MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları)"

Transkript

1 MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları) 4.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM

2 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNİN TOPLUMSAL YARARI Mühendislik Etiği

3 Toplumda toprağa ilişkin tüm mühendislik yatırımlardan, bugün bile kutsallık noktasında değerlendirilen mülkiyet kurumuna kadar uzanan faaliyetlerimizin, yeni yaklaşımlar, teknolojik olanaklar, insanlığa-bugüne ve geleceğe karşı sorumluluklarımız açısından çok önemli bir konumdadır. Hem kendimize ve mesleğimize olan saygımızın, hem toplum katındaki saygınlığımızın güçlenmesi, kötülüklerden arınması için mesleki davranış kurallarımızı oluşturmamız gerekmektedir. Mesleğimizin çok değişik nedenlerle, değişik uygulamalarda toplum katında izlendiğini biliyoruz. Bazı meslektaşlarımızın yaptığı uygulamaların imajımızı zedelediği, mesleğimizi tartışmalı duruma düşürdüğü de oluyor.

4 HARİTA MÜHENDİSLİĞİNİN ETİK İLKELERİ

5 A - Mesleki Sorumluluk B - Kişisel Sorumluluk C - Mesleki Uygunsuzluk D - Mesleki Gizlilik E - Mesleki Doğru Karar Verme F - Doğruluk ve Yetenek G - Mesleğin Saygınlığı H - Mesleki Hizmetler I - İzinsiz Yetkisiz Uygulama

6 A - Mesleki sorumluluk Bir Harita Mühendisi topluma, vatandaşlara, müşterilerine ve meslektaşlarına, konum bilgisinin doğru, güvenilir elde edilmesi ve arazinin daha iyi yönetimine en yüksek katkı sağlayarak, arazinin barışcıl ve yasal kullanımını koruyarak hizmet eder. Arazi sınırlarının belirlenmesi ve aplikasyon çalışmaları özellikle önemlidir. Arazi sınırlarının doğru ölçülmesi ve aplikasyonu, ülke kadastro sisteminin kurulması ve devam ettirilmesi için zorunludur. Harita mühendisi, her zaman kadastral yapıyı koruyacaktır. Harita mühendisi mesleki olarak kendi görevlerini kayırmasız, etkilenmeden veya tarafsız olarak yerine getirmesi gerekir.

7 B - Kişisel sorumluluk Harita Mühendisi, mesleğe katkıları yoluyla topluma en uygun seviyede katkıyı sağlamak için kendi öğrencileri ve çalışanlarına yardım etmekle görevlidir. Harita Mühendisi, öğrencilerinin, stajyerlerinin ve elemanlarının etik ve teorik yönlerden eğitimini sağlayacak yardımlarını yapacaktır. Harita Mühendisinin, öğrencilere, stajyerlere Harita Mühendisinin sanatta, uygulamada, etikte ve meslekte eğitilmelerini güvence altına almak için bir özel yükümlülüğü vardır.

8 C - Mesleki Uygunsuzluk: Harita Mühendisi; mesleki uygunsuzluğun meydana gelmesinden dahi kaçınmalıdır. Mesleki görevlerini bağımsız ve objektif olarak yapmasını önleyebilecek olan herhangi bir menfaat çatışması, yakın ilişki veya önceki ilişkileri müşterilerine açıklamalıdır. Eğer müşteri kabul ederse, bu işi kabul etmeli veya devam ettirmelidir, Birbiriyle menfaat çatışmasında olan müşterileri için çalışırken, müşterek temsiliyetin sonuçlarını tam olarak her birine açıklamalıdır. Eğer tüm müşteriler kabul ederse ve görevini bağımsız olarak ve objektif olarak yapabilecek ise bu işi kabul etmeli veya işe devam etmelidir. Projenin tamamlanması veya planların onanması esnasında oluşabilecek bir çıkar çatışması bir müşteriye diğerine göre bir avantaj sağlar, Eğer herhangi bir çıkar çatışması, yakın ilişki veya önceki ilişliler, mesleki görevlerin bağımsız ve objektif olarak gerçekleştirilmeyi engellerse, bir başka Harita Mühendisini müşterisine tavsiye etmelidir, Böyle bir işi garantilemeksizin ödeme veya diğer teşvik sunumuyla iş üstlenmemelidir. Bu, işin üçüncü tarafa devredilmesi için tazminatı içerir,

9 C-Mesleki Uygunsuzluk: Müşterilerle herhangi bir aşırı ücret ihtilafını iyi niyetle çözme girişiminde bulunmalıdır. Mühendis, yapılan tüm harcamaları tanımlamalı ve değerlendirmeye esas olan delillerin bir kopyasını müşteriye vermelidir. Anlaşmazlıkların çözülemediği durumlarda, Mühendis şikayet hakkını veya Meslek Odasının arabuluculuğunu müşteriye sağlayacaktır, Herhangi bir resmi kurumu veya memuru uygunsuz şekilde etkilemeyecek veya onların uygunsuzluk yapabileceklerini ifade veya ima etmeyecektir, Mesleğin veya diğer meslektaşlarının haksız eleştirisini reddetmeli, kendininkileri koruduğu gibi mesleğin onurunu koruyacaktır, Güvenilmez tabiatlı herhangi bir kişi veya girişimle mesleki anlamda adının ilişkilendirilmesine izin vermeyecektir.

10 D - Mesleki Gizlilik (mahremiyet) Harita Mühendislerinin, vatandaşların veya müşterilerinin sırlarını saklama ve onların durumları konusunda elde edebilecekleri bilgileri ayrıcalıklı olarak dikkate alma görevleri vardır. Bir işin bitirilmesi veya bir görevin tamamlanması esnasında veya sonrasında müşterilerinin durumlarıyla ilgili mahremiyetlerini (sırlarını) saklayacaklardır, Bu konuyla ilgili öğrenci/stajyer ve elemanlarının davranışlarından sorumludurlar. Bu nedenle elemanlarının seçimine ve eğitilmelerine dikkat etmelidirler, Bu madde diğer Harita Mühendislerine ölçmeyle ilgili normal bilginin verilmesine uygulanmaz.

11 E - Mesleki (Doğru) karar verme Harita Mühendisi, vatandaşların veya müşterilerinin gıyabında yansız, bağımsız mesleki kararlar vermekle görevlidir ve bunu onlara tam olarak gösterecektir. Harita Mühendisi, işverenlerden, yöneticilerden, memurlardan veya kendi organizasyonundaki diğer amirlerden, doğruluğunu, bağımsızlığını veya nesnelliğini tehlikeye sokacak doğrultuda gelen talimatları reddetmelidir. Herhangi bir yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için, organizasyon ile Mühendis arasında bir yazılı anlaşma yapılmalıdır. Anlaşma; ilişkiyi ve Mühendisin etkinlik ve kararlarında bağımsız olduğuna izin verildiğini tanımlamalıdır.

12 Mesleki (Doğru) karar verme Bir şirket kurulurken, şirkette görevlerini yerine getirirken, herhangi bir yönetici, memur veya hissedarın Harita Mühendisinin bağımsızlığını etkileyemeyeceği güvence altına alınmalıdır. Harita Mühendisleri, kabul görecek uygun bir sürede bitiremeyeceği, kendi becerilerinin üstünde olan veya mesleki anlamda kendi uzmanlığını ilgilendirmeyen görevleri kabul etmeyeceklerdir. İşverenin Mühendisi kapasitesinin tam olarak farkında olması koşuluyla, yeteneğini (deneyimini) arttıracağına güven duyduğunda, görevin müşterisine aşırı zaman ve para kaybına mal olmayacağı durumlarda, bu; Mühendisin tam olarak yeterli olmadığı bir alanda, görev kabul etmesini mutlaka (ille de) engellemez. Eğer teklif edilen işin yeteneği (deneyimi) artıracağı beklenmiyorsa, Harita Mühendisi işi veya müşterinin rızasını, her ikisini de reddetmeli, gereken deneyimi olan bir başka Mühendisle işbirliğinde görevi kabul etmelidir. Harita Mühendisi, düzenleyici, kanuni otorite tarafından reddedilebilecek kendi mesleki kararlarını ve sonuçları müşterisine açık olarak anlatacaktır.

13 F - Doğruluk (dürüstlük) ve yetenek Harita Mühendisi, haritacılık mesleğinin doğruluğunun ve yeteneğinin sürdürülmesi ve geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu sorumluluk; herhangi bir görünen hatayı veya çalışmasındaki aykırılıkları meslektaşlarıyla işbirliği yaparak çözmek veya bu hatayı ya da aykırılığı gereken tüm ölçüleri yaparak gidermek yoluyla ölçme sisteminin (jeodezik altyapının) devamlılığını sağlamasını içerir. Harita Mühendisi; yetersiz uygulamaları ve uygulamalardaki savsaklamaları Meslek Odası na rapor eder. Uygun olmayan uygulamanın devamına izin vermek, ölçme sisteminin (jeodezik altyapının) kötüleşmesine ve mesleğin güvenirliğine zarar verebilir. Bununla beraber, çalışmadaki kaba hatalar ve dikkatsizlikler sık sık Mühendisler arasında çözülebilmektedir ve konuya ilişkin bir anlaşmazlık olmadıkça Oda ya rapor etmek gerekmez.

14 Doğruluk (dürüstlük) ve yetenek Meslektaş olmayan elemanları tarafından gerçekleştirilen tüm yetkilendirilmiş çalışmalar için mesleki sorumlu kabul edilirler, Bir iş için başvuran adayı kabul etmeden önce, adayın Harita Mühendisliği için gereken karakterde kişisel davranışa sahip olduğunu güvence altına alır, Zamanlarının bir kısmını Meslek Odasına ayırırlar. İnsan sorunlardaki değişmeler ve insan topluluklarındaki eksiklikler Haritacılığın, meslek toplumunun, süreçlerini ve sistemlerin (altyapıların) sürekliliğinin sağlanması ve geliştirilmesi için belirli bir çabayı gerektirir, Haritacılığın, meslek toplumunun, süreçlerin ve sistemlerin (altyapıların) iyileştirilmesi için programlara, yasamaya ilişkin tekliflere ve desteklemeye katılır. Eğer bir Harita Mühendisi; bir kanunun, yönetmeliğin veya talimatın bir kuralının olmamasının veya olmasının haksız sonuç oluşturacağına veya bu sonucun oluşmasına katkıda bulunacağına inanıyorsa, uygun değişimleri sağlamak için çabalamalıdır. Konu ile ilgili mesleki gelişim programları ve mesleklere ve topluma ilişkin programlara, Oda nın etkinliklerine katılarak bilgisini ve becerisini sürekli olarak geliştirir.

15 G - Mesleğin Saygınlığı Harita Mühendisinin, vatandaşlarla, müşterileriyle ve meslektaşlarıyla ve diğer ilgililerle işbirliği yoluyla mesleğin saygınlığını devam ettirmek görevi vardır. Halka uygun bilgiyi sağlayarak kendini tanıtmada sınırlı olacaktır. Bir haritacının seçimine ilişkin herhangi bir tanıtımda bilgi setini oluşturmada dikkatli davranılmalıdır. Tanıtımın hazırlanması ve sıralanan yayınlardaki mesleki konular, katılınan seminerler, dersler ve vatandaşlık durumları; özel bir Haritacı için reklam yapmaktan ziyade en uygun Harita Mühendisinin seçimine ilişkin bilgileri içermeli ve toplumda eğitici bir isteği harekete geçirmelidir, Herhangi bir tanıtımda, kendini övücü dil veya herhangi bir yanlış veya yanıltıcı ifadeden sakınır,

16 Mesleğin Saygınlığı Bir müşteri veya olası müşteriyle herhangi bir iş ilişkisinde, diğer Haritacı tarafından yapılmakta olan görevler veya projeler için ısrarlı isteklerde bulunmaz. Eğer diğer Haritacı tarafından yapılmakta olan bir projeye katılım veya tamamlama istenirse, sadece önceki haritacının hizmetinin bitiminde, uygun bulması veya ayrılması (geri çekilmesi) durumunda bu yapılacaktır, Herhangi bir Harita Mühendisinin mesleki ününü zedelemeye girişmez, Diğer bir Harita Mühendisinin üretiminin veya uygulamasının aleni eleştirilmesinden sakınır.

17 H - Mesleki Hizmetler Harita Mühendisi, teknik karmaşıklık, sorumluluk seviyesi ve sunulan hizmetin sorumluluk potansiyeli ile uygun olarak müşterilerinden adaletli ve tam ücreti takdir etmeli ve almalıdır. Harita Mühendisi, müşteriye etkin hizmet için gereken bir ücret takdir edecek ve iyi bir ölçme uygulamasıyla projeyi tamamlayacaktır. Haritacıların adlarına zarar verebilecek olası müşterilerin cesaretlerini azaltan, bir makul ücretten daha fazla ücret istenmez. İşin verilmesi işlemi esnasında ödenecek ücret için müşteriyle bir açık anlaşmaya varılır. Bu, daha sonraki yanlış anlaşılmayı önleyecek ve iyi ilişkilere katkıda bulunacaktır. Olası müşteriye verilen herhangi bir fiyat teklifi veya tahmininde, tahminin yapıldığı ve ilave maliyet gerektirmeyecek çalışma içeriği açıkça ana hatlarıyla belirtilir. Tüm olasılıkları içeren ücretler olmaksızın çalışmanın bilinmeyen miktarları için bir sabit ücret teklif edilmemelidir. Bir belirli fiyatta işin yapılması için bir anlaşma yapıldıktan sonra, çalışma anlaşılan miktara tamamlanacaktır.

18 Mesleki Hizmetler Anlaşılan maliyette bir projeyi tamamlamak için mesleki hizmetin kalitesi düşürülmez. Hizmetler için alınan ücret, aşağıdaki koşullar dışında diğer haritacıyla, bir ortakla veya kendi firmasının ortaklarıyla bölünmez: Bir ilave haritacının çalıştırılmasına tam olarak müşteriyle anlaşıldıktan sonra ücret bölünmesi yapılır, Bölünme sunulan hizmetlerle orantılıdır, Ve toplam ücret, müşteriye sağlanan tüm hizmetler için makul tazminatı geçmez. Diğer harita mühendisi ile haksız rekabet etmek için bir ücretli pozisyonun avantajını kullanmayın ve işverenin rızası ve bilgisi olmadan bir başka işe angaje olmayın.

19 I - Yetkisiz (İzinsiz) uygulama Harita Mühendisleri, haritacılığın yetkisiz uygulamalarını önlemeye yardım edecektir. Niteliksiz elemanların herhangi bir durumda haritacılık uygulamalarını Oda ya rapor edecekler. Haritacılık uygulamalarını meslektaşlarla sınırlama da bu hizmetlerin doğru ve yeterlilikle halkın almasını güvence altına almak amaçlanır, Bir niteliksiz kişiyle herhangi bir anlaşmaya girmez ve doğrudan veya dolaylı bir haritacılık işini tamamlamak için şirket kurmaz, Tüm gerçekleştirilen haritacılık çalışmalarında sorumluluğun kendisi veya bir başka meslektaşa verilmediği haritacılık çalışmalarını yürüten bir şirketin elemanı olmaz veya ona katılmaz, Bir tüm zamanlı müdür veya yönetici harita mühendisinin denetiminde olmayan büro veya şubeler oluşturmaz. Böyle bir yönetimde, mesleki olmayan personelin mesleki görevlerinin ve denetimlerinin yetersiz kabul edileceği ve varsayılacağı tehlikesi vardır.

20 HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ETİK İKİLEMLER

21 Vaka 1: Bir özel şirkette çalışıyorsunuz... Sizden herhangi bir nedenle (yol, inşaat alanı, maden ocağı vb) arazinin kotlarıyla oynamanız ve hafriyatı fazla çıkarmanız isteniyor... Ne yapacaksınız? Ayrıca bunun yetkili kurum tarafından onaylanacağı güvencesi de veriliyor... Bu durumda o kurumda çalışan birisiniz ve yöneticiniz önünüze gelen belgeleri imzalamanızı söylüyor... Tersi durumda işinizden olma olasılığı var... Nasıl davranacaksınız? Vaka 2: Bir imar uygulaması yapıyorsunuz... Dağıtım aşamasına geldiniz... Bazı parselleri kollayıcı bir dağıtım yapmanız isteniyor... Hatta bazı parseller için çok cazip para önerileri de alıyorsunuz...davranışınız ne olacak? İhale bedeli dışında paralar aldığı saptanan meslektaşlar için bir şey yapılacak mı?

22 Vaka 3: Ya da diyelim ki, 2981 sayılı yasanın uygulanmasının söz konusu olmadığı alanlarda (sit alanları, Boğazlar vb) uygulama yapılmasını sağlayan kamudaki mühendisler için ne yapılacaktır? Vaka 4: Ölçü yaptınız... Ölçüleri büroya taşıdınız... Hesap yapıyorsunuz... Hoşgörü sınırlarının dışında farklar çıkıyor... Ölçüleri büroda mı düzelteceksiniz, arazide mi? Yoksa kar-kış, yağmur-çamur demeden araziye çıkacak mısınız? Vaka 5: Bir belediyede çalışıyorsunuz... Bir binanın su basmanına kot vereceksiniz... İşveren kotu düşük göstermenizi istiyor... Bu durumda bir kat kazanacağı belli... Size de öneri yapıyor... Kabul edecek misiniz?

23 Vaka 6: Serbest çalışıyorsunuz. Bir kurum bir işi ihale yoluyla yaptırmak istiyor... Siz de işi yapmak istiyorsunuz... İhale bedelinin falanca oranını birilerine bırakmanız durumunda, davet firmalarını sizin belirleyebileceğiniz söyleniyor... Böylece de işi almanız kesinleşiyor... Yoksa belirsiz bir süre işsiz kalmanız söz konusu... Neyi göze alacaksınız? Vaka 7: Açık eksiltmeli bir ihaleye katılıyorsunuz... Kırımlar kıran kırana gidiyor... Kırma oranları %70 lere, %80 lere ulaşıyor... Kırımı sürdürür müsünüz? Vaka 8: Odanın üç kuruşluk vizesinden kaçmak için, tescil evrakında sahtecilik yapıldığı ortaya çıkarsa ne yapılmalıdır?

24 Vaka 9: Bir mesleki toplantıda, sizce yanlış olan bir tartışmanın sürdüğü bir ortamda edilgen olarak kalmak ne kadar doğrudur? Ya da Kurultay, sempozyum, panel gibi platformlara katılırken, buraya yalnızca dinleyici ve izleyici olarak katılmak, aktif olmak ve katkı sağlamak için çaba harcamamak da etik açıdan değerlendirilmesi gereken bir konu değil midir? Vaka 10: İşin kabulüne giden bir mühendis, eksik, yanlış ve standart dışı gördüğü kalemleri göz ardı ederek işi onaylarsa ne yapılması gerekir?

25 Vaka 11: Mesleki bilgisini geliştirmediği, geliştirmek için çaba harcamadığı, bunun da meslek pratiğine yansıması sonucu mesleğin imajını bozduğu belirlenen meslektaş için ne yapılmalıdır? Vaka 12: Bir kurumda salt siyasi nedenlerle sağa-sola sürülen meslektaşlarına yapılanlara sessiz kalmak hangi mesleki davranışın göstergesi olabilir? Vaka 13: Aynı kurumda çalışan, ayrı bir gelir kaynağı olmadığı bilinen, ancak diğer mühendislere göre yaşamı farklı olan bir mühendis için ek soruşturmaya gerek görülecek mi? Vaka 14: Bir meslektaşın bir kamu alanını, kamu yararına ve yasalara aykırı biçimde başkalarının üzerine geçirimleme işinin içinde yer aldığı saptanırsa ne yapılacaktır? Diyelim ki Orman Yasası nın 2-b maddesine göre bir alanda böyle bir uygulamanın içinde yer alırsa bu görmezden mi gelinecektir?

26 Vaka 15: Sigortasız mühendis çalıştırdığı, ya da mühendisleri normal yaşam koşullarının altında ücretle çalıştırdığı, özcesi ücretle çalışan meslektaşlarının ve diğer elemanların tüm özlük haklarına (ücret, sosyal güvence, vb.) azami saygının gösterilmediği belirlenen serbest çalışan için yapılacak işlem ne olacaktır? Vaka 16: Bürosuna staj yapmak üzere gelen bir öğrencinin Staj Defterini, bir gün bile staj hizmeti vermeden imzaladığı belirlenen kişi için ne yapılacaktır? Vaka 17: Kurumsal çıkarı meslek çıkarlarının üzerine koyan, kurumlar arası veri ve deneyim paylaşımını sınırlandıran meslektaşlar meslek etiğinin neresinde değerlendirilecektir?

27 KAYNAKLAR Bu kaynak Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendsilik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümünde okutulan Mühendislik Etiği dersine ait yardımcı DERS NOTU olarak hazırlanmıştır. Bu ders notunda anlatılan bilgiler çeşitli kitap, internet bilgileri (kaynakları) ve makaleler derlenerek elde edilmiştir. Hiçbir ticari kaygı taşımamaktadır. İçeriğinde olabilecek/var olan hataları ve her türlü eleştirinin bildirilmesi için adresine geri dönüş yapabilirsiniz. Kaynaklarından yararlandığım tüm bilim insanlarına teşekkür ederim!!!

28 KAYNAKLAR Botsalı, F.M., Mesleki Etik, Selçuk Üniversitesi Müh. Mimarlık fak. Makine Mühendisliği Bölümü. Yılmaz, E. M., Kurumsal İletişim ve Prensiplere Dayalı Uyuşmazlık Davranışı:Whistleblowing, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi. Gerçek, H., 2005, Mühendislikte Etik Sorunların Ele Verilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fak., Maden Mühendisliği Bölümü madencilik, vol.44, no.4, pp Ruacan, Ş., Yayın Etiği, Hacettepe Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü. Kansu, E., Bilimsel Yayınlarda Etik İlkeler, Hacettepe Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü. T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kamu Görevlileri Etik Rehberi, 2014,, Ankara. E. Köktürk., Geomatik Etik İlkeler, İpbüker, C., Göksel Ç., Mühendislik Etiği Ders Notları, İstanbul teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü. TÜSİAD, Dünyada ve Türkiye de İş Etiği ve Etik Yönetimi, 2009, İstanbul. Türkiye Etik Değerler Merkezi, TEDMER, Türkiye Etik Değerler Merkezi, Türk İşgücünün İş Etiğine Yaklaşımı Araştırması, Ateş, H., Bağce, E., Şen, M.L., Tapu Hizmetlerinde Etik Araştırması, Kılınç, G., Özgür, H., Genç, F. N., Yerel Düzeyde Planlama Etiği, 2009, Ankara. Özgen, C., Etik Kültürünün Geliştirilmesinde Eğitimin Rolü, Üniversitede Etik Eğitimi, ODTÜ, 2012, Ankara.

29 KAYNAKLAR Deniz, R., İpbüker, C., Göksel Ç., Mühendislik Etiği Dersleri Neden Zorunlu Olarak Okutulmalıdır?, TMMOB, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 2005, Ankara. Aktan, Ç. C., Toplam Ahlak Yönetimi, Ahlakta kalite Vurgusu, 2001, Diyarbakır. İnam, A., Uzman Hayatın Neresinde?, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp , Müezzinoğlu, A., Mühendislikte Etik, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp.20-22,2003. Kaylan, A. R.,., Mühendislik Etiği, Ulusal Sygınlık ve Rekabet Gücü, 1. Ulusal Mühendislik Kongresi ve Mühendislik Dekanları Konseyi 8. Toplantısı, Abdullah, H., Sazak, N., Yıldız, M.,., Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Mesleğinde Etiksel istekler, İnam, A., Gönülden Bilime, Mühendise Ethik?, Cumhuriyet Bilim Teknik Eki, sayı.831, Köktürk, E., Mesleki Etiği ve Harita Sektörü, Kumbasar, N., Mühendislik Etiği ve Güçlendirme, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp , Aydın, M., Mühendislik Etiği Giriş ve Kavramlar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Merkezi. Boyacıoğlu, D., Mesleki Etik ve Gıda Mühendisliği, İTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü. Tokyay, M., Mühendislik Etiği, ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü. Gençoğlu, M. T., Mühendislikte Etiği ve Etik Eğitimi, Fırat Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Yağcı, B., Mühendislikte Etik, yetkin Mühendislik, Balıkesir Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü.

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür)

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür) MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür) 6.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM Etik İkilemlerin Çözümü 1. İlgili ahlaki değerlerin belirlenmesi 2. İlgili anahtar kavramların belirlenmesi (Profesyonelliğin

Detaylı

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Öğrenmek suretiyle veya bilim yoluyla bir konunun teorik olarak kavranmasının ve bunun için gereken becerilerin üzerine kurulmuş

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

MÜDEK. Etik Kurallar

MÜDEK. Etik Kurallar ETİK KURALLAR MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği ARI Teknokent ARI 2 Binası A Blok 7. Kat İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Maslak 34469 İstanbul Tel: (212) 276-7560/731 Faks:

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ahlak nedir? Doğru, iyi ve adil değerlendirme yapmamızı sağlayan temel kurallar ve inanışlardır. E.k nedir? Ahlak anlayışımızı yansıtan karar ve davranışlardır. Mühendislik

Detaylı

Meslek tanımı için gerekenler

Meslek tanımı için gerekenler MESLEK Belli bir eğitimle kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayanan insanlara yararı olacak mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI NEDEN BURAYA GELDİK? YA DA NASIL OLDU DA BURAYA GELDİK? Çalışma Alanları

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI NEDEN BURAYA GELDİK? YA DA NASIL OLDU DA BURAYA GELDİK? Çalışma Alanları Çalışma Alanları Proje Yönetimi İş Güvenliği Şantiye Yönetimi İnşaat Mühendisliğine Giriş - 2018 Email: ekaraman@balikesir.edu.tr İnşaat Mühendisliği Bölümü - Mühendislik Fakültesi - Balıkesir Üniversitesi

Detaylı

Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları

Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları Kamu Sermayeli İşletmelerde Kurumsal Yönetim Uygulamaları Konulu Konferans, Ankara, 10 Haziran 2014 Hans Christiansen, Kıdemli Ekonomist Kurumsal

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Meslek Pratiği ve Etiği Öğretim Dili Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE VII KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Etik Davranış İlkeleri

Detaylı

DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU

DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU SAYFA 1/5 DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU No Konusu Tarih 1 F-PBS-04-23 Sınav Yeri Uygunluk Değerlendirme Formu eklendi 10.10.201 4 Talep Eden Kişi/Birim H.AKDAŞ Bölüm/ Sayfa DAĞITIM LİSTESİ: GENEL MÜDÜRLÜK, PROGRAM

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI 2 DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 1 4 3 İnşaat mühendislerinin mesleklerini icra ederken gerek tasarım gerekse uygulama

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 4 5 2 3 İnşaat mühendislerinin mesleklerini icra ederken gerek tasarım gerekse

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama

Detaylı

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU Boyabat Meslek Yüksekokulu, 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Geçici olarak tahsis

Detaylı

ç Denetim Faaliyetini Tamamlamak veya Desteklemek Amac yla Hizmetlerin D flar dan Temini

ç Denetim Faaliyetini Tamamlamak veya Desteklemek Amac yla Hizmetlerin D flar dan Temini ç Denetim Faaliyetini Tamamlamak veya Desteklemek Amac yla Hizmetlerin D flar dan Temini 1. İç denetim elemanlarının her birinin ilgili bütün bilim dallarında uzman olması gerekmez. İç denetim faaliyetinin,

Detaylı

EFAMA Davranış ve Etik Kuralları. Avrupa Fon Yönetimi Endüstrisi için Genel Etik Kurallar. Başlıca Prensipler - Haziran 2004 İtibariyle

EFAMA Davranış ve Etik Kuralları. Avrupa Fon Yönetimi Endüstrisi için Genel Etik Kurallar. Başlıca Prensipler - Haziran 2004 İtibariyle EFAMA Davranış ve Etik Kuralları Avrupa Fon Yönetimi Endüstrisi için Genel Etik Kurallar Başlıca Prensipler - Haziran 2004 İtibariyle GİRİŞ EFAMA Genel Davranış ve Etik kuralları, Avrupa yatırım fonu endüstrisinin

Detaylı

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB METALURJİ VE MALZEME MESLEK ÖRGÜTÜ NEDİR? Siyasi partiler; ideolojik örgütlerdir. Sendikalar; ekonomik çıkarı aynı olan kişilerden oluşan sınıf temelli örgütlerdir. Meslek Odaları; Farklı sınıflardan

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları)

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları) MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları) 6.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM TANITIM (C.V. DÜZENLEME) CV yazmanın temel sebebi beni iş görüşmesine çağırın demektir. Eğer CV niz kötü hazırlanmışsa, iş görüşmesine

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ HAZİRAN 2017 Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara

Detaylı

Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi

Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi Yapı işlerinde iş güvenliği açısından asıl işveren alt işveren ilişkisi, alt işveren yönetimi Beste ARDIÇ ARSLAN İnşaat Mühendisi- İş Güvenliği Uzmanı 11-12 Kasım 2013 bardic@etkinisguvenligi.com 0 536

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER Amaç MADDE 1 Bu ilkeler; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. ( Oylum ), işlerini dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde yürütür. Mal ve hizmet aldığı firmaları iş ortağı olarak

Detaylı

LİSANS, BELGELER VE UYGUNLUK İŞARETLERİNİN KULLANIMI KURALLARI UBK-02 TS EN ISO/IEC 17065 ÜRÜN, PROSES VE HİZMET BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ

LİSANS, BELGELER VE UYGUNLUK İŞARETLERİNİN KULLANIMI KURALLARI UBK-02 TS EN ISO/IEC 17065 ÜRÜN, PROSES VE HİZMET BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ SAYFA 1/5 DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU No Konusu Tarih Talep Eden Kişi/Birim Bölüm/ Sayfa DAĞITIM LİSTESİ: GENEL MÜDÜR KALİTE YÖNETİM TEMSİLCİSİ BELGELENDİRME KOMİTESİ DEĞERLENDİRME KOMİTESİ TEKNOLOJİK HİZMETLER

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

İnsanca Yaşayacak Ücret,

İnsanca Yaşayacak Ücret, İnsanca Yaşayacak Ücret, Güvenceli Gelecek İstiyoruz EMO Ücretli-İşsiz Mühendisler Komisyonu Çalışma yaşamı güvencesizleştiriliyor Güvencesizlik mühendisleri de kapsayan büyük bir işçileştirmeyle yaygınlaştı

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

11. Toplantısı. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri

11. Toplantısı. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri MÜHENDİSLİK K DEKANLARI KONSEYİ 11. Toplantısı 2-33 Aralık k 2005 Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri Konseyin Amacı Ülkemizde mühendislik fakültelerinin sorunları üzerinde

Detaylı

Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları

Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları Gaziantep SMMM Odası Aday Meslek Mensupları Toplantısı 20 Nisan 2017 Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları 1. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yasası,

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim

Detaylı

Tarih:... /... /... İŞ SÖZLEŞMESİ. Ad Soyad Kaşe - İmza Ad Soyad Kaşe - İmza

Tarih:... /... /... İŞ SÖZLEŞMESİ. Ad Soyad Kaşe - İmza Ad Soyad Kaşe - İmza Tarih:... /... /... İŞ SÖZLEŞMESİ Ad Soyad Kaşe - İmza Ad Soyad Kaşe - İmza 1 heytalks HİZMET İŞBİRLİĞİ SÖZLEŞMESİ Amaç : Bu sözleşme Müşteri heytalks ilişkisinin temel ilkelerine, ticari ve hukuki açıklık

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü Değerli meslektaşlarımız, Artan toplumsal gereksinimler çerçevesinde, yeni ve çağdaş tekniklere dayalı hizmet sunumunu sağlamak

Detaylı

Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin

Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin 16.1.1. Adalar Belediyesi ile İmzalanan Protokol Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Ortak Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği

Detaylı

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

INDIVIDUAL & ENTERPRISE SERVICES OF HUMAN RESOURCES HİZMETLERİMİZ 2011. Belge Dili: Türkçe

INDIVIDUAL & ENTERPRISE SERVICES OF HUMAN RESOURCES HİZMETLERİMİZ 2011. Belge Dili: Türkçe INDIVIDUAL & ENTERPRISE SERVICES OF HUMAN RESOURCES HİZMETLERİMİZ 2011 Belge Dili: Türkçe KURUMSAL YAPIMIZ INDENSE Danışmanlık, İnsan Kaynakları sektöründe Türkiye de bulunan Üst Düzey kuruluşlar ve Yabancı

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 28 Nisan 2016 TOPLANTI SAATİ : 11:00 TOPLANTI YERİ : İnşaat Mühendisleri Odası / Ankara KARAR NO-01)

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

TMMOB ĠNġAAT MÜHENDĠSLERĠ ODASI Genel Sekreterlik YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

TMMOB ĠNġAAT MÜHENDĠSLERĠ ODASI Genel Sekreterlik YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM TMMOB ĠNġAAT MÜHENDĠSLERĠ ODASI Genel Sekreterlik YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç Madde 1- (01 Ekim 2011 tarih ve 1250 nolu Yönetim Kurulu kararı ile değişen şekli.) Bu yönetmeliğin amacı, Oda Genel Sekreteri

Detaylı

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından tüm dünyada Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı olarak ilan edilmiştir.

Detaylı

HKMO Bülteni Haziran 2001

HKMO Bülteni Haziran 2001 HKMO Bülteni Haziran 2001 Muhittin İPEK* Uluslararası Ölçrneciler Birliği (FIG) 1878 yılında kuruldu. Üyelik, ulusal haritacılık örgütleri arasında gerçekleşir. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, ülkemizi,

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir;

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 12. Yetkin Mühendislik TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 1. no lu maddede, bu yönetmeliğin amacının, tüm ülkede

Detaylı

ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ

ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ ETİK VE MÜHENDİSLİK ETİĞİ Etik Kavramı Etik kelimesi köken olarak eski Yunan a kadar gider. Anlamı ahlak, ahlakla ilgili demektir. Etik, felsefenin bir konusu olup insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle

Detaylı

TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ

TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ MTMD ÇALIŞTAYI EDİRNE-2017 TESİSAT SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU VE GELECEĞİ KANİ KORKMAZ YAPI SEKTÖRÜNDE KAPASİTE İstanbul da 2016 senesinde ruhsat alan inşaat alanı Türkiye 202 milyon m 2 İstanbul %25 50 milyon

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİ Emin Direkçi

MÜHENDİSLİK ETİĞİ Emin Direkçi MÜHENDİSLİK ETİĞİ 12.10.2016 Emin Direkçi 1962-Ankara Metalurji Y.Müh. 1979-1988 Üretim Koord. 1989-1992 Üretim Müdürü 1992-1997 Genel Müdür 1997-2000 Genel Müdür 2001-2006 Genel Müdür 2007-2011 Kurucu

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI Aralık 2012 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI 1. Bu ilkeler ve uygulama

Detaylı

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası

Esiz. Prof. Dr. İnayet Aydın. Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi. itim Yönetimi Ve Politikası Esiz Prof. Dr. İnayet Aydın Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi itim Yönetimi Ve Politikası Hiçbir yağmur tanesi kendini selden sorumlu tutmaz. John Ruskin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili STRATEJİK YÖNETİM VE İŞLETME POLİTİKASI Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 -

Detaylı

İŞ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

İŞ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI İŞ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Bu düzenlemenin amacı, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan düzenlemeler

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN ZORUNLULUĞU

MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN ZORUNLULUĞU İnşaat Mühendisliği Eğitimi 2. Sempozyumu - 319 - MÜHENDİSLİK ETİĞİNİN ZORUNLULUĞU Ülker Güner Bacanlı *, N. Orhan Baykan ** Özet Mühendislik etiği, eskiden beri vicdanlarda zaten olan, ancak son yıllarda

Detaylı

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE Sayı : 97342770-934.99-E.1758100 08.08.2016 Konu : Personel Çalıştırılması DAĞITIM YERLERİNE Orman Mühendisleri Odası Başkanlığınca bazı Bölge Müdürlüklerimizde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı

Detaylı

2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYNAKLARI

2015 YILI FAALİYET RAPORU KAYNAKLARI INSAN KAYNAKLARI İSMMMO da İnsan Kaynakları Yönetimi; kurum için en etkili iş gücünü bulmak, geliştirmek ve bunun sürekliliğini sağlamak amacıyla ortaya konan faaliyetler bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü.

1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü. 28.03.2016 ALINAN KARARLAR 1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun 23.02.2016 tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü. KARAR NO: 180 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI Haziran 2014 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ/UYGULAMA ESASLARI 1. Bu ilkeler ve uygulama esasları;

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Temsilcilikler Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde1- Bu yönetmeliğin amacı;

Detaylı

karşı, aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler İşin yapılması için gerekli araç, gereç ve personeli ODALAR sağlayacaktır.

karşı, aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler İşin yapılması için gerekli araç, gereç ve personeli ODALAR sağlayacaktır. yayınlanarak, 19 Mayıs 2009 tarihinde yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği nin uygulanmasını sağlamak. 4.02.Yıllık Kontrol sonuçlarını ve diğer gerekli bilgileri, raporlar halinde BELEDİYE

Detaylı

Taşeron işçilere kadro çalışması hakkında her şey

Taşeron işçilere kadro çalışması hakkında her şey On5yirmi5.com Taşeron işçilere kadro çalışması hakkında her şey Taşeron işçilere kadro müjdesinin ardından, konuyla ilgili merak edilen sorulara AK Parti Ekonomi işleri Başkanlığı, Ekonomi Bülteni'nde

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASASI BİLGİLERİ ANKET FORMU İÇİN REHBER KİTAPÇIK

İŞGÜCÜ PİYASASI BİLGİLERİ ANKET FORMU İÇİN REHBER KİTAPÇIK İŞGÜCÜ PİYASASI BİLGİLERİ ANKET FORMU İÇİN REHBER KİTAPÇIK Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işgücü piyasası ile ilgili periyodik ve güvenilir bilgi elde etmek, iş piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek

Detaylı

ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International

ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International ENGİN BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİLİK MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Member of Grant Thornton International T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI SİGORTACILIK MEVZUATI KAPSAMINDA HAZIRLANAN 31 ARALIK 2010

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ 1. KAPSAM VE AMAÇ Bu Yönetmelik, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği nin itibarı ve her üyenin statüsü ve mesleki

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

29.MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ Ekim 2014 Fırat Üniversitesi, Elazığ

29.MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ Ekim 2014 Fırat Üniversitesi, Elazığ 29.MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ 24-25 Ekim 2014 Fırat Üniversitesi, Elazığ Mühendislik Dekanları Konseyi Mühendislik dekanları arasında deneyimlerin paylaşıldığı, iyi uygulamaların tartışıldığı, güçlü

Detaylı

1.2.9 Hesap verebilirlik Performans ölçümü, raporlama, izleme & değerlendirme

1.2.9 Hesap verebilirlik Performans ölçümü, raporlama, izleme & değerlendirme 1.2.9 Hesap verebilirlik Performans ölçümü, raporlama, izleme & değerlendirme 3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi Mr Petri Huovinen, Finlandiya Hazine 13. Gün 14 Ekim 2011 Hesap verebilirlik ve piyasa

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3 İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3 İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3 BELGELERİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.1 MÜDÜR Dök.No KAİM.İKS.FRM.082 Sayfa No 1 / 4 İŞİN KISA TANIMI: üst yönetimi tarafından belirlenen amaç, ilke

Detaylı

Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları

Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları SİRKÜLER Sayı : 2017/06 Tarih : 12.01.2017 Konu : TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI Sirkülerimizin konusunu Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları oluşturmaktadır.

Detaylı

tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin yürü

tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin yürü ASANSÖR KONTROLLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Çankaya Belediyesi TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi arasında 11.01.2002 tarihinde imzalanan protokol gereği

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı

HİZMETLERİMİZ. HAKkIMIZDA. İş Güvenliği Uzmanlığı. İş Yeri Hekimliği. Sağlık raporu. Acil Durum Planlaması. İş Güvenliği Eğitimleri.

HİZMETLERİMİZ. HAKkIMIZDA. İş Güvenliği Uzmanlığı. İş Yeri Hekimliği. Sağlık raporu. Acil Durum Planlaması. İş Güvenliği Eğitimleri. İş Güvenliği Uzmanlığı İşyerinizde yürütülecek olan ve yasal zorunluluk içeren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini Çalışma İş Yeri Hekimliği ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş OSGB

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU Muhasebe ve Finans Fonksiyonları Arasındaki İlişki Muhasebe, işletmelerdeki mali nitelikli tüm işlemlerin sistemli olarak kaydını, sınıflandırmasını ve rapor edilmesini ele

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇAKUZEM)

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇAKUZEM) ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇAKUZEM) 2015 YILI FAALİYET RAPORU ÇANKIRI - 2016 SUNUŞ Uzaktan Eğitim, geleneksel öğrenme-öğretme yöntemlerindeki sınırlılıklar

Detaylı

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI ÖĞRETMENLERİMİZ

HARİTA TAPU KADASTRO ALANI ÖĞRETMENLERİMİZ ÖĞRETMENLERİMİZ Zekai ERDEN Oğuz KAÇKAR Kudret KAÇMAZ Ercan ŞENGÖR Rıdvan CİVAN Sinan ALKAN Aydın UĞUR Bekir BULUT Çile KAÇKAR Gökhan HASGÜL İdris KUŞDEMİR Rıdvan USLU DALLARI HARİTA DALI Harita mühendisinin

Detaylı

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 16.04.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24728 ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmelik, Özel Çevre

Detaylı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı

Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Uygulama Rehberi Öncü Okul Yöneticileri Derneği ETİK OKUL DEĞERLENDİRME FORMU Uygulama Rehberi ve Puanlama Anahtarı Etik Okul Değerlendirme Formu 6 bölümden oluşur: A) Eğitim-Öğretim (20 puan) B) Eğitimciler

Detaylı

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI v1

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI v1 İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI 02.12.2014 149.v1 Mevzuat Uygunluk Müdürlüğü Onaylayan: Yönetim Kurulu İçindekiler 1. Amaç... 2 2. Dayanak... 2 3. Kapsam... 2 4. Tanımlar Ve

Detaylı

Etik İlkeler ve Kurallar

Etik İlkeler ve Kurallar Ek. 2 PERSONEL YÖNETİMİ DERNEĞİ PERYÖN Etik İlkeler ve Kurallar 1 Amaç Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN), Türkiye de İnsan Kaynakları Yönetiminin en üst düzey ve standartlarda gerçekleştirilmesini amaçlayan

Detaylı

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP)

TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) TAIEX PROGRAMI BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI (RTP) 1. Bölgesel Eğitim Merkezi (RTP) Bilindiği üzere; Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından uygulanan Bölgesel Eğitim

Detaylı

Önceki dönemlerden süregelen çalışmalar ile birlikte henüz sonuçlandırılamayan çalışmaları,

Önceki dönemlerden süregelen çalışmalar ile birlikte henüz sonuçlandırılamayan çalışmaları, TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal, ve kültürel gelişmelerin, yaşam ve meslek alanlarımıza yansımaları ağırlaşarak

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10 Your company information SORU 1 Aşağıda belirtilenlerden hangisi Çalışanların İş Sağlığı Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine

Detaylı

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Şirket) İş Etiği Kuralları, şirketin temel davranış ilkelerini kapsamaktadır. İş etiği kuralları, bir şirket

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİ, ULUSAL SAYGINLIK VE REKABET GÜCÜ

MÜHENDİSLİK ETİĞİ, ULUSAL SAYGINLIK VE REKABET GÜCÜ MÜHENDİSLİK ETİĞİ, ULUSAL SAYGINLIK VE REKABET GÜCÜ Ali Ali Rıza Kaylan Kaylan@boun.edu.tr tr Birinci Ulusal Mühendislik Kongresi ve Mühendislik Dekanları Konseyi 8. Toplantısı 20-22 Mayıs 2004 1 KAPSAM

Detaylı

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Amaç Madde1- Bu

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı

ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı İçindekiler 1 2 3 ZDH nin faaliyet ve işlevleri Zanaat sektöründe karar alma süreçleri Zanaatkârlara yönelik savunuculuk faaliyetleri 4 Hizmet sağlayıcı kurum

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı