TÜRKİYE DE SAYISAL UÇURUM VE E-TİCARET: KENT & KIR KARŞILAŞTIRMASI. Arş. Gör. Emre YILDIRIM. Sakarya Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE DE SAYISAL UÇURUM VE E-TİCARET: KENT & KIR KARŞILAŞTIRMASI. Arş. Gör. Emre YILDIRIM. Sakarya Üniversitesi"

Transkript

1 TÜRKİYE DE SAYISAL UÇURUM VE E-TİCARET: KENT & KIR KARŞILAŞTIRMASI Arş. Gör. Emre YILDIRIM Sakarya Üniversitesi ÖZET Teknoloji ve internet sistemlerinde meydana gelen gelişmeler, günümüzde e-ticaret hacmini daha üst seviyelere taşımıştır. Ancak e-ticaret hacminin istenilen boyutlarda olmadığı düşünülmektedir. Bunun nedenlerinden birisi de özellikle nihai tüketicilerin bilgi sistemlerine olan erişim ve kullanma olanaklarındaki farklar, bir başka ifade ile sayısal uçurumdur. Bu çalışmada ikincil veri toplama yöntemi ile elde edilen veriler ışığında Türkiye de kent ve kır karşılaştırılması yapılmış, sayısal uçurumun bazı e-ticaret işlemlerini etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulgularına göre bilgi teknolojilerine olan erişim ile e- ticaret işlemlerinin paralellik gösterdiği görülmüştür. Buradan yola çıkılarak, sayısal uçurumun e-ticaret işlemlerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Sayısal Uçurum, Kent, Kır GİRİŞ Bilgi çağına geçilmesiyle birlikte hayatın her alanında değişiklikler meydana gelmiştir. Emek yoğun toplumlar yerine bilgi sermayesini ön plana çıkaran toplumlar, gelişme konusunda bir adım daha öne çıkmaya başlamışlardır. Bilgiyi bir yatırım aracı olarak kullanan toplumlar aynı zamanda teknolojide kayda değer ilerlemeler kaydetmişlerdir. Ancak bilgi ve bilgi teknolojilerine olan erişim toplum içinde veya toplumlar arasında farklılık gösterebilmektedir. Cinsiyet, yaş, ülkenin gelişmişlik düzeyi vb. gibi nedenler toplumlar veya toplumu oluşturan bireyler arasında farklılıklara neden olmuştur. Bu farklılıklar çeşitli alanlara yansıdığı gibi internet üzerinden gerçekleştirilen bazı e-ticaret işlemlerine de yansımıştır. Özellikle eğitim ve gelir seviyesine bağlı olarak kent ve kır karşılaştırılması yapıldığında, e- ticaret işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan bilgi teknolojilerine erişim konusunda gözle görülür bir fark meydana gelmektedir. Sayısal uçurumun, e-ticaret hacminin daha fazla artmasını engelleyen bir faktör olması kanısından yola çıkılarak, bu çalışma ile bu farkın belirlenmesi ve gerekli yatırımlar konusunda ilgili kurumların bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

2 SAYISAL UÇURUM Sayısal uçurum ya da bir diğer adı ile sayısal bölünme, değişik coğrafi alanlarda sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel koşullar bakımından farklılık gösteren, bireylerin, kurumların ve küresel ölçütlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimde yaşanan eşitsizlikleri kapsayan çok boyutlu bir kavramdır (Yıldız ve Seferoğlu, 2011: 13). Sayısal uçurum sadece bireyler arasında meydana gelmemekte, kurumları da içine almaktadır. Daha geniş bir açıdan bakıldığında ise ülkeler açısından ve toplamda da küresel açıdan önemli olduğu görülmektedir. Sayısal uçurumun analitik bir incelemesi yapıldığında dört boyuttan bahsedilebilir (Keniston ve Kumar, 2003: 4-9): İlki, endüstrileşmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki zengin, eğitimli ve güçlü olanlar ile olmayanlar arasındaki farklılıklardır. Örneğin ABD deki yüksek gelir ve eğitimli kişiler ile düşük gelir ve eğitimli kişiler arasında bilgisayar kullanımı ve internet erişimi açısından farklılıklar bulunmaktadır. İkincisi, daha az dikkat çeken dil ve kültür alanlarındadır. Birçok ülkede bu bölünme İngilizce ya da diğer Batı Avrupa dillerini konuşabilenler ile konuşamayanlar arasında meydana gelmektedir. Kültür veya etnik grup açısından bakıldığında ise ABD de yaşayan zencilerin ortalama gelirlerinin beyaz ırka mensup bireylerin gerisinde olduğundan böyle bir farkın oluştuğu söylenebilir. Üçüncüsü ise ilk ikisinden sonra kaçınılmaz olarak ortaya çıkan zengin ve fakir uluslar arasındaki gittikçe genişleyen uçurumdur da yayınlanan Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Raporu na bakıldığında bu bölünmenin iki uç noktasında ABD, İsveç, Finlandiya ve İzlanda gibi ülkeler ile Güney Afrika, Güney Asya, Çin ve Endonezya gibi ülkeler yer almaktadır. Sonuncusu da digerati (digital literati) adı verilen bilgisayar endüstrisi ve online toplulukları oluşturan seçkin kesimin oluşturduğu gruptan kaynaklanmaktadır. Bu kesimde ünlü bilgisayar bilimcileri, teknoloji makale yazarları vb. yer almaktadır. Sayısal uçuruma neden olan bu farklılıkların yanında bilgi teknolojilerine olan erişim aynı zamanda altyapının yeterli olup olmadığı ile de ilintilidir. Özellikle kentsel ve kırsal bölgelerde meydana gelen bu farklılık, hem bilgiye erişmede hem de onu kullanmada bir eşitsizliğe neden olmaktadır. Kentsel ve kırsal bölgelerde oluşan bu eşitsizliğin aynı zamanda bireylerin eğitim durumu ve gelir gruplarındaki farklılıklardan kaynaklandığı da söylenebilir. Nitekim sayısal uçurum daha da derinleştiğinde bu eşitsizliğin kentsel ve kırsal bölgelerdeki istihdam ve sağlanan eğitim hizmetlerine kadar dayandığı sonucuna ulaşılabilir.

3 SAYISAL UÇURUMUN ÖLÇÜLMESİ Ulusal alanda sayısal uçurumun ölçülmesinde, bilgi teknolojileri (BİT) ile çeşitli göstergelerin demografik değişkenlere göre dağılımı kullanılmaktadır. Ölçümde kullanılan göstergeler ise, kişisel bilgisayar (PC) sayısı, internete erişim olanağı, telefon ve televizyon hizmetleri gibi çeşitli BİT değişkenleridir (OECD, 2001: 5). Ev kullanıcıları açısından sayısal uçurumda en önemli iki kriter gelir ve eğitim seviyeleri olup, diğer kriterler arasında hane halkı büyüklüğü, yaş, cinsiyet, ırk, lisan ve konum gibi temel öğeler yer almaktadır (Telekomünikasyon Kurumu, 2002: 5). Uluslararası alana bakıldığında ise bunlara ek olarak aşağıdaki değişkenler verilebilir 1 : Teleyoğunluk ve bant genişliği Web sitesi sayısı ve internet host sayısı TÜRKİYE DE SAYISAL UÇURUM Sayısal uçurumun ölçülmesinde daha önce de belirtildiği gibi çok çeşitli değişkenler kullanılabilmektedir. Bu çalışmada ise sayısal uçurum e-ticaret işlemleri ile ilişkilendirileceğinden, e-ticaret işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan bilgi teknolojileri esas alınmıştır. Bu bilgi teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye deki durum izleyen şekiller yardımı ile incelenebilir. Şekil 1. Türkiye de Masaüstü Bilgisayar (PC) Sahipliği (%) 1 (Erişim Tarihi: )

4 Son 5 yıldaki PC sahipliği incelendiğinde hem kent hem de kırda sürekli bir artıştan söz edilebilir. Ancak ikisi arasındaki fark yıllar itibariyle incelendiğinde genelde % 20 ler civarında seyretmekte olduğu görülmektedir. Şekil 2. Türkiye de Taşınabilir Bilgisayar (Laptop, Tablet) Sahipliği (%) Son 5 yıldaki taşınabilir bilgisayar sahipliğine bakıldığında ise PC sahipliği ile belirgin bir farkın olduğu söylenebilir. Yıllar itibariyle sürekli artış eğilimi göstermektedir ancak kent ve kır karşılaştırılması yapıldığında aradaki farkın gün geçtikçe daha da açıldığı görülmektedir. Şekil 3. Türkiye de El Bilgisayarı (Palm) Sahipliği (%) El bilgisayarı sahipliği incelendiğinde ise PC ve taşınabilir bilgisayarın oldukça gerisinde kaldığı söylenebilir. Kırdaki sahiplik genelde sabit kalmakla birlikte kent grubundaki sahipliğin özellikle 2011 de sıçrama yaptığı görülmektedir.

5 Şekil 4. Türkiye de Cep Telefonu Sahipliği (%) Cep telefonu sahipliğine bakıldığında ise oldukça yüksek bir oran karşımıza çıkmaktadır. Hem kent hem de kır açısından sahiplik yıllar itibariyle artış eğilimi göstermektedir. İkisi arasındaki farklılık incelendiğinde ise gün geçtikçe kapanan bir farktan söz edilebilir. Bu fark 2007 de % 10 civarında iken 2011 de % 6 civarında gerçekleşmiştir. Şekil 5. Türkiye de İnternet Kullanım Oranı (%) İnternet kullanım oranı incelendiğinde ise bu oranın yıllar itibariyle artmakta olduğu söylenebilir. Son 5 yıl içinde bu artış kentte % 17 civarında iken kırsal bölgeye bakıldığında % 10 civarında olduğu görülmektedir. Bu da kent ve kır arasındaki sayısal uçurumun gün geçtikçe daha da açıldığının bir göstergesidir.

6 E-TİCARET E-ticaret olarak kısaltılabilen elektronik ticaret, bilgisayar ağları yardımı ile ürünlerin tanıtımının, satışının ve dağıtımının yapılması olarak tanımlanabilir (Özbay ve Devrim, 2000: 25). Bir başka ifade ile e-ticaret, fiziksel ortamda gerçekleştirilen ticaretin sanal ortamdaki uzantısıdır. Elektronik ticarette de sanal ortamda olduğu gibi alıcı ve satıcı karşılaşarak mübadele işlemini gerçekleştirirler. Ancak buradaki farklılık pazaryerinin soyut bir ortamda kurulmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Tablo 1. E-ticaretin Avantajları ve Dezavantajları Avantajları Dezavantajları Limitsiz seçim Dağıtılan bilgi üzerindeki denetim eksikliği Düşük fiyat ve arama maliyeti Bilginin çalınması üzerindeki denetim eksikliği Bilgi Bilgiye ulaşmada karşılaşılan sorunlar Kişiselleştirme Özel hayata saldırı Kolaylık Yüz yüze iletişim eksikliği Hız Güven problemi Kaynak: Mokhtarian, 2004: ve Kırçova, 2005: den derlenmiştir. Tablo 1 de gösterildiği gibi e-ticaret, tüketicilere limitsiz seçim imkanı tanımaktadır. Bu da işletmelerin stok maliyetlerinin düşmesinden ve dolayısıyla daha fazla stok bulundurabilmelerinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda pazarlama faaliyetleri açısından maliyetler de düşeceğinden fiziksel ortama oranla daha ucuz ürün ve hizmet sunulabilmektedir. İnternet alışverişlerinin bir diğer yararı da kişiselleştirmeye olanak tanıyarak tüketici isteklerine daha net cevaplar verilebilmesidir. Bunun yanında evimizden veya internet erişimi olan herhangi bir yerden ve herhangi bir anda alışveriş yapma olanağı da mevcuttur. Günümüzün yoğun hayatı göz önüne alındığında internetten hızlı bir şekilde alışveriş yapabilme imkanı da e-ticaretin tercih edilme sebeplerinden birisidir. E-ticaretin sunmuş olduğu avantajlar yanında bazı dezavantajlar da mevcuttur. İnternet sanal bir ortam olduğu için burada yer alan her bilgiye güven olanaksızdır. Çünkü yayılan her bilginin denetlenebilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde, yayılan bilginin ve internet alışverişleri esnasında verilen kişisel bilgilerin 3. kişiler tarafından ele geçirilmesi söz konusu olabilir. Bunların yanında fiziksel ortamdaki gibi yüz yüze bir iletişim olmadığı için hem satıcı hem de alıcı açısından bir güven problemi meydana gelmektedir.

7 E-ticaretin sunmuş olduğu avantajlar günümüzde e-ticaret hacmini arttırıyor olsa da dezavantajlar bu artışın önünde bir bariyer olarak yer almaktadır. İnternet alışverişlerinde özellikle karşı taraf hakkındaki bilgi eksikliği, yüz yüze iletişimin olmaması ve ödeme ile teslimatın aynı anda gerçekleşmemesi e-ticaret işlemlerini kısıtlayan engeller arasındadır. Bunun yanında e-ticaret işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan bilgi teknolojilerine erişim imkanının yetersizliği de e-ticaret hacminin önündeki bir diğer engel olarak göze çarpmaktadır. Şekil 6. Tüketicilerin İnternetten Alışveriş Yapmama Nedenleri (%) Kaynak: MasterIndex, 2011: 11. Master Card tarafından 2011 de Türkiye genelinde 11 ilde yapılan bir araştırmaya göre internet üzerinden alışveriş yapmama nedenleri Şekil 6 da gösterilmektedir. Görüldüğü üzere alışveriş yapmama nedenlerinin en başında tüketicilerin, ürünü görmeden ve denemeden almak istememeleri gelmektedir. İkinci sırada daha önce de bahsedildiği gibi internet alışverişlerinde verilen kişisel bilgilerin çalınması riski nedeniyle bu bilgilerin verilmemesi yer almaktadır. Üçüncü sırada satın alınan ürünün internette gösterildiği gibi olmamasına dayanan bir güven eksikliği mevcuttur. Dördüncü sırada ise tüketiciler, internet erişimlerinin olmaması nedeniyle internet üzerinden alışveriş yapmadıklarını belirtmişlerdir ve bu oran %14 gibi göz ardı edilemeyecek bir seviyededir. İnternet erişiminin olmaması ise sayısal uçurum ile ilişkilendirilebilir. Çünkü aynı araştırma sonuçlarına göre bölgeler arası karşılaştırma yapıldığında internet üzerinden alışveriş en fazla Marmara Bölgesi nde, en az ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi nde gerçekleşmiştir. Aynı firma tarafından yapılan 2010 araştırma sonuçlarında ise bölgesel bazda incelendiğinde Doğu (% 52) ve Güney Doğu Anadolu (% 57) Bölgesi nde yaşayanların çoğu internet üzerinden alışveriş yapmama nedeni olarak internet erişimlerinin olmamasını göstermiştir

8 (MasterIndex, 2010: 13). Bu da bize göstermektedir ki kentsel ve kırsal kesimlerde bilgi teknolojilerine erişimde yaşanan eşitsizlikten dolayı bir sayısal uçurum meydana gelmektedir. İnternet üzerinden sadece ürün veya hizmet alımı gerçekleşmemektedir. Bunun yanında internet üzerinden mal, hizmet satışı yapmak ve satın alınan ürünlerin ödemesini yapmak için internet bankacılığını kullanmak da gerçekleştirilen diğer e- ticaret işlemlerindendir. E-ticaret kapsamında gerçekleşen bu iki işlemin kent ve kır oranları izleyen şekiller yardımı ile incelenebilir. Şekil 7. İnternet Bankacılığı Kullanım Oranları (%) İnternetten alışveriş yapıldığında ürün veya hizmetin ödemesi çeşitli yöntemler ile yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden bazılarının (havale, eft, sanal kart vb.) kullanılmasında internet bankacılığına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekil 7 de internet bankacılığı kullanım oranları verilmiştir. İnternet bankacılığına kent ve kır açısından bakılacak olursa kentin kırsal bölgeye göre bir üstünlüğünden söz edilebilir. Bu üstünlük özellikle 2011 de kırsal bölgedeki düşüşten dolayı aradaki farkın daha da açılmasına neden olmuştur. Buna neden olarak, internet kullanım oranının son yıllarda kent ve kır arasında giderek açıldığı ve aynı zamanda internete erişim imkanı tanıyan bilgi teknolojilerine olan sahiplik konusundaki eşitsizlikten kaynaklandığı söylenebilir. Görüldüğü üzere sayısal uçurum nedeniyle kent ve kır arasında bir eşitsizlik meydana gelmekte ve bu eşitsizlik de internet bankacılığı kullanımına, dolayısıyla da e-ticarete yansımaktadır.

9 Şekil 8. İnternetten Mal ve Hizmet Satış Oranları (%) İnternetten mal ve hizmet satış oranları incelendiğinde ise sadece 2007 de kır kesiminin kente göre bir üstünlüğü bulunmaktadır den itibaren ise bu fark tersine dönmüş ve 2011 itibariyle daha da açılmıştır. Sadece 2009 da her iki kesimde de bir azalış meydana gelmiştir. Bunun da o yılda yaşanan ekonomik kriz kaynaklı bir daralma olduğu düşünülebilir. Görüldüğü üzere bilgi teknolojilerine olan erişimdeki eşitsizlik internetten mal ve hizmet satışını da etkilemektedir. Hem internete bağlanılan araçlara sahiplik konusunda hem de internete erişim konusundaki üstünlüğü elinde bulunduran kentsel bölgede kırsal bölgeye oranla daha fazla mal ve hizmet satışı gerçekleşmiştir. Bu farklılığa sayısal uçurumun neden olduğu söylenebilir. SONUÇ VE ÖNERİLER Kentsel bölge ile kırsal bölge arasında gözle görülür bir sayısal uçurum mevcuttur. Hem bilgi teknolojilerine ulaşmada hem de internet erişimine sahip olmada meydana gelen bu fark internet bankacılığı ve internetten alım-satım yapma gibi bazı e-ticaret işlemlerini etkilemektedir. Günümüz koşullarında yıllar itibariyle artış gösteren e-ticaret hacmini daha da arttırmak, bu eşitsizliğin giderilmesiyle mümkün olabilecektir. Meydana gelen bu sayısal uçurum, ilgili firmalar ve devlet tarafından altyapının güçlendirilmesi ve bilgi teknolojilerinin daha fazla bölgeye ulaştırılması ile giderilebilir. Aynı zamanda devlet tarafından ulusal eğitim politikaları ile küçük yaşlardan itibaren eğitim verilerek bireylerin bilgi teknolojilerini kullanmaları konusunda yaşanan eşitsizlik giderilebilir.

10 Sayısal uçurumun giderilmesi ile birlikte e-ticaret hacminde meydana gelecek olan artış, işletmelere maliyet tasarrufları, bireylere de daha ucuz mal ve hizmet bulabilme imkanı getireceğinden hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak hem de kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli bir görev üstlenecektir. İnternete bağlanmayı sağlayan bilgi teknolojileri göz önüne alındığında kent ve kır açısından en yüksek toplam sahiplik oranı cep telefonunda görülmektedir. Aynı zamanda bu sahiplik oranı arasındaki sayısal uçurumun da yıllar itibariyle azaldığı görülmektedir. Bu sebeple firmalar daha çok mobil pazarlamaya yönelerek pazarlama faaliyetlerini daha etkin bir biçimde gerçekleştirebilirler. Çünkü mobil araçlar bireyleri belirli bir konumda bulunmaya zorlamamaktadır. Günümüzde akıllı telefonların kullanımının iyice yaygınlaşmış olduğu düşünüldüğünde, mobil pazarlamanın öneminin daha da arttığı söylenebilir. KAYNAKÇA Keniston, K. ve Kumar, D., (2003), The Four Digital Divides, Delhi: Sage. Kırçova, İ., (2005), İnternette Pazarlama, İstanbul: Beta Yayınları. MasterIndex, (2011), Erişim: ( ). MasterIndex, (2010), Erişim: ( ). Mokhtarian, P.L., (2003), A Conceptual Analysis of the Transportation Impacts of B2C E-commerce, Transportation, Vol. 31 No. 3, s OECD, (2001), Understanding the Digital Divide, Erişim: ( ). Özbay, A. ve Devrim, J., (2000), 7 den 77 ye Yeni Başlayan Herkes İçin E-ticaret Rehberi, İstanbul: Hayat Yayıncılık. Telekomünikasyon Kurumu, (2002), Sayısal Uçurumun Önlenmesi: Stratejik Plan, Erişim: ( ). Yıldız, H. ve Seferoğlu, S.S., (2011), İlköğretim Öğrencilerinin Sayısal Uçurum Düzeylerinin İncelenmesi: Öğrenci Görüşleri, Türkiye Bilişim Derneği 28. Ulusal Bilişim Kurultayı Bildiriler Kitabı, (Erişim Tarihi: ). (Erişim Tarihi: ).

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515 E-DEVLET ve E-TİCARET 280 2006-2010 BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ TEMEL EKSENLER 1. Sosyal Dönüşüm 2. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin İş Dünyasına Nüfuzu Eylem ana temaları: Devlet ile İş Yapma Kolaylıklarının

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

Toplumlar için bilginin önemi

Toplumlar için bilginin önemi Toplumlar için bilginin önemi İnsanlık tarihi günümüze kadar şu toplumsal aşamalardan geçmiştir: İlkel toplum Doğa, avlanma Tarım toplumu MÖ.800-1750 ler Toprak, basit iş bölümü Sanayi toplumu Makinalaşma

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

İSTATİSTİKLERİ MEHMET ÖZÇELİK

İSTATİSTİKLERİ MEHMET ÖZÇELİK GİRİŞ TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANIMI ve E-TİCARET Günümüz teknoloji çağında 2000 li yılların başından itibaren, özellikle bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, bilgi toplumunun oluşmasına büyük katkı

Detaylı

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül)

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) HAZIRLAYAN 18.02.2014 Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa DELİCAN Doç. Dr. Levent ŞAHİN ÖZET Türkiye genelinde Eylül ayında geçen yılın aynı

Detaylı

www.kuzka.gov.tr 1.1. Mali Yapı ve Finans 1.1.1. Banka Şube Sayısı TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

www.kuzka.gov.tr 1.1. Mali Yapı ve Finans 1.1.1. Banka Şube Sayısı TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1.1. Mali Yapı ve Finans Ekonomik olarak tanımlanmış sınırlarda sermayenin yaygınlığı ve verimliliği genellikle mali ve finansal göstergelerle ölçülür. Bölgedeki bankaların durumu şube sayılarıyla, sermayenin

Detaylı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı 1.9 Hanehalklarında Bilişim Teknolojileri Kullanımı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, 2011 yılında Türkiye genelinde internete erişim imkânı olan hanehalkı oranı %42,9

Detaylı

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ. NÜFUS ve KENTLEŞME

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ. NÜFUS ve KENTLEŞME TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ NÜFUS ve KENTLEŞME 211 İÇİNDEKİLER 1.NÜFUS... 1 1.1. Nüfus Büyüklüğü, Nüfus Yoğunluğu ve Nüfus Artış Hızı... 3 1.2. Yaş ve Cinsiyet Dağılım Özellikleri... 8 1.2.1. Nüfusun

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

BİLGİ TOPLUMU İSTATİSTİKLERİ 2010

BİLGİ TOPLUMU İSTATİSTİKLERİ 2010 BİLGİ TOPLUMU İSTATİSTİKLERİ 2010 ÖZET DEĞERLENDİRME Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bilgi Toplumu Dairesi tarafından 2010 yılında ikincisi yayımlanan Bilgi Toplumu İstatistikleri yayını Türkiye nin bilgi

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

1. SOSYAL SERMAYE 1. (1) (2) 2. (3). (4) 3. (5) (6) 4.

1. SOSYAL SERMAYE 1. (1) (2) 2. (3). (4) 3. (5) (6) 4. 1. SOSYAL SERMAYE 1. Sosyal sermaye OECD tarafından grup içerisinde ya da gruplar arasında işbirliğini kolaylaştıran anlayışlar, paylaşılan değerler, normlarla birlikte ağlar olarak tanımlanmaktadır (1).

Detaylı

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ nokta dikkati çekiyor. Birincisi, kriz öncesi döneme bakıldığında, 21 krizinde zirveye daha hızlı ulaşıldığını, bir başka deyişle, büyümenin daha keskin olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, zirveden inişte,

Detaylı

1. BİLİŞİM. 1.1. Dünya da Bilişim Altyapısı

1. BİLİŞİM. 1.1. Dünya da Bilişim Altyapısı 1. BİLİŞİM 1. Bilişim teknolojilerinin ülke kalkınmasında hızlandırıcı rolünden daha çok yararlanılması, bilgiye dayalı ekonomiye dönüşümler rekabet gücünün kazanılması, eğitim yoluyla insan gücü yaratılması

Detaylı

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( )

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( ) TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM (196-215) 1. Giriş Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) ülkelerin ekonomik büyümelerini dönemsel olarak ölçmek için kullanılan ve ülkelerin ekonomik büyümeleri

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİN MAKRO ANALİZİ

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİN MAKRO ANALİZİ T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İŞGÜCÜ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİN MAKRO ANALİZİ EKONOMİK MODELLER VE STRATEJİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Dairesi Mayıs 2014 Tem.05 Oca.06 Tem.06

Detaylı

Türkiye Bilişim Sektörü:

Türkiye Bilişim Sektörü: TÜBİSAD Raporu Tanı1m Toplan1sı TÜRKİYE NİN DİJİTAL EKONOMİYE DÖNÜŞÜMÜ Türkiye Bilişim Sektörü: Yeri, Önemi, Evrimi ve Yetenekleri Yılmaz Kılıçaslan Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü Eskişehir 14 Şubat

Detaylı

Sayısal Uçurum Üzerine Karşılaştırılmalı Bir İnceleme

Sayısal Uçurum Üzerine Karşılaştırılmalı Bir İnceleme Sayısal Uçurum Üzerine Karşılaştırılmalı Bir İnceleme Hatice YILDIZ Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Teknikokullar/ANKARA hatyil05@hacettepe.edu.tr

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR ÖZET İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR 17.04.014 Ekim Kasım Aralık Ayları. HAZIRLAYAN Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa DELİCAN İnsan Kaynakları Araştırma

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 69 Makalenin Adı : Bilişim Toplumu Göstergeleri- 1/3 Makalenin Yayın Tarihi : 28/09/2006 Yayın Dili : Türkçe

Detaylı

E-GOVERNMENT: BASICS METE YILDIZ 2017

E-GOVERNMENT: BASICS METE YILDIZ 2017 E-GOVERNMENT: BASICS METE YILDIZ 2017 CONTEXT: INFORMATION SOCIETY BROADBAND CONNECTION HISTORY OF E-GOVERNMENT IN TURKEY STRATEGY & E-GOVERNMENT STRATEGIC OBJECTIVES OF E-GOVERNMENT THE E-GOVERNMENT

Detaylı

TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Hamit BİRTANE Uzman Mart 2012 TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Günümüz ekonomilerinin en büyük sorunlarından biri olan

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR

İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR Araştırma Notu 09/31 01.03.2009 İŞSİZLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE ERKEKLERDE YAŞANAN İŞGÜCÜ ARTIŞI İLE İSTİHDAM KAYIPLARINDAN KAYNAKLANIYOR Seyfettin Gürsel ***, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Mehmet Alper Dinçer Yönetici

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA İstanbul - 2014 Beta I Yayın No : 3055 İşletme-Ekonomi Dizisi : 639 1. Baskı - Ocak 2014 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-082 - 0 Copyright Bu kitab n bu bas s

Detaylı

HABERLEŞME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HABERLEŞME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OPTİK/GENİŞ BANT ATÖLYE ÇALIŞMASI Lütfi AYDİN HABERLEŞME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Optik/Geniş Bant Atölye Çalışması Lütfi AYDİN Genel Müdür Yardımcısı V. 10 Aralık 2012 İTÜ Ayazağa Kampüsü, SDKM İSTANBUL Konuşma

Detaylı

SEKTÖR GÖRÜŞ YAZISI TÜRKİYE KONUT SEKTÖRÜ: FİYAT BALONU EYLÜL 2014 ÖZET. Bir Cushman & Wakefield Araştırma Yayınıdır

SEKTÖR GÖRÜŞ YAZISI TÜRKİYE KONUT SEKTÖRÜ: FİYAT BALONU EYLÜL 2014 ÖZET. Bir Cushman & Wakefield Araştırma Yayınıdır SEKTÖR GÖRÜŞ YAZISI TÜRKİYE KONUT SEKTÖRÜ: FİYAT BALONU ÖZET GENEL BAKIŞ Geçtiğimiz aylarda gerek uluslararası gerekse ulusal basında yer alan Türkiye konut pazarında fiyat balonu varlığına ilişkin haberler

Detaylı

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR?

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? YEREL KALKINMA POLİTİKALARINDA FARKLI PERSPEKTİFLER TRC2 BÖLGESİ ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? BÖLGESEL GELIŞME ULUSAL STRATEJISI BGUS Mekansal Gelişme Haritası

Detaylı

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU ( Sektörü Açısından) ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ARGE ŞUBESİ NİSAN, 2018 GSYİH- Milyar USD Nüfus -Milyon Araç Parkı-adet Pazar İthalat-milyon USD* -milyon

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU TARTIŞMA METNİ 2003/6 http://www.tek.org.tr 2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Zafer Yükseler Aralık, 2003

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 8 Elektronik ve Mobil Ticaret Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Elektronik ticaret ve mobil ticaret git gide gelişmekte ve işin yürütülmesi

Detaylı

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Fethi SAYGIN Mart 2014 Kaynak :DESTATIS (Alman İstatistik Enstitüsü) GENEL DEĞERLENDİRME Ekonomi piyasalarındaki durgunluk ve sorunlara rağmen,

Detaylı

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 Banu Akadlı Ergöçmen ve Mehmet Ali Eryurt Bu bölümde gebeliği önleyici yöntem kullanımı dışında kadının gebe kalma riskini etkileyen temel faktörler incelenmektedir.

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

Grafik-6.1: Konut Fiyat Endekslerinde Büyüme (Türkiye ve İstanbul)

Grafik-6.1: Konut Fiyat Endekslerinde Büyüme (Türkiye ve İstanbul) 6. Konut Piyasası 16 yılında Türkiye ekonomisinde görülen yavaşlama konut piyasası gelişmelerinde de görülmektedir. Konut fiyat gelişmelerine bakıldığında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından

Detaylı

2015 EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 17 Aralık Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin Ekim verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği 21.Yüzyılın sağlık krizi: DİYABET Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

2015 AĞUSTOS TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Ağustos 2015

2015 AĞUSTOS TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Ağustos 2015 2015 AĞUSTOS TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Ağustos 2015 Ağustos 2015 Tüketici Güven Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 21 Ağustos 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi Basın Bülteni 26 Haziran 2013 YASED, UNCTAD 2013 Dünya Yatırım Raporu nu açıkladı Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi 2012 yılında dünyada yüzde 18

Detaylı

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI Gizem ERİM Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü Ağustos, 2017 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. DIŞ

Detaylı

MALÎ BÜLTEN-01 M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR

MALÎ BÜLTEN-01 M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR BÜTÇE DENGESİ M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ İ K T İ S A T F A K Ü L T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR VERGİ HUKUKU KİTAP TANITIMI Bütçe Dengesi Yılın ilk 2 aylık ( 2018) döneminde, Merkezi Yönetim

Detaylı

Bir önceki aya göre değişim oranı (%) (%)

Bir önceki aya göre değişim oranı (%) (%) 1. ENFLASYON Tüketici fiyat endeksi, Şubat 219 [23=1] Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %,16 arttı. TÜFE'de (23=1) 219 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,23,

Detaylı

Araştırma Notu 17/209

Araştırma Notu 17/209 Araştırma Notu 17/209 21 Nisan 2017 7 MİLYON 200 BİN ÇOCUK MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE YAŞIYOR Seyfettin Gürsel * Gökçe Uysal ve Selin Köksal Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2015 yılında

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ GÖÇ

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ GÖÇ g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ GÖÇ TABLOLAR Tablo 1. Düzey 1 Bölgeleri Göç Verileri... 2 Tablo 2. Göç Hareketlerinin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 3 Tablo 3. İllere Göre Göç Verileri... 3

Detaylı

ANADİL AYRIMINDA İŞGÜCÜ PİYASASI KONUMLARI. Yönetici Özeti

ANADİL AYRIMINDA İŞGÜCÜ PİYASASI KONUMLARI. Yönetici Özeti Araştırma Notu 09/60 25.12.2009 ANADİL AYRIMINDA İŞGÜCÜ PİYASASI KONUMLARI Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal-Kolaşin ** ve Onur Altındağ *** Yönetici Özeti Bu araştırma notunda anadili Türkçe ve Kürtçe olan

Detaylı

BT Sektörü. Kaynak : IDC 2010

BT Sektörü. Kaynak : IDC 2010 BT Sektörü 1. Türk BT Sektörü Türkiye ye kişisel bilgisayarların girişi 80 li yılların sonlarında başlamıştır. 1990-1995 yılları arasında sektörde çok hızlı bir gelişme yaşanmış, ancak bilgisayar kullanımı

Detaylı

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında)

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) ESAGEV - Ekonomik ve Sosyal Düşünce Araştırma Geliştirme Vakfı www.esagev.org iletisim@esagev.org +90 (312) 750 00 00 Oğuzlar Mh. 1397. Sokak No: 11/1 Balgat,

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI. Prof. Dr. Şebnem ASLAN

TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI. Prof. Dr. Şebnem ASLAN TÜRKİYE SAĞLIK İNSANGÜCÜ DURUMUNUN ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMASI Prof. Dr. Şebnem ASLAN Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü Antalya-2018 Sağlık Hizmetleri Sunumu Sağlık

Detaylı

İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2013

İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2013 İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2013 15 Mayıs 2013 TARIM DIŞI İŞSİZLİK ÖNCEKİ AYA GÖRE DÜŞTÜ Seyfettin Gürsel * Gökçe Uysal ve Ayşenur Acar Yönetici Özeti Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verileri

Detaylı

GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI. Son Güncelleme

GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI. Son Güncelleme TÜRKİYE ŞEKER SANAYİİ İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL MERKEZİ GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI 2008 Son Güncelleme 29/07/2010 Şeker-İş Sendikası Genel Merkezi AR-GE(Araştırma Geliştirme) Birimi Karanfil Sokak,

Detaylı

YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI. Yönetici Özeti

YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI. Yönetici Özeti Araştırma Notu 09/39 24.06.2009 YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI Seyfettin Gürsel, Burak Darbaz, Ulaş Karakoç Yönetici Özeti Yeşil Kart uygulaması, herhangi

Detaylı

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Küresel İzleme Raporu Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Raporu na göre; iyi bir yönetişim ile okula kayıt oranları artabilir,

Detaylı

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ Dr. Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Takdim Sırası. * Sanal Organizasyon ve Özellikleri. * Elektronik Ticaret. * Elektronik Ticaret Türleri. * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28

Takdim Sırası. * Sanal Organizasyon ve Özellikleri. * Elektronik Ticaret. * Elektronik Ticaret Türleri. * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28 Takdim Sırası * Sanal Organizasyon ve Özellikleri * Elektronik Ticaret * Elektronik Ticaret Türleri * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28 Sanal Organizasyonlar * Sanal (Virtual) : Fiilen mevcut olmayan

Detaylı

ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME

ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME ġanliurfa DA ĠġSĠZLĠK ORANI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME Hamit BĠRTANE Uzman Ekim 2011 % T. C. ġanliurfa DA ĠġSĠZLĠK ORANI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME Günümüz ekonomilerinin en büyük sorunlarından biri olan

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

Tabloda görüldüğü gibi, 2002 yılında, sektörlerin istihdam içerisindeki payları azalmıştır.

Tabloda görüldüğü gibi, 2002 yılında, sektörlerin istihdam içerisindeki payları azalmıştır. BURSA EKONOMİSİNİN 2002 YILI DEĞERLEMESİ Pof.Dr. Ali Ceylan Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F.Öğretim Üyesi 1.GİRİŞ Dünya ekonomisi,2001 yılında olduğu gibi 2002 yılında da büyüme sancıları çekmektedir. ABD

Detaylı

KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ

KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ HAZIRLAYAN 21.05.2014 RAPOR Doç. Dr. Binhan Elif YILMAZ Araş.Gör. Sinan ATAER 1. KAMU FİNANSMANI Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, 2013 yılı sonunda 18.849 milyon TL açık

Detaylı

Ericsson Consumer Lab - 2008 / Türkiye Sonuçları

Ericsson Consumer Lab - 2008 / Türkiye Sonuçları Ericsson Consumer Lab Türkiye Raporu 2008 Yiğit Kulabaş Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ericsson Consumer Lab Pazar Araştırması ve Tahminleri 2008 Araştırmaları Ülke: Görüşme Sayısı: Seçki: Arjantin

Detaylı

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz?

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.

Detaylı

ANALİZ EKONOMİK FORUM

ANALİZ EKONOMİK FORUM ANALİZ 70 UZAK PAZARLARA ERIŞIM PROBLEMINE E-TICARET ÇÖZÜM OLABILIR MI? Hazırlayan: Ayşegül TAŞÖZ DÜŞÜNDERE TEPAV Politika Analisti E-ticaret, Türkiye deki firmaların uzak pazarlara erişimini kolaylaştırabilecek

Detaylı

VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme

VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme ( 2017-2021 Türkiye - Malezya ) Türkiye; 80 milyonluk nüfusu, gelişerek

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

Türkiye İçin Bilgi Ekonomisi Analizi. Oytun MEÇİK Araştırma Görevlisi T.C. Uşak Üniversitesi İİBF - İktisat Bölümü

Türkiye İçin Bilgi Ekonomisi Analizi. Oytun MEÇİK Araştırma Görevlisi T.C. Uşak Üniversitesi İİBF - İktisat Bölümü Türkiye İçin Bilgi Ekonomisi Analizi Oytun MEÇİK Araştırma Görevlisi T.C. Uşak Üniversitesi İİBF - İktisat Bölümü Giriş Çalışma ile Türkiye de bilgi ekonomisine doğru ilerleyen ekonomik sürecin, mevcut

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir?

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? DERS NOTU - 1 ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? Ticaret ifadesi kavramsal olarak mal veya hizmetin satın alınması ve satılması işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI 22 Mart 2016 İstanbul, Sheraton Hotel&Convention Center

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 56

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 56 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 56 i Bu sayıda; 2012 yılı Büyüme rakamları değerlendirilmiştir. i 1 Ekonomide sert fren Türkiye 2012 de % 2,2 büyüdü. % 4 büyüme hedefi ile

Detaylı

TÜRKİYE DE İNTERNET / GENİŞBANT / MOBİL KULLANIM VE DİĞER HİZMETLERE İLİŞKİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU

TÜRKİYE DE İNTERNET / GENİŞBANT / MOBİL KULLANIM VE DİĞER HİZMETLERE İLİŞKİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU TÜRKİYE DE İNTERNET / GENİŞBANT / MOBİL KULLANIM VE DİĞER HİZMETLERE İLİŞKİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU 2017 4. ÇEYREK RAPORU Bu rapor BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) 2017 4. Çeyrek

Detaylı

Küresel İktisadi Görünüm

Küresel İktisadi Görünüm MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ KÜRESEL İKTİSADİ GÖRÜNÜM TÜRKİYE EKONOMİSİ YAKIN DÖNEM BÜYÜME İŞSİZLİK VE BÜYÜME ENFLASYON YÜKSELİYOR Küresel İktisadi Görünüm 28 krizi sonrası

Detaylı

2015 EYLÜL TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Eylül 2015

2015 EYLÜL TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Eylül 2015 2015 EYLÜL TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Eylül 2015 Eylül 2015 Tüketici Güven Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 21 Eylül 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Konut Kredisi Piyasasına Bakış

Konut Kredisi Piyasasına Bakış Konut Kredisi Piyasasına Bakış Türkiye Konut Kredisi İstatistikleri (Ocak 2012 - Aralık 2012) 2012 Yıl Sonu Uyarı: Bu raporda sunulan istatistiklerin önemli bir kısmı Konutkredisi.com.tr web sitesinin

Detaylı

Araştırma Notu 16/193

Araştırma Notu 16/193 Araştırma Notu 16/193 21 Nisan 2016 HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ve Selin Köksal Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2014 yılında Türkiye

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

Araştırma Notu 18/229

Araştırma Notu 18/229 Araştırma Notu 18/229 18 Mayıs 2018 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 700 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Yazgı Genç ** Yönetici Özeti 2012-2016 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME

FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME Niyazi ÖZPEHRİZ FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME 1. Giriş Finansal sistemin işleyişi, ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabilmektedir. İyi işleyen bankacılık sistemi ve menkul

Detaylı

2015 NİSAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 NİSAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ NİSAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 15 Haziran Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin yılı verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı

TÜRKĠYE NĠN KÜRESEL REKABET DÜZEYĠ 2011: DÜNYA EKONOMĠK FORUMU KÜRESEL REKABETÇĠLĠK RAPORUNA GÖRE BĠR DEĞERLENDĠRME

TÜRKĠYE NĠN KÜRESEL REKABET DÜZEYĠ 2011: DÜNYA EKONOMĠK FORUMU KÜRESEL REKABETÇĠLĠK RAPORUNA GÖRE BĠR DEĞERLENDĠRME TÜRKĠYE NĠN KÜRESEL REKABET DÜZEYĠ 2011: DÜNYA EKONOMĠK FORUMU KÜRESEL REKABETÇĠLĠK RAPORUNA GÖRE BĠR DEĞERLENDĠRME Prof. Füsun ÜLENGİN Doç. Şule ÖNSEL Selçuk KARAATA Gündem Giriş Küresel Rekabetçilik

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Macaristan a ihracat yapan 246 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

3. Emek Piyasası. Grafik-3.1: İşsizlik Oranları (yüzde)

3. Emek Piyasası. Grafik-3.1: İşsizlik Oranları (yüzde) 3. Emek Piyasası Türkiye de işsizlik oranında son dönemde katılık ve bozulmalar dikkat çekmektedir. 2012 yılından itibaren yavaş bir tempoda artan işsizlik oranı 2016 yılı ikinci yarısında belirgin bir

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 /2018-05 DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN İNCELENMESİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Fatih ÇALIŞKAN 1 1

Detaylı

Araştırma Notu 18/225

Araştırma Notu 18/225 Araştırma Notu 18/225 20 Nisan 2018 ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK İÇERİSİNDE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN ORANI ARTIYOR Gökçe Uysal ve Yazgı Genç Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2016 yılında

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELER

EKONOMİK GÖSTERGELER EKONOMİK GÖSTERGELER 1. özel SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİLER 2. HANE HALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ 3. KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIN GELİŞİMİ 4. SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ Dr. Adem KORKMAZ 1. ÖZEL SEKTÖRÜN

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK UZAKTAN EĞİTİMDE BİLİŞİM ORTAMLARI VE TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM ORTAMLARI Bireylerin zamandan ve mekandan bağımsız öğretim sürecine

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor.

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor. Ekonomi İyileşiyor, İşsizlik Artıyor Hande UZUNOĞLU Şubat ayında Türkiye İstatistik Kurumu nun yayınladığı hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarının ardından işsizlik yine Türkiye nin gündemine yerleşti.

Detaylı

Araştırma Notu 12/134

Araştırma Notu 12/134 Araştırma Notu 12/134 4 Haziran 2012 YOKSULUN ENFLASYONU ZENGİNİN ENFLASYONUNDAN YÜKSEK Seyfettin Gürsel * ve Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Türkiye de işsizler artık daha yaşlı

Türkiye de işsizler artık daha yaşlı Türkiye de işsizler artık daha yaşlı Esen Çağlar, Ozan Acar, Haki Pamuk Mart 2007 2001 krizinden günümüze Türkiye ekonomisinde iki önemli yapı değişikliği birlikte yaşanmıştır. Bir yandan makroekonomik

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Şubat 216 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR 2007 yılında çalışmaları sürdürülmekte olan nüfus sayımının ilk sonuçları açıklanmış bulunmaktadır. Bu sonuçlara göre

Detaylı