K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R"

Transkript

1 K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN M IN T A K A D A Ü ST PL to SE N -K U A T E R N E R V O LK A N İZM A SI Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Anadoluda Üst Pliosen-Kuaterner e ait volkanik taşların geniş bir yayılma alanına sahip olduğu i / ölçekli Türkiye jeoloji haritasında dikkati çekmektedir. Bu yazımızda, evvelce volkanik faaliyetin tip ve devrelerine göre dört gruba ayırdığımız İç Anadolu volkanik yörelerinden birini daha Konya çevresi volkanik bölgesi ni inceliyeceğiz \ Bu mıntakanm volkanizması ile ilgili araştırmaların ilginçleri E. Chaput, O. Erol ve en yenisi de K. Sungur tarafından yapılmıştır2. Bu yazı ile de volkanik faaliyetin safhaları belirtilmek istenmiştir. Neojen yaşlı volkanik K aracadağ kütlesinin güneybatı ve kuzeydoğu kısmında Üst Pliosen-Kuaterner volkanik faaliyeti, volkan konileri, patlama kraterleri, kül konileri ve maarlarm teşekkülü şeklinde tezahür etmiştir. Buradaki volkanik faaliyeti iki bölümde, Karapınar çevresi ve K aracadağ m kuzeydoğusu olmak üzere, kısaca inceliyeceğiz. Bu bölgedeki Üst Pliosen-Kuaterner volkanizması m uhtelif safhalar arzetmektedir ve volkanik faaliyetin yaşı hakkında önemli ipuçları veren deliller mevcuttur. 1 Ö. Sür - Nevşehir ve Ü rgüp çevresinde jeomorfoloji araştırm aları. Coğrafya Araştırm a ları Dergisi, S: 1, S: , A nkara, E. C haput - Türkiyede jeolojik ve jeom orfojenik tetkik seyahatları. (Türkçesi: A. T anoğlu), îst. Üniv. Yay. 324, Coğ. Enst. Neş. 11, İstanbul, O. Erol - Tuzgölü havzasının jeoloji ve jeomorfolojisi. (Türkiye Bilimsel ve Teknik A- raştırm a K urum una sunulmuş rapor, basılm amıştır), A nkara, K. Sungur - K onya-ereğli H avzasında volkanik faaliyetler ve volkanik şekiller. îst. Ü niv. Coğ. Enst. Derg. C : 9, S: 17, S: , İstanbul, 1970.

2 96 Ö ZD O Ğ A N SÜR Karapınar çevresinde Pleistosen de meydana gelen volkanik faaliyeti, yörenin bize verdiği örneklere göre, muhtelif safhalar içinde incelemek mümkündür. Birinci safhada önce bir takım koniler teşekkül etmiş, sonra aşınmış ve bugün bu faaliyetten sadece lâv tıkaçları halinde tepeler kalmıştır. Bunlar topoğrafyayı fazlaca etkileyen şekiller halinde değillerdir, Meke Gölünün doğusundaki koniler gibi. Meke Gölünün doğusunda Yavşan ile (1036 m), güneybatısındaki Lokmandanışık Yayla arasındaki 1104 m ve 1097 m yüksekliğindeki tepeler bunlardandır (Harita: 1,2 ) m. nisbi yükseklikteki yıpranmış bu koniler şekil olarak fazla belirgin değillerdir. ikinci safhada bu çevrede yine koni şeklini andırır volkanik yığılmalar olmuştur; fakat sonradan aşınmışlardır. Ancak, yine de genel görünüş ve yapılarıyle koni şekilleri belirgindir. Meke ile Acı Göl arasındaki 1128 m rakımlı tepe bunlardan biridir. Üçüncü safhada yörede yeniden indifalar olmuş, çok safhalı ve havuz biçimli lâv yığılmaları teşekkül etmiştir. K arapınar ın güneyindeki Andıklı Tepesi (1119 m), M eke inin güneyindeki Küçük Medet Tepesi (1302 m) ve onun da güneyindeki lâv akıntıları gibi. Harita ı de görüldüğü gibi, Ayırtmeke Tepe nin (1278 m) içinde bulunduğu lâv havuzu ve Meke nin kuzeybatısındaki Cihirlik lâv havuzları bu safhadaki diğer örneklerdir. Dördüncü safhada yörede bugün de taze görünüşe sahip volkanik şekiller, piroklâstik koniler teşekkül etmiştir. Bunların başlıca misalleri, Andıklı Tepe merkezindeki koni ki, bu biraz tahrip olmuştur, Küçük M edet Tepe nin konisi ve Ayırtmeke piroklâstik konileridir. Beşinci safhaya bu bölge için patlam a kraterleri safhası denilebilir. Kuzeydoğu-güneybatı yönlü bir hat üzerinde Acı Göl, Meke Tuzlası, Küçük Medet Tepe eteğindeki Meke Obruğu gibi patlama kraterleri teşekkül etmiştir \ Muhtemelen yine bu devreye rastlayan zamanlarda Nevşehir in güneyinde ve Haşan D ağ çevresinde de patlam a kraterleri hasıl olmuştur. Altıncı safhada teşekkül etmiş bulunan Meke Tuzlası ortasındaki kül konisini ve belki de yedinci safha kabul edilebilecek bir devrede 3 T. Ayge ve M. Çetinçelik in Fransız m ağaracılarının Toroslar bölgesinde karstik kaynaklar, yeraltı dereleri ve m ağaralar üzerinde yaptıkları araştırm alar (DSİ bülteni, S: , sayfa: 2, Nisan, 1966) adlı m akalelerinde M eke G ölünün teşekkülü tarihi çağlara atfedilmiştir.

3 K a r a p i n a r, E reğli v e A k s a r a y A r a s i n d a 97 hasıl olmuş bulunan Meke Gölü içindeki parazit konilerini volkanizmamn bu bölgedeki son aktif hali şeklinde kabul etmek mümkündür. Yukarda bahsedilen safhaların Würm öncesine ait olmaları büyük bir ihtimal dahilindedir. Zira, W ürm de teşekkül eden göl volkanik örtüyü etkilemiş ve bir takım kıyı şekilleri meydana getirmiştir. Acı Göl maarı da Würm plüvial kıyılarından önce teşekkül etmiş olması mümkündür. Ancak, çok eskiye ait olamaz, çünkü, Kızılağıl Deresi ağzındaki eski bir birikinti konisini etkilemiş ve bu koni sonradan Acı Göl e akan dere tarafından yarılmıştır. K aracadağ ın kuzeydoğusunda Plio-Kuaterner volkanik faaliyetinin bütün safhalarını, Haşan Dağ ya da Karapınar çevresindeki kadar belirgin olarak takip etmek mümkün olmuyor. Yalnız, K arapınar çevresinin muhtemelen safhaları olarak kabul edilen, son safhayı temsil eden kül konileri, patlama kraterlerinin teşekkülü diğer volkanik yörelerdeki kadar barizdir. Daha önceki devrelerde teşekkül etmiş bulunan lâv plâto ve düzlükleri üzerinde yer alan yeni koni ve kraterlerin bir hat üzerindeki dizilişleri dikkati çeker. Zengen köyünün kuzeybatısındaki volkan konilerinin bir hat üzerinde birbirini takip etmeleri tesadüfi değildir. Bunlar oralarda mevcut kırık hatları üzerinde teşekkül etmişlerdir. VO LCANIC A C T IV IT Y A M O N G ST K A R A PIN A R, EREGLİ A N D A K SA RAY D U R IN G U P P E R PL IO C EN E-Q U A T ER N A R Y Upper Pliocene-Quaternary volcanic rocks cover a large area in Anatolia. This position can be observed on the geological map of Turkey 1 / There are some publications on this area which were written by E. Chaput, O. Erol and K. Sungur*. In this article the stage of the volcanic activity is explained. * E. C haput - Voyages d etudes géologique et geomorphogeniques en T urquie. (Türkçeye çev. Ali Tanoğlu). 1st. Ü niv. Yay. N o: 324, Edebiyat Fak. Coğ. Enst. Neş. N o: 11, İstanbul, O. Erol - T uzgölü H avzasının jeoloji ve jeomorfolojisi (Türkiye Bilimsel ve Teknik A raştırm a K urum una sunulm uş rapor, basılm amıştır.) Ankara, K. Sungur - Konya-Ereğli H avzasında volkanik faaliyetler ve volkanik şekiller. 1st. Üniv. Coğ. Enst. Derg. G: 9, S: 17, S: , İstanbul, 1970.

4 98 Ö z d o ğ a n S ü r As a result of volcanic activity, pyroclastic cones, ash cones and exploration craters were formed in the southern part of Karacadağ volcanic mass during Upper Pliocene-Quaternary. Volcanic landforms are to be seen in two main areas, around K arapınar and in the northeast o f K aracadağ. Volcanic activity took place in various stages in this region during Upper Pliocene-Quaternary. There are several evidences which give excellent examples on stage o f volcanic cycle. T h e V o lca n ic A ctiv ity in th e K a ra p ın a r A rea Volcanic activity which took place during Pleistocene can be investigated in various stages according to the examples in the K arapınar region. Some pyroclastic cones were formed in the first stage. Afterwards, these cones were worn out by external forces. As a result of this, plenty o f plugs are seen in this area. The two conic hills to the coast of Meke Göl and Yavşan Yayla and the hill to the southwest of Lokmandanışık Y ayla are good examples of these plugs. These hills, which rise relatively m above the surrounding ground, are not very marked. In the second stage, some new volcanic ash cones were formed again in this area. They are rather worn out today and it is still possible to see them as volcanic cones, bu they are not so high as a hill. One of them, which is located between Meke Göl and Acı Göl, is 1128 m high. In the third stage, a new volcanic eruption took place. Lava masses were formed during this stage, such as Andikli hill (1119 m), which is located in the south of Karapınar and Küçük M edet hill (1302 m) in the south of Meke Tuzla. Some lava flows look like a pool and Andikli hill (1278 m) is situated inside one o f them. In the forth stage, many pyroclastic cones were formed. A hill, which is situated in the central of Andikli hill, is eroded today, Küçük M edet hill cone and Ayitmeke pyroclastic cone are good examples. In the fifth stage, many exlosion craters were formed during this phase; It is possible to call this period the stage of explosion craters. Acı Göl, Meke Tuzla and Meke Obruğu, which is situated at the foot o f K üçük M edet hill, are all explosion craters.

5 K A R A P IN A R, E r e ğ l i V E A K S A R A Y A R A S IN D A 99 In the sixth-seventh stage, some pyroclastic cones were formed in the middle o f Meke Tuzla. It is possible to say that all these stages took place before Wurm. T h e V o lca n ic A ctiv ity in th e N o r th e a ste r n P a rt o f K a ra ca d a g All stages of volcanic activities during Plio-Quaternary are not to be seen in the northwest Karacadag. The periods between 4 th and 7th stages can be onserved in this area only. A ll pyroclastic cones are situated on the lava plateau and some certain faults. faults. Pyroclastic cones observed near Zengen K oy are situated on the

6 100 Ö zd O Ğ A N SÜR M eke Tuzlasında patlam a krateri içinde yer alan gölün kıyısı. Su takrib binde 50 oranında potas ihtiva eder. G eride patlam a çukurunun yam açları görülmektedir. (Foto: Ö. Sür) M eke Tuzlası yakınındaki piroklastik konilerden biri, iki safhalı faaliyeti farklı profilleri dikkati çekiyor. O rtada yükselen koni son faaliyetin eseridir. (Foto: Ö. Sür)

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Göller Yöresinde yeralan Burdur Havzası'nın oluşumunda tektonik hareketlerin büyük etkisi olmuştur. Havza

Detaylı

ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER

ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER ŞEBİNKARAHİSAR-ALU CRA ÇEVRESİNDE VOLKANİK ŞEKİLLER Y. Doç. Dr. Gürcan GÜRGEN* Türkiye doğal çevre koşullan bakımından büyük bir çeşitlilik göstermektedir, iklim koşullanndan, bitki örtüsüne, toprak varlığından,

Detaylı

"YANIK ÜLKE"NİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI

YANIK ÜLKENİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI Ege Coğrafya Dergisi, 13 (2004), 5-15, İzmir Aegean Geographical Journal, 13 (2004), 5-15, Izmir TURKEY "YANIK ÜLKE"NİN DOĞAL ANITLARI: KULA YÖRESİ VOLKANİK OLUŞUMLARI Asaf KOÇMAN Ege Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R İSLA N D A N IN FAAL V O L K A N L A R IN D A N ik İS t H EK LA VE SU RTSEY Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Atlas Okyanusunun kuzeyinde, kutup dairesinin hemen güneyinde bulunan tslanda da iki tezat manzarayı,

Detaylı

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır.

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır. UZUNGÖL Prof. Dr. Erdoğan A K K A N Yrd. Doç. Dr. A li Fuat D O Ğ U Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Arş. Gör. M ehmet SO M U N C U GİRİŞ Türkiye arazisinin ancak

Detaylı

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ Fikret OZANSOY Ankara Üniversitesi GİRİŞ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünün 1969 yılı arazi çalışmaları, insanlık tarihine ışık tutan yeni

Detaylı

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR)

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR) [ DERBENT (MOR BEL) VE HASAN DAĞI (YENĠPINAR) AĞAÇLANDIRMALARINDA SARIÇAMIN BÜYÜME ĠLĠġKĠLERĠ M. Doğan Kantarcı M. BarıĢ Uzun Bayram Kaçar İst. Üni. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd (EM). E.Mail

Detaylı

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 Doğu ATEŞ 2018 Konya Ovası Çevresinde Son Yıllarda Artan Obruk Oluşumu Hakkında Doğu ATEŞ 1 Son yıllarda özellikle yerel gazeteler

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ

TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ TÜRKİYE'DE VOLKANİZMA VE VOLKANİK YERŞEKİLLERİ Özdoğan SÜR Magmanın yerkabuğuna doğru yükselmesi olayına volkanizma denir. Şayet, mağma yerkabuğu içinde kalırsa "derinlik volkanizması", yeryüzüne ulaşır

Detaylı

KONYA ĐLĐNDEKĐ OBRUKLAR VE TRAVERTEN KONĐLERĐ

KONYA ĐLĐNDEKĐ OBRUKLAR VE TRAVERTEN KONĐLERĐ Konya İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 KONYA ĐLĐNDEKĐ OBRUKLAR VE TRAVERTEN KONĐLERĐ Yrd.Doç.Dr.Güler GÖÇMEZ Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi., e-posta: gulergocmez@selcuk.edu.tr

Detaylı

JEOPARKLARIN KORUMA-KULLANIM YÖNTEMLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ; KARAPINAR POTANSĠYEL JEOPARK ALANI ĠÇĠN BĠR DEĞERLENDĠRME,TÜRKĠYE

JEOPARKLARIN KORUMA-KULLANIM YÖNTEMLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ; KARAPINAR POTANSĠYEL JEOPARK ALANI ĠÇĠN BĠR DEĞERLENDĠRME,TÜRKĠYE http://www.globalgeopark.org/publish/portal1/tab128/ Proceedings of The Second International Symposium on Development Within Geoparks- Environmental Protection and Education, Lushan-Jiangxi Province-China,

Detaylı

AYGIR GÖLÜ NÜN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE TURİZM OLANAKLARI MORPHOLOGIC FEATURES AND TOURISM FACILITIES OF AYGIR LAKE Ali Fuat DOĞU Orhan DENİZ

AYGIR GÖLÜ NÜN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE TURİZM OLANAKLARI MORPHOLOGIC FEATURES AND TOURISM FACILITIES OF AYGIR LAKE Ali Fuat DOĞU Orhan DENİZ Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 41 Volume: 8 Issue: 41 Aralık 2015 December 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 AYGIR GÖLÜ

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü GAGA G Ö LÜ (ORDU) Prof. Dr. Erdoğan A K K A N * Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN** ÖZ Gaga Gölü, Ordu İlinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden biri olan Fatsa dan güneye, Aybastı ya gidilen karayolunun 7. Km

Detaylı

J 108 Jeolojik Miras Dersi Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı

J 108 Jeolojik Miras Dersi Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı J 108 Jeolojik Miras Dersi Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı Bilgiler "Türkiye'nin Jeolojik Miras Alanları Envanteri Projesi", Rapor Adı: Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı ve Jeoturizm Açısından Değerlendirilmesi,

Detaylı

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR A. AKARSU AŞINIM ŞEKİLLERİ 1. VADİ: Akarsuların aşındırarak içinde aktığı, sürekli inişi olan yatağına denir. Vadi Tipleri: a. Çentik ( v biçimli) vadi: Akarsu yatak

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi

Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi Aksaray-Konya arasındaki volkanik arazi Yazan: E. LAHN Torosun iç kenan şarkta Erciyes dağından garpta Afyonkarahisarına kadar fasılalarla uzayan genç bir volkanik mıntaka ile çevrilmiştir. Afyon ve Erciyes

Detaylı

COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128

COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 1-11, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 HEYELAN SETİ GÖLLERİNE

Detaylı

YOZGAT - AKDAĞMADENİ ile MUCUR - HİMMETDEDE ARASINDAKİ BÖLGEDE BAZI JEOMORFOLOJİK MÜŞAHEDELER

YOZGAT - AKDAĞMADENİ ile MUCUR - HİMMETDEDE ARASINDAKİ BÖLGEDE BAZI JEOMORFOLOJİK MÜŞAHEDELER YOZGAT - AKDAĞMADENİ ile MUCUR - HİMMETDEDE ARASINDAKİ BÖLGEDE BAZI JEOMORFOLOJİK MÜŞAHEDELER Fiziki Coğrafya Asistanı Dr. Özdoğan SÜR Makalenin adı ile belirtilen sınır içinde kalan arazi, İç Anadolunun

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

Dr. Ö zdoğan S Ü R N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I. Fizikî Coğrafya Asistanı

Dr. Ö zdoğan S Ü R N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I. Fizikî Coğrafya Asistanı N E V ŞE H İR V E Ü R G Ü P Ç E V R E SİN D E J E O M O R F O L O J İ A R A Ş T IR M A L A R I Dr. Ö zdoğan S Ü R Fizikî Coğrafya Asistanı Bu yazıda T ü rkiye nin volkanik faaliyeti Neojen - Kuaterner,

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ COĞRAFYA (FİZİKİ COĞRAFYA) ANABİLİM DALI KARADAĞ VOLKANININ (KARAMAN) JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Yük

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ COĞRAFYA (FİZİKİ COĞRAFYA) ANABİLİM DALI KARADAĞ VOLKANININ (KARAMAN) JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Yük T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ COĞRAFYA (FİZİKİ COĞRAFYA) ANABİLİM DALI KARADAĞ VOLKANININ (KARAMAN) JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Yüksek Lisans Tezi Ahmet Ermin Ankara-2005 T.C. ANKARA

Detaylı

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Social Sciences Sayı Number 1, Bahar Spring 2008, 57-71 ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research

Detaylı

BORABAY GOLU (AMASYA)

BORABAY GOLU (AMASYA) BORABAY GOLU (AMASYA) Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU Yrd. Doç. Dr. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Türkiye'nin topoğrafik ve jeolojik koşullarındaki zenginlik çeşitli tiplerde göl oluşumuna zemin hazırlamıştır.

Detaylı

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1.

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1. PRELIMINARY REPORT 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1 www.deprem.gov.tr www.afad.gov.tr REPUBLIC OF TUKEY MANAGEMENT PRESIDENCY An earthquake with magnitude Ml=5.1 occurred

Detaylı

MARS GÖRÜNTÜ ANALİZİ. Çeviri: Ümit Fuat Özyar, amatör gökbilimci, fizik öğretmeni.

MARS GÖRÜNTÜ ANALİZİ. Çeviri: Ümit Fuat Özyar, amatör gökbilimci, fizik öğretmeni. MARS GÖRÜNTÜ ANALİZİ Çeviri: Ümit Fuat Özyar, amatör gökbilimci, fizik öğretmeni www.astronomidiyari.com Güneş Işığı ve Gölgeler Mars yüzeyine ait görüntülerde bazı yerlerde tepe ya da sırt bazı yerlerde

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri

Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri (Akarsular, Göller, Denizler ve Yeraltı Suları) Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 2 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ülkemizin hidrografyası hakkında bilgi sahibi

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, SAYI: 10, TEMMUZ-2004, İSTANBUL

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, SAYI: 10, TEMMUZ-2004, İSTANBUL MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, SAYI: 10, TEMMUZ-2004, İSTANBUL RAMAN-GERCÜŞ ANTİKLİNALLERİ YÖRESİNDE DİCLE NEHRİNİN HİDROGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE KAPMA OLAYLARI (The Hidrography Properties and Capture Events of

Detaylı

AKTİF FAY HATLARI BOYUNCA GELİŞEN TRAVERTEN KONİLERİNE KIRŞEHİR DEN BİR ÖRNEK

AKTİF FAY HATLARI BOYUNCA GELİŞEN TRAVERTEN KONİLERİNE KIRŞEHİR DEN BİR ÖRNEK GAZİ ÜNİVERSİTESİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ, Cilt 6, Sayı 2, (2005), 115-132 115 AKTİF FAY HATLARI BOYUNCA GELİŞEN TRAVERTEN KONİLERİNE KIRŞEHİR DEN BİR ÖRNEK Hayriye SAYHAN Gazi Üniversitesi, Kırşehir

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller.

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller. Yazı Menu - Ülkemizdeki Göller - Türkiyedeki Göl Çeşitleri - Doğal Göller 1 - Tektonik Göller 2 - Karstik Göller 3 - Set Gölleri 4 - Volkanik Göller 5 - Sirk Gölleri - Baraj Gölleri Ülkemizdeki Göller

Detaylı

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ

COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER DEĞİŞTİRMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 81 COĞRAFİ FAKTÖRLERDEN YERŞEKİLLERİNİN HARPUT UN KURULUŞU, GELİŞMESİ VE ŞEHRİN YER

Detaylı

VOLKANİK (YÜZEY) KAYAÇLAR

VOLKANİK (YÜZEY) KAYAÇLAR VOLKANİK (YÜZEY) KAYAÇLAR Magmanın yeryüzünde veya yeryüzünün yakın derinliklerinde soğuması sonucu oluşan kayaçlardır. Katılaşan magmaya lav denir Bunlar yarı kristalli porfirik yapılıdır. Çoğu kez gözle

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

Meteorological, Properties of The Province Of Yozgat

Meteorological, Properties of The Province Of Yozgat Yozgat'in İklim Özellikleri Meteorological, Properties of The Province Of Yozgat İdris ENGİN DuranAYDINÖZÜ K.T.Ü., Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı, Trabzon ÖZET İç Anadolu Bölgesi iklimi

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖGRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Türkiye. Coğrafyası. Ünite 1-13

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖGRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Türkiye. Coğrafyası. Ünite 1-13 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖGRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI Türkiye Coğrafyası Ünite 1-13 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI NO: 1069 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:

Detaylı

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint)

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint) ANMED ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri 2013-11 News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS (Ayrıbasım/Offprint) Suna - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Suna & İnan Kıraç

Detaylı

Arýza Giderme. Troubleshooting

Arýza Giderme. Troubleshooting Arýza Giderme Sorun Olasý Nedenler Giriþ Gerilimi düþük hata mesajý Þebeke giriþ gerilimi alt seviyenin altýnda geliyor Þebeke giriþ gerilimi tehlikeli derecede Yüksek geliyor Regülatör kontrol kartý hatasý

Detaylı

Genel olarak etraflarında tefradan meydana gelen bir halkaya rastlanılır.

Genel olarak etraflarında tefradan meydana gelen bir halkaya rastlanılır. PATLAMA ÇUKURLARI MAAR VE DİATREMALAR Volkanizma sonucunda meydana gelmiş en basit şekillerdir. Tahrip şekilleri olarak gaz patlamaları sonucunda meydana gelirler. Sadece gaz patlamaları şeklinde görülen

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 21 / 2009. Recep BOZYİĞİT * Tahsin TAPUR **

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 21 / 2009. Recep BOZYİĞİT * Tahsin TAPUR ** Konya Ovası ve Çevresinde Yeraltı Sularının Obruk Oluşumlarına Etkisi The Affect Of Groundwaters For Formation Of Obruk In Konya Plain And Around Recep BOZYİĞİT * Tahsin TAPUR ** ÖZET Araştırma sahası,

Detaylı

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl KAYAÇLAR Tek bir veya birden fazla minerale ait kristal ve/ veya tanelerin bir araya gelerek oluşturdukları katı kütlelere kayaç veya taş adı verilir. Kayaçlar kökenleri ve oluşum koşullarına göre üç gropta

Detaylı

Travertine Bridges In Turkey

Travertine Bridges In Turkey TÜRKİYE DE TRAVERTEN KÖPRÜLERİ Travertine Bridges In Turkey Selahattin POLAT Selahattin POLAT Uşak Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. Cografya Bölümü, USAK, spolat@usak.edu.tr Traverten Birikim şekillerinin

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK , S: İSTANBUL ISSN: Copyright 2008 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 17, OCAK - 2008, S:172-184 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2008 http://www.marmaracografya.com YÜKSELDİKÇE BÖLGELERİMİZE GÖRE HER 100 M.DEKİ YAĞIŞ ARTIŞI ÜZERİNE BİR DENEME

Detaylı

MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI

MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI Dr. Uğur DOĞAN* ÖZET Bu çalışmada Kırşehir e bağlı Mucur ilçesi sınırları içerisinde yer alan Mucur Obruğu ve çevresinin, jeomorfolojisi ağırlıklı

Detaylı

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ Sunay AKDERE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Hava fotoğraflarından yararlanarak fotojeolojik

Detaylı

AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ)

AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ) AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ) Doç.Dr.Ali Fuat Doğu*' Yrd.Doç.Dr.İhsan Çiçek* Yrd.Doç.Dr.Gürcan Gürgen** Yrd.Doç.Dr.Harun Tunçel*** ÖZET Ayıini Kayseri İli'nin Develi İlçesi'ne bağlı Küçükkünye Köyü sınırları

Detaylı

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace)

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace) Ocak 2010 Cilt:18 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 227-232 TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR Özet Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Kastamonu

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI D E R G İ S İ. Sayı: 1 Ankara, 1966

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI D E R G İ S İ. Sayı: 1 Ankara, 1966 ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTESİ COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINI COĞRAFYA ARAŞTIRMALARI D E R G İ S İ Sayı: 1 Ankara, 1966 \A A N K A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ B A S I M

Detaylı

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ Araş. Gör. Gürcan GÜRGEN Yerkabuğunu oluşturan kayaçlarm bazıları yapısal özellikleri, oluştukları ortamın koşulları ve çeşitli iklim olaylarının

Detaylı

konya ilindeki jeolojik miras alanlarından örnekler

konya ilindeki jeolojik miras alanlarından örnekler Fetullah ARIK, Alican Öztürk Selçuk Üni., Mühendislik-Mimarlık Fak., Jeoloji Müh. Böl., Konya Aytekin DİKEN İller Bankası AŞ Konya Bölge Müdürlüğü, Konya konya ilindeki jeolojik miras alanlarından örnekler

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ VOLKANLAR

TÜRKİYE DEKİ VOLKANLAR TÜRKİYE DEKİ VOLKANLAR HAZIRLAYANLAR 5-B SINIFI ALPCAN UĞUZ CAN APAYDIN DİDEM ENGİN ECE ERLAT EGE AKGÜNER OĞUZ YÜKSEK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: MÜJGAN DEMİR MART, 2007 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 VOLKAN NEDİR?...

Detaylı

HARPUT PLATOSU NDAKİ GENÇ VOLKANİK ALANLAR VE BU ARAZİLERİN KULLANIMI Recent Volcanic Areas in Harput Plateau and Land Use of This Fields

HARPUT PLATOSU NDAKİ GENÇ VOLKANİK ALANLAR VE BU ARAZİLERİN KULLANIMI Recent Volcanic Areas in Harput Plateau and Land Use of This Fields Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi Cilt: I, Sayı:1, Elazığ, 2014 1 HARPUT PLATOSU NDAKİ GENÇ VOLKANİK ALANLAR VE BU ARAZİLERİN KULLANIMI Recent Volcanic Areas in Harput Plateau and Land Use

Detaylı

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - Necla YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu http:/// Bu kılavuz, montajı eksiksiz olarak yapılmış devrenin kontrolü ve çalıştırılması içindir. İçeriğinde montajı tamamlanmış devrede çalıştırma öncesinde

Detaylı

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012 1 3 1 4 1 9 1 1 1 2 1 9 1 4 1 1 1 2 1 9 1 7 1 4 1 9 1 4 1 7 1 1 1 8 1 9 1 0 1 4 1 9 1 7 1 1 1 7 1 9 1 8 1 7 1 8 1 2 1 9 1 9 1 8 1 2 1 9 1 0 1 2 1 4 1 1 1 6 1 1 1 9 1 9 1 8 1 8 1 8 1 1 1 9 1 8 1 7 1 9 1

Detaylı

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç.

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN Yüksek Lisans Tezi Eskişehir 2010 MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ

KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ Konya İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ Yrd.Doç.Dr.Güler GÖÇMEZ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. gulergocmez@selcuk.edu.tr 1.GĐRĐŞ Jeotermal

Detaylı

Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ :

Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ : G Ö LD A Ğ I VE Y A K IN Ç EVRESİN İN JE O M O R FO LO JİSİ VE YER K AYM A LA R I Asist. Cem alettin ŞA H İN I) A R A ŞTIR M A A LA N IN IN Y ERİ VE YAPISAL Ö Z EL L İK L E R İ : Göldağı, Çankırı iline

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 2 (2009)

GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 2 (2009) GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 2 (2009) 311-331 Altıparmak Dağları Kuzeydoğusunun Glasyal Morfolojisi Glacial Morphology of the Northeast Part of the Altıparmak Mountains Gürcan GÜRGEN

Detaylı

TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI PRECIPITATION DISTRIBUTION IN TRAKYA (THRACE) ACCORDING TO SELECTED RAINFALL CATEGORIES

TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI PRECIPITATION DISTRIBUTION IN TRAKYA (THRACE) ACCORDING TO SELECTED RAINFALL CATEGORIES Ekim 2008 Cilt:16 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 615-622 TRAKYA DA DEĞER SINIFLARINA GÖRE YAĞIŞ DAĞILIMI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, 37200, Kastamonu. Nihat

Detaylı

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER

TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER TOPOGRAFİK, JEOLOJİK HARİTALAR JEOLOJİK KESİTLER Dersin ipuçları Harita bilgisi Ölçek kavramı Topografya haritaları ve kesitleri Jeoloji haritaları ve kesitleri Jeolojik kesitlerin yorumları Harita, yeryüzünün

Detaylı

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI Ass. A L İ F U A T D O Ğ U Yerbilimcileri tarafından hava fotoğraflarının kullanılmasının amaçlarından

Detaylı

VAN OVASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ

VAN OVASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ. Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ VAN OVAININ İKLİM ÖZELLİKLERİ Doç. Dr. Ejder KALELİOĞLU GİRİŞ Doğu Anadolu, denizlerden uzak ve yüksek bir bölgedir. Bölgenin ortalama yüksekliği 2000 m.'yi bulur. Bunun için bölgede şiddetli karasal bir

Detaylı

EREĞLİ ÇEVRESİNİN COĞRAFİ ETÜDÜ

EREĞLİ ÇEVRESİNİN COĞRAFİ ETÜDÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ORTAÖĞRETİM SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI COĞRAFYA EĞİTİMİ BİLİM DALI EREĞLİ ÇEVRESİNİN COĞRAFİ ETÜDÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ DANIŞMAN Prof. Dr. Akif

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar.

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar. BÖLÜM 6 Yerin Şekillenmesi (İç Kuvvetler) 1. Dünya nın iç yapısı hakkında en kapsamlı bilgileri... verir. Bu bilgilere göre, Dünya, iç içe bir kaç küreden oluşmuştur. Buna göre, yukarıda noktalı yere aşağıdakilerden

Detaylı

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi "Şehr-i Süleha"

AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Şehr-i Süleha AKSARAY Aksaray ın Tarihçesi Kültür ve Medeniyetler beşiği Anadolu daki en eski yerleşim yerlerinden birisi de Aksaray dır. İlimiz coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca misyon yüklenen

Detaylı

AE-AH SERİSİ MONTAJ KILAVUZU/ AE-AH SERIES INSTALLATION MANUAL

AE-AH SERİSİ MONTAJ KILAVUZU/ AE-AH SERIES INSTALLATION MANUAL AE-AH SERİSİ MONTAJ KILAVUZU/ AE-AH SERIES INSTALLATION MANUAL 5 8 9 10 1 2 3 4 6 7 11 1-Tepe adaptörü-top adaptor 6- Ara boru bağlantı vidası- Profile connection screws 2-Ara adaptör- Adaptor 7- Yelken

Detaylı

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ

YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE İKİ ÖRNEK: KIRATLI ve BAHÇELİ KÖYLERİ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 12, Sayfa 75-84, İstanbul, 2004 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 YER DEĞİŞTİREN YERLEŞMELERE

Detaylı

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz.

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz. 17. 18. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti sadece iki şeye güvenir. Biri millet kararı, diğeri en elim ve güç şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla layık olan ordumuzun kahramanlığı; bu iki şeye güvenir.

Detaylı

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME Şuayip ÜŞENMEZ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Jeoloji Bölümü ÖZET. İnceleme sahası, Ankara bölgesinin kuzeyinde

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler Teslim Edilen: Hazırlayan: IC-Astaldi JV AECOM Ankara, Türkiye Turkey AECOM-TR-R599-01-00 2 Ağustos 2013 Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi

Detaylı

Morphographic Features of Çermik and Nearby Areas

Morphographic Features of Çermik and Nearby Areas D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 5,54-66 (2005) ÇERMİK ve YAKIN ÇEVRESİNİN MORFOGRAFİK ÖZELLİKLERİ Morphographic Features of Çermik and Nearby Areas Aydoğan MEŞELİ ( ) Özet Çermik, Doğu Anadolu

Detaylı

GÖLCÜK KALDERASI (İsparta)

GÖLCÜK KALDERASI (İsparta) GÖLCÜK KALDERASI (İsparta) ylraş. Gör. İhsan ÇİÇEK(*) Ülkemizin güneybatı bölümü göllerinin çokluğu nedeni ile Göller Yöresi olarak adlandırılır. Bu yörede Eğirdir Gölü ile Antalya arasında çizilen bir

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

KONU: HARİTA BİLGİSİ

KONU: HARİTA BİLGİSİ KONU: HARİTA BİLGİSİ Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün, kuşbakışı görünüşünün, belli bir ölçek dahilinde küçültülerek, bir düzlem üzerine aktarılmasıyla elde edilen çizime harita denir. Bir çizimin

Detaylı

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST 1.Türkiye, Japonya ile birlikte ortalama yükseltisi fazla olan ülkeler içinde yer alır. Aşağıda verilenlerden hangisi, Türkiye nin yükselmesinde etkili değildir? A) Epirojenez B) Orejenez C) Volkanizma

Detaylı

VOLKANLAR VOLKANLAR :

VOLKANLAR VOLKANLAR : VOLKANLAR VOLKANLAR : Yanardağ ya da volkan, magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi

Detaylı

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn)

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn) Türk Dilleri Araştırmaları, 21.1 (2011): 83-94 Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia Otto Jastrow (Tallinn) Özet: Anadolu Arapçası, ayrı lehçeler (Sprachinseln) biçiminde ortaya

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

Oğuzeli (Gaziantep) ve Yakın Çevresinde Jeomorfolojik Ana Birimler ile Arazi Kullanımı Arasındaki İlişkiler

Oğuzeli (Gaziantep) ve Yakın Çevresinde Jeomorfolojik Ana Birimler ile Arazi Kullanımı Arasındaki İlişkiler Oğuzeli (Gaziantep) ve Yakın Çevresinde Jeomorfolojik Ana Birimler ile Arazi Kullanımı Arasındaki İlişkiler The relations between main geomorphological units and land use in Oğuzeli (Gaziantep) and its

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011 ÖZET Bayram ARICI * Anahtar Kelimeler: Yazma ABSTRACT Second level primary school students' language skills in the development of writing skills needed in the first place. Primary education, sixth, seventh

Detaylı

KARACADAĞ DA (ŞANLIURFA- DİYARBAKIR) KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİNİ BELİRLEYEN FİZİKİ COĞRAFYA ETMENLERİ * ÖZET

KARACADAĞ DA (ŞANLIURFA- DİYARBAKIR) KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİNİ BELİRLEYEN FİZİKİ COĞRAFYA ETMENLERİ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 293-305, ANKARA-TURKEY KARACADAĞ DA (ŞANLIURFA- DİYARBAKIR) KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİNİ BELİRLEYEN FİZİKİ COĞRAFYA

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY

GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY ATATÜRK SUPREME COUNCIL FOR CULTURE, LANGUAGE AND HISTORY GEOGRAPHICAL RESEARCH IN TURKEY YEAR 1996 NUMBER: 4 Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara ATATÜRK K Ü LTÜ R, D İL V E TARİH Y Ü K S E K K U R U M

Detaylı

I. ULUSLARARASI COĞRAFYA ÇALIŞMALARI

I. ULUSLARARASI COĞRAFYA ÇALIŞMALARI Yuzuncu Yıl University, Department of Geography Baku State University, Department of Geography Tiflis State University, Geology and Geography Faculty I. ULUSLARARASI COĞRAFYA ÇALIŞMALARI (Pleistosen ve

Detaylı

ACIGÖL (NEVŞEHİR) BÖLGESİ KUATERNER VOLKANİZMASI

ACIGÖL (NEVŞEHİR) BÖLGESİ KUATERNER VOLKANİZMASI ACIGÖL (NEVŞEHİR) BÖLGESİ KUATERNER VOLKANİZMASI Giampaolo SASSANO Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GÎRÎŞ Bu travay, Orta Anadolu'da Kayseri'nin NW sında, hemen hemen Kızılırmak ile Acıgöl-Nevşehir

Detaylı

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu hareketlerin bütününe tektonik hareket denir.

Detaylı

KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ. (Air Pollution in Konya)

KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ. (Air Pollution in Konya) KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ (Air Pollution in Konya) Arş.Grv. Dr.Recep BOZYlĞİT* ÖZET Konya Şehri, Konya Ovası'nın kuzeydoğusunda yer alır. Konya şehrinde hava kirliliğinin oluşmasında doğal faktörler ile

Detaylı

Application of the Talwani modeling method to the magnetic data of Sinop and its surrounding

Application of the Talwani modeling method to the magnetic data of Sinop and its surrounding J. Black Sea/Mediterranean Environment Vol 13:17-114 (27) Application of the Talwani modeling method to the magnetic data of Sinop and its surrounding Talwani modelleme yönteminin Sinop ve civarının manyetik

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka)

23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka) 23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka) Yard. D oç. Dr. ALİ FUAT DOĞU** Arş. Gör. İHSAN ÇİÇEK Arş. Gör. GÜRCAN GÜRGEN Karadeniz Bölgesi nin, Doğu Karadeniz Bölüm ü nde yer alan ve Trabzon İlini

Detaylı