Yeni Girişimci Desteği ve Başvuru Formu Ders Notları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeni Girişimci Desteği ve Başvuru Formu Ders Notları"

Transkript

1 1 Yeni Girişimci Desteği ve Başvuru Formu Ders Notları DİKKAT: Bu dokümanda verilen bilgilerin tamamı Tifika Bilgi İletişim Danışmanlık tarafından, bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır. Uygulama esaslarında yapılan değişiklikler veya uygulamadaki farklılıklar nedeniyle yaşanacak değişikliklerden kurumumuz sorumlu değildir. KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile ilgili en güncel bilgilere her zaman adresinden ulaşınız. 1) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi: a) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi: Toplam 32 saatten oluşan, KOSGEB tarafından yetkilendirilmiş eğitimciler aracılığıyla verilen bu eğitim katılımcılar için tamamen ücretsizdir. Yeni girişimci desteğinden faydalanmak isteyen girişimci adayları, bu eğitimin en az 26 saatlik kısmına devam ederek eğitimi tamamlamak zorundadır. b) Süreç: Destekten faydalanmak isteyen girişimci şu aşamaları takip etmelidir; i) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimin tamamlanması: Belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, işkur gibi farklı kurumlar tarafından ücretsiz verilen ve KOSGEB tarafından onaylanmış olan 32 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin tamamlanması gereklidir. ii) Destek Başvurusu: Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde verilen bilgiler ışığında, KOSGEB in internet sitesi üzerinden Yeni Girişimci Destek Başvurusu yapılır. iii) Kurul: Başvuru, uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra girişimci ve ortakları kurula davet edilir. Kurulun ne zaman yapılacağı net değildir. KOSGEB Müdürlüklerinin takvimine göre belirlenir ve girişimciye haber verilir. iv) İşletme Kuruluş İşlemleri ve Taahhütname: Kuruldan olumlu sonuç çıkması halinde yani desteğin onaylanması durumunda girişimci tarafından resmi işletme kuruluş işlemleri yapılır. Destek başvurusu uygun bulunan girişimciden kurul kararının bildirim tarihinden itibaren 90 gün içerisinde işletmesini kurması, KOSGEB veri tabanına kayıt olması ve taahhütname vermesi istenir. Taahhütnamenin kayda alındığı tarih, desteğin başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Destek süreci, desteğin başlangıç tarihi itibariyle iki yıldır. v) Ödeme Talebi: Desteklenme kararı alınmış olan işletme, KOSGEB in belirlediği kriterlere uygun olarak yaptığı harcamalar ile ilgili belgeleri teslim ederek ödeme talebinde bulunur. KOSGEB evrakların eksiksiz olması durumuna ödemeyi işletmenin hesabına banka yoluyla gönderir. 2) KOSGEB Yeni Girişimci Desteği a) Destekten Yararlanma Koşulları: KOSGEB Yeni Girişimci Desteğinden yararlanma koşulları, 16/05/2016 tarihinde yayınlanan Girişimcilik Destek Programı Uygulama Esaslarının 10. Maddesinde belirtilmiştir; i) Bu program kapsamında yapılan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayanlar bu desteğe başvurabilir.

2 2 ii) Girişimcinin başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda (NACE koduna göre) şahıs işletmesinin bulunmaması. Ayrıca girişimcinin tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50 den fazla ortaklığının olmaması gerekmektedir. iii) Girişimcinin kuracağı işletme, Türk Ticaret Kanunu nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olmalıdır. iv) Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi çalışmaması gerekmektedir. Ancak inkübatörlerde yer alacak öğretim elemanları için bu şart aranmaz. v) Girişimci bu destekten bir defa faydalanabilir. Birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda, işletme bu destekten yalnızca bir defa yararlanabilir. vi) Yeni Girişimci Desteğinden faydalanmak isteyen girişimcinin, desteklenecek işletmede, işletme kurucu ortaklarından olması ve kurucu ortaklık payının en az %30 olması gerekir. Destek sürecinde girişimcinin ortaklık payı bu oranın altına düşemez. vii) Destek başvurusu üç defa kabul edilmeyen veya kabul edildiği halde üç defa süresi içerisinde taahhütname vermeyen girişimci en son verilen karar tarihinden itibaren beş yıl süre ile başvuru yapamaz. viii)destek başvurusu yapılacak olan işletmenin faaliyet alanı, KOSGEB in belirlediği faaliyet alanlarında olmalıdır. b) Destek Oranları ve Veriliş Şekli: i) Destek kapsamındaki harcamalar önce girişimcinin kendi sermayesi ile yapılır. KOSGEB daha sonra girişimciye geri ödeme yapar. Yani peşin finansman yoktur. ii) KOSGEB, kriterlere uyan harcamanın belli bir miktarını geri öder. KDV, SGK payları gibi tutarlar geri ödemeye dahil değildir. iii) Destek oranı %60 tır (KDV hariç bedelin %60 ı geri ödenir) Kadın girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını ve engelliler için bu orana +%20 eklenir ve %80 e çıkar. iv) KOSGEB ödeme yapmadan önce girişimcinin kurduğu yeni işletmenin SGK ve Vergi borçlarının olup olmadığını kontrol eder. Borcu varsa bu miktarlar düşülür ve borçlar ödendikten sonra kalan tutar girişimcinin hesabına yatırılır. c) Yeni Girişimci Desteği: i) Geri Ödemesiz (Hibe) Destekler: (1) İşletme Kuruluş Desteği: İşletme kuruluş giderleri için herhangi bir gider belgesi aranmaksızın, destek süreci içerisinde talep edilmesi halinde geri ödemesiz TL destek sağlanır. (2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanımı Desteği: (a) İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan alınacak olan makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımı için verilir. (b) Desteğin üst limiti TL dir TL ye kadar arttırılabilir. (c) Makine teçhizat, sıfır veya en fazla üç yaşında olabilir. Yaşı belirlemek için ya ilk kullanıcıya kesilmiş olan fatura ibraz edilir ya da ilgili odalardan yaş tespit belgesi alınması gerekir.

3 3 (d) Mutlaka faturasının olması gerekir. (e) Ödemesi mutlaka işletme kuruluş tarihinden sonra ve banka aracılığıyla (hesaptan eft, kredi kartı vs) yapılmalıdır. (f) Şahıs işletmesi kurulduysa, ödeme girişimcinin hesabından veya kredi kartıyla, sermaye şirketi kurulduysa, ödeme şirketin hesabından veya şirket kredi kartı ile yapılmalıdır. (g) Makine teçhizat üç yıl süre ile satılamaz, kiraya verilemez. (3) İşletme Giderleri Desteği: (a) İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik olarak verilir. (b) Desteğin toplam üst limiti TL dir TL ye kadar çıkartılabilir. (c) Desteğin aylık üst limiti TL dir. (d) Toplam destek süresi işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 aydır. (e) Bu destek kapsamında yalnızca personel net maaşı (asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb ek ücretler dahil edilmez) ve işyeri kirası (stopaj ve ortak giderler hariç) ödenir. (f) İşletme sahipleri, ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocuğuna ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir. ii) Geri Ödemeli Destek: Sabit Yatırım Desteği (1) İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınacak makine teçhizat ve yazılım için verilir. (2) Desteğin üst limiti TL dir. (3) Makine teçhizat, sıfır veya en fazla üç yaşında olabilir. Yaşı belirlemek için ya ilk kullanıcıya kesilmiş olan fatura ibraz edilir ya da ilgili odalardan yaş tespit belgesi alınması gerekir. (4) Mutlaka faturasının olması gerekir. (5) Ödemesi mutlaka işletme kuruluş tarihinden sonra ve banka aracılığıyla (hesaptan eft, kredi kartı vs) yapılmalıdır. (6) Şahıs işletmesi kurulduysa, ödeme girişimcinin hesabından veya kredi kartıyla, sermaye şirketi kurulduysa, ödeme şirketin hesabından veya şirket kredi kartı ile yapılmalıdır. (7) Makine teçhizat üç yıl süre ile satılamaz, kiraya verilemez. (8) KOSGEB ten talep edilecek miktar kadar banka teminat mektubu veya Kredi Garanti Fonundan alınacak Garanti Mektubu sağlanmalıdır. (9) Geri ödemesi, desteğin başlangıç tarihinden itibaren (taahhütnamenin imzalandığı tarih) 30 ay ödemesiz olmak üzere 3 er aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte yapılır. (10) Geri ödemeler zamanında yapıldığı takdirde herhangi bir faiz veya komisyon uygulanmaz. iii) Satıcıya ödeme: (1) Destek kapsamında satın alınacak makinenin bedelinin girişimcinin üzerine düşen kısmı ve KDV si girişimci tarafından ödendikten sonra kalan kısmı KOSGEB tarafından makineyi satan yere ödenir.

4 4 (2) Örneğin: TL lik bir makine alan erkek girişimci normalde bu makine için %18 KDV ile birlikte TL ödeyecek, daha sonra KOSGEB TL nin %60 ını yani TL yi girişimciye geri ödeyecektir. Girişimci bu makinenin kendi üzerine düşen kısmını yani %40 ı: TL ve %18 KDV sini: TL makineyi satana öder. Geri kalan TL lik kısım, KOSGEB tarafından makineyi satan yere ödenir. d) ÖRNEK DURUM: (BU DURUMDA YAZILAN TARİHLER ÖNREK OLARAK VERİLMİŞTİR) tarihleri arasında KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan bir erkek girişimci yukarıda saydığımız destekten yararlanma koşullarını sağlamak şartıyla; i) tarihi itibariyle KOSGEB e Yeni Girişimci Desteği başvurusunda bulunabilir. ii) tarihinde Kurula girebilir. iii) tarihinde kurul kararının kendisine tebliği edilmesine istinaden tarihinde işletme kuruluş işlemlerini tamamlayabilir. iv) tarihinden itibaren makine teçhizatlarını satın almaya başlayabilir (KOSGEB tarafından kurulda onaylanan makine teçhizatlar) v) tarihinde KOSGEB in sistemi üzerinden ödeme talep formunu doldurarak İşletme Kuruluş desteği kapsamında TL yi talep edebilir. vi) Satın aldığı ve KOSGEB tarafından onaylanmış olan toplam TL +KDV lik makine teçhizat için KOSGEB ten TL nin %60 ı yani TL, kuruluş dönemi makine teçhizat ofis donanımı ve yazılım desteği talep edebilir ve alabilir. Bu bölümün üst limiti TL dir ve TL kullandığı için kalan TL lik kısmı işletme giderleri desteğine aktarabilir. vii) İşletme kuruluş tarihinden itibaren ödediği kira ve personel maaşlarını talep edebilir. Bu örnekte işletme tarihinde kurulmuştur. Yine bu örnekte işletme kirasının TL ve TL net maaşla çalışan 5 personelinin olduğunu düşünelim. Eylül ayı maaşlar toplamı TL (1.300 TL x 5 personel) ve TL kira ile toplam TL dir. Bu harcamanın %60 ı (erkek girişimci için) TL dir. Ancak işletme giderlerinin üst limiti TL olduğundan girişimci bu harcamaları karşılığında Eylül ayı için KOSGEB ten TL alabilir. İşletme giderlerinin toplam üst limiti TL dir. Ancak bu girişimci üst limiti TL olan Makine Teçhizat ve Ofis Donanımı desteğinin yalnızca TL sini kullanabilmiş, kalan TL lik kısmını işletme giderlerine aktarmayı istemiştir. Dolayısıyla işletme giderleri desteği TL ye çıkar. Girişimci her ay, aynı harcamaları yaparak KOSGEB ten TL almaya hak kazanır. İşletme kuruluşundan itibaren 7 ay sonra KOSGEB ten toplam TL almış olur. 8. ay itibariyle de kalan TL yi de alarak işletme giderleri desteğinin tamamını kullanmış olur. 3) Yeni Girişimci Desteği Başvuru Formu a) 2.1: İşletmenin Faaliyet (NACE) Adı/Kodu: Türkiye de işletmeler, yürüttükleri faaliyetlere göre uluslararası bir kodlama sistemine göre numaralandırılır. Kuracağınız işletmede yürüteceğiniz faaliyetin hangi NACE kodunda olduğunu

5 5 öğrenmek için adresini ziyaret edebilirsiniz. (ilgili sayfaya Google a Tobb Nace yazarak da ulaşabilirsiniz) Açılan sayfadaki arama kutucuğuna yapacağınız iş ile ilgili anahtar kelimeyi yazdığınızda karşınıza o kelimenin içerisinde yer aldığı tüm NACE kodları çıkar. Bunları tek tek inceleyerek hangisi sizin işletmeniz için daha uygun ise o NACE kodunu seçebilirsiniz. Ancak bulduğunuz NACE kodunu mutlaka KOSGEB in web sayfasında ( yer alan Desteklenen Sektörler Nelerdir (NACE) sayfasındaki ( listeden kontrol ediniz. Eğer TOBB un sayfasında bulduğunuz NACE kodunu KOSGEB in sayfasında bulamıyorsanız o faaliyet, KOSBEB tarafından desteklenmiyor demektir. Bulduğunuz NACE kodunun ilk dört hanesini ve açıklamasını başvuru formunun 2.1. maddesine yazabilirsiniz. Örnek: İşletme ve Diğer İdari Danışmanlık Faaliyetleri. b) 2.2: İş fikrini kısaca anlatınız. (kendinizi, neden bu iş fikrini seçtiğinizi, iş kurma gerekçenizi ve iş kurma motivasyonunuzun kaynağını). Bu bölümde istenen noktalar aslında tek tek listelenmiş. Bu bölümü yazarken şu başlıkları tek tek yazınız: i) İş fikrinizi anlatın ii) Kendinizden kısaca bahsedin iii) İş kurma gerekçenizi açıklayın: (1) Bilgi ve deneyiminiz (2) Pazardaki boşluk (3) Sevdiğiniz iş olması vs. iv) İş kurma motivasyonunuzun kaynağı: (1) Kendi işinizin sahibi olmak (2) Uzun zamandır planladığınız fikri hayata geçirmek (3) Yaratıcı ve yenilikçi yönlerinizi ortaya çıkarmak vs. v) Bu bölümü; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimindeki Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması bölümünde anlatılanlardan yola çıkarak yazabilirsiniz. c) 2.3. İşin kurulması için gereken başlangıç sermayesi ne kadardır, siz ne kadar sermayeye sahipsiniz: İşletmeyi kurmak için ihtiyaç duyacağınız sermayeyi hesaplamanız beklenmektedir. Bu bölümde yazacağınız miktar sonraki maddelerde de önemli yer tutacaktır. Başlangıç sermayenizi hesaplayabilmek için aşağıdaki maddelerden hangilerine ne tutarda harcama yapacağınızı tahmin etmeye çalışın. Aşağıdaki maddeler, başlangıçta yapacağınız harcamalardan bazıları olabilir. Karşılarına tutarlarını yazdıktan sonra yalnızca toplam miktarı 2.3 e yazmanız yeterlidir. i) Resmi kuruluş işlemleri (Noter, ticaret/esnaf odası, vergi dairesi vs için yapılan haramalar) ii) Abonelikler (elektrik, su, doğalgaz abonelik işlemleri için yapılacak harcamalar) iii) Demirbaşlar (demirbaşların toplam tutarını doğru hesaplayabilmek için alacağınız tüm demirbaşları tek tek listeleyin) iv) Tadilat Dekorasyon v) Yazılım (yaptıracağınız veya hazır satın alacağınız yazılımlar)

6 6 d) 2.4. Planladığınız iş için finansal kaynağınız var mıdır? Yoksa bankadan veya üçüncü kişilerden borç alma imkânınız var mı? Kredi notunuz nedir: Bu bölümü yazabilmeniz için 2.3 ü tamamlamış olmanız gerekir. Örneğin 2.3 te belirtilen başlangıç sermayeniz TL çıktı. Yani bu işi kurmak için ihtiyaç duyduğunuz sermaye toplam TL. 2.4 te bu sermayeye sahip olup olmadığınız veya ne kadarına sahip olduğunuz sorulmaktadır. Bu durumda ortaya aşağıdaki gibi seçenekler çıkar: i) İşi kurmak için ihtiyaç duyduğum sermayenin tamamına sahibim. İş kurmak için gereken finansal kaynağı özsermayemden karşılayacağım ( TL nin tamamı cebimde) ii) İşi kurmak için gereken TL nin TL si özsermayem. Kalan TL sini 1 yıl sonra geri ödemek üzere borç alacağım. Borç alacağım kişi ile görüştüm ve anlaştım. iii) İşi kurmak için gereken TL nin TL si özsermayem. Kalan TL yi bankadan ihtiyaç kredisi kullanarak sağlayacağım. Kredi notum 1700, bankadan ön onay aldım. (Yani kredi notunuz eğer bankadan kredi kullanacaksanız yazılmalıdır. Kredi kullanmayacaksanız kredi notunuzu belirtmeniz gerekmez. e) 2.5. Kendi geliriniz haricinde ailenizin geçimini sağlayacak başka bir gelir kaynağınız var mı? İlk zamanlarda düzensiz bir gelire sahip olmayı ne kadar süre ile göze alırsınız: İşletmeyi kurduktan sonra hemen kâra geçemeyeceğiniz için kişisel masraflarınız karşılayacak kaynaklara ihtiyacınız olacaktır. Örneğin eşinizin maaşı, kenarda birikmiş paranız veya emekli maaşınız olabilir. Bir çok girişimci bu konuyu düşünmediği için daha işletmesini ilk kurduğu aylarda sıkıntıya düşmektedir. KOSGEB bu maddede size bu konuyu düşünüp düşünmediğinizi, ne kadar süre ile kişisel masraflarınızı kurduğunuz işletmeden gelecek para dışındaki kaynaklar ile karşılayabileceğinizi sormaktadır. f) 2.6. İşletme nerede faaliyet gösterecek ve buranın seçim nedeni nedir? i) İlk olarak işletmeyi nerede kurmak istediğinizi açıklayın: (1) Sanayi bölgesi (2) Cadde üstü (3) Mahalle içi (4) Alışveriş Merkezi (5) Teknokent (6) İşhanı vs. ii) İşletmenizi kuracağınız yeri seçerken gözönünde bulunurabileceğiniz bazı etkenler: (1) Müşteriye yakın olması (2) Mevcut pazara yakın olması (3) Ulaşım yollarının üzerinde olması (demiryoluna yakın, otobana yakın, limana yakın vs) (4) Çeşitli teşviklerin olması (sanayi bölgelerinde elektriğin daha uygun fiyatlı olması, teknokentlerdeki teşvikler vs) (5) İşin gerektirdiği teknik altyapıya sahip olması (sanayi bölgelerinde sanayi elektriğinin kullanılabilmesi vs)

7 7 (6) İşin gerektirdiği fiziksel altyapıya sahip olması (bazı işletmelerin sahip olması gereken, tavan yüksekliği, kapı genişliği, baca gibi gereklilikler) g) 2.7. Kurmayı düşündüğünüz işletmenin hukuki statüsü ne olacak: İşletmenizi hangi statüde kuracağınızı bu bölümde belirtiniz. (Şahıs işletmesi, Limited Şirket, Anonim Şirket vs) İşletmelerin hukuki statüleri, seçim nedenleri, kuruluş işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde aktarılmaktadır. h) 2.8. İşyeri için gereken asgari fiziki özellikler nelerdir: Kurmak istediğiniz işletmenin faaliyet konusu ve kapasitesine bağlı olarak ihtiyaç duyulan fiziksel gerekliliklerden bahsedin: i) Toplam metrekare ii) Giriş kat veya üst katlar iii) Depo gerekliliği ve büyüklüğü iv) Tavan yüksekliği, kapı pencere genişlikleri v) Oda sayısı vs. i) 2.9. Müşterilere sunulacak ürünler, hizmetler nelerdir: Kuracağınız işletme, müşterilere çeşitli ürün veya hizmetler sunacaktır. Örneğin bir restoran açıyorsanız bu bölüme; çorbalar, kebap ve ızgara çeşitleri, tatlılar ve içecekler şeklinde ifade edebilirsiniz. j) 2.10 Üretim/Hizmet sunum sürecinde gerekli olan ruhsat, izinler ve standartlar var mıdır, varsa nelerdir? İşletme kuruluş işlemleri esnasında alınması gereken çeşitli izin ve ruhsatlar bulunmaktadır. İşletme kuruluşunda alınması gereken standart izin ve ruhsatların yanında yapacağınız işe özel bir izin veya ruhsat alınması gerekiyorsa bu bölüme mutlaka yazılmalıdır. k) Ürün/Hizmetlerin sunulacağı hedef pazar, bölge neresidir? Faaliyet göstereceğiniz, ürün ve hizmetlerinizi sunacağınız hedef pazarınız ile ilgili bilgileri bu bölümde vermelisiniz. Aşağıdaki başlıkların tamamı veya bazıları ile ilgili bilgiler verebilirsiniz: i) Yerin genel özellikleri (cadde üstü, sanayi bölgesi vs) ii) Müşteriye yakınlık durumu iii) Tamamlayıcı diğer işletmeler iv) Rakip işletmelerin sayısı ve konumları v) Toplam nüfus, demografik özellikler vi) Sunduğunuz ürün/hizmet ile ilgili o bölgedeki toplam alışveriş miktarı TL veya birim (adet, kg, m2 vs) olarak l) Potansiyel müşterileriniz kimlerdir? Sizden alışveriş yapacak olan kişi veya kurumlar kimlerdir, özellikleri genel olarak nelerdir? Aşağıdaki başlıklardan sizin işinizi ilgilendiren, sizden yapacakları alışverişi etkileyebilecek özellikleri hakkında bilgi verebilirsiniz. i) Müşterileriniz bireyler ise: (1) Yaş, (2) Cinsiyet, (3) Eğitim durumu, (4) Medeni durum, aile, çocuk sayısı, (5) İnanç ve alışkanlıkları neler, (6) Ne kadar zamanda bir alışveriş yapıyorlar,

8 8 (7) Bir seferde ne kadar alışveriş yapıyorlar, (8) Nerede yaşıyorlar, (9) Nerede alışveriş yapıyorlar, (10) Satın alma kararını kim veriyor? (11) Satın alırken öncelikleri neler? (Hijyen, kalite, fiyat) (12) Ödemeyi nasıl yapıyorlar? (kredi kartı, nakit, taksitli vs) ii) Müşterileriniz kurumlar ise: (1) Satın alma şekilleri (ihale, doğrudan temin, teklif toplama vs) (2) Ne kadar zamanda bir alım yapıyorlar (3) Satın alımlarını yaptıkları kurumlarda nelere dikkat ediyorlar (hijyen, kalite, fiyat vs) (4) Ödemeyi nasıl yapıyorlar (çek, senet, açık hesap, nakit, kredi kartı vs) m) 2.13 Müşterilerinizi varlığınızdan nasıl haberdar edeceksiniz? Yapacağınız reklam çalışmalarının ne zaman nerede nasıl yapılacağı hakkında genel bilgi veriniz. i) Katalog ve broşür dağıtımı ii) Web sayfası iii) Sosyal medya reklamları iv) İnternet reklamları v) Billboard reklamları vi) Radyo ve tv reklamları vii) Gazete ve dergi reklamları vs n) 2.14 Rakipleriniz kimlerdir? Rakiplerinize karşı sizi avantajlı kılacak üstünlüğünüz ve dezavantajlarınız nelerdir? Potansiyel rakiplerinizi Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde anlatılan GZFT analizi yöntemini kullanarak anlatınız. Rakiplerinizin; i) Güçlü yönlerini, ii) Zayıf yönlerini, iii) Fırsatlarını, iv) Tehditlerini kuracağınız işletme ile karşılaştırarak anlatınız. o) Sunacağınız ürün/hizmetin fiyatı nedir, nasıl belirleyeceksiniz? Sunacağınız ürün ve hizmetlerin fiyatlarını bunları gruplandırarak belirtiniz. Fiyatı belirlerken neleri dikkate aldığınızı açıklayınız. Fiyat belirlerken gözönüne alabileceğiniz unsurlar şunlar olabilir; i) Doğrudan ve dolaylı maliyetleriniz ii) Rakiplerinizin fiyatları iii) Müşteri talepleri p) İşletmeniz ne kadar sürede kâra geçer? İşletmenizin kâra geçmesi, aylık işletme giderlerinizi karşıladıktan sonra size para kalması anlamına gelir. İşletmeniz kurulduğu ilk aylarda aylık giderlerini karşılayamamaktadır. Bir süre sonra yapacağınız satışlardan elde edeceğiniz gelirler sabit giderlerinizi karşılamaya başlar. Bu karşılamanın gerçekleştiği zaman işletmeniz kâra geçmiş sayılır. İşletmenizin ne zaman bu duruma geleceğini cevaplamalısınız. Bu hesabı yapabilmek için Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde Finans bölümünde anlatılan ve hesaplama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

9 9 q) İşletmede çalışacak personelin sayısı ile bunların görevleri nelerdir? Çalıştırmayı planladığınız personelin ayrıntılı görev tanımlarını yazınız. r) Siparişin alınmasından ürün/hizmetin satışına kadar geçen sürecin aşamaları nelerdir? Müşterinizden siparişi aldıktan sonra işletmeniz içerisinde gerçekleşen süreçleri yazınız. Üretim yapan bir işletmenin süreçleri aşağıdaki gibi olabilir; i) Müşteri ile görüşme ii) Teklif hazırlanması iii) Siparişin alınması iv) Sözleşme imzalanması v) Kapora alınması vi) Sözleşme imzalanması vii) Gerekli malzemelerin temini viii)üretim sürecinin gerçekleşmesi ix) Kalite kontrolü x) Müşteriye teslim xi) Kalan ödemenin alınması xii) Fatura kesilmesi s) 2.19 Beklenmedik durumlara ilişkin öngörüleriniz nelerdir? Bu iş planı içerisinde sorulan soruların dışında başınıza gelme ihtimali olan çeşitli durumları ve bunlara karşı öngörülerinizi yazınız. Örneğin deprem sel yangın gibi felaketler, müşterilerden tahsilat yapamama, satışların beklenenin üzerinde olması vs. t) 2.20 Kısa (ilk yıl), orta (ikinci ve üçüncü yıl), ve uzun vadeli (3. yıldan sonrası) hedeflerinizi belirtiniz. Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde belirtilen kriterlere uygun olarak aşağıdaki alanların tamamında veya bazılarında hedeflerinizi yazınız. i) Satış hedefi ii) Ciro hedefi iii) Kâr hedefi iv) Müşteri sayısı hedefi v) Reklam çalışmaları ile ilgili hedefler vi) Yeni makine teçhizat alımı hedefleri vii) Yeni ürün çeşitleri ile ilgili hedefler viii)istihdam hedefleri ix) Belgelendirme hedefleri x) Yeni pazarlar ile ilgili hedefler xi) Müşteri/çalışan memnuniyeti ölçümü hedefleri xii) Fiziksel büyüme ile ilgili hedefler xiii)yeni şube/şubeler hedefi vs. u) 3.1. Finansal Tahmin Tablosu: İlgili tablolara kurmayı planladığınız işletmenin birinci ikinci ve üçüncü yıl için finansal hedeflerini yazınız. Birinci yıl sütununa işletmenizin kuruluş tarihinden itibaren o yılın 31 Aralık tarihine kadar olan süre ile ilgili rakamlar yazılmalıdır. Örneğin Ağustos ayında kurulan bir işletme 1. Yıl hedeflerini 5 aylık hesaplar. i) A) Gelir

10 10 (1) Dönem içinde elde edilen hasılat: Mal ve hizmet satışlarından veya yapılan işlerden dolayı elde edilen toplam gelir toplamı: İşletmenizi kurduğunuz aydan itibaren ilgili yılın sonuna kadar yapacağınız satışlardan elde edeceğiniz toplam ciroyu 1. Yıl sütununa, sonraki yıllar için yıllık toplam ciroyu diğer yıllara yazınız. (2) Diğer gelirler: Asıl faaliyet alanı dışında elde edilen kira geliri, KOSGEB desteği vb. gelirler toplamı. (3) Dönem sonu emtia mevcudu: Dönem sonunda sahip olunan hammadde, yarı mamül, mamül, ticari mal toplamı: İşletmenizi kurduğunuz yılın sonu (31 Aralık) itibariyle sahip olduğunuz hammadde ve ticari malların toplam değerini yazınız. ii) B) Gider (1) Dönem başı emtia mevcudu: Dönem başında sahip olunan hammadde, yarı mamül, mamül, ticari mal toplamı: İşletmenizi ilk kurduğunuzda alacağınız hammadde, mamül vs toplam değerini 1. Yıl sütununa, sonraki yıllara başlarken alacaklarınızı 2. Ve 3. Yıl sütunlarına yazınız. (2) Dönem içinde satın alınan emtia: Dönem içerisinde satın alacağınız hammadde, yarı mamül, mamül vs. Toplamını yazınız. (3) Giderler: Dönem içerisinde işin yürütülmesi için gerekli olan işyeri kirası, personel, ısınma, SGK primleri, elektrik, telefon, amortisman vb. giderler toplamını yazınız. v) 3.2. Sabit Değerler: i) Dönem başı sabit değerler: İşletmenizin kuruluşunda satın almayı planladığınız demirbaş, taşıt, makine, gayrimenkul vb. toplamını 1. Yıla, daha sonraki yıllarda yılbaşında almayı planladıklarınızı 2. ve 3. yıllara yazınız. ii) Dönem içinde alınan sabit değerler: yıl içerisinde satın almayı planladığınız demirbaş, taşıt, makine, gayrimenkul vb. toplamını yazınız. iii) Dönem içinde satılan sabit değerler: yıl içerisinde satmayı planladığınız demirbaş, taşıt, makine, gayrimenkul vb. toplamını yazınız. w) 3.3. Çalışan Bilgileri: i) A) Gün sayısı toplamı: işletme sahibi, işletmede çalışan ortaklar ve personelin gün toplamları. Ay 30, yıl 360 gün üzerinden hesaplayarak yazınız. Örneğin Ağustos ayında işletmenizi kuracaksınız ve Ekim ayının başında bir çalışan işe alacağınız işletmede tek ortaksınız. Ağustos ve Eylül aylarında kendiniz için 30 ar gün, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında kendiniz ve bir çalışanınız için 60 ar gün olmak üzere 1. yıl sütununa: = 240 gün yazmanız gerekir. Çalışan sayınız artmayacaksa 2. ve 3. yıl için 360 gün x 2 kişi = 720 gün yazınız. ii) Ortalama çalışan sayısı: ilk satıra yazdığınız toplam gün sayısını 360 a bölünüz. Bir önceki madde yer alan örneğe göre 1. Yıl için 240 gün / 360 = 0,66 x) 4. Bölüm KOSGEB ten Talep Edilen Destekler: i) A) İşletme kuruluş desteği: işletme kuruluş desteği kapsamında verilen TL yi almak istiyorsanız Talep ediliyoru işaretleyiniz.

11 11 ii) B) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanımı Desteği: Destek kapsamında KOSGEB ten talep edeceğiniz makine teçhizatlar için: (1) Gider Adı sütununa almak istediğiniz makine teçhizatın ne olduğunu yazınız. Örneğin dizüstü bilgisayar (2) Asgari Teknik Özellikler sütununa satın almak istediğiniz makine teçhizatta olmasını istediğiniz asgari (en az) özellikleri yazınız. Örneğin 1.6 GHz Turbo işlemci, 4 GB Ram, 11.6 inch ekran, 64 GB disk kapasitesi vs. (3) Makine teçhizatın yaşı statüsüne alacağınız makinenin yaşını yazınız. Sıfır, 2 yaşında vs. (4) Miktar sütununa aynı makine teçhizattan birden fazla alacaksanız alacağınız miktarı yazınız. (5) Birimi sütununa alacağınız makine teçhizat veya donanımın birimini yazınız. Adet, m3 vs. (6) Birim fiyatı sütununa alacağınız makine teçhizatın bir biriminin KDV hariç fiyatını yazınız. (7) Tahmini Tutarı sütununa alacağınız makine teçhizat birden fazla ise KDV hariç toplam tutarını yazınız. Örneğin KDV hariç TL den 2 adet bilgisayar alacaksanız bu sütuna TL yazınız. iii) C) İşletme Giderleri Desteği: İşletme giderleri desteği kapsamında talep edeceğiniz; (1) Personel giderlerinin aylık ve yıllık tahmini tutarını yazınız. (2) Kira giderinin aylık ve yıllık tahmini tutarını yazınız. iv) D) Sabit Yatırım Desteği: Geri ödemeli destek kapsamında talep edeceğiniz makine teçhizat ve yazılımı B) Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat Ofis Donanımı Yazılım maddesinde anlatılan kriterlere uygun olarak yazınız.

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamındaki Yeni Girişimci Desteğinden yararlanma talebime ilişkin bilgi ve belgeler ekte sunulmaktadır. Başvuruma ilişkin olarak; Son bir yıl

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI : İŞ FİKRİ ADI : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci Bilgileri: (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız, iş tecrübenizi anlatınız) 1.2 İş Fikri: (Bu

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI: İŞ FİKRİ : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız) 1.2 İşletmenin Faaliyet Konusu (Bu kısımda kurduğunuz işi

Detaylı

DESTEK ORANI (%) (1. ve 2. Bölge) ÜST LİMİT (TL) 3.000 15.000 12.000 70.000

DESTEK ORANI (%) (1. ve 2. Bölge) ÜST LİMİT (TL) 3.000 15.000 12.000 70.000 Yeni Girişimci Destek Unsurları DESTEK UNSURU İşletme Kuruluş Geri ödemesiz Kuruluş Dönemi Geri Makine, Teçhizat ve ödemesiz Ofis Donanım İşletme Giderleri Geri ödemesiz Sabit Yatırım Geri Ödemeli ÜST

Detaylı

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında Yeni Girişimci Desteğinden yararlanma talebimize ilişkin bilgi ve belgeler ekte sunulmaktadır. -Başvuru tarihi itibariyle son 1 (bir) yıl

Detaylı

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE

KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI KOSGEB. MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB

Detaylı

SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI

SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI SIKÇA SORULAN SORULAR ve CEVAPLAR : KOSGEB ne demektir? : Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı : KOBİ ne demektir? : 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden,

Detaylı

Başakşehir Belediyesi KOSGEB İşbirliği ile Girişimcilik Destek Programı

Başakşehir Belediyesi KOSGEB İşbirliği ile Girişimcilik Destek Programı Başakşehir Belediyesi KOSGEB İşbirliği ile Girişimcilik Destek Programı www.basaksehir.bel.tr Üretmek isteyene desteğimiz sürecek Dünya değişirken yerel yönetimlerden beklentiler de değişiyor, çeşitleniyor.

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI : İŞ FİKRİ :Sosyal Güvenlik Hukuku ve Danışmanlık İŞLETMENİN ADI :Katılım Danışmanlık 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci 1.2 İşletmenin Faaliyet Konusu İşletmemiz danışmanlık sektöründe

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 10. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 10. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 10 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Finansal Plan Eğitimi www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 Finansal Plan Girişimcinin uzun dönemli amaç ve hedeflerini ortaya koyduktan

Detaylı

T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ HOŞGELDİNİZ

T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ HOŞGELDİNİZ T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ HOŞGELDİNİZ 11 Nisan 2013 Aysun DÖRDÜ KOBİ Uzmanı KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ

Detaylı

KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ PROJE ADIMLARI Başvuru Alımı Girişimci Anketine Göre Seçim 100 Girişimci Eğitime Alınır Eğitime En Az 18 Saat Devam Eden Sertifika Alır Sertifikaya Sahip Destek Almak İsteyen

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 31 Ocak 2014 Cuma 1/31/2014 1 KOBİ TANIMI VE DESTEKLENEN SEKTÖRLER Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hasılatı

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI : İŞ FİKRİ : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız) Eğer ortak varsa her bir ortağın özgeçmişinden (özellikle iş deneyimleri)

Detaylı

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum bu projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, hâlihazırda ikiden fazla KOSGEB Destek

Detaylı

Kuveyt Türk Internet Şubesinde Hesap Açma işlemi yapmak

Kuveyt Türk Internet Şubesinde Hesap Açma işlemi yapmak Kuveyt Türk Internet Şubesinde Hesap Açma işlemi yapmak Hesaplar menüsünde Hesap Açma alt başlığının altında bulunan Cari/Kıymetli Maden Hesabı Açma, Tasarruf Hesabı Açma veya Katılma Hesabı Açma seçeneklerinden

Detaylı

KOSGEB İSTİHDAM DESTEKLERİ

KOSGEB İSTİHDAM DESTEKLERİ İZMİR GÜNEY MÜDÜRLÜĞÜ Recep ÖZÇEVİK Müdür KOSGEB İSTİHDAM DESTEKLERİ Nisan 2017 / İzmir KOSGEB; 20 Nisan 1990 tarihinde 3624 sayılı yasa ile kurulmuş, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018

Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018 Araştırma- Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ADASO,OCAK 2018 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge): Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması, Bunun

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir

Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir ERCİYES TASARIM VE İMALAT DERNEĞİ (ETİMDER) İLE AB TÜRKİYE DELEGASYONU TARAFINDAN TÜRKİYE DE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN KALİTESİNİN

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI TABLO NO 1.1 MAKİNE EKİPMAN İHTİYACI İş grubu Makine Üretici / Marka Adet Birim Fiyat Toplam maliyet Alım şekli (satın alım / leasing) Ödeme planı 1 nci Yıl 2 nci Yıl 3 ncü Yıl Makine 1 Üretici Firma 1

Detaylı

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB İşbirliği-Güçbirliği Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu başvuru formunu hazırlamış olmamızın,

Detaylı

Her şey bir fikirler başlar. Her fikir bir proje midir? FİKİR PROJELENDİRME UYGULAMA

Her şey bir fikirler başlar. Her fikir bir proje midir? FİKİR PROJELENDİRME UYGULAMA Net olarak tanımlanan amaçların, belirli bir yerde, belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. Her şey bir fikirler başlar FİKİR

Detaylı

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB Endüstriyel Uygulama Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum projemin başka bir KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek reddedilmediğini,

Detaylı

KOSGEB AR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI

KOSGEB AR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI KOSGEB AR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI / Mart.2016 KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Destek Programı Başvuru Şartları Proje programına, KOBİ ölçeğindeki işletmeler ile GİRİŞİMCİ statüsünde olan gerçek kişiler

Detaylı

EK-B BÜTÇE. Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-1 Faaliyet Bütçesi

EK-B BÜTÇE. Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-1 Faaliyet Bütçesi BÜTÇE 2 Proje Bütçesi Proje Bütçesi (Başvuru Rehberi Ek B) içinde doldurulacak 3 farklı çalışma sayfası olduğunu unutmayınız. EK B-2 Beklenen Finansman Kaynakları EK B-3 Maliyetlerin Gerekçelendirilmesi

Detaylı

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır.

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. FİNANS 1 Finans nedir? En basit haliyle finans; işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. temel kural, kendi cebinizle işletmenin kasasını

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ Mehmet CANDAN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TEMATİK PROJE II. İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ III. ARAŞTIRMA GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI

Detaylı

KOBİ Proje Destek Programı

KOBİ Proje Destek Programı DESTEKLERİ KOBİ Proje Destek Programı PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü. Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi İşini Kurmalarına Yönelik Destekler

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü. Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi İşini Kurmalarına Yönelik Destekler Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi İşini Kurmalarına Yönelik Destekler 24 Kasım 2017 İPC Temel Mevzuat Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden veya işveren

Detaylı

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI 24.01.2016 / ANKARA

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI 24.01.2016 / ANKARA ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI 24.01.2016 / ANKARA İÇERİK KOSGEB Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı Uluslararası

Detaylı

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir KOSGEB Destekleri a) KOBİ Proje Destek Programı Desteklenecek Proje Konuları İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve

Detaylı

Temel Finans ve Kaynak Planlama. Bölüm Ders 06

Temel Finans ve Kaynak Planlama. Bölüm Ders 06 Temel Finans ve Kaynak Planlama Bölüm 1.2 - Ders 06 1 Bu derste inceleyeceğimiz konular: Finans, Finansal Planlama ve Kontrol ne demektir? İşimizi kurmak için gerekli finansal kaynakları nasıl hesaplarız?

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE

KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB Endüstriyel Uygulama Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu Program kapsamında daha önce desteklenmiş

Detaylı

KOSGEB. Direktif Proje Yönetim Ofisi / Nisan 2018

KOSGEB. Direktif Proje Yönetim Ofisi / Nisan 2018 KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI 2018-1 Çağrısı İllerde Rekabet Avantajına Sahip İmalat Sanayi Sektörlerinin ve Yazılım Sektörünün Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Direktif Proje Yönetim Ofisi

Detaylı

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu program kapsamında daha önce başarısız

Detaylı

KOSGEB YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

KOSGEB YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ KOSGEB YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ KOSGEB; ( Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve destekleme İdaresi Başkanlığı ) Kamu kuruluşu olup, 20 Nisan 1990 tarihinde 3624 sayılı yasa ile kurulmuştur. 2 Amacı;

Detaylı

AR-GE İNOVASYON PROGRAMI DESTEK ADI BAŞVURU BELGELERİ ÖDEME BELGELERİ. 1. Ar-Ge ve İnovasyon Programı Destekleri Başvuru Formu

AR-GE İNOVASYON PROGRAMI DESTEK ADI BAŞVURU BELGELERİ ÖDEME BELGELERİ. 1. Ar-Ge ve İnovasyon Programı Destekleri Başvuru Formu AR-GE İNOVASYON İŞLİK KİRA - - - 2. Kira Kontratı 3. Fatura / fatura (tüzel kişilikten kiralandığı takdirde) 4. Kira ödemesine ait banka dekontu MAKİNE- TEÇHİZAT, DONANIM, HAMMADDE, YAZILIM VE HİZMET ALIMI

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 28 Ağustos 2016 Cumartesi Soru: X A.Ş. nin 2015/3. Geçici vergi dönemi hesaplarının bakiyeleri aşağıdaki gibidir. HESAPLAR

Detaylı

KOBĠ PROJE DESTEK PROGRAMI. PROJE BAġVURU FORMU

KOBĠ PROJE DESTEK PROGRAMI. PROJE BAġVURU FORMU MÜDÜRLÜĞÜ NE KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum bu projemin ilgili çağrı döneminde değerlendirilerek reddedilmediğini, hâlihazırda ikiden fazla Destek Programından yararlanmadığımı,

Detaylı

REKABET GÜCÜNÜN ARTIRILMASINDA KOSGEB DESTEKLERİ

REKABET GÜCÜNÜN ARTIRILMASINDA KOSGEB DESTEKLERİ REKABET GÜCÜNÜN ARTIRILMASINDA KOSGEB DESTEKLERİ KOSGEB GAZİANTEP MÜDÜRLÜĞÜ Gaziantep 2017 Dr. SADIK GÖZEK KOBİ lerin ekonomideki payı; Toplam işletmelerin %99,85 i Toplam istihdamın %75,8 i Toplam katma

Detaylı

KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI. 75 Hizmet Merkezi Müdürlüğü 28 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) 16 İŞGEM

KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI. 75 Hizmet Merkezi Müdürlüğü 28 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) 16 İŞGEM KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI 75 Hizmet Merkezi Müdürlüğü 28 Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) 16 İŞGEM KOSGEB Türkiye nin her noktasında Hizmet ve Desteklerini sunmaktadır. 1 İNKÜBATORLER, Kendi işini

Detaylı

KOBİ TEKNOYATIRIM DESTEK PROGRAMI. Şubat 2019

KOBİ TEKNOYATIRIM DESTEK PROGRAMI. Şubat 2019 Şubat 2019 Amacı ve Kapsamı İşletmelerin Ar-Ge veya yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün/ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini amaçlayan yatırımları desteklemek suretiyle ihracatı artırmak

Detaylı

FİNANSÖR KULLANIM KILAVUZU. Ferahlayın! Daralmayın, Kart şeklinde. ihtiyaç finansmanı.

FİNANSÖR KULLANIM KILAVUZU. Ferahlayın! Daralmayın, Kart şeklinde. ihtiyaç finansmanı. Daralmayın, Ferahlayın! Kart şeklinde ihtiyaç finansmanı. FİNANSÖR KULLANIM KILAVUZU finansör nedir?? * Finansör, kar oranı ve taksit sayısı banka ve müşteri arasında başvuru esnasında belirlenen ve müşteri

Detaylı

KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Kırıkkale Hizmet Merkezi Müdürlüğü 1 2012 YILI FAALİYETLERİ 15 Adet tanıtım toplantısı düzenlenmiştir. 5 adet Ar- Ge

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ DENETİM KILAVUZU

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ DENETİM KILAVUZU T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ DENETİM KILAVUZU DESTEKLENEN İŞLETMELERİN YERİNDE IZLENMESİ-DENETLENMESİ ÖDEMELER VE DİĞER HUSUSLAR Bu denetim

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROGRAMI

TÜBİTAK TEYDEB 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROGRAMI / Mart.2016 TÜBİTAK TEYDEB 1507 Program Başvuru Şartları TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programı (TEYDEB) kapsamında yer alan 1507 - KOBİ Ar-Ge

Detaylı

İŞLETME STATÜSÜ: Anonim Limited Kollektif Şahıs İşletmesi Diğer

İŞLETME STATÜSÜ: Anonim Limited Kollektif Şahıs İşletmesi Diğer 1 İŞLETME ADI: HİBE DANIŞMANLIĞI HİZMET TALEP FORMU İŞLETMENİN ANA FAALİYET KODU (NACE) (Vergi levhasında yer alır.) İŞLETMENİN VERGİ NUMARASI: İŞLETME YETKİLİSİNİN ADI SOYADI: E-POSTA ADRESİ: SABİT TELEFON

Detaylı

T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI

T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI Proje Programından Kimler Faydalanabilir? Program, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan

Detaylı

DOĞRU ADIM TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR Doğru Adım Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Sigortalının Doğa Sigorta

DOĞRU ADIM TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR Doğru Adım Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Sigortalının Doğa Sigorta DOĞRU ADIM TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR Doğru Adım Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Sigortalının Doğa Sigorta tarafından belirlenmiş anlaşmalı kurum listesinde yer alan

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ

LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ çi LOJİSTİK SEKTÖRÜ YATIRIM REHBERİ AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY - 2014 2014 1 KURULUŞ İŞLEMLERİNDEN ÖNCE YAPILACAK İŞLEMLER 2 LOJİSTİK ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA REHBERİ 3 ŞAHIS FİRMASI KURMA PROSEDÜRÜ VE

Detaylı

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ

PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ Bu programdan kurumsallaşmak isteyen ya da kurumsallaşma yoluna girmiş firmalar için uygun bir destek porğramıdır. Bu destekten yararlanabilmek için iş planı yazmak gerekmektedir. PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ

Detaylı

Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda!

Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda! Maaş Anlaşması Ayrıcalıkları Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda! /isbank /turkiyeisbankasi Ayr nt l bilgi: isbank.com.tr 0850 724 0 724 Şubelerimiz Hayatın her anında ihtiyaç duyulacak

Detaylı

Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda!

Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda! Maaş Anlaşması Ayrıcalıkları Maaş Anlaşmalı Müşterilerimize Ayrıcalıklar İş Bankası nda! /isbank /turkiyeisbankasi Ayr nt l bilgi: isbank.com.tr 0850 724 0 724 Şubelerimiz Hayatın her anında ihtiyaç duyulacak

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ. (1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak (iki bin) TL destek sağlanır.

KOSGEB DESTEKLERİ. (1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak (iki bin) TL destek sağlanır. KOSGEB DESTEKLERİ 1.GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ Proje Destek Fonunun Adı: Girişimcilik Destek Programı Desteği Veren Kuruluş Adı: KOSGEB Desteğin Amacı: Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ SİRKÜLER (G / 2019)

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ SİRKÜLER (G / 2019) ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı: 70430465-TİM.OAİB.GSK.2019/102-00604 Ankara, 15/01/2019 Konu: 2010-6 Sayılı Tebliğin Genelgesinde Yapılan Değişiklik SİRKÜLER (G / 2019) Sayın

Detaylı

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi HİBELER(1) BELGELENDİRME KREDİLER(2) DÖKÜMANLAR HİBELER(1) KALKINMA AJANSLARI HAZİNE HİBELERİ TARIMSAL KOSGEB HİBELER GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ 100.000 tl KOBİ Proje Destek Programı 150.000 Tematik Proje Destek

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI HİZMET ALIMI TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAMESİ 2011

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI HİZMET ALIMI TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAMESİ 2011 ESKİŞEHİR TİCARET ODASI HİZMET ALIMI TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAMESİ 2011 1 İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM 2. HİZMETİN ÖZELLİKLERİ 3. TEKLİF VERME ŞEKLİ VE SÜRESİ 4. ÖDEME 5. İHTİLAFLARIN ÇÖZÜMÜ 2 1. KAPSAM Bu şartnamenin

Detaylı

KOSGEB ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI

KOSGEB ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI KOSGEB ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI / Mart.2016 KOSGEB Endüstriyel Uygulama Destek Programı Başvuru Şartları Proje programından KBS Sistemine kayıtlı aşağıdaki şartları taşıyan işletmeler faydalanabilir.

Detaylı

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE 2014 YILI ODA VE İKTİSADİ İŞLETME BİLANÇOLAR- GELİR TABLOLARI, 2015 YILI TAHMİNİ BÜTÇE VE DİP NOTLAR 31.01.2015 SAKARYA SERBEST

Detaylı

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri Programın Amacı Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri kurmalarına yönelik düzenlenen ulusal veya uluslararası

Detaylı

FİNANSMAN KAYNAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME DOKÜMANI

FİNANSMAN KAYNAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME DOKÜMANI FİNANSMAN KAYNAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME DOKÜMANI 1 Finansman Kaynaklarının Önemi Tüm yatırımlarda olduğu gibi IPARD kapsamında yapılacak yatırımlar için de, yatırımın hayata geçirilebilmesi için yeterli

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar

Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar Maaşını Ziraat ten alan çalışanlar, kendileri için hazırladığımız ayrıcalıklı dünyada ücretsiz bankacılık hizmetlerinden özel kredi imkânlarına kadar sayısız artıya sahip oluyor. ZİRAAT, HER ZAMAN HER

Detaylı

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, daha önce KOSGEB e bu program kapsamında

Detaylı

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE 2015 YILI BİLANÇO- GELİR TABLOSU 2016 YILI TAHMİNİ BÜTÇE VE DİP NOTLAR

SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE 2015 YILI BİLANÇO- GELİR TABLOSU 2016 YILI TAHMİNİ BÜTÇE VE DİP NOTLAR SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MALİ TABLOLAR VE TAHMİNİ BÜTÇE 2015 YILI BİLANÇO- GELİR TABLOSU 2016 YILI TAHMİNİ BÜTÇE VE DİP NOTLAR 31.01.2016 SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER

Detaylı

SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ DİĞER FAALİYETLERİMİZ

SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ DİĞER FAALİYETLERİMİZ 2017 KASIM KONYA 1 SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ DİĞER FAALİYETLERİMİZ 2 GENEL BİLGİ 3 GENEL BİLGİ 1. KOSGEB ve KOBİ ler 4 KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı

Detaylı

2.000 70 70 70 x - 20.000 70 70 70 x - 10.000 70 70 70 x - 200.000 80 80 80 X

2.000 70 70 70 x - 20.000 70 70 70 x - 10.000 70 70 70 x - 200.000 80 80 80 X 1. Danışmanlık ve Eğitim 1.1. Danışmanlık Desteği 5 15.000 80 70 60 X 1.1.1. Enerji Verimliliği Etüt ve 5/A Danışmanlık Desteği 1.1.1.1. Ön Enerji Etütleri 1.1.1.2. Detaylı Enerji Etütleri 1.1.1.3. Verimlilik

Detaylı

Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formun Doldurulması Hakkında Sirküler Çerçevesinde Açıklamalar

Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formun Doldurulması Hakkında Sirküler Çerçevesinde Açıklamalar Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formun Doldurulması Hakkında Sirküler Çerçevesinde Açıklamalar 1- Giriş 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1/1/2007

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

TÜRKİYE NİN TÜV-SÜD AKREDİTASYONUNA SAHİP İLK PROFESYONEL OTO EXPERTİZ MARKASI

TÜRKİYE NİN TÜV-SÜD AKREDİTASYONUNA SAHİP İLK PROFESYONEL OTO EXPERTİZ MARKASI 1 2 3 TÜRKİYE NİN TÜV-SÜD AKREDİTASYONUNA SAHİP İLK PROFESYONEL OTO EXPERTİZ MARKASI 7 ŞUBE GEREKLİLİKLERİ Bir OTORAPOR Exper/z Merkezi en az 150 m2 alana ve en az 4,5 metre tavan yüksekliğine sahip

Detaylı

DESTEK ÖDEMESİ İÇİN YARARLANICILAR TARAFINDAN İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BİLGİ VE BELGELER

DESTEK ÖDEMESİ İÇİN YARARLANICILAR TARAFINDAN İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BİLGİ VE BELGELER EK 6 DESTEK ÖDEMESİ İÇİN YARARLANICILAR TARAFINDAN İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BİLGİ VE BELGELER GENEL HÜKÜMLER 1. Yurtdışında düzenlenen belgelerin ilgili Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği, Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği

Detaylı

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir.

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir. VAKA D Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Servet POLAT (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 150.000,- Kabul

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ. Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır.

KOSGEB DESTEKLERİ. Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır. KOSGEB DESTEKLERİ Bu çalışmada güncel KOSGEB desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.kosgeb.gov.tr adresinden alıntıdır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İçindekiler KOBİ Proje

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

Özel Pazar a Kimler Başvurabilir?

Özel Pazar a Kimler Başvurabilir? Özel Pazar Nedir? Özel Pazar, halka açılmadan pay alımı-satımı amacıyla şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platformdur. Özel Pazar, şirketlere halka açılmadan

Detaylı

TOKİ Alt Gelir Grubu Başvuru Şartları

TOKİ Alt Gelir Grubu Başvuru Şartları TOKİ Alt Gelir Grubu Başvuru Şartları TOKİ Alt gelir grubu projelerine başvurmak için alt gelir grubu şartlarını taşıyor olmak gerekmektedir. Pekiyi bu alt gelir grubuna dahil misiniz değil misiniz Kimler

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Dipnot 30.09.2007 31.12.2006 I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 686.426 548.065 1- Kasa 1.119 772 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 685.307 547.293 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Dipnot 31.03.2007 31.12.2006 I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 467.618 548.065 1- Kasa 1.299 772 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 466.319 547.293 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

ÜRÜN FİYATI OLUŞTURMA TABLOSU

ÜRÜN FİYATI OLUŞTURMA TABLOSU EK-1: PAZARLAMA SATIŞ HEDEFLERİ MİKTAR Sıra No Ürün Adı/ Aylar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 BİRİM 1 EŞARP- EKONOMİK 20 22 25 27 27 30 32 33 35 40 40 50 ADET 2 İPEK EŞARP 10 13 13 14 15 17 17 18 18 19 20

Detaylı

KKTC NDE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ UYGULAMA ESASLARI

KKTC NDE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ UYGULAMA ESASLARI KKTC NDE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ UYGULAMA ESASLARI 1 KKTC NDE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ UYGULAMA ESASLARI Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu uygulama esaslarının amacı, KKTC de

Detaylı

DOSTLARIN YANINDAYSA GÜNEŞ DAHA GÜZEL DOĞAR

DOSTLARIN YANINDAYSA GÜNEŞ DAHA GÜZEL DOĞAR DOSTLARIN YANINDAYSA GÜNEŞ DAHA GÜZEL DOĞAR İhtiyaçlarınız düşünülerek tasarlanan yeni HSBC Advance e hoş geldiniz. Aileniz, çevreniz ve arkadaşlarınız hayallerinizi gerçekleştirirken size hep destek

Detaylı

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR VE ÖZKAYNAKLAR 12.10.2015 2 Örnek 1 ABC Ltd

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

Yeniden Düzenlenmiş. I- Cari Varlıklar Toplamı

Yeniden Düzenlenmiş. I- Cari Varlıklar Toplamı VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 322.320.147 309.044.079 1- Kasa 2.12-13 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 2.12 ve 14 299.899.151 287.777.816 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri

Detaylı

Tablo 4 : Başvuru Belgeleri ve Ödemeye Esas Belgeler, Geri Ödeme Planı Tablosu

Tablo 4 : Başvuru Belgeleri ve Ödemeye Esas Belgeler, Geri Ödeme Planı Tablosu 5 1.1. Danışmanlık Desteği 2. Yararlanıcı İmza sirküleri, 3. Danışmanlık hizmetinin; şirket statüsündeki danışman kuruluşlar tarafından verilmesi durumunda, kuruluş adına imza atmaya yetkili kişiye ait

Detaylı