için güvenli ve güvensiz koşullar arasında ince bir çizgi DEĞİLDİR ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Maruziyet süresine bağlı olarak WEL lerin farklı türleri bulunmaktadır. 8 saat ağırlıklı ortalama (TWA) maruziyet limitleri, 15 dakika kısa süreli maruziyet limitleri (STEL). İşyeri Maruziyet Limitleri, HSE yayını EH40/2005 Mesleki Maruziyet Limitleri 2005 ten alınmıştır. Kimyasal eğer EH40/2005 te listelenmemişse, bu sistemde kullanılan maruziyet limitleri ACGIH Eşik Sınır Değerleri (TLVs ), OSHA Müsaade Edilen Maruziyet Limitleri (PEL ler), veya Amerikan Sınai Hijyen Derneği İşyeri Ortamı Maruziyet Seviyeleri nden (AIHAWEEL ler) herhangi birinin en düşük değeridir. TLV ler, ACGIH, 2009 TLVs ve BEIs Kitabı ndan alınmıştır. Telif Hakkı İzinli olarak tekrar basılmıştır. WEL birimleri, milyonda bir parça havadaki (ppm) kirletici madde parçaları veya bir metreküp havadaki miligram (mg/m 3 ) şeklindedir. Hizmet ömrü tahmini için bir ya da daha fazla kirletici madde seçebilirsiniz. Bir kirletici madde seçmek için, Arama kutusuna tıklayınız ve ismi ya da CAS numarasını yazınız. Yazdığınız esnada kirletici madde önünüze getirilir. Ekranın alt yarısındaki seçilen kirletici maddeler listenize eklemek üzere kirletici maddenin yanındaki + düğmesine tıklayınız. Ekranın üst yarısındaki tam kirletici madde listesini yenilemek için, Temizle" düğmesine basınız.

3 LİSTELENMEMİŞ KİRLETİCİ MADDELER Belirlenmiş mesleki maruziyet limitleri veya diğer gerekli verileri olmayan kimyasallar, bu programa dahil edilmezler. Listelenmemiş organik buharların hizmet ömrü, benzeri moleküler ağırlık ve/veya buhar basıncını seçerek tahmin edilebilir. Bu seçenek, benzin, incelticiler ve petrol distilatları gibi değişken kompozisyonlu organik sıvı karışımlar için genellikle gereklidir. Bu yöntemle birlikte, uygun uzmanlık, dikkat ve güvenlik faktörleri de kullanılmalıdır. Sülfür dioksit hidrojen klorür, hidrojen florür, hidrojen sülfür, klor ve klor dioksit için ölçülü bir hizmet ömrü tahmini yapmak üzere alternatif olarak kullanılabilir. KULLANICI TANIMLI ORGANİK BUHAR GİRİLMESİ Aradığınız organik buharı göremezseniz, sayfanın üstündeki Kullanıcı Tanımlı Organik Buharı Gir düğmesine basarak kendi başınıza girebilirsiniz. Bununla beraber, bu fonksiyonu kullanabilmek için, kirletici madde, ilgili sıcaklık derecenizde organik bir sıvı olmalıdır ve aşağıdaki bilgileri girmeniz gerekir: Kirletici maddesi ismi CAS numarası (opsiyonel) Maruziyet limiti Molekül ağırlığı (gram/mol) Kırılma indeksi (nd) IDLH (opsiyonel) Bu, Hayata ve Sağlığa Ani Tehdit olarak düşünülen konsantrasyondur. Belirlenmiş IDLH seviyesi olmayan kimyasallar için, düşük patlayıcı limiti (LEL) kullanılabilir. Sıvı yoğunluğu (gm/cm3) Doymuş buhar basıncı (mm Hg). Buhar basıncı sıcaklık derecesi ile değişir. Maskenin kullanıldığı sıcaklığa ait doymuş buhar basıncını giriniz. Sıcaklık derecesi ( C veya F) - Bu, maskenin kullanıldığı sıcaklık derecesidir. Maruziyet - Maruziyet, işçinin solunum bölgesinde havadaki ölçülen kirletici madde konsantrasyonudur. Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda listelenen konsantrasyon DEĞİLDİR (örneğin ağırlık % si). İşçi maruziyet limitlerinin örneklemesi hakkında daha fazla bilgi için, 3M i arayınız veya bir iş güvenliği uzmanıyla irtibat kurunuz. Kirletici madde konsantrasyonunuzu ppm (milyonda bir parça) veya mg/m 3 (metreküp başı miligram) cinsinden girmeniz gerekir. Konsantrasyonunuz diğer birimlerde ise, öncelikle ppm veya mg/m 3 e dönüştürmeniz gerekir. Birimi gösteren pencereye tıklayarak ppm ve mg/m 3 arasında geçiş yapabilirsiniz. Yukarıda istenen bilgilerden bazıları, kimya ve fizik el kitaplarında bulunabilir veya kimyasal tedarikçilerden temin edilebilir. Gerekli tüm alanlara giriş yapıldıktan sonra, Ekle Yeni Kullanıcı Tanımlı Organik Buhar düğmesine basınız. KİRLETİCİ MADDE ÇIKARMA:

4 Ekranın alt yarısındaki seçilmiş kirletici maddeler listesinden bir kirletici madde çıkarmak için, kirletici maddenin yanındaki -" düğmesine basınız. MARUZİYET SEVİYELERİNİN GİRİLMESİ: Seçmiş olduğunuz her kirletici madde için bir maruziyet seviyesi girmelisiniz. Bir maruziyet girmek için, kirletici maddenin yanındaki kutuya tıklayınız ve maruziyet konsantrasyonunu giriniz. Not: Maruziyet seviyesi, işçinin solunum bölgesinde havadaki ölçülen kirletici madde konsantrasyonudur. Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda listelenen konsantrasyon DEĞİLDİR (örneğin ağırlık % si). İşçi maruziyet seviyelerinin örneklemesi hakkında daha fazla bilgi için, 3M i arayınız veya bir mesleki hijyen uzmanıyla irtibat kurunuz. Maruziyet seviyesi birimleri, milyonda bir parça (ppm) veya bir metreküp havadaki miligram (mg/m 3 ) şeklindedir. Bazı durumlarda, maruziyet için kullanılan birimleri değiştirmek isteyebilirsiniz. Birimleri değiştirmek için, aşağı açılan birimler listesinden istenen ölçü birimini seçiniz. Konsantrasyon birimleriniz seçeneklerin hiçbirinde yoksa, maruziyet değerinizi, mevcut seçeneklerden birine dönüştürmeniz gerekir. Tüm maruziyetleri girdikten sonra Devam" düğmesine basınız. Ortam ve Filtre Seçimi Girmiş olduğunuz kirletici maddeye bağlı olarak kimyasal filtre listesi gösterilir. Filtrenizi bulmak için aşağı açılır oka tıklayınız. 3M, bu program için tüm olası kirletici madde ve filtre konsantrasyonlarını test etmemiştir. Filtrenizi bulamıyorsanız ya da hiçbir filtre listelenmiyorsa, 3M teknik servisi ile irtibat kurunuz. Birden fazla filtre gerekli ise, her biri için ayrı bir hizmet ömrü tahmini belirlenmelidir. Partikül filtreleri ile kombine edilen filtreler için, kimyasal filtrenin numarasını kullanınız (filtreyle kombine edilemeyen bir partikül filtresinin kullanımı, gaz veya buhar hizmet ömrünü etkilemez). BAĞIL NEM %65 üzeri bağıl nem (RH), organik buhar filtrelerinin hizmet ömrünü önemli ölçüde azaltabilir. Etki, bağıl nem seviyesine, kimyasal konsantrasyona, kimyasalın uçuculuğuna ve kimyasalın su ile karışabilirliğine (suda çözünürlüğüne) bağlıdır. RH>%65 seçimini yaparsanız (örneğin %65, 75, 85 veya 90), yazılım, en kötü durum RH etkilerini göstermek için suya karışmayan (çözülmeyen) solventlerle yapılan testi kullanarak organik buhar hizmet ömrünü otomatik olarak düzeltecektir. Asit gazları, amonyak, metilamin ve formaldehite ilişkin hizmet ömrü tahminleri, %50 bağıl nemde yapılan testlere dayanır. Organik buhar ömrünün aksine, %50'den fazla bağıl nem, bu kimyasalların hizmet ömrünü artırabilir. Bu maddelere ilişkin daha düşük bağıl nemde hizmet ömrü, programın tahmininden daha kısa olabilir. Program, çeşitli bağıl nem seviyelerinde bu kimyasallara ait hizmet ömrünü ayarlamaz. ATMOSFER BASINCI

5 Tesisinizdeki atmosfer (barometre) basıncını giriniz. Basınç 0.8 ve 1.2 atmosfer (ATM) arasında olmalıdır. Varsayılan değer 1 ATM dir. SICAKLIK Organik buharlara ilişkin yazılım hesaplamaları 0 C ile 50 C (32 F ile 122 F) sıcaklık aralığı ile sınırlıdır. Seçilen tüm organik buharların sıvı olmalarını ve buhar basınç verilerinin mevcut olmasını sağlamak için sıcaklık aralığı daha da sınırlanır. Sıcaklık derecesi ve birimi pencerelerine tıklayarak bir sıcaklık derecesi seçiniz. Santigrat veya Fahrenheit cinsinden çalışma ortamınıza en yakın sıcaklık derecesini seçiniz. Daha yüksek sıcaklık dereceleri, organik buharlar için daha kısa hizmet ömrüne neden olabilir. Bu nedenle, sıcaklık dereceniz listelenen seçenekler arasında ise, ölçülü (konservatif) bir tahminde bulunmak için daha yüksek sıcaklık derecesini seçebilirsiniz. Asit gazları, amonyak, metilamin veya formaldehit için sıcaklık derecesi, eğer gerekirse, maruziyet seviyesi birimleri (ppm ve mg/m 3 ) arasında dönüşüm için kullanılır. Diğer durumlarda hizmet ömrü hesaplamasında kullanılmaz. ÇALIŞMA ŞARTI (Solunum oranı) Hizmet ömrü tahminleri maskeden geçen hava akım oranına bağlıdır. Negatif basınçlı maskelerde, maskeden geçen hava akımı, artan çalışma şartı (solunum oran) ile birlikte artar. Listelenenlerden, çalışma ortamınız için uygun çalışma şartını seçiniz. Hafif, orta ve ağır, sırasıyla dakikada 20, 40 veya 60 litre olarak tanımlanmıştır (Nelson, G.O. and Correia, A.N., Respirator Cartridge Efficiency Studies VIII.Summary and Conclusions. Am. Ind. Hyg. Assoc. J. 36: [1976]). Yoğun faaliyetler için daha kısa sürelerle daha yüksek solunum oranları oluşabilir. Uygun güvenlik faktörleri uygulanmalıdır. Çözüm Organik buhar hizmet ömrü tahminleri, Wood tarafından önerilen bir model kullanılarak hesaplanır (Wood, G.O.: Estimating Service Lives of Organic Vapour Cartridges, American Industrial Hygiene Association Journal 55[1], January 1994, p ) Wood modeli, 3M filtrelerinin özelliklerine göre değiştirilmiştir ve deneysel olarak belirlenmiş bazı değerler düzeltilmiştir. Asit gazları, amonyak, metilamin ve formaldehit için hizmet ömrü, her kimyasala ait laboratuvar testi verileri kullanılarak tahmin edilir. Hizmet ömrü, filtreye bağlı olarak yaklaşık 10 ila 100 ppm veya 50 ila 1000 ppm aralığındaki konsantrasyonlarda ölçülmüştür ve sonra verilere ait bir eğri belirlenmiştir. GEÇİRGENLİK KONSANTRASYONU Hizmet ömrü, bir kirletici maddenin belirtilen geçirgenlik konsantrasyonunun filtrenin aşağı akım yönünde tespit edilmesi için gerekli süredir. Organik buharlar için, bu programda kullanılan

6 geçirgenlik konsantrasyonu, maruziyet seviyesine dayanır. Eğer maruziyet seviyesi, mesleki maruziyet seviyesinden yüksek ise, hizmet ömrü, geçirgenlik konsantrasyonunun mesleki maruziyet seviyesinin ½ sine ulaştığı ana kadar tahmin edilir. Eğer maruziyet seviyesi, mesleki maruziyet seviyesinden düşük ise, hizmet ömrü, geçirgenlik konsantrasyonunun maruziyet seviyesinin %10 una ulaştığı ana kadar tahmin edilir. Asit gazları, formaldehit, amonyak veya metilamin için geçirgenlik konsantrasyonu, laboratuar testlerinden temin edilir. Girmiş olduğunuz maruziyet konsantrasyonuna göre değişmez. KARIŞIMLAR Organik buhar ve inorganik buharlar (asit gazları, amonyak, metilamin ve formaldehit) karışımlarına ilişkin hizmet ömrü tahminleri, ayrı olarak hesaplanır ve en kısa hizmet ömrü seçilir. Organik buhar karışımlarının hizmet ömrü tahmin yöntemi, 25 Eylül 1998 tarihli US OSHA CPL Solunum Koruma Standardına İlişkin Muayene Prosedürleri dokümanından alınmıştır. 1) Organik buharların her birinin hizmet ömrü bağımsız olarak hesaplanır ve en kısa hizmet ömrüne sahip organik buhar not edilir. 2) En kısa hizmet ömrü faktörü 100 dahilinde hizmet ömrüne sahip tüm organik buharların konsantrasyonları toplanır. 3) En kısa hizmet ömrüne sahip organik buharı ve toplam konsantrasyonu kullanarak hizmet ömrü tahmin edilir. 4) Organik buhar ömrü, 1. adım ve 3. adımdan daha kısa olanı olarak rapor edilir. (Not: Belirli uçucu organik buharlar için, hizmet ömrü, sınırlı bir konsantrasyon aralığında artan konsantrasyonla birlikte artar, dolayısıyla 1. adım ve 3. adımın her ikisini de değerlendirme ihtiyacı doğar.) Organik buhar olmayan karışımlar için farklı bir yöntem kullanılır. 1) Asit gazı ve formaldehit konsantrasyonlarının tamamı toplanır. 2) Hizmet ömrü, toplam asit gazı/formaldehit konsantrasyonunu kullanarak asit gazları ve formaldehitin her biri için tahmin edilir. 3) Amonyak ve metilamin konsantrasyonlarının tamamı toplanır. 4) Hizmet ömrü, toplam amonyak/metilamin konsantrasyonunu kullanarak, amonyak ve metilamin için tahmin edilir. 5) Organik buhar olmayanların hizmet ömrü, 2. adım ve 4. Adım arasında daha kısa olanı olarak rapor edilir. FİLTRE DEĞİŞİM TAKVİMİNİN BELİRLENMESİ Tahmini hizmet ömrü, değişim takviminin belirlenmesinde dikkate alınacak tek bilgidir. Filtre değişim takvimleri, pratik ve işçiler tarafından anımsanması kolay olmalıdır (örneğin 1.3 gün yerine 1 gün). Yerel yönetmelikler ve saklama esnasında filtreden kirletici madde göçü dikkate alınmalıdır.

7 GÖÇ Göç organik buharlar için başlıca bir sorun teşkil ederken, asit gazları, amonyak ve metilamin ve formaldehit için de daha düşük seviyede sorun teşkil eder. Organik buharlar, organik buhar filtresinin kullanılmadığı sürede filtreden geçiş yapabilirler. Bu geçiş, uçucu organik buharlarda daha etkindir (örneğin kaynama noktası <65 C). Organik buhar filtresinin kısmi kullanımı, saklama ve ertesi gün tekrar kullanımı kullanıcının organik buharlara maruz kalmasına yol açabilir. 65 C üzerinde kaynama noktasına sahip kimyasallar geçiş yapabilir, ancak uçuculuk azaldıkça, göç problem olmaktan çıkar. Kaynama noktası 65 C nin altındaki organik buharlar için, AX filtresi kullanımı gerekir. AX organik buhar filtreleri, EN 14387'de belirtildiği asgari olarak her çalışma vardiyasında değiştirilmelidir. Kabul edilebilir tekrar kullanım biçimlerini belirlemek için laboratuar veya saha çalışmaları yapılabilir. Çalışan saat kolay bir çözüm olabilir. Bir başka deyişle, tahmini hizmet ömrü, filtre ilk kullanılmaya başladığında başlar ve filtrenin kullanılmasına veya saklanmasına bakılmaksızın devam eder. Örneğin tahmini çalışma ömrü 40 saat ise, organik buhar filtresi 8 saat süreyle kullanılabilir, 16 saat süreyle saklanabilir ve 8 saat süreyle daha kullanılarak (toplam 32 saat) atılır. Etkin filtre değişim takvimi, hafta sonu veya tatil öncesinde kullanıldığı durumlar hariç olmak üzere 2 günde bir şeklinde olmalıdır. RAPOR OLUŞTURMA Kayıtlarınız için bir rapor da oluşturabilirsiniz. Rapor oluştur düğmesini seçtiğinizde, işçi, görev, lokasyon vb. gibi yorumları girmeniz için yeni bir pencere açılacaktır. Raporda, seçilen kirletici maddeler, maruziyet konsantrasyonları, seçilen maske vb. gibi yapmış olduğunuz seçimler gösterilecektir. Raporda ayrıca, varsa, her bir kirletici maddenin koku eşiği bulunacaktır. Koku eşiklerinin listelenmesinin nedeni, kokunun, filtre değişimi için ikinci veya destekleyici bir gösterge olabilmesidir. Ayrıca, değişim takvimini belirlemede ihtiyaç duyulabilecek ekstra güvenlik gerektiren durumların tespitinde de faydalı olabilir. Bir bileşiğin maruziyet limiti koku eşiğinin altında ise, hizmet ömrü tahmini hesaplanırken, hava beslemeli maske tavsiyesine ilişkin bir uyarı da verilir. Rapor edilen koku eşiği değerleri, çeşitli yayınlardan alınmıştır (aşağıya bakınız). Başlıca koku eşikleri kaynakları, VOCBASE ve Amerikan Sınai Hijyen Derneği (AIHA) yayını, Belirlenmiş Mesleki Sağlık Standartlarına Sahip Kimyasallara İlişkin Koku Eşikleri (1989) dokümanıdır. Bu iki kaynaktan birinde koku eşiği değeri yayınlanmadığında, diğer koku eşiği kaynakları kullanılmıştır. Aşağıdaki kaynaklarda listelenmeyen değerler için diğer dokümanlarda yayınlanmış koku eşikleri kullanılmıştır (örneğin AIHA WEEL dokümanları). Koku eşiklerinin tespitine ilişkin daha kapsamlı bilgiler ve bazen neden aralıklar belirtildiğine dair bir açıklama için AIHA dokümanına bakınız.

8 1. Jensen, B. and P. Wolkoff. VOCBASE: Odor Thresholds, Mucous Membrane Irritation Thresholds and Physio-Chemical Parameters of Volatile Organic Compounds. [Computer Software]. National Institute of Occupational Health, Denmark, Odor Thresholds for Chemicals with Established Occupational Health Standards, American Industrial Hygiene Association, Amoore, J. E., and E. Hautula. Odor as an Aid to Chemical Safety. J. Appl. Toxicol. 3(6): (1983). 4. Fazzuluri, F. A. Compilation of Odor and Taste Threshold Values Data. American Society for Testing and Materials (1978). 5. Verschueren, K. Handbook of Environmental Data on Organic Chemicals. pp Van Nostrand Reinhold, NY (1977). 6. Warning Properties of Industrial Chemicals - Occupational Health Resource Center, Oregon Lung Association. 7. Electrical Safety Practices, ISA Monograph #113 (1972). 8. Documentation of TLVs and BEIs. American Conference of Governmental Industrial Hygienists. 5th edition (1986). 9. Gemert, L. J. Van. Compilation of Odor Threshold Values in Air and Water. CIVO -TNO, Netherlands (1977). 10. Gemert, L. J. Van. Compilation of Odor Threshold Values in Air, Supplement IV, CIVO- TNO, Zeist, Netherlands (1982). SORULAR? Bu program veya 3M maskeleriyle ilgili başka sorularınız varsa, yerel 3M temsilcinize danışınız ya da numaralı telefondan 3M i arayınız. Eylül 2010

3M Seçme Programı. Seçme ve Hizmet Ömrü Programı na Giriş

3M Seçme Programı. Seçme ve Hizmet Ömrü Programı na Giriş 3M Seçme Programı Seçme ve Hizmet Ömrü Programı na Giriş 3M Seçme Programı, çalışma ortamınıza uygun 3M maskesi seçmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu rehber bilgiler 3M Seçme Programı na ilişkindir.

Detaylı

PROFLOW EX PAPR MOTORLU SOLUNUM CIHAZI ESRA İPEK

PROFLOW EX PAPR MOTORLU SOLUNUM CIHAZI ESRA İPEK MOTORLU SOLUNUM CIHAZI ESRA İPEK Ortam havasını filtreleyerek kullanıcıya sağlayan motorlu bir solunum cihazıdır. Yeterli Solunum havasının bulunduğu ortamlarda kullanılır. (Oksijen > %18) PROFLOW EX in

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı

Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi - Yakıt Kontrol Modülüne Genel Bakış Bu modül üzerinden şirket araçlarının harcanan yakıt giderleri periyodik olarak

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR? Dokuz Eylül Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi SATIN ALMA TALEBİ NASIL YAPILIR? İnternet tarayıcınızdan www.deu.edu.tr adresine girip, açılan sayfada Bilişim Servisleri bölümüne

Detaylı

Vodafone Cep Sağlık. Kullanıcı Yardım Kılavuzu Sayfa isimlerine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. İçindekiler

Vodafone Cep Sağlık. Kullanıcı Yardım Kılavuzu Sayfa isimlerine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. İçindekiler Vodafone Cep Sağlık Kullanıcı Yardım Kılavuzu Sayfa isimlerine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Sayfa Adı Sayfa Numarası Kullanıcı Girişi 2 Profilim 3 Acil Durum Sağlık Bilgilerim 4 Özlük Bilgilerim 5 Sağlık

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

Dräger Pac 3500 Tekli Gaz Algılama Cihazı

Dräger Pac 3500 Tekli Gaz Algılama Cihazı Dräger Pac 3500 Tekli Gaz Algılama Cihazı Hızlı, güvenilir, doğru ve 2 yıla kadar bakım gerektirmez: Dräger Pac 3500, karbon monoksit, hidrojen sülfür veya oksijenin endüstriyel kişisel izlenmesi için

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU

ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU 1. Manuel Mod Şekil I Manuel Mod geçmek için Manuel Moda Geç butonuna dokununuz. Karşımıza gelen ekranda ki fonksiyonları değiştirmek için

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: Oksijen ferdi kurtarıcı Dräger Oxy 3000 ve 6000 cihazları, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1. Kimyasal Ürün / Firma Bilgileri Ürün Adı: CYABOND MDF PROFİL YAPIŞTIRMA SETİ cyanoacrylate yapıştırıcı Kimyasal Esası: Ethyl-2-cyanoacrylate ester Moleküler formül: C6H7NO2

Detaylı

Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı

Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı İş Yeri Havası - Solunumla Maruz Kalınan Kimyasal Maddelerin Sınır Değerler İle Karşılaştırılması Ve Ölçme Stratejisinin Değerlendirilmesi İçin Kılavuz - TS EN 689 Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı Ankara,

Detaylı

K-Tipi Termometre TES-1311A KULLANIM KILAVUZU

K-Tipi Termometre TES-1311A KULLANIM KILAVUZU K-Tipi Termometre TES-1311A KULLANIM KILAVUZU MX MN AVG 1. ÖN BİLGİ Bu cihaz K-tipi termokupl ile ısı sensörü şeklinde çalışan dijital bir termometredir. Sıcaklık göstgergesi uluslararası 1990 standartlarına

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER Proje Referans No: 2015-1-TR01-KA201-021424 Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union Elektronik Tablo Görevi Öğrenme Sayfaları İstihdam ve

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Ahşap Nem Ölçer PCE-PMI 2

KULLANIM KILAVUZU Ahşap Nem Ölçer PCE-PMI 2 KULLANIM KILAVUZU Ahşap Nem Ölçer PCE-PMI 2 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 29/09/2016 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik... 3 3 Özellikler... 3 3.1 Teknik Özellikler... 3 3.2 Teslimat İçeriği:... 4 4

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

TOROS MENKUL KIYMETLER KUR RİSKİ ASİSTANI KULLANIM KILAVUZU

TOROS MENKUL KIYMETLER KUR RİSKİ ASİSTANI KULLANIM KILAVUZU TOROS MENKUL KIYMETLER KUR RİSKİ ASİSTANI KULLANIM KILAVUZU ÜÇ ADIMDA KUR RİSKİNDEN KORUNMA 1) Yapacağınız ticari işlemle ilgili bazı bilgileri girip kaydediniz. 2) Hesapla tuşuna basınız. 3) Raporda belirtilen

Detaylı

OKUL SÜTÜ MODÜLÜ KULLANIMI

OKUL SÜTÜ MODÜLÜ KULLANIMI OKUL SÜTÜ MODÜLÜ KULLANIMI 2014 Yılı Okul Sütü Programı kapsamında dağıtım, teslimat, tüketim, analiz gerektiren ürün sayıları hakkında sorun yaşanmaması, güncel bilgilerin daha hızlı elde edilmesi amacıyla

Detaylı

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre

COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Anemometre Lütfen ürünü kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve ilerisi için saklayınız. İÇERİK 1. Güvenlik... 1 2. Genel Tanıtım... 2 3. Özellikler...

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0)

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) A. Öğretmen Girişi a b c d B. Ana Menü a. Kullanıcı bilgisi : Bu alana yazılacak bilgiyi size Usta Aritmetik firması sağlamaktadır. b. Şifre

Detaylı

Filtreli Kaçış Başlıkları

Filtreli Kaçış Başlıkları Dräger PARAT 4700 Filtreli Kaçış Başlıkları Dräger PARAT 4700 endüstriyel kaçış başlığı, mümkün olduğunca hızlı bir kaçışın sağlanması dikkate alınarak kullanıcılarla beraber geliştirilmiştir. Optimize

Detaylı

Dräger Pac 5500 Tekli Gaz Algılama Cihazı

Dräger Pac 5500 Tekli Gaz Algılama Cihazı Dräger Pac 5500 Tekli Gaz Algılama Cihazı Uzun süreli görevler, onun uzmanlığı: tekli gaz cihazı Dräger Pac 5500'ün ömür sınırlaması yoktur ve karbon monoksit, hidrojen sülfür veya oksijenin hızlı ve doğru

Detaylı

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Ekipmanın kalibrasyonu, ekipmanın güvenle çalıştırılmasını ve işlevselliğini sağlayacak, aynı zamanda da ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerini

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Presumptive Phenolphthalein Blood Test Kit Ürün Kodu CB8126 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuvar Ürünleri İmalat Danışmanlık

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Nem Ölçüm Cihazı (Bağıl Nem için) PCE-310 PCE-310

KULLANIM KILAVUZU Nem Ölçüm Cihazı (Bağıl Nem için) PCE-310 PCE-310 KULLANIM KILAVUZU Nem Ölçüm Cihazı (Bağıl Nem için) PCE-310 PCE-310 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 30/05/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik Bilgisi... 3 3 Özellikler... 3 3.1 Teknik Özellikler...

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) resmi sitesi www.mudad.org, 20 Temmuz 2015 tarihinde yeni yüzüyle yayına başlamıştır. Yeni tasarımı ile birçok yeni özelliği de beraberinde getiren

Detaylı

Motorlu. ve Hava Beslemeli. Sistemler. Konforlu Bir Ortamda Çalışın

Motorlu. ve Hava Beslemeli. Sistemler. Konforlu Bir Ortamda Çalışın Motorlu ve Hava Beslemeli Konforlu Bir Ortamda Çalışın Sistemler Son derece tehlikeli kirleticilerin bulunduğu ortamlarda çalışanlara temiz hava sağlanması esastır. 3M en zorlu ortamlar için özel olarak

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Üsküdar EBYS sistemine giriş için, kullanıcı ismi ve şifre gereklidir. Kullanıcı İsmi: Bu alana, EBYS kullanıcı isminizi giriniz. Bu alan, eğer

Detaylı

- GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex

- GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex SYSTRONIK Elektronik u. Systemtechnik GmbH - GSP 3 Gaz Dedektörü - GSP3-flex Kullanıcı Kılavuzu Kullanmadan önce kılavuzu okuyun! Tüm güvenlik talimatlarına uyun! Daha sonrası için kılavuzu muhafaza edin!

Detaylı

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE LABORATUVARI SGS Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

Fiziki Varlık Yönetimi Kilometre Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı

Fiziki Varlık Yönetimi Kilometre Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi Kilometre Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi - Kilometre Kontrol Modülüne Genel Bakış Şirket içerisindeki motorlu taşıtların kilometre kayıtları ve araç tahsis

Detaylı

PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD.

PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD. PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD. PATOLOJi CALISANLARININ KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR 1. Yasalar ve mevzuatlardan

Detaylı

Nem / Sıcaklık Ölçer TES ÖZELLİKLER KULLANIM KILAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP.

Nem / Sıcaklık Ölçer TES ÖZELLİKLER KULLANIM KILAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP. Nem / Sıcaklık Ölçer TES-1364 KULLANIM KILAVUZU 1. ÖZELLİKLER U.S. Pat. No. Des. 446,135 EKRAN : LCD çiftli ekran ve Analog ölçek ekran Ölçüm Sınırı : Nem 10% 95% RH Sıcaklık -20 +60 / - 4 +140 Çözünürlük

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

IELTS sınavına kayıt kılavuzu

IELTS sınavına kayıt kılavuzu IELTS sınavına kayıt kılavuzu Bu kılavuzda, British Council'ın yeni ve gelişmiş kayıt portalını kullanarak IELTS sınavına nasıl kaydolacağınızı adım adım anlatacağız. 1. Adım: Girmek istediğiniz IELTS

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU TERME-2015 1. GĠRĠġ MOS modülü 6111 Sayılı Kanun Teşviki kanunu

Detaylı

Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri

Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminde, Öğretim Elemanı yetkisi kapsamında aşağıdaki ekran (Ekran 1) açılır. Bu belgede genel kullanım

Detaylı

Otomasyon Erişimi. Menüler ve İçerikleri. Ana Ekran Unsurları. Sorular. Çıkış

Otomasyon Erişimi. Menüler ve İçerikleri. Ana Ekran Unsurları. Sorular. Çıkış Otomasyon Erişimi Menüler ve İçerikleri Ana Ekran Unsurları Sorular Çıkış Otomasyona nasıl ulaşılabilir? Kullanıcı Adı İlk Şifre Oluşturma Otomasyon Sistemi Otomasyon Sistemine nasıl ulaşılabilir? Üniversitemiz

Detaylı

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu

Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu R Mobil Uygulama Kullanma Kılavuzu PWR HDD Digital Video Recorder 1 İÇİNDEKİLER Mobil Cihaz Uygulaması... 3 Cihaz Ekleme... 6 Manuel Cihaz Ekleme...6 Çevirimiçi Cihaz Ekleme...15 Mobil Cihazdan Mobil Cihaza

Detaylı

İmtiyazınızı Kullanmak

İmtiyazınızı Kullanmak İmtiyazınızı Kullanmak Hisse planı katılımcıları için hızlı başlangıç kılavuzu Opsiyon kullanmak; şirketinizin hissesini, hissenin opsiyon kullanma sırasındaki piyasa fiyatına bakmaksızın, önceden belirlenmiş

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI İşyerlerinde; yanıcı kimyasal maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler Sistem Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

Dräger PARAT 3200 Filtreli Kaçış Cihazı

Dräger PARAT 3200 Filtreli Kaçış Cihazı Dräger PARAT 3200 Filtreli Kaçış Cihazı Dräger PARAT 3200, çoklu gaz ABEK15 filtreli, ağızlıklı / burun klipsli bir kaçış cihazıdır. Sağlam ve ergonomik bir mahfazada paketlenen ünite kompakt ve kolay

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Çubuk Termometre PCE-ST

Kullanım Kılavuzu Çubuk Termometre PCE-ST PCE Teknik Cihazları Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah Ataman Sok. No.:4/4 Türkiye Tel: 0212 471 11 47 Faks: 0212 705 53 93 info@pce-cihazlari.com.tr www.pce-instruments.com/turkish Kullanım Kılavuzu Çubuk Termometre

Detaylı

VisionLink Unified Suite

VisionLink Unified Suite VisionLink Unified Suite Eğitimi VisionLink Unified Suite Eğitimi Ekipman Yönetimi Departmanı 2017 Unified Suite Eğitimi VisionLink Unified Suite Daha modern, daha verimli Sahada en çok ihtiyaç duyulan

Detaylı

Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı eprovizyon Sistemi Kullanma Klavuzu

Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı eprovizyon Sistemi Kullanma Klavuzu Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı eprovizyon Sistemi Kullanma Klavuzu 1. Provizyon Alınması : Programa kullanıcı ve şifre ile girildiğinde, Ana Sayfa ekranı açılacaktır. Hastanın provizyon işlemlerini

Detaylı

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI DALTON KISMİ BASINÇLAR YASASI Aynı Kaplarda Gazların Karıştırılması Birbiri ile tepkimeye girmeyen gaz karışımlarının davranışı genellikle ilgi çekicidir. Böyle bir karışımdaki bir bileşenin basıncı, aynı

Detaylı

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu İçindekiler 1. SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu... 2 2. E-posta Bildirimi Alma... 2 3. Belgeyi İmzalama... 3 4. Diğer Seçenekler... 4 4.1 Sonra bitir... 4 4.2 Yazdır,

Detaylı

10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU

10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU 10 ADIMDA KR AKADEMİ DVD İZLEME PROGRAMI KULLANIM KLAVUZU 1. Adım (Program Kurulumu Başlatma): KR Akademi KPSS DVD Setiniz içinde yer alan derslerden herhangi birinin 1. DVD sini DVD-ROM a takıp, DVD yi

Detaylı

DESTEK. Müşteri Hizmetleri Servis Talep Takip Sistemi kullanma kılavuzu

DESTEK. Müşteri Hizmetleri Servis Talep Takip Sistemi kullanma kılavuzu DESTEK Müşteri Hizmetleri Servis Talep Takip Sistemi kullanma kılavuzu 1 SAYFA DİZİNİ Sayfa 3. Sisteme nasıl bağlanabilirim? 3. Nasıl Veri girişi Yapabilirm? 5. Talep Görüntüleme Sisteme Girilmiş Raporların

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün Adı : HMPlus Mikronütrient Şirket : Kayhan ÜNLÜALP HidroMetan Biyogaz ve Arıtma Teknolojileri 1768 Sokak No:4/5 Karşıyaka İZMİR Acil Telefon numarası

Detaylı

Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi. ASİS Bina Yöneticisi Kılavuzu (v1.2)

Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi. ASİS Bina Yöneticisi Kılavuzu (v1.2) Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi ASİS Bina Yöneticisi Kılavuzu (v1.2) ASİS Yönetici Girişi: http://gbs.ankara.edu.tr/admin adresinden BİNA YÖNETİCİSİ olarak sisteme giriş yapılacaktır. Kullanıcı

Detaylı

Avrasya Üniversitesi. Tuncay AYDEMİR

Avrasya Üniversitesi. Tuncay AYDEMİR Avrasya Üniversitesi Moodle Sistemi Kullanım Klavuzu Hazırlayan Tuncay AYDEMİR Moodle Nedir? Moodle; Öğrenci eğitimci arasında internet ortamında paylaşımların yapılabilmesini sağlayan bir sistemdir. Eğitimci

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web

Detaylı

Atmosfer Kimyası Neden Önemli?

Atmosfer Kimyası Neden Önemli? ÇEV 715 Atmosfer Kimyası Özgür ZEYDAN (PhD.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Atmosfer Kimyası Neden Önemli? Atmosfere salınan antropojenik ve doğal emisyonların atmosferin fiziksel ve kimyasal yapısını

Detaylı

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 S: Haritayı kullanarak nasıl uçuş bulabilirim? Bir arama başlatmak için harita üzerinde bir noktaya Ardından uçuş bilgilerini görüntülemek için ekrandaki menüden tercih

Detaylı

İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İZLEM TAKİP SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU Programa; İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Resmi Web Sitesi ndeki Uygulamalar linkinden ulaşılabileceği gibi, http://www.ihsm.gov.tr/odbizlem

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ. Çevrimiçi Başvuru İşlem Kılavuzu

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ. Çevrimiçi Başvuru İşlem Kılavuzu TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ Çevrimiçi Başvuru İşlem Kılavuzu 1 İÇİNDEKİLER MARKA BAŞVURU İŞLEM SÜRECİ... 6 1 ) SİSTEME GİRİŞ... 6 E-imza ile;... 6 Mobil imza ile;... 7 2 ) BAŞVURU SÜRECİ... 9 2.1 ) Başvuru İşlemleri...

Detaylı

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA

GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA GOOGLE DRİVE KULLANARAK FORM OLUŞTURMA Google Docs yani Google Dokümanlar hizmeti bir süre önce Google Drive adlı bulut depolama hizmetinin içerisine alındı ve çok daha gelişerek yoluna devam etti. Google

Detaylı

Chronos Çalışan Kullanım Kılavuzu

Chronos Çalışan Kullanım Kılavuzu Chronos Çalışan Kullanım Kılavuzu Döküman Bilgisi Hazırlayan: Beste Öztamur Ünvan: Proje Yön Döküman versiyonu: 2.2 Versiyon Geçmişi Ver. No. Ver. Tarihi Revize Eden Açıklama 1.0 15.11.2013 Beste Öztamur

Detaylı

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER PR20160926-1_P-Hidrokarbon PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ Prosense "P" serisi gaz dedektörleri havada bulunan Parlayıcı gaz buharlarının ve Patlayıcı gazların

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Nem Ölçer PCE-555

Kullanım Kılavuzu Nem Ölçer PCE-555 Nem Ölçer PCE-555 PCE Teknik Cihazları Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah Ataman Sok. No.:4/4 Türkiye Tel: 0212 471 11 47 Faks: 0212 705 53 93 info@pce-cihazlari.com.tr www.pce-instruments.com/turkish Versiyon

Detaylı

4-1. Ön Kontrol Paneli

4-1. Ön Kontrol Paneli 4-1. Ön Kontrol Paneli 1 Açma/Kapama(ON/OFF) Düğmesi.! Fan motoru termostat kontrollü olduğu için sadece soğutma gerektiğinde çalışır.! Su soğutma ünitesi otomatik kontrollüdür, sadece gerektiğinde çalışır.

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU 2226995 Buffer Powder Pillows ph 4.01 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 2226995 Buffer Powder Pillows ph 4.01 1.2. Madde/Müstahzarın

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Beton Nemi Ölçer PCE-WP21

Kullanım Kılavuzu Beton Nemi Ölçer PCE-WP21 PCE Teknik Cihazları Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah Ataman Sok. No.:4/4 Türkiye Tel: 0212 471 11 47 Faks: 0212 705 53 93 info@pce-cihazlari.com.tr www.pce-instruments.com/turkish Kullanım Kılavuzu Beton Nemi

Detaylı

bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı

bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı bayi.obaperdesan.com.tr Kullanıcı Dokumanı Bayi siparişlerinin giriş ve ekstre takibini yapmak üzere geliştirdiğimiz web sitemiz bayi.obaperdesan.com.tr nin kullanımı bu dokumanda açıklanmıştır. Siteye

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğretim Elemanı Yeni 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem mebis.medipol.edu.tr adresine girdiğinizde sol alt tarafta bulunan seçeneklerden "Muzem

Detaylı

IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA

IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA HAZIRLAYAN: OKAN OKŞAK 26.10.2008 IBM Maximo Giriş ekranında Kullanıcı Adı ve Şifremizi yazıp,giriş butonuna tıklatın. Başlangıç Merkezi nden İş Emri

Detaylı

Başlangıç. Efficy 2014 Kullanıcı Kılavuzu. Oturum Açma. Efficy Kontrol Panelim. Efficy de arama yapmak. Oturum kapatma

Başlangıç. Efficy 2014 Kullanıcı Kılavuzu. Oturum Açma. Efficy Kontrol Panelim. Efficy de arama yapmak. Oturum kapatma Başlangıç Efficy 0 Kullanıcı Kılavuzu Oturum Açma Efficy Kontrol Panelim Efficy de arama yapmak Oturum kapatma Oturum Açma İnternet tarayıcınızı açınız ve Efficy ye ait web adresini tuşlayınız. Bu adresi

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42

KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42 KULLANIM KILAVUZU PCE-SC 42 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 18/04/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik Bilgisi... 3 3 Teknik Özellikler... 3 4 Sistem Açıklaması... 4 5 Talimatlar... 4 5.1 Kalibrasyon...

Detaylı

Dava Dosya Takibi Kullanım Kılavuzu

Dava Dosya Takibi Kullanım Kılavuzu Dava Dosya Takibi Kullanım Kılavuzu Dava Dosya Takibi Kullanım Klavuzu İÇİNDEKİLER HAZIRLIK... 3 Kapak... 3 KİŞİLER... 3 Dava... 4 Karşı Taraf... 4 Duruşmalar... 4 Ön Duruşma... 4 Süreli İş... 5 Duruşma...

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU Tesisler için Kullanım Kılavuzu 1. Çevre Bilgi Sistemi için sahip olduğunuz ya da Đl Müdürlüğü nden yeni aldığınız kullanıcı kodu ve parolayı kullanarak

Detaylı

Düzen Laboratuvarlar Grubu

Düzen Laboratuvarlar Grubu İNTERAKTİF HİZMETLER UYGULAMASI KUR UMSAL HİZMETLER İNTERAKTİF HİZMETKLER UYGULAMA 'sı seçilir. Karşımıza aşağıdaki sayfa gelir. Kurum kodu ve şifreniz ile giriş yapınız. UYARI:17.06.2013 tarihinden önce

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

HIZLI KULLANMA KLAVUZU

HIZLI KULLANMA KLAVUZU HIZLI KULLANMA KLAVUZU 7, 10 MODELLER : HOMEPRO vivimat PRO3 HOMEPRO vivimat COMFORT HOMEPRO vivimat PRIME HOMEPRO vivimat LITE SİSTEME GİRİŞ / LOGIN Ev içerisinden kullanmak için (LAN) iç IP kutusuna

Detaylı

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Kullanım Kılavuzu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Sisteme Giriş http://oys.thsk.gov.tr/oys Sisteme ilk defa giriş yapılıyorsa size verilen kullanıcı adını girdikten

Detaylı

K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU

K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU Lütfen bu kılavuzu uygun şekilde saklayın ve kullanım öncesi dikkatlice okuyun. Sayfa - 1 Ayarı yükseltme : Sıcaklık değerini, Zamanlayıcı zamanını veya Saat zamanını

Detaylı

CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu (AVUKAT) RİZE BAROSU

CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu (AVUKAT) RİZE BAROSU RİZE BAROSU Adalet Sarayı Kat : 2 Merkez / Rize Telefon : (0464) 217 24 80 Faks : (0464) 217 24 04 Internet : www.rizebarosu.org.tr E-mail : info@rizebarosu.org.tr CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

Arabulucuların başvuru, dosya kabul-ret ve teslim işlemleri başta olmak üzere tüm işlemlerini elektronik ortamda yapmaları sağlanmıştır.

Arabulucuların başvuru, dosya kabul-ret ve teslim işlemleri başta olmak üzere tüm işlemlerini elektronik ortamda yapmaları sağlanmıştır. Arabulucu Portalı Arabulucuların başvuru, dosya kabul-ret ve teslim işlemleri başta olmak üzere tüm işlemlerini elektronik ortamda yapmaları sağlanmıştır. 2017 yılı sonu itibariyle UYAP Arabulucu Portal

Detaylı

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh.

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh. BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi Sayın ELİF KILIÇ tarafından

Detaylı

1. Daha önce bilgisayarınıza USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaşacaksanız, lütfen tıklayınız.

1. Daha önce bilgisayarınıza USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaşacaksanız, lütfen tıklayınız. USB Yazıcı Paylaşımı Windows Vista USB Yazıcı Paylaşımı 1.1 USB bağlantı noktasından hiç kurup kullanmadığınız bir USB yazıcı paylaştırma 1.2 Bilgisayarınıza USB portundan direkt bağlı ve aktif olarak

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu (AVUKAT)

CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu (AVUKAT) MERSİN BAROSU ADLİYE SARAYI KAT:2 MERKEZ/MERSİN Telefon : 03242313127 Fax : 03242382959 Internet : www.mersinbarosu.org.tr E-mail : info@mersinbarosu.org.tr CMK Asistan Atama Sistemi Kullanım Kılavuzu

Detaylı

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU.

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU. NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU www.fiatnavigation.com www.daiichi.com.tr Başlarken Araç navigasyon yazılımını ilk kez kullanırken, bir başlangıç ayarı süreci otomatik olarak başlar. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

GÜVENLİK VERİ FORMU Avrupa İletişimleri Komisyonu nun Direktif 2900/5 e dayanmaktadır. PEG-Grup

GÜVENLİK VERİ FORMU Avrupa İletişimleri Komisyonu nun Direktif 2900/5 e dayanmaktadır. PEG-Grup GÜVENLİK VERİ FORMU Avrupa İletişimleri Komisyonu nun Direktif 2900/5 e dayanmaktadır PEG-Grup 1. Madde Hazırlanması ve Firma Taahhüdünün Tanımlanması 1.1 Maddenin veya Hazırlanmanın Tanımlanması Eş Anlamlılar

Detaylı