Üst ve Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları. dr.bülent Güzel

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üst ve Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları. dr.bülent Güzel"

Transkript

1 Üst ve Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları dr.bülent Güzel

2 Üst Gastrointestinal Sistem Kanamaları Üst GIS kanamaları Treitz ligamentinin proksimalinden kaynaklanan kanamalar olarak tanımlanır öykü, fizik muayene tanı ve resüstasyon stabilizasyon ile aynı anda gerçekleştirilmek zorundadır.

3 PATOFİZYOLOJİ PEPTİK ÜLSER HASTALIĞI Gastrik, duodenal, özefajiyal stomal, ülserleri içeren peptik ülser hastalığı üst GIS kanamalarının en yaygın nedenidir

4 EROZİF GASTRİT VE ÖZEFAJİT Erozif gastrit, özefajit ve duodenit, tüm üst GİS kanama olgularının yaklaşık %13 ünden sorumludur. Yatkınlık oluşturan faktörler alkol, salisilatlar ve NSAİ ilaçları içerir.

5 ÖZEFAJİYAL VE GASTRİK VARİSLER Özefajiyal ve gastrik varisler portal HT kaynaklanır,sıklıkla alkolik - karaciğer hastalığının sonucudur. Tüm üst Gİ kanama olgularının %7 si, Yeniden kanama eğilimindedirler %16 mortalite oranına sahiptir.

6 ÖZEFAJİYAL VE GASTRİK VARİSLER Yine de, son dönem siroz bulunan birçok hastada hiçbir zaman varis gelişmez, varisi belgelenen birçok hasta hiçbir zaman kanamaz ve bilinen varis öyküsü olan ve üst GİS kanaması ile başvuran birçok hasta gerçekte varis dışı alanlardan kanayacaktır.

7 MALLORY-WEİSS SENDROMU Mallory-Weiss sendromu kardiyoözefajiyal bölgedeki longitudinal mukoza yırtığına sekonder gelişen üst GİS kanamasıdır. Klasik öykü tekrarlayan kusmaları takip eden parlak kırmızı renkli hematemezdir, ama öksürük veya nöbetler gibi ekstrem Valsalva manevraları da neden olarak bildirilmiştir.

8 DİĞER NEDENLER Stres ülseri, AVM Malignansi KBB kaynaklı kanamalar da Gİ kanamayı taklit edebilir. Aort greftine sekonder aortoenterik fistula, akılda tutulması gerekli olağan dışı ama önemli bir kanama nedenidir.

9 TANI TIBBİ ÖYKÜ Tıbbi öykü kanama kaynağını işaret edebilse de, aynı zamanda yanlış yönlendirici de olabilir. Örneğin, başlangıçta alt GİS kanaması olarak görünen durum sıklıkla aslında kendini gizleyen bir üst GİS kanamasıdır

10 TANI Parlak kırmızı veya koyu kızıl-kahverengi rektal kanama, olguların %14 ünde,beklenmedik bir şekilde üst Gİ sistemden köken alır. Birçok hasta hematemez veya melanadan şikayetçi olmakla beraber, üst GIS kanamaları sinsi olabilir. Hipotansiyon, taşikardi, angina, senkop, güçsüzlük, konfüzyon veya kardiyak arrest bulunan hastalarda altta yatan GIS kanaması bulunabilir.

11 TANI Hematemez, kahve telvesi şeklinde kusma veya melena sorgulanır. Hematemez öyküsü olmayan hastalarda, melena varlığı ve yaşın 50 nin altında olması üst GI sistemi düşündürür. Kusma ve öğürmeyi takip eden hematemez Mallory-Weiss yırtığını düşündürür. Aort grefti öyküsü aortoenterik fistülden kaynaklanan kanamayı düşündürür.

12 TANI Özellikle salisilatlar, glikokortikoidler, NSAİ ilaçlar ve antikoagülanlar olmak üzere ilaçları sorgulayınız. Alkol kötüye kullanımı peptik ülser hastalığı erozif gastrit ve özefajiyal varisleri içeren bir dizi üst Gİ kanama nedeni ile güçlü bir ilişkiye sahiptir. Demir veya bizmut alımı melenayı pancar gibi, belirli gıdaların alımı ise hematokezyayı taklit edebilir. Bu tür durumlarda,gaitada gizli kan testi negatif olacaktır.

13 TANI Tekrarlayan kanama atakları sıklıkla farklı kaynaklardan köken alsa da, geçirilmiş GIS kanaması öyküsü de araştırılmalıdır.

14 FİZİK MUAYENE Vital bulgular: Aşikar hipotansiyon ve taşikardi Azalmış nabız basıncı veya takipne olabilir. Bazı hastalar önemli miktarda kan kaybına tolerans gösterebilir. Derin hipovolemi ile karşılaşıldığı durumlarda bile paradoksal bradikardi oluşabilir.

15 FİZİK MUAYENE Soğuk, nemli deri açık bir şok işaretidir. Spider anjiyomlar, palmar eritem, sarılık ve jinekomasti KC hastalığını düşündürür. Peteşi ve purpura altta yatan koagülopatiye işaret edebilir. Deri bulguları Peutz-Jeghers, Rendu-Osler-Weber veya Gardner sendromlarını düşündürür.

16 FİZİK MUAYENE Dikkatli bir KBB muayenesi kanın yutulması ve ardından kahve telvesi şeklinde kusma veya melena ile sonuçlanan gizli bir kanama kaynağını ortaya çıkarabilir. Batın muayenesi hassasiyet, kitle, assit ve organomegaliyi ortaya çıkarabilir. Rektal muayene kan varlığının ve görünümünün (parlak kırmızı, kızıl-kahve veya melanotik) belirlenmesi için endikedir.

17 LABORATUAR VERİLERİ En önemli laboratuar testi kan grubu ve cross-match testidir. Başlangıçtaki hematokrit seviyesi sıklıkla gerçek kan kaybı miktarını yansıtmayacak olsa da, bir başka önemli test de tam kan sayımıdır. Ayrıca, BUN, kreatinin, elektrolitler, glikoz, koagülasyon ve KCFT değerlendirilmelidir

18 LABORATUAR VERİLERİ Yukarıdan kaynaklanan kanamalar hemoglobinin sindirilmesi ve emilmesi yolu ile BUN düzeylerini yükseltebilir ve 30 veya daha yüksek BUN: kreatinin oranı üst GİS kaynaklı kanamaları düşündürür. INR, PTT, trombosit sayısını içeren koagülasyon tetkikleri anti-koagülan alan veya altta yatan hepatik hastalığı bulunan hastalarda yararlıdır.

19 LABORATUAR VERİLERİ Koroner hastalık olması muhtemel hastalarda EKG düşünülmelidir, çünkü önemli Gİ kanamaya eşlik eden azalmış oksijen sunumuna sekonder olarak sessiz iskemi oluşabilir. Bu türden hastalarda oksijen desteği önerilir.

20 TANISAL ÇALIŞMALAR Üst Gİ kanaması düşünülen hastalarda üst GİS endoskopisi seçilecek tanısal tetkiktir. Önemli Gİ kanaması olan hastaların çoğunda nazogastrik tüp takılması önerilir ve hem tanısal hem de teröpatik faydaları olabilir.

21 TANISAL ÇALIŞMALAR Bariz hematemez öyküsü olan hastalarda, NG tüp hastayı endoskopiye hazırlamanın yanı sıra devam eden aktif kanama varlığını değerlendirebilir. Hematemez öyküsü olmayan hastalarda, pozitif aspirasyon üst GİS kaynaklı kanama lehine güçlü bir kanıt sağlar

22 TANISAL ÇALIŞMALAR Bununla birlikte, negatif NG aspirasyonu kesin olarak üst Gİ sistemi ekarte etmez ve aralıklı kanama, pilor spazmı veya duodenal kanın geriye kaçmasını önleyen ödemden kaynaklanabilir. Sonuç olarak NG aspirasyon hematemezi olmayan hastaların çok az kısmında yararlı tanısal bilgiler sağlayacaktır.

23 TANISAL ÇALIŞMALAR NG aspirasyon sıvısında gizli kan testi hem yanlış-negatif hem de yanlış pozitif sonuçlar ortaya koyabilir. Konvansiyonel gaita gizli kan kartları yanlış-negatif olabilir. Aksine, berrak aspirasyon sıvısı gözlendiği durumlarda bile minimal travmatik NG tüp yerleştirilmesi bile pozitif sonuç verebilir

24 TANISAL ÇALIŞMALAR En güvenilir olanı aspirasyon sıvısının kanlı, kızıl-kahverengi veya kahve telvesi görünümünün gözle izlenmesidir.

25 TANISAL ÇALIŞMALAR Eğer parlak kırmızı renkli kan veya pıhtı bulunursa, *nazikçe* gastrik lavaj yapınız. Etkin olması için, genellikle oral, büyük lümenli tüpler kullanılmalıdır. Oda sıcaklığında su tercih edilen yıkama sıvısıdır.

26 TANISAL ÇALIŞMALAR Aşırı sert aspirasyon, takip eden endoskopinin bulgularında karışıklığa yol açabilecek olan gastrik erozyona neden olabilir. NG tüpün geçişinin varisli hastalarda kanamayı tetikleyebileceği kaygısı yersizdir.

27 TANISAL ÇALIŞMALAR GI kanaması olan hastalarda rutin batın ve göğüs filmleri sınırlı değerdedir ve spesifik klinik endikasyon yoksa, gerekli değildirler. Baryum kontrast incelemeleri de sınırlı değere sahiptir ve daha sonra yapılacak endoskopi ve anjiyografi girişimlerine engel oluşturabilir.

28 TEDAVİ PRİMER Acil resüstasyon girişimleri önceliklidir. Üst Gİ sistemden çok miktarlarda kanaması olan hastalar kanın aspirasyonunun önlenmesi için eksiksiz hava yolu kontrolü gerektirebilir. Oksijen kardiyak monitorizasyon Kristakolloidler ile yerine koyma tedavisi uygulayın

29 TEDAVİ Kan verme kararı ilk hematokrit değerlerinden ziyade hacim kaybı veya devam eden kanamanın klinik bulgularına dayanarak verilmelidir. Kan transfüzyonunun başlatılması için genel kılavuzların önerisine göre devam eden aktif kanama ve 2 litre kristakolloid infüzyonundan sonra perfüzyonda ve yaşamsal bulgularda düzelme sağlanamaması durumunda transfüzyon başlatılmalıdır. Yaşlılarda kan transfüzyon eşikleri düşürülmelidir. Gerekli ise, koagülasyon faktörleri de yerine konmalıdır.

30 TEDAVİ SEKONDER *Endoskopi* Üst GİS endoskopisi üst Gİ sistemdeki kanama alanlarının belirlenmesinde en doğru tekniktir. Endoskopi morbiditeyi tahmin eder ve teröpatik olarak kullanıldığında, sonuçlarda iyileşeme ile birliktedir. Mevcut ise, erken teröpatik endoskopi önemli kanamalarda seçilecek tedavidir.

31 TEDAVİ Teröpatik endoskopik girişimler enjeksiyon tedavisi, koagülasyon tedavisi, endoskopik klips ve bant ligasyondan oluşur.

32 TEDAVİ Endoskopik koagülasyon tedavileri heater prob termo-koagülasyon, multipolar elektrokoagülasyon ve lazer elektrokoagülasyonu kapsar. Enjeksiyon ile koagülasyon tekniklerini kombine eden tedaviler herhangi birisi ile yapılan monoterapiden üstün gibi görünmektedir

33 TEDAVİ Bant ligasyon daha az komplikasyona sahip gibi görünmekle birlikte, özefagus varisleri bant ligasyon veya enjeksiyon terapileri ile tedavi edilebilir

34 TEDAVİ İlaç Tedavisi* Proton pompa inhibitörleri kanayan peptik ülserlerin tedavisinde yeniden kanama oranlarını ve cerrahi gereksinimini azaltır Endoskopi tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadırlar. İV rejimler lansoprolde 60 mg bolusu takiben saatte 6 mg sürekli infüzyon ve esomeprazol ve pantoprozol için 80 mg bolusu takiben saatte 8 mg sürekli infüzyondan oluşur

35 TEDAVİ Somatostatin veya türevi olan okreotid infüzyonları üst Gİ kanamaları olan hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Okreotid endoskopi tekniklerinden daha üstün değildir ama endoskopi bekleyen kontrolsüz kanaması olan hastalar için veya endoskopinin kontrendike olduğu veya başarısız olduğu veya endoskopinin bulunmadığı durumlarda düşünülebilir. Dozu mcg İV bolusu takiben mcg/saat İV infüzyondan oluşur. Düşük dozu yaşlılar veya şiddetli karaciğer hastalığı olanlarda kullanınız.

36 TEDAVİ En sık varislerde olmak üzere, Gİ kanamanın kontrolünde vazopressinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte hipertansiyon, disritmi, miyokardiyal ve splenik iskemi, kardiyak out-putta azalma ve lokal infiltrasyon kaynaklı kangrenden oluşan yan etkilere sahiptir. Büyük oranda diğer seçeneklerin yerine kullanılmaktadır.

37 TEDAVİ Histamin-2 antagonistleri akut üst Gİ kanamalarda yararlı değildir. Diğer ilaçlar yararlı olabilir, ama acil servisteki başlangıç tedavisinde fazla düşünülmezler. Örneğin, ß blokör tedavisi varisli hastalarda ilk kanamanın ve tekrarlayan kanamaların önlenmesinde faydalıdır. H.pylori enfeksiyonunun antibiyotikler ile tedavisi peptik ülser nüksünü ve yeniden kanamayı azaltır

38 TEDAVİ Endoskopiye hazırlık amacı ile İV eritromisin (200 mg) uygulanması endoskopiyi uygulayacak klinisyen ile değerlendirilmelidir. Eritromisin midenin boşalmasını hızlandırır ve endoskopinin süresini ve tekrar endoskopi gereksinimi azaltır

39 TEDAVİ Balon Tamponu: Senstaken-Blackmore tüpü veya varyantları ile balon tamponu günümüzde üst Gİ kanamalarda nadiren kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Yan etkilerinin görülme sıklığı nedeni ile, balon tamponu kullanımı artık çok nadirdir ve sadece teröpatik endoskopiye kadar geçici bir önlem olarak değerlendirilmelidir.

40

41 TEDAVİ Balon tamponu, sıklıkla ciddi olan yan etkiler ile sık birliktelik sergiler. Mukoza ülserasyonu, özefagus ve midede rüptür, balonun çıkmasına bağlı asfiksi, balonun şişirilmesine sekonder trakea kompresyonu ve aspirasyon bildirilmiştir. Dolayısı ile birçok otorite balon tamponu uygulamadan önce akciğer komplikasyonlarının önlenmesi için rutin profilaktik endotrakeal entübasyon önerir.

42 TEDAVİ Cihaz oral veya nazal yoldan sokulabilir. Daha sonra mide balonu şişirilir. Eğer kanama durmaz ise, basıncın mmhg değerini geçmediğinden emin olmak için bir manometre kullanılarak özefagus balonu şişirilebilir. Balonun uygun yerde olduğu radyolojik olarak doğrulanmalıdır.

43 TEDAVİ Cerrahi* Medikal ve endoskopik tedaviye yanıt vermeyen hastalarda acil cerrahi girişim gerekli olabilir. Bu nedenle, üst GİS kanaması için hastaneye yatırılan hastalarda kontrol edilemeyen yeniden kanama durumlarında cerrahi konsültasyon istenmesi akılcı bir davranıştır.

44 TABURCULUK VE TAKİP Önemli üst GİS kanaması olan hastalar hastaneye yatış ve endoskopiye erken sevk edilmeyi gerektirir. Olumsuz klinik özellikler: başlangıçtaki hematokrit değerinin %30 un altında olması, başlangıçta sistolik kan basıncının 100 mmhg dan düşük olması, NG lavajda kırmızı kan, siroz öyküsü veya muayenede assit varlığı ve kırmızı kan kusma öyküsünden oluşur. Bu tür hastaların yatarak tedaviye daha fazla gereksinim duyması muhtemeldir.

45 TABURCULUK VE TAKİP Aksine, üst GİS kanaması olan diğer hasta grupları düşük riske sahiptir ve erken taburcu edilmek için uygun olabilirler. Hastalarda klinik ve endoskopik bulgular kullanılarak risk sınıflaması yapılabilir.

46 TABURCULUK VE TAKİP Glasgow-Blatchford Kanama Skoru klinik kriterlere dayanmaktadır 0 puana sahip hastalar; BUN<18, hemoglobin erkeklerde 13 ve kadınlarda 12, sistolik kan basıncı 110, kalp atım hızı<100 atım/dk ve melena, senkop, konjestif kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı olmaması olumsuz klinik sonuçlar açısından çok düşük riske sahiptir ve teröpatik endoskopiden fayda görme olasılığı düşüktür. İlk çalışmalar 0 puana sahip hastaların endoskopi yapılmaksızın acil servisten güvenle taburcu edilebileceğini söylemektedir

47

48 TABURCULUK VE TAKİP Düşük riskli diğer hasta grupları endoskopi bulguları ile belirlenebilir. Eğer endoskopi süratli bir biçimde yapılabilirse, bu tür hastaların belirlenmesi muhtemeldir ve hastaneye yatmaları güvenli bir şekilde önlenebilir.

49 Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları Alt Gİ kanama Treitz ligament distalinde kalan Gİ sistemden kan kaybı olarak tanımlanır. Üst Gİ kanamalar gibi alt GİS kanamaları acil servislerde yaygın bir problemdir ve aksi kanıtlanana dek yaşamı tehdit etme potansiyeli olan bir durum olarak değerlendirilmelidir.

50 Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları Alt GİS kanamalar, yıllık görülme sıklığı yaklaşık 100 binde 20 olmak üzere, üst GİS kanamalarından daha seyrek görülür. Bu nedenle, üst GİS kanamaları alt Gİ sistemde tespit edilen kanın nedenleri açısından en yaygın kaynaktır, çünkü kan üst Gİ sistemden alt Gİ sisteme doğru hareket etmek zorundadır.

51 Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları En sık etiyoloji divertiküler hastalıktır; bunu kolitler, adenomatöz polipler ve malignansiler takip eder. Alt GİS kanaması erkeklerde daha yaygındır ve yaşlılarda anlamlı oranda artar

52 Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları Alt GİS kanamaların %80 inin kendiliğinden düzeleceği hesaplanmıştır Hangi hastalarda spontane iyileşme olacağını ve komplikasyon riski altında olmayan hastaları belirleyecek öneriler henüz ortaya konamamıştır. Bu kısmen tanının konmasındaki zorluklara dayanır.

53 Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları Bir çalışmada, olguların %50 den azında bir kanama nedeni ortaya konabilmiştir. Ancak, herhangi bir acil durumda olduğu gibi, öykü, fizik muayene ve tanı sıklıkla resüsitasyon ve stabilizasyon ile aynı anda gerçekleştirilmek zorundadır.

54 Alt Gi Sistem Kanamaları Yüksek morbidite oranlarıyla ilişkili faktörler: hemodinamik dengesizlik, tekrarlayan hematokezya, ilk rektal muayenede kan olmaması, başlangıç htc %35 den düşük olması, senkop, hassas olmayan batın, aspirin kullanımı ve ikiden fazla eşlik eden hastalığın var olmasıdır

55 PATOFİZYOLOJİ Hematokezya rektumdan gelen kırmızı parlak veya kızıl-kahverengi kanama olarak tanımlanır. Hematokezya alt GI sistemdeki bir kanamayı temsil eder. Bununla birlikte, hematokezya üst GİS kaynaklı da olabilir ve bu durumda genellikle aktif kanamayı temsil eder.

56 PATOFİZYOLOJİ Buna hematemez eşlik edebilir ve genellikle hemodinamik dengesizlik ile birliktedir. Hematokezyaların yaklaşık %10 u üst GİS kanamaları ile ilişkili olabilir.melena koyu veya siyah renkli gaitayı tanımlar ve genellikle üst GİS kaynaklı kanamaları gösterir, ama yavaş kanamaya bağlı olarak alt Gİ sistem kanamalarını da işaret edebilir.

57 DİVERTİKÜLOZİS Divertiküler kanama genellikle ağrısızdır ve divertikülü penetre eden arterin erozyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Divertiküler kanama masif olabilir, ama atakların %90 a varan kısmı kendiliğinden düzelecektir

58 DİVERTİKÜLOZİS Divertiküler kanaması olan hastaların yarıya yakın kısmında kanama tekrarlayabilir. Divertiküllerin büyük kısmı sol kolonda yerleşmiş olsa da, sağda yerleşenlerin kanamaya daha yatkın oldukları düşünülmektedir. Altta yatan bir hastalığı bulunan yaşlı hastalar, transfüzyon gereksinimi yüksek olanlar ve anti-koagülan veya NSAİ ilaç kullananlarda morbidite ve mortalite oranları artmıştır

59 VASKÜLER EKTAZİ AVM ve anjiyodisplaziyi içeren vasküler ektaziler, özellikle sağda yerleşen kolonik lezyonlar olmak üzere, alt GİS kanamalarının yaygın nedenidir. Kalın bağırsakta vasküler ektazi gelişimi kronik bir sürece bağlı gibi görünmektedir ve yaşla birlikte artmaktadır.

60 VASKÜLER EKTAZİ Kalıtsal durumlarda AVM oluşmasına neden olabilir. Tartışmalı bir konu olsa da, kalp kapağı hastalıklarının da kanama yapan vasküler ektazilerin gelişimi için bir risk faktörü olduğu ifade edilmektedir.

61 MEZENTERİK İSKEMİ VE İSKEMİK KOLİT İskemik kolit intestinal iskeminin en sık nedenidir ve genellikle geçicidir. Damar dolaşımının iyi olmaması ve yüksek bakteri içeriği nedeni ile kolon iskemiye yatkındır.

62 MEZENTERİK İSKEMİ VE İSKEMİK KOLİT Anevrizma rüptürü, vaskülit, hiperkoagülabilite durumları, irritabl bağırsak sendromu, uzun süreli ağır egzersiz ve vazoskonstriksiyon veya bağırsak hareketlerini yavaşlatan belirli ilaçlar bilinen risk faktörleridir. Tanı genellikle endoskopi ile konur.birçok olgu kendiliğinden düzelecek olsa da, %20 ye varan kısmında cerrahi girişim gerekli olacaktır

63 MEZENTERİK İSKEMİ VE İSKEMİK KOLİT Mezenterik iskemi acil bir durumdur ve sıklıkla bağırsak nekrozuna yol açar. Nedenleri süperior mezenterik arterin trombozu veya embolisi, mezenterik ven trombozu ve vazokonstriksiyonun eşlik ettiği düşük arter akımı ile ilişkili okluzif olmayan mezenterik iskemilerinden oluşur.

64 MEZENTERİK İSKEMİ VE İSKEMİK KOLİT Tanının konması güç olabilir ve başvurudaki klinik tablo diğer karın içi patolojileri taklit edebilir. Özellikle 60 yaşın üstünde hastalarda atriyal fibrilasyon, konjestif kalp yetmezliği, yeni geçirilmiş miyokard enfarktüsü, yemek sonrası karın ağrısı ve açıklanamayan kilo kaybı olan hastalarda tanı için hastalıktan şüphe edilmesi gereklidir.

65 MEZENTERİK İSKEMİ VE İSKEMİK KOLİT BT %92 lik spesifikliğe sahiptir, ama duyarlılığı sadece %64 tür. Anjiyografi seçilecek tanısal tetkiktir. Agresif tedaviye karşın 24 saat içerisinde tanı konduğunda gözlenen %50 sağ kalım ile prognozu kötüdür.

66 MECKEL DİVERTİKÜLÜ En sık terminal ileumda bulunan Meckel divertikülü embriyonik dokulardan oluşur. Lezyonların yarıdan fazlası, mukoza duvarında kanama oluşturacak şekilde erozyona yol açabilen gastrik enzimleri salgılayan ektopik mide dokusu içerir. Ender ama özellikle genç hastalarda önemli bir durumdur

67 DİĞER ALT GASTROİNTESTİNAL KANAMA NEDENLERİ Enfeksiyöz kolit, radyasyon koliti, rektal ülserler, travma, inflamatuvar bağırsak hastalıkları Polipler ve karsinomlar alt GİS kanamalarına neden olabilir ve sıklıkla kronik aneminin kaynağıdırlar

68 DİĞER ALT GASTROİNTESTİNAL KANAMA NEDENLERİ Polipektomi sonrasında 3 haftaya varan sürelerde geç kanama gözlenebilir ve önemli kanamalar yapabilir. Hemoroidler rektal kanamanın en sık nedeni olsalar da, masif kanama olağan değildir.

69 KLİNİK ÖZELLİKLER TIBBİ ÖYKÜ Birçok hastanın hematokezya ve melena şikayetleri olsada alt Gİ kanamalar daha sinsi olabilir ve hipotansiyon, taşikardi, angina pektoris, senkop, güçsüzlük veya değişmiş mental durum gibi spesifik olmayan klinik tablolar sergileyebilir.

70 KLİNİK ÖZELLİKLER Geçirilmiş Gİ kanamanın yanı sıra ağrı, travma, yabancı cisim yutulması veya sokulması ve yakın zamanda yapılmış kolonoskopilerin öyküsünün alınması önemlidir. Kilo kaybı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler malignansiyi düşündürür.

71 KLİNİK ÖZELLİKLER Aort grefti öyküsü bir aortoenterik fistülü düşündürür. Salisilatlar, NSAİ ilaçlar ve warfarin gibi ilaçların kullanımı alt Gİ kanama riskini artırır Demir veya bizmut alımı melena ve pancar gibi belirli gıdaların alımı hematokezyayı taklit edebilir. Bu tür durumlarda, gaitada gizli kan testi negatif olacaktır.

72 KLİNİK ÖZELLİKLER Aşikar hipotansiyon ve taşikardi gibi anormal yaşamsal bulgular veya azalmış nabız basıncı veya takipne gibi daha belirsiz bulgular önemli kanamaya işaret edebilir. Ancak, bu bulgular ß blokörler gibi ilaçların kullanımı veya hipertansiyon kontrolünün kötü olması gibi tıbbi durumlar tarafından maskelenebilir.

73 KLİNİK ÖZELLİKLER Bu yüzden rölatif taşikardi ve hipotansiyon devam eden kanamayı işaret eden belirsiz ipuçları olabilir. Bazı hastalar önemli miktarda kan kaybına yaşamsal bulgularında çok az değişiklikle veya hiç değişiklik olmadan tolerans gösterebilir.

74 KLİNİK ÖZELLİKLER Deri bulguları hacim durumunu yansıtabilir ve kanama yatkınlıkları gösterebilir. Soğuk, soluk derinin yanı sıra kapiller doluşun azalması şok bulgusu olabilir. Karaciğer hastalığı bulgularının yanı sıra peteşi ve purpura gözlenmesi altta yatan koagülopatiye işaret edebilir. Batın muayenesi hassasiyet, kitle, assit ve organomegaliyi ortaya çıkarabilir.

75 KLİNİK ÖZELLİKLER Genitoüriner alanının kapsamlı muayenesi laserasyon, kitle, travma, anal fissür veya eksternal hemoroidler gibi gözle görülür kanama odaklarını ortaya çıkarabilir. Yanlışlıkla Gİ kaynaklı olarak değerlendirilen vajinal veya üriner kaynaklı kanamalar muayene ve testler ile ortaya konabilir

76 KLİNİK ÖZELLİKLER Makroskobik kanın (parlak kırmızı veya kızıl-kahve) saptanması ve gaitada gizli kan testi için dijital rektum muayenesi gerçekleştirin. Rektal muayene kitle varlığını da saptayabilir.

77 KLİNİK ÖZELLİKLER Hasta başında anoskopi de yapılabilir. Hemoroid gibi kanama odakları bazen anoskopi ile açığa çıkarılabilir. Bununla birlikte, görüş mesafesinin gerisinde kalan düzeylerden kaynaklanan kanamalar diğer nedenlerden şüphe edilmesine yol açar.

78 TANI LABORATUAR VERİLERİ En önemli laboratuar testleri tam kan sayımı, koagülasyon çalışmaları, kan grubu ve cross-match tir. PT, PTT ve trombosit sayısını içeren koagülasyon çalışmaları anti-koagülan alan veya altta yatan karaciğer hastalığı bulunan hastalarda yararlıdır.

79 TANI BUN, kreatinin, elektrolitler, glikoz, testleri de değerlendirilmelidir. Hızlı kanayan hastalarda, başlangıçtaki hematokrit seviyesi sıklıkla gerçek kan kaybı miktarını yansıtmayabilir. Yukarıdan kaynaklanan kanamalar hemoglobinin sindirilmesi ve emilmesi yolu ile BUN düzeylerini yükseltebilir.

80 TANI Koroner arter hastalığı olanlarda EKG düşünülmelidir. Önemli Gİ kanamaya eşlik eden azalmış oksijen sunumuna sekonder olarak sessiz iskemi oluşabilir.

81 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Perforasyon, obstrüksiyon veya yabancı cisimler gibi spesifik endikasyonlar olmaksızın rutin batın filmleri sınırlı değere sahiptir. Benzer şekilde, yoğun bakım ünitesine yatırılmış olsalar bile, bilinen akciğer hastalığı veya solunum muayenesinde anormal bulgusu olmayan akut GI kanamalı hastalarda rutin göğüs filmlerinin değeri de sınırlıdır

82 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Baryum kontrast çalışmaları yardımcı olmaz ve takiben yapılacak acil endoskopi veya anjiyografi ile etkileşebilir.

83 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Anjiyografi, sintigrafi veya kolonoskopinin alt Gİ kanamalarda başlangıç tanısal girişimi olup olmayacağı veya hangi sırada yapılacağı konusunda tartışmalar mevcuttur. Dolayısı ile bu kararlar sıklıkla tekniğin mevcudiyeti ve klinisyenin tercihine dayanmaktadır.

84 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Anjiyografi bazı durumlarda kanama alanını tespit edebilir ve hastanın cerrahi tedavisine yol gösterebilir. Bunun ötesinde, anjiyografi transkateter arteryel embolizasyon veya vazoaktif ajanların infüzyonu gibi teröpatik girişimleri mümkün kılar

85 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Bununla birlikte, tanısal olması için anjiyografi yüksek kanama hızlarına (en az 0,5ml/dk) gereksinim duyar. Olguların %10 a varan kısmında da ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir

86 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Teknesyum işaretli eritrosit taraması belirsiz kanamaların yerinin tespit edilmesi için kullanılabilir. Bu türden bir lokalizasyon teröpatik yaklaşım olarak anjiyografi veya cerrahinin seçilmesine yardımcı olabilir

87 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Sintigrafi anjiyografiden daha duyarlı gibi görünmektedir ve 0,1ml/dakika gibi düşük kanama hızlarında bile kanamanın yerini belirleyebilir. Eğer kanama aralıklı ise, anjiyografiden daha değerlidir, ama en az 3 mililitrelik bir kan birikimi gerektirir.

88 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Çok-detektörlü BT %79 ila %100 ünde kanama yerini saptayabilir ve aktif kanamalı hastalarda %83 ünde aktif ekstravazasyon bulgularını gösterir,ama acil incelemelerdeki yeri henüz gelişimini sürdürmektedir.

89 ACİL SERVİSTEKİ TANISAL ÇALIŞMALAR Bir başka yaklaşımda, hem tanısal hem de teröpatik olan endoskopi (kolonoskopi ve/veya özefagogastroduodenoskopi) kullanımıdır. Birçok durumda endoskopi arteriyografi ve sintigrafiden daha doğru sonuç verir.

90 TEDAVİ PRİMER Stabil olmayan veya aktif kanaması olan hastalarda acil resüsitasyon girişimleri önceliklidir. Oksijen kardiyak monitorizasyon Büyük lümenli damar yolları kristakolloidler ile yerine koyma Koagülopatiyi düzeltin

91 TEDAVİ Kan verme kararı ilk hematokrit değerlerinden ziyade hacim kaybı veya devam eden kanamanın klinik bulgularına dayanarak verilmelidir. Kan transfüzyonunun başlatılması için genel kılavuzlara göre devam eden aktif kanama ve 2 litre kristakolloid infüzyonundan sonra perfüzyonda ve hayati bulgularda düzelme sağlanamaması durumunda transfüzyon başlatılmalıdır

92 TEDAVİ Alt GİS kanaması önemli oranda ise nazogastrik tüp yerleştirilmesini değerlendirin. Olguların %10-14 ünde hematokezya beklenmedik şekilde üst GİS kaynaklı olabilir.üst GİS kaynaklı hematokezya düşündüren faktörler anemi ve geçirilmiş üst Gİ kanaması öyküsünden oluşur

93 TEDAVİ SEKONDER Endoskopi, Fleksbile sigmoidoskopi distal kolon veya rektal yerleşimli kanama odaklarını araştırabilir ama kanamanın daha proksimaldeki kaynaklarını belirleyemez.

94 TEDAVİ Kolonoskopi alt Gİ kanamanın divertikülozis veya anjiyodisplazi gibi çeşitli nedenlerine tanı koyabilir ve çeşitli endoskopik hemostaz yöntemleri (skleroterapi, elektrokoagülasyon, heater probe tedavisi, bantlama ve klips yerleştirme) ile kanama bölgesinde ablasyon uygulayabilir

95 TEDAVİ Eğer kolonoskopi kanama kaynağını belirlemekte başarısız olursa, klinisyen üst GİS kaynaklı kanamanın araştırılması için endoskopi yapılmasına karar verebilir. Endoskopinin zamanlaması tartışmalıdır; bazı çalışmalar yatıştan sonraki saat içinde acil kolonoskopinin hem güvenli hem de yüksek doğruluğa sahip olduğunu bildirmektedir.

96 TEDAVİ Cerrahi Kanaması devam eden ve, eğer varsa, endoskopik hemostaz girişimlerinin başarısız olduğu hastalarda acil cerrahi gerekli olabilir. Alt GİS kanaması olan hastalarda %25 e varan cerrahi girişim oranları bildirilmektedir ama yeni veriler bu oranın, %5 civarında olmak üzere, daha düşük olabileceğini bildirmektedir

97 TEDAVİ Kontrol edilemeyen kanamalarda gastroenteroloji ve genel cerrahi konsültasyonları akılcı bir davranıştır

98 TEDAVİ Alt Gİ kanaması olan hastalar hastaneye yatış ve endoskopi için erken sevk edilmeye gereksinim duyarlar. Stabil olmayan veya aktif kanaması olan hastaların yoğun bakım ünitesine yatışı gereklidir

99 TEDAVİ Ciddi, alt GİS kanamaları için hemodinamik dengesizlik, incelemeden sonraki 4 saat içerisinde tekrarlayan hematokezya, hassas olmayan batın, aspirin kullanımı ve ikiden fazla eşlik eden hastalık varlığından oluşan yeni bir puanlama sistemi oluşturulmuştur

100 TEDAVİ Yüksek skor acil girişim için olasılığın yüksek olduğuna işaret eder. Risk sınıflama skorları üst GİS kanamalarda ayaktan tedavi olasılığı için yapılandırılmış olsa da, alt GİS kanaması olan hangi hastaların eve güvenle taburcu edilebileceğine dair risk sınıflaması yapan güvenilir bir puanlama sistemi yoktur

101 TEDAVİ Bununla birlikte, kanama için aşikar bir nedeni (hemoroid, anal fissür veya bilinen inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi) olan hastalar veya rektal muayenede makroskobik kanaması olmayan ve hemodinamik açıdan stabil hastalar ayaktan tedavi adayları olabilirler.

102 sabrınız için teşekkürler

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Gastrointestinal Sistem Kanamaları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Etyoloji Klinik Üst GIS kanamaları Alt GIS kanamaları Tanı Tedavi Tanım Treitz

Detaylı

NTESTİNAL NAL KANAMALAR GASTROİNTEST GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ GİRİŞ

NTESTİNAL NAL KANAMALAR GASTROİNTEST GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ GİRİŞ GASTROİNTEST NTESTİNAL NAL KANAMALAR AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 16-02-2010 1 GİRİŞ Aksi ispat edilinceye kadar hayatı tehdit edici ve acil servislerde sık

Detaylı

Gastrointestinal Kanamalar. Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa

Gastrointestinal Kanamalar. Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa Gastrointestinal Kanamalar Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa Giriş Gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları acil servislere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Mortalite oranı %10 Üst GİS

Detaylı

GASTROİNTESTİNAL KANAMALARA YAKLAŞIM DR.EVREN EKİNGEN MART-2014 ELAZIĞ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

GASTROİNTESTİNAL KANAMALARA YAKLAŞIM DR.EVREN EKİNGEN MART-2014 ELAZIĞ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ GASTROİNTESTİNAL KANAMALARA YAKLAŞIM DR.EVREN EKİNGEN MART-2014 ELAZIĞ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ TANIM Gastrointestinal kanamaları; ağızdan rektuma kadar sindirim kanalında görülen kanamalar Treitz ligamenti

Detaylı

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU GİS KANAMALARI Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU Ekim 2006 ÜST GİS KANAMASI GİS kanamalarının % 80 i Treitz ligamanının proksimali ETYOLOJİ Peptik ülser hastalığı Varisler Mallory-Weiss Eroziv gastrit Tümörler

Detaylı

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur.

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Hemodinami daha stabil Ortostatik değişiklik daha az (%19 vs.%35) Daha az kan trans. ihtiyacı

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Kanamaları

Gastrointestinal Sistem Kanamaları Gastrointestinal Sistem Kanamaları Dr. Şükrü GÜRBÜZ F.Ü. HASTANESİ ACİL TIP A.D. Erken başvuru ve yatış Mortalite %10 Tanı > tedavi Kkanlı kusma Kanlı dışkılama Hipovolemi Halsizlik Baş dönmesi Bayılma

Detaylı

ÇOCUKLARDA GİS KANAMALARINA YAKLAŞIM 5. Sınıf

ÇOCUKLARDA GİS KANAMALARINA YAKLAŞIM 5. Sınıf ÇOCUKLARDA GİS KANAMALARINA YAKLAŞIM 5. Sınıf HEMATEMEZ Kanlı kusma Treitz ligamanının proksimalinden MELENA Siyah, pis kokulu, cıvık dışkılama Özofagus, mide, proksimal ince bağırsaktan HEMATOKEZYA Kanlı

Detaylı

07.04.2012 GIS KANAMALARINDA GÜNCEL TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ ETYOLOJİ TANI GİRİŞ. Üst GIS kanamaları. İnflamatuar barsak hastalıkları

07.04.2012 GIS KANAMALARINDA GÜNCEL TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ ETYOLOJİ TANI GİRİŞ. Üst GIS kanamaları. İnflamatuar barsak hastalıkları GİRİŞ GIS KANAMALARINDA GÜNCEL TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr.Selcan ENVER DİNÇ 27.12.2011 AÜTF ACİL TIP AD GİS kanamaları acil serviste erken konsultasyon ve yatış gerektiren sık karşılaşılan problemlerden

Detaylı

ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI

ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI Üst gastrointestinal sistem kanaması Treitz ligamanının proksimalinden kaynaklanan kanamalardır. Orta veya ağır şiddette olabilir ancak her durumda araştırılması

Detaylı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Plasebo? H 2 RA? PPİ? H.pilori eradikasyonu? Endoskopik tedavi? Prof.Dr. Ömer ŞENTÜRK 1 2 Her 100 000 yatıştan 10-50 üst gis kanama En sık neden p.ülser Mortalite

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

TANIM Orofarinks ile anüs arasından kaynaklanan kanamalar. Gastrointestinal kanamalar tek başına bir hastalık değil, kanamaya neden olan hastalığın semptomudur. ÜST GĐS: Farinks, Özofagus, Mide, Duodenum

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

GİS KANAMALAR. Prof. Dr. M. Murat Tuncer İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İçHastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı

GİS KANAMALAR. Prof. Dr. M. Murat Tuncer İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İçHastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı GİS KANAMALAR Prof. Dr. M. Murat Tuncer İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İçHastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı HEMATEMEZ-MELENA MELENA-HEMATOKEZYA CTF-GASTROENTEROLOJ GASTROENTEROLOJİ BİLİM

Detaylı

Akut Gastrointestinal Kanamalı Hastalarda Başlangıç Değerlendirmesi ve Tedavisi

Akut Gastrointestinal Kanamalı Hastalarda Başlangıç Değerlendirmesi ve Tedavisi AKUT GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI Her yıl 170/100.000 erişkin Gastrointestinal sistem (GİS) kanama tanısı alıp yoğun bakıma kabul edilmektedir. GİS kanamalı hastaların yaklaşık yarısı 60 yaş üzerindedir.

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara Safra kese taşı sıklığı yüksek Sekonder biliyer siroz CCA KC S ERCP HCC Alkol..Pankreas

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

AKUT GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Zülfü ARIKANOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D.

AKUT GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Zülfü ARIKANOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. AKUT GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI Yrd. Doç. Dr. Zülfü ARIKANOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. Her yıl 170/100.000 erişkin Gastrointestinal sistem (GİS) kanama tanısı alıp yoğun

Detaylı

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 GIS Perforasyonları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 Sunum Planı Özefagus perforasyonu Ülser perforasyonları Tanım Epidemiyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Özefagus Perforasyonu

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI Yrd. Doç. Dr. Arif Onur EDEN ERZİNCAN ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI AKUT KORONER SENDROM (AKS) Tanı Kriterleri:

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü Giriş Yaşlılarda Karın Ağrısı Dr. Mutlu Kartal Şubat 2010 ABD de 2000 yılında 600 binden fazla yaşlı karın ağrısı başvurusu var 2030 yılında toplumun %20 si yaşlı olacak!!! 25 milyondan fazla acil servis

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Gastrointestinal sistem (G S) kanamaları hayati

Gastrointestinal sistem (G S) kanamaları hayati Güncel Gastroenteroloji Gastrointestinal Kanamalar Meral AKDO AN Türkiye Yüksek htisas Hastanesi, Gastroenteroloji Klini i, Ankara Gastrointestinal sistem (G S) kanamaları hayati tehdit eden yaygın bir

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D.

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Crohn Hastalığı İnflamatuar Barsak Hastalıkları Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Kronik granülamatöz inflamatuar hastalık Etyoloji net değil Gastrointestinal Sistemde heryeri tutabilir 15-22 birinci zirve

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI

RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI Hemşire, Songül Gültekin, Endoskopi, 544 44 37, songul.gultekin@acibadem.com.tr Eğitim ve Gelişim Hemşiresi, Aysun Çakır, 544 45 25,aysunca@acibadem.com.tr

Detaylı

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 HEMOROİD - BASUR HAZIRLAYAN: OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR ANA SAYFAYA DÖN 1 GİRİŞ Sağlıklı bir toplum olmak. Sağlıklı karar vermeyi sağlamak ve yanlış yapmamak. Bilgilerimizin doğruluğunu

Detaylı

Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı

Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı Portal Hipertansiyon Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 2006-2007 GİS Dalak Portal Ven Karaciğer Hepatik Ven Hepatik Arter Portal Hipertansiyonun Tanımı Portal hipertansiyon:

Detaylı

Multipl organ yetmezliği ve refrakter hipotansiyon

Multipl organ yetmezliği ve refrakter hipotansiyon SEPSİS S VE TANI KRİTERLER TERLERİ Orhan ÇINAR Yrd.Doç.Dr..Dr. GATA Acil Tıp T p Anabilim Dalı XI. Acil Tıp Güz Sempozyumu Samsun 2010 Epidemiyoloji ABD de yılda 750.000 hasta Her gün 500 ölüm %20-50 mortalite

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı ACĐL L SERVĐSTE STE TRĐAJ Dr. Ali Uzan Acil Tıp Anabilim Dalı Triaj Fransızca Seçmek Sınıflamak Türlerine göre ayırmak manasına gelir Đlk kez II. Dünya Şavaşında yaralı askerlere gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

ERİŞKİNLERDE AKUT ÜST GİS KANAMASINA YAKLAŞIM. Dr.Servan KARA

ERİŞKİNLERDE AKUT ÜST GİS KANAMASINA YAKLAŞIM. Dr.Servan KARA ERİŞKİNLERDE AKUT ÜST GİS KANAMASINA YAKLAŞIM Dr.Servan KARA GİRİŞ Akut üst gastrointestinal (GI) kanaması olan hastalar hematemez (kan veya kahve telvesi gibi kusma) ve / veya melena ile (siyah, katran

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D Ablasyon sonrası hasta izlemi amacı İşlem başarısının değerlendirilmesi Komplikasyonların

Detaylı

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Plan Pelvik Ağrı Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı 13/04/2010 Fizyoloji Sınıflandırma Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Viseral Ağrı İçi boş organların

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ D R. S E V G İ S A R Z E P Ç AT L A K S İ VA S N U M U N E H A S TA N E S İ S İ VA S - 2017 o Elektrokardiyografi(EKG), akut koroner sendrom(aks) ların ve bazı diğer kardiyak

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD PERİOPERATİF ANEMİ Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD 1 SORU? Anemi Neden Önemli? 2 SORU? 3 İnsidans Önemi ANEMİ Tanı Tedavi 4 Anemi Nedir? WHO Hb < 13 g/dl Hb

Detaylı

ÜST GASTROINTESTINAL SISTEM KANAMALARıNA YAKLAŞıM. UZM. DR. ŞEREF EMRE ATIŞ S.B.Ü. OKMEYDANı EĞITIM VE UYGULAMA HASTANESI

ÜST GASTROINTESTINAL SISTEM KANAMALARıNA YAKLAŞıM. UZM. DR. ŞEREF EMRE ATIŞ S.B.Ü. OKMEYDANı EĞITIM VE UYGULAMA HASTANESI ÜST GASTROINTESTINAL SISTEM KANAMALARıNA YAKLAŞıM UZM. DR. ŞEREF EMRE ATIŞ S.B.Ü. OKMEYDANı EĞITIM VE UYGULAMA HASTANESI SUNUM PLANı GIRIŞ EPIDEMIYOLOJI ETIYOLOJI KANAMANıN BELIRLENMESI FIZIK MUAYENE LABORATUVAR

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ

GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ Erhan Çalışıcı, Birgül Varan, Mahmut Gökdemir, Nimet Cındık, Özge Orbay Başkent Üniversitesi Çocuk Sağ.Has.ABD Göğüs ağrısı, çocukluk ve adölesan

Detaylı

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Göğüs Ağrısına Yaklaşım Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Giriş Tanım Etiyoloji Patofizyoloji İlk yaklaşım Anjina ve eşdeğerleri

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI

GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI Gastrointastinal sistem (GİS) kanamaları hastanelerin acil servislerine en sık baş vurulan hastalık grubunu oluşturmaktadır. Dolayısıyla konunun oldukça iyi değerlendirilmesi

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... xiii I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANI

Detaylı

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın KOLOREKTAL POLİPLER Prof. Dr. Mustafa Taşkın -Polip,mukozal örtülerden lümene doğru gelişen oluşumlara verilen genel isimdir. -Makroskopik ve radyolojik görünümü tanımlar. -Sindirim sisteminde en çok kolonda

Detaylı

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m EKG de İpuçları ve Atladıklarımız John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir Yaşlı erkek, yeni sol dal bloğu YB dayken göğüs ağrısı tekrar

Detaylı

Özofagus varislerinde endoskopik tedavi. Dr. Ömer Topalak D.E.Ü.T.F Gastroenteroloji Kliniği İzmir

Özofagus varislerinde endoskopik tedavi. Dr. Ömer Topalak D.E.Ü.T.F Gastroenteroloji Kliniği İzmir Özofagus varislerinde endoskopik tedavi Dr. Ömer Topalak D.E.Ü.T.F Gastroenteroloji Kliniği İzmir SİROZ direnç SINUSOID SİNUZOİD VARİS portal basınç Splanknik vazodilatasyon Akım Mezenterik damarlar SPLENO-

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Acil Tıp Anabilim Dalı acil servisine 18 yaşın üzerindeki tüm hastalar ve 18 yaş altı travma ve yanık hastaları kabul edilir ve UÜ-SK Acil

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL KANAMA. Yrd.Doç.Dr.Servet YEL

ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL KANAMA. Yrd.Doç.Dr.Servet YEL ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL KANAMA Yrd.Doç.Dr.Servet YEL TANIMLAR Hematemez Melena Nazogastrik tüp Tanı ve izlem Treitz Ligamenti Hematokezya Melena Gizli kan GERÇEKTEN KANAMA VAR MI? Taze kan Besinlerdeki

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV Entegre Cerrahi Bilimler Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem 4 Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi

RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi RENAL ARTER DARLIĞI VE HİPERTANSİYON TEDAVİSİ Medikal tedavi daha iyi Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Renal arter stenozu Anatomik bir tanı Asemptomatik Renovasküler hipertansiyon

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ GİRİŞ Perikard PERİKARDİT Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı 05/01/2010 Visseral Parietal 50 ml seröz sıvı İnsidansı net olarak bilinmiyor Ancak acil servise AMI olmayan göğüs ağrısı ile başvuran

Detaylı

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 GİRİŞ Demir ilaçları anemi tedavisinde (özellikle gebelerde ve çocuklarda) En sık 6 yaş altı çocuklarda

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Sedat YANTURALI Dokuz Eylul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İzmir sedat.yanturali@deu.edu.tr 1 Sunu Planı Hipertansiyona genel bakış

Detaylı

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi Uzm. Dr. Sinem AKKAYA IŞIK Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi AIDS CMV; nadir ölümcül İlk vaka 1983 Etkili ART sıklık azalmakta, tedavi şansı

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB GİRİŞ ABD de yılda 100.000 vaka. Dermal, oküler veya oral. Çoğu kasıtlı değil. 6 yaşından küçüklerde sık. 1996 da 167 morbidite, 16 ölüm. Sanayide

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler.

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. KARIN TRAVMALARI Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. Amaçlar Karnın anatomik sınırlarını, Penetran ve künt travmalar arasındaki

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) GENEL CERRAHİ 17 ARALIK 2016 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi

Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi Hipotetik vaka sunumu: yüksek kanama riski ve komorbiditeleri olan hastada strok riskinin ve çarpıntının tanımlanması ve yönetimi Dr. Mustafa Akçakoyun Kartal Kosuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı