HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN"

Transkript

1 HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

2 İÇERİK Havacılıkta Personel Lisansları EASA, PART-66 SHGM, SHY-66

3 PERSONEL LİSANSLARI ICAO Annex 1, Personnel Licensing" ICAO Annex 1, Personel Lisansları, havacılık personelinin minimum bilgi gereklerini ve diğer asgari şartları ortaya koyan üst düzey kurallar bütünüdür. Bu kurallara göre lisans alma zorunluluğu bulunan personeller: Uçuş mürettebatı (pilotlar, uçuş mühendisleri ve seyrüseferciler), Uçak bakım personeli, Hava trafik kontrolörleri, Dispeçerler, İstasyon operatörleri ve Meteoroloji personeli

4 PERSONEL LİSANSLARI Hava aracı bakım personelinin ve diğer havacılık personelinin (hava trafik kontrolörleri, dispeçerler ve meteoroloji personeli) lisanslandırılmasına yönelik standartlar Personnel Licensing in 4. bölümünde ele alınmıştır. Bu bölümde bakım personelinin yaş, bilgi, deneyim, eğitim ve beceri gerekliliklerine yönelik kurallar açıklanmıştır. Ayrıca ICAO bu bölümde, üye ülkelerin lisans başlığı olarak kendi düzenlemelerinde hava aracı bakım personelini ifade ederken technician/engineer/mechanic terimlerinden birinin kullanılmasının beklendiğini belirtmiştir.

5 PERSONEL LİSANSLARI Hava aracı bakım personelinin, bir hava aracının bakımını onaylayabilmesi için geçerli bir lisansa sahip olması gerekir. Bu lisans, yapılan işlemlerin emniyetli ve düzgün bir şekilde uygulandığının ve ilgili devlet otoritesi tarafından sağlanan güvencenin kaynağını oluşturur. Bir hava aracı bakım personeli bu lisansı elde edebilmek için ICAO, FAA ve EASA gibi otoriteler tarafından belli standartlarda oluşturulmuş bir içeriğe ve ağırlığa sahip teorik ve pratik eğitimleri tamamlamak ve sınavları başarmak zorundadır.

6 HAVACILIK PERSONELLERİ EĞİTİMİ ICAO üyesi devletlerin havacılık personeli eğitimleri temelde Annex 1 e uygun olmakla beraber, Ayrıntılarda ve eğitimlerin sürelerinde devletler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle JAA, EASA ve Eurocontrol gibi pek çok ülkeyi bir araya getiren havacılık örgütleri, en azından kendilerine üye devletler arasındaki farklılıkları gidermek ve daha nitelikli havacılık personeli yetiştirebilmek amacıyla ayrıntılı standartlar geliştirerek, üye devletleri bu kurallara uymaya zorunlu tutmaktadırlar.

7 PERSONEL LİSANSLARI Geçmiş dönemde, EASA kurallarına temel oluşturan, JAA tarafından ICAO Annex 1 ve FAA kuralları temel alınarak 3 Nisan 1998 tarihinde yapılan iki düzenleme JAR-66 (Certifying Staff Maintenance) ve JAR-147 (Approved Maintenance Training/Examinations) JAA üyesi devletlerde standart haline gelmiştir Bu düzenlemeler, havacılık bakımında çalışacak olan teknik personelin nitelikleri ve lisanslandırılması ile bu personelleri yetiştirecek eğitim organizasyonlarının yapısını ve işleyişini belli standartlara bağlamıştır.

8 PERSONEL LİSANSLARI İki ana bölüm halinde oluşturulan JAR-66 nın Birinci bölümünde gereksinimler (Requirements); İkinci bölümünde uyum için kabul edilebilir yöntem ve yorumlayıcı/açıklayıcı materyal (Acceptable Means of Comliance and Interpretative/Explanatory Material (AMC & IEM)) ile ekler (Appendix) bulunmaktadır. JAR-147 de JAR-66 gibi iki ana bölüm halinde oluşturulmuştur. Birinci bölümünde gereksinimler (Requirements); İkinci bölümünde uyum için kabul edilebilir yöntem ve yorumlayıcı/açıklayıcı materyal (Acceptable Means of Comliance and Interpretative/Explanatory Material (AMC & IEM)) ile ekler (Appendix) bulunmaktadır.

9 PERSONEL LİSANSLARI JAA den EASA ya geçilmesi sürecinde, Avrupa Komisyonun 24 Kasım 2003 tarihli (EC) 2042/2003 sayılı düzenlemesi ile havayolu ve havacılık ürünlerinin güvenliğinden sorumlu kuruluşlar ile çalıştırılan personelin vasıflarını belirleyen standartlar oluşturulmuştur. Bunlar: Üye ülkeleri, veya üye olmayan bir ülkeye bağlı ve üye devletlerin operasyonlarının gözetimini sağlayan operatörleri kapsar.

10 PERSONEL LİSANSLARI AB üye ülkelerinde hava aracı bakım personeli lisansları Part-66 kapsamında düzenlenmekte ve tüm AB üye ülkelerinde karşılıklı olarak tanınmaktadır.

11 PERSONEL LİSANSLARI EASA PART 66, Avrupa hava sahası içinde uçan hava araçlarının bakımından sorumlu personel tarafından karşılanacak gereklilikleri ve konuyla ilgili detayları içermektedir. Avrupa Birliği sınırları içerisinde olmayan kişilerin de herhangi bir fırsat mahrumiyeti olmaksızın bu lisansı elde etme hakları bulunmaktadır.

12 PERSONEL LİSANSLARI SHY-66: Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-145) kapsamında yetkilendirilmiş olan bakım kuruluşlarında görev alan onaylayıcı personelde aranacak nitelikler ile bu personele verilecek lisanslara ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

13 PERSONEL LİSANSLARI SHY-66 Yönetmeliği nde yer alan, Hava aracı bakım lisansı: İçeriğinde belirtilen herhangi bir hava aracı temel kategori ve hava aracı tipi için, bilgi ve bakım deneyimi olarak bu Yönetmeliğin gereksinimlerini karşılayan personelin niteliğini gösteren belgedir. Hava Aracı Bakım Lisansına İlişkin Hava Aracı Tipleri Listesi: SHGM tarafından; kapsamın belirlenmesi ve standardın sağlanması amacıyla, hava aracı bakım lisanslarına işlenebilecek hava aracı tiplerinin belirtildiği ve gerektiğinde güncellenen listedir.

14 LİSANS KATEGORİLERİ Hava aracı bakım personelleri lisans kategorileri Part-66 sistemine göre A, B ve C olmak üzere üç ana kategoriye ayrılmaktadır. A kategori lisans sahibi hava araçları üzerinde sınırlı bir yetkiye sahiptir. B kategori lisans sahibi A kategori lisans sahibi ile karşılaştırıldığında hava aracı konusunda bilgi ve deneyim açısından daha donanımlı; yetki açısından daha geniş ayrıcalıklara sahiptir. C kategori lisans sahipleri ise B1 ve B2 lisanslı personel tarafından desteklenmekte olup üs bakımı ile ilgili alanda bakım yönetimine yönelik ayrıcalıklara sahiptir.

15 LİSANS KATEGORİLERİ Hava aracı bakım lisansları aşağıdaki kategoriler içermektedir: Kategori A Kategori B1 Kategori B2 Kategori B3 Kategori C

16 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori A: Kategori A lisansı sahibine lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sıralamalar dâhilinde kalmak kaydıyla sahibinin bizzat yaptığı planlı küçük hat bakım ve basit arıza giderme işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir.

17 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori A lisansı, hava aracının motor yapısına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

18 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori B1: Kategori B1 lisansı sahibine lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dâhilinde kalmak kaydıyla hava aracının yapısı, motorları, mekanik ve elektriksel sistemleri üzerindeki hat bakım ve arıza giderme işlemleriyle hat bakımda aviyonik komponentlerin değiştirilmesi ve bu komponentlerin çalışır durumda olduğunu göstermek için yapılan basit testler sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir.

19 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori B1 lisansı, hava aracının motor yapısına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

20 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori B2: Kategori B2 lisansı sahibine lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dâhilinde kalmak kaydıyla hava aracının aviyonik ve elektriksel sistemleri üzerindeki hat bakım ve arıza giderme işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Kategori B2 lisansı hiçbir A alt kategorisini içermez.

21 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori B3: Kategori B3 hava aracı bakım lisansı, sahibine aşağıda belirtilen konularda bakımcılık sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Ayrıca B3 destek personeli olarak; Uçağın yapısı, güç ünitesi, mekanik ve elektrik sistemleri üzerinde bakım faaliyetleri yapma, Arıza tespiti ve arıza giderme işlemleri hariç, faal olup olmadıklarının tespit edilmesi amacıyla sadece basit testler gerektiren aviyonik sistemler üzerinde çalışma yetkisi verir. Bu kategori, maksimum kalkış ağırlığı kg veya daha aşağı olan piston motorlu basınçlandırılmamış uçaklar için geçerlidir.

22 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori C: Kategori C lisansı sahibine lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dâhilinde kalmak kaydıyla hava aracının üs bakım işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Bu yetki hava aracının tüm sistemleriyle beraber tümü için geçerlidir. Kategori C hava aracı bakım lisansının imtiyazları hava aracının bütünü için uygulanır.

23 LİSANS KATEGORİLERİ Temel Bilgi Gereklilikleri Onaylayıcı personel, alacağı lisans kategorisine/ kategorilerine uygun olarak belirlenen modüllerde yeterli bilgiye sahip olduğunu SHGM nin veya SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlarca yapılacak olan sınavlarda kanıtlamak zorundadır. Kategori A lisansı alacak olan personel ilgili modüllerde temel bilgiye, Kategori B1 veya B2 lisansı alacak personel ise ilgili modüllerde eksiksiz bilgiye, Kategori C lisansı alacak personel ise kategori B1 veya B2 nin ilgili bilgi seviyesine sahip olmak zorundadır.

24 LİSANS KATEGORİLERİ Temel Deneyim Gereklilikleri SHY-66 lisansı alacak personelin kategorilere göre sağlamaları gereken deneyim şartları aşağıda belirtilmiştir. Kategori A: Önceden alınmış bir teknik eğitim yoksa hava aracı üzerinde en az 3 yıllık aktif bakım deneyimi veya SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlardan alınan temel eğitimle birlikte hava aracı üzerinde en az 1 yıllık aktif bakım deneyimi. Kategori B1 veya B2: Önceden alınmış bir teknik eğitim yoksa hava aracı üzerinde en az 5 yıllık aktif bakım deneyimi veya SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlardan alınan temel eğitimle birlikte hava aracı üzerinde en az 2 yıllık aktif bakım deneyimi.

25 LİSANS KATEGORİLERİ Kategori C: Hava aracı üzerinde kategori B1 veya B2 onaylayıcı personel olarak en az 3 yıllık aktif bakım deneyimi veya üs bakımda kategori C onaylayıcı personele yardım ederek ve Kategori B1 veya B2 olarak en az 3 yıllık deneyim veya havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik ya da makine mühendisleri için bakım işlerinde planlama, kalite güvence, kayıt tutma, onaylı yedek parça kontrolü ya da SHY-M mühendislik işlerinin birinde veya birkaçında en az 3 yıllık deneyimle birlikte 6 aylık üs bakım işlerinin incelenmesi veya SHGM de SHY-145 denetimleri yapmak üzere görev alan havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik ya da makine mühendisleri için aktif olarak 3 yıllık denetleme deneyimiyle birlikte 6 aylık üs bakım işlerinin incelenmesi.

26 LİSANS KATEGORİLERİ SHY-66 lisansının geçerlilik süresi beş yıldır. Lisans sahibi, bu sürenin uzatılması için lisansın geçerlilik tarihinden en az 30 gün önce SHGM ye başvurmakla yükümlüdür. Geçerlilik süresinin uzatılması için lisansta yer alan bilgilerle SHGM kayıtlarında yer alan bilgilerin aynı olması ve lisans sahibinin son iki yıllık sürede en az altı ay süresince bakım yaptığını ve/veya lisansın kendine verdiği yetkiyi kullandığını belgelemesi şarttır. Lisansın geçerlilik kazanması için ilk yayımlanmasından ve üzerinde yapılacak her türlü ilave veya değişiklikten sonra lisans sahibi tarafından doğruluğunun kontrol edilerek imzalanması zorunludur.

27 TİP KATEGORİLERİ VE EĞİTİMLERİ SHY-66 lisansı alacak personelin bir SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından yetkilendirilmeden önce sağlamaları gereken şartlar aşağıdaki gibidir: Kategori A: SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından veya SHGM nin yetkilendirdiği diğer kuruluşlarca verilen ve yetkilendirmenin yapılacağı işleri kapsayan eğitimi başarıyla tamamlamış olmak Kategori B1 veya B2: SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlarca belirli bir hava aracı tipi üzerine verilen kategori B1 veya B2 eğitimlerini başarıyla tamamlamış olmak Kategori C: SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlarca belirli bir hava aracı tipi üzerine verilen kategori C eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

28 TIBBİ UYGUNLUK SHY-66 lisansı sahibi personel, fiziksel ve ruhsal durumunun bakım yapmaya veya yetkilendirme belgelerinde yer alan imtiyazları kullanmaya uygun olmadığını biliyor veya şüpheleniyorsa bakım yapamaz veya söz konusu imtiyazları kullanamaz. SHY-145 onaylı bakım kuruluşu söz konusu nedenlerden dolayı SHY-66 lisansı sahibi personelin bakım yapmaya veya yetkilendirme belgelerinde yer alan imtiyazları kullanmaya uygun olmadığını biliyorsa bu personelin söz konusu işlemleri yapmasına izin vermez.

29 LİSANSIN FESHİ, ASKIYA ALINMASI, SINIRLANDIRILMASI SHGM, çeşitli sebeplerden lisansın veya yetkilendirme belgesinin feshine, askıya alınmasına veya sınırlandırılmasına belirli hükümlere uygun olarak karar verebilir. SHGM, lisansı veya yetkilendirme belgesini feshetmeden veya sınırlandırmadan önce bu hususu lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirir ve 28 günlük süre verir. Bu süre içinde lisans sahibi ve/veya bakım kuruluşu bir savunma hazırlayarak SHGM ye sunar. Bu savunma SHGM tarafından uygun görülmezse SHGM nin lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirdiği husus işleme konulur.

30 EASA PART 66 Lisansın üzenlenmesi SHGM yönetmelik hükümlerini sağlayan onaylayıcı personele SHY- 66 lisansını düzenler. Lisans sahibi onaylayıcı personel lisansını en geç 48 saat içinde yetkili kişilere gösterebilmelidir. Lisans için uygunluk SHY lisansının düzenlenebilmesi için başvuru sahibinin 21 yaşını doldurmuş olması, teknik dokümanların ve SHY-145 onaylı bakım kuruluşunun bakım çıkış sertifikası (Release To Service) düzenlenmesi ile ilgili prosedürlerin yazıldığı dili ve dilleri anlaşılabilecek eviyede okuyabilmesi, yazabilmesi ve konuşabilmesi zorunludur.

31 KAYNAKLAR ICAO ve EASA Web Siteleleri Modül 10 Aviation Legislation Jar Kuralları T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Uçak Bakım, 2011, Ankara Osman Nuri Sunar ve Salim Kurnaz Avrupa Havacılık Standartları Çerçevesinde Hava Aracı Bakım Personelinin Lisanslandırılması ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Değerlendirme UHAT-2015 / III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi Ekim 2015 Konak İZMİR

32 Bir sonraki derste görüşmek dileğiyle Öğr.Gör. Gülaçtı ŞEN İstanbul Aydın Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ ICAO Annex ler EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon 2042/2003 (EC) Sayılı Regülasyonları ICAO (International

Detaylı

PART 66 10.2 (ONAYLAYICI PERSONEL BAKIM) PART 66 PART 66 PART 66 PART 66 10.06.2015. Öğr. Gör. Volkan Yavaş

PART 66 10.2 (ONAYLAYICI PERSONEL BAKIM) PART 66 PART 66 PART 66 PART 66 10.06.2015. Öğr. Gör. Volkan Yavaş 10.2 (ONAYLAYICI PERSONEL BAKIM) Öğr. Gör. Volkan Yavaş Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sivil hava araçlarına bakım yapacak bakım personeli için düzenlenecek lisanslara ilişkin usul ve esasları

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Hava İşletici Sertifikaları Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A), Havacılık Teknik Denetleme Yönetmeliği (SHY 21), Ticari Hava Taşıma İşletmeleri

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Havacılık Operasyonları EASA - Regulation (EU) NO 965/2012 HAVACILIK OPERASYONLARI ICAO Annex 6: Operation of Aircraft ICAO üyesi olan ülkelerde sivil hava

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSLANDIRMA PROSEDÜRÜ

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSLANDIRMA PROSEDÜRÜ HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSLANDIRMA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, BKEK (bakım kuruluşu el kitabı) Bölüm/Madde 3.16 kapsamında, ilgili bakım kuruluşunda çalışan uçak bakım personeli için

Detaylı

Ek-5. Ulusal Havaaracı Bakım Lisansı Gereklilikleri

Ek-5. Ulusal Havaaracı Bakım Lisansı Gereklilikleri Ek-5 Ulusal Havaaracı Bakım Lisansı Gereklilikleri A. Amaç SHY-66 hava aracı tip listesinde yer almayan havaaraçları üzerinde çalışan personelin, eğitim ve sınavlarının yapılan işe uygun olarak yerine

Detaylı

YÖNETMELİK Ulaştırma Bakanlığından: HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY 66-01)

YÖNETMELİK Ulaştırma Bakanlığından: HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY 66-01) 16 Mayıs 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26524 YÖNETMELİK Ulaştırma Bakanlığından: HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY 66-01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılıkta EASA nın Rolü. JAA dan EASA ya Geçiş. SHGM ve JAA EASA ile İlişkiler

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılıkta EASA nın Rolü. JAA dan EASA ya Geçiş. SHGM ve JAA EASA ile İlişkiler HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılıkta JAA nın Rolü Havacılıkta EASA nın Rolü JAA dan EASA ya Geçiş SHGM ve JAA EASA ile İlişkiler AB Üye Ülkelerinin ve Ulusal Havacılık Otoritelerinin Rolü

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM JAR KURALLARI 525MTO068

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM JAR KURALLARI 525MTO068 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UÇAK BAKIM JAR KURALLARI 525MTO068 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT-1G Revizyon 4 DEVLET HAVA ARAÇLARINDA GÖREV YAPAN PİLOTLARIN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI. (SHT-1G Revizyon 4)

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT-1G Revizyon 4 DEVLET HAVA ARAÇLARINDA GÖREV YAPAN PİLOTLARIN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI. (SHT-1G Revizyon 4) DEVLET HAVA ARAÇLARINDA GÖREV YAPAN PİLOTLARIN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI (SHT-1G Revizyon 4) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar, Amaç MADDE 1 (1) Bu talimatın amacı; TSK

Detaylı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT-1G Revizyon 3 DEVLET UÇUCU PERSONELİNİN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI. (SHT-1G Revizyon 3)

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT-1G Revizyon 3 DEVLET UÇUCU PERSONELİNİN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI. (SHT-1G Revizyon 3) DEVLET UÇUCU PERSONELİNİN KREDİLENDİRİLMESİ TALİMATI (SHT-1G Revizyon 3) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar, Amaç MADDE 1 (1) Bu talimatın amacı; TSK da veya EGM de uçucu

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

SHY147 ( HAVA ARACI TEMEL BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞU YÖNETMELİĞİ) SHY66 ( HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ YÖNETMELİĞİ) BİLGİLENDİRME SUNUSU

SHY147 ( HAVA ARACI TEMEL BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞU YÖNETMELİĞİ) SHY66 ( HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ YÖNETMELİĞİ) BİLGİLENDİRME SUNUSU SHY147 ( HAVA ARACI TEMEL BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞU YÖNETMELİĞİ) SHY66 ( HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ YÖNETMELİĞİ) BİLGİLENDİRME SUNUSU Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi 27 EYLÜL 2016

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

SHY 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SHY 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SHY 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Talimatın amacı, SHD-T-35 lisanslarının JAA JAR-66, EASA Part-66 dikkate alınarak ve SHY 66-01 esas alınarak

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kazanılmış Haklar

DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kazanılmış Haklar DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ Ek-3 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kazanılmış Haklar Amaç MADDE 1- (1) Bu Ek in amacı, lisanslarının EASA Part-66 dikkate alınarak SHY-66 lisanslarına dönüştürülmesidir. Kazanılmış haklar MADDE

Detaylı

HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD)

HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD) HAVA ULAŞIM DAİRESİ EĞİTİM TALİMATI (SHT-Eğitim/HUD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanlarını kullanan her türlü sivil hava aracının uçuş

Detaylı

TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI)

TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI) TUSAŞ TÜRK HAVACILIK ve UZAY SANAYİİ A.Ş. TASARIM ORGANİZASYON ONAYI VE OTORİTE KATILIM SEVİYESİ (LOI) Segah ÖZDEMİR / Yusuf Cansu BARAN 05.05.2017 TMMOB Makina Mühendisleri Odası IX. Ulusal Uçak, Havacılık

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVA ARACI VE İLGİLİ ÜRÜN, PARÇA VE CİHAZIN UÇUŞA ELVERİŞLİLİK VE ÇEVRESEL SERTİFİKASYONU YÖNETMELİĞİ (SHY-21) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 30/10/2013 tarih ve 28806 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Hava

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Uçakta Bulundurulması Gereken Evraklar Gerekli dokümanların uçakta bulundurulması ve kontrollerde gösterilmesi gerekir. Bu belgelerin/evrakların eksik olması

Detaylı

BÖLÜM 6 ICAO EMNİYET YÖNETİM SARP LERİ

BÖLÜM 6 ICAO EMNİYET YÖNETİM SARP LERİ BÖLÜM 6 ICAO EMNİYET YÖNETİM SARP LERİ Prof.Dr. Erhan BUTUN ICAO EMNİYET YÖNETİM SARP LERİ Amaç ve İçerik ICAO Emniyet Yönetim Sistemi SARP leri aşağıdaki dökümanlarda bulunur: Annex 1 - Personnel Licensing

Detaylı

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ TAHRİBATSIZ MUAYENE UYGULAMALARI Buket TOPEL Kurulu Üyesi TEI, Tusaş Motor Sanayi A.Ş 21 Aralık 2012 Dünyada Havacılığın Seyri Kaynak: Dünya Bankası, OECD, ICAO, Boeing, Airbus ve

Detaylı

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası,

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, SHY-21 DEĞİŞİKLİK TABLOSU Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, ilave tip sertifikası ve bu

Detaylı

SHGM HİZMET TARİFESİ (1/3)

SHGM HİZMET TARİFESİ (1/3) AOC ÖNİZİN HESAP BİLGİLERİ: ÖZEL YETKİ BELGELERİ (RVSM, BRNAV, ETOPS, MNPS, LVO vb.) MANUEL VE DOKÜMAN (Bakım Programı, MEL, OM vb.) POST HOLDER SHGM TARİFESİ (1/3) * 20 000-000 000 2 000 0 2 2 1- A1 Bakım

Detaylı

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür;

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür; HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ KADROSU : Hava Trafik Kontrolörü : Liman Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 15 Maaşı : Barem 14-15 (1) Hava Sahası dahilinde faaliyet gösteren uçakların güvenli,

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 30/10/2013 tarih ve 28806 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Hava

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2017/02

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2017/02 Sayı : 51859319-010.07/E.362 03/02/2017 Konu : Yabancı Uyruklu Kabin Memuru Görevlendirme Usul ve Esasları GENELGE UOD 2017/02 1. Kapsam: Bu Genelge; Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI İÇERİK İÇERİK DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE 15.04.2015. Öğr. Gör. Volkan Yavaş

HAVACILIK KURALLARI İÇERİK İÇERİK DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE 15.04.2015. Öğr. Gör. Volkan Yavaş İÇERİK HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Volkan Yavaş 10.1 Düzenleyici Çerçeve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün Rolü; Avrupa Komisyonlarının Rolü; EASA'nın Rolü; AB Üye Ülkelerinin ve Ulusal Havacılık

Detaylı

SHT 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SHT 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SHT 66-01 DÖNÜŞÜM TALİMATI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, lisanslarının EASA Part-66 dikkate alınarak Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

YÖNETMELİK ONAYLI HAVA ARACI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY-145)

YÖNETMELİK ONAYLI HAVA ARACI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY-145) 11 Haziran 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28674 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK ONAYLI HAVA ARACI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY-145) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARI VE KISA SÜRELİ UZATILMASI USUL VE ESASLARI

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARI VE KISA SÜRELİ UZATILMASI USUL VE ESASLARI HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARI VE KISA SÜRELİ UZATILMASI USUL VE ESASLARI BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar Amaç Madde 1. Bu talimatın amacı, Türk Hava Taşıma işletmeleriʹnin onaylı bulunan Bakım

Detaylı

YÖNETMELİK ONAYLI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY 145 01) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ONAYLI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY 145 01) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Temmuz 2007 SALI Resmî Gazete Sayı : 26585 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: YÖNETMELİK ONAYLI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ (SHY 145 01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak;

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak; TEKNİK İŞLER ŞUBE AMİRİ KADROSU : Teknik İşler Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 Maaşı

Detaylı

TEMEL BAKIM DENEYİMİ KAYIT DEFTERİ 1. (İlk defa lisans başvurusu yapacak adaylar tarafından doldurulur)

TEMEL BAKIM DENEYİMİ KAYIT DEFTERİ 1. (İlk defa lisans başvurusu yapacak adaylar tarafından doldurulur) TEMEL BAKIM DENEYİMİ KAYIT DEFTERİ 1 (İlk defa lisans başvurusu yapacak adaylar tarafından doldurulur) Bu sayfa boş bırakılmıştır. Personelin Adı Soyadı Doğum Tarihi Doğum Yeri İmzası Kategorisi Kayıt

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uyarı (İkaz Hizmeti) HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER 1- Ulusal Gözetim Otoritesi nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları...3 2- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

Detaylı

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ SHGM YÖK SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 7. TOPLANTISI - 15 EYLÜL 2015 - EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ ŞAHİN KARASAR 1 YÖK TARAFINDAN ONAYLANAN KOMİSYON KARARLARI - 1 - Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır KANUN ORTA ASYA VE KAFKASLAR BÖLGESEL BALIKÇILIK VE

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır KANUN ORTA ASYA VE KAFKASLAR BÖLGESEL BALIKÇILIK VE T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır 30 Ekim 2013 ÇARŞAMBA YASAMA BÖLÜMÜ Sayı : 28806 KANUN ORTA ASYA VE KAFKASLAR BÖLGESEL BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ

Detaylı

SHT MED. Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

SHT MED. Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT MED Dr. Kadir EREN Hava Sağlık Birim Sorumlusu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türk Sivil Havacılığında KURAL KOYMA DENETLEME YAPTIRIM UYGULAMA görevini yürütmektedir.

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 45, Mayıs 2017, s. 434-445 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 07.03.2017 12.05.2017 Doç. Dr. Ayşe KÜÇÜK

Detaylı

AMATÖR HAVACILIK FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK (SHY-6C) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AMATÖR HAVACILIK FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK (SHY-6C) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: AMATÖR HAVACILIK FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK (SHY-6C) BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)Bu Yönetmeliğin amacı amatör

Detaylı

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 13 Ocak 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28172 YÖNETMELİK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ Amaç (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 7. TOPLANTISI YÖK FAALİYETLERİ. Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN

SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 7. TOPLANTISI YÖK FAALİYETLERİ. Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 7. TOPLANTISI YÖK FAALİYETLERİ Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN SHK-1/3 Havacılık bölümlerinde İngilizce hazırlığın zorunlu olması Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nün 21.01.2013

Detaylı

SHY-M KAPSAMINA GİRMEYEN HAVA ARAÇLARININ SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİ TALİMATI (SHT-MD) BİRİNCİ BÖLÜM

SHY-M KAPSAMINA GİRMEYEN HAVA ARAÇLARININ SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİ TALİMATI (SHT-MD) BİRİNCİ BÖLÜM Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SHY-M KAPSAMINA GİRMEYEN HAVA ARAÇLARININ SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİ TALİMATI (SHT-MD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısıtlamalar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

ÖZEL UÇUŞ İZNİ BELGESİ VERİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ÖUİB) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖZEL UÇUŞ İZNİ BELGESİ VERİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ÖUİB) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: ÖZEL UÇUŞ İZNİ BELGESİ VERİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT Amaç (SHT-ÖUİB) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu talimatın amacı, uygulanabilir

Detaylı

ÖZEL HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME KURS PROGRAMI

ÖZEL HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME KURS PROGRAMI ÖZEL HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları

Detaylı

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Kitap genelinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ifadesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2- Kitap

Detaylı

Ulaştırma Bakanlığından UÇUŞ HAREKÂT UZMANI (UÇUŞ DİSPEÇERİ) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY-1.45) (TASLAK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki dayanak, Tanımlar Amaç: Madde 1 (1) Türkiye hava sahası içinde veya

Detaylı

Türkiye Havacılık Sektöründe Uçuş Simülatörü Kullanımı ve Simülatör Sertifikasyonu Çalışmaları

Türkiye Havacılık Sektöründe Uçuş Simülatörü Kullanımı ve Simülatör Sertifikasyonu Çalışmaları Türkiye Havacılık Sektöründe Uçuş Simülatörü Kullanımı ve Simülatör Sertifikasyonu Çalışmaları Tuğba ÜNLÜ TİMURKAYNAK Havacılık ve Uzay Yüksek Mühendisi Kıdemli Sertifikasyon Mühendisi tugba.unlu@stm.com.tr

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE1 - (1) Bu Talimatın amacı, Ticari Hava Taşıma

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) UÇAK BAKIM ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -40 AMAÇ UÇAK BAKIM Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası

Detaylı

SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) BİRİNCİ BÖLÜM

SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) BİRİNCİ BÖLÜM Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

SHT 66 Talimatının Yürütülmesine Yönelik Açıklamalar

SHT 66 Talimatının Yürütülmesine Yönelik Açıklamalar Ek-1 SHT 66 Talimatının Yürütülmesine Yönelik Açıklamalar Tablo-1 Başvuru IR 66.A.10 (a) Hava aracı bakım lisansına veya söz konusu lisansta değişikliğe ilişkin başvuru, Genel Müdürlük tarafından yayınlanan

Detaylı

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ SHGM YÖK SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 8. TOPLANTISI - 01 MART 2016 - EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ ŞAHİN KARASAR EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU ÜYELERİ 2 Adem KARSLIOĞLU Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sektörel

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez teşkilatına (Ankara ili) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez teşkilatına (Ankara ili) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIM İLANI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez teşkilatına (Ankara ili) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında

Detaylı

ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT- HHA) BİRİNCİ BÖLÜM

ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT- HHA) BİRİNCİ BÖLÜM Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT Amaç (SHT- HHA) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar

Detaylı

Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları

Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Sivil Havacılığa Giriş AVM101 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Havacılıkta Mutlak Güvenlik Kaynak: F. Banal EASA (Fmr) Director, Approvals and Standardisation Makine Ürün GÜVENLİK ZİNCİRİ Kullanıcı İnsan Destek

Detaylı

Unvan İsim Soyisim Tarih İmza

Unvan İsim Soyisim Tarih İmza T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü DENETİMİ KONTROL FORMU Görev onayı tarih ve sayısı: Denetlemeyi Gerçekleştiren: Denetlenen İşletmenin Ticaret Unvanı:

Detaylı

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA Havacılık Emniyeti 1. Hafta Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA İstanbul Kültür Üniversitesi Hava Lojistiği ve Sivil Havacılık Yer Hizmetleri Bölümleri Tanışma Tevfik UYAR, Uçak Mühendisi & MBA E-posta

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sayı : B.11.1.SHG.0.14.03-010.06.02/2821 13/11/2012 Konu : Filoya Hava Aracı İlave Etme Usul ve Esasları Genelgesi TÜM

Detaylı

ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARI İLE TİCARİ HAVACILIK FAALİYETLERİ TALİMATI (SHT-6AD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARI İLE TİCARİ HAVACILIK FAALİYETLERİ TALİMATI (SHT-6AD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARI İLE TİCARİ HAVACILIK FAALİYETLERİ TALİMATI (SHT-6AD) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, Türk Hava Sahasında çok hafif

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI NA (SHT-66) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TALİMAT

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI NA (SHT-66) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TALİMAT Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI NA (SHT-66) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TALİMAT MADDE 1 13/05/2014 tarihli yayımlanan SHT- 66 Hava Aracı Bakım Personeli

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Sahası Çeşitleri ve Görsel İşaretler HAVA SAHASI SINIFLAMASI ICAO, uçaklara sağlanan hizmetlere ve uçuş gerekliliklerine göre hava sahalarını

Detaylı

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44)

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44) ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44) A- GENEL HÜKÜMLER Madde 1- Türkiye dahilinde faaliyette bulunan bütün sivil uçak uçuş harekat uzmanlarının

Detaylı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU)

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, uçuş harekât uzmanı

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YÖNETİM VE İŞLETME YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YÖNETİM VE İŞLETME YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01 Sayfa:1/9 DÜZELTMELER No Tarih Tarafından Yapılmıştır. No Tarih Tarafından Yapılmıştır. Yür. tarihi: 01/12/2003 Rev. tarihi: 26/07/2006 Rev.No:01

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar HAVA ARACI BAKIM EĞİTİMİ KURULUŞLARI TALİMATI (SHT-147) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Talimatın amacı, 18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör

HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör SHGM-Hava Sağlık Birim Sorumlusu SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2920 sayılı Türk

Detaylı

TASLAK SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) BİRİNCİ BÖLÜM

TASLAK SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) BİRİNCİ BÖLÜM Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: TASLAK SİVİL HAVACILIK İŞLETMELERİ YETKİLİ DENETİM KURULUŞLARINDA GÖREV ALACAK BAŞDENETÇİ VE DENETÇİLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-YDK) Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yerli İnsansız Hava Aracı Projelerinde Sertifikasyon ve Uluslararası Rekabete Katkısı

Yerli İnsansız Hava Aracı Projelerinde Sertifikasyon ve Uluslararası Rekabete Katkısı Yerli İnsansız Hava Aracı Projelerinde Sertifikasyon ve Uluslararası Rekabete Katkısı Göker AKINCI Uçak Yüksek Mühendisi goakinci@stm.com.tr Hülya TATAS Elektrik ve Elektronik Mühendisi htatas@stm.com.tr

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Erdal DURSUN

Yrd.Doç.Dr. Erdal DURSUN Yrd.Doç.Dr. Erdal DURSUN Doğum Yeri ve Tarihi: Bursa, 05 Ekim 1984 Eğitim Bilgileri Doktora: Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yıl: 2014 Konu: Türk Sivil Havacılık

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları

Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları Sivil Havacılığa Giriş (AVM101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Sivil Havacılığa Giriş AVM101 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

HAVA ARACI EĞİTİMLERİ

HAVA ARACI EĞİTİMLERİ R O B O N İ K M E K AT R O N İ K T E K N O L O J İ L E R İ S H G M O N AY L I İ N S A N S I Z HAVA ARACI EĞİTİMLERİ 2 ROBONİK HAKKIMIZDA Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak insansız hava sistemleri

Detaylı

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ SHGM YÖK SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 6. TOPLANTISI - 03 MART 2015 - EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ ŞAHİN KARASAR S-1 MİNİMUM ÖĞRENME KAZANIMLARI Türkiye Yükseköğrenim Yeterlilikleri Çerçevesi nde ulaştırma

Detaylı

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİNDE GÖREVLİ YER DERSİ, YOL EĞİTİMİ, ALIŞTIRMA UÇUŞU VE KONTROL YAPACAK KOKPİT VE KABİN EĞİTMENLERİNE İLİŞKİN ASGARİ GEREKLİLİKLER TALİMATI (REV 01) (SHT OPS N - O) Amaç BİRİNCİ

Detaylı

UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar UÇUŞ HAREKÂT UZMANI LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHY UHU) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, her türlü sivil hava aracının uçuş

Detaylı

TASLAK ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT- ÇHHA U.

TASLAK ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT- ÇHHA U. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: TASLAK ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASI VERİLME VE/VEYA TEMDİT EDİLME KURALLARINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT- ÇHHA U.E) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönerge; Mevlana Üniversitesi nde Akran danışmanı olarak görevlendirilebilecek öğrencilerin

Detaylı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVA TRAFİK YÖNETİMİNDE EMNİYET GÖZETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (SHY-GÖZETİM)

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVA TRAFİK YÖNETİMİNDE EMNİYET GÖZETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (SHY-GÖZETİM) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVA TRAFİK YÖNETİMİNDE EMNİYET GÖZETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (SHY-GÖZETİM) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sivil

Detaylı

Yusuf ÇUHAN Operation Manager 17 September 2012

Yusuf ÇUHAN Operation Manager 17 September 2012 Yusuf ÇUHAN Operation Manager 17 September 2012 International Civil Aviation Organization (ULUSLAR ARASI SİVİL HAVACILIK BİRLİĞİ) European Aviation Safety Agency (AVRUPA SİVİL HAVACILIK EMNİYET AJANSI))

Detaylı

UÇUŞA ELVERİŞLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI DOKÜMANI

UÇUŞA ELVERİŞLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI DOKÜMANI TANDARTLARI DOKÜMANI UED.38224465.H.01 ayfa No 1 / 13 İN TANIMI BELGEİ İ EN ON İ YAAL DAYANAKLAR KOORDİNAYON İTENİLEN BELGELER ÜREİ (K) / EKTÖRE ÖZEL () Yönetici Personel Onayı 2920 ayılı THK, 5431 sayılı

Detaylı

HELİKOPTER PİLOTU LİSANS TALİMATI (SHT-2 Revizyon 01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

HELİKOPTER PİLOTU LİSANS TALİMATI (SHT-2 Revizyon 01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar HELİKOPTER PİLOTU LİSANS TALİMATI (SHT-2 Revizyon 01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- (1) Bu talimatın amacı, helikopter pilotu olarak faaliyette bulunacak

Detaylı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü DĠL YETERLĠLĠĞĠ HĠZMETĠ SAĞLAYICISI YETKĠLENDĠRME TALĠMATI (SHT-1L-HS)

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü DĠL YETERLĠLĠĞĠ HĠZMETĠ SAĞLAYICISI YETKĠLENDĠRME TALĠMATI (SHT-1L-HS) DĠL YETERLĠLĠĞĠ HĠZMETĠ SAĞLAYICISI YETKĠLENDĠRME TALĠMATI () BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanım ve Kısaltmalar, Hukuki Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, SHT-1L Dil Yeterliliği Talimatı esaslarına

Detaylı

EK EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

EK EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EK-5 2018 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS KONTENJAN YÜKSEK LİSANSA DAYALI DOKTORA LİSANSA DAYALI DOKTORA ALES Puan

Detaylı

AIC TURKİYE AIS. PHONE : 90 (312) 2126120/2285 FAX : 90 (312) 2220976 TELEX 44083 DHMI-TR AFTN LTAAYEYX Comm NOTOF ANKARA HAVACILIK TALİMATI

AIC TURKİYE AIS. PHONE : 90 (312) 2126120/2285 FAX : 90 (312) 2220976 TELEX 44083 DHMI-TR AFTN LTAAYEYX Comm NOTOF ANKARA HAVACILIK TALİMATI DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hava Enformasyon Müdürlüğü 06330 Etiler - ANKARA AIC TURKİYE AIS B SERİSİ NR : 07/95 01 ARALIK 1995 PHONE : 90 (312) 2126120/2285 FAX : 90 (312) 2220976 TELEX 44083 DHMI-TR AFTN LTAAYEYX

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar dahil, Dairenin yönlendirme ve yönetiminde Müdüre yardımcı olur; (2) Müdürün yokluğunda

Detaylı