Abdulkadir Akcan 2 Orhan Alpan! A. R,za Aksoy3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Abdulkadir Akcan 2 Orhan Alpan! A. R,za Aksoy3"

Transkript

1 A. V. Vd. Fak. Derg. 3S (1) , 1988 HOLŞTAYN DANALARDA BESt BAŞı AGIRUGININ BESt PERFORMANSı, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ- Rafet Okan Arpa.cık! ErtuğruJ3 Abdulkadir Akcan 2 Orhan Alpan! A. R,za Aksoy3 The effeet of initial weight on fecd.lot performance, slaughter and careass eharaeteristics in Holsteİrı bulls. Summary: The purpose of this study was investigate the effect of initial weight of Holstein young bulls on feedlot performance, slaughter and careass characteristics. Twenty tl1'obulls were allocated into three groups and each group consisted of 7,7 and 8 animals. Initial average liye weights of animals were 205. O, and kg in groups I, II and III, respectively. Each group of animals were kept and managed under loose housing conditions and fed with the same ration. The ration consisted of 38.2 % of roughages and 6 i.8 % of concentrates. Wet beet pulp and wheat straw were used as roughages. The bulls were feh 3 kg of ration dry matter per 100 kg of liye weight. The finished bulls were slaughtered at 450 kg liye weight. The average fattening periods in the groups were 229. i :i:: 9.9, ::l: 7.4 and :i:: 13.8 days, respectively, The average daily gains were 1080 :i:: 46, 1225 :i:: 30 and 1078 :i:: 80 grams. The differences among the groups for the daily liye weight gains were not statistically significant. The average intakes of concentrates per kg of liye weight gain were 7.4 :I: 0.46, 6.7 :i:: O. i5 and , and for roughages were 5.5 :::l 0.35, 5.2 :l: 0.12 and 6.3 :l: 0.46 kg, respectively. The - Bu araştırma A.O. Araştırma Fonu müdürlüğü tarafından nolu proje olarak desteklenmiştir. ı Prof. Dr., A.Ü. Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Ankara. 2 Doç. Dr., A.Ü. Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Ankara. 3 Araş. Gör., A.Ü. Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Ankara.

2 HOLŞTAYN DANALARDA BESt BAŞı group differences for the both concentrates and roughage intakes were not statistically significant. The difjerences between the spleen weights for the group I-ll and I-lll were found significant (P <0.01). The differences percent ratio of bone to carcass were significant (P <0.05) betı-i'eenthe groups of I-lll and ll-lll, and alsa the differences for kidney fat among the groups were statistically significant (P <O.01). No significand differences were found among the groups for the other slaughter and careass charaeteristics. lt was concluded that befler results, although not statistically significant, were obtained. wit!ı 205 and 267 kg inifial live weights than 306 kg starting weight. These findings may suggest further research work using different breeds, 1I10reanimals per group and smaller starting weights. Özet: Holştayn erkek danaların en uygun besi başı ağırlığını tesbit etmek amacı ile bu araştırma yapılmıştır. Araştıramanın huyl'an materyalini 22 baş Holştayn erkek dana oluşturmuştur. Hayvanlar besi başlangıcında üç canlı ağırlık grubuna ayrılmışlardır. Gruplara 7,7 ve 8 baş hayvan konulmuştur. i. grubun ortalama besi başı ağırlığı 205. O, II. grubun ve lll. grubun ise kg olmuştur. Araştırmada yem olarak melas takviyeli kaba yem karışımı ile sanayi yemi (sığır besi yemi) kullaııılmıştır. Me!fıs eklenen kaba yemin komposizyonu, % 30 yaş pancar posası, % 60 saman ve % LOmelastan şekillenmiştir. Hayvanlara her 100 kg canlı ağırlığa günde 3 kg kuru madde, diğer bir deyişle, hayvanlara verilen günlük yem miktarı her 100 kg canlı ağırlığa 1.7 kg melas takviyeli kaba ve 2.3 kg sanayi yem üzerinden hesaplanmıştır. Rasyon % 42.5 melas takviyi?!i kaba ve % 57.5 kesif yemden oluşmuştur. Her üç gruptaki hayvanlar 450 kg canlı ağırlığa ulaştıklarında kesilmişlerdir, Kesim ağırlığına 1. grup ortalama :i: 9.9, II. grup :1:7.4 ve III. grup ise 142.4:1: 13.8 günde ulaşmışlardır. Gruplarda ortalama günlük canlı ağırlık artışı, sırası ile; 1080:!: 46, 1225 :l: 30, 1078 :!: 80 gram bulunmuştur. Gruplar arası farklar istatistikiyönden önemsizdir.

3 126 R. ARPACIK - A. AKCAN - O. ALPAN - O. ERTUGRUL - A. R. AKSOY Bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen ortalama kesif yem miktarı; I, LI ve lll. gruplarda, sırası ile; 7.4 ::l:0.46, 6.7 :f:: 0.15, 8.4 :f:: 0.71 kg; meliis tahiyeli kaba yem miktarı 5.5 :f:: 0.35, 5.2 ::: 0.12 ve 6.3 ::l:0.46 kg olarak tesbit edilmiştir. Gruplar arası farklar önemsizdir. Kesim özelliklerinden sadece dalak ağırlığı bakımmdan I-ll ve I-lll. gruplar arası farklar önemli (P <O. Ol) bulunmuştur. Karkas özelliklerinden kemik oram I-II!. ve ll-lll. gruplar arası (P <0.05), böbrek yağı ağırlığı bakl/nından ise gruplar arası farklar yüksek düzeyde önemli çıkmıştır (P <O. OL). Diğer özellikler arası/arklar ise istatistiki yönden önem taşımamıştır. Istatistiki önemde olmamakla beraber besi başı ağırlığınm artması ile besi pel:formansl11da düşme gözlenmiştir. Giriş Sığır besiciliği ekonomik bir uğraşı alanıdır ve karlı olduğu sürece yapılır. Sığır besiciliğinde karlılığı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunla.rın en önemlilerini besiye alınacak olan hayv,m ile ilgili faktörler oluşturur. Hayvan ile ilgili olan faktörlerin başlıca1<m, ırk, yaş ve cinsiyettir. Türkiye'de bu üç faktörün etkisini inceleyen bazı araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar, kısmen de olsa, uygulama alanında besicilere aktarılabilmiştir. Türkiye'de besilik hayvan ve yem fiyatlarının giderek artması ve ayrıca sermaye temininin de pahalı olması gibi nedenler, sığır besicilerini daha teknik ve bilimsel çalışmaya zorlamaktadır. Sığır besicileri hayvan pazarlarından satın aldıkları sığırların canlı ağırlık bakımından homojen olmasın"- genellikle pek dikkat etmezler. Bu nedenle, satın aldıkları ve besiye başla.dıkları haynnluın c,mlı ağırlıkları oldukca önemli bir variyasyon gösterir. Canlı <ı.ğırlık ba.kımından homojen olmayan bu hayva.nları yem tüketimleri ile canlı ağırlık kazançları da farklı olur. Ayrıca ahırda bulunan hayvanlıı.r kesim olgunluğuna da farklı dönemlerde ulaşırlar. Optimal çevre şartları altında yetiştiriimiş olan sığırlarda, yaş ile canlı ağırlık, canlı ağırlık ile yem tüketimi arasmda pozitif bir kürreiasyon mevcuttur. Bu gerçeklerden hareket edildiğinde, sığırlarda en uygun besi başı ağırlığı tesbitinin önemi ortaya çıkmaktadır.

4 HOLŞTA YN DANALARDA BESt BAŞı Değişik canlı ağırlıklarda besiye alınan Holştayn damdarın canlı ağırlık kaz<ı.nçlarım ve yemden y<ı.rar1anma kabiliyetlerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymak. bu danaların kesim ve karkas özelliklerini de inceleyerek en uygun besi başı ağıriığım tesbit etmek bu amştırm<ı.nın a.macı olmuştur. Türkiye'de bugün 1.2 milyon Holştayn ve melezi bulunmaktadır. Bunların erkeklerinin büyük bir böltimü, hayvan pazarlarında besi dan<ı.sı olarak besicilere satılmaktadır. Holştayn genotipinin sahip olduğu büyüme kapasitesinden dolayı da bu ırk ve melezieri, sığır besicileri tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle, Holştayn ırkımn besi başlangıç ağırlığının tesbit edilmesi, sığır beisicilerine hayvan alımlarında yol gösterici olhbilecektir. Ayrıca, diğer kültür ırklan ile melezieri için de bu araştırmanın sonuçlarından yorumlama yapmak mümkün olabilecektir. Materyal ve Metot Araştırmanın hayvan materyalini 1985 ve 1986 doğumlu 22 baş Avrupa Orijinli (süt-et tipi) Holştayn erkek dana oluşturmuştur. Bu danalar Çukurova Tarım İşletmesinden temin edilmiştir. Hayvanla.r besi başlangıcında üç canlı ağırlık grubuna ayrılmışlardır. Gruplarda. bulunan hp.yvan sayıb.rı ile ortalama besi başı ağırlıkları tablo i'de verilmiştir. Tablo ı. Gruplarda hayvon sayıları ve ortalama besi başı ağırlıkları (kg). --I Grup i. n = 7 Besi Başı Ağırlığı 205. O ol: 2. ı Grup II. n = 7 i Grup III. n = :l: 4. O :l: 4.2 Ara.ştırm<ı.da yem materyali olarak sığır besicilerinin kolaylıkla hh71rlayabilecekleri bir rasyon kuııanılmıştır. Rasyon, takviyeli kaba yem ka.rışımı ile sana.yi yeminden (sığır besi yemi) oluşmuştur. Kaba yem olarak yaş pancar pos3.sı (% 30) ve saman (~; 60) kull",nılmış ve karışım mehis (% io) ile enerji yönünden zenginleştirilmiştir. Araştırmada kuııamlan kaba ve kesif yemin kimyasal analizleri A.Ü. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı laboratuvarında yaptırılmıştır. Kaba ve kesif yemin kimyasal analiz sonuçları tablo 2'de verilmiştir.

5 128 R. ARPACIK - A.. AKCAN - O. ALPA:'.J - O. ERTUGRUL - A. R. AKSOY Tablo 2. Kaba ve kesif yemin kimyasal anilliı sonuçları (%) Kaba yem Kesif yem* Kuru madde Ham protein Ham yağ Ham kül Ham sellüloz N. siz öz maddeler 32.ıo * Yem sanayii A.ş. Ankara Yem Fabrikasından satın alınmıştır. Hayvanlara, 100 kg canlı ağırlığa günde 3 kg kuru madde, diğer bir deyişle 100 kg canlı ağırlığa günde 1.7 kg mehıs takviyeli kaba ve 2.3 kg sanayi yemi verilmiştir. Genelolarak rasyon % 42.5 mehis takviyeli kaba ve % 57.5 kesif yemden oluşmuştur. Araştırma, A,Ü. Veteriner Fakültesi Araştırma ve uygulama çiftliği sığır besi ünitesinde her grup ayrı bir bölmede olmak üzere üç adet padokta serbest dolaşım sistemi uyguı~marak yürütülmüştür. Araştırma süresince şu kayıtl?r cıjınmıştır: Besi başlangıç ağırlığı: Her hayvanın besi başlangıç cı,ğırlığı, 1500 kg çeker kapasiteli ve yarım kg a kadar hassas olcı,n BASTER marka platform şeklinde ibreli beı.skül ile tesbit edilmiştir. Canlı ağırlık: Hayvanlar iki haftcl.da bir kez sabahla!"ı yem verilmeden önce tartılarak hem canlı ağırlık artışları takip edilmiş ve hem de bu tartım sonuçlarına göre hayvanlara verilecek olan yem miktarlan yeniden hesap edilmiştir. Yem tüketimi: Araştırma süresince hayv<ı.nl~>_ragrup yemlemesi uygulanmıştır. Hayvanların günlük yem ihtiyaçları ikiye bölünerek sabah ve akşam olmak üzere iki defada verilmiştir. Besi sonu ağırlığı: Tüm grupla.rda 450 kg olarak hedeflenmiş olan. besi sonu ağırlığı aynı zamanda kesim ağırlığı olmuştur. Bu ağırlığa ulaşan hayvanlar, kapalı bir römork ile A.Ü. Veteriner Fakültesine getirilerek, fakültenin kesim salonund<ı. kesilmişlerdir. Kesim (izeilikleri: Kesim esnasında kesim ile ilgili olan özelliklerden deri, baş, ayaklar, testisler, penis, kalp ve akciğer, karaciğer, dalak ve iç yağı miktarları tartılarak tesbit edilmiştir. Karkas özellik leri: Her hayvanın sıcak ve soğuk karkas ağırlığı alındıktan sonra karkaslar disseke edilerek kemik, değerli etler (bon-

6 HOLŞTAYN DANALARDA BESt BAŞı (ile, pirzola, kontrfile, yumurta, rosto, nuar, tranç, sokum), diğer etler, böbrekler ve böbrek yağı miktarları tartılmıştır. Yukarıda altı madde içerisinde belirtilmiş olan verilerin analizleri klasik istatistik metotları kullanıla:rak yapılmıştır. 1- Besi Peıformaıısı Bulgular Besi performansına ait özelliklerin ortalama değerleri ile variyans analizi sonucu bulunan F değerleri tablo 3'de verilmiştir. Tablo 3. Gruplarda besi performansına ait ortalama değerler. Grup ı. Grup II. Grup m. n = 7 n = 7 n = 8 Özellikler X ::i: Sı< X ::i: Sı< X Sı< F Besi başı ağırlığı (kg) i b a a Besi süresi (gün) 229. i Kesim ağırlığı (kg) _. c b a Top. ağ. artışı (kg) Ağırlık artışı (gr / gün) Ö.D. 1 kg. can. a~r. artışı icin tüketilen - Kesif yem (kg) Ö.D. - Kaba yem (kg) Ö.D. : Gruplar arası farklar önemli (P<O.OOI). abc : Aynı satırda farklı harfleri taşıyan ortalamalar arası farkla.r önemli. Ö.D. : Önemli değil. Araştırmanın materyal ve metot bölümünde, gruplarda kesim. ağırlığının 450 kg olarak hedeflenmiş olduğu belirtilmişti. Bu nedenle kesim ağırlığı her üç grupta da birbirine benzer değerler olarak gerçekleştirilmiştir. Besi süresi b<ı.kımdan I-II. ve I-III. gruplar arası farklar istatistiki yönden yüksek düzeyde önemli (P <0.00 I) çıkmasına karşın, Il. ve lll. gruplar arası fark önemsiz bulunmuştur. Besi süresinde kazanılan toplam canlı ağırlık (l.rtışları arasındaki farklar da önemli olarak saptarunıştır (P <0.001). Gruplarda ortalama günlük canlı ağırlık artışları, sırası ile 1080, 1225 ve 1078 gr olarak bulunınuş olup, gruplar arası farklar istatistiki yönden önemsiz çıknuştır.

7 130 R. ARPACIK - A. AKCAN - O. ALPAN - O. ERTUGRUL - A. R. AKSOY Araştırma gruplarında bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif ve kaba yem miktarları ayrı ayrı hesap edilerek verilmiştir. Yem (kesif ve kaba) tüketimi bakımından gruplara ait ortalama değerler arası farklar istatistiki yönden önemsiz bulunmuştur. 2- Kesim Özellikleri Gruplarda kesim özelliklerine ait ort<ı.1<ı.madeğerler ile F değerleri toplu olarak tablo 4'de verilmiştir. Tablo 4. Gruplarda kesim özelliklerine ait ortalama değerler (kg) i Grup i Grup II Grup III Özeııikler X + Si< X +: Sx X :i: Sx F ---._ _.- Kesim Agırhgı Ö.D. Sıcak Karkas Agırııgı Ö.D. Sıcak Randıman (%) Ö.D. Soguk Karkas Ağırhgı Ö.D Soguk Randıman (%) Ö.D. Deri 40. ı ı.25 b.d. Baş Ö.D. Ayaklar 7.6 O. ıo O. ıı Ö.D. Testisler O 02 Ö.D. Penis Ö.D. Kalp ve Akciğer Ö.D. Karaciger Ö.D. Dalak b a a İç Yaglar Ö.D. : Ortalamalar arası farklar önemlidir (P<O.OI). abc : Aynı satırda farklı harfleri taşıyan ortalamalar arası farklar önemli. Ö.D.: Önemli değil. Besi başı ağırlığının kesim özelliklerine olan etkisinin, dalak ağırlığı hariç, istatistiki önemde olmadığı tesbit edilmiştir. Dalak ağırlığı bak.unından I-II. ve I-III. gruplar arası farklar önemli (P < O. OI), II. ve III. gruplar arası fark ise önemsiz bulunmuştur. 3- Karkas Özellikleri: Karkasözelliklerine ait ortalama değerler ib F değerleri tablo 5'de toplu olarak verilmiştir. Besi başı ağırlığının karkas özelliklerine olan etkisinin, kemik ora- Lu ile böbrek yağı hariç, istatistiki yönden önemli olmadığı görülmektedir. Kemik oraıu bakımından I-III. ve II-III. grupları arası farklar

8 HOLŞTAYN DANALARDA BESt BAŞı Tablo 5. Gruplarda karkas özelliklerine ait ortalama değerler (kg). Özellikler Grup i Grup II Grup IIJ ~ ::f: Sx X ::f: Si< X ::f: Si< F Soğuk Karkas Ö.D. Kemik Miktarı Ö.D. a a b Kemik Oranı % Ö.D. Değerli Etler Bonfile Ö.D. Pirzola Ö.D. Kontrfile Ö.D. Yumurta Ö.D. Rosto i 0.31 Ö.D. Nuar 4.1 o. LO Ö.D. Tranç Ö.D. Sokum Ö.D. Diğer Etler ı Ö.D. Böbrekler ı Ö.D. a b ab Böbrekyağı : Gruplar arası farklar önemlidir (P<0.05). u : Gruplar arası farklar önemlidir (P<O.OI). a.b : Aynı satırda farklı harfleri taşıyan ortalamalar arasındaki farklar önemlidir. Ö.D.: Önemli değil. ı'c. istatistiki yönden önemli (P < 0.05) çıkmıştır. Böbrek yağı değerleri arasındaki farkleı.f yüksek düzeyde önemli bulunmuştur (P < 0.01). Her üç grupta da gerek değerli ve gerekse diğer etler miktarleı.n birbirine benzer değer!er olarak saptanmıştır. Tartışma ve Sonuç Ülkemizde sığır besiciliği alanında yayınlanmış araştırmasayısı oldukça sınırlıdır. Bugünedek yapılmış olan araştırmalarda, genel olarak; yerli, küıtür ırkı ve bunlann melezierinin besi performansları ve karkas özellikleri üzerinde durulmuştur (1, 2, 4, 6). Bu ırkıann optimum kesim ağırlıklan, besi süresi ve kesim yaşı üzerinde yapılmış araştırmalar da mevcuttur (3, 5, 7). Fakat, sığırlann besi başı ağırlıklannın besi performansı, kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisini inceleyen yerli bir literatüre rastlanamamıştır. Bu nedenle, elde edilen bulgular, benzer araştırma sonuçlan göz önünde tutularak değerlendirmeler yapılmış ve sonuca gidilmeğe çalışılmıştır. Bu araştırmada, her üç grupta elde edilen ortalama günlük canlı ağırlık artışlan, literatür verilerle bir parelellik içerisindedir (1, 2, 7).

9 ı32 R. ARPACIK - A. AKCAN - O.ALPAN - O. ERTUGRUL - A. R. AKSOY i. grupta bulunan hayvanlar 450 kg lık kesim ağırlığına ortalama 229 günde ulaşmışlar ve bu süre içerisinde bir günde ortal<j.ma 1080 gr canlı ağırlık kazanmışlardır. Bu grubun ort<ı.1amagünlük canlı <ı.ğırlık artışı II. gruptan, istatistik önemde olmamakla birlikte daha düşük olarak bulunmuştur. Bu durum, i. grup hayvanların besi süresinin son ikiayının temmuz ve ağustos aylarına rastlaması ve bu ayların da 1987 yılında anormal derecede sıcak geçmesi, hayvanl<ı.rın yem tüketimlerini ve canlı ağırlık artışlarını olumsuz yönde etkilemiş olmasından kaynaklanmaktadır. ll. ve III. grup hayvanların besi sürelerinin sıc<ı.kaylara rastlamamış olmasına rağmen, lt. grup hayv<ı.nlann ortalama günlük canlı ağırlık artışlarının lll. gruba oranla daha yüksek olarak gerçekleşmesi, düşük besi başı ağırlığının bir av<j.ntajolduğuna işaret gibi görünmektedir. Aynı şekilde, II. grup hayv<ı.nların yemden yararlanma kabiliyetlerinin de lll. gruba göre daha iyi olması bu görüşü destekler niteliktedir. Kesim özellikleri, her üç grupta da benzer değerler olarak ortaya çıkmış olmakla beraber, ii. grup danalara ait ortalamaların diğer iki gruba oranla daha yüksek görünmesi, bu grubun kesim ağırlığının i. gruptan 5 kg ve lll. gruptan d<ı.3 kg fazla olmasından kaynakl<ı.n<ı.- bilir. Besi başı ağırlığının karkas özellikleri üzerine önemli etkisi sadece kemik oranı ve böbrek yağında görülmüştür. Soğuk karkas ağırlığı en düşük olan III. grupta gerek kemik miktarı ve gerekse karkasdaki kemik oranı, diğer iki gruba oranla, yüksek çıkmıştır. Bu bulgu beklenen bir sonuç olup, klasik bilgilerle uyum halindedir. Karkasdaki kemik oranımn düşük veya yüksek olması sığır besicisinin gelirini etki lemeyen bir faktör olmakla birlikte, bu durum et üretimi ve ülke ekonomisi yönünden önem taşımaktadır. Her üç grupta da değerli et miktarları benzer değerler olarak çıkmakla birlikte, II. grup hayvanlardan elde edilen değerli et miktarlarının diğer ikigruba oranla, istatistiki yönde önemli olmasa bile, bir miktar fazla olduğu görülmektedir. Bu durum, bu grupta bulunan hayvanlardan elde edilen soğuk karkas ağırlıklarının biraz fazla olmasından kaynaklanmış olabilir. Böbrek yağı miktarı en düşük 1., en yüksek ise II. grupta bulunmuş olup, gruplar arası farklar yüksek düzeyde önemli çıkmıştır. ll. grup hayvanların kesim ağırlığının, diğer iki gruba oranla, çok azda 01-

10 HOLŞTA YN DAl\"ALARDA BESt BAŞı... ı33 sa fazla olması, bu durumun şekillenmesinc yardımcı bir faktör gibi görünebilmektedir. Bu araştırınad2.n elde edilen sonuçl,ı.r ve öneriler aşağıda ımı.ddeler halinde özetlenmiştir. - Günlük c<'.nhağırlık <,.rtışıve bir kg c?n.lı ağırlık <,.rtışıiçin tüke tilen yem miktarına göre T. ve II. grup danal2.r, ist?tistiki önemde olmasa bile, nı. grup danalara üstünlük sağl".mışlardır. Bir diğer deyişle düşük canlı ağırlıkdgl. besiye b2.51""nak daha b?:,mlı bulunmuştur. Bu nedenle, Holşt2.yn ırkı erkek dgl.ncı.\"xilc besi y?pm".k isteyen besicilere besi b".şı ağırlığın ortalam" kg do l;;ı.yl ".rınd". olması önerilebilir. En düşük iç yağı miktarı i. grup danal?rda elde edilmiştir. Bugünkü uygulamalara göre iç YP.ğl, sakatö.t gibi işlem görmektedir. Bir diğer deyişle iç yağın fazla olması besiciye bir avant,ı.j yada gelir sağlamaz. Besi başı ağırlığı düşük olan sığırlar ile besiye bgl.şlaınak bu yönden de yanı.rlı olp.bilecektir. - Besi başı ağırlığı düşük olan h,ıyvanların satın alınması için ödenecek para miktarı daha az oigl.cağın.dan,sığır besicisi elinde mevcut olan hayvan alım sermayesi ile daha fazla sayıda hayvan alabilecektir. Bu Gl.raştırma, mevcut olanakl",r nedeni ilc az sayıda hayv(l.n. kullanılamk yapılmıştır. Daha kapsamlı ve güvenilir sonuçlar elde edebilmek için, bu amştırmanın diğer ırklar ve d(l.ha fazla sayıda hayv<j.n kullanılarak ve ayrıca daha düşük bacşlangıç ağırlıklarını da dikkate alamk tekrar edilmesi önerilebilir. Kaynaklar i. Akcan, A. ye Alpan, O. (1984). Holştayıı ve Holştayıı X CAK melezierilide Bazı rerim özellikleri. Il. besi kabiliyeti ve kal'kas özellikleri. Doğa BiL. Dcr. Dı, 8 (3): 228-2:ı6. 2. Alpan, O. "e Sezgin, Y. (1976). Hoştayıı, CAK ve bul/lamı melezierilide besi kabiliyeti ve karkas özellikleri. A.Ü. Yet. Fak. Derg., 23 (1-2): Arpacık, R., Erdinç, H., Çelbican, A. YeOgan, M. (i 984). Esmer ırk erkek danalarııı yarı açık ağır şar/larıl/da optimum kesim ağırlıklart/iiii tayini. Lalahan Zool. Arş. Ensl. Derg., 24 (1-4):

11 134 R. ARPACIK - A. AKCA~ - O. ALPAN - O. ERTUGRUL - A. R. AKSOY 4. Arpacık, R., Böcügözlü, A. "C Halıcıoğlu, Y. (1984). Karacabey, Amerikaıı re AME x KBE erkek danalanliili besi perfcrmaıısları. Lalahan Zoot. Arşt. Enst. Derg., 24 (1-4): Doğanay, 1.,'e Akbulut, A. (1981). Değişik yaşlarda besiye alıııaıı Doğu Anadolıı Kırmızısı sığır/arda besi peı/ormaıısı ye optimum besi sıiresiııiıı saptaııması üzerine bir araştırma. Doğa BiL. Dcrg., Yet. Hay / Tar. Orın. Cilt 5: G. Kendir. H.S., Şenel, S. ve Uludağ, N. (1972). lsriçre Esmeri, Boz ırk ı'e bıııılam! ileri melezierinin besi kabiliyetleri ve karkas özellikicri. Lalalıan Zoot. Araşt. Enst. Enst. Derg., 12 (3-4): Müftüoğlu, Ş., Escan, C. vc Toprak, C. (1980). Holştayıı x GAK F, melezi erkek danalarda optimıım kesim yaşı re kesim ağırlı,ifll7lntesbiti. Lalahan Zoot. Araşt. Enst. Dcrg., 20 (3-4):

FARKLI YAŞLARDA BESİYE ALINAN SİMENTAL TOSUNLARDA BESİ PERFORMANSI VE OPTİMUM KESİM AĞIRLIKLARI

FARKLI YAŞLARDA BESİYE ALINAN SİMENTAL TOSUNLARDA BESİ PERFORMANSI VE OPTİMUM KESİM AĞIRLIKLARI FARKLI YAŞLARDA BESİYE ALINAN SİMENTAL TOSUNLARDA BESİ PERFORMANSI VE OPTİMUM KESİM AĞIRLIKLARI ( Fattenning performance and optimum slaughter weights of Simmental bulls in different starting ages ) Mustafa

Detaylı

Filiz AKDAĞ* The effect of slaughter age on slaughter and carcass characteristics in indigenous water. buffaloes

Filiz AKDAĞ* The effect of slaughter age on slaughter and carcass characteristics in indigenous water. buffaloes YERLİ IRK MANDALARDA KESİM YAŞININ KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Filiz AKDAĞ* The effect of slaughter age on slaughter and carcass characteristics in indigenous water buffaloes Summary: This

Detaylı

Farklı Ağırlıkta Besiye Alınan İthal Edilmiş Siyah-Alaca Tosunların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri

Farklı Ağırlıkta Besiye Alınan İthal Edilmiş Siyah-Alaca Tosunların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri Hayvansal Üretim 44(1): 26-36 (2003) Farklı Ağırlıkta Besiye Alınan İthal Edilmiş Siyah-Alaca Tosunların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri Atakan Koç 1 Numan Akman 2 1 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat

Detaylı

Aydın İli Yaz Mevsimi Koşullarında Esmer ve Siyah Alaca Sığırların Bazı Besi Performansı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Aydın İli Yaz Mevsimi Koşullarında Esmer ve Siyah Alaca Sığırların Bazı Besi Performansı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma Hayvansal Üretim 48(2): 1-6, 2007 Araştırma Makalesi Aydın İli Yaz Mevsimi Koşullarında Esmer ve Siyah Alaca Sığırların Bazı Besi Performansı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma Mürsel Özdoğan Adnan Menderes

Detaylı

TUJ ERKEK KUZULARIN ENTANSİF ŞARTLARDAKİ BESİ PERFORMANSLARI İLE KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

TUJ ERKEK KUZULARIN ENTANSİF ŞARTLARDAKİ BESİ PERFORMANSLARI İLE KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 28 (1), 64-73, 1997 TUJ ERKEK KUZULARIN ENTANSİF ŞARTLARDAKİ BESİ PERFORMANSLARI İLE KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Muhlis MACİT, Mevlüt KARAOĞLU, Mustafa YAPRAK, Sinan KOPUZLU

Detaylı

YERLİ IRK MANDALARDA KESİM YAŞININ KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YERLİ IRK MANDALARDA KESİM YAŞININ KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 30 (2), 79-86. 2004 J. Fac. Vet. Med. istanbul Univ. 30 (2), 79-86, 2004 YERLİ IRK MANDALARDA KESİM YAŞININ KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Filiz AKDAĞ* The effect

Detaylı

Araştırma Makalesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) ISSN:

Araştırma Makalesi.  Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) ISSN: Araştırma Makalesi www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) 25-29 ISSN:1309-0550 Anadolu Merinosu Erkek Kuzularında Besi Başı Canlı Ağırlığının

Detaylı

RESEARCH ARTICLE. Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi

RESEARCH ARTICLE. Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi Eurasian Journal of Veterinary Sciences www.eurasianjvetsci.org RESEARCH ARTICLE Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi Mehmet Saltuk Arıkan¹*,

Detaylı

8-12 AYLIK YAŞLARDA BESİYE ALINAN ESMER, SİYAH ALACA VE SARI ALACA TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

8-12 AYLIK YAŞLARDA BESİYE ALINAN ESMER, SİYAH ALACA VE SARI ALACA TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Aıaıürk Ü.Zir.Fak.Der. 25 (2), 134-144, 1994. 8-12 AYLIK YAŞLARDA BESİYE ALINAN ESMER, SİYAH ALACA VE SARI ALACA TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Ömer AKBULUT (1) Naci TÜZEMEN (I)

Detaylı

Prof.Dr.Serap GÖNCÜ Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl.

Prof.Dr.Serap GÖNCÜ Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. TÜRKİYE KÜLTÜR IRKI VE KÜLTÜR IRKI X YERLİ IRK MELEZLERİNDE BESİ PERFORMANSI ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR Prof.Dr.Serap GÖNCÜ Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Türkiyede sığır ırkları Her şeyin yeniden planlanarak

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ ORTA ANADOLU ġartlarinda AÇIKTA BESĠYE ALINAN SĠYAH ALACA, ESMER VE SĠMENTAL IRKI SIĞIRLARIN BESĠ PERFORMANSLARININ KARġILAġTIRILMASI ERTUĞRUL ASLAN YÜKSEK

Detaylı

Saanen ve Saanen Melezi Erkek Oğlakların Besi Performansları*

Saanen ve Saanen Melezi Erkek Oğlakların Besi Performansları* Saanen ve Saanen Melezi Erkek Oğlakların Besi Performansları* O. Karadağ 1 E. Köycü 2 1 Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü, Bandıma, Balıkesir 2 Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni

Detaylı

FARKLI YAŞ VE FARKLI BARINDIRMA SİSTEMLERİNDE ESMER IRKI TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSLARI

FARKLI YAŞ VE FARKLI BARINDIRMA SİSTEMLERİNDE ESMER IRKI TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSLARI N. Tüzemen Atatürk Ü.Zir.Fak.Der. 26 (1), 9-20, 1995. FARKLI YAŞ VE FARKLI BARINDIRMA SİSTEMLERİNDE ESMER IRKI TOSUNLARIN BESİ PERFORMANSLARI Naci TÜZEMEN 1 ÖZET : Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

RASYONLARDAKİ FARKLI PROTEİN DÜZEYLERİNİN MANDALARDA BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ (*)

RASYONLARDAKİ FARKLI PROTEİN DÜZEYLERİNİN MANDALARDA BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ (*) Doğa - Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences 15(1991), 164-176 TÜBÎTAK RASYONLARDAKİ FARKLI PROTEİN DÜZEYLERİNİN MANDALARDA BESİ PERFORMANSI, KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ (*) Ali Rıza

Detaylı

(A Research on the Effects of Only Barley Ration Added Urea As A Protein Source on the Fattening Performance of Lambs).

(A Research on the Effects of Only Barley Ration Added Urea As A Protein Source on the Fattening Performance of Lambs). TEK YEM ARPA RASYONUNA PROTEİN KAYNAĞI OLARAK ÜRE KATILMASININ KUZULARDA BESİ Lalahan PERFORMANSINA Hay. Araşt. Enst. ETKİLERİ Derg. 1998, ÜZERİNDE 38 (1) 4148 BİR ARAŞTIRMA TEK YEM ARPA RASYONUNA PROTEİN

Detaylı

YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), ISSN: ; e-issn:

YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), ISSN: ; e-issn: YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (2), 81-87 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda

Detaylı

Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri

Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2003) 17(2): 1-8 Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri Taşkın DEĞİRMENCİOĞLU * İbrahim

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi *

Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi * Erciyes Üniv V Fak Derg 15(1), 13(3) 195 1-5, 2018 200, 2016 J Fac V Med Univ Erciyes 13(3) 195 200, 2016 Araştırma Bülent Makalesi TEKE Research Article Araştırma Makalesi / Research Article 15(1), 1-5,

Detaylı

Uluslararası Hayvancılık 99 Kongresi, 21-24 Eylül 1999, İzmir

Uluslararası Hayvancılık 99 Kongresi, 21-24 Eylül 1999, İzmir ÇİNE ÇAPARI, ÇİNE TİPİ VE MENEMEN x ÇİNE TİPİ (F 1 ) KUZULARDA KİMİ BESİ VE KESİM ÖZELLİKLERİ Orhan KARACA 1 İbrahim CEMAL Okan ATAY ÖZET Bu araştırma Çine Çaparı (ÇÇ), Çine Tipi (ÇT; sentetik yerel) ve

Detaylı

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2002, 39 (2):73-78 ISSN 1018-8851 Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Arzu DUMAN 1 Erdinç DEMİRÖREN

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ve KAPSAMI Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Merkezi, Uludağ Üniversitesi

Detaylı

Türkgeldi Tipi İkiz Kuzuların Besi Gücü, Kesim ve Karkas Özellikleri

Türkgeldi Tipi İkiz Kuzuların Besi Gücü, Kesim ve Karkas Özellikleri Hayvansal Üretim 45(2): 33-38, 2004 Araştırma Makalesi Türkgeldi Tipi İkiz Kuzuların Besi Gücü, Kesim ve Karkas Özellikleri Ertan Köycü*, Muhittin Özder Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi

Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi Kafkas Univ Vet Fak Derg 16 (5): 771-775, 2010 DOI:10.9775/kvfd.2010.1250 RESEARCH ARTICLE Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi Dilek AKSU ELMALI * Pınar DEMİR

Detaylı

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enst., ANKARA

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enst., ANKARA Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi (7), 1,1998 ENERJİ DÜZEYİ FARKLI RASYONLARIN KIŞ MEVSİMİNDE YARI AÇIK BARINAKDA BESLENEN SİYAH ALACA ERKEK DANALARIN BESİ GÜCÜ, BAZI KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (2007) 89-95

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (2007) 89-95 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (42): (2007) 89-95 YAĞLI KUYRUKLU VE YAĞSIZ İNCE KUYRUKLU KOYUN IRKLARININ ESİ PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI 1 Ali KARAACAK

Detaylı

Afyon İli sığır besi işletmelerinde fiyat ve ağırlık marjlarının işletme geliri üzerine etkisi

Afyon İli sığır besi işletmelerinde fiyat ve ağırlık marjlarının işletme geliri üzerine etkisi Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 53-56, 2006 Afyon İli sığır besi inde fiyat ve ağırlık marjlarının işletme geliri üzerine etkisi Hasan ÇİÇEK 1, Engin SAKARYA 2 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi,

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Saanen, Kıl keçisi, Melezleme, Büyüme, Yaşama Gücü

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Saanen, Kıl keçisi, Melezleme, Büyüme, Yaşama Gücü ARAŞTIRMA 2007: 21 (1): 21-26 http://www.fusabil.org Saanen X Kıl Keçisi F1 ve G1 Melezlerinde Büyüme ve Yaşama Gücü Özelliklerinin Araştırılması Ü. Gülcihan ŞİMŞEK Metin BAYRAKTAR Murad GÜRSES Fırat Üniversitesi

Detaylı

Araştırma Makalesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (3): (2011) ISSN:

Araştırma Makalesi.   Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (3): (2011) ISSN: Araştırma Makalesi www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (3): (2011) 52-51 ISSN:1309-0550 Anadolu Merinosu Kuzularında Besi Başı Canlı Ağırlığının Besi

Detaylı

SİYAH-ALACA TOSUNLARIN DEĞİŞİK DÖNEMLERDEKİ VÜCUT ÖLÇÜLERİ VE VÜCUT ÖLÇÜLERİNDEN CANLI AĞIRLIĞIN TAHMİNİ. Atakan KOÇ,Numan AKMAN

SİYAH-ALACA TOSUNLARIN DEĞİŞİK DÖNEMLERDEKİ VÜCUT ÖLÇÜLERİ VE VÜCUT ÖLÇÜLERİNDEN CANLI AĞIRLIĞIN TAHMİNİ. Atakan KOÇ,Numan AKMAN ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 007; 4(1-) : 1-5 SİYAH-ALACA TOSUNLARIN DEĞİŞİK DÖNEMLERDEKİ VÜCUT ÖLÇÜLERİ VE VÜCUT ÖLÇÜLERİNDEN CANLI AĞIRLIĞIN TAHMİNİ ÖZET 1 Atakan KOÇ,Numan AKMAN Bu çalışmada on sekiz

Detaylı

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ Prof Dr. Orhan ALPAN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni AnabilimDalı Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Rıza AKSOY Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları

Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(1):29-37 Geliş Tarihi: 30.10.2000 Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri

Detaylı

Prof.Dr. Recep AYDIN

Prof.Dr. Recep AYDIN Prof.Dr. Recep AYDIN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1965 Çaycuma T: 4422312561 F: raydin@atauni.edu.tr recepaydin67@gmail.com

Detaylı

Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi. S. Er 1, A. Özçelik

Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi. S. Er 1, A. Özçelik Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi S. Er 1, A. Özçelik 1 Dr., Ankara Kalkınma Ajansı, 1322 cad. No:11 Öveçler/Ankara E-posta: sabrier@ankaraka.org.tr ÖZET Ankara sahip

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Pırlak, Orta Anadolu Merinosu ve Orta Anadolu Merinosu X Pırlak F 1. Melezi Kuzularda Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri*

Pırlak, Orta Anadolu Merinosu ve Orta Anadolu Merinosu X Pırlak F 1. Melezi Kuzularda Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri* Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 2016, 56 (2) 41-47 Araştırma Makalesi / Research Article ırlak, Orta Anadolu Merinosu ve Orta Anadolu Merinosu X ırlak Melezi Kuzularda Besi erformansı, Kesim ve Karkas

Detaylı

Ankara keçilerinde süt verimi ve oğlaklarda büyümeye etkisi

Ankara keçilerinde süt verimi ve oğlaklarda büyümeye etkisi Ankara Üniv Vet Fak Derg, 59, 129-134, 2012 Ankara keçilerinde süt verimi ve oğlaklarda büyümeye etkisi Halil EROL 1, H. İbrahim AKÇADAĞ 1, Necmettin ÜNAL 2, Halil AKÇAPINAR 2 1 Lalahan Hayvancılık Merkez

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah 1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Etin kimyasal içeriği Yaşa, cinsiyete, beslemeye bakılmadan kimyasal yapı da ortalama: %70 su, %18 protein,

Detaylı

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması Rıdvan KOÇYİĞİT Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

ARAŞTIRMA. 2008: 22 (5): Nihat YILDIZ 1 Selami AYGEN 2 Mahiye ÖZÇELİK 3

ARAŞTIRMA. 2008: 22 (5): Nihat YILDIZ 1 Selami AYGEN 2 Mahiye ÖZÇELİK 3 ARAŞTIRMA 2008: 22 (5): 261-266 http://www.fusabil.org Nihat YILDIZ 1 Selami AYGEN 2 Mahiye ÖZÇELİK 3 1 Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Elazığ, TÜRKİYE 2 Tarım İl Müdürlüğü,

Detaylı

Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun Karşılaştırılması

Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun Karşılaştırılması YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2013, 24 (2), 55-60 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun

Detaylı

The Growth Traits of Bafra Sheep (Chios x Karayaka B1) at Kazım Karabekir Agriculture Centre

The Growth Traits of Bafra Sheep (Chios x Karayaka B1) at Kazım Karabekir Agriculture Centre Van Vet J, 2015, 26 (2) 93-99 Van Veterinary Journal http://vfdergi.yyu.edu.tr ISSN: 2149-3359 Original Article e-issn: 2149-8644 The Growth Traits of Bafra Sheep (Chios x Karayaka B1) at Kazım Karabekir

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

SAMANLI VE ÜRELİ SAMANLI PANCAR POSASI (P.P.) SİLAJINA ÜRE VE KESİF YEM İLAVESİNİN SIĞIR BESİSİNDEKİ YERİ VE EKONOMİK ÖNEMİ

SAMANLI VE ÜRELİ SAMANLI PANCAR POSASI (P.P.) SİLAJINA ÜRE VE KESİF YEM İLAVESİNİN SIĞIR BESİSİNDEKİ YERİ VE EKONOMİK ÖNEMİ Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi (7), 1,1998 SAMANLI VE ÜRELİ SAMANLI PANCAR POSASI (P.P.) SİLAJINA ÜRE VE KESİF YEM İLAVESİNİN SIĞIR BESİSİNDEKİ YERİ VE EKONOMİK ÖNEMİ Ahmet GÜRBÜZ Mehmet

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Kıl keçisi, Saanen, Melezleme, Besi Performansı, Karkas özellikleri.

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Kıl keçisi, Saanen, Melezleme, Besi Performansı, Karkas özellikleri. ARAŞTIRMA 2007: 21 (1): 15-20 http://www.fusabil.org Kıl Keçisi ve Saanen X Kıl Keçisi (F1) Melezlerinde Besi Performansı ve Karkas Özellikleri* Ü. Gülcihan ŞİMŞEK Metin BAYRAKTAR Fırat Üniversitesi Veteriner

Detaylı

GÖKHÖYÜK TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH ALACA SIĞIRLARIN SÜT VE DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ 1. SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ

GÖKHÖYÜK TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH ALACA SIĞIRLARIN SÜT VE DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ 1. SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2007,22(1):41-46 J. of Fac. of Agric., OMU, 2007,22(1):41-46 GÖKHÖYÜK TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH ALACA SIĞIRLARIN SÜT VE DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ 1. SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1. Giriş. Dudu Yazgan, Zeki Doğan, Kemal Yazgan

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1. Giriş. Dudu Yazgan, Zeki Doğan, Kemal Yazgan DUFED 6 (2) (2017) 83-88 Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi dergi anasayfa: http://www.dufed.org Sığırlarda besi sonu ağırlığına besi başı ağırlığının etkisinin kovaryans analizi ile incelenmesi

Detaylı

Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F 1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması

Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F 1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması YYÜ VET FAK DERG (2007), 18(1):29-36 ORİJİNAL MAKALE Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F 1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması Fuat ODABAŞIOĞLU

Detaylı

Kırşehir İli Merkez İlçede Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi**

Kırşehir İli Merkez İlçede Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi** Kırşehir İli Merkez İlçede Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi** Coşkun ÇELİK 1, Savaş SARIÖZKAN 2* 1 Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri, Türkiye. 2 Erciyes Üniversitesi,

Detaylı

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Beyaz Yumurtacı Ebeveynlerin Çeşitli Verim Özellikleri

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Beyaz Yumurtacı Ebeveynlerin Çeşitli Verim Özellikleri Tavukçuluk Araştırma Dergisi 9 (1): 5-10, 2010 Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003 www.turkishpoultryscience.com Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen

Detaylı

İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması

İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması 13 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 25 (2006), 12: 1317 İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

www.yilmazet.com.tr Üretim kalitesini yüksek standartlarda tutar. Hijyen daima ön plandadır. Üretiminin her aşamasına titizlikle yaklaşmaktadır.

www.yilmazet.com.tr Üretim kalitesini yüksek standartlarda tutar. Hijyen daima ön plandadır. Üretiminin her aşamasına titizlikle yaklaşmaktadır. Fabrikamızın 2880 m kapalı alan 17560 m lik açık alandan oluşan yerleşiminde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yetiştirilmektedir. Canlı hayvanların veteriner hekim kontrolleri düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Detaylı

Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları

Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 40 (2), 35-41, 2009 ISSN : 1300-9036 Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları Yavuz HAN Ergani İlçe Tarım Müdürlüğü, Diyarbakır Galip BAKIR

Detaylı

Sakız, Kıvırcık ve Alman Siyah Başlı Koyun Irkları Arasındaki Melezlemeler İle Kaliteli Kesim Kuzuları Elde Etme Olanaklarının Araştırılması *

Sakız, Kıvırcık ve Alman Siyah Başlı Koyun Irkları Arasındaki Melezlemeler İle Kaliteli Kesim Kuzuları Elde Etme Olanaklarının Araştırılması * Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences 22 (1998) 257-265 TÜBİTAK A. ALTINEL, M. EVRİM, M. ÖZCAN, H. BAŞPINAR, F. DELİGÖZOĞLU Sakız, Kıvırcık ve Alman Siyah Başlı Koyun Irkları Arasındaki Melezlemeler

Detaylı

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI 2.3.2. ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI : Yumurtlama Öncesi Tüy Dökümünün Yumurtacı Tavukların Performansına Etkisi : TUAM -Veteriner Fakültesi Birimi : Metin PETEK*, Faruk BALCI, Hasan BAŞPINAR Yayınlandığı Yer

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

Besi Süresinin İvesi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi

Besi Süresinin İvesi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2007, 13 (4) 372-378 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Besi Süresinin İvesi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi Nihat TEKEL 1 H. Deniz ŞİRELİ 1 M.

Detaylı

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Duygu ULAŞ 1, Yeliz

Detaylı

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ)

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ) PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA KARKAS Karkas, hayvanın kesimhanede islami kurallara uygun olarak başı kesilip, derisi yüzülerek ve iç organları çıkartılarak geriye kalan bütün gövde hali için kullanılan

Detaylı

TÜRKİYE DE SİMMENTAL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKİYE DE SİMMENTAL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE DE SİMMENTAL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Atakan KOÇ Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN atakankoc@yahoo.com ; akoc@adu.edu.tr 06 Ekim2015 1

Detaylı

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir.

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir. İZ M İR Y Ö R E S İ S Ü T S IĞ IR C IL IĞ I İŞ L E T M E L E R İN İN G E N E L E K O N O M İK S O R U N L A R I G E L E C E Ğ E Y Ö N E L İK Ö N E R İL E R Doç. Dr. Faruk KARALAR Sağlıklı bir yaşam dengeli

Detaylı

Prof.Dr. Recep AYDIN

Prof.Dr. Recep AYDIN Prof.Dr. Recep AYDIN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1965 Çaycuma T: 4422312561 F: raydin@atauni.edu.tr recepaydin67@gmail.com

Detaylı

Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market

Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market İSTANBUL DA KASAPLIK SIĞIR VE SIĞIR ETİ PAZARLAMASINDA ARACI MARJLARI Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market Summary: In this

Detaylı

Sıgır Besiciligi. Prof. Dr. Murat Görgülü. Besi performansını etkileyen, hayvan ile ilgili faktörler;

Sıgır Besiciligi. Prof. Dr. Murat Görgülü. Besi performansını etkileyen, hayvan ile ilgili faktörler; 2 Sıgır Besiciligi Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozayikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(11): 1383-1388, 2017 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Çevrimiçi baskı, ISSN: 2148-127X www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Türkiye

Detaylı

The effect of experiment al Fasciola gigantica infection on the weight gain of sheep

The effect of experiment al Fasciola gigantica infection on the weight gain of sheep A. (J. Veteriner Fakültesi Parazitoloji ve Helmintoloji Kürsüsü Prof Dr. evzat Güralp FASCtOLA GİGATİCA İLE EFEKTE EDİLMİş KOYU- LARı SERUMUDA SPEStFtK KARACİGER EZiMLERİİ DİAGOZ YÖüDE ÖEMİ VE BU EFEKSİYO

Detaylı

Et Teknolojisi. Bahar yarıyılı. Prof. Dr. Ayla Soyer. -Et üretimini etkileyen faktörler -Etin tanımı -Etlerin sınıflandırılması -Karkas parçalama

Et Teknolojisi. Bahar yarıyılı. Prof. Dr. Ayla Soyer. -Et üretimini etkileyen faktörler -Etin tanımı -Etlerin sınıflandırılması -Karkas parçalama Et Teknolojisi Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ayla Soyer -Et üretimini etkileyen faktörler -Etin tanımı -Etlerin sınıflandırılması -Karkas parçalama Et üretimi ve etkileyen faktörler Et, pahalı bir üretimdir.

Detaylı

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans.

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans. Spor Bilimleli Dergisi Hacettepe f. ofsport SCİences 2000, 11 (1-2-3-4), 56-63 KREATiN YÜKLEMENiN DÜZ VE SLALOM KOŞULARıNDA, SPRiNT PERFORMANSı ÜZERiNE ETKiSi Asaf ÖZKARA *, Rüştü GÜNER**Burak KUNDURACIOGlU*

Detaylı

Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman (F1) ve Sakız x Morkaraman (F1) Melez Kuzulurda Verim Özellikleri II. Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri*

Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman (F1) ve Sakız x Morkaraman (F1) Melez Kuzulurda Verim Özellikleri II. Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri* Özbey ve Akcan YYÜ Vet Fak Derg 2003, 14 (2): 3541 Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman (F1) ve Sakız x Morkaraman (F1) Melez Kuzulurda Verim Özellikleri II. Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri

Detaylı

Kıl Keçisi Erkek Oğlaklarında Besi Gücü ve Karkas Özellikleri Okan Atay, Özdal Gökdal, Vadullah Eren Adnan Menderes Üniversitesi, Çine Meslek Yüksekokulu Özet: Bu araştırma, yaklaşık 3 aylık yaşta 60 gün

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Buzağılarda Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü *

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Buzağılarda Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü * YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2010, 21 (3), 169-173 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Buzağılarda Büyüme Performansı ve

Detaylı

VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ *

VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ * F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2006, 20(1), 21-27 VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ * Nihat YILDIZ 1 Hüseyin DENK 2 1 Fırat

Detaylı

Fransa nın canlı sığır arzı

Fransa nın canlı sığır arzı Fransa nın canlı sığır arzı Akdeniz besicileri için Fransız arzın güçlü yanları INTERBEV Ilona BLANQUET INTERBEV Dış Ticaret Komisyonu Plan Başlıca Fransız et ırklarının özellikleri ve verimleri Fransız

Detaylı

T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği

T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Proje Adı: Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi Başvuru Sahibi: Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Detaylı

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Yücel Kemal BAYRAKTAR 1 İbrahim İsmet TÜRKMEN 2 1 Ziraat Müh., İntegro Gıda San. ve Tic. A.Ş./İstanbul 2 Sorumlu yazar:

Detaylı

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü SIĞIR BESİCİLİĞİ Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozaikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı

Muş Bölgesinde Yetiştirilen Saanen Oğlaklarının Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü

Muş Bölgesinde Yetiştirilen Saanen Oğlaklarının Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(2): 125-131, 2011 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Ödemiş Belediye Mezbahası nda Kırmızı Et Üretiminin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Ödemiş Belediye Mezbahası nda Kırmızı Et Üretiminin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2003, 40(3):81-88 ISSN 1018-8851 Ödemiş Belediye Mezbahası nda Kırmızı Et Üretiminin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Erdal YAYLAK 1 Alper ÖNENÇ 2 Turgay TAŞKIN 3 Yusuf KONCA

Detaylı

ESMER VE SİYAH ALACA BUZAĞILARIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ VE SÜTTEN KESİM ZAMANININ TESPİTİ *

ESMER VE SİYAH ALACA BUZAĞILARIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ VE SÜTTEN KESİM ZAMANININ TESPİTİ * Atatürk Üniv.Ziraat Fak. Derg. 30 (1), 25-31, 1999 ESMER VE SİYAH ALACA BUZAĞILARIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ VE SÜTTEN KESİM ZAMANININ TESPİTİ * Bahri BAYRAM 1 Ömer AKBULUT 1 ÖZET: Bu araştırma Atatürk Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beslenme için gerekli Protein İhtiyacı Sağlıklı beslenme için günlük tüketilmesi gereken protein miktarının kişi başı 110g arasında olması arzu edilir.

Detaylı

Prof. Dr. Orhan ALPAN** Dönemi TÜRKİYE SIGIR YETİŞTİRİCİLİGİNİN DURUMU* Osmanlı İmparatorluğu

Prof. Dr. Orhan ALPAN** Dönemi TÜRKİYE SIGIR YETİŞTİRİCİLİGİNİN DURUMU* Osmanlı İmparatorluğu Selçuk iiniversitesi Vet. Fak. Dergisi Özel Sayı (39-50), 1984 YENİ EKONOMİK TEDBİRLER VE TÜRKİYE SIGIR YETİŞTİRİCİLİGİNİN DURUMU* Prof. Dr. Orhan ALPAN** Giriş Sığırcılık, binlerce yıldan beri Anadolu

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ KASAPLIK BÜYÜKBAŞ HAYVAN BESLEME Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Araştırma Makalesi / Research Article 11(1), 15-22, 2014 Evaluation of Major Cattle Breeds

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Araştırma Makalesi / Research Article 13(1), 1-10, 2016 Denizli İli Özel İşletme Koşullarında

Detaylı

Kangal Irkı Köpeklerde Büyüme ve Beden Ölçülerine ait Özellikler. Characteristics of the Growth and Body Measurements of the Kangal Dogs

Kangal Irkı Köpeklerde Büyüme ve Beden Ölçülerine ait Özellikler. Characteristics of the Growth and Body Measurements of the Kangal Dogs Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(3): 117-126, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Koyunlarda Besi Özelliklerini Geliştirmek Amacıyla Türkiye de Yapılan Melezleme Çalışmalarının Kantitatif Olarak Değerlendirilmesi

Koyunlarda Besi Özelliklerini Geliştirmek Amacıyla Türkiye de Yapılan Melezleme Çalışmalarının Kantitatif Olarak Değerlendirilmesi Koyunlarda Besi Özelliklerini Geliştirmek Amacıyla Türkiye de Yapılan Melezleme Çalışmalarının Kantitatif Olarak Değerlendirilmesi Arzu Üçtepe Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni

Detaylı

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje No: BAP -SÜF YB (AÖ)

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje No: BAP -SÜF YB (AÖ) TC MERSİN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ PROJE SONUÇ RAPORU Proje No: BAP -SÜF YB (AÖ) 2009-6 Belirli Oranlarda Nükleotid Katkılı Yemlerle Beslenen Alabalıklarda (Onchorynchus mykiss

Detaylı

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Özgün Araştırma / Original Investigation Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Effect of Body Mass Index on the Determination of Bone Mineral Density in Postmenopausal

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

Kars ve Erzurum İlleri Entansif Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi [1]

Kars ve Erzurum İlleri Entansif Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Analizi [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 18 (6): 997-1005, 2012 DOI:10.9775/kvfd.2012.6917 Journal Home-Page: http://vetdergi.kafkas.edu.tr Online Submission: http://vetdergikafkas.org RESEARCH ARTICLE Özet Bu araştırma,

Detaylı