Uluabat Gölü nün Biyolojik Çeşitliliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uluabat Gölü nün Biyolojik Çeşitliliği"

Transkript

1 Uluabat Gölü nün Biyolojik Çeşitliliği Nurhayat Dalkıran 1 *, Didem Karacaoğlu 1, Şükran Dere 1, Zeynep Dorak 2, Cafer Bulut 3 1 Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı, Nilüfer-Bursa 2 İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Temel Bilimler Bölümü, İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı, Laleli-İstanbul 3 Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Eğirdir Birimi, Isparta *dalkiran@uludag.edu.tr

2 GİRİŞ Uluabat (Apolyont) gölü; Marmara denizinin güneyinde, doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Bursa ili sınırları içinde kalan ülkemizin en önemli sulak alanlarından biridir. Anadolu ya kuzey batıdan giren kuş göç yolu üzerinde yer alması, önemli kuş alanlarından Kuş Gölü'ne çok yakın mesafede (35 km) bulunması, besin maddelerince oldukça zengin olması ve uygun iklim koşullarının var oluşu değişik türden kuşların alanda beslenmesine, kışlamasına ve üremesine olanak sağlamaktadır.

3 Bu özelliklerinden dolayı Uluabat gölü Mayıs 1998 de RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır yılında ise Yaşayan Göller (Living Lakes) ağına alınmıştır. Uluabat gölü, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile de çok özel bir yere sahiptir.

4 Göl güneyde Kütahya-Gediz eteklerine kadar uzanan Susurluk Havzası içinde kalmaktadır. Uzunluk: km Genişlik: 12 km. Göl alanı: 120(1984)- 131 km 2 (1993) (Demir ve ark. 1998). Yıllık ortalama göl derinliği m Derinlik yaz aylarında 1.5 m ye kadar düşmektedir (Dalkıran ve ark. 2006, Kazancı ve ark. 2004). Dalkıran N., D. Karacaoğlu, Ş. Dere, E. Şentürk and T. Torunoğlu (2006). Factors Affecting the Current Status of a Eutrophic Shallow Lake (Lake Uluabat, Turkey): Relationships Between Water Physical and Chemical Wariables. Chemistry and Ecology, 22 (4): Kazancı N., S. Leroy, Ö. İleri, Ö. Emre, M. Kibar and S. Öncel (2004). Late Halocene Erosion in NW Anatolia from Sediments of Lake Manyas, Lake Ulubat and the southern Shelf of the Marmara Sea, Turkey. CATENA, 57:

5 Uluabat Gölü ötrofik sert su karakteristiği göstermektedir. ph ve alkalinite (Bikarbonat ve Karbonat) gölün ekolojik durumunu etkileyen en önemli faktörlerdir (Dalkıran ve ark. 2006). Yaz aylarında aşırı alg çoğalması olduğunda ph değerleri yükselmekte, ph 10 un üzerine çıkabilmektedir (Dalkıran ve ark. 2006). Bulanıklık yine gölün en önemli problemlerinden birini oluşturmaktadır yılı Temmuz ayında bulanıklık 140 NTU seviyesinde tespit edilmiştir (Küçükkara ve ark. 2007). Özellikle yaz aylarında alglerin aşırı çoğalması ve sığ bir göl olmasına bağlı olarak rüzgarın da etkisi ile dipteki sedimanın havalanması bulanıklık artışının en önemli sebeplerinden biridir. Dalkıran N., D. Karacaoğlu, Ş. Dere, E. Şentürk and T. Torunoğlu (2006). Factors Affecting the Current Status of a Eutrophic Shallow Lake (Lake Uluabat, Turkey): Relationships Between Water Physical and Chemical Wariables. Chemistry and Ecology, 22 (4): KÜÇÜKKARA, R., Ş. ÇINAR, R. UYSAL, H. ÇUBUK, L. TÜMGELİR, K.G. EROL,, S. ÇETİNKAYA, R. ATAY, V. YEĞEN, S. SAVAŞER, M. CİLBİZ, T. MEKE, Y.Ö. BOYACI, U. AKÇİMEN, D. KARA, S.O. KORKUT, K. ÇAPKIN, N. DALKIRAN, D. KARACAOĞLU, N. CİLBİZ, A. YAĞCI, R. ÖZKÖK, M. APAYDIN YAĞCI, M. CEYLAN, H. BOSTAN, M. CESUR, E.BİLÇEN, C. BULUT ve Ş. DERE (2007). Uluabat ve İznik Göllerindeki Ekonomik Balık Stoklarının Tespiti ve Sürdürülebilirliklerinin Araştırılması. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, TÜGEM-SÜDB, sonuç raporu 272s.

6 Ancak çevre kirliliği, aşırı avlanma, istilacı tür Gümüşi Havuz Balığı (Carassius gibelio) nın gölde çoğalması ve insan etkisi gibi çeşitli nedenlerden dolayı Uluabat gölü gün geçtikçe verimliliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Uluabat Gölü nün en büyük problemi ötrofikasyona bağlı olarak dipte sediment birikiminin artması ile giderek dolması ve karasallaşmasıdır. Dalkıran N., D. Karacaoğlu, Ş. Dere, E. Şentürk and T. Torunoğlu (2006). Factors Affecting the Current Status of a Eutrophic Shallow Lake (Lake Uluabat, Turkey): Relationships Between Water Physical and Chemical Wariables. Chemistry and Ecology, 22 (4): Kazancı N., S. Leroy, Ö. İleri, Ö. Emre, M. Kibar and S. Öncel (2004). Late Halocene Erosion in NW Anatolia from Sediments of Lake Manyas, Lake Ulubat and the southern Shelf of the Marmara Sea, Turkey. CATENA, 57:

7 Amaç Uluabat Gölü, gerek plankton ve dip canlıları, gerek sucul bitkileri, gerekse balık ve kuş çeşitliliği açısından ülkemizin en zengin göllerinden biridir. Bu çalışmada Uluabat gölünün biyolojik çeşitliliği ortaya konulmaya amaçlanmıştır.

8 Sığ Göllerin Dinamik Yapısı Derinliğinin az olması ve ötrofik karakterde bir göl olması Uluabat Gölü nü özel bir göl haline getirmiştir. Sığ göl sistemleri dinamik yapısıyla farklı özelliklere sahip göllerdir. Bu özellikleri nedeni ile çevresel ve dış etmenlere karşı hızlı cevap vererek ekolojik yapılarını değiştirebilirler.

9 Sığ göller, içinde yaşayan tüm canlılarla ve fizikokimyasal yapılarıyla denge halinde olan sistemlerdir. Ancak dış ortamdan gelen etkilerle, özellikle insan faaliyetleri sonucu bu denge bozulmakta ve geriye dönüşümü oldukça zor olan sonuçlar oluşmaktadır.

10 Sığ göl ekosistemlerindeki içsel ve dışsal en küçük bir olumsuzluk göldeki ekolojik dengenin bozulmasına sebep olur. Ekolojik dengenin bozulması ise biyolojik çeşitliliğin azalmasının yanında ekonomik sorunları da beraberinde getirir (ör: ekonomik balık türlerinin sayısının azalması ile balıkçılığın azalması vb.)

11 Materyal ve Yöntem Örneklemeler, Temmuz 98- Haziran 99 döneminde aylık olarak 5 istasyonda, Mart 2006-Ocak 2007 döneminde aylık olarak 3 istasyonda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda fitoplankton, bentik algler, zooplankton ve balık çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

12 Temmuz 1998-Haziran 1999 tarihleri arasında Uluabat Gölü nde bentik alg ve plankton örneklemesi yapılan örnekleme noktaları

13 Mart 2006-Ocak 2007 tarihleri arasında Uluabat Gölü nde plankton örneklemesi yapılan örnekleme noktaları Örnekleme noktalarında Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen balık stoku çalışmasında aynı zamanda balık ve fiziksel-kimyasal analiz örneklemeleri yapılmıştır.

14 Sığ göl sistemlerinde iki safha mevcuttur (Moss ve ark. 1996) Berrak su safhası (Dengeli ekosistem) Bulanık su safhası (Dengesi bozulmuş ekosistem) Bir sığ göl sisteminde, canlı gruplarının tür çeşitliliğine, kompozisyonlarına ve yoğunluklarına bakarak gölün ekolojik durumu hakkında bilgi sahibi olabiliriz. MOSS, B., J. MADGWICK & G. PHILLIPS, A Guide to the Restoration of Nutrient-Enriched Shallow Lakes. W. W. Haiwes, UK. 179s.

15 SUCUL BİTKİLER Göl, sucul bitkiler yönünden ülkemizin zengin sulak alanlarından biridir. Gölde yapılan çalışmalarda 51 sekonder su bitkisi kaydı verilmiştir (Seçmen ve Leblebici, 1997, Ertem ve Akkaya 1997, Welch&Welch 1998). Seçmen, Ö. ve E. Leblebici, Türkiye Sulak Alan Bitkileri ve Bitki Örtüsü E.Ü. Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No : 158, Bornova, İzmir, 404 s. Ertem ve Akkaya Uluabat Gölünde Yabancıot Sorunları Konusunda Yapılan Çalışmalarla ilgili Gezi Raporu. DSİ işletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı, ANKARA. WELCH, G., and WELCH, H. (1998). Breeding bird survey of Uluabat Lake. DHKD 78p.

16 Seçmen ve Leblebici 1997 Ertem ve Akkaya 1997 Latince isim Türkçe isim + + Phragmites austrialis (Cav.) Tria. Ex. Steud Kamış + + Sparganium erectum L. ssp. erectum Dik sığır sazı + + Bolboschoenus maritimus Palla var. maritimus deniz sandalye sazı + + Cyperus longus L. Kırkboğum + + Eleocharis palustris (L.) Br. Bataklık sandalye sazı + + Schoenoplectus littoralis (Schrader) Palla kıyı sandalyesazı + + Schoenoplectus lacustris L. ssp. lacustris su sandalyesazı + Scirpoides holoschoenus (L.) Sojak. top sandalyesazı + + Typha domingensis Pers. dar yapraklı saz + Lemna minor L. Küçük sumercimeği + Lemna trisulca L. zincirsi su mercimeği + + Nymphaea alba L. Beyaz nilüfer + + Polygonum amphibium L. su çobandeğneği + + Polygonum lapathifolium L. boğumlu çobandeğneği + + Sagittaria sagittifolia L. suoku + + Butomus umbellatus L. çiçekli hasırsazı + Najas marina L. dikenli superisi + Najas minor All. küçük superisi + + Ceratophyllum demersum L. tilkikuyruğu + Potamogeton crispus L. kıvırcık su sümbülü + Potamogeton lucens L. parlak su sümbülü + Potamogeton nodosus Poir. boğumlu su sümbülü + Potomogeton panormitanus Biv. küçük su sümbülü + + Potamogeton perfoliatus L. sapsız yapraklı su sümbülü + + Vallisneria spiralis L. yılanbalığı otu + + Myriophyllum spicatum L. başaklı su civan perçemi + Utricularia austrialis ufak sumiğferi + Chara spp. su avizeleri

17 Temmuz 1998-Haziran 1999 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmalarında (Karacaoğlu 2000, Dalkıran 2000) gölde aşağıdaki makrofitlerin geniş sualtı yatakları oluşturduğu tespit edildi. Suya batık Vallisneria spiralis L. Myriophyllum spicatum L. Potamogeton crispus L. Ceratophyllum demersum L. Chara spp. Ranunculus sp. Potamogeton perfoliatus L. Yüzen Nymphaea alba L. Lemna minor L. Dalkıran N. (2000). Uluabat (Bursa) Gölü nün Epipelik, Epifitik ve Epilitik Alglerinin Mevsimsel Değişimi. Uludağ Üniv. Fen Bil. Ens. Bursa. Karacaoğlu D. (2000). Uluabat (Bursa) Gölü nün Fitoplanktonunun Mevsimsel Değişimi. Uludağ Üniv. Fen Bil. Ens. Bursa.

18 Göldeki sucul bitki kompozisyonunun değişimi 2000 li yıllarda gölün hemen hemen bütün kıyıları geniş sazlıklarla, sığ kesimleri ise su içi bitkileri ile kaplıydı (Ertem ve Akkaya 1997, Aksoy ve Özsoy 2002). Aksoy ve Özsoy (2002) 1998 yılında kıyı kesimi sucul bitki vejetasyonunun göl alanının % 9.75 ini kapladığını ve bu oranın gün geçtikçe arttığını tespit etmişlerdir de yapılan çalışmada sucul bitkilerin gölde yoğun yataklar oluşturduğu ve gölün toplam alanının yaklaşık % ini kapsadığı tespit edilmiştir (Ertem ve Akkaya 1997). Ertem ve Akkaya(1997). Uluabat Gölünde Yabancı Ot Sorunları Konusunda Yapılan Çalışmalarla ilgili Gezi Raporu, 4s. AKSOY, E. and ÖZSOY, G. (2002). Investigation of Multi-Temporal Land Use/Cover and Shoreline Changes of the Uluabat Lake Ramsar Site Using RS and GIS. International Conference on Sustainable Land Use and Management / Çanakkale Proceedings book p

19 Gölün kuzey-batısında Türkiye nin en geniş nilüfer yatakları mevcuttur. Welch ve Welch (1998) nilüfer yatak genişliğinin 720 ha olduğunu bildirmişleridir. Ancak Aksoy ve Özsoy (2002) yıllara bağlı olarak nilüfer yatağı genişliğinin azaldığını ifade etmişlerdir. Toplam göl alanına oranı; 1984 te % 5.95, 1993 te % 5.71 ve 1998 de % AKSOY, E. and ÖZSOY, G. (2002). Investigation of Multi-Temporal Land Use/Cover and Shoreline Changes of the Uluabat Lake Ramsar Site Using RS and GIS. International Conference on Sustainable Land Use and Management / Çanakkale Proceedings book p WELCH, G., and WELCH, H. (1998). Breeding bird survey of Uluabat Lake. DHKD 78p.

20 Çınar (2005), yaptığı çalışmada Uluabat gölü kıyı ve adalar florasını çalışmış, toplam 675 takson tespit etmiştir. Bu çalışmada sekonder su bitkileri de tespit edilmiştir tarihlerinde gölde su içinde geniş yataklar oluşturan Vallisneria spiralis L. bu çalışmada tespit edilememiştir. Ertem ve Akkaya Uluabat Gölünde Yabancıot Sorunları Konusunda Yapılan Çalışmalarla ilgili Gezi Raporu. DSİ işletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı, ANKARA. Seçmen, Ö. ve E. Leblebici, Türkiye Sulak Alan Bitkileri ve Bitki Örtüsü E.Ü. Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No : 158, Bornova, İzmir, 404 s. Çınar, R. (2005). Uluabat Gölü Kıyı ve Adalar Florası. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, YL tezi (Yayınlanmamış), 165s.

21 Yapılan birçok çalışma sucul bitkilerin sığ göl sistemlerinde dengenin sağlanmasında oldukça önemli bir grup olduğunu göstermiştir. Genel olarak berrak bir suya sahip olan sığ göllerde sucul bitki yataklarının bol olduğu bilinmektedir.

22 TEHLİKE!!!! Kıyı kesiminde saz ve kamış artış gösterirken, göl içi suya batık bitkiler giderek azalmaktadır. Bu durum gölün bulanık safhada olduğunun bir göstergesidir.

23

24

25 FİTOPLANKTON VE BENTİK ALG KOMPOZİSYONU

26 Temmuz 1998-Haziran 1999 döneminde açıksu bölgesinde bulunan 5 istasyonda fitoplankton (Karacaoğlu 2000) ve kıyı bölgesinde bulunan 5 istasyonda bentik alglerin (Dalkıran 2000) mevsimsel değişimleri tespit edilmiştir. Bu çalışmalarda fitoplanktonda 331 takson, Bentik alg florasında ise 408 takson tespit edilmiştir. Dalkıran N. (2000). Uluabat (Bursa) Gölü nün Epipelik, Epifitik ve Epilitik Alglerinin Mevsimsel Değişimi. Uludağ Üniv. Fen Bil. Ens. Bursa. Karacaoğlu D. (2000). Uluabat (Bursa) Gölü nün Fitoplanktonunun Mevsimsel Değişimi. Uludağ Üniv. Fen Bil. Ens. Bursa.

27 Mart Ocak 2007 periyodunda GÖLDE TESPİT EDİLEN FİTOPLANKTON KOMPOZİSYONU Uluabat gölünde açık su bölgesinde bulunan üç istasyonda fitoplankton sayımı yapılmıştır. Bu çalışmada örnekleme yapılan istasyonlar daha önceki çalışmadaki ilk üç açıksu istasyonudur. Uluabat gölü fitoplanktonu 150 takson tespit edilmiştir. KÜÇÜKKARA, R., Ş. ÇINAR, R. UYSAL, H. ÇUBUK, L. TÜMGELİR, K.G. EROL,, S. ÇETİNKAYA, R. ATAY, V. YEĞEN, S. SAVAŞER, M. CİLBİZ, T. MEKE, Y.Ö. BOYACI, U. AKÇİMEN, D. KARA, S.O. KORKUT, K. ÇAPKIN, N. DALKIRAN, D. KARACAOĞLU, N. CİLBİZ, A. YAĞCI, R. ÖZKÖK, M. APAYDIN YAĞCI, M. CEYLAN, H. BOSTAN, M. CESUR, E.BİLÇEN, C. BULUT ve Ş. DERE (2007). Uluabat ve İznik Göllerindeki Ekonomik Balık Stoklarının Tespiti ve Sürdürülebilirliklerinin Araştırılması. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, TÜGEM-SÜDB, sonuç raporu 272s.

28 Mart Ocak 2007 çalışma periyodunda üç istasyonda gerçekleştirilen çalışmamız, Temmuz Haziran 1999 çalışma periyodunda ilk üç istasyonda gerçekleştirilen fitoplankton çalışması ile karşılaştırılmıştır. Temmuz Haziran 1999 çalışma periyodunda ilk üç istasyonda tespit edilen fitoplankton kompozisyonu Total 218 taxa, 125 (% 57.34) Bacillariophyta, 43 (% 19.72) Chlorophyta, 23 (%10.55) Cyanobacteria, 20 (% 9.29) Euglenophyta, 5 (% 2.29) Pyrropyta, 1(% 0.46) Chrysophyta, 1(% 0.46) Cryptophyta Mart 2006-Ocak 2007 döneminde ilk üç istasyonda tespit edilen fitoplankton kompozisyonu Total 150 taxa 53 (% 35.3) Bacillariophyta, 53 (% 35.3) Chlorophyta, 23 (%15.3) Cyanobacteria, 12 (% 8) Euglenophyta, 7 (% 4.67) Pyrropyta 2 (% 1.33) Chrysophyta

29 Temmuz Haziran 1999 çalışma periyodunda ilk üç istasyonda yüksek organizma sayısı ve/veya tekerrür oranı gözlenmiş bazı taksonlar Microcystis aeruginosa Anabaena spiroides Anabaena affinis Aulacoseira subarctica Aulacoseira granulata Cyclotella spp. Stephanodiscus spp. Chroococcus limneticus v. subsalsus Mart 2006-Ocak 2007 döneminde ilk üç istasyonda yüksek organizma sayısı ve/veya tekerrür oranı gözlenmiş bazı taksonlar Cyclotella glomerata Cyclotella meneghiniana Cyclotella sp. Anabaena spiroides Aphanocapsa delicatissima, Aphanocapsa elachista Ankistrodesmus falcatus Chlamydomonas globosa Dichotomococcus curvatus Oocystis borgeii Scenedesmus communis Tetrastrum komarekii

30 Göldeki Fitoplankton Tür Çeşitliliği Değişimi Uluabat gölü fitoplanktonunda diyatome tür çeşitliliği yaklaşık 2.5 kat azalmış, Chlorophyta divizyosu tür çeşitliliği belirgin bir artış göstermiş Euglenophyta ve Pyrrophyta divizyoları tür çeşitliliğinde ise hafif bir azalma tespit edilmiştir. Altı yıl önceki çalışmada tek tür ile temsil edilen Cryptophyta divizyosuna ait bir takson son çalışmada tespit edilmemiştir.

31 ZOOPLANKTON KOMPOZİSYONU

32 Zooplankton komuniteleri çevresel değişimlere hızlı cevap veren indikatör organizma grubudur. Bir sucul ekosistemdeki zooplankton kompozisyonuna, yoğunluğuna ve tür çeşitliliğine bakarak o sucul ekosistemin trofik seviyesi hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

33 Rotiferler kirli su indikatörü olup bulanık su safhasında baskın organizma grubudur. Cladocera (Su pireleri) ve Copepoda temiz su indikatörü olup berrak su safhasında baskın organizmalardır. Cladocera ve Copepoda nın sığ göl ekosisteminde azalma göstermesi ekolojik dengeyi olumsuz etkiler (Moss ve ark. 1996). MOSS, B., J. MADGWICK & G. PHILLIPS, A Guide to the Restoration of Nutrient-Enriched Shallow Lakes. W. W. Haiwes, UK. 179s.

34 GEÇMİŞTE GÖLDEKİ ZOOPLANKTON KOMPOZİSYONU yılları arasında Mevsimsel (Demirhindi 1972) Uluabat gölünde bu konuda yapılmış ilk çalışma yıllarında 3 yıllık bir çalışma periyodunda mevsimsel olarak gerçekleştirilmiştir (Demirhindi 1972). Tüm yıla ait değerler göz önüne alındığında bu çalışmada gölde hakim olan zooplankton gurubu Rotatoria dır (Demirhindi 1972). Bu gurubu Copepoda takip etmiştir. Ancak sonbahar aylarında Copepoda ve Cladocera hakim gruplar olmuşlardır (Demirhindi 1972). Cyclops sp. nin en baskın Copepoda üyesi olduğu tespit edilmiştir (Demirhindi 1972). Demirhindi Ü. (1972). The Preliminary Planktonic Investigations in the Coastal Lagoons and Several Brackish Water Lakes of Turkey. İ. Ü. Fen Fak. Mec. Seri B. 37 (3-4),

35 Temmuz 1962-Temmuz 1964 döneminde Uluabat gölünde tespit edilen zooplankton gruplarının mevsimsel değişimi 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Te 64 Haz.64 Şub.64 Kas.63 Eki.63 Eyl.63 Eyl.63 Ağu.63 Haz.63 May.63 Nis.63 Şub.63 Kas.62 Eyl.62 Ağu.62 Tem.62 Rotatoria Copepoda Cladocera Şekil, Demirhindi 1972 den derlenerek hazırlanmıştır

36 Aralık 2001-Kasım 2002 dönemi (Akbulut ve ark. 2008, Alper 2004) Alper (2004) Aralık 2001-Kasım 2002 tarihleri arasında yaptığı çalışmada göldeki Cladocera ve Copepoda türlerinin mevsimsel değişimini incelemiştir. Çalışmada Copepoda ya ait 13 tür, Cladocera ya ait 10 tür tespit etmiştir. AKBULUT, N. A. AKBULUT and Y-S PARK Relationship between zooplankton (Rotatoria) distribution and physicochemical variables in Uluabat Lake (Turkey). Fresenius Environmental Bulletin, 17: 1-9. ALPER Uluabat Gölü Cladocera Ve Copepoda (Crustacea) Türlerinin Tespiti ve Mevsimsel Dağılımlarının Belirlenmesi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış). 140s.

37 Akbulut ve ark. (2008), Kasım 2001-Kasım 2002 tarihlerinde 6 farklı istasyonda Uluabat Gölü nde yaptıkları çalışmada 34 Rotatoria taksonu tespit etmişlerdir. Rotatoria yı soğuk periotta (sonbahar sonu-ilkbahar başlangıcı) Cladocera sıcak periyotta (ilkbahar sonu-sonbahar başlangıcı) Copepoda sıcak periyotta (Temmuz ayı) hakim organizma grubu olarak belirlemişlerdir (Akbulut ve ark. 2008) AKBULUT, N. A. AKBULUT and Y-S PARK Relationship between zooplankton (Rotatoria) distribution and physico-chemical variables in Uluabat Lake (Turkey). Fresenius Environmental Bulletin, 17: 1-9.

38 Temmuz Haziran 1999 ve Mart Ocak 2007 periyodlarında GÖLDE TESPİT EDİLEN ZOOPLANKTON TAKSON SAYILARI Toplam Rotatoria takson sayısı: Cladocera takson sayısı: Copepoda takson sayısı: Diğer: toplam takson: istatistikte kullanılan takson: örnekleme sayısı:

39 zooplankton takson listesi Toplam ROTATORIA Kısaltma tekk tekk T. tekk Asplanchna priodonta Gosse, 1850 Asp pria Asplanchna sieboldi (Leydig, 1854) Asp sieb Brachionus angularis Gosse, 1851 Bra angu Brachionus budapestinensis Daday, 1885 Bra buda Brachionus calyciflorus Pallas, 1766 Bra caly Brachionus diversicornis Daday, 1883 Bra dive Brachionus forficula Wierzejski, 1891 Bra forf Brachionus plicatilis (O.F. Mueller, 1786) Bra plic Brachionus quadridentatus Hermann, 1783 Bra quad Brachionus urceolaris Mueller 1773 Bra urce Cephalodella catellina (O.F.M., 1786) Cep cate Cephalodella gibba (Ehrenberg, 1838) Cep gibb Colurella adriatica Ehrenberg, 1831 Col adri Colurella colurus (Gosse, 1886) Col colu Colurella uncinata. bicuspidata (Ehrenberg, 1832) Col unbi Epiphanes macrourus (Barrois & Daday, 1894) Epi macr Euchlanis dilatata Ehrenberg, 1832 Euc dila 9 0 9

40 zooplankton takson listesi-devam Toplam ROTATORIA Kısaltma tekk tekk T. tekk Filinia cornuta var. brachiata (Rousselet, 1901) Fil cobr Filinia longiseta (Ehrenberg, 1834) Fil long Filinia longiseta var. limnetica (Zacharias, 1893) Fil loli Filinia maior (Colditz, 1924) Fil maio Filinia minuta (Smirnov, 1928) Fil minu Filinia pejleri Hutchinson, 1964 Fil pejl Filinia terminalis (Plate, 1886) Fil term Gastropus stylifer Imhof 1891 Gas styl Hexarthra intermadia brasiliensis Hauer, 1953 Hex inbr Hexarthra intermadia intermedia Wiszniewski, 1929 Hex inte Hexarthra mira ( Hudson, 1871) Hex mira Keratella cochlearis (Gosse, 1851) Ker coch Keratella quadrata (O.F.M., 1786) Ker quad Keratella valga Ehrenberg, 1834 Ker valg Lecane sp. Lec sp Lecane bulla bulla (Gosse, 1851) Lec bull Lecane bulla goniata (Harring & Myers, 1926) Lec bulg 2 0 2

41 zooplankton takson listesi-devam Toplam ROTATORIA Kısaltma tekk tekk T. tekk Lecane clostrocerca (Schamarda, 1859) Lec clos Lecane imbricata Carlin, 1939 Lec imbr Lecane luna (O.F.M., 1776) Lec luna Lecane lunaris (Ehrenberg, 1832) Le lunar Lecane quadridentata (Ehrenberg, 1832) Lec quad Lepadella ovalis (O.F.M., 1786) Lep oval Lepadella patella (O.F.M., 1786) Lep pate Liliferotrocha subtilis (Rodewald, 1940) Lil subt Notholca acuminata (Ehrenberg, 1832) Not acum Notholca squamula (O.F.M., 1786) Not squm Platyias quadricornis (Ehrenberg, 1832) Pla quad Polyarthra dolichoptera Idelson, 1925 Pol doli Polyarthra vulgaris Carlin, 1943 Pol vulg Polyarthra sp. Pol sp Proales sp. Pro sp Pseudoharringia similis Pse simi Scaridium longicaudum (O.F.M., 1786) Sca long 3 0 3

42 zooplankton takson listesi-devam Toplam ROTATORIA Kısaltma tekk tekk T. tekk Synchaeta longipes Gosse, 1887 Syn long Synchaeta oblonga Ehrenberg, 1831 Syn oblo Synchaeta pectinata Ehrenberg, 1832 Syn pect Synchaeta stylata Wierzejski, 1893 Syn styl Testudinella patina patina (Hermann, 1783) Tes pati Trichocerca capucina Wierzejski & Zacharias, 1893 Tri capu Trichocerca cylindirica (Imhof, 1891) Tri cyli Trichocerca elongata tschadiensis (Pourriot, 1968) Tri elts Trichocerca longiseta (Schrank, 1802) Tri long Trichocerca pusilla (Lauternborn, 1898) Tri pusi Trichocerca ruttneri Donner, 1953 Tri rutt Trichocerca similis (Wierzejski, 1893) Tri simi Trichocerca similis grandis Hauer, 1965 Tri sigr Trichotria pocillum (O.F.M., 1776) Tri poci Trichotria tetractis (Ehrenberg, 1830) Tri tetr 1 0 1

43 zooplankton takson listesi-devam Toplam CLADOCERA Bosmina longirostris (O. F. M., 1785) Bos long Bythotrephes longimanus Leydig, 1860 Byt long Chydorus ovalis Kurz, 1874 Chy oval Diaphanosoma brachyurum (Liévin, 1848) Dia brac Diaphanosoma sp. Dia sp Disparalona rostrata (Koch, 1841) Dis rost Graptoloberis testudinaria (Fischer, 1848) Gra test Pleuroxus denticulatus (Birge, 1879) Ple dent Pleuroxus trigonellus (O.F.M., 1776) Ple trig 1 0 1

44 zooplankton takson listesi-devam Toplam COPEPODA Harpaktikoid kopepod Har cop Kopepod nauplii nauplii Siklopoid copepod Cyc cop Kalanoid kopepod Cal cop Metacyclops gracilis Lilljeborg, 1853 Met grac Metacyclops stammeri Met stam Metacyclops sp. Met sp MEROPLANKTON Bivalv larvası Bivalv Tintinniopsis spp. Tint spp

45 Her iki örnekleme döneminde de tekerrürü ve nisbi bolluğu açısından en önemli organizma Rotatoria dan Keratella cochlearis (59, 15) olarak belirlenmiştir. Tekerrürü en yüksek diğer iki takson Polyarthra dolichoptera (52, 10) Brachionus angularis (41, 13)

46 Temmuz 1998-Haziran 1999 döneminde Uluabat gölünde tespit edilen zooplankton kompozisyonu 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Tintinnid Bivalv lar Copepoda Cladocera Rotatoria 0%

47 Mart 2006-Ocak 2007 döneminde Uluabat Gölü nde tespit edilen zooplankton kompozisyonu 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% Tintinn Bivalv La Copepoda Cladocera Rotatoria 20% 10% 0% Mar 2 Nis 2 May 2 Haz 2 Haz 3 Tem 1 Tem 2 Tem 3 Ağu 1 Ağu 2 Ağu 3 Eyl 1 Eyl 2 Ek 1 Ek 2 Kas 1 Kas 2 Kas 3 Ara 1 Ara 2 Oca 1 Oca 2

48 Demirhindi nin (1972) gerçekleştirdiği çalışmadaki zooplankton kompozisyonu gölün berrak su safhasında olduğunu bize düşündürmektedir. Temmuz 98-Haziran 99 döneminde ve dönemindeki zooplankton kompozisyonu gölün bulanık su safhasında olduğunu göstermektedir. Uluabat gölünde kırk yıllık periyot boyunca hakim organizma grubunun Rotatoria ya doğru kayması dikkat çekicidir. Demirhindi Ü. (1972). The Preliminary Planktonic Investigations in the Coastal Lagoons and Several Brackish Water Lakes of Turkey. İ. Ü. Fen Fak. Mec. Seri B. 37 (3-4),

49 TEHLİKE!!!! Gölde anahtar tür olarak kabul edilen Dahnia nın (Cladocera) çok azalması, Kirli su indikatörü Rotatoria grubunun bolluğunun artış göstermesi

50 BENTİK OMURGASIZ KOMPOZİSYONU VE TÜR ÇEŞİTLİLİĞİ Artüz ve Korkmaz (1981) gölde yüksek oranda bentik omurgasız populasyonlarının bulunduğunu tespit etmişlerdir. Araştırmacılar Oligochaeta ve Chironomidae nin diğer guruplara göre yoğun olduğunu tespit etmişlerdir balıkçılık sezonunda gölden elde edilen 600 ton su ürünlerinin % 50 sini tatlısu istakozu -Kerevit oluşturmaktaydı. Ancak bir mantar enfeksiyonu nedeni ile kerevit populasyonu yok olmuş, bunu takip eden sezonlarda kerevit avlanamamıştır yılında ise gölde kg kerevit avlanmıştır (Çubuk 2000). ARTÜZ, M.İ. Ve K. KORKMAZ. (1981) Su Kirlenmesi Açısından Apolyont Gölünde Yapılan Araştırmalara İlişkin Ön Rapor. Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Su Kirlenmesi Araştırmaları Kısmı, 50s. ÇUBUK, H. (2000). Uluabat Gölünde Balıkçığa Ait Yasal Düzenlemeler ve Balıkçılık Uygulamalarına İlişkin Sonuç Raporu. Eğridir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Eğridir/Isparta. 22s.

51 Özbek ve ark. (2004) yaptıkları çalışmada göldeki Crustacea faunasını belirlemişlerdir. Pontogammarus robustoides Sars 1894 (Amphipoda, Gammaridae) Echinogammarus ischnus Stebbing 1899 (Amphipoda, Gammaridae) Orchestia cavimata Heller 1865 (Amphipoda Talitridae) Coropium curvispinum G.O. Sars 1895 (Amphipoda Carophidae) Astacus leptodactylus Eschholtz 1823 (Decapoda Astacidae) Asellus aquaticus L (Isopoda Asellidae) Limnomysis benedeni Czerniavski 1882 (Mysidacea Mysidae) Özbek M., S. Balık, M.R. Ustaoğlu, S. Berber, E.T. Topkara (2004). Apolyont ve İznik Göllerinin Malacostraca (Crustacea) Faunası. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2):

52 Geçmiş yıllarda araştırmacılar gölde tıp sülüğü populasyonunun yoğun olduğunu bildirmişlerdir (Artüz & Korkmaz 1981, Welch & Welch 1998). Kasparek ve ark. (2000) göldeki tıp sülüğü populasyonunun Türkiye deki en yüksek populasyona sahip sucul alandan kat daha düşük olduğunu tespit etmişleridir. Göldeki ticari sülük toplama oranı bilinmemektedir. Altınsaçlı ve Griffths (2001) ise gölde Ostracoda faunasını çalışmışlar ve 12 Ostracoda türü tespit etmişlerdir. Araştırmacılar en baskın türün nektonik karakterli Physocypria kraepelini G.W. Müller olduğunu tespit etmişlerdir (Altınsaçlı ve Griffths 2001). ALTINSAÇLI, S. AND GRIFFITHS, H.I. (2001) Ostracoda (Crustacea) of Lake Uluabat (Apolyont Gölü) (Bursa Province, Turkey). Limnologica 31: KASPAREK, M., DEMİRSOY, A., AKBULUT, A., (EMİR) AKBULUT, N., ÇALIŞKAN, M. AND DURMUŞ, Y., (2000). Distribution and status of the medicinal leech (Hirudo medicinalis L.) in Turkey. Hydrobiologia. 441: WELCH, G., and WELCH, H. (1998). Breeding bird survey of Uluabat Lake. DHKD 78p.

53 Kökmen ve ark. (2007), Ağustos 2004-Temmuz 2005 tarihleri arasında gölde yaptıkları çalışmada ise zoobentosta 33 farklı taksonomik grup olduğunu kaydetmişlerdir. Zoobentos baskın olarak % 35.6 Oligochaeta, 27.7 Nematoda ve % 12.3 Chironomidae larvalarından oluşmuş, % 24.4 lük kısım ise Gastropoda, Ostracoda, ve diğer böcek larvalarından oluştuğunu tespit etmişlerdir. Çelik ve ark. (2010), ise yaptıkları çalışmada Uluabat makro zoobentosunda 24 takson tespit etmişler, bunların içinde böcek larvaları ve Oligochaeta nın en baskın gruplar olduğunu bulmuşlardır. Bu çalışmada Pristina aequiseta Bourne, 1891, Nais communis Piguet, 1906, Tubifex tubifex Mueller, 1774, Limnodrilus hoffmeisteri Claparede, 1862, Potamothrix hammoniensis Michaelsen, 1901 ve Tanypus punctipennis Meigen, 1818 gibi besin tuzunca zengin ortamları tercih eden taksonların baskın olduğunu belirlemişlerdir (Çelik ve ark. 2010). ÇELİK K., AKBULUT N., AKBULUT A. and D. ÖZATLI (2010). Macro Zoobenthos of Lake Uluabat, Turkey, related to some physical and chemical parameters. PANAMJAS, 5(4): KÖKMEN S., N. ARSLAN, C. FİLİK and V. YILMAZ (2007). Zoobenthos of Lake Uluabat, a Ramsar site in Turkey, and their relationship wit environmental variables. Clean, 35(3):

54 TEHLİKE!!!! Dip faunasında Oligochaeta, Nematoda ve Chironomidae (Diptera, Insecta) larvalarının baskın olması

55 GÖLDEKİ BALIK KOMPOZİSYONU

56 Uluabat Gölü Balık Tür çeşitliliğinin ve kompozisyonunun değişimi Tür ismi 2000 yılı stok çalışması 2006 yılı stok çalışması N % N W %W N % N W %W Kızılkanat Sardinus erythrophtalmus L Kızılgöz Rutilus rutilus L Tahta balığı Blicca bjoerkna L Ringa Alosa maeotica Grimm Eğrez Vimba vimba L İnci balığı Alburnus alburnus L Turna Esox lucius L tatlısu kolyozu Chalcalburnus chalcoides Güldenstaedt Gümüşi Havuz balığı Carassius gibelio Bloch Sazan Cyprinus carpio L Yayın Silurus glanis L Kefal Mugil cephalus L Bıyıklı balık Barbus plebejus Bonaparte Kadife balığı Tinca tinca L Syngnathus nigrolineatus Eichwald Acı balık Rhodeus sericeus Bloch Tatlısu kaya balığı Gobius fluviatilis Pallas Taş yiyen Cobitis taenia L Knipowitshia caucasica Kawrajsky Yılan balığı Anguilla anguilla L Clupeonella abrau muhlisi Neu Proterorhinus marmoratus Phallas Nemachilus angorae Steindachner Ak balık Leuciscus cephalus L Pseudospora parva Temminck&Schlegel tür 19 tür 18 tür TOPLAM: ARTÜZ, M.İ. ve KORKMAZ. K. (1981). Su Kirlenmesi Açısından Apolyont Gölünde Yapılan Araştırmalara İlişkin Ön Rapor. Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Su Kirlenmesi Araştırmaları Kısmı, 50s. ÇUBUK, H. (2000). Uluabat Gölünde Balıkçığa Ait Yasal Düzenlemeler ve Balıkçılık Uygulamalarına İlişkin Sonuç Raporu. Eğridir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Eğridir/Isparta. 22s.

57 Temmuz 1999-Haziran 2000 Balık Stoku Çalışması (Çubuk 2000) Temmuz 1999-Haziran 2000 tarihleri arasında yapılan balık stoku çalışmasında gölde 21 balık türü tespit edilmiş, 14 tür deneme ağlarında yakalanmıştır (Çubuk 2000). Bu çalışmada birey sayısı açısından gölde hakim organizma %30.22 ile Kızılgöz (Rutilus rutilus) olmuş, bunu sırasıyla % ile Tahta balığı (Blicca bjoerkna) ve % ile Kızılkanat (Sardinius erythrophtalmus) izlemiştir. ÇUBUK, H. (2000). Uluabat Gölünde Balıkçığa Ait Yasal Düzenlemeler ve Balıkçılık Uygulamalarına İlişkin Sonuç Raporu. Eğridir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Eğridir/Isparta. 22s.

58 Ocak 2006-Şubat 2007 Balık Stoku Çalışması (Küçükkara ve ark. 2007) Ocak 2006-Şubat 2007 tarihler arasında aylık yapılan balık stoku çalışmasında ise gölde 18 balık türü tespit edilmiş, 13 tür deneme ağlarında yakalanmıştır (Küçükkara ve ark. 2007). Bu çalışmada birey sayısı açısından gölde hakim balık türünün % ile ticari balıkçılık içerisinde yer almayan Tahta balığı (Blicca bjoerkna), ikinci sırada ise %13.6 ile Kızılgöz (Rutilus rutilus) bulunmaktadır. İstilacı balık türü olan Gümüşi havuz balığı Carassius gibelio nun birey sayısının % 0.26 dan (Çubuk 2000) 2006 yılında % 6.9 birey sayısına çıkarak üçüncü sırada olması (Küçükkkara ve ark. 2007) oldukça dikkat çekici olmuştur yılında yapılan çalışmada (Çubuk 2000) turna balığı (Esox lucius) birey sayısı % 0.22 iken, 2006 yılında yapılan çalışmada % 1.25 e yükselmiştir. KÜÇÜKKARA, R., Ş. ÇINAR, R. UYSAL, H. ÇUBUK, L. TÜMGELİR, K.G. EROL,, S. ÇETİNKAYA, R. ATAY, V. YEĞEN, S. SAVAŞER, M. CİLBİZ, T. MEKE, Y.Ö. BOYACI, U. AKÇİMEN, D. KARA, S.O. KORKUT, K. ÇAPKIN, N. DALKIRAN, D. KARACAOĞLU, N. CİLBİZ, A. YAĞCI, R. ÖZKÖK, M. APAYDIN YAĞCI, M. CEYLAN, H. BOSTAN, M. CESUR, E.BİLÇEN, C. BULUT ve Ş. DERE (2007). Uluabat ve İznik Göllerindeki Ekonomik Balık Stoklarının Tespiti ve Sürdürülebilirliklerinin Araştırılması. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, TÜGEM-SÜDB, sonuç raporu 272s.

59 Özellikle daha önce gölde yüksek sayıda bulunduğu rapor edilen (Artüz ve Korkmaz 1981) tatlısu yılanbalığı gölde çok azalmıştır. Eskiden yılan balığının gölde bol miktarda bulunduğu, ancak son yıllarda nadiren rastlandığı belirtilmektedir. Ekonomik olarak önemli olmakla birlikte gölde azalan bir diğer balık türü ise yayın balığıdır. Yayın (Silurus glanis L.) Yılan Balığı (Anguilla anguilla L.)

60 TEHLİKE!!!! Her iki çalışmada da Uluabat gölü balık tür çeşitliliğinin yüksek oranda Sazangilllerden (Cyprinidae) oluştuğu görülmektedir. Göldeki balık tür çeşitliliğinin azalması ve dipte sedimentte beslenen Sazangillerin artış göstermesi gölün balık kompozisyonu açısından da bulanık safhada olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda gölde istilacı yabancı tür gümüşi havuz balığının (Carassius gibelio) yüksek oranda artış göstermesi gölün tür çeşitliliği için bir diğer olumsuz durumdur.

61 Bu bozulmanın en önemli sebepleri ne yazık ki doğal bir süreç olmayıp, tamamen insan etkisine bağlıdır. - İstilacı yabancı tür Gümüşi Havuz balığı (Carassius gibelio) nın yılları arasında göle ekonomik amaçlı??? aşılanması - Turna, yayın, yılan balığı gibi avcı (Predatör) balıkların daha fazla ekonomik öneme sahip olması nedeni ile üzerlerinde av baskısı oluşması, yani aşırı avlanmaları - Gölde giderilemeyen ötrofikasyon ve kirlilik

62 KUŞ ÇEŞİTLİLİĞİ

63 Uluabat Gölü, kuş varlığı yönünden sadece ülkemizin değil, Avrupa ve Ortadoğu'nun da en önemli sulak alanlarından birisidir yılı Ocak ayında gölde adet su kuşu sayılmış olup, bu sayı 1970 yılından bu yana Türkiye de bir sulak alanda kaydedilmiş en yüksek sayıdır (Welch ve Welch 1998). Welch ve Welch 1998 yılında gölde 85 kuş türü tespit etmiş, gölde 7 anahtar kuş türü bulunduğunu belirlemişlerdir. WELCH, G., and WELCH, H. (1998). Breeding bird survey of Uluabat Lake. DHKD 78p.

64 Uluabat Gölü dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan kus türlerinden Küçük Karabatağın ülkemizdeki en önemli üreme ve kışlama alanıdır (Welch ve Welch 1998).

65 Türkiye'deki toplam kuluçka populasyonu 1500 çift olarak tahmin edilen türün, 300 çifti alanda kuluçkaya yatmaktadır (Welch ve Welch 1998). Gölde üreme dönemi dışında da önemli sayıda küçük karabatak barınmaktadır. Nisan 2004 te yapılan küçük karabatak sayımına göre ise Uluabat Gölü nde 1072 birey bulunmaktadır. ( Küçük Karabatak (Phalacrocorax pygmeus Pallas)

66 Türkiye deki en önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

67 Türkiye deki ikinci önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

68 Türkiye deki üçüncü önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

69 Türkiye deki üçüncü önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

70 Türkiye deki Beşinci önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

71 Türkiye deki altıncı önemli üreme alanı (Welch ve Welch 1998)

72 Daha sonra gölde yapılan çalışmalar kuş çeşitliliğinin 200 ün üzerinde olduğunu göstermiştir. Bu sayı gün geçtikçe artış göstermektedir. Ayrıca Göl çevresindeki yerleşim alanlarında beyaz leylek yuva yapmaktadır. Uluabat leylek projesi kapsamında kurulan leylek platformlarıyla leyleklerin hatlara çarparak ölmesi ve yuvalarının dağılması önlenmektedir. Ayrıca Eskikaraağaç köyünde her yıl leylek şenliği düzenlenmektedir.

73 TEHLİKE!!!! Kuşlar bir sucul ekosistemde denge bozulduğunda orayı ilk terk eden gruptur yılında gölde en yüksek su kuşu sayısının tespit edilmesinin en önemli nedeni göl içi suya batık su bitkilerinin (ör yılan balığı otu, tilki kuyruğu, kıvırcık su sümbülü vb.) gölde hakim olmasıdır. Ancak diğer yıllarda gölde yapılan sayımlarda su kuşu sayısı hiç bu kadar yüksek olmamış, hatta giderek azalma eğilimine girmiştir.

74 Gölde ayrıca; HAYVANLAR 1 semender (Triturus vulgaris L.), iki su yılanı (Natrix natrix L., Natrix tesellata Laurenti), ve 1 kurbağa (Rana ridibunda Pallas) türü yaşamaktadır. (Uğurtaş ve ark. 2007). Bunun dışında gölde bulunan adalarda yaşayan karasal 1 yılan, 3 kertenkele ve 1 kaplumbağa türü de barınmaktadır (Uğurtaş ve ark. 2007). UĞURTAŞ İ.H., R.S. KAYA and A. AKKAYA (2007). The herpetofauna of the islands in Uluabat Lake (Bursa). Ekoloji, 17(65):7-10.

75 Gölde Su samuru (Lutra lutra L.) olduğuna dair bulgular mevcut olmakla birlikte populasyon hakkında bilgi yoktur. Bu nedenle bu konuyu araştırmak için Uluabat Su Samuru Projesi gerçekleştirilmiştir (Thol-Scmitz and Scmmitz 2003). Su samurunun varlığı temiz ve uygun yaşam alanlarının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Thol-Scmitz H. and T. Scmmitz (2003). The situation of the Eurasian Fishotter (Lutra lutra) at Lake Uluabat. Rapor, Gökova- Akyaka yı sevenler Derneği yayını1, 62s.

76 SONUÇ Gölde yapılan tüm çalışmalar Uluabat Gölü nün bünyesinde yüksek oranda tür barındırdığını kanıtlamaktadır. Tüm çalışmalar aynı zamanda Uluabat gölünde biyolojik dengenin bozulmak üzere olduğunu da göstermektedir. Yapılan tüm çalışmalar, gerekli tedbirler alınamadığı taktirde Uluabat Gölü nün biyolojik çeşitliliğinin tehlike altında olduğunu göstermektedir.

77 Türkiye nin en önemli sulak alanlarından biri olan Uluabat Gölü nün mevcut durumunun korunması ve sahip olduğu biyolojik, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin nesiller boyunca aktarılabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu kadar yüksek bir biyolojik çeşitliliğe sahip bir gölün korunması için daha fazla tedbir alınmalı, gölün en önemli sorunlarından biri olan kirliliğe bir çözüm getirilmelidir.

78 TEŞEKKÜRLER TEŞEKKÜRLER

79 25-28 Ağustos 2014 VI. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUMU Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı BURSA

Asi Nehri Rotifer Faunası (Hatay, Türkiye)

Asi Nehri Rotifer Faunası (Hatay, Türkiye) E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2002 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2002 Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (1-2): 63 67 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Asi Nehri Rotifer Faunası

Detaylı

Beyşehir Gölü Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimi. The Zooplankton Fauna and Seasonal Distribution Beyşehir Lake

Beyşehir Gölü Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimi. The Zooplankton Fauna and Seasonal Distribution Beyşehir Lake GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı 3 (2004) 217-225 Beyşehir Gölü Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimi The Zooplankton Fauna and Seasonal Distribution Beyşehir Lake Ahmet ALTINDAĞ Ankara

Detaylı

AKDENIZ BÖLGESI NDEKI BAZI AKARSULARIN ZOOPLANKTON (ROTIFER, CLADOCER VE COPEPOD) FAUNASI ÜZERINE İLK GÖZLEMLER

AKDENIZ BÖLGESI NDEKI BAZI AKARSULARIN ZOOPLANKTON (ROTIFER, CLADOCER VE COPEPOD) FAUNASI ÜZERINE İLK GÖZLEMLER AKDENIZ BÖLGESI NDEKI BAZI AKARSULARIN ZOOPLANKTON (ROTIFER, CLADOCER VE COPEPOD) FAUNASI ÜZERINE İLK GÖZLEMLER Ahmet BOZKURT Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 31040, Antakya, Hatay, Türkiye

Detaylı

Kalecik Baraj Gölü (Elazığ-Türkiye) Zooplanktonu

Kalecik Baraj Gölü (Elazığ-Türkiye) Zooplanktonu Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Unv. Journal of Science 25(2), 99-103, 2013 25(2),99-103, 2013 Kalecik Baraj Gölü (Elazığ-Türkiye) Zooplanktonu Hilal BULUT 1,*, Serap SALER 1 1 Fırat Üniversitesi

Detaylı

Beyşehir Gölü Zooplankton Türlerinin Aylık Dağılımı. Lake Beyşehir Monthly Distribution of Zooplankton Species

Beyşehir Gölü Zooplankton Türlerinin Aylık Dağılımı. Lake Beyşehir Monthly Distribution of Zooplankton Species Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science 18(1), 91-98, 2014 Beyşehir Gölü Zooplankton Türlerinin Aylık Dağılımı Hakan

Detaylı

A TAXONOMICAL STUDY ON THE ZOOPLANKTON FAUNA OF HIRFANLI DAM LAKE (KIRŞEHIR), TURKEY

A TAXONOMICAL STUDY ON THE ZOOPLANKTON FAUNA OF HIRFANLI DAM LAKE (KIRŞEHIR), TURKEY G.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 18(4): 563-567(2005) ISSN 1303-9709 G.U. Journal of Science 18(4):563-567 (2005) A TAXONOMICAL STUDY ON THE ZOOPLANKTON FAUNA OF HIRFANLI DAM LAKE (KIRŞEHIR), TURKEY Sibel YİĞİT*,

Detaylı

Karasu Nehri (Erzincan) nin Zooplanktonu

Karasu Nehri (Erzincan) nin Zooplanktonu Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 11(1): 10-16 (2015) http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/esufd/ Karasu Nehri (Erzincan) nin Zooplanktonu Serap SALER 1, Hilal BULUT 1*, Nevin BİRİCİ 2, Rıdvan TEPE

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X 4(4): 337-353 (2010) DOI: 10.3153/jfscom.2010037 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X RESEARCH ARTICLE 2010 www.fisheriessciences.com ARAŞTIRMA MAKALESİ ASİ NEHRİ (HATAY-TÜRKİYE) ZOOPLANKTON

Detaylı

IŞIKLI GÖLÜNDE YAPILAN LİMNOLOJİK ÇALIŞMALAR BALIK POPULASYONLARININ TESPİTİ AVLANABİLİR STOK MİKTARI ve BALIKLANDIRMA ÇALIŞMALARI

IŞIKLI GÖLÜNDE YAPILAN LİMNOLOJİK ÇALIŞMALAR BALIK POPULASYONLARININ TESPİTİ AVLANABİLİR STOK MİKTARI ve BALIKLANDIRMA ÇALIŞMALARI IŞIKLI GÖLÜNDE YAPILAN LİMNOLOJİK ÇALIŞMALAR BALIK POPULASYONLARININ TESPİTİ AVLANABİLİR STOK MİKTARI ve BALIKLANDIRMA ÇALIŞMALARI Reyhan EREN*, Ersin TENEKECİOĞLU** * DSİ II. Bölge Müdürlüğü, Biyolog,

Detaylı

Yenişehir Gölü (Reyhanlı, Hatay) Zooplanktonu

Yenişehir Gölü (Reyhanlı, Hatay) Zooplanktonu E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2006 Cilt/Volume 23, Ek/Suppl. (1/1): 39-43 Su Ürünleri Temel Bilimler / Hydrobiology Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/

Detaylı

Hidroloji ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ. 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar. Dr. Öğr. Ü.

Hidroloji ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ. 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar. Dr. Öğr. Ü. Sulak alanların 3 Temel Özelliği ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ Jeo-morfoloji Su seviyesi, akış, sıklık Hidroloji iklim 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar Fiziko-Kimyasal Çevre

Detaylı

Orduzu Göleti (Malatya) Zooplanktonu

Orduzu Göleti (Malatya) Zooplanktonu Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Unv. Journal of Science 27(1), 21-28, 2015 27(1), 21-28, 2015 Orduzu Göleti (Malatya) Zooplanktonu Özet Özlem GÜREL 1, Serap SALER 1* 1 *Fırat Üniversitesi Su Ürünleri

Detaylı

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Bağbaşı Yerleşkesi, 40100, Kırşehir Telefon : +90 386 280 45 46 Mail

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Bağbaşı Yerleşkesi, 40100, Kırşehir Telefon : +90 386 280 45 46 Mail ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Mahmut Yılmaz İletişim Bilgileri Adres Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Bağbaşı Yerleşkesi, 40100, Kırşehir Telefon : +90 386 280 45 46 Mail : myilmaz@ahievran.edu.tr

Detaylı

The Zooplankton Fauna of Yuvarlak Stream (Köyceğiz-Muğla)

The Zooplankton Fauna of Yuvarlak Stream (Köyceğiz-Muğla) Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 11: 661-667 (2011) www.trjfas.org ISSN 1303-2712 DOI: 10.4194/1303-2712-v11_4_21 SHORT PAPER The Zooplankton Fauna of Yuvarlak Stream (Köyceğiz-Muğla)

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(1): 13-17, 2014 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Murat Nehri nin (Elazığ-Palu İlçe Merkezi Sınırları

Detaylı

DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ NDEKİ BAZI BARAJ VE GÖLETLERİN ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE İLK GÖZLEMLER

DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ NDEKİ BAZI BARAJ VE GÖLETLERİN ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE İLK GÖZLEMLER DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ NDEKİ BAZI BARAJ VE GÖLETLERİN ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE İLK GÖZLEMLER Ahmet BOZKURT Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 31040, Antakya, Hatay, Türkiye E-Posta: bozkurt@mku.edu.tr

Detaylı

RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR

RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR 1 RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR İran ın Ramsar kentinde 1971 yılında imzalanan ve sulak alanların korunmasını ve akılcı kullanımını hedefleyen kısaca RAMSAR SÖZLEŞMESİ

Detaylı

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 3 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SINIFLANDIRMA; MORFOLOJIK, FIZYOLOJIK VE EKOLOJIK ÖZELLIKLERINE GÖRE Su üstü makrofitleri; su kıyılarında yaşayan, bir kısmı su içinde olan ve su dibine tutunan bitkilerdir.

Detaylı

Gölbaşı Gölü nün Zooplankton Tür Kompozisyonu ve Biyoması (Hatay, Türkiye)

Gölbaşı Gölü nün Zooplankton Tür Kompozisyonu ve Biyoması (Hatay, Türkiye) E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2006 Cilt/Volume 23, Ek/Suppl. (1/1): 163-167 Su Ürünleri Temel Bilimler / Hydrobiology Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/

Detaylı

Necla İpek Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7258 ssaler@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

Necla İpek Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7258 ssaler@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 3, Article Number: 5A0041 ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Serap Saler Received: June 2009 Necla İpek Accepted: July 2010 Mücahit

Detaylı

Eğirdir Gölü Hoyran Bölgesi Rotifer Faunasının (Rotifera) Sistematik ve Ekolojik Yönden İncelenmesi

Eğirdir Gölü Hoyran Bölgesi Rotifer Faunasının (Rotifera) Sistematik ve Ekolojik Yönden İncelenmesi .Ü. Su Ürünleri Dergisi 2007.U. Journal of Fisheries & quatic Sciences 2007 Cilt/Volume 24, Sayı/Issue (1-2): 31 37 ge University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ ğirdir Gölü Hoyran Bölgesi

Detaylı

Rotifer yada Rotatoria şubesinin Monogonanta, Bdelloidea ve Seisonidea olmak üzere üç önemli sınıfı vardır.

Rotifer yada Rotatoria şubesinin Monogonanta, Bdelloidea ve Seisonidea olmak üzere üç önemli sınıfı vardır. 1 1. GİRİŞ Tatlı sularda ve denizlerde aktif olarak yüzemeyen, sadece sürüklenen organizmaların (plankton) dünyası hakkında çalışmalar 1800 lü yıllarda başlamıştır. Bu organizmaların yaşamı bilimsel olarak

Detaylı

SDÜ FEN DERGİSİ (E-DERGİ). 2009, 4 (1) 54-58

SDÜ FEN DERGİSİ (E-DERGİ). 2009, 4 (1) 54-58 KAYSERİ İLİ BAZI SULAK ALANLARINDAN (ŞEKER GÖLETİ, REŞADİYE GÖLETİ, ZİNCİDERE GÖLETİ, MİMARSİNAN PARKI HAVUZU, HİSARCIK ÇAYI, KUMALI PARKI HAVUZU) KAYDEDİLEN ROTİFER TÜRLERİ Murat KAYA *, Fatih DUMAN **,

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ BALIKÇILIĞINDA SON DURUM

EĞİRDİR GÖLÜ BALIKÇILIĞINDA SON DURUM EĞİRDİR GÖLÜ BALIKÇILIĞINDA SON DURUM Hıdır ÇUBUK 1, İsmet BALIK 2, Şakir ÇINAR 3, Remziye ÖZKÖK 3, Levent TÜMGELİR 3 Ramazan KÜÇÜKKARA 3, K.Gonca EROL 3, Rahmi UYSAL 3, Meral YAĞCI 3 1- ESKİŞEHİR TARIM

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nurhayat DALKIRAN

Yrd. Doç. Dr. Nurhayat DALKIRAN Yrd. Doç. Dr. Nurhayat DALKIRAN Telefon : 0 224 2941866 Fax : 0 224 2941899 E-posta : dalkiran@uludag.edu.tr EĞİTİM DURUMU Lisans: : Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Ankara, 1994.

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com

Journal of FisheriesSciences.com 7(4): 309-316 (2013) DOI: 10.3153/jfscom.2013034 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2013 www.fisheriessciences.com SHORT COMMUNICATION KISA BİLGİLENDİRME ULUABAT (APOLYONT) GÖLÜ'NDEKİ BALIK

Detaylı

ÇAMLIGÖZE BARAJ GÖLÜ (SİVAS-TÜRKİYE) ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA A STUDY ON THE ZOOPLANKTON FAUNA OF ÇAMLIGÖZE DAM LAKE (SİVAS-TURKEY)

ÇAMLIGÖZE BARAJ GÖLÜ (SİVAS-TÜRKİYE) ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA A STUDY ON THE ZOOPLANKTON FAUNA OF ÇAMLIGÖZE DAM LAKE (SİVAS-TURKEY) ÇAMLIGÖZE BARAJ GÖLÜ (SİVAS-TÜRKİYE) ZOOPLANKTON FAUNASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Seher DİRİCAN*, Haldun MUSUL Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Meslek Yüksekokulu 58600 Suşehri/SİVAS *E-posta: sdirican@cumhuriyet.edu.tr

Detaylı

In this study 34 species of Rotifera, 9 species of Cladocera and 1 species of Copepoda have been observed

In this study 34 species of Rotifera, 9 species of Cladocera and 1 species of Copepoda have been observed S. Günsel, N. Akbulut / Hacettepe J. Biol. & Chem., 2012, Special Issue, 309-316 The Investigation of the Zooplanktonic Organisms of Delice River and Its Arms in Kızılırmak River Basin (Turkey) Kızılırmak

Detaylı

AKVARYUM BİTKİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN :10:26 SB 1

AKVARYUM BİTKİLERİ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN :10:26 SB 1 AKVARYUM BİTKİLERİ Yrd. Doç. Dr. Süleyman BEKCAN 25.05.2017 23:10:26 SB 1 SU BİTKİLERİ Su bitkileri, su bulunan ortamlarda bulunan yararlı olan canlılardır. Besin pramidinin ilk halkasını oluşturan canlılardır.

Detaylı

Su Ürünleri Dergisi (2016)

Su Ürünleri Dergisi (2016) http://www.egejfas.org Su Ürünleri Dergisi (2016) Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 33(3): 265-270 (2016) DOI: 10.12714/egejfas.2016.33.3.11 ARAŞTIRMA MAKALESİ RESEARCH ARTICLE Yayla Gölü

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Doğum Tarihi/Yeri: 10 Ocak 1955 / Kayseri Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Detaylı

Tahtalı Baraj Gölü (İzmir) nün Zooplankton Kompozisyonu

Tahtalı Baraj Gölü (İzmir) nün Zooplankton Kompozisyonu E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2009 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009 Cilt/Volume 26, Sayı/Issue 2: 129-134 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Tahtalı Baraj Gölü (İzmir)

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:5-Sayı/No: 2 : 291-295 (2004) ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE APOLYONT VE İZNİK GÖLLERİ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu Algleri Taksonomisi ve Ekolojisi, Limnoloji, Hidrobotanik

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu Algleri Taksonomisi ve Ekolojisi, Limnoloji, Hidrobotanik ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Haşim SÖMEK Doğum Tarihi ve Yeri: 14 Şubat 1980 Zonguldak Medeni Durumu: Evli ve bir erkek çocuk babası Öğrenim Durumu: Doktora Uzmanı Olduğu Bilim Dalları: Tatlısu

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Zeynep DORAK Doğum Tarihi/Yeri: 26.02.1978/ İstanbul Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI MANYAS KUŞ GÖLÜ NÜN ZOOPLANKTON KOMMUNİTE YAPISI DOKTORA TEZİ ELİF IRMAK TÜRKMEN BALIKESİR, HAZİRAN - 2018 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Zooplanktonik Organizmaların Manyas Barajında (Balıkesir) Mevsimsel Değişimi ve Bazı Fiziksel ve Kimyasal Parametrelerle Olan İlişkileri

Zooplanktonik Organizmaların Manyas Barajında (Balıkesir) Mevsimsel Değişimi ve Bazı Fiziksel ve Kimyasal Parametrelerle Olan İlişkileri Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(2): 65-72, 2017 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

A Taxonomical Study on the Rotifer Fauna of Yedigöller (Bolu-Turkey)

A Taxonomical Study on the Rotifer Fauna of Yedigöller (Bolu-Turkey) Turk J Zool 24 (2000) 1 8 TÜBİTAK A Taxonomical Study on the Rotifer Fauna of Yedigöller (Bolu-Turkey) Ahmet ALTINDAĞ Department of Biology, Faculty of Science, University of Ankara-TURKEY Received: 21.06.1999

Detaylı

İLETİŞİM BİLGİLERİ EĞİTİM BİLGİLERİ GÖREV YERLERİ

İLETİŞİM BİLGİLERİ EĞİTİM BİLGİLERİ GÖREV YERLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Ad-Soyad Ünvan Doğum Yeri ve Tarihi Çalıştığı Birim(ler) Uzmanlık Alanları Ufuk AKÇİMEN Veteriner Hekim Eğirdir-24.11.1969 1997-2002 Van Bahçesaray Milli Eğitim Müdürlüğü(öğretmen) 2002-2011

Detaylı

Mert, Erikli, Hamam ve Pedina (İğneada, Kırklareli) Göller inin Zooplanktonik Organizmaların Kommunite Yapısı

Mert, Erikli, Hamam ve Pedina (İğneada, Kırklareli) Göller inin Zooplanktonik Organizmaların Kommunite Yapısı E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2003 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2003 Cilt/Volume 20, Sayı/Issue (1-2): 51 62 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Mert, Erikli, Hamam ve

Detaylı

Mücahit Eroğlu Accepted: February 2011. ISSN : 1308-7258 ssaler@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

Mücahit Eroğlu Accepted: February 2011. ISSN : 1308-7258 ssaler@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 5A0000 ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Serap Saler Received: November 2010 Mücahit Eroğlu Accepted: February

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI MANYAS BARAJI ZOOPLANKTON EKOLOJİSİ YÜKSEK LİSANS TEZİ ELİF GİRİTLİOĞLU BALIKESİR, 2013 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ ASARTEPE BARAJ GÖLÜ (ANKARA) NÜN ZOOPLANKTON FAUNASI VE MEVSĐMSEL DEĞĐŞĐMĐ

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ ASARTEPE BARAJ GÖLÜ (ANKARA) NÜN ZOOPLANKTON FAUNASI VE MEVSĐMSEL DEĞĐŞĐMĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ YÜKSEK LĐSANS TEZĐ ASARTEPE BARAJ GÖLÜ (ANKARA) NÜN ZOOPLANKTON FAUNASI VE MEVSĐMSEL DEĞĐŞĐMĐ Özge BUYURGAN BĐYOLOJĐ ANABĐLĐM DALI ANKARA 2008 Her hakkı saklıdır

Detaylı

Sazlıdere Barajı (İstanbul) nda Fitoplankton Biyoması ve Bunu Etkileyen Fizikokimyasal Faktörlerin İncelenmesi

Sazlıdere Barajı (İstanbul) nda Fitoplankton Biyoması ve Bunu Etkileyen Fizikokimyasal Faktörlerin İncelenmesi ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Neşe YILMAZ Doğum Tarihi/Yeri: 25.11.1975/Almanya Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Ordu Cad. No:200 Laleli/İstanbul Telefon:

Detaylı

AHMET BOZKURT, MELTEM DURAL. Mustafa Kemal Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, 31034, Antakya, Hatay

AHMET BOZKURT, MELTEM DURAL. Mustafa Kemal Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, 31034, Antakya, Hatay TPB AZI GÖLET (HATAY) ZPLANKTNUNUN VERT KAL GÖÇÜ AHMET BZKURT, MELTEM DURAL Mustafa Kemal Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi,, Antakya, Hatay ÖZET Bu çalı mada, Hatay il sınırları içinde bulunan, sulama

Detaylı

KÜRESEL ISINMA. Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile, yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında sıcaklığın artmasıdır.

KÜRESEL ISINMA. Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile, yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında sıcaklığın artmasıdır. KÜRESEL ISINMA ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ 9. Hafta İklim değişikliği ve Sulak alanlar İklim Değişikliğinin Tatlı Su Kaynaklarına Etkileri ve Potansiyel Uyum Stratejileri Dr. Öğretim Üyesi Arda Özen 1

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Kemer Baraj Gölü (Aydın-Türkiye) Zooplankton Faunası

Kemer Baraj Gölü (Aydın-Türkiye) Zooplankton Faunası LIMNOFISH-Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research 2(2): 95-106 (2016) Kemer Baraj Gölü (Aydın-Türkiye) Zooplankton Faunası Aslı TUNA, M. Ruşen USTAOĞLU * Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi,

Detaylı

Aquaculture Engineering and Fisheries Research

Aquaculture Engineering and Fisheries Research Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research 1(3): 125-132 (2015) E-ISSN 2149-0236 doi: 10.3153/JAEFR15013 ORIGINAL ARTICLE/ORİJİNAL ÇALIŞMA SHORT COMMUNICATION KISA MAKALE BİNGÖL YÜZEN ADALAR

Detaylı

Hazar Gölü (Elazığ) Copepoda ve Cladocera Faunasının Mevsimsel Dağılımı

Hazar Gölü (Elazığ) Copepoda ve Cladocera Faunasının Mevsimsel Dağılımı G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 2 (21) 7-18 Hazar Gölü (Elazığ) Copepoda ve Cladocera Faunasının Mevsimsel Dağılımı Seasonal Distribution of the Copepoda and Cladocera Fauna of Hazar Lake

Detaylı

İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ

İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ İZNİK GÖLÜ SU KALİTESİNİN FİTOPLANKTON GRUPLARINA GÖRE BELİRLENMESİ Ayça Oğuz, Reyhan Akçaalan & Meriç Albay İstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Ordu Cd., No: 200, Laleli-Fatih, İSTANBUL Suların

Detaylı

EĞREKKAYA BARAJ GÖLÜ LİMNOLOJİSİ

EĞREKKAYA BARAJ GÖLÜ LİMNOLOJİSİ Meltem İdem ELİBOL 1 Selma ÜSTÜNDAĞ 1 Hasan ÇEVLİK 1 1 DSİ Genel Müdürlüğü, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 06100 Yücetepe, ANKARA ÖZET: Eğrekkaya Baraj Gölü nde 1999 yılında

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ NÜN GÖRSEL SU ALTI FLORA VE FAUNASI UNDERWATER VISUAL FLORA AND FAUNA OF EĞİRDİR LAKE

EĞİRDİR GÖLÜ NÜN GÖRSEL SU ALTI FLORA VE FAUNASI UNDERWATER VISUAL FLORA AND FAUNA OF EĞİRDİR LAKE EĞİRDİR GÖLÜ NÜN GÖRSEL SU ALTI FLORA VE FAUNASI UNDERWATER VISUAL FLORA AND FAUNA OF EĞİRDİR LAKE ÖZET Yrd.Doç.Dr. İsmail İbrahim TURNA Uzman Ufuk Gürkan YILDIRIM Furkan DURUCAN Turizm sektörü dünyanın

Detaylı

Yıllık Su Seviyesi Değişimi Çok çeşitli hidrolojik koşullar. Sulakalan ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ

Yıllık Su Seviyesi Değişimi Çok çeşitli hidrolojik koşullar. Sulakalan ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ Jeomorfoloji Sulak alanların 3 Temel Özelliği Su seviyesi, akış, sıklık Hidroloji iklim 4. Hafta Sulak Alan ve Adaptasyonları Fiziko-Kimyasal Çevre Toprak-su kimyasal değişimler

Detaylı

Seli Çayı (Elazığ-Türkiye) Rotifer Faunası ve Bazı Biyoçeşitlilik İndeksleri ile Analizi

Seli Çayı (Elazığ-Türkiye) Rotifer Faunası ve Bazı Biyoçeşitlilik İndeksleri ile Analizi E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue 3: 211 215 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Seli Çayı (Elazığ-Türkiye)

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X

Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN X 6(2): 132-149 (2012) DOI: 10.3153/jfscom.2012017 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2012 www.fisheriessciences.com RESEARCH ARTICLE ARAŞTIRMA MAKALESİ THE ROTIFERA FAUNA OF TURKISH THRACE

Detaylı

The Effect to Macroflora in Lakes of Introduced into Natural Lakes

The Effect to Macroflora in Lakes of Introduced into Natural Lakes DOĞAL GÖLLERİN BALIKLANDIRILMASININ GÖLLERDEKİ YÜKSEK SU BİTKİLERİNE ETKİSİ Erol KESİCİ 1 Z. Arzu BECER ÖZVAROL 2 Ramazan İKİZ 2 Cevdan KESİCİ 3 1 Süleyman Demirel Üniv. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi,32500

Detaylı

BİRECİK BARAJ GÖLÜ ZOOPLAKTONUNUN VERTİKAL DAĞILIMI

BİRECİK BARAJ GÖLÜ ZOOPLAKTONUNUN VERTİKAL DAĞILIMI 2(3): 332-342 (28) DOI: 1.3153/jfscom.mug.2721 Journal of FisheriesSciences.com ISSN 137-234X 28 www.fisheriessciences.com RESEARCH ARTICLE ARAŞTIRMA MAKALESİ BİRECİK BARAJ GÖLÜ ZOOPLAKTONUNUN VERTİKAL

Detaylı

Gönen Çayı (Balıkesir - Türkiye) Durgun Sularının Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimleri

Gönen Çayı (Balıkesir - Türkiye) Durgun Sularının Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimleri LIMNOFISH-Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research 3(2): 79-89 (2017) Gönen Çayı (Balıkesir - Türkiye) Durgun Sularının Zooplankton Faunası ve Mevsimsel Değişimleri Nilay GÜRLEYEN, M. Ruşen

Detaylı

M. KUŞAT, H.U. KOCA, L. İZCİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Eğirdir, ISPARTA

M. KUŞAT, H.U. KOCA, L. İZCİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Eğirdir, ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1-1 (26), 61-65 Eğirdir Gölü nde Avlanan Gümüşi Havuz Balığı Carassius auratus (Bloch, 1782) nın Balıkçılık Biyolojisi Yönünden Bazı Özelliklerinin

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlı Su Göletlerinin Sucul Faunası Üzerine İlk Gözlemler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tatlı Su Göletlerinin Sucul Faunası Üzerine İlk Gözlemler E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue 4: 347 351 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short

Detaylı

Yayın Listesi. SCI (Science Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayınlanan ve yayına kabul edilen tam metin özgün makale

Yayın Listesi. SCI (Science Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayınlanan ve yayına kabul edilen tam metin özgün makale Yayın Listesi SCI (Science Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayınlanan ve yayına kabul edilen tam metin özgün makale SALİHOĞLU, G., PINARLI,V., SALİHOĞLU N.K., KARACA, G. 2007. Properties

Detaylı

İznik Gölü (Bursa/Türkiye) Zooplanktonunun Derinliğe Bağlı Yoğunluğu, Çeşitliliği ve Fizikokimyasal Parametreler ile İlişkileri

İznik Gölü (Bursa/Türkiye) Zooplanktonunun Derinliğe Bağlı Yoğunluğu, Çeşitliliği ve Fizikokimyasal Parametreler ile İlişkileri Ekoloji 23, 93, 36-42 (2014) doi: 10.5053/ekoloji.2014.935 İznik Gölü (Bursa/Türkiye) Zooplanktonunun Derinliğe Bağlı Yoğunluğu, Çeşitliliği ve Fizikokimyasal Parametreler ile İlişkileri Meral APAYDIN

Detaylı

III. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUMU 27-29 AĞUSTOS 2008 URLA, İZMİR ÇAĞRILI SUNUM

III. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUMU 27-29 AĞUSTOS 2008 URLA, İZMİR ÇAĞRILI SUNUM ÇAĞRILI SUNUM 1 2 Limnolojide Gelişmeler Nilgün Kazancı Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Beytepe-Ankara Limnoloji, tatlı suları konu alan en eski bilim dallarından biridir. Bu sunumda,

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Orkide MİNARECİ Ünvanı: Yrd.Doç.Dr. Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Bölümü (Temel ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi 1992

Detaylı

KESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ (ANKARA) BALIKÇILIK SORUNLARI

KESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ (ANKARA) BALIKÇILIK SORUNLARI KESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ (ANKARA) BALIKÇILIK SORUNLARI Ahmet ALTINDAĞ 1 Seyhan AHISKA 1 1 Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü P.K. 06100 Ankara, Türkiye ÖZET: Kesikköprü Baraj Gölü ndeki ( Ankara

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Ünvanı : Yard. Doç. Dr. Adı Soyadı : Cenkmen R. BEĞBURS Doğum Tarihi : 1967 Doğum Yeri : Yabancı Dil : İngilizce Uzmanlık alanı : Avlama Teknolojisi E-posta : begburs@akdeniz.edu.tr

Detaylı

Tahar Çayı (Tunceli) Zooplanktonu

Tahar Çayı (Tunceli) Zooplanktonu Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 28(2), 1-10, 2016 28(2), 1-10, 2016 Tahar Çayı (Tunceli) Zooplanktonu Özet Aykut ÖCALAN 1, Serap SALER 1 * Fırat Üniversitesi Su Ürünleri

Detaylı

Porsuk Çayı nda (Eskişehir) Sucul Makrofitler, Zooplankton ve Bentik Makroomurgasızların İncelenmesi

Porsuk Çayı nda (Eskişehir) Sucul Makrofitler, Zooplankton ve Bentik Makroomurgasızların İncelenmesi Porsuk Çayı nda (Eskişehir) Sucul Makrofitler, Zooplankton ve Bentik Makroomurgasızların İncelenmesi Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi Cilt: 3, Sayı: 1, Haziran 2011, 65-72 Porsuk Çayı nda (Eskişehir)

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ. Su Ürünleri Fakültesi 2006. Su Ürünleri Fakültesi 1995. Su Ürünleri Fakültesi 1992

EĞİTİM BİLGİLERİ. Su Ürünleri Fakültesi 2006. Su Ürünleri Fakültesi 1995. Su Ürünleri Fakültesi 1992 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr.Songül YÜCE Ünvan Su Ürünleri Müh. Telefon 04242411085 E-mail songul.yuce@gthb.gov.tr smyuce@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1969-Elazığ Fotoğraf Doktora Yüksek Lisans Lisans

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon. Ötrofikasyon

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon.   Ötrofikasyon ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ötrofikasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ötrofikasyon Eutrophication (Bataklıklaşma) kelimesi eski Yunancadaki eutrophos kelimesinden gelmektedir. Eutrophos:

Detaylı

Kapulukaya Baraj Gölü nde Yaşayan Kadife (Tinca Tinca L., 1758) nin Beslenme Biyolojisi

Kapulukaya Baraj Gölü nde Yaşayan Kadife (Tinca Tinca L., 1758) nin Beslenme Biyolojisi Kapulukaya Baraj Gölü nde Yaşayan Kadife (Tinca Tinca L., 1758) nin Beslenme Biyolojisi The Feeding Biology of Tench (Tinca Tinca L., 1758) Living in Kapulukaya Dam Lake Semra BENZER, Ali GÜL ve Mehmet

Detaylı

MANYAS GÖLÜ OLIGOCHAETA (ANNELIDA) FAUNASININ TAKSONOMİK AÇIDAN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÖN ARAŞTIRMA

MANYAS GÖLÜ OLIGOCHAETA (ANNELIDA) FAUNASININ TAKSONOMİK AÇIDAN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÖN ARAŞTIRMA ÖZET MANYAS GÖLÜ OLIGOCHAETA (ANNELIDA) FAUNASININ TAKSONOMİK AÇIDAN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÖN ARAŞTIRMA Naime ARSLAN 1, Seyhan AHISKA 2 1-ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ

Detaylı

Keçi Gölü (Bolu) Cladocera Türlerinin Mevsimsel Dinamiği

Keçi Gölü (Bolu) Cladocera Türlerinin Mevsimsel Dinamiği Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 8(1):51-56 (2012) ISSN: 1300 4891 E-ISSN: 1308 7517 http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/esufd/ Keçi Gölü (Bolu) Cladocera Türlerinin Mevsimsel Dinamiği Hilal AKINCI

Detaylı

Ağustos 2007 Saha Gözlemlerimiz

Ağustos 2007 Saha Gözlemlerimiz Ağustos 2007 Saha Gözlemlerimiz Sulakalanlar yeryüzünün en fazla biyolojik üretim yapan ekosistemleri olup çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptirler. Ülkemiz sulakalanlar bakımından çok zengin olmasına

Detaylı

The Digestive System Content of Mastacembelus mastacembelus (Banks & Solander, 1794) Inhabiting in Karakaya Dam Lake (Malatya-Turkey)

The Digestive System Content of Mastacembelus mastacembelus (Banks & Solander, 1794) Inhabiting in Karakaya Dam Lake (Malatya-Turkey) Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10: 229-233 (2010) www.trjfas.org ISSN 1303-2712 DOI: 10.4194/trjfas.2010.0211 The Digestive System Content of Mastacembelus mastacembelus (Banks & Solander,

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ NDEKİ GÜMÜŞİ HAVUZ BALIĞI (Carassius gibelio Bloch, 1782) POPULASYONUNUN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ

EĞİRDİR GÖLÜ NDEKİ GÜMÜŞİ HAVUZ BALIĞI (Carassius gibelio Bloch, 1782) POPULASYONUNUN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ EĞİRDİR GÖLÜ NDEKİ GÜMÜŞİ HAVUZ BALIĞI (Carassius gibelio Bloch, 1782) POPULASYONUNUN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ ÖZET Remziye ÖZKÖK 1, Hıdır ÇUBUK 2, Levent TÜMGELİR 1, Rahmi UYSAL 1, Şakir ÇINAR 1, Ramazan KÜÇÜKKARA

Detaylı

: Posta ve Faks ile yapılacak siparişlerde Murad ALEN

: Posta ve Faks ile yapılacak siparişlerde Murad ALEN Kitap Adı : XI.ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ 04-06 EYLÜL 2001 CİLT1 Editörler : İhsan AKYURT Nuri BAŞUSTA Baskı Yılı : 2001 Sayfa Sayısı : 518 Satışı Yapılmamaktadır, üniversitemiz kütüphanesinden

Detaylı

RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR

RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR 1 RAMSAR SÖZLEŞMESİ VE SULAK ALANLAR İran ın Ramsar kentinde 1971 yılında imzalanan ve sulak alanların korunmasını ve akılcı kullanımını hedefleyen kısaca RAMSAR SÖZLEŞMESİ

Detaylı

KARAMIK GÖLÜ NDEKİ (AFYONKARAHİSAR/TÜRKİYE) TURNA BALIKLARININ (Esox lucius L., 1758) BESLENMESİ

KARAMIK GÖLÜ NDEKİ (AFYONKARAHİSAR/TÜRKİYE) TURNA BALIKLARININ (Esox lucius L., 1758) BESLENMESİ KARAMIK GÖLÜ NDEKİ (AFYONKARAHİSAR/TÜRKİYE) TURNA BALIKLARININ (Esox lucius L., 1758) BESLENMESİ Hıdır ÇUBUK 1,* İsmet BALIK 2 Remziye ÖZKÖK 1 Rahmi UYSAL 1 1 Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, 32500

Detaylı

KUMAŞIR GÖLÜ (KAHRAMANMARAŞ) NÜN BAZI EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ. KSÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü - Kahramanmaraş

KUMAŞIR GÖLÜ (KAHRAMANMARAŞ) NÜN BAZI EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ. KSÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü - Kahramanmaraş Fen ve Mühendislik Dergisi 2001, Cilt 4, Sayı 1 57 KUMAŞIR GÖLÜ (KAHRAMANMARAŞ) NÜN BAZI EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Cemil KARA Cengiz BAHADIROĞLU KSÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü - Kahramanmaraş

Detaylı

KOP BÖLGESİNDE BALIKÇILIĞIN ÖNEMİ

KOP BÖLGESİNDE BALIKÇILIĞIN ÖNEMİ KOP BÖLGESİNDE BALIKÇILIĞIN ÖNEMİ Gül Ayten İnan Mevlüt Pınarkara * ÖZET Su ürünleri iyi kalitede protein, vitamin, mineral kaynağı olması yanında kalsiyum ve fosfor bakımından da zengindir. Dünya Gıda

Detaylı

İznik Gölü (Bursa) Sazan (Cyprinus carpio L., 1758) Populasyonunun Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

İznik Gölü (Bursa) Sazan (Cyprinus carpio L., 1758) Populasyonunun Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2008 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2008 Cilt/Volume 25, Sayı/Issue (1): 19 25 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ İznik Gölü (Bursa) Sazan

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

EĞİRDİR GÖLÜ NE SONRADAN GİREN GÜMÜŞBALIĞI(Atherina boyeri RİSS0, 1810) NIN GÖL EKOSİSTEMİNE VE BALIKÇILIĞA ETKİSİ

EĞİRDİR GÖLÜ NE SONRADAN GİREN GÜMÜŞBALIĞI(Atherina boyeri RİSS0, 1810) NIN GÖL EKOSİSTEMİNE VE BALIKÇILIĞA ETKİSİ EĞİRDİR GÖLÜ NE SONRADAN GİREN GÜMÜŞBALIĞI(Atherina boyeri RİSS0, 1810) NIN GÖL EKOSİSTEMİNE VE BALIKÇILIĞA ETKİSİ Fahrettin KÜÇÜK 1, İskender GÜLLE 1, Sami S. GÜÇLÜ 1, Erkan GÜMÜŞ 2, Orhan DEMİR 1 1 Süleyman

Detaylı

4. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUMU

4. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUMU 4. ULUSAL LİMNOLOJİ Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı ONURSAL BAŞKANLAR Prof. Dr. Hayri Coşkun (Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü)

Detaylı

Işıklı Gölü ve Kaynaklarının (Çivril-Denizli) Crustacea Faunası*

Işıklı Gölü ve Kaynaklarının (Çivril-Denizli) Crustacea Faunası* E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2005 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2005 Cilt/Volume 22, Sayı/Issue (3-4): 371 375 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Işıklı Gölü ve Kaynaklarının

Detaylı

YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS İngilizce GÖREV YERLERİ (Tarih/ Unvan/ Kurum)

YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS İngilizce GÖREV YERLERİ (Tarih/ Unvan/ Kurum) Adı Soyadı Unvan KİŞİSEL BİLGİLER Ali Atilla USLU Su Ürünleri Mühendisi Telefon 0 505 708 92 24-0 (424) 241 10 86-125 E-mail Doğum Tarihi Yeri aatillauslu@mynet.com, aatillauslu@gmail.com 09.11.1967 /

Detaylı

Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enst. 2007-2012. (Manisa)

Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enst. 2007-2012. (Manisa) ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Sevilay ULCAY Doğum Tarihi: 25.07.1979 Ünvanı: Araştırma Görevlisi Doktor Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Celal Bayar

Detaylı

YARSELİ BARAJ GÖLÜ NÜN (HATAY/TÜRKİYE) BAZI FİZİKO-KİMYASALÖZELLİKLERİ VE ZOOPLANKTON (Rotifer, Cladocer ve Copepod) FAUNASI

YARSELİ BARAJ GÖLÜ NÜN (HATAY/TÜRKİYE) BAZI FİZİKO-KİMYASALÖZELLİKLERİ VE ZOOPLANKTON (Rotifer, Cladocer ve Copepod) FAUNASI YARSELİ BARAJ GÖLÜ NÜN (HATAY/TÜRKİYE) BAZI FİZİKO-KİMYASALÖZELLİKLERİ VE ZOOPLANKTON (Rotifer, Cladocer ve Copepod) FAUNASI Ahmet BOZKURT*, Meltem DURAL** ve Ayşe Bahar YILMAZ* * Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ KEMER BARAJ GÖLÜ'NDEKİ Cypr nus carpio L., 1758'NUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÖZET Gülnaz ÖZCAN*, Süleyman BALIK EGE ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ TEMEL BİLİMLER BÖLÜMÜ *gulnazozcan@yahoo.com Bu

Detaylı

III. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUM PROGRAMI

III. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUM PROGRAMI III. ULUSAL LİMNOLOJİ SEMPOZYUM PROGRAMI 27 Ağustos 2008 Çarşamba 08:30-10:30 Kayıt 10:30-11:30 Açılış 11:30-12:10 Plaket töreni 12:10-13:50 Yemek arası 13:50-14:30 Çağrılı Sunum: Limnolojide Gelişmeler

Detaylı

KEBAN BARAJ GÖLÜ (ELAZIĞ) NDE YAŞAYAN BARBUS MYSTACEUS (PALLAS, 1814) ÜN SİNDİRİM İÇERİĞİNDE BULUNAN HAYVANSAL ORGANİZMALAR

KEBAN BARAJ GÖLÜ (ELAZIĞ) NDE YAŞAYAN BARBUS MYSTACEUS (PALLAS, 1814) ÜN SİNDİRİM İÇERİĞİNDE BULUNAN HAYVANSAL ORGANİZMALAR ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 1, Article Number: 5A0029 Serap Saler 1 Zülfü Çoban 1 Gürel Nedim Örnekçi 2 ECOLOGICAL LIFE SCIENCES Songül Yüce 2 Received:

Detaylı

Seyhan Baraj Gölü nde (Adana) Yaşayan Kadife Balığı (Tinca tinca L., 1758) nın Beslenme Rejimi

Seyhan Baraj Gölü nde (Adana) Yaşayan Kadife Balığı (Tinca tinca L., 1758) nın Beslenme Rejimi Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (2): 71-76, 2012 ISSN: 1308-3961, E-ISSN: 1308-0261, www.nobel.gen.tr Seyhan Baraj Gölü nde (Adana) Yaşayan Kadife Balığı (Tinca tinca L., 1758) nın Beslenme Rejimi

Detaylı

Journal of FisheriesSciences.com

Journal of FisheriesSciences.com 8(3): 194-198 (2014) DOI: 10.3153/jfscom.201424 Journal of FisheriesSciences.com E-ISSN 1307-234X 2014 www.fisheriessciences.com ORIGINAL ARTICLE/ORİJİNAL ÇALIŞMA SHORT COMMUNICATION KISA MAKALE GÖNEN

Detaylı

Mahmut ELP*, Fazıl ŞEN, Ataman Altuğ ATICI. The Distribution Area of Tarek (Alburnus Tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) in the Van Lake Basin, Turkey

Mahmut ELP*, Fazıl ŞEN, Ataman Altuğ ATICI. The Distribution Area of Tarek (Alburnus Tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) in the Van Lake Basin, Turkey YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2014, 24(3): 228-232 Geliş Tarihi (Received): 16.05.2014 Kabul Tarihi (Accepted): 10.08.2014 Araştırma Makalesi/Research Article (Original Paper) İnci Kefalinin (Alburnus

Detaylı

BALIK BARİYERLERİNE BİR ÖRNEK: BÜYÜKÇEKMECE BARAJI (İSTANBUL)

BALIK BARİYERLERİNE BİR ÖRNEK: BÜYÜKÇEKMECE BARAJI (İSTANBUL) REVIEW/DERLEME ISSN: 2149 9659 E ISSN: 2528 9462 BALIK BARİYERLERİNE BİR ÖRNEK: BÜYÜKÇEKMECE BARAJI (İSTANBUL) Gülşah SAÇ 1, Müfit ÖZULUĞ 2 1 İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye

Detaylı

Biyolojik Çeşitlilik

Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik çeşitlilik dünyada yaşayan canlıların ve yaşam şekillerinin eşitliliği demektir. Bir bölgede yaşayan canlı türleri, tür cinsindeki farklılıklar ve farklı yaşam biçimleri

Detaylı