BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)"

Transkript

1 1 BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) LECTURE 1: ALGORITHMS Lecturer: Burcu Can BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

2 İçerik Bilgisayar için problem çözme süreci ve Pólya nın Nasıl Çözmeli listesi Algoritma kavramı Yalancı kod Kontrol yapıları

3 Problem Çözme Problem çözme (sözlük anlamı): çözülmesi gereken mesele, sorun veya aşılması gereken engel için çözüm bulma. Problem çözmeyi siz nasıl tanımlarsınız?

4 Problem Çözme Nasıl Çözmeli: Matematiksel Yöntem için Yeni Bir Bakış - George Pólya Matematiksel problemler için yazılmış Liste oldukça genel ve bilgisayar için de uyarlanabilir. Bilgisayarla ilişkili problemleri çözmek için de kullanabiliriz.

5 Problem Çözme Problemleri nasıl çözersiniz? Problemi anla Bir plan oluştur n Planı gerçekleştir. n Gözden geçir. Eğer bu yöntemle çözülmezse, Pólya şunu tavsiye ediyor: Bir problemi çözemiyorsanız, çözmenin mümkün olduğu daha basit bir problem vardır. Eğer problemiçözemiyorsanız, onunla ilişkili başka bir problemiçözmeye çalışın.

6 Stratejiler Sorular sor! Problem hakkında ne biliyorum? Çözümü bulmak için elimde nasıl bilgiler mevcut? Nasıl bir çözüm bulunması gerekiyor? Özel durumlar var mı?

7 Stratejiler Sorular sor! Tekerleği yeniden icat etme! Benzer problemler farklı biçimlerde karşımıza çıkabilir. İyi bir programcı, daha önce çözülmüş bir görevi tanıyarak başka bir problemin çözümü için onu yeni çözüme dahil eder. Birbirine benzer iki problem tanımlayın!

8 Stratejiler Böl ve Yönet Büyük bir problemi daha küçük parçalarına böl ve alt problemleri çöz. Her alt görev başa çıkılır oluncaya dek böl ve yönet taktiği tekrar tekrar uygulanabilir.

9 Bilgisayarda Problem Çözme Analiz ve tanımlama aşaması Analiz et Tanımla Algoritma geliştirme aşaması Algoritma geliştirme Algoritmayı test et Uygulama aşaması Algoritmayı kodla Algoritmayı test et Bakım aşaması Kullan Hataları/eksiklikleri gider Tekrar eden kısımlar hangileridir?

10 Kod Geliştirme Aşamaları

11 Algoritmalar Algoritma Bir problemi veya alt problemi belli bir zamanda, sonlu sayıda veriyle çözmek için gerekli olan komutlar kümesi

12 Algoritma Yemek tarifleri, yol tarifleri en bilinen algoritmalardandır. Kek tarifi: Fırını 180 dereceye getirelim. Yumurtaları ve toz şekeri bir kabın içersine döküp köpük köpük olana kadar mikserle çırpalım. Burada dikkat etmeniz gereken şey, 3 yumurtayı aynı anda değil, tek tek kırıp köpük yapıp üzerine diğer yumurtayı kırıp işleme devam edin. Köpük köpük yaptıktan sonra diğer tüm malzemeleri sırasıyla kabın içerisine dökün ve çırpmaya devam edin. Kolay kekin harcını yaptıktan sonra istediğiniz şekildeki kalıba dökün ve fırına verin. Yaklaşık olarak dakika kadar pişirdikten sonra fırından alın ve biraz demlenmesini bekledikten sonra servis yapın.

13 Algoritma Kekin yapımı: Fırını 180 dereceye getir. Bir kap al. Kabın içine 3 yumurtayı kır ve 2 çay bardağı toz şeker koy WHILE (köpürmedi) yumurta ve toz şekeri çırp Diğer bütün malzemeleri (2 çay bardağı yoğurt, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin, 3 su bardağı un) kabın içine koy Bütün harcı birkalıba dök. Kalıbı fırına koy WHILE (kek pişmedi) Kalıbı fırında tut. Keki fırından çıkar.

14 Yöntemin Özeti Problemi analiz et Problemi anla! Saldırı planının geliştirilmesi. Ana görevleri listele (Ana modül) Problemi görev listesi olarak yeniden ifade et. Her göreve bir ad ver. Kalan modülleri yaz Her modülü bir görev listesiyle yeniden ifade et. Her göreve bir ad ver. Gerekirse yeniden sırala ve gözden geçir

15 Bir Algoritmanın Geliştirilmesi Bir problemi çözmede bilgisayar çözümü üretmenin iki yöntemi vardır: Yukarıdan aşağı tasarım (Top-down design) n Yapılacak görevlere yoğunlaşır. Nesneye yönelik tasarım (Object-oriented design) n Veriye yoğunlaşır. Algoritmaları ifade etmek için yalancı kodlar kullanılır!

16 Yukarıdan-Aşağı Tasarım

17 Yalancı Kod Yalancı kod (pseudocode): İngilizce idadelerle programlama dili ifadelerinin karışık bir şekilde kullanıldığı kodlar. Örnek:10 luk tabandaki bir sayının başka bir tabana çevrilmesi: While (the quotient is not zero) Divide the decimal number by the new base Make the remainder the next digit to the left in the answer Replace the original decimal number with the quotient While (bölüm sıfır değil) Yeni ondalıklı sayıyı yeni tabana böl Kalanı sola doğru birsonraki basamakyap Orjinal ondalıklı sayıyı bölümle yer değiştir.

18 Yalancı Kod While (bölüm sıfır değil) Yeni ondalıklı sayıyı yeni tabana böl Kalanı sola doğru birsonraki basamakyap Orjinal ondalıklı sayıyı bölümle yer değiştir. Ondalık tabanda 93 ün 8 lik tabandaki karşılığı nedir? 93/8 in sonucu 11, kalan 5 tir. 11/8 nın sonucu 1, kalan 3 tür. 1/ 8 in sonucu 0, kalan 1 dir. sonuç: 1 3 5

19 Yalancı Kod

20 Tam Çözüm için Yalancı Kod Yazdır: Yeni tabanı giriniz" Oku: yenitaban Yazdır: Çevrilecek sayıyı giriniz" Oku: ondalıksayı Bölümü 1 olarak kaydet. WHILE (bölüm 0 değil) Bölüme ondalıksayi/yenitaban değerini ata Kalana ondalıksayi % yenitaban değerini ata Kalanı sola doğru bir basamak olarak kaydet. ondalıksayı değerini bölüm olarak güncelle Yazdır: Sonuç: " Sonucu yazdır

21 Yalancı Koddaki İfadeler Değişkenler: Verilerin kaydedildiği depo alanları n Örnek: bölüm, ondalıksayı, yenitaban Atama ifadeleri: Bir değişkene yeni değer verme n Bölüme 64 değerini ata.

22 Yalancı Koddaki İfadeler Çıktı Bir çıktı aygıtına değerin yazdırılması: Girdi n Yazdır (Write, Print) Dış dünyadan değerlerin alınıp değişkenlere kaydedilmesi n Oku (Get, Read)

23 Kontrol Yapıları Kontrol yapısı: Programda komutların hangi sırada çalıştırılacağını belirleyen komuttur.

24 Seçim İfadeleri Seçim: Farklı ifadelerin içinden birini çalıştırmak için seçmek veya bazı ifadeleri atlamak için kullanılır. Sayıyı al IF (sayı < 0) Yazdır sayı + " 0 dan küçüktür." veya Yazdır Pozitif bir sayı giriniz." Sayıyı al IF(sayı < 0) Yazdır sayı + " 0 dan küçüktür." Yazdır Talimatlara uymadınız."

25 Seçim İfadeleri à if deyimi

26 Seçim İfadeleri Problem: Verilen birhava sıcaklığına göre uygun kıyafeti yazdır. Yazdır: Sıcaklık değerini girin: " Sıcaklık değerini al. Kıyafeti belirle.

27 Seçim İfadeleri Kıyafeti Belirle IF (sicaklik > 90) Yazdır Hava sıcak: şort giy. ELSE IF (sicaklik > 70) Yazdır ideal hava: Kısa kollu t- shirt giymekuygundur. ELSE IF (sicaklik > 50) Yazdır Biraz serin: ince bir ceket giy. ELSE IF (sicaklik > 32) ELSE Yazdır Oldukça soğuk: Kalın bir mont giy. Yazdır İçeride kal.

28 Döngü İfadeleri Tekrar: Bir dizi ifadenin tekrar edilmesi. Set count to 1 WHILE ( count < 10) Write "Enter an integer number" Read anumber Write "You entered " + anumber Set count to count + 1 Kaç değer okunur?

29 Döngü İfadeleri à while ifadesi

30 Döngü İfadeleri Sayaç kontrollü döngü: Toplama 0 değerini ver. Sayaca 1 değerini ver. While (sayac <= limit) Sayıyı oku Toplama, toplam+sayı değerini ata. Sayacı artır Yazdır: Toplam:" + toplam Neden sayaç kontrollü deyim deniyor?

31 Döngü İfadeleri Olay kontollü deyim: Toplama 0 değerini ver. Pozitif değişkenine dogru değerini ver WHILE (Pozitif) Sayı oku IF (Sayı > 0) Toplama toplam+sayı değerini ver. ELSE Pozitif e yanlış değerini ver. Yazdır: Toplam" + toplam Neden olaykontrollü döngü deniyor? Buradaki olaynedir?

32 Döngü İfadeleri Karekökü hesapla: Sayıyı oku Karekökünü hesapla Karekökünü yazdır.

33 Döngü İfadeleri Karekökü hesapla: Epsilonun değerini 1 olarak belirle WHILE (Epsilon > 0.001) Yeni tahmini hesapla Epsilonun değerini mutlakdeger(sayı - tahmin * tahmin) olarak belirle.

34 Döngü İfadeleri Yeni tahmini hesapla: Yeni tahminin degerini belirle: (tahmin + (sayi/tahmin)) / 2.0

35 Döngü İfadeleri Sayıyı oku Tahmini sayı/4 olarak belirle Epsilonun degerini 1 olarak belirle WHILE (epsilon > 0.001) Yeni tahmini hesapla Epsilonun degerini mutlak deger(sayı - tahmin * tahmin) olarak belirle. Sayıyı ve tahmini yazdır.

36 Yalancı Kod Örneği Problem: Tekrarlı bir şekilde bir çift sayı al ve değerleri yazdır. WHILE (not done) Write "Enter two values separated by blanks" Read number1 Read number2 Print them in order

37 Yalancı Kod Örneği Değerlerisırayla yazdır: Write "How many pairs of values are to be entered?" Read numberofpairs Set numberread to 0 WHILE (numberread < numberofpairs) Write "Enter two values separated by a blank;; press return" Read number1 Read number2 IF(number1 < number2) Print number1 + " " + number2 ELSE Print number2 + " " number1 Increment numberread

38 Yalancı Kodun Çevrilmesi Hangi dile çevrilecek? Assembly dili Çok ayrıntılı ve zaman alır. Üst düzey programlama dili Yazması dahakolay.

39 From problem to program 39 In real world Problem in Natural language Top Down Design in pseudo-code Program in computer code (code in almost any computer language.) Requirements: A program that does this and that and the other. It must take data from this source and DESIGN The Problem Do this repeat if something then do this else do the other Print all done The Design (Algorithm) The Program Reduce cognitive load separating design and coding using top-down design IMPLEMENT BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

40 Steps of Software Development Problem Understanding Read the problem carefully and try to understand what is required for its solution. 2. Analysis Identify problem inputs and outputs. 3. Design Develop a list of steps (algorithm) to solve the problem Refine steps of this algorithm. (Divide and Conquer) Verify that the algorithm solves the problem, i.e. the algorithm is correct. 4. Implementation Implement the algorithm as a (java) program. You have to know a specific programming language (java) Convert steps of the algorithm into programming language statements. 5. Testing and Verification Test the completed program, and verify that it works as expected. Use different test cases (not one) including critical test cases. BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

41 Algorithm 41 An algorithm is a design written in pseudo code. (in English, but a formal style) Algorithms contains: Sequence Decision Repetition BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

42 Everyday Algorithms 42 Problem: To drink a glass of milk. Algorithm: 1. Enter the kitchen 2. Get a glass 3. Get the milk from the refrigerator 4. Fill the glass with milk 5. Drink it Refine step 1: 1. Walk to the kitchen door 2. If the door is close then 2.T. Open it 3. Walk into the kitchen Refine step 3: 1. Open the refrigerator 2. Get the milk 3. Close the refrigerator Refine step 4: 1. while the glass is not full 1.1. Pour some milk into the glass BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

43 Area- Circumference Problem 43 Requirements: Design an algorithm to find and report the area and circumference of a circle whose radius the user gives. Example interaction Welcome to circle computer Please enter the radius: 5 The area of a circle of radius 5 is and its circumference is BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

44 Area- Circumference Problem 44 To find area & circumference of circle 1. Print welcome message 2. Ask for & get radius from user 3. Compute area as pi.radius.radius 4. Compute circumference as 2.pi.radius 5. Report area, circumference & radius Identify preconditions & ensure they are satisfied. Once we are sure that this is correct, move on to solve any nontrivial sub-problems. BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

45 Area- Circumference Problem (cont.) 45 Solve 2. Ask for & get radius from user 1. Ask (prompt) the user to enter radius 2. Get radius value from user Solve 5. Report area, circumference & radius 1. Print msg The area of a circle with radius 2. Print radius value 3. Print msg is 4. Print area value and move to next line 5. Print msg and its circumference is 6. Print circumference value 7. Print blank line BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

46 Calculating the average score of an exam 46 Problem: Calculating the average score of an exam Inputs : Scores of an exam Output: Average score of the exam Algorithm: 1. Set count to zero 2. Set sum to zero 3. while there is an exam sheet do 3.1. Read the score on the sheet 3.2. Add the score on the sheet to sum 3.3. Add one to count 3.4. Move to the next sheet 4. Compute average as sum/count 5. Display average BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

47 Prime Number 47 Problem: Deciding that a given integer number is prime or not. Input : An integer number N Output: A sentence indicating that N is prime or not. Algorithm: 1. Read the number N 2. Test whether N is prime or not 3. Display the result. Refine step 2: 1. set counter to 2 2. set PrimeFlag to true 3. while (counter < N and PrimeFlag = true) do 3.1. if N is divisible by counter then 3.1.T. set PrimeFlag to false 3.2. Increment counter by 1 BBS Yapısal Programlama (Structured Programming) Refine step 3: 1. if PrimeFlag = true then 1.T. Display that N is prime else 1.F. Display that N is not prime

48 Factorial 48 Problem: Calculating N! Inputs: A positive integer N Output: N! Algorithm: 1. Read a positive integer N 2. Calculate NFactorial 3. Display NFactorial Refine step 2: 1. Set NFactorial to 1 2. Set counter to 2 3. while (counter <= N) do 3.1. Multiply NFactorial by counter 3.2. Increment counter by 1 BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

49 Types & Layout (of algorithm steps) 49 Sequence Decision 1. step 2. step 3. step 4. step Repetition Any step can be replaced with one of the other types n. if condition then nt step else nf step indent n. while condition do step n. do step while condition indent n. for so many times do step indent BBS Yapısal Programlama (Structured Programming)

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) 1 BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) LECTURE 1: ALGORITHMS Lecturer: Burcu Can BBS 514 - Yapısal Programlama (Structured Programming) İçerik Bilgisayar için problem çözme süreci ve Pólya

Detaylı

BLGM BÖLÜM. Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları)

BLGM BÖLÜM. Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları) BLGM108 1. BÖLÜM Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları) 1 Yazılım Geliştirme Adımları 1. Gereksinimlerin belirlenmesi Problemin ne olduğunu anlama: sorunu çözmek için ne gereklidir, çözüm

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 3. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu PROBLEM ÇÖZME (PROBLEM SOLVING) nereden

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 5 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Çoklu Koşul Yapıları, Sözde Kod, Algoritmalar Arasında Dönüşüm) Yrd. Doç. Dr. İbrahim

Detaylı

Hiyerarşik Yazılım Tasarımı Kavramı

Hiyerarşik Yazılım Tasarımı Kavramı Hiyerarşik Yazılım Tasarımı Kavramı Yazılımda kodlamaya girmeden önce herkesin öğrenmesi gereken en önemli kavramlardan biriside yazılım dizaynında temel hiyerarşik modelleme kavramıdır. Yazılımı tasarlayan

Detaylı

Week 5 Examples and Analysis of Algorithms

Week 5 Examples and Analysis of Algorithms CME111 Programming Languages I Week 5 Examples and Analysis of Algorithms Assist. Prof. Dr. Caner ÖZCAN BONUS HOMEWORK For the following questions (which solved in lab. practice), draw flow diagrams by

Detaylı

108 0. How many sides has the polygon?

108 0. How many sides has the polygon? 1 The planet Neptune is 4 496 000 000 kilometres from the Sun. Write this distance in standard form. 44.96 x 10 8 km 4.496 x 10 8 km 4.496 x 10 9 km 4.496 x 10 10 km 0.4496 x 10-10 km 4 Solve the simultaneous

Detaylı

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this ERROR Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this input data may have errors. There are 5 basis source of error: The Source of Error 1. Measuring Errors Data

Detaylı

Giri. Program yazmaya balamadan önce

Giri. Program yazmaya balamadan önce Kontrol Yapıları Giri Algoritmalar Pseudocode Kontrol Yapıları if Seçme Yapısı if/else Seçme Yapısı while Tekrar Yapısı Algoritma Düzenleme : Örnek Çalıma 1 (Sayaç Kontrollü Tekrar) Algoritma Düzenleme

Detaylı

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING)

BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) 1 BBS 514 YAPISAL PROGRAMLAMA (STRUCTURED PROGRAMMING) LECTURE 3: ASSIGNMENT OPERATOR Lecturer: Burcu Can BBS 514 - Yapısal Programlama (Structured Programming) 2 Lexical Elements (Sözcüksel Elemanlar)

Detaylı

BBM Discrete Structures: Final Exam Date: , Time: 15:00-17:00

BBM Discrete Structures: Final Exam Date: , Time: 15:00-17:00 BBM 205 - Discrete Structures: Final Exam Date: 12.1.2017, Time: 15:00-17:00 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Total Points: 6 16 8 8 10 9 6 8 14 5 10 100 Score:

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı

Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler)

Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler) Programlamaya Giriş Karar Yapıları, Tekrarlı İfadeler(Döngüler) Konular Program Blokları Sıra Yapısı Kontrol Yapıları Karar Yapıları (İf) İf/Else İç İçe İf/Else Switch-Case (Çoklu Dallanma Yapıları) Döngüler

Detaylı

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI.

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI. WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS Lect. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr 2 INTERPOLATION Introduction A census of the population of the United States is taken every 10 years. The following table

Detaylı

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS 1/11 Sürüm Numarası Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Erman Ulusoy Açıklama İlk Sürüm IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS You can connect EXTERNAL Identity Management System (IDM) with https://selfservice.tai.com.tr/

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

C++ Programming: Program Design Including Data Structures, Third Edition. Bölüm 1: Bilgisayarlar ve Programlama Dillerine Kısa Bakış

C++ Programming: Program Design Including Data Structures, Third Edition. Bölüm 1: Bilgisayarlar ve Programlama Dillerine Kısa Bakış C++ Programming: Program Design Including Data Structures, Third Edition Bölüm 1: Bilgisayarlar ve Programlama Dillerine Kısa Bakış Bölüm 1 : Amaçlar Farklı tipteki bilgisayarların öğrenilmesi Bir bilgisayar

Detaylı

Algoritma Hazırlama. Programlama. nereden başlamalı? ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA Öğr.Gör.Günay TEMUR

Algoritma Hazırlama. Programlama. nereden başlamalı? ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA Öğr.Gör.Günay TEMUR Algoritma Hazırlama Programlama nereden başlamalı? PROBLEM ÇÖZME nasıl yapacağız? bunun için Problem çözme sırası (Problem Solving Cycle) 1. Problemi anlama (Understanding, Analyzing), 2. Bir çözüm yolu

Detaylı

Önsöz. İçindekiler Algoritma Algoritma Nasıl Hazırlanır? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular

Önsöz. İçindekiler Algoritma Algoritma Nasıl Hazırlanır? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular Önsöz Giriş İçindekiler V VII IX 1.1. Algoritma 1.1.1. Algoritma Nasıl Hazırlanır? 1.1.2. Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir? 1.2. Algoritma Örnekleri ve Sorular 2.1. Programın Akış Yönü 19 2.2. Başlama

Detaylı

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4 1 4 The price of a book is first raised by 20 TL, and then by another 30 TL. In both cases, the rate of increment is the same. What is the final price of the book? 60 80 90 110 120 2 3 5 Tim ate four more

Detaylı

Multiplication/division

Multiplication/division Multiplication/division Oku H&P sections 4.6-4.8 Bir kac integer multiplication algorithm Bir integer division algorithms Floating point math 10/22/2004 Bilgisayar Mimarisi 6.1 10/22/2004 Bilgisayar Mimarisi

Detaylı

#include <stdio.h> int main(void) { float sayi; float * p; p = &sayi; printf("deger girin:"); scanf("%f", p); printf("girilen deger:%f\n", *p);

#include <stdio.h> int main(void) { float sayi; float * p; p = &sayi; printf(deger girin:); scanf(%f, p); printf(girilen deger:%f\n, *p); Ege University Electrical and Electronics Engineering Introduction to Computer Programming Laboratory Lab 11 - Pointers 1) Pointer syntax. Declare a variable and a pointer with same data type. Assign variable

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar EM205 26/9/2014 Programlamaya giriş Algoritmalar Temel kavramlar Algoritmalar Amaçlar Algoritma kavramını öğrenmek, Algoritmaları ifade edebilmek, Temel matematiksel algoritmaları yazabilmek C programlama

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız.

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. PROGRAM Soru1 PRINT Merhaba Dünya! ; 2. Klavyeden girilen negatif bir sayıyı

Detaylı

Cases in the Turkish Language

Cases in the Turkish Language Fluentinturkish.com Cases in the Turkish Language Grammar Cases Postpositions, circumpositions and prepositions are the words or morphemes that express location to some kind of reference. They are all

Detaylı

DOKUZ EYLUL UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING OFFICE OF THE DEAN COURSE / MODULE / BLOCK DETAILS ACADEMIC YEAR / SEMESTER

DOKUZ EYLUL UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING OFFICE OF THE DEAN COURSE / MODULE / BLOCK DETAILS ACADEMIC YEAR / SEMESTER Offered by: Bilgisayar Mühendisliği Course Title: COMPUTER PROGRAMMING Course Org. Title: COMPUTER PROGRAMMING Course Level: Course Code: CME 0 Language of Instruction: İngilizce Form Submitting/Renewal

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Döngü Yapıları Döngü (Tekrarlama) yapıları, belli bir şart sağlandığı

Detaylı

INTRODUCTION TO JAVASCRIPT JAVASCRIPT JavaScript is used in millions of Web pages to improve the design, validate forms, detect browsers, create cookies, and much more. JavaScript is the most popular scripting

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Okul/Fakülte: Bölüm/Program: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE Ders Dili: English Ders Kodu: COM162 DersTürkçe İsmi: PROGRAMLAMA

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Algoritma Bir problemi çözmek için kullanılan, belirli

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı

Bölüm 3 Yapısal Programlama

Bölüm 3 Yapısal Programlama 1 Bölüm 3 Yapısal Programlama Konular 3.1 Giriş 3.2 Algoritmalar 3.3 Pseudocode (Sahte kodlar) 3.4 Kontrol yapıları 3.5 If Seçim yapısı 3.6 If Else Seçim yapısı 3.7 While Döngü yapısı 3.8 Algoritmaları

Detaylı

D-Link DSL 500G için ayarları

D-Link DSL 500G için ayarları Celotex 4016 YAZILIM 80-8080-8081 İLDVR HARDWARE YAZILIM 80-4500-4600 DVR2000 25 FPS YAZILIM 5050-5555-1999-80 EX-3004 YAZILIM 5555 DVR 8008--9808 YAZILIM 80-9000-9001-9002 TE-203 VE TE-20316 SVDVR YAZILIM

Detaylı

BBM Discrete Structures: Midterm 2 Date: , Time: 16:00-17:30. Question: Total Points: Score:

BBM Discrete Structures: Midterm 2 Date: , Time: 16:00-17:30. Question: Total Points: Score: BBM 205 - Discrete Structures: Midterm 2 Date: 8.12.2016, Time: 16:00-17:30 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 Total Points: 12 22 10 10 15 16 15 100 Score: 1. (12 points)

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

BBM Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: , Time: 15:00-17:00

BBM Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: , Time: 15:00-17:00 BBM 205 - Discrete Structures: Final Exam - ANSWERS Date: 12.1.2017, Time: 15:00-17:00 Ad Soyad / Name: Ögrenci No /Student ID: Question: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Total Points: 6 16 8 8 10 9 6 8 14 5 10

Detaylı

NATURAL LANGUAGE PROCESSING

NATURAL LANGUAGE PROCESSING NATURAL LANGUAGE PROCESSING LESSON 8 : LEXICAL SIMILARITY OUTLINE Lexical vs. Semantic Similarity Similarity Levenstein Distance Jaccard Similarity Cosine Similarity Vector Space Model Binary Weighting

Detaylı

Hafta 4 Döngü Yapıları

Hafta 4 Döngü Yapıları BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Akış Diyagramı Akış Diyagramı Örnek - Tekrar Katsayıları klavyeden girilen ikinci derece denklemin köklerini hesaplayan algoritmanın

Detaylı

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları 1. Klavyeden girilen üç sayıyı toplayan ve ortalamasını alıp sonuçları ekrana yazdıran sözde kodunu yazınız. PROGRAM Soru1 READ A, B, C; TOP = A + B+ C;

Detaylı

Teori/Saat Uygulama/Saat Laboratuar/Saat AKTS BLM Dersin Amacı

Teori/Saat Uygulama/Saat Laboratuar/Saat AKTS BLM Dersin Amacı Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bölüm/Program Dersi Ders Tanım Bilgileri Adı Programlama Laboratuvarı II İngilizce Programming Lab -II Adı Kodu Teori/Saat Uygulama/Saat Laboratuar/Saat

Detaylı

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir.

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. 1 ALGORİTMAYA GİRİŞ Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. Programlama: Bir programı oluşturabilmek için gerekli komutların belirlenmesi ve uygun biçimde

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Hem lw hem de sw komutlarının ofseti 16-bitlik işaretli tamsayıdır.

Hem lw hem de sw komutlarının ofseti 16-bitlik işaretli tamsayıdır. DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BAHAR 2012-2013 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BLGM-324 BİLGİSAYAR MİMARİSİ DENEY #2 DİZİLERE ERİŞİMDE MIPS BELLEK TALİMATLARI Amaç: Veri bölütü kullanımını ve tek-modüllü dizi

Detaylı

CENG/BILM 341 FINAL REVIEW. Dr. Esma Yıldırım

CENG/BILM 341 FINAL REVIEW. Dr. Esma Yıldırım CENG/BILM 341 FINAL REVIEW Dr. Esma Yıldırım Ques@on 1 Ques@on: An array of threads are working for filling and emptying a buffer that can hold mul@ple elements. There are two types of threads in the system.

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DIŞA AÇIK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Okul/Fakülte: Bölüm/Program: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ - İNGİLİZCE Ders Dili: English Ders Kodu: CS221 DersTürkçe İsmi:

Detaylı

Kontrol Yapıları (2)

Kontrol Yapıları (2) Kontrol Yapıları (2) Giriş Sayaç Kontrollü Tekrar Yapısı for Tekrar Yapısı for Yapısı örnekleri switch Çoklu Seçim Yapısı do/while Tekrar Yapısı break ve continue deyimleri Mantık ve Şart Operatörleri

Detaylı

10.7442 g Na2HPO4.12H2O alınır, 500mL lik balonjojede hacim tamamlanır.

10.7442 g Na2HPO4.12H2O alınır, 500mL lik balonjojede hacim tamamlanır. 1-0,12 N 500 ml Na2HPO4 çözeltisi, Na2HPO4.12H2O kullanılarak nasıl hazırlanır? Bu çözeltiden alınan 1 ml lik bir kısım saf su ile 1000 ml ye seyreltiliyor. Son çözelti kaç Normaldir? Kaç ppm dir? % kaçlıktır?

Detaylı

M.E.B. ENG-4 Ünite-2 STUDENTS-4 UNIT-2 My Classroom ( Sınıfım ) Classroom Language ( Sınıf Dili )

M.E.B. ENG-4 Ünite-2 STUDENTS-4 UNIT-2 My Classroom ( Sınıfım ) Classroom Language ( Sınıf Dili ) 1 M.E.B. ENG-4 Ünite-2 STUDENTS-4 UNIT-2 My Classroom ( Sınıfım ) Classroom Language ( Sınıf Dili ) FUNCTIONS ( FALİYETLER ) Asking for and giving information about classroom object ( Sınıftaki nesneler

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Operand türleri Assembly dili 2 İşlemcinin yapacağı iş makine komutlarıyla belirlenir. İşlemcinin

Detaylı

#include <stdio.h> int main(void) { FILE * dosya; dosya = fopen("soru1.txt", "w"); fprintf(dosya, "Merhaba Dunya!"); fclose(dosya); return 0; }

#include <stdio.h> int main(void) { FILE * dosya; dosya = fopen(soru1.txt, w); fprintf(dosya, Merhaba Dunya!); fclose(dosya); return 0; } Ege University Electrical and Electronics Engineering Introduction to Computer Programming Laboratory Lab 12 - Text IO 1) Working Directory Create a file named Question1.txt and write Hello World! to the

Detaylı

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Adım Adım SPSS. 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Adım Adım SPSS 1- Data Girişi ve Düzenlemesi 2- Hızlı Menü Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 File (Dosya) Menüsü Excel dosyalarını SPSS e aktarma Variable View (Değişken Görünümü 1- Name (İsim - Kod)

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Python ile Programlamaya Giriş DERS 6: DÖNGÜLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR

Python ile Programlamaya Giriş DERS 6: DÖNGÜLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR Python ile Programlamaya Giriş DERS 6: DÖNGÜLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR 1 Döngü Tipleri Döngü İçinde Sayma zork = 0 print('once', zork) for thing in [9, 41, 12, 3, 74, 15] : zork = zork + 1 print(zork, thing)

Detaylı

YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4

YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4 Ders Öğretim Planı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 200001212010 YABANCI DİL I Zorunlu 1 1 4 Dersin Seviyesi Lisans Dersin Amacı After attending the Foreign Language I, students will

Detaylı

Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem

Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem Veri Yapıları ve Algoritmalar 2006-2007 2.dönem Öğretim Elemanları: Dr. A. Şima Etaner-Uyar Dr. Gülşen Cebiroğlu-Eryiğit Dersle ilgili bilgiler Ders Kitabı Data Structures and Algorithms in Java, 4th Ed.,

Detaylı

UBE Machine Learning. Kaya Oguz

UBE Machine Learning. Kaya Oguz UBE 521 - Machine Learning Kaya Oguz Support Vector Machines How to divide up the space with decision boundaries? 1990s - new compared to other methods. How to make the decision rule to use with this boundary?

Detaylı

Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE

Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE Week 6: Bağlı Liste (Linked List) BAĞLI LİSTE KAVRAMI TEKİL (SINGLE) BAĞLI LİSTE ÇİFT (DOUBLE) BAĞLI LİSTE DAİRESEL (CIRCULAR) BAĞLI LİSTE BAĞLI LİSTE KAVRAMI Derleme zamanında boyutunun bilinmesine ihtiyaç

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için

can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için Can, could, would like to, may. a) can: e bilir, a bilir. can herhangi bir şeyi yapabilmeye yetenekli olduğumuzu belirtmek için kullanırız. Olumlu cümle (can olumlu) cümlede yetenek bildirir. I can speak

Detaylı

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ Belirli bir iş bir çok kez tekrarlanacaksa, programda bu iş bir kez yazılır ve döngü deyimleriyle istenildiği kadar tekrarlanabilir. Java da bu işi yapan üç ayrı deyim vardır: while

Detaylı

ALGORİTMA ANALİZİ. Cumhuriyet Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ALGORİTMA ANALİZİ. Cumhuriyet Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ALGORİTMA ANALİZİ Cumhuriyet Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 Temel Kavramlar Algoritma: Bir problemin çözümünü belirli bir zamanda çözmek için sonlu sayıdaki adım-adım birbirini takip eden

Detaylı

Welcome. Hos Geldiniz. Summer Schools Presentation. Yaz Okulları Sunumu. Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı

Welcome. Hos Geldiniz. Summer Schools Presentation. Yaz Okulları Sunumu. Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı Summer Schools Presentation Welcome Yaz Okulları Sunumu Hos Geldiniz Sandi Engler Overseas College Counselor Yurtdışı Üniversiteler Danışmanı Güniz Gücükoğlu Durmuş Assistant Counselor & Summer School

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ DERS 1 PROGRAM GELĐŞTĐRME PROGRAM GELĐŞTĐRME VERĐ ĐŞLEME(DATA

Detaylı

CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria

CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria CmpE 320 Spring 2008 Project #2 Evaluation Criteria General The project was evaluated in terms of the following criteria: Correctness (55 points) See Correctness Evaluation below. Document (15 points)

Detaylı

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION 1. Çeviri Metni - 9 Ekim 2014 A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION Why is English such an important language today? There are several reasons. Why: Neden, niçin Such: gibi Important: Önemli Language:

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

Lecture 11: Generics

Lecture 11: Generics BLM202E Data Structures Lecture 11: Generics Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Musa AYDIN 2014 2015 (Bahar) BLM202E Data Structures - 2015 Spring Java programlama dilinin güçlü özelliklerinden biri

Detaylı

Bölüm 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Bölüm 2 ALGORİTMA

Bölüm 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Bölüm 2 ALGORİTMA İçindekiler Önsöz... 5 Bölüm 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ I. GİRİŞ... 17 II. PROGRAMLAMA DİLLERİ... 19 III. İŞLEMLER... 20 A. Matematiksel İşlemler... 21 B. Karşılaştırma İşlemleri... 26 C. Mantıksal İşlemler...

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

1 I S L U Y G U L A M A L I İ K T İ S A T _ U Y G U L A M A ( 5 ) _ 3 0 K a s ı m

1 I S L U Y G U L A M A L I İ K T İ S A T _ U Y G U L A M A ( 5 ) _ 3 0 K a s ı m 1 I S L 8 0 5 U Y G U L A M A L I İ K T İ S A T _ U Y G U L A M A ( 5 ) _ 3 0 K a s ı m 2 0 1 2 CEVAPLAR 1. Tekelci bir firmanın sabit bir ortalama ve marjinal maliyet ( = =$5) ile ürettiğini ve =53 şeklinde

Detaylı

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama Bölüm 39 Binary Search (Yarılama) 39.1 Dizide Bir Öğe Arama İkil aramayı (yarılama yöntemi) sıralı veri kümelerinde sık sık kullanırız. Örneğin, sözlükte bir sözcüğü ararken, sözlüğün bütün sayfalarını

Detaylı

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI 1 UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI Amaç: SPSS 10 istatistiksel paket programında veri girişi ve tablo yapımı. SPSS 10 istatistiksel paket programı ilk açıldığında ekrana gelen görüntü aşağıdaki gibidir. Bu pencere

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ NİN STUDENT S YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY Adı, Soyadı Name, Lastname : No ID Bölümü Department : : Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year : Academic Honesty Pledge I pledge

Detaylı

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI 2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü/MKT-103-Görsel Programlama Dersi - Ara Sınav J-grubu Ad-Soyad:...No:... J GRUBU-süre:70dk 1.) Aşağıdaki

Detaylı

ENGLISH PROFICIENCY EXAM

ENGLISH PROFICIENCY EXAM ENGLISH PROFICIENCY EXAM The English Proficiency of the students who are accepted into Ipek University is assessed through the English Proficiency Exam prepared by the Preparatory School. The students

Detaylı

Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 I) Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları Algoritmik program tasarımı, verilen bir problemin bilgisayar ortamında

Detaylı

Lesson 55 : imperative + and, or, otherwise Ders 55: Emir + ve, veya, aksi halde

Lesson 55 : imperative + and, or, otherwise Ders 55: Emir + ve, veya, aksi halde 52 Lesson 55 : imperative + and, or, otherwise Ders 55: Emir + ve, veya, aksi halde Reading (Okuma) Go straight on, and you will see the station. (Düz devam edin, istasyonu göreceksiniz.) Hurry up, and

Detaylı

Do not open the exam until you are told that you may begin.

Do not open the exam until you are told that you may begin. ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR OKAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 03.11.2011 MAT 461 Fonksiyonel Analiz I Ara Sınav N. Course ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO İMZA Do not open

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ TRAINING DIARY Adı, Soyadı Name, Lastname : ÖĞRENCİ NİN STUDENT S No ID Bölümü Department : : Fotoğraf Photo Öğretim Yılı Academic Year : Academic Honesty

Detaylı

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları

Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Mantıksal Kontrol ve Döngü Komutları Prof.Dr. Bahadır AKTUĞ JFM212 Python ile Mühendislik Uygulamaları *Kaynakça bölümünde verilen kaynaklardan derlenmiştir. Mantıksal Karşılaştırmalar Python, koşullu

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Assembly Language Programming

Assembly Language Programming Assembly Language Programming Assembly Programming Machine Language binary hexadecimal machine code or object code Assembly Language mnemonics assembler High-Level Language Pascal, Basic, C compiler 2

Detaylı

ÖRNEKTİR - SAMPLE. RCSummer Ön Kayıt Formu Örneği - Sample Pre-Registration Form

ÖRNEKTİR - SAMPLE. RCSummer Ön Kayıt Formu Örneği - Sample Pre-Registration Form RCSummer 2019 - Ön Kayıt Formu Örneği - Sample Pre-Registration Form BU FORM SADECE ÖN KAYIT FORMUDUR. Ön kaydınızın geçerli olması için formda verilen bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Kontenjanımız

Detaylı

Dersin Türü (Course Type) Zorunlu (Compulsory)[Χ] Seçmeli (Elective) [ ]

Dersin Türü (Course Type) Zorunlu (Compulsory)[Χ] Seçmeli (Elective) [ ] Programın Adı (Program Name) Kodu (Course Code) CS 102 Molecüler Biyoloji ve Genetik (Molecular Biology and Genetics) Adı (Course Name) Türü (Course Type) Zorunlu (Compulsory)[Χ] Seçmeli (Elective) [ ]

Detaylı

Teknoloji Servisleri; (Technology Services)

Teknoloji Servisleri; (Technology Services) Antalya International University Teknoloji Servisleri; (Technology Services) Microsoft Ofis Yazılımları (Microsoft Office Software), How to Update Office 365 User Details How to forward email in Office

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİL 203 Veri Yapıları ve Algoritmalar I GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : İzzet TAMER Ofis : MUH 311 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14:10 15:00, Salı:

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Bölüm 8. İfade Seviyesindeki Kontrol Yapıları ISBN

Bölüm 8. İfade Seviyesindeki Kontrol Yapıları ISBN Bölüm 8 İfade Seviyesindeki Kontrol Yapıları ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 8 Konular Giriş Seçme İfadeleri Yinelemeli İfadeler Şartsız Dallanma Korumalı Komutlar Sonuçlar Kontrol Akışının Seviyeleri İfadeler

Detaylı

CSE225 DATA STRUCTURES 2006 Student Name: MIDTERM EXAM II M.B.T. Student Number:

CSE225 DATA STRUCTURES 2006 Student Name: MIDTERM EXAM II M.B.T. Student Number: . This exam includes 7 questions. 2. This is an open-book and open-notes exam. 3. Time for this exam is :50 hours. 4. Out of 0 points, you are required to complete 00 points to receive a full grade. 5.

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini

Detaylı

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

C++ Statements. { ve } arasında ifade edilen bir dizi statement bir compound statement (birleşik ifade) oluşturur.

C++ Statements. { ve } arasında ifade edilen bir dizi statement bir compound statement (birleşik ifade) oluşturur. C++ Statements En küçük çalışabilir birime statement (ifade) denir. Statements semicolon (;) ile sonlandırılır. Yalnız başına ; null statement ifade eder Örnek: while (*str++ = *inbuf++) ; { ve } arasında

Detaylı