GİRİŞİMCİLİK 8 DR. YILDIZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GİRİŞİMCİLİK 8 DR. YILDIZ"

Transkript

1 GİRİŞİMCİLİK 8 DR. YILDIZ

2 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ Profesyoneller tarafından oluşturulan bir fondur. Genç, dinamik, hızlı büyüme ve yüksek karlılık potansiyeli olan projelere yatırım yapar. Şirketlerin başlangıç sermayeleri için iyi bir kaynaktır. Girişim sermayesi (Venture Capital), özellikle küçük-orta işletmeler ile, yaratıcı fikirleri ve buluşları olan ama sermaye bulma sıkıntısı çeken küçük girişimciler için ideal bir çözüm olarak iş yaşamına girmiştir. Risk sermayesi şirketleri, girişimci ile fon sağlayıcı arasında bir aracı gibidir. Fon sağlayıcılara kâr dan pay verilir. Yatırımlar uzun vadelidir (5-10 yıl). Bireyler, devlet ve diğer finansman kurumları olabilirler.

3 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (RS) (Devamı) Melek yatırımcıdan (MY) farkları nelerdir? - Yatırım miktarı: MY küçük miktarlarda; RS yüksek miktarlarda sermaye kullanır. - Yatırım kaynağı: MY kendi sermayesini; RS kendilerine yatırılan bireysel ve kurumsal fonları kullanırlar. - Yatırım türü: MY her türlü; RS özellikle teknoloji tabanlı yatırımları destekler. - Katılım: MY yatırımın karar sürecine katılır; RS stratejik denetimde bulunur. - Araştırma süreci: MY nin Araştırma değerlendirme süreci kısa; RS nin yoğundur. - Deneyim: MY ni yatırım sayı ve deneyimi azdır; RS nin çoktur. - Profesyonel/amatör: MY yatırımlarını maceracı ve amatör ruhla (fazla risk) yaparlar ve farklı işleri olabilir; RS profesyonel/mesleki olarak (az risk) yüksek getiri amacıyla yatırım yaparlar ve sürekli bu işi sürdürürler. - Yönetim şekli: MY finansal çözümle birlikte projeye dahil olarak katma değer sağlama çabasındadır; RS yatırım yaptıkları her girişim için ayrı bir kurul oluşturlar.

4 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesine yabancı örnekler? (WE HELP EXTRAORDINARY ENTREPRENEURS SUCCEED: Hummingbird Ventures builds the tech companies of tomorrow) 2000 yılında üç fonun birleşmesiyle kurulan Hummingbird Ventures, girişim sermayesi şeklinde yatırım yapıyor. Şirketin radarında, yatırım alanı olarak Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu bölgeleri yer alıyor. 500 bin ile 2 milyon dolarlık finansal destek sağlayan Hummingbird ün; Çiçeksepeti, Peak Games ve DigiTouch olmak üzere, Türkiye de üç ayrı yatırımı bulunuyor.

5 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesi yabancı örnekler? (One of the world s most powerful venture investors. Since 1991, we have invested more than US$11.8 billion in over 1,473 companies in 57 countries). Intel şirketinin 1991 yılında kurduğu Intel Capital, dünya çapında birçok ülkede yatırımı bulunan bir venture capital şirketi. Girişimlere 100 bin dolardan 100 milyon dolara geniş bir rakam yelpazesinde finansal destek sağlayan şirket, kurumsaldan teknolojiye, mobiliteden sağlığa birçok sektörde hizmet veriyor. Nokta Medya ve Grupanya, şu ana kadar 150 girişimin arkasında duran şirketin, Türkiye de yaptığı yatırımlar arasında yer alıyor.

6 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesi yabancı örnekler? (Tiger Global is a fundamentally-oriented, global investment firm. The Firm deploys capital in two businesses - private equity partnerships and public equity funds. ) 2001 de ABD de kurulan bir venture vapital şirketi olan Tiger Global, iş modeli daha hızlı tüketim malları (FMSG) üzerine olan girişimlere yatırım yapıyor. Girişim sermayesinden ürün gelişimine kadar birçok başlıkta finansal destek sağlayan şirketin Türkiye de yatırım yaptığı girişimler ise, Sporcum.com, Trendyol, Evidea ve Malzemem.com. trendyol.com, en çok aranan marka ve tasarımcıları herkes için ulaşılabilir yapma hedefiyle Mart 2010 da yola çıktı. Kurulduğu günden itibaren modaya öncülük ederek, bu doğrultuda Türk Tasarımcılara destek olma misyonu ile bir çok Türk Tasarımcının ürünlerini internette satışa sunan ilk site oldu. trendyol.com un vizyonu, kendisine yatırım yapan fonların prestiji ile tescillidir. Kuruluşunu izleyen 6 ay içerisinde ABD merkezli dev yatırım şirketi Tiger Global dan yatırım almıştır.

7 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesi yabancı örnekler? Accel Partners Pond Ventures 3TS Capital Partners eplanet Capital General Atlantic Fidelity Growth Partner Earlybird

8 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesine yerli örnekler? (Young Turk Ventures is the personal investment vehicle of Cem Sertoglu, a Partner at Earlybird Venture Capital, a leading early stage European VC firm.) Almanya merkezli venture capital şirketi Earlybird ortaklığıyla, Cem Sertoğlu tarafından kurulan Young Turk Venture, Türkiye ile birlikte Avrupa ve Rusya da faaliyet gösteriyor. Şirketin başta Gittigidiyor, Yemeksepeti ve Grupanya olmak üzere, 10 ayrı girişime yatırımı bulunuyor.

9 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesine yerli örnekler? ( the pioneers of the Turkish startup ecosystem) Numan Numan ve Ali Karabey tarafından 2010 yılında kurulan 212 Venture Capital, girişimlere maddi destek sağlamakla birlikte, teknik deneyimlerini de sunan şirketin; aralarında Hazinem Pırlanta ve Butigo olmak üzere, toplam 7 girişimi bulunuyor.

10 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesine yerli örnekler? (Aksoy Group bünyesinde yer alan AIV, gelecek vaat eden internet girişimlerine yönelik çalışmalar yapan özel bir yatırım ağı'dır. AIV'nin gelişim stratejisi, internet odaklı ve internet teknolojilerini kullanan Türk veya yabancı şirket ve projelere ortak olmaktır.) sahibinden.com un da sahipleri olan Aksoy Group a bağlı Aksoy Internet Ventures, 2011 yılında hayata geçti. İlk yatırımını Kişisel bir sosyal etkinlik kılavuzu olan dakick.com a yapan şirket, uluslararası online alışveriş sitesi olan Tinypay.me ve kısa süre önce kapanan Gimora ya yatırım yaptı. Genel olarak internet projelerine finansal destek sağlamayı amaçlayan Aksoy Internet Ventures ın öncelikli hedefi ise, Türkiye deki girişimlere yatırım yapmak.

11 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 5. RİSK SERMAYESİ (Devamı) Risk sermayesi yerli örnekler? ilab Venture (Dijimecmua.com, Sigortam.net, Kariyer.net gibi şirketlerin yanı sıra Gittigidiyor ve Yemeksepetine yatırım yapmasıyla biliniyor) İş Girişim Sermayesi (Numnum, Aras Kargo, Havaş İş Sermayesi nin yatırım yaptığı başlıca girişimler arasında yer alıyor.) Rhea Girişim (Gelişimini belirli seviyede tamamlamış girişimlere yatırım yapan şirketin Dentistanbul, Seta ve Netsafe şu ana kadar yatırım yaptığı üç girişim) Kobi Girişim Sermayesi (Halk Bankası, KOSGEB, İzmir ve Ankara Sanayi Odalarının da bulunduğu 21 ayrı kuruluştan oluşan ortaklık yapısıyla ağırlıklı olarak makine sanayi alanında yatırım yapmaktadır) Esas Holding (Başarılı şirketler yaratıyoruz.) 2000 yılında Şevket Sabancı tarafından kurulan Esas Holding in yatırımları; havacılık, perakende ve eğlence, sağlık, gıda ve gayrimenkul olmak üzere 5 ayrı kategoride yoğunlaşıyor. Şirketin aralarında Pegasus, Air Berlin, Peyman ve Medline Sağlık Grubu gibi markalarında bulunduğu toplam 11 yatırımı bulunuyor.) Istanbul Venture Capital (KOSGEB, Türkiye Teknoloji Vakfı, NPG Group, Garanti Bankası ve European Investment Bank katılımlarıyla kurulmuştur.)

12 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 6. TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) TOBB, özel sektörün Türkiye de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. TOBB 81 il 160 ilçeye yayılmış 365 oda ve borsanın (Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odası ve Ticaret Borsası) üst kuruluşudur. Başkanı M. Rıfat Hisarlıkçıoğludur. TOBB Dairelerinden birisi Sektörler ve Girişimcilik Dairesidir. Girişimcilik Müdürlüğü vardır. Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları vardır. İşsizliğin çözümü, Girişimciliktir (TOBB Girişimcilik Haber Bülteni, Mayıs 2014, Yıl. 1, Sayı. 2). Antalya nın Manavgat ilçesinde Ticaret Ve Sanayi Odası (MATSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Genç Girişimciler Kurulu tarafından Güçlü Büyüyen Şirket Olmak konulu seminer gerçekleştirildi. Samsun TSO Kadın Girişimciler Kurulu, Adam Olacak Çocuk projesi çerçevesinde öğrencilere, girişimcilik dersi vermeye devam ediyor (TOBB Girişimcilik Haber Bülteni, Haziran 2014, Yıl. 1, Sayı. 3) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen Kariyer Günleri etkinliği sürüyor.

13

14

15

16 GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR 7. TEKNOPARKLAR / TEKNOKENTLER Üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının Aynı Ortam içinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri; - Birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; - Akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği Organize Araştırma ve İş merkezleridir. Temel hedefleri; Üniversite ve araştırma merkezlerindeki akademik bilgi ve araştırma potansiyelinin Teknolojik ürünlere dönüştürülüp ticarileştirilmesi; - Teknoloji transferi için uygun ortam yaratmak; - Teknoloji odaklı firmaların oluşmasını ve gelişmesini teşvik etmek; - Firmalar ve kurumlar arasında sinerji ve işbirliği fırsatlarını arttırmak; - Nitelikli kişilere iş ve girişimcilik imkanları yaratarak beyin göçünü önlemektir.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 İş Fikirleri Örnekleri

29 İş Fikirleri Örnekleri

30 İş Planı İçeriği (Devamı) BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER BÖLÜM 2: GİRİŞİMCİYE/ORTAKLARINA VE İŞLETMEYE İLİŞKİN BİLGİLER BÖLÜM 3: PAZAR BİLGİLERİ VE PAZARLAMA PLANI BÖLÜM 4: ÜRETİM PLANI BÖLÜM 5: YÖNETİM PLANI BÖLÜM 6: FİNANSAL PLAN BÖLÜM 7: KOSGEB DEN TALEP EDİLEN DESTEKLER

31 BÖLÜM 5: YÖNETİM PLANI 5.1 Organizasyon Şeması 5.2 Görev ve Sorumluluklar 5.3 Görev Tanımlarına Göre Alınacak Personel Nitelikleri (Mesleki yeterlilik belgesi sahipleri varsa belirtilecektir.)

32 BÖLÜM 5: YÖNETİM PLANI 5.1 Organizasyon Şeması: Organizasyon, yönetimin bir fonksiyonudur. Amaca yönelik yapılacak işlerin sınıflandırılarak departmanların oluşturulması, departmanlara gerekli kişilerin yerleştirilmesi ve kişiler arası ilişkilerin belirlenmesidir. Hiyerarşiyi gösteren bir şemadır. Bölümlendirme kriterlerine göre farklı organizasyon şemaları olabilir. Girişimci/Kurucu - Satış Elemanları - Muhasebe (Hizmet alımı) 5.2 Görev ve Sorumluluklar: Organizasyon şemasındaki kişilerin görev ve sorumluluklarının açıklanmasıdır. İşletme müdürü işletmeyi dışarıda temsil eder, üretim müdürünün görevi üretim sürecinin aksamaması ve istenen kalitede üretimi gerçekleştirmektir. Amaca uygun şema oluşturulmalı, yetki ve sorumluluklar belirlenmelidir. Girişimci/Kurucu: Karar mekanizmasıdır, takip, koordinasyon ve kontrol sağlar Satış Elamanları: Müşteri ile iletişimi yüksek tutarak satış yapar Muhasebe: Gelir-gider ve bilanço kayıtlarını tutar. Yönetmelik ve tüzük takibi yapar, bilgi verir 5.3 Görev Tanımlarına Göre Alınacak Personel Nitelikleri (Mesleki yeterlilik belgesi sahipleri varsa belirtilecektir.): İşe göre adam ilkesi esastır. İnsan kaynakları planlamasında hangi sayı ve nitelikte eleman alınacağı ve gerekçeleri anlatılmalıdır. Satış Elemanları: Bayan giyim üzerine en az iki yıl tecrübeli, iletişim becerileri ve ikna kabiliyeti yüksek bayan çalışan alımı planlanmıştır. Belirlenenlerin Özgeçmişleri verilir. Muhasebe: Mali müşavirlik hizmet alımı yapılacaktır.

33 Organizasyon şeması Örneği

34 BÖLÜM 6: FİNANSAL PLAN 6.1 Başlangıç Maliyetleri ve Diğer Başlangıç Giderleri 6.2 İşletme Giderleri 6.3 Nakit Projeksiyonları 6.4 Üretim/Satış Hedefleri 6.5 Kâra Geçiş Noktası 6.6 Özkaynak ve/veya Diğer Kaynaklardan Sağlanacak Finansman

35 BÖLÜM 6: FİNANSAL PLAN 6.1 Başlangıç Maliyetleri ve Diğer Başlangıç Giderleri: Başlangıçta yapılan tüm giderler yazılmalıdır. Amaç yatırımın toplam tutarını görebilmektir. Örneğin, tadilat işleri, arsa alımı, bina yapımı, kuruluş giderleri, noter, ticaret/esnaf sicil kaydı, fatura basım, yazar kasa alımı, makine ekipman alımı, makine montajı vb. tabloda gösterilir. 6.2 İşletme Giderleri: İşletmenin her ay yapmış Sabit ve Değişken Giderler yani kira, elektrik, yakıt, su, ürünler, ambalaj, personel ücretleri, internet, telefon, mali müşavir, vb. tabloda gösterilir. 6.3 Nakit Projeksiyonları: İşletmenin kasasına aylar itibariyle girecek nakit para miktarını ifade etmektir. Nakit akışı satış hedefleriyle aynı olmalıdır. Eğer vadeli çalışıyorsa belli bir süre nakit girişi olmayacak ve işletme sermayesine ihtiyaç duyulacaktır. KOSGEB hibeleri de gelirdir. Nakit girişleri yani satış gelirleri ve işletme giderleri farkı bir tablo ile gösterilir. 6.4 Üretim/Satış Hedefleri: Aylar itibariyle ne kadar üretim ve satış yapılacağı tablo ile gösterilmelidir. Kıyafet, Çanta, Ayakkabı, Aksesuar, yıllık satış adeti ve fiyatı. 6.5 Kâra Geçiş Noktası: Kara geçiş noktasıdır. BBN, toplam sabit giderlerin birim satış fiyatı ile birim değişken gider farkına bölünmesiyle bulunur. Aylık kaç gelinlik satarsa kara geçer? 6.6 Özkaynak ve/veya Diğer Kaynaklardan Sağlanacak Finansman: Toplam yatırım tutarının finansmanı ne şekilde olacak. Özkaynak ve borç kaynak tutarı riski belirler TL özkaynak.

36 İşletme Finansman Yapısı 1.Yıl 2.Yıl Toplam Açıklama Finansman İhtiyacı 1.Başlangıç Yatırımı Ytl Ytl Ytl 2.İşletme Sermayesi Ytl Ytl Ytl Toplam Finansman İhtiyacı Ytl Ytl Ytl Finansman Kaynakları 1.Özkaynaklar Ytl Her Ortak Ytl 2.Borçlar 3.Krediler Toplam Finansman Ytl

37

38

39 KOSGEB DESTEĞİ ALAN BAYAN KUAFÖRÜ Diyarbakır da Kosgeb in açmış olduğu uygulamalı girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlayan kursiyerlerden birisi olan Müslüme Sırtlan 10 yıldır bu sektörde işçi olarak çalıştığını ve hayalini kurduğu dükkanı bu uygulama sayesinde hayata geçirdiğini belirtmektedir. Katıldığı eğitimden sonra hazırlamış olduğu iş planının Kosgeb tarafından kabul edildiğini ve kendisine dükkan açması için lira hibe desteği aldığını belirtmiştir. Kısa bir süre önce bu meslekte işçi olarak çalışan Müslüme hanım şuan yanında 4 tane bayan personel çalıştırarak başkalarına da ekmek kapısı haline gelmiş ve kendi işinin patronu olmuştur. Ayrıca yakın bir zamanda iş yerini büyütmeyi planlayan Müslüme hanım tekrar Kosgeb in işini büyütmek isteyen kobilere vermiş olduğu %0 faiz oranlı liralık destek kredisinden faydalanmak için başvuru yapacağını belirtmiştir.

40 KOSGEB DESTEĞİ ALAN ÇİÇEKEVİ Çanakkale nin Biga ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki 3 çocuk annesi Nefise hanım iş başvuru yapmak için gittigi İşkur da Kosgeb in girişimcilik kurslarından haberdar olur ve bu kurslara katılmaya karar verir. Uygulamalı girişimcilik kursunu başarı ile bitiren Nefise hanım iş yeri açmak için hazırladığı iş planının hazırlayıp başvurusunu yapar. Kısa bir sürede neticelenen iş planı sayesinde yıllarca hayalini kurduğu çiçek evi için girişimlere başlayan Nefise hanım Kosgeb den iş yeri açmak için aldığı liralık hibe sayesinde gerekli bütün her şeyi temin ettiğini belirtmektedir. Önümüzdeki yıllarda iş yeri büyütmek isteyenlere verilen lira ve % 0 faiz oranlı krediyi kullanarak iş yerini daha da büyütüp başkalarına da iş kapısı olmayı hedeflediğini belirtmiştir.

B. Risk Sermayesi Tanımları

B. Risk Sermayesi Tanımları RİSK SERMAYESİ B. Risk Sermayesi Tanımları Risk Sermayesi Profesyonel, finansal aracı kuruluşlar aracılığı ile gelecek vaat eden şirket veya projelere yapılan tüm riskli sermaye yatırımlarıdır. Mucit (Inventor)

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI: İŞ FİKRİ : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız) 1.2 İşletmenin Faaliyet Konusu (Bu kısımda kurduğunuz işi

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI : İŞ FİKRİ ADI : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci Bilgileri: (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız, iş tecrübenizi anlatınız) 1.2 İş Fikri: (Bu

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

- Finansman Teknikleri

- Finansman Teknikleri - Finansman Teknikleri Leasing (Finansal Kiralama): Finansal Kiralama (Leasing), kiracı tarafından seçilen bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen sözleşme süresi

Detaylı

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU Muhasebe ve Finans Fonksiyonları Arasındaki İlişki Muhasebe, işletmelerdeki mali nitelikli tüm işlemlerin sistemli olarak kaydını, sınıflandırmasını ve rapor edilmesini ele

Detaylı

TİM KOBİ İhracat Seferberliği 19 MART 2019

TİM KOBİ İhracat Seferberliği 19 MART 2019 TİM KOBİ İhracat Seferberliği 19 MART 2019 TİM TEB Girişim Evi EDİRNE İSTANBUL LEVENT ATAŞEHİR İZMİR TOSB BURSA TRABZON ANKARA ERZURUM TÜRKİYE NİN EN YAYGIN GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI KONYA DENİZLİ MERSİN GAZİANTEP

Detaylı

Girişimci; hayalleri olan kişidir, risk alabilen ve fırsatları gözlemleyerek organize/koordine olup kontrol eden ve gerekli bilgi-beceriye sahip

Girişimci; hayalleri olan kişidir, risk alabilen ve fırsatları gözlemleyerek organize/koordine olup kontrol eden ve gerekli bilgi-beceriye sahip Melek Yatırımcılar Girişimci; hayalleri olan kişidir, risk alabilen ve fırsatları gözlemleyerek organize/koordine olup kontrol eden ve gerekli bilgi-beceriye sahip kişilerdir. Melek yatırımcılar büyüme

Detaylı

Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Konferansı 21 Mart 2008-İstanbul

Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Konferansı 21 Mart 2008-İstanbul Holding A.Ş. ve Özel Sermaye Şirketleri Sedat Orbay İş Geliştirme ve Stratejik Planlama Direktörü Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü Şirket Finansmanı

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

TÜBİTAK 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı

TÜBİTAK 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı Girişim Sermayesi Destekleme Programı Gerekçe BTYK 23. toplantısında alınan 2011/103 no lu «Ar-Ge Yoğun Başlangıç Firmalarını Etkinleştirmek ve Sayılarını Artırmak

Detaylı

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Değerli Yönetici, GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. "Yaşamboyu Öğrenme" ilkesi çerçevesinde bireylerin, çeşitli sektörlerdeki işletmelerin,

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2015. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2015. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2015 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın 2015 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

TÜBİTAK Girişim Sermayesi Destekleme Programı

TÜBİTAK Girişim Sermayesi Destekleme Programı 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı Girişim Sermayesi Destekleme Programı Gerekçe BTYK 23. toplantısında alınan 2011/103 no lu «Ar-Ge Yoğun Başlangıç Firmalarını Etkinleştirmek ve Sayılarını Artırmak

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Panelinde Yaptığı Konuşma 21.03.2008 Oditoryum,

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1

Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1 Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2013 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında Özet Bilgi

Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında Özet Bilgi Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında Özet Bilgi 1. Halka Arz Verileri Halka Arz Verileri İhraççı Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş Halka Arz Şekli Ortak Satışı Satan Ortak Blue International Holding

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2009. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2009. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2009 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür'ün Haziran 2009 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Haziran 2013 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

BASIN BÜLTENİ 30 EYLÜL 2018

BASIN BÜLTENİ 30 EYLÜL 2018 TARAFINDAN DÜZENLENEN UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİNİN DOKUZUNCUSU SONA ERDİ Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞKUR Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından 17-20 Eylül 2018 tarihlerinde bu sene dokuzuncusu

Detaylı

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Mayıs 2011 de, girişimcilerin toplumun ekonomik ve refah gelişiminin sürdürülebilir olmasındaki en önemli oyuncular olduğu inancıyla hayata geçirdiğimiz Girişim Fabrikası

Detaylı

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ Genellikle profesyoneller tarafından oluşturulan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı sistemi genç, dinamik, hızlı büyüme ve yüksek karlılık potansiyeli olan

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih

Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt. Departman Ad/Panel/Yer Tarih Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Ad/Panel/Yer Tarih Yatırım Finansman Kurumsal Kimliğimiz Ürün ve Hizmetlerimiz 2 Türkiye nin ilk özel aracı kurumu olarak, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai

Detaylı

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI KKTC GENEL VE EKONOMİK BİLGİLER 2 KKTC Genel ve Ekonomik Bilgiler Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2015); 10,2

Detaylı

REFERANS MENKUL DEĞERLER ANONİM ŞİRKETİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU

REFERANS MENKUL DEĞERLER ANONİM ŞİRKETİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU REFERANS MENKUL DEĞERLER ANONİM ŞİRKETİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ YILLIK FAALİYET RAPORU WWW.referansmenkul.com.tr www.primetrade.com.tr Referans Menkul Değerler AŞ. Tescilli Markası İÇİNDEKİLER: A-

Detaylı

Exit Plan Çıkış Stratejisi

Exit Plan Çıkış Stratejisi Exit Plan Çıkış Stratejisi 2 İçindekiler Proje yaklaşımı ve kapsamı Projeye genel bakış Proje adımları ve ürünler Aksiyon planı ve performans kriterleri Proje organizasyonu 3 Proje yaklaşımı ve kapsamı

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş. 30 EYLÜL 2010 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE İLİŞKİN YÖNETİM KURULU Şirket in Organizasyonu ve Faaliyet Konusu Genel Boyner Büyük Mağazacılık Anonim Şirketi 13 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş, İstanbul

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.ġ.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.ġ. 30 HAZİRAN 2010 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE İLİŞKİN YÖNETİM KURULU ġirket in Organizasyonu ve Faaliyet Konusu Genel Boyner Büyük Mağazacılık Anonim Şirketi 13 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş,

Detaylı

ULUSLARARASI FİNANS UZMANI

ULUSLARARASI FİNANS UZMANI TANIM Bankalar ve diğer mali kuruluşlar ile işletmelerin uluslar arası finansal hareketlerini planlama, uygulama ve kontrol işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir. A-GÖREVLER Uluslararası

Detaylı

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ KURMA PROGRAMI İŞ PLANI

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ KURMA PROGRAMI İŞ PLANI . İŞLETİCİ KURULUŞLARA AİT BİLGİLER.. Yurtiçi İşletici Kuruluşa Ait Bilgiler Adı Unvanı Planlanan Ortakları ve Payları.. Yurtdışı İşletici Kuruluşa Ait Bilgiler Adı Unvanı Planlanan Ortakları ve Payları..

Detaylı

PASHA Bank Türkiye Ağustos 2017

PASHA Bank Türkiye Ağustos 2017 PASHA Bank Türkiye Ağustos 2017 NEDEN PASHA BANK TÜRKİYE Güçlü sermayedar Grup Kuvvetli özkaynak Güçlü bölgesel mevcudiyet Tecrübeli personel Hızlı kredi işlemleri Müşteri odaklı çözüm Fitch tarafından

Detaylı

UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP)

UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) Yükselen teknolojilere dayalı yeni girişimler yaratmak isteyen yaratıcı

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2014. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2014. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2014 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Haziran 2014 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım A.Ş. Halka Arz Bilgilendirme Notu

Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım A.Ş. Halka Arz Bilgilendirme Notu Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım A.Ş. Halka Arz Bilgilendirme Notu Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım A.Ş. halka arzı ile ilgili önemli bilgiler aşağıdaki tabloda bilgilerinize sunulmuştur. Halka Arz Detayları

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF)

Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF) Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF) TÜRKİYE DE ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİNE YÖNELİK TEKNOLOJİ PROJELERİNE YATIRIM YAPAN TEK ÖZEL FON Özet Kısaca SETF 20 milyon USD Venture Capital

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Girişimcilik Kurslarının Nazilli'deki Etkileri

Girişimcilik Kurslarının Nazilli'deki Etkileri Girişimcilik Kurslarının Nazilli'deki Etkileri Lütfi Özkal Genel Sekreter Senem Üzgen Gürsoy Kalite Yönetim Temsilcisi ve Akreditasyon sorumlusu Girişimcilik özellikle son yıllarda ekonominin gelişmesi

Detaylı

Eylül Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Eylül Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2014 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2014 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

Kariyerine en TEPE den başla!

Kariyerine en TEPE den başla! Kariyerine en TEPE den başla! Tepe Savunma ve Güvenlik, çağdaş, yeniliklere açık, girişimci, kendini ve sistemi geliştirmeyi hedefleyen, vizyon sahibi yani tam da senin gibi kişilerle çalışıyor. Tepe Savunma

Detaylı

KOSGEB İN TEKNOLOJİ VE YENİLİĞE DAYALI DESTEK PROGRAMLARI ŞUBAT 2016 ANKARA

KOSGEB İN TEKNOLOJİ VE YENİLİĞE DAYALI DESTEK PROGRAMLARI ŞUBAT 2016 ANKARA KOSGEB İN TEKNOLOJİ VE YENİLİĞE DAYALI DESTEK PROGRAMLARI ŞUBAT 2016 ANKARA SUNUM PLANI AR-GE, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI

Detaylı

CORPORATE PRESENTATION

CORPORATE PRESENTATION CORPORATE PRESENTATION NBB Advisors Turkey Şirket NBB M&A Advisors, 22 ülkede işletmelere şirket değerleme, şirket alım, satımı ve birleşmeleri, halka arz ve şirket yönetimlerine strateji hizmeti sunan

Detaylı

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI TABLO NO 1.1 MAKİNE EKİPMAN İHTİYACI İş grubu Makine Üretici / Marka Adet Birim Fiyat Toplam maliyet Alım şekli (satın alım / leasing) Ödeme planı 1 nci Yıl 2 nci Yıl 3 ncü Yıl Makine 1 Üretici Firma 1

Detaylı

Kafein Yazılım Hizmetleri Tic. A.Ş.

Kafein Yazılım Hizmetleri Tic. A.Ş. İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kafein Yazılım Hizmetleri Tic. A.Ş. Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Görüş Mayıs 2018 İçindekiler 1 Halka Arza İlişkin Genel Bilgiler... 4 2 Şirket Hakkında Özet Bilgi... 5

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

MARMARA CAPİTAL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

MARMARA CAPİTAL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU MARMARA CAPİTAL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 30/09/2015 I) GENEL BİLGİLER Marmara Capital Portföy Yönetimi A.Ş. Beşiktaş vergi dairesine 6120676171 no ile kayıtlı olup, Konaklar

Detaylı

TEKNOPARK lar HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

TEKNOPARK lar HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR TEKNOPARK lar HÜSEYİN KARSLIOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR Hakkımızda Hedefi olmayan bir gemiye, hiçbir rüzgar yardım edemez! Hedefinizi doğru sonuca götürmeniz için Sistem Global yanınızda! Metodumuz Müşterimizi

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ AR-GE REFORM PAKETİ Ar-Ge ve Yenilikte Dünya ile Yarışan Bir Türkiye İçin Ülkemizin Kalkınmasına Daha Fazla İvme Kazandıracak ve Yüksek Katma Değerli Alanlara Odaklanan Ar-Ge ve Yenilik Sistemi TASARIM

Detaylı

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş.

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. 01.01.2017 30.09.2017 Dönemi Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- ŞİRKET FAALİYETLERİ VE FAALİYETLERE İLİŞKİN DÖNEM İÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER III- ŞİRKET

Detaylı

Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜSAM Sanayi ARAYÜZ Üniversite ORGANİZASYON YAPISI GENEL KURUL YÖNETİM KURULU GENEL

Detaylı

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ KURULUŞ 2 Temmuz 2010 tarihinde Devlet Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ ve Mardin Valisi Sayın Hasan DURUER tarafından resmi açılışı gerçekleştirilmiştir. Mardin

Detaylı

(Değişik:RG-10/7/2015-29412) Ek-1 Lisans Gerektiren Unvan ve Görevler

(Değişik:RG-10/7/2015-29412) Ek-1 Lisans Gerektiren Unvan ve Görevler (Değişik:RG-10/7/2015-29412) Ek-1 Lisans Gerektiren Unvan ve Görevler Unvan ve Görevler YATIRIM KURULUŞLARI Aracı Kurum (Aksi belirtilmedikçe, faaliyet izinleri çerçevesinde dar, kısmi ve geniş yetkili

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

GossoG Kimdir? bir. markasıdır

GossoG Kimdir? bir. markasıdır www.e-hibe.com.tr GossoG Kimdir? GossoG; Hayvancılık Sektöründe, Proje ve Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri sunan, Ankara Ticaret Odasına bağlı bir aile şirkettir. bir markasıdır GossoG; Kurucu ve çalışanları

Detaylı

YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI

YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI Approved Centre İstanbul Business School programları dünyanın önde gelen yetkilendirme kuruluşu PEARSON tarafından akredite edilmiştir. Aldığınız dersleri

Detaylı

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş.

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. 01.01.2016 30.06.2016 Dönemi Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- ŞİRKET FAALİYETLERİ VE FAALİYETLERE İLİŞKİN DÖNEM İÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER III- ŞİRKET

Detaylı

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul KOSGEB Dernekler Yayıncılar Buluşması 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ GENEL BİLGİ GENEL BİLGİ 1.KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı

Detaylı

Tahir BÜYÜKHELVACIGİL Yönetim Kurulu Başkanı

Tahir BÜYÜKHELVACIGİL Yönetim Kurulu Başkanı Tahir BÜYÜKHELVACIGİL Yönetim Kurulu Başkanı Kısaca Konya Sanayisi Konya, tarımın yanı sıra, sanayicilik kültürü nün oluştuğu, Türkiye nin toplam sanayi üretiminin yüzde 4 ünü gerçekleştiren, İhracatının

Detaylı

SPK DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA EK AÇIKLAMALARIMIZ

SPK DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA EK AÇIKLAMALARIMIZ SPK DÜZENLEMELERİ KAPSAMINDA EK AÇIKLAMALARIMIZ Sermaye Piyasası Kurulu nun, Kurumsal Yönetim Tebliğinin (II-17.1) sayılı Tebliğinin 1.3.1 maddesi uyarınca yapılması gereken ek açıklamalar aşağıda bilginize

Detaylı

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI. 2014 Yılı Faaliyet Raporu YOZGAT TİCARET VE SANAYİ ODASI 2014 Yılı Faaliyet Raporu Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Oda Faaliyetlerimiz 69 Slayt 31.01.2014 AB Slovenia Projesi Denetimi 03.01.2014 Belediye Başkan Adayı Kazım

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2

YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2 YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2 1) Para Piyasası Fonları: Portföyünün tamamının devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşması

Detaylı

FON SINAİ YATIRIMLAR A.Ş.

FON SINAİ YATIRIMLAR A.Ş. FON SINAİ YATIRIMLAR A.Ş. 01.01.2016 31.03.2016 Dönemi Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- ŞİRKET FAALİYETLERİ VE FAALİYETLERE İLİŞKİN DÖNEM İÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER III- ŞİRKET FAALİYETLERİ

Detaylı

YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2

YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2 YATIRIM FONLARI SINIFLANDIRMA REHBERI 1, 2 1) Para Piyasası Fonları: Portföyünün tamamının devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşması

Detaylı

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş.

UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. UFUK YATIRIM YÖNETİM VE GAYRİMENKUL A.Ş. 01.01.2018 31.03.2018 Dönemi Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- ŞİRKET FAALİYETLERİ VE FAALİYETLERE İLİŞKİN DÖNEM İÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER III- ŞİRKET

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI Bankalar Merkez Bankaları Ticaret Bankaları Yatırım Bankaları Kalkınma Bankaları Katılım Bankaları Eximbank BDDK Uluslararası Bankacılık BANKALAR Finansal Aracılık

Detaylı

HİSSE SENETLERİ PİYASASI

HİSSE SENETLERİ PİYASASI HİSSE SENETLERİ PİYASASI Hisse Senetleri Piyasası Şirketler halka açılmak ve İMKB de işlem görmek suretiyle daha uzun vadeli ve daha uygun maliyetli alternatif bir finansman kaynağı sağlamanın yanı sıra

Detaylı

Şirket ve Yatırımcılar için. Borsa İstanbul Özel Pazarı. TOBB- Ankara 21 Kasım 2014

Şirket ve Yatırımcılar için. Borsa İstanbul Özel Pazarı. TOBB- Ankara 21 Kasım 2014 Şirket ve Yatırımcılar için Borsa İstanbul Özel Pazarı TOBB- Ankara 21 Kasım 2014 İçerik Özel Pazar nedir? Kimler Üye Olabilir? Özel Pazar nasıl işliyor? Kademeli ve güvenli bilgi paylaşımı Nitelikli yatırımcı

Detaylı

Banka kredilerinde teminat sorunu çeken KOBİ lere hazine desteği kapsamında verilecek kredi garanti fonu kefaletleri

Banka kredilerinde teminat sorunu çeken KOBİ lere hazine desteği kapsamında verilecek kredi garanti fonu kefaletleri Banka kredilerinde teminat sorunu çeken KOBİ lere hazine desteği kapsamında verilecek kredi garanti fonu kefaletleri GİRİŞ; 1. KOBİLERİN FİNANSMAN SORUNLARI KOBİ lerin sorunları arasında finansal sorunlar

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

14 Kasım 2011 Hakan Akbaş, Yönetim Kurulu Başkanı, ESAS Danışmanlık hakan@esasdanismanlik.com 90 (533) 251 0906 www.esasdanismanlik.

14 Kasım 2011 Hakan Akbaş, Yönetim Kurulu Başkanı, ESAS Danışmanlık hakan@esasdanismanlik.com 90 (533) 251 0906 www.esasdanismanlik. 14 Kasım 2011 Hakan Akbaş, Yönetim Kurulu Başkanı, ESAS Danışmanlık hakan@esasdanismanlik.com 90 (533) 251 0906 www.esasdanismanlik.com Strateji ve Planlama: Strateji oluşturma Strateji ve planlama, bir

Detaylı

2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu

2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu Türkiye nin Teknoloji Markası 2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu M. Buğra Koyuncu İcra Kurulu Başkanı Gülnur Anlaş İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Mali İşler 11 Kasım 2013 Yasal Uyarı Bu sunum,

Detaylı

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş. 30 HAZİRAN 2009 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE İLİŞKİN YÖNETİM Şirket in Organizasyonu ve Faaliyet Konusu Genel Boyner Büyük Mağazacılık Anonim Şirketi 13 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş, İstanbul

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2013 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

İstanbul, 30 Aralık 2015 2015/1353

İstanbul, 30 Aralık 2015 2015/1353 İstanbul, 30 Aralık 2015 2015/1353 GENELGE No: 26 Konu: Yatırım Fonlarının Sınıflandırılma Esaslar Hk. SAYIN ÜYEMİZ, Yatırım fonlarının yatırım stratejilerin in yatırımcılar tarafından daha iyi anlaşılabilmesi

Detaylı

2010 Yılı Faaliyet Raporu

2010 Yılı Faaliyet Raporu 2010 Yılı Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER A. Sunuş a. Ulusal Faktoring ve 2010 a Genel Bakış b. Önemli Kilometre Taşları B. Faaliyetler a. Faktoring Sektörü b. Ulusal ın Başlıca Finansal Göstergeleri ve Sektördeki

Detaylı

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ İMEAK DENİZ TİCARET ODASI FETHİYE ŞUBESİ FAALİYET BÜLTENİ Aralık 2016 FAALİYETLER TRAVEL TURKEY İZMİR FUARI GEÇEKLEŞTİRİLDİ PARİS BOAT SHOW DA ÜLKEMİZ TANITIMINA KATKI SAĞLADIK 2017 ÜYE EĞİTİMLERİ BELİRLENDİ

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

Müşteri taleplerini genişletir ve projenin her aşamasında hem müşteriye hem de kullanıcıya fayda getirecek yenilikleri kurgular ve uygular.

Müşteri taleplerini genişletir ve projenin her aşamasında hem müşteriye hem de kullanıcıya fayda getirecek yenilikleri kurgular ve uygular. Euro-DMC Kimdir? Enerjisini başarılı olmanın verdiği hazdan ve eğlenerek çalışabilmesinden alan Euro/DMC ekibi, müşterilerine sağladığı esnek çözümler, keskin hedefler ve hedef kitleyi markayla bütünleştirebilme

Detaylı

Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası. 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı. 5 Eylül 2012-İstanbul

Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası. 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı. 5 Eylül 2012-İstanbul Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı 5 Eylül 2012-İstanbul LOGO ya Genel Bakış 2012 ye Genel Bakış 30.06.2012 Finansal Sonuçları 2012

Detaylı

Sermaye Piyasasında Girişim Sermayesi Modelleri. Tevfik KINIK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı

Sermaye Piyasasında Girişim Sermayesi Modelleri. Tevfik KINIK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Sermaye Piyasasında Girişim Sermayesi Modelleri Tevfik KINIK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Sunum Planı Sermaye Piyasası Mevzuatında Risk Sermayesi ve Girişim Sermayesi Kavramları GSYO Modeli

Detaylı

Ek-1. Lisans Gerektiren Unvan ve Görevler

Ek-1. Lisans Gerektiren Unvan ve Görevler UNVAN VE GÖREVLER YATIRIM KURULUŞLARI Aracı Kurum (Aksi belirtilmedikçe, faaliyet izinleri çerçevesinde dar, kısmi ve geniş yetkili aracı kurumlar için geçerlidir.) Genel Müdür (kısmi veya geniş yetkili

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı