Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA"

Transkript

1 Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

2 İçerik Ölçüm teorisi Geçerlik, güvenirlik, doğrlk ve kesinlik Bilgisayar destekli metin analizinde geçerlik in sağlanması İçerik analizinde etik konlar Operasyonelleştirme (ölçümlerin belirlenmesi) Kod çizelgesi (tüm değişkenler için işlevsel tanımların yapılması) ve bireysel kodlama formları Büyük Veri Veri Madenciliği Metin Madenciliği Doğal Dil İşleme Dyg Analizi/Fikir Madenciliği

3 Ölçüm Nedir? Belli krallar dahilinde, nesneler veya olaylara ait sayıların belirlenmesi (S. Steven s, 1951) İçerik analizi ölçümlerinde nesneler veya olaylar mesaj birimleridir.

4 Ölçüm Teorisi Ölçüm teorisi, her değişkenin her drm için doğr olarak tanımlanan bir değerinin oldğn varsayar. Ölçüm sürecinde b doğr değeri bazı hata kaynakları sebebiyle tam olarak blamayız. Bn, bir formül ile açıklayalım: ö = d + h Brada, ö bizim bldğmz ölçüm değeridir. B ölçüm değeri, doğr değeri (d) ve hatayı (h) içerir. Ölçümlerde yaptığımız, b hata değerini mümkün oldğnca minimize etmektir.

5 Geçerlik, Güvenirlik, Doğrlk ve Kesinlik Geçerlik: Gerçekten ölçmek istediğimiz şeyi mi ölçüyorz? İç geçerlik: Ölçümler kavramsal tanımlama ile ttarlı mı? Yani, ölçeceğimizi söylediğimiz şeyleri mi ölçüyorz? Dış geçerlik (genellenebilirlik): Ölçüm sonçları farklı şartlar, zaman dilimleri, vs. için genellenebilir mi? Güvenirlik: Ölçümler tekrar tekrar yapıldığında ölçüm yöntemi aynı sonçları verir mi? Doğrlk: Ölçüm yönteminin tesadfi olmayan hatalardan ne ölçüde zak oldğnn bir göstergesidir. Kesinlik: Ölçüm düzeyleri veya kategorilerine ilişkin ayrımların yeterli olmasıdır. Örneğin: Bir kişi yaşını 40 lı yaşlar (yani 10-yıl bazında) olarak ifade ederse b kesinliği az olan bir ölçümdür. Çünkü, yaş arasında bilinmeyen bir değerdir. Ancak, 42 (yıl bazında) olarak ifade ederse, b, kesinliği daha yüksek bir ölçüm olr. Yine, ay bazında 506 ay (42 yıl 2 ay) olarak ifade ederse brada aşırı bir kesinlik blnr ki b çoğ zaman çok elverişli olmaz.

6 Bilgisayar destekli metin analizinde (CATA) Geçerlik Testi Short et al. (2010) CATA da yapılacak bir ölçümde geçerlik için bir dizi adım önermişlerdir. B adımlar şöyle sıralanabilir: Teori ve kavramsal tanımlamaya ygn olarak CATA sözlükleri olştrlr. Bnlar, araştırma konsn temsil eden terim listeleridir. Ön hazırlık olarak örnek bir içerik incelenir ve sık geçen kelimeler listesi belirlenir. Aynı zamanda, birden fazla kodlayıcının birbirlerinden bağımsız olarak kony temsil eden kelimeleri belirlemesi istenir. 1. adımda tümdengelim ve 2. adımda tümevarım yöntemi ile belirlenen kelimeler biraraya getirilerek b liste üzerinden kodlama gerçekleştirilir. Böylece, konnn bütün ilgili parçaları dikkate alınmış olr. Bna, içerik geçerliği denir. Dış geçerlik in sağlanabilmesi için, farklı örneklemlerde elde edilecek sonçların karşılaştırılması gerekir.

7 İçerik Analizinde Etik konlar İçerik analizi araştırmalarında etik eleştiriler pek yaygın değildir. Çünkü, genelde analiz edilen mesaj içerikleri zaten herkes tarafından erişilebilen içeriklerdir. Bir diğer önemli etik kon; araştırmacıların data analizi ve raporlama sırasında dürüst davranmaları gerekliliğidir, Signorielli (2009).

8 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) Gerçek, somt ölçüm tekniklerinin olştrlmasıdır. (Babbie, 1995) İçerik analizi için b, kodlama şeması (coding scheme) nın olştrlmasıdır. Kodlama şeması metin analizi çalışmalarında bir dizi sözlük anlamına gelir. Metin-dışı içerik analizleri için ise bir dizi ölçüm demektir. Belirlenmiş bir ölçüm için kllanılacak kategorilerin veya düzeylerin belirlenmesinde; 1) kapsamlı 2) ayrıştırılabilir bir kategorizasyon yapılmalı ve 3) ygn bir ölçüm düzeyi belirlenmelidir.

9 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 1) Kategoriler kapsamlı olarak belirlenmeli: Örnek: Dergi manşetlerinde kllanılan arka planların ölçümlendiği bir çalışmada 3 arka plan kategorisinin kllanıldığı drm düşünün: 1) Beyaz 2)Fotoğraf 3) Çizim veya resim. B kapsamlı bir kategorizasyon değildir. Çünkü, tek renk bir arka plan b kategorilerden hiçbirine dahil edilemez. Böyle drmlarda diğerleri gibi bir kategori daha kllanmak yerinde olr.

