DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği. SICAKLIK FARKLARI NEDENİ İLE HAT ÇERÇEVESİNİN İNCELENMESİ, RAY GENLEŞMESİ ve RAY ARALIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği. SICAKLIK FARKLARI NEDENİ İLE HAT ÇERÇEVESİNİN İNCELENMESİ, RAY GENLEŞMESİ ve RAY ARALIĞI"

Transkript

1 DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği SICAKLIK ARKLARI NEDENİ İLE HAT ÇERÇEVESİNİN İNCELENMESİ, RAY GENLEŞMESİ ve RAY ARALIĞI

2 1. GİRİŞ Ha döşenirken ( poz ), var olan sıcaklığa göre, ray genleşmesi söz konusu olacakır. Bununla beraber, bu genleşme serbes durumda olan bir çeliğin genleşmesi gibi olamayacakır. Buna neden olan iki hususan bahsedebiliriz. Raylar, belli aralıklarda haa bulunan raverslere bağlanılıdır. Ray birleşirme yerlerinde ( conalı sisem ) her iki ray uçlarında cebire demirleri kullanılır ve bu cebire demirleri bulonlarla, ( cıvaalarla ) raya bağlanılır. Demiryollarında raylar, conalı (kısa raylar) ve uzun kaynaklı (sürekli kaynaklı) raylar olmak üzere ikiye ayrılır. Conalı raylar kısa uzunlukaki rayların birleşirilmesiyle oluşurken, Uzun kaynaklı raylar ise conaların kaldırılarak rayların kaynaklanmasıyla oluşurlar.. KISA RAYLAR (CONTALI RAYLAR) Kısa raylar (Conalı raylar) kısa uzunlukaki rayların cebire demiri ve bulonlarla bağlanmasıyla oluşurlar. Aşağıdaki şekilde conalı raylar ve bağlanı elemanları göserilmişir. Genleşme aralığı Bağlanı bulonu Cebire demiri Şekil 1. Conalı raylar Cebire demirleri, eklemlenecek olan rayların ( birbirine bağlanacak olan rayların ) gövdelerine her iki yandan bulonlarla bağlanır. Aşağıdaki şekilde bu uygulamayı daha ne görebilirsiniz.

3 Genleşme Aralığı d Şekil: Cebire Demiri Uygulaması.1 Genleşme conası Özellikle yaz dönemlerinde aran sıcaklıkla birlike raylarda genleşme meydana gelir. Conalı raylarda sıcaklıkan dolayı meydana gelen ermal kuvvelere ( ısıl gerilmelere ), cona bölgesindeki cebire demiri ve bağlanı bulonları karşı yönde bir direnç göserirler. Ancak bu direnç yeersiz olup raylar boyuna yönde bir uzama yaparlar. Rayın ermal kuvveler ekisinde uzamasından dolayı, iki ray arasında bir boşluk bırakılır. İki ray arasındaki bu boşluğa genleşme aralığı (dilaasyon payı) adı verilir. Rayın genleşmesine eki edecek sıcaklık farkı ( ); haın döşendiği ( yani pozun yapıldığı) bölgeye ai meeorolojik verilerden elde edilen en yüksek ve en düşük sıcaklık derecelerine ai aralığın, yarısı olarak alınır. En yüksek sıcaklık 1 o C ve en düşük sıcaklık a ( - ) o C derece olarak alınırsa, genleşme ekisi oluşuracak sıcaklık farkı da, burada, 1 bağınısı ile bulunabilir. : Sıcaklık aralığının oralaması 1: En yüksek sıcaklık : En düşük sıcaklık ır.

4 Haın döşeneceği en uygun sıcaklık ise şu bağını ile bulunur. o: En uygun ray serim sıcaklığı o 1 Örnek: Ray serimi yapılacak olan bir bölgenin meeorolojiden alınan verilerinde, en yüksek hava sıcaklığının 60 o C ve en düşük hava sıcaklığının ise -10 o C olduğu sapanmışır. En uygun ray serim sıcaklığını hesaplayınız. o 60 ( 10) ( 10) 5 o C Şaye sıfırın alında bir değer olmasa da, örneğin (-10) yerine (+ 10 ) olsa idi; Bu durumda, En uygun poz ( ha döşeme ) sıcaklığı o 1 60 ( 10) 5 olacağından, o C olacakı Genleşme aralığının hesaplanması Birleşirilecek rayların uzunlukları l, ve her birinin oluşurduğu çerçevedeki ravers sayısını n olarak alalım. Rayda, boyuna deplasmana karşı raverslere ouran yerlerdeki bağlanılarından öürü oluşan engelleyici direnim kuvvelerini T1 ( kg ) olarak göserelim. Bu kuvve, bağlanı biçimine, raversin ürüne, sele kullanılıp kullanılmamasına göre değişecekir. T1 kuvveine ekiyen bir diğer eken, raversin alındaki balasın iyi sıkışmış durumda bulunup bulunmamasıdır. Yapılan deneyler sonucunda, iyi sıkışırılmış balas söz konusu ise T1 kuvveinin 450 kg, aksi durumda ise 50 kg alınması önerilmekedir. ( Yani bu kadarlık bir kuvvei karşılayabilmekedir. ) Cona yerlerinde raya ekiyen direnim kuvveini C ile göserirsek, bu kuvve eklenme yerlerindeki bağlanılarda cebire demirinde bulunan bulon sayısına bağlı olarak değişecekir.

5 Cebire demiri raya 4 bulonla bağlanmışsa C = 5000kg, 6 bulonla bağlanmışsa C= 38000kg olarak alınabilir. Yani bu değerdeki bir kuvvee dayanabilir. Bu C kuvvei genel anlamda cebire bulonlarının makaslamaya karşı direnimleri ile, cebire demirlerinin içe ve dışa ray gövdesine sürünmesi neicesinde oluşur. O ( ray orası ) C L 1.Travers ( T1 ).Travers ( *T1 ) A 1,, 3... n.-1.travers ( (n-1)*t1 ) n.travers ( n*t1 ) a: ravers aralığı B Ray L A L B Ray L O L L ' n T C c ( ) n n* T Şekil. Conalı raylarda ermal kuvvelerin ekisi Şimdi bu şeklimizi inceleyelim. Şekilde de görebileceğiniz gibi ek parçalı ray uzunluğumuzu l olarak aldık. Ve rayımızın am orasından da O-O eksenini geçirdik. Bu O-O ekseninin geçiği ray ora nokasında herhangi bir genleşme olmamakadır. Dolayısı ile bu ora nokanın yanal deplasmanı sıfırdır. A-C cona yerinde ( bu nokada iki ray cebire demiri ile birbirine bağlanmışır ) iki ray arasında yanal genleşmeye imkan verecek şekilde l kadarlık bir boşluk ( ray aralığı ) bırakalım. Bu boşluk boyunca O-A ray parçası l kadar yer değişirirken, C uçlu rayda yine aynı mikarda yer değişirme yapacakır. Tabi burada O-A ray parçası için söylediğimiz her şey, O-B = l parçası için de geçerli olacakır. Her raverse eki eden kuvve T1 kadar olduğuna göre, A dan O ya doğru her ravers bağlanı yerinde raya gelecek olan kuvve T1 kadar aracakır.

6 Birinci ravers e T1,. raverse ( *T1 ), 3. Traverse ( 3*T1 ), ve devamla ararak n-1. Traverse ( n-1)*t1 ve nihayeinde n. raverse ( yani rayın am orasındaki rayda- ki en fazla gerilme burada olmakadır-ama deplasman yine de sıfır ) n*t1 büyüklüğünde kuvveler oluşacakır. Cona yerinde raya ekiyen C kuvvei ise, ray boyunca değişmeyecekir. Ray en kesiini : cm, olarak göserirsek, C den dolayı raylarda oluşacak gerilmeler, l boyunca sabi kaldıkları için, değerinde olurken, C/ Travers bağlanısında oluşan ray gerilmeleri ise 1. Traverse ( A nın yanındaki ), ( ) 1 T 1 ikinci raverse, ( ) * ( ) 1 T * 1 n. raverse ise, olmuş olacakır. ( ) n n* ( ) 1 T n* 1 l yarı ray uzunluğuna ai bu gerilme değişikliklerini yukarıdaki şekilde de görebiliriz. O halde, O-A= l uzunluğundaki yarı rayda oluşan oplam direnim kuvvelerinin oluşuracağı gerilme ; olarak elde edilmiş olur. C ( n * T 1 ) c n ( ) 1 Burada, C ve T1 : kg, : kg/cm biriminde olacakır. l boyundaki rayda direnim kuvvelerinin engel oluşurduğu : o C ısı farkından öürü meydana gelen gerilme ( ), ray çeliğinin elasiklik kasayısı E ( kg / cm ), ve ısı genleşme kasayısı α : (1/ o C ) olarak göserilirse, ( ) E * * olacakır.

7 ( ) Buradaki, ifade edildiği gibi sıcaklık farkından dolayı raylarda meydana gelen ermal kuvvelerin sebep olduğu gerilmedir. Rayda oluşan fark gerilme ise, n ( ) c ( ) 1 ` olacakır. Raydaki deplasmanı oluşuracak olan gerilme, bu fark gerilmesi olduğuna göre, l boyundaki rayın deplasmanı; l ` * l E Olarak hesap edilmiş olur. Burada l ve l: cm cinsindendir. Günümüzde raylar kaynaklanarak, daha uzun boylarda kullanılabilmekedirler. Örnek: l =19 m ( dikka edelim bu uzunluk rayın gerçek uzunluğu )uzunluğundaki raylarla oluşurulan demiryolu üs yapısında ravers aralığı a=6 cm dir. Diğer verilenlerin de yardımı ile, cona yerlerinde bırakılması gereken genleşme aralığını bulunuz. Verilenler: T1 = 300 kg C=5 on = 63cm = o 40 E=.1*10 6 kg/cm α = 11.5*10-6 1/ o C Ha çerçevesinde ray uç nokalarına en yakın konumda bulunan raverslerin eksenlerinin ray uçlarına uzaklıkları 30cm alınacakır. [ Elasisie modülü, malzemenin kuvve alında elasik şekil değişiirmesinin ölçüsüdür. Tanımı gereği Birim kesi alanına sahip bir malzemede (genellikle 1 mm) birim boyu bir ka arırmak için (örneğin 1m lik eli m yapmak için) uygulanması gerekli kuvvei göserir. Kimi kaynaklarda Young modülü olarak da geçer] [ Boyca Genleşme kasayısı, Kaı bir maddenin sıcaklığının 1ºC yükselilmesiyle birim boyundaki uzama mikarına denir.] Çözüm: l=19m uzunluğundaki rayda n sayıda ravers olduğunu kabul edersek, n-1 sayıda ravers aralığı söz konusu olacakır. Ray uç nokalarının, en yakınlarında bulunan ilk raverslerin eksenlerine olan uzaklıklarına dersek,

8 ( n-1)*6 + = Ray boyu = 1900 cm Sorumuzda ray uç nokaları ile, ilk ravers eksen haı arasındaki mesafe verildiğine göre, = 30 cm olarak n 1 30 n 31 n 31 olacakır. Rayımızdaki oplam direnim kuvvelerinden dolayı oluşacak olan gerilme, C n ( * T1 ) ( * ) kg / cm Isıl farkan dolayı genleşmeye çalışan rayımızda, bu genleşmeye bağlı olarak oluşacak gerilme; ( ) E * * ( ) (.1* 10 6 ( ) kg / )* ( 11.5 * 10 6 )* 40 cm Oluşacak fark gerilme: ( Çekme gerilmesi ile direnim gerilmesi arasındaki fark ) ` ( ) ` 53.7kg / cm Bu demekir ki, ısıl fark dolayısı ile oluşan gerilmeye, her ne kadar raverse bağlı olan raylar burda oluşacak direnimle karşı koymaya çalışsa da, bu direnim kuvvei yeerli olmamaka ve rayımız cm de 53.7 kg lık bir genleşme gerilmesi ile uzaılmaya çalışılmakadır. Peki bu gerilme rayımızı ne kadar uzaabilecekir. Deplasman ek yönde ne kadar olacakır. Şimdide bunu bulalım.

9 * ` * l l E.1* 10 6 l 0.4cm Bu deplasman rayımızın ek bir ucuna ai deplasman olduğuna göre, aynı deplasman diğer ucunda da oluşacakır. O halde rayımız oplamda * l kadar uzamış olacakır. O halde, * l * cm 4.8mm Belli bir emniye payı da düşünülerek, cona yerinde iki ray arasında bundan biraz daha fazla aralık bırakılır. Örnek: En yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri 1 = +50 o C ve = - 0 o C olan bir bölgedeki ha döşenmesi planında belirli uzunlukaki raylardan oluşan her bir ha çerçevesinde n=3 ade ravers kullanımı esas alınmışır. Raya cebire bağlanısı ile ekiyen kuvve ( C ) ile rayın orasındaki raversen raya ekiyen kuvve C=6*Tn bağınısının varlığı ve ray genleşme kuvveinin S = C+4300 olduğu bilinmekedir. Diğer verilenler yardımı ile, ray uçları arasında bırakılması gereken en küçük aralığın ne olması gerekiğini hesaplayınız. Verilenler: Çözüm: a=60 cm E =.10 6 kg/cm 1* / o C =70 cm Ray ucu ile ilk ravers ekseni arasındaki mesafe 0 cm. Çerçevenin am orasına bir ravers yerleşirilmesi koşulu ile; l = ( n-1 )*a + bağınısı yardımı ile, l = (3-1 )*60 + *0 l =1360cm l =13.60m Oluşan sıcaklık farkını bulursak;

10 50 ( 0) 35 o C Rayın genleşmesine sebep olan kuvve ( gerilme ) S C 4300 olarak bağınıda verilmişi. Bu kuvvei ayrıca şu formülden de bulabiliriz. S E * * * o halde, S E * * * S ( * 10 6 S 58800kg )* ( 1* 10 6 )* 35* 70 S C C 4300 C 34500kg Demekki cona yerinde raya ekiyen kuvveimiz kg dır. Tn C kg 6 Traverslerimize eki eden kuvveleri, bu n. raverse ekiyen kuvvvein (yani rayın am orasında raverse ekiyen kuvvei ) yarısı olarak alırsak ; T Tn Dolayısı ile l=6.80 m uzunluğunda rayımıza bağlanan her bir raversimize bu direnim kuvvei ekiyor demiş olduk böylece. Gerilmeler üzerinden değil de, ekiyen kuvveler üzerinden oluşacak deplasmanımızı bulmak isersek, bu durumda ` * l l bağınısı yerine, E * S ( C T ) l * l E * bağınısını kullanmamız gerekir. olarak elde edilmiş oldu. l.08mm * S ( C T ) l * l E * * ( l * ( ) ( * 10 6 )* 70

11 Örnek: Ray seriminin o C yapıldığı bir bölgede yazın ray sıcaklığının 63 o C ulaşığı belirlenmişir. 36 m uzunluğunda raylardan oluşan demiryolu üsyapısında; ravers aralığı 6cm, ravers direnimi 300kg, cona direnimi 0000 kg, ray enkesi alanı 63cm, elasisie modülü.1x10 6 kg/cm, ısıl genleşme modülü 11.5x10-6 1/ o C, ray uç nokası uzunluğunun 30cm olması durumunda genleşme conası aralığını hesaplayınız. λ a L Travers sayısının hesaplanması: L-xλ= *30= 3540 cm (n-1)xa= 3540, (n-1)x6= 3540, n= 58.1 (Toplam ravers sayısı) Hesaplamalarda simeri çalışıldığından: n=58.1/= 9.08 ravers alınır. Gerilmelerin hesaplanması: C c = kg/cm n T '. = 69.3 kg/cm E.. = kg/cm s ') = kg/cm s ( c Cona aralığının hesaplanması:.l L =0.5 cm E İki ray arasındaki mesafe: xl=1.03 cm

12 3. UZUN KAYNAKLI RAYLAR Uzun kaynaklı raylar, conaların kaldırılarak ray birleşim yerlerinin kaynaklanarak, rayların sürekli hale geirilmesiyle oluşurlar. Uzun kaynaklı rayların uzunluğu ha kesimine bağlı olup makas nokalarına kadar sürekli olabilmekedir. Ray kaynağı: Conaların kaldırılarak rayların süreli hale geirilmesi Şekil 3. Uzun kaynaklı raylar Uzun kaynaklı raylarda ermal kuvvelerin ekisini hesaplama: Genleşen kısım Genleşmeyen kısım 1,, 3...k a L Lk L-Lk L C c ' n T T Şekil 4. Uzun kaynaklı raylara ermal kuvvelerin eki emesi Genleşmeyen kısmın uzunluğunun hesaplanması:

13 s ( c ') k s c s k ' ( ) ' k. Genleşen kısım: L k (k 1). a Termal kuvvelerin ve direnim kuvvelerinin sebep olduğu gerilmelerin farkı: s ( c ') k s ( c ) eşiliğinde k yerine konursa: k. elde edilir. Termal kuvveler ekisiyle raylarda meydana gelen uzama Hooke bağınısı ile hesaplanır..e L.E L.L L E Örnek: Uzun kaynaklı raylardan oluşan bir demiryolu haında, ravers direnimi 350 kg, conada oluşan kuvve 8000 kg olarak hesaplanmışır. Sıcaklık farkının 5 o C olması durumunda: a) Rayın uzayan kısmındaki ravers sayısını hesaplayınız b) İki ray arasında bırakılması gereken mesafeyi hesaplayınız. Verilenler: Ray enkesi alanı 70 cm, E=.1x10-6 kg/cm, =1x10-6 1/ o C, a=6 cm, λ=3 cm. Gerilmelerin hesaplanması: C c = 400 kg/cm T = 5 kg/cm

14 E.. = 600 kg/cm s Genleşmeyen kısmın uzunluğunun hesaplanması: s k = 40 ade ravers ' Lk= (k-1)a+λ= 450 cm k. = 100 kg/cm Cona aralığının hesaplanması:.l L = 0.13 cm E İki ray arasındaki mesafe: xl=.46 cm 4. RAY KAYNAĞI Rayların kaynağı yerinde üç farklı yönemle yapılır. Bunlar; yakma alın kaynağı, elekrik ark kaynağı ve alüminoermi ray kaynağıdır. 1. Yakma alın kaynağı Ray uçları ısıılarak erime yapırılıp kaynak yapıldığı için bu kaynağa yakma alın kaynağı denir. Bu yönemde mealler elekrik akımı ile ısıılır ve uçlar sıcaklığın ekisiyle işleme abi uulur. Termi kaynağın aksine başka bir kimyasal veya meal kullanılmaz, ana meal eriilerek kaynak yapılır mm lik bir kısım kaynak için eriilir. Eriilen uçlar birbirine Kg/cm lik basınçla baskı yapılarak kaynak yapılır. Yaklaşık 3 dakika süren bu yönemde farklı bir malzeme kullanılmaması, am oomasyon nedeniyle işçilik haası olmaması, kaynak kaliesinin iyi olması, yorulma mukavemeinin daha iyi olması, daha iyi serlik dağılımının olması avanajlarıdır (Özürk ve Arlı, 009). Yakma alın kaynağı, demiryolu ilk yapılırken ercih edilen bir kaynak ürüdür. Bu kaynağı gerçekleşiren özel yakma alın kaynağı makineleri vardır ve makinaların çalışması için elekrik enerjisine ihiyaç duyulur.

15 Şekil 5. Yakma alın kaynağı makinesi hp:// Elekrik Ark Kaynağı Mealleri ergimek için gerekli ısı, özel kaynak makineleri arafından üreilen elekrik yardımıyla kaynaklanacak raylarda oluşurulan elekrik arkı ile sağlanır. Elekrik arkı kaynağının emel malzemesi elekrolardır. Elekrik ark kaynağı rayların birleşirilmesinde ve dolgu kaynağı olarak kullanılmakadır. Ray dolgusunda kullanılan elekrolar dolgu yapılacak yerin derinliğine göre al kısımlarda yumuşak olmak üzere üs arafa rayın yuvarlanma yüzeyinde ray çeliği kaliesinde ve serliğine yakın elekro kullanılır. Bu kaynak, raylarda meydana gelen bozulmaları amir emek amacıyla kullanılır. Raylar periyodik olarak konrol edilirler, ray boyularında önemli bir değişme varsa raylar lokal olarak kaynak işlemiyle amir edilirler. Şekil 6. Elekrik ark kaynağı hp://

16 3. Alüminoermi kaynak Termi denilen malzemenin, ek kullanımlı veya aeşe dayanıklı çok kullanımlı poalar içerisinde eriilerek iki ray arasında bırakılan kaynak aralığına akıılmak sureiyle yapılan kaynağa alüminoermi ray kaynağı denir. Alüminoermi ray kaynağı ağır meal oksilerden alüminyum sayesinde ağır meallerin çıkarılması işlemine dayanır. Ekzoermik bir reaksiyon olup alüminyumun oksijen ile birleşmesinden dolayı çok yüksek ısılar (500 C) açığa çıkmakadır. Aşağıdaki denklemlere göre alüminyum ile reaksiyona giren iki emel demiroksi eo ve e O3 vardır. e O3 + Al e + Al O ,5 Kcals 3eO + Al 3e + Al O Kcals Bu reaksiyonlar sırasında demiroksi alüminyum karışımı 450 C civarında sıcaklığı olan bir eriyik haline gelir saniye süren reaksiyon sırasında demir meali ağır olduğu için ala çöker ve (Al O3) alüminyum oksi (cüruf) hafif olduğu için poanın üs kısmında oplanır. Poanın al kısmından açılan deliken bir kalıbın içine akıılan eriyik kalıp içinde bulunan ray uçlarını da erierek birleşirir ve kalıbın şeklini alır. azlalıklar sıyrıldığında ve aşlandığında düzgün kaynaklanmış bir ray profili elde edilir (Özürk ve Arlı, 009). Demiryolu işlemeye açıldıkan sonra, raylarda meydana gelen kırılmalar sonucu hasarlı bölgelerin çıkarılarak yeni rayların konulması aşamasında ercih edilen kaynak ürü alüminoermi kaynakır. Bu kaynağın ercih edilme sebebi, işlemin praik olması, kaynak malzemelerinin kolaylıkla araziye aşınabilmesi ve elekrik enerjisine ihiyaç duyulmamasıdır. Kırık ya da hasarlı ray kısa sürede amir edilerek ha işlemeye açılabilmekedir. Şekil 7. Alüminoermi kaynak hp://

2.5 Kritik bölgelerdeki Aşıkların kontrolü

2.5 Kritik bölgelerdeki Aşıkların kontrolü 2.5 Kriik bölgelerdeki Aşıkların konrolü Çaı yüzeyinin ora bölgelerindeki rüzgar kuvvelerine göre asarlanan aşıkların, yüksek rüzgar yüküne maruz bölgelerde de yeerli olduğu hesapla göserilmelidir. Yeersiz

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

1) Çelik Çatı Taşıyıcı Sisteminin Geometrik Özelliklerinin Belirlenmesi

1) Çelik Çatı Taşıyıcı Sisteminin Geometrik Özelliklerinin Belirlenmesi 1) Çelik Çaı Taşıyıcı Siseminin Geomerik Özelliklerinin Belirlenmesi 1.1) Aralıklarının Çaı Örüsüne Bağlı Olarak Belirlenmesi Çaı örüsünü aşıyan aşıyıcı eleman aşık olarak isimlendirilir. Çaı sisemi oplam

Detaylı

Yeryüzünde Hareket. Test 1 in Çözümleri. 3. I. yol. K noktasından 30 m/s. hızla düşen cismin L 50 noktasındaki hızı m/s, M noktasındaki 30

Yeryüzünde Hareket. Test 1 in Çözümleri. 3. I. yol. K noktasından 30 m/s. hızla düşen cismin L 50 noktasındaki hızı m/s, M noktasındaki 30 4 eryüzünde Hareke es in Çözümleri. nokasından serbes bırakılan cisim, 4 lik yolu e 3 olmak üzere iki eşi zamanda alır. Cismin 4 yolu sonundaki ızının büyüklüğü ise yolu sonundaki ızının büyüklüğü olur..

Detaylı

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 4 )

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 4 ) FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 4 ) KURAM: Kondansaörün Dolma ve Boşalması Klasik olarak bildiğiniz gibi, iki ileken paralel plaka arasına dielekrik (yalıkan) bir madde konulursa kondansaör oluşur.

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

Kafes Kiriş yük idealleştirmesinin perspektif üzerinde gösterimi. Aşık. P m

Kafes Kiriş yük idealleştirmesinin perspektif üzerinde gösterimi. Aşık. P m 3. KAFES KİRİŞİN TASARIMI 3.1 Kafes Kiriş Yüklerinin İdealleşirilmesi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çaı örüsünü ve çaı örüsü üzerine ekiyen dış yükleri (rüzgar, kar) aşırlar ve bu yükleri aşıklar

Detaylı

DAİRESEL HAREKET Katı Cisimlerin Dairesel Hareketi

DAİRESEL HAREKET Katı Cisimlerin Dairesel Hareketi BÖLÜM 1 DAİRESEL HAREKET 1. DAİRESEL HAREKET 1.1. Kaı Cisimlerin Dairesel Harekei Açısal Yer Değişim: Bir eksen erafında dönmeke olan bir cismin (eker ezgah mili, volan vb.) dönme ekisi ile bir iş yapılır.

Detaylı

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması.

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. 1 Deneyin Adı Çekme Deneyi Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. Teorik Bilgi Malzemelerin statik (darbesiz) yük altındaki mukavemet özelliklerini

Detaylı

BOBĐNLER. Bobinler. Sayfa 1 / 18 MANYETĐK ALANIN TEMEL POSTULATLARI. Birim yüke elektrik alan içerisinde uygulanan kuvveti daha önce;

BOBĐNLER. Bobinler. Sayfa 1 / 18 MANYETĐK ALANIN TEMEL POSTULATLARI. Birim yüke elektrik alan içerisinde uygulanan kuvveti daha önce; BOBĐER MAYETĐK AAI TEME POSTUATARI Birim yüke elekrik alan içerisinde uygulanan kuvvei daha önce; F e = qe formülüyle vermişik. Manyeik alan içerisinde ise bununla bağlanılı olarak hareke halindeki bir

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ATIŞ HAREKETLERİ ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Aış Harekeleri. Ünie 5. Konu (Aış Harekeleri) A nın Çözümleri. a. K cismi bulunduğu konumdan serbes

Detaylı

Dikey yönde çalışma için OBO Dikey Kablo Merdiveni Sistemleri Çok kapsamlı sistem aksesuarları, üniversal olarak kombinasyon yapabilme imkanı

Dikey yönde çalışma için OBO Dikey Kablo Merdiveni Sistemleri Çok kapsamlı sistem aksesuarları, üniversal olarak kombinasyon yapabilme imkanı Dikey yönde çalışma için OO Dikey Kablo Merdiveni Sisemleri Çok kapsamlı sisem aksesuarları, üniversal olarak kombinasyon yapabilme imkanı sunmakadır Doğrudan duvara monaj ve ayrıca serbes olarak da mone

Detaylı

Kirişlerin düzlemi doğrultusunda kolonlara rijit (moment aktaran) birleşim ile bağlanması durumu;

Kirişlerin düzlemi doğrultusunda kolonlara rijit (moment aktaran) birleşim ile bağlanması durumu; DEPREM YÜKLERİ (E) Binalara ekiyen deprem yükleri Deprem Yönemeliği ne göre belirlenir. Çaı sisemindeki elemanlara (Kafes kiriş, aşık, sabilie elemanları vb.) deprem yüklerinin ekisi kafes kirişin kolonlara

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI ELASTİK DALGA YAYINIMI 8. ders - 016 Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA Geçiğimiz ders; Elasisie eorisi Gerilme ve bileşenleri Deformasyon ve bileşenleri Bu derse; Gerilme-deformasyon bağınıları Elasik sabiler

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı KOCEİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği ölümü Mukavemet I inal Sınavı dı Soadı : 9 Ocak 0 Sınıfı : h No : SORU : Şekildeki ucundan ankastre, ucundan serbest olan kirişinin uzunluğu

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ

ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ Yüksek Hızlı Demiryolu Köprüleri Tasarım Esasları (Ray-Köprü Etkileşimi) İnş.Müh. Tamer Fenercioğlu 30 Mart 2017 1 GİRİŞ Büyüyen iki demiryolu

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Konum-zaman grafiklerinde eğim hızı verir. v1 t 3 Hareke Tes in Çözümleri X Y. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr daha büyük

Detaylı

Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN

Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN Genleşme Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun

Detaylı

= t. v ort. x = dx dt

= t. v ort. x = dx dt BÖLÜM.4 DOĞRUSAL HAREKET 4. Mekanik Mekanik konusu, kinemaik ve dinamik olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kinemaik cisimlerin yalnızca harekei ile ilgilenir. Burada cismin hareke ederken izlediği yol önemlidir.

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER Karadeniz Teknik Üniversiesi Mühendislik Fakülesi * Elekrik-Elekronik Mühendisliği Bölümü Elekronik Anabilim Dalı * Elekronik Laborauarı I 1. Deneyin Amacı TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER Transisörlerin yükseleç

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Bir cismin uygulanan kuvvetlere karşı göstermiş olduğu tepki, mekanik davranış olarak tanımlanır. Bu davranış biçimini mekanik özellikleri belirler. Mekanik özellikler,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

NEDEN GENLEŞME TANKI KULLANMALI...

NEDEN GENLEŞME TANKI KULLANMALI... NEDEN GENLEŞME TANKI KULLANMALI... TGT..Serisi Genleşme Tankları Isıma, soğuma ve güneş enerjisi gibi kapalı devre esisa sisemleri ile hidrofor ve sıcak kullanma suyu sisemlerini düzgün ve güvenli bir

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 2. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Haddelenmiş Çelik Ürünleri Nelerdir? Haddelemeyi tekrar hatırlayacak olursak; Haddeleme

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 3. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Sayısal Örnek Yukarıdaki şekilde görülen çelik yapı elemanının bağlandığı perçinlerin üzerine

Detaylı

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri

13 Hareket. Test 1 in Çözümleri 13 Hareke 1 Tes 1 in Çözümleri 3. X Y 1. cisminin siseme er- diği döndürme ekisi 3mgr olup yönü saa ibresinin ersinedir. cisminin siseme erdiği döndürme ekisi mgr olup yönü saa ibresi yönündedir. 3mgr

Detaylı

Su Yapıları II Aktif Hacim

Su Yapıları II Aktif Hacim 215-216 Bahar Su Yapıları II Akif Hacim Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi Mühendislik Mimarlık Fakülesi İnşaa Mühendisliği Bölümü Yozga Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi n aa Mühendisli

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) MALZEME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bir tasarım yaparken öncelikle uygun bir malzemenin seçilmesi ve bu malzemenin tasarım yüklerini karşılayacak sağlamlıkta

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN BASMA DENEYİ. Çekme deneyi numunesi, mekanik çekme cihazı, gres ve grafit gibi çeşitli tipte yağlayıcı ve kumpas.

METALİK MALZEMELERİN BASMA DENEYİ. Çekme deneyi numunesi, mekanik çekme cihazı, gres ve grafit gibi çeşitli tipte yağlayıcı ve kumpas. T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ METALİK MALZEMELERİN BASMA DENEYİ DENEYİN ADI Mealik Malzemelerin

Detaylı

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme

Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Elastisite Teorisi Hooke Yasası Normal Gerilme-Şekil değiştirme Gerilme ve Şekil değiştirme bileşenlerinin lineer ilişkileri Hooke Yasası olarak bilinir. Elastisite Modülü (Young Modülü) Tek boyutlu Hooke

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ GİRİŞ Mekanik tasarım yaparken öncelikli olarak tasarımda kullanılması düşünülen malzemelerin

Detaylı

ISI TRANSFERİ BAHAR 2010

ISI TRANSFERİ BAHAR 2010 ISI TRANSFRİ BAHAR 010 ISI TRANSFRİ MANİZMALARI ondüksiyon onveksiyon Işınım ONDÜSİYON Doğrudan emas ile ısı ransferidir Yoğunluk arıkça kondüksiyon arar Akışkanların (özellikle gazlar ermal ilekenlikleri

Detaylı

GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI

GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI GEFRAN PID KONTROL CİHAZLARI GENEL KONTROL YÖNTEMLERİ: ON - OFF (AÇIK-KAPALI) KONTROL SİSTEMLERİ: Bu eknik en basi konrol ekniğidir. Ölçülen değer (), se değerinin () üzerinde olduğunda çıkış sinyali açılır,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 4. Konu SABİT İVMELİ HAREKET ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF ONU ANLATIMLI. ÜNİTE: UVVET VE HAREET. onu SABİT İVMELİ HAREET ETİNLİ VE TEST ÇÖZÜMLERİ Sabi İmeli Hareke. Ünie. onu (Sabi İmeli Hareke). (m/s) A nın Çözümleri. İme- grafiklerinde doğru ile ekseni

Detaylı

ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS NOTLARI

ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS NOTLARI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK KAFES SİSTEM TASARIMI DERS PLANI KONULAR 1. Çelik Çaı Siseminin Geomerik Özelliklerinin Belirlenmesi 1.1 Aralıklarının

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI

ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 40 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI TEORİ Bir noktada oluşan gerinim ve gerilme değerlerini

Detaylı

ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ

ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ GENEL BİLGİLER Aynı doğrultuda birbirlerinden uzaklaşan zıt yönlerdeki kuvvetlerin oluşturduğu gerilmeye Çekme Gerilmesi denir. Çekme gerilmesi kayaçların

Detaylı

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile)

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile) Tahmin Yönemleri Çif Üsel Düzelme (Hol Meodu ile) Hol meodu, zaman serilerinin, doğrusal rend ile izlenmesi için asarlanmış bir yönemdir. Yönem (seri için) ve (rend için) olmak üzere iki düzelme kasayısının

Detaylı

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa Dersin Kodu sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ARA SINAV Yazar ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghj

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI

10. SINIF KONU ANLATIMLI A DAGAARI 1 10. SINIF ONU ANATII 3. ÜNİTE: DAGAAR 1. onu A DAGAARI ETİNİ ve TEST ÇÖZÜERİ 2 Ünie 3 Dalgalar 3. Ünie 1. onu (ay Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Soruda ve dalgalarının hızı eşi verilmiş. Ayrıca

Detaylı

Zamanla Değişen Alanlar ve Maxwell Denklemleri

Zamanla Değişen Alanlar ve Maxwell Denklemleri Zamanla Değişen Alanlar e Maxwell Denklemleri lekrik e Manyeik Kue ir elekrik alan içerisine küçük bir q es yükü yerleşirildiğinde, q nun konumunun fonksiyonu olan bir elekrik kuei oluşur F e F m q Manyeik

Detaylı

Bölüm 6. Birleşimlere giriş Perçinler Bulonlar

Bölüm 6. Birleşimlere giriş Perçinler Bulonlar Bölüm 6 Birleşimlere giriş Perçinler Bulonlar Birleşimler Birleşim yapma gereği: -Elemanların boyunu uzatmak -Elemanların enkesitini artırmak -Düğüm noktaları oluşturmak -Mesnetleri oluşturmak Birleşim

Detaylı

MECHANICS OF MATERIALS

MECHANICS OF MATERIALS T E CHAPTER 2 Eksenel MECHANICS OF MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Yükleme Fatih Alibeyoğlu Eksenel Yükleme Bir önceki bölümde, uygulanan yükler neticesinde ortaya çıkan

Detaylı

Kilitleme Sistemi Hesapları

Kilitleme Sistemi Hesapları Kilile Sisi Hesapları Kilile Sisi Hesaplamalarında Kullanılan Formüller ve Rolleri Her bir uygulama için doğru kilile sisini seçmek için asarımcı belirli hesaplamaları yapmak durumundadır; Paramerelerin

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele alınmıştı. Bu bölümde ise, eksenel yüklü elemanların şekil

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: CEVAP ANAHTARI Açıklama: Bellek yardımcısı kullanılabilir. Sorular eşit puanlıdır. SORU 1. Standart vida profillerini çizerek şekil üzerinde parametrelerini gösteriniz,

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir.

Teknolojik bir değişiklik veya üretim arttırıcı bir yatırımın sonucunda ihracatta, üretim miktarında vs. önemli artışlar olabilir. YAPISAL DEĞİŞİKLİK Zaman serileri bazı nedenler veya bazı fakörler arafından ekilenerek zaman içinde değişikliklere uğrayabilirler. Bu değişim ikisadi kriz, ikisa poliikalarında yapılan değişiklik, eknolojik

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ TEMEL ELEKTRONİK

BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ TEMEL ELEKTRONİK BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ Tüm elekronik cihazlar çalışmak için bir DC güç kaynağına (DC power supply) gereksinim duyarlar. Bu gerilimi elde emenin en praik ve ekonomik yolu şehir şebekesinde bulunan

Detaylı

Saf Eğilme(Pure Bending)

Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki şekil değiştirmesini/ deformasyonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller

Detaylı

3. 3 Kaynaklı Birleşimler

3. 3 Kaynaklı Birleşimler 3. 3 Kaynaklı Birleşimler Aynı ya da benzer alaşımlı metallerin ısı etkisi yardımıyla birleştirilmesine kaynak denir. Lehimleme ile karıştırılmamalıdır. Kaynakla birleştirmenin bazı türlerinde, benzer

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY ZAMANLAMA DEVRESİ

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY ZAMANLAMA DEVRESİ T.. ULUDĞ ÜNİVESİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ ELEKTİK - ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN334 ELEKTONİK DEVELE LBOTUVI II DENEY 6 ZMNLM DEVESİ Deneyi Yapanlar Grubu Numara d Soyad aporu Hazırlayan Diğer Üyeler

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİK Tamamı Çözümlü DENEME

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİK Tamamı Çözümlü DENEME Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 50 Soruda 32 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT FİZİ Tamamı Çözümlü 15 DENEME omisyon ÖABT FİZİ TAMAMI ÇÖZÜMÜ 15 DENEME ISBN 978-605-318-901-5 iapa yer alan bölümlerin üm sorumluluğu

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci ELEKTRİK AKIMI Elektrikle yüklü ve potansiyelleri farklı olan iki iletken küreyi, iletken bir telle birleştirilirse, potansiyel farkından dolayı iletkende yük akışı meydana gelir. Bir iletkenden uzun süreli

Detaylı

FİZK Ders 1. Termodinamik: Sıcaklık ve Isı. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 1. Termodinamik: Sıcaklık ve Isı. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-202 Ders 1 Termodinamik: Sıcaklık ve Isı Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü www.aovgun.com http://fizk104.aovgun.com 1 Dersin İçeriği Bölüm A: Termodinamik 1.Sıcaklık 2.Isı ve Termodinamiğin 1. Kanunu

Detaylı

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ ELAL BAYA ÜNİESİTESİ / FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ / FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK LOATUA DENEY FÖYÜ. DİENÇ E ELEKTOMOTO KUETİNİN ÖLÇÜLMESİ. OHM YASAS. KHHOFF YASALA 4. ELEKTİK YÜKLEİNİN DEPOLANŞ E AKŞ AD SOYAD: NUMAA:

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. DÖNEL YÜZEYLER a Üreteç Eğrisi Parametrik Değilse b Üreteç Eğrisi Parametrik Olarak Verilmişse... 4

İÇİNDEKİLER. 1. DÖNEL YÜZEYLER a Üreteç Eğrisi Parametrik Değilse b Üreteç Eğrisi Parametrik Olarak Verilmişse... 4 İÇİNDEKİLER 1. DÖNEL YÜZEYLER... 1 1.a Üreeç Eğrisi Paramerik Değilse... 1 1.b Üreeç Eğrisi Paramerik Olarak Verilmişse.... DÖNEL YÜZEYLERLE İLGİLİ ÖRNEKLER... 5.a α f,,0 Eğrisinin Dönel Yüzeyleri... 5.b

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 5.BÖLÜM Bağlama Elemanları Kaynak Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Bağlama Elemanlarının Tanımı ve Sınıflandırılması Kaynak Bağlantılarının

Detaylı

Malzemenin Mekanik Özellikleri

Malzemenin Mekanik Özellikleri Bölüm Amaçları: Gerilme ve şekil değiştirme kavramlarını gördükten sonra, şimdi bu iki büyüklüğün nasıl ilişkilendirildiğini inceleyeceğiz, Bir malzeme için gerilme-şekil değiştirme diyagramlarının deneysel

Detaylı

3. BİRLEŞİMLER VE BİRLEŞİM ARAÇLARI

3. BİRLEŞİMLER VE BİRLEŞİM ARAÇLARI 3. BİRLEŞİMLER VE BİRLEŞİM ARAÇLARI Birleşim yapma gereği: elemanların boyunu uzatma, elemanların en kesitini arttırma (birleşik en kesitler), düğüm noktalarının ve mesnetlerin teşkili,... Birleşimlerin

Detaylı

Malzemelerin Deformasyonu

Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin Deformasyonu Malzemelerin deformasyonu Kristal, etkiyen kuvvete deformasyon ile cevap verir. Bir malzemeye yük uygulandığında malzeme üzerinde çeşitli yönlerde ve çeşitli şekillerde yükler

Detaylı

eğim Örnek: Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının

eğim Örnek: Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının eğim Doğrunun eğimi Eğim konusunu koordinat sistemine ve doğrunun eğimine taşımadan önce kareli zemindeki doğru parçalarının eğimini bulmaya çalışalım. Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının

Detaylı

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

FİZİK II LABORATUVARI DENEY FÖYÜ MANİSA ELAL BAYA ÜNİESİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK LOATUA DENEY FÖYÜ. OHM YASAS. DİENÇ E ELEKTOMOTO KUETİNİN ÖLÇÜLMESİ. KHHOFF YASALA 4. ELEKTİK YÜKLEİNİN DEPOLANŞ E AKŞ MANİSA - 9 Deney.

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING)

BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMESİ (FLOOD ROUTING) BÖLÜM-9 TAŞKIN ÖTELENMEİ (FLD RUTING) 9. GİRİŞ Tarih göseriyor ki pek çok medeniye kurulurken, insanlar için suyun vazgeçilmez öneminden dolayı akarsu kenarları ercih edilmişir. Bunun içme ve sulama suyunu

Detaylı

Hidrograf Analizi. Hiyetograf. Havza Çıkışı. Havza. Debi (m³/s) Hidrograf. Zaman (saat)

Hidrograf Analizi. Hiyetograf. Havza Çıkışı. Havza. Debi (m³/s) Hidrograf. Zaman (saat) Hidrograf Analizi Hiyeograf Havza Debi (m³/s) Havza Çıkışı Hidrograf Zaman (saa) 1 Hidrograf Q Hiyeograf Hidrograf Hidrograf Q Gecikme zamanı Pik Debi B Alçalma Eğrisi (Çekilme Yükselme Eğrisi (kabarma)

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi 2 şasi yan kirişinden oluşur. Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasiler hakkında daha fazla bilgi şasiye özel teknik özelliklerinde (ICS) ve şasiye özel çizimde (ICD)

Detaylı

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur.

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. Prof. Dr. Gündüz Horasan Deprem dalgalarını incelerken, yeryuvarının esnek, homojen

Detaylı

Lineer Tek Serbestlik Dereceli (TSD) Sistemlerin Tepki Analizi. Deprem Mühendisliğine Giriş Doç. Dr. Özgür ÖZÇELİK

Lineer Tek Serbestlik Dereceli (TSD) Sistemlerin Tepki Analizi. Deprem Mühendisliğine Giriş Doç. Dr. Özgür ÖZÇELİK Lineer Tek Serbeslik Dereceli (TSD) Sisemlerin Tepki Analizi Sunum Anaha Tek-serbeslik-dereceli (TSD) sisemlerin epki analizi, Hareke denklemi (Newon nun. yasası ve D Alember Prensibi) Gerçek deplasman,

Detaylı

Eksenel Yükleme Amaçlar

Eksenel Yükleme Amaçlar Eksenel Yükleme Amaçlar Geçtiğimiz bölümlerde eksenel yüklü elemanlarda oluşan normal gerilme ve normal şekil değiştirme konularını gördük, Bu bölümde ise deformasyonların bulunması ile ilgili bir metot

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

1. Saf X maddesinin öz kütlesi, saf Y maddesinin öz kütlesinden büyüktür.

1. Saf X maddesinin öz kütlesi, saf Y maddesinin öz kütlesinden büyüktür. 1. af maddesinin öz külesi, saf maddesinin öz külesinden büyükür. Buna göre; ve maddelerinin aynı koşullardaki küle - hacim grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) üle B) C) D) üle Hacim üle üle Hacim

Detaylı

2014/2 MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ FİZİK 2 UYGULAMA 4

2014/2 MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ FİZİK 2 UYGULAMA 4 2014/2 MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ FİZİK 2 UYGULAMA 4 (SIĞA ve DİELEKTRİK/AKIM&DİRENÇ ve DOĞRU AKIM DEVRELERİ) 1. Yüzölçümleri 200 cm 2, aralarındaki mesafe 0.4 cm olan ve birbirlerinden hava boşluğu ile ayrılan

Detaylı

( x) KİRİŞLERDE ÇÖKME EI PL. Px EI. dy dx. Elastik eğrinin diferansiyel denklemi. Küçük çökmeler için; Serbest uçta(a),

( x) KİRİŞLERDE ÇÖKME EI PL. Px EI. dy dx. Elastik eğrinin diferansiyel denklemi. Küçük çökmeler için; Serbest uçta(a), ifhehnis OF TERILS KİRİŞLERE ÇÖKE Beer Johnson ewolf azurek Elasik eğrinin diferansiyel denklemi ρ ( ) P Küçük çökmeler için; ρ + d d y dy d 3 d d y Serbes uça(), ρ ρ B 0, ρ 0, ρ B nkasre uça (B), PL ρ

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı

DENEY 2 ANKASTRE KİRİŞLERDE GERİNİM ÖLÇÜMLERİ

DENEY 2 ANKASTRE KİRİŞLERDE GERİNİM ÖLÇÜMLERİ Ankastre Kirişlerde Gerinim Ölçümleri 1/6 DENEY 2 ANKASTRE KİRİŞLERDE GERİNİM ÖLÇÜMLERİ 1. AMAÇ Ankastre olarak mesnetlenmiş bir kiriş üzerine yapıştırılan gerinim ölçerlerle (strain gauge) kiriş üzerinde

Detaylı