PROJE YÖNETİMİ KAVRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROJE YÖNETİMİ KAVRAMI"

Transkript

1 PROJE YÖNETİMİ KAVRAMI Yaprak ÇORBACIOĞLU Proje Yöneticisi, PMP 15 Aralık 2016 Başkent Üniversitesi

2 Yaprak Çorbacıoğlu Doğum Y./T. : Ankara / 1979 Eğitim : ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikaları (Y. Lisans) ODTÜ Uçak Mühendisliği (Lisans) Kariyer : 2016 Ağus.-.. EPSİLON Kompozit A.Ş. Program Müdürü THK Uçak İmalat A.Ş. Proje Yöneticisi Savunma Sanayinde Proje Müh. ve Proje Yön. İlgili Sertifika : PMI s Project Management Professional (PMP) Certificate

3 Gündem Proje Yönetimi Temelleri Proje Nedir? Projelerin özellikleri Proje, Program ve Portfolyo Proje ve Operasyon Proje Organizasyonu Temel Roller Proje Yönetimi Nedir? Proje Evreleri Proje Yönetimi Bilgi Alanları Proje Yönetiminde Kullanılan Araçlar Kaynak bilgi Soru/Cevap

4 PROJE YÖNETİMİ TEMELLERİ 1960 larda savunma, havacılık ve inşaat sektörlerindeki projelerinin ihtiyaçlarından proje yönetimi kavramı gelişmeye başladı da PMI (Project Management Institute) kuruldu 1996 da PMI (Project Management Institute) tarafından "A Guide to the Project Management Body of Knowledge«yayınlandı dan beri Amerikan Ulusal Standardında yer almaktadır. PMI, bugün 200 ülkeden ~ üyesi olan büyük bir otoritedir.

5 PROJE NEDİR? Belirli kaynakları tüketerek bir ürün, hizmet veya belirli bir sonucun elde edilmesine yönelik olarak; belirli bir zaman diliminde, özgün ve geçici olarak gerçekleştirilen faaliyetlerden olusan bir girisimdir.

6 X Şirketinde Kompozit İmalat Prosedürlerinin Güncellenmesi Projesi PROJE ÖRNEKLERİ Mikroskopik Canlıların Biyolojik Evrimlerinin Araştırılması Projesi XYZ İnsansız Hava Aracı Tasarımı AR- GE Projesi A320 Uçağının Kuyruk Dikmesi Üretim Projesi Başkent Üniversitesi Öğrenci Otoparklarının Düzenlenmesi Projesi XYZ Kulesinin İnşaası Projesi

7 HER PROJE; Benzersiz bir ürün, hizmet veya sonuç oluşturur. Tek bir kişi, tek bir organizasyon veya birçok kişi/organizasyondan oluşabilir. Tanımlanmış bir zamanda başlar ve biter, sürelidir. Tanımlanmış amaç ve hedeflere sahiptir. Sınırlı kaynaklara bağımlıdır. Planlama, Uygulama ve Kontrol süreçlerinden geçer.

8 PROJE - PROGRAM - PORTFOLYO PROGRAM : Tek bir hedefe yönelik olarak koordineli bir biçimde yönetilen projeler bütünüdür. PORTFÖY : Yapılan bütün işlerin (proje,program) bütünüdür.

9 PROJE vs OPERASYON OPERASYONLAR: Süre gider ve tekrarlanır. PROJELER: Geçici ve özgündür.

10 OVERALL

11 PROJE NİN TEMEL UNSURLARI ZAMAN KALİTE MALİYET KAPSAM (Çıktılar)

12 PROJE ORGANİZASYONU Kurum/Proje Üst Yönetimi Proje Yönlendirme Kurulu Müşteri / Kullanıcılar Kurum içi Bölüm/Birimler Proje Diğer Kurumlar Diğer Projeler Bilişim Teknolojileri Altyükleniciler Denetçiler (Kalite güvence, Güvenlik vb) Tedarikçiler Proje Ekibi Proje Paydaşları

13 TEMEL ROLLER Proje Yönlendirme Kurulu Üst düzey yöneticiler ve Proje Yöneticisinden oluşur. Projenin ilerleyişini izler, gerektiğinde destek sağlar, gerektiğinde kararları alır, başarısını değerlendirir. Proje Sponsoru Proje için gereken finansmanı sağlar Projedeki önemli kararlara imza atar Önemli sorun ve risklerin çözümünde destek olur Proje Sahibi Projede günlük bazda alınması gereken kararları verir Günlük bazda sorun ve risklerin çözümünde destek olur

14 TEMEL ROLLER Proje Yöneticisi : Bir projeyi mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmek üzere görevlendirilir. Projeyi zamanında, bütçe dahilinde ve üzerinde anlaşılan şartlara göre teslim etmek üzere projeyi sevk ve idare edecek kadar hem sorumluluk, hem de yetki sahibi olmalı, üst yönetim tarafından desteklenmelidir. Proje ekibinin; hangi niteliklere sahip kişilerden oluşacağını belirler, görev ve sorumluluklarını bildirir, ekibin gerekli kaynaklara ulaşmasını ve gerekli eğitimi almasını sağlar, proje ile ilgili görevlerini yerine getirmelerini sağlar, ekibini hedeflere ulaşmak için motivasyon, cesaret ve yönlendirmeyi sağlar.

15 TEMEL ROLLER Proje Ekibi Ortak bir amacı ve hedefi paylaşırlar. Birlikte ve yardımlaşarak hedefe yönelik çalışırlar. Projenin belirli işlerini yerine getirerek amaç ve hedeflere erişmek üzere taahhütlerde bulunurlar. Çeşitli disiplin ve inanıştaki insanlar aynı ortak çaba üstünde odaklanırlar. Proje yöneticisine, projeye bağlılık ve inançları tamdır. Takım ruhu ve yüksek morale sahiptirler. 15

16 PROJE YÖNETİMİ NEDİR? Belirli bir amacın gerçekleştirilmesi için tamamlanması gereken işlerin Planlanması, Organizasyonu, Uygulanması, İzlenme ve kontrol edilmesi (PUKO) sürecidir.

17 PROJE YÖNETİMİNİN YARARLARI Amaçlara ve hedeflere ne zaman ve nasıl ulaşılacağını önceden belirler. Zaman planlaması yapılmasını zorunlu kılar. Maliyet önceden belirlenir. Kaynaklar önceden belirlenir. Kullanılacak teknoloji belirlenir. Kontrol sisteminin kurulmasını sağlar. Belirli bir iş bölümü yapılmasını sağlar.

18

19 PROJE EVRELERİ

20 PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI 1. Bütünleşik Proje Yönetimi 2. Proje Kapsam Yönetimi 3. Proje Zaman Yönetimi 4. Proje Maliyet Yönetimi 5. Proje Kalite Yönetimi 6. Proje İnsan Kaynakları Yönetimi 7. Proje İletişim Yönetimi 8. Proje Risk Yönetimi 9. Proje Tedarik Yönetimi

21 PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Başlatma Süreci Planlama Süreci Yürütme ve Kontrol Süreci Bitirme Süreci Proje Yönetim Bilgi Alanları

22 Proje Yönetim Süreçleri Bütünleşik Proje Yönetimi Projelerde Bütünleştirme Yönetimi, projenin çeşitli bileşenlerinin doğru olarak koordine edilmesini sağlamaya yönelik süreçleri içerir. Proje Duyurusunu (Berat Dokümanı) Hazırla (başlangıç) Proje Yönetim Planını Geliştir (plan) Proje Uygulamasını Yönet (uygulama) Proje İşlerini İzle ve Kontrol Et (izleme ve kontrol) Değişiklikleri Yönet (izleme ve kontrol) Projeyi/Fazı Kapat (kapanış)

23 Proje Yönetim Süreçleri - Kapsam Yönetimi Projede istenen ve üzerinde anlaşılan tüm aktivitelerin (daha eksik ya da fazla* değil) proje içinde başarı ile tamamlanması yönetimi Talepleri Toparla (Plan) Kapsamı Tanımla (Plan) İş Kırılım Yapısını Çıkar(WBS) (Plan) Kapsamı Doğrula (Kontrol) Kapsamı Kontrol Et (Kontrol) *: goldplating

24 Proje Yönetim Süreçleri - Zaman Yönetimi Projenin belirlenen zaman planına uymasının sağlanması yönetimi Etkinlikleri(Aktiviteleri) Belirle(Plan) Etkinlikleri Sırala (Plan) Etkinlik Kaynaklarını Belirle(Plan) Etkinlik Sürelerini Belirle(Plan) İş Programını Geliştir(Plan) İş Programını Kontrol Et (Kontrol)

25 Proje Yönetim Süreçleri - Maliyet Yönetimi Projenin belirlenen ve onaylanan bütçe planına uymasının sağlanması yönetimi Maliyetleri Tahminle (Plan) Bütçeyi Belirle (Plan) Maliyeti Kontrol Et (İzleme ve Kontrol)

26 Proje Yönetim Süreçleri - Kalite Yönetimi Projenin belirlenen ihtiyaçlara cevap verecek ve kullanıcı memnuniyetini sağlayacak şekilde sonuçlanması yönetimi Kalite Planını Hazırla (Plan) Kalite Planını Uygula (Uygulama) Kaliteyi Kontrol Et (İzleme ve Kontrol)

27 Proje Yönetim Süreçleri - İnsan Kaynakları Yönetimi Projedeki tüm insanların proje ile birlikte verimli bir biçimde yönetilmesi ( tüm paydaşlar-sponsorlar, kullanıcılar, kişisel katkıda bulunan herkes ) İnsan Kaynakları Planını Hazırla (Plan) Proje Ekibini Oluştur (Uygulama) Ekibi Geliştir (Uygulama) Ekibi Yönet (Uygulama)

28 Proje Yönetim Süreçleri - İletişim Yönetimi Projede zamanında ve gerektiğinde proje bilgilerini toplamak, yaymak, saklamak, düzenlemek gibi aktivitelerin yönetimi Paydaşları Belirle (paydaşları açıkla)(başlangıç) İletişim Planını Hazırla (plan) Bilgiyi Paylaş (uygulama) Paydaş Beklentilerini Yönet (uygulama) Performansı Raporla (izleme ve kontrol)

29 Proje Yönetim Süreçleri - Risk Yönetimi Projede karşılaşılabilecek riskleri tanımlama, analiz etme ve cevaplama yönetimi Risk Yönetimini Planla (risklerin ne olduğunu bilmeye gerek yok)(plan) Riskleri Belirle (plan) Niteliksel Risk Analizini Uygula (plan) (Olasılık-Etki Matrisi) Niceliksel (sayısal) Risk Analizini Uygula (plan) Risk Önlemlerini Planla (plan) Riskleri İzle ve Kontrol Et (izleme ve kontrol)

30 Proje Yönetim Süreçleri - Tedarik Yönetimi Projede ihtiyaç olan ve alınması gerekli mal ve hizmetlerin tedarik edilme yönetimi Tedarik Planını Hazırla (plan) Tedarikçileri Bul (uygulama) Tedarik Kontratlarını (sözleşmelerini) Yürüt (izleme ve kontrol) Tedarik Kontratını Kapat (kapanış)

31 * : Pareto ilkesi (80-20 kuralı, önemli azın yasası ve etken seyrekliliği ilkesi olarak da bilinir) der ki, çoğu olay için, etkilerin kabaca % 80'i etkenlerin % 20'sinden kaynaklanır. İş yönetimi düşünürü Joseph Juran bu ilkeyi önermiş ve İtalya'nın % 80 arazisinin sahibinin nüfusun % 20'si olduğunu gözleyen İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto'nun adıyla isimlendirmiştir.

32 Proje Yönetiminde Kullanılan Araçlar Proje Yönetiminin her aşamasında bilgisayar destekli araçlar, teknikler ve yöntemler kullanılır. En Temel Teknikler ve Araçlar: İş Kırılım Ağaç Yapısı (Work Breakdown Structure, WBS) Çubuk Diyagramlar (Gantt Şeması) MS Project, Excel, Oracle Primavera, Raporlar

33 PROJE PLANI Gantt Chart

34 İş Kırılım Ağaç Yapısı Projede yapılması gereken tüm işlerin proje ekibi tarafından en ince detaylarına kadar çıkarılmış, hiyerarşik bir dökümüdür. A Projesi 1.Proje aktivitesi 1.1. Alt Aktivite İş adımı İş alt adımı

35 İş Kırılım Ağaç Yapısı

36 ARA HEDEFLER (MİLESTONE) Ara hedefler proje içindeki özel noktaları ve aşılmış işleri gösterir işarettir. ( ) Bu işaretler süre ve kaynak göstermez. Ara hedeflerdir. Bir GANTT çizgesinde, birkaç ara hedef tanımlanarak projenin izlenmesine yarar sağlaması önerilir.

37 DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI Projenin belirli aşamalarında yapılır. Proje seyrini gözden geçirmek, proje hedeflerinin gözardı edilmemesini sağlayacak önlemler almak amacıyla yapılır. Proje ile ilgili tüm kilit personel bir araya gelir. Proje geniş bir bakış açısı ile ele alınır. Projede değişiklik yapılması ya da yaptırımlar uygulanması gerekebilir.

38 SORULAR

39 FAYDALI WEB SİTELERİ

40 Kaynak Bilgi / Dernek ve Kuruluslar İstnbul Türkiye İstanbul Proje Yönetim Derneği ( PMI Turkiye Chapter Proje Yönetim Derneği (PYD) USA Project Management Institute (PMI, Yaklaşık 40 yıldır hizmet vermektedir. Dünyada proje yönetimi işiyle uğraşan 20 milyon kişiden yalnız 1 milyonu bu konuda eğitim almış durumdadir. PMI ın 200 ülkede yaklaşık 400 bin üyesi var yılında 6 milyon proje yöneticisine ihtiyaç olacağı tahmin edilmektedir. Avrupa International Project Management Association (IPMA)

41 Katılımınız için teşekkürler..

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 10 TEMEL BILGI ALANı (PMI YAKLAŞıMı) Proje Entegrasyon Yönetimi Proje Kapsam Yönetimi Proje Zaman Yönetimi Proje Maliyet Yönetimi

Detaylı

Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager. 24 Eylül 2010

Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager. 24 Eylül 2010 Burak ULUOCAK, PMP, CSM Senior Project Manager 24 Eylül 2010 IBTECH Genel Bilgi Proje Yönetim Ofisi IT Proje Roadmap Çalışmaları Proje Yönetim Metodolojisi Genel Değerlendirme IBTECH (Uluslararası Bilişim

Detaylı

çalışmalara proje denilmektedir.

çalışmalara proje denilmektedir. PROJE YÖNETİMİ METOT ve TEKNİKLERİ Proje Yönetimi Metot ve Tekniklerinin Örnek Olaylarla Açıklandığı Grup Çalışmalarını İçerir. Kurumsal alanda; özgün bir ürün ya da hizmeti sağlamak üzere yapılan FARUK

Detaylı

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: 09.05.2016 Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ Etkin ve verimli bir biçimde proje amacına ve hedeflerine ulaşılması için insanların, finansal ve teknik kaynakların ve zamanın

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI -1

PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI -1 PROJE BİLGİ ALANLARI 1 Proje Başlatma Belgesinin Geliştirilmesi KAPSAM Proje Yönetim Planının Geliştirilmesi ZAMAN MALİYET Projenin Yürütülmesinin Yönlendirilmesi ve Yönetilmesi Proje Çalışmalarının İzlenmesi

Detaylı

1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ

1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ 1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE NEDİR Proje; benzersiz, özgün bir ürün, hizmet veya sonuç üretmek amacıyla yürütülen geçici faaliyetler bütünü bir girişimdir. (PMI

Detaylı

PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi

PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi PMP Sınavına Hazırlık Proje Yönetimi Eğitim Takvimi Tarih Eğitim Süresi Lokasyon 26 Kasım 2018 5 Gün Bilginç IT Academy Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 5 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Herhangi bir

Detaylı

Proje Yönetimi ve PMP Sertifikasyonu

Proje Yönetimi ve PMP Sertifikasyonu Proje Yönetimi ve PMP Sertifikasyonu GÜNDEM Proje Yönetimi Terminolojisi Proje Yönetimi Metodolojisi Proje Yönetimi Süreç Grupları Proje Yönetimi Bilgi Alanları PMP Sertifikası Nedir ve Önemi 2 Proje ve

Detaylı

YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN YAZILIM PROJE YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İçerik Proje Yönetimine Giriş Proje Yönetim Süreçleri Proje Organizasyonları Proje Beratının Hazırlanması Proje Yönetimine Giriş Proje; bir ürün veya hizmet

Detaylı

Proje Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN

Proje Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi İçerik Neler öğreneceksiniz? P roje Yaşam Döngüsü Nedir? P roje vs Operasyonel

Detaylı

PMP SINAVLARINA HAZIRLIK VE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM İÇERİĞİ

PMP SINAVLARINA HAZIRLIK VE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM İÇERİĞİ PMP SINAVLARINA HAZIRLIK VE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM İÇERİĞİ Loop Danışmanlık Grubu Değişimin Katalizörü LOOP AKADEMİ PMP SINAVLARINA HAZIRLIK VE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM İÇERİĞİ İLETİŞİM Adres Loop Danışmanlık

Detaylı

3. Proje ekibi ilk proje planını ve bütçesini tamamladılar. Sıradaki yapmaları gereken şey nedir?

3. Proje ekibi ilk proje planını ve bütçesini tamamladılar. Sıradaki yapmaları gereken şey nedir? 1. Hangi süreç grubunda detaylı proje bütçesi yaratılır? B. Proje yönetim süreçlerinden önce C. Planlama D. Yürütme 2. Proje başlatma belgesi hangi süreç grubunda yaratılır? A. Yürütme B. Planlama C. Kapanış

Detaylı

Sıra No Tarih Saat Ders No Yöntem Ders Adı Dak San :00 1 Ders Sınavın Giriş Şartları ve Sınavın Genel Yapısı :15 1 Ders En Önemli

Sıra No Tarih Saat Ders No Yöntem Ders Adı Dak San :00 1 Ders Sınavın Giriş Şartları ve Sınavın Genel Yapısı :15 1 Ders En Önemli Sıra No Tarih Saat Ders No Yöntem Ders Adı Dak San 1 11.2 7:00 1 Ders Sınavın Giriş Şartları ve Sınavın Genel Yapısı 6 0 2 11.2 7:15 1 Ders En Önemli Varsayım 2 16 3 11.2 7:30 1 Ders PMP Sınav Başvurusu

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

Proje Yönetimi. 2010 2011 Bahar Yarıyılı. Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN

Proje Yönetimi. 2010 2011 Bahar Yarıyılı. Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN Proje Yönetimi 2010 2011 Bahar Yarıyılı Yrd. Doç. Dr. Ömer GİRAN KISIM I PROJE YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ 1. Bölüm Giriş Proje Yönetimi Bilgi Birikimi PMBOK Kılavuzu Kılavuzu Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu,

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ ve GİRİŞİMCİLİK. Yrd.Doç.Dr. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK

PROJE YÖNETİMİ ve GİRİŞİMCİLİK. Yrd.Doç.Dr. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK PROJE YÖNETİMİ ve GİRİŞİMCİLİK Yrd.Doç.Dr. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK İÇERİK 1. Proje Nedir? 2. Proje Yönetimi Proje, Program ve Portföy Yönetimi Operasyonel Proje Yönetimi Proje Yönetim Ofisi 3. Proje

Detaylı

<Insert Picture Here> Primavera P6 Enterprise PPM

<Insert Picture Here> Primavera P6 Enterprise PPM Primavera P6 Enterprise PPM Oracle Primavera 1983 ten bu yana biriken proje yönetim uzmanlığı En çok tercih edilen PPM üreticisi Farklı sektörler ve ihtiyaçlar için farklı ürünler

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ. Halil AGAH Antalya, 2012

PROJE YÖNETİMİ. Halil AGAH Antalya, 2012 PROJE YÖNETİMİ Halil AGAH Antalya, 2012 İÇERİK Proje Nedir? Yönetim Nedir? Proje Yönetimi ve Unsurları Proje Başarısı Proje Yönetiminin Kalitesi 06.11.2012 2 Proje Nedir? Belli bir süre içinde ve belli

Detaylı

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ T.C DÖŞEMEALTI KAYMAKAMLIĞI Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ İÇİNDEKİLER 1. RİSK DEĞERLENDİRME VE İÇ KONTROL SİSTEMİ ORGANİZASYON ŞEMASI.. 3 ORGANİZASYON ŞEMASI...

Detaylı

BORUSAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE ARGE A.Ş. BORUSAN GRUBU PROJE YÖNETİM SİSTEMATİĞİ

BORUSAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE ARGE A.Ş. BORUSAN GRUBU PROJE YÖNETİM SİSTEMATİĞİ BORUSAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE ARGE A.Ş. BORUSAN GRUBU PROJE YÖNETİM SİSTEMATİĞİ Irmak KOÇKAN ERSOLMAZ 08.11.2018 1 BORUSAN HOLDİNG 08.11.2018 2 BORUSAN GRUBU 08.11.2018 3 BORUSAN GRUBU ÇELİK LOJİSTİK

Detaylı

PROJE GELİŞTİRME MENTÖRLÜK VE REHBERLİK PROJE YÖNETİMİ. dipmo - Direktif Proje Yönetim Ofisi I Hizmetler. Proje amaç yönetimi

PROJE GELİŞTİRME MENTÖRLÜK VE REHBERLİK PROJE YÖNETİMİ. dipmo - Direktif Proje Yönetim Ofisi I Hizmetler. Proje amaç yönetimi dipmo - Direktif Proje Yönetim Ofisi I Hizmetler MENTÖRLÜK VE REHBERLİK Tasarım ve Ar-Ge merkezi süreçlerine hazırlık Strateji belirleme Proje yönetimi uygulamaları Altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ EĞİTİMİ

PROJE YÖNETİMİ EĞİTİMİ PROJE YÖNETİMİ EĞİTİMİ Nisan 2014 TUĞÇE SÖĞÜT, PMP GÜNDEM PMI ve PMI TR hakkında kısa bir bilgilendirme Proje Yönetimine Giriş Proje Yönetimi Süreçleri Proje Yönetimi Bilgi Alanları Project Management

Detaylı

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi İÇİNDEKİLER 1. IPMA PROJE YÖNETİM SERTİFİKALARI... 1 2. IPMA SERTİFİKA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ. 2 3. SERTİFİKA ÖNKOŞULLARI..

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI 3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE BAŞLATMA BELGESININ OLUŞTURULMASı Proje başlatma belgesinin oluşturulması, projeyi resmi olarak onaylayan

Detaylı

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi

International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi International Project Management Association (IPMA) Proje Yönetim Sertifika Sistemi İÇİNDEKİLER 1. IPMA PROJE YÖNETİM SERTİFİKALARI... 1. IPMA SERTİFİKA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ. 3. SERTİFİKA ÖNKOŞULLARI..

Detaylı

İnşaat Mühendisliğinde Proje Yönetimine Giriş. Dr. Taylan Ulaş EVCİMEN, PMP İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

İnşaat Mühendisliğinde Proje Yönetimine Giriş. Dr. Taylan Ulaş EVCİMEN, PMP İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi İnşaat Mühendisliğinde Proje Yönetimine Giriş Dr. Taylan Ulaş EVCİMEN, PMP 28.04.2016 İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Proje, Özgün bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için yürütülen geçici bir

Detaylı

Mersis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık Ltd. Proje Yönetimi. Meriç Aykol

Mersis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık Ltd. Proje Yönetimi. Meriç Aykol Mersis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık Ltd. Proje Yönetimi Meriç Aykol Neden Proje Yönetimi Gartner Institute un BT sektörü araştırması Projelerin %74 ü başarısız ya da maliyet/zaman hedeflerini aşıyor

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ. Risk Yönetim Planının 7 Bileşeni

RİSK YÖNETİMİ. Risk Yönetim Planının 7 Bileşeni RİSK YÖNETİMİ Risk Yönetim Planının 7 Bileşeni İÇİNDEKİLER Giriş Bileşenler: Rol ve Sorumluluklar Bütçeleme Zamanlama Risk Değerlendirme Kriteri Eşik Değerler İletişim Takip ve Denetim Sonuç GİRİŞ : Risk

Detaylı

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir?

1. Süreç nedir? 2. Süreç nedir? 3. Temel süreç unsurları nelerdir? 4. Süreçler nasıl sınıflandırılabilir? Süreç tipleri nelerdir? 1. Süreç nedir? Girdileri çıktı haline getiren birbiriyle ilgili ve etkileşimli faaliyetler takımı dır. 2. Süreç nedir? Tanımlanabilirlik Tekrarlanır olması Ölçülebilirlik Bir sahibi ve sorumluları olması

Detaylı

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü

Dijitalleşme Yolunda ERP Dönüşümü www.pwc.com Recep Alagöz İsmail Doğan Dijital dönüşümü anlamak Klasik ERP Yaklaşımı APO SD FI PLM MM CO HR PP QM R/3 Client / Server ABAP/4 PM TR AM PS SRM CRM WM CS BI GRC 2 Yeni Dönem Yıkıcı Etkiler

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

Başarılar Dilerim. SORULAR

Başarılar Dilerim. SORULAR ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Adı Soyadı : Numarası : İmzası : Bölümü : Biyomedikal Mühendisliği Ders Kodu : BMM 401 Ders İsmi : Proje Plan ve Organizasyon Ders Sorumlusu : Dr. Öğretim Üyesi Nihat

Detaylı

6.DERS PROJENİN YÜRÜTÜLMESİ

6.DERS PROJENİN YÜRÜTÜLMESİ 6.DERS PROJENİN YÜRÜTÜLMESİ 1 1. PROJE YÖNETİMİ ARAÇ ve TEKNİKLERİ Proje yöneticilerinin proje akışını izleyebilmeleri ve projenin son durumunu belirleyebilmeleri için geliştirilmiş iki teknik vardır bunlar;

Detaylı

Proje Yönetimine Giriş ve Proje Yönetiminde Temel Kavramlar

Proje Yönetimine Giriş ve Proje Yönetiminde Temel Kavramlar İnşaat Mühendisleri Odası Chamber Of Civil Engineers Proje Yönetimine Giriş ve Proje Yönetiminde Temel Kavramlar Dr. Taylan Ulaş EVCİMEN, M.Sc., PMP 10.08.2017 İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 2

Detaylı

PMI BAKIŞ AÇISINDAN PROGRAM ve PORTFÖY YÖNETİMİ

PMI BAKIŞ AÇISINDAN PROGRAM ve PORTFÖY YÖNETİMİ DINAMIKLER 2014 PANEL SUNUMU PMI BAKIŞ AÇISINDAN PROGRAM ve PORTFÖY YÖNETİMİ Ahmet N. Taşpınar, PMP, REP SUNUM İÇERİGİ ÖNEMLİ TARİFLER PORTFÖY / PROGRAM ORTAMI PMI da PROGRAM YÖNETİMİNE BAKIS PMI da PORTFÖY

Detaylı

PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5. Emre Alıç, PMP

PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5. Emre Alıç, PMP PROJE ZAMAN YÖNETİMİ *PMBOK 5 Emre Alıç, PMP ZAMAN YÖNETİMİ SÜREÇLERİ 1. Zaman Yönetimini Planlama 2. Aktivitelerin Tanımlanması 3. Aktivitelerin Sıralanması 4. Aktivite Kaynaklarının Tahmin Edilmesi

Detaylı

THM PROTON HIZLANDIRICISI İÇİN WBS YAPISI. Ela GANİOĞLU İstanbul Üniversitesi THM PHT Grubu Adına

THM PROTON HIZLANDIRICISI İÇİN WBS YAPISI. Ela GANİOĞLU İstanbul Üniversitesi THM PHT Grubu Adına THM PROTON HIZLANDIRICISI İÇİN WBS YAPISI Ela GANİOĞLU İstanbul Üniversitesi THM PHT Grubu Adına İçerik Proje planlama Work Breakdown Structure(WBS) tanımı, amacı,.. WBS oluşturma süreci Proje Takvimi

Detaylı

2. Hafta Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon Yapıları

2. Hafta Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon Yapıları 2. Hafta Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon Yapıları Proje Yaşam Döngüsü Projeler benzersiz işlemler olmalarından dolayı belli miktarda belirsizlik içerirler. Proje üreten kuruluşlar, genellikle projeler

Detaylı

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI

YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK TEZLERİ PROJE KELİME TARAMASI YÖK Tezleri Proje Kelimesi Taraması Sonuçları Toplam Çalışma Sayısı 1833 İncelenen 1673 İlgisiz 372 Toplam İncelenen 1301 X Projesi 720 Proje Yönetimi 123 Yatırım Projeleri

Detaylı

DASSAULT SYSTEMES GEMİ TASARIMI VE ÜRETİMİ ÇÖZÜMLERİ ERTUĞRUL ATAK 17/04/2013

DASSAULT SYSTEMES GEMİ TASARIMI VE ÜRETİMİ ÇÖZÜMLERİ ERTUĞRUL ATAK 17/04/2013 DASSAULT SYSTEMES GEMİ TASARIMI VE ÜRETİMİ ÇÖZÜMLERİ ERTUĞRUL ATAK 17/04/2013 Çelik konstruksiyon ve kompozit tekne tasarım ve üretimi Tüm tasarım birimlerinin ortak ve güncel veri üzerinde eş zamanlı

Detaylı

Sigorta Araştırma ve Sertifikasyon Merkezi

Sigorta Araştırma ve Sertifikasyon Merkezi Sigorta Araştırma ve Sertifikasyon Merkezi Kuruluş Tanıtım Dokümanı İçerik 1. Kuruluş Amacı... 2 2. İşleyiş Prensipleri... 2 2.1. Yedek Parça Sertifikasyonu... 2 2.2. Hasar Onarım Sertifikasyonu... 2 3.

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ SİSTEM ANALİZİ IT (ET) NEDİR?. BİLGİSAYAR DONANIM VE YAZILIMI VERİ YÖNETİMİ AĞ VE TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ WWW & İNTERNET İNTRANET & EKSTRANET SAYFA > 1 IS (ES) NEDİR?. ENFORMASYON SİSTEMİ BİRBİRİYLE

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir.

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir. Elektrik Tesisatı konusunda projelendirme, danışmanlık ve kontrolörlük hizmetleri ile kapsamlı bir mühendislik tasarım firması olarak, teknik bilgiye, müşteri ihtiyaçlarına, gelişen teknolojiye odaklı

Detaylı

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2013 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

Proje Yönetimi Bilgi Alanları. Doç. Dr. Hakan YAMAN

Proje Yönetimi Bilgi Alanları. Doç. Dr. Hakan YAMAN İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi Proje Yönetimi Bilgi Alanları İçerik Neler öğreneceksiniz? U zmanlık Alanları

Detaylı

Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde. ABD Başkonsolosluğu İstanbul 14 Aralık 2010

Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde. ABD Başkonsolosluğu İstanbul 14 Aralık 2010 Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde ABD Başkonsolosluğu İstanbul 14 Aralık 2010 ABD den Satın Almanın Sebepleri: Kalite: mükemmel kalite anlayışı ve yenilikçilik Yüksek Ürün Standartları: ABD deki işletmeler

Detaylı

Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde: ABD-Türk İş Geliştirme ile Türk Rekabetine Destek. ABD Büyükelçiliği Ankara 9-10 Aralık 2010

Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde: ABD-Türk İş Geliştirme ile Türk Rekabetine Destek. ABD Büyükelçiliği Ankara 9-10 Aralık 2010 Amerikan Ticaret Servisi Hizmetinizde: ABD-Türk İş Geliştirme ile Türk Rekabetine Destek ABD Büyükelçiliği Ankara 9-10 Aralık 2010 ABD den Satın Almanın Sebepleri: Kalite. ABD ürünleri ve hizmetleri mükemmel

Detaylı

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ 2018/I (05.09.18) Ülkü SU BİLGİN CICP-MHU Stratejik Yönetim ve Planlama Birimi Yöneticisi TANIŞMA.. EĞİTİM PLANI Eğitimin amacı Kalite Yönetim Sistemi o Nedir? o Sistem:

Detaylı

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2013 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2013 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bilgi Güvenliği Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 4.0 Yayın Tarihi:11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul

Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması. Kasım 2013 İstanbul Risk Esaslı Denetim Planlaması ve Raporlaması Kasım 2013 İstanbul Gündem I Neden risk esaslı iç denetim II Gelişen Yeni Risk Konuları Genel Örnekler III Risk esaslı iç denetim planlaması IV Risk esaslı

Detaylı

END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ. Yrd. Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞ gumusb(at)gmail.com

END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ. Yrd. Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞ gumusb(at)gmail.com END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ Yrd. Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞ gumusb(at)gmail.com Proje Yönetimi - İçerik Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon Proje Süreç Grupları Proje Yönetimi Bilgi Alanları

Detaylı

END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ

END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ END418 - PROJE YÖNETİMİ 2016 Bahar TOBB ETÜ Yrd. Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞ gumusb(at)gmail.com Proje Yönetimi - İçerik Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon Proje Süreç Grupları Proje Yönetimi Bilgi Alanları

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

PMI TÜRKİYE SPONSORLUK

PMI TÜRKİYE SPONSORLUK PMI TÜRKİYE SPONSORLUK PMI & PMI TÜRKİYE HAKKINDA NEDEN PMI TÜRKİYE YE SPONSOR OLMALISINIZ? PROJE YÖNETİM ZİRVESİ İçindekiler GEÇMİŞ PROJE YÖNETİM ZİRVELERİ SPONSORLUK HAKLARI İLETİŞİM BİLGİLERİ 2 PMI

Detaylı

Proje Kaynak Yönetimi

Proje Kaynak Yönetimi Proje Kaynak Yönetimi 2.7.Kaynak 2.7.1. Proje Takımı Kurma Projeler, projenin gerçekleştirilmesi sebebiyle bir araya getirilen takımlar tarafından gerçekleştirilir. Takım çalışması, takım yönetmeyi ve

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ GENEL BİLGİLENDİRME

PROJE YÖNETİMİ GENEL BİLGİLENDİRME PROJE YÖNETİMİ GENEL BİLGİLENDİRME İpek KOSTAK İLERİAK Çevre Mühendisi - Yönetim Danışmanı ÇEVRE Mühendisliği - Yönetim ve Proje Danışmanlığı IPC ÇEVRE MÜH. MÜŞ. ve DAN. HİZM. San. Ve Tic. Ltd. Şti 1570

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI - EĞİTİM BAŞKANLIĞI PROJE YÖNETİMİ SEMİNER EĞİTİMLERİ EĞİTMEN HAKKINDA. ÖMÜR BENEK, PMP, MSc. PhD Candidate

TÜRK HAVA YOLLARI - EĞİTİM BAŞKANLIĞI PROJE YÖNETİMİ SEMİNER EĞİTİMLERİ EĞİTMEN HAKKINDA. ÖMÜR BENEK, PMP, MSc. PhD Candidate TÜRK HAVA YOLLARI - EĞİTİM BAŞKANLIĞI PROJE YÖNETİMİ SEMİNER EĞİTİMLERİ EĞİTMEN HAKKINDA ÖMÜR BENEK, PMP, MSc. PhD Candidate Ömür Benek, 1982 yılında İzmir de doğdu. Erciyes Üniversitesi nden Elektronik

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ. Y.Doç.Dr.Aydın ULUCAN

PROJE YÖNETİMİ. Y.Doç.Dr.Aydın ULUCAN PROJE YÖNETİMİ Y.Doç.Dr.Aydın ULUCAN Proje Nedir? Belirlenmiş bir başlangıç ve bitişi olan birbirleri ile ilişkili faaliyetlerin, bir hedefe ulaşmak üzere planlı bir şekilde yürütülmesidir. Projeler -

Detaylı

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 13 Ocak 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28172 YÖNETMELİK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ Amaç (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı

Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Proje ve Portföy Yönetimi Araçlarının Seçimi ve Süreçlerin Tasarımı Ancak etkin kullanılabilen bir proje ve portföy yönetim aracı proje ve program yönetimi sürecini destekleyebilir Proje ve program yönetimi,

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme

Detaylı

YTÜ Harita MühendisliM NETİMİ. Ölçme Tekniği i Anabilim Dalı

YTÜ Harita MühendisliM NETİMİ. Ölçme Tekniği i Anabilim Dalı YTÜ Harita MühendisliM hendisliği i BölümüB PROJE YÖNETY NETİMİ Doç.Dr.Engin GÜLALG Ölçme Tekniği i Anabilim Dalı Dersin İçeriği 1- Proje ve Tanımlar 2- Proje Yönetimi 3- Proje Yönetimi Çevrimi 3.1 Fikir

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim.

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim. Doküman Adı: EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03 2,3 3 Uygulama bölümünde düzenlemeler yapıldı 2 3 Tanımlar çıkarılarak T501-04 na atıf yapıldı 7 2 Yetki

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARİYER GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARİYER GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARİYER GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Üniversitesi Kariyer

Detaylı

Woom Woom dünyasına hoşgeldiniz. www.woom.web.tr

Woom Woom dünyasına hoşgeldiniz. www.woom.web.tr Woom Woom dünyasına hoşgeldiniz. www.woom.web.tr Woom Woom nedir? Wide Object Oriented Manager Woom, belirlenmiş çalışma alanlarında, bilgisayar işlemleri yapan bir yazılım platformudur. Woom Woom çalışma

Detaylı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri Danışmanlığı bölümünde çalışan profesyonellerimiz, birçok yerel ve uluslararası şirkette, organizasyon çapında risk ve kurumsal yönetim konularında yardımcı olmak ve

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları

Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Proje Yönetimi Dersi Bölüm 4: Proje Yönetiminin Aşamaları Doç. Dr. Özden ÜSTÜN Kütahya 2013 Sunuş Planı Proje Yönetimi Aşamaları Projenin Başlaması/Planlanması

Detaylı

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI KALİTE YÖNETİMİ KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI Hizmet veya üründe kalite kavramı için farklı tanımlar kullanılmaktadır. En genel hâliyle ihtiyaçlara uygunluk (Crosby), ürün veya hizmetin değeri

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir.

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir. Elektrik Tesisatı konusunda projelendirme, danışmanlık ve kontrolörlük hizmetleri ile kapsamlı bir mühendislik tasarım firması olarak, teknik bilgiye, müşteri ihtiyaçlarına, gelişen teknolojiye odaklı

Detaylı

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac.

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac. GİRİŞ Mehmet Sait Andaç İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi e-posta: mandac@meliksah.edu.tr www.meliksah.edu.tr/mandac Oda No: 417 Giriş Bölüm I:Teorik Kısım (1.-6. Haftalar) (Proje, Proje Yönetimi,

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011)

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2011) Standart Kod No KOS1 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen kuralların personel tarafından bilinmesi sağlanmalıdır. KOS

Detaylı

PY 01 Proje Yönetim Metodolojisi/Doktor Öğretim Üyesi Mesiha Saat

PY 01 Proje Yönetim Metodolojisi/Doktor Öğretim Üyesi Mesiha Saat DERS PROGRAMI 14 Mayıs- 8 Haziran Gün Saat Konu Öğr. Üyesi 14.5.2018 18:30-21:30 Proje Yönetim Metodolojisi Dr. Öğr. Üys. E. Mesiha SAAT 15.5.2018 18:30-21:30 Proje Yönetimine Giriş Dr. Öğr. Üys. E. Mesiha

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Doküman No: EBG-GPOL-01 Revizyon No: 01 Tarih:01.08.2011 Sayfa No: 1/5 Amaç: Bu Politikanın amacı E-TUĞRA EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş. nin ve hizmet sunduğu birimlerin sahip olduğu bilgi

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNDE RİSK YÖNETİMİ : TEMEL KAVRAMLAR. Prof. Dr. İrem Dikmen Toker ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ankara

İNŞAAT PROJELERİNDE RİSK YÖNETİMİ : TEMEL KAVRAMLAR. Prof. Dr. İrem Dikmen Toker ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ankara İNŞAAT PROJELERİNDE RİSK YÖNETİMİ : TEMEL KAVRAMLAR Prof. Dr. İrem Dikmen Toker ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ankara RİSK YÖNETİMİ RİSK! İNŞAAT PROJELERİNDE OLDUKÇA FAZLA VARDIR. YÜKLENİCİLER ÜSTLENİR,

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

Proje Yönetimi metodolojisinin, PMI yaklaşımının, bilgi alanları ve süreçlerinin detaylı olarak irdelendiği bir programdır.

Proje Yönetimi metodolojisinin, PMI yaklaşımının, bilgi alanları ve süreçlerinin detaylı olarak irdelendiği bir programdır. PROJE YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI (Eğitim Süresi: 60 Saat) www.projeyonetimi.com Amaç: Proje Yönetimi metodolojisinin, PMI yaklaşımının, bilgi alanları ve süreçlerinin detaylı olarak irdelendiği bir programdır.

Detaylı

19.02.2014 Kazananlar Konferansı....Birlikte Düşünelim

19.02.2014 Kazananlar Konferansı....Birlikte Düşünelim 19.02.2014 Kazananlar Konferansı Rakamlarla Method Research Company Tarihçemiz Mükemmellik Yolculuğumuz Method Neler Yapıyor? 01. Bölüm «Liderler» Kitap sunumları yapma ve sunuma katılım Sosyal etkinliklere

Detaylı

Oracle Primavera Kurumsal Proje Yönetimi Çözümü

Oracle Primavera Kurumsal Proje Yönetimi Çözümü Oracle Primavera Kurumsal Proje Yönetimi Çözümü Genel Bakış Günümüzün şirketleri, geleceklerini, projelerle inşa etmekteler. Rekabetçi bir ekonomide firmalar, rakipleri karşısında pozisyonlarını korumak

Detaylı

HACCP in tarihçesi. taslak standart hazırlanmıştır yılında yürürlüğe girmiştir.

HACCP in tarihçesi. taslak standart hazırlanmıştır yılında yürürlüğe girmiştir. HACCP HACCP in tanımı Ürünü, ürünün bütün bileşenlerini ve üretim aşamalarını ve toplam sitemde neyin yanlış olabileceğini araştıran bir mühendislik sistemi olan (FMECA-Failure-Mode Effect-Criticality,

Detaylı

TASARIM YÖNETİMİNDE RİSKLER

TASARIM YÖNETİMİNDE RİSKLER TASARIM YÖNETİMİNDE RİSKLER Sektörel risk dağılım yapısının, Hillson makalesindeki "generic RBS" ile karşılaştırılması- benzerlikler, değişiklikler... Use a Risk Breakdown Structure (RBS) to Understand

Detaylı

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ ÇEVRE POLİTİKASI

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ ÇEVRE POLİTİKASI GLOBAL YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ Revizyon Yayın Tarihi V.1 Haziran 2016 1. AMAÇ ve KAPSAM GİRİŞ ve AMAÇ İşbu Çevre Politikası nın ( Politika ) amacı Global Yatırım Holding Anonim Şirketi ( GYH ) ve

Detaylı

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI TPLAM : 3 AY ICTSERT LIK & ABC A.Ş. FİRMASI SİSTEMİ KURULUMU LIK TPLAM HİZMET GÜNÜ: 3 AYLIK Ç İÇERİSİNDEN TPLAM 19 ADAM/GÜNLÜK HİZMET 1 ADAM/GÜN = 1 adam/ hizmet, 1 danışmanın proje için sunduğu 6 saatlik

Detaylı

TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ULUSAL KALİTE HAREKETİ SÜRECİ

TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ULUSAL KALİTE HAREKETİ SÜRECİ TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ULUSAL KALİTE HAREKETİ SÜRECİ Ayla KANAAT 23.03.2004 SUNU PLANI TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Tanıtımı Ulusal Kalite Hareketi Elde Edilen Başarılar İyi Uygulama Örnekleri

Detaylı

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Daha İyi Bir Yaşam İçin 1 Bugünü ve geleceği etkileyen unsurlar Küreselleşme Teknolojik gelişmeler İletişim Ulaştırma Her alanda rekabet Hammadde/enerji Kaynakları ve refah İçin

Detaylı

3. Unvanı : Doktor Yüksek Mühendis

3. Unvanı : Doktor Yüksek Mühendis ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Devrim RODOP 2. Doğum Tarihi : 23 Ağustos 1971 3. Unvanı : Doktor Yüksek Mühendis 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Endüstri Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı