CNC TEZGÂH PROGRAMLAMA & UYGULAMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CNC TEZGÂH PROGRAMLAMA & UYGULAMALAR"

Transkript

1 CNC TORNA TEZGÂHININ AÇILMASI 1) Tezgâhın arkasında bulunan ana şalter (I) ON konumuna getirilir. 2) EMERGENCY STOP (ACİL STOP) butonu sağ tarafa çevrilerek açılır. 3) Ekran Açma (I) tuşuna basılır (yeşil tuş). 4) Ekran açıldıktan sonra Hidrolik tuşuna basılır. 5) Tezgâhı referansa göndermek için REF tuşuna basılır sonra eksen seçilir. TEZGÂHIN KAPANMASI 1) EMERGENCY STOP (ACİL STOP) butonuna basılır. 2) Ekran Kapama (O) tuşuna basılır. 3) Tezgâhta hava ile çalışan bir ünite varsa kapatılır. 4) Tezgâhın arkasında bulunan ana şalter (O) OFF konumuna getirilir. TEZHGAHIN EL ÇARKI İLE HAREKET ETTİRİLMESİ 1) HANDLE modu seçilerek aktif edilir. 2) El çarkı ilerleme değeri seçilir. X1: El çarkı ilerleme seçimi (EL çarkının 1 kademe hareketi 0,001 mm dir). X10: El çarkı ilerleme seçimi (EL çarkının 1 kademe hareketi 0,01 mm dir). X100: El çarkı ilerleme seçimi (EL çarkının 1 kademe hareketi 0,1 mm dir). 3) El çarkı seçilen eksenleri (+/-) yönlerde hareket ettirilir. NOT: El çarkı ile eksenleri hareket ettirmek için ilerleme kontrol düğmesi açık olmalıdır. TEZGÂHIN REFERANS NOKTASINA GÖNDERİLMESİ 1) Tezgâhı referansa göndermek için REF tuşuna basılır. 2) Eksen tuşları seçilir. NOT: Tezgâhın referansa gönderilmesi sırasında güvenlik için önce X+, sonra Z+ seçilir. TEZGÂHA DEVİR VERİLMESİ 1) MDI moduna geçilir. 2) PROG - MDI sekmesi seçilir.

2 3) Devir değeri yazılarak INPUT tuşuna basılır (Örnek: S750 M03). 4) CYCLE START tuşuna basılarak tezgâh çalıştırılır. AYNAYA MALZEME BAĞLAMA 1) İşlenecek malzemeye göre - sert ve yumuşak - ayna ayakları ayarlanır ve malzeme çapına göre aynaya takılır. 2) İş parçası bağlanır ve tuş takımı üzerindeki ayna sıkma tuşuna basılır (Ayna sıkma tuşunun ışığı sürekli yanması gerekir). NOT: Ayna ayakları ile iş parçası sıkarken, ayna ayağı üzerinde bulunan çizgi (açma sıkma) ayna gövdesi üzerindeki iki çizgi arasında olmalıdır. ÖLÇME KOLU İLE TAKIM SIFIRLAMA (TAKIM ÖLÇME) 1) MDI mudunda sıfırlanacak takım çağırılır. 2) JOG-EL ÇARKI-REF modlarından birindeyken Prob aktifleştirme tuşuna basarak probun inmesi sağlanır (Anahtar 0 konumda olmalıdır). 3) EL ÇARKI kullanılarak kesici takım probe yaklaştırılır. 4) JOG modu tuşuna basılır. 5) Sıfırlanacak (ölçülecek) eksen yönünde eksen tuşuna basılır. Kesici takımı probe dokundurarak kırmızı ışık yanmasını sağlanır. Otomatik olarak ekrana gelen GEOM sayfasında imleç ölçümü yapılacak olan takımın satırına getirilir. 6) Aynı işlem diğer eksenler için de yapılır. 7) Güvenlik için yön oku tuşlarını kullanarak iş parçasından uzaklaşılır. Daha fazla uzaklaşmak izin el çarkı tuşlarını kullanılır.

3 8) Sıfırlama işlemi yapıldığı zaman sıfır değeri OFFSET sayfasındaki takım numarası hanesine kaydedilmiş olur. 9) Çoklu takım ölçüleceği zaman yukarıdaki işlemler tekrarlanır. Ölçme kolu takılı iken el çarkı kullanılamaz. NOT 1: Takımlar mutlaka MDI modunda çağrılır. Start tuşuna basılır. Yeşil ışık yanması gerekir. Hidrolik tuşuna basılır ve Start tuşundaki yeşil ışık söner (Taret dönmüş olur). NOT 2: Ölçme kolu ile Ölçüm yapılırken kapının açılması isteniyor ise Kapı açma anahtarı aktif edilir. 1. MDI modda takım numarası offset sayfa numarası yazılarak çağrılır.

4 4. JOG modu seçilir. Otomatik olarak ekrana gelen GEOM sayfasında kursör ölçümü yapılacak olan takımın satırına getirilir. 3. Takımın ucu Ölçme kolu sensörüne X ya da Z yönünde yaklaştırılarak Sensöre temas ettirilir. Temas anında kırmızı ışık yanar ve ölçüm değeri otomatik olarak Geometri sayfasında Hangi Boyut ölçüldü ise oraya yazılır.

5 -X -Z +Z +X İŞPARÇASI SIFIRLAMA 1) Önce takım sıfırlaması yapılır (Ölçüm yapılana kadar RESET tuşuna basılmaz). 2) MDI modunda master (referans kesici takım) kesici takım aktifleştir (Örnek: T0101; CYCLE START tuşuna basılır). 3) İş parçası iş milindeki bağlama aparatına (aynaya) uygun bir şekilde bağlanır. 4) İş miline devir verilir (Örnek: S750 M03). 5) Kesici takım uygun modda iş parçasına yaklaştırılır (Örnek: JOG ya da EL ÇARKI modunda X ve Z eksenleri hareket ettirilir). 6) JOG modunda iş parçasının alın yüzeyinden ince talaş alınır. Kesici takım Z ekseninde hareket ettirilmeden X ekseninde (+) yönde parçadan uzaklaşılır. 7) OFFSET SETTING tuşuna ardından ekran altından WORK tuşuna basılır.

6 8) G54 sekmesindeki aktif takım bölümünde Z0 yaz MEASURE basılır. Çıkan değer işmili alın yüzeyi ile takım ucunun temas ettirildiği alın yüzey arasındaki mesafedir. NOT: Z eksenine paralel takılan Matkap, kılavuz vb.. gibi takımların X geometri değeri 0 (sıfır) dır. Ayrıca ölçme kolu ile ölçülmez. YENİ PROGRAM SAYFASI AÇMA 1) EDIT moduna geçilir. Ardından PROG tuşuna basılır. 2) Ekran altından PROGRAM sekmesi seçilir. 3) Program ismi yazılarak Insert tuşuna basılır (Program isminin başında O harfi olmalıdır ve aynı isimle başka bir program olmamalıdır. Örnek: O0629). 4) Program numarası 9000 ve 8000 li değerler olmamalıdır. 5) % işareti her zaman programın sonunda olmalıdır. 6) Eklenen karakter her zaman sarı olan imlecin sağına yazılır. 7) Alt karakter için klavye tuşlarından SHIFT tuşuna basılır. 8) Program içinde bilgilendirmeler parantez () içinde yapılır.

7 KAYITLI PROGRAM AÇMA 1) EDIT moduna geçilir. Ardından PROG tuşuna basılır. 2) Ekran altından DIR sekmesini seçilir. 3) Açmak istenilen program ismini yazılarak alt yön ok tuşuna basılır (Örnek:O0606 ). Karakter düzenleme: İmleç karakter üzerindeyken düzenlenecek yazı yazılarak ALTER tuşuna basılır. Karakter Silme: İmleç silinecek karakter üzerindeyken DELETE tuşuna basılır. Program Silme: EDIT - PROG - DIR sekmesindeyken Program ismi yazılarak DELETE tuşuna basılır. Bu durumda geri dönüş olmadan program silinir. Program içinde karakter arama: Program açıkken aranacak isim yazılarak alt yön ok tuşuna basılır. PROGRAMIN SİMÜLASYONUNUN YAPILMASI 1) Kesici takımlar Z ve X eksenlerinde referans noktasına gönderilir. 2) MDI modunda M17 komutu ile kızaklar kilitlenir (Simülasyon bittikten sonra parça işlemeye başlamadan önce aynı modda M18 komutu ile kızaklar aktifleştirilir). 3) Program içindeki imlecin program başında olduğundan emin olunur. 4) Program satır satır işlenecekse SINGLE BLOCK butonuna basılır. 5) MEMORY moduna geçilir. 6) CSTM CRPH tuşuna basılarak PARAM sekmesinden iş parçasının kütük ölçüleri girilir. 7) GRAPH sekmesine geçilir. 8) CYCLE START tuşuna basılarak simülasyon izlenir. HAFIZAYA KAYDEDİLMİŞ PROGRAMIN ÇALIŞTIRILMASI 1) Çalıştırılacak programı açılır (EDIT - PROG - DIR - Program ismi). 2) Kesici takımlar ölçülür. İş parçası sıfır noktası ayarlanır. 3) Program satır satır işlenecekse SINGLE BLOCK butonuna basılır. 4) İlerleme düşürülür. Güvenlik kuralları içerisinde CYCLE START tuşuna basılarak işleme başlanır.

8 5) Ekran altındaki CHECK tuşuna basılarak X ve Z eksenlerinin Pozisyonu görülür. ÇALIŞMA SIRASINDA PROGRAM DURDURMA VE DEVAM ETTİRME Parça işleme esnasında çeşitli parça kontrolleri ve talaş temizliği için programın kaldığı yerde durdurulması gerekebilir. Durdurma işlem adımları: 1) CYCLE STOP tuşuna basılır. Program yarıda kesilir ve eksen ilerlemeleri durmuş olur. 2) SPINDLE STOP tuşuna basılır. İşmili durur ve kapı kilidi açılır. 3) Kapıyı açılarak yapmak istenilen şeyler yapılır. İşlemler tamamlandıktan sonra kapı kapatılır. 4) Tekrar SPINDLE STOP tuşuna basılır. Tuş üzerindeki LED ışığı söner ve işmili tekrar dönmeye başlar. 5) CYCLE START tuşuna basılır. Program kaldığı yerden tekrar çalışmaya başlar. NOT: Taretin dönmesinde kullanılan +T ya da -T tuşlarına bastıktan sonra taret üzerinde takım tutucu takmamak gerekir. Aksi durumda taret sisteminde alarma sebep olur. Çünkü +T ya da T tuşuna basıldığı zaman kurt dişli aktif olmaz, dişliler bırakır. Bu durumda +T ya da T tuşuna basıldıktan sonra X tuşuna basarak kurt dişlinin tutulması sağlanır. TEZGÂH USB VERİ AKTARIMI 1) JOG - OFFSET SETTING SETING seçilir. 2) I/O CHANNEL bölümüne 17 yazılarak INPUT tuşuna basılır. 3) USB den tezgâha veri aktarımı için, EDIT - PROG - DIR OPRT Device CNC MEM seçilerek girilir. 4) F-input tuşunun basılır. USB den atılacak ismin aynısı yazılarak F-set basılır. Ardından O set ve EXEC basılır. 5) Tezgâhtan USB veri aktarımı için ise aynı yerden F-output yapılır.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ. Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN. Tel: +90 312 267 30 20 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Tel: +90 312 267 30 20 E-mail_2: rkokcan@gmail.com KONTROL ÜNİTESİ ELEMANLARI EDIT MODU: Program yazmak, düzenlemek

Detaylı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı CNC Torna ve Frezede gerçek simülasyon yapılabilir. 50 den fazla farklı Kontrol Sistemi, 150 nin üzerinde ünite. Alt Programlama ve Delik çevrimleri dahil Manuel programlama Değişken parametrelerle Macro

Detaylı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı SWANSOFT Sol ve üst taraftaki araç çubukları aktif değildir. Acil stop butonuna basıldığında aktif olur. Görünüm çek menüsünden tezgaha bakış yönü değiştirilebilir. Göster menüsü, tezgahta görünmesi istenilen

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

BOZOK ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU BOZOK ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU CNC TEKNOLOJİSİ TEZGAH KULLANIMI - 1 - - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - - 6 - - 7 - - 8 - - 9 - Örnek blok yazılımı - 10 - KOORDİNAT SİSTEMLERİ Mutlak (ABSOLUTE)

Detaylı

MCV-640 Dikey İşlem CNC. Hazırlayan: Arş.Gör. Kazım ZENGİN

MCV-640 Dikey İşlem CNC. Hazırlayan: Arş.Gör. Kazım ZENGİN MCV-640 Dikey İşlem CNC Hazırlayan: Arş.Gör. Kazım ZENGİN CNC TEKNİK ÖZELLİKLER CNC STANDART DONANIMLARI Kumanda Paneli Kumanda Paneli Mode Seçimleri: AUTO/Manuel Otomatik Modlar: EDİT : Hafızadaki bir

Detaylı

İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI

İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI İMALAT ve KONTRÜKSİYON LABORATUVARI CNC FREZE TEZGAHI (DİK İŞLEM MERKEZİ) ÇALIŞMA FÖYÜ Laboratuvar Çalışmasının Amacı: Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Makine Programı Atölyesinde bulunan Klasik ve CNC tezgahları

Detaylı

T.C M.E.B ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU Bilgisayar Sayısal Kontrollü ( CNC Dik işleme tezgahı kullanma ve programlama ) Sınav Soruları

T.C M.E.B ÖZEL ATILIM BİLKEY BİLİŞİM KURSU Bilgisayar Sayısal Kontrollü ( CNC Dik işleme tezgahı kullanma ve programlama ) Sınav Soruları 1.) CNC freze yazdığımız programı neden simülasyon ile test edilmelidir? A) Seri imalata başlamadan önce tezgâh test programına ayarlı olduğu için. B) Program yazımından veya bilgi transferinde oluşabilecek

Detaylı

CAM PROGRAMLARINDAN ALINAN NC KODUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

CAM PROGRAMLARINDAN ALINAN NC KODUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Siemens 840D SL CNC DİK İŞLEME MERKEZİ BÖLÜM I TEZGÂHA TAKIM YÜKLEME TAKIM BOYLARININ ÖLÇÜLMESİ İŞ PARÇASI SIFIRLAMA (İş parçasını ölçme) TAKIM BOYUNUN SIFIRLANMASI CAM PROGRAMLARINDAN ALINAN NC KODUNDA

Detaylı

Hazırladığım bu dosyayla sizlere yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Lütfen inceledikten sonra bana düşüncenizi ve eksiklerimi,isteklerinizi belirtin.

Hazırladığım bu dosyayla sizlere yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Lütfen inceledikten sonra bana düşüncenizi ve eksiklerimi,isteklerinizi belirtin. HAZIRLAYAN : Bora YURTTAŞ Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş. CNC İşleme Merkezi Operatörü MAİL : mailto:bora.yurttas@gmail.com WEB : bora.yurttas.googlepages.com Dünya nın en kaliteli tezgah markalarından biri

Detaylı

Bilkey Mesleki Eğitim Kurumları [ CNC TORNA-FREZE PROGRAMLAMA KURSU ]

Bilkey Mesleki Eğitim Kurumları [ CNC TORNA-FREZE PROGRAMLAMA KURSU ] 1.) CNC freze yazdığımız programı neden simülasyon ile test edilmelidir? A) Seri imalata başlamadan önce tezgâh test programına ayarlı olduğu için. B) Program yazımından veya bilgi transferinde oluşabilecek

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II. CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI II CNC Programlama ve Tornalama Uygulamaları DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ

Detaylı

KAYM PROGRAMLANABİLİR DİSPLAY (PD) EKRANLI MAKİNELERİN KULLANMA KİTAPÇIĞIDIR

KAYM PROGRAMLANABİLİR DİSPLAY (PD) EKRANLI MAKİNELERİN KULLANMA KİTAPÇIĞIDIR KAYM 48-60 PROGRAMLANABİLİR DİSPLAY (PD) EKRANLI MAKİNELERİN KULLANMA KİTAPÇIĞIDIR BÖLÜMLER 1- EKRANDAKİ BUTONLAR VE İŞLEVLERİ 2- ÇALIŞMA MODLARI 3- YENİ PROGRAM YAZMA VE DÜZELTME 4- PROGRAM ÇAĞIRMA 1

Detaylı

CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI

CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI 1 CNC EĞİTİMİ DERS NOTLARI 1. GİRİŞ 1.1. CNC nedir? CNC (Computer Numerical Control) Bilgisayar Yardımı İle Sayısal Kontrol anlamındaki kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir ifadedir. Bir CNC tezgah

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ CNC TORNA TEZGÂHLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ CNC TORNA TEZGÂHLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MAKİNE TEKNOLOJİSİ CNC TORNA TEZGÂHLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi

Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi 1 Tablo 1 - Tornalamada Kullanılan G Kodları Listesi Kod Açıklama Uygulama Alanı tandart / Opsiyonu G00 Talaşsız hızlı hareket ozisyonlama G01 Talaşlı doğrusal ilerleme F adresi altında G02 aatin dönüş

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

MT9505-P/Px, MT9503-P/Px HIZLI KULLANMA KILAVUZU

MT9505-P/Px, MT9503-P/Px HIZLI KULLANMA KILAVUZU MT9505-P/Px, MT9503-P/Px HIZLI KULLANMA KILAVUZU MT9505-P yi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Fırını kullanmaya başlamadan önce Hızlı Kullanma Kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. 1.- GÜVENLİK Bu ürün kullanım

Detaylı

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1 TUŞLAR: START : Program çalıştırmak için kullanılır. STOP: Çalışmakta olan programı sonlandırmak için kullanılır. Stop tuşuna 1 kez basıldığında program

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

www.mekatroncnc.com.tr

www.mekatroncnc.com.tr Sayfa 1 Sayfa 2 Sayfa 3 MACH3 PROGRAMI KULLANMA KLAVUZU 1. ADIM: İlk olarak MACH3 MILL programı içerisine giriyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor.(reset butonun yeşil yanmasına dikkat ediyoruz ve

Detaylı

CNC Freze Tezgâhı Programlama

CNC Freze Tezgâhı Programlama CNC Freze Tezgâhı Programlama 1. Amaç CNC tezgâhının gelişimi ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Başarılı bir CNC programlama için gerekli kısmî programlamanın temellerini anlamak. Hazırlayıcı

Detaylı

4-3 : Nozul Odak Noktası Ayar işlemi (Fokus Ayarı)

4-3 : Nozul Odak Noktası Ayar işlemi (Fokus Ayarı) 4-3 : Nozul Odak Noktası Ayar işlemi (Fokus Ayarı) Torch un değişiminden sonra veya odaklayıcı lensin değişiminden sonra fokus noktasının ayarından emin olunmalıdır, laser ışını laser oscillatorden yoğunlaştırılmış

Detaylı

extent ELEKTRONİK BASKÜL ATLAS - SERİSİ KULLANMA KILAVUZU extent

extent ELEKTRONİK BASKÜL ATLAS - SERİSİ KULLANMA KILAVUZU extent extent ELEKTRONİK BASKÜL ATLAS - SERİSİ KULLANMA KILAVUZU EKSTENT extent Elektronik Tartı Sistemleri 1202 sk. No:176/E Yenişehir/Gıdaçarşısı/ İZMİR Tel: ( 0232 ) 449 59 24 Fax : ( 0232 ) 449 54 09 info@extent-tr.com

Detaylı

ABK Çiftli Elektronik Torbalama Kontrolörü

ABK Çiftli Elektronik Torbalama Kontrolörü ABK 4160 Çiftli Elektronik Torbalama Kontrolörü 1 ABK 4160 ÇİFTLİ ELEKTRONİK TORBALAMA KONTROLÖRÜ Toz, granül gibi malzemelerin elektronik olarak torba içerisine doldurulurken tartılması ve kayıtlarının

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ CNC TORNA TEZGÂHLARI ANKARA-2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

MC-QUAD OPERATÖR EL KİTABI

MC-QUAD OPERATÖR EL KİTABI 15 KASIM 2009 ORMAN MAKİNE YAYINLARI MC-QUAD OPERATÖR EL KİTABI MURAT ORMAN 1 BÖLÜM-1 = EKRAN GÖRÜNTÜSÜNDE TUŞLARIN KULLANIMI EKRAN GRÜNTÜSÜNDE EKRANIN ALTINA GELEN TUŞLAR FARE İLE AKTİF EDİLEBİLECEĞİ

Detaylı

Sistem Bilgisayar ve Teknik Hizmetler SAN. A. Ş. Eskişehir Yolu Üzeri Ankaralılar caddesi 499. sokak Azatbey sitesi No: 26 Tel: (Pbx)

Sistem Bilgisayar ve Teknik Hizmetler SAN. A. Ş. Eskişehir Yolu Üzeri Ankaralılar caddesi 499. sokak Azatbey sitesi No: 26 Tel: (Pbx) L Sistem Bilgisayar ve Teknik Hizmetler SAN. A. Ş. Eskişehir Yolu Üzeri Ankaralılar caddesi 499. sokak Azatbey sitesi No: 26 Tel: 0312 235 10 11 (Pbx) Fax: 0312 235 05 50 Çayyolu / ANKARA Web: www.sistemas.com.tr

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

S100T TORNA OPERATÖR EL KİTABI

S100T TORNA OPERATÖR EL KİTABI 13 HAZİRAN 2010 ORMAN MAKİNE YAYINLARI 5 AĞUSTOS 2010 S100T TORNA OPERATÖR EL KİTABI MURAT ORMAN 1 BÖLÜM-1 = EKRAN GÖRÜNTÜSÜNDE TUŞLARIN KULLANIMI EKRAN GRÜNTÜSÜNDE EKRANIN ALTINA GELEN TUŞLAR FARE İLE

Detaylı

100M,120M VE 140M OPERATÖR EL KİTABI

100M,120M VE 140M OPERATÖR EL KİTABI 4 EKİM 2009 ORMAN MAKİNE YAYINLARI 100M,120M VE 140M OPERATÖR EL KİTABI MURAT ORMAN 1 BÖLÜM-1 = EKRAN GÖRÜNTÜSÜNDE TUŞLARIN KULLANIMI EKRAN GRÜNTÜSÜNDE EKRANIN ALTINA GELEN TUŞLAR FARE İLE AKTİF EDİLEBİLECEĞİ

Detaylı

FANUC CNC PROGRAMLAMA

FANUC CNC PROGRAMLAMA 1 2 3 FANUC CNC PROGRAMLAMA Fanuc programlama sistemi, CNC tezgâhlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Programlamada ISO kodları (M ve G kodları) kullanılmaktadır. Her kesici hareketi için bir G kodu

Detaylı

ENTEGRE ÇEVRE BİLGİ SİSTEMİ (EÇBS) KAYIT İŞLEMLERİ. agid_yk agidyk

ENTEGRE ÇEVRE BİLGİ SİSTEMİ (EÇBS) KAYIT İŞLEMLERİ.   agid_yk agidyk ENTEGRE ÇEVRE BİLGİ SİSTEMİ (EÇBS) KAYIT İŞLEMLERİ EÇBS de İlk Kez Firma Kaydı Oluşturma EÇBS de İlk Kez Firma Kaydı Oluşturma Firma Yetkilisi www.ecbs.cevre.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile EÇBS

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM

PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM PRO NA011 DĐJĐTAL OTOMATĐK TEKRAR KAPAMALI 3 FAZ AŞIRI AKIM ve TOPRAK KORUMA RÖLESĐ HIZLI KULLANIM KILAVUZU (TEDAŞ MYD-96/27B UYGUN) VERSĐYON 1.01 OCAK 2011 1 RÖLE TUŞ TAKIMI ve LEDLER (MMI) Menü içinde

Detaylı

HASTA ORDER İŞLEMLERİ

HASTA ORDER İŞLEMLERİ Hasta Order İşlemleri ekranı ayaktan ve yatan hastaların tedavilerinde kullanılacak ilaçların ve hizmetlerin sistem üzerinden kaydedilmesi ve hemşireler tarafından uygulanması amacı ile kullanılmaktadır.

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.19.5.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 27

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.19.5.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 27 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran T.C. Kimlik bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır butonuna basılır MERNİS de kayıtlı

Detaylı

SALUTRON D1 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

SALUTRON D1 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU SALUTRON D1 BOYA ve KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN MARKA : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI : SALUTRON MODEL : D 1 Firma : MEP TEKNİK ELEKTRİK TİC. LTD. ŞTİ. Adres

Detaylı

GSM Kartı. Programlama Butonu

GSM Kartı. Programlama Butonu Teknik Özellikler GSM DIALER KULLANMA KILAVUZU Besleme Gerilimi : 12 Volt Sukunet Akımı : 35 ma. Arama Esnasında Çekilen Akım : 100 ma. Tetikleme Türü : Negatif (-) Tetikleme Bağlantı Şekli GSM Kartı SIM

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARI. Gümüşhane Üniversitesi, Makina Mühendisliği

CNC TORNA TEZGAHLARI. Gümüşhane Üniversitesi, Makina Mühendisliği CNC TORNA TEZGAHLARI 1 TORNALAMA En genel ifadeyle tornalama; iş parçasının döndüğü ve kesicinin ilerleyerek parçadan talaş kaldırdığı kesme işlemidir. Tornalama işlemi iç ve dış tornalama olmak üzere

Detaylı

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları G şifreleri (kodları) CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 - G99 arasındadır.

Detaylı

KMD99 RF 99 Kanal Kumanda. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

KMD99 RF 99 Kanal Kumanda. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF 99 Kanal Kumanda Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Kumanda Paneli... 4 2.2 Kumanda Tanıtmak...

Detaylı

DesignCad Basit İmalat Adımları

DesignCad Basit İmalat Adımları Masa üstünden DesignCad ikonu çift tıklanarak açılır. Sol sütundan Klasör seçilir, (bluz,ceket, etek) orta sütundan (Model Bölümü) model seçilir ve mouse ile çift tıklanarak Model Tasarım sayfasında açılır.

Detaylı

BÖLÜM - 8 CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

BÖLÜM - 8 CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI BÖLÜM - 8 CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI 8. CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI 1 CNC tezgahlar için yazılan programlar çeşitli sayı, sembol ve harflerden oluşmaktadır. Girilen bilgiler CNC

Detaylı

olan X eksenidir. Bu iki eksenin kesiştiği nokta ise orijin noktasıdır. Referans olarak bu nokta kullanılır. Bu nokta, genellikle iş parçası sıfır nok

olan X eksenidir. Bu iki eksenin kesiştiği nokta ise orijin noktasıdır. Referans olarak bu nokta kullanılır. Bu nokta, genellikle iş parçası sıfır nok Koordinat Sistemi CNC tezgah ve sistemlerde takım yolları bir koordinat sistemi referans alınarak matematiksel bağıntılarla ifade edilir. bu nedenle gerek programlamada gerekse tezgahların çalışmasında

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

TOPRAK TEST EARTH TESTER

TOPRAK TEST EARTH TESTER AÇIKLAMA AYDINLATMADA,İÇ TESİSATTA,PANOLARDA TOPRAK BAĞLANTILARININ KONTROLU İÇİN (Koruma devresinin sürekliliğinin doğrulanması) KULLANILIR. ÇALIŞMA GERİLİMİ GÜCÜ MAKSİMUM TOPRAK GERİLİMİ MİNUMUM TOPRAK

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Torna Tezgahı ve Tornalama Đşlemleri (10.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Klasik torna tezgahının temel elemanları

Detaylı

PELETLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU

PELETLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU PELETLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 1. TUŞLAR : ENTER - ESC - YUKARI/AŞAĞI : 1 Cihaza yeni değer girişlerinde, kullanılır. YUKARI ve AŞAĞI tuşları ile değer girişi yapılır. ENTER tuşu

Detaylı

1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI

1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI 1. DENİTH ÖZET BEYAN YAZIMI Sol tarafta bulunan menü üzerinde ÖZET BEYAN YENİ modülü içerisinden özetbeyan liste açılır. Daha sonra özetbeyan listenin üzerinde bulunan yeni butonu tıklanır ve boş bir özet

Detaylı

CNC DERS NOTLARI. fanuc code kullanımı. HAZIRLAYAN: Yılmaz YARAR

CNC DERS NOTLARI. fanuc code kullanımı. HAZIRLAYAN: Yılmaz YARAR CNC DERS NOTLARI fanuc code kullanımı HAZIRLAYAN: Yılmaz YARAR CNC TORNA TEZGAHLARI CNC: tezgahaların bilgisayar yardımı ile kontrol edilmesine cnc denir C N C Computer Numerical Control Bilgisayar ----sayısal

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU 1. MAKĐNA ÖZELLĐKLERĐ Makine otomatik bant kalkmalıdır. Lastik otomatıyla beraber otomatik çalışır. Dokunmatik ekran ve Türkçe menüyle kolay kullanım. Üst bant alt

Detaylı

0.0000mL mL VFA ELEKTRONİK VF-DG01

0.0000mL mL VFA ELEKTRONİK VF-DG01 Cihazın Kullanımı ve Çalıştırılması Ön Panel Tanımı 1 2 3 0.0000mL 0.0000mL 4 5 6 7 8 9 10 1. 2X8 Karakter LCD üst satır. 2. 2x8 karakter LCD alt satır. 3. Hatanın varlığında yanan led. 4. Röle 1 in çıkışın

Detaylı

CATIA ASSEMBLY DESIGN ÇALIŞMA NOTLARI

CATIA ASSEMBLY DESIGN ÇALIŞMA NOTLARI CATIA ASSEMBLY DESIGN ÇALIŞMA NOTLARI Assembly Design çalışma sayfasına girmek için öncelikle START MECHANICAL DESING ASSEMBLY DESİGN tıklanarak Assembly Design çalışma sayfasına gelinir.(şekil 1) Şekil

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 1 / MOTOMAN

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 1 / MOTOMAN T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 1 / MOTOMAN DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ Nisan 2013 KAYSERİ 1. GİRİŞ

Detaylı

SALUTRON D4 / D5 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

SALUTRON D4 / D5 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU SALUTRON D4 / D5 BOYA ve KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN MARKA MODEL : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI : SALUTRON : D4 / D5 Firma : MEP TEKNİK ELEKTRİK TİC. LTD.

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

SALUTRON D3 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

SALUTRON D3 : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU SALUTRON D3 BOYA ve KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN MARKA MODEL : BOYA VE KAPLAMA KALINLIĞI ÖLÇME CİHAZI : SALUTRON : D3 Firma : MEP TEKNİK ELEKTRİK TİC. LTD. ŞTİ. Adres

Detaylı

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar:

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar: Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları 1.0 Genel Uyarılar: 1.1 Cihaz kullanılmadan önce bu kullanım kılavuzu dikkatle okunur. 1.2 PolyCure 25 kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve

Detaylı

NOT: 1 hasta gün içerisinde en çok 3 polikliniğe muayene olabilir. ÖZEL HASTA GİRİŞİ

NOT: 1 hasta gün içerisinde en çok 3 polikliniğe muayene olabilir. ÖZEL HASTA GİRİŞİ HASTA ARAMA 1- Hastanın adı soyadı tam veya bir kısmı yazılır. 2- Hasta adı tam yazılarak arattırılmak istenirse tam seçeneği veya kısmi seçeneği seçilerek ad ve soyadın bir kısmı yazılır aramayı başlat

Detaylı

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU EYLÜL 2010 BİM UYGULAMA VE GELİŞTİRME DESTEK ŞUBESİ ve KİMLİK YÖNETİMİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ ŞUBESİ İçindekiler

Detaylı

BakNET İstatistiksel Kalite Kontrol Sistemi KULLANIM KILAVUZU

BakNET İstatistiksel Kalite Kontrol Sistemi KULLANIM KILAVUZU BakNET İstatistiksel Kalite Kontrol Sistemi KULLANIM KILAVUZU ÇALIŞMA PROSESİ: 1) Öncelikle veri tabanındaki ürün listesinden ürün seçmek için ÜRÜN butonuna basılır. Ekranda, tartım istasyonuna atanmış

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

BEGO. Miditherm. Kullanma Talimatı

BEGO. Miditherm. Kullanma Talimatı BEGO Miditherm Kullanma Talimatı Tuşların Fonksiyonu: Parametrelerin çağrılması Değerlerin değiştirilmesi Programlama Program başlatma / durdurma Programı bitim süresi ile başlatma / durdurma Sembollerin

Detaylı

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU Bilgisayar üzerinden analog adresli yangın algılama sisteminde bulunan detektörlere yer atama, kontak izleme modülünün senaryo belirtilmesi

Detaylı

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Genel Bilgi... 3 2. Program Ayarlarının ve Cihaz Bağlantısının

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

ICubes Giriş. http://ids.ipsos.com.tr/icubes/ adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır

ICubes Giriş. http://ids.ipsos.com.tr/icubes/ adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır ICUBES ICubes, Ipsos çalışanları ve müşterileri için tasarlanmış, üretim datalarını farklı bir platform üzerinden toplu şekilde görmeye yarayan bir programdır. ICubes Giriş http://ids.ipsos.com.tr/icubes/

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran Adı-Soyadı bölümüne ilgili mahkeme kararı yazılır. Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım) kısmında

Detaylı

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu)

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2K-61 Kullanım Kılavuzu RF CARD 2K-61 Villa Zil Paneli 1.Bölümler ve Fonksiyonları Balık Gözü Kamera Hoparlör Gece Görüş Ledi RF CARD Kart Okutma Penceresi 182

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel 1. Portala Giriş Masraf beyanı portalına girmek için http://www.agmasraf.com adresine girilir. Sistem sizi tanıyarak girişi gerçekleştirir, şifre sorması durumunda Kullanıcı adı kısmına; sicil numarası,

Detaylı

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ?

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? 1- www.myvisionlink.com Adresi size tanımlı olan Kullanıcı Adı ve Şifre ile ziyaret edilir. 2- Ana sayfadaki Filo sekmesinden istenilen makinanın satırına çift

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 23.02.2017 00-1-7 KYS.18 TE 18 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, üretilen katı ürünlerin (kaşar, beyaz peynir vb.) standart kalitede sürekliliği sağlamak, yağ ve protein değerlerini kontrol etmek için kullanılan

Detaylı

NX Safety CPU ya Acil Stop Butonu Bağlantısı

NX Safety CPU ya Acil Stop Butonu Bağlantısı NX Safety CPU ya Acil Stop Butonu Bağlantısı İÇİNDEKİLER Giriş Sysmac Studio da I/O Modüllerinin Tanımlanması Eklenen Modüllerin Programlanması Programın Safety Cihazına Gönderilmesi Grş Bu dökümanda NX

Detaylı

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu

Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Türk Telekom Güvenlik Güvenli Aile(Safe Family) Ürünü Kurulum Kılavuzu Kurulum tamamlandıktan sonra çocukların cihazlarına Safe Family uygulamasının kurulması gerekmektedir. PC için http://family.mcafee.com/

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU

TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU OPTİKER MAKİNA OPTİKER SERİSİ A-100 1000 MODEL VE SONRASI İÇİNDEKİLER TAŞLAMA MAKİNESİNİN ÇALIŞMAYA HAZIRLANMASI.sayfa 3 MAKİNENİN

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

SGB.NET SİSTEMİ ÜZERİNDEN OPERASYONEL PLAN GİRİŞİ

SGB.NET SİSTEMİ ÜZERİNDEN OPERASYONEL PLAN GİRİŞİ SGB.NET SİSTEMİ ÜZERİNDEN OPERASYONEL PLAN GİRİŞİ uygulama.sgb.gov.tr adresine girişi yapıldıktan sonra ana ekranda yer alan Organizasyon ve Planlama modülü seçilir. Bu modül altında Operasyonel plan alt

Detaylı

ÇAMAŞIR MAKİNASI KULLANIM TALİMATI

ÇAMAŞIR MAKİNASI KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ VE KAPSAM: Bu talimatın amacı çamaşır makinası, güvenli ve etkin çalışmasının yöntemlerini belirlemektir. Bu talimat Yemekhanemiz içerisindeki çamaşır makinasını kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK: Temizlik

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 2 / KUKA

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 2 / KUKA T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 2 ROBOT PROGRAMLAMA 2 / KUKA DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ Mayıs 2013 KAYSERİ 1. GİRİŞ Deneyde

Detaylı

SAYFA NO: 2/8 1.2 Genel Özellikler Dış Görünüş İncelemeye alınan parçaların yüzeyinde oksidasyon, deformasyon, hasar olmayacaktır İşaretl

SAYFA NO: 2/8 1.2 Genel Özellikler Dış Görünüş İncelemeye alınan parçaların yüzeyinde oksidasyon, deformasyon, hasar olmayacaktır İşaretl SAYFA NO: 1/8 AMAÇ Araç kapılarının kilitlenmesi ve kilitlerinin açılmasını amacıyla elektrikli merkezi kilit motorlarına komuta eden; UK-004 kodlu, RF transmitter ve receiver setinin fonksiyonlarını ve

Detaylı

1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan vasıfsız bir çalışan olmamalıdır.

1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan vasıfsız bir çalışan olmamalıdır. Vertex MultiCure için Kullanım Talimatları 1.0. Genel Uyarılar: 1.1. Cihaz kullanılmadan önce bu kullanım kılavuzu dikkatle okunur. 1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan

Detaylı

KIZAK SİSTEMİNİN UYGULAMALI MONTAJI

KIZAK SİSTEMİNİN UYGULAMALI MONTAJI 1 Montajlama, CAD programlarında tasarlanan parçaların uygun bir pozisyonlama sağlanarak birleştirilmesinin sağlandığı kısımdır. Burada tasarlanan parçalar, standart parçalar veya alt montaj paçalar kullanılır.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN Tel: +90 312 267 30 20 http://yunus.hacettepe.edu.tr/~rkokcan/ E-mail_1: rkokcan@hacettepe.edu.tr

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ 1 Deneyin Amacı: Üretilmesi istenen bir parçanın, bilgisayar destekli

Detaylı

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ve Windows XP aynı kod tabanını paylaşmaktadırlar. Ancak Server 2003 farklı varsayılan ayarlar nedeniyle

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

TachoMobile Web Uygulaması v1.00.

TachoMobile Web Uygulaması v1.00. TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Web Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Web Uygulaması 1. TANIMLAMALAR 1.1 Araçlar 1.2 Sürücüler 2. TAKOGRAF VERİLERİ 2.1 Veri İndirme 2.2 Gelen Kutusu 2.3

Detaylı

İG 150 TEK KULLANIMLIK SICAKLIK KAYIT CİHAZI KULLANIM KILAVUZU

İG 150 TEK KULLANIMLIK SICAKLIK KAYIT CİHAZI KULLANIM KILAVUZU İG 150 TEK KULLANIMLIK SICAKLIK KAYIT CİHAZI KULLANIM KILAVUZU KAYIT BAŞLATMA ig-150 nin üzerindeki START butonuna tüm led ler yanana kadar 3 defa basarak cihazın kayıt almaya başlaması sağlanır. Cihaz

Detaylı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı

DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı DTB B Serisi Sıcaklık Kontrol Cihazı 1-) GİRİŞ SENSÖR TİPİ SEÇİMİ: DTB de giriş sensör tipi akım, gerilim, PT100 veya Termokupl olabilir. : Çalışma ekranından tuşu ile ulaşılır. B,S,R tipi termokupllar

Detaylı