Kesici. Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kesici. Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir."

Transkript

1 Kesici Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir. Kesiciler, devreyi aşağõdaki durumlarda açmaya ve kapamaya yarayan aygõtlardõr: Normal koşularda! Devreyi açan! Devreyi kapatan! Devre akõmõnõ üzerinden geçiren Normal dõşõ koşullarda! Aşõrõ akõmõ kesen! Kõsa devreyi kesen! Kõsa devreyi kapatan bir anahtardõr Kesicilerin Genel Özellikleri Kesiciler aşağõdaki özelliklere sahiptirler:! Kapalõ durumda mükemmel bir iletken! Açõk durumda mükemmel bir izolatör! Açma ve kapama işlemleri çok hõzlõ Kesici Tipleri Kesiciler genellikle kesme ortamlarõna göre sõnõflandõrõlõrlar:! Havalõ kesiciler! Yağlõ kesiciler! Başõnçlõ kesiciler! Gazlõ kesiciler! Vakumlu kesiciler Ark Oluşumu Yüksek akõm değerlerinde tek bir ark oluşur. Katot ve anotta çok küçük bir alan çok yüksek sõcaklõğa çõkar. Kontak metali buharlaşõr. Ark, metal buharõnõn içinde oluşur. Akõm azaldõğõnda metal buharõ kontaklarda ve metal yüzeylerde yoğunlaşõr.ark üzerinde yüksek gerilim düşümü olur. Daha düşük akõmlarda birkaç ark oluşur. Arkõn katottaki kökleri çok küçük bir alana sahiptirler ve burada sõcaklõk çok yüksektir. Katotta oluşan pozitif metal iyonlarõ anoda kadar ulaşõrlar ve kontaklar arasõ bölge nötralize olur. Bu da ark geriliminin düşük olmasõna neden olur. Temel ark çeşitleri olarak yüksek başõnç ve vakum arkõnõ gösterebiliriz (mercury arkõ). Yüksek basõnç arkõnõn olutüğü ortamlar SF6, CO2, H2, CH4 ve yağlõ kesicilerdir. Yüksek basõnçlõ arklarda aşağõdaki difransiyel ifadeyi verebiliriz. d(1/ R) R dt = 1 {( θ v v 0 ) 1} R = ark direnci v = herhangi bir andaki ark gerilimi v 0 = sürekli haldeki ark gerilimi

2 θ = birim _ baş _ enerji _ depolanmasõ zamansabiti = birim _ baş _ enerji _ kaybõ Ark ile tasarõm çalõşmalarõ yapõlõrken iki bölüm üzerinde araştõrmalar yapõlõr. 1. Kullanõlan malzemeler değiştirilerek 2. Söndürme ortamõ değiştirilerek Arkõn özelliklerinin belirlenmesinde çok çeşitli yöntemler kullanõlõr. Gerilimin ölçülmesinde Elektromanyetik osiloskop, akõmõn ölçülmesinde akõm trafosu ve elektromağnetik osiloskop, basõncõn ölçülmesinde ileri seviye optik teknikleryine arkõn hemen etrafõndaki basõncõn ölçülmesinde kapasitif veya endüktif basõnç dönüştürücüsü, õsõnõn ölçülmesinde gaz termometresi, dopler olayõndan yararlanõlarak kullanõlan bir teknik ve sinematografik teknik, gaz yoğunluğunun ölçülmesinde optik teknik (X-RAYS) ve interferometrik teknik (LAZER), elektron yoğunuğunun ölçülmesinde milimetrik radyasyon, fiziksel yöntemler ve ark odasõ yöneti kullanõlõr. Elektron yoğunluğunun ölçülmesi yönteminde kullanõlan tekniker özellikle yüksek basõnçlõ ortamlar için geçerlidir. GÜÇ KESİCİLERİ TASARIMI Güç kesicileri tasarõmõnda göz önünde bulundurulmasõ gereken noktalardan ilki hata oranlarõyla üretim ve tasarõm masraflarõnõn iyi ayarlanmasõdõr. Daha detaylõ bir çalõşma ve işçilikle hata oranõ azaltõlabilir fakat bu araştõrma ve geliştirme masraflarõnõn artmasõna yol açar. Güç kesicilerinin tasarõmõnda plazma fiziği,yalõtõm teknolojisi, elektromanyetik teori ve akõşkanlar mekaniğinden yararlanõlõr. ÇALIŞMA İSTATİSTİKLERİ Bir güç kesici tasarlanõrken en önemli husus ticari olarak uygulanabilir olmasõdõr. Ama güvenilmez olarak sadece ticari hedeflerle üretilen kesicilerde olamaz çünkü bunlarõn hatlara vereceği zarar ve sonuçta çõkacak maliyet kazanõlandan çok daha fazladõr. Buna göre uygun bir tasarõm yapmak gerekir. Güç kesicilerinin tasarõmõnda önemli olan diğer bir konuda ortaya çõkan hata ve arõzalardõr. Arõzalarõn nelerden kaynaklandõğõ belirlenerek tasarõmda değişikliklere gidilir. Yapõlan bir araştõrmaya göre ortaya çõkan arõzalarõn dağõlõmõ söyledir; ARIZA % Elektriksel 10 Hava Kaçaklarõ 20 Boru ve Bağlantõlarõ 3 Kontrol Devreleri 10 Hava Valfleri 15 Mekanik 25 Contalar 12 Diğer 5 Görüldüğü gibi ortaya çõkan arõzalarõn büyük çoğunluğu mekanik arõzalardõr. Bu veriler basõnçlõ hava kesicilerine aittir. Diğer kesicilerin yapõsõ farklõ olsa da temelde bu veriler mekanik arõzalarõn elektriksel arõzalardan daha fazla ortaya çõktõğõnõ göstermektedir. Eğer bir sistemin güvenliği önemli ise öncelikle mekanik sistemlere bakõlmalõdõr, contalar, valfler, yardõmcõ aletler.

3 Elektriksel Arõzalar Bu arõzalar yüzeylerin bozulmasõndan,kirlenmesinden kaynaklanmaktadõr.eğer yüzeyler açõkta ise normal yollarla temizlenmesi kolay olur. Fakat yüzey ulaşõlamayacak bir yerde ise bu durm kötüdür. Basõnçlõ havalõ kesicilerde hava besleme borularõnõn içinde nem oluşur. Uygunve devamlõ bir havalandõrmayla bu problem çözülebilir. Bina dõşõnda kullanõlan kesicilerde nem daha çok contalarda arõzaya sebep olur. Conta flanş tasarõmõna dikkat edilmelidir. Güç kesicilerini oluşturan parçalar ve bu parçalarda arõzaya karşõ dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardõr. a) Tahrik Mekanizmasõ ve Oynar Bağlantõlar Oynar bağlantõlar da karşõlaşõlan esas sorun uzun süre hareketsiz kalmalarõdõr. Güç kesicilerinin çalõşma frekansõ değişebilmektedir. Alçak gerilimde kontaktörlere yakõn sayõda açõlõp kapanõrken yüksek gerilimde örneğin bir generatöre bağlõ bir kesici günde 2 kez açõlõp kapatõlabilir. Bir kesici haftalar hatta aylarca kapalõ kalabilir, yani yeteri kadar sõk çalõşmaz. Bunu sonucunda bağlantõ noktalarõndaki yağ azalõr, sürtünme kuvveti artar. Sõcaklõğõn azalmasõyla yağlarõn vizkositesi artar ve katõlaşmaya başlar. İdeal olarak oynar kõsõmlar yağlanma gerektirmeyecek şekilde yapõlmalõdõr. Bronz bu iş için uygundur. Naylon kullanõlarak sürtünme azaltõlabilir fakat nem kapma olasõlõğõ vardõr. Paslanmaya karşõ paslanmaz çelik kullanõlmalõdõr. b) Yaylar Yaylarõn belli noktalarõnda zayõflõklar oluşur.bu zayõflõklar genellikle yaylarõn sonunda olur. Bunun için genellikle yaylarõn sonuna bir kaç sarõm kala düz bir plaka konur. İdeal olarak yaylar 1 milyon kez açõp kapanabilmelidir. Bunun mümkün olmadõğõ yerlerde en az açma kapama sağlanmalõdõr. Bir milyon kez açõlõp kapanabilmesi için stresin titreşim için %90, için % 82 olmasõ gerekir. c) Gaz ve Yağ Kaçaklarõ Yağ ve gaz devrelerinin kaçaklara karşõ yüksek basõnçla test etmek gerekir. Yağ sistemleri elektriksel devreden yalõtõlmalõ ve õsõnmaya karşõ havalandõrõlmalõdõr. Genellikle dõş kabõ eğer tek parça halinde yapõlmazsa sõdõrmalar daha çok olabilmektedir. Bu yüzden fabrikadan tek parça halinde istemek gerekmektedir. Hidrolik sistemlerde yüksek basõçlara karşõ sõzõntõ olabilmektedir. d) Gaz Sübaplarõ Basõnçlõ hava ve SF6 kesicilerde arõzalarõn büyük çoğunluğunu oluşturur. Sübap contalarõndaki kaçaklar sonucu sistemdeki basõnç düşebilir veya uzun süre kapalõ kalmalarõ sonucu contalar sübaplara yapõşabilir. e) Contalar Lastik contalar yüksek sõcaklõkta yumuşar ve sõzdõrmazlõk özelliğini kaybeder. Düşük sõcaklõkta ise sertleşir.-40 dereceye dayanõklõ tasarlanmalõdõr.

4 YALITIM Kesici tasarõmõ yapõlõrken elektriksel ve mekaniksel zorlanmalarõ hesaba katmak gerekir. Bu yüzden yalõtõm malzemesinin mekanik ve elektriksel özellikleri çok iyi bilinmelidir. Dielektrik maddeyi etkileyen elektriksel zorlanma yüklü parçacõklarõn kinetik enerjisiyle ilgilidir. Bir yalõtõm maddesinin elektriksel dayanõklõlõğõ o maddenin deneysel olarak bulunan en yüksek elektriksel zorlanmasõdõr. Elektriksel dayannõklõlõk sõcaklõktan, gerilimin dalga şeklinden, basõnçtan, elektrotlarõn geometrisinden, mekanik zorlanmadan vs. etkilenir. Gaz Yalõtõm Kesicilerde gaz hem arkõ söndürmek hem de kontaklar arasõndaki elektriksel yalõtõmõ özellikle açõk konumda iken elektriksel yalõtõmõ sağlamak için kullanõlõr. Gazõn yalõtõm özelliği iki yolla belirlenebilir. İlki akõm kesilmesi sõrasõnda akan gazõn elektriksel dayanõklõlõğõnõn ölçülmesi ile, ikincisi de gaz tam olarak yalõtõmõ sağladõğõnda en uzun dielektrik dayanõmõ ölçülerek. Tozun Yalõtõma Etkisi Toz özellikle 5 kv un üzerindeki ve basõncõn 1 atmosferden büyük olduğu kesicilerde etkilidir. Alternatif akõm altõnda metalik veya iletken olmayan toz tanecikleri elektrotlar arasõnda salõnõm yapar. Deneyler gösteriyor ki toz zerrecikleri elektrotlara dokunmayõp elektrotlarõn yakõnõnõnda olduğu durumlarda kõsadevre olaylarõna daha sõk rastlanõr. Ayrõca kõsadevre toz zerrelerine uygulanan gerilimin süresiyle ve toz zerrelerinin yüzeylerinin genişliğiyle değişim gösterir. Kesici tasarõmõnda dikkat edilmesi gereken nokta temiz kesicilerde bile sürtünme ve ark olaylarõ ile kontaklardan parçaçõklar kopar ve bu kesicinin kirlenmesine neden olur. Elektrot Yüzeyinin Yalõtõma Etkisi Eğer basõnç ve elektrik alan yeterince büyük ise elektrot yüzeyi arttõkça kõsadevrenin eğimi artar. Sõcaklõğõn Yalõtõma Etkisi Eğer gaz yoğunluğu sabit ise sabit elektrik alan içinde kõsadevre gerilimi gazõn sõcaklõğõna bağlõ değildir. Kõsaca eğer sõcaklõk artarsa gazõn basõncõda artar ancak bu sõrada gazõn yoğunluğu sabit kalõrsa kõsadevre gerilimi de sabit kalõr. Ancak ark sõrasõnda çok kõsa bir süre içinde elektrotlarõn õsõnmasõ sabit elektrik alanda elektrota yakõn yerlerde elektriksel dayanõklõlõğõ azaltarak kõsadevre olaylarõnõn görülmesine neden olur. Ancak sabit olmayan elektrik alnda bu önemsizdir. KONTAKLAR Kontaklar güç kesicilerinin en önemli kõsmõdõr. Ticari olarak üretilen tüm kesicilerin kontak yapõlarõnda bazõ temel şeyler ortaktõr. Kapalõ durumda akõm rahatlõkla akabilmeli, açõk durumda kontaklar arasõndaki boşluk atlamayõ engelleyecek kadar büyük olmalõdõr. Açma ve kapama işlemi sõrasõnda kontaklardan biri hareketli diğeri ise sabittir.

5 Kontak bağlantõlarõ şu özelliklere sahip olmalõdõr 1. Güvenilir elektriksel bağlantõ 2. Yeterli mekanik dayanõklõlõk 3. Sürekli çalõşmada termik dayanõklõlõk 4. Kõsa devre halinde termik ve dinamik dayanõklõlõk 5. Dõş etkilere dayanõklõlõk, 6. Ark ile yanmada çok az malzeme kaybõ. KONTAK ÇEŞİTLERİ Kontaklar bir kesicide en ağõr yüklemeye maruz kalan kõsõmlardõr. Değiştirmeyi kolaylaştõrmak ve değiştirme masraflarõnõ azaltmak için genelde iki paralel kontak kullanõlõr. Ana kontak ve yardõmcõ ya da ark kontağõ. Anma akõmõnõ ve kõsa devre anma akõmlarõnõ fazla õsõnma olmadan taşõmak üzere tasarlanmõş olan ana kontaklar ilk önce açõlõr en son kapanõr. Arkõ engellemek için kullanõlan yardõmcõ kontaklar ise ilk önce açõlõr ve en son kapanõr. Tasarõm şekillerine göre kontaklar şu çeşitlere ayrõlabilir: 1. Butt kontaklarõ: Sabit ve hareketli kõsõmlarõ düzlem-düzlem, yarõ küre-düzlem vb. Değişik şekillerde olabilir. Hem ana hem de yardõmcõ kontak olarak kullanõlabilirler. Hareketli kontağõn açõlõp kapanmasõ için çok küçük bir yerdeğiştirme yeterli olduğundan diğer tüm kontaklardan daha hõzlõ açõlabilmesi bu çeşit kontaklarõn avantajõdõr. Bu modern yüksek hõzlõ güç kesicilerinde çok önemli kayda deger bir avantajdõr. 2. Yan kontaklar: Hem ana hem de ark kontağõ olarak kullanõlõrlar. Sabit kontaklar hareketli kontaklara karşõ yaylarla tutturulmuştur. Bu tasarõmda hareketli kontak şu şekilleri alõr. a. silindir ya da tüp.hareketli silindir kapalõ durumdayken yan yüzeyle kontak halindedir. Değiştirilebilir olan silindirin baş kõsmõ bir tür ark kontağõ görevi görür. b. Kama (wedge) tipi kontak: Taşõnan akõm değeri arttõkça ana kontağõn arka kõsmõna yardõmcõ kontaklar monte edilir. Butt ve yan kontaklar uygun boyutlarõnõn avantajõyla ark söndürme odacõklarõnda kullanõlabilirler ancak çok yüksek akõmlarõ taşõyamazlar.bu yüzden wedge tipi kontaklarõn ana kontak olarak kullanõldõğõ yerlerde yardõmcõ kontak olarak kullanõlõrlar. 3. Fõrça tipi kontaklar: Genelde ana kontak olarak kullanõlõrlar. Kontaklardan biri katõ diğeri (fõrça) ise ince tabakalardan oluşur. Eski tasarõmlarda ince tabakalar halinde olan kõsõm hareketli kõsõmdõ bu halde bu tabakalar yarõ elips şeklini alõrlardõ. Sonradan tabakalar halinde olan kõsõm sabit kontak oldu ve çeyrek elips yada yarõ trepezium halini aldõ. Yarõ elips şeklindeki tasarõm kontaklar arasõ baskõyõ azalttõğõ için hatalõ bir tasarõmdõr.ince tabakalarõn kalõnlõğõ genelde mm arasõndadõr.bu tabakalardan kaçõnõn biraraya geleceği ise taşõnan akõma ve ve hareketli kontağõn yapõsõna göre değişir. 4. Özel kontaklar: Butt tipi kontaklarõn özel bir biçimi olan selenoid kontaklar çok yüksek akõmlarõ kesmede kullanõlõrlar. KONTAKLARIN SIÇRAMASI Kontaklarõ birbirine bastõran kuvvetler yay vasõtasõyla sağlandõğõndan kapanma sõrasõnda ilk temastan sonra kontaklar oturuncaya kadar birbirlerinden birkaç defa ayrõlõrlar. Bu sõrada

6 akõm geçiyorsa ark meydana gelerek kontak malzemesini eritir. Kapama işlemi bittikten sonra daha önce ergimiş olan maddeler donar. Artõk kesiciyi bir daha açmak mümkün olmaz.bu sebeple kesiciyi öyle yapmak gerekir ki bu durumla karşõlaşõlmasõn. Bunun için kapamadaki kuvvetleri aşõrõ büyük seçmemeliyiz. Kesselring bu koşulu gerçekleştiren kontak kuvveti ifadesi olarak F x vermektedir. F kontak kuvveti X darbe sayõsõ G kayma modülü r eğrilik yarõçapõ m hareketli kontağõn kütlesi v hareketli kontağõn hõzõ 2 * 0,51/(1 X 2 ) *(G 4 0,2 *r *(mv 2 0,6 /2) 5 3 bakõr için x = 0,2,G = 0,45*10 6 değerleri verilmektedir. 0,2 Pratik hesaplarda F = 45*r (mv 2 0,6 /2) ifadesini kullanarak kontak kuvvetini ayarlayabiliriz. KAPALI DURUMDA KONTAKLARIN BİRBİRİNE KAYNAMASI Kapalõ durumda bir kõsa devre halinde özellikle ayõrõcõ kontaklarõ birbirine kõsa devre olurlar bunu engellemek için kontak kuvveti şu büyüklükte olmalõdõr F = k*i 2 k F: kontak kuvveti I k :sürekli kõsa devre akõmõ K: malzeme katsayõsõ.temas noktalarõnõn sayõsõna da bağlõdõr. Bir çok kesici tiplerinde her iki kontak parçasõnõn birbirine paralel olduğu kõsõmlar vardõr. Bu bakõmdan kõsa devre durumunda kontaklarõ birbirinden ayõrmaya çalõşan kuvvetler meydana gelir. Bu kuvvetler bazen kontaklarõ birbirine bastõran kuvvetden daha büyük olur. Bunun sonucu kontaklar birbirinden ayrõlõr ve bu esnada meydana gelen ark yüzünden kontaklar birbirine kaynak olur. Holm e göre kontaklarõ kaldõrmaya çalõşan kuvvet F k =1.02*10 8 *I 2 d *ln(r/b) F k : kaldõrma kuvveti I d :darbe kõsa devre akõmõ r: silindirik kontak parçalarõnõn yarõçapõ b = 2a/3,14 2a: gerçek temas alanõnõn çapõ FİYATA DAYALI TASARIM Yeni bir güç kesicisi tasarlarken ; her aşama bir bütün içinde ele alõnmalõ, böylelikle mühendislik tasarõmlarõ kendi içerisinde uygun hale getirilmelidir. Yeni bir güç kesicisinin )

7 üretimi için güç sistemlerinin teknik ihtiyaçlarõ sağlanmalõdõr ve uygun bir biçimde seçilmelidir. Ayrõca sadece teknik özellikler ve çalõşma kalitesi değil bunlarõn dõşõnda kesicilerin fiyatlarõ da önemlidir. Yani fiyat ve kalite beraber düşünülmelidir. Kalite performansõ bir güç kesicisinin servis şartlarõ altõndaki çalõşma özelliklerinin bütünüdür. Kalite performansõ içerisinde ; Güvenilirlik derecesi Elektriksel ve mekanik güvenlik Farklõ tasarõmlara temem anlamda uygun olma esnekliği gibi özellikler yer almaktadõr. Fiyat etkisi güç kesicilerinin en önemli özelliğidir. Fiyat etkisinin sadece fiyatõ içermez. Bunun yanõnda performans kabiliyetini de gösterir (etki) Performans kalitesi, bir güç kesicisi tasarõmõ yapõlõrken bu özellikleri yeterince karşõlanabilmedir. Geçmiş zamanlarda güç kesicileri ve performanslarõ arasõndaki ölçüsüzlük satõn alma özelliklerinde eksikliğe bu yüzden uygun yerlerde kullanõlamamaya, gereken yerlerde uygun bir şekilde şebekeye bağlanamamasõna sebep olmuştur. Günümüzde bile bazen aynõ durumlar gözükmektedir. Bu fiyat belirlenirken; güç kesicisinde kullanõlan malzeme işçilik sabit masraflar özel aletler ve geliştirme gelecekteki finanasal durumlara göre hazõrlõk (faiz harcamalarõ vb.) lara göre belirlenir. Bir güç kesicisi geliştirme programõna başlanõlmadan önce uygulanacak tasarõm felsefesi belirlenmelidir. Bunu için takip edilen iki yöntem vardõr. 1) Yol Gösterme ; Bu felsefeye göre tasarõmda araştõrma ve geliştirme harcamalarõna büyük bir yatõrõm yapõlõr ve herhangi bir geri dönüş beklenmeden güç kesicisine uzun yõllar finansal destek sağlanõr. Burada yol gösterme felsefesi ile güç kesicileri için yeni sistemler geliştirmek veya varolan düzenleri geliştirmek anlaşõlõr. 2) Takip Etme : Bu felsefede büyük araştõrma, geliştirme çalõşmalarõnõn risklerinden ve harcamalarõndan kaçõnõlõr. Bunun yerine çalõşmalar bir organizasyonun teknik ve finansal yardõmlarõyla yapõlõr. Bu yöntemde patentlerin alõnmasõ amaç edinilir. Tasarõm politikasõna karar verildikten sonra geliştirilecek güç kesicisinin karşõlamasõ gereken şartlar belirlenir. Bu belirlemeler yapõlõrken ticari ihtiyaçlar karşõlanmalõ ve yeni bir konsept getirilmelidir. Para ve zaman yanlõş yönetilirse ve tasarõmcõlarõn önüne konan yanlõş direktiflerle kesiciler geliştirilirilmeye kalkõlõrsa en iyi yöntemler bile ekonomik olmaktan çõkar. Bunlarõn efektif kullanõlmasõ için altõ temel unsur bulunur. 1) Güç Kesicilerinin Performans ve Oranlarõnõn Belirlenmesi Geliştirme projesinin tanõmõ bir güç kesicisinin bulundurmasõ gereken şartlarõ (gerilim, akõm, kõsa devre oranõ vb.) kapsar. Bunlarõn yanõnda tasarõmõ etkileyen oranlarda belirtilmelidir. Bunlardan bazõlarõ toplam açma zamanõ, aşõrõ gerilim faktörü, hõzlõ kapama,

8 tek faz anahtarlama, gibi oranlardõr. Bu oranlar ulusal, uluslararasõ ve müşteri isteklerinin karşõlamalõdõr. Güvenilirlik düzeylerinin belirlenmesi de fiyat efektifliğinin önemli bir ölçüsüdür. 2) Gelecekteki Oran Şartlarõnõn Belirlenmesi Güç kesicileri için akõmõn büyüklüğü, kõsa devre ve gerilim oranlarõ nominal değerlerinden büyük seçilir ki uzun zaman ekipmanlarõn limitleri genişletilebilsin. Böylece temel güç kesicisinde yapõlacak yan değişiklikler önceden belirlenmelidir ki sonradan yapõlan değişimlerde ki masraflar minimize edilebilsin. 3) Özel Şartlarõn Belirlenmesi Bir güç kesici tasarõmõ yapõlõrken özel çalõşma koşullarõ ele alõnmalõdõr. Çünkü güç kesicilerinin çok geniş bir çalõşma alanõ vardõr. Bütün bu şartlarõn standart bir tasarõm ile gerçekleştirmek ekonomik olmayabilir. Örneğin çok soğuk iklimler buz oluşmasõna, tropikal iklimler böcek saldõrõlarõna, alçak basõncõn olduğu çok yüksek yerler rutubetin fazla olmasõna neden olurlar. Kimi yerlerde galvanizleme yapõlõr, kimi kesicilerin içine özel içten killitleyiciler konulur. Kesiciler dünyanõn her tarafõnda kullanõldõğõ için yöresel şartlara göre yapõmõ çok çeşitlilik gösterir. Bir yerdeki atmosferik olaylar, deprem riski, nem sõcaklõk hepsi yapõm için öenmlidir. 4) Üretim şartlarõnõn Belirlenmesi Bir güç kesicisi tasarõmõnda her yõl ki gelişimleri tahmin edebilmek çok önemlidir. Fakat bu gerçekten zordur. Teknik ve ticari açõdan önemli olan dağõtõm şartlarõ da belirtilmelidir. Bu gözetim özel materyaller, detaylar ve bitirilmiş ürünlerin stok durumunu etkiler. Bu yüzden tasarõm üzerindeki yeri çok önemlidir. 5) Geliştirme Programõnõn Belirlenmesi Detaylõ bir geliştirme programõ tasarõm sõrasõndaki bütün temel aşamalarõ kaplamalõdõr. Bu program; - ihtiyaç olacak temel bilgileri sağlamak için araştõrma bölümlerine gerekli olan zamanõ, - mühendislik bölümlerinin prototip üretim bilgilerinin sağlamak için gerekli olan zamanõ, - prototipin, geliştirme testlerinin ve üretim aletlerinin tamamlanmasõ için gerekli olan zamanõ kapsamaktadõr. Güç kesicileri için, prototip denemeleri açõklõkla belirtilmelidir. Bu durumlar, - mekaniksel dayanõm deneyi - kõsa devre deneyi - darbe deneyi - õsõ deneyi - güvenilirlik deneyidir. 6) Fiyat Amacõnõn Belirlenmesi Ön tahminler önceden tasarlanan üretim masraflarõ için gereklidir. Bazen gözden kaçõrõlan masraflar öğrenme periyodunda çõkan ek masraflardõr. Bu ek masraflar meşru olarak

9 geliştirme projesinin içinde yer alõr ve bu yüzden metodunun içinde uzamalara hem de fiyatõn artmasõna neden olur. Buradan sonrasõ diğer arkadaşõmõzõn yapmasõ gereken bölüm. Size konu olarak geçen seneki sunumu sunuyoruz Fiyat Ağõrlõklõ Tasarõm Standardlaştõrma Amaç ve tasarõm politikasõnõn belirlenmesiyle, bu yaklaşõmlar sonraki tasarõm aşamalarõnda donanõma aktarõlmalõdõr. Güç kesicilerinin fiyat düzeyli tasarõmlarda iki önemli ve birbirleriyle ilişkili özellik bulunmaktadõr. Güç kesicileri çok farklõ çeşitlerde üretilmektedir. Ve fiyatõ düşürmenin en efektif yolu tasarõmlarda en yüksek derecede standardõ sağlamaktõr. Bunu sağllamak için ; - bir üründen çok fazla miktarda üreterek - üretim aşamalarõ minimumda tutularak - kullanõlan aletlerin maksimum derecede sabitlenmesi ve çeşitliliklerinin azaltõlmasõdõr. Standardõn geliştirilebilmesi için ikinci olarak güç kesicileri mümkün olduğu kadar modüler yapõda tasarlanmalõdõr. Güç kesicilerinin modüler yapõda olasõnõn avantajõ toprakla yalõtõmõnõn tamamen sağlanabilmesi ve böylece güvenilirliğinin arttõrõlabilmesidir. Eğer tam bir tam bir standartlaştõrma mümkün değilse küçük parçalarõn iş göremez hale geldiklerinde değiştirilebilmelerine olanak sağlanmalõdõr. Kullanõlan küçük yan parçalar maliyeti ve ek techizat ihtiyacõnõn azaltmak için benzer özelliklerde üretilmelidir. Böylece umulmadõk problemlerde kendiliğinden ortadan kalkacaktõr. Ayrõca üretim ve onarõm için gereken zamanõ azaltacağõndan malyetinde düşürülmesinde önemli katkõsõ olacaktõr. Performans ve Kolaylõk (Maliyet Etkili Tasarõm ) Bir diğer güçlü yaklaşõmda maliyetin etkinliğini arttõrmaktan geçiyor. Bunu sağlamak için performansõn geliştirilmesi gerekiyor.bu görüşün benimsenmesiyle, kõsa devre akõmlarõ ve bazende kesiciye düşen gerilim arttõrõlmõş olunuyor.ayrõca ark enerjisi azaladõğõndan stressiz bir kesme gerçekleşiyor. Bunun için temel bileşenlerle donatõlan kesicilerde maliyeti daha fazla düşürebilmek için kolaylõkta ön plana çõkõyor.bu iki yaklaşõmda birbirini takip ediyor. Yağlõ kesicilerde geçmişten günümüze kadar ki uzun tarihi boyunca gelişimi konusunda kanõt olmadõğõndan performans sonuçlarõna ilişkin bir bilgiye ulaşõlamamaktadõr ve şuanda bile düzeltme ve geliştirme olanağõ vardõr.belki de bu konuda yeni ve geliştirilmekte olunan materyaller yardõmcõ olacaktõr.yağlõ kesicilerde ark enerjisini kesmek çok önemlidir.çünkü sonucunda hidrojen gazõ ortaya çõkmaktadõr.eğer gazõn dağõlõmõyla ilgili problem azaltõlõrsa, gazõn egemenliğini önlemek kolaylaşõcaktõr. Böylelikle akõm değerleri artacak ve gerekli malzemelerin hacimleri azalacaktõr. Herhangi bir kesici için gelecekteki değerleri planlamak tasarõm için çok önemlidir.ilk gelişmeler küçük değerlerdeki kõsa devre oranlarõnõ karşõlayacak şekilde, o zamanõn ihtiyaçlarõna uygun yapõlmõştõr. Şu ana kadar ki tecrübelere dayanarak, yapõlan dikkatli testler ve gelişmelere ait bilgiler sayesinde boyutlarõn dõşõna çõkõlmadan önemli derecede kõsa devre oranlarõ arttõrõlabilecek.ancak tasarõmõn güvenli olmasõ gerektiğinden bu limitler fazla zorlanmamaktadõr.

10 Örnek olarak, Şekil.1.a ve b de eski ve yeni tip 2 yağlõ kesici arşõlaştõrõlmõştõr. Şekil.1.a da ki kesici ilk kesici yapõlarõndan olup 66 kv ve 1500 MVA gücündedir. Şekil.1.b de ise 2500 MVA lõk modern bir yağlõ kesici verilmiştir. Bu yeni tasarõm kesmelerin geliştirilmesi üzerine yapõlmõştõr. Bu noktadan başlayarak yapõlan önemli değişiklikler şunlardõr: a) Kesici yapõsõ küçüktülmüş ve gaz oluşumunu azaltmaya yönelik tank çapõ azaltõlmõştõr. b) Gaz oluşumundaki azalma sayesinde, eski tanklarda ihtiyaç duyulan dahili yalõtkan faz bariyerleri, faz-faz arasõ atlama riskinden dolayõ kaldõrõlmõştõr. c) Dahili akõm transformatörleriyle birlikte yağlõ bariyer tipi buşingler tekrar tasarlanmõştõr. Bu işlemler sonucunda, buşinglerin boyutlarõ ve gerekli boşluk azaltõlmõştõr. d) Kaynaklõ duvarõn kaldõrõlmasõ sonucu yapõ üzerindeki izolatörlerin desteklenmesine ihtiyaç duyuldu. Üçgen yapõ sayesinde kesicinin ağõrlõğõ azaltõldõ. e) Şekil.2.a ve b de görüldüğü gibi, dahili mekanizmadaki çalõşmalar sonucunda, ilk yapõlan kesicideki 3lü kaldõrma koluna sahip mekanizma, metal çapraz kollarla değiştirildi.çift klavuzlu ve ayrõlabilir montajlõ enerji soğurma cihazlarõ, daha basit olan tek boru tipi dahili enerji soğurma sistemiyle değiştirildi. f) Şekil.3.a ve b de görüldüğü gibi, eski tasarõmda kullanõlan solenoid ve yaylõ kapama mekanizmasõ tekrar tasarlanarak gayet basit motor-hidrolik sistemine çevrildi.yay gücü yine hidrolik gücüne karşõ korundu. Geneline bakacak olursak, ağõrlõktaki azalma %47 ve kullanõlan yağdaki azalma %24 olmuştur.böylelikle maliyet daha da azalmõştõr. Diğer bir örnek ise, Şekil.4.a ve b de verilen 66 kv luk az yağlõ kesicilerdir.tekrar yapõlan tasarõmlar ve kesicilerin performansõndaki gelişmeler, direkt olarak ark süresi ve uzunluğunu azaltmaya yöneliktir. Şekilden de görüldüğü gibi, gaz oluşumunun, çaptaki azalmalarõn ve daha kuvvetli porselenlere ulaşõlabilinmesi eski tasarõmlarda ihtiyaç duyulan yüksek basõnçlõ SRBP tüpünü ortadan kaldõrmõş ve yerine küçük fiberglas tüp üst yarõ bölgeye monte edilmiştir. Böylelikle kesicinin açõk pozisyondayken dielektrik güvenliği arttõrõlmõştõr.gaz oluşumundaki azalma, kesici üstündeki egzost gazõ odasõnõn boyutlarõnõn azaltõlmasõnõ mümkün kõlmõştõr. Ayrõca akõm taşõyan parçalar üzerinde yapõlan detaylõ çalõşmalar sayesinde, bu detaylara ilişkin atalet ve maliyetlerin azaltõlmasõ sağlanmõştõr. Tamamõna bakacak olursak, ağõrlõk ve maliyette çok önemli azalmalar gerçekleşmiştir. Gaz üflemeli kesicilerin maliyetini azaltmak için 2 tür yaklaşõm vardõr.bunlar: a) Sõkõştõrõlmõş gazõn akõşõndaki oranda azalmalar sağlanõr veya SF 6 tercih edilir. b) Performansõ arttõrmak için çalõşma basõncõ arttõrõlõr.şekil.5.a ve b de görüldüğü gibi, 400 kv, 12 kesme, MVA lõk havalõ kesici kõsa devre hatalarõnõ V/µs de kesme yeteneğine sahip ve 30 atm basõçta çalõşmaktadõr.bu değerler tekrar tasarõm yapõlarak 60 atm e çõkarõlmõş ve böylelikle kesmeye gore voltaj 2 katõ olmuştur.eski kesicide ki bireysel çiftler küçültüldü ve servo valf sistemlerinin sayõsõ yarõya düşürüldü.birinci yalõtõm azaltõldõ.bunun sonucunda toplam ağõrlõk olarak 3 fazlõ kesici %45 azaltõldõ.çalõşõlan daha yüksek basõnçlarda ton başõna maliyet artmasõna rağmen, geneline bakacak olursak önemli ölçüde maliyette bir azalma sağlanmõştõr. Şekil.6.a ve b de ise hava üflemeli kesicilere ait çalõşma mekanizmalarõ yer almaktadõr. Şekil.6.a da verilen eski tip mekanizmanõn karõşõk yapõsõnõ özgün bir şekilde basitleştirmek için tekrar tasarlandõğõnda ortaya daha basit yapõya sahip farklõ bir

11 mekanizma çõkmaktadõr.bu sistem kv arasõnda çalõşan havalõ kesicilerin anahtar döngüsünün kontrolünde kullanõlmamaktadõr.anahtar dönen hava kesme izolatörünü kapsar. Bu bölüm porselen kol tarafõndan sürülür. Anahtar 0-1 sn. Içinde yaklaşõk 60 o döner. Açma-kapama hareketlerinde porselen üzerindeki şok sõnõrlanmalõdõr. Bu yüzden, düşmesi kontrol edilmelidir. Yapõlan değişiklikler sonucunda; damper yağ hacmi %25 kadar azaltõldõ, erişilebilir mekanizmalar geliştirildi ve maliyet faktörü %30 oranõnda azaltõldõ. Şekil.7 de ise eski ve yeni tip yağlõ kesicilerin birleştirme yapõlarõ karşõlaştõrõlmõştõr. Verilen örnekte göreceli değer analiz yöntemi kullanõlmõştõr. Eski yapõda ki alt tabaka, kaynaklanmõş 2 tabakayla değiştirildi.arka ve yan tabakalar, 3 kalõn tabakadan 2 ince tabaka olacak şekilde düzenlendi. Yapõlan diğer değişiklikler sonucunda %25 maliyet azaltõldõ. Vakumlu kesici tüpleri, yeni olmalarõnda rağmen, sõnõrlõ teknolojik altyapõya sahipler.tasarõmõn temelinde işlemsellik ve performans için birçok imkan vardõr. Maliyet etkisini geliştirme bakõmõndan, yeni bir yaklaşõm olarak kontaklarõn soğutulmasõ mümkün olabilir. Bunu sağlamak için, materyallerin gelişimi, dielektrik zorlanma kontrolünün gelişimi veya tek vakumda çoklu kesici yapõsõ kullanõmõ etkili olabilir. Vakumda Ark Söndürme VAKUMLU KESİCİLERİN TASARIMI Hava içindeki iki elektrot arasõndaki delinme gerilimi, hava basõncõnõn değişimi olarak çizilirse, Paschen Eğrisi elde edilir. Basõnç atmosfer basõncõnõn altõna indiği zaman (10 Torr basõncõna kadar) dielektrik delinme, elektrot aralõğõnda kalan moleküllerin iyonlaşarak birbirine çarpmasõ ile açõklanõr. Basõnç azaldõkça, elektrot açõklõğõnda kalan moleküllerin iyonlaşarak birbirine çarpmasõ ile açõklanõr. Basõnç azaldõkça elektrot aralõğõnda kalan moleküllerin ortalama yolu uzayacağõndan iyonlaştõrõcõ çarpõşmalar azalõr. Ve dolayõsõyla dielektrik dayanõm artar. Vakumdaki ark çok sayõda katot iyonlarõndan meydana gelmiştir. Bunlarõn herbiri 10 ila 100 A arasõnda değişen akõm taşõrlar. Küçük akõmlarda bunlar ayrõ ayrõ noktalar olmasõna rağmen ata akõmõ mertebesinde büyük akõmlarda, yüksek yoğunlukta bir veya birkaç ark olarak birleşerek kontak yüzeyi yapõşmasõ ve anottan metal buharlaşmasõna yol açabilir. Vakum Kesicilerin Yapõsõ Esas olarak seramik veya cam bir gövde içinde bir çift kontağõn yerleştirilip mühürlenmesinden meydana gelmiştir. Hareketli kontak paslanmaz çelik bir körük ile eksenel hareketi alõr. Vakumun dielektrik dayanõm nedeni ile kontağõn sõnõrlõ bir uzunluk içinde kalõr. Kontaklarõn çevresinde paslanmaz çelikten bir örtü vardõr. Bu örtünün görevi metal buharlarõnõn yoğunlaşmasõnõn ve elektrotlar arasõnda daha düzgün olarak dağõlõmõnõ sağlamaktõr. Benzer bir eksen hareketli kontak sõzdõrmazlõk körüğü korur.

12 Çalõşma Özellikleri Vakumlu kesiciler genellikle vakumun yüksek dielektrik özelliği nedeniyle kõsa kurslu kesicilerdir. Kontaklar, kõsa meme üstüne kaoamada yeterli basõnç sağlayan ve hareketin başõnda geekli hõzõ alabilecek şekilde kontaklanõr. Ark, kontak malzemesinin buharlaşmasõ pahasõna elede edilmekte ve bu da kontak yüzeyinin zamanla aşõnmasõna neden olmaktadõr. Birçok kesicide en fazla aşõnma üç milimetre iile sõnõrlandõrõlmõştõr. Kesme Özellikleri Vakum kesicilerin en büyük özelliği bakõm gerekmeksizin çok sayõda kesme yapabilmesidir. Ark genellikle akõmõn geçtiği ilk sõfõrda söner ve kesme zamanõ 2 ila 3 periyotta tamamlanõr. Yüksek gerilim devre kesicilerin çalõşma mekanizmalarõ ve günümüz teknolojisi tasarõmõ motor sürücülü devre kesicilerin tanõtõmõ. Kesiciler kontaklarõnõn hareket ettiren mekanizma veya sistemlere göre sõnõflandõrõlabilir. Bunlar yaylõ kesiciler, havalõ ve hidrolik kesiciler vede günümüzde yeni yeni kullanõlmaya baslanmakta olan motor sürücülü kesicilerdir. Motor sürücülü kesici fikri ilk 1990 larda ortaya atõlmõş olup daha sonraki dönemlerde artan ve ucuzlayan teknoloji (özellikle konrol ve motor sistemlerinde) ile bu fikirler uygulama alanõ bulmaya başlamõştõr. Motor sürücülü kesici tasarõmõnda amaçlanan devreyi daha hõzlõ bir şekilde açabilmek, kesici yapõsõ ve hareket düzeneğini basitleştirmek, motorlarõn tam kontrol mekanizmasõ sayesinde kesiciyi otomatik,dijital ve uzaktan kontrol sistemleriyle bitünleştirmektir. Motor sürücülü kesicilerin avantajlarõ arasõnda yağlama probleminin olmamasõ, çok fazla enerjiye gereksinim duymamasõ, bakõmõnõn sade ve basit olmasõ,sistemde çok fazla ağõr bileşenlerin olmamasõ, düşük işletim gürültüsünü sayabiliriz. Bu sistemde motor basit mekanik bağlantõlarla kesici kontaklarõna bütünleştirilmekte ve motorun hareketi kontrol düzenleriyle denetlenerek kesici açõlõp, kapatõlmaktadõr. Kesicinin açõk veya kapalõ oldugunu otomatik olarak algõlamak için motora entegreli resolver (kesin pozisyon belirleyici) bulunmaktadõr. Motor sürücülü kesicinin en önemli avantajlarõ arasõnda sayõlan basit uzaktan kontrol edilebilen mekanizmasõ günümüzde arõza ve hata hallerinde minimum zaman kaybõnda devreyi kesebilme ve olasõ felaketleri önleme imkanõ vermekle beraber,gelecekte kesicileri birbirleriyle haberleştirerek elektrik kesintileri hallerinde bir kesici açõldõğõnda sistemi bir başka baradan besleyecek olan kesici devreye girmesi otomatik sağlanabilecektir. Kõsacasõ eski sistemlerin tamamen mekanik düzenleri motor sürücülü kesiciler ile günümüz teknolojisi ile birleştirilmektedir. Bu tür kesicilerin kullanõm yeri örnekleri olarak İtalya nõn Enel şebekesindeki 145 kv besleme trafosu kesicisi ve İsveçin Birkanat şehrindeki 132 kv iletim hattõ transformator kesicisi verilebilir.buralarda kullanõlan kesiciler memnuniyet verici performansõ sağlamõşlardõr. Motor sürücülü sistemlerde A.C ve D.C gerilim kullanõlabilir, selenoid mekanizmalarõna göre karşõlaştõrõldõğõnda daha az elektrik enerjisi harcar fakat biraz daha yavaştõr. Kaynaklar: High-Voltage A.C Circuit Breakers, Sayfa: , ABB ve Siemens.

SF 6 Gazlõ Kesiciler. 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN 040000203 Cihan NEGİZ 040000313 Vasõf Erkut ER

SF 6 Gazlõ Kesiciler. 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN 040000203 Cihan NEGİZ 040000313 Vasõf Erkut ER Yüksek Gerilim Güç Kesicileri Grup Çalõşmasõ Doç. Dr. Özcan KALENDERLİ SF 6 Gazlõ Kesiciler Teslim Tarihi: 26. 12. 2003 Teslim Edenler: 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN

Detaylı

BASINÇLI HAVALI KESİCİLER

BASINÇLI HAVALI KESİCİLER İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİ DOÇ. DR. ÖZCAN KALENDERLİ PROJE MURAT CEBECİ 040990401 METİN BİROL 040990371 MEHMET İPEK 040990415

Detaylı

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Genel olarak pompalar, sõvõlara hidrolik enerji kazandõrarak bir yerden bir yere naklini sağlamak ve akõşkanlarõn enerji

Detaylı

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ)

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) Turgut ÖZDEMİR 1, Ayşe TURABİ 2, Füsun ÜÇER 3, Ayhan ARIK 4 SUMMARY The present transportation infrastructures couldn t enough

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ KÜRÜ VE BASINÇ DAYANIM DENEYİ

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ KÜRÜ VE BASINÇ DAYANIM DENEYİ https://www.tse.org.tr/turkish/abone/kapak.asp?stdno=7620 Page 1 of 1 19.04.2004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3323 Mart 1979 ICS 91.100.30 BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK FAKÜLTESİ YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİ ÖDEVİ 7. GRUP Yüksek Gerilim Güç Kesicilerinin Tasarımı Hazırlayanlar 495.362 Murat SARILAR 497.322 Görkem ACARLAR

Detaylı

ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ

ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ Ercan ÖZGAN *, Tuncay KAP* Özet - Karayollarõnda, esnek üst yapõ tabakalarõndan olan binder ve aşõnma tabakalarõ trafik etkisi

Detaylı

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR Redüktörlü Motorlar \ Elektronik Hõz Kontrol Cihazlarõ \ Sürücü Otomasyon \ Servis Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T Baskõ 06/2004 11295384 / TR A6.C86 İşletme Kõlavuzu SEW-EURODRIVE Driving

Detaylı

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier POMPALARDA GÜRÜLTÜ (Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier 1973 yõlõnda İstanbul da doğan Reşat Gün Taşel, Özel Saint Michel Fransõz Lisesi nden 1991 yõlõnda mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Enerji tasarrufunun temelde üç önemli faydasõ bulunmaktadõr.en kõsa vadede şahõs veya firmalar için görünen faydasõ maliyetlerin

Detaylı

NEDEN AKRİLİK? AKRİLİK KULLANIMININ NEDENLERİ

NEDEN AKRİLİK? AKRİLİK KULLANIMININ NEDENLERİ NEDEN AKRİLİK? Küvet ve duş sistemleri için akrilik zengin, yumuşak ve dayanõklõ yapõsõ ile en dayanõklõ malzemedir. Akrilik renkleri solmaz ve seneler boyu kullanõcõsõna ilk günkü parõltõsõyla hizmet

Detaylı

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Sema Bilge OCAK, Tülin ZENGİN, Şeref TURHAN Ankara Nükleer Araştõrma ve Eğitim Merkezi (ANAEM), 06100 Beşevler-

Detaylı

Şenol Gürvit sgurvit@apc.com 11/27

Şenol Gürvit sgurvit@apc.com 11/27 sgurvit@apc.com 11/27 3 KGK Seçiminde Gözönüne Alõnmasõ Gereken Parametreler KGK gibi sistemlere yapõlan yatõrõmõn kullanõcõ açõsõndan edinilen yararõ "availability"dir. Yani KGK çõkõşõna bağlanacak yük

Detaylı

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Sõvõ/Gaz Yakõtlõ Özel Kazan Logano GE515 Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Norm ve Yönetmelikler tarafõndan

Detaylı

Doğalgaz. Doğalgaz ve Petrol Gazlarõ

Doğalgaz. Doğalgaz ve Petrol Gazlarõ Doğalgaz ve Sõvõlaştõrõlmõş Petrol Gazlarõ 1 Gaz Yakõtlar Gaz Halinde! Doğalgaz (doğal)! Havagazõ (fabrika)! Kokgazõ (fabrika) Sõvõlaştõrõlmõş Halde! Doğalgaz (doğal)! Propan (rafineri)! Bütan (rafineri)

Detaylı

ICS 91.040.10 TÜRK STANDARDI TS 6793/Nisan 1989 91.040.30 İÇİNDEKİLER

ICS 91.040.10 TÜRK STANDARDI TS 6793/Nisan 1989 91.040.30 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TARİF, KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TARİF... 1 0.2.1 - Teçhizat... 1 0. - KAPSAM... 1 1 - GENEL KURALLAR... 1 2 - YÜK DEĞERLERİ... 1 - DÜZGÜN YAYILI YÜKLERİN AZALTILMASI... 2

Detaylı

35 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz.

35 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz. 3. MALİYET YÖNETİMİ 35 3.1 GİRİŞ Bu bölüm, tüm proje evrelerinde tümleşik ve kapsamlõ bir maliyet yönetim sistemi yardõmõ ile, proje maliyetlerinin yönetilmesi, kontrol edilmesi ve izlenmesi hususunda

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER

YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER Yüksek Gerilim Güç Kesicileri - Doç. Dr. Özcan Kalenderli YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER Hazõrlayanlar: 040000304 Avşar Gürpõnar 040000325 Duygu Kaya 040000349 Lale Erdem 040000341 Ali

Detaylı

Teknik Özellikler. Genel veriler. Algõlama mesafesi s n 4 mm

Teknik Özellikler. Genel veriler. Algõlama mesafesi s n 4 mm 0102 Sipariş bilgileri Özellikler 4 mm bağlõ değil SIL 2'ye kadar IEC 'ye uygun olarak;61508 kullanõlabilir Aksesuarlar EXG-12 Sonlu hõzlõ montaj ayağõ BF 12 Montaj flanşõ, 12 mm Teknik Özellikler veriler

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002 Ön söz Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12390-1:2000 standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

T A S A R I M A G i R i Ş

T A S A R I M A G i R i Ş T A S A R I M A G i R i Ş Dr. Hasip Yeniova İÇİNDEKİLER 1.1. Giriş 1 1.2. Tasarõmda karşõlaşõlan kõsõtlamalar 1 1.3. Tasarõmõn amaçlarõ 3 1.4. Verilerin toplanmasõ 3 1.5. Tasarõm probleminin alternatif

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS 3816/Nisan 1983 İÇİNDEKİLER

ICS TÜRK STANDARDI TS 3816/Nisan 1983 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TANIM, KAPSAM, AMAÇ, UYGULAMA ALANI... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TANIM... 1 0.2.1 - Demir Listesi»... 1 0.3 - KAPSAM... 1 0.4 - AMAÇ... 1 0.5 - UYGULAMA ALANI... 1 1 - KURALLAR... 1

Detaylı

DERAYMAN OLAYLARININ MUHTELİF NEDENLERİ VE DERAYMAN RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

DERAYMAN OLAYLARININ MUHTELİF NEDENLERİ VE DERAYMAN RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER DERAYMAN OLAYLARININ MUHTELİF NEDENLERİ VE DERAYMAN RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER Aydõn Erel 1, Selim Dündar 2 SUMMARY Reasons of accidents that occur on railroads, which is the safest mode of

Detaylı

VAKUMLU KESİCİLER. Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Transformatör istasyonu

VAKUMLU KESİCİLER. Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Transformatör istasyonu 1.GİRİŞ VAKUMLU KESİCİLER Elektrik Enerjisi İletimi Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Enerji Santrali Transformatör istasyonu Transformatör

Detaylı

44 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz.

44 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz. 4. SÜRE YÖNETİMİ 44 4.1 GİRİŞ İnsanlarõ, ekipmanlarõ, araçlarõ ve parayõ projede en etkin biçimde kullanmak için, etkin çalõşan bir süre yönetim sistemine ihtiyaç vardõr. Doğru planlama, programlama ve

Detaylı

DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK

DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK Dursun Z. ŞEKER

Detaylı

HANGİ SERAMİK NEREYE DÖŞENİR?

HANGİ SERAMİK NEREYE DÖŞENİR? SERAMİK NEDİR? Seramik, en basit tarifiyle, çok yüksek sõcaklõkta pişirilmiş toprak demektir. Seramiğin tarihi, uygarlõk tarihi kadar eskidir. ilk seramiğin Milattan Önce 6000 yõlõnda Anadolu da üretildiği

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI. Making and Curing Concrete Test Specimens In the Field

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI. Making and Curing Concrete Test Specimens In the Field https://www.tse.org.tr/turkish/abone/kapak.asp?stdno=7774 Page 1 of 1 05.04.2004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3351 Nisan 1979 ICS 91.100.30 ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI

Detaylı

ICS 91.100.30 TÜRK STANDARDI TS EN 12504-1/Nisan 2002

ICS 91.100.30 TÜRK STANDARDI TS EN 12504-1/Nisan 2002 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12504-1 (2000) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 19 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1446/Mayõs 1998

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1446/Mayõs 1998 ÖNSÖZ Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca revizyonu yapõlmõş ve sonra, TSE Teknik Kurulu nun 25 Nisan 1995 tarihli toplantõsõnda kabul edilmiş, 19 Ocak 1996, 30 Aralõk

Detaylı

ISC 75.200 TÜRK STANDARDI TS 4943/Kasõm 1986

ISC 75.200 TÜRK STANDARDI TS 4943/Kasõm 1986 İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TARİF, KAPSAM... 1 0.1 - KONU...1 0.2 - TARİFLER...1 0.2.1 - Atmosferik Tank... 1 0.2.2 - Drenaj... 1 0.2.3 - Şedde... 1 0.3 - KAPSAM...1 1 - KURALLAR... 1 1.1 - TASARIM KURALLARI...1

Detaylı

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama Giriş Borsada kullanõlan elektronik alõm satõm sisteminde (VOBİS) tüm emirler hesap bazõnda girilmekte, dolayõsõyla işlemler hesap bazõnda gerçekleşmektedir. Buna paralel olarak teminatlandõrma da hesap

Detaylı

1950 lerde terk etmişlerdir. Bu günkü çözümler insanlarõ, insanlarõn hareketliliği ni hedef almaktadõr.

1950 lerde terk etmişlerdir. Bu günkü çözümler insanlarõ, insanlarõn hareketliliği ni hedef almaktadõr. KARAYOLU TRAFİK DÜZENLEMELERİ İLE YOLAĞI KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI Bugün dünyanõn gelişmiş ülkelerinde dahi trafik ve ulaşõm sorunu tam anlamõyla çözümlenememiştir. Özellikle 1960 lardan sonra

Detaylı

ÖZELLEŞTİRME MEVZUATININ TAŞINMAZ MÜLKİYETİ AÇISINDAN İRDELENMESİ

ÖZELLEŞTİRME MEVZUATININ TAŞINMAZ MÜLKİYETİ AÇISINDAN İRDELENMESİ (1997) - YOMRALIOĞLU, T. / UZUN, B., Özelleştirme Mevzuatõnõn Taşõnmaz Mülkiyeti Açõsõndan İrdelenmesi, İşletme ve Finans Dergisi, Sayõ:120,Ankara ÖZELLEŞTİRME MEVZUATININ TAŞINMAZ MÜLKİYETİ AÇISINDAN

Detaylı

Zeminlerde Statik ve Dinamik Yükler Altõnda Taşõma Gücü Anlayõşõ ve Hesabõ

Zeminlerde Statik ve Dinamik Yükler Altõnda Taşõma Gücü Anlayõşõ ve Hesabõ Zeminlerde Statik ve Dinamik Yükler Altõnda Taşõma Gücü Anlayõşõ ve Hesabõ Prof. Dr. S. Feyza ÇİNİCİOĞLU İstanbul Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü 1. Giriş Bir yapõ sistemi genel olarak iki kõsõmda

Detaylı

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ ARDA HAKAN ÖZGÜL TÜNEL KALIP TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN TOPLU KONUTTA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ Konut tiplerindeki (değişik yapõ tipleri) biçimsel çeşitlilik kullanõcõ

Detaylı

Çelik kapõ almanõn altõnda yatan sebep insanlarõn güvenlik ihtiyacõdõr.

Çelik kapõ almanõn altõnda yatan sebep insanlarõn güvenlik ihtiyacõdõr. Çel ka Çelik Kapõ Kullanõm ve Bakõm Kõlavuzu Sevgili Müşterilerimiz Çelik kapõ almanõn altõnda yatan sebep insanlarõn güvenlik ihtiyacõdõr. Çalka kapõlarõ ile, kendinizi güvende hissedersiniz. Çünkü, Çalka,

Detaylı

AKM 202. Akõşkanlar Mekaniği. Ders Notları. 7.Bölüm. Boyut Analizi ve Benzerlik. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi.

AKM 202. Akõşkanlar Mekaniği. Ders Notları. 7.Bölüm. Boyut Analizi ve Benzerlik. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi. AKM 0 Akõşkanlar Mekaniği Ders Notları 7.Bölüm Boyut Analizi ve Benzerlik İTÜ Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi Hazõrlayan Yrd. Doç. Dr. Şafak Nur Ertürk Oda No:47 Tel: () 85 638 e-posta: erturk@itu.edu.tr

Detaylı

E-Business ve B2B nin A B C si

E-Business ve B2B nin A B C si E-Business ve B2B nin A B C si Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com Öneri

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 12820/Mart 2002

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 12820/Mart 2002 Ön söz Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 22 Mart 2002 tarihli toplantõsõnda kabul edilerek yayõmõna karar verilmiştir. Bu standardõn

Detaylı

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN

Detaylı

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03 APC Smart-UPS RT Harici Akü Grubu SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe 990-1083A, 01/03 1: GÜVENLİK BİLGİLERİ American Power Conversion

Detaylı

İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU

İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU Doç. Dr. Mustafa S. KAÇALİN Kõrgõzistan Türkiye Manas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü İlgi tamlamasõ, iyelik tamlamasõ, ad tamlamasõ gibi

Detaylı

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU VE KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - KAPSAM... 1 1 - ANALİZ METOTLARI... 1 1.1 - GENEL ESASLAR... 1 1.2 - HAVADA SÜSPANSİYON DURUMUNDA BULUNAN MADDE MİKTARININ TAYİNİ (OPTİK YANSIMA

Detaylı

Elektronik Ticaret Bülteni Eylül 2007. Haberler. e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi

Elektronik Ticaret Bülteni Eylül 2007. Haberler. e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi Haberler e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi Brown Üniversitesi tarafõndan gerçekleştirilen ve 198 ülkedeki kamu sitelerinin değerlendirildiği araştõrma raporuna göre Türkiye, bu yõl 27.

Detaylı

UDK 693.2:691.41 TÜRK STANDARDI TS 2515/Nisan 1985 İÇİNDEKİLER

UDK 693.2:691.41 TÜRK STANDARDI TS 2515/Nisan 1985 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TANIM, KAPSAM, AMAÇ VE UYGULAMA ALANI... 1 0.1 - KONU... 1 0. 2 - TANIMLAR... 1 0.2.1 - Kerpiç Bloklar... 1 0.2.2 - Kerpiç Yapõ... 1 0.2.3 - Toprak Dam... 1 0.3 - KAPSAM... 1 0.4

Detaylı

YÜK TAŞIMACILIĞINDA TÜR TERCİHİ VE KARAR DEĞİŞKENLERİ

YÜK TAŞIMACILIĞINDA TÜR TERCİHİ VE KARAR DEĞİŞKENLERİ YÜK TAŞIMACILIĞINDA TÜR TERCİHİ VE KARAR DEĞİŞKENLERİ Sevil AY 1, Aydõn EREL 2 SUMMARY Facilitating economic growth and prosperity through efficient movement of goods is at the center of any comprehensive

Detaylı

BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ

BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ SÜKRÜKTÜR BAKIMINDAN İKİ YAPININ İNCELENMESİ HAZIRLAYAN ARDA HAKAN ÖZGÜL 1 BÖLÜM 1 1.1. SİSTEM Sistem, konuşma dilimizde değişik anlamlarda kullanõlmaktadõr. Fakat

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 10465 Kasım 1992 ICS 91.100.30 1. Baskı BETON DENEY METOTLARI- YAPI VE YAPI BİLEŞENLERİNDE SERTLEŞMİŞ BETONDAN NUMUNE ALINMASI VE BASINÇ MUKAVEMETİNİN TAYİNİ (TAHRİBATLI

Detaylı

DEN 318. Dalga Mekaniği. Ders Notlarõ. Dalga Mekaniğine Giriş. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi. Hazõrlayan. Yrd. Doç. Dr.

DEN 318. Dalga Mekaniği. Ders Notlarõ. Dalga Mekaniğine Giriş. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi. Hazõrlayan. Yrd. Doç. Dr. DEN 318 Dalga Mekaniği Ders Notlarõ 1. Bölüm Dalga Mekaniğine Giriş İTÜ Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi Hazõrlayan Yrd. Doç. Dr. Şafak Nur Ertürk Oda No:417 Tel: (212) 285 6382 e-posta: erturk@itu.edu.tr

Detaylı

ERP nin A B C si. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1. Hazõrlayan : Cengiz Pak. diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti.

ERP nin A B C si. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1. Hazõrlayan : Cengiz Pak. diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1 ERP nin A B C si Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti. Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com

Detaylı

81221- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. porselenden 81229- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. diğer.

81221- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. porselenden 81229- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. diğer. I. ÜRÜN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Sõhhi Tesisat ürünleri genellikle banyo ve mutfaklarda kullanõlan ve hijyenik yönüyle öne çõkan küvvet, lavabo, klozet, rezervuar, musluk gibi sürekli suyla temas halindeki

Detaylı

UDK 693.1/2 TÜRK STANDARDI TS 2510/Nisan 1977 351.785 İÇİNDEKİLER

UDK 693.1/2 TÜRK STANDARDI TS 2510/Nisan 1977 351.785 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TARİF, KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TARİFLER... 1 0.2.1 Kârgir Duvar... 1 0.2.2 - Harç... 1 0.2.3 - Yõğma Kârgir Yapõ... 1 0.2.4 - Yarõm Kârgir Yapõ... 1 0.2.5 - Duvar Taşlan...

Detaylı

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI Y.Doç.Dr. Tahsin YOMRALIOĞU Araş.Gör. Bayram UZUN Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü 61080 - Trabzon 1. GİRİŞ Kentin

Detaylı

KENTİÇİ OTOBÜS TAŞIMACILIĞINDA BİR MODEL ÖNERİSİ, SİMÜLASYON TEKNİĞİ İLE PERFORMANS DEĞERLEMESİ

KENTİÇİ OTOBÜS TAŞIMACILIĞINDA BİR MODEL ÖNERİSİ, SİMÜLASYON TEKNİĞİ İLE PERFORMANS DEĞERLEMESİ KENTİÇİ OTOBÜS TAŞIMACILIĞINDA BİR MODEL ÖNERİSİ, SİMÜLASYON TEKNİĞİ İLE PERFORMANS DEĞERLEMESİ Erdal Yõlmaz 1 SUMMARY One of the essential problems of a city is the problem of transportation and one basic

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 03. Hazõrlayan Kontrol Onay

Türk Akreditasyon Kurumu. LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 03. Hazõrlayan Kontrol Onay Doküman Adõ: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 03 5.2,5.3 03 5.2 ve 5.3 maddeleri değiştirildi 3, 4 02 5.2. Karşõlaştõrma Ölçümleri

Detaylı

POMPALARDA ÖMÜR BOYU MALİYET VE SİSTEM ETKİNLİĞİ

POMPALARDA ÖMÜR BOYU MALİYET VE SİSTEM ETKİNLİĞİ POMPLRD ÖMÜR OYU MLİYET VE SİSTEM ETKİNLİĞİ ora Nalbantoğlu larko Carrier Sanayi ve Ticaret.Ş. KIS ÖZET u gün kullanmakta olduğumuz enerji kaynaklarõnõ gelecekteki nesillerden ödünç aldõk. Gelecekteki

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI NA KAYITLI FİRMA KURULUŞLARINDA YABANCI ORTAK ve SERMAYE DURUMU 2007 OCAK - HAZİRAN

İSTANBUL TİCARET ODASI NA KAYITLI FİRMA KURULUŞLARINDA YABANCI ORTAK ve SERMAYE DURUMU 2007 OCAK - HAZİRAN İSTANBUL TİCARET ODASI NA KAYITLI FİRMA KURULUŞLARINDA YABANCI ve SERMAYE DURUMU 2007 OCAK - HAZİRAN Yabancõ sermaye yatõrõmlarõ için Hazine Müsteşarlõğõ ndan ön izin alma mecburiyetinin 2003 Haziran ayõnda

Detaylı

E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri

E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri Haluk Tanrõkulu haluk.tanrikulu@telekom.gov.tr Her yerde WEB Web sayfa sayõsõ dünyadaki insan sayõsõndan çoktur. Daha fazla band genişliği = Çok daha fazla disk Alanõ

Detaylı

Farklõ Tip Termal Kollektörler İçin Ekolojik Değerlendirme Analizi. Hans-Jörg Althaus, MSc, ETH, Ernst Schweizer AG, Hedingen

Farklõ Tip Termal Kollektörler İçin Ekolojik Değerlendirme Analizi. Hans-Jörg Althaus, MSc, ETH, Ernst Schweizer AG, Hedingen Farklõ Tip Termal Kollektörler İçin Ekolojik Değerlendirme Analizi Hans-Jörg Althaus, MSc, ETH, Ernst Schweizer AG, Hedingen Binalara entegre güneş kollektörlerinin üretim süreçleri ve malzemelerinin çevreye

Detaylı

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kurumsal Yatõrõmcõ Yöneticileri Derneği K u r u l u ş u : 1 9 9 9 www.kyd.org.tr info@kyd.org.tr KYD Aylõk Bülten Eylül 2003 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

EDM/st Ekim 2004. Minea Kombi

EDM/st Ekim 2004. Minea Kombi Minea Kombi ANA PARÇALAR ALAR- Hermetik Kombi 1. Bitermik õsõ eşanjörü 2. Ana yakõcõ 3. Ateşleme elektrodu 4. Alev hissetme elektrodu 5. Yüksek Y sõcakls caklõk k sõnõr s r termostat 6. az valfi 7. enleşme

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 1097-5 (1999) standardõ esas alõnarak, TSE Maden Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 17 Nisan 2001 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİNDE TEK DEĞİŞKENLİ OPTİMİZASYON PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇÖZÜMÜ

YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİNDE TEK DEĞİŞKENLİ OPTİMİZASYON PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇÖZÜMÜ YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİNDE TEK DEĞİŞKENLİ OPTİMİZASYON PROBLEMLERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇÖZÜMÜ Özcan KALENDERLİ 1 Alper GÜÇLÜ 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12350-6 (1999) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 17 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001 ÖN SÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12350 (1999) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 12 Nisan 2001 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Hizmetleri TRANSFORMATÖR Elektrik enerjisinin gerilim ve akım

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ENISo0 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 2025 Ekim 1983 ICS 27.060.30 Buhar kazanları işletme, muayene ve bakım genel kuralları General Rules for Operation Inspection and Maintenance of Steam Boilers

Detaylı

ACSM1. ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw)

ACSM1. ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) ACSM1 Donanõm Kõlavuzu ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) ACSM1 Sürücü Kõlavuzlarõ SÜRÜCÜ DONANIM KILAVUZU* ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) Donanõm Kõlavuzu 3AUA0000022083

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN 10221/Nisan

ICS TÜRK STANDARDI TS EN 10221/Nisan ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 10221:1995 standardõ esas alõnarak, TSE Metalurji Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 1996 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü... 4 Toz... 4 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ

BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ Taner AYDIN Özcan KALENDERLİ 2 2 İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, 34469 Maslak,

Detaylı

TURİST BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI VE PANORAMİK GÖRÜNTÜ İLE ENTEGRASYONU

TURİST BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI VE PANORAMİK GÖRÜNTÜ İLE ENTEGRASYONU Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ POSTER TURİST BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI VE PANORAMİK GÖRÜNTÜ İLE ENTEGRASYONU Özgün

Detaylı

Montaj ve Bakõm Kõlavuzu

Montaj ve Bakõm Kõlavuzu 630 4995 05/003 TR Yetkili Servis için Montaj ve Bakõm Kõlavuzu Boyler SU160/1 300/1 Montaj ve bakõm öncesi dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Avrupa Yönetmelikleri tarafõndan

Detaylı

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI I Gİ R İŞ Bilgi, geleneksel faktörlerin yanõ sõra üretimin en temel girdisi haline gelmiştir. Dünya ekonomisindeki küreselleşme ile bilgi ve iletişim teknolojilerindeki

Detaylı

Birbirine belli bir kuvvetle basan kontak parçaları birbirinden ya çok zor ayrılırlar ya da hiç ayrılmazlar ise kontaklar kaynak olmuşlardır denir.

Birbirine belli bir kuvvetle basan kontak parçaları birbirinden ya çok zor ayrılırlar ya da hiç ayrılmazlar ise kontaklar kaynak olmuşlardır denir. Birbirine belli bir kuvvetle basan kontak parçaları birbirinden ya çok zor ayrılırlar ya da hiç ayrılmazlar ise kontaklar kaynak olmuşlardır denir. 3 çeşit kaynak tipi vardır. Bunlar ; 1 Soğuk Kaynak 2

Detaylı

DPT Bünyesindeki Kurullar:

DPT Bünyesindeki Kurullar: DPT Bünyesindeki Kurullar: Yüksek Planlama Kurulu ve Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Mustafa Ateş Nisan 2001 Sayfada yer alan bilgiler Kurullar Sekreteryasõ Uzmanõ Mustafa Ateş in, 1999 yõlõnda Teşkilatça

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS 1511 ISO 2171/Ekim 2000

ICS TÜRK STANDARDI TS 1511 ISO 2171/Ekim 2000 ÖNSÖZ Bu standard, ISO tarafõndan kabul edilen ISO 2171 standardõ esas alõnarak, TSE Ziraat Hazõrlõk Grubu nca TS 1511 in revizyonu olarak hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 24 Ekim 2000 tarihli toplantõsõnda

Detaylı

DOĞU ANADOLU PROJESİ ANA PLANI

DOĞU ANADOLU PROJESİ ANA PLANI T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI DOĞU ANADOLU PROJESİ ANA PLANI YÖNETİCİ ÖZETİ RAPORU HAZIRLAYAN ORTAK GİRİŞİM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI DENEY NO: 2 DENEYİN ADI: ÖLÇÜ ALETLERİNİN HARKETLİ KISIMLARININ İNCELENMESİ, ELEKTROMANYETİK ÖLÇÜ

Detaylı

7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ

7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ 7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ 74 7.1 GİRİŞ Bu bölüm, iş güvenliği yönetiminin malsahibine sağladõğõ hizmetleri kapsamaktadõr. Proje yöneticisinin iş güvenliği ile ilgili hizmetlere yönelik yükümlülüğü, büyük

Detaylı

R10.06 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR

R10.06 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR R10.06 TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR Rev. 03 01-2006 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR...

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1445/Aralõk 1997

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1445/Aralõk 1997 ÖN SÖZ Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 1991 tarihli toplantõsõnda kabul edilmiş, 19 Ocak 1996 ve 30 Aralõk 1997 tarihli

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞLARI VE BİRLEŞTİRİLMİŞ SİNİRSEL BULANIK SİSTEMLER İLE ŞEHİRLERARASI YÜK TAŞIMASI TÜR SEÇİMİNİN MODELLENMESİ

YAPAY SİNİR AĞLARI VE BİRLEŞTİRİLMİŞ SİNİRSEL BULANIK SİSTEMLER İLE ŞEHİRLERARASI YÜK TAŞIMASI TÜR SEÇİMİNİN MODELLENMESİ YAPAY SİNİR AĞLARI VE BİRLEŞTİRİLMİŞ SİNİRSEL BULANIK SİSTEMLER İLE ŞEHİRLERARASI YÜK TAŞIMASI TÜR SEÇİMİNİN MODELLENMESİ Ahmet TORTUM 1, Nadir YAYLA 2, Mahir GÖKDAĞ 3 SUMMARY In this study, the mode choices

Detaylı

1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn yönetime katõlõmõ, serbest seçimler, partiler)

1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn yönetime katõlõmõ, serbest seçimler, partiler) Walter Bajohr 1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Düşünce özgürlüğü, basõn-yayõn özgürlüğü - Hukuk devleti (İnsan haklarõ, bağõmsõz yargõ) - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim Doküman Adõ: GÜVENLİK SÜREÇLERİ Doküman No.: P509 Revizyon No: 01 5 01 Bilgi İşlem Personelin Bilgilerin Gizliliği konusundaki taahhütlerine ilişkin paragraf eklendi. Sayfa No Rev. Revizyon Nedeni Yürürlük

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

APC Symmetra RM. Montaj Elkitabõ. 990-7811, Revize 1, 06/01

APC Symmetra RM. Montaj Elkitabõ. 990-7811, Revize 1, 06/01 APC Symmetra RM Montaj Elkitabõ Türkçe 990-7811, Revize 1, 06/01 İÇİNDEKİLER APC İrtibat Numaralarõ ve Destek İrtibat numaralarõ ve destek için http://www.apc.com/support adresindeki APC Web sitesini

Detaylı

Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri

Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri Özet Bulgular 09 Ekim 2002 TS/BAS/02-83 TÜSİAD tarafõndan hazõrlanan Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri

Detaylı

6302 2530 09/2002 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logamatic 4311/4312 Kumanda Panelleri. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6302 2530 09/2002 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logamatic 4311/4312 Kumanda Panelleri. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6302 2530 09/2002 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Logamatic 4311/4312 Kumanda Panelleri Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Önemli genel kullanõm tavsiyeleri Teknik cihazlar, sadece maksadõna

Detaylı

KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME

KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME Y.Doç.Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, Araş.Gör. Osman DEMİR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik -Mimarlõk Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü... 4 Toz... 4 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

Girdilerin en efektif şekilde kullanõlmasõ ve süreçlerin performansõnõn yükseltgenmesi,

Girdilerin en efektif şekilde kullanõlmasõ ve süreçlerin performansõnõn yükseltgenmesi, GENEL TANIM Hepimizin bildiği üzere Endüstri Mühendisliği, insan, makine, malzeme ve benzeri elemanlardan oluşan üretim ve hizmet sektöründeki bu bütünleşik sistemlerin incelenmesi, planlamasõ, örgütlenmesi,

Detaylı

DALGACIK TABANLI SENKRON GENERATÖR KORUMA ALGORİTMASI

DALGACIK TABANLI SENKRON GENERATÖR KORUMA ALGORİTMASI DALGACIK TABANLI SENKRON GENERATÖR KORUMA ALGORİTMASI Okan ÖZGÖNENEL 1 Güven ÖNBİLGİN 2 Erdinç ARISOY 3 1,2,3 Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Ondokuz Mayõs Üniversitesi, 55139,

Detaylı

ELEKTROMAGNETİK ALANLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ELEKTROMAGNETİK ALANLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ! FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTROMAGNETİK ALANLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Elk. Müh. Fõrat ÜNSAL Anabilim Dalõ: Elektrik Mühendisliği Programõ:

Detaylı

YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ

YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Cengiz Beşikci Mikroelektronik Bilgisayar Enformasyon Teknolojisi Telekomünikasyon Mikroelektronik Teknolojisi Yeni Kavramlar Yeni Malzemeler Küçültme Karõşõk Teknolojiler

Detaylı

UDK 624-012.45 TÜRK STANDARDI TS 6164/Aralõk 1988 İÇİNDEKİLER

UDK 624-012.45 TÜRK STANDARDI TS 6164/Aralõk 1988 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU,TARİF,KAPSAM,AMAÇ,UYGULAMA ALANI... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TARİFLER... 1 0.2.1 - Betonarme Avan Projeleri... 1 0.2.2 - Betonarme Tatbikat Projesi... 1 0.3 - KAPSAM... 1 0.4 - AMAÇ...

Detaylı

Otomatik Yük Ayırıcı

Otomatik Yük Ayırıcı Otomatik Yük Ayırıcı Teknik Özellikler: IEC standartlarına göre - E3 M2 Anma gerilimi (kv rms) 36 Anma akımı (A) 630 Anma kısa devre akım (ka) 12,5 Anma yalıtım düzeyi kv rms, 50Hz/1 dak. faz - toprak

Detaylı