Panik Bozukluk ve Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisinde EMDR ın Uygulanması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Panik Bozukluk ve Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisinde EMDR ın Uygulanması"

Transkript

1 Panik Bozukluk ve Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisinde EMDR ın Uygulanması Marcia Whisman, LCSW EMDR Institute Senior Faculty, Consultant EMDRIA Board, Approved Consultant Çeviri Zeynep Çakırlı, Psikolog DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü

2 PANİK BOZUKLUK Dehşet, korkunun bir türü değildir. Aslında tam tersi bir durum geçerlidir: bütün korkuların temelinde dehşet vardır...korktuğumuz şey çoğu zaman çok aşina olduğumuz birşey olabilir. Ancak bizi korkutan şey eğer alışık olmadığımız birşeyse, o zaman korku, dehşete dönüşür. Martin Heidegger (The Little Book of Phobias, Joe Kohut) Aşağıdaki bölüm, Frank M. Dattilio ve Jesus A. Salas-Auvert in Panic Disorder, Assessment and Treatment Through a Wide Angle Lens, Zeig, Tucker & Co.; 2000 kitabından derlenmiştir. Panik hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere özellikle tavsiye ederim. PANİK, KORKU ve KAYGI Paniği tanımlarken üzerinde durulması gereken en önemli nokta, panik, korku ve kaygı arasındaki belirli bazı farklılıkları tanımlayabilmektir. Bu terimler, sadece danışanlar tarafından değil, aynı zamanda kaygı üzerinde çalışan terapistler tarafından da genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Bunlar arasında çok fazla ortak nokta olduğu için, bu terimlerin hangi yönlerden birbirine benzer veya birbirinden farklı olduğunu belirlemek önemlidir. Barlow (1988), KAYGIYI hafızada tutulan, yaygın bir affektif ağ olarak tanımlamaktadır. KAYGI, negatif affektin yoğun hissedildiği ve gelecekteki olayların kontrol edilemez ve tahmin edilemez olarak algılandığı, geleceğe yönelik bir duygusal durum olarak nitelendirilmektedir. KORKU ise bilinen potansiyel bir tehlikeden kaçmak için verilen bir alarm tepkisi olarak görülmektedir ve bu durumda organizma harekete geçmek için fiziksel ve bilişsel olarak seferber hale gelir. KORKU, kültürler ve türler arası var olan bir savaş-kaç tepkisidir ve bu tepkinin şiddeti, içinde bulunulan duruma bağlıdır. Gerçek bir korku unsuru olmadığı halde yoğun bir korku yaşandığında verilen korku tepkisine yanlış alarm veya PANİK ATAK denmektedir. Dolayısıyla, Barlow un modeline göre, fenomolojik olarak KAYGI, KORKU hissi ile aynıdır. Bunu takiben, PANİK, algılanan bir tehlike unsuruna verilen akut bir tepki olarak da görülebilir ve bu his, beklenmedik bir şekilde yolda biriyle karşılaşan kişinin veya ince ve yüksek bir yolda yürürken bir anda dengesini kaybedip, tekrar hızlı bir şekilde yola çıkmaya çalışan birinin hissettiği duyguya benzemektedir. Kişinin kendisini, algıladığı tehlike durumundan bir an önce kurtarması için bir an önce uygun harekete geçmesi gerekmektedir.

3 Buna karşın KAYGI, geleceğe yönelik olası veya algılanan bir tehdit unsurunun sonucunda ortaya çıkar. Örneğin, buzlu bir yolda yürürken kayıp düşen ve yaralanan bir kişi, bu olay sonrasında gelecekte yine benzer bir durumla karşılaşma ihtimali nedeniyle kaygı yaşayabilir. Barlow a göre kaygıya bağlı yaşananlar çoğu zaman panik olarak kabul ediliyor ve yanlış teşhiste bulunuluyor. DSM IV e göre, PANİK ATAK, 10 dakika içersinde en tepe seviveye çıkmak durumundadır. Bu konuyla ilgili mükemmel bir açıklama için Barlow, Brown ve Craske (1994) yi okuyabilirsiniz. NEDENİ/TETİKLEYİCİSİ BELLİ ve BELLİ OLMAYAN PANİK Psikolojik faktörlerin, özellikle de bilişsel faktörlerin, Panik Atakların ortaya çıkmasında önemli rol oynadığı konusunda birçok araştırma bulunmaktadır. Beck ve arkadaşları, panik hastalarının tehlikeye ilişkin aşırı derecede aktif bilişsel kalıplara sahip olduklarını ve bu kalıpların, içsel ve dışsal deneyimlerin, sürekli bir tehlike işareti olarak algılanmasına neden olduğunu düşünmektedirler (Beck, Emery, ve Greenberg, 1985). Düşüncelerin (kognisyonların) rolü, profesyonel literatürde yer alan retrospektif (geçmişe yönelik) görüşme çalışmaları tarafından da kuvvetle desteklenmektedir (Beck, Laude, ve Bohnert, 1974; Hibert, 1984; Rapee, 1985a; Ottaviani ve Beck, 1987). (Barlow, tetikleyicisi belli ve belli olmayan panik gibi, beklenen ve beklenmeyen paniği de birbirinden ayırt etmektedir.) Bir tetikleyici, en iyi spesifik (basit) fobi örneği verilerek tanımlanabilir. Örneğin köprülerden korkma gibi. Köprüden korkan bir kişi için, köprü görüntüsü, paniğe neden olan ve daha önceden o kişi tarafından da anlaşılmılş olan bir ipucu olacaktır. Ancak başka tür bir fobi söz konusu olduğunda, örneğin klostrofobide, fobik kişi, küçük, kapalı bir yere veya kendini kapatılmış gibi hissettiği bir ortama girdiğinde panik atak geçirip geçirmeyeceğini bilemeyebilir. Barlow ve arkadaşları (Barlow, Vermilyea, DiNardo ve diğerleri,1985), tetikleyici terimini tercih etmektedirler. Bunlar, panikten önce gelen ve çoğu zaman da bilişsel olan, belirlenebilir tetikleyiciler oldukları için, Barlow un düşüncesine göre bu tetikleyicisi belli olan panik atakları ya beklenen ataklardır ya da beklenmeyen. Benzer bir şekilde, tetikleyicisi belli olmayan panik de tahmin edilebilir veya edilmeyebilir. Aradaki fark tamamen hastanın, çevrede bulunan bir tetikleyici yerine, ayırt edici bir tetikleyicinin varlığını algılamasına bağlıdır. Bu yüzden, belirli bir tetikleyicinin algılanması keyfi olabilir ve belirli bilişsel bozulmalardan etkilenebilir. Bu konuda Ottaviana ve Beck (1987), Repee (1995a) ve Clark Ehlers (1993) in araştırmaları bulunmaktadır.

4 İÇSEL TETİKLEMELER Beden ritminde değişiklik Sıcaklık değişimi Affektif durumda değişiklik DIŞ TETİKLEMELER Sıcak, stuffy atmosfer Keskin ve rahatsız edici kokular (nefes almayı daha zorlaştırır.) Işığa karşı duyarlılık Yüksek sesler Margraf ve arkadaşları (Malgraf, Taylor, Ehlers ve diğerleri, 1987), tetikleyiciler açık olduğu halde, panik yapan kişilerin tetikleyicileri ayırt edemediğini ve panik anının spontane bir şekilde oluştuğunu bildireceklerini öne sürmektedirler. Klinisyenlerin çoğu, bütün panik atakların öncesinde, biyolojik veya fizyolojik faktörlerin olduğu konusunda hem fikirdirler. BİR KİŞİ, GERÇEKTEN VAR OLSA DA OLMASA DA BİR TETİKLEYİCİ ALGILADIĞINDA, İPUCU SEMPTOMLARIN GELİŞİMİNİ, BİLİŞSEL VE FİZYOLOJİK TEPKİLERİ VE ÖZELLİKLE DE SERGİLENEN KAÇINMA DAVRANIŞININ MİKTARINI ETKİLEMEKTEDİR. Tetikleyicisi belli veya belli olmayan paniğin önemli bir özelliği, tetikleyicilerin, Panik Bozukluğun temel özelliğini oluşturuyor olmalarıdır. Bir tetikleyicinin kişi tarafından algılanıp algılanmadığı, Panik Bozukluğun gelişimi ve kişinin tedaviye nasıl tepki vereceği konusunda önemli rol oynamaktadır. (Bu üç sayfa, daha önceden kaynak olarak belirtilen Dattilio nun kitabından derlenmiştir.)

5 DANIŞAN GEÇMİŞİ 1. Panik Bozukluğun geçmişi (takip etmek için önerileren sorulara bakın) 2. Gelişimsel Geçmiş ve Yaşam Olayları Zaman Çizgisi 3. Aile Genogramı (soyağacı) 4. Sağlık durumu ile ilgili doktor onayı: Panik Bozukluğun semptomlarıyla örtüşebilecek (örn: titreme, kesik kesik nefes alma, hızlı kalp atışı, aşırı derecede hissizlik vs.) herhangi bir durum bulunmamaktadır. (Eğer danışanda böyle bir tıbbi durum söz konusuysa, terapistin, danışanın semptomlarını (örn: hipoglisemi, mitral valve prolapse, iç kulak sorunları, sinüzit, alerji problemleri vs.) ayırt edebilmesine yardımcı olmak için, bu durumla ilgili bilgi edinmesi gerekmektedir.) 5. Madde Kötüye Kullanımı 6. İlgili olabilecek bozuklukların taranması (depresyon, dissosiyasyon vs.) Panik, Kaygı ve Obsesif Kompülsif Bozukluklar için Önerilen Tarama Soruları - İlk kez ne zaman panik atak yaşadınız? - Size ne olduğunu düşündünüz? - Neredeydiniz? - Ne yaptınız? - Size nasıl davranıldı? - Fiziksel olarak ne yaşadınız? - Duygusal olarak ne yaşadınız? - Bu ilk deneyimi neye bağladınız? Örneğin: Hastayım; Ölüyorum ; Çıldıracağım; Kontrolümü mü kaybediyorum? Vs. - Hala buna inanıyor musunuz? - Diğer ihtimaller sizi endişelendirdi mi? - Bu panik yaşamınızı nasıl etkiledi? Yerlerden, durumlardan veya insanlardan kaçınıyor musunuz? - Belirli fiziksel his veya duygulardan kaçınıyor musunuz?

6 - Diğer taraftan, emin olmanızı sağlayacak bilgileri araştırıyor musunuz? Diğerlerinin de sizi onaylamasını istiyor musunuz? - Size sayacağım aktivitelerden ya da bunlar benim bahsetmediğim şeyler de olabilir, size batıl inanç gibi gördükleriniz var mı? Mesela, sizi rahatsız eden bir kelimeyi düşününmek ve (bunun yerine geçecek) başka bir kelime söyleme ihtiyacı duymak gibi? Ya da herhangi bir şeyi yapmadığınızda, başınıza kötü birşeyin geleceğine inanıyor musunuz? 1 ile 7 arasında bir ölçekte, şimdi bu inanç ne derece kuvvetli? Bu eylemi/hareketi gerçekleştirmediğinizi düşündüğünüzde, 1 ile 10 arasındaki SUD değerleri üzerinde ne derece kaygı yaşıyorsunuz? Bu deneyim, sizin kendinizle ilgili fikrinizi, kendinize duyduğunuz öz güveni nasıl değiştirdi? Bu deneyimin, diğerlerinin sizin hakkınızdaki düşüncelerini nasıl değiştirdiğini düşünüyorsunuz? Şu an yaşadığınız his ve duyumlarla ilgili olarak ne biliyorsun ve/veya neye inanıyorsun? Okuduğunuz, televizyonda gördüğünüz veya radyoda dinlediğiniz şeylerden sizi korkutan veya güveninizi tazeleyen ne oldu? Hangi bilgiler, kendinizi daha iyi veya daha kötü hissetmenize neden oldu? Bana şimdi biraz ailenizden bahsedin: (opsiyonel: genograma bakılarak çeşitli sorular sorulabilir): Size destek olanlar veya olmayanlar kimler? Terapi sırasında size kim destek olacak? Sizin için önemli olan bu kişilerin bir eğitim seansına gelmelerini arzu ediyorum (sizin kendi eğitim seansınız sona erdikten sonra): bu problem olur mu? Danışandan, kimlerin gelmesi gerektiğini yazması istenebilir ve bu önemli kişilerin seansa gelmeleriyle ilgili herhangi bir korkusunun olup olmadığı öğrenilebilir. O ilk panik ataktan sonra panik bozukluk nasıl gidiyor? Ataklar sürekli mi olmuştu? Yoksa ara sıra mı oluyor? Yoksa nöbetleşe bir şekilde mi oluyor? Daha rahat veya daha sınırlı hareket ettiğiniz zamanlar oldu mu? Geçmişte yaşadığınız panik atakları neyin tetiklemiş olabileceği ile ilgili herhangi bir fikriniz veya şüphelendiğiniz birşey var mı? Onlar şu an için de hala geçerli tetikleyiciler mi? Şu an için tetikleyici faktörler (veya ipuçları veya tehlike sinyalleri) neler? Yaşadığınız panik ataklar içinde en kötüsü hangisiydi? En yakın geçmişte yaşadığınız panik atağı anlatın. Daha önce tedavi gördünüz mü? Tedavi deneyiminiz nasıldı? Kaygı üzerinde çalıştınız mı? Siz ve terapistiniz bunu nasıl yaptınız? Kaygınızı yenmenize yardımcı olan ve olmayan şeyler nelerdi? Tedavinizin sonunda, kaygıyı ve bunun üstesinden gelmek için nasıl çalışmanız gerektiğini anladığınızı hissettiniz mi? Terapistlerden herhangi biri, size kendinizi rahatsız hissettirecek veya uygun olmadığını düşündüğünüz bir şekilde konuştu mu veya davrandı mı? Bu her şekilde ortaya çıkabilir. Bence o her zaman orada ama çoğu zaman fark edilmiyor. Bu kendi köşesine çekilmiş ve kendini belli etmeyen bir hayvana, canavara benziyor. Ancak onun orada olduğunu ve her an ortaya çıkabileceklerini biliyorsunuz... Sir Lawrence Olivier ( The Little Book of Phobias, Joe Kohut)

7 Danışan Geçmişi EMDR nin PANİK BOZUKLUĞA UYGULANMASI Hazırlık 1. Panik, Kaygı Döngüsü, Fobi hakkında eğitim 2. Kaygıyı Kontrol Etme Becerilerini öğretin (diyaframdan derin nefes alma, kas gevşetme, düşünce durdurma, rasyonel kendi kendine konuşma (self-talk), güvenli/özel yer canlandırma, gevşeme.) Her danışan için kaset kaydı. 3. Diğer önemli kişiler için eğitim seansı 4. Korkuların, SUD değerlerine ve sergilenen kaçınma davranışına göre hiyerarşik sıralanması 5. EMDR hakkında bilgilendirme 6. Danışan/terapist anlaşması: ilk EMDR seansı için hedef belirleme Değerlendirme I. Aşama: Panik: Panik atakların travmatik özelliklerini tanımlayın. Anı: Bu seans için hedeflenen panik atak (NC) Hayali korku (size ne olduğunu düşündünüz?) 1. Çıldırıyorum. 2. Kontrolü kaybediyorum/kontrol dışıyım. 3. Kalp krizi (beyin kanaması vs.) geçiriyorum. 4. Boğuluyorum/nefes alamıyorum. 5. Diğerlerinin içinde kendimi komik duruma düşürüyorum. (PC), bilgilendirme seansından ve kaygı kontrol eğitimden sonra oluşturulur. 1. Bu sadece bedenimdeki adrenalin. 2. Bu hislere sahip olabilirim ama hala güvendeyim. 3. Bu geçecek..şimdiye kadar her zaman geçti ve hep de öyle olacak. 4. Ben sadece korku yaşıyorum. Danışana duygularını, bedenindeki yerini ve SUDs ları sorun; Standart Protokoldeki gibi VOC u öğrenin. Bilişsel Müdahaleler: 1. Olaylar hakkında bilgi verin. 2. Ve eğer istersen çıldırmayabilirsin.

8 3. Ve derin nefes alarak bir kalp krizini durduramazsın. 4. Eğer o çok korkmuş olan kişinin (kendisi) yanına gidip, ona yardım edebilseydin, ne yapardın ve ne derdin? Duyarsızlaştırma: Hedeflenen anıyı, bir videoymuş gibi başından sonuna canlandırın. Hedefe geri dönmek demek, başlangıç noktasına geri dönmek ve videoyu tekrar oynatmak demek. Danışan bu videoyu 0 seviyesinde bir SUD ile oynatabilinceye kadar, hedefe bu şekilde geri dönün. Terapist, danışanın yaşadığı travma ile ilgili anlattıklarını dinleyerek ve işleme sürecindeki gözlemlerine dayanarak, göz hareketi setlerini yönlendirir. PC nin yerleştirilmesi, Standart Protokoldeki ile aynıdır: Şimdi o yaşadığınız panik atağın videosunu düşündüğünüzde ve Bu hisler varken de güvendeyim ifadesini duyduğunuzda... VoC Beden Taraması Kapanış (davranışsal kayıtlar) Tekrar değerlendirme: Son seansta yapılanlar hatırlandığı zamanki SUD değerlerini kontrol edin: eğer hala 0 değilse, tekrar hedefleyin; eğer 0 ise, yeniden işlemek için bir sonraki panik atağı ele alın. Danışan, travmatik olan ve paniğe ilişkin tüm geçmiş anılarını ve bu ataklarla bağlantılı hayal edilen korkularını yeniden işleyinceye kadar, bu işleme devam etmelidir. Danışan, bu yaşadığı deneyimin, kalp krizi veya çıldırdığı anlamına gelmediğini, bunların duygu ve adrenalin ile bağlantılı olduğuna inandığı takdirde II. Aşama için işlemeye hazır demektir. I. AŞAMANIN AMACI: Atakla ilgili travmanın yeniden işlenmesi: panik dönemiyle ilgili anılara verilen fizyolojik ve duygusal tepkilerin ve hayali inançların yok edilmesini sağlamak için yeniden işlenmesi. Değerlendirme II. AŞAMA: Korkudan Korkma: Korku Tepkisini Yenme Bu korkular, kişinin, korku hissini kontrol edemeyeceğini düşünmesine ve bedenin ipuçlarına ve içsel/dışsal tetikleyicilere karşı fizyolojik olarak aşırı tepki göstermesine bağlı ortaya çıkmaktadır. II. Aşamadan önce, sonra veya bu aşama süresince iki ek hedefin yeniden işlenmesi gerekebilir: 1. Engelleyici İnançlar: Bunun üstesinden gelmeyi hak etmiyorum. Eğer bunun üstesinden gelirsem,... zorundayım. 2. Yas ve Kayıp: Hayatımın en güzel zamanları bu bozukluk yüzünden gitti. Geç evlendim, hiç çocuğum olmadı, terfi olamadım...neden ben? Engelleyici inançlar ve Yas/Kayıp, seanslar süresince ortaya çıktığı takdirde ele alınmalı ve tanımlanmalıdır.

9 II. AŞAMA (devam) Resim: Şimdi bir panik atak düşünün: nerede olurdunuz, ne yapmaya çalışıyorsun, sana ne olduğunu görüyor musun? Veya yakın geçmişte kaygı yaşadığınız veya Panik yaşayacağınızı düşünüp korktuğunuz bir durumu düşünün. (NC) Kendinle ve panikle ilgili olarak şimdi neye inanıyorsun? 1. Bunu yok edemeyeceğim. 2. Bu duyguya dayanamayacağım. 3. Kendimden utanıyorum. 4. Savunmasızım/Zayıfım 5. Kontrol edemiyorum. (PC) Terapistin vermiş olduğu bilgilendirme ve kaygıyı kontrol etme eğitimden sonra oluşturuluyor. 1. Nefes alıp, bedenimi gevşetebilirim. 2. Bana gülümsediğini görebiliyorum ve iyi olduğumu söylediğini duyuyorum. 3. Kendime bunun sadece adrenalinden kaynaklandığını söyleyebilirim. 4. Şu ankinden daha güçlü olabilirim. 5. Ben korkudan daha büyüğüm. Duyguları, bedendeki yerini ve SUD ı öğrenin; Standart Protokoldeki gibi VoC u öğrenin. Bilişsel Müdahaleler: 1. Sana yardımcı olabilecek ne öğrenmiştin? 2. Daha az korku duymak için benden ne öğrenmen gerekiyor? 3. Canlandırma: korku nerede? Ne kadar büyük? Bunun daha küçülmesi, yumuşaması...vs. için ne gerekli? Bedenindeki korku hissi yok olana kadar canlandırmayla devam et. 4. Bedenin, her ne olursa bununla baş edebilir: bu sadece adrenaline bağlı yaşadığın bir şey. Duyarsızlaştırma: Başından sonuna kadar, hayali veya gerçek sırasıyla olayları ele alın. Şimdi hedefe geri dönmek demek, başladığımız resime geri dönmek ve şimdi ne düşünüyorsun? sorusunu sormak demek. Videonun bir kez oynatılmasına izin vermek, kaygı ağı ile tamamen uğraşılmasını sağlar. Hedefe tekrar geri dönerek, düşüncelerin, imgelerin/resimlerin, duyguların ve duyumların kendiliğinden ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Danışan SUD ın 0 olduğunu bildirene kadar bu şekilde hedefe geri dönmeye devam edin. Standart Protokoldeki gibi PC yi Yerleştirin: İşleme sürecinde başka bir veya iki hedef daha ortaya çıkabilir. Örneğin, engelleyici bir inanç ve yas ortaya çıkabilir. Bu noktada yasa geri dönmek ve şimdi ne var sorusunu sormak ve SUD ı 0 a düşürmek önemlidir.

10 Sonrasında ise engelleyici düşünceye geri dönülür ve şimdi ne var sorusu sorularak, SUD 0 a düşmesi sağlanır ve başlangıçtaki hedefe geri dönülür (bilgisayarınızda açık olan diğer pencereleri kapatmaya benzer). Beden Taraması Kapanış (Davranışsal Kayıtlar) Yeniden Değerlendirme: Son seansta yapılanlar hatırlandığındaki SUD seviyesini kontrol edin. Eğer halen 0 değilse, uygun olan malzemeyi tekrar hedefleyin (korkudan korkma mı?engelleyici düşünce diğerlerini de mi beraberinde getirdi? Hala işlenmesi gereken yas mı var?). Eğer 0 ise, danışandan, paniğin ortaya çıkabileceği başka durumları canlandırmasını isteyin ve II. Aşama Protokolü ile devam edin. Yeterli bir kontrol duygusu edinildikten ve bununla başedebileceği hissi kuvvetlendikten sonra, terapist artık III. Aşamaya geçmeye ve gerçek yaşamda korktuğu durumla/şeyle karşı karşıya gelmeye (in vivo exposure) hazırdır. Danışanlar hala kaygılı olabilirler ancak panik ve korkudan korkma hissinin çözülmüş olması, engelleyici düşüncelerin ortadan kalkmış olması ve yas/kayıp konularının yeniden işlenmiş olması gerekmektedir. II. AŞAMANIN AMACI, korku hissi üzerinde kontrol sahibi bir duruma gelmek ve gerçek yaşamda korktuğu durumla/şeyle karşı karşıya gelmeye (in vivo exposure) istekli hale gelmektir. İnsanların neden technofobiye sahip oldukları ile ilgili birçok sebep vardır. Bu teknolojik gelişmelere karşı duyulan hastalıklı bir korkudur...tekrar eğitim alma korkusudur..bitmiş olduğunu ve sonsuza kadar da devam edecek olduğunu düşündüğünüz bir şeye başlamak ve acı bir şekilde elde edilen üstünlüğü terk etmek kolay değildir. Isaac Asimov ( The Little Book of Phobias, Joe Kohut) Değerlendirme III. AŞAMA: Davranışsal Değişiklik için Deneme (Prova) Yeni davranışın küçük bir kısmını gerçekleştirmek için (örn: kaçınmamak), bu aşamada EMDR kullanılarak, kaygı ağı tanımlanır. Korkular hiyerarşik olarak bu aşamada tekrar değerlendirilir: genellikle birçok korkunun ve kaçınma davranışının üzeri çizilebilir (danışan için bu çok cesaret vericidir). Bu aşamadan önce veya bu aşama sırasında ek olarak iki hedefin yeniden işlenmesi gerekebilir: 1. Utanma ve öfke: Tekrar araba kullanmaya başlamak zorunda olduğuma inanamıyorum. Bu sadece benim ne kadar zayıf olduğumu gösteriyor. Bunu yapmak zorunda olmamalıydım! 2. Başarısızlık korkusu: Eğer bunu yapamazsam, hiç bir zaman iyileşemeyeceğim. Bu hedeflerin, 3. aşamada ortaya çıktığı sürece tanımlanması gerekmektedir.

11 Resim: Gelecekteki yüzleşme: danışana, bu yüzleşmeyi nasıl algıladığını, başından sonuna kadar anlatmasını (göz hareketleri olmadan) isteyin. (NC) Utanma ve Öfke 1. Ben böyle bir çocuğum. (diğer insanlar bunu her zaman yapıyor) 2. Başarısızım. (yetişkinler otoyolda araba kullanmayı tekrar denemek zorunda değiller) 3. Aldatıldım. (benim tanıdığım hiç kimse bunu yapmak zorunda değil) (PC) 1. Ben bir yetişkinim. 2. Bu hastalığın sebebi ben değilim. 3. Hayatımı tekrar düzene sokuyorum. (NC) Başarısızlık 1. Bunu yapamam. 2. Zayıfım/güçsüzüm 3. Henüz yeterince iyi değilim. 4. Kontrolde değilim. 5. Eğer bunu yapamazsam, iyileşemeyeceğim. (PC) 1. Bunu yapabilirim. 2. Güçlüyüm. 3. Adrenali kontrol edebilirim. 4. Kaygıyla başa çıkmayı denedim. 5. Küçük ve yapılabilir bir kısmını deniyorum. 6. Denediğim sürece başarılı bir insanım. Bilişsel Müdahaleler 1. Bunu yapabileceğine inanıyorum. 2. Beni yanında düşün. 3. Özgürlüğe doğru ilk adımlarını atıyorsun. 4. Başarısızlık yok. 5. Benden ne duymaya/öğrenmeye ihtiyacın var? 6. Şimdi hatırlayabileceğin ne öğrendin?

12 Duyarsızlaştırma: Danışan şimdi anlatmaya başlıyor ve kaygı hissettiği bir noktada durabileceği söyleniyor. Her noktada terapist şu şekilde ilerliyor: Danışan Öyküye başlama:... Kaygı Terapist Bu kaygı bedeninizin neresinde? EM Bu kaygı şimdi nasıl? EM 0-10 arasında, bu kaygıyı nereye koyarsın? 0 olduğunda ilerleyin. Bu durumda ne yapabileceğinle ilgili ne öğrendin? Danışan anlatır: EM Kendini bunu yaparken görebiliyor musun? Danışan anlatır: EM Hala kendini bunu yaparken görüyor musun? Danışan hayır derse, problem çözümüne devam edin. Danışan evet derse, terapist çok iyi der. Ve Daha sonra ne oluyor? öykü kaygı (yukarıdaki sırayı takip edin) Ve daha sonra ne oluyor? öykü Kaygı (yukarıdaki sırayı takip edin)-----öykü başından sonuna tamamlanıncaya kadar. Korkunun bir kısmı arka plana hareket ederken, bir kısmı da halen ön planda duruyor olacaktır. Terapist daha sonra danışandan tekrar öyküyü canlandırmasını ister ve danışan her kaygı duyduğunda durdurur, bedenindeki yerini tespit eder, duyarsızlaştırır, problem çözme ve yeniden işlemeye devam eder. Her bir hedef belirleme sırasında işleme şuna benzer şekilde olmalıdır: A A A A A A A A A A A ^ ^ Danışan henüz bu yeni davranışı gerçekleştiremediği için, 1 veya 2 seviyesinde SUD ve 5-6 seviyesinde VoC kabul edilebilir. Bunun 0 veya 7 olmasını engelleyen ne? sorusunu danışana sormak önemlidir. Bu sorudan elde edilecek bilgi, işlemenin biraz devam etmesini sağlayabilir. Yerleştirme: Danışandan gelecekteki yüzleşmeyi (maruz kalmayı) zihninde tutmasını ve bunu düşünürken ki VoC seviyesini isteyin.

13 Beden Taraması: Kapanış: cesaret verici kelimeler, başarısız olma gibi bir durumun olmadığını hatırlatma, meydana gelen herşeyin değirmende bir buğday olduğu ve davranışsal günlük tutulması. Tekrar değerlendirme: Yüzleşme (maruz kalma) deneyiminin değerlendirilmesi ve yeni hedefe karar verilmesi: 1. Geçmiş yüzleşme deneyiminin tekrar işlenmesi gerekebilir. 2. Yeni bir yüzleşme deneyimi seçilir ve III. Aşama protokolü tekrar uygulanır. III. Aşama, Yüksek Performanstaki (Foster ve Lendl) ve birçok bilişsel/davranışsal terapideki zihinsel deneme gibi gelecekteki şablon olarak düşünülebilir (Shapiro). III. AŞAMANIN HEDEFİ; danışana idare edilebilir bir yüzleşme deneyimini seçme fırsatı tanımak, başarı ihtimalini artırmak için gerçek yaşamda korktuğu durumla/şeyle karşı karşıya gelmeyi (in vivo exposure) denemek ve kaygı ağının gücünü azaltmaktır. Temel hedef, aşırı tepkisel olan kaygı ağını ve kaçınmayı ortadan kaldırmaktır. Bize göre, tüm protokol uygulanmadan, Obsesif Düşünmenin ve/veya Kaçınmanın eşlik ettiği Panik Bozukluğun tam olarak iyileşmesi söz konusu olmayacaktır. Her bir aşama, ilk etapta çözülmesi gereken soruna yöneliktir: I. Aşama, Panik Ataklar sonucu ortaya çıkan Travmayı ele alır; II. Aşama sıra dışı olan Korku ve korkunun kendisiyle uğraşır; ve III. Aşama ise gelişmiş olan kaygı ağını ele alır ve baş etmek için kaçınmanın bir türünü kullanır. Bu sıralamanın gerekçesi çok açıktır: bir sonraki kötüye geçebilmek için öncelikle en kötüyü ortadan kaldırmak gerekmektedir. Yaptığımız gözlemler sonucunda şunu anladık ki; adrenalin tepkisinden duyulan korkunun ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmadan önce, ölüme veya kontrolün kaybedildiğine dair duyulan ürkütücü, travmatik korkunun ortadan kaldırılması daha etkili olmaktadır ve yüzleşme deneyimine geçilmeden önce her ikisinin tamamen ortadan kalkmış olması gerekmektedir. Yüzleşme (maruz kalma) ile ilgili gözlemlerimiz literatüre paraleldir: gerçek yaşamda korktuğu durumla/şeyle, yoğun olarak karşı karşıya gelmek (in vivo exposure). Bu canlandırma sırasında kaygı seviyesi artar ve danışan o anın üstesinden gelmek için kaygıyla baş etme becerisini kullanır ve bunun sonrasında kaygı seviyesi daha aşağıya iner veya tamamen ortadan kalkar. III. aşamadaki EMDR seansı, sonra ve bir sonraki seanstan önce, danışan gerçek yaşamda korktuğu durumla/şeyle iki kez karşı karşıya gelmelidir (in vivo exposure). UYARI: EĞER DANIŞAN SEANS SIRASINDA PANİKLERSE, GÖZ HAREKETLERİNİ HEMEN DURDURUN VE DANIŞANIN TEKRAR DENGE SAĞLAYABİLMESİNE YARDIMCI OLMAK İÇİN KAYGIYLA BAŞ ETME TEKNİĞİNİ KULLANIN. Danışan panik durumundaysa işleme durur: terapistin danışana yardımcı olması, yaşadığı deneyim hakkında onu bilgilendirmesi,başardığı bu zor iş için onu takdir etmesi (kaygıyı azaltır) ve danışanla birlikte o seansa devam edip etmemeye karar vermesi gerekmektedir.

14 Terapistin, kaygı seviyesinde yaşanan bu ani yükselmenin sebebini ortaya çıkarması önemlidir. Bir ihtimal, danışan TSSB olabilir ve dolayısıyla bir travma tepkisi veya dissosiyatif bir dönem yaşamış olabilir. Panik ataklar ve/veya panik bozukluk, altta yatan travmanın bir belirtisi olabilir. Panik tedavisi sırasında genellikle travma da ortaya çıkabiliyor. Bu noktada terapistin danışana PTSD ve/veya disosiyasyon hakkında bilgi vermesi ve bu danışanın panik tedavisine devam edip edemeyeceğine karar vermesi gerekmektedir. Devam etmeden önce daha fazla stabil (dengeli) hale gelmesi gerekebilir. Bir trafik kazasına şahit olduktan sonra fobisi ortaya çıkan tanıdığım bir bayan vardı. Buna benzer birşeyin kendisine de olabileceğini hissetmeye başladı ve araba kullanırken çok gergin olduğunu farketti. Kalp atışları hızlanıyor, elleri uyuşuyor, zor nefes alıp veriyor, arabanın kontrolünü kaybedeceğinden korkuyor ve belki de köprüden aşağı uçabileceğini düşünüyordu. Ve eğer durursa bir başkasının kendisine vurabileceğinden korkuyordu ve dolayısıyla araba kullanmaktan tamamen korkmaya başladı. Manuel Zane ( The Little Book of Phobias, Joe Kohut)

15 FOBİNİN GELİŞİMİ 1. Önce gelen: bilinen veya bilinmeyen 2. Tek bir olay veya kümülatif 3. İpuçlarının farkında olma veya olmama 4. İpuçlarını tahmin etme veya etmeme PANİK DÖNEMİ KORKUNUN CANLANMASI/AŞIRI TETİKTE OLMA ATIFLAR Zihin bu travmatik deneyime atıfta bulunmak zorundadır. Kalp krizi, inme, tıbbi felaket yaşayacağım Öleceğim Bayılacağım/boğulacağım Çıldıracağım Kontolü kaybedeceğim ve kendime veya bir başkasına zarar vereceğim KORKUNUN CANLANMASI/AŞIRI TETİKTE OLMA HALİNİN DAHA DA ARTMASI DEVAM EDEN PANİK ATAKLAR BEKLENEN (anticipatory) KAYGI AĞI OLUŞUR ATIFLARDAN KORKMA KORKUNUN KENDİSİNDEN KORKMA BAŞA ÇIKMA YOLU OLARAK KAÇINMA/OBSESYON

16 OBSESİF KOMPÜLSİF BOZUKLUK 1. Düşünceyi, duyguyu ve davranışı yeniden kavramsallaştırmak ve 2. KORKUYLA baş edebilmek için gerçeklikten İLLÜZYONA doğru ilerlemek 3. Sanki egoya hizmet etmek amaçlı bir AKTARIM (Translference) oluştu: kendini koru Sanki duyguların düzenlenmesine hizmet etmek amaçlı bir AKTARIM (Transference) oluştu: PANİK, KORKU, ve BEKLENEN (Anticipatory) KAYGI (AĞI) ya tahammül etmek Sanki savunmaya hizmet etmek amaçlı bir AKTARIM (Transference) oluştu: yok olma, var olmama ve boşlukta olmaya karşılık savunmacı bir manevra 4. Gelişen benlik, bağlanma konusundaki hatalar, var olmaya ilişkin temel kaygı ile ilgili narsistik rahatsızlık İNANÇLAR Ben yetersiz ve kusurlu biriyim, dolayısıyla Hislerime veya kararlarıma güvenemem, dolayısıyla Yaşamaya korkuyorum çünkü hayat tahmin edilemez, kontrol edilemez ve bilinemez, dolayısıyla Başarısız olmanın trilyonlarca yolu var ve eğer başarısız olursam Kimse bana yardım etmeyecek veya...beni affet dolayısıyla Kontrolü kaybedeceğim, Zavallı gibi yaşayacağım ve kendimi öldürmek zorunda kalacağım., dolayısıyla Korku verici sonuçlardan kaçınmak için, Çok çalışmalıyım, uyanık olmalıyım, kaçınmalıyım, geleceği görmeliyim, önlemler almalıyım..., Danışanın çarpık bir bilişsel üçgeni var: kendisi, diğerleri ve dış dünya güvenilmez ve tahmin edilemez.

17 Bir arkadaşıma ait değerli bir mücevher takıyorum. Bunun arkasındaki tamamen irrasyonel olan düşünce de şu ki, düşemem çünkü arkadaşımın yüzüğünü, broşunu veya her neyse, onu geri vermek zorundayım. Bilinçli bir şekilde gevşemeye yönelik tüm girişimlere direnç gösteriyorum: bu davranışa neden olan ve tamamen irrasyonel ve büyüsel (magical) düşünce ye göre kendime gevşemek için izin verdiğim an uçak düşecek! Eğer gergin kalırsam, güvenli bir şekilde yere inerek ödüllendirileceğim. Barbara Grizzuti Harrison ( The Little Book of Phobias, Joe Kohut) ARKA PLAN Böyle bir zarar görmüş kendilik hissine, ayrılmaya ve güven eksikliğine neden olan küçük, orta ve büyük derecedeki travmalara bakabiliriz. 1. OKB olan diğer aile bireyleri 2. Obsesif Kompülsif Panik Bozukluğu olan ebeveynler 3. Sertliğin, katılığın ve kontrolün olduğu aile sistemi (bir çocuk olarak pozitif aynalamanın eksikliği) 4. Aile içinde yanlış bilgilendirme 5. Batıl inançlar, dinsel bağlılık (vicdan) 6. İstismar 7. Madde kötüye kullanımı 8. Kapalı sistem: çok az girdi olması veya hiç olmaması TEDAVİNİN HEDEFLERİ (Güvenlik, Seçim, Sorumluluk) 1. Yeterli ve değerli bir kendilik hissinin geliştirilmesi 2. Başkalarına güven duyma (terapistin aynalamasıyla başlar) 3. Farklı bir dünya görüşünün geliştirilmesi 4. O tarihe kadar olmuş olan herşey için üzülme (kahrolma) 5. Hayali bir dünya yerine gerçek dünyada yaşama: becerilerin, bilginin, sabit kalmanın ve duygulara tahammül etmenin geliştirilmesi Tedavi mutlaka hayali olanı gerçekliğe tekrar dönüştürmelidir. Önce illüzyonla başlıyoruz ve daha sonra EMDR aracılığıyla affektif ağlar (kaygı, utanç, öfke) kullanılarak gerçekliğe dönülür. (modele ve standart protokolde tavsiye edilen değişikliğe dönün) Büyükannem, son zamanlarında, evin her yerinde, görünmez bir şekilde elektrik akımının dolaştığına dair ürkütücü bir şüpheyle yaşadı ve bu durumu hiçbir şey değiştiremedi. James Thurber Herkes, hakkında hiç bir şey bilmediği herşeyden korkar. Jimi Hendrix

18 KOMPÜLSİF DAVRANIŞLARLA BİRLİKTE GELEN OBSESİF DÜŞÜNCELER Danışan Geçmişi: Yale-Brown OC Scale Hazırlık: Kaygıyla ilgili Bilgilendirme OKB ile ilgili Bilgilendirme Kaygıyı Yönetme ile ilgli Bilgilendirme EMDR ile ilgili Bilgilendirme ve Hazırlık Korku kategorileri İlk kategori seçilir ve daha ileri düzeyde bilgi verilir Doğru, rasyonel, pozitif bilgi değerlendirilir Değerlendirme: Temsil edici sahne seçilir (videoda, gerçek olay, sincap (squirrel) ) Terapist ayrıca birleşik bir sahne de oluşturabilir Gerçek olay: danışan yaşadığı olayı anlatır Terapist, danışana olayı tekrar söyler (hedef: aktif hale getir ve uyar: kaygı artar) Terapist, RİTÜELİ BLOKE EDER. Terapist sorar: Bunun en kötü tarafı ne? (Danışan: Panik yaparım. ) Terapist, sanki ritüel bloke edilmiş gibi, olayla devam eder ve Negatif Düşünceyi sorar. ( Kontrolü kaybettim., Daha iyi olması için yapmak zorunda olduğum şeyi yapmalıyım. (veya) Terk etmek zorundayım. ) Terapist Pozitif Düşünceyi sorar (daha önceki eğitimden, bilgilendirmeden vs. elde edilen) ( Temizlemediğim için hiç kimse incinmeyecek veya hastalanmayacak, Diğerleri gibi temizlenip, güvende olabilirim. ) Terapist anahtar kelimeleri kullanarak danışanı olaya geri döndürür ve NC yi tekrar eder ve sorar: Şimdi hangi duygular var? (panik, dehset). Terapist, danışandan bu duyguları bedeninin neresinde hissettiğini sorar (örn: göğüste boşluk hissi, midede hareketlenme, omuzlarda titreme hissi) Derin nefes almalarını söylemek ve ritüeli gerçekleştiremediğini düşündüğünde, bedenine bak ve ne olduğunu fark et demek OKB olan danışanlar için yardımcı olabilir. Duyarsızlaştırma: Terapist, danışana olayı tekrarlar ve ondan ne hissettiğini fark etmesini ve bununla kalmasını ister... Göz hareketlerine başlar.

19 Duyarsızlaştırma (devam): Terapist, aşağıdaki yolları kullanarak standart protoldekinden daha aktif olabilir: 1. Danışan anlattıktan ve bir sonraki göz hareketleri setine geçmeden önce, bedenini fark et... Ve ne hissettiğini fark et Sürekliliği sağlamak ve kaygı veya mevcut durumdaki diğer duyguyu canlı tutmak için danışan bildirdikten sonra bir veya iki kelimeyi tekrar et. 3. Konuya ilişkin bilişsel müdahaleler daha uzun sürebilir ve danışanın kaygı seviyesindeki artışa bağlı olarak daha sık yapılabilir. 4. Eğer danışan şaşkın bir durumdaysa, o ana kadar anlattıklarını terapist özetler: Ne duyduğumu sana söyleyeyim ama kendi içinde ne hissettiğini bana sen söyle.. Unutmayın ki, yeniden işleme sürecinde danışan OKB düşünce şeklinden, gerçekçi düşünce şekline geçiyor ve dolayısıyla bu arada danışan karmaşa yaşayabilir ve yardıma gereksinim duyabilir. ( Duyduğum kadarıyla küçük bir kızken kendini şartlara bağlı hissediyordun ve kaygını azaltmak için onaylanma ihtiyacı duymaya başladın; ayrıca senden duyduğum kadarıyla, kendinin ve annenin başının üzerinde bir çatı vazifesi görme sorumluluğunu hissettin ve böylece iyi kız olmak zorunda olduğuna karar verdin ve bence sen, herşeyi doğru yapmaya çalışarak, hayatın boyunca iyi bir kız olmaya devam ettin. Ne düşünüyorsun? Bu sana kendini nasıl hissettiriyor? 5. OKB ile çalışırken, Kaynak Yerleştirme fikri (EMDR geçmişi boyunca birçok EMDR terapisti tarafından geliştirilmiştir) daha farklı bir anlam taşımaktadır. Aşırı derecedeki narsistik rahatsızlıktan ötürü (başlıca savunmalar, büyüsel düşünce, aşırı değer verilen düşünceler), Nesne İlişkileri teorisyenleri tarafından öne sürülen aynalama etkisindeki gibi, danışan kapıda yürümeye başlar başlamaz kaynak yerleştirme başlar. 6. Danışanın kendisini fark etmede yaşadığı zorluklara bağlı olarak (sınırları ve limitleri olan ve rahatsızlıktan ayrı, değerli bir benlik), bu bozuklukla çalışırken, danışanın, değerli bir varlık olarak sürekli aynalanması önemlidir. Narsistik danışan, destekleyici, ilgili ve bilgilendirici bir çevrenin; net ve kendisinin ihtiyaç duyduğu bilgileri ona verebilecek bir terapistin gereksinimi duymaktadır. Bence, bu türdeki danışanlarda, ego durumunu iyileştirmek ve güçlendirmek için bu en önemli kaynak yerleştirme şeklidir. Andrew Leeds ve diğerleri, bu tip danışanlarda yardımcı olabilecek, kaynak yerleştirmeyle ilgili geniş kapsamlı protokoller hazırlamışlardır. Ancak unutmayın ki yerleştirmenin tam olabilmesi için biraz ego bulunması gereklidir ve bu da OKB deki terapist/danışan etkileşiminden ve aynalamadan ortaya çıkmalıdır. Daha fazla ego gücü sağlandığı zaman, Kaynak Yerleştirme protokolü daha etkili olacaktır.

20 Standart protokolde olduğu gibi, danışanda biraz ilerleme veya yeni bir hatırlama durumu söz konusu oluncaya kadar duyarsızlaştırmaya devam edilir. OKB de bu süreç yavaş ilerler ve genellikle seanslar arasındaki değişiklikler çok fark edilebilir düzeyde değildir. Ancak zamanla, inançların değişmesi, kaygının azalması, benliğin güçlenmesi ve davranışlardaki değişiklikler fark edilecektir. Yerleştirme: Pozitif kognisyonun yerleştirilmesi, standart protokoldeki gibidir. Ancak, pozitif düşüncenin daha gelişmiş, daha net ve daha açık olmasına gayret edin: eğer terapist danışanın öteye geçtiğine inanmışsa, PC yi sormanın alternatifleri: Öğrenmiş olduğun şeyler içersinde, bugün yanında götürmek istediğin en önemli şey(ler) nedir? Danışan bunu söyledikten sonra, yerleştirmek için kısa göz hareketi setlerine başlayın. Bu video sunumunda şuna dikkat edin; terapist önemli düşünceyi ele alır ve şöyle der: Bedenine dön ve Eğer bunu düzgün yapamazsam, burada duramam dediğimde ne olduğunu fark et. Daha sonra göz hareketleri. Değiştirme: Terapist: O korkuyu serbest bırakacağına inandığınız inancı alıp götürebilirsen.. ve Danışan sincaptaki mikroplar, benim her gün uğraştığım mikroplardan daha kötü değil ve Bunların hepsini ben kendime yaptım. Bunu zihnimde ben ürettim diyerek ilerlemiş olur (düşünce, duygu ve davranış için gelecek şablonu oluşturma). Beden Taraması: Standart protokoldeki gibi ilerleyin. Duygulara özellikle dikkat edin. OKB olan danışanlar ortak olarak Bunu zihnimde hissediyorum. derler. Kapanış: Standart protokoldeki gibi ilerleyin. Terapist yazılması veya düşünülmesi gereken bir durum söz konusu olduğunda yönlendirici olabilir; davranışsal bir günlüğün tutulması, denenmesi gereken yeni bir davranış. Seanstaki pozitif durumun aynalanması özellikle önemlidir. Yeniden Değerlendirme: Standart protokoldeki gibi ilerleyin: tepki için bir önceki EMDR yi kontrol edin. Danışanın geçmiş hafta boyuncaki düşüncelerini, duygularını, davranışlarını sorun ve bundan sonra neyle devam edileceği konusunda danışanı dinleyin.

21 YALE-BROWN OBSESİF KOMPÜLSİF ENVANTERİ (YALE-BROWN OBSESSIVE COMPULSIVE SCALE/Y-BOCS) Danışanın İsmi İlk raporun tarihi Terapi Bu raporun tarihi Yönerge: Y-BOCS u uygulamadan önce, Y-BOCS Tarama Envanterini tamamlayın. Y-BOCS u uygularken, danışanın temel obsesyonlarına ve kompülsiyonlarına belirli referans gösterin. Hiç Hafif Orta Çok Aşırı 1. OBSESYONLAR İÇİN HARCANAN ZAMAN OBSESYONLARIN KARIŞMASI OBSESYONLARDAN DUYULAN SIKINTI 4. DİRENÇ OBSESYONLARIN KONTROLÜ OBSESYONLAR ARA TOPLAM (1.-5. maddeler) Hiç Hafif Orta Çok Aşırı 6. KOMPÜLSİYONLAR İÇİN HARCANAN ZAMAN 7. KOMPÜLSİYONLARIN KARIŞMASI KOMPÜLSİYONLARDAN DUYULAN SIKINTI 9. DİRENÇ KOMPÜLSİYONLARIN KONTROLÜ OBSESYONLAR ARA TOPLAM ( maddeler) TOPLAM Y-BOCS PUANI ( maddeler)

22 Y-BOCS SEMPTOM TARAMA ENVANTERİ Yönerge: Danışana belirli obsesyon ve kompülsitonlarla ilgili sorular sorarak, Y-BOCS Semptom Tarama Envanterindeki Hedef Semptomlar Listesini oluşturun. Uyanların hepsini kontrol edin. Şu andaki ve geçmiş semptomları birbirinden ayırın. Önemli semptomları p harfi ile işaretleyin. Bunlar Hedef Semptomlar Listesinin temelini oluşturacaktır. * işaretli maddeler, OKB ile ilgili olabilir de olmayabilir de. AGRESİF OBSESYONLAR SOMATİK OBSESYONLAR Şimdi Geçmiş Şimdi Geçmiş Korku kendisine zarar verebilir Hasta olmaktan endişe duyma Korku diğerlerine zarar verebilir Bedeninin bir parçasından veya Şiddetli veya ürkütücü imgeler görünüşüyle ilgili bir konudan aşırı Ağzından küfür veya kötü söz endişelenme (örn:disforifobi)* çıkacağından korkma Diğer Utanç verici başka bir şey TEMİZLEME/YIKAMA KOMPÜLSİYONLARI yapmaktan korkma* Aşırı sıklıkta veya ritüel olarak el yıkama Korku istenmeyen dürtüleri etkileyecek (örn:arkadaşını kırmak) Aşırı sıklıkta veya ritüel olarak duş alma, banyo yapma, diş fırçalama, tuvalete Korku birşeyleri çalacak gitme Korku diğerlerine zarar verecek çünkü yeterince dikkatli değil (kaza yapmak) Ev eşyalarını veya diğer objeleri temizlemek Meydana gelecek kötü bir şeyden korku sorumlu olacak (örn: yangın, Mikrop/kirden uzak durmak veya yok etmek için başka yollar kullanma hırsızlık) Diğer Diğer KONTROL ETME KOMPÜLSİYONLARI TEMİZLİK OBSESYONLARI Kilidi, ocağı, cihazları kontrol etme Vücut dışkısından tiksinme Diğerlerine zarar vermediğini veya Pislik ve mikraoptan endişe duyma vermeyeceğini kontrol etme Çevredeki kirlilikten aşırı rahatsız olma (örn: radyasyon, toksik artıklar) Kendisine zarar vermediğini/vermeyeceğini kontrol etme Evdeki eşyalarla aşırı ilgilenme (örn: temizlik ürünleri, çözücüler) Kötü hiçbirşeyin olmadığını/olmayacağını kontrol etme Hayvanlara karşı aşırı kaygı duyma Hata yapmadığını kontrol etme (örn: böcekler) Somatik obsesyonlarını kontrol etme Yapışkan maddelerden veya artıklardan Diğer rahatsız olmak RİTÜELLERİ TEKRARLAMA Pislikten dolayı hastalanacağını düşünme Tekrar okuma veya yazma Mikrop yayarak diğerlerini hasta edeceğinden endişelenir Rutin aktiviteleri (kapıdan içeri girme/dışarı çıkma, oturup kalkma) Kirlenmenin hissettireceği duygular tekrarlama ihtiyacı dışında, kirlenmenin sonuçlarıyla ilgili Diğer endişe duymama SAYMA KOMPÜLSİYONLARI Diğer CİNSEL OBSESYONLAR SIRALAMA/DÜZENLEME KOMPÜLSİYONLARI Yasak veya sapık cinsel düşünceler,imgeler veya dürtüler BİRİKTİRME/SAKLAMA ile İLGİLİ Çocukları veya ensesti içeren içerik KOMPÜLSİYONLAR Homoseksüelliği içeren içerik* (hobilerden ve maddi veya duygusal değeri olan objelerle Diğerlerine yönelik cinsel davranış* ilgilenmekten ayrı tutun örn: junk maili dikkatlice okumak, eski Diğer gazeteleri sıralamak,çöpleri ayırmak,gereksiz objeleri toplamak) BİRİKTİRME/SAKLAMA ile İLGİLİ OBSESYONLAR (hobilerden ve maddi veya duygusal değeri olan objelerle ÇEŞİTLİ KOMPÜLSİYONLAR ilgilenmekten ayrı tutun) Zihinsel adetler(kontrol etme/saymanın haricinde) DİNİ OBSESYONLAR Aşırı derecede liste yapma Dine karşı saygısızlık yapmaktan çekinme Konuşma, soru sorma veya itiraf etme doğru/yanlış ayrımına, ahlaka aşırı önem ihtiyacı duyma Büyüsel düşünce eşlik etmez Dokunma, sürtünme ihtiyacı duyma* SİMETRİ İHTİYACINA YÖNELİK OBSESYONLAR Göz kırpma veya sabit bir noktaya Büyüsel düşünce eşlik eder (örn: eşyalar bakma adeti* doğru yerde olmazsa, birinin kaza yapacağından endişelenme) Önlemeye yönelik hareketler (kontrol etmenin haricinde):kendine zarar büyüsel düşünce eşlik etmez verme ;diğerlerine zarar ÇEŞİTLİ OBSESYONLAR verme ;ürkütücü sonuçlar Bilme veya hatırlama ihtiyacı Törensel yeme davranışları* Belirli şeyleri söylemekten korkma Batıl davranışlar Doğru şeyi söylememekten korkma Trikotillomani* Birşeyleri kaybetmekten korkma Kendine zarar verici diğer davranışlar İzinsiz gelen (şiddetli olmayan) imgeler Diğer İzinsiz gelen sesler, kelimeler, müzik Belirli ses/gürültüden rahatsız olma* Şanslı/şanssız rakamlar Özel anlamları olan renkler Batıl inanca dayalı korkular Diğer

23 KONU: MÜCADELE EDİLEN (CHALLENGE):...inanmak istiyorum/inanmaya ihtiyacım var: hissetmek istiyorum/hissetmeye ihtiyacım var: ŞİMDİ DANIŞANA GERİ OKUYUN VE HER BİRİNDEN SONRA YAVAŞ/KISA İKİ YÖNLÜ UYARIM SETİ UYGULAYIN. BİTTİKTEN SONRA, ZAMAN İSTEYİN VE EĞER VARSA YAVAŞ/KISA BİR SET DAHA UYGULAYIN VE İYİ GİDİYORSA DEVAM EDİN. Bir zorlukla karşı karşıya kalıp, olumlu hissettiğiniz bir zaman oldu mu? EĞER BÖYLE BİR OLUMLU GEÇMİŞ DENEYİM YOKSA, O ZAMAN İPUCU GELİŞTİREREK DEVAM EDİN. BİR KERE GELİŞTİKTEN SONRA, YAVAŞ/KISA SETLERLE YERLEŞTİRİN. Bugün yapmış olduğumuz şeyleri hatırlamak istediğinizde, senin için hangisi iyi bir ipucu olurdu? (EMDR Institute Faculty ve EMDRIA Onaylı Danışmanlarından Eileen Freedland, LCSW tarafından geliştirilmiştir. Michigan.)

24

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB Yaşam boyu yaygınlığı %2-3 Yaşam boyu önemli sıkıntıya ve hatta yeti yitimi Yaklaşık 112 milyon insanın OKB den mustarip olduğu

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Oyun Terapisi Nedir? Büyükler için danışmanlık neyse çocuklar için oyun terapisi odur. Yetişkinlerin

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER STRES VE SAĞLIK 1 ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZBEBEKLERİ BÜYÜR (Daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olunur) SOLUNUM SAYISI ARTAR (Bedene daha

Detaylı

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin ANKSİYETE NOTLARI Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin pompalanır. Bunun amacı, kaçmamızı ya da savaşmamızı sağlamaktır. Bu, tehlike gerçekten varken

Detaylı

Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen

Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Kaygı, strese verilen normal bir tepkidir. Korku ve kaygılarla ortaya çıkan sıkıntı, gerginlik ve huzursuzluk küçük

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

UÇUŞ KORKUSUNUN SEBEPLERİ. Kontrolü kaybetme korkusu. Kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığı yerde panik atak geçirme korkusu.

UÇUŞ KORKUSUNUN SEBEPLERİ. Kontrolü kaybetme korkusu. Kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığı yerde panik atak geçirme korkusu. Bir hafta sonra bayram; kimileri bayramı evinde kutlarken bazıları da bu süreyi tatil yapmak ya da uzak şehirlerdeki akraba ziyaretleri için kullanacak. Hem sürenin kısalığı hem de böyle günlerde yolların

Detaylı

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Yük. Hem. Gül Şav Özaydemir Danışman Hemşire EUKAM E.Ü.T.F. Radyasyon Onkolojisi ABD XIX. Ege Onkoloji Günleri 6-7 Nisan 2015 İzmir «Kanserle mücadele

Detaylı

tedavisinde psikofarmakolji dışı tedavilerin yeri

tedavisinde psikofarmakolji dışı tedavilerin yeri tedavisinde psikofarmakolji dışı tedavilerin yeri Dr. Kadir ÖZDEL SBÜ ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ PSİKİYATRİ KLİNİĞİ Obsesif kompülsif bozukluk Obsesyonlar (kopuk ve yüksüz

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES 1 2 Stres nedir? bireyin fizik ve sosyal çevredeki uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrettir 3 Stres nedir? EUSTRESS: Hedefler,

Detaylı

Korkuları pekiştirmeden duygulara saygı duymak Dr. Clark Goldstein

Korkuları pekiştirmeden duygulara saygı duymak Dr. Clark Goldstein Korkuları pekiştirmeden duygulara saygı duymak Dr. Clark Goldstein Söz konusu kronik olarak kaygılı bir çocuk olduğunda, en iyimser anne babalar bile çocuğunun acı çekmesini istemediklerinden, olumsuz

Detaylı

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı:

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5.

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Obsesif Kompulsif Bozukluk Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Sınıf Dersi Sunum Akışı Tanım Epidemiyoloji Klinik özellikler Tanı ölçütleri Nörobiyoloji

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek. Özet

Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek. Özet Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek Özet Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü, EMDR ın gelecekte gerçekleşmesinden korkulan durumların işlenmesinde nasıl kullanılacağınız

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri 1 Aşağıda zaman zaman herkeste olabilecek yakınmaların ve sorunların bir listesi vardır. Lütfen her birini dikkatle okuyunuz. Sonra bu durumun bu gün de dâhil olmak üzere son üç ay içerisinde sizi ne ölçüde

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

Sınav ve Sınav Kaygısı

Sınav ve Sınav Kaygısı Sınav ve Sınav Kaygısı Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir? Bu nedenler nasıl kotrol edilebilir Sınav anında

Detaylı

STRES VE BAŞAÇIKMA. Prof.Dr.Aylin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD.

STRES VE BAŞAÇIKMA. Prof.Dr.Aylin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. STRES VE BAŞAÇIKMA Prof.Dr.Aylin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. OLAY DÜŞÜNCE YORUM DÜŞÜNCE YORUM DÜŞÜNCE YORUM DÜŞÜNCE YORUM DUYGU DUYGU DUYGU DAVRANIŞ DAVRANIŞ DAVRANIŞ DUYGU

Detaylı

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 BAYILAN ÇOCUK 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 ÇOCUKLARDA BAYILMA OLUġTURABĠLECEK PSĠKĠYATRĠK TANILAR Neredeyse Tümü Travma sonrası stres bozuklukları

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI se Li ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2015 KAYGI; Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel

Detaylı

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. SOSYAL FOBİ Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Ve kişi bu korkunun

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR Korku, yaşamın olağan ve doğal bir parçası, kızgınlık, sevinç ya da üzüntü gibi bir duygudur. Korku insanların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM

BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sosyal Pediatri Bilim Dalı Ankara Çocuk Koruma Birimi Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği İstismarı -

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Çocuklarınıza sorun çözme becerisi kazandırma konusunda yol göstermeyi amaçlayan bültenimizin sizlere faydalı olması dileğiyle

Çocuklarınıza sorun çözme becerisi kazandırma konusunda yol göstermeyi amaçlayan bültenimizin sizlere faydalı olması dileğiyle Rehberlik Postası Değerli velilerimiz, Anne ve babalar, çocuklarının küçük yaşlarda sorunlarla karşılaşmalarını ya da bunlarla baş etmek zorunda kalmalarını engellemek için genelde kendileri sorunlara

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD OKB ve iki farklı mod OKB de meta-düzeyde çalışmak daha fazla çaba gerektirir: Hasta sorunun kontamine olması

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ ADI SOYADI : SINIFI : CİNSİYET : UYGULAMA TARİHİ : Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına X işareti;

Detaylı

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUKTA AİLE UYUM ÖLÇEĞİ HASTA FORMU (FAS-PV)

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUKTA AİLE UYUM ÖLÇEĞİ HASTA FORMU (FAS-PV) OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUKTA AİLE UYUM ÖLÇEĞİ HASTA FORMU (FAS-PV) Geliştirenler: Anthony Pinto, Ph.D., Barbara Van Noppen, Ph.D., Monica S. Wu, M.A., Lisa Calvocoressi, Ph.D. Çeviri ve Uyarlama: Emine

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans Form no : Tarih : Bu anket hastalığınızı daha iyi anlayabilmek ve sizlere daha yararlı olabilmek için düzenlenmiştir. Lütfen olabildiğince nesnel (objektif) yanıtlamaya özen gösterin. Ankete kimliğinizi

Detaylı

E T I. Essen Travma Envanter. Ad: Iklad: Tarih: Kaç yaşındasınız?:

E T I. Essen Travma Envanter. Ad: Iklad: Tarih: Kaç yaşındasınız?: Essen Travma - Envanter Tagay S., Erim Y., Senf W. Rheinische Kliniken Essen, Universität Duisburg Essen 2004 E T I Essen Travma Envanter Ad: Iklad: Kaç yaşındasınız?: Tarih: 1 ETI Talımat: Çok kişi hayatında

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

E T Ö. Essen Travma Ölçeği. Kod/Ad-Soyad: Yaş: Tarih:

E T Ö. Essen Travma Ölçeği. Kod/Ad-Soyad: Yaş: Tarih: Essener Trauma - Inventar Tagay S., Erim Y., Çeçim İM., Senf W. Rheinische Kliniken Essen, Universität Duisburg Essen 2004 E T Ö Essen Travma Ölçeği Kod/Ad-Soyad: Yaş: Tarih: 1 ETÖ Açıklama: Bazen insan

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ETKİLİ İLETİŞİM VE STRES YÖNETİMİ ŞEKİLLER DÖNÜYOR MU? DÖNÜYOR İSE HIZLI MI YOKSA YAVAŞ MI? STRES NEDİR? İç ve dış etkenlerden dolayı

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE: SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse, cevap kağıdındaki doğru anlamına gelen ( D ) harfinin üstüne X işareti, her zaman veya genellikle geçerli

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ. Sınav Kaygısı. Veli Kitapçığı

NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ. Sınav Kaygısı. Veli Kitapçığı NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ Sınav Kaygısı Veli Kitapçığı Kaygı Nedir? Kaygı; kişiliğimize yönelik bir tehdit olarak algıladığımız, nedeni ve kaynağı bilinmeyen, temel inançlardan (algılar,

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Medyada Riskler Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Plan Tarihsel arka plan: Çocukların medya kullanımı Günümüzde medya ve çocuk Medyada çocukları

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II 2015 Ön yargı Farklılık Tutumlar Korkular Kaygılar Tabular Hoşgörü Tahammül Farklılıklar Hepimiz birbirimizden farklıyız. Aşağıdakileri kabul ettiğimizde

Detaylı

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor?

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor? ALAY ETME Amaç : Başkalarına saygı duymayı öğrenme.alay etme ile baş edebilme becerisini kazandırma Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Uygulama 1 için:yazı tahtası, kağıt, kalem, Uygulama 2 : Kuklalar,oyuncak

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Copyright 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Bu yönergeleri izleyerek,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en 1 ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın zor olduğu zamanlar vardır. Çocuğunuz

Detaylı

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Huriye Tak Uzman Klinik Psikolog Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Sağlık ve Psikososyal Destek Programı Asistanı İÇERİK

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ:

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: Bu anket durumunuz hakkında bilgi edinmede bize yardımcı olacaktır. Bu anket sorununuza uygun yaklaşımda yardımcı olacaktır. Cevaplarınız gizli tutulacaktır. Lütfen

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir.

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, hareket halindeki enerjidir. Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli kaynaktır.

Detaylı

Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı

Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı Panik Atak Nedir? Panik atak, kaygı duygusunun bir anda, ani olarak yükseldiği bir durumdur. Kaygı korku ve endişe duygularıyla beraber çok

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ. Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF

10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ. Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF 10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF SORU 1 Sağlık anksiyetesi mi yoksa hastalık anksiyetesi mi denmeli? KAFA KARIŞTIRAN VE DAMGALAYAN BİR TERMİNOLOJİ Hipokondiyazis Hastalık fobisi

Detaylı

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara Yeşilalım Projesi Eğiticilerin Eğitimi 12-14 Şubat 2013 Ankara 1 Öğrenme Hedefleri Yetişkin öğrenenlerin özelliklerini öğrenmek; Yetişkinlere uygun çeşitli eğitim yöntemleri ile yaklaşımlarını uygulamak;

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler

İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler 2013 İÇERİK Hareket Eğitimi Nedir? Niçin Hareket Eğitimi? Hareket Eğitiminin Faydaları Hareket Eğitiminin Amacı Temel Hareketler -Lokomotor Hareketler -Lokomotor Olmayan Hareketler -Manipulatif Hareketler

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır.

Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır. INVEGA hakkında bilgiler Yalnız değilsiniz Akıl hastalıkları sık görülmektedir. Her yıl yaklaşık her beş Danimarkalıdan biri şizofreni gibi bir akıl hastalığına yakalanmaktadır. Hastalığınızın bir sonucu

Detaylı

Topluluk içine çıkamayan, yeni tanıştığı bir kişi karşısında aşırı derecede sıkılan, kalabalık ortamlarda kızarıp bozaran pek çok kişi görmüşsünüzdür.

Topluluk içine çıkamayan, yeni tanıştığı bir kişi karşısında aşırı derecede sıkılan, kalabalık ortamlarda kızarıp bozaran pek çok kişi görmüşsünüzdür. Topluluk içine çıkamayan, yeni tanıştığı bir kişi karşısında aşırı derecede sıkılan, kalabalık ortamlarda kızarıp bozaran pek çok kişi görmüşsünüzdür. Dünyadaki üçüncü büyük psikolojik sorun olan sosyal

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir.

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. SINAV KAYGISI Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. 1 Sınava hazırlanırken ya da sınav anında; Kalp atışların artıyor, hızla nefes alıp veriyor musun?, Mide ve

Detaylı

Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1

Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1 Kişilik İnanç Ölçeği -Kısa Form- V.1 Adı-Soyadı:... Tarih:... Lütfen aşağıdaki ifadeleri okuyunuz ve HER BİRİNE NE KADAR İNANDIĞINIZI belirtiniz. Her bir ifadeyle ilgili olarak ÇOĞU ZAMAN nasıl hissettiğinize

Detaylı

Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği

Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği Çocuk istismarı fiziksel ya da psikolojik olarak bir çocuğa bir yetişkin tarafından kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile

Detaylı

DEĞERLERİN ÇOCUKLARA AKTARIMI

DEĞERLERİN ÇOCUKLARA AKTARIMI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:5 DEĞERLERİN ÇOCUKLARA AKTARIMI Değerler bizim hayatımıza yön veren davranışlarımızı şekillendiren anlam kalıplarıdır.

Detaylı

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ 19.12.2012 Ben de bilim insanı olmak istiyorum çünkü pes etmem! (7. Sınıf Aklımda bilim insanlarının da hep doğruyu tam olarak bilemeyecekleri kaldı. Bilim insanlarının

Detaylı

PSİ3541 - PSİ362 Doç.Dr. Hacer HARLAK. UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999)

PSİ3541 - PSİ362 Doç.Dr. Hacer HARLAK. UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal psikologların iki şapkası Emprik araştırmalara dayanan kuramlar inşa eden bilimci Laboratuvar dışındaki pratik sorunları çözmek

Detaylı

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Kanserli Hastalar Tarafından Sık Sorulan Sorular Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Hastaların Soruları Tıbbi tedavi Otonomi

Detaylı

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim

Detaylı