EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ"

Transkript

1 EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ Öğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla eğitim-öğretim süreci içerisinde veya sonrasında çeşitli ölçme araçları kullanılmaktadır. Öğrenci başarısının belirlenmesinde kullanılan ölçme araçları süreç, sonuç veya hem süreç hem de sonuç odaklı olabilir. Bu ölçme araçlarını genel olarak geleneksel ve otantik (bütünleştirici) olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Geleneksel ölçme araçlarının içerisinde açık uçlu, kısa yanıtlı, çoktan seçmeli, eşleştirmeli, doğru-yanlış ve boşluk doldurmalı madde türlerinin kullanıldığı ölçme araçları bulunmaktadır. Otantik ölçme araçları düşünüldüğünde ise performans görevleri (poster, yazılı raporlar, proje), portfolyo (ürün dosyası) gibi uygulaması zaman isteyen ya da yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kavram haritaları, öz/grup/akran değerlendirme gibi anlamlı öğrenme ürünlerine odaklanan ölçme araçları akla gelmektedir.

2 1. Açık Uçlu Sorular Açık uçlu soruların yer aldığı yazılı yoklamalar, yazılı olarak sorulan soruların öğrenciler tarafından yine yazılı olarak genellikle sınırlandırma getirilmeksizin cevaplanması gereken ölçme araçlarıdır. Açık Uçlu Soruların Üstünlükleri 1. Açık uçlu sorularda öğrencinin verilen sorunun yanıtını zihninde organize ederek yanıtlaması gerekmektedir. Dolayısıyla soru başına ayrılan süre uzundur. Her soru için ayrılan sürenin çok olması bir sınav süresinde kullanılacak soru sayısını sınırlar. Bu durum soru sayısının az olması nedeniyle duyarlığın düşmesine ve dolayısıyla hem geçerliği, hem de güvenirliği olumsuz yönde etkilemektedir. 2. Açık uçlu sorularda sorunun yanıtını öğrencilerin yazması nedeniyle, yazı güzelliği, kağıt düzeni vb. ölçme konusu olmayan özelliklerin puanlamaya karışması söz konusu olabilir. Bu durum puanların geçerliğini düşürür. 3. Açık uçlu sorularda verilen yanıtın kısmen doğru olması durumunda kısmi puanlama yapılması söz konusudur. 4. Açık uçlu sorularda puanlama anahtarı kullanılmalıdır. Puanlama anahtarının kullanılmaması durumunda puanlamaya öznellik karışabilir. Bu durum farklı zamanlarda aynı puanlayıcı tarafından yapılan puanlamaların veya aynı zamanda farklı puanlayıcılar tarafından yapılan puanlamaların tutarsız olmasına yol açabilir. Dolayısıyla ölçme sonuçlarının güvenirliğinin düşmesine neden olur. 5. Soruların açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerekir. Aksi taktirde farklı şekilde anlaşılabilecek ifadelerin yer alması soruların farklı şekillerde yanıtlanmasına yol açabilir. Bu bakımdan soruların görünüş geçerliği oldukça önemlidir. 6. Açık uçlu soruların madde istatistikleri (madde güçlüğü v.b.) istatistiksel olarak belirlenemeyeceğinden, istenilen geçerlik ve güvenirlikte sınavların hazırlanması zordur. 7. Açık uçlu sorular için soru hazırlanması fazla zaman gerektirmez. Ancak puanlanması özellikle kalabalık gruplar için çok zaman alıcı olabilir. 8. Puanlama yapılırken öznelliği azaltmak amacıyla bireylerin isimlerinin kapatılması, her bireyin ilk sorusunun sonra her bireyin ikinci sorusunun puanlanması ve puanlama anahtarı kullanılması gerekmektedir.

3 Puanlama Yaklaşımları Açık uçlu sorularda öğrencilerin kağıtlarının puanlanmasında kullanılan başlıca yaklaşımlar; 1. Genel izlenimle puanlama: Bu puanlama yaklaşımda tüm bireylerin sorulara verdiği yanıtlar gözden geçirildikten sonra edinilen genel izlenime bağlı olarak verilen yanıtların puanlanması sağlanır. Öznel yargıların karışması ve aynı yeteneğe sahip bireylere farklı puanlar atanması olasılığı yüksektir. 2. Sınıflama Yoluyla Puanlama: Genel izlenim yaklaşımında olduğu gibi tüm yanıtlar gözden geçirildikten sonra başarı bakımından yüksek, orta ve düşük kağıtlar sınıflanır daha sonra her sınıf kendi içerisinde değerlendirilerek puanlanır. Genel izlenim yaklaşımından daha sistemli bir yaklaşım olsa bile sınıfların belirlenmesinde ve bireylere puanların atanmasında diğer bireylerin yanıtlarından etkilenme ve öznel yargıların karışması söz konusudur. 3. Sıralama Yoluyla Puanlama: Bireylerin verdikleri yanıtlara bağlı olarak başarı durumları bir diğerine göre belirlenir. Bağıl olarak başarı sırasına göre bireylere puan atanması sağlanır. Bu tür puanlamada farklı zamanlarda veya farklı puanlayıcılar tarafından yapılan sıralamaların değişmesine bağlı olarak puanların tutarsızlığı söz konusu olabilir. 4. Anahtarla Puanlama: Bu yaklaşımda bireylerin sorulara verdikleri yanıtların diğerlerini etkilemesi söz konusu değildir. Genel izlenim ve diğer yaklaşımlarda olduğu gibi bireylerin birbirleri ile karşılaştırılması söz konu olmaksızın daha önceden belirlenen tam doğru ve kısmi doğru yanıtların bireylerin vermiş oldukları yanıtlarla karşılaştırılarak mutlak bir değerlendirme yapılır. Böylece bireylere atanan puanlar diğer yaklaşımlara göre objektif ve farklı zaman veya farklı puanlayıcılar tarafından puanlama yapıldığında daha tutarlıdır. Açık Uçlu Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Sorular açık ve anlaşılır olmalı, öğrenciler tarafından farklı yorumlanmaları engellenmeli, sorular sınırlandırılmalıdır. 2. Her soru diğerinden bağımsız yanıtlanabilmelidir. 3. Uzun yanıt gerektiren az sayıdaki soru yerine yanıtı sınırlandırılmış daha çok soru sorulması ile ölçme aracının duyarlılığının artırılması sağlamalıdır. 4. Öğrenciler tarafından bilinen kaynaklardan sorular aynen alınmamalıdır.

4 5. Sınavda sorulması planlanandan daha çok soru hazırlamalı ve mümkünse ön uygulaması yapılarak soruların anlaşılabilirliği, ortalama sınav süresi ve cevap anahtarı hazırlanmalıdır.

5 2. Kısa Yanıtlı Sorular Soruların bir veya birkaç kelime bazı durumlarda ise bir veya birkaç cümle ile yanıtlanabildiği madde formatının kullanıldığı ölçme araçlarıdır. Kısa yanıtlı soru türünün kullanıldığı ölçme araçları açık uçlu ve çoktan seçmeli sınavların arasında yer almaktadır. Bu testleri açık uçlu sorulardan ayrılan özellik daha kısa yanıtlar verilmesini sağlayan daha çok sorunun sorulabilmesidir. Çoktan seçmeli testlerden ayıran özellik ise seçeneklerin verilmemesinden dolayı verilecek kısa yanıtlara şans başarısıyla ulaşma ihtimali yoktur. Kısa Yanıtlı Testlerin Özellikleri 1. Kısa yanıtlı testlerde kompozisyon becerisi, yazı güzelliği gibi ölçme sonuçlarına karışması istenmeyen özellikler ölçme sonuçlarına karışmaz. Bu durum açık uçlu sorulara kıyasla geçerliğinin yüksek olmasını sağlar. 2. Yanıtlar kısa olduğundan daha çok soru sorulabilir. Bu bakımdan kapsam geçerliği açık uçlu sorulara göre daha yüksektir. 3. Kısa yanıtlı testlerde puanlayıcı yanlılığı çok az olabildiğinden açık uçlu sorulara göre daha objektiftir. 4. Kısa yanıtlı testler eğitimin hemen hemen her basamağında kullanılabilir. 5. Kısa yanıtlı test maddelerinin yazılması çoktan seçmeli maddelere göre daha kolaydır. 6. Kısa yanıtlı sınavların puanlanması açık uçlu sorulara göre kolaydır. Kısa Yanıtlı Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Sorular davranışı yoklayacak şekilde açık ifade edilmeli, yanlış anlaşılmalara yol açmamalıdır. 2. Her soru bir davranışı yoklamaya yönelik olmalıdır. 3. İfadeler öğrencilerin tanıdığı kaynaklardan aynen alınmamalıdır. 4. Bir soru başka bir sorunun yanıtını vermemeli, ipuçları bulunmamalıdır.

6 3. Çoktan Seçmeli Sorular Öğrencinin sorunun cevabını düşünüp bulması ve bulduğu cevabı seçenekler arasından seçmesi gereken ölçme araçlarıdır. Bir testin puanlanabilen en küçük birimine test maddesi denir. Sorunun sorulduğu ana bölüme madde kökü, olası yanıtların bulunduğu bölüme seçenekler denir. Bir maddede verilen seçeneklerden bir tanesi doğru ya da en doğru yanıttır. Bu yanıta anahtarlanmış yanıt adı verilir. Anahtarlanmış yanıt dışında kalan seçeneklere de çeldiriciler denilir. Seçmeli maddeleri farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Bu sınıflamalarda ele alınan ölçüte bağlı olarak değişmektedir. Doğru Yanıta Göre Sınıflama 1. Doğru yanıtı kesin ve biricik olan maddeler 2. En doğru yanıtın sorulduğu maddeler 3. Birleşik yanıt gerektiren maddeler Madde Köküne Göre Sınıflama 1. Kökü soru kipinde olan maddeler 2. Kökü eksik cümle olan maddeler 3. Kökü olumsuz olan maddeler Maddelerin Gruplandırılmasına Göre Sınıflama 1. Ortak köklü maddeler 2. Ortak seçenekli maddeler Çoktan Seçmeli Testlerin Özellikleri 1. Çoktan seçmeli test maddelerinde sorunun olası yanıtları seçeneklerde verilir. Yanıtlayıcı bu seçenekler arasından bulduğu sonucu veya vardığı yargıyı içeren seçeneği seçer.

7 2. Sınav süresinin büyük bölümü maddenin okunarak, doğru yanıtın bulunması ve işaretlenmesi için kullanılır. 3. Maddelerin yanıtlanmasında özellikle hız testlerinde okuma hızı ve yeteneği önemlidir. 4. Çoktan seçmeli testler ile çok çeşitli alanlardaki bilgiler ve beceriler yoklanabilir. 5. Çoktan seçmeli testler 3.sınıf düzeyinden itibaren hemen hemen tüm eğitim kademelerinde kullanılabilir. 6. Çoktan seçmeli test maddelerinde doğru yanıt şans başarısı ile bulunabilir ve şans başarısı olasılığı seçenek sayısına bağlıdır. 7. Çoktan seçmeli testler ile ön uygulama yapılması ve madde istatistiklerinin hesaplanası durumunda istenilen güçlükte testler oluşturulabilir. 8. Çoktan seçmeli test maddesi hazırlamak ve test geliştirmek bilgi ve uzmanlık gerektirir. 9. Çoktan seçmeli testlerin hazırlanması uzun zaman alır, fakat buna karşılık puanlanması kısa sürede yapılabilir. 10. Bir sınavda çok madde kullanılabileceği için, duyarlılığı yüksek dolayısıyla güvenirliği yüksektir. 11. Objektif puanlama yapılabilir. Çoktan Seçmeli Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Test maddesi açık bir dille bütün yanıtlayıcılar tarafından anlaşılacak biçimde yazılmalı, her maddede soru açık, anlaşılır, kesin ve kısa olarak sorulmalıdır. Bu özellik test maddesinin görünüş geçerliğine sahip olmasını ifade etmektedir. 2. Bireyin dikkatini ölçen değil ölçülen özelliği açık bir şekilde ölçen sorular hazırlanmalıdır. 3. Madde ile önemsiz ayrıntılar ve ezber bilgiler yoklanmamalıdır. 4. Her madde testteki diğer maddelerden bağımsız yanıtlanabilir olmalıdır. Yani bir madde bir diğer maddeye ipucu sağlamamalıdır. 5. Madde kökü gereksiz açıklamalar ve bilgilerle doldurulmamalı, soru için madde kökünde en kısa ve en açık ifade kullanılmalıdır. 6. Her madde sadece bir davranışı yoklamalıdır. 7. Madde kökünde çift olumsuz ifade kullanılmamalıdır.

8 8. Çeldiriciler mantığa uygun, açık ve olabildiğince kısa olmalıdır. 9. Seçenek uzunlukları yaklaşık olarak aynı olmalıdır. 10. Seçenek ifadeleri madde kökünü tamamlar nitelikte ya da madde köküyle uyumlu olmalıdır. 12. Hepsi ve hiçbiri seçenekleri mümkünse kullanılmamalıdır.

9 4. Eşleştirmeli Sorular Bir yönerge altında belirli bir konuya ilişkin olarak verilen öncüller ile seçeneklerin eşleştirilmesi istenen madde türüdür. Öncüller seçeneklerden daha uzun yapıya sahip ve tek bir seçenek ile eşleşen ifadelerdir. Seçenekler ise öncül sayısından fazla olmakla birlikte bir veya birden fazla öncül ile eşleşebilen daha kısa ifadelerdir. Eşleştirmeli Soruların Özellikleri 1. Doğru-yanlış testlerinde olduğu gibi duyarlığı yüksektir. 2. Hazırlanması aşaması çoktan seçmeli testlere kıyasla kolay ancak diğerlerine göre zaman alıcıdır. 3. Puanlanması kolaydır. 4. Bilgi-kavrama-uygulama gibi alt düzey bilişsel özellikleri yoklayan sorular yazılması için uygundur. 5. Seçenek sayısının öncül sayısından fazla olması şans başarısını azaltmaktadır. Eşleştirmeli Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Öncüller sayılar seçenekler ise harfler ile gösterilebilir. 2. Öncüllerin başında boşluk bırakılarak eşleştiği seçeneğin sembolünün yazılması sağlanmalı oklar ile gösterimde meydana gelebilecek karışıklıklar önlenmelidir. 3. Her sorunun başında verilen yönergede eşleşmeyecek seçeneklerin olup olmadığı, seçeneklerin birden fazla öncül ile eşleşebilip eşleşemeyeceği ve eşleştirmenin hangi ölçüte bağlı olarak yapılacağı hakkında bilgiler yer almalıdır. 4. Her soruda tek boyutluluk sağlanmalı öncüllerin konu bakımından homojen olması sağlanmalıdır. Öncül sayısının artması tek boyutluluğu zedeleyebilir.

10 5. Doğru-Yanlış Sorular Verilen önermelerin doğru-yanlış veya evet-hayır gibi iki kategorili olarak yanıtlanmasına izin veren maddelerden oluşan ölçme araçlarıdır. Doğru-Yanlış Testlerin Özellikleri 1. Çok sayıda soru sorulabilir geniş bir kapsam yoklanabilir. 2. Yanıtlar sadece bir harf yada işaretleme (kodlama) ile verilebilir. 3. Puanlanması kolay ve objektiftir. 4. Madde yapısı basittir ve genellikle bilişsel düzey olarak bilgi-kavrama ve uygulama basamağında sorular sorulmaktadır. 5. Eğitimin hemen her düzeyinde kullanılabilir. 6. Test yönergesi (açıklama) kısa ve basittir. 7. Şans başarısının en yüksek olduğu madde türüdür. Doğru-Yanlış Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Her maddede bir ana fikir bulunmalı ve bir davranışı yoklamaya yönelik hazırlanmalıdır. Özellikle ve - veya bağlaçlarının kullanımında dikkatli olunmalıdır. 2. Maddelerinin yaklaşık yarısı doğru yarısı yanlış olmalıdır. 3. Her madde kesinlikle doğru ya da kesinlikle yanlış olmalıdır. 4. Her madde kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. 5. Olumsuz, özellikle çift olumsuz cümle yapısı kullanılmamalıdır. 6. Maddeler uzunlukları bakımından yaklaşık olarak aynı olmalıdır. 7. Bir maddenin yanlışlığı ya da doğruluğu ipuçları ile bulunmamalıdır.

11 6. Boşluk Doldurmalı Sorular Bir önerme veya bir cümle içerisinden bir veya birkaç kelimenin çıkarılması ile elde edilen sorunun öğrenci tarafından tamamlanması beklenen ölçme araçlarıdır. Boşluk Doldurmalı Soruların Özellikleri 1. Boşluk doldurmalı sorular kullanılarak duyarlığı yüksek ölçme araçları oluşturulabilir. 2. Boşluk doldurmalı sorular daha çok bilgi-kavrama basamaklarına odaklanmaktadır. 3. Hazırlaması ve puanlaması oldukça basit ve kolaydır. 4. Kısa yanıtlı soruların aksine yanıtlar verilen boşluk ile sınırlandırıldığından özgün yanıtların verilmesi mümkün değildir. 5. İyi hazırlanmadığı durumda verilen boşluğun öncesindeki ve sonrasındaki kelimeler yanıt için ipucu oluşturabilir. Boşluk Doldurmalı Soruların Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 1. Sorular ders kitabından veya belirli kaynaklardan aynen alınmamalıdır. 2. Boşluk cümlenin sonuna doğru verilmelidir. 3. Boşluğun öncesinde ve sonrasın yanıta ipucu sağlayacak kelimelerin eklerin bulunmamasına dikkat etmek gerekir. 4. Bir cümlede en çok boşluk bırakılmalıdır. 5. Bırakılan boşlukların önemli kavramları yoklayacak özellikte olmasına dikkat etmek gerekir.

12 Madde Türlerinin Karşılaştırılması Madde Türü Açık Uçlu Kısa Yanıtlı Çoktan Seçmeli Eşleştirmeli Doğru- Yanlış Boşluk Doldurmalı Ölçütler Hazırlanması Kolay Kolay Zor Orta Kolay Kolay Madde Sayısı Az Çok Çok Çok Çok Çok Puanlanması Zor Orta Kolay Kolay Kolay Kolay Şans Başarısı Düşük Düşük Yüksek Orta Çok Yüksek Düşük Puanlamada Düşük Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Objektiflik Kapsam Geçerliği Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Ölçülebilen Yaratma Değerlendirme Değerlendirme Uygulama Uygulama Uygulama En Üst Bilişsel Düzey

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri 1 Sınav Hazırlamada Dikkat Edilecekler Ölçme aracı amaca uygun olmalıdır Sınav mutlaka planlanmalıdır Bir madde bir bilgiyi yoklamalıdır. Sorular açık ve net

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Yaratıcılık: Yeni ve özgün bir ürün ortaya koyma. İletişim Kurma: Çalışmaların diğer insanlar ve akranlarla paylaşılması

Yaratıcılık: Yeni ve özgün bir ürün ortaya koyma. İletişim Kurma: Çalışmaların diğer insanlar ve akranlarla paylaşılması 7. Performans Değerlendirme Performans öğrencinin edindiği bilgi ve becerileri kullanarak yeni bir ürün ortaya koyarken gösterdiği çabadır. Performans görevi ise öğrencilere gerçek yaşamda karşılaşabilecekleri

Detaylı

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK

Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Testler AHMET SALİH ŞİMŞEK Test Standart koşullar altında yapılan gözlem Sistematik bir yaklaşım Farklı maddeleri türleri kullanılabilir. Ancak yaygın olarak «çoktan seçmeli» ya da «dereceli» «çoktan seçmeli

Detaylı

Çoktan Seçmeli Test ve Madde Hazırlama Rehberi

Çoktan Seçmeli Test ve Madde Hazırlama Rehberi 2 Değerli Öğretim Üyesi, Bu rehberde çoktan seçmeli madde yazarken testin genel düzeni, madde kökü ve seçeneklerle ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar özetlenmeye çalışıldı. Bu rehberin kullanımı ile

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014

TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 TEST GELİŞTİRME Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 Semineri 1 TEST GELİŞTİRME Tanımı İstendik özelliklerde ölçme aracı hazırlama süreci Semineri 2 Test Geliştirmenin Basamakları

Detaylı

Özellik - Ölçek Uyumu. Özellik - Ölçek Uyumu. Çoktan Seçmeli Sorular 08.03.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com 08.03.

Özellik - Ölçek Uyumu. Özellik - Ölçek Uyumu. Çoktan Seçmeli Sorular 08.03.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com 08.03. Özellik - Ölçek Uyumu Hangi özellik hangi teknikle/testle ölçülmelidir? BÖLÜM 4 Eğitimde Yaygın Olarak Kullanılan Ölçme Araçları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test türünü seçerken

Detaylı

ÖLÇME ARAÇLARI

ÖLÇME ARAÇLARI 1 2 3 4 5 6 7 ÖLÇME ARAÇLARI Çoktan Seçmeli Sorular Çoktan seçmeli sorular: Öğrencilere bir soru kökü ile birlikte bu sorunun cevabı ve onun cevabı sanılabilecek olan ifadeler verilen ve öğrencinin bu

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI

SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI SINAVLARIN PLANLANMASI EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI SINAVLARIN PLANLANMASI 1. Sınavın amacı 2. Soru sayısı 3. Hangi soru tipi 4. Sınavda yoklanacak davranışlar ve konular 5. Sınavın güçlük derecesi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır)

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Hata: Ölçme sonuçlarına istenmeyen değişkenlerin karışmasıdır. Hataların

Detaylı

ÖĞRENME ÇIKTILARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖĞRENME ÇIKTILARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖĞRENME ÇIKTILARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRİLMESİ Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı Başkanı İÇERİK Tanımlar Ölçme Aracında Bulunması

Detaylı

Testlerin/Sınavların Sınıflandırılması

Testlerin/Sınavların Sınıflandırılması dışı teknikler Gözlem, Vak a kayıtları, Biyografi, Otobiyografi vb. /Sınav teknikleri Öğrencileri yeri ve zamanı önceden belirlenmiş sınama durumları içine sokarak tepkilerini almak amacıyla geliştirilen

Detaylı

EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME

EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME Editörler Doç. Dr. Bayram Bıçak - Dr. Öğr.Üyesi Hakan Koğar EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME Yazarlar Dr. Öğr. Üyesi Asiye Şengül Avşar Dr. Öğr. Üyesi Betül Karakoç Alatlı Dr. Öğr. Üyesi Betül

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI... 2 Ölçmenin önemi ve ölçmeye genel bir bakış... 2 Ölçmenin Tanımı... 3 Ölçmenin Türleri... 3 Doğrudan Ölçme... 4 Dolaylı Ölçme...

Detaylı

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ Herhangi bir eseri, oyunu, işi vb. ortaya koyarken gösterilen başarı 2 Nasıl ölçmeli??? Çoktan seçmeli sorular? Açık uçlu sorular???? Ne zaman lazım? Sınıf içi uygulamalar

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

KPSS 2007 EB (43) DENEME 4 / 103. SORU 43. Aşağıdaki örneklerin hangisinde sözü edilen ölçme işleminde bağıl (keyfî, itibari) sıfır söz konusu değildir? A) Ankara ili Çankaya ilçesinin deniz seviyesinden

Detaylı

OKUL VE ÖĞRENME. Okula Başlamadıktan Sonra Ek olarak El yıkamanın önemini anlatma Başka çocuklarla paylaşma Teknik yüzme Anadini okumayazma

OKUL VE ÖĞRENME. Okula Başlamadıktan Sonra Ek olarak El yıkamanın önemini anlatma Başka çocuklarla paylaşma Teknik yüzme Anadini okumayazma OKUL VE ÖĞRENME Okula Başlamadan Önce El yıkama Kardeşle Paylaşma Yüzme Ana dilini konuşma Okula Başlamadıktan Sonra Ek olarak El yıkamanın önemini anlatma Başka çocuklarla paylaşma Teknik yüzme Anadini

Detaylı

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Emine CABI Bu bölümü tamamladıktan sonra; Ölçme kavramını tanımlayabilecek, Ölçme türlerini tartışabilecek, Her bir ölçme aracının avantaj ve dezavantajını

Detaylı

Uzaktan Eğitim Ders Notları

Uzaktan Eğitim Ders Notları Ölçme ve Değerlendirme Uzaktan Eğitim Ders Notları Doç.Dr. Neşe GÜLER Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Doç.Dr. Neşe GÜLER e aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan bu

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Eğitim Bilimleri Derslerine Nasıl Çalışalım? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. 1-PROGRAM GELİŞTİRME: Bu dersin kendine ait bir jargonu vardır. Soru çözmeye başlamadan önce, Program geliştirme

Detaylı

4. SUNUM. Madde Türleri

4. SUNUM. Madde Türleri 4. SUNUM Madde Türleri 1. Çoktan seçmeli maddeler 2. Doğru-Yanlış maddeler 3. Eşleştirme maddeleri 4. Kısa yanıtlı maddeler 5. Uzun yanıtlı maddeler Eğitimde Kullanılan Ölçme Araçları Yazılı Yoklamalar

Detaylı

EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM

EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROGRAMI II.OTURUM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araş. Gör. Uzm. Halime YILDIRIM Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 13.04.2018 Çalıştay programı Ölçme aracı hazırlama

Detaylı

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir.

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir. Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan maddeler analiz edilerek maddelerin testten çıkartılıp

Detaylı

Test geliştirme dinamik bir süreçtir.

Test geliştirme dinamik bir süreçtir. TEST HAZIRLAMA VE UYGULAMA Test Hazırlama vs Geliştirme Ölçme ve değerlendirme amaçlarının belirlenmesi Belirtke tablosu Madde türlerinin belirlenmesi Madde içeriği ve sayısını belirleme Testi oluşturma

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

Yazılı Sınavlar Sıla Elif Törün

Yazılı Sınavlar Sıla Elif Törün Yazılı Sınavlar 09.11.2007 Sıla Elif Törün Sunum planı Hedefler bilişsel düzey yazılı sınav ilişkisi Yazılı sınav soru tipinin seçilmesi Soru sayısı süre ilişkisi Puanlama Klasik metin tipi sorular Kısa

Detaylı

4. SUNUM. Madde Türleri

4. SUNUM. Madde Türleri 4. SUNUM Madde Türleri 1. Çoktan seçmeli maddeler 2. Doğru-Yanlış maddeler 3. Eşleştirme maddeleri 4. Kısa yanıtlı maddeler 5. Uzun yanıtlı maddeler Eğitimde Kullanılan Ölçme Araçları Yazılı Yoklamalar

Detaylı

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak,

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak, 43. Bir öğretim programına öğrenci seçmek için mülakat yapılacaktır. Bu mülakata bir genel yetenek testinden 0 ve daha üstü standart T puanı alanlar başvurabilecektir. Yetenek testinden elde edilen puanlar

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi

Pedagojik Formasyon Eğitimi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER-II GEÇERLİK VE KULLANIŞLILIK Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Detaylı

M d a d dd e A l na i li i z

M d a d dd e A l na i li i z Mdd Madde Analizi i Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına ş puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan ş maddeler analiz edilerek

Detaylı

KPSS AKADEMİ. Ölçme ve değerlendirme 04.01.2013. Test hazırlama. Test hazırlama süreci. Örneğin

KPSS AKADEMİ. Ölçme ve değerlendirme 04.01.2013. Test hazırlama. Test hazırlama süreci. Örneğin Ölçme ve değerlendirme 1 TEST HAZIRLAMA SÜRECİ VE EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI KPSS AKADEMİ Geçerli ve güvenilir ölçümler dikkatlice planlanmış testlerle elde edilebilir. Testin planlanması ise;

Detaylı

GİRİŞ KAYNAKLAR BÖLÜM - OKUMA KÜLTÜRÜ...

GİRİŞ KAYNAKLAR BÖLÜM - OKUMA KÜLTÜRÜ... İÇİNDEKİLER GİRİŞ OKUMA BECERİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI... 1 Tazegül DEMİR ATALAY Dil... 2 Anlama... 3 Anlama Yeteneğinde İki Temel Dil Becerisi: Dinleme ve Okuma... 5 Okumanın Amaçları... 16 Okuma Alışkanlığı...

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI

HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI HAYAT BİLGİSİ DERS KİTAPLARI DAVRANIŞÇI YAKLAŞIMIN DERS KİTABI 1. Yazar her şeyi belirleyen otoritedir. 2. Ders kitabı bilgi egemendir. 3. Ezber egemendir. 4. Tekil doğrular vardır. 5. Değer yargıları

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ölçme ve Değerlendirme MB302 6 3+0 3 3

DERS BİLGİLERİ. Ölçme ve Değerlendirme MB302 6 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Ölçme ve Değerlendirme MB302 6 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME Öğrenci başarısının veya başarısızlığının kaynağında; öğrenci, öğretmen, çevre ve program vardır. Eğitimde değerlendirme yapılırken bu kaynaklar dikkate alınmaz. Eğitimciler,

Detaylı

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır:

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır: Sınama Durumları Sınama durumları, öğrencide gözlemeye karar verdiğimiz istendik davranışların kazanılıp kazanılmadığı hakkında bir yargıya varma işidir. Her davranışı yoklayan bir ölçme aracı ya da test

Detaylı

ÇOKTAN SEÇMELi TESTLER

ÇOKTAN SEÇMELi TESTLER ÇOKTAN SEÇMELi TESTLER Verilen bir sorunun cevabının, verilen olası cevaplar arasından seçilip işaretlenmesini gerektiren testlere seçmeli testler ya da çoktan seçmeli testler denir. Madde kökü D doğru

Detaylı

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BÖLÜM III Ölçme Aracında Bulunması Gereken Özellikler Dr. Aylin ALBARAK SARI Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ölçme aracında bulunması gereken özellikler 1. Güvenirlik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 6. SUNUM Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Editörler Dr.Öğr.Üyesi Neşe Öztürk Gübeş- Dr.Öğr.Üyesi Eren Halil Özberk EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Yazarlar Dr.Öğr.Üyesi Durmuş Özbaşı Dr.Öğr.Üyesi Eren Halil Özberk Dr.Öğr.Üyesi Fatih Orçan Dr.Öğr.Üyesi

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test Geliştirme EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test, bireylerin ölçme konusu olan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullalan ölçme araçlarına verilen genel bir

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük Ünite 3: Test Geliştirme ve Madde Analizi Bu sunu, KTÜ Fatih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık tarafından

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MART, 2017 MUĞLA T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.... ANABİLİM DALI.... BİLİM

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılar veya sembollerle gösterilmesi işine ölçme diyebiliriz. Yaygın olan sınıflandırmaya göre ölçekler: Sınıflama ölçekleri Sıralama

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ. Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ. Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 İşlenecek Konular Temel eğitimden orta öğretime geçiş sistemi Ölçme ve değerlendirme ile ilgili

Detaylı

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri 2 Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı Madde güvenirlik indeksi Çeldiricilerin işlerliği Korelasyon katsayısı 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 1 1 1 1 0 0

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN

Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 8. HAFTA Test Geliştirme Aşamaları Madde Analizleri Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılığı Madde varyansı ve standart sapması Madde güvenirlik katsayısı Test ortalaması, standart sapması ve ortalama güçlüğü Yrd.

Detaylı

1. Madde kökü ve seçeneklerdeki ifadeler net ve anlaşılır olmalı, gerekli bilgiler tam verilmelidir.

1. Madde kökü ve seçeneklerdeki ifadeler net ve anlaşılır olmalı, gerekli bilgiler tam verilmelidir. SORU ÖRNEKLERİ 1. Madde kökü ve seçeneklerdeki ifadeler net ve anlaşılır olmalı, gerekli bilgiler tam verilmelidir. Aşağıdakilerden hangisi, Takasbank a verilebilecek teminat çeşitlerinden biri değildir?

Detaylı

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN GİRİŞ Temel Kavramlar Ölçme Ölçme Türleri Ölçmede Hata Değerlendirme Ölçme Aracında Bulunması Gereken Özellikler Güvenirlik Geçerlik Kullanışlılık

Detaylı

Öğretim İlke Ve Yöntemleri. Dr. Ali Gurbetoğlu

Öğretim İlke Ve Yöntemleri. Dr. Ali Gurbetoğlu Öğretim İlke Ve Yöntemleri Dr. Ali Gurbetoğlu Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Cevabı aranacak sorular: Ölçme ve değerlendirme ne demektir? Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin önemi nedir? Bir ölçme aracında

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU "[Staj yapılan işletmenin adı - sadece ilk harfler büyük olacak]" HAZIRLAYAN [Ad ve Soyadı Sadece

Detaylı

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları)

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme

Detaylı

Başarıyı Ölçme ve Değerlendirme

Başarıyı Ölçme ve Değerlendirme Başarıyı Ölçme ve Değerlendirme Doç. Dr. Fatma ŞAŞMAZ ÖREN Yrd. Doç. Dr. Bülent Nuri ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet DELİL Eğitim Fakültesi Bir soru: Aşağıdaki değişkenlerden hangisi daha kolay ölçülür? (A)

Detaylı

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır?

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır? 39. Aşağıdakilerden hangisi, buluş yoluyla öğrenme yönteminden yararlanmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencilerin derse aktif katılımlarını sağlaması için yapması gereken davranışlardan biri olamaz? A)

Detaylı

Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK

Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK Performans Görevi Nedir? Performans görevi; belirli bir kapsamdaki bilgilerin gerçek yaşamla ilişkili sınırlandırılmış görevler ile yoklanmasıdır. Performans Görevi

Detaylı

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 7. Baskı Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM PSİKOLOJİK TESTLER /1 PSİKOLOJİK TESTLERİN SINIFLANDIRILMASI /3 Ölçülen Nitelik ve Amacına göre Testler /5 Maksimum Performans ve Davranış Testleri /5 Bireysel ve Grup Testleri

Detaylı

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Eğitsel Davranışsal Değerlendirme Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Kavramlar Zedelenme: Yetersizlik: Özür: Ölçme: Değerlendirme: Ölçüt: Bağıl (Norm Bağımlı) Değerlendirme: Mutlak (Ölçüt Bağımlı) Değerlendirme:

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Anket

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Anket BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Anket Anket yoluyla bilgi toplama (Collecting Primary Data Through Questionnaires) Anket, sistematik bir veri toplama yöntemidir. Veriler, önceden belirlenmiş insanlara bir

Detaylı

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

ANKET HAZIRLAMA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN

ANKET HAZIRLAMA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN ANKET HAZIRLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN Anketi hazırlamaya başlamadan önce sorulması gereken sorular Anket uygulanmasının amacı nedir?

Detaylı

«Moodle - e-sınav Sistemi» Sınav Oluşturma Adımları

«Moodle - e-sınav Sistemi» Sınav Oluşturma Adımları «Moodle - e-sınav Sistemi» Sınav Oluşturma Adımları 1 e-sınav Sistemine Giriş e-sınav Sistemini görüntülemek için web tarayıcısının adres kısmına http://esinav.ankara.edu.tr/ yazarak, Enter tuşuna basınız.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ders No : 0310380127 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Değerlendirmede bir gözlem ya da ölçme sonucu ile bir ölçüt

Değerlendirmede bir gözlem ya da ölçme sonucu ile bir ölçüt Değerlendirme, bilgilerin, bilgi edinme yöntemlerinin, fikirlerin, çözümlerin, teori ve benzeri bilişsel ürünlerin değeri hakkında bir amaç için yargıya varabilmektir. Değerlendirmede bir gözlem ya da

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği Test İstatistikleri Test İstatistikleri ünite başlıkları Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği 1 Test İstatistikleri

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0310330040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler:

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: 1 Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: Amaç Öğesi İçerik Öğesi Yöntem Öğesi Öğretim Öğesi Değerlendirme Öğesi Kullanım Kolaylığı Öğesi Ekran Düzeni Öğesi Genel Özellikler Öğesi Yazılı Belgeler

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar:

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: 1)Amacın belirlenmesi: Performans değerlendirmede sürecin mi, sonucun mu? yoksa her ikisinin birlikte mi değerlendirileceğine karar verilmelidir.

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (2)

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (2) ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (2) Eğitimde Kullanılan Ölçme Araçları Yazılı Yoklama -Klasik sınavlar olarak bilinir. Hazırlanması kolay olduğu için kullanımı yaygındır. -Cevapların uzun olması, öğrencinin cevap

Detaylı

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University. Company Logo

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University.  Company Logo PowerPoint Template LOGO Dr. S.Nihat ŞAD İnönü University www.thmemgallery.com Company Logo 1 Contents www.thmemgallery.com geliştirme süreci Birey hakkında bilgi toplama yolları lerin sınıflandırılması

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi)

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Şimdi bu beş mantıksal operatörün nasıl yorumlanması gerektiğine (semantiğine) ilişkin kesin ve net kuralları belirleyeceğiz. Bir deyimin semantiği (anlambilimi),

Detaylı

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Temel Kavramlar

Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Temel Kavramlar Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Temel Kavramlar Ölçme, bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin belirlenerek sonuçların sembollerle ve özellikle

Detaylı

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi).

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Testin tamamına bakılarak; 1. Testin ayırt

Detaylı

Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi

Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi Yazar Prof.Dr. Özcan DEMİREL ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkçe ders kitaplarını incelerken dikkat edilecek ölçütleri sıralayabilecek, ölçüt dayanıklı

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci;

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci; Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Kültür ve Matematik ĠMATS002 2+0 2 4 Ön KoĢul Dersler Dersin Dili Dersin Türü Türkçe Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ 2016 EYLÜL Dil ve Anlatım Uygulama Sınavı T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MUSTAFAKEMALPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ TÜRK DİLİ

Detaylı

Öğretim Stratejileri. Öğretim Yöntemleri. Öğretim Teknikleri

Öğretim Stratejileri. Öğretim Yöntemleri. Öğretim Teknikleri Öğretim Stratejileri Öğretim Yöntemleri Öğretim Teknikleri ÖĞRETİM STRATEJİLERİ 1. Sunuş yoluyla öğretim (David AUSUBEL) 2. Buluş yoluyla öğretim (Jerome BRUNER) 3. Araştırma-inceleme yoluyla öğretim (John

Detaylı

SINAV OLUŞTURMA VE KATEGORİ YÖNETİMİ

SINAV OLUŞTURMA VE KATEGORİ YÖNETİMİ SINAV OLUŞTURMA VE KATEGORİ YÖNETİMİ İçerik Sisteme Giriş ve Ders Seçimi Kategori Yönetimi Soru Bankasına Soru Ekleme Sınav Oluşturma Sınavlara Soru Ekleme 2 esınav Sistemine Giriş esinav.ankara.edu.tr

Detaylı

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmenin Yeri Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve Değerlendirme Araçları Yaygın Eğitim Programlarında Ölçme ve Değerlendirme Eğitimde

Detaylı