SAĞLIKLI VE MUTLU BİR YAŞAM İÇİN YOGA VE PİLATES

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAĞLIKLI VE MUTLU BİR YAŞAM İÇİN YOGA VE PİLATES"

Transkript

1 SAĞLIKLI VE MUTLU BİR YAŞAM İÇİN YOGA VE PİLATES Hedef odaklı hareketler ve bilinçli nefes alma teknikleriyle daha dengeli olabilirsiniz. Peki, günlük hayatın yoğunluğunda da mümkün mü? Yoga ve pilates ile mümkün. İki spor türünden hangisine karar vereceğiniz aynı zamanda vücudunuzun ve ruhunuzun da destekleneceğine dair bir karardır. Peki, aralarındaki fark nedir? Her iki sporun avantajları ve aksesuarları hakkında detaylı bilgileri sizinle burada paylaşıyoruz. Bir sonraki durağımız: İç huzur. YOGA İLE İÇ DENGENİZİ BULUN Yoga nedir? Yoga trend bir spordan çok daha fazlası, neredeyse iki bin yıl önce Hindistan'da başlayan felsefi bir öğretidir. Fiziksel ve ruhsal antrenmanlar sayesinde kişinin özüne ulaşabilmesi hedeflenmektedir. Almanya'da özellikle Asanas diye bilinen ve 70li yıllardan beri uygulanan fiziksel antrenmanlar biliniyor ve tercih ediliyor.

2 EN YAYGIN YOGA TÜRLERİ Oluşumundan bu yana yoga kendini sürekli yenileyerek geliştirdi. Böylece geleneksel şekiller dışında günümüzde birçok modern varyasyonları da bulunuyor. Hepsinin ortak hedefi ise, vücut, ruh ve zihnin bir olması ve bu şekilde daha sağlıklı ve rahat bir yaşam sürdürmektir. Yoga türleri ve arasındaki farklılıkların neler olduğunu sizin için derledik. Yeni başlayanlar için de uygun: Hatha yogası Yogadan bahsedildiğinde çoğu kez kastedilen, antrenmanın fiziksel tarafıyla ilgili olan türlerinden biri olan Hatha yogasıdır.hafif fiziksel egzersizler, nefes çalışmaları ve meditasyonlar yardımıyla vücut ve zihnin dengeyi yakalaması amaçlanır. Bu yaygın olan yoga stili yeni başlayanlar ve yaştan insanlar için oldukça uygundur. Yeni başlayanların dikkatine: İlk başta bir yoga öğretmeninden yardım alın. Ancak bu şekilde egzersizleri gerçekten doğru ve etkili yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Sıra dışı: Kundali, Ashtanga ve diğerleri Biraz daha deneyimliyseniz veya farklı bir başlangıç yapmak istiyorsanız keşfedebileceğiniz birçok yoga stili bulunuyor. Dinamik power yogadan iki kişilik acro yogaya kadar birçok heyecanlı seçenekleriyle her talebe hitap eden yoga türü bulabilirsiniz. Sizin için de mutlaka uygun bir yoga türü vardır. Kundalini Yoga Kundalini yoga denince akla daha spiritüel yoga tarzı gelir. Akıcı hareket akımlarının nefes egzersizleriyle yoğunlaştığı bu yoga tarzında mutluluk duygularının yaşanması amaçlanır. Kundali yogasında esneme hareketleri birbirine adapte edilmiş uyumlu egzersizlerle gerçekleştirilir. Güçlü egzersiz hareketleri yoğun nefes egzersizleri, meditasyon ve şarkılarla desteklenir. Asthanga/ Power Yoga Asthanga yoganın diğer bir ismi power yogadır; çünkü bu dinamik yoga stili vücudu en çok zorlayan yoga türlerinden biridir. Klasik figürler çok daha hızlı ve belirli sıralamaya göre yapılır. Her bir egzersizde ise nefesler beş nefes uzunluğunca tutulur. Egzersizler iyi bir kondisyon gerektiriyor ve özellikle orta vücut kısmını güçlendiriyor. Yeni başlayanlar için bu stil çok uygun değildir.

3 Acro yoga Bu sıra dışı ve oldukça yeni olan yoga türü meditatif ve akrobatik vurguları birleştiren bir stildir. İki kişinin birlikte yaptığı bu egzersizlerde partnerlerden biri, diğer partnerden destek alarak egzersizlerin hafifliğini hisseder ve boşlukta adeta uçarak gerçekleştirir. Burada sadece vücut eğitilmez. Aynı zamanda birlikte çalışılan partnere karşı güven hissi ve gerektiğinde bırakabilme cesareti güçlendirilir. YOGANIN OLUMU ETKİLERİ Yoga ile beden ve zihni daha iyi anlamamızı sağlar; böylelikle sağlığımız üzerinde daha bilinçli etki yapabiliriz. Yoganın iç dengeyi güçlendirmenin yanısıra vücudumuza daha birçok olumlu etkisi vardır. Beden ve zihni güçlendirme Birçok spor türü sadece belirli vücut bölgelerini çalıştırırken yoga bütün vücudu ve zihni kapsayarak güçlendirir. Yoga ile üst üste yapılan hareket adımları ile kaslar güçlenir ve esner. Eklemler daha esnek olur ve organlar harekete geçirilir. Bunun dışında hormonlar yeniden bir denge içine girer. Çünkü bazı Asanaların, örneğin çocuk pozisyonu gibi, böbrek üstü bezleri üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Böbrek üstü bezleri ise kortizol denilen stres hormonunun üretiminden sorumludur. Daha iyi denge ve koordinasyon Yoga duruşları sayesinde tendonlar, kaslar ve eklemeler güçlendirilir. Birçok pozisyon aynı zamanda omurga ve karın kaslarını da güçlendirir; böylelikle denge için önemli olan tüm vücut ögeleri çalıştırılır. Ayrıca düzenli egzersizler ile koordinasyon yeteneği de eğitilmiş olur. Yoga ile yaşanan olumlu etkiler sadece antrenmanla sınırlı kalmaz; günlük hayatta da daha iyi bir vücut duruşuna sahip olunmasını sağlar. Meditatif etkisi Yoga stiline göre egzersizlerde meditasyonun önemi değişir. Beden ağırlıklı stillerde de meditatif etki ön plana çıkabilir. Çünkü belirli nefes egzersizleri ve genel olarak derin, düzenli nefes alıp vermek sadece beynimize ve tüm sinir sistemimize olumlu etki sağlamakla kalmaz, aynı zamanda meditatif etkisi de hissedilir. Bu şekilde nefes alıp vermeye daha çok yoğunlaşmayı ve arınmayı öğrenebiliriz.

4 Detoks etkisi Genel olarak yoga metabolizmayı hızlandırır ve vücudu yenileyici etkisi vardır. Bazı pozlar düzenli yapıldığında vücudun toksinlerden arınması kolaylaşır, özellikle timsah duruşu denilen üst bedeni çevirdiğiniz veya eğdiğiniz duruşlar detoks için son derece etkilidir. DOĞRU YOGA EKİPMANLARI Kendinizi tamamen yoga egzersizlerine verebilmeniz için rahat edebileceğiniz bir mekana ve doğru ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Sadece birkaç yoga aksesuarı ile beden duruşlarını ve meditasyonları rahatsız edilmeden ve yoğun olarak yaşayabilirsiniz. Tam oturan kıyafet Doğru yoga kıyafetinin öncelikle rahat oturması ve hareketlerinizi kısıtlamaması son derece önemlidir. Elastan oranlı pamuklu yoga pantolonları gayet uygundur çünkü yoğun hareketlerde bile pozisyonları rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yoga seanslarının bitişlerinde ise genelde rahatlama ve gevşeme egzersizleri yapılır. Beden uzun süre dinlenme pozisyonunda bekler. Bunun için pantolonların yanında uzun kollu tişört tercih etmeniz önerilir. Böylece vücut ısısını hızlıca kaybetmez.

5 Kaymaz mat İyi bir yoga matı antrenman esnasında kaymamalı ve denge çalışmalarında da size sağlam bir zemin sunmalıdır. Matın eklemlere destek sağlayacak esneklikte olması da önemi bir avantajdır. Dinlenme seanslarında üşümemeniz ve rahat etmeniz için tercih ettiğiniz yoga matının yalıtım özelliği ve yumuşak bir yüzeyi olmalıdır. Yoga derslerine matınızı yanınızda götürecekseniz, mat taşıma kemeri ve muhafaza çantanız olması size kolaylık sağlayacaktır. Meditasyon Meditatif egzersizler farklı pozisyonlarda yapılabilir. Örneğin bunlar diz oturuşu, bağdaş ve lotus oturuşudur. Meditasyon yastığı oturarak yapılan meditasyon egzersizlerinde dik duruş sağlamanızı kolaylaştıracaktır. Sırtınız gerilecek ve yükü hafifleyecek, siz de daha rahat nefes alıp verebileceksiniz.

6 - ÖNERİLER - YOGA UZMANI HANNAY FREY''DEN YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÖNERİLER Türkiye'de yoga ile ilgilenen insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Çocuk, yaşlı, hamile veya genç anneler, kadınlar ve erkekler, herkes kendisine uygun yoga pratiğini yapabilir. Yeni başlayanlar birbirinden farklı yoga seçeneği karşısında bir kafa karışıklığı yaşayabilir. Yeni başlayan birinin Anusara, Jivamukti, Ashtanga, Bikram, Forrest, Iyengar, Kundalini, Power veya Yin Yoga kelimelerinin ardında neler olduğunu bilmesini kim bekleyebilir? Doğru yoga kursunu bulmak Temel kural olarak yoga her zaman ve her yerde uygulanabilir. Ancak henüz yoga deneyimi olmayanların bir yoga stüdyosuna giderek başlangıç kurslarına katılmalarında yarar var. Böylece yoga öğretmeni egzersizlerin doğru uygulanması için yardımcı olabilir. Ayrıca başlangıç kurslarında Asanalar yani bedensel egzersizler yanında farklı nefes ve meditasyon teknikleri ve temel kurallar da öğreniliyor. Yeni başlayanlar için Hatha yogası son derece uygundur. Hatha yogada kendi başına bir yoga stili söz konusu olmayıp daha çok bedensel yogalar, yani Asanalar kastedilir. Hatha yoga kursları daha hafif ve zorlayıcı olmadığından yeni başlayanlar için oldukça uygun bir seçenektir. Mutlaka birçok farklı yoga stilini denemeye çalışın. Ancak bu şekilde sevdiğiniz ve rahat ettiğiniz yoga stilini keşfedebilirsiniz. Çevrenizde yoga yapanlardan da fikir alabilirsiniz. Belki iyi bir yoga öğretmeni veya yakınlarınızda bulunan bir yoga stüdyosu öneren çıkabilir.

7 Eğer yeni başlayanlar için özel bir yoga kursuna değil de açık kurslara, yani ilerlemiş ve deneyimlilerin katıldığı bir kursa gitmeyi düşünüyorsanız, başlamadan önce öğretmeninize yeni başlayan biri olduğunuzu söyleyin. Böylece size biraz daha fazla ilgi gösterme şansı olabilir veya farklı bir kursa gitmenizin sizin için daha faydalı olacağı yönünde fikir verebilir. Sonuçta önemli olan kendinizi rahat hissetmeniz ve ilk kursta havlu atmamanızdır! Gerekli ekipmanlar İlk başta çok fazla ekipmana gerek yok. Genelde egzersizlerde kaymaz bir yoga minderi yeterli olacaktır. Yoga kıyafetlerinizin rahat olması ve vücuda tam oturması tabii ki önemlidir. Yoga çıplak ayakla yapılan bir pratik olduğu için ayakkabılara ihtiyacınız olmayacaktır. Yoga minderi dışında yoğun olarak kullanılan diğer ekipmanlar yoga kemeri ve bloklarıdır. Yoga kemeri ile egzersizler daha kolay yapılabilir çünkü yeterince esnek olamadığınız durumlarda kollar ve bacaklar bu kemer ile 'uzatılabilir'. Kemer ile Asanaları daha da yoğunlaştırabilirsiniz. Yoga blokları ise dengeyi tutmanız gereken egzersizlerde kullanılır. Olumlu etkileri Yoganın beden ve zihin üzerinde sayısız olumlu etkileri insanların giderek daha çok yogaya yönelmesinde önemli bir etkendir. Yoganın olumlu etkilerini beden, zihin ve ruh üzerinde tam olarak yaşamak istiyorsanız düzenli olarak yoga yapmanız gerekir. Batı dünyasında yoga daha çok stres ile baş edebilmek için yapılıyor. Yoga sakinleştirir; konsantrasyonu artırır ve enerji vererek aynı zamanda öz güvenimizi ve kendimize olan inancımızı güçlendirir. Gerginlikleri, sırt ve baş ağrılarını azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli egzersizler bedenin daha esnek olmasını ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Kıyaslamamak bir sanattır Henüz yeni başlayan biri olarak büyük beklentilere girmeyin ve kendinize gerekli zamanı tanıyın. Yoga yaparken tamamen kendinize yoğunlaşın ve yanınızda bulunan diğer kişilerin neler yaptığına bakmayın. Kendinizi diğer yoga yapanlarla kıyaslamayın. Belki yanınızda bulunan yaşlı yoga komşunuz gençlik yıllarında profesyonel bir sporcuydu ve yıllardır yoga yapıyor. Açık yoga sınıflarına gittiğinizde böylesi durumlar yaşamanız daha olağan. Yeni başlayan biri olarak kendinizi oldukça fit olan yoga komşularınızla kıyaslarsanız baştan kaybedersiniz. Olaylara tamamen olumlu bakın ve yolunuzun yoga ile kesiştiği için mutlu olun. En önemlisi kendinize zaman tanıyın.

8 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ASANALAR Kedi Dört ayak üzerine gelin. Dizler kalça altında, eller omuzların altında ve omuz genişliğinde açık. Nefes verirken leğen kemiğinizi arkaya doğru düşürün ve sırtınızı yuvarlak yapın. Çenenizi hafifçe göğüs kemiğine doğru çekin. İnek Nefes alarak oturma kemiklerinizi öne doğru çıkarın, bel çukurunuzu hissedin ve göğsünüzü dışarıya çıkarın. Hafifçe yukarı doğru bakın. Kedi inek egzersizlerini 10 kere tekrarlayın ( 5 kere kedi, 5 kere inek). Bu egzersizler omurga kemiğinizi harekete geçirir ve boyun kaslarınızı gevşetir. Kaplan Dört ayak pozisyonunda kalın. Sol bacağı arkaya, sağ kolu öne alın. Bu pozisyonda 5 nefes süresi boyunca kalın. Bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız, sol dizi ve sağ dirseğinizi vücudunuzun altında birleştirin. Ardından kol ve bacaklarınızı tekrar uzatın. Tekrar dört ayak pozisyonuna geri dönün ve diğer tarafı çalıştırın. Yere bakan köpek Dört ayak pozisyonu alın. Nefes vererek ellere baskı verin, kolları uzatın ve kalçayı yukarı çekin. Omuzlar kulaklardan ileri doğru çekilir. Başlangıçta bacakları uzatmaya gerek yok, topuklar da yere dokunmak zorunda değil. Dizleri mümkün olduğunca kırın. Bacakların gergin olmasından daha önemlisi sırtınızın düz olmasıdır.

9 Kaplan 1 Bakışları yukarı çevirin ve sağ ayak ile bir adım ileri gidin ve sağ ayağınızı elleriniz arasına koyun. Kollarınızı kafanız üzerinden uzatın veya ellerinizi göğsünüzün önüne alarak dua pozisyonu alın (Namasté). Arka topuk yukarıda kalabilir. Baldır ve uyluk 90 derecelik bir açı oluştursun. Omuzları arkaya ve aşağı doğru çekin, bakışlarınız ileri veya tavana doğru yöneltin. Kaplan 2 Arka topuğu 90 derece kaldırın, kalçaları açın ve kolları yere paralel olarak uzatın. Ön diz dışarı doğru çekilir. Omuzlar aşağıda ve bakışlar ileri doğru. Diğer tarafa da aynı şekilde uygulayın. Hannah Frey hakkında: Ben Hannah Frey, web sitesini hayata geçirdim. Sağlık bilimleri uzmanı, yazar ve blogger olarak en büyük iki tutkum olan yazmak ve sağlık konularını birleştirdim. Ayrıca yoga öğretmenliği eğitimi aldım (200h AYA) ve şu sıralar eğitimimi ilerletmek için devam ediyorum (+300h AYA). Vinyasa Power yogaya olan ilgim birkaç yıl önce başladı. Günlük hayatın stresine ve masa başı çalışma hayatımı dengeleyecek bir şeyler ararken bu yoga stili ile tanıştım.

10 PİLATES İLE DAHA ÇOK GÜÇ, DAHA ÇOK ENERJİ! Pilates nedir? Pilates tüm bedeni çalıştıran sistematik bir antrenmandır. Yoga, dans ve Asya dövüş sporlarının birleşimidir. Pilatesin ortaya çıkması 19. yüzyılın sonlarına dayanır ve mucidi Joseph Hubert Pilates olarak bilinir. Kendisi bu antrenman metodunu önce 'Contrology' olarak tanımlamıştır. Çünkü pilateste zihin kasları kontrollü olarak harekete geçirir. Egzersizlerde dikkatler daha çok 'Powerhouse' üzerinde durur. Leğen kemiklerinden ve belden oluşan vücut merkezi bu şekilde adlandırılır. PİLATESİN OLUMLU ETKİLERİ Bakıldığında hafif görünen fakat oldukça etkili antrenmanlar ile pilates özellikle vücut merkezine bağlı kasları güçlendirir. Pilates egzersizleri ise daha çok vücut şekillendirme için de tercih edilen bir spor türüdür. Daha düzgün ve dik bir duruş, güçlendirilmiş sırt kasları ve gergin bir karın yanında öz güveni de arttırdığı sağladığı olumlu avantajlarındandır. Kaslarınızı mükemmelleştirir Pilates ile kaslar son derece yoğun bir şekilde güçlendirilir. Klasik kas ağırlıklı spor dallarına göre pilates ile daha derinlerde bulunan küçük kas grupları çalıştırılır. Böylece kaslarınızı içten güçlendirerek görünürde şişmiş kas oluşumu olmayacaktır. Bunun dışında eklemelere yüklenmeden daha hareketli olacaksınız. Enerji verir Düzenli antrenman sadece kas oluşumunu desteklemez, aynı zamanda kondisyonunuzu ve başarınızı da arttırır. Ayrıca kasların, sinirlerin, omurgaların ve disklerin daha iyi beslenmesini iyileştirir. Böylece kendinizi daha dinç ve enerjik hisseder, güne sağlıklı ve dik bir duruş ile başlayabilirsiniz. Hızlı başarı sonucu Pilates aynı zamanda farklı spor dallarının veya hareket şekillerinin çeşitli elementlerine de dayanır. Bu yüzden antrenman son derece etkili olur ve metabolizmayı hızlandırır. Bu da vücudun daha hızlı şekillenmesini ve görünür şekilde sıkılaşmasını sağlar. Vücut merkezinin sıkılaşması Düzenli fiziksel antrenman sayesinde fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Pilates sayesinde ise 'Powerhouse' bölgesine yoğunlaştığı için özellikle bel, karın, kalça ve basen bölgesindeki fazla kilolar çabucak gider ve bunların yerine kas oluşumu sağlanır.

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 12:15-12:45 12:15-12:45 H.I.I.T. Fit Core Workout Cardio Power Mix High Cardio Yoga Power HAT Aero Dance 17:00-17:35 16:15-17:00 16:50-17:30 Core Workout Yoga Power

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA Parmaklarınızın, vücudunuzun diğer tüm organlarını iyileştirme gücüne sahip olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu insan, yogayı lotus

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz.

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz. Kasları çalıştırmak ve sırt bölgesindeki ağrıları engellemek için Walkmaxx Yürüyüş ve Fitness Ayakkabıları Günümüzün büyük kısmında ayakkabı kullanırız. Peki, kullandığımız ayakkabıların kaslarımızı güçlendirmesi,

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor Beden Ruh ile Bulufluyor Düzenli bir flekilde Yoga Hareketleri (Asanalar) yapan bir insan sadece her bir kas n esnetip güçlendirmekle kalmaz ayn zamanda daha iyi uyur metabolizmas n gelifltirir ve ideal

Detaylı

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ BİLGİLER - LÜTFEN OKUYUNUZ.. Herhangi bir egzersiz proğramına başlamadan önce doktorunuza danışınız.doktorunuzu mevcut form seviyenizi değerlendirip

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Hasta bilgilendirme broşürü BEL EGZERSİZİ Omurga Hastalıklarında Tedavinin Bel Kemiği www.spineturk.org 1 EGZERSİZİN

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor?

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Arınma, Do a, Termal SPA www.natur-med.com.tr Natur-Med Davutlar-Kuşadası Natur-Med'de Konaklama Otel Süiti Bahçe Süiti Bahçe Odası Otel Odası Arınma, Do a, Termal SPA

Detaylı

Streslere karşı 7 etkin uygulama

Streslere karşı 7 etkin uygulama Streslere karşı 7 etkin uygulama Stres ve huzursuzluklarda, mide kazınmalarında korku ve kaygı durumlarında aşağıdaki uygulamalar size her zaman yardımcı olabilir: 1. Dikkati başka yere yönlendirmek Şarkı

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Emzirme Önerileri Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler nne sütü bizi bağımsız yaıyor Emzirme Dönemiİçin»Bir seyahat gazetecisi olarak Almanya da harika yerlere seyahat ediyorum. Aynı zamanda yurtdışındaki

Detaylı

Caffè Crema kapsülleri şimdi çok avantajlı 12 Ağustos ta www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda

Caffè Crema kapsülleri şimdi çok avantajlı 12 Ağustos ta www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda Caffè Crema kapsülleri şimdi çok avantajlı 12 Ağustos ta www.tchibo.com.tr de ve tüm Tchibo larda Her hafta yeni bir dünya keşfedin. Bu hafta: İç Dengenizi Yoga ile Keşfedin. 4 Kutu Kapsül Kahve 39,80

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE KAYGIMIZI YENİYORUZ REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE SEMİNER SÜRECİNDE Kaygı nedir? 1 Sınav kaygısı nedir? 2 3 Nasıl oluşur? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? 4 5 Kaygıyla baş etme yolları nelerdir? Sınav

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar)

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar) SALI : 04.07.2017 Antr. 5 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax)130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet 1-Her iki yöne(10

Detaylı

Lilay Koradan

Lilay Koradan Tai Chi, ruhun ve bedenin disipline edilmesini hedefleyen bir Uzakdoğu Yaşam sanatıdır. Çin'de uygulanan 300 dövüş sanatı ile Hindistan'daki yoga ve meditasyon çalışmalarının karması olarak bilinen Tai

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU Sevgili Öğrenciler, Bir sınava hazırlık sürecinde bilmemiz ve uygulamamız gereken ayrıntıların yer aldığı bu kitapçığın bizler için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Okulda

Detaylı

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ 1- SHAVASANA CESET DURUŞU : Sırt üstü yere uzanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı yana doğru açın ve avuç içlerinizi gökyüzüne çevirin. Tüm bedeni gevşetin ve

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

FAIRMONT LIFESTYLE ÜYELİKLERİ, misafirlerimizin günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş bir seçki sunuyor. Bir FAIRMONT QUASAR

FAIRMONT LIFESTYLE ÜYELİKLERİ, misafirlerimizin günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş bir seçki sunuyor. Bir FAIRMONT QUASAR FAIRMONT LIFESTYLE ÜYELİKLERİ, misafirlerimizin günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş bir seçki sunuyor. Bir FAIRMONT QUASAR İSTANBUL üyesi olmanızı sağlayan Lifestyle üyeliği, son

Detaylı

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Emzirme Önerileri Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Anne sütü bizi bağımsız yaıyor»bir seyahat gazetecisi olarak Almanya da harika yerlere seyahat ediyorum. Aynı zamanda yurtdışındaki enteresan gezi

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ EGZERSİZ ve SAĞLIKLI YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ AZİM Yüksek kalori ile başlanılan diyet programlarında ilk dönemde kilo

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2017-2018 ESNEKLİK GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ DÜZENLEYEN :Öğrt.Grv. ÇINAR YAZICI ÇEVİRİ : KÜBRA ÖZYURT EKLEM HAREKET YÖNLERİ EKLEM HAREKET YÖNLERİ Theoretical

Detaylı

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON FİTNESS Fitness kelime anlamı olarak "Sağlıklı ve formda olmak"dır. Bir çok egzersize dayalı bir spordur. Fitness diğer bütün sporlardan farklı olarak temelde kasların

Detaylı

KEMİK ERİMESİ ve OSTEOPOROZİS

KEMİK ERİMESİ ve OSTEOPOROZİS KEMİK ERİMESİ ve OSTEOPOROZİS Osteoporoz, kemik kütlesi ve yoğunluğunun kaybı ile giden ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle hiçbir semptom hatta ağrı oluşmadan ilerler ve ilk belirti kırılmış bir kemik

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat Uneo Koleksiyonu Tasarım Martin Ballendat Ağırlığınıza otomatik uyum sağlayan en iyi performans koltuklarından biri. Uneo, ağırlığınıza uyum sağlamanın yanı sıra vücut ölçülerinize göre ayarlayabileceğiniz,

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-1 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Süper Beyin Yogası "Süper Beyin Yoga"sı beyne enerji

Detaylı

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14 FAALİYET ALANLARIMIZ Çocuk Oyun Grubu 3-7 Açık Alan Spor Aletleri 8-13 Oturma Bankları 15 Kameriye ve Piknik Masaları 14 Çocuk Oyun Elemanları 17 Çöp Kovaları 16 Özel İmalatlar 18-19 2 ÇOCUK OYUN GRUBU

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın!

Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın! Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın! Fiziksel Aktivitenin Önemi Dünya Sağlık Örgütü nün (DSÖ) son raporlarına göre fiziksel aktivite azlığı veya hareketsizlik birçok ülkede hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışma Ergonomisi / Sağlık ve Güvenlik Önlemleri l 1 2 3 4 5 ÇALIŞMA ORTAMI BOYUTLARI (Oates, Evans and Hedge, Computers in Schools, 14,55-63,, 1998 BOYUTLAR ÖNERİLEN GÖZLENEN KLAVYE

Detaylı

YOGA TIME. Every Wednesday and Sunday

YOGA TIME. Every Wednesday and Sunday YOGA TIME Every Wednesday and Sunday Dikkat Yoga asanaları mide boşken uygulanmalıdır. Tüm duruşları uygulamak, ortalama 25-30 dakikanızı alacak ancak bu çalışma fiziksel beden ve enerji bedeniniz için

Detaylı

Ofiste sağlığınızı korumak için

Ofiste sağlığınızı korumak için Ofiste sağlığınızı korumak için dakika yeterli! Take 5 ı çalışma alanlarında sağlık anlayışımızdan yola çıkarak; uzun süreli oturmanın sebep olduğu sağlık sorunlarını en aza indirmek, molalarınızı daha

Detaylı

HACAMAT SEANSLARI KAFA 1 KUPA 15 TL. VÜCUT 1 KUPA 10 TL. SÜLÜK 10 TL. HACAMAT BÖLGELERİ HACAMATTAN ÖNCE HACAMATTAN SONRA FİYAT HEDİYELER

HACAMAT SEANSLARI KAFA 1 KUPA 15 TL. VÜCUT 1 KUPA 10 TL. SÜLÜK 10 TL. HACAMAT BÖLGELERİ HACAMATTAN ÖNCE HACAMATTAN SONRA FİYAT HEDİYELER HACAMAT SEANSLARI HACAMAT BÖLGELERİ FİYAT KAFA 1 KUPA 15 TL. VÜCUT 1 KUPA 10 TL. SÜLÜK 10 TL. HEDİYEDİR. BEL FITIĞI TEDAVİSİ 4 TARAMA - 3 MERKEZİ T12 L1 Seviyelerinden başlayarak L5 S1, her iki kalça üstü

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri İşbir Yatak, yaptığı AR-GE çalışmaları sonrasında sektörde bir devrim niteliğinde olan viskoelastik malzemeyi üretti.

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalarda oluşabilecek

Detaylı

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1

TurkTorrent.biz Ailesi Tarafından Hazırlanmıştır AtomCmyLMz 1 Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları Basit Kıvrımlar Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

3 Gecelik Konaklamalı Programlar. 3 Gecelik Konaklamalı Programlar

3 Gecelik Konaklamalı Programlar. 3 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM? 1 BU BROŞÜRDE HAREKETLİLİK DURUMUNUZ NE OLURSA OLSUN ZORLANMADAN YAPABİLECEĞİNİZ, ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞAN, UYGULAMASI KOLAY VE ETKİLİ BİR KUVVET EGZERSİZİ PROGRAMI YER ALMAKTADIR. NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete: 23 Aralık 2003-25325 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı

Detaylı

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz?

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Aile, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde,toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli

Detaylı

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi TEMPUR-MED Ürününün Sağladıkları Optimum basınç azaltımı Yüksek konfor Yüksek hijyen Kullanım kolaylığı Geniş uygulama alanı Minimum

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ ERGONOMİNİN TANIMI: Ergo: İş Nomos: Bilim (Yasalar) Ergonomi: İşbilimi(Yunanca) Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek

Detaylı

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme SALI: 01.08.2017 Antr. * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe *Kuvvet Çalışmaları Dairesel Çalışma 2

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI X b) Operatör: Esas işi ekranlı araçlarla çalışmak olan ve normal çalışmasının önemli bir bölümünde ekranlı araç kullanan kişiyi, c) Çalışma merkezi: Operatörün/çalışanın oturduğu sandalye, ekranlı aracın

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

BEDENİNİZİN RİTİMİNİ KEŞFEDİN!

BEDENİNİZİN RİTİMİNİ KEŞFEDİN! www.meditativedance.com Sinan Temizalp Burak Ünerman Topraklarımıza ait tek özgün Beden ve Zihin Gelişimi Programı Meditatif Dans 14 senedir eğitimlerine aralıksız devam ediyor. Doğu Batı Sentezi eşsiz

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

BOYUN VE BEL FITIKLARI

BOYUN VE BEL FITIKLARI BOYUN VE BEL FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Yeni Egzersiz Gyrotonic ile 3 Boyutlu Hareketlerle Akıcı ve Ritmik Bir Beden

Yeni Egzersiz Gyrotonic ile 3 Boyutlu Hareketlerle Akıcı ve Ritmik Bir Beden Yeni Egzersiz Gyrotonic ile 3 Boyutlu Hareketlerle Akıcı ve Ritmik Bir Beden Pilates FNB de çalışılmaya başlanan yeni egzersiz metodu Gyrotonic, Macar asıllı balet Juliu Horvath tarafından geliştirildi.

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları

Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları 2013 Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları Meditasyon - Hint Kınası - Hint Müziği - Hint Dansı Sahaja Yoga, her insanın içinde var olan pozitif potansiyeli açığa çıkarmayı hedef alan, iç huzur ve denge sağlayan,

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İSTANBUL İLİ ÇEKMECE BÖLGESİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GEBE EĞİTİM SINIFLARI

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak

Detaylı

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Hande and Ian Przybylinski Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Stres hayatın bir parçası. Herkes,

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. Amaç Her katılımcı, ekranlı araçlarla çalışmada uyulması gereken İSG kuralları ve ilgili yönetmelik hakkında bilgi sahibi olacak. İçerik Ekranlı Araçlarla

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

KURUMSAL ENERJİ YÜKSELTME SEMİNERLERİ ÇALIŞAN VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA PROGRAMLARI

KURUMSAL ENERJİ YÜKSELTME SEMİNERLERİ ÇALIŞAN VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA PROGRAMLARI KURUMSAL ENERJİ YÜKSELTME SEMİNERLERİ ÇALIŞAN VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA PROGRAMLARI KEY, kurum çalışanlarının fiziksel, mental ve ruhsal açıdan olabilecekleri en iyi noktaya gelmelerini sağlayan, bireyin enerjisini

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

SP-5500 Manyetik Bisiklet KULLANMA KILAVUZU

SP-5500 Manyetik Bisiklet KULLANMA KILAVUZU SP-5500 Manyetik Bisiklet KULLANMA KILAVUZU ÖNEMLİ! Lütfen bu ürünü kullanmadan once bütün talimatları dikkatlice okuyunuz. Bu kitapçığı daha sonraki referanslar için muhafaza ediniz. Bu ürünün özellikleri

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04.

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 4 Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hususlar Madde 5 İşverenin

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ. Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ. Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GEDİK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ Konu: ESNEKLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Ders Adı: Fiziksel Uygunluk Öğretim Görevlisi: KAMİL ÖZER Grup Üyesi Adları: Yağmur

Detaylı