ADIYAMAN ALEVİLERİNİN COĞRAFİ DAĞILIMLARI VE DEMOGRAFİK YAPISI Fevzi RENÇBER *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ADIYAMAN ALEVİLERİNİN COĞRAFİ DAĞILIMLARI VE DEMOGRAFİK YAPISI Fevzi RENÇBER *"

Transkript

1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss ISSN ADIYAMAN ALEVİLERİNİN COĞRAFİ DAĞILIMLARI VE DEMOGRAFİK YAPISI Fevzi RENÇBER * Öz yaman yöresinde ler, Sünnîler ve diğer dinî gruplar birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yüzyıllardır bir arada yaşamışlardır. Geçmişten günümüze yörede -Sünnî çatışmaları olmamıştır. Yapılacak alan araştırmalarında incelenen konu ile ilgili yapılması gerekenlerden biri incelenecek inanç gruplarının coğrafi dağılımı ve demografik yapısının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmamızın veri toplama yöntemi mülakat ve gözlem tekniğidir. Bunun yanında çalışmamızda yaman il ve ilçelerinde yaşayan lerin demografik yapısı, Türkiye İstatistik Kurumu 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) veri tabanından elde edilmiştir. Çalışmamızda yörede yaşayan lerin yaman nüfusuna oranı yaklaşık olarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeler: yaman, Alevi, Coğrafi Dağılım. Abstract Adiyaman Alevis Geographical Distribution and Demographical Structure Alawis, Sunnis and other religious groups live together, unity and cooperation in Adiyaman. There was not any conflict between Alawite and Sunnite in past and today. In studies on Alawite, their geographical distribution and demographical structure must be considered. In this article, our data method based on observation and interview. Besides, demographical structure of Alawis in Adiyaman took from system of enrolled population census based on address which did by Statistic Association of Turkey in year of Finally, we tried to find Alawis number approximately in comparison with Adiyaman population. Keywords: Adiyaman, Alevi Population, Geographical Distribution. Giriş yaman leri genellikle bir arada yaşarken, bazı yörelerde ise Sünnîlerle beraber yaşamaktadır. Bu bağlamda yaman, Alevi-Sünni, Türk-Kürt, Müslüman-Hristiyan olmak üzere birçok etnik Bu makale, yaman da Alevilik adlı doktora tezinin ilgili kısımları geliştirilerek hazırlanmıştır. * Yrd. Doç. Dr. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı, (fevzirencber@hotmail.com)

2 8 Fevzi RENÇBER unsur ve dine mensup kişilerin bir arada yaşadığı, Türkiye mozaiğinin en güzel örneklerini bünyesinde barındıran, huzurun, barışın, egemen olduğu, birlikte yaşama kültürünün yaşatıldığı ender şehirlerdendir. yaman merkez, Besni, Çelikhan, Gölbaşı, Kâhta ve Tut ilçelerinde ler bulunuyorken Samsat, Sincik ve Gerger ilçelerinde yerleşim birimi bulunmamaktadır. vatandaşların hangi yerleşim yerlerinde yaşadıkları, dede ve taliplerle yapılan görüşmeler ve gözlemlerle tespit edilmekle beraber yeri geldiğinde yazılı kaynak ve belgeler dikkate alınmıştır. yaman köylerindeki nüfusun genel nüfusa oranı ise dede ve taliplerin verdikleri bilgiler, yaptığımız mülakatlar ve alanda yaptığımız araştırmaların verileri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. yaman yöresinde Kureyşan, Memi Haciyan, Derviş Gevr, Seyyid Derviş Cemal, Ağu İçen, Üryan Hızır ocaklarına bağlı dede ve talipler bulunmaktadır. yaman yöresinde yaşayan ler altı ocağa bağlıdır. Aynı köylerde yaşayan talipler birbirinden farklı dedelere bağlı olduğundan köyleri ocaklara bağlı olarak sınıflandırmak çok zordur. Bu çalışma; ülkemizde lerin nüfus oranı hakkında yapılan tartışmalara bir nebze yararlı olacağı, ışık tutacağı kanaati göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Çalışmamızda yaman merkez ilçe başta olmak üzere diğer ilçelerde bulunan nüfus potansiyeli ve coğrafi dağılımı incelenmiştir. A-Merkez İlçesi Hısn-ı Mansur Kalesi nin bulunduğu merkez ilçenin kuzeyinde Çelikhan ve Malatya Doğanşehir ilçesi, doğusunda Kâhta, güneydoğusunda Samsat ilçesi ile Şanlıurfa Bozova ilçesi ve batısında Besni ilçesi bulunmaktadır. 1 Merkez ilçe Hısn-ı Mansur Kale si etrafında toplanmıştır. İlçe merkezinde bulunan tarihî yapılar ilçenin geçmişinin tarih öncesi devirlere dayandığını göstermektedir. Pirin, Haydaran, Palanlı, Gümüşkaya mağaraları merkez ilçedeki tarih öncesi 1 İbn Hurdazbih (300/913), El-Mesalikve'l-Memalik, çev. Murat Ağarı, İstanbul, Kitabevi, 2008, s. 68, 85, 149.

3 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014) 9 yapıtlardır. Tarih boyunca merkez ilçe birçok devletin hâkimiyeti altına girmiştir. İlçede Hititler, Bizanslılar, Emevîler, Abbasîler, Selçuklular, Eyyubîler, Memlükler, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur. İlçede Selçuklular ve Osmanlılar dönemine ait birçok cami, han ve hamam gibi tarihî eserler bulunmaktadır. Ulu Cami, Eskisaray Cami, Zey Cami, Paşa Hamamı bunlardan birkaçıdır. 2 Merkez ilçede, Sünnî, Süryani ve Ermeni nüfusu bulunmaktadır. Merkez ilçedeki yerleşim yerleri tablo 1 de verilmiştir. Tablo 1: Merkez İlçedeki Yerleşim Yerleri 1 Ahmethoca Karakoç * Bağdere * Akçalı Börkenek Bağlıca Büyükkırıklı Çatalağaç Çamyurdu Doğanlı Damdırmaz Gökçay Durukaynak Kavak Güneşli Kuşakkaya İpekli Mestan Karaağaç Sarıkaya Karagöl Uzunköy Karahaöyük Yazıbaşı Kayacık Göztepe Kayaönü Ağaçkonak Kındırali Boğazözü* Kızılcapınar* Çamlıca Koruköy Esence* 25 2 Geniş bilgi için bkz. Mustafa Sucu, yaman İli ve İlçeleri, Adana, Önder Matbaası, 1985, s ; yaman Valiliği, yaman İl Yıllığı-1994, Ankara, Çağdaş Hizmetler Basım, 1994, s Yıldız işaretli köylerde ve Sünniler iç içe yaşadığından dolayı bu yerlerdeki nüfusunun oranı, genel nüfusun yarısından fazla veya az olabilir. Bu ihtimalden dolayı bu tür yerleşim yerlerinde genel nüfusun % 50 si olarak kabul edilmiştir.

4 10 Fevzi RENÇBER 18 Kuştepe* Kaşköy* Oluklu Kozan Payamlı Kömür* Tekpınar Varlık Yarmakaya Yedioluk Yaylakonak Atakent * Yeniköy Kızılcahöyük Dardağan Yayladamı Ulubaba Yeşilova Ataköy Çamgazi Akhisar Merkez 35000~ 4 29 Karakoç * 130 Toplam Akçalı 279 Merkez ilçenin nüfusu TUİK 2011 verilerine göre dir. Merkez ilçeye bağlı 130 köy bulunmaktadır. Merkez ilçesine bağlı köylerin 56 sında ler ikamet etmekte ve bu köylerin 10 tanesinde ler ve Sünnîler beraber yaşamaktadır. Merkez ilçe ve köylerinde tahminen vatandaş bulunmaktadır. toplam nüfusunun merkez ilçe toplam nüfusuna oranı yaklaşık % 20,6 dır. B-Besni İlçesi Besni ilçesi, yaman ın batısında bulunmaktadır. Kuzeyde Tut ilçesi, doğuda merkez ilçe, güneyde Gaziantep ve batıda Gölbaşı ile komşudur. Besni ilçesine bağlı 68 köy bulunmaktadır. Besni ilçesi 1954 yılında yaman a bağlı bir ilçe olmuştur. Geçmişten günümüze Hasen, Bathesna, Behişti, Bisni, Behisni ve Besni şeklinde adlandırılmıştır. 5 Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde ahalisinin Müslüman Türkmenlerden olduğunu, 9 varoşunun ve altı mahallesinin bulunduğunu, mahalledeki camilerinin güzel olduğunu, iki medresesinin, iki ilkokulunun, dört hamamının, güzel bir meydanının, dükkânının bulunduğunu ve güzel bahçelerinin meşhur ol- 4 Yukarıda kullandığımız işaret yaklaşık anlamında kullanılmıştır. 5 Solakzâde, Solak-Zâde Tarihi, haz. Vahid Çabuk, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1989, I, s ; Murat Gökhan Dalyan, Başlangıcından 1570 yılına Kadar yaman Tarihi, Ankara, Reform Matbaası, 2007, s. 3-4.

5 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014) 11 duğunu anlatır. 6 Besni ilçesi, tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Besni Kalesi, Besni Harabeleri, Ulu Cami, Göksu Köprüsü ilçedeki tarihî yerlerdir. 7 Besni ilçesindeki yerleşim birimleri tablo 2 de verilmiştir. Tablo 2: Besni İlçesindeki Yerleşim Yerleri 1 Akpınar Gümüşlü Beşkoz 58 7 Şambayat 750 Beldesi 3 Burunçayır Konuklu Köyü Akkuyu Merkez 600~ 5 Yoldüzü Karalar* 117 Toplam 4390 yaman Besni ilçesinin toplam nüfusu tür. Besni ilçesinin nüfusunun toplamı, kesin olmayan verilere göre dır. toplam nüfusunun Besni toplam nüfusuna oranı yaklaşık olarak % 5,5 tir. C-Çelikhan İlçesi Çelikhan ilçesinin doğusunda Sincik ve Kâhta, güneyinde merkez ilçe, batısında Malatya-Doğanşehir ilçesi, kuzeyinde ise Malatya bulunmaktadır. Çelikhan ilçesi yakın tarihte kurulmuştur. Cumhuriyet öncesi köy olan Çelikhan, 1954 yılında yaman iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir. İlçeye bağlı 19 köy bulunmaktadır. 8 Bu köylerin beşinde vatandaşlar ikamet etmektedir. Çelikhan ilçesinde yerleşim merkezleri tablo 3 te verilmiştir. 6 Evliya Çelebi, Seyahatname, haz. Yücel Dağlı, Seyit Ali Kahraman, Robert Dankoff, İbrahim Sezgin, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, IX, s Geniş bilgi için bkz. Mustafa Sucu, a.g.e., s ; yaman Valiliği, a.g.e., s Geniş bilgi için bkz. Mustafa Sucu, a.g.e., s ; yaman Valiliği, a.g.e., s. 152.

6 12 Fevzi RENÇBER Tablo 3 Çelikhan İlçesindeki Yerleşim Yerleri 1 Köseuşağı * Yeşilyayla* 61 2 Pınarbaşı Aksu Recepköy 282 Toplam 4206 yaman Çelikhan ilçesinin toplam nüfusu ve buradaki nüfusun tahmini olarak 4206 dır. Çelikhan daki nüfusun, Çelikhan ilçesinin toplam nüfusuna oranı, % 27,6 dır. D-Gölbaşı İlçesi Gölbaşı İlçesi 1958 yılına kadar Besni ilçesine bağlı bir köyken sonrasında ilçe haline getirilerek yaman iline bağlanmıştır. Gölbaşı, merkez ilçenin batısındadır. Kuzeyinde Malatya, doğusunda Besni ve Tut, güneyinde Gaziantep ve Araban, batısında Kahramanmaraş bulunmaktadır. Tarihsel geçmişi fazla olmamakla beraber ilçedeki Belören ve Nasırlı köylerindeki mağaralar, Altınlı Köprü, Vijne Köprüsü ve Paşa Köprüsü tarihî kalıntılardır. 9 İlçedeki yerleşim yerleri tablo 4 te verilmiştir. Tablo 4: Gölbaşı İlçesindeki Yerleşim Yerleri 1 Savran * Yeniköy Yarbaşı Merkez 4000~ 3 Çelikköy Toplam Haydarlı 419 İlçe nüfusu tır. İlçeye bağlı 35 köy vardır. Bu köylerin beşinde ve ilçe merkezinde halk bulunmaktadır. Bunların sadece birinde Sünnîlerle ler beraber oturmaktadırlar. Bu ilçede sayısı tahminen 5942 dir. Gölbaşı merkezinde 4000 yaşamaktadır. nüfusun toplam nüfustaki payı yaklaşık olarak % 12,5 tir. 9 Geniş bilgi için bkz. Mustafa Sucu, a.g.e., s ; yaman Valiliği, a.g.e., s. 157.

7 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014) 13 E-Kâhta İlçesi Tarihsel geçmişe sahip olan Kâhta, birçok medeniyetin doğuş yeri olan Mezopotamya ya yakınlığı nedeniyle tarihî süreç içerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim merkezidir. Doğu, güney ve güneydoğusunda Atatürk Barajı, batısında merkez ilçe, kuzeyinde ise Sincik ve Gerger bulunmaktadır. Kâhta 1954 yılında yaman a bağlı bir ilçe haline getirilmiştir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde ahalisinin Türkmenlerden oluştuğunu, Kâhta nın Malatya iline bağlı bir subaşılık olduğunu, mamur bir kasaba olduğunu, halkın şeriat-ı mutahhareye tabi olduğunu ve camilerinin, hanlarının, hamamlarının bulunduğunu anlatır. 10 Eski Kâhta Kalesi, Derik Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi, Koris Kalesi ve Nemrut Dağı ilçedeki tarihî yerlerdendir. 11 İlçeye bağlı 98 köy bulunmaktadır. 12 Kâhta ilçesindeki yerleşim yerleri tablo 5 te verilmiştir. Tablo 5: Kâhta İlçesindeki Yerleşim Yerleri 1 Ortanca Köyü 420 Toplam Bağlar Mah. 448 yaman Kâhta ilçesinin toplam nüfusu dir. Burada lerin yaşadığı bir köy ve bir mahalle bulunmaktadır. Bu iki yerleşim yerinde toplam nüfusu yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi 868 dir. Kâhta ilçesinde nüfusun toplam nüfusa oranı, % 0,007 dir. 10 Evliya Çelebi, a.g.e., III, s. 21, Geniş bilgi için bkz. Ekrem Demir, Kâhta nın Kuruluşu, Gelişmesi ve Bugünkü Fonksiyonel Özellikleri, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, XXIV, S. 1, 2004, s ; Mustafa Sucu, a.g.e., s yaman Valiliği, a.g.e., s. 160.

8 14 Fevzi RENÇBER F-Tut İlçesi Tut ilçesinin kuzeyinde Malatya, güneyinde Besni, batısında Gölbaşı, doğusunda merkez ilçe bulunmaktadır. Tut Torosların doğudaki uzantısı olan Akdağ ın güney eteklerinde yer alır. Tut, Besni ilçesine bağlıyken, 1990 yılında yaman a bağlı bir ilçe haline gelmiştir. İlçeye bağlı 14 köy bulunmaktadır. 13 Tut ilçesinde sadece bir köyde ler ikamet etmektedirler. İlçedeki yerleşim yeri tablo 6 da verilmiştir. Tablo 6: Tut İlçesindeki Yerleşim Yerleri 1 Yalankoz 532 Toplam 532 yaman Tut ilçesinin toplam nüfusu dur. Tut ilçesinde sadece Yalankoz köyünde ler bulunmaktadır. Yalankoz köyünün nüfusunun Tut ilçesinin nüfusuna oranı % 2,6 dır. yaman merkez ve ilçelerde yaptığımız araştırmalar neticesinde tespit edebildiğimiz kadarıyla tahminen vatandaş yaşamaktadır. yaman ın toplam nüfusu dir. Daha önce farklı yöntemler kullanılarak yapılan çalışmalarda yörede yaşayan lerin toplam nüfusa oranı Rıza Yürükoğlu tarafından % 60 olarak 14, İlyas Üzüm tarafından ise % 20 olarak gösterilmiştir. 15 Alanına inerek yaptığımız araştırmaların neticesinde elde ettiğimiz veriler ise, yöredeki nüfusun toplam il nüfusuna oranının yaklaşık olarak % 11,8 olduğunu göstermiştir. 13 yaman Valiliği, a.g.e., s Rıza Yürükoğlu, Okunacak En Büyük Kitap İnsandır: Tarihte ve Günümüzde lik, İstanbul, Alev Yayınevi, 1990, s İlyas Üzüm, Günümüz liği, İstanbul, İsam Yayınları, 1997, s

9 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014) 15 SONUÇ Özellikle nüfus tespitine dönük çalışmalarda en sağlıklı veriler, alana inilerek yapılan çalışmalarla elde edilebilir. Bundan dolayı ortaya çıkardığımız sonucun daha önce ortaya konulan yüzdelik dilimlerle kıyaslandığında en sağlam veri olduğu düşüncesindeyiz. Bölge üzerine yapılan araştırmalarda elde edilen veriler arasındaki yüksek fark çok şaşırtıcıdır. Yaptığımız gezi, gözlem ve yüz yüze görüşmeler neticesinde il genelinde köylerin on beşinde ve Sünnîler birlikte yaşamakta; altmış üçünde ise sadece ler nüfus bulunmaktadır. yaman genelinde nüfusun yoğun olarak bulunduğu yerler sırasıyla yaman merkez ve merkeze bağlı bazı köyler, Gölbaşı, Besni ve Çelikhan dır. Kâhta ilçesinde iki yerleşim yerinde, Tut ilçesinde sadece bir yerleşim yerinde ler yaşamaktadır. Ayrıca yaman a bağlı Gerger, Samsat ve Sincik ilçelerinde yerleşim yerleri bulunmamaktadır. Yörede yaşayan lerin yaman nüfusuna oranı yaklaşık % 11,8 dir. yaman yöresinde ve Sünnîler birlik ve beraberlik içinde yaşamaktadırlar.

10 16 Fevzi RENÇBER KAYNAKÇA yaman Valiliği, yaman İl Yıllığı-1994, Ankara, Çağdaş Hizmetler Basım, Ekrem Demir, Kâhta nın Kuruluşu, Gelişmesi ve Bugünkü Fonksiyonel Özellikleri,Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, XXIV, S. 1, Evliya Çelebi, Seyahatname, haz. Yücel Dağlı, Seyit Ali Kahraman, Robert Dankoff, İbrahim Sezgin, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları İbn Hurdazbih (300/913), El-Mesalikve'l-Memalik, çev. Murat Ağarı, İstanbul, Kitabevi, İlyas Üzüm, Günümüz liği, İstanbul, İsam Yayınları, Murat Gökhan Dalyan, Başlangıcından 1570 yılına Kadar yaman Tarihi, Ankara, Reform Matbaası, Mustafa Sucu, yaman İli ve İlçeleri, Adana, Önder Matbaası, Rıza Yürükoğlu, Okunacak En Büyük Kitap İnsandır: Tarihte ve Günümüzde lik, İstanbul, Alev Yayınevi, Solakzâde, Solak-Zâde Tarihi, haz. Vahid Çabuk, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1989.

11 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014) 17 EK: FOTOĞRAFLAR Kırmızı renkli yerler; yerleşim yerlerini, Mavi renkli yerler; karışık yerleşim yerlerini göstermektedir. ( )

12 18 Fevzi RENÇBER Talipler yöresel kıyafetleriyle cem erkânı yürütürken.

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 7 Sayı: 1 BAHAR 2014

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 7 Sayı: 1 BAHAR 2014 ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Makaleler Adıyaman Alevilerinin Coğrafi Dağılımları ve Demografik Yapısı Fevzi RENÇBER Şia da İmamiyye ve Zeydiyye Özelinde- Ezelî Yazgı Algısının

Detaylı

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi KARAR NO : 2011/213 KARAR TARİHİ : 05 EYLÜL 2011 hazır bulunan (29) üyenin iştirakiyle Meclis Başkanı H. Necmi İlimiz Merkez ilçesi Yeniköy köyü ve Göksu çayı üzerinde kurulması düşünülen Doğankaya, Şambayat,

Detaylı

MAKİNA EKİPMAN LİSTESİ Makine Hibe Ekipman Tutar Türü. Başvuru No. Yatırımcı Adı. Adres. Sıra No

MAKİNA EKİPMAN LİSTESİ Makine Hibe Ekipman Tutar Türü. Başvuru No. Yatırımcı Adı. Adres. Sıra No Başvuru No Yatırımcı Adı MAKİNA EKİPMAN LİSTESİ Makine Hibe Ekipman Tutar Türü Sıra No İlçe Köy Adres 1 10.02.00682 NESRİN GÜRBÜZ TUT YEŞİLYURT Pülverizatör 2350 No : 39/ YEŞİLYURT / MERKEZ / TUT / ADIYAMAN

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

OKUL ADI İL İLÇE Besni Anadolu İmam Hatip Lisesi ADIYAMAN BESNİ Safyün Hatice Gölbaşı İlkokulu ADIYAMAN BESNİ Dörtyol Köyü İlkokulu ADIYAMAN BESNİ

OKUL ADI İL İLÇE Besni Anadolu İmam Hatip Lisesi ADIYAMAN BESNİ Safyün Hatice Gölbaşı İlkokulu ADIYAMAN BESNİ Dörtyol Köyü İlkokulu ADIYAMAN BESNİ OKUL ADI İL İLÇE Besni Anadolu İmam Hatip Lisesi ADIYAMAN BESNİ Safyün Hatice Gölbaşı İlkokulu ADIYAMAN BESNİ Dörtyol Köyü İlkokulu ADIYAMAN BESNİ Ören İlkokulu ADIYAMAN BESNİ Levzin İlkokulu ADIYAMAN

Detaylı

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Yayınları Araştırma Eserleri Serisi Nu: 7. Emeviler den Arap Baharı na HALEP TÜRKMENLERİ

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Yayınları Araştırma Eserleri Serisi Nu: 7. Emeviler den Arap Baharı na HALEP TÜRKMENLERİ Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Yayınları Araştırma Eserleri Serisi Nu: 7 Emeviler den Arap Baharı na HALEP TÜRKMENLERİ Dr. Ahmet Emin Dağ İstanbul, 2015 Emeviler den Arap Baharı na HALEP TÜRKMENLERİ

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

Karar Tarihi 02.07.2012 Dönem No 2012/7 Birleşim No 1 Karar No 179 Oturum No 1 Toplantı No 1 K A R A R

Karar Tarihi 02.07.2012 Dönem No 2012/7 Birleşim No 1 Karar No 179 Oturum No 1 Toplantı No 1 K A R A R Karar Tarihi 02.07.2012 Dönem No 2012/7 Birleşim No 1 Karar No 179 Oturum No 1 Toplantı No 1 Adıyaman İli Merkez İpekli köyü 751 nolu parsel üzerinde Otobüs Terminali yapılması amaçlı hazırlanan 1/5000

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Mustafa EKİNCİ İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Eposta : mekinci@harran.edu.tr Telefon : 0414 318 3503 ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Erdebil Tekkesi nin Kuruluşu,

