HAYVAN YAPI VE İŞLEVİNİN TEMEL İLKELERİ HOMEOSTASİS MEKANİZMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAYVAN YAPI VE İŞLEVİNİN TEMEL İLKELERİ HOMEOSTASİS MEKANİZMALARI"

Transkript

1 HAYVAN YAPI VE İŞLEVİNİN TEMEL İLKELERİ HOMEOSTASİS MEKANİZMALARI

2 Bazı sinir hücreleriniz 1 metre uzunluğundadır. Kış uykusu sırasında yer sincabının vücut sıcaklığı 30 ºC düşebilir.

3 VÜCUT PLANI VE DIŞ ÇEVRE Bir hayvanın vücut planı ya da tasarımı, doğal seçilim yoluyla milyonlarca yıl boyunca evrimleşmiş olan genomunun programlanması sonucu ortaya çıkar. Fizik yasaları hayvan yapısını zorlar. Dev bir tek hücreli canlı olmamasının sebebi hücre zarının büyük bir sitoplazmanın ihtiyacını karşılayamamasıdır. Köpekbalıkları, penguenler, yunus, fok ve balina gibi suda yaşayan hayvanlar iyi yüzücüdürler, hepsi de aynı temel vücut şekline sahiptirler. Hidrodinamik yasaları evrensel olduğundan hızlı yüzen balıkların ve deniz memelilerinin aynı yapıya sahip olmaları beklenir. Bir hayvanın büyüklüğü ve şeklinin, onun çevresiyle enerji ve madde değişimi üzerinde doğrudan etkisi vardır.

4 VÜCUT PLANI VE DIŞ ÇEVRE Hayvanlar, çevreleriyle madde alışverişinde bulunmak zorundadırlar ve bu gereksinim vücut planlarında sınırlamalara yol açar. Alışveriş sıvıda çözünmüş maddelerin her hücrenin plazma zarından geçişi ile gerçekleşir. Çoğu hayvanın çevresiyle belirli kimyasal maddelerin değişimi için özelleşmiş geniş yüzeyleri vardır. Bu yüzeyler çoğunlukla iç tarafta, ancak dışarıya açılan açıklıklar aracılığıyla çevre ile temas halindedir. Solunum ve sindirim alanları çok katlı ve dallanmış bir haldedir. Bu yüzeylerden giren kimyasal maddeler dolaşım sistemi ile vücuda yayılır.

5 Çevreyle temas (alışveriş) Amip gibi tek hücreli organizmada, tüm yüzey alanı dış ortamla temastadır. Bir hücreli canlılarda tüm yüzey alanı çevre ile temastadır. Hücre hacmine oranla dış dünya ile madde alışverişi yaptığı geniş bir yüzey alanına sahiptir. Hücrenin küçük olması yüzeyin hacme oranla büyük olmasını sağlar. Hücre büyüdükçe yüzey hacme oranla küçülür ve canlının yaşamı sonlanır. Çok hücreli organizmalarda tüm hücrelerin yada büyük çoğunluğunun dış ortamla temas edebilen basit yapıları vardır. Örn; hidrada (vücut iki hücre tabakasından oluşmuştur) sıvı ağızdan içeri ve dışarı hareket ettikçe her hücre dış ortamla doğrudan madde alışveriinde bulunabilir.

6 Karmaşık yapılı hayvanların iç değişim yüzeyleri İnce bağırsağın iç yüzünde yüzey alanının genişleten parmak benzeri çıkıntılar Akciğerin süngere benzeyen yapısı çevreyle olan gaz alışverişinde nemli ve geniş bir yüzey sağlar. Hayvanın vücuduyla çevresi arasındaki kimyasal madde deiğimini özetler. Bu amaçla hayvan kimyasal değişim için özelleşmiş yapılar içerir. Sindirim, solunum ve boşaltım sistemlerinin bu tip yüzeyleri vardır. Dolaşım sistemi, tüm vücutta bu yüzeylerden geçen kimyasalları taşır. Böbrekte kan uzun ve dar damarların oluşturduğu yuvarlak paketlerde süzülür.

7

8 İnterstitial sıvı (hücrelerarası sıvı) ile dolaşım sıvısı arasındaki alışveriş, tüm vücut hücrelerinin besin maddelerinden yararlanmasını ve atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Çevreyle madde alışverişinin zorluklarına karşın, karmaşık vücut yapılarının basit olanlara göre avantajları vardır. **dış iskelet predatörlere karşı koruma sağlar ve duyu organları hayvanın dış ortamı hakkında ayrıntılı bilgi elde eder. ***İç sindirim organları, depo enerjinin kontrollü salınışını sağlayacak şekilde besini aşamalar halinde parçalar. ****Özelleşmiş süzme sistemleri hücrelerle temasta bulunan iç sıvıların bileşimini düzenler. Bu yolla değişken bir çevrede yaşayan hayvan, değişmeyen bir iç ortama sahip olur. Karmaşık bir vücut planı, çok değişken olabilen bir dış ortamın olduğu karasal ortamda yaşayan hayvanlar için özellikle avantajdır.

9 Vücut Planlarının Hiyerarşik Organizasyonu Anatomi bir organizmanın yapısını, fizyoloji ise canlının işlevini inceler. Hayvanlar, dokuları oluşturan özelleşmiş hücrelere sahip çok hücreli canlılardır. Farklı dokuların bir araya gelmesi ile organlar, organ gruplarının birlikte çalışmak üzere bir araya gelmesiyle de sistemler oluşur. Hücre Doku Organ Organ sistemi Örneğin insan sindirim sistemi, her biri farklı dokulardan oluşan mide, ince bağırsak, kalın bağırsak gibi organlardan oluşmuştur. Hayvanların özelleşmiş ve karmaşık organ sistemleri sınırlı tipte hücre ve dokulardan oluşur. Örneğin akciğerlerin ve kan damarlarının farklı işlevleri vardır, ancak aynı temel yapıya ve özelliğe sahip dokularla kaplıdır. Dokular, ortak yapı ve işleve sahip hücre gruplarıdır. Doku, hücreleri kaplayan yapışkan bir hücre dışı matriks ile ya da iplikçiklerle örülmüş olarak bir arada tutulur. Dört tip temel hayvan dokusu bulunur. Epitel, Bağ, Kas ve Sinir dokusu

10 Organ Sistemi Sindirim Ana Elemanlar Ağız, farinks, özofagus, mide bağısaklar, karaciğer, pankreas, anüs Temel İşlevler Besini işleme(yeme, sindirim, emilim, atıkları dışarıya atma) Dolaşım Kalp, kan damarları, kan Maddelerin vücutta dağılımı Solunum Bağışıklık ve lenf Akciğerler, nefes borusu, diğer solunum borucukları Kemik iliği, lenf düğümleri, timus, dalak, lenf damarları, akyuvarlar Gaz alışverişi (O 2 alımı, CO 2 uzaklaştırılması) Vücut savunması (enfeksiyon ya da kanserle savaş) Boşaltım Böbrekler, üreterler, idrar kesesi, üratra Metabolik atıkların atılması, kanın osmotik dengesinin ayarlanması Endokrin Hipofiz, tiroit, pankreas, böbrek üstü bezi ve diğer hormon salgılayan bezler Üreme Yumurtalıklar, testisler ve ilgili organlar Üreme Sinir Vücut örtüsü İskelet Memelilerde Organ Sistemleri Beyin, omurilik, sinirler ve duyu organları Deri ve deriden türeyen yapılar (saç, pençeler, deri bezleri gibi) İskelet (kemikler, tendonlar, ligament, kıkırdak) Vücut aktivitelerinin koordinasyonu (sindirim ve metabolizma) Vücut etkinliklerinin koordinasyonu; uyarıları algılama ve onlara tepki verme Mekanik yaralanmaya karşı koruma, enfeksiyon, dehidrasyon, termoregülasyon Vücut desteği,iç organların korunmaı, hareket Kas İskelet kasları Yer değiştirme ve diğer hareketler

11 İdrar yolları Bazal zar Bağırsakların İç yüzü Burun kanalı Epitel doku, vücudun dışını kaplayan, organların ve vücut boşluklarının içini döşeyen, bir araya sıkıca paketlenmiş hücrelerin oluşturduğu bir dokudur. Bu nedenle mekanik yaralanmalara, patojenlere ve sıvı kaybına karşı engel oluşturmaktadır. Tiroit,böbrek tüpçükleri Akciğerlerin içi Damarların iç tabakası Dış deri Yemek borusu Epitelin tabanındaki hücreler hücre dışı matriksden oluşan bir bazal zara bağlıdır. Basit epitel bir sıra hücreden oluşurken çok katlı epitel birçok hücre tabakasından oluşur.

12 Yalancı çok katlı (silindirik) epitel aslında bir tabakalıdır, ancak hücrelerin boyları değişken olduğu için çok tabakalı gibi görünür. Salgılama gibi işlevler görür (burun kanalları) Bir epitelin serbest yüzeyindeki hücreler kübik, silindirik ya da yassı olabilir. Bez epiteli kimyasal madde absorblama ya da salgılama işlevi görürler. Sindirim ve solunum sistemlerindeki boşlukları döşeyen bez epiteli, mukoz zar yüzeyi kaygan ve nemli tutan mukus denen sümüksü madde salgılar, mukoz membran oluşturur. Bazı mukoz membranların serbest yüzeyleri, sümüksü katmanın yüzey boyunca hareketini sağlayan sillere sahiptir. Örneğin solunum borucuklarının silli epiteli toz ve diğer parçacıkları tutarak nefes borusuna kadar taşırlar ve solunum sistemini temizlerler.

13 Genelde diğer dokuları bir arada tutma ve destekleme görevi görür. Bu dokunun protein yapıdaki lifleri üç çeşittir. Kollajen lifler: Elastik değildirler kolayca kopmazlar. Derinin kemikten ayrılmasını engellerler. Elastik lifler, elastin proteinden oluşmuşlardır. Çekilen derinin eski haline dönmesini sağlarlar. 700 um Ağsı (retiküler) lifler, çok incedir, bağ dokusunu komşu dokulara bağlayan sıkı bir örgü oluştururlar.

14 Omurgalı vücudunda en geniş yer tutan bağ dokusu gevşek bağ dokusudur. Kollajen, elastik ve ağsı liflere sahiptir. Bu lifler arasında fibroblast ve makrofaj hücrelerine rastlanır. Fibroblastlar hücre dışı lifleri yaparken makrofajlar bakterileri ve ölü hücreleri yok ederler. Yağ doku; kendi matriksinde yağ depolayan, özelleşmiş gevşek bağ dokusudur. Vücuda desteklik, yalıtım ve yakıt olacak yağ moleküllerini depolar. Fibroz bağ doku kollojen liflerden oluşmuştur. Elastik değildir. Kasları kemiklere bağlayan tendonlarda ve eklemleri birbirine bağlayan ligamentlerde rastlanır. Kıkırdak doku kondroitin-sülfat içine gömülmüş kollajen liflerden oluşmuştur. Kondrosit adı verilen hücreler ara maddeyi oluşturur. Burun, kulak, kıkırdakta vardır. Kemik; Osteoblast adı verilen kemik yapan hücreler kollajen matriks biriktirirler. Kalsiyum, magnezyum ve fosfat iyonlarını bu matriks içinde birleştirerek sertleştirir ve kemiğin sert ara maddesini meydana getirir. Kan dokusu plazma adı verilen hücreler arası madde ile kan hücrelerinden meydana gelmiştir.

15 Kan dokusu Kan plazmasının yaklaşık % 90 ı sudur. Plazmada bulunan iyonlar kanın ozmotik dengesinin sağlanmasında, ph ın 7,4 de tutulmasını sağlar. Plazma proteinleri olan antikorlar yabancı etkenlere karşı vücudun korunmasını, fibrinojen ise pıhtılaşmayı sağlayan bir proteindir.

16 Eritrositler (Alyuvarlar); kanda oksijenin taşınmasını sağlar. Küçük olan hücrelerde daha fazla hemoglobin taşınması amacıyla hücre çekirdeği içermezler. Lökositlerin (Akyuvarların) beş ana tipi vardır. Ortak görevleri enfeksiyonlarla savaşmaktadır. Monosit ve nötrofiller bakterileri ve kendi ölü hücrelerimizi sindiren fagositlerdir. Lenfositler B ve T lenfositler olmak üzere iki gruba ayrılır. Eozinofiller alerjide bazı parazitik enfeksiyonlarda ve kanserlerde etkindirler. Bazofiller ise kanın damar içinde pıhtılaşmasını engelleyen heparin salgılarlar. Salgıladıkları histamin kan damarlarını genişletir. Trombositler (Kan pulcukları) çekirdek içermezler ve kemik iliğinde büyük hücrelerden sitoplazma parçacıklarının kopmasıyla oluşur. Kanın pıhtılşmasında önemli rol oynarlar.

17 Bütün kan hücreleri kaburgalar, omurga, göğüs ve leğen kemiklerinin kırmızı kemik iliklerinde bulunan hematopoetik kök hücreler olarak adlandırılan tek bir hücre topluluğundan köken alırlar. Kan aracılığıyla dokulara ulaşan oksijen miktarı alyuvar üretimini denetler. Dokulara yeterli oksijen gitmiyorsa böbrekler vasıtasıyla eritropoietine salgılanır ve alyuvar yapımı artar. Lösemi hastasında akyuvar oluşturan kök hücreler kanserli olmaktadır. Kök hücre tedavisi günümüzde geliştirilen bir yöntemdir.

18 Hemen her türlü vücut hareketinden sorumlu olan doku, kas dokusudur. Kas lifleri aktin ve miyozin proteinlerinden oluşmuştur. Kemiklere tendonlarla tutunan iskelet kasları vücudun istemli hareketlerinden sorumludur. Kalp kası kalbin kasılgan duvarını meydana getirir. Çizgili kaslara benzemesine rağmen, daha fazla dallanma gösterirler. 50 um Düz kaslar isteğimiz dışı kasılan organlarda bulunurlar. Sindirim kanalı, idrar kesesi, arterlerin duvarında ve diğer iç organlarda yer alır. Hücreleri mekik şeklindedir.

19 Sinir dokusu bilginin alınması, işlenmesi ve iletilmesi işlevini yapar. Sinir dokusu, sinir impulslarını ileten nöronları, yada sinir hücrelerini, destek görevi yapan glia hücrelerini, yada basitçe gliaları içerir. Bir çok hayvanda sinir hücrelerinin bir araya toplanması, bilgi işlenmesi işlevini gören beyni oluşturur. Sinir sisteminin temel birimleridir. Bir nöron, hücre gövdesiyle ve dendrit adı verilen çok sayıda uzantıları aracılığıyla diğer nöronlardan sinir impulslarını alır. Nöronlar impulsları, nöronlara, kaslara ya da diğer hücrelere akson adı verilen uzantılarıyla iletir. Aksonlar çoğunlukla demetler şeklinde bir araya toplanarak sinirleri oluşturur. Değişik tiplerdeki glia hücreleri, nöronları beslemek, yalıtmak, yenilemek ve bazı durumlarda da nöronun işlevini ayarlamak gibi görevler üstlenirler.

20 Tüm hayvanlarda dokular, organlar halinde organize olur. Örneğin; Mide dört doku tabakasından oluşur. Mukoza tabakası; Midenin içini döşer salgılama ve koruyuculuk görevi vardır. Submukoza kan damarları ve sinirler içeren bağ dokudur. Muskularis tabakası düz kas içerir ve seroza ince bir bağ ve epitel dokudur. Mide Mukoza Omurgalı hayvanların çoğu mezenterium denilen bağ doku ile askıya alınmıştır. Memelilerde akciğerlerin ve kalbin içinde yer aldığı göğüs boşluğu, alttaki karın boşluğundan diyafram denilen kas tabakası ile ayrılır. Organlarında üzerinde organizasyona sahip olan organ sistemleri, birçok hayvanda ana vücut işlevlerini yürütür ve birkaç organdan oluşur. Submukoza Muskularis Seroza

21 Koordinasyon ve Kontrol Endokrin ve sinir sistemleri, vücudun farklı bölgeleri arasındaki iletişimi sağlayan iki sistemidir. Endokrin sistemde; endokrin hücrelerince kana salgılanan sinyal molekülleri (hormon) kan yoluyla vücudun her noktasına ulaşır; ancak, her bir hormona belirli hücreler tepki verir. Sinir sisteminde; nöronlar, vücutta belli noktalar arasında sinir impulsları adı verilen sinyalleri taşırlar. Sinir sistemi, elektriksel ve kimyasal sinyalleri kullanarak hücresel devrelerle özel bölgelere bilgi verir. Her iki sistemde de kullanılan yol, ister birkaç hücre uzaklığına isterse tüm vücut boyunca olsun aynıdır. Endokrin sistem; büyüme ve gelişme, üreme, metabolik süreçler ve sindirim gibi yavaş değişimleri koordine etmeye iyi uyum sağlamıştır. Sinir sistemi ise, özellikle hızlı hareket ve davranış gibi çevreye verilecek ani ve hızlı tepkileri yönetmeye uygundur. Her iki sistemde iç ortamı dengede tutmaya katkıda bulunur.

22 İÇ ORTAMIN DÜZENLENMESİ Omurgalıların iç ortamına interstitial sıvı adı verilir. Hücrelerimizin arasını dolduran bu sıvı, kılcal damar denilen mikroskobik borucuklarla taşınan kan ile besin ve artık madde alış verişinde bulunur. Bir canlının iç ortamında sürekli hafif değişimler olur. Örnek vücut sıcaklığı, kandaki ph Eğer bir hayvan belirli bir çevresel değişken açısından dış ortamında dalgalanmalarla karşılaştığında iç ortamını kontrol için bazı iç mekanizmalarını kullanıyorsa, ona düzenleyici (regülator) denir. Örn su samuru, sıcaklık için düzenleyici olup, vücut sıcaklığını içinde yüzdüğü suyunkinden büyük ölçüde bağımsız tutabilmektedir. Eğer bir hayvan belirli bir çevresel değişken bakımından iç ortamını dış çevredeki değişimlere uyduruyorsa, ona uyumlu (konformer) denir. Örn levrek, içinde bulunduğu gölün sıcaklığına uyum gösterir. Homeostasis, iç ortamı sürekli değiştirmeye çalışan dış güçlerle, içteki kontrol mekanizmalarının buna karşı koyması şeklindeki dinamik karşılıklı etkileşimdir. (İç ortamın değişmez tutulması) Herhangi bir homeostatik sistemin işlevsel üç unsuru vardır. Reseptör (Almaç), kontrol merkezi ve efektör (Yanıt verici). Reseptör, hayvanın iç ortamındaki bir değişmeyi örneğin vücut sıcaklığındaki bir değişmeyi algılar. Kontrol merkezi reseptörden gelen bu bilgiyi işler ve uygun bir tepki için efektöre gönderir.

23 Homeostasisin Mekanizmaları Homeostasisi sağlayan mekanizmalar genelde negatif geri beslemeyi içerir. İzlenen değişken aynı yöndeki daha fazla gelişmeye engel olması biçiminde bu sistemde çalışır. Örneğin oda sıcaklığı izlendiğinde kontrol merkezi olan termostat aşırı sıcak koşullarda sistemin çalışmasını yavaşlatır. Negatif geri beslemenin aksine, pozitif geri bildirimde saptanan bir değişiklik mekanizmaların çalışmasını daha da arttırır. Örneğin doğum sırasında oluşan basınç, rahim kaslarının daha da kuvvetli çalışmasını arttırır. İnsanlarda birçok canlı gibi fiziksel ve kimyasal açıdan homeostasisi uygularlar. Örn insan vücudunun sıcaklığı 37ºC de, kan ve dokular arası sıvı ph ları 7.4 de tutulur. Ayrıca kandaki glukoz düzeyini de kanın her 100 ml için mg sınırları arasında olacak şekilde düzenler.

24 Homeostasisde Geri Bildirim Kontrolü Hayvanlardaki homeostasis çoğunlukla uyarıyı azaltan ya da çürüten bir kontrol mekanizması olan negatif geri bildirime dayanır. Örn kuvvetli egzersizde ısı üretilir, o da vücut sıcaklığını artırır. Sinir sistemi bu artışı algılayarak terlemeyi tetikler, terleyince de nemin deriden buharlaşmasıyla vücut sıcaklığı düşer ve ayar noktasına geri döner. Vücut sıcaklığımızın 36-37ºC de sabit kalması negatif geri beslemelerle sağlanır. Beyinde bulunan bir termostat kanın sıcaklığını denetler. Eğer vücut ısısı artarsa ter bezlerine uyarılar gönderilerek terleme sağlanır ayrıca deri altı kılcallara ısı kaybı için daha çok kan gönderilir. Vücut sıcaklığı normal sıcaklığın altına düşerse beyindeki termostat ter bezlerine uyarı göndermeyi keser ve metabolizmanın oluşturduğu ısının büyük bir bölümü korunur.

25 Vücut ısısının düzenlenmesi bir geri besleme modeliyle açıklanabilir. Hipotalamustaki bir grup sinir hücresi bir termostat gibi çalışır. Vücut sıcaklığı artınca ısı kaybını arttıran mekanizmalar harekete geçirilir. Soğuk bir ortamda ise ısı kaybı engellenmeye çalışılır. Vücudun ısı düzenleme mekanizması homeostatik dengeyi sağlamak için sinir, kas, dolaşım sistemini harekete geçirmesi gerekmektedir.

26 İç çevrenin kontrollü değişimi normal işlev için şarttır. Sirkadiyen ritimler, çevredeki aydınlık ve karanlık koşullardaki değişimlere bağlı olarak, metabolizma ve davranışlardaki günlük dalgalanmalardır. Diğer çevresel değişiklikler, değişmezlikteki geçici farklılaşmalar olan aklimatizasyonu tetikleyebilir. Sıcaklığın düzenlenmesi için homeostatik süreçler, yapı, işlev ve davranışı kapsar. Bir hayvan, iç ortam sıcaklığını kabul edilebilir sınırlar arasında sıcaklık düzenlemesiyle tutar. Endotermler, genelde metabolizmalarınca üretilen sıcaklıkla ısınırlar. Ektotermler, ısılarının çoğunu dış kaynaklardan sağlarlar. Endotermi daha fazla enerji harcanmasını gerektirir

27 Sıcaklık düzenlenmesinde, fizyolojik davranışsal ayarlamalar, radyasyon, buharlaşma, konveksiyon(ısı yayma) ve kondüksiyon (ısıyı iletme) yollarıyla oluşan ısı kazanımı ve kaybını dengeler. Yalıtım ısı kaybını azaltırken, hızlı solunma, terleme ve yıkanma buharlaşmayı artırarak vücudu soğutur. Ektotermler ve endotermler, çevreleriyle olan ısı alışverişini damarların genişletilmesi, daraltılması ve davranışsal tepkiler yoluyla ayarlarlar. Çoğu memeli ve kuş, vücut yalıtımlarını çevre sıcaklığındaki değişimlere tepki olarak ayarlarlar. Ektotermler, sıcaklıktaki değişimlere uyum için hücresel düzeyde bazı değişiklikler yaparlar. Memelilerde vücut sıcaklığının düzenlenmesinde hipotalamus, termostat görevi yapar. Bu termostatın ayarının yükseltilmesi (ateş) enfeksiyona karşı bir tepkidir.

28 Isı alışverişi Işıma: Bütün cisimler güneşten gelen ışınları emerek ısı kazanır. Terleme: Suyun gaz halinde vücuttan ısı alarak uzaklaşması vücut ısısının azaltılmasını sağlar. Akım: Hava yada su ile temas eden vücut yüzeyinden çevreye ısı transferi olur. Temas: Çevre ile direkt temas edilen objelerle arada ısı t r a n s f e r i gerçekleşir. Çevre ile canlı arasında çeşitli şekillerde ısı transferleri gerçekleşir. Bu transfer yüksek sıcaklıktaki nesnelerden düşük sıcaklıktaki nesnelere doğru gerçekleşir.

29 Vücut ısısını düzenlemedeki en önemli uyumlardan biri deridir. Memelilerde ve kuşlarda derinin önemi büyüktür. Kuş tüyleri ve kürk gibi y a p ı l a r ı s ı n ı n korunmasında önemli rol oynarlar. Dermis dokusunun altında bulunan yağ dokusu ısı kaybını önler, genel deri yapısı canlıların değişik ortamlarındaki uyumu sağlamak amacıyla değişik şekiller gösterir. Deri altı kılcallarına giden kanın ayarlanması en önemli ısının tutulması ya da kaybını sağlayan mekanizmadır.

30 Ters akım sistemiyle ısı alışverişi 1) Kazın ayaklarında ve yunusun kol yüzgecinde ısı düzenlemesi birbirine benzer. Atardamarlar ayağa doğru giderken toplardamar vücuda gelmektedir. Atardamardaki ısı toplardamara geçer (Ters akım prensibi) 2) Ayak ve yüzgeçlerin uçlarında kanın ısı kapasitesi en düşük değerdedir. Kan toplardamarda ilerlerken ısı kapasitesi artmaya başlar. 3) Toplardamar vücuda doğru gelirken vücut sıcaklığına ulaşır. Bu sistem sayesinde soğuk ortama ısı kaybı engellenmiş olur.

31 Köpeklerde hava burun yoluyla alınır. Bu sırada buruna gelen atardamarlardaki burundan alınan havaya verilir. Atardamarların bir ucu da dile gider ağızdan hava verilirken ısı bu havaya verilir. Burundan ve dilden dönen ısıyı kaybetmiş toplardamarlar beyne giden atardamarlarla kılcal damarlar ağı oluşturur. Kılcal damar ağında ters akım prensibinden yararlanılarak beyne giden atardamarlardaki ısı kalbe doğru giden damarlara geçer. Böylece beyin fazla ısıdan korunmuş olur.

32 Birçok balıkta olduğu gibi tuna balığının da vücut içi sıcaklığı çevreden ( 19ºC) daha fazladır. Kaslar tarafından çevrelenmiş kan damarları, vücut sıcaklığının korunmasını sağlar. Köpekbalığının kasları büyük bir oranda ısı üretir. Solungaçlarda kanın oksijen yoğunluğu artarken vücut ısısının büyük bir kısmı da buradan suya geçer. Kanın ısıtılması için kan kaslar arasına yollanır. Sırt aortu küçük kaslara giden damar ağları ise daha geniştir.

33 Kış uykusu yer sincabının metabolizması üzerine çeşitli etkileri vardır. K ış uykusu soğuk bölgeler için en iyi uyumdur. Kış uykusun da kalp atım hızı ve solunum hızı düşer.

34 Hayvanlarda enerji gereksinimleri Isı Dışkıyla Kaybedilen Enerji İdrarla Kaybedilen Enerji Hayvanlar kimyasal enerjiyi yedikleri besinden elde eden heterotroflardır. Hayvanlar kimyasal enerjiyi diğer canlılarca üretilmiş besinleri yiyerek ve sindirerek elde ederler. ATP nin kimyasal enerjisi hücresel işlevlerde, organ ve sistemlerin çalışmasında kullanılır. Isı ATP nin üretimi ve tüketimi ısı oluşturduğundan, bir hayvanın çevresine sürekli olarak bu ısıyı vermesi gereklidir. Isı Isı Besinler enerji elde edilmesinde kullanıldıkları gibi biyosentez tamir, üreme ile ilgili yapıların sentezinde de kullanılır.

35 Bir hayvanın birim zaman içinde kullandığı enerji onun metabolik hızıdır. Kuşlar ve memeliler genelde endotermik yani vücutları metabolizmalarının ürettiği belirli bir sıcaklıkta tutulmasının zorunlu olduğu sıcakkanlı canlılardır. Kurbağalar, sürüngenler ve balıklar ektotermiktir. Vücut sıcaklığını etkileyecek düzeyde ısı üretemezler. Yandaki şekil incelendiğinde her iki canlı bir dakikadan daha kısa zaman da yoğun egzersiz yapma yeteneğindedir. Sürekli aktivitelerde ise sabit ısılı canlılar soğukkanlılara göre daha başarılıdır.

36 N ehir susamuru sıcakkanlı bir canlıdır ve vücut sıcaklığı çevre sıcaklığından bağımsız olarak belli bir seviyede bulunur. Metabolizma hızlarının yüksek olması ısı üretimini sıcakkanlı canlılarda arttırır. L evrek balığı soğukkanlı bir canlıdır ve vücut sıcaklığı çevreye bağlı olarak değişir. Balıklar, kurbağalar, sürüngenler soğukkanlı iken; kuşlar ve memeliler sıcakkanlı canlılardır.

37 Sıcak ve soğuk bölgelerde canlılarda farklı uyum şekilleri vardır. Afrika yarasa kulaklı tilkinin kulaklarındaki kılcal damar ağı kandaki ısının havaya geçmesini sağlayarak vücut ısısının düşmesi üzerinde etkisi vardır. Kutup tilkisinde ise kalın kürk, kısa bacaklar ve küçük kulaklar, ısının çevreye verilmesini engelleyen işlevler görür.

38 Kahverengi yağ dokusu beyaz yağ dokusundan farklı olarak bol miktarda mitokondri ve kan damarları içerir. Birçok yeni doğan memeli yavrularında kış uykusuna yatan memelilerde ve soğukta yaşamaya uyum sağlamış canlılarda kahverengi yağ dokusu bulunur.

39 Lance Amstrong yüksek başarısını bazı zamanlarda günde kalori harcayabilen fizyolojik kapasitesine borçludur (Normal bir insanda cal) Normal insan ağırlığının yüzde % 20 si yağ iken Amstrong da bu oran % 4 dür. Fizyolojik kapasite belli bir antrenman temposuyla arttırılabilir.

40

41 Belli bir zaman aralığında üretilen ve kullanılan enerji miktarı metabolizma hızıdır. Isı Artıklarla Kaybedilen Enerji Üre ile Atılan enerji Isı Isı Her dakika tüketilen oksijen miktarı metabolizma hızı ile ilgilidir. Vücut ısısı, besinlerin parçalanması ile oluşan enerji ile sağlanır. Sıcakkanlı canlılarda vücut sıcaklığı alınan besinlerin parçalanması ile oluşan ATP ile sağlanır. Soğukkanlı canlılarda vücut ısısı besinlerden değil çevreden sağlanır. Isı Dinlenme durumundaki metabolizma hızı bazal metabolizma hızıdır.

42 İnsanın bazal metabolizma hızı 1.2 kcal/dakika iken timsahın 0.04 kcal/dak dır. İlk saniyeler insanda ve timsahta metabolizma hızı depo ATP lerden karşılanır. Daha sonra devreye oksijensiz solunumdan (Glikoliz) sağlanan ATP gelir. Timsahın metabolizma hızı 1 saat sonra insana göre daha hızlı düşer. İnsan metabolizma hızını uzun süreler koruyabilir.

43 Fare küçük bir memeli olmasına karşın günlük harcadığı enerji miktarı büyüktür. Piton yılanı soğukkanlı bir canlıdır ve günlük harcadığı enerji miktarı düşük değerdedir. Penguenin hareket için harcadığı enerji miktarı yüksek değerdedir.

44 Torpor ve Enerjinin Korunması Hayvanlar homeostasis için sahip oldukları tüm adaptasyonlara karşın, ısılarını ve enerji bütçelerinin dengesini bozabilen zorlu koşullarla karşılaşabilmektedir. Bu durumlarda hayvanların böyle zor ve tehlikeli durumlarda enerjilerini koruyabilmek için aktivite ve metabolizmalarını yavaşlattıkları fizyolojik adaptasyonlar geçirmektedirler (torpor). Kısaca aktivitenin ve metabolizmanın azalması demek olan TORPOR, çevresel koşullar zorlu olduğunda enerjinin korunmasını sağlar. Hayvanlar torpora, uyuma dönemlerinde (günlük torpor) ya da yazın (estivasyon;yavaş metabolizma ve aktif olmama) girerler. Örn bazı yarasalar geceleri beslenip gündüzleri torpora girerler. Kış uykusu (hibernasyon), uzun süreli torpor olup kış soğuklarına ve besin azlığına karşı bir adaptasyondur. (Vücut sıcaklıklarını termostatları ile 1-2 C ye kadar düşürebilirler.

Hayvan Yapı ve İşlevine Giriş

Hayvan Yapı ve İşlevine Giriş Hayvan Yapı ve İşlevine Giriş İşlevsel Anatomi Hayvan dokularında yapı-işlev ile bağlantılıdır. Evrimsel süreçte doğal seçilim yapının işleve uymasında rol oynar. Anatomi, bir organizmanın yapısını, Fizyoloji

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır.

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. SOLUNUM SİSTEMLERİ Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. 1. Dış Solunum Solunum organlarıyla dış ortamdan hava alınması ve verilmesi, yani soluk alıp vermeye

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

HAYVANSAL DOKULAR Doku Histogenez

HAYVANSAL DOKULAR Doku Histogenez HAYVANSAL DOKULAR Çokhücreli canlılarda, yapı ve işlev bakımından birbirine benzeyen hücreler ile hücrelerarası maddelerden oluşan yapıya Doku denilmektedir. Bütün doku ve organlar embriyonun ektoderm,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI

11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI 11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI DOLAŞIM SİSTEMİ İki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere kalpler dört odacıktır. Temiz kan ve kirli kan birbirine karışmaz. Vücuda temiz

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir.

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir. GAZ ALIŞVERİŞİ O2'li solunum yapan canlıların bazılarında O2'in alınıp CO2'in atılmasını sağlayan yapılar bulunur.bu yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur. solunum ------>solunum organlarıyla dış

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN KAS FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup, iletebilme özelliği göstermektedir.

Detaylı

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi A. GAZ ALIŞ VERİŞİ Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi Canlılarda hayatsal olayların sürdürülebilmesi için gerekli olan enerji hücresel solunumla elde edilir. Genellikle oksijenli olarak gerçekleşen

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR ADIM ADIM YGS LYS 174. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR Dolaşım Sisteminde görev alan damarlar şunlardır; 1) Atardamarlar (arterler) 2) Kılcal damarlar (kapiller) 3) Toplardamarlar (venler) 1) Atardamar

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

Organizasyon ve Vücudun Genel Planı

Organizasyon ve Vücudun Genel Planı 1 Organizasyon ve Vücudun Genel Planı Aslı Sade Memişoğlu asli.memisoglu@deu.edu.tr kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu Cahit Arf Oda no:408 1 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar

CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar Doç. Dr. Turgut GÜLMEZ CALILIK (hayat) NEDİR? FİZYOLOJİ Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

Örtü Epiteli Tipleri:

Örtü Epiteli Tipleri: Tek Katlı: Tek Katlı Yassı Epitel Tek Katlı Kübik Epitel Tek Katlı Prizmatik Örtü Epiteli Tipleri: Basit Kinosilyalı Çizgili Kenarlı Yalancı Çok Katlı( Psödostratifiye) Prizmatik Epitel Çok Katlı: Çok

Detaylı

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF 6. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ Bu testte, Fen Bilimleri alanına ait 20 soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır. 3. 1. I. Hücrenin enerji ihtiyacını karşılar. II. Bitki ve hayvan

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ 4. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 1 Dolaşım Fizyolojisi Kan Kan, vücutta damarlar içinde devamlı halde dolaşan bir dokudur. Kan, plazma içinde süspansiyon halinde bulunan eritrosit

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir?

Fizyoloji Nedir? 19/11/2015. FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Yaşayan organizmaların karakteristik özellikleri nelerdir? Fizyoloji Nedir? FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen bilim dalıdır. Yaşayan

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Kas Fizyolojisi İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Vücudun yaklaşık,%40 ı çizgili kas, %10 u düz kas kastan oluşmaktadır. Kas hücreleri kasılma (kontraksiyon) yeteneğine

Detaylı

Şekil ve fonksiyonları benzer olan belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmiş hücre gruplarına doku denir. Hücreler dokuları,dokular da bir araya

Şekil ve fonksiyonları benzer olan belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmiş hücre gruplarına doku denir. Hücreler dokuları,dokular da bir araya Şekil ve fonksiyonları benzer olan belli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmiş hücre gruplarına doku denir. Hücreler dokuları,dokular da bir araya gelerek organları,organlar ise organ sistemlerini oluştururlar.

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2

SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2 2016-2017 6.SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2 1. 1.Kafatası 2.Omurga 3.Kalça 4.El bilek 5.Pazu 6.Köprücük 7.Bacak 8.Kaburga 9.Kol 10.Ayak bilek kemikler Yukarıda verilen tabloda vücudumuzda

Detaylı

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI 1- Vücuda şekil vermek 2- Kaslara bağlantı yeri oluşturmak ve hareketlerin yapılmasına olanaksağlamak 3- Vücut ağırlığını taşımak 4- Vücudun yumuşak kısımlarını korumak

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ İ İ İ Düz Kas Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.net net Düz Kas Kalp kası İskelet kl kası Düz kas Düz Kas Düz

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

Yaşayan organiznaların karakteristik özellikleri nelerdir

Yaşayan organiznaların karakteristik özellikleri nelerdir FİZYOLOJİ 1 Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Yaşayan organizmaları inceler Yaşayan organizmaların

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2

9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 3 6) METABOLİZMA: Canlılarda meydana gelen hayatsal faaliyetlerin tamamıdır. Metabolizma anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ANABOLİZMA:

Detaylı

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması SOLUNUM SİSTEMLERİ Hücre işlevlerinin yürütülmesi için gerekli enerji, genellikle biyolojik oksidasyonlardan elde edilir. Hücresel solunumda besin maddeleri parçalanarak enerji elde edilir. Burada O 2

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

Genel Biyoloji Laboratuarı 16.Mart.2015

Genel Biyoloji Laboratuarı 16.Mart.2015 Genel Biyoloji Laboratuarı 16.Mart.2015 Dr. Selcen Çelik Hayvansal Dokular 1: Epitel, Adipoz, Kas, Kan Farklı tipte ve görevde hücrelerin bir araya gelmesiyle dokular, farklı dokuların bir araya gelmesiyle

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Kas gerilebilme ve kasılabilme yeteneğine sahip liflerden oluşur. Kas dokusu üçe ayrılır.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

1- Kulakçıklar Gevşer, Karıncıklar Kasılır :

1- Kulakçıklar Gevşer, Karıncıklar Kasılır : DOLAŞIM SİSTEMİ : Canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duyulan bu enerji besinlerden sağlanır. Canlıların hücrelerinde enerjinin üretilebilmesi için gerekli

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Boşluk doldurma alanları... Tudem önlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Konuyu

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

Sistemin Diğer Özellikleri Atar ve toplar damarlar birbirleriyle bağlantılı olduğu için devamlıdır. Bu bağlantıyı kılcal damarlar sağlar. Kan devamlı

Sistemin Diğer Özellikleri Atar ve toplar damarlar birbirleriyle bağlantılı olduğu için devamlıdır. Bu bağlantıyı kılcal damarlar sağlar. Kan devamlı DOLAŞIM SİSTEMLERİ Çok hücreli canlılarda, alınan besinlerin ve oksijenin hücrelere ulaştırmak ve artık maddeleri dokulardan uzaklaştırmak için bir taşıma sistemine ihtiyaç vardır. Hayvanlarda bu işlemleri

Detaylı

Kalp Fonksiyonları KALP FİZYOLOJİSİ. Kalp Fonksiyonları. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Dolaşım Sistemleri

Kalp Fonksiyonları KALP FİZYOLOJİSİ. Kalp Fonksiyonları. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Dolaşım Sistemleri KALP FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Seçgin SÖYÜNCÜ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2009 Kalp Fonksiyonları Kan damarları yoluyla oksijeni ve barsaklarda emilen besin maddelerini dokulara iletir

Detaylı

17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri

17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri 17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemini SİNİR DOKU oluşturur. Bu dokuda NÖRON (SİNİR HÜCRESİ) ve GLİA (NÖROGLİA) hücreleri bulunur. Sinir doku, uyarıların

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN KAN DOKUSU Prof. Dr. Levent ERGÜN 1 Kan Dokusu Plazma (sıvı) ve şekilli elemanlarından oluşur Plazma fundememtal substans olarak kabul edilir. Kanın fonksiyonları Transport Gaz, besin, hormon, atık maddeler,

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

Solunum: Solunum sistemi" Eritrositler" Dolaşım sistemi"

Solunum: Solunum sistemi Eritrositler Dolaşım sistemi Solunum Fizyolojisi Solunum: O 2 'nin taşınarak hücrelere ulaştırılması, üretilen CO 2 'in uzaklaştırılması." Bu işlevin gerçekleştirilebilmesi için üç sistem koordinasyon içinde çalışır:" " Solunum sistemi"

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 3. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2

ADIM ADIM YGS-LYS 3. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 ADIM ADIM YGS-LYS 3. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 6) METABOLİZMA: Canlılarda meydana gelen hayatsal faaliyetlerin tamamıdır. Metabolizma anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ANABOLİZMA:

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir?

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? On5yirmi5.com İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/4/2017) A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 13 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 13 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 13 Sağkalım için hücreler çevreleri ile madde alışverişi yapmalıdır O2 ve besin maddelerinin alınıp, CO2 ve atık maddelerin verilmesi Difüzyon madde taşınımında kısa mesafeler için

Detaylı

Fizyoloji ve Davranış

Fizyoloji ve Davranış Fizyoloji ve Davranış sorular sorular - sorular Farketmeden sıcak sobaya dokunduğunuzda hemen elinizi çekersiniz. Bu kısa sürede vücudunuzda neler olur? Kafein, esrar, alkol v.b.nin vücudunuzda ne tür

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 8 Sinir Sisteminin Organizasyonu Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Beyin Omurilik Periferik Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Oluşturan Hücreler Ara nöronlar ve motor

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 1) 48 saat karanlıkta bekletilen bir saksı bitkisinden bu sürenin sonunda bir yaprak kopartılmış (1. yaprak) ve bitki aydınlık ortamda 12 saat bekletilmiştir. Bu sürenin sonunda

Detaylı

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? On5yirmi5.com Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? İnsanda bağışıklık sistemi, özellik ve görevleri nelerdir? Kaç çeşit bağışıklık sistemi vardır? Yayın Tarihi : 23 Ekim 2012 Salı (oluşturma : 10/3/2017)

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 6 Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Konuyu pekiştiren farklı soru tipleri içeren alıştırma sayfaları... 2 Boşluk

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 / 12 1. KURUMUN ADI : Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ : Yavruturna mah. Kavukçu

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI 4. Laboratuvar: KAN DOKU Kan dokusunun görevleri 1 Kan dokusunun yapı elemanları 2 Kan grupları 12 İnce yayma kan preparatı tekniği 15 1. GİRİŞ Kan doku, atardamar, toplardamar

Detaylı

Kan ve kan bozuklukları ile ilgili araştırmaların yapıldığı ve tedavinin geliştirildiği bilim dalına hematoloji (kan bilim) denilir.

Kan ve kan bozuklukları ile ilgili araştırmaların yapıldığı ve tedavinin geliştirildiği bilim dalına hematoloji (kan bilim) denilir. KAN KİMYASI Kan; atardamar, toplar damar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan ;akıcı plazma ve hücrelerden meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır. Kan ve kan bozuklukları

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir)

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ doku Mezodermden köken alır En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ dokunun Fonksiyonları Diğer organ ve dokuların Fonksiyonal ve yapısal desteğini sağlar. kan damarları aracılığı

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı