14. Hafta MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Amortisman Hesap Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "14. Hafta MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Amortisman Hesap Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL"

Transkript

1 14. Hafta MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Amortisman Hesap Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

2 AMORTİSMAN İşletmeler ürün veya hizmet üreterek kar elde etmek üzere kurulurlar. Bu kurulan işletmelerin ürün ve hizmetleri üretebilmeleri için tesis, tezgah, araç ve gerece gereksinimleri vardır. İşte bu ürün ve hizmet üretiminde kullanılan yatırım varlıkları Sabit Yatırım Malları olarak adlandırılmaktadır. Zaman içinde bu sabit yatırım mallarında kullanımdan kaynaklanan eskime ve yıpranma söz konusu olur. Bu eskime ve yıpranmadan ötürü meydana gelen düşüşe de amortisman adı verilir. Amortisman; bir duran varlığın bölümlere ayrılarak parça parça bitirilmesi, sona erdirilmesi, akışının durdurulması şeklinde tanımlanabilir.

3 Amortisman terim olarak değer azalması anlamına gelmektedir. Fakat değer azalması oldukça geniş kapsamlıdır. Ekonomi içinde değer azalması ya piyasa değerinin azalması ya da kullanım değerinin azalması olarak anlaşılır. Muhasebe içinde ise; amortisman her ekonomik yıl baz alınarak varlığın (tezgah, bina, alet, edavat, araç) maliyetinin sistematik olarak zamana (amortisman ömrü) dağıtılmasıdır.

4 Bu bakış açısıyla amortismanı üç grupta ele alabiliriz; Piyasa değerinin azalması (Modası geçme) Kullanım değerinin azalması (Yıpranma) Bir varlığın maliyetinin ekonomik ömrü süresinde hurda değeri düşüldükten sonra bir hesaba sistematik olarak ayrılmasıdır. Kısaca amortisman; taşınamaz varlıkların, sabit değerlerin (fixed asset) kullanımla ve zamanla değer kaybetmesidir.

5 Amortisman Çeşitlerinin Şekilsel Gösterimi

6 Üretim sonucu, varlıkların eskimesi, yıpranması fiziksel amortisman olarak adlandırılır. Örnek vermek gerekirse; yeni alınan bir tezgah veya otomobil ilk yıllarda verimli olarak çalışır. Ama bir süre sonra arızalar ortaya çıkmaya başlar ve verim düşer. Dolayısıyla fiziksel amortisman kullanım ve zamanın bir fonksiyonudur. Bu amortisman çeşidinde varlığa uygulanan tamir-bakım stratejileri önem taşır. Bakım uygulanan varlıklar bir derece yeni kalır. Bunun yanında bakım uygulanmayanlar ise zamanından önce problem yaratmaya başlar.

7 Fonksiyonel amortisman/işlevsel yıpranma, genellikle varlığın teknolojisinin eskimesi (modasının geçmesi) veya ürettiği üründe yaşanan talep kaymasından kaynaklanır. Bu amortisman çeşidinde varlık yıpranmış halde değildir. Örneğin; Geleneksel bir torna tezgahına sahipsiniz ve bu tezgahla hazırlık zamanları yüzünden günde 100 parça işleyebiliyorsunuz. Ama bilgisayar kontrollü bir tezgahla hazırlık zamanları neredeyse sıfırlanıyor ve işlediğiniz parça sayısı 500 e çıkıyor. Böyle bir durumda torna tezgahı gelişen teknoloji karşısında verimliliğini kaybetmiş olur.

8 Talep kaymasını anlatmak içinde merdaneli çamaşır makinesi ile otomatik çamaşır makinesi örneği kullanılabilir. Günümüzde merdaneli çamaşır makinesine neredeyse talep kalmamıştır denilebilir. Bu makinenin üretiminde kullanılan tezgah, araç ve gerece de gereksinim yoktur ve modası geçmiştir. Bu durum talep kayması olarak adlandırılmaktadır. Fiziksel amortismanla fonksiyonel amortisman arasındaki en önemli fark, fiziksel amortismanın önceden tahmin edilebilir ama fonksiyonel amortisman için bu pek kolay değildir. Bu nedenle fonksiyonel amortisman mühendisler için büyük önem taşır. Bu konuda sorun yaşamamak için mühendisler yeni teknolojileri takip etmelidir.

9 NELERE AMORTİSMAN UYGULANIR? İşletme içindeki varlıklara amortisman uygulanabilmesi için, bir yıldan fazla kullanılması gerekir. İnşa halindeki binalarda, imal edilmekte olan makine ve tezgahlarda, kullanıma hazır hale gelmedikleri için amortisman ayrılması söz konusu olamaz. Ancak, bir katı veya bir bölümü tamamlanmış bir binanın kullanıma alınmasıyla o katın veya bölümün maliyeti baz alınarak amortismana tabi tutulabilirler.

10 Türk Vergi Usul Kanununa (VUK) göre; boş arazi ve arsalar amortismana tabi tutulmazlar. Fakat tarım işletmelerinde ekim, dikim, üretim için kullanılan tarım alanları (meyvelikler, zeytinlikler, vb.), bu tür alanlardaki yollar, arazi ve arsa üzerindeki binalar amortismana tabi tutulabilirler. Özetle; bir iş veya hizmet üretmek için kullanılan şeylere, bir yıldan uzun veya belli bir kullanım ömrü olan varlıklara, zaman içinde eskiyen, tükenen veya kullanım dışı kalan varlıklara amortisman uygulamak mümkündür.

11 Vergi Usul Kanununda duran varlıklardan amortismana tabi olanlar genel bir çerçeve çizilerek verilmesi gerekirse; Gayrimenkuller, Tesisat ve makinalar, Gemiler ve diğer taşıtlar, Alet, edevat ve mefruşat, Demirbaş eşya, Sinema filmleri amortismana tabi tutulur.

12 Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler İçin Faydalı Ömür Listesi

13 1.2. Fabrika, atölye, istasyon, terminal, garaj, hangar, kantar dairesi, kazan dairesi, pompa dairesi, elektrik santral binaları ile emsali hizmetlere mahsus binalar Faydalı Ömür (YIL) Normal Amortisman Oranı Beton, kargir, demir, Çelik % Yarı kargir % Ahşap % Kerpiç % Galip malzemesi sac, Çinko, teneke % Polyester izolasyonlu çadırlar (4) % 1.3. Belirli bir kısmı işyeri olarak kullanılan meskenler % 1.4. İkamet olarak kullanımdan kiralık hale getirilen evler % 1.5. Gergili membran sistemleri (4) % Daha fazla bilgi için Kaynak:

14 Türk Vergi Usul Kanununa Göre Kullanılan Amortisman Metotları Türk Vergi Usul Kanununa göre; bir varlığın amortismana tabi tutulmasında değişik amortisman yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler Normal Amortisman/Doğrusal Amortisman (eşit tutarlar yöntemi), Hızlandırılmış Amortisman yöntemi (Azalan Bakiyeler Yöntemi) ve Fevkalade Amortisman yöntemlerini kapsar. Biz bu çalışmada; Normal Amortisman ve Azalan Bakiyeler Amortismanını inceleyeceğiz. Eşit tutarlar amortisman yönteminde, varlığın hizmet süresi boyunca, her yıl sabit bir tutar amortisman olarak ayrılır. Hızlandırılmış amortisman (Azalan bakiyeler) yönteminde varlığın hizmet süresi boyunca her yıl azalan tutarlarda amortisman ayrılır.

15 Mükellefler, bu yöntemlerden herhangi birini amortisman ayırmada serbestçe seçme ve kullanma hakkına sahip değildir. Vergi Usul Kanununa göre azalan bakiyeler yöntemini kullanma hakkına sadece bilanço esasına göre defter tutan mükellefler sahiptir. Mükelleflerin fevkalade amortisman yönteminden yararlanmasında ise VUK 317. maddesinde belirtilen şartlar aranmaktadır. VUK 317. maddesinde; Yangın, deprem, su basması gibi afetler neticesinde değerini tamamen veya kısmen kaybeden; Yeni icatlar dolayısıyla teknik verim ve kıymetleri düşerek tamamen veya kısmen kullanılmaz bir hale gelen; Aşırı çalışmaya tabi tutuldukları için normalden fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalan; Değerlere, varlıklara, Fevkalade ekonomik ve teknik amortisman nispetleri" uygulanır. denilmektedir.

16 Normal Amortisman / Doğrusal Amortisman / Sabit Amortisman Amortisman yöntemleri arasında hem en yaygın hem de en basit olanıdır. Bu yöntemde her yıl için sabit bir amortisman payı ayrılır. Yıllık amortisman payı ise; varlığın toplam amortisman payı (Amortisman uygulanan varlığın maliyeti) ekonomik ömrüne bölünerek bulunur. Öncelikle amortismanla ilgili temel kavramlar değinilecek olursa; Amortisman uygulanan varlığın maliyeti (C) (satın alma maliyeti) Ekonomik ömür (n) (Amortisman süresi) Yıllık amortisman payı (Ay) y yılı sonundaki Defter Değeri (DDy) Varlığın ekonomik ömür sonundaki hurda değeri (HDn) y yıl boyunca amortisman paylarının toplamı (A*y)

17 Bir sayısı ekonomik ömre bölünerek uygulanacak yıllık amortisman oranı (AO) belirlenir. Teorik olarak, bir varlığın satın alma maliyetinden ekonomik ömür sonundaki tahmini hurda değeri düşüldükten sonra amortisman oranı ile çarpılarak yıllık amortisman payı hesaplanır.

18 Bu metotta tahmini bir Hurda Değeri, yılsonu Defter Değerlerine sahip olmak gerekir. Fakat bazı durumlarda tahmini Hurda Değeri, pazardaki değeri ile aynı olmayabilir (varlığın satışa çıkarıldığında pazardaki alıcıların ödemek için uygun gördüğü rakam ile aynı olmayabilir).

19

20

21

22 Örnek 2 Bir imalathane TL değerinde tezgah almış ve 5 yıl ekonomik ömür biçmiş. Tezgahın 5 yıl sonundaki hurda değeri ise TL olarak belirlenmiştir. Doğrusal amortisman yöntemi kullanarak tezgahın amortisman miktarını hesaplayınız ve grafik üstünde gösteriniz.

23

24

25 Bir varlığın herhangi bir zamandaki defter değeri, ilk maliyetinden o zamana kadarki birikimli amortisman maliyetinin çıkartılmasıyla bulunur. Genel olarak, y yılı sonundaki defter değeri (dönem sonu defter değeri);

26 Örnek 3 Satın alma maliyeti TL, hurda değeri TL, yıllık amortismanı TL ve ekonomik ömrü 5 yıl olan bir varlığın 3. yıl sonundaki defter değeri kaç TL dir.

27 Azalan Bakiyeler Amortismanı / Hızlandırılmış Amortisman Azalan bakiyeler metoduna göre amortisman uygulanan varlık, ekonomik ömrünün ilk yıllarında, son yıllarına nazaran daha fazla oranda değer kaybetmektedir. Defter değerine uygulanan amortisman oranı varlığın yıl başındaki defter değerine uygulandığı için, her yıl için ayrılan amortisman miktarı farklılık gösterir ve yıldan yıla değişir. Genellikle varlığın kullanım ömrü bu metodun kullanılması halinde normal amortisman metodunda olduğu gibi önceden belirlenir ve amortisman oranı olarak da genellikle normal amortisman metodunun iki katı kullanılır.

28

29 Örnek 4 A makinası TL ye alınmıştır. Bu makinanın kullanıldığı ortamdaki ömrü 10 yıldır. AO= %20 alarak, azalan bakiyeler metodunu kullanarak 5. Yıldaki amortisman miktarını, dönem sonu defter değerini ve ayrılan toplam miktarı bulunuz. A makinasına ait amortisman miktarlarını tabloda gösteriniz.

30

31

32 Tablodan da görüldüğü gibi ilk 4 yıl içinde yatırım tutarının yaklaşık %60 ı masraflara aktarılmaktadır. Bu metot sayesinde ilk 4 yıl içinde yüksek miktarda amortisman ayrılarak, giderler artırılmakta ve vergi matrahı olan kar azalarak daha az vergi ödenmektedir. Bu sayede yatırım için amortisman yoluyla fon oluşturulmaktadır. Fakat ilk yıllarda verginin düşmesine karşın sonraki yıllarda artmaktadır. Bu metodun cazip yanı, yatırımları enflasyona karşı koruması ve yatırımı özendirmesidir. Bu sunuda Yrd.Doç.Dr. Alper GÖKSU tarafından hazırlanan ders materyalinden istifade edilmiştir.

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI Yatırım kararlarının değerlendirilmesinde göz önünde tutulmasıgereken hususlardan biri de, sabit varlıklara uygulanacak amortisman yöntemidir. Arsa ve arazi dışındaki sabit varlıklar kullanıma bağlıolarak

Detaylı

Amortisman (Asset Depreciation)

Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman Ülkemizde amortisman mevzuu Vergi Usul Kanunumuzun (V.U.K.) 313. maddesinde açıklanmıştır. Vergi Usul Kanununun 313. maddesine göre amortismanın konusunu; İşletmede

Detaylı

AMORTİSMAN (Depreciation)

AMORTİSMAN (Depreciation) SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ -6 AMORTİSMAN VE VERGİLER ENFLASYON-DEFLASYON Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER KAYNAKLAR: 1-Mustafa KUTANİŞ, SAÜ. İnşaat Müh. Ders notları, 2014.

Detaylı

Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) Vergi Usul Kanununun 315. maddesinde 5024 sayılı Kanunla(1) yapılan

Detaylı

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR 7. Hafta Ders İçeriği Mali Duran Varlıklar Hesap Grubu (24) Maddi Duran Varlıklar (MDV) Hesap Grubu (25) MDV Hesaplarının İşleyişi MDV lerde Amortisman

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 497)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 497) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: Amaç ve kapsam VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 497) MADDE 1- (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa 21/3/2018 tarih ve

Detaylı

DUYURU: / SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (YENİ MAKİNA VE TEÇHİZAT İÇİN UYGULANACAK OLAN AMORTİSMAN SÜRELERİNİN,

DUYURU: / SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (YENİ MAKİNA VE TEÇHİZAT İÇİN UYGULANACAK OLAN AMORTİSMAN SÜRELERİNİN, DUYURU: 05.06.2018/37 497 SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (YENİ MAKİNA VE TEÇHİZAT İÇİN UYGULANACAK OLAN AMORTİSMAN SÜRELERİNİN, FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISI DİKKATE ALINARAK HESAPLANMASI)

Detaylı

BAZI MAKİNE VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISI DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN HESAPLANMASI

BAZI MAKİNE VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISI DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN HESAPLANMASI BAZI MAKİNE VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISI DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN HESAPLANMASI 25.5.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 497 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Vergi

Detaylı

ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU?

ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU? ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU? Ümit ERKAN* 33 ÖZ Enerji politikaları ile uyumlu olarak çıkarılan, 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

MADDİ DURAN VARLIKLARDA AMORTİSMAN UYGULAMASININ TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ - VERGİ USUL KANUNU ve TMS 16 AÇISINDAN İNCELENMESİ

MADDİ DURAN VARLIKLARDA AMORTİSMAN UYGULAMASININ TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ - VERGİ USUL KANUNU ve TMS 16 AÇISINDAN İNCELENMESİ MADDİ DURAN VARLIKLARDA AMORTİSMAN UYGULAMASININ TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ - VERGİ USUL KANUNU ve TMS 16 AÇISINDAN İNCELENMESİ Yrd.Doç.Dr.Aydın GERSİL 1 YILDIRAN 2 ÖZET Maddi duran varlıklar birçok işletmenin

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE II

ISL 108 GENEL MUHASEBE II 2. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE II Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Yrd. Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Amortisman Nedir? 257 Birikmiş Amortismanlar Hs. (-) Amortismanın konusu;

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Maddi olmayan duran varlıklar; herhangi bir fiziksel

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/033 28.05.2018 Konu: Amortisman

Detaylı

Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ

Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29522 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 47) AMORTİSMAN VE TÜKENME PAYLARI Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

Dr. Yusuf İLERİ Vergici ve Muhasebeci ile Diyalog Dergisi

Dr. Yusuf İLERİ Vergici ve Muhasebeci ile Diyalog Dergisi Dr. Yusuf İLERİ Vergici ve Muhasebeci ile Diyalog Dergisi 05-2004 ENFLASYON DÜZELTMESİ VE FAYDALI ÖMÜRLERE GÖRE AMORTİSMAN I - GİRİŞ 5024 sayılı kanunla 1 yapılan değişikliklerle, Vergi Usul Kanununa enflasyon

Detaylı

FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ?

FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ? FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ? Bilindiği üzere, Yenileme Fonu Müessesesi Vergi Usul Kanununun (VUK) 328

Detaylı

BAŞLIK 497 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

BAŞLIK 497 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK 497 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Sayı 2018/54 ÖZET Tebliğde Vergi Usul Kanunu nun Geçici 30 ncu maddesinde yer alan amortismana tabi makina ve teçhizatların faydalı ömür

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/54

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/54 TARİH : 25.05.2018 NUMARA : 2018/54 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/54 Konu : 497 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ 25/05/2018 tarihli ve 30431 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 497 Sıra No.lu Vergi Usul

Detaylı

KONU:497 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı.

KONU:497 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,25/05/2018 Sayı:2018/32

Detaylı

ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI

ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI Altar Ömer ARPACI 31 * 1. GİRİŞ Gelir Vergisi Kanunu nun 40/7. maddesinde; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların gider yazılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Detaylı

TÜRKİYE DE AMORTİSMAN MUHASEBESİ UYGULAMALARI

TÜRKİYE DE AMORTİSMAN MUHASEBESİ UYGULAMALARI TÜRKİYE DE AMORTİSMAN MUHASEBESİ UYGULAMALARI Erkan KARAARSLAN www.erkankaraarslan.org 1.GİRİŞ Ülkemizde, amortisman kavramı çok farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Amortisman, bir rantın, bir borcun,

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE II

ISL 108 GENEL MUHASEBE II 3. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE II Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Maddi Duran Varlıklar İlgili Önemli Hususlar (1) Duran varlıklar tüm bu edinme

Detaylı

Yenileme Fonu Ayırma Koşulları ve Muhasebe Kaydı

Yenileme Fonu Ayırma Koşulları ve Muhasebe Kaydı Yenileme Fonu Ayırma Koşulları ve Muhasebe Kaydı I GİRİŞ 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 328 ve 329. maddelerinde düzenlenen yenileme fonu, amortismana tabi iktisadi değerlerin satılmasından ya da hasara

Detaylı

AMORTİSMAN MEVZUU VE UYGULAMALARI

AMORTİSMAN MEVZUU VE UYGULAMALARI AMORTİSMAN MEVZUU VE UYGULAMALARI Sadıka KIZIL Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Uzmanı A.Giriş 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda ticari kazancın tespitinde vergilendirilecek gelirler ve bu gelirlerden

Detaylı

Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları. Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi

Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları. Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi - Edinme ve Kayda Alma MALİYET BEDELİ Satın alma fiyatı veya Üretim maliyeti Diğer harcamalar

Detaylı

LKS2. Sabit Kıymetler

LKS2. Sabit Kıymetler LKS2 Sabit Kıymetler LOGO Ocak 2007 içindekiler Sabit Kıymetler...3 Sabit Kıymet Kartları...3 Sabit Kıymet Bilgileri...4 Sabit Kıymet Kayıt Bilgileri...6 Amortisman ve Değerleme Tabloları...7 Başlangıç

Detaylı

MAKİNA VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISININ DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN AYRILMASI

MAKİNA VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISININ DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN AYRILMASI 28.05.2018/85-1 MAKİNA VE TEÇHİZATLARIN FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISININ DİKKATE ALINARAK AMORTİSMAN AYRILMASI ÖZET : Amortisman tabi makina ve teçhizatlar ile ilgili faydalı ömür sürelerinin yarısı

Detaylı

YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ?

YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ? YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ? Rızkullah ÇETİN 22* 1-GİRİŞ Şirketler zamanla eskiyen ya da eski işlevini tam olarak yerine getirmeyen

Detaylı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı Yenileme kararları Bu dersin amacı Elimizdeki varlığı serviste tutmalı mıyız yoksa yeni bir makine ile değiştirmeli miyiz sorusuna cevap vermektir. Bu alternatifler birbirini dışlayan alternatiflerdir,

Detaylı

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü 5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 ve 5228 sayılı Kanunlarla vergi

Detaylı

AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ

AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim YMM A.Ş. Mali Pusula, Ağustos 2007 1- GİRİŞ İşletmeler V.U.K. nun 313

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 29.05.2018 Sayı: 2018/110 Ref:4/110 Konu: FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİNİN YARISI DİKKATE ALINMAK SURETİYLE AMORTİSMAN HESAPLANABİLECEK MAKİNE VE TEÇHİZATLAR HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

TARTIŞMA 1. Görüş : Eski özelgeler ve kanun metni doğrultusundadır.

TARTIŞMA 1. Görüş : Eski özelgeler ve kanun metni doğrultusundadır. BİLGİLENDİRME NOT: Yukarıda sayı-konu ile tarihi belirtilen metin platform üyelerine gönderildiğinden metne yer verilmemiş direkt tartışma konu başlığıyla başlanmıştır. TARTIŞMA 1. Görüş : Eski özelgeler

Detaylı

AMORTİSMANLARDA ÖZELLİK ARZEDEN DURUMLAR

AMORTİSMANLARDA ÖZELLİK ARZEDEN DURUMLAR Sayfa 1 / 7 AMORTİSMANLARDA ÖZELLİK ARZEDEN DURUMLAR Yazar: AliTUĞLU (*) Yaklaşım Dergisi / Ocak 2007 / Sayı: 169 I- İKTİSADİ KIYMETLERİN AMORTİSMANA TABİ TUTULMA NEDENİ Vergi Usul Kanunu nun 313. maddesi

Detaylı

Alternatif Karşılaştırma Metotları

Alternatif Karşılaştırma Metotları Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Alternatif Karşılaştırma Metotları-1 Alternatif Karşılaştırma Metotları Minimum çekici getiri oranı (Minimum attractive rate of return- MARR) Eşdeğer Kıymet

Detaylı

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI. ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI. ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1569 10/09/2011 Konu : Şirketin aktifinde kayıtlı gayrimenkulün

Detaylı

Bölüm 2 Mühendislik ekonomisi kararları. TOS 408 Ekonomi

Bölüm 2 Mühendislik ekonomisi kararları. TOS 408 Ekonomi Bölüm 2 Mühendislik ekonomisi kararları TOS 408 Ekonomi 2 Giriş Birinci bölümde gider mühendisliği ve değer mühendisliği konuları sunulmuştur. Bu bölümde ve sonraki bölümlerde mühendislik ekonomisiyle

Detaylı

Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi

Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi Yatırımların Teşvik Edilmesinde Vergi İndirimi Daha önceki yazılarımızda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere; Yatırımların teşvik edilmesine yönelik olarak yayımlanan 14/07/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı

Detaylı

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına 1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması durumunda söz konusu gayrimenkulün tamamlanması için yaptığı tüm harcamalar inşaat tamamlandığında hangi hesabın alacağına yazılır? A) Binalar B) Yer altı ve yer

Detaylı

MADDİ DURAN VARLIKLARIN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ İLE VERGİ USUL KANUNU VE TMS-16 AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR UYGULAMA

MADDİ DURAN VARLIKLARIN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ İLE VERGİ USUL KANUNU VE TMS-16 AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR UYGULAMA MADDİ DURAN VARLIKLARIN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ İLE VERGİ USUL KANUNU VE TMS-16 AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR UYGULAMA INVESTIGATION ON INTERMEDIATE ACCOUNTING SYSTEM AND TAX PROCESS AND TURKISH ACCOUNTING

Detaylı

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM S P K GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1015 İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 25 Bu kitapçıkta

Detaylı

KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ

KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü GİRİŞ KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ Vergi Usul Kanunu nun 269 uncu maddesinde, iktisadi işletmlere dahil olan gayrimenkullerin

Detaylı

www.aktifonline.net 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00

www.aktifonline.net 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI 28 Haziran 2014-Cumartesi 14:30-16:00 Soru 1: Aşağıdaki kavram ve konuları, ilgili oldukları vergi kanunları hükümlerini

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI TAŞINIR MAL KAYIT VE KULLANIMI HAKKINDA YÖNERGE

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI TAŞINIR MAL KAYIT VE KULLANIMI HAKKINDA YÖNERGE BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI TAŞINIR MAL KAYIT VE KULLANIMI HAKKINDA YÖNERGE BURSA-HAZİRAN 2014 Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Madde 1. Bu yönergenin amacı, Ajansa ait taşınır malların

Detaylı

Kasa Hesabı 3.985,- Faiz Gelirleri Hesabı 395,- Alacak Senetleri Hesabı 3.590,- - Protestolu Senetler

Kasa Hesabı 3.985,- Faiz Gelirleri Hesabı 395,- Alacak Senetleri Hesabı 3.590,- - Protestolu Senetler VAKA-Z Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Atıf ÇAKA (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2013 tarihli bilânço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 77.000,- Depodaki giyim eşyaları

Detaylı

AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ

AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ A A AMORTİSMAN KONUSU AMORTİSMANA TABİ TUTULMAYARAK DOĞRUDAN GİDER YAZILABİLECEK SABİT KIYMET HADDİ ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ ve VERGİLENDİRİLMESİ ARIZİ KAZANÇLAR İSTİSNASI (GVK Md.82) ASGARİ GEÇİM

Detaylı

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir.

Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden % 5 oranında vergi hesaplanması gerekmektedir. No: 2018/51 Tarih: 29.05.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir?

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? a. Aylık mizan b. Genel geçici mizan c. Kesin mizan d. Üç aylık mizan e. Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Orhan TORKUL Dersi Verenler Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir HIZIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Dr. Halil İbrahim CEBECİ Dersin

Detaylı

GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU

GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU 1. GİRİŞ Maddi duran varlık ve amortisman konuları vergi mevzuatımızda ve

Detaylı

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ SİGORTA ACENTELERİNİN VERGİSEL SORUNLARI VE MUHASEBE KAYITLARI

MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ SİGORTA ACENTELERİNİN VERGİSEL SORUNLARI VE MUHASEBE KAYITLARI MESLEKİ İHTİSAS EĞİTİMLERİ SİGORTA ACENTELERİNİN VERGİSEL SORUNLARI VE MUHASEBE KAYITLARI Hazırlayanlar: SMMM Ekrem ÇETİNCEVİZ, SMMM Salih YAYLA Mayıs 2014 2 Konu Başlıkları 1. REJİSTRO DEFTERİ VE BSMV

Detaylı

SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET

SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET EMA EKSPERLİK VE VARLIK DEĞERLEME A.Ş. 1985 yılında EMA Mühendislik

Detaylı

Kanunu Genel Tebliğinde; 7103 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul

Kanunu Genel Tebliğinde; 7103 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Sayı: 2018/50 Konu: 31.12.2019 a Kadar Yeni Alınan Makine Ve Teçhizatın Amortisman Uygulamasına (VUK Geçici 30. Madde) İlişkin Tebliğ Düzenlemesi Yapılmıştır (VUK 497 Seri No lu Tebliğ). Mevzuat: 213 Sayılı

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? A) Aylık mizan B) Genel geçici mizan C) Kesin mizan D) Üç aylık mizan E) Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 3. Hafta Ders İçeriği VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 15 Stoklar Grubu 150 İlk Madde ve Malzeme 151 Yarı Mamuller Üretim 152 Mamuller 153 Ticari Mallar 157 Diğer Stoklar 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Detaylı

DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI

DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI 06. SERMAYE GİDERLERİ Daha geniş açıklaması girişte Tanımlar bölümünde yapıldığı üzere, sermaye

Detaylı

Mevcutlarda Amortisman Uygulaması*

Mevcutlarda Amortisman Uygulaması* Mevcutlarda Amortisman Uygulaması* Hüseyin DİNÇER *BU MAKALE VERGİ DÜNYASI DERGİSİ ARALIK 2014 SAYI 400 DE YAYIMLANMIŞTIR. I.GİRİŞ İktisadi bir faaliyette kullanılacak bazı üretim araçlarının uzun ömürlü

Detaylı

DOĞAL AFETLER NEDENİYEL ALINAN SİGORTA TAZMİNATININ AMORTİSMANI VE YENİLEME FONU

DOĞAL AFETLER NEDENİYEL ALINAN SİGORTA TAZMİNATININ AMORTİSMANI VE YENİLEME FONU DOĞAL AFETLER NEDENİYEL ALINAN SİGORTA TAZMİNATININ AMORTİSMANI VE YENİLEME FONU 1. KONU Ocak 2016 tarihli Platform Dergisinde, 16/02 sayılı raporla işletmeler tarafından satılan sabit kıymetler için ayrılan

Detaylı

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ:

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ: İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ: İşletmeler, faaliyetlerini sürdürmeleri için gerekli olan gayrimenkulleri malik sıfatıyla iktisap edebilecekleri gibi bunları

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 5 İST, 05.01.2015. 2015 yılında geçerli olacak VUK nda yer alan bazı tutar ve hadler belirlendi.

SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 5 İST, 05.01.2015. 2015 yılında geçerli olacak VUK nda yer alan bazı tutar ve hadler belirlendi. SİRKÜLER NO: POZ-2015 / 5 İST, 05.01.2015 ÖZET: 2015 yılında geçerli olacak VUK nda yer alan bazı tutar ve hadler belirlendi. 2015 YILINDA GEÇERLİ OLACAK VERGİ USUL KANUNU'NDA YER ALAN BAZI TUTAR VE HADLER

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Maddi duran varlıklar; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi Dönem Deneme Sınavı I A) 500 TL B) TL C) TL D) TL E) TL

İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi Dönem Deneme Sınavı I A) 500 TL B) TL C) TL D) TL E) TL 1) Aşağıdakilerden hangisi kesinlikle bir yıllara yaygın inşaat taahhüt işidir? A) Milli Eğitim Bakanlığı için temizlik hizmeti verilmesi B) Karayolları genel müdürlüğü için köprü inşaatı C) SP. Kurulunun

Detaylı

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI Onur ÇELİK Yeminli Mali Müşavir GİRİŞ İşletmelerin envanterinde, üretim faktörlerinden birisi olan gayrimenkullerin

Detaylı

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

İşletmelerde Maliyet Kavramları Hayatın nimetlerinin değerini bize öğreten ancak hayatın zahmetleridir.

İşletmelerde Maliyet Kavramları Hayatın nimetlerinin değerini bize öğreten ancak hayatın zahmetleridir. 4. Hafta Her nimetin bir gamı vardır. (Mevlana Celaleddin-i Rumi) İşletmelerde Maliyet Kavramları Hayatın nimetlerinin değerini bize öğreten ancak hayatın zahmetleridir. (Johann Wolfgang von Goethe) Maliyet,

Detaylı

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Asım KALELER (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para 90.000,-

Detaylı

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine 1) Bir inşaat taahhüt işletmesi, taahhüt etmiş olduğu bina inşaatında çalıştırdığı iş makineleri için aldığı yakıtlara 500TL+KDV tutarında ödemede bulunmuştur. Ödemede yakıt bedeli 7/A sisteminde, hangi

Detaylı

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI Sirküler Rapor 04012011/ 10-1 2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI ÖZET : 2011 yılına ait binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında

Detaylı

SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ

SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ 1. KONU Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu nun 328 inci maddesinde; amortismana tabi iktisadi kıymetlerin

Detaylı

Gökay Çiçek İş Geliştirme Müdürü

Gökay Çiçek İş Geliştirme Müdürü Gökay Çiçek İş Geliştirme Müdürü gokay.cicek@trinoks.com Demirbaş Yönetimi Nedir? Demirbaş Yönetimi, işletme bünyesindeki sabit kıymetlerin sistematik bir yapıda izlenmesi, analiz edilmesi ve raporlanması

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER 1 2 1 3 4 2 KARAR VERME KARAR VERME İLE İLGİLİ ÖRNEKLER 5 KARAR VERME 6 3 Karar aşamasında pek çok faktör rol

Detaylı

Ekonomi. Doç.Dr.Tufan BAL. 3.Bölüm: Fiyat Mekanizması: Talep, Arz ve Fiyat

Ekonomi. Doç.Dr.Tufan BAL. 3.Bölüm: Fiyat Mekanizması: Talep, Arz ve Fiyat Ekonomi 3.Bölüm: Fiyat Mekanizması: Talep, Arz ve Fiyat Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 Fiyat Mekanizması:Talep,

Detaylı

ANAOKULLARI, ANA SINIFLARI, KREŞLER VE SOSYAL TESİSLERİN MUHASEBE STANDARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ

ANAOKULLARI, ANA SINIFLARI, KREŞLER VE SOSYAL TESİSLERİN MUHASEBE STANDARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ ANAOKULLARI, ANA SINIFLARI, KREŞLER VE SOSYAL TESİSLERİN MUHASEBE STANDARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ Erkan KARAARSLAN www.erkankaraarslan.org I- TANIMI VE ÖNEMİ Muhasebe, işletme faaliyetlerinin tamamen veya kısmen

Detaylı

ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI

ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI I-MADDE METNİ: Madde 189 Üzerinden amortisman yapılan kıymetler ve bunların amortismanları aşağıda yazılı şekillerden her hangi biri ile gösterilir: 1. Envanter defterinin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/41 Ref: 4/41

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/41 Ref: 4/41 SİRKÜLER İstanbul, 22.02.2012 Sayı: 2012/41 Ref: 4/41 Konu: GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NCA YAYIMLANAN BİR ÖZELGEDE TAŞINMAZ SATIŞINDAN ELDE EDİLEN KAZANCA K.V.K MADDE 5/1-(e) BENDİNDE BELİRTİLEN KAZANÇ İSTİSNASI

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin

Detaylı

Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Uygulamalarının TMS 16 ve Vergi Mevzuatı Açısından İncelenmesi

Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Uygulamalarının TMS 16 ve Vergi Mevzuatı Açısından İncelenmesi Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:17.Sayı:2.Aralık 2013 ss.167-187 Maddi Duran Varlıklarda Amortisman Uygulamalarının TMS 16 ve Vergi Mevzuatı Açısından An Examination of Depreciation Practices on

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

Sabit Kıymetler LOGO Haziran 2008

Sabit Kıymetler LOGO Haziran 2008 Sabit Kıymetler LOGO Haziran 2008 içindekiler LOGO - GO Sabit Kıymetler...3 Sabit Kıymet Kartları...4 Sabit Kıymet Bilgileri...5 Sabit Kıymetlerde Maliyet Artırıcı Giderler...7 Kullanma ömrünü uzatıcı

Detaylı

SOSYAL TESİSLER MUHASEBE STANDARTLARI

SOSYAL TESİSLER MUHASEBE STANDARTLARI SOSYAL TESİSLER MUHASEBE STANDARTLARI Erkan KARAARSLAN www.erkankaraarslan.org I- TANIMI VE ÖNEMİ Muhasebe uygulamaları arasında çeşitli farklılıklar görülmektedir. Dünyamızın hızla küreselleştiği bir

Detaylı

497 Nolu Tebliğ Kapsamında Sabit Kıymetler

497 Nolu Tebliğ Kapsamında Sabit Kıymetler 497 Nolu Tebliğ Kapsamında Sabit Kıymetler 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 16. maddesi ile eklenen Geçici 30 uncu maddeye

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Mühendislik Ekonomisi Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Bilgileri Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Amacı Ön Yeterlilikler Dersin Amacı Dersin Öğrenme Çıktıları Ders Akışı Değerlendirme Sistemi Ders

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 16.09.1998 SİRKÜ -1998 /13 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanunun 54. maddesi ile G.V.K.

Detaylı

Özelge: AR-GE harcamalarında istisna uygulaması ve söz konusu harcamaların muhasebeleştirilmesi hk.

Özelge: AR-GE harcamalarında istisna uygulaması ve söz konusu harcamaların muhasebeleştirilmesi hk. Özelge: AR-GE harcamalarında istisna uygulaması ve söz konusu harcamaların muhasebeleştirilmesi hk. Sayı: Tarih: 21/02/2012 B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük.257-7913-275 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA

Detaylı

SİRKÜLER 2010 / 31. Amortisman Oranlarına İlişkin 399 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği

SİRKÜLER 2010 / 31. Amortisman Oranlarına İlişkin 399 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği KONU SİRKÜLER 2010 / 31 Amortisman Oranlarına İlişkin 399 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği Genel Olarak Bilindiği üzere, 01.01.2004 tarihinden itibaren aktife girmiş olan amortismana tabi sabit kıymetlerin

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

Hafta. Duran Varlık Hesapları 221. ALACAK SENETLERİ HESABI VERİLEN DEPOZİTO ve TEMİNATLAR 220.

Hafta. Duran Varlık Hesapları 221. ALACAK SENETLERİ HESABI VERİLEN DEPOZİTO ve TEMİNATLAR 220. 9. Hafta 220. ALICILAR HESABI Duran Varlık Hesapları İşletmenin mal ve hizmet sattığı kişi ve kuruluşlardan olan 1 yıldan uzun vadeli, senetsiz alacaklarının izlendiği hesaptır. 120. Alıcılar hesabı gibi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ENVANTER İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR 1.1.ENVANTER İŞLEMLERİ KAVRAMI... 2 1.2.ENVANTER KAVRAMI... 3 1.2.1.Envanter İşlemleri... 4 1.2.1.1.Muhasebe Dışı Envanter... 4 1.2.1.2.Muhasebe

Detaylı

KIBRIS TÜRK ELEKTRİK KURUMU HESAPLARA İLÂVE NOTLAR

KIBRIS TÜRK ELEKTRİK KURUMU HESAPLARA İLÂVE NOTLAR 1. Genel Bilgi: a. Mart 1975'e kadar bir Devlet Dairesi olarak görev yapan Elektrik Dairesi Bakanlar Kurulunun 6216 sayılı kararı ile 1 Mart 1975 tarihinden itibaren Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna dönüştürülmüştür.

Detaylı

BİSAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İNEGÖL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TESİSLERİ MAKİNE DEĞERİ GÖRÜŞ RAPORU

BİSAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İNEGÖL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TESİSLERİ MAKİNE DEĞERİ GÖRÜŞ RAPORU BİSAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İNEGÖL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TESİSLERİ MAKİNE DEĞERİ GÖRÜŞ RAPORU ÇINAR TAŞINMAZ DEĞERLEME VE MÜŞAVİRLİK A.Ş. 26.01.2015 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : RAPOR BİLGİLERİ 1.1

Detaylı

Gayrimenkul Değerleme Esasları 2018/2. Dönem Deneme Sınavı -1-

Gayrimenkul Değerleme Esasları 2018/2. Dönem Deneme Sınavı -1- Özellikler Yapının özelliği Değerler ve oranlar Alış veriş merkezi (AVM) Arsa yüzölçümü (m 2 ) 4.000 m 2 Arsa değeri 8.000 TL/m 2 İmar özellikleri Emsal (E) = 2,2 Yapı maliyet bedeli 2.700 TL/m 2 Yapının

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2014/7

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2014/7 09.06.2014 Ali ÇAKMAKCI Ertürk YMM Bağımsız Denetim AŞ E. Hesap Uzmanı Bağımsız Denetçi ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2014/7 KONU: YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİNDE BOŞ GÜNLERE

Detaylı