HAVACILIK ve ENDÜSTRİ SEKTÖRLERİNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI. Ahmet GÜDÜK NANDTB-TR Kurul Üyesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAVACILIK ve ENDÜSTRİ SEKTÖRLERİNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI. Ahmet GÜDÜK NANDTB-TR Kurul Üyesi"

Transkript

1 HAVACILIK ve ENDÜSTRİ SEKTÖRLERİNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI Ahmet GÜDÜK NANDTB-TR Kurul Üyesi

2 Takdim Planı Tahribatsız Muayene (TM) Non-Destructive Testing (NDT) Nedir? Havacılık Sektöründeki NDT Uygulamaları (EN 4179), Genel Endüstrideki NDT Uygulamaları (EN 473), Ülkemiz liderliğinde G-8 Ülkeleri ile birlikte üst kurul ve akreditasyon sisteminin oluşturulması. (EF-NANDTB, ASNT v.b.)

3 Tahribatsız Muayene Nedir? Tahribatsız Muayene (TM); bir malzemenin imalat, işleme veya servis esnasında bünyesinde meydana gelebilecek süreksizlikleri (çatlak, korozyon, yapısal bozukluklar vb.) malzemenin yapısal bütünlüğüne zarar vermeden yapılan test ve kontrol ederek bulma işlemidir. Tahribatsız Muayene yöntemleri, malzeme yüzeyindeki veya içerisindeki süreksizliklerin tespitinde kullanılmaktadır. Tahribatsız Muayene metotlarının kullanıldığı sektörler kısaca; parça imalatı (dövme ve döküm), otomotiv, havacılık (bakım-onarım ve parça imalatında), inşaat-yapı, köprü bakımı, boru imalatı, demir yolları, endüstriyel binalar (nükleer reaktörler) olarak sıralanmaktadır.

4 Tahribatsız Muayene Metotları Sıvı Penetrant (Liquid Penetrant ) PT Manyetik Parçacık (Magnetic Particle) MT Elektromanyetik Akım (Eddy Current) ET Ultrasonik (Ultrasonic) UT Radyografi kontrol (Radiography) RT Akustik Emisyon (Acoustic Emission) AET Termografi (Thermography) IRT Shearografi (Shearography) ST

5 Tahribatsız Muayene

6 Tahribatsız Muayene Kaliteli, güvenilir ve rekabet edebilir maliyette üretim/imalat için ürünlerin ve üretimde kullanılan ekipman ve tesislerin muayenesi söz konusudur. Bu çerçevede Tahribatsız Muayenenin önemi artmakta, Tahribatsız Muayene birimlerine önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir. TM personeli, ilgili TM metodu için uluslararası tanınırlılığı olan bir sistem çerçevesinde eğitilip belgelendirilmelidir. Ülkemizde yaygın olarak iki eğitim / belgelendirme sistemi uygulanmaktadır: 1. Avrupa sistemi: Temel standard EN 473 (Havacılık EN 4179, Boru imalat EN 10256). 2. Amerikan sistemi :Tahribatsız Muayene Cemiyeti (ASNT) programları ve tavsiyeleri.

7 Penetrant Kontrol Yüzey gerilimi düşük (ıslatma kabiliyeti yüksek) sıvılar kullanarak, malzeme yüzeyine açık olan süreksizliklerin tespit edilmesi amacıyla kullanılır. Metot penetrant, ara temizleyici ve geliştiriciden oluşan ürün kombinasyonları kullanılarak gerçekleştirilir. Metodun prensibi, penetrant sıvının yüzeye açık süreksizliğe nüfuz etmesi fazla penetrantın yüzeyden uzaklaştırılması ve nüfuz eden penetrant sıvının geliştirici vasıtası ile sızdığı süreksizlikten çekilerek görür hale gelmesidir. Bu metot TS EN 571-1,2 ve diğer EN, ASTM, ISO standartlarına göre uygulanmaktadır.

8 Penetrant Kontrol

9 Manyetik Kontrol Ferromanyetik malzemelerin muayenesinde yüzey/yüzey altı süreksizliklerin tespiti için kullanılmaktadır. Manyetik parçacık metodunun esası muayene parçasının mıknatıslandırılmasıyla malzeme yüzeyindeki süreksizliklerde kaçak manyetik akının oluşması, malzeme yüzeyine püskürtülen demir tozlarının süreksizlikler üzerine toplanması ile süreksizliklerin görünür hale getirilmesidir. Bu metotdun standartları TS EN ISO , TS EN ISO 23287, TS EN ISO dir. Ancak belirli ürünleri test ederken bu ürünlere yönelik oluşturulmuş, talimat ve standartlar esas alınarak test yapılmaktadır.

10 Manyetik Kontrol

11 Elektromanyetik Akım Kontrol Elektrik akımını ileten malzemelerin yüzey/yüzey altı süreksizliklerinin tespiti için kullanılır. Elektromanyetik metot olarak da adlandırılan bu metodun prensibi probun malzemede indüklediği girdap akımlarının olası hatalarla değişiminin algılanmasıdır. Elektomanyetik akımı metodunda belirli ürünleri test ederken bu ürünlere yönelik oluşturulmuş standartlar esas alınarak test yapılmaktadır.

12 Elektromanyetik Akım Kontrol

13 Ultrasonik Kontrol Ultrasonik muayene; sesin malzeme içinde yankılanması prensibine dayanır. Ses yüzeyden gönderildiğinde bir yansıtıcıya çarpar ve geri döner. Sesin malzeme içindeki hızının sabit olması ve sesi gönderme ile geri alma süresi bilindiğinden, sesin kat ettiği mesafe bulunabilmektedir. Buradan da, alınan yankının süreksizlikten mi yoksa malzeme geometrisinden mi olduğu kolayca tespit edilebilmektedir. Ultrasonik muayene ile her türlü parça, kaynak dikişleri, döküm dövme parçalar test edilebilmektedir. Bu metodun standartları TS EN 583-3, TS EN 1712, TS EN 1713, TS EN 1714 tir. Ancak belirli ürünleri test ederken bu ürünlere yönelik oluşturulmuş diğer talimat ve standartlar esas alınarak test yapılmaktadır.

14 Ultrasonik Kontrol

15 Radyografi Kontrol X ve Gama ışınları gibi çok kısa dalga boylu ışınların malzeme içinden geçerek bir film ya da ekran (Radyoskopi) üzerinde 2 boyutlu görüntü oluşturmaları prensibine dayanır. Bu yöntemle malzeme içindeki süreksizlikler (gözenek cüruf kalıntı ya da boşluklar) tespit edilir. Bu metot tüm malzemelere uygulanmaktadır. X ışını veya gama ışını kaynaklarının kapasitelerinden dolayı kullanılabilirlikleri sadece malzeme kalınlığı ile ilgili bir kısıtlama getirmektedir. Metot standartları: TS EN 444, TS 5127 EN 1435, TS EN 462-1,5 ilgili ASTM ve ISO standartlarıdır.

16 Radyografi Kontrol

17 Isıl İşlem Çatlağı

18 Büzülme Çatlağının X-Ray Görüntüsü

19 Çatlak Test Panel Görüntüsü

20 Kaynak İşlemi Esnasında Oluşan Eksik Veya Yetersiz Nufuziyet Görüntüsü

21 Manyetik Kontrol

22 Sivil Havacılık Sektöründeki Otoriteler International Civil Aviation Organization (ICAO) Amerika Federal Aviation Administration (FAA) Avrupa European Aviation Safety Agency (EASA) Joint Aviation Authorities (JAA) Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

23 Havacılık Sektörü TM Standartları Personel Kalifikasyonu ve Sertifikasyonu Amerika NAS 410 NAS Certification & Qualification of nondestructive testing Avrupa EN4179 Aerospace series - qualification and approval of personnel for non-destructive testing Türkiye TS EN4179 Havacılık Sektörü TM Personeli vasıflandırılması ve belgelenmesi

24 Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu EN4179 standandardında NANDTB tanımı: Tahribatsız Muayene vasıflandırma, sınav ve/veya yetkilendirme hizmetlerini sağlamak ya da bu hizmetleri desteklemek amacıyla ulusal düzenleyici kurumlar tarafından tanınmış, ana yükleniciler tarafından imtiyazlı, bir ulusun havacılık sektörünü temsil eden bağımsız ulusal havacılık kurumudur.

25 Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu Gereksinimi EASA 145.A.30 (f) ve AMC 145.A.30(f) EASA 145 onaylı bakım kuruluşunun TM personelinin vasıflandırma işlemlerinin Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu (NANDTB) kontrolünde olması. Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu yok ise başka bir EASA üyesi ülkeden destek alınması.

26 Türk Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu SHGM gözetiminde 21 Haziran 2007 tarihinde Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu (NANDTB-TR) kurulmuştur. SHGM tarafından yayınlanan tarihli Sivil Havacılık Tahribatsız Muayene Talimatı (SHT-NDT) ve 02 Nisan 2012 tarih ve B.11.1.SHG /sayılı genelge ile Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu yeniden yapılandırılmıştır. SHGM tarafından tanınan bir organizasyondur. EF NANDTB na tam üyedir.

27 Ulusal Kurulun Amacı Türk havacılık sektöründe TM alanında sertifikasyon hizmeti veren kurumların EN 4179 standardı çerçevesinde denetlenmesi, desteklenmesi ve ihtiyaç duyulduğunda rehberlik hizmeti verilebilmesidir.

28 Ulusal Kurulun Faaliyetleri Vasıflandırma ve belgelendirme hizmeti vermek isteyen kuruluşları EN 4179 standardını çerçevesinde denetleyen bir sistem kurmak, EN 4179 standardının gereklerini yerine getiren eğitim organizasyonlarının tanınırlığını sağlayan bir sistem oluşturmak, Bir plan dâhilinde Türk havacılık sektörüne uygun projeleri araştırmak, diğer ülke kurullarının veya yetkili kuruluşların kullanmakta olduğu benzer projeleri üretmek ve uygulamak.

29 Ulusal Kurulun Çalışma Prensipleri Kurul asgari beş kişiden oluşur. Her bir Kurul üyesi TS EN 4179 konusunda son 10 yıl içinde asgari beş yıllık pratik deneyime sahip ve asgari Seviye 2 tahribatsız muayene uzmanı olmalıdır. Kurul yılda en az iki kez toplanır Kurulun çalışma prensipleri Kurul Tahribatsız Muayene El Kitabı (KTMEK) nda tanımlanmaktadır. Bu El Kitabının amacı, her türlü sivil hava aracına ve/veya komponentine tahribatsız muayene yöntemleri ile muayene işlemlerini gerçekleştirecek ve/veya tahribatsız muayene eğitimi verecek kurum/kuruluşlar ile gerçek/tüzel kişilerin denetleme ve değerlendirme faaliyetlerinde, Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulunun çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

30 Amerika TM Organizasyonları American Society for Nondestructive Testing (ASNT) Avrupa European Federation for Non-Destructive Testing (EFNDT) Yerel Organizasyonlar (BINDT, DGZfP, Cofrend, ) Türkiye Tahribatsız Muayene Cemiyeti

31 Genel Sanayi ve Havacılık Sanayi Arasındaki Farklılıklar Part 145 Onaylı Havacılık işletmeleri ve Bakım Kuruluşları, Part 21 onaylı Uçak ve Motor Malzeme Üreticilerine Özgü; Malzemeler Prosesler Sistemler Kritiklik ve minimum tolerans aralığı Personel Kalifikasyonu ve Sertifikasyonu

32 Genel Sanayide Tahribatsız Muayene Personel Kalifikasyonu ve Sertifikasyonu Amerika ASNT STN-TC-1A Avrupa EN473

33 TM Uygulama Endüstri ve Teknoloji Alanları EN 473 te belgelendirme, mamul sektörleri ve endüstriyel sektörler olarak gruplanmıştır. Sektör,muayene parçaları ile ilgili özel bilgi, beceri, cihaz veya eğitim gerektiren özel uygulamaların kullanıldığı endüstri veya teknolojinin belirli bir bölümüdür. a) Mamul Sektörleri Döküm (c); Dövme (f); Kaynaklı mamuller (w); Tüpler, borular, kaynaklı boruların imalatı için yassı mamuller dahil (t); Deformasyonla şekillendirilen mamuller (wp); Kompozit malzemeler. b) Endüstriyel Sektörler Metal imalat (c, f, t, w ve wp kombinasyonu); Cihaz, fabrika ve konstrüksiyonların işletmeye alınma öncesi ve işletme sırasında muayenesi (c, f, w, t, wp diğer mamul sektörlerinin kombinasyonu); Demiryolu bakım ( f, wp ve diğer mamul sektörlerinin kombinasyonu); Havacılık (c, f, w, t, wp ve diğer mamul sektörlerinin kombinasyonu).

34 Sanayi Sektöründeki Eksiklikler Bilinçli TM personeli ve yönetici eksikliği, TM gerekli önemin yaygın olarak verilmemesi, Vasıflandırma ve belgelendirme konusunda bilinç eksikliği, Bilgi paylaşımını ve iş birliğinin zayıf olması, Denetim ve kontrol eksikliği, Toplam kaliteyi ön planda tutan, günümüz koşullarına uygun, mevcut sistemi disipline edecek bir organizasyonunun bulunmaması.

35 Tahribatsız Muayene Cemiyeti (TURKNDT) Tahribatsız Muayene Cemiyeti (TURKNDT), tahribatsız muayene girişimcilerinin bir araya gelmesiyle 19 Nisan 2007 de İçişleri Bakanlığının izniyle kurulmuştur. EFNDT ve ICNDT tam üyedir.

36 Türk NDT i Cemiyetin Amaçları Türkiye de TM nin uygulanmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak Uluslararası organizasyonlarda ülkemizi temsil etmek, Konferans, teknik dergi, kitap gibi faaliyetlerle bilginin yayılmasına katkıda bulunmak Bu alanda araştırma yapan bilim adamlarının ve mühendislerin yaratıcılıklarını ve mesleklerini geliştirmeleri için çabalarını birleştirmelerine ve bilgi değişimine yardımcı olmak TM alanında çalışan bütün kişilerin, TM personeli çalıştıran ve bu hizmeti alan veya veren bütün kuruluşların, TM eğitimi, vasıflandırma ve sertifikalandırma yapan kuruluşların, TM cihaz satıcısı/temsilcisi kuruluşların, Tahribatsız Muayene Cemiyeti nin bütünlüğünde bir araya getirmek

37 Genel Sanayide En 473; TM Eğitimleri Ülkemizde tahribatsız muayene alanında eğitim, vasıflandırma ve sertifikalandırma yapan çeşitli kuruluşlar mevcuttur. ODTÜ, TSE ve UGETAM EN 473 standardına göre belgelendirme yapmaktadır ve sistemlerinin EN ISO/IEC e uygunluğu uluslararası tanınırlığı olan TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilerek tescil edilmiştir. Söz konusu kuruluşların akreditasyon kapsamına giren faaliyetleri TÜRKAK ın internet sayfasında görülebilir.

38 Genel Sanayide En 473; TM Eğitimleri Bunlara ilave olarak, bazı firmalar elemanlarını ASNT SNT-TC-1A ya göre belgelendirmektedir. Ancak bu sistemin amacına uygun olarak ülkemizde uygulanmasında sorunlar vardır. ASNT uygulamalarının daha bilinçli gerçekleştirilmesine ve bir düzene girmesine katkıda bulunmak amacıyla ülkemizdeki ASNT üyelerinin katılımıyla 2007 de başlatılan çalışmalar sonucunda, ASNT-Türkiye Birimi (ASNTTURK), 2008 sonunda ASNT tarafından resmen onaylanarak faaliyete geçmiştir.

39 Avrupa Uygulamaları Avrupa da EN 473 e göre personel belgelendiren kuruluşların ISO/IEC şartlarını yerine getirdikleri kendi ülkelerinin ulusal Akreditasyon Kuruluşları tarafından akredite edilerek gerçekleştirilir. TÜRKAK, Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) nin tam üyesidir ve ülkemizde personel belgelendirme kuruluşlarına verdiği akreditasyon belgelerinin uluslararası tanınırlığını sağlayan çok taraflı tanıma anlaşmasını 2008 de imzalamıştır. Avrupa Tahribatsız Muayene Federasyonu (EFNDT), farklı ülkelerden alınan personel belgelerinin eşdeğerliğinin incelenerek karşılıklı tanınması (mutual recognition) için sistem kurma çalışmalarını sürdürmektedir.

40 Avrupa Uygulamaları Bu sistemin ön koşulu, tahribatsız muayene personel belgelendirmesi yapan kuruluşun TÜRKAK gibi uluslararası tanınırlığı olan bir kuruluştan akredite olmasıdır. Diğer taraftan, Avrupa Birliğinde 2004 te yürürlüğe giren CE işareti teknik mevzuatı çerçevesinde, 97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği ile ilgili sektörlerde tahribatsız muayene işini ve gözetimini yapan ve onaylayan personelin EN 473 ve bu direktif kapsamında vasıflandırılıp belgelendirilmesi ve tanınırlığı olan bir kuruluş tarafından onaylanması gerekmektedir.

41 ABD Uygulamaları Amerikan Tahribatsız Muayene Cemiyeti (ASNT) nin işverenlerin kullanımı için hazırladığı SNT-TC-1A Uygulama Tavsiyesi nin yanı sıra ASNT nin kendi yönettiği programları (ASNT ve ACCP) mevcuttur. ASNT veya ASNT nin yetkilendirdiği bir kuruluşun düzenlediği sınavlar, işverenlerin düzenlediği sınavlardan farklıdır. ASNT tarafından sınava tabi olup belgelendirilenler ASNT belgeli (ASNT Seviye 3) olarak adlandırılırlar. ASNT Merkezi Belgelendirme Programına göre belgelendirilenler ise ACCP Seviye 3 veya ACCP Profesyonel Seviye 3 olarak anılırlar.

42 ABD Uygulamaları SNT-TC-1A Uygulaması : Sınavların yapılması ve değerlendirilmesinden seviye 3 personel sorumludur. Seviye 1 ve 2 sınavlarında kullanılan sorular seviye 3 uzmanca onaylanmalıdır. Sınav dökümanları kaydedilip muhafaza edilmelidir. Eğitimler sonunda SNT-TC-1A ya göre yapılan vasıflandırma sınavı 3 kısımdan oluşur. 1. Genel Bilgi: Yöntem hakkında genel bilgileri içeren sorular, 2. Spesifik Bilgi: Yöntem hakkında özel bilgileri içeren sorular, 3. Pratik: En az 1 adet uygulama sorusu (Seviye 2 sorularından biri, prosedür hazırlama olabilir). Aday, gerekli cihazları çalıştırabildiğini, muayeneyi yapabildiğini, sonuçları yorumlayabildiğini ve değerlendirme yapabildiğini kanıtlamalıdır. Pratik sınav, işverenin prosedüründe tanımlanmalı ve en az 10 farklı hususta gözetim yapılarak yürütülmelidir.

43 Organizasyonla Hedeflenenler Ülkemizin tahribatsız muayene ile ilgili uluslararası platformlarda temsili gerçekleştirilmektedir. TURK-NDT, Avrupa Tahribatsız Muayene Federasyonu 'na (EFNDT) ve Uluslararası Tahribatsız Muayene Komitesi 'ne (ICNDT) tam üye olarak kabul edilmiştir. Sektörümüze ve istihdama katkı olarak, TOSYÖV ve ODTÜ ile işbirliği halinde, Avrupa Birliği destekli "Ankara Bölgesinde Tahribatsız Muayene Operatörü Yetiştirme ve İstihdam" projesi İŞKUR tarafından kabul edilmiş ve 2009 yılı sonunda bitirilmiştir. Tahribatsız muayene eğitimi alanında farklı standartlar ve uygulamalara bağlı bilgi karmaşasını gidermeye ve sektörümüzü doğru şekilde bilgilendirmeye yönelik bilgi dokümanları oluşturulması gerekmektedir.

44 Organizasyonla Hedeflenenler Sektördeki TM personelini bir araya getirerek bilinç oluşturmak, Bilgi ve tecrübeyi paylaşımını sağlamak, Sektördeki sorunları takip etmek, analiz edip çözüm üretmek, Kuruluşlar arasındaki işbirliğini güçlendirerek ülkemizin Genel Endüstri ve Havacılık Sektörünü geliştirmek, Uluslar arası platformları takip ederek, birikimleri ülkemize aktarmak, Ülkemizdeki Tahribatsız Muayene seviyesini geliştirecek araştırma geliştirme çalışmalarına destek olmak, Vasıflandırma ve Belgelendirme konusunda bilinç yaratmak.

45 Organizasyonla Hedeflenenler 196O'lı yıllardan itibaren, tüketicilerin beklentilerinin artması ve pazar koşullarının ağırlaşması, firmaları yeni üretim teknikleri ve kalite stratejileri geliştirmek zorunda bırakmıştır. Piyasadaki amansız rekabet bir teknoloji savaşı olarak devam ettiğinden, firmalar sadece üretimi değil, sürekli olarak gelişen, güvenilir ve sonuçta tüketicinin ihtiyaçlarına cevap veren ürünleri üretmek için çaba sarf etmektedirler. Bu yeni anlayış, yurt içi ve uluslararası ticarette mal ve hizmetlerin alışverişinde belirli kriterlere göre belgelendirme veya beyan zorunluluğu getirmektedir. Sistem, ürün, laboratuvar ve personel vasıflarının belgelendirilmesi, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin yetkili ulusal kuruluşları tarafından ortak Avrupa Standardlarına göre gerçekleştirilmektedir.

46 Organizasyonla Hedeflenenler Kalite güvence stratejilerinin geliştirilmesiyle birlikte, ürün ve tesis güvenilirliğinin sağlanmasında tahribatsız muayene yöntemlerinin önemi artmıştır. Bunun sonucunda, özel cihazlar ve donanımları ile personelinin eğitimini, vasıflandırılması ve sertifikalandılmasını gerektiren bir yapı oluşmuştur. Dünyadaki bu değişime bağlı olarak, biraz gecikilmekle birlikte, özellikle dış ülkelerle ticari ilişkilerinin artması nedeniyle ülkemizde de bu konu ile ilgili faaliyetler başlatılmıştır.

47 G-8 Ülkelerine yönelik Akreditasyon sisteminin kurulmasında Hedeflenenler Özellikle, imalat sanayiindeki uygulamaların yanısıra kimya, petro-kimya ve rafineri tesislerinde ve enerji santrallerinde tesis güvenliği, ekonomik işletme ve çevre koruması ile ilgili kurallar nedeniyle TM alanındaki gelişme daha hızlı olmuştur. Diğer taraftan, ülkemizin jeostratejik konumu, ticari ilişkilerinin artması ve AB'ne giriş çabaları ile otomobil, makina, donanım, imalat, gemi inşaat ve elektronik sektörlerimiz ve bunların yan sanayilerindeki gelişmeler TM konusuna olan gereksinimi arttırmaktadır.

48 G-8 Ülkelerine yönelik Akreditasyon sisteminin kurulmasında Hedeflenenler Tahribatsız Muayene Komisyonu'nun amacı, Uluslar arası ve ulusal sanayinin ihtiyaçlarını, bilimsel ve teknolojik seviyesini dikkate alarak, TM alanında çalışan personelin yetiştirilmesi ve sınıflandırılması, bilgi ve becerilerinin denetlenmesi ve yeterliliklerinin saptanması amacıyla bir eğitim sistemini oluşturmak,, Uluslar arası ve ulusal bir sertifikalandırma sisteminin oluşturulmasını desteklemek, TM alanında ülkemizde ve dünyada çeşitli kişi ve kuruluşlardaki bilgi birikiminin, geliştirilen tekniklerin ve araştırma sonuçlarının yayılması ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için etkin bir iletişim ağını oluşturmak, Üyelerine seminerler, eğitim programları ve yayınlar aracılığıyla hizmet vermek,

49 G-8 Ülkelerine yönelik Akreditasyon sisteminin kurulmasında Hedeflenenler TM alanında çalışan devlet kurumlarım ve özel kuruluşları teknik raporlar ve uygulama önerileriyle desteklemek, Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile sanayi ve hizmet sektörüne destek olmak, Gerek ürün kalite kontrolunda gerekse üretim işlemlerinin kontrolü ve geliştirilmesinde TM önemim anlatarak TM yöntemlerinin kalite kontrolunda yaygın olarak kullanılmasını teşvik etmek, Pratik sanayi uygulamalarında kullanılmak üzere, uygulama tekniğine ve ürüne yönelik teknik kuralların ve önerilerin hazırlanmasını sağlamak, ve bu amaçla çeşitli faaliyetleri desteklemektir.

50 Özet Olarak Günümüzde açık pazar koşulları ve rekabet nedeniyle sadece üretmek yeterli olmamakta; güvenilir, kaliteli, çevre dostu ve rekabet edebilir maliyetlerde üretim ve imalatı gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu çerçevede; Genel Endüstri kuruluşları, Havacılık ve Raylı ulaşım sektörü, TSE, TAEK, Üniversiteler ve Metalürji Mühendisleri Odası bünyesinde 1987 yılından beri faaliyet gösteren Tahribatsız Muayene Komisyonları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı şemsiyesi altında tanıtılmalı ve faaliyetleri hakkında G-8 Ülkelerine bilgi verilmelidir. Ülkemiz liderliğinde G-8 Ülkelerine önderlik, EF-NANDTB, ASNT v.b. Akreditasyon sisteminin kurulması hedeflenmeli, bu kapsamda Ülkemiz TM alanında faaliyet göstermekte olan Çalışma gurbu temsilcilerinden (başkan, başkan yardımcısı, sekiz üye). oluşacak bir komisyon kurulmalıdır. Çalışma gruplarının başkanları Yönetim Kurulu'nun doğal üyeleri olmalıdır. Yönetim Kurulu, komisyon çalışmaları ile ilgili olarak faaliyetlerin yürütülmesi, yazışmaların ve anlaşmaların yapılması, bütçenin hazırlanması ve gerekli harcamaların yapılması konularında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmelidir.

51 Özet Olarak Yönetim Kurulu, komisyonun varoluş amaçları doğrultusunda faaliyetlerinin planlanmasını ve gerçekleştirilmesini sağlamalıdır. Yönetim Kurulu Başkanı, tüm faaliyetlerin belirlenmiş olan kurallara göre gerçekleştirilmelidir. Sektörel çalışma grupları başkan, başkan yardımcısı ve üyelerden oluşmalıdır. Başkan ve başkan yardımcısı, grup üyelerinin mutlak çoğunluğu ile iki yıl için seçilmelidir. Aynı göreve, ardarda sadece iki kere seçilmek mümkündür. İgili çalışma grubunda belirli bir süre aktif faaliyette bulunularak deneyim kazanılması gerekmektedir. Çalışma gruplarının başkanları grupları ile ilgili faaliyetlerin prosedür ve talimatlara uygun olarak yürütülmesinden ve kontrolünden Yönetim Kurulu'na karşı sorumlu olmalıdır.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI Buket TOPEL Kurulu Üyesi TEI, Tusaş Motor Sanayi A.Ş 21 Aralık 2012 Dünyada Havacılığın Seyri Kaynak: Dünya Bankası, OECD, ICAO, Boeing, Airbus ve

Detaylı

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ Hazırlayan: C. Hakan Gür (Prof.Dr.) TURK-NDT Bşk.Yrd. Nisan 2007 de kurulan, EFNDT ve ICNDT tam üyesi olan Tahribatsız Muayene Cemiyeti nin

Detaylı

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN ASNT SİSTEMİNE GÖRE EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN ASNT SİSTEMİNE GÖRE EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN ASNT SİSTEMİNE GÖRE EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ C. Hakan Gür 1,2,3 1) ASNT-TURK (ASNT Türkiye Birimi) Kurucu Bşk. http://www.asnt.org 2) TURK-NDT (Tahribatsız Muayene

Detaylı

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ TAHRİBATSIZ MUAYENE PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ Hazırlayan: C. Hakan Gür (Prof.Dr.) TURK-NDT Bşk. Nisan 2007 de kurulan, EFNDT ve ICNDT tam üyesi olan Tahribatsız Muayene Cemiyeti tarafından

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ. 2010 Türk Standardları Enstitüsü

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ. 2010 Türk Standardları Enstitüsü TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 2010 Türk Standardları Enstitüsü TAHRĠBATSIZ MUAYENE PERSONELĠNĠN EĞĠTĠMĠ, VASIFLANDIRILMASI VE BELGELENDĠRĠLMESĠ TSE DENEY LABORATUVARLARI MERKEZĠ BAġKANLIĞI TAHRĠBATSIZ MUAYENE

Detaylı

«Tahribatsız Muayene Personelinin Online Eğitimi ve Sertifikalandırılması - indt Okulu»

«Tahribatsız Muayene Personelinin Online Eğitimi ve Sertifikalandırılması - indt Okulu» «Tahribatsız Muayene Personelinin Online Eğitimi ve Sertifikalandırılması - indt Okulu» Ertuğrul Yılmaz (Ankalite Kalite Kontrol) 1.Oturum: Döküm Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetimi Oturum Başkanı: Seyfi

Detaylı

EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ

EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ 1 Dünyadaki Durum Tahribatsız muayene yöntemlerinden herhangi birini kullanarak muayene yapacak, raporlarını hazırlayacak, değerlendirecek, muayeneleri yönetecek

Detaylı

Tahribatsız Muayene Yöntemleri

Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız muayene; malzemelerin fiziki yapısını ve kullanılabilirliğini bozmadan içyapısında ve yüzeyinde bulunan süreksizliklerin tespit edilmesidir. Tahribatsız muayene

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Personel Belgelendirme Kuruluşu Adresi : Necatibey caddesi No:112 06100 ANKARA/TÜRKİYE Tel : 0 312 416 6320 Faks : 0 312 416 65 98 E-Posta : personelbelge@tse.org.tr

Detaylı

FORUM FOR AEROSPACE NDT BOARDS

FORUM FOR AEROSPACE NDT BOARDS FORUM FOR AEROSPACE NDT BOARDS Ulusal Havacılık NDT kurullarının faaliyet ve etkinliklerinin gözden geçirilmesi forumu Mehmet SAYGIOĞLU Türk Hava Kurumu En 4179/NAS 410 Seviye II Uzmanı Rev: 2008-12-06

Detaylı

TÜRKİYE'DE TAHRİBATSIZ MUAYENENİN GELİŞİMİ ve METALÜRJİ MÜHENDİSLERİ ODASI TAHRİBATSIZ MUAYENE KOMİSYONU

TÜRKİYE'DE TAHRİBATSIZ MUAYENENİN GELİŞİMİ ve METALÜRJİ MÜHENDİSLERİ ODASI TAHRİBATSIZ MUAYENE KOMİSYONU KAYNAK TEKNOLOJİSİ II. ULUSAL KONGRESİ 13 TÜRKİYE'DE TAHRİBATSIZ MUAYENENİN GELİŞİMİ ve METALÜRJİ MÜHENDİSLERİ ODASI TAHRİBATSIZ MUAYENE KOMİSYONU *C. Hakan GÜR, **Murat Gümrükçüoğlu ÖZET Bu bildiride,

Detaylı

YÜK KALDIRMA APARATLARININ KONTROLLERİ VE TAHRİBATSIZ MUAYENELERİNİN ÖNEMİ

YÜK KALDIRMA APARATLARININ KONTROLLERİ VE TAHRİBATSIZ MUAYENELERİNİN ÖNEMİ YÜK KALDIRMA APARATLARININ KONTROLLERİ VE TAHRİBATSIZ MUAYENELERİNİN ÖNEMİ Zafer TUĞCU 1, Gökhan ÖZTÜRK 1, Abidin YILDIRIM 2, Dr. Murat TOSUN 2 1 TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Muayene

Detaylı

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERONELİ BELGELENDİRME TALEP FORMU

TAHRİBATSIZ MUAYENE PERONELİ BELGELENDİRME TALEP FORMU 1. Sınava Katılacak Personel Bilgileri: Adı Soyadı: Doğum Yeri: Mezun Olduğu Okul ve Bölümü: E-Mail: İş Tel No: TC Kimlik No: Doğum Tarihi: Mesleği / Görev Unvanı: Ev Tel No: Cep Tel No: 2. Çalıştığı Kuruluş

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL BELGELENDİRME FAALİYETLERİ ÜCRETLERİ (01/01/2014)

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL BELGELENDİRME FAALİYETLERİ ÜCRETLERİ (01/01/2014) A. YÖNETİM SİSTEMLERİ KATEGORİLERİ (KALİTE, ÇEVRE, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, GIDA GÜVENLİĞİ, BİLGİ GÜVENLİĞİ ALANLARINDA, UZMAN, YÖNETİCİ, TETKİK GÖREVLİSİ) TSE-TÜRKAK-EOQ Kategorileri Kalite/Çevre/İş Sağlığı

Detaylı

ANATEST Kalite Kontrol ve NDT Cihazları Ltd. Şti. NİLTİM ZER Plaza 638. Sk. No: 1/C Nilüfer/BURSA.

ANATEST Kalite Kontrol ve NDT Cihazları Ltd. Şti. NİLTİM ZER Plaza 638. Sk. No: 1/C Nilüfer/BURSA. ANATEST EĞİTİM VE SINAV MERKEZİ GÜVENLİĞİNİZ VE BAŞARINIZ İÇİN PROFESYONEL HİZMETLER ANATEST Kalite Kontrol ve NDT Cihazları Ltd. Şti. NİLTİM ZER Plaza 638. Sk. No: 1/C Nilüfer/BURSA Tel: +90 224 441 02

Detaylı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uygulamalı Eğitim Merkezi-Bursa

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uygulamalı Eğitim Merkezi-Bursa TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MMO TMEM MANYETİK PARÇACIK MUAYENESİ SEVİYE I ve SEVİYE II EĞİTİMLERİ MMO PBK MANYETİK PARÇACIK MUAYENESİ SEVİYE I ve SEVİYE II SINAVLARI Eğitimin Amacı Eğitimin amacı,

Detaylı

ODTÜ - KAYNAK TEKNOLOJİSİ VE VE TAHRİBATSIZ MUAYENE ARAŞTIRMA/UYGULAMA MERKEZİ

ODTÜ - KAYNAK TEKNOLOJİSİ VE VE TAHRİBATSIZ MUAYENE ARAŞTIRMA/UYGULAMA MERKEZİ ODTÜ - KAYNAK TEKNOLOJİSİ VE VE TAHRİBATSIZ MUAYENE ARAŞTIRMA/UYGULAMA MERKEZİ C. Hakan Gür _ Prof.Dr., Merkez Başkanı http://www.wtndt.metu.edu.tr ÖZET Konstrüksiyon, imalat, kimya, petro-kimya, taşımacılık,

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 1 Tanımlar Uygunluk değerlendirmesi : Deney, analiz, kalibrasyon, ölçüm hizmetleri, ürün, sistem, personel belgelendirmesi, hammadde, malzeme, ürün, tesis,

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

EĞĠTĠM KURULUġU DENETLEME KONTROL FORMU

EĞĠTĠM KURULUġU DENETLEME KONTROL FORMU Denetleme Tarihi ve Numarası: Denetlenen ĠĢletmenin Ticaret Unvanı: Denetlemeyi GerçekleĢtiren: Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu Tarih: Yer: Denetleme Türü: Planlı [ ] Plansız [ ] : 1- Heyet

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI 2010 Türk Standardları Enstitüsü 1 PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI Personel ve Sistem Belgelendirme Merkezi

Detaylı

YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAYNAK VE BİRLEŞTİRME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAYNAK VE BİRLEŞTİRME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 19 Eylül 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28770 Gazi Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAYNAK VE BİRLEŞTİRME TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Kalite Kontrol Hizmetleri Ltd. Sti. Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız...

Kalite Kontrol Hizmetleri Ltd. Sti. Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız... Kalite Kontrol Hizmetleri Ltd. Sti. Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız... MERGEN Kalite Kontrol Hizmetleri Ltd. Sti. HAKKIMIZDA Türkiye`de çelik konstrüksiyon, enerji santralleri, petrol rafinerileri,

Detaylı

Bölüm 7 Tahribatsız Malzeme Muayenesi

Bölüm 7 Tahribatsız Malzeme Muayenesi Bölüm 7 Tahribatsız Malzeme Muayenesi Tahribatsız muayene; malzemelerin fiziki yapısını ve kullanılabilirliğini bozmadan içyapısında ve yüzeyinde bulunan süreksizliklerin tespit edilmesidir. Bu işlemlerde,

Detaylı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Süleyman ARIKBOĞA MYK Uzmanı İTÜ III. Ulusal Kariyer Çalıştayı 26 Şubat 2015, İstanbul Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler

Detaylı

Metal Ve Makine Sektörü Ücretlendirme Talimatı. SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ Ücret Tarifesi Başlangıç Tarihi: 11/12/2018.

Metal Ve Makine Sektörü Ücretlendirme Talimatı. SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ Ücret Tarifesi Başlangıç Tarihi: 11/12/2018. Metal Ve Makine Sektörü Ücretlendirme Talimatı Doküman No T52 Revizyon 00 Yürürlülük Tarihi 08.12.2018 Mesleki Yeterlilik Kurumu Tarafından Yayımlanan Ulusal Yeterliliklere Göre Yapılan Sınavların Ücretlendirmesi

Detaylı

Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız

Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız Hizmetimiz kalitemizdir, Çözüm Ortağınız HAKKIMIZDA Türkiye`de çelik konstrüksiyon, enerji santralleri, petrol rafinerileri, boru hatları, basınçlı ekipmanlar, barajlar gibi projeler de Tahribatsız Muayene

Detaylı

Tahribatsız Muayeneye Giriş ( Nondestructive Testing NDT )

Tahribatsız Muayeneye Giriş ( Nondestructive Testing NDT ) Tahribatsız Muayeneye Giriş ( Nondestructive Testing NDT ) Genel Başlıklar NDT ye Giriş En Yaygın Altı NDT Metoduna Genel Bakış Uygulama Örnekleri Yetki ve Eğitim NDT nin Tanımı Malzemelerin bazı karakteristik

Detaylı

SERTİFİKALANDIRMA PROSEDÜRLERİ

SERTİFİKALANDIRMA PROSEDÜRLERİ ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene Personel Sertifikalandırma Merkezi METU Welding and Non-Destructive Testing Personnel Certification Center TARAFSIZLIK DEKLERASYONU ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene

Detaylı

DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ. Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür

DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ. Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür 30.05.2013 İSTANBUL INGAS 2013 Doğal Gaz Meslek Standartları Ve Personel Belgelendirmenin Önemi Meslek

Detaylı

GÖZLE MUAYENE EĞİTİM ve SINAV TAKVİMİ

GÖZLE MUAYENE EĞİTİM ve SINAV TAKVİMİ GÖZLE MUAYENE EĞİTİM ve SINAV TAKVİMİ VT1 Görsel Muayene Seviye 1+2 07-10 Ocak 2019 11 Ocak 2019 VT2 Görsel Muayene Seviye 1+2 04-07 Şubat 2019 8 Şubat 2019 VT3 Görsel Muayene Seviye 1+2 04-07 Mart 2019

Detaylı

BELGELENDİRME PROSEDÜRLERİ

BELGELENDİRME PROSEDÜRLERİ ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene Personel Sertifikalandırma Merkezi METU Welding and Non-Destructive Testing Personnel Certification Center TARAFSIZLIK DEKLERASYONU ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene

Detaylı

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman 1 Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman SUNUM PLANI MYK-Hukuki Yapı Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Meslek Standartları Ulusal Yeterlilikler, Sınav ve Belgelendirme Gerçekleştirilen Faaliyetler

Detaylı

TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi DIN EN 15085:2008 Demiryolu Uygulamaları- Demiryolu Araçları

Detaylı

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ 1 TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

TS EN ISO 3834-2 STANDARDI KAPSAMINDA UYGUNLUK

TS EN ISO 3834-2 STANDARDI KAPSAMINDA UYGUNLUK PGM TEKNİK HİZMET PROSEDÜRLERİ : TPR.51 TS EN ISO 3834-2 STANDARDI 01 02.12.2014 S.Bülent YILMAZ Arzu YAĞCI Revizyon 00 19.08.2014 S.Bülent YILMAZ Arzu YAĞCI İlk Yayın Rev. Tarih Hazırlayan Onay Açıklama-

Detaylı

HAKKIMIZDA. Ülkemizde henüz yapılamayan muayene metotları üzerine çalışmalar yürüten Teknik Muayene, bu konularda öncü olmayı hedeflemektedir.

HAKKIMIZDA. Ülkemizde henüz yapılamayan muayene metotları üzerine çalışmalar yürüten Teknik Muayene, bu konularda öncü olmayı hedeflemektedir. HAKKIMIZDA Teknik Muayene, 2008 yılında kurulmuş bağımsız, tarafsız ve güvenilir bir uygunluk değerlendirme kuruluşudur. 2009 yılında A Tipi Muayene Kuruluşu olarak, 2015 yılında İş Hijyen Ölçüm Laboratuvarı

Detaylı

EK-4) TSE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI PERSONEL BELGELENDİRME KONULARI ÜCRET TABLOSU

EK-4) TSE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI PERSONEL BELGELENDİRME KONULARI ÜCRET TABLOSU İYİ TARIM UYGULAMALARI KONTROLÖRÜ EĞİTİM, SINAV VE SERTİFİKA ÜCRETLERİ Ücret içi Mevcut Dışı için Mevcut BASB ve İKT üyesi Ülkeler İçin Mevcut Ücret Tutar İçi Ücret tutar Dışı Ülkeler İçin Teklif edilen

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

NONDESTRUCTIVE TESTING ON HIGH SPEED LINES AND PERSONNEL QUALIFICATION RAILWAY APPLICATION

NONDESTRUCTIVE TESTING ON HIGH SPEED LINES AND PERSONNEL QUALIFICATION RAILWAY APPLICATION 3rd International Non-Destructive Testing Symposium and Exhibition, Istanbul Turkey, April 2008 For all papers of this publication click: www.ndt.net/search/docs.php3?mainsource=58 YÜKSEK HIZLI HATLARDA

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Altınbaş Üniversitesi

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

SERTİFİKALANDIRMA PROSEDÜRLERİ

SERTİFİKALANDIRMA PROSEDÜRLERİ ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene Personel Sertifikalandırma Merkezi METU Welding and Non-Destructive Testing Personnel Certification Center TARAFSIZLIK DEKLERASYONU ODTÜ Kaynak ve Tahribatsız Muayene

Detaylı

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR Bu standart Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından onaylanan ve Aralık 2012 de TS EN ISO/IEC 17024:2012 numaralı standardı

Detaylı

KAYNAK DİKİŞLERİNİN TAHRİBATSIZ YÖNTEMLERLE MUAYENESİNDE AVRUPA STAND ARDLARI

KAYNAK DİKİŞLERİNİN TAHRİBATSIZ YÖNTEMLERLE MUAYENESİNDE AVRUPA STAND ARDLARI KAYNAK TEKNOLOJİSİ II. ULUSAL KONGRESİ 231 KAYNAK DİKİŞLERİNİN TAHRİBATSIZ YÖNTEMLERLE MUAYENESİNDE AVRUPA STAND ARDLARI * C. Hakan GUR ÖZET Kaynak teknolojisi, bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Keresteciler Sitesi E Blok No:5 Kat:2 Ostim / Yenimahalle 06170 ANKARA / TÜRKİYE Tel : +90 312 385 95 30 Faks

Detaylı

u E M 1 UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ TEKNIK r d AMMINIERiMiZ AWAINIFi 6i1615A r VAR CE5TcKL KONIRCQ TAHRMA.I.Sq MVA YINE VORW tim res x VF ANA ERi

u E M 1 UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ TEKNIK r d AMMINIERiMiZ AWAINIFi 6i1615A r VAR CE5TcKL KONIRCQ TAHRMA.I.Sq MVA YINE VORW tim res x VF ANA ERi UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ u E M 1 TEKNIK r d AMMINIERiMiZ AWAINIFi 6i1615A r VAR CE5TcKL KONIRCQ TAHRMA.I.Sq MVA YINE VORW tim res x VF ANA ERi MALA..11 ı w:91. "' D erçi T NIMOS. MfJiIMA heohendisi.e

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Adresi : Tepekulu Kongre ve İş Merkezi Anadolu Caddesi No:40 Kat:M1-M2 Bayraklı 35010 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 462 33 33 Faks : 0 232

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Cevizli Mh. Tınaztepe Sk. Altınöz Apt. No:16 D.1-2-3-4-6 Maltepe 34846 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 651 08 95

Detaylı

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı 14 Eylül 2015 ADANA 1 Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler Ulusal Yeterlilik Sistemi Türkiye Yeterlilikler

Detaylı

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli.

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli. 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı, kaynakçı belgelendirme hizmetlerinin TS EN ISO / IEC 17024 personel belgelendirme standardı ile ilgili belgelendirme metot standardına uygun olarak gerçekleştirilmesini tanımlamaktır.

Detaylı

KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER

KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER 9 Makina Mühendisleri Odası; bacagazı emisyon ölçümü, basınçlı kap ve ekipmanların periyodik kontrolü, motor şasi tespitleri, asansör

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

SHT MED. Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

SHT MED. Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT MED Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türk Sivil Havacılığında KURAL KOYMA DENETLEME YAPTIRIM UYGULAMA görevini yürütmektedir.

Detaylı

ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Ayfer ADIGÜZEL TÜRK LOYDU 1 Şubat 2008 KISACA TÜRK LOYDU Türk Loydu Vakfı; 1962 yılında Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nin katkılarıyla Gemi

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Havacılıkta Mutlak Güvenlik Kaynak: F. Banal EASA (Fmr) Director, Approvals and Standardisation Makine Ürün GÜVENLİK ZİNCİRİ Kullanıcı İnsan Destek

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Sistem Akreditasyon Başkanlığı Sistem Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon; Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda

Detaylı

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 TASYB -Strateji Geliştirme Çalıştayı Toplumsal güvenlik alanı multi-disipliner olup kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere kamu ve özel sektör paydaşlarını

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

ULAŞIM VE LOJİSTİK SİSTEMLERİ MERKEZİ BAŞKANLIĞI

ULAŞIM VE LOJİSTİK SİSTEMLERİ MERKEZİ BAŞKANLIĞI GÖREV ALANI UZMANLIK SINIFI İLİŞKİLİ MESLEK GRUBU EĞİTİM TECRÜBE ÖZEL ŞARTLAR 1 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Ekipmanları Tasarım Tip Onayı Taşınabilir Basınçlı Ekipman Tasarım Tip Onayı Uzmanı (0.5 bar

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI

ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI Halil AKDAŞ Eğitim ve İş Geliştirme Müdürlüğü Belgelendirme Şefi hakdas@ugetam.com.tr 2. Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Yönetim anlayışındaki değişimler "önce insan" anlayışıyla şekillenen, müşteri odaklı, süreçlerle yönetilen,

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ YETKİNLİK KRİTERLERİ LİSTESİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ YETKİNLİK KRİTERLERİ LİSTESİ GÖREV ALANI 1 Tehlikeli Madde Tasarım Tip Onayı UZMANLIK SINIFI Taşınabilir Basınçlı Ekipman Tasarım Tip Onayı Uzmanı (0.5 bar üstü sıvı kimyasal taşıyan tank tasarımı dahil) İLİŞKİLİ MESLEK GRUBU edilen

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bvturkey.com Basınçlı Kaplar, Kazanlar, Buhar Kazanları,

Detaylı

Mehmet ORDUKAYA. Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı ANTALYA

Mehmet ORDUKAYA. Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı ANTALYA Mehmet ORDUKAYA Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı 27.03.2017 ANTALYA Neden Ulusal Yeterlilik Sistemi? Ulusal Yeterliliklere Göre Belgelendirme Belge Zorunluluğu Tanıtım ve

Detaylı

PROSEDÜRÜ GEDİK TEST MERKEZİ EĞİTİM, BELGELENDİRME VE ENDÜSTRİYEL HİZMET MERKEZİ HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN. Dr. Polat TOPUZ Genel Müdür v.

PROSEDÜRÜ GEDİK TEST MERKEZİ EĞİTİM, BELGELENDİRME VE ENDÜSTRİYEL HİZMET MERKEZİ HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN. Dr. Polat TOPUZ Genel Müdür v. Sayfa No: 1/8 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ 2.KAPSAM 3.TANIMLAR 4.SORUMLULUKLAR 5.PROSEDÜR DETAYI 6.İLGİLİ DÖKÜMANLAR 7.DÖKÜMANTASYON 8.DEĞİŞİKLİKLER 9.EKLER ADRES ANKARA CADDESİ NO:306 34913 ŞEYHLİ - PENDİK - İSTANBUL

Detaylı

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Ahmet ARSLAN Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı AAMD (The American Association of Medical Dosimetrists) Amerikan Medikal Dozimetristler Derneği,

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Aişe Akpınar 25-30 Temmuz 2016 (Temel Kaynak: DPT 2006 sürümü) Ulusal Yeterlilik Sistemi

Detaylı

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Ahmet GÖZÜKÜÇÜK TÜRKAK Genel Sek.Yrd. İstanbul, 30/05/2013 Sunum içeriği Akreditasyon kavramı ve uluslararası akreditasyon yapısı TÜRKAK akreditasyon süreçleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler. Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler. Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Giriş Personel EN ISO 9606, EN ISO 14731.. İşletme ISO 9001, EN ISO 3834.. Kaynak Yöntemi

Detaylı

TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI)

TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI) TUSAŞ TÜRK HAVACILIK ve UZAY SANAYİİ A.Ş. TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI) Segah ÖZDEMİR / Yusuf Cansu BARAN 05.05.2017 TMMOB Makina Mühendisleri Odası IX. Ulusal Uçak, Havacılık

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Kadın Araştırmaları

Detaylı

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri 150 yıllık uzmanlık ile gelen başarı... 1866 1906 22 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen

Detaylı

DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ NİSAN 2011 MERSİN

DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ NİSAN 2011 MERSİN DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR NİSAN 2011 MERSİN ONAYLANMIŞ KURULUŞ Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Madde 4 teki tanım gereği Onaylanmış kuruluş terimi Deney, muayene ve/veya belgelendirme

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK PERSONELİNİN EĞİTİM İHTİYACININ BELİRLENMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T601-02 Revizyon No: 02

Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK PERSONELİNİN EĞİTİM İHTİYACININ BELİRLENMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T601-02 Revizyon No: 02 Doküman Adı: TÜRKAK PERSONELİNİN EĞİTİM İHTİYACININ BELİRLENMESİ TALİMATI Doküman No.: T601-02 Revizyon No: 02 5 2 Yetki ve sorumluluklarda düzenlemeler yapıldı. 2 2 Tanımlar çıkarılarak T501-04 Talimatına

Detaylı

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME

KALİTE EL KİTABI PERSONEL BELGELENDİRME Sayfa Sayısı 1/5 1. KAPSAM TS EN ISO/IEC 17024 Personel belgelendirme kuruluşları için geliştirme ve sürdürebilirlik programları da dahil belirli şartlara göre personeli belgelendiren kuruluşlar için genel

Detaylı

GSI KOMPAKT. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V.

GSI KOMPAKT. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V. GSI KOMPAKT Hİzmetlerİmİz genel bakış TeOrİK Ve UYGUlAMAlI eğitim Eğitim geleceğin güvencesidir Kaynakçı Eğitimi Aşağıdaki yöntemlerde verimli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Çavuşoğlu Mahallesi Yakacık Caddesi No:132-134 Kartal 34873 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 517 31 44 Faks : 0

Detaylı

ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. Muayene Nedir? UGETAM ve Muayene Muayenenin Aşamaları

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kişisel Koruyucu Donanımların Piyasa

Detaylı

Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler İlkay BİNER Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Kaynak Yöntem Onaylarında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi Çamlık Mah. Yahya Kemal Beyatlı Cad. No:1 Kurtköy-Pendik 34906 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 646 01 87 Faks : 0 216 646 18 62 E-Posta

Detaylı

PLASTİK BORU SİSTEMLERİNDE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ. Keziban ULU Y.Kimyager TSE Gebze Kimya Lab. Müd.

PLASTİK BORU SİSTEMLERİNDE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ. Keziban ULU Y.Kimyager TSE Gebze Kimya Lab. Müd. PLASTİK BORU SİSTEMLERİNDE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ Keziban ULU Y.Kimyager TSE Gebze Kimya Lab. Müd. TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ - Her türlü standardı hazırlamak ve hazırlatmak. - Enstitü bünyesinde veya

Detaylı

Erciyes Üniversitesi, Türkiye Mühendislik Fakültesi. Yıl : : Makine Mühendisi

Erciyes Üniversitesi, Türkiye Mühendislik Fakültesi. Yıl : : Makine Mühendisi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı : Erkol 2. Soyadı : Murat 3. Doğum Tarihi : Haziran 06, 1973 4. Medeni Hali : Evli 1 Çocuk 5. Eğitim : Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi, Türkiye İşletme Fakültesi Yıl : 2006 Derece :

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

PROSEDÜR. Tarafsızlığın Korunması. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih. 00 İlk yayındır

PROSEDÜR. Tarafsızlığın Korunması. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih. 00 İlk yayındır Sayfa No : 1 / 5 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 İlk yayındır. 15.10.2012 01 Çıkar Çatışması Risk Değerlendirme puanlaması çıkarıldı. Tarafsızlığı etkileyebilecek personellerin,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: Adresi Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bureauveritas.com.tr Muayene Alanı

Detaylı

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ TSE nin, ürün, sistem ve personel belgelendirme ve laboratuvar hizmetleri uluslararası akreditasyona sahiptir. TSE, ülkemizde bu alanlarda en geniş akreditasyon kapsamına sahip belgelendirme kuruluşudur.

Detaylı

TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER

TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER TÜV TÜV NORD GROUP TÜV NORD Endüstriyel Hizmetler Boru Hatları Boru hatları, sıvıları veya gazları uzun mesafelerde nakletmek için gerekli olup enerji ve hammadde

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme

Uygunluk Değerlendirme Ürün, Sistem, Personel Uygunluk Değerlendirme GENEL BİLGİLENDİRME Osman Vural @2014 Uygunluk Değerlendirme Pazara ürün veya hizmet sunan taraflar; ürünlerinin/hizmetlerinin talep edilen gereklilikleri

Detaylı

TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME. ADEM AKGÜN TÜRK LOYDU

TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME. ADEM AKGÜN TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME ADEM AKGÜN aakgun@turkloydu.org nun BAĞIMSIZ ve TARAFSIZ bir yönetim yapısı vardır. Türk Loydu Genel Kurulu Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim

Detaylı