DEN ZL Ç N JEOLOJ K-JEOTEKN K KENT B LG S STEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEN ZL Ç N JEOLOJ K-JEOTEKN K KENT B LG S STEM"

Transkript

1 MÜHEND SL K JEOLOJ S BÜLTEN BULLETIN OF ENGINEERING GEOLOGY SAYI: 21 (35-47) DEN ZL Ç N JEOLOJ K-JEOTEKN K KENT B LG S STEM Geological-Geotechnical Urban Information Sysyem for Denizli Halil KUMSAR, Sefer B. ÇEL K, Mustafa KAYA, Serkan TOPALO LU Pamukkale Üniveristesi, Jeoloji Mühendisli i Bölümü, K n kl Kampusü, 20017, Denizli ÖZ Yerleflim alanlar n n seçiminde, jeolojik ve jeoteknik amaçl arazi ve laboratuvar çal flmalar yap larak, de iflik bilgileri içeren farkl türde haritalar haz rlanmaktad r. Bu çal flmada, Denizli yerleflim alan na ait jeolojik ve jeoteknik veriler de erlendirilerek Denizli ili Jeolojik ve Jeoteknik Kent Bilgi Sistemi (JEO-KBS) C++ programlama dilinde yaz lm fl ve uygulamaya bafllanm flt r. Kent bilgi sistemi içinde; topo rafya, imar, jeoloji, jeoteknik, sondaj, yeralt suyu seviyesi ve jeofizik veri tabanlar oluflturulmufltur. Ayr ca bölgenin depremselli i ve faylanma sistemleri ile iliflkisinin incelendi i deprem veri taban da haz rlanm flt r. Bu sistem arac l yla; inceleme alan ndaki her sondaj yeri için s v laflma potansiyeli analizleri yap lm flt r. Yerleflim alan nda yap lan jeofizik ölçümlere iliflkin veriler de sistemin veri taban nda yeralmaktad r. Tüm veriler de erlendirilerek; yerleflim aç s ndan mühendislik önlemi al nmas n gerektiren, yerleflime kapal tutulmas gereken ve yerleflime uygun olan alanlar belirlenmifltir. Anahtar Kelimeler: Denizli, jeoloji, jeoteknik, kent bilgi sistemi. ABSTRACT Geological and geotechnical field and laboratory studies need to be carried out and thus maps are required for land use planning in urban areas. In this study, geological and geotechnical data of Denizli settlement area were evaluated and geological-geotechnical city information system of Denizli was established. The system was written in C++ programming language and called as Geological-Geotechnical Urban Information System for Denizli (JEO-KBS), and it has been used in application. In JEO-KBS system, topography, land use planning, geology, geotechnique, borehole, groundwater level and geophysics databases were constituted. Moreover, seismicity and its relation with the fault systems in the study area were investigated and earthquake database was also formed. By using the system, liquefaction potential analyses of soils from each borehole was carried out. Geophysical data were also stored in the system. The JEO-KBS system may help planners and engineers to find suitable and non-suitable sites for settlement, recreation and industrial areas. Key Words: Denizli, geology, geotechnique, urban information system.

2 36 Mühendislik Jeolojisi Bülteni 1. G R fi Kentleflmeye yönelik uygulamalarda, imar planlar na esas jeolojik ve jeoteknik araflt rmalar yap lmaktad r. Bu çal flmalardan elde edilen veriler de erlendirilerek sondajlar n, jeofizik ölçümlerin ve araflt rma çukurlar n n yerlerini gösteren konum, genel jeoloji, e im, mühendislik jeolojisi ve yerleflime uygunluk haritalar n n 1/1000 veya 1/2000 ölçekli haz rlan p, bunlar n ilgili resmi kuruma onaylat lmas yasal bir zorunluluktur. Bu çal flmalar n arflivlenmesi, kullan lmas ve haritalardaki verilere proje raporlar içinde ulafl lmas ve uygulamaya aktar lmas, zaman ve ifl gücü aç s ndan önemli bir sorun oluflturmaktad r. Günümüzde kent bilgi sistemleri (KBS) yayg n olarak kullan lmaktad r. Bu bilgi sistemlerinin özelli i, aranan verilere eriflimin ayn koordinat sistemi kullan larak noktasal tan mlama kodlar ile sa lanmas d r. Bu uygulamalarda veri türleri ayr nt land r labilmekte ve her veri türüne göre ayr bir Kent Bilgi Sistemi (KBS) uygulamas yap labilmektedir. Kentlerin jeolojik yap s na ba l olarak toplanan verilerin derlenmesi ve kente ait jeolojik bilgi sisteminin oluflturulmas özel çal flma yöntemlerinin yan s ra, jeolojik, jeoteknik ve mühendislik jeolojisi konular nda bilgi birikimini gerektirir. Bu nedenle, jeolojik ve jeoteknik bilgileri imar haritas ve topo rafik haritalar say sal ortamda de erlendirebilen bilgi sistemlerinin Jeoloji Mühendisli i nde gelifltirilmesi ve uygulamaya aktar lmas bir gereksinim haline gelmifltir. Bu çal flmada, Denizli yerleflim alan na iliflkin (fiekil 1) jeolojik ve jeoteknik içerikli projede (PAÜ, 2002) elde edilen verilere kolay ulafl labilmesi ve say sal ortamda de erlendirilmesi amac yla, C++ programlama dilinde yaz lm fl ve JEO-KBS isimli jeolojik-jeoteknik içerikli bir kent bilgi sistemi tan t lm flt r. Sistem içinde; topo rafya, imar, jeolojik, jeoteknik, sondaj, yeralt suyu seviyesi ve ekil 1. nceleme alanı yer bulduru haritası. Figure 1. Location map of the study area.

3 Kumsar vd. 37 jeofizik veri tabanlar oluflturulmufltur. Ayr ca, bölgenin depremselli i ve faylanma sistemleri ile iliflkisinin incelendi i bir deprem veri taban da haz rlanm flt r. Bu sistemde; jeolojik ve jeoteknik veriler ile sisteme aktar lan farkl analiz yöntemleri kullan larak her sondaj yeri için s v laflma potansiyeli de erlendirilebilmektedir. Ayr ca yerleflim alan içinde yap lan sismik k r lma ölçümlerine iliflkin veriler de sistemin veri taban nda yeralmaktad r. Yukar daki veriler de erlendirilerek imar plan na iliflkin yerleflime uygunluk haritas haz rlanabilmektedir. 2. DEN ZL VE ÇEVRES N N JEOLOJ S Denizli il merkezi ve yak n çevresinde yüzeyleyen kaya birimleri, Neojen öncesi temel kayalar ve Neojen birimleri ile Kuvaterner çökelleridir (fiekil 2). Bunlardan Neojen öncesi temel kayalar daha çok havzay çevreleyen, yüksek ve da l k kesimlerde görülür. Bunlar n ço u Menderes Masifi ne ait metamorfik kayalard r. Havzan n de iflik kesimlerinden al nan jeoloji kesitlerinde Menderes metamorfitleri fiekil 2. Denizli ve yak n çevresinin jeoloji haritas (Sun (1990) ve Topal (2003) dan de ifltirilerek). Figure 2. Geological map of Denizli and its close vicinity (modified from Sun (1990) and Topal (2003)).

4 38 Mühendislik Jeolojisi Bülteni yafll dan gence do ru; gnays, flist, kuvarsit ve mermerlerle temsil edilmektedir. Neojen birimleri; alüvyal yelpaze, yelpaze deltas, göl ve akarsu ortamlar nda depolanm fl olup, graben dolgular olarak nitelendirilebilecek çökellerden oluflmaktad r (fiimflek, 1984). Göl ve akarsu ortamlar nda depolanm fl, genellikle havza kenarlar nda ve havza ortas baz yükselim alanlar nda yüzeylenen Neojen birimlerine Taner (2001) taraf ndan Geç Miyosen (Ponsiyen) yafl verilmifltir. Neojen yafll çökellerden Kolonkaya Formasyonu inceleme alan nda genifl bir yay l m göstermektedir. Bu formasyonun egemen kaya türünü oluflturan kumtafllar ; sar ms, aç k pas ve koyu kahverenkli, genellikle gevflek tutturulmufl ve da lgan, parlak mika pullu, tane destekli, iyi boylanmal, baz düzeylerde çak ll, genellikle paralel ve yersel çapraz katmanl d r. Formasyonun ad ilk kez fiimflek (1984) taraf ndan verilmifltir. nceleme alan nda görülen Kuvaterner yafll Asartepe Formasyonu, konglomera, kumtafl ve silttafllar ndan oluflur. Alüvyal kökenli bu çökellerden oluflan formasyon Ercan vd. (1977) taraf ndan adland r lm flt r. Bu çökellerde genelde k z l ms, kahverengi ve turuncu renkler hakim olup, yer yer kirli beyaz ve sar ms renkler de görülmektedir. Orta-kal n ve az belirgin tabakalanma gösteren çak ltafl -kumtafl -silttafl -çamurtafl düzensiz ardalanmas bafll ca kaya toplulu unu oluflturur. Formasyon, yer yer kiltafl ve marn mercekleri de içermektedir. Neojen çökel istifinin üzerinde yer yer görülen traverten, e im at ml normal faylar n s çrama yapt alanlarda depolanm flt r (Çak r, 1999). Travertenler yeflilimsi gri, krem renkli göl batakl k çökelleri ve k rm z ms kahverenkli alüvyal çökeller, eski toprak ve kaba k r nt l geçici akarsu çökelleri ile yanal ve düfley geçifllidir (Özkul vd., 2002). 3. DEN ZL VE ÇEVRES N N DEREMSELL Denizli graben havzas Bat Anadolu geniflleme bölgesinde Büyük Menderes ve Gediz grabenlerinin kesiflti i alan n do usunda yer al r. (fiekil 3). Genel olarak KB-GD uzan ml olan graben, e im at ml normal faylarla s n rlanm flt r. Kuzeyde KB-GD do rultulu Pamukkale-Karahay t fay, güneyde KB- fiekil 3. Denizli ve yak n çevresinin tektonik haritas ve Babada, Sarayköy ve Honaz yak nlar ndaki faylara ait faylanma mekanizmas çözümleri (Aydan vd., 2001). Figure 3. Tectonic map of Denizli and its close vicinity, and focal plane solutions of the faults near Babada, Sarayköy and Honaz (after Aydan et al., 2001).

5 Kumsar vd. 39 GD do rultulu Babada -Denizli fay ve havzan n do usunda yaklafl k D-B do rultulu Honaz fay bölgede deprem üreten ana faylard r (fiekil 3). Tarihsel dönemde meydana gelen depremlere ait veriler de erlendirildi inde, günümüzde Pamukkale olarak adland r lan ve antik dönemde ad Hierapolis olan kenti etkileyen y k c depremlere ait kay tlar mevcuttur. Bu verilere göre, MS 17, MS 60, 150, 350 ve 640 tarihlerinde Hierapolis a r hasar görmüfltür (D Andria, 2003) y l nda meydana gelen deprem Pamukkale de çok büyük hasara neden olmufl ve bunun sonucunda da Pamukkale terk edilmifltir depreminde de Pamukkale ve çevresinde önemli hasarlar meydana gelmifltir (Kumsar ve Aydan, 2005) y l ndan bu yana inceleme alan ve çevresindeki deprem odaklar n n da l m ve faylarla olan iliflkileri fiekil 4 de verilmifltir y l nda aletsel büyüklü ü 5.7 olan Honaz merkezli depremle ilgili fiekil 4. Denizli ve çevresinde y llar aras nda meydana gelen depremlerin merkez üstleri ve bafll ca tektonik hatlar. Figure 4. Epicentres of the earthquakes occurred in Denizli region between 1900 and 2005 and main tectonic lines.

6 40 Mühendislik Jeolojisi Bülteni olarak Karateke köyü, Honaz ilçesi ve K z lyer köyü aras ndaki alanda KD-GB do rultulu ve 15 km boyunca bir yüzey k r n n olufltu u, bu depremi yaflayan yöre halk taraf ndan ifade edilmifltir. 21 Nisan 2000 de 5.2 büyüklü ünde ve merkez üssü Honaz olarak verilen deprem meydana gelmifltir. Bu depremlerden sonra, Denizli Ovas içinde yer alan yerleflim yerlerini tedirgin eden çok say da küçük depremler meydana gelmifltir. 23 ve 26 Temmuz 2003 tarihlerinde merkez üsleri Buldan ilçesi yak nlar nda olan 5.2 ve 5.6 büyüklü ündeki depremler meydana gelmifl olup, y ma ve kerpiç evlerde hasara neden olmufltur (Kumsar vd., 2003). 4. JEOLOJ K VE JEOTEKN K KENT B LG S STEM Bu çal flmada; Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisli i Bölümü araflt rma ekibi taraf ndan yürütülen Denizli Belediyesi Yerleflim Alanlar n n Jeolojik, Jeoteknik ve Hidrojeolojik Özellikleri (PAÜ, 2002) adl projede üretilen veriler esas al narak jeolojik ve jeoteknik kent bilgi sistemi oluflturulmufltur. Bu sistemin program yazarlar taraf ndan yaz lm flt r. Gelifltirilen bu bilgisayar program yaz l m nda, C++ programlama dili kullan lm fl ve programa JEO-KBS ad verilmifltir. Sistemde; topo rafik veriler, imar adalar, jeolojik ve tektonik bilgiler, jeoteknik sondaj loglar, sondajlardan al nan örselenmifl ve örselenmemifl örneklerin fiziksel ve mekanik özellikleri, arazi deney sonuçlar, yeralt suyu seviyesi verileri ile sondajlar n koordinatlar n içeren jeoteknik veriler için ayr veri tabanlar oluflturulmufltur (fiekil 5). Arazi gözlemleri, sondajlar, gözlem çukurlar ve jeofizik ölçümlerden elde edilen veriler kullan larak haz rlanan jeoloji ve mühendislik jeolojisi haritalar n n say sallaflt r larak sisteme aktar lmas yla oluflturulan jeoloji ve jeoteknik veri taban ile istenilen mahallenin, hatta imar adas n n yüzey jeolojisi ve jeoteknik özellikleri hakk nda bilgi edinilmesi mümkün olmaktad r. JEO-KBS sisteminde istenilen her bir veri farkl altl k olarak tan mlanan haritalar üzerinde çizilmekte ve bu veriler görülebilmektedir. Verilerin de erlendirilmesinde kullan lan sondaj noktalar n n konumlar ve SK3 nolu sondaj kuyusu logu örnek olarak fiekil 6 da verilmifltir. Bu sondaj logunda; SK3 sondaj n n yerinin koordinatlar, yeralt suyu seviyesi, sondaj derinli i, sondaj boyunca karfl lafl lan jeolojik birimlerin kal nl klar ve tan mlar, sondajda farkl derinliklerde elde edilen SPT darbe say lar, sondaj boyunca zemin karotlar ndan al nan örneklerin indeks özellikleri, zemin s n flar, elek analizi deney sonuçlar ve örneklerin al nd klar derinlikler belirtilmifltir. JEO-KBS sisteminde yeralan sondaj loglar ndaki yeralt suyu seviye verileri kullan larak yeralt suyu efl derinlik haritas haz rlanabilmektedir. Denizli iline ait yeralt suyu efl derilik haritas fiekil 7 de verilmifltir. Denizli il merkezinde yeralt suyu derinli i yüzeyden 1 ile 10 m aras nda de iflen derinliklerdedir. JEO-KBS sisteminde Denizli ilini önemli ölçüde etkileyebilecek bir depremin büyüklü ü Aydan vd., (2001) taraf ndan 6.3 ve odak derinli i 17.6 km olarak belirlenmifltir. Söz konusu depremin d fl merkezinin Denizli il merkezine yak n olaca varsay lm flt r. Odak derinli i, d fl merkez ve sondaj noktas n n koordinat verileri de kullan larak, sondaj noktalar ndaki yer ivmesi de erleri Aydan vd. (2001) taraf ndan gelifltirilen azal m iliflkisi kullan larak her sondaj için ayr ayr hesaplanm flt r. Bu de erlendirme esas al narak arazi ve zemin mekani i laboratuvar deneylerinin sonuçlar de erlendiril-

7 Kumsar vd. 41 fiekil 5. Jeolojik-jeoteknik kent bilgi sistemi (JEO-KBS) ak fl diyagram. Figure 5. Flow chart of the geological-geotechnical information system (JEO-KBS).

8 42 Mühendislik Jeolojisi Bülteni fiekil 6. Sondaj noktalar n n Denizli yerleflim alan ndaki da l m ve SK3 no.lu sondaja ait jeoteknik log. Figure 6. Distribution of boreholes in Denizli settlement area and geotechnical log of borehole SK3.

9 Kumsar vd. 43 fiekil 7. nceleme alan n n yeralt suyu efl derinlik haritas. Figure 7. Groundwater contour map of the study area.

10 44 Mühendislik Jeolojisi Bülteni mifltir. JEO-KBS sisteminde Yoshimi (1983) ve Youd vd. (2001) taraf ndan önerilen iki ayr s v laflma analiz yöntemi kullan labilmektedir. Denizli il merkezi zeminlerinin s v laflma potansiyelinin belirlenmesi için Youd vd. (2001) taraf ndan önerilen ve SPT verisini esas alan s v laflmaya karfl güvenlik katsay s (FL) hesaplama yöntemi kullan lm flt r. Hesaplanan FL de erleri, Iwasaki vd. (1982) taraf ndan önerilen s v laflma potansiyeli indeksi (IL) hesaplamas nda kullan lm fl ve inceleme alan n n s v laflma potansiyeli belirlenmifltir (fiekil 8). nceleme alan zeminlerinin s v laflma potansiyeli derecesi Iwasaki vd. (1982) s n flamas na göre yap lm fl ve IL=0 için çok düflük, 0< IL 5 için düflük, 5< IL 10 için orta, 10< IL 15 için yüksek ve IL >15 için çok yüksek s v laflma potansiyeline sahip alanlar belirlenmifltir. nceleme alan nda yap lan 112 adet sismik k r lma ölçümünden elde edilen makaslama dalgas h zlar (V s ) kullan larak zemin büyütmesi faktörü (A) Midorikawa (1987) taraf ndan önerilen afla daki ampirik iliflki kullan larak hesaplanm fl olup, kent için efl zemin büyütme e risi haritas fiekil 9 da verilmifltir. A = 68 V s -0.6 (1) Neojen temel üzerindeki alüvyonun ortalama kal nl (H) 50 m al narak inceleme alan ndaki zeminlerin do al sal n m süreleri (TP) eflitlikle 2 den (Kramer, 1996) hesaplanm fl ve fiekil 10 da verilmifltir. (2) mar plan çal flmalar nda flehir planlamac lar taraf ndan esas al nan yerleflime uygunluk haritalar n n haz rlanmas için jeoloji, e im, yeralt suyu efl derinlik, jeoteknik ve jeofizik verilerin de erlendirildi i haritalar kullan lmaktad r. Denizli Belediyesi mevcut mücavir alan n n yerleflime uygunluk haritas n n haz rlanmas nda elde edilen tüm haritalar s rayla üst üste çak flt r lm fl, jeolojik, jeoteknik ve jeofizik veriler fl nda; yerleflime (yap laflmaya) önlem al narak uygun alanlar (UÖA), yerleflime uygun alanlar (UA) ve DS taraf ndan korunmas düflünülen dere yataklar, kanal güzergahlar boyunca yerleflime uygun olmayan alanlar (UOA) belirlenmifltir (fiekil 11). Yerleflime önlemli uygun alanlar n belirlenmesinde zemin büyütmesi de erleri (A) 2.0 ve üzerindeki alanlar, kayma dalgas h z (V s ) 350 m/sn ve alt ndaki alanlar, yeralt suyu seviyesi 10 m den düflük alanlar, yamaç e imi %20 den yüksek alanlar, jeolojik haritada çak l, kum ve silt-kil den oluflan alüvyon zeminlerin yay l m ve çal flma alan ndaki tektonik yap dikkate al nm flt r. Her verinin de erlendirildi i haritalar ayn koordinat sisteminde JEO-KBS sistemine aktar lm fl, bir veya birden fazla parametreye ba l önlemli alanlar tan mlanm flt r. Önlemli uygun alan (ÖUA) ve uygun olmayan alanlar n (UOA) d fl nda kalan kesimler ise yerleflime uygun alanlar (UA) olarak tan mlanm flt r. Önlemli alanlar n belirlenmesinde, etkili olan de iflkene ba l olarak, tekil veya sürekli temel derin temel tipi seçimi, zemin iyilefltirmesi, yeralt suyu ve yüzey suyu drenaj, flev durayl l n artt r c mühendislik çal flmalar n n yap lmas önerilmifltir. PAÜ (2002) taraf ndan yap lm fl bu çal flma, Denizli Belediyesi için genel içerikli jeolojik ve jeoteknik bir çal flmad r. Parsel baz ndaki çal flmalarda ayr nt l inceleme yap lmas, bu çal flmadan elde edilecek sonuçlara göre mühendislik önlemleri öneriler belirlenmelidir. JEO-KBS bilgi sisteminde yeralan say sal veriler, projelendirme ve yap laflma s ras nda uygulay c lara fl k tutacakt r.

11 Kumsar vd. 45 fiekil 8. nceleme alan n n s v laflma potansiyeli indeksi konturlar Figure 8. Liquefaction potential index contours of the study area.

12 46 Mühendislik Jeolojisi Bülteni fiekil 9. Efl zemin büyütmesi e rileri haritas. Figure 9. Map of soil amplification contours.

13 Kumsar vd. 47 fiekil 10. Zemin hakim periyodu eflde er e rileri haritas. Figure 10. Map of soil period contours.

14 48 Mühendislik Jeolojisi Bülteni fiekil 11. Denizli ilinin yerleflime uygunluk haritas. Figure 11. Settlement suitability map of Denizli city.

15 Kumsar vd SONUÇLAR Borland C++ programlama dili kullan larak gelifltirilen JEO-KBS sistemi sayesinde; kentleflmeye yönelik jeolojik ve jeoteknik çal flmalarda, verilerin say sal ortamda koordinat sistemi kullan larak noktasal bazda saklanmas ve kullan c taraf ndan talep edildi i anda ulafl lmas sa lanm flt r. Jeolojik ve jeoteknik verilerin ayn koordinat siteminde mahalle ve imar haritalar üzerinde çizdirilmesi sonucu kentleflme ile iliflkisi gösterilmektedir. Yerleflime uygunluk haritas n n haz rlanmas nda, farkl bilgiler içeren ve ayn koordinat sisteminde çizilmifl haritalar JEO-KBS sisteminde üst üste çak flt r lmakta ve ekran üzerinde belirlenen alanlar say sallaflt r labilmektedir. nfla edilecek binalara iliflkin jeoloji ve jeoteknik etüt raporlar ndaki verilerin JEO-KBS sistemine girilmesiyle mevcut veri bankas geniflleyecektir. Artan veri say s na ba l olarak; jeolojik ve jeoteknik de erlendirmeler sistem içinde tekrar yap lacak, kentin mikro bölgelendirme haritalar sürekli yenilenerek daha ayr nt l çal flmalar yürütülecek ve uygulamaya aktar lacakt r. Bu özelli i ile de JEO- KBS kent bilgi sistemi sürdürülebilir bir jeolojik-jeoteknik bilgi sistemi özelli indedir. 6. KATKI BEL RTME Yazarlar; bu çal flman n yürütülmesi için araflt rma alt yap s n n geliflmesine destek sa layan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazda l ya ve JEO-KBS sisteminin veri taban na esas oluflturan jeolojik ve jeoteknik verilerin üretilmesinde önemli katk lar olan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisli i Bölümü ö retim üyeleri ve elemanlar na teflekkür ederler. KAYNAKLAR Aydan, Ö., Kumsar, H., and Ulusay, R., How to infer the possible mechanism and characteristics of earthquakes from striations and ground surface traces of existing faults. Seismic Fault Induced Ground Failures, Tokyo, Çak r, Z., Along-strike discontinuity of active normal faults and it s influence on Quaternary travertine deposition: Examples from Western Turkey. Journal of Earth Sciences, 8, D Andria, F., Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Rehberi. Ege Yay nlar, stanbul, 240s. Ercan, T., Dinçel, A., Günay, E. ve Türkecan, A., Uflak yöresinin jeolojisi ve volkanitlerinin petrolojisi. MTA Derleme No: Iwasaki, T., Tokida, K., Tatsuoka, F., Watanabe, S., Yasuda, S., and Sato, H., Microzonation for soil liquefaction potential using simplified methods. Proceedings of the 3rd International Earthquake Microzonation Conference, USA, Kramer, S. L., Geotechnical Earthquake Engineering. Prentice-Hall, NJ, 653 p. Kumsar, H., and Aydan, Ö., 2005, Faulting and shaking characteristics of earthquakes in the Denizli Province (Turkey). Proceedings of International Earth Sciences Colloquium on the Aegean Region, IESCA-2005, zmir, p 232.

16 50 Mühendislik Jeolojisi Bülteni Kumsar, H., Çelik, S. B., and Aydan, Ö., Some characteristics of recent earthquakes in western Turkey: Seferihisar ( zmir) and Buldan (Denizli) earthquakes. An International Colloquium on the Instrumentation and Monitoring of Landslides and Earthquakes in Japan and Turkey, Koriyama, Japan, Midorikawa, S., Prediction of isoseismal map in the Kanto Plain due to hypotetical earthquake. Journal of Structural Engineering, 33B, Özkul, M., Varol, B. ve Alçiçek, M. C., Denizli travertenlerinin petrografik özellikleri ve depolanma ortamlar. MTA Dergisi, 125, PAÜ, Denizli Belediyesi yerleflim alanlar n n jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik özellikleri. Pamukkale Üniversitesi Döner Sermaye Projesi, Denizli, 766. fiimflek, fi., Denizli, Sarayköy-Buldan alan n n jeolojisi ve jeotermal enerji olanaklar. stanbul Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi Yay n Organ, 3, Sun, S., Denizli-Uflak aras n n jeolojisi ve linyit olanaklar. MTA Raporu, No. 86. Taner, G., Denizli bölgesi Neojen ine ait katlar n stratigrafik konumlar nda yeni düzenleme. 54. Türkiye Jeoloji Kurultay Bildiriler Kitab, Tokimatsu, K, and Yoshimi, Y., Empirical correlation of soil liquefaction based on SPT-N value and fines content. Soil and Foundations, 23(4), Topal, S., Denizli neojen istifinin stratigrafisi ve tektonik özellikleri, Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (yay mlanmam fl). Youd., T.L., Idriss, I.M., Andrus, R.D., Arango, I., Castro, G., Cristian, J.T., Dobry, R., Liam Finn, W.D., Harder Jr., L.F., Hynes, M.E., Ishihara, K., Koester, J.P., Liao, S.S.C., Marcuson III, W.F., Martin, G.R., Mitchell, J.K., Moriwaki, Y., Power, M.S., Robertson, P.K., Seed, R.B., and Stokoe, K.H., Liquefaction resistance of soils: Summary report from the 1996 NCEER and 1998 NCEER/NSF Workshops on evaluation of liquefaction resistance of soils. Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering, ASCE, 127,

DENİZLİ İL MERKEZİ YERLEŞİM ALANININ JEOLOJİK, JEOTEKNİK KENT BİLGİ SİSTEMİ (JEO-KBS)

DENİZLİ İL MERKEZİ YERLEŞİM ALANININ JEOLOJİK, JEOTEKNİK KENT BİLGİ SİSTEMİ (JEO-KBS) P A M U K K A L E Ü N İ V E R S İ T E S İ M Ü H E N D İ S L İ K F A K Ü L T E S İ P A M U K K A L E U N I V E R S I T Y E N G I N E E R I N G C O L L E G E M Ü H E N D İ S L İ K B İ L İ M L E R İ D E R

Detaylı

TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA VE ŞEV STABİLİTESİ POTANSİYELİ

TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA VE ŞEV STABİLİTESİ POTANSİYELİ Altıncı Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 16-20 Ekim 2007, İstanbul Sixth National Conference on Earthquake Engineering, 16-20 October 2007, Istanbul, Turkey TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA

Detaylı

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK Ender ÇETİN (*), Yasin BAYRAKLI (*), Erol GÜLER (**) ÖZET Bu çalışmada, Şişli, Harbiye Mahallesi, Taşkışla Caddesi, 95 Pafta, 808 Ada, 2 Parselde inşa

Detaylı

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER CO RAFYA TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER ÖRNEK 1 : 1990 nüfus say m na göre nüfus yo unluklar Türkiye ortalamas n n alt nda olan afla daki illerin hangisinde, nüfus yo unlu unun azl yüzey flekillerinin

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis*

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* Mustafa Özgür KESKİN Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Ahmet M. KILIÇ Maden Mühendisliği Anabilim Dalı

Detaylı

Standard Penetrasyon Deneyi (SPT) İle Kaytazdere (İzmit) Trafik Gözetleme İstasyonu Zemininin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması

Standard Penetrasyon Deneyi (SPT) İle Kaytazdere (İzmit) Trafik Gözetleme İstasyonu Zemininin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt:15 Sayı: 3 s. 139 150, 2012 Vol: 15 No: 3 pp. 139-150, 2012 Standard Penetrasyon Deneyi (SPT) İle Kaytazdere (İzmit) Trafik Gözetleme İstasyonu Zemininin

Detaylı

DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI

DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI 16 Nisan 2014 Bora Sonuvar, Kubilay Baykal İçerik Giriş İzmir Körfezi ve Çevresinin Morfolojisi İzmir Körfezi

Detaylı

YENİŞEHİR/BURSA İLÇESİ YERLEŞİM ALANI DEPREM ÇEKİNCESİ

YENİŞEHİR/BURSA İLÇESİ YERLEŞİM ALANI DEPREM ÇEKİNCESİ YENİŞEHİR/BURSA İLÇESİ YERLEŞİM ALANI DEPREM ÇEKİNCESİ İ.Akkaya, M.Ö.Arısoy ve Ü. Dikmen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 06100 Ankara-TÜRKİYE Tel: 312 203 34 05

Detaylı

RİSKLİ YAPILAR ve GÜÇG

RİSKLİ YAPILAR ve GÜÇG RİSKLİ YAPILAR ve GÜÇG ÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI Doç.. Dr. Ercan ÖZGAN Düzce Üniversitesi YAPILARDA OLU AN R SKLER N NEDENLER GENEL OLARAK 1. Tasar m ve Analiz Hatalar 2. Malzeme Hatalar 3. çilik Hatalar

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Sondaj Derinliğinin Sıvılaşma Analizine Etkisinin Belirlenmesi (Eskişehir Örneği)

Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Sondaj Derinliğinin Sıvılaşma Analizine Etkisinin Belirlenmesi (Eskişehir Örneği) Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 5, No:2, 2013 (50-60) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 5, No: 2, 2013 (50-60) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3983

Detaylı

CO RAFYA HAR TA B LG S

CO RAFYA HAR TA B LG S CO RAFYA HAR TA B LG S ÖREK : Bir fiziki haritada Çukurova ile Konya Ovas n n farkl renklerle belirtilmifl olmas, bu ovalar n afla dakilerden hangisi bak m ndan farkl oldu unu gösterir? ÖREK 3 : A) Y ll

Detaylı

YERLEŞĐM YERLERĐNĐN SEÇĐMĐNDE YERBĐLĐMLERĐNĐN ÖNEMĐ VE KONYA NIN AFET RĐSKĐ

YERLEŞĐM YERLERĐNĐN SEÇĐMĐNDE YERBĐLĐMLERĐNĐN ÖNEMĐ VE KONYA NIN AFET RĐSKĐ Konya Đl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 YERLEŞĐM YERLERĐNĐN SEÇĐMĐNDE YERBĐLĐMLERĐNĐN ÖNEMĐ VE KONYA NIN AFET RĐSKĐ Doç. Dr. Şakir ŞAHĐN 1, Jeofizik Yük. Müh. Mehmet Latif ÇAĞIR 2 1 Süleyman Demirel

Detaylı

STANDARD PENETRASYON DENEYİ (SPT) İLE KÜÇÜKKUYU (ÇANAKKALE) TRAFİK GÖZETLEME İSTASYONU ZEMİNİNİN SIVILAŞMA POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI

STANDARD PENETRASYON DENEYİ (SPT) İLE KÜÇÜKKUYU (ÇANAKKALE) TRAFİK GÖZETLEME İSTASYONU ZEMİNİNİN SIVILAŞMA POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI STANDARD PENETRASYON DENEYİ (SPT) İLE KÜÇÜKKUYU (ÇANAKKALE) TRAFİK GÖZETLEME İSTASYONU ZEMİNİNİN SIVILAŞMA POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ATEŞ 1,* Adil ÖZDEMİR 2 1 Şehit Osman AVCI Mah. 43. Sok. No:3/8

Detaylı

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ JEOLOJİKJEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ A. Yalçın 1, C. Gökçeoğlu 2, H. Sönmez 2 1 Aksaray Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, Uygulamalı Jeoloji ABD, Aksaray 2 Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

5. OTURUM. Oturum Başkanı : İnş. Yük. Müh. Enver ALTINOK

5. OTURUM. Oturum Başkanı : İnş. Yük. Müh. Enver ALTINOK 5. OTURUM Oturum Başkanı : İnş. Yük. Müh. Enver ALTINOK TARİHİ YARIMADANIN JEOLOJİK, GEOTEKNİK YAPISI VE SİSMİK MİKROBÖLGELEMESİ Prof. Dr. Kutay ÖZAYDIN (YTÜ İnşaat Fakültesi) İSTANBUL DAKİ YAPILARIN YAPI

Detaylı

TÜRKĠYE DEKĠ YERALTISULARININ ARAġTIRILMASI, ĠġLETĠLMESĠ Ve YÖNETĠMĠ ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME

TÜRKĠYE DEKĠ YERALTISULARININ ARAġTIRILMASI, ĠġLETĠLMESĠ Ve YÖNETĠMĠ ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME TÜRKĠYE DEKĠ YERALTISULARININ ARAġTIRILMASI, ĠġLETĠLMESĠ Ve YÖNETĠMĠ ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME Hasan KIRMIZITAŞ Jeoloji Mühendisi DSİ 5. Bölge Müdürlüğü-ANKARA TMMOB, JMO - Bilimsel Teknik Kurulu Hidrojeoloji

Detaylı

ÖZELLĠKLERĠ DĠKKATE ALINMADAN YAPILAN SONDAJ

ÖZELLĠKLERĠ DĠKKATE ALINMADAN YAPILAN SONDAJ AKĠFERLERĠN HĠDROLOJĠK ve GEOMETRĠK ÖZELLĠKLERĠ DĠKKATE ALINMADAN YAPILAN SONDAJ ÇALIġMALARI SONUCU YOK OLAN AKĠFERLER ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA. ÖRNEK: SURUÇ OVASI ÖZET: * Yazan : Hasan KIRMIZITAġ Türkiye

Detaylı

Betonarme ve Prefabrik Yapılarda Risk Değerlendirmesi

Betonarme ve Prefabrik Yapılarda Risk Değerlendirmesi Pamukkale Üniversitesi Betonarme ve Prefabrik Yapılarda Risk Değerlendirmesi Doç. Dr. Şevket Murat ŞENEL Araş. Gör. Mehmet PALANCi RİSK? Belli bir seviyenin üzerinde hasar oluşursa Belli bir şiddetin üzerinde

Detaylı

TEMMUZ 2003 BULDAN (DENİZLİ) DEPREMLERİNİN MÜHENDİSLİK İNCELEMESİ

TEMMUZ 2003 BULDAN (DENİZLİ) DEPREMLERİNİN MÜHENDİSLİK İNCELEMESİ TEMMUZ 2003 BULDAN (DENİZLİ) DEPREMLERİNİN MÜHENDİSLİK İNCELEMESİ Prof. Dr. Halil KUMSAR*, Prof. Dr. Ömer AYDAN**, Prof. Dr. Hisataka TANO***, Araş. Gör. Sefer B. ÇELİK* ve Araş. Gör. Mustafa KAYA* *Pamukkale

Detaylı

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir.

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. CO RAFYA AKARSULAR ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. K ÖRNEK 2 : Bir nehrin deltas ndan, on y ll k bir biriktirme kesiti al narak incelenmifltir. Bu inceleme sonucunda

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

3. Zemin yap na göre seçilen kaz yöntemi, Delme patlatma, mekanize kaz yöntemleri,

3. Zemin yap na göre seçilen kaz yöntemi, Delme patlatma, mekanize kaz yöntemleri, T.C. CUMHURBA KANLI I GENEL SEKRETERL ANKARA Ankara; 19.03.2010 Say : 284 Ülkemizin mevcut elektrik tüketimi her geçen gün artmaktad r. Bu ihtiyac n kar lanmas amac ile ba vurulan elektrik üretim yöntemlerin

Detaylı

6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ

6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 25. Dönem Çalışma Programı nda, Odamız merkez ve şubelerin büro işleyişinde etkinliğini arttırıcı teknik alt yapının güçlendirilerek oda çalışma hedeflerine ulaşılmasına hizmet

Detaylı

Fethiye yerleşim alanındaki zeminlerin spt ve kayma dalga hızı verileriyle sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi

Fethiye yerleşim alanındaki zeminlerin spt ve kayma dalga hızı verileriyle sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 31:4 (2016) 1027-1037 Fethiye yerleşim alanındaki zeminlerin spt ve kayma dalga hızı verileriyle sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN GEOMETR Geometrik Cisimler Uzunluklar Ölçme 6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 1. Prizmalar n temel elemanlar n belirler. Tabanlar n n karfl l kl köflelerini birlefltiren ayr tlar tabanlara

Detaylı

Standard Penetrasyon Testi (SPT) ile Saruhanlı (Manisa) İlçesi Zeminlerinin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması

Standard Penetrasyon Testi (SPT) ile Saruhanlı (Manisa) İlçesi Zeminlerinin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması Standard Penetrasyon Testi (SPT) ile Saruhanlı (Manisa) İlçesi Zeminlerinin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması Mehmet Orhan a, Ali Ateş b a Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

Şekil 6. Kuzeydoğu Doğrultulu SON-B4 Sondaj Kuyusu Litolojisi

Şekil 6. Kuzeydoğu Doğrultulu SON-B4 Sondaj Kuyusu Litolojisi SON-B4 (Şekil 6) sondajının litolojik kesitine bakıldığında (inceleme alanının kuzeydoğusunda) 6 metre ile 13 metre arasında kavkı ve silt bulunmaktadır. Yeraltı su seviyesinin 2 metrede olması burada

Detaylı

DENİZLİ İL MERKEZİ ZEMİNLERİNİN JEOLOJİK, JEOTEKNİK AÇIDAN İNCELENMESİ VE SIVILAŞMA DUYARLILIĞININ BELİRLENMESİ

DENİZLİ İL MERKEZİ ZEMİNLERİNİN JEOLOJİK, JEOTEKNİK AÇIDAN İNCELENMESİ VE SIVILAŞMA DUYARLILIĞININ BELİRLENMESİ T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZLİ İL MERKEZİ ZEMİNLERİNİN JEOLOJİK, JEOTEKNİK AÇIDAN İNCELENMESİ VE SIVILAŞMA DUYARLILIĞININ BELİRLENMESİ Sefer Beran ÇELİK Yüksek Lisans Tezi

Detaylı

NETWORK DESIGN AND OPTIMIZATION FOR DEFORMATION MONITORING ON TUZLA FAULT-IZMIR AND ITS VICINITY

NETWORK DESIGN AND OPTIMIZATION FOR DEFORMATION MONITORING ON TUZLA FAULT-IZMIR AND ITS VICINITY NETWORK DESIGN AND OPTIMIZATION FOR DEFORMATION MONITORING ON TUZLA FAULT-IZMIR AND ITS VICINITY by Kerem Halicio lu B.S., stanbul Technical University, 2003 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI Oktay ÇELMEN* GİRİŞ MTA Genel Müdürlüğü jeotermal enerji konusundaki deneyim ve güvenilirliği ile, 2008 yılından itibaren ülkemiz genelinde, ilgili

Detaylı

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir.

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. CO RAFYA SICAKLIK ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. 2500 saat 2250 saat 1750 saat 2000 saat 2500 saat 2750 saat 3000 saat 3250 saat Bu haritadaki

Detaylı

Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir.

Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir. 13 - SONUÇ VE ÖNER LER Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir. 1) nceleme sahas ; Edirne ili, Enez ilçesi, Yenice köyü s rlar içinde, 1/1000 ölçekli haritalarda

Detaylı

AR-GE YETENE DE ERLEND R LMES ESASLARI (*)

AR-GE YETENE DE ERLEND R LMES ESASLARI (*) AR-GE YETENE DE ERLEND R LMES ESASLARI (*) Amaç Madde 1. Bu Esaslar, kurulufllar n teknolojik AR-GE yapma yetene inin TÜB TAK taraf ndan de erlendirilmesine iliflkin usul ve esaslar belirlemektedir. Kapsam

Detaylı

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1.

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1. PRELIMINARY REPORT 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1 www.deprem.gov.tr www.afad.gov.tr REPUBLIC OF TUKEY MANAGEMENT PRESIDENCY An earthquake with magnitude Ml=5.1 occurred

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

19 Mayıs 2011 M w 6.0 Simav-Kütahya Depreminin Kaynak Parametreleri ve Coulomb Gerilim Değişimleri

19 Mayıs 2011 M w 6.0 Simav-Kütahya Depreminin Kaynak Parametreleri ve Coulomb Gerilim Değişimleri 19 Mayıs 2011 M w 6.0 Simav-Kütahya Depreminin Kaynak Parametreleri ve Coulomb Gerilim Değişimleri E. Görgün 1 1 Doçent, Jeofizik Müh. Bölümü, Sismoloji Anabilim Dalı, İstanbul Üniversitesi, Avcılar ÖZET:

Detaylı

MADEN HUKUKU İLE İLGİLİ İDARİ YARGI KARARLARI VE MEVZUAT

MADEN HUKUKU İLE İLGİLİ İDARİ YARGI KARARLARI VE MEVZUAT I MADEN HUKUKU İLE İLGİLİ İDARİ YARGI KARARLARI VE MEVZUAT HARUN HAKAN BAŞ Ankara 2009 II Yay n No : 2195 Hukuk Dizisi : 1031 1. Bas Eylül 2009 - STANBUL ISBN 978-605 - 377-113 - 5 Copyright Bu kitab n

Detaylı

MANİSA İLİ, SELENDİ İLÇESİ, ESKİCAMİ MAHALLESİ, 120 ADA, 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

MANİSA İLİ, SELENDİ İLÇESİ, ESKİCAMİ MAHALLESİ, 120 ADA, 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ MANİSA İLİ, SELENDİ İLÇESİ, ESKİCAMİ MAHALLESİ, 120 ADA, 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ Planlama Alanının Tanımlanması Ege Bölgesi nin ikinci büyük şehri olan Manisa İli 13.810

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT RAPORU

ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT RAPORU SAHĐBĐ ĐLĐ ĐLÇESĐ KÖYÜ MEVKĐĐ : BĐGA MERMER SANAYĐ VE TĐC. LTD. ŞTĐ : ÇANAKKALE : BĐGA : KOCAGÜR : SARIGÖL PAFTA NO : 6 ADA NO : -- PARSEL NO : 1731-1732-1734 ĐMAR PLANINA ESAS JEOLOJĐK-JEOTEKNĐK ETÜT

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA B üyükçekmece deki yeni kampüsünü e itim ve ö retime açan, anas n f, ilkö retim, anadolu ve fen liselerini içeren Ç nar Koleji 32 bin metrekarelik alana kurulu

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

YIĞMA TİPİ YAPILARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDA ALETSEL VERİ ve HESAPLAMALARA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

YIĞMA TİPİ YAPILARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDA ALETSEL VERİ ve HESAPLAMALARA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ YIĞMA TİPİ YAPILARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDA ALETSEL VERİ ve HESAPLAMALARA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ S.S. Yücel 1, M. Bikçe 2, M.C. Geneş 3, Ş. Bankir 4 1 Y.L. Öğrencisi, İnşaat Müh. Fakültesi, İskenderun Teknik

Detaylı

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 1.1 1.2 1.3 1.4 Mikro Bölgeleme Sondaj, Jeofizik Ve Laboratuar Deneylerine Ait Log Ve Föyler 20.01-30 M. Arası Derinlikde Sondajlara Ait Loglar (Spt Ve Zemin İndeks Özelliklerinin Tayini

Detaylı

BÖLÜM 9- HAR TALAR. Giri - Harita türleri - Kesitler. Osm sman. eoloji

BÖLÜM 9- HAR TALAR. Giri - Harita türleri - Kesitler. Osm sman. eoloji n aat Prof BÖLÜM 9- HAR TALAR Giri - Harita türleri - Kesitler Osm sman S VR 9.1. G eoloji V do eol Ders KAYA siya Bir bölgedeki sanayile me, ula m veyerle imerle o bölgedeki do al çevreyi büyük ölçüde

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER

XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER XIII- SONUÇ ve ÖNERİLER 1- Bu çalışma Edirne İli, Keşan İlçesine bağlı Erikli Beldesinde G16-c-15-d-1-d nolu 1/1000 ölçekli hali hazır paftasında sınırları belirtilen tapuda 12 Pafta, 1041 Parsel olarak

Detaylı

Başbakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi, Kızılırmak Mah. Ufuk Üniv. Cad. No:12, Söğütözü, 06510, Çankaya-Ankara, Türkiye

Başbakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi, Kızılırmak Mah. Ufuk Üniv. Cad. No:12, Söğütözü, 06510, Çankaya-Ankara, Türkiye Yerbilimleri, 35 (3), 185-198 Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Bülteni Bulletin of the Earth Sciences Application and Research Centre of Hacettepe University 2011-2012

Detaylı

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ PLANIN İSMİ KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 6278 ADA, 1 PARSELE AİT 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ Plan Açıklama

Detaylı

İZMİR İÇ KÖRFEZİ DOĞUSUNDA SİSMİK-MÜHENDİSLİK ANAKAYASI VE ZEMİN MODELLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR

İZMİR İÇ KÖRFEZİ DOĞUSUNDA SİSMİK-MÜHENDİSLİK ANAKAYASI VE ZEMİN MODELLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR İZMİR İÇ KÖRFEZİ DOĞUSUNDA SİSMİK-MÜHENDİSLİK ANAKAYASI VE ZEMİN MODELLERİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR Mustafa Akgün 1, Özkan Cevdet Özdağ 3, Oya Pamukcu 1, Şenol Özyalın 1, Tolga Gönenç

Detaylı

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI Türk Tesisat Mühendisleri Derne i / Turkish Society of HVAC & Sanitary Engineers 8. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu / 8. International HVAC +R Technology Symposium 12-14 Mayıs 2008,

Detaylı

T.C. Karayollar Genel Müdürlü ü. SAYI : B091TCK01200/710 /06/2004 KONU : TADB 2004 Y Birim Fiyat Listesi (Düzeltme) GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA

T.C. Karayollar Genel Müdürlü ü. SAYI : B091TCK01200/710 /06/2004 KONU : TADB 2004 Y Birim Fiyat Listesi (Düzeltme) GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA T.C. BAYINDIRLIK VE SKAN BAKANLI I Karayollar Genel Müdürlü ü SAYI : B091TCK01200/710 /06/2004 KONU : TADB 2004 Y Birim Fiyat Listesi (Düzeltme) GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA Teknik Ara rma Dairesi Ba kanl Merkez

Detaylı

EĞİRDİR VE BEYŞEHİR GÖLLERİNİN UYDU VERİLERİ VE TOPOĞRAFİK HARİTA YARDIMIYLA KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMLERİ

EĞİRDİR VE BEYŞEHİR GÖLLERİNİN UYDU VERİLERİ VE TOPOĞRAFİK HARİTA YARDIMIYLA KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMLERİ Doğal Kay. ve Eko. Bült. (2015) 20: 37-45 EĞİRDİR VE BEYŞEHİR GÖLLERİNİN UYDU VERİLERİ VE TOPOĞRAFİK HARİTA YARDIMIYLA KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMLERİ oluşturmaktadır. Günümüzde artan su ihtiyacı ve mevcut su

Detaylı

MÜHJEO 2015: Ulusal Mühendislik Jeolojisi Sempozyumu, 3-5 Eylül 2015, KTÜ, Trabzon

MÜHJEO 2015: Ulusal Mühendislik Jeolojisi Sempozyumu, 3-5 Eylül 2015, KTÜ, Trabzon Erciş (Van) Yerleşim Alanındaki Zeminlerin Sıvılaşma Potansiyelinin Değerlendirilmesi Evaluation of the Liquefaction Potential of Soils at Erciş (Van) Settlement M. Akın 1,*, M. K. Akın 1, İ. Akkaya 1,

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ ÖZET A. Yalçın

Detaylı

16.07.2012 11. ŞEV DURAYLILIĞI

16.07.2012 11. ŞEV DURAYLILIĞI 11. ŞEV DURAYLILIĞI ŞEV DURAYLILIĞI (Slope Stability) Şev: Düzensiz veya belirli bir geometriye sahip eğimli yüzeydir. Şevler Düzensiz bir geometriye sahip doğal şevler (yamaç) Belirli bir geometriye sahip

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm)

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm) 3. KANAL KONSTRÜKS YONU Türk Standart ve fiartnamelerinde kanal konstrüksiyonu üzerinde fazla durulmam flt r. Bay nd rl k Bakanl fiartnamesine göre, bas nç s - n fland rmas na ve takviye durumuna bak lmaks

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2 (2014) 112 127 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Düzce İli Camikebir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı Zeminlerinin Sıvılaşma

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi

Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi Bursa İl Sınırları İçerisinde Kalan Alanların Zemin Sınıflaması ve Sismik Değerlendirme Projesi 17 Ağustos 1999, Mw=7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremi, Marmara Denizi içine uzanan Kuzey Anadolu Fayı nın

Detaylı

eylül Avrupa Komisyonu Projeleri çin Görsel Kimlik K lavuzu

eylül Avrupa Komisyonu Projeleri çin Görsel Kimlik K lavuzu eylül Avrupa Komisyonu Projeleri çin Görsel Kimlik K lavuzu Avrupa Komisyonu Projeleri çin Görsel Kimlik K lavuzu 02 Amblem ve Logo Amblem Çizim 3 Logotype Yerleflim 4 Amblem/Logo Yerleflim 5 Amblem/Logo

Detaylı

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir.

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir. İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Beykoz I. Bölge, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve Beykoz I. Bölge 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 30.12.2014

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri BÖLÜM 1 YÖNTEM Bu çal flma 11, 13 ve 15 yafllar ndaki gençlerin sa l k durumlar ve sa l k davran fllar n saptamay hedefleyen, kesitsel tan mlay c ve çok uluslu Health Behavior in School Aged Children,

Detaylı

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ Arazide bir yapı temeli veya toprak dolgu altında kalacak, veya herhangi bir başka yüklemeye maruz kalacak zemin tabakalarının gerilme-şekil değiştirme davranışlarını

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

Çok katl perde duvarl toplu konutlar n strüktürel de erlendirme ölçütleri do rultusunda irdelenmesi, Ataflehir örne i

Çok katl perde duvarl toplu konutlar n strüktürel de erlendirme ölçütleri do rultusunda irdelenmesi, Ataflehir örne i Çok katl perde duvarl toplu konutlar n strüktürel de erlendirme ölçütleri do rultusunda irdelenmesi, Ataflehir örne i Dr. Ayflin Sev-Prof. Aydan Özgen MSÜ. Mimarl k Fakültesi, Yap Anabilim Dal 1. Girifl

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

BÖLÜM ON TÜRKİYE DE DEPREMSELLİK

BÖLÜM ON TÜRKİYE DE DEPREMSELLİK BÖLÜM ON TÜRKİYE DE DEPREMSELLİK 10.1 TÜRKİYE DE DEPREMSELLİK Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alan ülkemizde olan depremler, Atlantik Okyanus ortası sırtının iki tarafa doğru yayılmasına bağlı olarak

Detaylı

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45)

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) SMMMO MEVZUAT SER S 5 Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) Dr. A. Bumin DO RUSÖZ Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ö retim Üyesi stanbul, Nisan 2006 1

Detaylı

KUMLUCA YERLEŞİM ALANININ SIVILAŞMA ANALİZİ

KUMLUCA YERLEŞİM ALANININ SIVILAŞMA ANALİZİ Osman Uyanık ve Buket Ekinci KUMLUCA YERLEŞİM ALANININ SIVILAŞMA ANALİZİ Osman Uyanık, ve Buket Ekinci Suleyman Demirel Üniversitesi Müh.-Mim. Fak. Jeofizik Müh. Böl. Isparta, Türkiye uyanik@mmf.sdu.edu.tr

Detaylı

MEKANİZE KAZI (TBM TÜNELLERİ) ve JEOLOJİ

MEKANİZE KAZI (TBM TÜNELLERİ) ve JEOLOJİ MEKANİZE KAZI (TBM TÜNELLERİ) ve JEOLOJİ Mühendislik jeolojisi çalışmalarında proje yapıları için ortaya konması gereken temel konular: 1) Jeoloji ve Yapı Geometrisi: Ortamdaki değişik malzemenin yayılım

Detaylı

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Ali R za VEREL EMO Denizli ube Enerji Komisyonu Üyesi ELTA Elektrik Üretim Ltd. ti. / Denizli Ege Bölgesi Enerji Forumu 1. Giri ekil 1. Jeotermal saha Bilindi

Detaylı

BİNA ve BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ RAPORU GENEL FORMATI

BİNA ve BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ RAPORU GENEL FORMATI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SAKARYA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BİNA ve BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ RAPORU GENEL FORMATI ALİ EKBER KIR JEOFİZİK MÜH. İNŞ.MÜH.YÜK.LİS.GEOTEKNİK İMAR,

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

3 ŞUBAT 2002 EBER VE ÇAY DEPREMLERİ ÖN RAPORU

3 ŞUBAT 2002 EBER VE ÇAY DEPREMLERİ ÖN RAPORU 3 ŞUBAT 2002 EBER VE ÇAY DEPREMLERİ ÖN RAPORU GİRİŞ Her ilki deprem kaynak mekanizması, odak derintiklerip kırık yırtılma biçimleri, kınk uzunlukları, artçı deprem dağılımları, dalga formları, P-S farklılıkları,

Detaylı

KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KAYA MEKANĠĞĠ DERSĠ LABORATUVARI. (2015-2016 Güz Dönemi)

KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KAYA MEKANĠĞĠ DERSĠ LABORATUVARI. (2015-2016 Güz Dönemi) KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KAYA MEKANĠĞĠ DERSĠ LABORATUVARI (2015-2016 Güz Dönemi) KAYA SERTLĠĞĠ BELĠRLEME DENEYĠ (SCHMIDT ÇEKĠCĠ) DETERMINATION OF ROCK HARDNESS TEST ( SCHMIDT

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev EGEM MARLIK 00/ - 0 Yap Tan t m Genel görünüm O live Park Evleri Mimari Tasar m : M art D Mimarl k, Metin K l ç Mimari Proje ve Uygulama Ekibi: Özgür Dinçer, Gökhan Yadel, Okan Taflk ran, brahim Deniz,

Detaylı

ÇUKURHİSAR-SULTANDERE FAYI SIVILAŞMA RİSKİ DEĞERLENDİRMESİ (TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR)

ÇUKURHİSAR-SULTANDERE FAYI SIVILAŞMA RİSKİ DEĞERLENDİRMESİ (TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR) ÇUKURHİSAR-SULTANDERE FAYI SIVILAŞMA RİSKİ DEĞERLENDİRMESİ (TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR) ALİ KAYABAŞI 1 1 Doç. Dr.,Jeoloji Müh. Bölümü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir ÖZET: Email:akayabasi@ogu.edu.tr

Detaylı

Depremde Zemin Davranışının Kestiriminde Yeni Bir Yöntem: Ankara Kenti Batı Kesimindeki Jeolojik Birimlere Uygulanması

Depremde Zemin Davranışının Kestiriminde Yeni Bir Yöntem: Ankara Kenti Batı Kesimindeki Jeolojik Birimlere Uygulanması TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ BĐLĐMSEL ARAŞTIRMA PROJESĐ KESĐN RAPORU Depremde Zemin Davranışının Kestiriminde Yeni Bir Yöntem: Ankara Kenti Batı Kesimindeki Jeolojik Birimlere Uygulanması Proje

Detaylı

24/05/2014 GÖKÇEADA AÇIKLARI EGE DENİZİ DEPREMİ Mw:6.5

24/05/2014 GÖKÇEADA AÇIKLARI EGE DENİZİ DEPREMİ Mw:6.5 ÖN RAPOR 24/05/2014 GÖKÇEADA AÇIKLARI EGE DENİZİ DEPREMİ Mw:6.5 www.afad.gov.tr www.deprem.gov.tr 24 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye Saati ile 12:25 te Gökçeada açıklarında (Ege Denizi) bir deprem meydana

Detaylı

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama 21 G R fi Araflt rman n amac na ba l olarak araflt rmac ayr ayr nicel veya nitel yöntemi kullanabilece i gibi her iki yöntemi bir arada kullanarak da araflt rmas n planlar. Her iki yöntemin planlama aflamas

Detaylı

3 9 12 13 14 29 2 5 Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-4:

Detaylı

SAKARYA BÖLGESİNDE YEREL ZEMİN ÖZELLİKLERİNİN HASAR BÜYÜKLÜĞÜNE ETKİSİ, ARİFİYE-GEYVE-GÜNEŞLER ÖRNEĞİ

SAKARYA BÖLGESİNDE YEREL ZEMİN ÖZELLİKLERİNİN HASAR BÜYÜKLÜĞÜNE ETKİSİ, ARİFİYE-GEYVE-GÜNEŞLER ÖRNEĞİ SAKARYA BÖLGESİNDE YEREL ZEMİN ÖZELLİKLERİNİN HASAR BÜYÜKLÜĞÜNE ETKİSİ, ARİFİYE-GEYVE-GÜNEŞLER ÖRNEĞİ Sedat SERT 1, Aşkın ÖZOCAK 1, Ersin AREL 1, Ertan BOL 1 sert@sakarya.edu.tr, aozocak@sakarya.edu.tr,

Detaylı

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ)

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü 2016 /1 DENİZLİ TERMAL KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ

Detaylı

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 :

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : CO RAFYA DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : K rk nc paralel üzerindeki bir noktan n hangi yar mkürede yer ald afla dakilerin hangisine bak larak saptanamaz? A) Gece-gündüz süresinin

Detaylı

:51 Depremi:

:51 Depremi: B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 06 ŞUBAT- 12 MART 2017 GÜLPINAR-AYVACIK (ÇANAKKALE) DEPREM ETKİNLİĞİ RAPORU 1. 06.02.2017 06:51 Depremi: 06 Şubat

Detaylı