10 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 2) Kategorilerde ortak özellikler blnmamalı: Örnek: Internet reklamlarındaki ana stratejinin ölçümlendiği bir çalışmada aşağıdaki kategorilerin kllanıldığını düşünün: Strateji yok Daha çok bilgi içerikli ve daha az dygsal Daha çok dygsal ve daha az bilgi içerikli Ürün kalitesi ve kllanışlılığına yer verilmiş Ürünün problem çözücü yönü gösterilmiş Reklam ürün pretistijini artıracak şekilde tasarlanmış, ürünle ilgili somt detaylara yer verilmemiş Ürün diğer ürün(ler)le kıyaslanmış B kategorizasyona göre bir reklam birden fazla kategoride yer alabilir. Tamamen ayrı göstergeler kllanılmalı ve her bir ölçüm sadece bir kategoriye girmelidir.

11 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 3) Uygn bir ölçüm düzeyi (ölçeği) belirlenmelidir: 3.1. Nominal ölçek (Sınıflama) Nominal bir ölçümde kodlama için kllanılan 1,2,3,.. gibi sayılar sadece sınıflama içindir. Bnn yerine harfler de kllanılabilir. Kategorilerin sırası rastgeledir; başka bir sırayla dizilmeleri ölçümde kllanılan ölçek bakımından bir fark olştrmaz. Örnek: Irk: 1)Kafkas 2)Amerikan 3)Asyalı 4)Arap, Orta doğ 88)Diğer 99)Irk belirlenemedi. B örneğin alındığı kod çizelgesinde 88 sayısı bütün kategorilerde diğer i ifade etmek için, 99 sayısı ise kategorinin belirlenemediği drmları ifade etmek için kllanılmıştır.

12 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 3) Uygn bir ölçüm düzeyi (ölçeği) belirlenmelidir: 3.2. Ordinal ölçek (Sıralama) Kodlamada kllanılan sayılar kategorinin düzeyini belirler, ancak sayılar grplar arasında eşit aralıkları ifade etmez. Sayılar kategoriyi temsil etmek içindir, aritmetik işlem yapmak için kllanılmaz. Örnek: Boy: 1) Kısa boyl ( ) 2)Orta boyl ( ) 3) Uzn boyl ( ) 99)Boy belirlenemedi.

13 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 3) Uygn bir ölçüm düzeyi (ölçeği) belirlenmelidir: 3.3. Interval ölçek (Aralık) Sayıların olştrdğ kategoriler veya düzeylerden olşr. Kategoriler arası mesafeler eşittir. Klasik bir örnek sıcaklık ölçeğidir. Örneğin ⁰C arasındaki fark ⁰C arasındaki farka eşittir. Sayılar üzerinde aritmetik işlem yapılabilir (Ortalama bir sıcaklık hesaplanabilir). Ancak, b ölçeğin Rasyo ölçekten farkı sıfır sayısının ölçüm yapılan şeyin hiç olmaması drmn ifade etmemesidir. Örneğin, 0 derece sıcaklık, sıcaklığın hiç olmaması anlamına gelmez. 0 derece -1 den daha sıcaktır.

14 Operasyonelleştirme (Ölçümlerin belirlenmesi) (DEVAM) 3) Uygn bir ölçüm düzeyi (ölçeği) belirlenmelidir: 3.4. Rasyo ölçek (Oranlı ölçüm) Oranlı ölçüm aralık ölçümü gibidir. Ancak, brada sıfır gerçek bir sıfırı ifade eder. Örnek: Yaş: 0 Yaş yeni doğmş bir bebeği ifade eder. (Yaşı yok) Yaş kategorileri üzerinde aritmetik hesaplama yapılabilir. (Yaş ortalaması gibi) Kategoriler arasında oran blnabilir: 70 yaş 35 yaşın iki katıdır. Bilgisayar destekli metin analizinde (CATA) sözlükler kllanılır ve yapılan ölçüm oranlı ölçümdür. Örnek: Diction programı kllanılarak bir metinde azim kelimesinin kllanımına baktığımızda sonç 0 (metinde hiç geçmiyor) ya da 55 gibi yüksek bir sayı olabilir.

15 Büyük Veri Çok büyük miktarlarda metin parçalarının toplanması ve analiz edilmesi Büyük Veri alanı ile ilişkilidir. Büyük Veri, geleneksel analiz yöntemleriyle incelenemeyecek derecede yüksek hacimli ve kompleks veri setlerini ifade eder. Örnekler: Ticari işlemler (örnek: son beş yılda Amazon dan yapılan alışverişlerin tüm listesi) Devlet dokümanları Bilimsel veri (örnek: son 100 yıla ait İstanbl hava drm verisi) Diğer metin verileri (örnek: 2015 yılına ait bütün tweetler)

16 Veri Madenciliği Büyük Veride yer alan trendlerin ve örüntülerin (pattern) belirlenebilmesi için hesaplamalı yöntemlerin kllanılmasına Veri Madenciliği denir. Geleneksel istatistiksel yöntemlerin ykarıdan aşağıya doğr olan analizinin tersine aşağıdan ykarıya doğr bir analizdir. Veri Madenciliğinin popüler örneklerinden biri sosyal medya metrikleri dir. B, ticari amaçlı olarak kişilerin online davranışlarının incelenmesidir. Sosyal medya metrikleri kişilerin sosyal medyadaki arkadaşları, arkadaş sayıları, takipçileri, yüklemeleri, beğenmeleri, konm paylaşımları ve iletilerine ilişkin pazarlama göstergeleridir.

17 Metin Madenciliği Büyük Veri de sözü edilen veri metin oldğnda Veri Madenciliği terimi yerine Metin Madenciliği terimi kllanılır. (Bholat et al. 2015): Metin Madenciliği okmak gibidir. Her iki aktivite de harf dizilerinden anlam çıkarmayı içerir. Ancak, Metin Madenciliğinde okmaktan farklı iki drm söz konsdr: Bilgisayar destekli yaklaşımlar herhangi bir kişinin okyamayacağı kadar metnin işlenmesi ve özetlenmesine imkan tanır. Kişiler okrken ön bir bilgi ve beklenti ile okmadıkları için metinde var olan bazı örüntüleri ve anlamları kaçırabilirler. Ancak, bilgisayar destekli yaklaşımlar b anlamları ve örüntüleri yakalama kabiliyetine sahiptirler. Metin madenciliğinde makine öğrenme algoritmalari kllanılır.

18 Doğal Dil İşleme (Natral Langage Processing NLP) Büyük metin verilerini analiz etmede kllanılan yöntemlerden biridir. NLP, temel olarak, doğal dilin işlenmesi için bilgisayarların kllanılmasıdır. NLP nin başlangıcı, bilgisayar bilimcilerin algoritmaları insan dilini anlayacak şekilde eğitmelerine dayanır. B yüzden, NLP yapay zeka alanı ile ilişkilidir. NLP, mesaj içerik analizi dışında dil çevrimleri veya yatırımlar ile ilgili danışmanlık almak için makinelerle iletişime geçme gibi amaçlar için de kllanılmaktadır. İçerik analizi açısından NLP, bir dizi metinin anlamlandırılabilmesi için bilgisayarların kllanılmasıdır. Internette çok sayıda ücretsiz NLP araçları blnr. B araçlar acemi bir kllanıcıya dahi NLP nin araştırma potansiyelini gösterebilir. MALLET (mallet.cs.mass.ed/), ve RtextTools ( b araçlardan bazılarıdır.

19 Doğal Dil İşleme (Natral Langage Processing NLP) (DEVAM) NLP araçlarının kllanıldığı b prosesler bilgisayar destekli metin analizinden ziyade Metin Madenciliği alanına girer. Ancak, yine de b araçlar metin analizinde önemli fayda sağlar. Örneğin, büyük metin setlerinde NLP işleminin gerçekleştirilmesiyle metindeki birtakım terim grpları keşfedilebilir. B, sonraki aşamada bilgisayar destekli metin analizine geçildiğinde sözlüklerin olştrlmasında yardımcı olabilir.

20 Dyg Analizi / Fikir Madenciliği Son yıllarda gelişen bir NLP yglamasıdır. Bir metinden pozitif ve/veya negatif düşüncelerin süzülmesidir. 2010larda bilgisayar metin analizinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Örnekler: Amazonda, en yeni Iphone la ilgili müşteri yormları veya Donald Trmp la ilgili geçen hafta atılan tweetler üzerinde fikir madenciliği yapılarak halkın dyg drmnn ölçülmesi. Dyg analizi için, yazılımcılar tarafından pozitif veya negatif olarak belirlenen kelimelerin sayılması gibi basit bir yglamadan, sağlam bir geçerliliğe sahip CATA şemaları gibi ileri yglamalara kadar farklı yglamalar mevcttr.

21 Dyg Analizi / Fikir Madenciliği (DEVAM) Dyg analizi program örneği: SentiStrength Türkçe desteği blnr. Akademik amaçlı olarak ücretsiz kllanılabilir.

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik - Yöntem Seçimi Evrenin (poplasyon) belirlenmesi Örnekleme (örneklem olştrma) yöntemleri Olasılık Temelli Örnekleme Yöntemleri Basit Tesadüfi

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik Interaktif medyanın gerektirdikleri Web 2.0 Büyük Veri İnteraktif medya çağında içerik olştrlması İnteraktif medya çağında içeriğin özel

Detaylı

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ Konu Başlıkları ÖLÇME ve ÖLÇEK ÖLÇEK TÜRLERĠ ÖLÇEKLERLE ĠLGĠLĠ ÖNEMLĠ NOKTALAR ÖLÇEĞĠN TAġIMASI GEREKEN ÖZELLĠKLER ÖLÇME HATALARI ÖLÇME VE ÖLÇEK

Detaylı

İstatistik Temel Kavramlar- Devam

İstatistik Temel Kavramlar- Devam İstatistik Temel Kavramlar- Devam 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Değişken türleri Değişken; gözlemden gözleme farklı değerler alabilen objelere, niteliklere ya da durumlara denir (Arıcı, 2006). Bir özellik

Detaylı

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup

Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup. Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evren (Popülasyon) Araştırma kapsamına giren tüm elemanların oluşturduğu grup Araştırma sonuçlarının genelleneceği grup Evrendeğer (Parametre): Değişkenlerin evrendeki değerleri µ : Evren Ortalaması σ

Detaylı

Ölçme. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Ölçme. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ölçme BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Nicel araştırma adımları Araştırma sorusu ve hipotez oluşturma Ölçme Kavramsallaştırma, İşletimselleştirme Örnekler 2 Nicel araştırma sürecinin

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Değişkenler ve Tahminler Akademik çalışmalar genellikle belirli bir teoriden üretilen hipotezlere ve araştırma sorlarına dayanır. Bir çalışmada

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar Neendorf, Kimberly A. (2016). The Content Analysis Gidebook Second Edition, Sage Pblications. Bilgin,

Detaylı

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ve 2. Hafta İstatistik Nedir? Bir tanım olarak istatistik; belirsizlik altında bir konuda karar verebilmek amacıyla, ilgilenilen konuya ilişkin verilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri Problem Belirleme Kaynakları Genel problem Yapısı Problem Oluşturmanın Önemi Nicel Problem Oluşturma 1-

Detaylı

OAG-142 AKIŞ ÖLÇÜM METOTLARI DENEY MODÜLÜ KULLANMA KILAVUZU VE DENEY FÖYÜ

OAG-142 AKIŞ ÖLÇÜM METOTLARI DENEY MODÜLÜ KULLANMA KILAVUZU VE DENEY FÖYÜ OG-4 KIŞ ÖLÇÜM METOTLRI DENEY MODÜLÜ KULLNM KILVUZU VE DENEY FÖYÜ 00 www.ogendidactic.com İLK ÇLIŞTIRM VE BKIM. Elektrikli cihazlar kllanılırken mtlaka genel iş güvenliği krallarına ylmalıdır.. Cihazı

Detaylı

Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir.

Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir. BİYOİSTATİSTİK Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir. Veri Analiz Bilgi El ile ya da birtakım bilgisayar programları

Detaylı

Özel Laboratuvar Deney Föyü

Özel Laboratuvar Deney Föyü Özel Laboratvar Deney Föyü Deney Adı: Mikrokanatlı borlarda türbülanslı akış Deney Amacı: Düşey konmdaki iç yüzeyi mikrokanatlı bordaki akış karakteristiklerinin belirlenmesi 1 Mikrokanatlı Bor ile İlgili

Detaylı

Sürekli Kiriş Bir Köprünün Gruplar Halindeki Davranış Ölçümlerinden Modal Parametrelerinin Tayini

Sürekli Kiriş Bir Köprünün Gruplar Halindeki Davranış Ölçümlerinden Modal Parametrelerinin Tayini 4-6 Ekim 5 DEÜ İZMİR Sürekli Kiriş Bir Köprünün Grplar Halindeki Davranış Ölçümlerinden Modal Parametrelerinin Tayini ÖZET: G. Tran ve H. Ceylan Yrd.Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, İzmir Yüksek Teknoloji

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemesi http://ocw.mit.ed 8.334 II: Alanların İstatistiksel Fiziği 8 Bahar B malzemeye atıfta blnmak ve Kllanım Şartlarımızla ilgili bilgi almak için http://ocw.mit.ed/terms ve http://tba.acikders.org.tr

Detaylı

OLASILIK VE İSTATİSTİK

OLASILIK VE İSTATİSTİK OLASILIK VE İSTATİSTİK 1 Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar 2 Giriş Genel olarak araştırmalarda, büyük veri gruplarının içinden daha küçük veri grupları seçilerek büyük veri gruplarının hakkında bilgi

Detaylı

M2C Group Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri. Because We Care

M2C Group Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri. Because We Care M2C Grop Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri Becase We Care HAKKIMIZDA Güvenlik modern iş dünyasında giderek karmaşıklaşan bir sorn halini almaktadır. Riskler çoğaldıkça, giderek artan kısıtlayıcı kannlar

Detaylı

T-450 AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

T-450 AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ T-450 KIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSN EĞİTİM CİHZLRI SNYİ VE TİCRET LTD ŞTİ Küçük Sanayi sitesi Ekim Cad 5Sok No:8 BLIKESİR Tel:066 46075 Faks:066 460948 htt://wwwdeneysancom mail: deneysan@deneysancom

Detaylı

Veri ve Metin Madenciliği

Veri ve Metin Madenciliği Veri ve Metin Madenciliği Zehra Taşkın Veri Madenciliği Bir kutu toplu iğne İçine 3 boncuk düşürdünüz Nasıl alacağız? Fikirler? Veri Madenciliği Data Information Knowledge Veri madenciliği; Büyük yoğunluklu

Detaylı

Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği

Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği Büyük Veri ve Endüstri Mühendisliği Mustafa Gökçe Baydoğan Endüstri Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi İstanbul Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği Doktora Öğrencileri Kolokyumu 21-22 Nisan

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

Aeroakustiğin Temel Denklemlerinin Sonlu Farklar Metodu İle Çözümü

Aeroakustiğin Temel Denklemlerinin Sonlu Farklar Metodu İle Çözümü Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 8 (4), 543-55, 6 8 (4), 543-55, 6 Aeroakstiğin Temel Denklemlerinin Sonl Farklar Metod İle Çözümü Filiz ÖZGEN Fırat Üniversitesi Teknik

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

Access Professional Edition 3.5

Access Professional Edition 3.5 Engineered Soltions Access Professional Edition 3.5 Access Professional Edition 3.5 www.boschsecrity.com/tr Yenilikçi Access Modlar Controller ailesini kllanan giriş kontrolü ve güvenlik yönetimi yazılımı

Detaylı

Access Professional Edition 3.7

Access Professional Edition 3.7 Engineered Soltions Access Professional Edition 3.7 Access Professional Edition 3.7 www.boschsecrity.com Yenilikçi Access Modlar Kontrol ailesini kllanan giriş kontrolü ve güvenlik yönetimi yazılımı 10.000

Detaylı

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer)

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer) TEKSTİL VE MÜHENDİS () http://www.tekstilvemhendis.org.tr Yvarlak Örme Kmaş Hatalarının Statistical Analysis of Circlar Knitting Fabric Defects with Control Charts, Namık Kemal Üniversitesi, Tekstil Mühendisliği

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ T.C. YLOV ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME TEKNİĞİ DERSİ KIŞ ÖLÇME DENEYİ LBORTUVR FÖYÜ HZIRLYNLR Yard.Doç.Dr. M. Ekrem ÇKMK raş. Gör. Ezgi BYRKDR LBORTUVRD UYULMSI

Detaylı

Veri ve Metin Madenciliği. Zehra

Veri ve Metin Madenciliği. Zehra Veri ve Metin Madenciliği Zehra Taşkın @zehrataskin Büyük Veri https://www.youtube.com/watch?v=tzxmjbl-i4y Veri Madenciliği Bir kutu toplu iğne İçine 3 boncuk düşürdünüz Nasıl alacağız? Veri Madenciliği

Detaylı

Marketing plan for your startup

Marketing plan for your startup Let The Machines Do The Work Marketing plan for your startup @artiwise 06.03.2017 1 İçindekiler 1 Hakkımızda... (Sayfa 3-4) 2 ArtiwiseMetinAnalitiği Platformu... (Sayfa 5-7) 3 Değer Önerimiz... (Sayfa

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMASINDA VERİLERİN ANALİZİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMASINDA VERİLERİN ANALİZİ PAZARLAMA ARAŞTIRMASINDA VERİLERİN ANALİZİ VERİLERİN CETVELLENMESİ Veriler toplandıktan sonra yapılan verilerin cetvellenmesi işleminin amacı, verileri analize hazır duruma getirmektir. Bunun için şu işlemler

Detaylı

BÖLÜM 7 BORULARDA GERÇEK AKIM

BÖLÜM 7 BORULARDA GERÇEK AKIM BÖLÜM 7 BORULARA GERÇEK AKIM Enkesitin tamamen dol olarak aktığı akımlara basınçlı akım denir. Basınç altında sıvı nakleden kapalı akış yollarına bor adı verilmektedir. Borlar çeşitli enkesitlere sahip

Detaylı

Gösterge Yönetimi. Dr. Öğretim Üyesi Arda BORLU Kalite Yönetim Birimi

Gösterge Yönetimi. Dr. Öğretim Üyesi Arda BORLU Kalite Yönetim Birimi Gösterge Yönetimi Dr. Öğretim Üyesi Arda BORLU Kalite Yönetim Birimi İçerik Gösterge nedir, amacı, faydaları Gösterge sorumlusunun görevleri Gösterge yönetimi Gösterge / İndikatör Bir konunun sayısallaştırılması

Detaylı

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch KALDIRMA SİSTEMİ VİNÇ MOTORLARI. 40-2-4a. M. Güven KUTAY. 40-2-4a-vinc-motorlari.doc

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch KALDIRMA SİSTEMİ VİNÇ MOTORLARI. 40-2-4a. M. Güven KUTAY. 40-2-4a-vinc-motorlari.doc 2009 Kasım KALDIRMA SİSTEMİ VİNÇ MOTORLARI 40-2-4a M. Güven KUTAY 40-2-4a-vinc-motorlari.doc İ Ç İ N D E K İ L E R 1 Kaldırma Sistemi... 1.3 1.4 Vinç motorları... 1.3 1.4.1 Doğr akım elektrik motor...

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir.

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. 1 ŞEKİL: Evren uzay-örneklem uzay İstatistiksel tahmin

Detaylı

MODEL DAYANAKLI UYARLAMALI DENETİM (MODUD) UYGULAMALARI

MODEL DAYANAKLI UYARLAMALI DENETİM (MODUD) UYGULAMALARI MODEL DAYANAKLI UYARLAMALI DENETİM (MODUD) UYGULAMALARI Şölen Kmbay 1, Hüseyin Demircioğl 1, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Hacettepe Üniversitesi, Ankara 1 solen@ee.hacettepe.ed.tr demirci@hacettepe.ed.tr

Detaylı

KOMPOZİT ÇERÇEVELERİN DOĞAL FREKANSLARININ YAPI BOYUTLARINA VE FİBER AÇILARINA GÖRE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ

KOMPOZİT ÇERÇEVELERİN DOĞAL FREKANSLARININ YAPI BOYUTLARINA VE FİBER AÇILARINA GÖRE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOMPOZİT ÇERÇEVELERİN DOĞAL FREKANSLARININ YAPI BOYUTLARINA VE FİBER AÇILARINA GÖRE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ BİTİRME PROJESİ

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin AÇIK KANAL AKILARINDA HIZ DAĞILIININ ENTROPY YÖNTEİ İLE İNCELENESİ ehmet Ardıçlıoğl Yard. Doç. Dr., Erciyes Üniv. ühendislik Fak. İnşaat üh. Böl. Kayseri, Tel: 352 4378, Fax: 9 352 4375784 E-mail: mardic@erciyes.ed.tr

Detaylı

OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK

OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK İstatistik: Derslerimiz içinde bu sözcük iki anlamda kullanılacaktır. İlki ve en yaygın kullanılan biçimi rakamla elde edilen bilgilerin belli kuralarla anlaşılır ve yorumlanabilir

Detaylı

Non-Parametrik İstatistiksel Yöntemler

Non-Parametrik İstatistiksel Yöntemler Non-Parametrik İstatistiksel Yöntemler Dr. Seher Yalçın 27.12.2016 1 1. Tek Örneklem Kay Kare Testi 2. İki Değişken İçin Kay Kare Testi 3. Mann Whitney U Testi 4. Kruskal Wallis H Testi ortanca testine

Detaylı

1. ÖLÇME DÜZEYLERİ VE ÖLÇEKLERİN KULLANILMASI Ölçme Düzeylerinin Karşılaştırılması Nominal (Sınıflandırma) Ölçeği

1. ÖLÇME DÜZEYLERİ VE ÖLÇEKLERİN KULLANILMASI Ölçme Düzeylerinin Karşılaştırılması Nominal (Sınıflandırma) Ölçeği 1. ÖLÇME DÜZEYLERİ VE ÖLÇEKLERİN KULLANILMASI Ölçme, kişilerin veya nesnelerin özelliklerine puan, sayı ya da sembol verilmesi işlemidir. Bu işlemin ortaya çıkarılması süreci ne tür bir bilgi arandığı

Detaylı

ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI

ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI ALP OĞUZ ANADOLU LİSESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ 2.DÖNEM 2.SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI VE YANITLARI Doğru yanıtlar kırmızı renkte verilmiştir. 1. Problemlerin her zaman sıradan

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Yöntemleri Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Süreci İLGİ? Y Y? FİKİR?? X Y, A B KURAM A B E F C D X Y KAVRAMSALLAŞTIRMA Kavramların ve araştırılacak değişkenlerin anlamlarını

Detaylı

2- VERİLERİN TOPLANMASI

2- VERİLERİN TOPLANMASI 2- VERİLERİN TOPLANMASI Bu bölümde yararlanılan kaynaklar: İşletme İstatistiğine Giriş (Prof. Dr. İsmail Hakkı Armutlulu) ve İşletme İstatistiğinin Temelleri (Bowerman, O Connell, Murphree, Orris Editör:

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

LBC 14x2/x0 Japonca Ses Seviyesi Kontrolleri ve LBC 1434/10 Program Seçici

LBC 14x2/x0 Japonca Ses Seviyesi Kontrolleri ve LBC 1434/10 Program Seçici İletişim Sistemleri LBC 14x2/x0 Japonca Ses Seviyesi Kontrolleri ve LBC 1434/10 Program Seçici LBC 14x2/x0 Japonca Ses Seviyesi Kontrolleri ve LBC 1434/10 Program Seçici www.boschsecrity.com/tr 12 W ve

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Bir değişkenin değerinin,

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

MAP 5000 seti küçük. Hırsız Alarm Sistemleri MAP 5000 seti küçük.

MAP 5000 seti küçük. Hırsız Alarm Sistemleri MAP 5000 seti küçük. Hırsız Alarm Sistemleri MAP 5000 seti küçük MAP 5000 seti küçük www.boschsecrity.com/tr Bir MAP paneli 5000 küçük, bir MAP Kontrol Merkezi (doknmatik ekranlı tş takımı), bir MAP LSN Ağ Geçidi Modülü, bir

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN 1 Tek Örneklem İşaret Testi İşaret Testi parametrik olmayan prosedürler içinde en eski olanıdır. Analiz yapılırken serideki verileri artı ve

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ

ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ ÖZEL EGE LİSESİ ELEMANLARI DENK KÜMELER OLAN VE HER FARKLI İKİ ELEMANININ SİMETRİK FARKINI İÇEREN KÜMELERİN ELEMAN SAYILARININ EN BÜYÜK DEĞERİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ATAHAN ÖZDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: DEFNE

Detaylı

DEPREM YÖNETMELİĞİ'NDE PLASTİSİTE TEORİSİNİN UYGULAMALARI

DEPREM YÖNETMELİĞİ'NDE PLASTİSİTE TEORİSİNİN UYGULAMALARI XVIII. ULUSL EKNİK KONGRESİ 26-30 ğstos 2013, Celal ayar Üniversitesi, anisa DEPRE YÖNETELİĞİ'NDE PLSTİSİTE TEORİSİNİN UYGULLRI Zekai Celep İstanbl Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, aslak, İstanbl

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:. NO:

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:. NO: ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:. NO: İMZA: 2011-2012 ÖĞRETİM YILI TIP 1. SINIF TEMEL BİYOİSTATİSTİK DERSİ ARA SINAVI (04.11.2011) Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Başarılar Temel Biyoistatistik dersi

Detaylı

MAP 5000 seti küçük COM

MAP 5000 seti küçük COM Hırsız Alarm Sistemleri MAP 5000 seti küçük COM MAP 5000 seti küçük COM www.boschsecrity.com/tr Bir MAP paneli 5000 küçük COM, bir MAP Kontrol Merkezi (doknmatik ekranlı tş takımı), bir COM LSN Ağ Geçidi

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU. Yrd. Doç. Dr. Erdem IŞIK

DERS TANIMLAMA FORMU. Yrd. Doç. Dr. Erdem IŞIK Dersin Kodu ve Adı : MMÜ 459 ENERJİ YÖNETİMİ DERS TANIMLAMA FORMU Programın Adı: Makine Mühendisliği Ders Dili Yarıyıl Dersin Türü (Zorunlu/Seçmeli) Ön şartlar Dersi Veren Öğretim Elemanı Gruplar/Sınıflar

Detaylı

BULANIK MANTIK DENETLEYİCİLERİ. Bölüm-2 Bulanık Kümeler

BULANIK MANTIK DENETLEYİCİLERİ. Bölüm-2 Bulanık Kümeler ULNIK MNTIK DENETLEYİCİLERİ ölüm-2 lanık Kümeler 1 lanık Kümeler ölüm 2 : Hedefleri lanık Mantık Sistemlerinin temelini teşkil eden blanık kümelerin temel konlarını anlamak. Sözel değişkenlerin blanık

Detaylı

Temellendirilmiş teori nedir?

Temellendirilmiş teori nedir? Temellendirilmiş Teori Nedir? Temellendirilmiş teori nedir? Temellendirilmiş teori antropoloji,sosyoloji,sağlık hizmetleri ve birçok diğer alanda araştırmacılar tarafından benimsenmiş popüler bir araştırma

Detaylı

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA Araştırma Problemi Araştırma problem çözmeye yönelik bir süreçtir. Bu kapsamda Araştırmaya başlamak için ortaya bir problem konulması gerekir. Öncelikle,

Detaylı

İSTATİSTİK I. Giriş. Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar İSTATİSTİKLER

İSTATİSTİK I. Giriş. Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar İSTATİSTİKLER İSTATİSTİK I Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar 1 2 Giriş İSTATİSTİKLER Genel olarak araştırmalarda, büyük veri gruplarının içinden daha küçük veri grupları seçilerek büyük veri gruplarının hakkında bilgi

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Veri Önişleme-1) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Veri Önişleme-1) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Veri Önişleme-1) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Genel İçerik Veri Madenciliğine Giriş Veri Madenciliğinin Adımları Veri Madenciliği Yöntemleri Sınıflandırma Kümeleme

Detaylı

Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii. Ortamı hazırlamak... 1

Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii. Ortamı hazırlamak... 1 İÇİNDEKİLER Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii K I S I M I... 1 Ortamı hazırlamak... 1 B Ö L Ü M 1... 3 Giriş... 3 Gerçek dünya araştırması nedir?... 3

Detaylı

BÖLÜM 5: MATEMATİKSEL KARTOGRAFYA HARİTA PROJEKSİYONLARI KURAMI

BÖLÜM 5: MATEMATİKSEL KARTOGRAFYA HARİTA PROJEKSİYONLARI KURAMI Kartografya Ders Not Bölüm 5 BÖLÜM 5: MATEMATİKSEL KATOGAFYA HAİTA POJEKSİYONLAI KUAMI Türkay Gökgöz (www.yildiz.ed.tr/~gokgoz) 5 Kartografya Ders Not Bölüm 5 İÇİNDEKİLE 5. Harita Projeksiyonlarında Deformasyon.

Detaylı

LBC 3201/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü

LBC 3201/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü İletişim Sistemleri LBC 3201/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü LBC 3201/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü www.boschsecrity.com/tr Kapsamlı dinleme alanı Konşma ve müzik için mükemmel anlaşılırlık Oda

Detaylı

2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Ölçmede Sıfır Noktası... Hata! Yer işareti

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri. Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri.  Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri Kolon Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yeterli konşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını Yönlendirmenin önemli oldğ yglamalar içindir Yüksek hassasiyet

Detaylı

FAS 420 Serisi Duman Çekiş Dedektörleri LSN improved version

FAS 420 Serisi Duman Çekiş Dedektörleri LSN improved version Yangın Alarmı Sistemleri FAS 40 Serisi Dman Çekiş Dedektörleri LSN improved FAS 40 Serisi Dman Çekiş Dedektörleri LSN improved www.boschsecrity.com/tr Geliştirilmiş LSN teknolojisi ile FPA 5000 ve FPA

Detaylı

Boyut: Belirli bir doğrultuda ölçülmüş bir büyüklüğü ifade etmek için kullanılan geometrik bir terim.

Boyut: Belirli bir doğrultuda ölçülmüş bir büyüklüğü ifade etmek için kullanılan geometrik bir terim. FRAKTALLAR 1 2 * 3 Boyut: Belirli bir doğrultuda ölçülmüş bir büyüklüğü ifade etmek için kullanılan geometrik bir terim. Bir nokta «sıfır boyutlu» ludur. Doğrusal nokta toplulukları «bir boyutlu» bir doğru

Detaylı

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ

YZM ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ YZM 3207- ALGORİTMA ANALİZİ VE TASARIM DERS#2: ALGORİTMA ANALİZİ Algoritma Analizi Çerçevesi Algoritma Analizinde Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler Neler? Algoritmanın Doğruluğu (Correctness) Zaman

Detaylı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı ARAŞTIRMA MODELLİLERİNDE KULLANILACAK İSTATİSTİKLERİ BELİRLEME ÖLÇÜTLERİ Parametrik mi Parametrik Olmayan mı? Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri Değişken Sayısı Tek değişkenli (X) İki değişkenli

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT ĐSTATĐSTĐK Okan ERYĐĞĐT Araştırmacı, istatistik yöntemlere daha işin başında başvurmalıdır, sonunda değil..! A. Bradford Hill, 1930 ĐSTATĐSTĐĞĐN AMAÇLARI Bilimsel araştırmalarda, araştırmacıya kullanılabilir

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI. Süreç Yönetimi Uzmanlık Programı Amacı Bu eğitim, süreç yönetimi konularında çalışma yapacak kişilere uzmanlık seviyesinde süreç analiz ve iyileştirme tekniklerini aktarmak

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Serdar BİROĞUL YÜKSEK LİSANS TEZİ (ELEKTRİK EĞİTİMİ) GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANKARA

Serdar BİROĞUL YÜKSEK LİSANS TEZİ (ELEKTRİK EĞİTİMİ) GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANKARA i GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMIYLA ATÖLYE ÇİZELGELEME Serdar BİROĞUL YÜKSEK LİSANS TEZİ (ELEKTRİK EĞİTİMİ) GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2005 ANKARA ii Serdar BİROĞUL tarafından hazırlanan

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3 BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3 Hazırlayan: Arş. Gör. Gülcan ÖZEL 1. Deney Adı: Doyma çizgisi kavramı 2. Deney Amacı:

Detaylı

Stres, Baş etme ve Sağlık: Ruh- Beden İlişkisi. Doç. Dr. Gülbahar Baştuğ

Stres, Baş etme ve Sağlık: Ruh- Beden İlişkisi. Doç. Dr. Gülbahar Baştuğ Stres, Baş etme ve Sağlık: Rh- Beden İlişkisi Doç. Dr. Gülbahar Baştğ 1 Dersin Anahatları Stres nedir? Strese nasıl ym sağlarız? Strese karşı beyin-bedenin tepkisi Stresle baş etme İyi sağlığı ararma 2

Detaylı

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde

Değeri $ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde 3.HAFTA Değeri 10.000$ ve bataryası 7 dakika yetiyor;) Manyetik alan prensibine göre çalıştığı için şimdilik demir ve bakır kaplama yüzeylerde kullanılabiliyor. Sistematik bir yöntem kullanmak suretiyle,

Detaylı

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Örnek: Aşağıda 100 yetişkine ilişkin kolesterol değerlerini sınıflandırılarak aritmetik ortalamasını bulunuz (sınıf aralığını 20 alınız). 2 x A fb C 229.5 n 40 20 100 221.5 3 Örnek:.

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

www.fikretgultekin.com 1

www.fikretgultekin.com 1 KORELASYON ANALĐZĐ (Correlation Analysis ) Basit Korelasyon Analizi Basit korelasyon analizinde iki değişken söz konusudur ve bu değişkenlerin bağımlıbağımsız değişken olarak tanımlanması/belirlenmesi

Detaylı

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız.

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. Örnek Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. i. ii. X 1 2 3 4 1 2 3 4 Y 2 3 4 5 4 3 2 1 Örnek Aşağıdaki veri

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

İÜ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ. Süreç İyileştirme Standardı

İÜ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ. Süreç İyileştirme Standardı Dök. No: AUZEF-SS-1.2-11 Yayın Tarihi:30.12.2015 Rev No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 12 1. AMAÇ İÜ AUZEF süreçlerinin kalite, verimlik ve etkinliğini arttırmak için yapılan sürekli iyileştirme çalışmalarında

Detaylı

Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Büyük miktardaki veriler içerisinden önemli olanlarını bulup çıkarmaya veri Madenciliği denir. Veri madenciliği bir sorgulama işlemi

Detaylı

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri

Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Fatura Dinamik Kodlama İyileştirmeleri Ürün Grubu Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Redcode Enterprise [ ] Redcode Standart [ ] Entegre.NET [X] Yeni Fonksiyon 5.0 Uygulama Netsis paketlerinin tüm modüllerinin

Detaylı

LBC 347x/00 Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi

LBC 347x/00 Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi İletişim Sistemleri LBC 347x/ Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi LBC 347x/ Horn ve Hoparlör Sürücü Ürün Yelpazesi www.boschsecrity.com/tr Yüksek verimli sürücüler Mükeel konşma yayını Kolay krlm IP

Detaylı