ÖZEFAGUS HASTALIKLARI. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Oğuz Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEFAGUS HASTALIKLARI. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Oğuz Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı"

Transkript

1 ÖZEFAGUS HASTALIKLARI Yrd. Doç. Dr. Abdullah Oğuz Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

2 Anatomi: Farinksten mide kardiyasına kadar uzanan cm. uzunluğunda muskuler tüp şeklinde bir organdır. Dişlerden kardioözofageal bileşkeye kadar olan uzaklık ise erkeklerde ortalama 40 cm, kadınlarda ise 37 cm dir. 6.servikal vertebra ve 11.torasik vertebra arasında uzanır.

3 İçten dışa doğru Tunica Mukoza, Tela submukoza, Tunika Muskularis ve Tunika Adventisyadan oluşur. Serozası yoktur. Yapısı Tunica Mukoza; özefagus alt ucu hariç çok katlı yassı epitelle, özefagus alt ucunda silendrik epitelle döşelidir. Tela submukozada dolaşım sistemine ait damarlar bulunur. Tunika Muskularis tabakası dışta longitudinal, içte sirkülereliptik ve spiral liflerden yapılmıştır. Özefagus ¼ üst kısmı çizgili, ikinci ¼ ü kısmen çizgisiz, alt 1/2 kısmı ise düz kaslardan oluşmuştur.

4

5 Anatomi: Servikal,torasik ve abdominal bölüm olmak üzere üç anatomik bölgede incelenir. Servikal kısım; 6. servikal vertebra ile torakal 1,2. vertebralar arasında, yaklaşık 5 cm uzunluğundadır. Torakal kısım 1-2. torakal vertebralardan başlar ve diafragmada özofageal hiatusa kadar uzanır, 20 cm uzunluğundadır. Abdominal kısım; hiatal özofagusdan kardiaya uzanır, 2 cm uzunluğundadır.

6 Anatomi: Üç noktada lümeni daralır; 1. Darlık:krikoid kartilajın ardındaki kısım (en dar yeri).14 mm 2. Darlık:sol ana bronş ve aort kavsinin arkasındaki parça. 3. Darlık:diafragmada hiatustan geçtiği yer. Üst bölümde krikofaringeal ve alt bölümde gastroözefagal bileşkede olmak üzere iki adet sfinkter yapısı mevcuttur. Bu alanlar gerçek bir sfinkter yapıları içermemekle beraber değişik anatomik yapıların katkıda bulundukları yüksek basınç alanlarıdır. Yetişkinlerde torasik özefagus baryumlu radyolojık incelemelerde en fazla 2.5 cm dir.

7 Anatomi: Arteryel dolaşım: Servikal özefagus A. Thyroidea inf., Üst torasik bölüm A. Bronchialis, Orta torasik bölüm direkt torasik aorta, Alt torasik ve abdominal bölüm A. Gastrica sinistra ve A. Phyrenica inf. Venöz dolaşım: Servikal özefagus V. Thyroidea inf, Torasik bölüm V. Hemazygos ve V. Azygos sistemine, Alt torasik ve abdominal bölüm V.gastrica sinistra Portal Sistem Geniş bir submukozal venöz pleksus vardır.

8

9

10

11

12

13 Anatomi: Lenfatik Dolaşım: Yoğun bir lenfatik submukozal pleksusu vardır. Servikal özefagus boyundaki lenfatiklerine, Torasik bölüm mediastinal lenfatiklere Abdominal bölüm Abdominal lenfatiklere drene olur.

14

15 FİZYOLOJİ Kısaca iki yüksek basınç alanı ve gövdenin peristaltik hareketlerini içerir. Üst özefagus sfinkteri(krikofarengeus kası) daima tonik kasılma halindedir ve istirahat basıncı 100 mmhg ya ulaşabilir. Havanın özefagusa özefagus içeriğinin farinkse geçişini önler. Özefagus gövdesinin istirahatta motor aktivitesi yoktur. Temelde iki peristaltik hareket gözlenir. Orofarinksden aşağıya itilen gıda primer peristaltik dalgalar ile 2-4 cm saniye hızla mideye yaklaşık 9 saniyede gönderilir. Gıdanın mideye gönderilmesinin ardından temizleme fonksiyonunu sağlayan sekonder dalgalar başlar. Manometrik çalışmalarda kaydı yapılan tersiyer dalgaların ne işe yaradığı tam olarak bilinmemektedir

16 Yutma işlevi dışında özefagus üst ucu M.cricopharyngeus un kontraksionu ile kapalı tutulur. AÖS; abdomen içerisinde, 3-4 cm uzunluğunda ve normal durumlarda mm Hg lık bir yüksek basınç oluşturan ve spontan gevşeme özelliği olan bir fizyolojik sfinkter yapısı olarak ortaya çıkar. AÖS ve kardia reflüyü önlemede kompleks bir yapı oluştururlar ve GÖB de yüksek bir basınç alanı sağlarlar. AÖS yetersizliği basınç 6 mm Hg küçük,uzunluk 2 cm kısa ise oluşur. Yüksek basınç alanından sorumlu yapılar şöyle sıralanabilir. Birincisi distal özefagusun interensek kaslarıdır; Normalde tonik kasılma halindedirler ve yutma esnasında gevşerler. İkinci önemli yapı kardianın sling (askı) şeklindeki kaslarıdır Üçüncü yapı diafragma özefagusu komprese eder. olup inspirasyon esnasında Son yapı ise relatif olarak toraks boşluğundan daha yüksek olan abdominal basınçtır. İntragastrik basınç arttışı; AÖS in kapanmasını sağlar.

17 Özofagus alt ucunda tonusu etkileyenler : Etken Artıran Azaltan Gastrik PH Alkalen ortam,antiasitler Asit ortam,asit sekresyon stimulanı kafein ve karbonhidrat Gıda Proteinli yemek Yağlı yemek, çikolata, tütün ve alkol Hormon Gastrin Kolesistokinin, sekretin, glukagon progesteron, gebelik,oral kontraseptif İlaçlar Kolinerjikler, alfaadrenerjik agonistler, metpamid Cerrahi Nissen... Heller Antikolinerjikler,alfa adrenerjikantagonistler, ksantin

18 Teşhis yöntemleri: Fizik muayene: Anatomik özelliği nedeni ile fazla yardımcı olmaz.boyunda kitle veya LAP palpe edilebilir. Radyolojik muayene... Ultrason... MR.. CT... Endoskopi... Manometrik ölçüm: Fonksionel hastalıklarında faydalıdır. Reflü testleri: Kardianın 4-5cm üzerinde yapılan ph tayini reflü tespitinde faydalıdır. Normalde burada ph 6 üzerinde iken, reflü mevcutsa ph 4 ün altına iner.

19 Semptomlar: Disfaji: Yutma güçlüğü.değişik derecelerde olmaktadır.4 tipi vardır: a) İntermittant/İntermittan disfaji b) Sürekli c) Progressif d) Paradoksal Regürjitasyon: Gıdaların bulantısız ve eforsuz bir biçimde mideye inmeden ağıza geri gelmesidir. Ağrı:Sternum arkasında duyulur.öz.duvarının gerilmesine bağlı motor aktiviteden doğabileceği gibi hastalığın öz. dışına taşarak periözofajit veya mediastenit yapmasındanda olabilir. Siyalore:Özefagusun herhangi bir nedene bağlı tahrişinde refleks yolla tükrük salgısının artmasıdır.

20 Disfaji evreleri: I. Katı gıdaları zaman zaman yutamama II. Katı gıdaları yutamama III. Kıyılmış gıdaları yutamama IV. Krema,püre yutamama V. Sıvıları,salyasını yutamama Disfaji; özefagus hastalıkları dışındaki nedenlere bağlı olarak oluşabilir: Özefagusa dışardan bası; Toraks içi komşu organların hastalıkları; Bulber paralizi, myastenia gravis, post difterik paralizi, vagal felç, serebral tromboz gibi sinir sistemi hastalıkları Beriberi Botilusmus, tetanoz, kuduz İntoksikasyonlar (kurşun, striknin, nikotin, alkol)

21 KONJENİTAL ANOMALİLER 1.AGENESİS :Çok enderdir. 2.ATREZİLER : Embriyolojik olarak öz. üst ve alt olmak üzere iki parçadan gelişir. Bu parçalar zamanla sırt sırta verir ve arası açılarak öz. meydana gelir. Öz.un bir kısmının teşekkül etmemesine veya lümeninin darlığına atrezi denir doğumda bir rastlanır. Atrezi Çeşitleri: I-Özofago-trakeal fistülü olmayan atreziler II-Özofago-trakeal fistüllü atreziler : a- Tip 1 :Üst parça ile trakea arasında fistül vardır. b- Tip 2 :Alt parça ile trakea arasında fistül vardır(%80). c -Tip 3 :Üst ve alt parçalarla trakea arasında fistül vardır. D Tip 4: Özefagus bütünlüğü sağlanmış, ancak trakea ile arasında fistül mevcut

22

23 Beraberinde eşlik eden anomalilerde görülebilir. Vater Sendromu (Vertebral, anorektal, trakeal veya renal anomaliler). Bu anomalilere kalp ve ekstremite anomalileride ilave olursa buna Vacterl Sendromu denir. Atrezilerin %50 sinde en az 1 eşlik eden anomali, %15 inde ise Vacterl sendromunun birden fazla elemanı bulunur.

24 Klinik:Yeni doğanda kusma ve siyanozla kendini belli eder.emzirilen bebek kusar ve bunu aspire eder.boğulma,dispne,öksürük,ve siyanoz başlar. Tanı :Direkt grafide mide ve barsaklarda hava bulunmaması fistülsüz veya fistüllü tip 1 atreziyi gösterir. Direkt grafide üst mediastende genişlemiş hava-sıvı seviyesi gösteren kese şeklinde proksimal özofagus cebi görülür.ince bir sonda ile öz. a girildiğinde sondanın belli bir yerden sonra ilerletilememesi ve bu sondadan verilen iyotla çekilen direkt grafi tanı için yeterli bilgiyi verir. Tedavi : Erken cerrahi tedavi.

25 MEMBRANÖZ DARLIKLAR : Değişik derecede olabilir... Özefagus alt ucunu tam kapatan konjenital membranöz zar nadirdir. Halka şeklinde memranöz darlık oluşması daha fazla görülür.buna SCHATZKİ HALKASI denir.çapı 2cm. Yutma güçlüğü 14mm çapta olur.ssubmukoza ve mukazadan oluşur. Kas tabakası yoktur.dilatasyon antıreflu tedavı.cerrahi. KISA ÖZOFAGUS (BRAKİYO ÖZOFAGUS): Özefagus boyu kısa kaldığında kardia diafragma üzerinde kalır.aynı zamanda bir hiatus fıtık tipidir.reflü sonucu peptik özofajit gelişir. Tedavisi başlangıçda medikaldir.komplikasyon gelişirse cerrahi tedavi yapılır.

26

27 Konjenital Özefagus Stenozu. Disfaji belirgin semptom Dilatasyona iyi cevap verir Konjenital özefagus kistleri ve özefagus duplikasyonu Sindirim sistemi duplikasyonlarının %15 özefagusta görülür. Asemptomatik, bazen disfaji görülür. Büyüme,enfeksiyon ve kanama cerrahi endikasyonlardır.rezeksiyon.veya takib Heterotopik mide mukozası % % 3.5 oranında görülür Büyük kısmı üst 1/3 kısımda görülür Damar anomalileri Kalpten çıkan damarların anomalilerine bağlı olarak gelişir. Çocukluk çağında trakeaya basıya bağlı solunum zorluğu, erişkinde özefagusa basıya bağlı disfaji ön plandadır. Genellikle aort kavsi ve subclavian arter arasında sıkışır. Tedavi anamoliye göre değişir.

28 YABANCI CİSİMLER Çocuklarda para, boncuk,düğme, iğne,oyuncak parçaları. Yetişkinlerde protez,kemik-kılçık,iğne... : Yanlışlıkla ve psikiatrik hastalarda bilerek. GİS yabancı cisimleri genellikle anatomik darlıklarda takılırlar. 3 cm den küçük, yuvarlak olan; sivri kesici - delici olmayan yabancı cisimler genellikle herhangi bir sorun yaratmadan kanalı terkedebilir... Klinik: Yabancı gösterebilir. cismin cinsi ve takıldığı yere göre farklılık Yanma, batma hissi veya devamlı ağrı; Odinofaji - ağrılı yutkunma, Disfaji ve regürjitasyon gelişir. Trakeaya baskı varsa dispne,öksürük. Özefagus delinirse buna ait belirti ve komplikasyonlar ortaya çıkar. Tanı:Anamnez...Radyoloji... Tedavi: Özofagoskop gelişmişse cerrahi ile y.cisim çıkartılabilir.komplikasyon

29

30

31

32 ÖZOFAGUS DELİNMELERİ Yabancı cisim, ülser, endoskopi (iyatrojenik) ve nadiren travmaya bağlı oluşur. Bazen spontan(en sık neden boerhaave sendr.) olarak oluşabilir. En sık sebebi iatrojenik yaralanmalardır(%45-70).zor entübasyon.tiroidektomi.servikal omirilik op..oz.kanser stentlenmesi vb. Özofagusun %50 servikal, %40 torakal, %10 abdominal bölümünde görülür. görüldüğü lokalizasyondurkrikofaringeal bölge iyatrojenik perforasyonların en sık Penetran ve künt travmalara dikkat..

33 Ağrı,bulantı,hematemez,disfaji,taşipne taşikardi,subkutan amfizem Tanı:direkt grafiler,baryumlu ozefagus grafisi endoskopi.tomografi Tedavi:erken teşhis önemli Stabil hasta,sepsis ve plevral,peritoneal kaviteyle ilişkisi yoksa medikal tedavi Sıvı resusitasyonu,sepsisin kontrol edilmesi,mediasten ve plevral kavitenin drene edılmesi, primer tamir ve damarlı bir dokuyla güçlendirme tedavinin ana prensibleridir.

34 Boerhaave Sendromu: Özefagusun aşırı kusma ve geğirme gibi nedenlere bağlı olarak, ani basınç artışı nedeniyle spontan tam kat yırtılmasıdır. Yırtıklar sıklıkla özefagogastrik bileşkenin hemen proksimalinde, sol posterolateral duvarda ve longitudinal olarak meydana gelir. Delinme sonucu özefagus içeriğinin mediastene geçmesi mediastinit ile sonuçlanabilir.

35 Klinik: Ağrı,disfaji, odinofaji; taşikardi,titreme, ateş, boyunda krepitasyon oluşur. Mediastinal anfizem= Hamman belirtisi: Özofagus mediasten içinde delinirse mediastendeki havanın hasta nefesini tutunca, kalp atımı sonucu çıtırtı sesi vermesidir. Mediastinit, mediasten absesi, hidropnömotoraks, özofagotrakeal fistül, büyük arter perforasyonu sonucu ölüm görülebilir. İlk 24 saatte tanı ve tedavi ile mortalite %10-15 iken, tanı/ tedavi gecikme mortalite oranının %50 ye yükselmesi ile sonuçlanır. Özefagus distalinde bir darlık mevcutsa prognoz ağırdır.

36

37

38

39 Tanı: Direkt grafide hava gölgesi görüntülenebilir. İyotlu opak madde ile yapılan radyolojik incelemeler perforasyon yerini net olarak ortaya koyabilir. Tedavi: Non operatif tedavi :Yeni, septik belirtisi olmayan, sınırlı vakalarda denenebilir; mortalite riski fazladır % Tedavi nazogastrik dekompresyon, perforasyon bölgesinin mümkünse tamiri ve drenajı, yüksek doz antibiyotikten oluşur.

40

41

42

43

44 KOROZİF ÖZEFAJİTLER ÖZEFAGUS YANIKLAR Yanlışlıkla veya intihar amacı ile içilen, teneffüs edilen şimik maddelerle oluşur. En sık 1-5 (ev kazaları) ve (suisid) yaş grubunda görülür. En çok fizyolojik darlıklarında oluşur. Korozif madde yutulması ile oluşacak yanık; Kimyasal maddenin özelliğine (asit/alkali), Sıvı veya katı olmasına, Yoğunluğuna, Yutulan miktara, Özefagustan geçiş süresine bağlıdır. Yanık yüzeyel veya derin; lokal veya diffüz olabilir.

45 Alkaliler likefaksiyon nekrozu; asitler koagulasyon nekrozu yaparlar. Yüksek viskozite nedeniyle uzun sürede geçen alkali sıvılar daha derin yanıklara neden olur. Sıvı alkalen kostikler %10 dan düşük konsantrasyonlarda bile şiddetli yanık yaparlar. ph >11.5 olan alkali sıvı ajanlar, likefaksiyon nekrozu sonucu derin dokulara penetre olurlar, özefagus mukozasına etkileri şiddetlidir, %20 oranında midede de lezyon meydana gelir. ph<2 olan kuvvetli asitler; hipovolemi, metabolik asidoz ve renal yetmezlik yapar. Asitlere karşı yassı epitel dirençlidir ve pasajda hızlı olduğu için özefagusa etkileri az, mideye etkileri fazladır. Özellikle antrum aside karşı hassasdır.

46 İlk haftada nekroz,eksuda,şiddetli iltihabi reaksiyon görülür. 2.hafta da fibroblastik reaksiyon ve granülasyon gelişimi(tamir) artar. 3.haftada kollajen liflerin kısalması ile darlık başlar. 6 haftada iyileşme fibrotik darlıklarla tamamlanır. Klinik: Akut dönem(1-4 gün), Latent Dönem (2-6 hafta), Kronik dönem(darlık dönemi).

47 Damak ve ağızda yanma ve yakma hissi. Ağızdaki koku, ağız ve farinksteki yanıklar tanıda yardımcıdır. Çok şiddetli ağrı, yutma güçlüğü, stridor, sialore, regürjitasyon ses kısıklığı ve kusma (kan ve nekrotik doku parçaları bulunabilir) Glottis ödemine bağlı asfiksi şok veya ölüm Hafif derecede kanama, ülser ve massif kanama Geç dönemde darlıklar oluşur Retrosternal ağrı veya sırt ağrısı özefagus perforasyonunun, epigastrik ağrı ise medi perforasyonunu düşündürür. Majör lezyonlar ise ilk 1-2 saatte oluşmaktadır. Hasta stabil olduktan sonra endoskopi yapılmalıdır.

48 Endoskopik Özefajit Skorlaması: Grade I Mukozal ödem, hiperemi, yüzeysel tutulum Grade II Sınırlı kanama, eksuda, mukozal ülserasyon, mukozal soyulma psödomembran oluşumu, Grade III Mukoza avulsiyonu, skar teşekkülü ile derin ülserasyonlar, masif kanama, lümeni tıkayan şiddetli ödem, siyahımsı renk değişimi (kömürleşme).

49 Tedavi Kusturmak kontrendikedir. Nötralizasyon ilk saat içinde yapılırsa anlamlıdır. Nötralizasyon işlemi oluşacak yüksek ısı nedeni ile doku harabiyetini artırarak delinmeye neden olabilir. Asit içmişse bikarbonat, Alkali alınmışsa sulandırılmış sirke, limon suyu, Fenoller alınmışsa süt,yumurta akı veya ayran içirilir. Kimyasal madde konsantrasyonunu düşürmek için su verilmesi yararlıdır. Tedavi: İV Sıvı, Analjezik, Antibiotik bakterial translokasyonu azalmak için Kortizon,(Granulasyon doku yapımını inhibe etmektedir.) H 2 reseptör blokerleri verilir.

50 Larinks ödemi sonucu trakeostomi gerekebilir. Hafif yanıklarda hasta oral soğuk gıda ile beslenebilir. Ağır vakalarda N/G tüp takılarak beslenebilir. Erkenden oral beslenebilen, yüksek doz kortizon ve antibiyotik verilenlerde darlık daha az gelişmektedir. Darlık lº de çok nadir, 2º de %20-30, 3º de %90 gelişmektedir. Hastanın genel durumu düzeldikten sonra strüktürü önlemek için mekanik dilatasyona başlanır. Dilatasyona 6-8 hafta sonra başlanmalıdır. Striktürün luminal çapının mekanik yöntemlerle 14 mm olacak şekilde genişletilmesi disfajide belirgin bir rahatlama sağlar... Darlığı önlemek için stent yerleştirilebilir.en az 21 gün yerin de kalır. Striktür(yaralanmadan 3-8 hafta sonra) oluşursa cerrahi tedavi.darlık değerlendirilmesinde özefagoskobi 3. hafta 3. ve 6. ayda yapılmalıdır. Trakeoözefagial fistül.hiatal herni reflü.özefagus kanseri gelişebilir.

51

52 PEPTİK ÖZEFAJİT Reflü özefajit Özofagus mukozası mide ve barsak salgılarına karşı duyarlıdır. Kardiadaki işlevin bazı nedenlerle bozulması veya bazı ameliyatlardan sonra bu sıvılar öz içine girerse özofajit oluşur.

53 Reflü özofajit

54 BARRET ÖZEFAGUS Özefagus alt ucunda konjesyon olarak başlar, mukozal harabiyet ve ülser gelişir. Kronik reflü sonucu yassı epitel silendirik epitele dönüşür. Buna Barret epiteli, Barret özofagus denir. Erkeklerde daha sıktır.50 yaş ve sonrası Mide epitelinin en az 3 cm özofagus içine gastroozofageal reflü sonucu uzaması olarak tanımlanır. Reflü, mukozada-stoplazmada müsin birikimi ve intestinal metaplazi gelişimine yol açar. (Tanı koydurucu eleman Goblet hücreleridir) Prekanseröz.

55

56 Ülser sonucu ; Kanama, Stenoz, Özefagus boyunda kısalma, Delinme, Pyopnömotoraks (plevral boşluğa açılarak), Kanamalar (aorta penetre olarak öldürücü) ortaya çıkabilir. Klinik: Retrosternal ağrı, dispepsi, disfaji, gizli kanama ve anemi. Tanı: Radyoloji, endoskopi Tedavi: Medikal peptik ülser tedavisi yapılır. Komplikasyonların oluşması durumunda cerrahi tedavi : Distal özofagus ve proksimal mide rezeksionu ile vagotomi+drenaj, reflü önleyici girişimler uygulanır.

57 Radyasyon Özefajiti RT den 2-3 hafta sonra ortaya çıkar KT ile beraber uygulanması özefagusun ışın duyarlılığını artırır Erken semptomlar. Odinofaji Disfaji Regürjitasyon ve Heartburn Geç semptomlar Süregelen mukozal ülserler Fibrozis Darlık Tanı: Endoskopi Tedavi: RT ye ara verilmesi, yumuşak gıda alımı ve hiperalimentasyon

58 PLUMMMER- VİNSON SENDROMU (Paterson-Kelly Sendromu) Kadınlarda daha sık görülür.40 yaş üzeri. 1/3 üst özofagusdaki kronik özofajittir. B avitaminozu ve Fe eksikliği anemisi olanlarda gelişir Özefagus epitelinde atrofi, adelede dejenerasyon, Servikal özefagusda krikoid kartilaj hizasında özefagusu daraltan membranöz bir diafram şeklinde bir web mevcuttur. Disfaji, glossit, edilir. kaşık tırnak, splenomegali, klorhidri tespit Tipik hasta; orta yaşlı, dişsiz, ağız mukozası atrofik, kaşık tırnaklı, demir eksikliği olan kadındır. Semptomların hepsi birlikte görülmeyebilir. Uzun süreli takip edilen hastaların %10 unda ağız mukozası, hipofarinks ve özofagus kanserinin geliştiği gösterilmiştir.premaling. Tedavide sebeb ortadan kaldırılır.öz.dilatasyonu ve beslenme bozukluğunun ortadan kaldırılması. Membranöz darlık ise endoskopik veya cerrahi olarak ortadan kaldırılmaktadır.

59 MALLORY-WEISS SENDROMU Erkeklerde daha sık görülür. Mideden başlayıp özefagus alt ucunu içine alan submukozaya kadar longitudinal mukozal yırtılmalar ve buna bağlı kanamalarla karekterizedir. Muskularis propria (mukoza )sağlamdır. Lezyonun %75 i mide, %20 si kardia, %5 i özofagusdadır. Yırtıklar tipik olarak özefagogastrik bileşke sol arka duvardadır. Şiddetli öğürme ve kusma, hamilelik ve aşırı alkol alanlarda görülür. Üst GİS kanamalarının %10 nedenidir. Kanama çok şiddetli olmaktadır. Tedavi: medikal unstabil hastalarda cerrahi...

60 Özefagus varisleri Portal hipertansionda oluşur. Klinik : Disfaji, hematemez-melena.şok. Tanı: Radyolojik olarak solucan gibi,dolma defektleri-tesbih tanesi gibi. Endoskopi. Tedavi: Hemorajik şok tedavisi. Sengstaken- Blakemore sondası...

61 ÖZEFAGUS DİVERTİKÜLLERİ Özefagus duvarının oluşum nedenlerine bağlı olarak tek tabakalı veya tüm tabakalarıyla lokal olarak dışa doğru genişlemesidir.epitelle örtülü mukozal poşlardır. Çoğu edinseldir. Neden: Uzun kusmalar, Kısa özofagus, Hiatus hernisi, Özofago-gastrostomi veya jejunostomiden sonra... Gastroözofagial barierin geçici kaybı, Gıda veya hava ile mide distansionu, Artmış intragastrik veya intra abdominal basınç Mide boşalmasında gecikme

62 I-İtilme (Pulsiondivertikülleri (Yalancı): Genelllikle boyun, nadiren de epifrenik bölgede görülür. Adeleler arasındaki koordinasyonun bozulması nedeni ile mukoza ve submukozanın adele tabakası arasından itilerek fıtıklaşması ile divertikül meydana gelir. Yaygın özefagus spazmı ve özefagus alt ucundaki sfinkter tonusunda artma sonucu hipermotilite ve divertikül gelişmektedir. Divertikül tabanı yukarıdadır, tepe noktası aşağıdadır, bu nedenle içinde gıda birikebilir.

63 ZENKER DİVERTİKÜLÜ (Faringoözofageal) Killian üçgeni adı verilen zayıf bölgeden çıkar; genellikle sola doğru uzanır.en sık görülendir. Erkeklerde ve 50 yaş üzerinde sık görülür.genellikle asemptomatiktirler. En sık yakınma üst özefagusta disfajidir. (dıştan bası) Divertikül kesesinin büyüklüğü ile artan disfaji (Orofaringeal disfaji). Pozisyonla boşalması sonucu sindirilmemiş gıdalar ağıza regürjite olur. Boğazda sesler (klepotaj) duyulabilir. Gıdaların poşta birikimine bağlı devamlı ağız kokusu (halitozis), ülser ve enfeksiyon (poşit) gelişebilir. Perforasyon gelişirse derin boyun enfeksiyonuna yol açabilir.

64 Ayrıca kanama, kanser gelişimi, respiratuar komplikasyonlar, ses kısıkhğı, bronkospazm ve pnömoni gözlenebilir.aspirasyona dikkat. Tanı radyolojik tetkikle konulur.hava-sıvı seviyesi.baryumlu özefagus grafisi. Tedavi için divertikülektomi ve krikofaringeal myotomi yapılır.esas nedeni tedavi et.

65

66 Epifrenik ( Supradiafragmatik ) Divertikül Diyafragmanın hemen üzerinde özefagus segmentinde oluşan pulsiyon divertikülleridir. Genellikle sağda ve lateral duvarda daha sıktır. Sıklıkla hiatal herni ile ilişkilidir. Hafif disfaji, göğüs ağrısı, pyrosis gözlenebilir. Sindirilmemiş gıdalar boyunda herhangi bir dolgunluk olmaksızın regürjite olabilir. Tanı radyolojik tetkikle konulur.baryum Tedavi için divertikülektomi ve myotomi yapılır.

67 II-Çekilme(Traksiyon) divertikülleri(gerçek) Genellikle mediyastendeki segmentte görülür. Bu nedenle midözefageal veya parabronşiyal divertikül adı verilir. Trakea bifürkasyonu,sol bronş ve akciğer hilusu düzeyinde iltihabi lenf bezleri öz. duvarına yapışır. İltihabi olay gerilerken büzüşerek kendisine yapışmış olan özefagus duvarını tüm tabakaları ile dışarıya doğru çekerek Traksiyon divertikül oluşturur. Divertikül tabanı geniştir, tepe noktası yukarıdadır. Bu nedenle içinde gıda birikemez. Klinik: Genellikle semptom vermez. Ağrı, disfaji(+ -). Tanı: Radyolojik tetkik sırasında tesadüfen tanı konulur. Tedavi: Asemptomatikse gereksizdir. Divertikülektomi.

68

69

70 MOTİLİTE BOZUKLUKLARI Fonksiyonel hastalıkları I- Üst sfinkter bozuklukları (Kriko-faringeal akalazya): Nadirdir. Nörojenik ve myojenik kökenli pek çok nedene bağlı olabilir. Eğer bir neden yoksa üst sfinkterin idiopatik disfonksiyonundan bahsetmek mümkün olabilir. Bu durumda çoğu zaman krikofaringeus kasının hemen üzerinde, krikofarengeus kasının spazmı sonucu gelişen bir faringeözefagial divertikül (Zenker) mevcuttur. Yutma zorluğu tiroid ile supra sternal çentik arasında boyna ve kulağa yayılan ağrı. bağazda takılma hissi. kilo kaybı. aşırı tükrük salgısı lt

71

72 II-Alt sfinkter bozuklukları : 1-CHALASİA : Kardiya sfinkter mekanizmasının etiyolojisi bilinmeyen bir yetersizliğidir. Kardiya gevşek ve daima açıktır. Regürjitasyon, kusma, ağrı, disfaji ve kanama belirtileri görülür. Yeni doğanda koyu kıvamlı mamalar verilir. Gıda alımından sonra reflüyü önlemek için dik pozisyonda, mide boşalıncaya kadar beklenmelidir. Reflüyü önleyici cerrahi tedavi...

73 2-ACHALASİA (MEGA ÖZEFAGUS, ÖZEFAGUS ATONİSİ, KARDİO SPAZM ): Özefagusun kanserinden sonra en sık görülen ve disfajilerin % 20 sinin nedeni olan bir hastalığıdır. Patoloji Auerbach myenterik pleksusu ndadır. En sık yaşlar arasındadır. K=E Normalde yutma işlevi ile doğan primer peristaltik dalganın öz.alt ucuna varışı ile fizyolojik sfinkterde gevşeme ve açılma olarak gıdalar mideye geçer. Akalazyada alt özefagial sfinkterde gevşeme eksikliği vardır. Yutmayla gelen gıdalar özefagus alt ucunda birikir. Ancak biriken bu gıda kitlesinin kardiaya yaptığı basıncın artması ile sfinkter açılarak gıdalar mideye geçebilir.

74 Etyoloji: Nöromüsküler koordinasyon bozukluğu, Myenterik ganglionların sayısının azlığı, Öz. alt ucunda peristaltik hareketlerin yokluğu rol oynar. Tripanosoma Cruzi (Chagas hastalığının etkenidir), Distal özefagusun tümöral infiltrasyonuda neden olabilir. Patoloji: Primer peristaltik hareketler yoktur. Longitudinal tabaka normal kalınlıkta kalırken, sirküler kas tabakası hipertrofiye olmuştur. Özefagus başlangıçta fuziform bir genişleme gösterir, çapı 4-15 cm olabilir. Genişleyen ve uzayan özefagus duvarında kıvrılmalar oluşur.

75 Fizyolojik bulgular triadı ile karekterizedir 1-Özofagus aperistaltizmi ve atonisi 2-Özofagus dilatasyonu 3-Alt özofagus sfinkteri gevşemesinde bozukluk. Klinik: Yeni doğanlarda izole olarak görülebilen yetersiz relaksasyon genellikle doğumun 2. haftasında kendiliğinden geçer. Daha çok gençlerde ve her iki cinstede görülür. Çoğunlukla psişik bir travmadan sonra disfaji başlar. İntermittant başlayan bu disfajinin özelliği paradoksal olmasıdır. Katı gıdalar kolaylıkla geçtiği halde, sıvı gıdaların geçişinde güçlük vardır.

76 Klinik: İkinci semptom her yemekten sonra ve az kapsamlı olarak başlayan regürjitasyondur. Özefagus genişledikçe daha seyrek görülür, fakat daha bol kapsamlıdır. Regürjitasyon ile çıkarılan materyelin normal kusmuktan farkı asit reaksiyonda olmayışıdır. Ağrı alınan gıdaların retansiyonu ile mukozada yüzeyel ülserasyonlar oluşsa bile ancak hastaların %35 inde görülen bir semptomdur. Genellikle erken dönemlerde görülür ve retrosternaldir. Dolgunluk hissi, sialore, kilo kaybı, öksürük ve dispne görülür. Aspirasyon pnömonisi, kronik öksürük, akciğer absesi ve bronşiektazi gibi solunumsal problemler görülebilir. Özefajit ve ülser görülebilir.

77 Tanı: Yutma zamanı uzar. PAAC Mediasten genişler, hava sıvı seviyesi görülür. Baryumlu grafilerde; radyolojik olarak fuziform, düzgün kenarlı alt ucu huni gibi genişlemiş,kıvrıntılı bir öz. görülür (Şişe,çorap, sigmoid görünümleri, Kuş gagası görünümü). Tetkik özefagus boşaltılmadan yapılırsa darlık üstündeki gıda artıkları nedeni ile yanılma olabilir. Özofagoskopi: Gıda artıklarına sekonder özefajit, kaldırım taşı görünümü ve hava verilmesine rağmen özefagusun genişlememesi Manometri: Primer peristaltik dalgalar gözlenmez. yüksek. Düzensiz ve simültane kontraksiyonlar görülür. Alt sfinkter basıncı yükselmiştir. 26 mmhg den

78

79

80

81 Komplikasyonları: Özofajit-Genişlemiş özefagusda gıdaların uzun süre beklemesi ile gelişir. Zamanla yüzeyel erozyonlar ve ülserler gelişir. Kanama,perforasyon. Kronik özofajitmetaplazi ve Ca. Genişlemiş özefagus. un çevresine yaptığı basınç nedeni ile dispne, ses kısıklığı, bronşial asthma, V.CAVA SUP. SENDROMU (Bölgesel siyanoz, bradikardi, bayılma nöbetleri). Aspirasyon pnömonisi, Divertikül, Anemi.

82 Tedavi Akalazyada tedavinin amacı; Özofagus alt uç sfinkter basıncını azaltarak kardiadaki fonksiyonel obstrüksiyonu kaldırmak, özofagusun boşalmasını kolaylaştırmak, semptomları ve staza bağlı komplikasyonları azaltmaktır. palyatiftir.motor fonksiyonlar düzeltilemez. Tedavi yöntemleri: Medikal tedavi Dilatasyon tedavi Cerrahi tedavi(aös bölgesindeki düz kasların sirküler takasının kesilmesi)

83 Tedavi 1. Medikal tedavi: Başlangıç döneminde yumuşak ve ılık gıdalar az ve sık verilir.geç ve gece yemeğinden kaçınmalıdır. Nitrit ve nitrogliserin alt sfinkterin açılmasını sağlar. Beta adrenerjik agonistler, kalsiyum kanal blokürleri de kullanılır. Sedatif. Tedavide alt sfinktere Botilinum toksini-botox injeksionu kullanılabilir. 2. Dilatasyon: Akalazyanın erken dönemlerinde dilatasyon primer tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Ancak 1 veya 2 dilatasyon işleminden sonra hastada semptomlar yeterli ve uzun süreli olarak düzelmezse cerrahi yönteme başvurulmalıdır.(balon 15 sn 300 mmhg kadar şişirilir.) Komp: Perforasyon, Kanama, Reflü, Aspirasyon pnömonisi

84 3) Cerrahi tedavi Tedavi Dilatasyon tedavisinin riskli olduğu megadoligoözofagus durumları Şiddetli staz özofajiti ve ülserasyonun bulunduğu olgular Hiatus fıtığı, divertikülozis gibi cerrahi tedaviyi gerektiren başka bir patolojinin akalazya ile birlikte olduğu olgular Akalazya ile birlikte kanserin bulunmasından şüphe edilen olgular Özofagogastrik bölgede daha önceden cerrahi işlem yapılan olgular Hastanın tekrarlayan dilatasyonlara karşın cerrahi tedaviyi tercih ettiği haller Dilatasyon tedavilerinin etkisiz kalması, hastalığın sık sık nüksetmesi veya kontrole düzenli bir şekilde gelemeyen hastalar Heller (Ekstra mukozal kardio myotomi)... Heller-Zaiger...

85

86

87

88

89

90

91

92

93 3-ÖZOFAGUS HİPERMOTİLİTESİ Özefagusu tüm uzunluğunca yaygın spazmıdır.tekrarlayıcı,eş zamanlı,yüksek amplitüdlü kontraksiyonlar mevcuttur.neden bilinmiyor. Özellikle çizgisiz adelenin bulunduğu orta-alt kesimlerde düzensiz segmenter kontraksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Radyolojik olarak tirbişona benzer.(sirküler kasların segmenter kasılması) Gelip geçici retrosternal ağrı ön plandadır. Sıkıntı hissi ve göğüs ağrısı mevcut olabilir. Disfajı az belirgindir. Hem katı, hem sıvı gıdalara karşı disfaji mevcut olabilir veya ikisinide karşıda olmayabilir. Hiatus hernisi ile beraber görülebilir. Hastalar sinirli, heyecanlı tiplerdir.

94 Tanı: Radyolojik, endoskopik ve manometrik incelemer, sineradyografi ve motilite çalışmaları yapılabilir. Radyolojik olarak %50 sinde segmenter spazm görülür. Tedavi : Antikolinerjik, antispazmodik, sedatif, nitritler. Cerrahi olarak tüm uzunluğunca ekstra mukozal özofago myotomi yapılır. (Total intratorasik özefagomyotomi)

95

HEPATOLOJİ. e-yandal. Özofagus Hastalıkları. Semptomatoloji

HEPATOLOJİ. e-yandal. Özofagus Hastalıkları. Semptomatoloji HEPATOLOJİ Özofagus Hastalıkları Özofagusun 3 darlığı vardır. Üst, orta ve alt darlık. - Üst darlık: Orofaringeal darlık - Orta darlık: Aort topuzu hizası - Alt darlık: Kardiyoözofageal bölge Özofagusun

Detaylı

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 GIS Perforasyonları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 Sunum Planı Özefagus perforasyonu Ülser perforasyonları Tanım Epidemiyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Özefagus Perforasyonu

Detaylı

ÖZOFAGUS. Yard.doç.dr.abdullah oğuz

ÖZOFAGUS. Yard.doç.dr.abdullah oğuz Yard.doç.dr.abdullah oğuz ÖZOFAGUS Özofagus farinks ile mide arasında yer alan sindirim sisteminin 25 cm uzunlukta elastiki,kontraktilitesi olan tüp şeklindeki bir bölümüdür.krikoid kıkırdak hizasında

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

Özofagusun motilite bozuklukları. Prof. Dr. Melih Paksoy

Özofagusun motilite bozuklukları. Prof. Dr. Melih Paksoy Özofagusun motilite bozuklukları Prof. Dr. Melih Paksoy Fizyoloji Yutkunmanın faringeal fazı 1.5 sn sürer, yiyeceğin geçmesi için faringoözofagial segment kasının koordine çalışması gerekir. Koordinasyonun

Detaylı

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) NAZOGASTRİK SONDA UYGULAMASI Slayt No : 44 Nazogastrik Tüp Uygulama Amaçları Zehirlenmelerde zararlı ve toksik maddeleri boşaltmak, Mide

Detaylı

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır.

Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Hiatal Herniler Tanım Hiatal herni, diyafragmanın özefageal hiatusunda herhangi bir organın anormal protrüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Ersin

Detaylı

ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI

ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI ÖZOFAGUS MOTİLİTE TE BOZUKLUKLARI Prof.Dr.. Ceyhun Oral Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim retim Üyesi Motilite Bozuklukları 1 AKALAZYA: Özofagus da peristaltizmin yokluğu

Detaylı

Özofagus Hastalıklarına Giriş

Özofagus Hastalıklarına Giriş Özofagus Hastalıklarına Giriş Genel Bilgiler,Semptomlar, Bulgular, Teşhis Yöntemleri Prof.Dr. Ceyhun ORAL Konu Planı Genel bilgiler Anatomi,Fizyoloji Semptomlar Disfaji,Regürgitasyon,göğüs yanması,odinofaji

Detaylı

ÖZEFAGUS FİZYOLOJİSİ VE BENİGN HASTALIKLARI

ÖZEFAGUS FİZYOLOJİSİ VE BENİGN HASTALIKLARI ÖZEFAGUS FİZYOLOJİSİ VE BENİGN HASTALIKLARI Normal yutma 3 safhadan oluşur; 1.Oral hazırlık 2.Faringeal safha 3.Özefageal safha Bu işlem, herhangi bir efor sarf etmeksizin günde ortalama 600 kez tekrarlanır

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI ÖZOFAGUS HASTALIKLARI Prof. Dr. MURAT TUNCER İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı ÖZOFAGUS TÜMÖRLERİ Benign Tümörler: Tüm özofagus neoplazmalarının %

Detaylı

Gastroenteroloji. Fonksiyonel karın ağrısı özellikleri. Organik nedenler ekarte edilmiştir. Genelde 4-18 yaş arası. Normal fizik muayene

Gastroenteroloji. Fonksiyonel karın ağrısı özellikleri. Organik nedenler ekarte edilmiştir. Genelde 4-18 yaş arası. Normal fizik muayene Fonksiyonel karın ağrısı özellikleri Organik nedenler ekarte edilmiştir Gastroenteroloji Genelde 4-18 yaş arası Normal fizik muayene Gaitada gizli kan negatif Uyarıcı belirti ve bulgular yok 1 2 Kronik

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 DİAFRAGMA HASTALIKLARI ANATOMİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum)

Slayt 1. Slayt 2. Slayt 3 DİAFRAGMA HASTALIKLARI ANATOMİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger. Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum) Slayt 1 DİAFRAGMA HASTALIKLARI Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger Slayt 2 ANATOMİ Diafragma - Muskuler - Tendinöz (Centrum tendineum) Diafragmatik kruslar - Crus Dextrum - Crus Sinistrum Slayt 3 Slayt 4 Diafragmanın

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

Anatomi / Fizyoloji. Özefagus Acilleri. Anatomi. Anatomi / Fizyoloji. Anatomi / Fizyoloji. Anatomi / Fizyoloji. Üç anatomik boğaz/geçit:

Anatomi / Fizyoloji. Özefagus Acilleri. Anatomi. Anatomi / Fizyoloji. Anatomi / Fizyoloji. Anatomi / Fizyoloji. Üç anatomik boğaz/geçit: Anatomi / Fizyoloji Özefagus Acilleri Yrd. Doç. Dr. Cem Oktay Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 23 Şubat 2010 Musküler bir tüp --- 20-25 cm uzunlukta Büyük çoğunluğu mediastende,

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK HASTA SUNUMU 47 yaşında erkek hasta; midede yanma, ekşime, bulantı, kusma, geğirme hissi ve epigastrik rahatsızlık hissi.. Progresif olarak katı gıdaları yemede güçlük İki defa olan

Detaylı

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI ÖĞRENME HEDEFLERI PA AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi Uzm. Dr. Sinem AKKAYA IŞIK Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi AIDS CMV; nadir ölümcül İlk vaka 1983 Etkili ART sıklık azalmakta, tedavi şansı

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Yemek Borusu Hastalıkları. Yrd Doç Dr Fatih METEROĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD

Yemek Borusu Hastalıkları. Yrd Doç Dr Fatih METEROĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD Yemek Borusu Hastalıkları Yrd Doç Dr Fatih METEROĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD Anatomi Yemek borusu (özofagus), gıdaların mideye iletimini sağlayan bir organdır. Yutağın devamı

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

Asendan AORT ANEVRİZMASI

Asendan AORT ANEVRİZMASI Asendan AORT ANEVRİZMASI Aort anevrizması, aortanın normal çapından geniş bir çapa ulaşarak genişlemesidir. Aorta nın bütün bölümlerinde anevrizma gelişebilir. Genişlemiş olan bölümün patlayarak hayatı

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı:

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Amaç: Göğüs Cerrahisi stajı sonunda 5.sınıf öğrencileri, bir tıp fakültesi mezunu pratisyen hekimin bilmesi gereken konulara hakim olacak, gerekli

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı.

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı. GİRİŞ Süt rengi Şilus un peritoneal kaviyete ekstravazasyonudur. Oldukça nadir görülen bir durumdur. Asit sıvısındaki trigliserid seviyesi 110 mg/dl nin üzerindedir. Lenfatik sistemin devamlılığında sorun

Detaylı

Yutulan Yabancı Cisimler YUTULAN YABANCI CİSİMLER. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Dr. Taylan KILIÇ AÜTF Acil Tıp AD 23.02.

Yutulan Yabancı Cisimler YUTULAN YABANCI CİSİMLER. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Dr. Taylan KILIÇ AÜTF Acil Tıp AD 23.02. Yutulan Yabancı Cisimler YUTULAN YABANCI CİSİMLER Dr. Taylan KILIÇ AÜTF Acil Tıp AD 23.02.2010 Zararsız olabileceği gibi hayati tehdit de edebilir ABD de yıllık 1500 ölüm Sıklıkla sadece pediatrik popülasyonu

Detaylı

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI. Serhat BOR Gastroenteroloji Bilim Dalı

ÖZOFAGUS HASTALIKLARI. Serhat BOR Gastroenteroloji Bilim Dalı ÖZOFAGUS HASTALIKLARI Serhat BOR Gastroenteroloji Bilim Dalı TEMEL ÖZOFAGUS SEMPTOMLARI: DİSFAJİ: Yutma güçlüğü veya lokmaların takılması ODİNOFAJİ: Yutarken ağrı hissetme PİROZİS (Heartburn): Göğüs kemiğinin

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

Özofagus Kanseri. Göğüs Cerrahisi Akın Yıldızhan. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Özofagus Kanseri. Göğüs Cerrahisi Akın Yıldızhan. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Özofagus Kanseri Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Özofagus kanserleri dünya genelinde tüm kanserler arasında 6. sırada yer almaktadır ve %1,5-2 oranında görülmektedir. Gastrointestinal

Detaylı

Ev Kimyasalları ve Kostiklerle Zehirlenme

Ev Kimyasalları ve Kostiklerle Zehirlenme Ev Kimyasalları ve Kostiklerle Zehirlenme Dr. Güldane Koturoğlu Amaç Koroziv maddeler nelerdir Tanı nasıl konur Olgu yönetimi nasıl olur Özofagus yanıklarının klinik seyri Koruyucu önlemler nasıl alınabilir

Detaylı

Ses Kısıklığı Nedenleri:

Ses Kısıklığı Nedenleri: Sesin oluşumunda temel olarak üç sistem rol oynamaktadır. Bu sistemlerden birincisi jeneratör sistemdir. Jeneratör sistem basınçlı hava çıkışını sağlayan akciğerler tarafından oluşturulur. İkincisi vibratuar

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Gastrointestinal Sistem Kanamaları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Etyoloji Klinik Üst GIS kanamaları Alt GIS kanamaları Tanı Tedavi Tanım Treitz

Detaylı

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER Bulantı-Kusma Gebe kadınların 1/2 sinde bulantı, 1/3 ünde kusma genelde ilk üç ay içinde görülür. Gebeliğin sonuna doğru, bebeğin mideyi yukarı

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU GİS KANAMALARI Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU Ekim 2006 ÜST GİS KANAMASI GİS kanamalarının % 80 i Treitz ligamanının proksimali ETYOLOJİ Peptik ülser hastalığı Varisler Mallory-Weiss Eroziv gastrit Tümörler

Detaylı

KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM. Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara

KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM. Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara Konuşmanın başlığı üzerine GİS patolojisinde Kolon ve ince bağırsağın Nontümöral

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sezai Çubuk. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Sezai Çubuk. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Cerrahisi Sezai Çubuk Duktus Torasikus ve Şilotoraks Tanım: Duktus torasikus; baş, boyun, göğüs duvarının sağ kısımları, sağ akciğer ve

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Özofagus Kanseri. Anahat. Anahat Olgu Sunumu. Olgu Sunumu. Olgu Sunumu. Olgu sunumu Epidemiyoloji Klinik bulgular Tanı Evreleme Tedavi Korunma

Özofagus Kanseri. Anahat. Anahat Olgu Sunumu. Olgu Sunumu. Olgu Sunumu. Olgu sunumu Epidemiyoloji Klinik bulgular Tanı Evreleme Tedavi Korunma Özofagus Kanseri Dr.Ömer ŞENTÜRK Olgu Sunumu 47 yaşında erkek hasta; midede yanma, ekşime, bulantı, kusma, geğirme hissi ve epigastrik rahatsızlık hissi.. Progresif olarak katı gıdaları yemede güçlük İki

Detaylı

Krikoid kıkırdağın altında C6 vertebra seviyesinden başlar ve T4-T5 vertebra seviyesinde sağ ve sol ana bronkus olarak ikiye ayrılarak sonlanır.

Krikoid kıkırdağın altında C6 vertebra seviyesinden başlar ve T4-T5 vertebra seviyesinde sağ ve sol ana bronkus olarak ikiye ayrılarak sonlanır. TRAKEANIN CERRAHİ HASTALIKLARI Trakea larinks ile karina arasında Ventilasyon için gerekli olan solunum organıdır. Krikoid kıkırdağın altında C6 vertebra seviyesinden başlar ve T4-T5 vertebra seviyesinde

Detaylı

TANIDAN TEDAVİYE AKALAZYA. Özcan Ekin Kayan. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TANIDAN TEDAVİYE AKALAZYA. Özcan Ekin Kayan. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TANIDAN TEDAVİYE AKALAZYA Özcan Ekin Kayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TANIDAN TEDAVİYE AKALAZYA Özcan Ekin Kayan, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İngilizce Tıp Bölümü,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

Yemek Borusu Hastalıkları

Yemek Borusu Hastalıkları Yemek Borusu Hastalıkları Anatomi: Yrd Doç. Dr Fatih METEROĞLU Yemek borusu (özofagus), gıdaların mideye iletimini sağlayan bir organdır. Yutağın devamı olarak boyun ve göğüs kafesini geçerek, karın içerisinde

Detaylı

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr Akut Karın Ağrısı Emin Ünüvar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eminu@istanbul.edu.tr 28.07. Acil ve Yoğun Bakım Kongresi 1 AKUT Karın ağrısı Çocuklarda karın ağrısı

Detaylı

REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ

REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ REFLÜNÜN(GÖRH) LAPAROSKOPİK TEDAVİSİ SORULARINIZA BASİT BİR REHBER Op. Dr. Şaban BEYAZPINAR GENEL CERRAHİ UZMANI www.cerrahiklinik.com GÖRH NEDİR? Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH): Bu terim mide

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ GİRİŞ Perikard PERİKARDİT Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı 05/01/2010 Visseral Parietal 50 ml seröz sıvı İnsidansı net olarak bilinmiyor Ancak acil servise AMI olmayan göğüs ağrısı ile başvuran

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği, Yoğun

Detaylı

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Basit Guatr Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Amaç Basit (nontoksik) diffüz ve nodüler guatrı öğrenmek, tanı ve takip prensiplerini irdelemek. Öğrenim hedefleri 1.Tanım 2.Epidemiyoloji 3.Etiyoloji ve patogenez

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN

Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN Gastroösofageal Reflü Hastalığı DRATALAYŞAHİN Tanım Gastrik muhtevanın ösofagusa anormal reflüsünün neden olduğu mukosal hasar ve semptomlar Sıklıkla kronik ve tekrarlayıcı Tipik semptomları olmayan hastalarda

Detaylı

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Hasta grupları ve ablasyon endikasyonları (n=5330) AVNRT A.Yol AV nod A.Flatter AT Diğer Has. n 2243 1147 803

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

GÖZDEN KAÇAN-MORTAL GÖĞÜS AĞRISI / NEFES DARLIĞI. Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Düzce Üniversitesi

GÖZDEN KAÇAN-MORTAL GÖĞÜS AĞRISI / NEFES DARLIĞI. Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Düzce Üniversitesi GÖZDEN KAÇAN-MORTAL GÖĞÜS AĞRISI / NEFES DARLIĞI Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Düzce Üniversitesi Plan Olgu Sunumu Genel Bilgi Spesifik Hastalıklar Olgu Sunumu 27 yaşında E hasta GA-ND şikayetleri ile Devlet

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Bir Hastada Astım Hastalığı İle Karıştırılan Yabancı Cisim Aspirasyonunda Röntgen Grafisinin Önemi: Ne Umduk,Ne Bulduk?'

Bir Hastada Astım Hastalığı İle Karıştırılan Yabancı Cisim Aspirasyonunda Röntgen Grafisinin Önemi: Ne Umduk,Ne Bulduk?' Bir Hastada Astım Hastalığı İle Karıştırılan Yabancı Cisim Aspirasyonunda Röntgen Grafisinin Önemi: Ne Umduk,Ne Bulduk?' Serdar Sedat IŞIK 1,2 1 T.C.Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Detaylı

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Orta Kulak Neresidir : Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı

Detaylı

17.02.2015. ENTERAL BESLENME (Gavaj) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Enteral Beslenme. 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 )

17.02.2015. ENTERAL BESLENME (Gavaj) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Enteral Beslenme. 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 ) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 ) ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Slayt No : 48 4 ENTERAL BESLENME (Gavaj) Besin ve sıvıları ağız yoluyla yeterli alamayan veya hiç alamayan

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan PhD Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 11. yıllık kongresi Antalya 2008 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi BR.HLİ.019 Yeni doğan döneminden erişkinliğe kadar olan çocukluk çağına ait (0 17 yaş), doğumsal ve daha sonra oluşan solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini ilgilendiren

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV Entegre Cerrahi Bilimler Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem 4 Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı

Neden ev kazaları? Yakınma- Bulgu. YCA erken tanınmaz ise. Yakınma- Bulgu. Yabancı Cisim Aspirasyonu (YCA)

Neden ev kazaları? Yakınma- Bulgu. YCA erken tanınmaz ise. Yakınma- Bulgu. Yabancı Cisim Aspirasyonu (YCA) Neden ev kazaları? Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonları ve Koroziv Özofagus Yanıkları Dr. Aydın YAĞMURLU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ayagmurlu@gmail.com Ev kazaları

Detaylı

RAYNAUD HASTALIĞI. Yrd.Doç. Dr. Celal YAVUZ

RAYNAUD HASTALIĞI. Yrd.Doç. Dr. Celal YAVUZ RAYNAUD HASTALIĞI Yrd.Doç. Dr. Celal YAVUZ RAYNAUD HASTALIĞI Ekstremite arterinin lümeninde tıkanma yapmadan, değişik etkenlerin başlattığı fonksiyonel tipte fasılalı ve simetrik olarak parmaklarda görülen

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI Prof. Dr. Aydan Kansu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı 7 y, ~ 1 yıldır karın ağrısı Göbek çevresinde Haftada

Detaylı

ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları

ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI. Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI Dr Fazilet Karakoç Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Yabancı cisim aspirasyonu (YCA) Epidemiyoloji YCA çocukluk yaş grubunun önemli morbidite ve mortalite

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi Doç Dr Mehmet Ergelen 1-Karotis Girişimleri 2-Akut İskemik İnme de MekanikTrombektomi Karotis Girişimleri Komplikasyonlar 1-Karotid

Detaylı