GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR"

Transkript

1 GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR 2017

2 HİSTOLOJİ (DOKU BİLİMİ) Çok hücrelilerde bölünen hücreler, bir arada kalırlar ve gerekli bazı farklılaşmaları gerçekleştirerek Doku ları oluştururlar. Aynı kökenden gelmiş, aynı ödevi görmek üzere aynı şekilde farklılaşmış olan hücre topluluklarına Doku adı verilir. Aynı ödevi görebilen, fakat yapıları bakımından farklı olabilen dokuları oluşturan hücre topluluklarına da Doku Sistemi denilmektedir.

3 DOKULARIN SINIFLANDIRILMASI Dokular iki gruba ayrılır A- Meristem Doku (Bölünür Doku) B- Sürekli (Yetkin Doku)

4

5

6 DOKULARIN SINIFLANDIRILMASI A- Meristem (Bölünür) Doku Sürekli bölünebilen, hücre arası boşluğu olmayan, ince çeperli, büyük nukleuslu hücrelerdir. Farklılaşarak sürekli dokuları oluştururlar.

7 Meristem (Bölünür) Dokular bitkide bulunduğu yere göre 1- Apikal Meristem 2- İnterkalar Meristem 3- Lateral Meristem üçe ayrılır.

8 Apikal Meristem İnterkalar Meristem Lateral Meristem Meristem bölgelerini gösteren şema

9 Meristem (Bölünür) Dokular kökenlerine göre 1- Primer Meristem (öncül bölünür doku) 2- Sekonder Meristem (soncul bölünür doku) İkiye ayrılır.

10 1- PRİMER MERİSTEM Bölünme özelliğini, bitki canlı kaldıkça muhafaza eden meristem dokusuna Primer meristem denir. Vegetasyon noktaları (Büyüme noktaları) nda bulunurlar. Bu noktalar hem organların uzamalarını sağlarlar, hem de organlardaki dokuların kökenini oluştururlar. Bütün bitki dokularının kökenini oluşturan genç primer meristem doku hücrelerine PROMERİSTEM adı verilir.

11 Promeristemler, histogen denen meristemler halinde farklılaşırlar ki bunlar; 1- Dermatogen 2- Prokambiyum 3- Temel Meristem

12 1- Dermatogen (antiklinal) Epidermis tabakasını verir 2- Prokambiyum (antiklinal ve periklinal) İletim ve destek dokuyu verir. Ayrıca sürekli doku haline geçmeyen kısımları da KAMBİYUM u verir 3- Temel Meristem (antiklinal ve periklinal) Parankima (temel doku) yu, korteks ve öz kısmını verir

13 Bitkilerin gövdelerindeki büyüme noktaları tomurcuklarla muhafaza edilir, köklerindeki büyüme noktaları ise kaliptra ile korunur. Kaliptra, kaliptrogen denilen histogenden meydana gelir.

14 2- SEKONDER MERİSTEM Sürekli doku hücrelerinin sonradan bölünür özellik kazanmasıyla meydana gelen bölünür dokular Sekonder meristemlerdir. Örneğin; ağaç gövdelerini örten mantarlaşmış koruyucu dokuyu meydana getiren Kabuk kambiyumu (Fellogen), gövde ve kökün enine büyümesi (Çap artımı) ni sağlayan kambiyum, böyle sekonder meristemlerdir.

15 DOKULARIN SINIFLANDIRILMASI B- Sürekli (Yetkin) Doku Bölünme özelliği göstermeyen sürekli doku hücreleri, meristem hücrelerinden daha geniş vakuollere sahip olup, daha az protoplasma taşımaları, hatta bazen büsbütün protoplastlarını kaybederek ölü hale gelmeleriyle ayrılırlar. **** Bu sürekli dokular 5 kısımda incelenir ****

16 Sürekli (Yetkin) Dokular; 1- Koruyucu (örtü doku) 2- Temel (parankima doku) 3- Destek (mekanik doku) 4- İletim (iletken doku) 5- Salgı Sistemi diye 5 e ayrılır.

17 1) KORUYUCU (ÖRTÜ) DOKU EPİDERMİS tüm bitkilerin dış yüzeyini örten ve onu dış etkilerden koruyan dokudur. **primer yapıda epidermal sistem (epidermis, stoma, tüy ve emergensler) **sekonder yapıda ise mantarlaşmış koruyucu doku (peridermis) fellemfellogen-felloderm = peridermis (mkd) şeklindedir. lentiseller de vardır. STOMA

18 EMERGENS TÜYLER

19

20

21 KABUK

22 Mantarlaşmış Koruyucu Doku : (Peridermis) Mantarlaşmış koruyucu dokuyu meydana getiren hücrelerin çeperlerine süberin maddesi girmiştir. Bu doku primer ve sekonder kökenli olabilir. Epidermis ve epidermis altındaki dokuyu oluşturan hücrelerin çeperlerinin mantarlaşmasıyla Primer Mantarlaşmış Koruyucu Doku meydana gelir.örneğin; kökün emici zonunda emici tüylerin döküldüğü bölgede epidermisin altındaki dokulardan oluşan ve epidermisin yerini alan Eksodermis böyle bir dokudur. QUERCUS SUBER

23 Peridermis : Peridermis, epidermis ve epidermis altında bulunan dokulardan sekonder olarak meydana gelen mantarlaşmış bir dokudur. Peridermis, Fellem (Mantar), Fellogen (Kabuk kambiyumu) ve felloderm olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.

24

25

26 Epidermis -Korumak -Su depo edebilmek -Üzerinde ki kutikula tabakasıyla fazla su kaybını önlemek gibi

27 Stomalar (Gözenekler) Yüksek bitkilerde, epidermisin altında (Subepidermis) ki hücrelerin hücre arası (İnterseluler) boşluklarında, bitkinin fizyolojik faaliyeti sonucu toplanan bazı gaz ve su buharının dışarı atılmasını sağlayan epidermisteki açıklıklara Stoma adı verilir.

28 Stomaların en önemli görevi bitkinin su kaybını kontrol etmektir. Bu işi de stoma porunu açıp kapayarak gerçekleştirir. Bu açılıp kapanma stoma hücrelerindeki turgor!!!! değişikliğine bağlıdır

29 Bitkinin su kaybının kontrolünde, stomaların porlarını açıp kapaması kadar, bitkinin bulunduğu ortamın kurak veya nemli olmasıyla ilgili olarak, stoma hücrelerinin epidermis seviyesine göre durumları da önemlidir. Nemli yerlerde yaşayan bitkilerde (Higrofit) stomalar, çoğunlukla epidermis ile aynı düzeyde veya bazen daha yüksekte bulunur. Aksine kurak yerlerde yaşayan bitkilerde (Kserofit) stomalar, su kaybını en aza düşürebilmek için epidermis düzeyinden aşağıda bulunurlar. Epidermis ile aynı düzeyde olan stomalara Mezomorf stoma, epidermis düzeyinden daha yüksekte bulunanlara Higromorf stoma ve epidermis düzeyinden daha aşağıda adeta çukur içinde olanlara da Kseromorf stoma adı verilir *********

30 A B Higrofit (A) ve Kserofit (B) bitkilerin yapraklarından alınmış enine kesitlerde stomaların konumu.

31 Tüyler (Trikomlar) Tüyler, epidermisin dışarı doğru meydana getirdiği çıkıntılardır. Bu çıkıntılar bazen kısa bir kabartı şeklinde olurlar ki bunlara Papil adı verilir. Tüyler, özellikle bitkilerin genç bölgeleri (Primer bölgeleri) nde bulunurlar (Tomurcuk, yaprak gibi). Örneğin; Aesculus hippocastanum (At kestanesi) tomurcuğu tüylerden dolayı beyaz, ipek gibi bir görünüme sahiptir.

32 Tüyler, üstlendikleri görevlere göre beş kısımda incelenirler : 1- Korunma tüyleri : Bu tüyler, Kserofitler (Kurak bölge bitkileri) de olduğu gibi, yüzeyi örterek güneş ışınlarının fazlasından bitkiyi koruyarak, su kaybını önleyen tüylerdir. 2- Savunma Tüyleri : Savunma tüyleri, özellikle bitkileri hayvanlara karşı korurlar. Örneğin; Urtica (Isırgan) daki gibi. 3- Tırmanma Tüyleri : Bazı sarılıcı ve tırmanıcı bitkilerde olduğu gibi, bitkinin bulunduğu yere tutunup tırmanmasını sağlayan tüylerdir. Örneğin; Humulus lupulus (Şerbetçi otu) yaprağındaki tüyler gibi.

33 4- Emme tüyleri (Emici Tüyler) : Kökün büyüme zonuna yakın bölgesi (emici zon) nde yer alan ve topraktaki su ve suda erimiş halde bulunan inorganik maddeleri emen tüylerdir. 5- Salgı Tüyleri : Bu tüyler, şeker, alkoloid, tanen, reçine, musilaj, zamk ve enzim gibi birçok maddeyi dışarı salan tüylerdir. Örneğin; Labiatae (Ballıbabagiller), Thymus (Kekik otu), Althea (Hatmi), Nicotiana (Tütün) da olduğu gibi

34 Pelargonium (Sardunya) yaprağında çok hücreli salgı tüyü.

35 Emergensler Epidermisten dışarıya doğru uzanan, ancak tüylerden farklı olarak, yalnız epidermisten meydana gelmeyip, az veya çok epidermis altındaki dokuları da ihtiva eden uzantılardır. Yani emergenslerin kökeni, dermatogen, temel meristem, hatta prokambiyum da olabilir. Emergensler, korunma, savunma, salgı ve tutunma gibi görevler üstlenirler. Örneğin; Rosa (Gül) ve Rubus (Böğürtlen) da diken diye adlandırılan yapılar, oldukça büyük tutunma emergensleridirler.

36 Viola tricolor (Hercai Menekşe) stipula (kulakçık) sının kenarlarında tek hücreli konik tüy ve salgı emergensi.

37 2- Mantarlaşmış Koruyucu Doku : Mantarlaşmış koruyucu dokuyu meydana getiren hücrelerin çeperlerine süberin maddesi girmiştir. Bu doku primer ve sekonder kökenli olabilir.

38 Peridermis : Peridermis, epidermis ve epidermis altında bulunan dokulardan sekonder olarak meydana gelen mantarlaşmış bir dokudur. Peridermis, Fellem (Mantar), Fellogen (Kabuk kambiyumu) ve felloderm olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.

39 Peridermis tabakalarının enine kesitte görünüşü k) Kutikula f) Fellogen fd) Felloderm p) Parankima

40 Sekonder mantarlaşmış koruyucu dokuda, epidermis yerine peridermis, epidermiste gaz alış-verişini gerçekleştiren stomaların yerine peridermiste Lentisel ler bulunur. Sambucus nigra gövdesinde lentiselin görünüşü

41 2) TEMEL DOKU (PARANKİMA) Parankima ekseriya esas doku (Temel doku) olarak tarif edilir. Bitki yapısında bu doku esas kitle olarak bulunur ve diğer sistemler, bilhassa iletim (Vaskular) dokuları bu doku içine gömülü olarak bulunurlar. Parankima dokusu, yaralanan bölgelerde tamir ve regenerasyon olaylarında da önemli faaliyet göstermektedir.

42 Parankima ödevlerine göre dört kısma ayrılır: Assimileme parankiması Havalandırma parankiması (Aerankima) İletme parankiması Depo parankiması

43 1- Assimileme parankiması Esas ödevi ışık karşısında klorofil sayesinde organik maddeler yapmaktır. Palisad parankiması assimileme parankimasına örnektir.

44 2- Havalandırma parankiması (Aerankima) Hücreler ile dış ortam arasında madde alış-verişini ve havalandırmayı sağlama bakımından oldukça geniş hücre arası boşluklarına sahip parankima hücrelerinin oluşturduğu dokuya Aerankima (Havalandırma parankiması) adı verilir. Havalandırma parankiması ile bu dokunun dış ortama kapılarını oluşturan stoma ve lentiseller, havalandırma sistemini meydana getirirler. Havalandırma sistemi assimileme, solunum ve transpirasyon olayları ile ilgili bir sistemdir. Bu sistem sayesinde karbondioksit, oksijen ve su buharı gibi gazlar bitkinin her tarafına dağılır ve aynı zamanda dış ortam ile gaz alış-verişi sağlanır.

45 Elodea canadensis sürgününden enine kesitte Aerankimanın görünüşü

46 3- İletme parankiması Assimileme parankiması tarafından meydana getirilen organik maddelerin diğer organlara iletilmesi iletim dokusu ile sağlanır. Bu organik maddeler assimileme dokusundan iletim dokusuna çok az veya hiç kloroplast taşımayan iletme parankiması ile iletilir

47 Ficus elastica (Kauçuk ağacı) yaprağında palisad parankiması ile iletim dokusu arasındaki iletme parankiması pp)palisad parankiması id) İletim dokusu ip) İletme parankiması

48 4- Depo parankiması Bu parankimaya bitkilerin rizom, yumru ve soğan gibi toprak altı kısımlarında, gövde, kök, meyve ve tohumlarda rastlanır. Ayrıca sukulent (Etli bitkiler) bitkilerde rastlanan su depo eden parankimaya da Su depo parankiması adı verilir.

49 Ruscus (Herdem taze, Yalova mercanı) yapraksı gövdesinde su depo parankiması e) epidermis ap) assimileme parankiması sp) su depo parankiması st) stoma

50 3) DESTEK (MEKANİK) DOKU İlksel bazı bitkilerde ve yüksek bitkilerin genç dokularında dikliği ve sertliği genellikle turgor sağlar. Daha olgun ve yaşlanmış kısımlarda ise bu işi çeperleri fazla kalınlaşmış hücrelerden oluşan Destek (Mekanik) Doku görmektedir. Destek doku, kollenkima ve sklerankima olmak üzere iki kısımda incelenir :

51 Kollenkima : Kollenkima, çeperleri selüloz maddesinden yapılmış, henüz gerilme ve büyüme kabiliyetini muhafaza eden canlı hücrelerden oluşmuştur. Heterojen çeper kalınlaşması gösteren kollenkima hücreleri, çeperlerinde kalınlaşan bölgenin yerine göre Köşe kollenkiması ve Levha kollenkiması olmak üzere iki kısımda incelenirler:

52 Eğer kollenkima hücrelerinin çeperindeki kalınlaşma tabakalar halinde hücrelerin köşelerinde meydana gelmişse böyle kollenkimaya Köşe kollenkiması adı verilir.örneğin; Morus (Dut), Vitis (Asma), Begonia (Begonya), Cucurbita (Kabak) ta olduğu gibi

53 Kollenkima hücreleri çevreye paralel sıralanmış ise hücrelerin yalnız teğetsel çeperleri kalınlaşır. Böyle radyal çeperleri ince, teğetsel çeperleri kalın olan kollenkimaya da Levha kollenkiması denir. Örneğin; Sambucus nigra (Ağaçmürver, Kara mürver) de olduğu gibi

54 Sklerankima : Bu dokuyu meydana getiren hücrelerin çeperleri ergin halde hem kalın, hem de odunlaşmıştır. Bu hücreler genellikle protoplasmalarını kaybetmiş ölü hücrelerdir. Bazen çok az protoplasma bulunduran sklerankima hücrelerine rastlanabilir. Sklerankima hücreleri, Sklerankima lifleri ve Sklereidler (Taş hücreleri) olmak üzere iki grupta incelenirler.

55 Sklerankima lifleri ve Sklereidler hücreleri Sklerankima lifleri ya tek tek bulunurlar veya bir araya gelmiş gruplar oluştururlar. Böyle bir arada bulunan grup oluşturmuş sklerankima liflerine Sklerankima Demeti adı verilir. Ölü hücrelerdirler. Sklereid hücreleri genellikle izodiyametrik hücrelerdir. Bazen uzun olanlarına da rastlanır. Sklereidler küremsi, çokgen, silindirik veya gelişigüzel girintili çıkıntıl şekilde olabilirler. A.Begonia (Begonya) yaprak sapında Sklerankima demeti B. Hoya (Mum Çiçeği) Gövdesinde Sklereidler

56 Destek dokuya ait elemanlar, gövdede, eğilmeye karşı çevrede, kökte, gerilmeye ve bükülmeye karşı merkezde, yapraklarda ise yırtılmaya karşı yaprak kenarlarında bulunurlar.

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

BİTKİSEL LAR BİTKİSEL LAR B. BİTKİSEL LAR Dokular; aynı görevi yapmak üzere özelleşmiş hücre topluluklarıdır. -Yüksek yapılı bitkilerde bulunan dokular üstlendikleri görevlere göre meristem, temel, iletim

Detaylı

BİTKİLERİN GENEL YAPISI

BİTKİLERİN GENEL YAPISI BİTKİLERİN GENEL YAPISI Bitkiler Organik Maddeleri sentezler, inorganik maddeleri ise hazır olarak dışarıdan alır. Bitkilerin sınıflandırılması şu şekildedir. A.MERİSTEM DOKU (Bölünür Doku) Belirli bir

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) Bitkiler hayatta kalmak için sabit bir duruşa sahip olmak zorundadır. Fotosentezde ışığın soğurulması, topraktan su ve minerallerin alınması gibi hayati önem taşıyan tüm bu

Detaylı

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular Doku, ortak bir yapıyı oluşturmak ve bir işlevi yerine getirmek için birlikte çalışan hücrelerin oluşturduğu gruptur. Bitkilerin büyüme

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 7. Hafta: Gövde GÖVDE Bazı istisnalar sayılmazsa, kormofitlerde kök ile yapraklar arasında kalan kısma gövde denir. Gövde üzerinde yandal veya çiçek tomurcukları bulunur. Tomurcuk taşımak, gövdeyi kökten ayıran en önemli

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

ÇİÇEKLİ BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.1. Bitkilerin Yapısı Anahtar Kavramlar fotoperiyodizm, nasti, oksin, tropizma, uç meristem, yanal meristem, yaş halkaları

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde.

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde. MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök Gövde Yaprak 1 Anatomik olarak bu organlar monokotil ve dikotiledonlarda farklılık gösterir.

Detaylı

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast

Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast KÖK, GÖVDE, YAPRAK KÖK Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak,

Detaylı

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek)

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) KONU 10. ÜREME VE GELİŞME I. Bitki Hücrelerinde Üreme ve Gelişme: Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) Yöntem: Rosa sp. ve Lilium sp. tam çiçeğinden alınan enine

Detaylı

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek doku (Skleranşim ve taş hücreleri) Destek doku (Kollenşim hücreleri) İletim Dokusu 1. Ksilem: Köklerden alınan suyun yapraklara

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak YAPRAK Yapraklar bitkinin fotosentez ve terleme (transpirasyon) organıdır. Gövdeden köken alırlar. Gövde üzerinde düğüm (nod) adı verilen bölgelerden çıkarlar. Kök ve gövdeye göre, ömürleri daha kısadır.

Detaylı

BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ

BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ Eurasscience Journals Avrasya Terim Dergisi, 2015, 3 (2): 1-8 BİTKİLERDE DOKU TERİMLERİ VE DEĞERLENDİRMESİ N. Neslihan Sargın 1 ve Ünal Akkemik 2 1 Çapa Fen Lisesi, Fatih-İstanbul, ileti: nneslihan.acarca@gmail.com

Detaylı

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR BİTKİSEL DOKULAR Yüksek yapılı bitkilerdeki dokular; sürgen (meristem) doku ve değişmez doku olmak üzere iki grupta incelenir. A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR Meristem dokunun kökeni embriyodur. Özellikleri

Detaylı

Bitkilerin Adaptasyonu

Bitkilerin Adaptasyonu Bitkilerin Adaptasyonu 1 Bitkiler oldukça ekstrem ekolojik koşullarda hayatta kalabilirler. Bitkilerin bu türden ekstrem koşullarda hayatta kalabilmesi için adaptasyona ihtiyacı vardır. Shelford s Tolerans

Detaylı

BİTKİLERİN YAPISI kök sürgün sistemi vejetatif organlar generatif organlar organ sistemlerini organları bitki dokularını

BİTKİLERİN YAPISI kök sürgün sistemi vejetatif organlar generatif organlar organ sistemlerini organları bitki dokularını BİTKİLERİN YAPISI Tohumlu bitkiler bilinen yaklaşık 280.000 tür ile karasal bitkilerin en çeşitli ve en yaygın grubunu oluşturur. Tüm bitki türleri doğal seçilim sayesinde içinde büyüdükleri ortamda yaşama

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Bitki Morfolojisi Dersi 11.10.2016 Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Tür nedir? Hatırlayalım Sabit karakterleri hepsinde aynı olan ve bir tek ferdin dölü olarak kabul edilebilen fertlerin topluluğuna verilen

Detaylı

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar 11. SINIF / B YOLOJ Bitkisel Dokular 01 kavrama testi 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları yapı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sistem

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR Hazırlayanlar: Aksel Adnan Yüksel TAN Çağlar BÜYÜKTOPÇU Denizhan ÇAKAR Dorukhan DEMİR Yunus SANCAK Rehber Öğretmen: Münire Savranoğlu Nisan,2002

Detaylı

Transpirasyonun fiziksel yönü evaporasyona benzer ve aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir:

Transpirasyonun fiziksel yönü evaporasyona benzer ve aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir: Transpirasyon Transpirasyon Bitkilerin çeşitli dokularından atmosfere buhar halinde su verilmesi olayına transpirasyon denmektedir. Hava, nemli ve kurak oluşuna göre değişen belli bir su buharı emme gücüne

Detaylı

Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR. Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI

Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR. Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI Ortaöğretim BİYOLOJİ 11 YAZARLAR Davut SAĞDIÇ Osman ALBAYRAK Emine ÖZTÜRK Şermin CAVAK DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI, 2012 M LLÎ EĞ T M BAKANLIĞI YAYINLARI... : 4854 DERS K TAPLARI D Z S... : 1438 12.?.Y.0002.3993

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Hücre Çeperi. http://www.sigmaaldrich.com/img/assets/22940/plant-cell-wall.jpg

Hücre Çeperi. http://www.sigmaaldrich.com/img/assets/22940/plant-cell-wall.jpg GENEL BOTANİK Hücre Çeperi Bitkisel hücrelerde vakuoller önemli derecede ozmotik bir iç basınç geliştirebildikleri için, bu basınca karşı koyabilecek ve dayanabilecek böyle bir çeperin varlığı zorunludur.

Detaylı

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi Göz ve / veya Tomurcuk sistemi PT TT ST PT: Primer tomurcuk ST: Sekonder tomurcuk TT: Tersiyer tomurcuk Asmada Gözler Karışık tomurcuklardan oluşan bir sistemdir. Morfolojik olarak gözler en dışta iki

Detaylı

- Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR

- Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR OTEKOLOJİ SU - Su hayatsal olaylar - Çözücü - Taşıyıcı - ph tamponlaması - Fotosentez - Mineral madde alınımı - YAĞIŞLAR ÇİĞ VE KIRAĞI - Toprak yüzeyinin sıcaklığını kaybetmesi - Suyun yoğunlaşması - Çiy

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi

Bitki Morfolojisi Dersi Bitki Morfolojisi Dersi 12.12.2017 MEYVA Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı Meyve sınıflandırması Agregat ve Bileşik Meyve tanımı Basit meyve sınıflandırması Kuru meyve sınıflandırması Açılamayan kuru meyve

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF Sayısal 01 1. Bit ki hüc re le rinde, genç bitki hücreleri ile yaşlı bitki hücreleri arasında yapısal ve işlevsel olarak bazı farklılıklar bulunur. Buna göre; I.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir?

İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? On5yirmi5.com İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? İskelet ve kemik çeşitleri nelerdir? Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 1/4/2017) A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

Bahçe Ürünleri ve Genel Özellikleri Sebzeler Meyveler Süs bitkileri ve çoğaltma materyalleri

Bahçe Ürünleri ve Genel Özellikleri Sebzeler Meyveler Süs bitkileri ve çoğaltma materyalleri Bahçe Ürünleri ve Genel Özellikleri Sebzeler Meyveler Süs bitkileri ve çoğaltma materyalleri Pazara hazırlama tekniği bakımından incelendiğinde, bu üç grup arasında genel anlamda önemli farklar yoktur.

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur.

Gövdenin Büyüme Bölgesi. Uç kısımda büyüme bölgesi vardır. Büyüme bölgesi tomurcuk dediğimiz yaprakçıklarla korunur. Gövdenin Görevleri Yaprak ve çiçekleri üzerinde taşır, yenilerini oluşturur Negatif jeotropizma göstererek yaprakların ışıktan daha fazla faydalanmasını sağlar Besin maddelerinin iletimini sağlar Vejetatif

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 15.04.2018 BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 1. Verilen hastalıklardan hangilerine virüsler neden olur? а) menenjit b) AİDS c) influensa ç) difteri d) frengi e) su çiçeği (3 p.) 2.

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması

Güneş enerjisi yapraklardaki klorofil pigmenti yardımı ile kimyasal bağ enerjisine dönüşür. Fakat bu dönüşüm için, yaprağın önce ışığı soğurması Resimde fotosentezin basit bir anlatımı görülmektedir. Fotosenteze katılan karbondioksit, su gibi elemanların ışık enerjisi ile birleşmesi sonucunda açığa oksijen, glikoz gibi yan ürünler çıkar. Organik

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Diğer Autovejetatif Üretme Yöntemleri Stolonlarla Üretme : Tepe tomurcuğundan oluşan ince hava sürgünleri stolon olarak isimlendirilir.

Detaylı

Su ve Bitki Besin Maddelerinin Taşınması. Prof. Dr. Necmi İŞLER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl.

Su ve Bitki Besin Maddelerinin Taşınması. Prof. Dr. Necmi İŞLER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl. Su ve Bitki Besin Maddelerinin Taşınması Prof. Dr. Necmi İŞLER Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl. Bitki kökleri ile suyun alınması ve iletilmesi Topraklar çeşit ve yapılarına göre

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

Kezban YAZICI 1 Lami KAYNAK 2. Bir an için kendimizi bitkilerin yerine koyalým ve ömrümüzün sonuna kadar kök saldýðýmýz noktada

Kezban YAZICI 1 Lami KAYNAK 2. Bir an için kendimizi bitkilerin yerine koyalým ve ömrümüzün sonuna kadar kök saldýðýmýz noktada YAPRAK ANATOMÝSÝ ÝLE DEÐݪÝK ÇEVRE KOªULLARI ARASINDAKÝ ÝLݪLÝLER Kezban YAZICI 1 Lami KAYNAK 2 1. GÝRݪ Bir an için kendimizi bitkilerin yerine koyalým ve ömrümüzün sonuna kadar kök saldýðýmýz noktada

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 Gövde Metamorfozları Kendi ödevinden başka ödevleri görmek üzere bazı bitkilerin gövdeleri o kadar değişikliğe uğrarlar ki bu organların gövde olduğunu

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A BİTKİ Sİ 1 1. Bir dokunun tüm hücrelerinin nükleotit çeşitleri, nükleotid dizilişleri, kromozom sayıları aynı olup, glikoproteinleri birbirine uygundur. 2. Bitkide nasti hareketleri turgor basıncının etkisiyle

Detaylı

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir.

Simplast ve apoplast doku ve organlar arasındaki kısa mesafeli taşınımda görev yapar. Bitkilerdeki yanal taşınım üç şekilde gerçekleşir. BİTKİLERDE TAŞIMA Bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için kökleri ile aldıkları su ve mineralleri gövde ve yapraklara; yapraklarında fotosentez ile ürettikleri organik bileşikleri ise gövde ve

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 6 Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Konuyu pekiştiren farklı soru tipleri içeren alıştırma sayfaları... 2 Boşluk

Detaylı

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir.

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir. ÇİÇEK, MEYVE, TOHUM ÇİÇEK Çiçek,kısa bir sürgün olup tohumlu bitkilerin üreme organıdır.başka bir deyişle çiçek,büyümesi sınırlanmış ve üzerinde dört ayrı tipte yüksek yaprak bulunan bir organdır. Çiçek

Detaylı

Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri

Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri Bitkilerde C3, C4 ve CAM Mekanizmaları, Farkları ve Üstünlükleri Bitkilerde C3 Yolu Calvin döngüsünün ilk tanımlanabilir ürünü 3-C lu PGA molekülü olduğu için bu metabolik yol C 3 yolu olarak adlandırılır.

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

2009 TÜBİTAK TÜSSİDE BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI 1

2009 TÜBİTAK TÜSSİDE BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI 1 GRUP SENTEZ DOĞAL FABRİKALARIMIZIN PENCERELERİ OLAN STOMALARIN İNCELENMESİ GRUP ÜYELERİ MURAT UYSAL RAMAZAN ÇAKIRDIM ERDAL GÜLER GRUP DANIŞMANLARI Prof.Dr.GÜRCAN GÜLERYÜZ Doç.Dr.TİJEN OĞRAŞ 2009 TÜBİTAK

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI

11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI 11. SINIF BİYOLOJİ ÜÇRENK SORU BANKASI Millî E itim Bakanl Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl n n 12.09.2011 tarih ve 133 say l karar ile kabul edilen programa göre haz rlanm t r. Mehmet TOKAY mehmet.tokay@gmail.com

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

Centaurea L. Cinsine ait 4 Taksonun Morfolojik ve Anatomik Yönden Araştırılması

Centaurea L. Cinsine ait 4 Taksonun Morfolojik ve Anatomik Yönden Araştırılması Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Firat Unv. Journal of Science 26(2), 79-87, 2014 26(2), 79-87, 2014 Özet Centaurea L. Cinsine ait 4 Taksonun Morfolojik ve Anatomik Yönden Araştırılması * Neslihan TAŞAR

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 ORGANOGRAFİ (Organ Bilimi) Organların dış ve iç yapısını, değişik organlar arasındaki ilişkiyi ve organlarda meydana gelen değişiklikleri yani metamorfozları

Detaylı

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir.

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. 1 ÜREME Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. *Eşeysiz üreme: EŞEYSİZ ÜREME Tek bir ata bireyin, kendisiyle aynı genetik özelliklere

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ B FOTOSENTEZ : 1 Güneş Enerjisinin Dönüştürülüp Depolanması 2 Fotosentez Olayı (Karbondioksit Özümlemesi) 3 Fotosentez Hızını Etkileyen

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Bitkilerde Beslenme ve Boşaltım BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM BİTKİLERDE BESLENME VE BOŞALTIM Difüzyon ve Ozmos Birbiriyle karışabilen iki gaz veya sıvı kapalı bir ortama koyulduğunda, bu iki maddeye ait moleküller çok oldukları yerden az oldukları yere doğru serbest

Detaylı

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı Kallus Kallus oluşumu Köklerde ve gövdede yaralı bölgede kallus oluşur.. Kallus oluşumu: Erythrina ağacı Yapraktan kallus oluşumu Vaskular dokudan kallus

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir.

Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir. HÜCRE: Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir. Bitkiler görevleri özel olan milyonlarca hücreden oluşmuştur. Hayvan hücrelerinin aksine, bitki hücreleri

Detaylı

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir.

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. İSKELET SİSTEMLERİ Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula!

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula! MAKDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ 04.03.2017 Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması Çözümler: TOPLAM PUAN 100 1. Verilenleri Uygula! 1.1. mbriyonun daha doğrusu fetüsün gelişimi sırasıyla numaralar

Detaylı

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine EPİTEL DOKU EPİTEL DOKU Birbirine bitişik hücrelerden yapılmıştır. Hücreler arası madde çok azdır. Ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere her üç embriyon yaprağından köken alır. Epitel dokusu mitoz

Detaylı

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM)

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM) BİTKİSEL DOKULAR Organizmada belirli görevleri yapan özelleşmiş hücre topluluklarına doku denir. Doku hücreleri birbirine bitişik halde ya da aralarında boşluklar oluşturacak şekilde bulunur. Bu boşluklarda

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Sertavul Geçidi ve Mut (Mersin) Çevresinde Yayılış Gösteren Bazı Euphorbia L. Taksonlarının Anatomik Yönden İncelenmesi*

Sertavul Geçidi ve Mut (Mersin) Çevresinde Yayılış Gösteren Bazı Euphorbia L. Taksonlarının Anatomik Yönden İncelenmesi* MKÜ FEED ISSN Online: 1309-2243 http://febed.mehmetakif.edu.tr Mehmet kif Ersoy Üniversitesi Fen ilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (1): 22-31 (2012) raştırma Makalesi / Research Paper Sertavul Geçidi ve Mut

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler)

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) Bu gruba giren bitkiler, tek hücreli veya koloni halinda yaşayan, bazı üyeleri ipliksi yapıda olan mavi renkli alglerdir. Bir kısmı bakteri kadar küçüktür. Bir hücrede

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI

4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI 4. SUYUN ALINMASI VE TAŞINMASI Suyun tamamına yakını bitki kökleri ve az bir bölümü de toprak üstü organlarıyla alınır. Su, metabolik enerjiye gereksinim duyulmaksızın temelde osmotik kurallara bağlı olarak

Detaylı