HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ. Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ. Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir."

Transkript

1 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ LENFÖDEMLİ HASTALAR İÇİN GENEL BİLGİLER Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir. Lenf bezleri alınmış ya da radyoterapi almış herkes lenfödem gelişimi riski altındadır. Lenfatik sistemin dokulardan sıvı ve diğer maddeleri ortadan kaldırma kapasitesi bu işlemler sebebiyle belirli ölçüde azalmıştır. Lenfödem ameliyat ya da radyoterapiden hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi, bu işlemleri takiben aylar, yıllar sonra da gelişebilir yada hiç gelişmeyebilir. Bazı aktiviteler ya da durumlar lenfatik sistemin taşıma kapasitesini azaltarak veya lenfatik yük miktarını artırarak lenfödemin başlamasını tetikleyebilir, varolan lenfödemin semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bu risk faktörlerinin farkında olan bireyler şişlik ya da enfeksiyonların başlamasından kaçınmak için ne yapmaları gerektiğini bilirler. Gerekli önlemleri bilmek, lenfödemin daha da artmasını önlemede de önemlidir. Aşağıda yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler yer almaktadır. Lenfödem hastaları ve riski taşıyanlar aşağıda sıralanan önleyici tedbirlere dikkat etmelidir. Birçok hastada, yaşam biçiminde değişiklikler gereklidir; ancak normal aktivite seviyeleri korunmalıdır. Diğer bir deyişle, bireyler lenfödem gelişebileceği korkusuyla etkilenmiş bölgedeki kol yada bacaklarını kullanmaktan çekinmemelidirler.

2 KOL VE ELDEKİ LENFÖDEM İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER A.Cilt yaralanmalarından Kaçının: 1. Bahçe İşleri: Eldiven giyin. 2. Evcil Hayvanlar: Hayvanlarla oynarken çiziklerden kaçınmak için dikkatli olun; eldiven giyin. 3. Sivrisinek Isırmaları: Sinek kovucular kullanın ve sivrisineklerin yoğun bulunduğu alanlardan uzak durun. 4. Tırnak Bakımı: Tırnaklarınızı kısa kesilmiş şekilde muhafaza edin. Tırnaklarınızı kesmek için terzi ve kırtasiye makası kullanmayın; tırnak çevresindeki ölü derileri kesmeyin. Yapay (protez) tırnak kullanmayın. 5. Traş Olma: Koltuk altı kıl temizliği yaparken elektrikli traş makineleri kullanın; traş bıçağı kullanmayın. 6. Enjeksiyonlar: Şiş kolunuzdan ya da şişkin bölgeden iğne yapılmasına izin vermeyin. Bunun yerine kalçanızdan ya da karın bölgesinden iğne yaptırın. 7. Kan alınması: Etkilenmiş (risk altındaki) kolunuzdan kan alınmasına izin vermeyin. Diğer kolunuzdan giriş yapılmasını isteyin; iki kolunuz da risk altındaysa ya da etkilenmişse bacaklarınızdan kan alınmasını sağlayın. 8. Küçük çaplı yaralanmalara uygun şekilde müdahalede bulunun: Her zaman yanınızda alkollü mendil, lokal antibiyotik ve bandaj taşıyın. 9. Sigara içmeniz halinde, sigarayı etkilenmiş elinizle söndürmeyin. Sigara içmemeniz önerilir. 10. Etkilenmiş kolunuzdan tansiyon ölçtürmeyin. Ölçen kişinin sağlam kolu kullanmasını sağlayın; her iki kolunuz da etkilenmiş ise, tansiyon ölçme aletinin büyük ebatlı bir ölçüm kılıfını baldırınıza ya da uyluğunuza bağlatın (bacaktan alınan tansiyon ölçümü normalden yüksek çıkabilir). Etkilenmiş koldan tansiyon ölçümünden kaçınamayacak bir durumdaysanız, ölçüm kılıfının fazla şişirilmediğinden emin olun. B.Isıdan kaçının: 1. Sıcak banyo ve duştan sakının. Etkilenmiş kol 38.9⁰C nin üzerindeki sıcaklığa sahip sulara maruz bırakılmamalıdır. Hafifçe kurulanın, derinizi havluyla sert şekilde sürtmeyin ya da ovalamayın. 2. Kolunuza aşırı sıcak ya da soğuk uygulamaktan kaçının. 3. Saunadan, sıcak küvetten kaçının; yanan şömineye ya da ocağa çok yakın durmayın. 4. Kolda masaj ve üst göğüs bölgesi masajından (yoğurma ya da ovalama) kaçının. NOT: Tedavide uygulanan Manuel Lenf Drenaj bir masaj şekli değildir. 5. Deriyi tahriş eden kozmetiklerden kaçının.

3 6. Güneş yanıklarından korunun. Güneş altındayken güneş koruyucu kullanın ve etkilenmiş kolu uzun kollu kıyafet ya da kuru bir havluyla örtün. C.Giyim, Bası giysisi ve takılar: 1. Çok dar kıyafetlerden kaçının (dar sütyenler ya da dar kollu kıyafetler). 2. Geniş ve rahat, ek malzemeyle takviye edilmiş, geniş askılı sütyenler kullanın. 3. Sıkı takılar takmayın (sıkı yüzük ve sıkı bilezik gibi); elastik bilekliklerden kaçının. 4. Protezler: Kendi durumunuza uygun (dış) göğüs protezin türü(ağır silikon ya da hafif köpük) ve uygunluk derecesi konusunda doktorunuzla görüşün. 5. Bası giysinizi gün boyu giyin. Bası giysisinin durumunu kontrol etmesi için en az her 6 ayda bir doktorunuzu görün. Bası giysinizi giyerken lastik eldiven kullanın. Gerekirse bandajınızı gece uygulayın. D.Egzersizler: 1. Doktorunuzla ya da terapistinizle sürekli olarak uygun egzersizler ve aktiviteler hakkında görüşün. 2. Aşırı zorlama doğurabilecek hareketlerden kaçının; etkilenmiş kolunuzda rahatsızlık duygusu ya da zorlama hissetmeniz halinde egzersiz aktivitesini azaltın ve kolunuzu yukarı kaldırın. 3. Ağır kaldırmaktan kaçının. 4. Egzersizin yoğunluğunu ve süresini kademe kademe artırın. 5. Kolunuzun biçim ve boyutundaki değişiklikleri egzersiz esnasında ve sonrasında devamlı olarak gözlemleyin. 6. Kolunuzun fazla zorlanmaması için egzersiz esnasında sık aralıklarla dinlenin. Yararlı aktiviteler: Yüzme, lenfödem egzersiz programı, kişisel manuel lenfatik drenaj, yoga, su egzersizleri, yürüme. Orta riskli aktiviteler: Hafif tempolu koşu, bisiklet sürme, merdiven egzersiz aleti (tutamaklarından tutmayın, arada bir kollarınızı sallayın), yürüyüş bandı (tutamakları mümkün olduğunca az tutun), ata binme (dizginleri aşırı sıkarak kavramayın), dağ yürüyüşü, dağcılık ve tırmanma. Yüksek riskli aktiviteler: Bahçe işleri (eldiven giyin), tenis/raket sporları, golf, kürekle kar temizliği yapma, ev eşyalarının yerini değiştirme, çanta veya bagaj taşıma, ağır alışveriş torbası taşıma, fırçalama, etkilenmiş kolla ağırlık kaldırma ya da ağırlık çalışma (4-6 kilodan daha fazla ağırlık).

4 Orta ya da ağır risk grubundaki aktivitelerle meşgul olmak istiyorsanız, doktorunuz ya da terapistinizle almanız gereken ek önlemler hakkında görüşmelisiniz. E.Seyahat: 1. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden kaçının. 2. Araba, tren, deniz ya da hava yolu ile seyahat ederken bası giysinizin üzerine ek bandaj ya da kılıf, giysi benzeri giyin. Sık araç hareketlerinden kaçınarak bu hareketleri birleştirip tek defada bir yere ulaşmaya çalışın; oturduğunuz yerden sıkça kalkmaya gayret edin. F.Cilt bakımı: 1. Cildinizi özenle ve titizlikle temiz tutun. 2. Cildinizi çatlamalar, mantar enfeksiyonları ya da kızarıklık ve lekelere karşı sürekli inceleyin. 3. Cildinizi günlük olarak, özellikle de banyo veya duş sonrasında nemlendirin. Uygun (tercihen alkolsüz ve aromasız) merhemler ve losyonları tercih edin. 4. Duş ya da banyodan sonra derinizi itinalı bir şekilde kurulayın (özellikle cildinizin buruştuğu yerler ile kıllı bölgeler). Yumuşak bir havlu kullanın ve havluyu bastırıp sürtmeyin. 5. Radyoterapiye giriyorsanız, cildinizdeki herhangi bir radyasyon kızarıklığına karşı doktorunuz tarafından önerilen merhemi kullanın. Klorlu havuz sularından ve güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmaktan kaçının. G.Beslenme: 1. Obezite şişliğe olumsuz etki edebilir; bu yüzden ideal kilonuzu yakalayıp koruyun. 2. Lenfödem için özel bir diyet yoktur. Diyetinizi dengeli tutun. Günümüzde bütün diyetisyenler az yağlı, az tuzlu, bol lifli diyetleri önermektedirler. 3. Çok az protein almak tavsiye edilmemekle beraber oldukça tehlikelidir. Protein alımını azaltmanın, lenfödemdeki protein bileşimini azaltmayacağı bilinmelidir. Aşağıdaki hallerde doktorunuza başvurun: 1. Herhangi bir enfeksiyon işareti varsa (ateş, üşüme, kızarık ya da ciltte ısı artışı), 2. Herhangi bir kaşınma, kızarıklık, mantar enfeksiyonu veya ciltte herhangi bir anormal değişiklik gözlemlerseniz, 3. Parmak, el, kol veya göğsünüzdeki şişliklerde bir artış olursa, 4. Ağrı hissediyorsanız, doktorunuza başvurun.

5 UÇAK YOLCULUĞU SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Uçak yolculuğu özellikle lenfödemi olan ve lenfödem gelişme riski olan kişiler için zorlu olabilir. Uçuş süresince kabin basıncı yerin atmosferik basıncından daha düşük olduğundan bu durum yumuşak dokuda basınç değişimlerine neden olur. Dokularda sıvının göllenmesi ile birlikte bu basınç değişimleri normal dokularda bile şişliğe yol açabilir. Lenfatik sistemi riskli kişilerde bu gibi yolculuk ile ilişkili sorunların daha ciddi sonuçlar oluşturabileceği açıktır. Şişliğin başlamasından kaçınmak ve önceden varolan lenfödemin kötüleşmesini önlemek için uçak yolculuğu süresince bası giysisinin giyilmesi önerilir. Basınç uygulanması doku basıncını arttırır ve dokularda sıvı birikimini önlemeye oldukça yardımcı olur. Her ne kadar lenfödem hastalarının seyahat etmesinin bazı dezavantajları olsa da ve daha fazla planlama gerekse de bu durum lenfödem hastalarını iyi düzenlenmiş bir seyahatten alıkoymamalıdır. Aşağıdaki tavsiyeler lenfödem hastalarının keyifli bir seyahat için gerekli olabilecek ana hususları düzenlemek maksatlıdır. İyi planlama yapın 1. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzun ve lenfödem terapistinizin tavsiyelerini alınız. Doktorunuzdan alacağınız not bandajlar, bası giysileri ve ilaç tedavisi ile ilgili güvenlik sorularınızı cevaplamaya yardımcı olabilir. 2. Lenfödem gelişme riskiniz varsa doktorunuz ve lenfödem terapistinizle uçuş süresince iyi oturan bası giysisi giymenin veya kısa gerim bandajlarının faydalı olup olmayacağını tartışınız. 3. Bası giysinizin niteliğini kontrol etmelisiniz. Bir bası giysisinden daha fazlasına sahipseniz yedek olarak bir tane yanınıza alınız. Yüksek rakımlı bir yere yolculuk ediyorsanız uçuş için alınan önlemlere benzer önlemler alınız. 4. Kendi bagajlarınızın üstesinden gelebileceğinizden emin olunuz. Bir başka kişi veya bir grupla birlikte seyahat ediyorsanız birine sizin için bagajınızı taşıyıp taşıyamayacağını sorunuz. Kendi başınıza seyahat etmeliyseniz, tekerlekli bavul kullanın ve şiş olan kolunuz ile bagajınızı kaldırmayınız. 5. Reçetelenmiş ilaçları yanınızda taşıyın, eğer gerekiyorsa ayrılmadan önce, tatiliniz süresince yeterli olacaklarından emin olacak biçimde reçetenize yazdırın. Eğer varış yeriniz sıcak veya sivrisineklerin yoğun bulunduğu alanlar ise gerekli önlemleri alınız (güneş koruyucu, böcek kovucular ve antibiyotikler). Fil hastalığının yaygın olduğu bir ülkeye seyahat ediyorsanız (özellikle yağış mevsiminde) doktorunuzla size yazabileceği özel ilaçlar hakkında görüşün. Mantar önleyici pudra alın. Otel odalarındaki banyo ve duşlar enfeksiyon kaynağı oluşturabilir. 6. Cilt losyonu taşıyın. Basınçlı kabinlerdeki hava oldukça kurudur. 7. Mümkünse ayaklarınıza daha geniş bir uzatma boşluğu sağlayacak çıkış kapısı yanı yerlerini talep edin. Aynı zamanda yanınızda oturan insanı rahatsız etmeden düzenli aralıklarla ayağa kalkabilmek için koridor koltuklarını talep edin.

6 8. Daha önceden giydiğiniz, alışkın olduğunuz, yeni olmayan, gevşek, rahat kıyafetler ve ayakkabılar giyin. Ayakta lenfödem varsa uçuş esnasında ayakkabılarınızı çıkarmaktan kaçının. 9. Son dakikada acele etmemek için check-in yapmak ve uçağın kapısına gitmek için yeterli zaman ayırın. Uçuş esnasında 1. Bası giysilerinizi giyin. düşük kabin basıncının etkilerini azaltacak şekilde bası giysilerinizin üzerine ek olarak çok uzun olmayan bir bandaj sarabilirsiniz; bunu yolculuğa çıkmadan önce terapistinize danışın. yiyin. 2. Kabin içi hava oldukça kuru olduğundan bolca su ya da meyve suyu tüketin ve hafif şeyler 3. Başınızın üstündeki eşya kabinine eşya yerleştirirken başkalarından yardım isteyin. 4. Kabin içerisinde mümkün olduğunca fazla yürümeye çalışın. 5. Önünüzdeki boşluğa herhangi bir malzeme koymayın, böylelikle ayaklarınızı rahatça uzatın. 6. Kollarınızda lenfödem varsa mümkün olduğunca kollarını yukarı kaldırın ve kaslarınızı çalıştırabilmek için sıkma topu getirin ve kas pompalama egzersizleri yapınız. 7. Eğer burnu açık ayakkabı giyiyorsanız ayak parmaklarınıza veya ayağınızın dışarda kalan kısmına bandaj uygulanır 8. Elbisenin kollarına ek olarak eldiven giyebilirsiniz. eğer ellerinizin parmak uçları açık ise parmaklarınıza da bandaj uygulayabilirsiniz. 9. Eldivenlerini ve de çok uzun olmayan bir bandaj uygulamak düşük kabin basıncının etkilerini azaltabilir bu konuyu da terapistiniz de görüşürüz. 10. Uçuş esnasında kolay hatırlanabilir kas pompalama egzersizleri yapılır (ayaklarınızı çeviriniz topuklarınızı kaldırınız ve ayak parmaklarınızı oynatınız). Uçuş esnasında egzersiz için terapistinizden tavsiyeler alınız. 11. Rahatlayın ve uçuşun tadını çıkarın. Varış: 1. Son varış noktanızı ulaşana kadar bası giysilerinizi veya ek bandajlarınızı çıkarmayınız. 2. Son varış noktanızı ulaştıktan sonra sıcak bir duş ve uyku önceliğimiz olmalıdır. Duştan sonra cildinizi nemlendirdiğinizden emin olun. Bası giysilerinizi tekrar giymek ve hafif bir egzersiz yerinde olacaktır. 3. Eğer plajda vakit geçirmek istiyorsanız güneş koruyucunuzu uyguladığınızdan ve lenfödemden etkilenmiş olan uzvunuzun korunduğumuzdan emin olun. Eğer ayaklarınız veya bacaklarınızda lenfödem varsa su içersinde lastik ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın.

7

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ. Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ. Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FTR ANABİLİM DALI LENFÖDEM ÜNİTESİ LENFÖDEMLİ HASTALAR İÇİN GENEL BİLGİLER Lenfödem proteinden zengin sıvının hücreler arasında birikmesidir. Lenf bezleri alınmış ya

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

DİYABETTE AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ

DİYABETTE AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU DİYABETTE AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ Diyabet, birtakım sorun ve sorumlulukları

Detaylı

Diyabetik Ayak Bakımı. Diyabet

Diyabetik Ayak Bakımı. Diyabet Diyabetik Ayak Bakımı Diyabet BR.HLİ.043 DİYABETTE AYAK BAKIMI Diyabet hastalarında, kan şekerinin kontrol altına alınmaması sonucunda sinirlerin hasarı (nöropati) ve dolaşım bozuklukları (damar hastalıkları)

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

a Hazır mısınız? Deniz mevsiminin açıldığı şu günlerde kendinizi mayo ve bikini giymeye hazır hissediyor musunuz?

a Hazır mısınız? Deniz mevsiminin açıldığı şu günlerde kendinizi mayo ve bikini giymeye hazır hissediyor musunuz? Plajlar a Hazır mısınız? Deniz mevsiminin açıldığı şu günlerde kendinizi mayo ve bikini giymeye hazır hissediyor musunuz? Üzerindeki pareodan kurtulur kurtulmaz kendini havuza atanlardan mısınız? Yoksa

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi İçerik Planı Meme Cerrahisi Meme Cerrahisinde Pre Operatif Hemşirelik Bakımı Meme Cerrahisinde

Detaylı

Değerli okuyucu; bu kitapçık hastanemizde verilen hizmetleri tanıtmak en etkili şekilde faydalanmanızı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Değerli okuyucu; bu kitapçık hastanemizde verilen hizmetleri tanıtmak en etkili şekilde faydalanmanızı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Değerli okuyucu; bu kitapçık hastanemizde verilen hizmetleri tanıtmak en etkili şekilde faydalanmanızı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Dünyanın en kutsal görevlerinde biride ağrıyı dindirmektir. Genel

Detaylı

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR TANIM Ödem sık karşılaşılan ve vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genellikle

Detaylı

Tırnak Mantarının Özellikleri

Tırnak Mantarının Özellikleri Mantar çoğunlukla ayak tırnaklarınızda olur ancak el tırnaklarınızda da çıkabilir. Tedavi edilmesi, göze hoş görünmemesinin yanısıra, sağlık açısından da önemlidir. Sarımsı, yeşil veya kahverengi tırnaklarınız

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler

Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler Eğer diz protezi replasmanı için aday iseniz, ameliyat sonrası ağrısız bir yaşam beklentisi içerisine girebilirsiniz. Bu beklenti gayet normal fakat değişim bir gecede

Detaylı

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58 Her türlü hava koşulunda kedi/köpeğinizin güvenliğini sağlamak. Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

MEME KANSERI VE LENFÖDEM. Esra SÖNMEZ

MEME KANSERI VE LENFÖDEM. Esra SÖNMEZ MEME KANSERI VE LENFÖDEM Esra SÖNMEZ Lenf ödem; lenf drenajı ve kapiller filtrasyon arasındaki dengesizlik sonucu sıvı ve proteinin hücrelerarası alanda birikmesidir (Ramos ve ark. 1999). LENFÖDEM Primer

Detaylı

Çadırlar Çadırın Parçaları

Çadırlar Çadırın Parçaları Çadırlar Çadırın Parçaları Poller, pol doktoru, çadır kazıkları, germe ipleri, sabitleme lastikleri, metal askı. 11.04.2018 271 Çadırlar Çadır seçerken nelere dikkat etmeliyim Amaca uygunluğuna, Kaç kişilik

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size bir antikanser ajan olan Docetaxel tedavisi önerildi. Tedavi yaklaşık 1,5 saat sürer ve üç hafta aralıklarla

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük Yaşam Aktiviteleri Ameliyat sonrası başarılı bir sonuç için hayat stilinizde değişiklikler yapmalısınız. İyileşme tamamlanana kadar refakatçiye veya bir yardımcıya ihtiyacınız

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25 Tırnak batması nedir? Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması denir. Genellikle ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Tırnak batmasının

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen

Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen Diyabet Hastalığı Ayaklara Zarar Verir mi? Şeker Hastalığı sonucu sinirlerin harabiyetine bağlı olarak ayaklarda

Detaylı

PoMasto Project. PoMasto Project. Kadınlar için El Kitabı. Kadınların Mastektomi Sonrası Sosyal Hayata Dönüşü

PoMasto Project. PoMasto Project. Kadınlar için El Kitabı. Kadınların Mastektomi Sonrası Sosyal Hayata Dönüşü PoMasto Project Erasmus+ Programı Stratejik Ortaklık Projesi Project Nr: 2016-1-PL01-KA202-026748 PoMasto Project Erasmus+ Programı Stratejik Ortaklık Projesi Project Nr: 2016-1-PL01-KA202-026748 Kadınların

Detaylı

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI MODEL RTM 0125 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. UÇ KOVANI 2. ÇALIŞTIRMA TETİĞİ 3. HAVA GİRİŞİ 4. BASINÇ AYARLAYICI 5. SAĞ SOL BUTONU TEKNİK VERİLER Hız Maks.

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR CERRAHİ ÖNCESİ Anestezi hazırlığınız tamamlandıktan sonra ameliyat sonrası kullanacağınız boyunluğunuzu (Philedelphia tipi) doktorunuza veya fizyoterapistinize

Detaylı

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor?

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Arınma, Do a, Termal SPA www.natur-med.com.tr Natur-Med Davutlar-Kuşadası Natur-Med'de Konaklama Otel Süiti Bahçe Süiti Bahçe Odası Otel Odası Arınma, Do a, Termal SPA

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

Diyabet ve sosyal yaşam

Diyabet ve sosyal yaşam TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 14 Diyabet ve sosyal yaşam Diyabet

Detaylı

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKLİ ÇİT BUDAMA MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU TEKNİK ÖZELLİKLER -RTM925- VOLTAJ 230V~50HZ GİRİŞ GÜCÜ 710W BIÇAK UZUNLUĞU 530MM DEVİR HIZI 1600 R/MİN DİŞ ARALIĞI 20MM MAX KESİLECEK ÇALI

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

Türk. Yapay Cam Göz Kullanımı Hakkında Bilgiler. Mitglied der Deutschen Ocularistischen Gesellschaft e.v

Türk. Yapay Cam Göz Kullanımı Hakkında Bilgiler. Mitglied der Deutschen Ocularistischen Gesellschaft e.v Türk Yapay Cam Göz Kullanımı Hakkında Bilgiler Mitglied der Deutschen Ocularistischen Gesellschaft e.v I Sayın Hastamız, Yapay cam göz, gerçeğe uygun yapısı sayesinde size, büyük oranda dikkat çekmeme,

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

The Traveller s Handbook for people with epilepsy

The Traveller s Handbook for people with epilepsy The Traveller s Handbook for people with epilepsy Produced as a service to epilepsy LK YARDIM TAL MATLARI Eğer kasılmalı nöbetlerim olursa, yapmanız gerekenler Başımı koruyun. Ben tehlikeli bir şeye, bir

Detaylı

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Kalender Epilepsie Türkisch Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Hastalar İçin Tedavi Takvimi İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Epilepsi etkili bir şekilde nasıl tedavi edilir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

HAVA ÜFLEME MAKİNASI

HAVA ÜFLEME MAKİNASI HAVA ÜFLEME MAKİNASI MODEL RTM301 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 2 3 5 CİHAZIN ÜNİTELERİ 4 1. HIZ AYAR DÜĞMESİ 2. TETİK KİLİTLEME BUTONU 3. ÇALIŞTIRMA ANAHTARI 4. HAVA EMİŞ YERİ 5. HAVA ÜFLEME BORUSU TEKNİK

Detaylı

Termal Sular ve Cildimiz

Termal Sular ve Cildimiz Termal Sular ve Cildimiz Termal su nedir? Termal su, doğal mineral içeriklere ve iyileştirici etkilere sahiptir. Tedavi amaçlı kullanıma uygundur. Birçok karakteristik özelliği sayesinde, sağlık alanında

Detaylı

PERİNE BAKIMI. Perine bakımında amaç; Hastayı gelişebilecek enfeksiyonlardan korumak, hastanın rahatlığını, konforunu, temizliğini sağlamaktır.

PERİNE BAKIMI. Perine bakımında amaç; Hastayı gelişebilecek enfeksiyonlardan korumak, hastanın rahatlığını, konforunu, temizliğini sağlamaktır. PERİNE BAKIMI Perine bakımına hoş geldiniz Perine önde simfibis pubis, yanlarda iskial tübositler, arkada koksiks kemik yapıları tarafından sınırlandırılan ve dış genital organları kaplayan alandır. Ter,

Detaylı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı Teknik Malzemeler İpler İp bakımı İpte yaşanan düşüşleri kaydedin. İpte hasar varsa hasarlı yeri kesin ve ucunu yakın. İpe basmayın. 11.04.2018 351 Teknik Malzemeler Karabinalar Karabinalar, farklı yapılarda

Detaylı

1. Saç bakımı için kullanılan araç gereçleri tanır. 2. Saç bakımı işleminin basamaklarını ifade eder.

1. Saç bakımı için kullanılan araç gereçleri tanır. 2. Saç bakımı işleminin basamaklarını ifade eder. İŞİN / MODÜLÜN ADI: A1) Kişisel Bakım Yapma A101)Saç bakımını yapar. ORTAM (Araç gereç, donanım ve koşullar) Şampuan, saç bakım kremi, havlu, tarak, kurutma makinesi Saç bakımını hijyen kurallarına uygun

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ

KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ ERAS Türkiye Derneği - 2017 Önemli Not Bu kitapçık ve içindeki bilgiler sizin eğitiminiz için düzenlenmiştir. Doktorunuzun ya da sizinle ilgilenen sağlık çalışanının talimat

Detaylı

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME KÜÇÜLTME VE DİKLEŞTİRME MEME KÜÇÜLTME Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik bir ameliyat gibi bilinmekle

Detaylı

DİABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ. ŞENGÜL IŞIK Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi

DİABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ. ŞENGÜL IŞIK Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi DİABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ ŞENGÜL IŞIK Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi AMAÇ Diabetli bireylerin; Genel cilt bakımı, Ağız diş sağlığı, Seyahat, Sigara kullanımı, Hipertansiyon,

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

SAĞLIKLI AYAKLAR. Diabetes mellitus Tip 2. Hasta bilgisi. Disease Management Programm

SAĞLIKLI AYAKLAR. Diabetes mellitus Tip 2. Hasta bilgisi. Disease Management Programm SAĞLIKLI AYAKLAR Hasta bilgisi Diabetes mellitus Tip 2 Disease Management Programm DIABETES MELLITUS TİP 2 DE SAĞLIKLI AYAKLAR - NE YAPABİLİRİM? Gittikçe daha fazla insan Diabetes mellitus Tip 2 hastalığına

Detaylı

SAĞLIKLI AYAKLAR. Diabetes mellitus Tip 2. Hasta bilgisi

SAĞLIKLI AYAKLAR. Diabetes mellitus Tip 2. Hasta bilgisi SAĞLIKLI AYAKLAR Hasta bilgisi Therapie Aktiv - Diyabet kontrol altında Diabetes mellitus Tip 2 hastalar için bir tedavi programıdır. Doktorunuza başvurun! İletişim: office@therapie-aktiv.at www.therapie-aktiv.at

Detaylı

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 2090 KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU KULLANMA KILAVUZUNU DİKKATLİCE OKUYUP, DAHA SONRAKİ KULLANIMLAR İÇİN MUHAFAZA EDİNİZ. Ürünü kullanmadan önce bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve gelecekte kullanmak

Detaylı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı

Mevsimler & Giyisilerimiz. Elif Naz Fidancı Mevsimler & Giyisilerimiz Dünyamızın Güneş çevresinde dönmesiyle mevsimler oluşur ur. Türkiye de bir yılda 4 mevsim yaşarız. Mevsimler Đlkbahar Yaz Sonbahar Kış Đlkbahar Yılın ilk mevsimidir. Ayları; Mart,

Detaylı

Bu prosedürden sonra en az bir saat boyunca yan yatmanız ve yaklaşık k saat boyunca yataktan çıkmamanız gerekir.

Bu prosedürden sonra en az bir saat boyunca yan yatmanız ve yaklaşık k saat boyunca yataktan çıkmamanız gerekir. Karaciğer Nakli Sonrası Karaciğer nakil ameliyatından sonra yoğun bakım ünitesine alınacak ve respiratöre (solunum makinesi) bağlanacaksınız. Eğer her şey iyi giderse, 26-48 saat içinde solunum makinesi

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

: Kişisel hazırlık yapmaya uygun koşullar sağlanmalı, öğrenci araştırmaya ve gözlem yapmaya yönlendirilmelidir.

: Kişisel hazırlık yapmaya uygun koşullar sağlanmalı, öğrenci araştırmaya ve gözlem yapmaya yönlendirilmelidir. KİŞİSEL BAKIM MODÜL BİLGİ SAYFASI MODÜL BİLGİ SAYFASI ALAN : AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ MODÜL : KİŞİSEL BAKIM KODU : 815SBG001 SÜRE : 40/8 ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ GENEL AMAÇ :

Detaylı

Araç İçin Üniversal Dizüstü Bilgisayar Şarj Cihazı, 90W

Araç İçin Üniversal Dizüstü Bilgisayar Şarj Cihazı, 90W Araç İçin Üniversal Dizüstü Bilgisayar Şarj Cihazı, 90W Kullanma Kılavuzu DA-10191 Dizüstü bilgisayarlar ve USB ile şarj edilebilir cihazlar için 90W güce sahip dünyanın en küçük üniversal DC adaptörüyle

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU KODU: HB.FR.02 YAYIN TA: 30.11.2018 REVĠZYON TA:- REVĠZYON NO:00 SAYFA NO:01 Total Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük YaĢam Aktiviteleri Ameliyat

Detaylı

ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 4 6 7 1 2 5 3 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. UÇ TUTUCU 2. AYDINLATMA IŞIĞI 3. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 4. TORK KONTROL 5. YÖN DEĞİŞTİRME 6. ŞARJ SEVİYE IŞIĞI

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

KULLANMA TALİMATI. Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. KULLANMA TALİMATI LAMİSİL sprey dermal % 1 Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir gram solüsyon 10 mg terbinafin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Cetomacrogol 1000, propilen glikol, etanol

Detaylı

YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ. Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL

YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ. Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL YANIKLAR ve İLKYARDIM GİRİŞİMLERİ Öğr.Gör. NURHAN BİNGÖL Yanıklar Genel Tanım Yanıklar çok ciddi ve ağrı veren yaralanmalar arasındadır. Vücudun absorbe edebileceğinden fazla miktarda enerji alması ile

Detaylı

UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne

UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne İş, tatil ya da farklı nedenlerle yapılacak seyahatler için mesafeleri kısaltan en hızlı yol uçak yolculukları. Ülkemizde de özellikle

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

TANSİYON VE SAĞLIKLI YAŞAM

TANSİYON VE SAĞLIKLI YAŞAM 1 TANSİYON VE SAĞLIKLI YAŞAM Kaynak: http://ailehekimligi.gov.tr/index.php?catid=81:kronikhastalklar&format=pdf&id=515:hipertansiyon&itemid=239&option=com_content&view=article Tansiyon Nedir? Tansiyon,

Detaylı

HAVALI ZIMBA MAKİNASI

HAVALI ZIMBA MAKİNASI HAVALI ZIMBA MAKİNASI MODEL RTM0116 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. TUTMA KOLU 2. HAVA ENJEKTÖRÜ 3. TETİK 4. ŞARJÖR DEĞİŞTİRME DÜĞMESİ 5.ZIMBA TELİ ŞARJÖRÜ TEKNİK VERİLER 1. TAVSİYE EDİLEN

Detaylı

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem. Diyabette Bakım,Takip ve İzleme İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.Alev Kahraman Kan Glukozunun Diyabetli Birey Tarafından Takibi Kan glukozunun

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu Kullanma Talimatında:

KULLANMA TALİMATI. Bu Kullanma Talimatında: KULLANMA TALİMATI PSODERM %0.05 saç losyonu Haricen kullanılır. Etkin madde: % 0.05 klobetazol 17-propiyonat içerir. Yardımcı madde(ler): Karbopol 940, izopropil alkol, saf su Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı

TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı 375 F / 190 C 20-40 SANİYE 5 YÜKSEK (60 psi) VİDEO: http://youtube.com/v/swyqxqlm4b4&cc_load_policy=1 Başlamadan Önce Bu Sawgrass ChromoBlast Pamuklu

Detaylı

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Fizyoterapist ALİ SERKAN ÜNSAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Hazırlanan bu kitapçığın amacı kalça ekleminde aşınma yada kırık nedeni ile kalça

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

DolmushBike Tanıtım Dosyası

DolmushBike Tanıtım Dosyası DolmushBike Tanıtım Dosyası DolmushBike Hakkında DolmushBike unutulmaz ve eğlenceli vakit geçirerek yeni insanlarla tanışma imkânı sunar. Muhtelif kişi kapasiteli DolmushBike modelleri İçecek Deski Müzik

Detaylı

ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE

ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE ARAY DIŞ TİC VE PAZ AŞ Bakım ve Kullanım Rehberi ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE Basınçlı yıkayıcı kullanımı, sadece 1500 psi (inçkare başına düşen pound) altında basınç ve döşemenin 12 inç yukarısında olmak kaydıyla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır. ZADITEN % 0,025 steril göz damlası Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir ml çözelti 0,25 mg ketotifen (0,345 mg ketotifen hidrojen fumarat şeklinde) içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabetik Ayak Bakımı AYAK BAKIM ÜNİTESİ Ayak Bakımı Günlük yaşamda el ve ayaklarımız çeşitli nedenlerle yıpranıyor ve bakıma ihtiyaç duyuyor. Bayındır Tıp Merkezi Ayak Bakım Ünitesi nde, 160 saatlik eğitim programını geçtikten

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

FİZİKİ HUKUKİ MANEVİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR. Bedenimizi Hazırlama. Ruhumuzu Dinlendirelim. İbadet. Dua. Sabır

FİZİKİ HUKUKİ MANEVİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR. Bedenimizi Hazırlama. Ruhumuzu Dinlendirelim. İbadet. Dua. Sabır FİZİKİ YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIKLAR Yeşil Pasaport Sahiplerinin Yapması Gerekenler Gri Pasaport Sahiplerinin Yapması Gerekenler HUKUKİ Bedenimizi Hazırlama Yürüyüş Egzersiz Yanımıza Alacaklarımız İlaçlarımız

Detaylı

NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN

NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYIN! YENİ BİR YAŞAM İÇİN Kilo vermenin ötesinde. Yeni bir yaşam için. Yediğiniz gıdalar, sağlığınız için gerekli besinleri içermelidir ancak, bunun şekline sizde karar verebilirsiniz.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI ACNEDUR Merhem Haricen uygulanır. Etkin madde: 100 g merhem 3 g Tetrasiklin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz vazelin, orta zincirli trigliserid, titanyum (IV) oksit (E 171),

Detaylı

KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H

KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H KULLANMA TALİMATI FUCİDİN H krem Cilt üzerine uygulanır. Etkin Madde: 1 g krem 20 mg fusidik asit ve 10 mg hidrokortizon asetat içerir. Yardımcı Maddeler: Butil hidroksianisol (E320), setil alkol, gliserol

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde:, 1 g merhem içeriğinde 250 IU A Vitamini Yardımcı Maddeler: Beyaz vazelin, seyreltik sıvı parafin,

Detaylı

TAKDİMİ. TürKçE xxxxxxxxxxxx

TAKDİMİ. TürKçE xxxxxxxxxxxx TürKçE xxxxxxxxxxxx TAKDİMİ Gymnastic Ball genel vücut hatlarının tamamının sağlamlaştırılması ve güçlendirilmesine yardım eden PVC den yapılmış bir toptur. Gymnastic Ball denge ve koordinasyonu geliştirir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. KULLANMA TALİMATI ANTISTAX 180 mg Sert Jelatin Kapsül Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. Yardımcı maddeler: Susuz kolloidal silisyum

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Baskı tarihi : 05/11/2010

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Baskı tarihi : 05/11/2010 Sayfa: 1/5 BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞIRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması Ürün adı: GBF No: SDS_003R_CLP Kimyasal tanımı: Cas No. 007440-37-1 EC No. 231-147-0 Index No. - 1.2.

Detaylı

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Hasta cerrahi bir tedavi uygulanacağı zaman ameliyathane ekibi tedaviyi tümü ile devralır Operasyon sırasınca hastanın

Detaylı