Detaylı

Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu

Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu Dünya Mirası Gezginleri Derneği ve Sultan Tur Organizasyonu (TÜRSAB A-752) ile 1 Kabul edilen 3 Aday olarak önerilen UNESCO Dünya Miraslarının görüleceği Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu 17 Mayıs 2013

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

MEDENİYETLER DİYALOĞU ULUSLARARASI SEMPOZYUM

MEDENİYETLER DİYALOĞU ULUSLARARASI SEMPOZYUM MEDENİYETLER DİYALOĞU ULUSLARARASI SEMPOZYUM 3-9 MAYIS 2014 TÜRKİYE MEDENİYETLER DİYALOĞU ULUSLARARASI SEMPOZYUMU İSTANBUL - TÜRKİYE AÇILIŞ OTURUMU 4 MAYIS 2014 PAZAR, 10.00-13.00 CEMAL REŞİT REY KONSER

Detaylı

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU Sayfa 1 / 10 Ajans Adı: İpekyolu Kalkınma Ajansı Bütçe Dönemi: 2016 İlgili Tarihi Aralığı: 01.01.2016-31.12.2016 BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU BÜTÇE GİDERLERİ TABLOSU HESAP KODU BÜTÇE GİDERİNİN TÜRÜ

Detaylı

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU Sayfa 1 / 10 Ajans Adı: İpekyolu Kalkınma Ajansı Bütçe Dönemi: 2017 İlgili Tarihi Aralığı: 01.01.2017-31.03.2017 BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU BÜTÇE GİDERLERİ TABLOSU HESAP KODU BÜTÇE GİDERİNİN TÜRÜ

Detaylı

SİVEREK İLÇEMİZ. Siverek

SİVEREK İLÇEMİZ. Siverek SİVEREK İLÇEMİZ Siverek Şanlıurfa merkez ilçesine 96 km uzaklıkta olan ilçenin 2012 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 227.017 kişidir. İlçe batısında Adıyaman ın Kâhta ilçesi, batıdan kuzeye doğru ise

Detaylı

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU

BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU Sayfa 1 / 10 Ajans Adı: İpekyolu Kalkınma Ajansı Bütçe Dönemi: 2018 İlgili Tarihi Aralığı: 01.01.2018-31.12.2018 BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU BÜTÇE GİDERLERİ TABLOSU HESAP KODU BÜTÇE GİDERİNİN TÜRÜ

Detaylı

İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları GÜZELBAHÇE

İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları GÜZELBAHÇE 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları GÜZELBAHÇE 2014 2023 İzmir Bölge Planı Yönetişim Çerçevesi ve Süreç Tasarımı 2014-2023 İzmir Bölge Planlama Süreci Basın ve Bilgilendirme Toplantısı İlçe Toplantıları

Detaylı

Adıyaman TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar

Adıyaman TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar On5yirmi5.com Adıyaman TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar 2015-2016 yılı Adıyaman Teog hangi liselerde boş kontenjan var, e-okul için taban puanları, toplam kontenjları ve TEOG okul türleri işte

Detaylı

KÖYDES 2013 YILI ÖDENEK TAKİP CETVELİ

KÖYDES 2013 YILI ÖDENEK TAKİP CETVELİ KÖYDES 2013 YILI ÖDENEK TAKİP CETVELİ (2013 İTİBARIYLA) İŞLERİN NİTELİĞİ PROGRAM SENE BAŞI ÖDENEĞİ DEĞİŞİKLİĞİ SONUCU GÖNDERİLEN ÖDENEK (TL) NEMA GELİRİ (TL) SÖZLEŞMEYE BAĞLANMIŞ ÖDENEK (TL) YAPILAN HARCAMA

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ KİTAP - Osmanlı Kuruluş Dönemi Bursa Vakfiyeleri, Yayına Hazırlayanlar, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim- Dr. Hasan Basri Öcalan, Osmangazi Belediyesi Yayınları, İstanbul

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

ADIYAMAN İLİ 2002-2014 DEĞERLENDİRME RAPORU

ADIYAMAN İLİ 2002-2014 DEĞERLENDİRME RAPORU ADIYAMAN İLİ 2014 DEĞERLENDİRME RAPORU İLİN TARİHÇESİ Adıyaman yöresinde Hititliler, Asurlular, Hurriler, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommageneliler, Romalılar ve Bizanslılar yaşamıştır. Şehri 8. yüzyılda

Detaylı

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 03-05 Ekim / October 2013 Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 2014 I Anadolu Alevî olarak nitelendirilebilir. 1 Bu tarihsel ve sosyal A Alevî Alevî Alevî Anadolu Alevî Alevî - r. 2, Alevî - - - - 1 Mehmet Yaman,

Detaylı

SUNUŞ. Ramazan SODAN Adıyaman Valisi

SUNUŞ. Ramazan SODAN Adıyaman Valisi SUNUŞ Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin batısında yer alan doğal güzellikleri tarihi ve kültürel zenginlikleriyle önemli turizm potansiyeline sahip bir ilimizdir. İlimiz tarihi zenginlik, doğal ve

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981 Doktora Tarih Atatürk Üniversitesi 1985

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981 Doktora Tarih Atatürk Üniversitesi 1985 1. Adı Soyadı : MEHMET ÇELİK 2. Doğum Tarihi: 05 Haziran 195. Unvanı : Prof.Dr.. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Lisans İlahiyat Atatürk Üniversitesi 1979 Y. Lisans Tarih Atatürk Üniversitesi 1981

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

HAKK MUHAMMED ALİ AŞKI ADIYAMAN ALEVİLERİ Fevzi Rençber Gece Kitaplığı, Ankara, 2016, 2. Basım, 304 sayfa ISBN Muhammed Cihat ORUÇ

HAKK MUHAMMED ALİ AŞKI ADIYAMAN ALEVİLERİ Fevzi Rençber Gece Kitaplığı, Ankara, 2016, 2. Basım, 304 sayfa ISBN Muhammed Cihat ORUÇ e-makâlât www.emakalat.com ISSN 1309-5803 Mezhep Araştırmaları Dergisi 10, sy. 2 (Güz 2017): 679-686 Journal of Islamic Sects Research 10, no. 2 (Fall 2017): 679-686 Kitap Tanıtımı Book-Review HAKK MUHAMMED

Detaylı

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU DİCLE ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 02 MART 2017 ADIYAMAN SAMSAT DEPREMİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu Maden Müh.Böl.Genel

Detaylı

64 GÜNEYDO U ANADOLU REHBER

64 GÜNEYDO U ANADOLU REHBER ADIYAMAN 11/15/07 3:48 PM Page 64 64 GÜNEYDO U ANADOLU REHBER Nemrut Dağı Tapınağı ADIYAMAN 11/15/07 3:48 PM Page 65 ADIYAMAN 65 Ad yaman ADIYAMAN 11/27/07 3:22 PM Page 66 66 GÜNEYDO U ANADOLU REHBER Bir

Detaylı

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi Karar Tarihi 04.03.2013 Dönem No 2013/3 Birleşim No 1 Karar No 041 Oturum No 1 Toplantı No 1 hazır bulunan (29) üyenin iştirakiyle Meclis Başkanı H. Necmi İmar ve Bayındırlık Komisyonunca hazırlanan 14.02.2013

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

Bayraklı İlçe Raporu

Bayraklı İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 37 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 309.137 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 8.350 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

BÖLGE HAKEM HASTANELER LİSTESİ İl Kurum Adı Türü Tescil Edilen Rolü

BÖLGE HAKEM HASTANELER LİSTESİ İl Kurum Adı Türü Tescil Edilen Rolü Sıra No BÖLGE HAKEM HASTANELER LİSTESİ EK-20 İl Kurum Adı Türü Tescil Edilen Rolü 1 ADANA T.C.Sağlık Bakanlığı Adana Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune 2 ADIYAMAN T.C.Sağlık

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

BAYAN DİN GÖREVLİSİNİN İMAJI VE MESLEĞİNİ TEMSİL GÜCÜ -Çorum Örneği-

BAYAN DİN GÖREVLİSİNİN İMAJI VE MESLEĞİNİ TEMSİL GÜCÜ -Çorum Örneği- T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı BAYAN DİN GÖREVLİSİNİN İMAJI VE MESLEĞİNİ TEMSİL GÜCÜ -Çorum Örneği- Lütfiye HACIİSMAİLOĞLU Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme, çeviri, arşiv belgeleri, nekroloji, kitap eleştirisi ve tanıtımı, sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir yerde,

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

AKHİSAR ( MANİSA ) NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU AKHİSAR ( MANİSA ) HACIİSHAK MAHALLESİ, 950 ADA, 12 PARSEL NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN: KÜÇÜK PLANLAMA TASARIM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. OYA KÜÇÜK NALBANT ADRES : RAGIPBEY MAH. 17 SOKAK NO:20

Detaylı

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi K A R A R

T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ İl Genel Meclisi K A R A R Karar Tarihi 01.11.2012 Dönem No 2012/11 Birleşim No 1 Karar No 283 Oturum No 1 Toplantı No 1 hazır bulunan (29) üyenin iştirakiyle Meclis Başkanı H.Necmi BAYKAN ın başkanlığında 30 üye ile toplandı. 2013

Detaylı

2014 YILI MAKİNE EKİPMAN BAHÇE TRAKTÖRÜLERİ(YEDEK LİSTE) ALFABETİK SIRAYA GÖRE SIRALANMIŞTIR. Makine Hibe Sıra Başvuru No Yatırımcı Adı İlçe Köy

2014 YILI MAKİNE EKİPMAN BAHÇE TRAKTÖRÜLERİ(YEDEK LİSTE) ALFABETİK SIRAYA GÖRE SIRALANMIŞTIR. Makine Hibe Sıra Başvuru No Yatırımcı Adı İlçe Köy 2014 YILI MAKİNE EKİPMAN BAHÇE TRAKTÖRÜLERİ(YEDEK LİSTE) ALFABETİK SIRAYA GÖRE SIRALANMIŞTIR. Makine Hibe Sıra Başvuru No Yatırımcı Adı İlçe Köy Ekipman Tutar No Türü Adres 1 10.02.00681 ABDULKADİR KÖSELER

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 25 MART 2019 YAĞCA-HEKİMHAN MALATYA DEPREMİ BASIN BÜLTENİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 25 MART 2019 YAĞCA-HEKİMHAN MALATYA DEPREMİ BASIN BÜLTENİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 25 MART 2019 YAĞCA-HEKİMHAN MALATYA DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 25 Mart 2019 tarihinde Yağca-Hekimhan-Malatya merkez

Detaylı

H. Necmi BAYKAN Sayit CİNER Mahmut ŞAHİN Meclis Başkanı Kâtip Kâtip

H. Necmi BAYKAN Sayit CİNER Mahmut ŞAHİN Meclis Başkanı Kâtip Kâtip Karar Tarihi 01.08.2012 Dönem No 2012/8 Birleşim No 1 Karar No 205 Oturum No 1 Toplantı No 1 hazır bulunan (27) üyenin iştirakiyle Meclis Başkanı H. Necmi BAYKAN ın başkanlığında 28 üye ile toplandı. İlimiz

Detaylı

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015 SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI Ekim - 2015 İÇİNDEKİLER 1.ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ 2. DEMOĞRAFİK BİLGİLER 3. ARAŞTIRMA SONUÇLARI 2 SUNUŞ TÜSİAR 2002 den beri araştırma sektöründe faaliyet

Detaylı

GAP BÖLGESEL TAŞIMACILIK VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ

GAP BÖLGESEL TAŞIMACILIK VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ GAP BÖLGESİ ULAŞIM VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ (Türkçe ve İngilizce); Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (TBDST - Temel Mühendislik, Dapta Mühendislik, Su-Yapı Mühendislik ve Danışmanlık,

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 CUMA-CUMARTESİ-PAZAR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KONGRE ve KÜLTÜR MERKEZİ KAMPÜS / GAZİANTEP

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR. (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.)

TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR. (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.) TÜRKİYE DE DİLLER VE ETNİK GRUPLAR (Ahmet BURAN-Berna YÜKSEL ÇAK, Akçağ Yayınları, Ankara 2012, 318 s.) Murat AKA Eski dünyanın en önemli medeniyet merkezlerinden olan Anadolu yüzyıllardır değişik milletlere

Detaylı

ILISU KASABASI. Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

ILISU KASABASI. Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ILISU KASABASI Ramazan ÖZDEMİR TC AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ILISU KASABASI GÜZELYURT, AKSARAY 1. GENEL TANITIM Ilısu kasabasının kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak

Detaylı

T. C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YAKINÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI

T. C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YAKINÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI T. C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI YAKINÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI ATATÜRK BARAJI'NIN İNŞASI SONRASINDA ADIYAMAN VİLAYETİ MERKEZ KAZASINDAKİ KÖY KURULUŞLARI Yüksek Lisans

Detaylı

İl Adı İlçe Adı Kurum Adı Adres Telefon ADIYAMAN BESNİ ABIMISTIK İLKOKULU ÇAKIRHÖYÜK BELDESİ ABİMISTIK MAH. (416) 396 12 19

İl Adı İlçe Adı Kurum Adı Adres Telefon ADIYAMAN BESNİ ABIMISTIK İLKOKULU ÇAKIRHÖYÜK BELDESİ ABİMISTIK MAH. (416) 396 12 19 İl Adı İlçe Adı Kurum Adı Adres Telefon ABIMISTIK İLK ÇAKIRHÖYÜK BELDESİ ABİMISTIK MAH. (416) 396 12 19 A.C.YAMAZAKİ İLK A.C.YAMAZAKİ İLKÖĞRETİM A.C.YAMAZAKİ ORTA AHMET-EMİNE ÇİL İLKÖĞRETİM VE İŞ HASAN

Detaylı

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ 5 GENEL HİZMET BİLGİLERİ RAPORU BÜLTENİ www.tkhk.gov.tr 1 KAMU HASTANE BİRLİKLERİ GENEL HİZMET BİLGİLERİ RAPORU BÜLTENİ - 2015 Telif Hakkı Sahibi: Türkiye Kamu neleri Kurumu, 2016.

Detaylı

BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ

BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ BULDAN ÖRNEĞİNDE DENİZLİ YÖRESİ ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜRÜ Prof. Dr. Filiz KILIÇ *, Araş. Gör. Tuncay BÜLBÜL**, Uzm. Coşkun KÖKEL*** *Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,

Detaylı

Kâhta nın Kuruluşu, Gelişmesi ve Bugünkü Fonksiyonel Özellikleri. Establishment, Development and Current Functional Characteristics of Kâhta

Kâhta nın Kuruluşu, Gelişmesi ve Bugünkü Fonksiyonel Özellikleri. Establishment, Development and Current Functional Characteristics of Kâhta GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı1 (2004) 227-247 Kâhta nın Kuruluşu, Gelişmesi ve Bugünkü Fonksiyonel Özellikleri Establishment, Development and Current Functional Characteristics of Kâhta

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme makalesi, çeviri, arşiv belgeleri, kitap eleştirisi ve tanıtımı, ölüm ve sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN)

SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN) SOSYAL BİLGİLER 7 ESKİ VE YENİ MÜFREDAT KARŞILAŞTIRMASI (ÜNİTE YERLERİ DEĞİŞTİRİLMEDEN) ESKİ MÜFREDAT 1.ÜNİTE İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ 1. İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark

Detaylı

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Bülteni

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Bülteni KTSO BAŞKANLARINDAN KARAMAN OSB DE ÇIKAN BÜYÜK YANGIN A GEÇMİŞ OLSUN MESAJI Odası Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Odası Meclis Başkanı Toktay, Organize Sanayi Bölgesinde

Detaylı

. Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Lefkoşa - KKTC

. Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Lefkoşa - KKTC . Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Tarihte Kıbrıs (11 13 Nisan 2016) The I st International Symposium on Mediterranean Karpasia Cyprus in History (April 11-13, 2016) Lefkoşa - KKTC Kıbrıs, tarihin

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

www.idealistyapi.com.tr Sadece ev sahibi olmak değil İstanbul un kalbinde yaşamak İstanbul, Geleneklerinden ödün vermeden Osmanlı dan bug ne tarihi yapısını kor yan, İstanbul un en eski semtlerinden olan

Detaylı

Güzelbahçe İlçe Raporu

Güzelbahçe İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 116,91 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 28.469 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 243 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

Güzelbahçe İlçe Raporu

Güzelbahçe İlçe Raporu 2014-2023 İzmir Bölge Planı İlçe Toplantıları Mayıs, 2013 Nüfus Yapısı Genel Bilgiler Yüzölçümü, 2002: 116,91 km 2 Nüfus, ADNKS, 2012: 28.469 kişi Nüfus Yoğunluğu, 2012: 243 kişi Şehirleşme Oranı, 2012:

Detaylı

Nüfus ve Göç Population and Migration

Nüfus ve Göç Population and Migration 1 Nüfus ve Göç Population and Migration Nü f u s v e Gö ç Po p u l a t i o n a n d Mi g r a t i o n 1.1 Nüfus, yıllık nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu, 2007-2017 Population, annual growth rate of population

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 6920 VE 6921 PARSELLERE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 6920 VE 6921 PARSELLERE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 6920 VE 6921 PARSELLERE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2 NO:146/217

Detaylı

ADIYAMAN ALEVÎLERİNDE TÜRBE VEYA YATIR ZİYARETİ *

ADIYAMAN ALEVÎLERİNDE TÜRBE VEYA YATIR ZİYARETİ * Özet ADIYAMAN ALEVÎLERİNDE TÜRBE VEYA YATIR ZİYARETİ * Fevzi RENÇBER ** Türbe ve yatır geleneği, genelde Anadolu Alevîlerinde özelde ise Adıyaman Alevîleri arasında uygulana gelen önemli dini fenomenlerden

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz.

Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz. 1 2 Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz. Doç. Dr. Orhan YILMAZ 1962 doğumlu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü nü bitirdi. 1997 yılında University of Aberdeen

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Göç İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNK) sonuçları veri tabanı ve 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre,

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA MERKEZİNİN 2003 YILI FAALİYETLERİ

TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA MERKEZİNİN 2003 YILI FAALİYETLERİ TÜRK KÜLTÜRÜ VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA MERKEZİNİN 2003 YILI FAALİYETLERİ ÖZET Bu bölümde, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezinin 2003 yılında yaptığı bazı önemli faaliyetlerin

Detaylı

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 2148-0494 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Cilt/Volume: 1 Yıl /Year: 1 Sayı/Issue: 2 Güz/Autumn 2013 Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 1

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ İÇ GÖÇ RAPORU 22.07.2014 Eğer bir ülkede gelişmiş bölgelerde büyük

Detaylı

ÖN ARAŞTIRMA. 1. İl Grubu: İstanbul Yalova Sakarya Kocaeli 2. İl Grubu: Bolu Eskişehir Afyon K. Isparta Burdur

ÖN ARAŞTIRMA. 1. İl Grubu: İstanbul Yalova Sakarya Kocaeli 2. İl Grubu: Bolu Eskişehir Afyon K. Isparta Burdur ÖN ARAŞTIRMA Saha Öncesi Yapılan Ön Araştırma SAHA ÖNCESİ YAPILAN ÖN ARAŞTIRMA: ARAŞTIRMA KONUSU VE PROBLEMİN SINIRLANDIRILMASI: Türkiye Geleneksel Kültür Haritası kapsamında gerçekleştirilen köy araştırmamız

Detaylı

BURSA İLİ, İNEGÖL İLÇESİ, YENİCEKÖY MAHALLESİ 4290 NUMARALI PARSEL VE 546 ADA 5,6,7 VE 8

BURSA İLİ, İNEGÖL İLÇESİ, YENİCEKÖY MAHALLESİ 4290 NUMARALI PARSEL VE 546 ADA 5,6,7 VE 8 BURSA İLİ, İNEGÖL İLÇESİ, YENİCEKÖY MAHALLESİ 4290 NUMARALI PARSEL VE 546 ADA 5,6,7 VE 8 PARSELLERE AİT 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1.PLANLAMA ALANININ TANIMI Planlama

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

2014 YILI ADIYAMAN İLİ YATIRIM PROGRAMI A-BİTİŞ YILI

2014 YILI ADIYAMAN İLİ YATIRIM PROGRAMI A-BİTİŞ YILI SEKTÖRÜ: TARIMSAL SULAMA PROJE SAHİBİ: DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 ADIYAMAN İLİ YATIRIM PROGRAMI (BİN TL) BAŞLAM PROJE TUTARI 2013 SONUNA KADAR (İL VE TAHMİNİ KÜMÜLATİF 1997A010080 -Kahta(GAP)

Detaylı

Soykut, R. (1980). İnsanlık Bilimi Ahilik. Ankara: Afsaroğlu Matb..

Soykut, R. (1980). İnsanlık Bilimi Ahilik. Ankara: Afsaroğlu Matb.. Arşiv 2012 Soykut, R. (1980). İnsanlık Bilimi Ahilik. Ankara: Afsaroğlu Matb.. Arıcı, K. (1993). "Ahilik ve Çalışma Hayatımız: Ahilik Kültürünün Günümüzde Uygulanabilirliği Meselesi". Türkiye Esnaf-Sanatkarlar

Detaylı

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir.

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir. Araştırmanın Yapıldığı Kayacık Köyü Hakkında Genel Bilgiler KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER KAYACIK İSMİNİN KAYNAĞI Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI...

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... İ Ç İ NDEKİ LER Önsöz... v Tablolar Dizini... xv Grafikler Dizini... xix Giriş... 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... 7 A.1. Kağızman İlçesinin Tarihçesi... 7 A.1.1. Tarih Öncesi Dönem...

Detaylı

PAŞAKÖY MAHALLESİ. Mahalle Muhtarı REMZİ KILIÇ. Cadde Sayısı: 3 Sokak Sayısı: 3 Nüfus:161

PAŞAKÖY MAHALLESİ. Mahalle Muhtarı REMZİ KILIÇ. Cadde Sayısı: 3 Sokak Sayısı: 3 Nüfus:161 Mahalle Muhtarı REMZİ KILIÇ Cadde Sayısı: 3 Sokak Sayısı: 3 Nüfus:161 TARİHÇE: PAŞAKÖY MAHALLESİ Osmanlı döneminde doğrudan Paşa ya tahsis edilmiş olan bir alandır. Burada Paşa nın çitliği yer almaktaydı.

Detaylı

Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ta 9 ilçe bulunmaktadır.

Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ta 9 ilçe bulunmaktadır. Sinop İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılmasına (İBBS) göre Türkiye, 26 düzey 2 bölgesine ayrılmıştır. TR82 Bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop tan oluşmaktadır. Harita 1: Düzey 2 Bölgeleri İdari

Detaylı

Kâhta, medeniyetlerin doğuş yeri olan Mezopotamya ya yakınlığı nedeniyle tarih süreci çerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir

Kâhta, medeniyetlerin doğuş yeri olan Mezopotamya ya yakınlığı nedeniyle tarih süreci çerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir Kâhta, medeniyetlerin doğuş yeri olan Mezopotamya ya yakınlığı nedeniyle tarih süreci çerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim merkezidir. M.Ö.VII. yüzyılda Asur, VI.yüzyılda

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı