Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s"

Transkript

1 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date Uğur DEMİRBAĞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mimarİ Restorasyon ugur.demirbaggenco@hotmail.com ÇANKIRI ÇERKEŞ İLÇESİ KONUT GELENEĞİ Öz Çankırı Çerkeş evlerinin tarihi net olarak bilinmemektedir. 19. ve 20. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilmektedir. Çerkeş evleri çok az farklılık gösterse de, Türk evinin bütün özelliklerini yansıtmaktadır. Bu tarihlendirmeler yapılırken içinde oturanların ifadeleri ile yapılarda kullanılan malzeme ve teknik göz önünde tutulmuştur. Hemen hemen bütün yapılar değişikliğe uğramıştır. Çerkeş evlerinin inşaat malzemesi hafif tutulmuş, herhangi bir simetriye özen gösterilmemiştir. Bu evler ahşap, kerpiç ve bağdadi tekniği ile inşa edilmiştir. Evlerde bulunan çıkma ve saçaklar sokağı koruyucu ve gölge verici özellikleri devam etmektedir. Evler genellikle iki katlı yapılmıştır. Birinci kat, ara kat olup kışlık kat olarak kullanılmaktadır. Bu kat günlük hayatın geçtiği yerdir. İkinci kat ise manzaralı ve gösterişli bir şekilde tasarlanmıştır. Bu kat yazın ve misafir için kullanılmaktadır. Her evin bir başodası bulunmaktadır. Bu odalar diğerlerine göre daha geniş ve ahşap işleme tekniğinin özelliklerini yansıtmaktadır. Başodaların tavanları göbekli ve çoğunlukla kök boya kullanılarak bezenmiştir. Odalarda oturmak için sedirler veya makat adı verilen sedirler yapılmıştır. Her odada yüklük adı verilen tahta dolaplar vardır. Bu dolaplardan biri gusülhane olarak kullanılmaktadır. Evler genellikle arsanın şekline göre düzenlenmiştir. Cepheler güneye bakmakla birlikte kuzey cepheleri sade tutulmuştur. Evlerin en eski örnekleri açık sofalıdır. Daha sonraki dönemlerde orta sofalı yapılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet Döneminde yapılan evlerde kışlık ara katlar ikinci katın özelliği-

2 ni taşımaya başlamıştır. Yapılarda malzeme olarak çevre köylerden getirilen ahşap malzemeler belli oranlarda kullanılmıştır. Anahtar kelimeler : Çankırı, Mimari, Ev, Malzeme, Teknik. ÇANKIRI ÇERKEŞ DISTRICT RESIDENCE TRAIDITION Abstract The exact date and age of Çankırı Çerkeş s Turkish houses is unknown. However; its history is estimated to be traced back to around 19th and 20th century. Even though Çerkeş houses slightly differs from the general Turkish houses, it embodies and showcases all of the characteristic and qualities of the Turkish House. The habitants accounts, the material and techniques used in these buildings have all ben taken into consideration when tracing back the date and the history of the buildings. Pretty much all of the buildings have been modified and changed. The construction materials of Çerkeş buildings have been kept lightly and did not took after any bisymmetry. These buildings have been constructed with wood, mudbrick and by utilizing the Bağdadi Technique. The building projections and eaves that exist in the house carry the shading features. Generally; most houses are consisted of two storeys.,the first floor being a mezzanine floor, is for winter use. This floor is considered the main living area. Whereas the second floor has been designed to be with a fine view and of certain luxury. This floor is been used mainly as a guest room and it is been used during the Summer. Each building has a main room. This room compared to others are much more spacious and reflects the features of the wood processing technique. The hollow ceilings of the main rooms are bedazzled by mostly using madder. Divans or divans named makat have been made for seating in the rooms. In each room there are wooden cupboards named yüklük one of those cupboards are being used as bathing cubicle. The houses were generally built according to the shape of the land. While the front facade faces South, the northren facde was keepen simple. The oldest examples of the house are the ones with open sofas. And in the following period, central sofa houses started to emerge. The mezzanine, winter floors of the Turkish Houses made during the republic era started to bear the characteristic plan of the second floor. wooden materials brought from neighbouring villages has been used in certain rate as materials during this period. 471 Keywords: Çankırı, Ottoman, Complex Architectural, House, Material, Technical. Giriş İç Anadolu nun Orta Kızılırmak bölümünün kuzey kesiminde, Kızılırmak a dökülen Acıçay ile Tatlıçay ın birleştiği yerin yakınında, yer alan Çankırı, adını Antikçağ da kurulan Gangra (Arap kaynaklarında Hancere, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Kengırı ya da Kângırı) Kalesi nden almaktadır. 1 Hitit, Roma ve Bizans egemenliğinin ardından 1071 deki Malazgirt Savaşı sonrasında Türk hakimiyetine giren Çankırı da, Selçuklu, 1 Bahattin Ayhan, Çankırı (tarih turizm kültür yazı dizisi 1), Canfed Yayınları, 2007, s. 39.

3 Candaroğulları ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi değere sahip eser bulunmaktadır. A. Çankırı nın Coğrafi Konumu Çankırı, İç Anadolu Bölgesi nin Orta Kızılırmak Bölümü nde yer alan doğusunda Çorum, güneyde Ankara, kuzeyinde Kastamonu ve batısında ise Bolu ile çevrili olan bir ilimizdir. B. Çankırı nın Tarihi Çankırı bölgesi Paflagonya olarak geçmektedir. Gangra adı Paflagonya dilinde tiftik veya keçi anlamına gelir. Bölgede çok sayıda tiftik keçisi olması sebebiyle bu ad verilmiştir. 2 Çankırı tarihte birçok isimle anılır. Galatlar devrinde gangrea, Romalılar devrinde germanikapolis, Bizanslılar zamanında germanicopolis, İslam kaynaklarında Demir Kale anlamına gelen Hısn el Hadid olarak geçmektedir yılı tarihte önemli bir yere sahiptir. Türklerin Anadolu ya yerleşmesinden sonra beylikler kurulmuştur. Bu beyliklerden biri Danişmentlilerdir. Çankırı 1072 de Danişmentli Beyliği ne katılmakla birlikte şehir tamamen alınamaz de şehir tamamen ele geçirilmiştir. Çankırı daha sonra Selçuklular döneminde en parlak günlerini yaşamıştır ( ) yılında Trabzon Rum İmparatorluğu üzerine sefer yapan Fatih Sultan Mehmet Çankırı yı Osmanlı Devleti egemenliği altına almıştır. Cumhuriyet in ilan edildiği yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi nde Çankırı yı Behçet Kutlu, Hilmi Efendi Zadeoğlu ve birçok isim temsil etmiştir. 9 Nisan 1925 yılında Kankırı adı Çankırı olarak değiştirilmiştir. 4 C. Çerkeş Evleri Turgut Üçok Evi Şehir merkezinde, Cumhuriyet ile Ankara caddelerinin kesiştiği köşede yer almaktadır. Giriş cephesi Ankara caddesine bakarken, arka cephe geniş bir bahçeye açılır. Evin ana giriş cephesi güneydoğu yönünde yer alır. Bu cephede, üstünde aydınlatma penceresi bulunan çift kanatlı ahşap kapıdan sağlanır. Kapının üst köşesindeki kare kitabelerde sene 11 Temmuz 1326(M.1908) ve sene 17 Haziran 1328(M.1910) tarihleri yazmaktadır. 5 Ev kentte Gökmenler Evi olarak bilinmektedir Ahmet Kankal, XVI. Yüzyılda Çankırı, Çankırı Kültür Yayınları, s Can Atilla, Arda Akçel, Çankırı Kültür Envanteri, Çankırı Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü, s Bahattin Ayhan, A.g.e, s Can Atilla, Arda Akçel, A.g.e, s. 291.

4 Planı 1. Turgut Üçok Evi Giriş Katı (M.Kuşçu dan) Planı 2. Turgut Üçok Evi Birinci Kat (M. Kuşçu dan) Orta sofalı plan tipinde yapının zemin katı, dört köşeye odalar yerleştirilmiştir (Plan 1). Odalar arasında 2,25 ve 2,50 m. genişliğinde eyvan boşlukları vardır. 6 Evin güneydoğu yönündeki eyvanı ana girişe ayrılırken, kuzeydoğu yönüne bakan eyvanda üst kata çıkan merdivenler bulunur. Odaların sofaya bakan kısımları pahlanarak sofaya sekizgen şekli kazandırılmıştır. Odaların girişi bu pahlı köşelerden sağlanmıştır. Üst kat da, zemin katta olduğu gibi orta sofalı plan tipinde yapılmıştır. Dört köşeye yerleştirilmiş odalardan giriş cephesine bakan taraflar, arka cephedeki odalardan daha büyüktür. (Planı 2). Odalar arasındaki 2,55 ve 2,25 m. genişliğindeki eyvanlardan üçüne sofanın aydınlatılması için pencereler yerleştirilmiştir. 7 Ev iki katlı olarak inşa edilmiş olup, evin sadece Ankara caddesine bakan cephesinin zemin katı kârgirdir. Diğer cephelerde ise zemin kat, üst kat gibi ahşap iskelet arasına tuğla dolgu olarak inşa edilmiştir. Çift kanatlı ana giriş kapısı demirdendir. Kenarları kesme taş ile sınırlandırılmıştır. Kapı ve pencereler ahşaptan yapılmıştır (Resim.1). Pencere önünde dekoratif parmaklıklar bulunur. Ön cephedeki çıkmalar profilli çıtalar ile kaplı payandalar ile desteklenmiştir. Kat kirişi üzerindeki profilli silme dışarı doğru genişler. Ev ahşap iskelet arasına tuğla dolgu ile yapılmıştır. Araları seyrek tutulan dikmeler, kat yüksekliğine devam ederken, köşelerdeki yanlamalar ve payandalar ile desteklenmiştir. Yassı bir taban, dikmeler üzerine konan kirişler üzerine yerleştirilmiştir. Kirişler ve köşe dikmeleri açık bırakılırken, diğer taraflar sıvanıp boyanmıştır (Resim.2). 473 Resim.1Turgut Üçok Evi Genel Görünüm Resim.2 Turgut Üçok Evi Diğer Görünü 6 Hatice Metin Kuşçu, Çerkeş İlçesinde Dört Ev, Hacettepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, s Hatice Metin Kuşçu, A.g.k, s. 25.

5 Üst kat ön cephedeki pencerelerin üstüne üçgen alınlıklar, altına ise kıvrımlı ahşap bezeme elemanları yerleştirilmiştir. Yapının saçaklarının altı ahşap kaplamalıdır. Yapı malzemesi olarak taş, tuğla ve ahşap kullanılmıştır. Köşelerinde ahşap çatkılar bulunan döşemelerde bir yönde iki, diğer yönde tek taban kullanılmıştır. Kirişler üzerine enli döşeme tahtaları çakılmıştır. Zemin katta, sofa ve eyvan tabanları bu sistemde inşa edilmiş iken oda tavanlarında tavan altları da ahşap kaplanarak, yalıtım amaçlı bir hava boşluğu oluşturulmuştur. Evler içten ahşap kaplanarak dıştan dört yöne eğimli kiremit örtülü ve kırma çatılıdır.(seçkin, 2008, ). Resim.3 Sofa Tavanı (M.Kuşçu dan) Resim.4 Oda Tavanı (M.Kuşçu dan) Üst katın odalarında ve eyvanlarında tavan altları ya dekoratif ya da düz çakılmış ahşaplar ile kapatılmıştır. Sofa tavanı ise tekne tavan şeklindedir (Resim.3). 6 nolu oda tavanının kenarları iki sıra kademeli pervaz ile çevrelenmiş ve üzeri küçük ahşap elemanlar çakılarak bezenmiştir (Resim.4). 474 Sabiha Yarkaya Evi Ev, Ankara Caddesi ile Menekşe Sokağı nın köşesinde bulunur. Giriş cephesi Ankara caddesine, arka cephesi ise geniş bir bahçeye açılır. Ev günümüzde Hasan Yenigün Evi olarak bilinmektedir. 8 Çizim.1 Sabiha Yerkaya Evi Vaziyet (M.Kuşçu dan) Çizim.2 Sabiha Yerkaya Evi (M.Kuşçu dan) Evin giriş katının sağ tarafında mutfak, depo ve ambar olarak kullanılan odalar yer almaktadır (Planı.3). Üst kat orta sofalı plan tipinde olup, evin giriş ve kuzey cephelerinde üçgen çıkmalar yapılmıştır. Dört köşeye yerleştirilmiş odalara giriş, pahlı köşe- 8 Can Atilla, Arda Akçel, A.g.e, s. 292

6 lerden sağlanmıştır. Sofa düzgün olmayan sekizgen biçimindedir. Merdivenin yer aldığı eyvanda ayrıca tuvalete açılan bir kapı bulunmaktadır (Planı.4). Planı.3 Sabiha Yerkaya Giriş Katı (M.Kuşçu dan) Planı.4 Sabiha Yerkaya Birinci Kat (M.Kuşçu dan) İki katlı olan yapının zemin kattan belli bir yüksekliğe kadar kâgir olarak yapılmıştır. Zemin katın yapısal kuruluşu ve mekânsal düzeni, onu yaşama ve oturma etkinliklerinin yer aldığı üst katlardan koparttığı gibi, açık avluyu da ev altına rastlayan üstü örtülü uzantısı konumunda tutar. 9 Çift kanatlı giriş kapısı demirdir. Kapı kenarları kesme taştan söveler ile çevrelenerek cephede dikkat çekicidir. 10 Alt kat pencereleri orijinaldir. Giriş cephesindeki üç üçgen biçimli çıkma, profilli çıtalar ile kaplı payandalar ile taşınmaktadır. Yapının çatı saçakları girinti çıkıntıyı devam eder. Saçak altları ahşap kaplanmıştır. Yapı ahşap çatkı arası tuğla dolgu ile yapılmıştır. 475 Resim.5 Sabiha Yerkaya Evi Genel Görünümü Resim.6 Sabiha Yerkaya Evi Doğu Cephesi Yapının iç mekandaki en önemli süsleme elemanları ahşap tavanlarıdır. Ahşap kirişleme üzerine tahta kaplama olarak yapılan tavanların ince ahşap işçiliği dikkate değerdir. Orta sofanın tavanı tekne şeklindedir (Resim.7). Düzgün olmayan sekizgen tavanın ortasında yine düzgün olmayan sekizgen bir göbek bulunur. 7 no lu oda da ise orta alan içerisinde düz çakılan ahşaplar ile kare bir zemin elde edilmiştir. Bu zeminde yer alan göbek aşağı doğru daralan 4 adet kare ahşabın üst üste çakılması ile oluşturulmuştur. En üstteki ahşaba şemse motifi işlenmiştir (Resim.8). 9 James Dallaway, zemin katın sokağın bir uzantısı olduğunu yazmıştır: Constantinople ancient and modern, with excursion to the shores and islands of the Archipelago and to the Troad, London, 1797, s. 72. La Motraye ise, İstanbul konaklarından söz ederken bu saraylar birkaç kadem yüksekliğinde duvarlar üzerine otururlar diyerek, zemin katın ikametgâhtan kopukluğunu vurgular: Voyages du Sr. De la Motraye en Europe, Asie et Afrique, t. 1, La Haye, 1727, s Selçuk Seçkin, Taraklı da Osmanlı Dönemi Yapılaşması, MSGSÜ Fen Edebiyat Dergisi,

7 Resim.7 Sofa Tavan Göbeği (M.Kuşçu dan) Resim.8 Oda Tavanı (M.Kuşçu dan) Recep Alıcı Evi Kent merkezinin güneyine düşen ev, şehrin dikkat çekici yapılarından biridir. Giriş cephesi Taşpınar caddesine bakan yapının üç tarafı bahçe ile çevrilidir. Yüksek duvarlar ile sınırlandırılan bahçede kümes ve binaya bitişik olarak sonradan yapılmış olan bir depo ve odunluk bulunur. 476 Planı.5 Giriş Katı (M.Kuşçu dan) Planı.6 Birinci Kat (M.Kuşçu dan) Planı.7 Cihannüma (M.Kuşçu dan) Yapıya çift kanatlı bir kapıdan girildiğinde soldaki mekan bir oda ve odunluk bölümünden oluşur. Sağ kısımda ise iki oda ve bir mutfak biriminden oluşmaktadır (Planı.5). İç sofalı plan tipinde üst katta dört oda bulunur (Planı.6). Cihannüma katı ise iki odadan oluşur. Üç penceresi bulunan odada çatı arasına açılan küçük bir kapı bulunur. Balkonun yanları rüzgardan korunmak için duvarlar ile kapatılmıştır. Ancak manzaranın kapatılmasını önlemek amacıyla yapılan pencereler bu duvarlar üzerine yerleştirilmiştir (Planı.7). İki kat üzerine cihannümalı olarak inşa edilen yapı cephe düzenlemesi ile geleneksel Türk sivil mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Yapının cephesindeki kapı ve pencereler orijinal değildir. Ön cephedeki çıkmalar profilli çıtalar ile kaplı payandalar ile taşınmaktadır. Kat kirişi üzerindeki profilli silme dışarı doğru genişlemektedir. Birinci katı taşıyan ahşap dikmelerden ortadaki iki tanesi pencere alt seviyesine kadar yükselen profilli ahşap öğeler ile kaplanmıştır. Kademeli ve profilli olan geniş saçaklar binanın girinti ve çıkıntısını takip etmektedir.

8 Resim.9 Recep Alıcı Evi Genel Görünüm Çizim.2 Recep Alıcı Evi (M.Kuşçu dan) Yapının zemin katı belli bir seviyeye kadar moloz taştan inşa edilmiştir. Ev ahşap çatkı arasına tuğla dolgu tekniği ile inşa edilmiştir. Araları seyrek tutulan dikmeler kat yüksekliğince devam ederken, köşelerdeki yanlamalar ve payandalar ile desteklenmiştir. Taban kısmı, dikmeler üzerine gelen kirişler üstüne yerleştirilmiştir. Kirişler ve köşe dikmeleri açıkta kalırken diğer kısımlar ise sıvanıp boyanmıştır. 477 Resim.10 Tavan Süslemesi (M.Kuşçu dan) Resim.11 Diğer Tavan Süslemesi (M.Kuşçu dan) Yapının içindeki en önemli süsleme elemanları tavan kısımlarıdır. İnce ve dekoratif ahşap işçiliğinin güzel örnekleri olan işlemeli tavanlar cihannümada, birinci katın ön cepheye bakan odalarında ve sofada yer almaktadır. Tavanların asıl önemli yeri göbekleridir. Göbek dışında kalan alanlar düz çakılmış geniş ahşap öğeler ile kaplanmıştır. Ahmet Sopacıoğlu Evi Kent merkezinin kuzeydoğusunda bulunan iki katlı yapı, ilçedeki tamamı kârgir olan tek yapıdır. Arka cephesi Cumhuriyet caddesi ile sınırlanan evin giriş cephesi yüksek duvarlarla çevrili büyük bir bahçeye açılır. Bahçenin güneydoğusunda kümes ve depo yer alır (Planı.8). Evin ana giriş kapıları güneydoğu yönünde yer alır. Orijinalinde üç katlı olan yapı 1944 depreminden sonra ev sahipleri tarafından üçüncü katı yıkılarak iki katlı hale dönüştürülmüştür.

9 Planı.8 Giriş Katı (M.Kuşçu dan) Planı.9 Birinci Kat (M.Kuşçu dan) Ana giriş kapıları söveler ve profilli silmeler ile sınırlandırılmıştır. Kapılar günümüzde kullanılmamaktadır. Kapıların üstünde basık kemer şeklinde pencere bulunur. Taş söveler ile çevrelenmiş bu pencerelerin üzerinde yer alan yatay, profilli silmeler ile kapılar sonlanır. Alt katta yer alan tüm pencereler kemerlidir ve taş söveler ile çevrelenmiştir. Moloz taştan inşa edilmiş alt katın köşelerine yerleştirilen kesme taştan düşey köşe silmeleri cephedeki önemli öğelerden biridir. Kat hizası iki sıra tuğlanın cepheden dışarı doğru taşırılması sonucu belirginleştirilmiştir. Üst kat pencereleri söveler ile çevrelenmemiştir. 478 Resim.12 Ahmet Sopacıoğlu Evi Genel Görünümü Resim.13 Ahmet Sopacıoğlu Evi Yakın Detay Malzeme yönünden alt katı moloz taş, üst katı ise tuğladan inşa edilmiştir. Hem alt hem de üst kat herhangi bir malzeme ile sıvanmamıştır. Zemin katın köşelerinde kesme taştan düşey silmeler konumlandırılmıştır. Üst katta kullanılan tuğlalar kat boyunca ve pencere denizliklerinde yüzeyden çıkıntılı olarak yerleştirilirken, pencere lentolarında dikine yerleştirilmiştir. Saçak silmelerini oluşturan tuğlaların üzerinde çatı örtüsünü oluşturan alaturka kiremitler yer alır. Dış duvarlarda taş ve tuğla malzemeler kullanımına rağmen döşemeler ve tavanlarda ahşap malzeme kullanılmıştır. Zemin kattaki odaların tavanları alttan ahşaplarla kapatılmamış olup, kirişler açıkta bırakılmıştır. Üst katta ise odalar ve sofa dekoratif ahşap tavanlara sahiptir.

10 Resim.14 Sofa Tavanı Süslemesi (M.Kuşçu dan) Resim.15 Diğer Tavan Süslemesi (M.Kuşçu dan) Yaşar Yıldız Evi Ev kare şeklinde bir bahçe içerisinde bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı bir plana sahip olmakla birlikte iki katlı olarak inşa edilmiştir. Üstü alaturka kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. 479 Çizim.3 Yaşar Yıldız Evi (M.Kuşçu dan) Resim.16 Yaşar Yıldız Evi Genel Görünüm İki katlı olan yapıda orta bölüm dışarı çıkma şeklinde yapılmıştır. Geleneksel evlerdeki çıkma sistemlerini inceleyen Mesut Evren, bazı durumlarda bu çıkmaların duvarların önünde duran desteklere bindiğini, zemin katın çok basık olduğu durumlarda da, payandaların doğrudan zeminden yükseltildiğini saptamıştır. 11 Alt katın orta bölümünde iki sol kısımda da kare formda bir pencere açılmıştır. Pencereler giyotin pencerelidir. Resim.17 Yaşar Yıldız Evi Batı Cephesi Resim.18 Yaşar Yıldız Evi Doğu Cephesi Yapı malzemesi ahşap çatkı arası tuğla dolgulu olarak inşa edilmiştir. 12 Yapının üzeri çamur ve kireç sıvalıdır. Üst ile alt kat arasında yer alan uzun taban bölümü, cephenin köşelerinde yer alan dikmeler ve çıkmanın altını destek görevi gören payanda- 11 Mesut EVREN, Türk Evinde Çıkma, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yayınları, s Sedad Hakkı ELDEM, Türk Evi, Güzel Sanatlar Matbaası, s. 161.

11 lar ve konsollar ahşap işçiliği ile yapılmıştır. Bunun yanısıra kapı ve pencereler de ahşaptan yapılmıştır. Cephedeki pencerelerin altında bulunan dilimli şeklinde ahşaptan yapılmış geometrik süslemeler bulunmaktadır. Meliha Işık Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Karamuklu Mahallesi ve Hükümet Caddesi nde yer alan bir yapıdır. Ev mahalle ile sokağın keşistiği köşede bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı olup, üç katlı ve üzeri dört yöne eğimli kiremit kaplıdır. Resim.18 Meliha Işık Evi Genel Görünüm Çizim.4 Meliha Işık Evi Vaziyet Planı (M.Kuşçu dan) Yapı üç katlı olmakla birlikte katlar arasında taban bölümleri vardır. Giriş kapısı taş kemerli olup en altta katta orta bölümden yapılmaktadır. Kapının yanında kare formda bir pencere bulunmaktadır. Üst katlarda orta kısımda iki, yanlarda üçer pencere bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen formundadır. Cephenin köşelerinde ahşaptan yapılmış dikmeler yer almaktadır. Üst örtü saçak dışa doğru geniş tutulmuştur. 480 Resim.19 Meliha Işık Evi Kuzey Cephesi Resim.20 Meliha Işık Evi Üst Örtü Yapı ahşap karkas arası tuğla dolgulu yapılmış olmakla birlikte üzeri kerpiç ile sıvanmıştır. Dış cephede pencere üstlerinde üçgen şeklinde alınlık geometrik süslemeler yapılmıştır. İç mekanda üst örtüde çıtakari tekniğinde yapılmış geometrik şekiller oluşturacak biçimde bezenmiştir (Resim.20). Cemalettin Hendek Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Yeni Mahalle ve Cami Sokağı nda yer almaktadır. Yapı dikdörtgen planlı, iki katlı ve üst örtü dört yöne eğimli kiremit kaplı ve kırma çatılıdır.

12 Resim.21 Cemalettin Hendek Evi Genel Görünüm Resim.22 Cemalettin Hendek Evi Diğer Görünüm Yapının alt katının ortasında giriş kapısı ve onun iki yanında birer kare formda pencere açıklığı bulunmaktadır. Giriş kapısının üstünde de bir pencere açıklığı yer alır. Üst katta da uzun dikdörtgen formda giyotin pencereler açılmıştır. Giriş kısmının üst katının ortası dışa çıkma şeklinde düzenlenmiştir. Bu çıkma alttan ahşaptan yapılmış konsollarla desteklenmiştir. Katlar arasında uzunca bir ahşaptan yapılmış taban bölümü yer alır. Köşelerde ahşap dikmeler bulunmaktadır. Sebahat Sever Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Karamuklu Mahallesi ile Kınık Caddesi nin kesiştiği köşede yer almaktadır. Ev dikdörtgen planlı, iki katlı ve üst örtü kiremit kaplı olup kırma çatılıdır. Sokağa bakan kuzey cephe ile batı cephesinin köşeleri pahlandırılmıştır. Yapının doğusu cephesi bahçeye açılmaktadır. 481 Resim.23 Sebahat Sever Evi Genel Görünüm Resim.24 Sebahat Sever Evi Batı Cephesi Çift kanatlı kapının iki yanında ve üstünde birer kare pencere, üst kat çıkması ve iki tarafında üçer pencere bulunmaktadır. Batı cephede üst kat dar, üçgensel bir çıkma yapar. Üst katta sokağa bakan cephelerde yedişer pencere açıklığı bulunmakta olup, pencereler ahşap kafeslidir. Güneyindeki ev ile ortak tapulu olup çatıları ayrı gövdesi bitişiktir. Dökülen dış sıvalarından yapının ahşap karkas arası tuğla örgülü ile inşa edildiği anlaşılmaktadır. Kırma çatı ile örtülü kiremit ile kaplıdır. Saçak kaplamaları diğer örneklerde olduğu gibi dışa doğru eğimlidir. Ahmet Sertkan Evi Çankırı Çerkeş İlçesi Karamuklu Mahallesi, Hükümet Caddesi nde yer alan bir yapıdır. Güney-Kuzey doğrultusunda kareye yakın bir alanı kaplayan ev, zemin kat üzerine

13 iki katlı olarak inşa edilmiştir. Güneyinde ve batısında bahçe kuzeyinde müştemilat, doğusunda sokak yer alır. Giriş kapısı güney cephede bulunmaktadır. Kapının iki yanında birer pencere bulunur. Üst katta da benzer formda birer pencere yer alır. Doğu cephesinin doğu köşesinde ikinci bir kapı mevcuttur (Resim.26). Üst katta kapının üzeri çıkma şeklinde düzenlenmiştir. Çıkmanın ortası balkon olarak tanzim edilmiştir. Resim.25 Ahmet Sertkan Evi Genel Görünüm Resim.26 Ahmet Sertkan Evi Doğu Cephesi Kuzey cephede üst kat pencereleri simetrik bir düzendedir. Batı cephede ise küçük pencereler dışında düz sağır duvarlıdır. Üst örtü kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçak kaplamaları dışa doğru eğimlidir. Kamil Çakmaklı Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Karamuklu Mahallesi ile Hükümet Caddesi nin kesiştiği yerde bulunan bir konuttur. Güney kuzey doğrultusunda kareye yakın bir alanı kaplayan ev, zemin kat üzerine iki katlı ve üst örtü kiremit kaplı kırma çatılı olarak tanzim edilmiştir. 482 Resim.27 Kamil Çakmaklı Evi Genel Görünümü Resim.28 Kamil Çakmaklı Evi Güney Cephesi Kuzeyinde bahçe ve müştemilat, batısında sokak, güneyinde cadde bulunmaktadır. Doğusunda başka parselin avlu duvarına bitişiktir. Güney cephesinde üst katlar üçgen çıkmalıdır. Kuzey ve doğu cephede bulunan giyotin pencereler orijinalliğini korumaktadır. Güney ve batı cephedekiler ise sonradan değiştirilmiştir. Güney cephede iki pencere açıklığı, batı cephede bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Kuzey cephede zeminden yükselen çıkmanın üstü balkon olarak düzenlenmiştir. Yapı ahşap karkas arası tuğla dolgu ile inşa edilmiştir. Bu dolgunun üzeri kerpiç ile sıvanmıştır.

14 Şevale Uyanık Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Yeni Mahallesi, Doğan Sokağı nda konumlanan bir yapıdır. Güney kuzey doğrultusunda ev kareye yakın dikdörtgen planlı olup, iki katlı, dışa kapalı ve iç sofalıdır. Üst örtü kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçak altı kaplamaları dışa doğru eğimlidir. Resim.29 Şevale Uyanık Evi Güney Cephesi Resim.30 Şevale Uyanık Evi Kuzey Cephesi Yapının güney cephesi sokağa açılan yapının diğer cepheleri bahçe ile çevrilidir. Giriş güney cephede yer almakta olup çift kanatlı bir kapıdan sağlanmaktadır. Bu kapının iki yanında sonradan yapılmş dikdörtgen formunda birer pencere bulunmaktadır. Bunun dışında kapının üstünde de bir pencere açıklığı yer almaktadır. Zemin katın üstündeki kat dışarı çıkma olarak düzenlenmiştir. Çıkmaların her yüzeyinde giyotin pencereler bulunmaktadır. Doğusunda üç, batısında iki pencere açıklığı bulunmaktadır. Batısı üst kat seviyesine kadar yanındaki müştemilat ile bitişiktir. Kuzey cephe zemin katta bahçeye açılan bir kapı, yanlarında üçer dikdörtgen formda giyotin pencereler mevcuttur. Kapının üstünde bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Yapı ahşap karkas arası tuğla dolgu ve kerpiç sıva ile inşa edilmiştir. Bu yapım tekniğe yörede yeydene ismi verilmektedir Öğüt Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, İstasyon Mahallesi ile Manda Sokağı nın kesiştiği köşede yer almaktadır. Doğu batı doğrultusunda uzanan ev dikdörtgen planlı olup, dışa kapalı ve iç sofalıdır. Üst örtüsü dört yöne eğimli alaturka kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçak altı kaplamaları çatı eğimine simetri oluşturacak biçimde dışa doğru eğimlidir. Kuzey ve batı cepheleri bahçeye, güney ve doğu cepheleri sokak ve caddeye bakmaktadır. Giriş bölümü doğu cepheden sağlanmaktadır. Ortada yer alan çift kanatlı bir yer almakta olup üstünde bir aydınlatma penceresi bulunmaktadır. Kapının iki tarafında yer alan pencereler özgün olmayıp sonradan yapılmıştır. Üst katta bulunan çıkmanın iki cephesi pahlandırılmıştır. Çıkmanın iki yanında üçer dikdörtgen formda giyotin pencereler yer almaktadır (Resim.31). 13 Can Atilla, Arda Akçel, A.g.e, s. 29.

15 Resim.31 Öğüt Evi Doğu Cephesi Resim.32 Öğüt Evi Batı ve Doğu Cephesi Güney cephede zemin katta iki, üst katta da dört pencere açıklığı bulunmaktadır. Zemin kattaki pencereler orijinal olmayıp sonradan yapılmıştır (Resim.32). Kuzey cephede zemin katta dört, üst katta da beş pencere açıklığı ile ahşap su gideri bulunmaktadır. Yapı ahşap karkas arası tuğla dolgu ile inşa edilmiştir. Bu dolgunun üzeri kerpiç ile sıvanmıştır. Günümüzde yapının bazı bölümlerinde sıva dökülmüştür. Bayram Doğdu Evi Çankırı Çerkeş İlçesi, Okçular Mahallesi ile Sırakavaklar Caddesi nin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Yapı dikdörtgen planlı olup iki katlı ve dört yöne eğimli kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçaklar dışa doğru eğimli ve geniş tutulmuştur. 484 Resim.33 Bayram Doğdu Evi Genel Görünümü Resim.34 Bayram Doğdu Evi Kuzey Cephesi Yapıya sokak yönünden zemin kattaki ahşap bir kapıdan girilmektedir. Kapının üzerinde ahşaptan yapılmış bir kafes bulunmaktadır. Kapının iki yanında dikdörtgen formda birer pencere bulunmaktadır. Pencerelerden biri açık bırakılmış diğeri ise ahşap kepenkle kapalıdır. Giriş kapısının üst kısmında alttan payandalarla desteklenen dışa doğru bir çıkma yapan cumba bulunmaktadır. Cumda dikdörtgen formda dört pencere iki yanında da benzer şekilde dikdörtgen formda ikişer pencere görülmektedir. Pencereler ahşap söveli ve giyotindir. Doğu cephesinde zemin katı sağır olan bu cephenin üst katında bir pencere ile tuvalet çıkması yer alır. Batı cephesinde alt ve üst katlarda ikişer pencere bulunur. Arka cephede ise alt katta bahçeye açılan bir kapı yer almakta olup ikinci katta ise ortada dışa çıkma yapan bir cumba ve toplam sekiz adet pencere bulunmaktadır. Yapı ahşap karkas arası kerpiç ile inşa edilmiş olmakla birlikte katları ayıran tabanlar, payandalar ve silmeler ahşaptan yapılmış olup belirginleştirilmiştir. Diğer Evler Ev önceki evlerle aynı sokakta bulunur. Mülkiyetinin kime ait olduğu bilinmemektedir. Yapı kare planlı ve iç sofalıdır. İki katlı olan yapı üst örtüsü dört yöne eğimli

16 kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçaklar dışa doğru eğimli ve geniş tutulmuştur. Kaplamasız saçak kısmının bazı kısımları çöküntü içindedir. Giriş cephesinde ortada dikdörtgen formda bir kapı bulunur. Kapının solunda dikdörtgen formda iki pencere yer alır. Üst katta da benzer şekilde dikdörtgen formda dört pencere mevcuttur. Pencerelerin camları dökülmüş ve haraptır (Resim.35). Batı cephesinde altta iki kapı açıklığı bulunmaktadır. Kapının üstünde bir sonradan dökülmüş bir pencere açıklığı yer alır. Üst katta dikdörtgen formda üç pencere yer almaktadır (Resim.36). Yapının kapı ve pencereleri ahşaptır. Bunun yanı sıra cephede katlar arasında bulunan taban bölümü, silmeler ve köşe dikmeleri ahşaptan yapılmış olup belirginleştirilmiştir. Yapı ahşap karkas arası kerpiç dolgu ile yapılmıştır. Dolguların üzeri kireç ile sıvalı olup yer yer sıvaları dökülmüştür. Resim.35 Konutun Genel Görünümü Resim.36 Konutun Batı Cephesi 485 Yapının mülkiyetinin kime ait olduğu bilinmemektedir. Yapı kare planlı olup iç sofalıdır. İki katlı olan yapı üst örtüsü dört yöne eğimli kiremit kaplı ve kırma çatılıdır. Saçaklar dışa doğru eğimli ve geniş tutulmuştur. Saçak altları kaplamasız bir düzendedir. Giriş cephesinde alt katta dikdörtgen formda bir kapı ve kapının yanında kare formda bir pencere yer alır. Üst katta dikdörtgen bir pencere yanında muhtemelen sonradan yapılmış kare formda bir pencere mevcuttur. Diğer cephelerinde de alt katta iki üst katta da iki pencere bulunmaktadır. Yapı ahşap karkas arası kerpiç dolgu ile inşa edilmiştir. Kerpiç dolgunun üzeri kireç sıvalıdır. Bu sıvanın bazı kısımları yer yer dökülmüştür. Yapının kapı, pencere, taban kısımları, silmeler ve köşe dikmeleri ahşaptır. Resim.37 Konutun Genel Görünümü Resim. Konutun Giriş Cephesi

17 SONUÇ Çerkeş Evleri, geleneksel Osmanlı konut mimarisinin belli başlı öğelerini taşıması ve aynı zamanda Batılılaşma dönemi İstanbul konut mimarisi ile Batı ve Orta Anadolu Bölgesi mimari özelliklerine benzerlik göstermesi açısından dikkate değer ve ilginç sayılabilecek konutlardır. Evler genel olarak İç Anadolu Bölgesi nde diğer yerlerde mevcut evlere benzemektedir. Bunun sebebi yerleşim ve iklim koşullarıdır. Evler bir bahçe içerisinde yer almakla birlikte sokak ile caddenin kesiştiği yerlerde de konumlanmıştır. Yapılar kare ve dikdörtgen planlı olmakla birlikte iç ve orta sofalıdır. Sofanın etrafında oda ve diğer birimler bulunmaktadır. Evler genellikle iki katlı olmakla birlikte üç katlı evler de bulunmaktadır. Alt katlar genelde günlük yaşamın geçtiği kattır. Üst katların orta kısımları dışarıya çıkma yapar. Bu çıkmalar payandalarla desteklenir. Bu katlar ise yazın oturulan gösterişli olan katlardır. Üst katlar beşik çatılı olmanın yanısıra dört yöne eğimli kırma çatılı olan evler kiremit kaplıdır. Saçaklar geniş tutulmuş ve dışarıya doğru eğimlidir. Yapıların kapı ve pencereleri ahşaptan yapılmıştır. Evler ahşap karkas arası tuğla işçiliği ile yapılmıştır. Bunun dışında ahşap çatkı arası taş ve kerpiç ile dolgulu olan da vardır. Bu dolgunun üzeri kerpiç ve bağdadi sıva yapılmıştır. Evlerin süslemesi genel olarak sofa tavanlarında karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında oda tavanlarında süslemeler de mevcuttur. Bu süslemelerde geometrik formlar bulunmaktadır. KAYNAKLAR Akok, M. (1953). Çankırı nın Eski Evleri. Arkitekt, S22(7-8), Aksoy, E. (1963). Ortamekân: Türk Sivil Mimarisinde Temel Kuruluş Prensibi. İstanbul: Mimarlık ve Sanat Yayınları. Arseven, C. E. (1955). Sanat Ansiklopedisi. İstanbul: Maarif Basımevi. Eldem, S. H. (1968). Türk Evi Plan Tipleri. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Pulhan Yayınevi. Eldem, S. H. (1987). Türk Evi. İstanbul: Güzel Sanatlar Matbaası. Günay, R. (1998). Türk Ev Geleneği ve Safranbolu Evleri. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları. Kafesçioğlu, R. (1949). Orta Anadolu da Köy Evlerinin Yapısı. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi. Kuban, D. (1995). Türk Hayatlı Evi. İstanbul: Eren Yayıncılık. Kuban, D. (1995). Turkish Hayat House. İstanbul: Eren Yayıncılık. Kuban, D. (1970). Türkiye Sanatı Tarihi. İstanbul: Gerçek Yayınevi. Küçükerman, Ö. (1973). Anadolu daki Geleneksel Türk Evinde Mekân Organizasyonu Açısından Odalar. İstanbul: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu. 486

18 Küçükerman, Ö. - Güner, Ş. (1995). Anadolu Mirasında Türk Evleri. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Sanat - Sanat Tarihi Dizisi, Küçükerman, Ö. (2006). Gelenekten Geleceğe Anadolu da Yaşama Kültürü. İstanbul: Creative Yayıncılık. Sargın, H. (2006). Yaşayan Eski Ankara Evleri. Ankara: Mevsimsiz Yayınları. Seçkin, S. (2008). Taraklı da Osmanlı Dönemi Yapılaşması. İstanbul: MSGSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sipahioğlu, A. (1953). İstanbul: Çerkeş. Sözen, M. - Eruzun, C. (1992). Anadolu da Ev ve İnsan. İstanbul: Emlak Bankası Yayınları. 487

SEMER KÖYÜ, ORTAKÖY VE ÇOBANKÖY KONUTLARININ MİMARİSİNE GENEL BİR BAKIŞ

SEMER KÖYÜ, ORTAKÖY VE ÇOBANKÖY KONUTLARININ MİMARİSİNE GENEL BİR BAKIŞ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss7098 Number: 60, p. 281-291, Autumn II 2017 Yayın Süreci / Publication Process

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR 432 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR DÜKKÂNLAR ANITLAR 433 DÜKKÂN (Sephavan Mh. Dülgerler Sk. No:34) D ükkân, Dülgerler Sokakta, Kapı Camiinin güneyinde yer alır.

Detaylı

The Journal of Academic Social Science Studies

The Journal of Academic Social Science Studies The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss7698 Number: 69, p. 269-287, Summer II 2018 Araştırma Makalesi / Research

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 461 ADA, 6 PARSEL RÖLÖVE AÇIKLAMA RAPORU İLE İLİŞKİLİ FOTOĞRAF VE GÖRSELLER TARİHİ YAPININ FOTOĞRAFI Foto no: F01 BÖLGEYE AİT TARİHİ PERVİTİTCH HARİTASI TESCİLLİ YAPI

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı Dr. Doğan DEMİRCİ Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi: Sarıtepelerin Evi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Adresi: Emre Mahallesi, 3805.

Detaylı

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir.

Evlerin sokağa açılan kapıları düz atkılı ya da kemerli dikdörtgendir. Tek kanatlıdır ve ahşap ya da demirdendir. Konutlarda genellikle beyaz kesme taş, yer yer de bağdadi tekniğinde ahşap kullanılmıştır. Yerli dile 'Sacak' (Köşk) denen çıkmalar ahşap ya da taş konsollara oturan ahşap hatıllarla desteklenir. Orhan

Detaylı

RÖLÖVE RAPORU FENERLİ EV

RÖLÖVE RAPORU FENERLİ EV RÖLÖVE RAPORU FENERLİ EV SAKARYA, TARAKLI İLÇESİ ULUCAMİ MAHALLESİ 5 PAFTA, 542 PARSEL 1 BELGE LİSTESİ: 1. K.T.V.K.K. Tescil fişi 2. Aplikasyon Krokisi, 3. Kotlu kroki 4. İmar Durumu 5. Çap örneği 6. Tapu

Detaylı

TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ. Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 ÖZET

TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ. Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 ÖZET TARİHİ AMASYA CADDESİ ÜZERİNDEKİ ZİLE EVLERİ Emine Saka AKIN 1 Adnan SEÇKİN 2 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, eminesaka.akin@gop.edu.tr 2 Yüksek Mimar, Tokat, seckinad@gmail.com ÖZET Tokat il merkezinin

Detaylı

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ 1-YAPININ YERİ VE TANIMI Proje konusu yapı grubu, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Sinanağa

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: )

SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN: ) SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL SSSjournal (ISSN:2587-1587) Economics and Administration, Tourism and Tourism Management, History, Culture, Religion, Psychology, Sociology, Fine Arts, Engineering, Architecture,

Detaylı

İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ

İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ İZMİT GELENEKSEL KONUTLARININ TİPOLOJİSİ Sonay * GİRİŞ Kocaeli ilinin merkezi olan ve İzmit Körfezi nin bitiminde kurulan İzmit, Anadolu yu İstanbul a bağlayan kara, deniz ve demiryolu kavşağında yer almaktadır.

Detaylı

Geleneksel Ahşap Yapıların Özgün Çatı ve Cephe Detaylarının Bursa Görükle Köyü Örneklerinde İncelenmesi

Geleneksel Ahşap Yapıların Özgün Çatı ve Cephe Detaylarının Bursa Görükle Köyü Örneklerinde İncelenmesi Geleneksel Ahşap Yapıların Özgün Çatı ve Cephe Detaylarının Bursa Görükle Köyü Örneklerinde İncelenmesi Özlem KÖPRÜLÜ BAĞBANCI 1 M.Bilal BAĞBANCI 2 Elif ACAR BİLGİN 3 Konu Başlık No: 8 Tarihi Yapılarda

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE ZfWT Vol. 6, No. 2 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks AKÇAKOCA EVLERİNDE SÜSLEME THE ORNAMENTATION IN THE AKÇAKOCA HOUSE Funda NALDAN Özet: Bu çalışmada, Akçakoca evlerindeki

Detaylı

BİLDİRİLER I (SALON-A/B)

BİLDİRİLER I (SALON-A/B) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN DA DİNÎ VE KÜLTÜREL HAYAT SEMPOZYUMU-I (25-27 Ekim 2013) BİLDİRİLER I (SALON-A/B) EDİTÖR MEHMET FATSA GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ KÜLTÜR SERİSİ-2 Eyüp NEFES * GİRESUN DA DOLMA GÖZLÜ

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK KONUT MİMARİSİNE ANKARA-ULUS TAN BİR ÖRNEK

GELENEKSEL TÜRK KONUT MİMARİSİNE ANKARA-ULUS TAN BİR ÖRNEK MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 2017 Cilt: 6 Sayı: 3 MANAS Journal of Social Studies 2017 Vol.: 6 No: 3 GELENEKSEL TÜRK KONUT MİMARİSİNE ANKARA-ULUS TAN BİR ÖRNEK Doç. Dr. Abdullah KARAÇAĞ Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Bir yapıyı üstünden etkileyen yağmur, kar, rüzgar, sıcak ve soğuk

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI KADER REYHAN 1, BAŞAK İPEKOĞLU 2 ÖZET Osmanlı dönemi mimarisinde malzeme kullanımının; yapının işlevi, büyüklüğü ve inşa edildiği yerleşim yerinin

Detaylı

GELENEKSEL CUMALIKIZIK EVLERİNDE AHŞAP KONUT SİSTEMİ

GELENEKSEL CUMALIKIZIK EVLERİNDE AHŞAP KONUT SİSTEMİ Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 16, Sayı 1, 2011 GELENEKSEL CUMALIKIZIK EVLERİNDE AHŞAP KONUT SİSTEMİ Z. Sevgen PERKER * Nilüfer AKINCITÜRK * Özet: Kırsal mimarinin önemli

Detaylı

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI BÖLÜM 1 : Genel Hükümler AMAÇ Madde 1: Konya Karatay Belediyesi, Nakipoğlu Camii ve çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içindeki uygulamaların; 5226-3386

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SERTER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL OKBAZ Arş.Gör.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL 868 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL OTEL 869 AUGUSTOS OTELİ K onya İstasyon binasının karşısında bulunan yapı Bağdat demir yolu ile birlikte inşa edilmiştir. Oteli

Detaylı

MİMARİ PROJE RAPORLARI

MİMARİ PROJE RAPORLARI BACA +9.06 alaturka kiremit %33 eğim +8.22 +8.35 %33 eğim %33 eğim +7.31 +7.10 +6.45 yağmur oluğu +6.45 P1 P1 P1 P1 P1 P1 +5.05 +5.05 giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin

Detaylı

ELAZIĞ DA ABİD AĞA KONAĞI

ELAZIĞ DA ABİD AĞA KONAĞI İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 13:1 (2008), SS.247 258 ELAZIĞ DA ABİD AĞA KONAĞI The Abid Aga Residence in The Elazig Ayşe YÜNKÜL * Özet: Türk evi plan tipleri ; sofasız, dış sofalı, iç sofalı ve orta sofalı

Detaylı

KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER

KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XIV/2 Ekim/October 2005,75-102 KONYA-KARAPINAR EVLERİNDEN ÖRNEKLER Osman KUNDURACI* I.Giriş: Karapınar, Konya ovasının doğusunda il merkezine 90 km. mesafede kurulmuş eski

Detaylı

26 I MİMARİ I TEPE PENCERELİ EVLER. Tekirdağ da Rakoczi nin Evi. Günümüzde Rakoczi Müzesi olarak kullanılmaktadır.

26 I MİMARİ I TEPE PENCERELİ EVLER. Tekirdağ da Rakoczi nin Evi. Günümüzde Rakoczi Müzesi olarak kullanılmaktadır. 26 I MİMARİ I TEPE PENCERELİ EVLER Tekirdağ da Rakoczi nin Evi. Günümüzde Rakoczi Müzesi olarak kullanılmaktadır. MİMARİ I TEPE PENCERELİ EVLER I 27 geleneksel mimaride Tepe Pencerelİ evler Yazı ve Fotoğraf:

Detaylı

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b.

AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. 5. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve başlık birleştirme yöntemlerindendir? a. Yabancı çıtalı. b. AHŞAP KAPLAMALAR DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi bulundukları yerlere göre uygulanan sütun çeşitlerindendir? a. Taşıyıcı sütun b. Döşeme sütunu c. Tavan sütunu d. Kapı sütunu 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Akustik Konut: Barbaros Evi

Akustik Konut: Barbaros Evi 42 Akustik Konut: Barbaros Evi DOĞANIN İÇİNDE, SESSİZ VE SAKİN BİR YAŞAM ORTAMI SAĞLAMA AMACIYLA YOLA ÇIKILAN BARBAROS EVİ TASARIMINDA, GELENEKSEL VE MODERN MALZEMELERİN BİR ARADA KULLANIMI İLE SES YALITIMI

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı İnce Yapı II Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR108 II Zorunlu

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GELENEKSEL BOR EVLERİ Mehmet Selçuk GÜROL YÜKSEK LİSANS TEZİ Mimarlık Anabilim Dalı Nisan-2017 KONYA Her Hakkı Saklıdır TEZ KABUL VE ONAYI Mehmet Selçuk

Detaylı

ÜSKÜDAR KUZGUNCUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1

ÜSKÜDAR KUZGUNCUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1 ÜSKÜDAR KUZGUNUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1 MAHALLESİ: HAIHESNA HATUN SOKAĞI: PAŞALİMANI AD. KAPI NO : 125 PAFTA : 109 ADA : 512 PARSEL : 21 BUGÜNKÜ KUL.: Konut KORUMA DURUMU VAZİYET PLANI YAPTIRAN: YAPAN:

Detaylı

Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel

Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel Tokat da Bir Konut Örneği Kemal İbrahimzade* Erkan Atak** Özet Tokat sivil mimari alanında Anadolu nun zengin kentlerinden birisidir. Geleneksel konut mimarisi açısından önemli bir yere sahip Sulusokak

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE MAHALLESİ PAFTA NO:131 562 ADA 11 PARSEL Küçük Dolap Sokak Kapı No:2 MEVCUT DURUM: Süleymaniye yenileme

Detaylı

İZNİK ELMALI AHŞAP CAMİİ YAPISAL ÖZELLİKLERİ

İZNİK ELMALI AHŞAP CAMİİ YAPISAL ÖZELLİKLERİ Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.esosder.org Electronic Journal of Social Sciences ISSN:1304-0278 Bahar-2015 Cilt:14 Sayı:53 (37-47) Spring-2015 Volume:14 Issue:53 İZNİK ELMALI AHŞAP CAMİİ YAPISAL

Detaylı

Çatı Şekilleri ve Adları: Çatı şekilleri binanın mimari durumu, yörenin iklim durumu ve mimarî tarzına göre değişiklik gösterir. Üzerinde gezilecek

Çatı Şekilleri ve Adları: Çatı şekilleri binanın mimari durumu, yörenin iklim durumu ve mimarî tarzına göre değişiklik gösterir. Üzerinde gezilecek ÇATILAR Binayı üstten gelen kar, yağmur, rüzgâr, sıcak, soğuk gibi dış tesirlere karşı korumak, estetik bir güzellik ve bütünlük kazandırmak amacıyla inşa edilen yapı elemanlarına çatı denir. Çatılar,

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

T ü r k E v i. Prof. Dr. İdris OĞURLU. İstanbul Ticaret Üniversitesi

T ü r k E v i. Prof. Dr. İdris OĞURLU. İstanbul Ticaret Üniversitesi T ü r k E v i Prof. Dr. İdris OĞURLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Kaynak no: 3 Osmanlı İmparatorluğu'nun bize miras bıraktığı, zamanımıza gelen örnekleri 17. yüzyıla kadar uzanabilen evlere bakarak .özgün

Detaylı

SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ

SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ SAKARYA VE ÇEVRESİNDEN EV ÖRNEKLERİ Dr. Yusuf ÇETİN* Özet Sakarya ve çevresi konut mimarisi konusunda zengin bir yöre olmasına rağmen bu yörenin eserleri yeterince incelenmemiştir. Osmanlı Devleti nin

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI NİLÜFER BELEDİYESİ ÜRÜNLÜ MAHALLESİ KENTSEL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI VE YAKIN ÇEVRESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI PLAN NOTLARI OCAK 2013 A. KENTSEL VE ARKEOLOJİK

Detaylı

MİMARİ PROJE RAPORLARI

MİMARİ PROJE RAPORLARI BACA +9.06 alaturka kiremit %33 eğim +8.22 +8.35 %33 eğim %33 eğim +7.31 +7.10 +6.45 yağmur oluğu +6.45 P1 P1 P1 P1 P1 P1 +5.05 +5.05 giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin pencere giyotin

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,.. j ~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..!r islam MiMARi MiRASINI KORUMA KONFERANSI THE CONFERENCE ON THE PRESERVATı"ON OF AACHITECTURAL HEAITAGE OF ISLAMIC CITIES 22-26/4/1985 ISTANBUL ~"":"'.;.-;.:.

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 SİLOPİ Yeşiltepe Höyüğü... Nuh Nebi Camii ve Medresesi... Şerif Camii...6 Görümlü Camii...7 Mart Şumuni Kilisesi...9 Dedeler Köyü Kilisesi...0 Han Kalıntısı... Tellioğlu Kasrı...

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Geleneksel Konut Mimarisi Sözlüğü Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi

Detaylı

ZEYREK 453 PAFTA 2419 ADA 13 PARSEL

ZEYREK 453 PAFTA 2419 ADA 13 PARSEL 1. ZEYREK BÖLGESİ GENEL ÖZELLİKLERİ VE TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ İstanbul un Rumeli yakasında ve batısında yer alan Zeyrek semti, Bizans ve Osmanlı döneminde önemli ve merkezi bir bölge olduğu bilinen Fatih

Detaylı

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA II. TARİHÇE Osmanlı Devleti nin uzun tarihi boyunca farklı geleneklerin, coğrafi ve tarihi şartların oluşturduğu güçlü bir sivil mimari geleneği vardır. Bu mimari gelenek özellikle 19.yüzyılın ortalarına

Detaylı

T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI T.C. BURSA 2. İCRA DAİRESİ 2013/12256 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI Satılmasına karar verilen taşınmazın cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri : 1 NO'LU TAŞINMAZIN Özellikleri:Bursa

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

Rpldp Ratum AYSFI. Utarit İ7fil. \dumdl. hafif bölmeler detaylar \ "üniiiiıı. yapı-endüstri merkezi yayınları

Rpldp Ratum AYSFI. Utarit İ7fil. \dumdl. hafif bölmeler detaylar \ üniiiiıı. yapı-endüstri merkezi yayınları Utarit İ7fil Rpldp Ratum AYSFI > \dumdl 1 hafif bölmeler detaylar \ s. \ i* "üniiiiıı yapı-endüstri merkezi yayınları 2 KAVRAM-GELİSME Kapının Evrimsel Süreci KAPININ İŞLEVLERİ (GEÇİŞ-KORUMA-YAUTIM) Kapının

Detaylı

HOŞAP KALESİ KAZISI

HOŞAP KALESİ KAZISI HOŞAP KALESİ KAZISI - 2011 Giriş Van İli, Gürpınar İlçesi, Hoşap Kalesi ndeki 2011 yılı kazı çalışmaları, Başkanlığımda 16 kişilik bir ekip tarafından Bakanlık Temsilcisi Erzurum Müzesi nden Arkeolog Çetin

Detaylı

ISSN : 1308-7320 iaytac23@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazığ-Turkey ELÂZIĞ DA ÖMER BEY KONAĞI

ISSN : 1308-7320 iaytac23@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazığ-Turkey ELÂZIĞ DA ÖMER BEY KONAĞI ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 2, Article Number: 4C0045 HUMANITIES Received: August 2009 Accepted: March 2010 İsmail Aytaç Series : 4C Firat University

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNDE REKTÖR KONUTU TASARIM SÜRECİ VE MİMARİ PROJESİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNDE REKTÖR KONUTU TASARIM SÜRECİ VE MİMARİ PROJESİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM DERGİSİ Inonu University Journal of Art and Design ISSN: 1309-9876 E-ISSN:1309-9884 Cilt/Vol.1 Sayı/No.1 (2011): 11-22 BARTIN ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNDE REKTÖR KONUTU

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

GELENEKSEL KONUT DOKULARINDA MALZEMENĐN ÇATI VE CEPHE KURULUŞUNA ETKĐLERĐ: BATI KARADENĐZ BÖLGESĐ ÖRNEĞĐ

GELENEKSEL KONUT DOKULARINDA MALZEMENĐN ÇATI VE CEPHE KURULUŞUNA ETKĐLERĐ: BATI KARADENĐZ BÖLGESĐ ÖRNEĞĐ GELENEKSEL KONUT DOKULARINDA MALZEMENĐN ÇATI VE CEPHE KURULUŞUNA ETKĐLERĐ: BATI KARADENĐZ BÖLGESĐ ÖRNEĞĐ Yrd. Doç. Dr. M. Zafer Akdemir 1 Araş. Gör. Ezgi Korkmaz 2 Konu Başlık No: 5. Çatı ve Cephe Sistemlerinde

Detaylı

KUŞADASI NDA GELENEKSEL AHŞAP BİR KONUT YAPISININ ÖZGÜN DEĞERLERİ İLE KORUNMASI

KUŞADASI NDA GELENEKSEL AHŞAP BİR KONUT YAPISININ ÖZGÜN DEĞERLERİ İLE KORUNMASI KUŞADASI NDA GELENEKSEL AHŞAP BİR KONUT YAPISININ ÖZGÜN DEĞERLERİ İLE KORUNMASI CONSERVATION OF A TRADITIONAL TIMBER HOUSE IN KUŞADASI AND ITS AUTHENTIC VALUES Elif UĞURLU SAĞIN 1, Kerem ŞERİFAKİ 2 ve

Detaylı

Kıbrıs ta Osmanlı Dönemi XIX. Y.Y. Türk Evlerinde Bir Karakteristik: Cumba

Kıbrıs ta Osmanlı Dönemi XIX. Y.Y. Türk Evlerinde Bir Karakteristik: Cumba Journal of History Culture and Art Research (ISSN: 2147-0626) Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi Vol. 7, No. 1, March 2018 Revue des Recherches en Histoire Culture et Art Copyright Karabuk University

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ CUMALIKIZIK EYLÜL 2013

T.C. BURSA VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ CUMALIKIZIK EYLÜL 2013 T.C. BURSA VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ CUMALIKIZIK (UNESCO Dünya Miras Listesine Aday Köy) EYLÜL 2013 1 2 Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuş ve vakıf köyü özelliğini yerleşim dokusu mimarisine,

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-8 ÇATILAR ÇATILAR Bir binanın en üst kısmını teşkil eden, binayı üstten kar, yağmur, rüzgar, soğuk ve sıcak gibi tesirlere karşı koruyan, güzelliğini ve sağlamlığını etkileyen yapı

Detaylı

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 3. RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME D ESASLARI: (Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Gruplandırılması,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 54, Ekim 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 54, Ekim 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 54, Ekim 2017, s. 107-131 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 09.08.2017 13.10.2017 Yrd. Doç. Dr. M. Elif

Detaylı

Geleneksel Cumalıkızık Konutlarında Cephe Özellikleri Ve Günümüzdeki Durum

Geleneksel Cumalıkızık Konutlarında Cephe Özellikleri Ve Günümüzdeki Durum Geleneksel Cumalıkızık Konutlarında Cephe Özellikleri Ve Günümüzdeki Durum Dr. Z. Sevgen Perker 1 Konu Başlık No: 8. Tarihi Yapılarda Çatı ve Cepheler ÖZET Geçmişten günümüze kent kimliklerinin şekillenmesinde

Detaylı

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır.

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır. DUVARLAR Bir yapının düşey bölücü ve/veya taşıyıcı yüzeysel elamanları olarak mekanları ayırır ve/veya sınırlar ve yapıyı çevreleyerek dış etkenlere karşı koruma oluşturur. İç mekan iç mekan İç mekan dış

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

ESKİŞEHİR. bulunulmamasma karar verildi. T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ESKİŞEHİRKÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU.

ESKİŞEHİR. bulunulmamasma karar verildi. T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ESKİŞEHİRKÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU. T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BKNLIĞI EKİŞEHİRKÜLTÜR VRLIKLRINI KORUM 03.00.995 KRR ToplantıTarih ve no : 22.05.205-62 Karar Tarih ve no : 22.05.205-3235 ToplantıYeri EKİŞEHİR fyonkarahisar İli, Merkez, inanpaşa

Detaylı

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4 BÖLÜM 5 YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 5.. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak olan, hem düşey hem yatay yükler için tüm taşıyıcı sistemi doğal veya yapay malzemeli taşıyıcı duvarlar

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

KIRKLARELİ GELENEKSEL KONUTLARINDA PENCERELERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

KIRKLARELİ GELENEKSEL KONUTLARINDA PENCERELERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA http://fenbil.trakya.edu.tr/tujs Trakya Univ J Sci, 6(2):17-26, 2005 ISSN 1305-6468 DIC:178IYKT620512050106 Araştırma Makalesi / Research Article KIRKLARELİ GELENEKSEL KONUTLARINDA PENCERELERİN KARAKTERİSTİK

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı