ALKALİ ÖN-İŞLEMİNİN FARKLI DOKU TİPİNDEKİ LYOCELL KUMAŞLARIN NEM ÇEKME KAPASİTESİ ve HİDROFİLİTE ÖZELLKİKLERİNE ETKİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALKALİ ÖN-İŞLEMİNİN FARKLI DOKU TİPİNDEKİ LYOCELL KUMAŞLARIN NEM ÇEKME KAPASİTESİ ve HİDROFİLİTE ÖZELLKİKLERİNE ETKİSİ"

Transkript

1 T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI- GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ORTAK PROĞRAM ALKALİ ÖN-İŞLEMİNİN FARKLI DOKU TİPİNDEKİ LYOCELL KUMAŞLARIN NEM ÇEKME KAPASİTESİ ve HİDROFİLİTE ÖZELLKİKLERİNE ETKİSİ Yrd.Doç. Dr. GAYE KAYA ARZU ATICI K.MARAŞ 2017

2 İÇİNDEKİLER Özet 1.Giriş 1.1. Rejenere Selülozik Lifler 1.2. Lyocell Lifinin Özellikleri 1.3. Lyocell Liflerinde Fibrilasyon 1.4. Lyocell Liflerinde Alkali Ön-İşlem 2. Çalışmanın Amacı 3. Materyal ve Yöntem 3.1. Lyocell Kumaş Özellikleri 3.1. Yıkama İşlemi 3.2. Alkali Ön-İşlem 3.3. Yapılan Testler Nem Çekme Kapasitesi Hidrofilite Testi 4. Sonuçlar ve Değerlendirme 4.1. Nem Çekme Kapasitesi 4.2. Hidrofilite Sonuçları Kaynaklar

3 Özet Bu çalışmada; Lyocell liflerinde, tek bir lif içindeki mikroliflerin uzunlamasına ayrılması olarak tanımlanan ve liflerin mekanik ve yüzey özelliklerini olumsuz etkileyen fibrilasyonun önlenmesi amacıyla alkali ön-işlem uygulanmıştır. Alkali ön işlemin, farklı doku tiplerindeki Lyocell kumaşların nem çekme kapasiteleri ve Hidrofilite özelliklerine etkisi incelenmiştir. Alkali ön-işlem, Lyocell liflerinde yanal lif şişmesine ve bunun sonucunda liflerin içyapısındaki alanların artışına sebep olmaktadır. Her üç kumaş tipi için de, alkali ön-işlemin konsantrasyonu arttıkça, nem çekme kapasitesinin arttığı sonucuna varılmıştır. Hidrofilite sonuçları incelendiğinde, alkali konsantrasyonunun artmasıyla birlikte, Lyocell kumaşın hidrofilite değerlerinde belirgin bir değişim olmamakla birlikte artış gözlenmiştir.

4 1.Giriş 1.1. Rejenere Selülozik Lifler Son yıllarda rejenere selülozik elyaf oldukça önemli miktarlarda elde edilmektedir. Günümüzde rejenere selülozik lifler üzerinde yapılan çalışmalarla önemli gelişmeler sağlanmış ve yeni ürünler elde edilmiştir[1]. Rejenere lifler içerisinde en uzun süre pazarda yerini korumuş olan vizkoz ipeği, sağlık, konfor, nem çekici özellikleri nedeni ile daha uzun yıllar tüketicinin ilgi odağı olacaktır [1]. Vizkoz ipeği (ticari adı floş) ve viskonun (kesikli vizkoz lifi) kullanımında en büyük dezavantaj, dayanıklılığın düşük olmasıdır. Tüketicinin isteklerine uygun olarak vizkoz prosesinde geliştirmeler yaparak daha dayanıklı rejenere selülozik lifler elde edilmektedir [1]. Son yıllarda selülozu çözecek yeni çözücü sistemleri bulunmuştur. Bunlardan N-metil morfolin oksit (amin oksit) içinde çözünmüş selülozdan Courtaulds Firması tarafından rejenere selüloz yapısında yeni bir lif elde edilmiştir. Tencell ticari adı ile üretilen Lyocell liflerinin üretiminde çözücü olarak kullanılan amin oksidin zehirli olmaması, bu yöntemin en önemli özelliğidir [1].

5 Bu liflerin karakteristik yuvarlak enine kesiti ve düzgün bir yüzeyi vardır. Doğal yapısı parlaktır, mat istenirse filament üretilirken matlaştırıcı pigmentler (titanyum dioksit) eklenir. Dayanıklılığı fazladır. Kuru haldeyken kopma anında uzama miktarı %15 civarındadır [1]. Tablo1 de rejenere selülozik liflere ait bazı özellikler ile doğal selülozik lif olan pamuk lifinin özellikleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir [1]. Tablo 1. Rejenere selülozik liflerin ve pamuğun özellikleri [1].

6 Lyocell liflerinde selülozik polimer zincirlerinin kristalin bölgeleri, lif ekseni boyunca yönlenmiş durumdadır. Bu lifin mukavemetinin yüksek olmasına yol açar ayrıca kısmen bir fibrilleşme meydana gelir. Bu da ıslakken sürtünme sonucunda tüylenmeye sebep olur. Kristalin bölgenin fazlalığı, kalın tencel kumaşlarda ıslakken sertleşme sorununu ortaya çıkmaktadır. Yıkamaya karşı dayanıklıdır. Lyocell lifleri, tekstil ürünlerinde tek başına kullanıldığı gibi poliester ve viskon karışımlı olarak da kullanılmaktadır [1].

7 1.3. Lyocell Liflerinde Fibrilasyon Selülozik liflerin özelliklerini etkileyen en önemli faktörler, moleküler ağırlık, makromoleküllerin sıralanması ve kristalinite derecesidir [2]. Lyocell lifleri uzun molekül zincirlerinden dolayı modal ve viskoz lifleri ile karşılaştırıldıklarında yüksek polimerizasyon dercesine sahiptirler. Lif oluşumu sırasında kullanılan çözeltiler ve çekim şartları liflerin kristalinite derecesini doğrudan etkiler. Buna bağlı olarak lyocell lifinin kristalinite derecesi, modal lifinden %16 ve viskoz lifinden %43 oranında fazladır [2,3]. Lyocell lifleri, modal ve viskoz liflerininkinden daha zayıf kristalitler arası yanal bağlara sahiptirler. Çünkü lif oluşumunun bir aşaması olan çekim prosesi, yüksek oryante olmuş kristalin bölgelerde büyük kırılmaların oluşmasına neden olmaktadır [4].

8 Yaş çekim prosesine göre üretilen lyocell lifleri; lif eksenine paralel uzanan ince-uzun boşluklar sayesinde kısmen ayrılmış elementer fibrillerin birleşiminden oluşur [5]. Lyocell lifleri, yüksek polimer zinciri oryantasyonu ve yüksek kristalinitesine bağlı olarak, viskoz liflerine göre daha yüksek mekanik özellikleri ile bilinmektedir [6]. Ancak, tek bir lif içindeki mikroliflerin uzunlamasına ayrılması olarak tanımlanan fibrilasyonun kolaylıkla meydana geldiği bir liftir. Fibriller arası yanal bağları oluşturan hidrojen bağ moleküllerinin ayrılması fibrilasyonun meydana gelmesine neden olur [7,8]. Viskoz ve modal gibi düşük seviyeli fibriler yapılı lifler ile, helisel düzenli yapıda olan (pamuk) liflerin fibrilasyona olan eğilimleri; fibriler yapısı lif ekseni boyunca uzunlamasına yerleşmiş olan Lyocell liflerinden daha azdır [9].

9 Fibrilleşme eğilimleri ile liflerin ayrılma sayıları arasında doğrusal bir ilişkiden bahsetmek mümkündür. Örneğin, ayrılma sayısı en yüksek olan Lyocell lifinde, fibrilleşme daha çabuk olmakta onu sırasıyla viskoz ve modal lifleri takip etmektedir [10]. Lyocell liflerden üretilen kumaşların, boyama ve bitim işlemleri gibi terbiye işlemleri ile birlikte ıslak olarak mekanik yüke maruz kalmaları durumunda veya kullanım esnasında yıkanması ve sürtünmesi sonucunda lif uzunluğu boyunca oluşan yarıklardan fibriller yüzeye çıkabilir. Bu durum, mekanik özellikleri ve yüzey özelliklerini doğrudan etkileyen ve istenmeyen bir özelliktir [11].

10 1.4. Lyocell Liflerinde Alkali Ön-İşlemi Tekstil prosesleri içerisinde, selülozik liflerin alkali işlemi, boyama kabiliyetini arttırması ve yüzey özelliklerini iyileştirmesi bakımından önemli bir işlemdir [12]. Alkali tipi ve konsantrasyonu, materyal formu, proses sıcaklığı ve kullanılan yardımcı kimyasallara bağlı olarak, Lyocell liflerinin; mekanik özellikleri ve yapısal özellikleri, yüzey görünümleri, renk özellikleri ve fibrilasyon eğilimleri değişmektedir [12]. Yolaçan, G. (2009), alkali ön işlemin lyocell ipliklerin boyanma, haslık, mekanik ve yüzey özelliklerine etkisi üzerine yaptığı çalışmasında; iki farklı alkali (KOH ve NaOH) kullanmıştır. Çalışmada; lyocell ipliklerin ağırlık kaybının alkali konsantrasyonun arttıkça artma eğiliminde olduğu ve çekme dayanımlarının ise; yine alkali konsantrasyonu arttıkça azaldığı ifade edilmiştir.

11 Buna karşın; alkali ön-işlem görmüş lyocell ipliklerin boyanma özelliklerinin iyileştiği belirlenmiştir.alkali ön-işlem görmüş lyocell ipliklerin yıkama ve ter haslıklarının düştüğü, ancak ışık haslıklarında benzer sonuçların elde edildiği ifade edilmiştir. Yüzey özelliklerinin iyileştiği ve alkali ön-işlem görmüş lyocell ipliklerin fibrilleşme eğilimin azaldığı belirlenmiştir [12]. Şekil 1 de, alkali ön-işlem görmemiş lyocel lifinin SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) görüntüleri verilmiştir. Şekil 2 de ise; alkali ön-işlem görmüş Lyocell liflerinin SEM görüntüleri verilmiştir [12]. Şekil 1. Alkali ön-işlem görmemiş Lyocell, (a); iplik- 60, (b); lif [12].

12 Şekil 2. Alkali ön-işlem görmüş Lyocell, (a, b); 1 mol/l, (c, d); 2 mol/l, (e, f); 3 mol/l [12].

13 Çalışmanın Amacı Literatürde yapılan çalışmalar, lif ve iplik formunda olup; gerek terbiye işlemleri, gerekse kullanım esnasında maruz kaldığı etkiler göz önüne alındığında, alkali ön-işlemin, lyocell liflerinin kumaş formundaki özelliklerine (krimp, gramaj, aşınma dayanımı, çekme ve yırtılma dayanımı, hidrofilite vb.) etkisinin incelenmesi yerinde olacaktır. Bu çalışmanın amacı; alkali-işlemin, farklı doku tiplerinde (bezayağı, dimi ve ribs) dokunan %100 Lyocell kumaşların nem çekme kapasitesi ve hidrofilite özelliklerine etkisinin incelenmesidir.

14 3. Materyal ve Yöntem 3.1. Lyocell Kumaş Özellikleri Tablo 2 de, çalışma kapsamında kullanılan Lyocell dokuma kumaş özellikleri verilmiştir. Tablo 2. Lyocell dokuma kumaş özellikleri. İplik Numarası (tex) Sıklık (tel/cm) Krimp (%) Kod Dokü tipi Gramaj (g/m 2 ) Kalınlık (mm) Çözgü Atkı Çözgü Atkı Çözgü Atkı FP Bezayağı (1/1) 12.8± ± ± ±0.01 FR Ribs (2/2) 7.9± ± ± ±0.01 FT Dimi (3/1) 9.4± ± ± ±0.04

15 3.1. Yıkama İşlemi Kumaş numuneleri, alkali ön işlemin uygulanmasından önce, noniyonik yıkama maddesi ile (1 g/l Setalan BNH-Setaş, Türkiye), 60 C de 1:100 banyo oranına 20 dakika yıkanmıştır. Ardından durulanarak, laboratuar ortamında kurutulmuştur Alkali Ön-İşlem Alkali ön-işlem için NaOH (>%99, Merck) kullanılmıştır. Yıkanmış ve kurutulmuş kumaş numuneleri; 0, 2, 5 ve 7 mol/l lik alkali çözeltisi içerisinde 2 saat bekletilmiştir. Şekil 3 Alkali ön-işlem

16 Banyo oranı 1:20 olarak kullanılmıştır. İşlemin tamamlanmasının ardından, kumaş numuneleri musluk suyu altında durulanmıştır. Ardından saf su ile durulanarak, asetik asit kullanılarak ph: 5 olarak ayarlanmıştır. Daha sonra, çözelti nötralize olana dek saf su ile durulamaya devam edilmiştir. Alkali ön-işlemin tamamlanmasının ardından, kumaş numuneleri laboratuar ortamında kurutulmuştur. Şekil 4 Nötralizasyon yıkama ve durulama

17 3.3. Yapılan Testler Nem Çekme Kapasitesi Alkali ön-işlemin nem çekme kapasitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Hazırlanan gramaj numuneleri 23±2 C sıcaklık %50 bağıl nemde 24 saat bekletilmiştir. Daha sonra tartılarak, alkali işlem görmemiş Lyocell kumaş ile kıyaslamalı biçimde, nem çekme kapasitelerindeki değişim belirlenmiştir. Nem çekme kapasitesindeki değişim (%), aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanmıştır. W m W W0 100 W Burada; W m : Nem çekme kapasitesindeki değişim (%) W: Alkali ön-işlem görmüş Lyocell kumaş gramajı (g/m 2 ) W 0 : Alkali ön-işlem görmemiş Lyocell kumaş ağırlığı (g/m 2 )

18 Hidrofilite Testi Tekstil mamullerinin en önemli özelliklerinden biri de hidrofilitedir. Hidrofilite; tekstil materyalinin su emme özelliğidir. Yarı mamul iken tekstil materyallerinin boyanma özellikleri, hidrofilite derecesinden doğrudan etkilenmektedir. Nihai kullanım alanında, iyi bir su emme özelliğinin istendiği durumlarda da hidrofilite derecesi önem taşımaktadır. Bu testin amacı; batma yöntemi ile pamuklu tekstil mamullerinin hidrofilite derecesini tayin etmektir. Bu test, TS 866 (Kasarlı Pamuklu Tekstil Mamullerinin Su Emme Özelliğinin Tayini) standardına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. 75 x 75 mm boyutlarında 3 adet numune hazırlanmıştır. Kumaş numunelerinin rahat hareket edebileceği çapta bir cam behere 21±3 C de saf su konulmuştur. Kumaşın yalnızca bir yüzeyi suya değecek biçimde, 10±3 mm yükseklikten beher içindeki saf suya bırakılmıştır.

19 Numunelerin suya değdikleri anda kronometre çalıştırılmıştır. Numunelerin suyu tamamen emerek battığı anda kronometre durdurularak söz konusu numune için batma süresi (saniye) değeri okunarak kaydedilmiştir. Aynı işlem 3 numune için de uygulanmıştır. Sonuçlar ortalama olarak ifade edilmiştir. TS 866 ya göre; batma süresine göre hidrofilite derecesi Tablo 3 te verilmiştir. Tablo 3. Batma süresine göre hidrofilite derecesi (TS 866). Batma süresi (s) Hidrofilite derecesi 0-50 Çok iyi Orta >100 Zayıf

20 Şekil 5 te hifrofilite testinin yapılışı aşamalı olarak verilmiştir

21 Nem çekme kapasitesindeki değişim (%) 4. Sonuçlar ve Değerlendirme 4.1. Nem Çekme Kapasitesi Şekil 6 da, alkali ön-işlem görmemiş ve farklı konsantrasyonlardaki (0, 2, 5 ve 7 mol/l) NaOH çözeltisi ile alkali ön-işlem görmüş bezayağı, dimi ve ribs dokuma %100 Lyocell kumaşların nem çekme kapasitesindeki değişimler verilmiştir mol/l 5 mol/l 7 mol/l FP FR FT Kumaş tipi Şekil 6. Nem çekme kapasitesindeki değişim (%).

22 Alkali ön-işlem görmemiş kumaşla kıyaslandığında, her üç kumaş tipi için de, alkali ön-işlemin konsantrasyonu artıkça, nem çekme kapasitesinin arttığı sonucuna varılmıştır. Ancak, FR ve FT kumaş tiplerinde, kumaş konstrüksiyonuna bağlı olarak, iplik kesişimleri FP kumaş tipine göre daha az olduğundan yapı daha gevşek durumdadır. Bu durum, alkali ön-işlemin daha etkili olmasını sağlamakta, böylece nem çekme kapasiteleri FR ve FT kumaşlarda, FP kumaşa kıyasla daha yüksek olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Alkali ön-işlem, Lyocell liflerinde yanal lif şişmesine sebep olmakta ve bunun sonucu olarak da lif oryantasyonunda relaksasyon ortaya çıkmaktadır.

23 Alkali işlemi, Lyocell liflerinde daha büyük gözenekli bir yapıya sebep olmaktadır. Bu da, Lyocell liflerin içyapısındaki alanların artışına sebep olmakta, böylece, alkali ön-işlem görmüş Lyocell kumaşların nem çekme kapasitelerinde artış gerçekleşmiştir. Bu durum, aynı zamanda alkali ön-işlem görmüş Lyocell kumaşların boya alma kapasitelerinde de artış sağlamaktadır. Bu sayede, aynı renk derinliğini daha az boyarmadde kullanarak elde etmek mümkün olacaktır. Boyarmaddelerin yüksek bir maliyet unsuru olması sebebiyle, alkali ön-işlemin boyarmadde tüketimine yönelik uygulamalarda verimliliği arttırmasına yönelik optimizasyon çalışmaları ileriki projelerde araştırılacaktır.

24 Batma süresi (s) 4.2. Hidrofilite Sonuçları Şekil 7 de, alkali ön-işlem görmemiş ve farklı konsantrasyonlardaki (0, 2, 5 ve 7 mol/l) NaOH çözeltisi ile alkali ön-işlem görmüş bezayağı, dimi ve ribs dokuma %100 Lyocell kumaşların hidrofilite sonuçları verilmiştir mol/l 2 mol/l 5 mol/l 7 mol/l FP FR FT Kumaş tipi Şekil 7. Batma süreleri (s).

25 TS866 ya göre, tüm kumaş numunelerinin batma süreleri 0-50 saniye arasında olduğundan çok iyi olarak değerlendirilmiştir. Hidrofilite sonuçları incelendiğinde, alkali konsantrasyonunun artmasıyla birlikte, Lyocell kumaşın hidrofilite değerlerinde belirgin bir değişim olmamakla birlikte, özellikle 7 mol/l alkali konsantrasyonunda kumaş hidrofilitesinin arttığı sonucuna varılmıştır. Resim

26 KAYNAKLAR 1. Başer, İ., Tekstil Teknolojisi, Marmara Üniversitesi Yayınları, No:634, Kreze, T., Malej, S. (2003) Structural Characteristics of New and Convetional Regenerated Cellulosic Fibers, Textile Research Journals, 73 (8): Smole, S.M., Persin, Z., Kreze, T., Kleinschek, K.S., Ribitsch, V., Neumayer, S. (2003) X-Ray Study of PreTreated Regenerated Cellulose Fibres, Mat Res Innovat, 7: Nicolai, M., Nechwatal, A., Mieck, K.P. (1996) Textile Crosslinking Reactions to Reduce the Fibrillation Tendency of Lyocell Fibers, Textile Research Journals, 66 (9): Öztürk, H.B., Potthast, A., Rosenau, T., Abu-Rous, M., MacNaughtan, B., Schuster, K.C., Mitchell, J.R., Bechtold, T., (2009) Changes in The Intra- and Inter-Fibrillar Structure of Lyocell (TENCEL) Fibers Caused by NaOH Treatment, Cellulose, 16: A. D. Broadbent, Basic Principles of Textile Coloration, pp , Society of Dyers and Colourists, Bradford, UK, Zhang, W., Okubayashi, S., Bechtold, T. (2005) Fibrillation Tendency of Cellulosic Fibers: Part 3. Effects of Alkali Pretreatment of Lyocell Fiber,Carbohydrate Polymers,59: Zhang, H., Shao, H., Hu, X. (2006) Effect of Heat Treatment on the Structure and Properties of Lyocell Fibers,Journal of Applied Polymer Science,101: Nemec,A. (1994) Fibrillation of Cellulosic Materials-Can Previous Literature offer Solution, Lenzinger Berichte, 9: Öztürk, B.H. ve Beckhtold, T. (2008) Splitting Tendency of Cellulosic Fibers. Part 3: Splitting Tendency of Viscose and Modal Fibers, Cellulose,15: Umur, Y. (2010) Selülozik Esaslı Liflerde Fibrilleşmenin Kopma Yükü ve Uzama Oranı Üzerine Etkisi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 15(1), Yolacan, G. (2009) Effects of Alkali Pre-treatment on Dye Exhaustion, Color Values, Color Fastness, Tensile and Surface Properties of Lyocell Yarns, 10(5),

SELÜLOZİK ESASLI LİFLERDE FİBRİLLEŞMENİN KOPMA YÜKÜ VE UZAMA ORANI ÜZERİNE ETKİSİ

SELÜLOZİK ESASLI LİFLERDE FİBRİLLEŞMENİN KOPMA YÜKÜ VE UZAMA ORANI ÜZERİNE ETKİSİ SELÜLOZİK ESASLI LİFLERDE FİBRİLLEŞMENİN KOPMA YÜKÜ VE UZAMA ORANI ÜZERİNE ETKİSİ Yeliz UMUR * Özet: Bu çalışmada NaOH içeren alkali solüsyon içerisinde fibrilleştirilmiş viskoz, modal, tencel standart

Detaylı

Elyaf Karışımlarının Boyanması

Elyaf Karışımlarının Boyanması Elyaf Karışımlarının Boyanması 1 Karışım Liflerin Gerekliliği Karışım terimi, iplik üreticileri tarafından, iki ya da daha fazla iplik çeşidinden komponent liflerin karışımıyla oluşmuş iplikleri, tek bir

Detaylı

Lenzing Müşteri Hizmetleri TENCEL dokuma kumaşların terbiye işlemleri

Lenzing Müşteri Hizmetleri TENCEL dokuma kumaşların terbiye işlemleri Lenzing Müşteri Hizmetleri TENCEL dokuma kumaşların terbiye işlemleri Türkiye Müşteri Hizmetleri Niyazi Bahar: Lenzing Müşteri Hizmetleri Servis Ofisi, Gaziantep / TR Martin Köllerer: Lenzing Müşteri Hizmetleri

Detaylı

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 10 Sayı: 20 Güz 201 s.119-126 DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

KUMAŞLARDA YIRTILMA MUKAVEMETİ TEST YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

KUMAŞLARDA YIRTILMA MUKAVEMETİ TEST YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KUMAŞLARDA YIRTILMA MUKAVEMETİ TEST YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA A STUDY ON COMPARISON OF TEARING STRENGTH TEST METHODS OF FABRICS Yrd. Doç. Dr. Nilgün ÖZDİL Ege Ü. Tekstil Mühendisliği

Detaylı

Havlu Dokuma Kumaşlarda, Hav Yüksekliği ve Gramajın Kumaşların Su Emiciliği, Aşınma Ve Boncuklanma Dayanımlarına Etkisi

Havlu Dokuma Kumaşlarda, Hav Yüksekliği ve Gramajın Kumaşların Su Emiciliği, Aşınma Ve Boncuklanma Dayanımlarına Etkisi Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 5, No: 2, 2011 (18-25) Electronic Journal of Textile Technologies Vol: 5, No: 2, 2011 (18-25) TEKNOLOJĠK ARAġTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3991

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (2017) 50-55 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Pamuklu Bezayağı Kumaşlarda Aşınma Etkisi İle Sürtme Haslığı Değişimi Yahya

Detaylı

Poliester-Viskon-Elastan Kumaşlarda Boyarmadde Molekül Büyüklüğünün Performans Özelliklerine Etkisi

Poliester-Viskon-Elastan Kumaşlarda Boyarmadde Molekül Büyüklüğünün Performans Özelliklerine Etkisi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(), 6 7 KSU. Journal of Engineering Sciences, 9(), 6 Poliester-Viskon-Elastan Kumaşlarda Boyarmadde Molekül Büyüklüğünün Performans Özelliklerine Etkisi Mehmet Reşat

Detaylı

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLARI (Test Listesi)

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLARI (Test Listesi) LİF TEST/ANALİZLERİ STANDARTLAR Numune Miktarı 1 TEK LİF UZUNLUĞU TS 715 ISO 6989 10 g 2 TEK LİF MUKAVEMETİ TS EN ISO 5079 10 g 3 ELYAF İNCELİĞİ(GRAVİMETRİK) TS 2874 EN ISO 1973 10 g 4 PAMUK LİFİNDE OLGUNLUK

Detaylı

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması 1 TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Proje Adı Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması Grup Adı EBRULÎ Hazırlayanlar Meral BENLİ Hayrunnisa KALENDER Haziran-2008 2 Projenin Adı

Detaylı

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Doç. Dr. Atilla Evcin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çözelti Özellikleri Elektro-eğirme sırasında kullanılacak çözeltinin özellikleri elde edilecek fiber yapısını

Detaylı

POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (Bölüm 2) (X)

POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (Bölüm 2) (X) POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (Bölüm 2) (X) PRODUCTION OF POLINOSIC FIBERS, THEIR PROPERTIES AND USAGE AREAS (Part 2) Msc. Necla YAMAN Ege Ü. Tekstil Mühendisliği Bölümü

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ. 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ. 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ANALİZ ve TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ ANALİZ ÜCRETLERİ SIRA NO ANALİZ ADI Ücret (TL)*** Uygulanan Standartlar 1 Optik Beyazlatıcı Tayini 100 UV Kabini 2 Tek

Detaylı

TEKWHITE EBM 330% 1-8g/lt

TEKWHITE EBM 330% 1-8g/lt Polyester Elyaf İçin Optik Beyazlatıcı ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ İyonik Yapısı Nonyonik

Detaylı

PLAZMA ĐŞLEMĐNĐN REJENERE SELÜLOZ ESASLI LĐFLERĐN MEKANĐK VE YÜZEY ÖZELLĐKLERĐNE

PLAZMA ĐŞLEMĐNĐN REJENERE SELÜLOZ ESASLI LĐFLERĐN MEKANĐK VE YÜZEY ÖZELLĐKLERĐNE Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 13, Sayı 2, 2008 PLAZMA ĐŞLEMĐNĐN REJENERE SELÜLOZ ESASLI LĐFLERĐN MEKANĐK VE YÜZEY ÖZELLĐKLERĐNE ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Aslı HOCKENBERGER

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEST LABORATUVARLARI TALEP, TEKLİF VE SÖZLEŞME

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEST LABORATUVARLARI TALEP, TEKLİF VE SÖZLEŞME MÜŞTERİ BİLGİLERİ Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Vergi Dairesi: Vergi No: Başvuru Tarihi: İlgili kişi adı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: e-posta : Raporun İngilizce hazırlanmasını

Detaylı

DOKUMA ÖN TERBİYESİNDE INNOVASYON; BY PASS

DOKUMA ÖN TERBİYESİNDE INNOVASYON; BY PASS DOKUMA ÖN TERBİYESİNDE INNOVASYON; BY PASS Selen Eser, Hakan Kurt Safir Endüstriyel Kimyasallar, Türkiye seleneser@safirkimyasallar.com Ön terbiye prosesleri, son aşamada elde edilecek kumaş kalitesi için,

Detaylı

TESTLER. Haslık Testleri. Fiziksel Testler. Boyutsal Değişim Testleri. Ekolojik Testler. Elyaf Analizi Testleri

TESTLER. Haslık Testleri. Fiziksel Testler. Boyutsal Değişim Testleri. Ekolojik Testler. Elyaf Analizi Testleri TESTLER Haslık Testleri Fiziksel Testler Boyutsal Değişim Testleri Ekolojik Testler Elyaf Analizi Testleri Laboratuvar Eğitimi Zafer Güngör 2011 1 Haslık Testleri Laboratuvar Eğitimi Zafer Güngör 2011

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Tümsan 2 San. Sit. İkitelli Plaza No:21 K: 2/15 Küçükçekmece 34303 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 485

Detaylı

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ GRUP İNDİGO GAMZE ÖZEN İHSANİYE YURTTAŞ Danışman: YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN ÖZET: Bu çalışmada piyasada satılan kumaş boyalarının

Detaylı

Yıkama İşleminin Denim Kumaşların Kopma Ve Yırtılma Mukavemetine Etkisi

Yıkama İşleminin Denim Kumaşların Kopma Ve Yırtılma Mukavemetine Etkisi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1),2013 38 KSU. Journal of Engineering Sciences, 16(1),2013 Yıkama İşleminin Denim Kumaşların Ve ne Etkisi Kübra ÇETİNASLAN 1, Serin MEZARCIÖZ 2, Suat ÇETİNER 1 *

Detaylı

ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL

ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL ÜRÜN KALİTESİ VE KALİTE KONTROL Doç. Dr. Kenan YILDIRIM 3.TEKSTİL GÜNLERİ TASLAK PROGRAMI 08-09.05.2014 Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi/Konferans Salonu KALİTE Ürün veya hizmetlerin,

Detaylı

SOFTYCON ASH. Alkaliye dayanıklı hidrofil silikon, tüm elyaflara hidrofillik kazandıran özel ürün

SOFTYCON ASH. Alkaliye dayanıklı hidrofil silikon, tüm elyaflara hidrofillik kazandıran özel ürün Alkaliye dayanıklı hidrofil silikon, tüm elyaflara hidrofillik kazandıran özel ürün Polysiloksilanların mikro emülsiyonu Hafif Katyonik SOFTYCON ASH ile muamele edilen ürün, yumuşak, kaygan ve ipeksi tuşe

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar

TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar 1 TENCEL Micro A100 ve TENCEL A100 kullanarak karışımlarda farklı olasılıklar TENCEL A100 çeşitleri Lif inceliği Lif uzunluğu Iplik çekim sistemi TENCEL A100 1.25 dtex 38 mm Kısa lif çekim sistemi TENCEL

Detaylı

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar.

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar. 1. Dispersiyon Boyar Maddeleriyle Polyesterin Boyanması Dispers boyar maddenin polyester liflerine karşı afinitesi oldukça yüksektir. Fakat elyaf içine difüzyonu oldukça yavaştır. Dispers boyar maddelerin

Detaylı

Yıkama İşleminin Bezayağı Kumaşların Sürtme Haslığına Etkileri. Effects of Laundering Process on Rubbing Fastness of Plain Fabric

Yıkama İşleminin Bezayağı Kumaşların Sürtme Haslığına Etkileri. Effects of Laundering Process on Rubbing Fastness of Plain Fabric KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7(), 6 KSU. Journal of Engineering Sciences, 7(), Yıkama İşleminin Bezayağı Kumaşların Sürtme Haslığına Etkileri Yahya CAN *, Muhammet AKAYDIN Pamukkale Üniversitesi,

Detaylı

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ İlyas CAN*, İbrahim BÜYÜKÇAYIR* *Durer Refrakter Malzemeleri San. Ve

Detaylı

DENİM EFEKTLENDİRME YÖNTEMLERİ

DENİM EFEKTLENDİRME YÖNTEMLERİ DENİM EFEKTLENDİRME YÖNTEMLERİ HAZIRLAYAN: DEMET KÜÇÜK-17320906156 DERS: SEM 770-SEMİNER DERSİ DANIŞMAN: DOÇ. DR. ONUR BALCI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Mühendisliği

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı Modül Seçimli Ders İçerikleri-(I.Grup)

Eğitim Öğretim Yılı Modül Seçimli Ders İçerikleri-(I.Grup) 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Modül Seçimli Ders İçerikleri-(I.Grup) 5.YARIYIL TEK3405 Bilgisayarlı Kumaş Tasarımı (2-0-0) AKTS:4 1-2 Bilgisayarlı örme desen programının tanıtılması 3-4 Bilgisayarda desen

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Tümsan 2 San. Sit. İkitelli Plaza No:21 K: 2/15 Küçükçekmece 34303 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212

Detaylı

FARKLI HAMMADDELER İÇEREN LYCRALI DOKUMA KUMAŞLARDA BİYO- PARLATMA VE BİYO-PARLATMANIN KUMAŞ PERFORMANSINA ETKİLERİ *

FARKLI HAMMADDELER İÇEREN LYCRALI DOKUMA KUMAŞLARDA BİYO- PARLATMA VE BİYO-PARLATMANIN KUMAŞ PERFORMANSINA ETKİLERİ * Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2012 Cilt:27-2 FARKLI HAMMADDELER İÇEREN LYCRALI DOKUMA KUMAŞLARDA BİYO- PARLATMA VE BİYO-PARLATMANIN KUMAŞ PERFORMANSINA ETKİLERİ * Bio-Polishing On Woven

Detaylı

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz.

Raporun İngilizce hazırlanmasını istiyorsanız lütfen işaretleyiniz. MÜŞTERİ BİLGİLERİ Vergi Dairesi: Vergi No: Firma-Kurum Adı / Ünvanı: Başvuru Tarihi: İlgili Kişi Adı / Ünvanı: Adresi: Telefon: Raporun Gönderileceği Adres: Faks : Fatura Adresi: E-posta : Raporun İngilizce

Detaylı

Ġpliği Boyalı Pamuklu KumaĢların Boyutsal DeğiĢimi Üzerine Bir AraĢtırma

Ġpliği Boyalı Pamuklu KumaĢların Boyutsal DeğiĢimi Üzerine Bir AraĢtırma Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29(2), 141-148 ss., Aralık 2014 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 29(2), pp. 141-148, December 2014

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (BÖLÜM 1)

POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (BÖLÜM 1) POLİNOZİK LİFLERİN ÜRETİMİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI (BÖLÜM 1) PRODUCTION OF POLINOSIC FIBERS, THEIR PROPERTIES AND USAGE AREAS (PART 1) Arş. Gör. Yük. Müh. Necla YAMAN Ege Ü. Tekstil Mühendisliği

Detaylı

Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması

Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması Denim Kumaşlara Buruşmazlık Apresi Uygulamak Suretiyle Üç Boyutlu Görünüm Kazandırılması Büyükakıncı BY1, Özkenar T, Yücel D, Ortaç R 1 Özet Son yıllarda tekstil ürünlerine uygulanan tutum ve görünüm geliştiren

Detaylı

Polyesterde Hızlı Boyama Prosesi. Polyester elyafların güvenli ve ekonomik boyanması için yenilikçi kimyasallar

Polyesterde Hızlı Boyama Prosesi. Polyester elyafların güvenli ve ekonomik boyanması için yenilikçi kimyasallar Polyesterde Hızlı Boyama Prosesi Polyester elyafların güvenli ve ekonomik boyanması için yenilikçi kimyasallar PES Boyamada Problemler PES Boyamada hangi problemler oluşur? 130 o C deki migrasyon kısmında

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMELERİ ANABİLİM DALI 1. KONU İlgi yazının ekindeki Murat Ayırkan, Fibertaş Prekast Şirketi adına imzalı dilekçede Fibertaş

Detaylı

BOYAMA VE BİTİM İŞLEMLERİ TEKNOLOJİSİ

BOYAMA VE BİTİM İŞLEMLERİ TEKNOLOJİSİ BOYAMA VE BİTİM İŞLEMLERİ TEKNOLOJİSİ Ders Notlarına İlave Konular / 30.03.2015 Prof.Dr. Erhan Öner erhan.oner@gmail.com, Oda No: B409 http://www.uzaktanegitimplatformu.com REAKTİF BOYARMADDELER İLE BOYAMA

Detaylı

ĠPLĠĞĠ BOYALI PAMUKLU DOKUMA KUMAġLARDA FĠZĠKSEL ÖZELLĠKLERĠN REGRESYON ANALĠZĠ

ĠPLĠĞĠ BOYALI PAMUKLU DOKUMA KUMAġLARDA FĠZĠKSEL ÖZELLĠKLERĠN REGRESYON ANALĠZĠ ISSN ISSN 1019-1011 1019-1011 Ç.Ü.MÜH.MĠM.FAK.DERGĠSĠ CİLT.25 SAYI.1-2 Haziran/Aralık June/December 2010 Ç.Ü.J.FAC.ENG.ARCH. VOL.25 NO.1-2 ĠPLĠĞĠ BOYALI PAMUKLU DOKUMA KUMAġLARDA Füsun DOBA KADEM ve R.Tuğrul

Detaylı

GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ

GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ GRUP ADI: GRUP İNDİGO PROJE DANIŞMANI:YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN PROJEYİ YÜRÜTENLER : GAMZE ÖZEN, İHSANİYE YURTTAŞ GİRİŞ Kumaş boyası Su bazlı ve toz şeklinde bulunabilen tekstil boyalarıdır. Su bazlı olanı

Detaylı

Ġpliği Boyalı Pamuklu KumaĢlarda KumaĢ Konstrüksiyonunun Boncuklanma ve AĢınmaya Etkisinin AraĢtırılması

Ġpliği Boyalı Pamuklu KumaĢlarda KumaĢ Konstrüksiyonunun Boncuklanma ve AĢınmaya Etkisinin AraĢtırılması Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29(1), 89-97 ss., Haziran 2014 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 29(1), pp. 89-97, June 2014 Ġpliği

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ Ankara, 2014 1 2.7. İpek Doğal ipek(resim 2. 15), Doğu Asya ile bazı Akdeniz ülkelerinde yetişen bombyxmori adı verilen ipekböceğinin ürünüdür. İpekböceğinin

Detaylı

En geç 26 Şubat 2016 tarihine kadar tercih ettiğiniz danışmanla irtibata geçerek konuların belirlenmesi önemle rica olunur.

En geç 26 Şubat 2016 tarihine kadar tercih ettiğiniz danışmanla irtibata geçerek konuların belirlenmesi önemle rica olunur. U.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TESKTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR TEK3074 TEKSTİLDE TASARIM YÖNTEMLERİ I VE TEK 4072 TEKSTİLDE TASARIM YÖNTEMLERİ II KONULARI Tekstil Mühendisliği Bölümü 2015-2016

Detaylı

ERSAN İNCE MART 2018

ERSAN İNCE MART 2018 ERSAN İNCE MART 2018 YÜN NEDİR? Keratin (yün proteini): % 33, Kir ve Pislik: % 26, Ter tuzları: % 28, Yün vaksı: % 12, Anorganik maddeler: % 1. -Epiderm (pul) tabakası, korteks (orta) tabaka ve medüla

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul REACTİVE BLUE 160 BOYARMADDESİ İÇEREN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ BOYAMA PROSESİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITIMINDA İŞLETİM KOŞULLARININ ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ Bahadır K. KÖRBAHTİ, Gül Seren

Detaylı

Researching the Yarn Characteristics of Effect on the Abrasion Resistance of Cotton Plain Fabrics

Researching the Yarn Characteristics of Effect on the Abrasion Resistance of Cotton Plain Fabrics Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13-3 (2009),297-304 Pamuklu Bezayağı Kumaşların Aşınma Mukavemetine Etki Eden İplik Özelliklerinin İncelenmesi Yahya CAN 1 *, Erhan KIRTAY

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

SELÜLOZ ESASLI REJENERE LİFLER (RAYONLAR) (VİSKON-FLOŞ).

SELÜLOZ ESASLI REJENERE LİFLER (RAYONLAR) (VİSKON-FLOŞ). SELÜLOZ ESASLI REJENERE LİFLER (RAYONLAR) (VİSKON-FLOŞ). Şekil 1. Viskoz Rayonu Liflerinin Mikroskop Altındaki Görünümleri Doğal polimerlerden elde edilen yapay liflerin diğer adı rejenere liflerdir. Bu

Detaylı

TÜLBENT ESASLI YÜZEYLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE AKRİLİK YAPIDAKİ BİNDERLERİN ETKİLERİ

TÜLBENT ESASLI YÜZEYLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE AKRİLİK YAPIDAKİ BİNDERLERİN ETKİLERİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 13 Sayı: 25 Bahar 2014 s. 79-89 TÜLBENT ESASLI YÜZEYLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE AKRİLİK YAPIDAKİ BİNDERLERİN ETKİLERİ Mehmet AKALIN 1, Filiz AKIN

Detaylı

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET PROSES PARAMETRELERİNİN VE CAM FİBER ORANININ GERİ KAZANILMIŞ PET/CAM FİBER KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK VE TERMAL ÖZELLİKLERİ İLE MORFOLOJİLERİNE OLAN ETKİLERİ Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

NEVRESİM TAKIMLARI İÇİN TENCEL ELYAF PORTFÖYÜ Cenk Durakçay, 2 Haziran 2015, Bursa

NEVRESİM TAKIMLARI İÇİN TENCEL ELYAF PORTFÖYÜ Cenk Durakçay, 2 Haziran 2015, Bursa 1 NEVRESİM TAKIMLARI İÇİN TENCEL ELYAF PORTFÖYÜ Cenk Durakçay, 2 Haziran 2015, Bursa Mükemmel bir uyku için botanik yatak YASTIK NEVRESİM YORGAN ALEZ ÇARŞAF YATAK 2 Rahat bir uyku için gerekenler Nem yönetimi

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları

Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları Giriş Lif analizi, eserlerin lifli yapıya sahip çeşitli kısımlarından alınan örneklerin

Detaylı

YIKAMA HASLIĞI TESTİ SÜRTME HASLIĞI TESTİ

YIKAMA HASLIĞI TESTİ SÜRTME HASLIĞI TESTİ YIKAMA HASLIĞI TESTİ SÜRTME HASLIĞI TESTİ Yıkama Haslığı Testinin Amacı: Yıkama haslığı testi, boyalı ve/veya baskılı tekstil mamullerinde rengin değişik yıkama şartlarına karşı gösterdiği dayanıklılığı

Detaylı

Yahya CAN 1, Erhan KIRTAY 2. Denizli. İzmir YARN CHARACTERISTIC S EFFECTS ON TEAR RESISTANCE OF COTTON PLAIN FABRICS

Yahya CAN 1, Erhan KIRTAY 2. Denizli. İzmir YARN CHARACTERISTIC S EFFECTS ON TEAR RESISTANCE OF COTTON PLAIN FABRICS Afyon Kocatepe Üniversitesi 7 (2) Afyon Kocatepe University FEN BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF SCIENCE PAMUKLU BEZAYAĞI KUMAŞLARIN YIRTILMA MUKAVEMETLERİNE ETKİ EDEN İPLİK ÖZELLİKLERİ Yahya CAN 1, Erhan

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : MAHMUTBEY MAH. 2538. SK NO:6/11 BAĞCILAR 34218 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0850 311 51 77-78-79 Faks : E-Posta : Website : Kantitatif Kimyasal

Detaylı

FARKLI İNDİRGEN (REDÜKTİF) YIKAMA MADDELERİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN BOYARMADDE SÖKÜMÜ İŞLEMİNİN KUMAŞ BOYUTSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

FARKLI İNDİRGEN (REDÜKTİF) YIKAMA MADDELERİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN BOYARMADDE SÖKÜMÜ İŞLEMİNİN KUMAŞ BOYUTSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ FARKLI İNDİRGEN (REDÜKTİF) YIKAMA MADDELERİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN BOYARMADDE SÖKÜMÜ İŞLEMİNİN KUMAŞ BOYUTSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ RESEARCHING OF EFFECT OF DYESTUFF DISCOLORING MADE BY

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUARLARINDA YAPILABİLEN ANALİZ VE TESTLER ORMAN ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI Lignoselülozik Materyallerin Kimyasal Analizleri AÇIKLAMA YÖNTEM ÜNİVERSİTE

Detaylı

ÇEKTİRMEDE REAKTİF BOYAMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ÇEKTİRMEDE REAKTİF BOYAMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÇEKTİRMEDE REAKTİ BOYAMAYI ETKİLEYEN AKTÖRLER REAKTİ BOYAMAYI ETKİLEYEN AKTÖRLER Reaktivite? Migrasyon? Difizyon? Washing- Off? Substantivite? Afinite? iksasyon? Hidroliz? Absorbsiyion BOYA MEKANİZMASI

Detaylı

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ÖZET HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, İbrahim H. KARAKAŞ b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

TEKSTİL LİFLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

TEKSTİL LİFLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ DOĞAL LİFLER SELÜLOZ ESASLI DOĞAL LİFLER Pamuk CO Selüloz 1.50-1.55 - - 180-220 7.0-11 Keten LI Selüloz 1.43-1.52 - - 200-240 8.0-12 PROTEİN ESASLI DOĞAL LİFLER Yün WO Keratin 1.30-1.39 - - 150-170 13-18

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI

1. SINIF GÜZ YARIYILI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDİRNE TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. SINIF GÜZ YARIYILI

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer)

TEKSTİL VE MÜHENDİS (Journal of Textiles and Engineer) TEKSTİL VE MÜHENDİS () http://www.tekstilvemuhendis.org.tr Yıkama İşlemlerinin Denim Kumaşların The Effects of Washing Treatments on Physical Properties of Denim Fabrics Nida YILDIRIM 1, Sümeyye ÜSTÜNTAĞ

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

A STUDY ON THE INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE INNER STRUCTURE AND THE PHYSICAL PROPERTIES OF DIFFERENT LYOCELL FIBERS

A STUDY ON THE INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE INNER STRUCTURE AND THE PHYSICAL PROPERTIES OF DIFFERENT LYOCELL FIBERS (REFEREED RESEARCH) FARKLI FİZİKSEL ÖZELLİKLERE SAHİP LYOCELL LİFLERİNDE İÇYAPI DEĞİŞİMLERİ İLE LİF FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA A STUDY ON THE INVESTIGATION

Detaylı

Dokuma Kumaş Yapisinin Tezgah Eni Boyunca Çözgü Gerginlik Dağilimina Etkisi

Dokuma Kumaş Yapisinin Tezgah Eni Boyunca Çözgü Gerginlik Dağilimina Etkisi www.teknolojikarastirmalar.com Electronic Journal of Textile Technologies 08 (1) 11-17 TECHNOLOGICAL RESEARCHES Makale Dokuma Kumaş Yapisinin Tezgah Eni Boyunca Çözgü Gerginlik Dağilimina Etkisi Gülcan

Detaylı

DUYGU ŞENOL. 1 Duygu ŞENOL

DUYGU ŞENOL. 1 Duygu ŞENOL DUYGU ŞENOL ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTekstil Mühendisliği Bölümü (2003-2009) Yüksek Lisans: K. S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Bölümü (1999-2002) Lisans: Hacettepe

Detaylı

Hazırlayan : Şükran Yasa Tekstil Müh.

Hazırlayan : Şükran Yasa Tekstil Müh. Hazırlayan : Şükran Yasa Tekstil Müh. Kumaş üretim tiplerimiz: Modaya ve görüntüye yönelik kumaşlarımız. Fonksiyonellik ve performans odaklı kumaşlarımız. Hangi Tip Kumaşlar Üretebiliriz? Fabrikamızın

Detaylı

1 Turgut Reis Mah. Giyimkent Sitesi D7 Blok B63-1 P.K ESENLER/İSTANBUL Tel : (0212) Pbx Fax : (0212)

1 Turgut Reis Mah. Giyimkent Sitesi D7 Blok B63-1 P.K ESENLER/İSTANBUL Tel : (0212) Pbx Fax : (0212) GÜÇ TUTUŞURLUK / FIL.VA S.r.l. Amerikan UL94 e göre onaylanmış Polyester Monofilament PET-V0, Güç Tutuşurluk Bu monofilament, aleve uygun bir davranışa sahiptir. Standart PET, yatay yanış (HB Horizontal

Detaylı

TEKQUEST P 129. Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi

TEKQUEST P 129. Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kimyasal Yapısı Kopolimer karışımı Đyonik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

Fonksiyonel Pamuklu Kumaş Geliştirmek İçin Kullanılan Kimyasalların Reaktif Boyama Özelliklerine Etkisi

Fonksiyonel Pamuklu Kumaş Geliştirmek İçin Kullanılan Kimyasalların Reaktif Boyama Özelliklerine Etkisi ISSN: 2146-8168 Sayı: 11, Yıl: 2015, Sayfa: 83-89 http://bilader.gop.edu.tr Dergiye Geliş Tarihi: 12.10.2015 Yayına Kabul Tarihi: 30.11.2015 Baş Editör: Bilge Hilal ÇADIRCI Alan Editörü: Yakup BUDAK Fonksiyonel

Detaylı

TS 1: 2002 T1: Kasım 2006

TS 1: 2002 T1: Kasım 2006 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD Sayfa 1/5 TS 1: 2002 T1: Kasım 2006 ICS: 59.080.30 Bu tadil, TSE Tekstil İhtisas Grubu nca hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulu nun 30 Kasım 2006 tarihli toplantısında kabul

Detaylı

İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kendiliğinden yayılan şap uygulamaları; İşçilik maliyeti düşük Hızlı sertleşen Yüksek mukavemetli

Detaylı

METAL İPLİKLİ DOKUMA KUMAŞLARIN HAVA GEÇİRGENLİĞİNİN İNCELENMESİ

METAL İPLİKLİ DOKUMA KUMAŞLARIN HAVA GEÇİRGENLİĞİNİN İNCELENMESİ Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 16, Sayı 2, 2011 ARAŞTIRMA METAL İPLİKLİ DOKUMA KUMAŞLARIN HAVA GEÇİRGENLİĞİNİN İNCELENMESİ E. Kenan ÇEVEN * Gülcan SÜLE * Ayça GÜRARDA

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI K.Maraş ta en önemli sektör olan tekstil Endüstrisine kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla 1995 yılında kurulan okulumuzda; en fazla öğrenciye ve en geniş eğitim ortamına sahip

Detaylı

Denim Kumaşlara Uygulanan Özel Yıkama Uygulamaları

Denim Kumaşlara Uygulanan Özel Yıkama Uygulamaları Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28(2), 141-147 ss., Aralık 2013 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 28(2), pp. 141-147, December 2013

Detaylı

4-Yaman N., Oktem T. ve N. Seventekin, Karbon Liflerinin Özellikleri ve Kullanım Olanakları, Tekstil ve Konfeksiyon, 2, (2007).

4-Yaman N., Oktem T. ve N. Seventekin, Karbon Liflerinin Özellikleri ve Kullanım Olanakları, Tekstil ve Konfeksiyon, 2, (2007). Doç. Dr. Necala YAMAN TURAN Uşak Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Bir Eylül Kampüsü UŞAK Telefon: 0276 221 21 21-2735 Faks: E-Posta: yaman.necla@mail.com A) Kısa Özgeçmiş

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

Qualab Kalite Analiz ve Teşhis Laboratuvarı Yalçın Koreş Cad. No: 34 Güneşli 34209 İstanbul Türkiye T: + 90 212 4748183 F: + 90 212 4748188

Qualab Kalite Analiz ve Teşhis Laboratuvarı Yalçın Koreş Cad. No: 34 Güneşli 34209 İstanbul Türkiye T: + 90 212 4748183 F: + 90 212 4748188 ABRAJ NEDİR? Yuvarlak örme sektörünün çok genel bir ifade ile Abraj olarak isimlendirdiği kumaş hatalarının sanıldığından çok daha fazla nedenleri bulunmakla birlikte çoğu zaman bu nedenlerin birbirinden

Detaylı

Mikrofilament İnceliğinin Dokuma Kumaş Özelliklerine Etkisi. Effects of Microfilament Fineness on Woven Fabric Properties

Mikrofilament İnceliğinin Dokuma Kumaş Özelliklerine Etkisi. Effects of Microfilament Fineness on Woven Fabric Properties Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 5, No: 1, 2011 (30-39) Electronic Journal of Textile Technologies Vol: 5, No: 1, 2011 (30-39) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3991

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

Organik Yünün Boyanmasında Alternatif Yöntem Olarak Pamuk Baskı Boyalarının Kullanılması

Organik Yünün Boyanmasında Alternatif Yöntem Olarak Pamuk Baskı Boyalarının Kullanılması Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 2, 2010 (24-29) Electronic Journal of Textile Technologies Vol: 4, No: 2, 2010 (24-29) TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3991

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:XXX-XXX Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (3) 21-30 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Su Đtici Bitim Đşlemi Uygulanmış Mikrolif Polyester Kumaşların Performanslarının

Detaylı

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

Detaylı

TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ

TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ MAK-LAB15 1. Giriş ve Deneyin Amacı Bilindiği gibi malzeme seçiminde mekanik özellikler esas alınır. Malzemelerin mekanik özellikleri de iç yapılarına bağlıdır. Malzemelerin

Detaylı

VİSKON LİFLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VE MAKROMOLEKÜLERÜSTÜ YAPISI

VİSKON LİFLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VE MAKROMOLEKÜLERÜSTÜ YAPISI VİSKON LİFLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VE MAKROMOLEKÜLERÜSTÜ YAPISI PHYSICAL PROPERTIES AND MACROMOLECULAR STRUCTURE OF VISCOSE FIBERS Yrd. Doç. Dr. Arif Taner ÖZGÜNEY Arş. Gör. M. İbrahim BAHTİYARİ Yrd.

Detaylı

POLİESTER ESASLI ÖRME KUMAŞLARIN REDÜKTİF YIKANMASI İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR

POLİESTER ESASLI ÖRME KUMAŞLARIN REDÜKTİF YIKANMASI İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR (REFEREED RESEARCH) POLİESTER ESASLI ÖRME KUMAŞLARIN REDÜKTİF YIKANMASI İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR NEW APPROACHES FOR REDUCTIVE WASHING OF POLYESTER KNITTED FABRICS Onur BALCI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Detaylı

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLAR

TEKSTİL VE TEKNİK TEKSTİL MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE UYGULANAN TESTLER VE STANDARTLAR LİF TEST/ANALİZLERİ TEK LİF UZUNLUĞU TS 75 ISO 6989 0 gr TEK LİF MUKAVEMETİ TS EN ISO 5079 30 gr 3 ELYAF İNCELİĞİ(GRAVİMETRİK) TS 87 EN ISO 973 0 gr PAMUK LİFİNDE OLGUNLUK(Mikroskop) TS 0 gr 5 RUTUBET

Detaylı

TEKSTİL VE MÜHENDİS. (Journal of Textiles and Engineer)

TEKSTİL VE MÜHENDİS. (Journal of Textiles and Engineer) TEKSTİL VE MÜHENDİS () http://www.tekstilvemuhendis.org.tr Hava Jetli İpliklerin Dokuma Kumaş Performanslarının Değerlendirilmesi Evaluation of Woven Fabric Performances of Air-Jet Yarns Hüseyin Gazi TÜRKSOY,

Detaylı

PENYE %100 PAMUK - COTTON PENYE COMPACT ELASTAN %94 PAMUK - COTTON %6 ELASTAN - ELASTANE %96 PAMUK - COTTON %4 ELASTAN - ELASTANE RİBANA

PENYE %100 PAMUK - COTTON PENYE COMPACT ELASTAN %94 PAMUK - COTTON %6 ELASTAN - ELASTANE %96 PAMUK - COTTON %4 ELASTAN - ELASTANE RİBANA libertylife.com.tr PENYE %100 PAMUK - COTTON 30/1 Penye ipliğinden üretilen bu ürünler doğal olması sebebiyle rahat bir giyim konforu sunmaktadır. İnsan sağlığına zarar verecek hiçbir katkı maddesi

Detaylı

KOMPAKT VE KONVANSİYONEL RİNG İPLİKLERİNDEN DOKUNMUŞ PAMUKLU KUMAŞLARIN FARKLI TERBİYE İŞLEMLERİ SONRASI BONCUKLANMA ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

KOMPAKT VE KONVANSİYONEL RİNG İPLİKLERİNDEN DOKUNMUŞ PAMUKLU KUMAŞLARIN FARKLI TERBİYE İŞLEMLERİ SONRASI BONCUKLANMA ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KOMPAKT VE KONVANSİYONEL RİNG İPLİKLERİNDEN DOKUNMUŞ PAMUKLU KUMAŞLARIN FARKLI TERBİYE İŞLEMLERİ SONRASI BONCUKLANMA ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI COMPARISON OF PILLING PROPERTIES OF COTTON FABRICS

Detaylı