TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL"

Transkript

1 TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL

2 TEHLİKELİ İLAÇ NEDİR?

3 Aşağıdaki etkilerden en az birini Mutajenik bir etki meydana getiriyorsa; Deney hayvanları ya da hastalarda; kanserojenik veya teratojenik etki ya da üreme sisteminde bir bozukluk Deney hayvanları ya da hastalarda düşük dozlarda bile ciddi toksik etki tehlikeli ilaç tır. - Bunların büyük bölümünü de antineoplastikler oluşturur.

4 MARUZİYET 1- İlaçların hazırlanması sırasında 2- İlaçların hastaya uygulanması sırasında 3-Atıklar yoluyla

5 MARUZİYET -ilaçlara maruziyette güvenli doz sınırı yok. -Bu yüzden her türlü maruziyet risk olarak kabul edilmeli -Tüm sağlık personeli, vücut sıvıları ve atıkları ile yapılan her türlü işlemde koruyucu güvenlik önlemlerini almak zorundadır.

6 HASTA ATIKLARI Son 48 saat içerisinde kemoterapi uygulanmış hastaların her türlü atığı ve bu atıkla kontamine olmuş her türlü malzeme birer risk faktörüdür. Özellikle idrarla atılan siklofosfamid ve cisplatin alan hastalara dikkat! Kemoterapi ilaçlarının çoğu; uygulamadan sonra 48 saat içerisinde idrarla ve 7 gün içerisinde de gayta ile atılırlar

7

8

9 *Bir arastırma 2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi HYO tarafından kemoterapi uygulama servisinde yapılan bir çalışmada ; -hasta sayısı arttıkça kemoterapi uygulayan hemşirelerin hemoglobin değerlerinin düştüğü belirlenmiş. -kemoterapi uygulayan hemşirelerde diğer alanlarda çalışan hemşirelere göre daha fazla ciltte eritem ve alerjik reaksiyon görülmüş. -Güvenlik önlemleri?

10 Dikkat Antineoplastiklere maruziyet ; Solunum yolu ve ciltle temas yoluyla olabileceği gibi, İlaçların gıda üzerinde birikmesiyle istemeden ve farkında olmadan ağız yolu ile de olabilmektedir.

11 GÜVENLİK İlaç hazırlama odasında ; Yeme, içme, sigara içme, çiklet çiğneme, makyaj ve aksesuar kullanımı gibi uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. bulundurulmamalıdır. Bu nedenle içeride hiçbir şekilde yiyecek ve içecek maddesi

12

13 Maruziyet durumunda ne yapmalı? Eğer cilt yoluyla temas varsa hemen bol sabunlu suyla yıkanmalı Göze bir temas varsa, hemen göz banyosu ile gözler yıkanmalı Soluma yoluyla bir maruziyet varsa,ilk yapılacak iş temiz hava alınması sağlanmalı.daha ciddi bir durum mevcutsa;solunum desteği sağlanabilir.

14 Uluslararası Onkoloji Eczacıları Derneği Tehlikeli İlaçlardan Korunma Seviyeleri Seviye 1 Toksik olmayan bir ilaçla değiştirin Seviye 2 Tehlikeyi kapalı sistem kullanarak kaynağında izole edin Seviye 3 Mühendislik kontrolleri/ uygun havalandırma şartları sağlayın Seviye 3a İdari kontroller/ Kurumsal tedbirler belirleyip uygulayın Seviye 4 Kişisel koruyucu ekipman (PPE) kullanın

15 AB Direktifi Avrupa Komisyonu 2004/EC/37 Direktifi (Kanserojen ve Mutajenlere Maruziyetin Önlenmesi ve Azaltılmasına İlişkin İşveren Yükümlülükleri) Hiyerarşik Sıra: 1. Adım; Ürünü daha az toksik olan veya toksik olmayan başka bir ürünle değiştir. 2. Adım; Kapalı bir sistem kullan. 3.Adım; Yerel ve genel havalandırma yöntemlerini kullan. 4. Adım; Kişisel koruyucu önlemler al.

16 İlaç hazırlama Ortamı İçerisinde biyolojik güvenlik kabini bulunan,penceresi olan,aydınlık ve başka bir amaçla kullanılmayan temiz bir oda olmalı. Çok iyi bir havalandırma, HEPA filtrasyon, negatif basınç, laminar hava akımı olmalı. İlaç hazırlama alanı ISO 5, temiz oda veya dış alan ; ISO 7-8 standardında olmalı.

17 Mühendislik kontrolleri / uygun havalandırma şartlarının sağlanması Sınıf ISO Sınıflandırması ABD 209E Standardı EudraLex Sınıflandırması Partikül Sayısı* /m 3 Sınıf 3 35,2 Class Class Partikül Sayısı* /ft 3 Sınıf Class A Class B 3500 Partikül Sayısı* /m Class C Class D * 0,5 mikrondan büyük partikül sayısı ISOPP Standards for Practice, J Onc Pharm Pract 2007; 13 Suppl.

18 GÜVENLİK İLAÇ HAZIRLAMA ORTAMI Kapalı sistem transfer cihazları veya kendi içerisinde izolasyon sağlayan sistemler kullanılmalı Ortamda bulunan tüm personel kişisel güvenlik önlemlerini almış olmalı (eldiven, önlük, gözlük, maske, bone, kemoterapi örtüsü) İlaçlar ; Kemoterapi ilacı hazırlama eğitimi almış personel tarafından hazırlanmalı. (Eczacı süreci yönetmeli )

19 GÜVENLİK İlaç hazırlama odası; Hem çalışanların dikkatinin dağılmasını hem de maruziyeti önlemek adına mümkün olduğunca dış ortamla teması en az olacak şekilde düzenlenmeli

20 GÜVENLİK Gerek ilaç hazırlama odası gerekse uygulama alanında mutlaka, kemoterapi dökülme ve saçılma kitleri hazır bulundurulmalıdır. Bu alanlarda çalışan tüm personel; Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma, Dökülme ve Saçılma Kiti Kullanımı eğitimini almış olmalıdır. Acil müdahale gerektiren durumlar için göz yıkama solüsyonları veya lavabo, ilaç hazırlama ve uygulama alanlarına yakın bir konumda olmalıdır.

21

22

23 Bunları bilelim İlaç hazırlayan personel her 4-5 saatte bir ya da ortalama 30 hastada bir değiştirilmelidir. (tüm gün içerde olması doğru değil) Eldivenler her yarım saatte bir ya da ilaçla temas durumunda hemen değiştirilmelidir. Önlük ve maskeler herhangi bir temas yoksa gün boyu kullanılabilir. Gün sonunda atılmalıdır.

24 TIBBİ İZLEM Antineoplastikler ile çalışan sağlık personelleri yılda 2 kez sağlık muayenesinden geçirilmelidir. Akut bir maruziyet durumunda,mutlaka tıbbi bir muayene yapılmak zorundadır. Fizik muayene, tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, kreatinin, BUN ve idrar analizleri yapılmalıdır.

25 Gebeler, emziren anneler, çocuk sahibi olmak için tedavi gören kişiler bu alanlarda çalıştırılmamalıdır.

26 SONUÇ Yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında antineoplastiklere maruziyet riski ARTAR Güvenlik önlemleri iyi ve doğru bir şekilde alındığında ise maruziyet riski AZALIR

27

28 İLAÇ HAZIRLAMA SİSTEMLERİ Açık Sistem Filtreli Sistem Kapalı Sistem Yarı Otomatik/Otomatik Compounder Sistem Robotik Sistem

29 Açık Sistem (Geleneksel Yöntem) İğne + enjektörle yapılan hazırlama şeklidir. Aerosol ve sızıntı riskini önleyen mekanik bir mekanizma yok. Mikrobiyolojik kontaminasyonu önleyici bir mekanizma yok. Risk ; çok yüksek

30

31 Klasik Sistemden örnekler

32 TAŞIMA KAPLARI & I.V. SETLER Photographs courtesy of L. Hampton, RN, MS, FNP; Donayre Cancer Center, Whiteville, NC. Reproduced with permission.

33 UYGULAMA ALANINDAKİ EŞYALAR Photographs courtesy of L. Hampton, RN, MS, FNP; Donayre Cancer Center, Whiteville, NC. Reproduced with permission. Source: AJHP :

34 Filtreli Sistemler 0,2 mikron filtre içeren havalandırmalı sistemlerdir. Havalandırma yoluyla basınç eşitlemektedir. Filtre por genişliğinden daha küçük buhar moleküllerinin dışarıya kaçışı mümkündür! 0,2 mikron filtrelerin sitotoksik ilaç buharlarını tutamadığı bilinmektedir.* 0,2 mikron filtre mikroorganizma girişine karşı bariyer olmakla beraber, kalın flakon iğneleri sterilite için risk oluşturmaktadır. Steriliteyi muhafaza etme etkinliği kanıtlanmalıdır. *ISOPP Standards for Practice, J Onc Pharm Pract 2007; 13 Suppl. *Reciprocal.net.

35

36 Kapalı Sistem Transfer Cihazı

37 Kapalı Sistem Transfer Cihazı ayrılmaktadır. Sitotoksik ilaç sıvı ve buharının sistem dışına çıkışını ve flakon içerisine mikroorganizma girişini mekanik olarak engelleyen transfer cihazıdır. Basınç eşitleme toksik buharı balon haznede hapsederek gerçekleşmektedir. Sistem dışına hava çıkma ihtimali bulunmamaktadır. Uç bağlantılarda kuruluk sağlanmaktadır. Sistem içine mikroorganizma girişi önlenerek ilaç sterilitesi korunmaktadır. Tehlikeli ilaçların hazırlanmasında kullanılan cihazlara özgü FDA-ONB onayı ile diğer manuel aparatlardan

38 Yarı Otomatik/Otomatik Sistemler

39 Yarı Otomatik/Otomatik Sistemler Operatör ve yazılım destekli ilaç sistemleridir. Enjektör pompası veya döner peristaltik sistemler aracılığıyla ilaç çekimi gerçekleştirilmektedir. Yazılım desteği ve otomasyon; hasta güvenliği, doğru ilaç hazırlama ve takip edilebilirliği desteklemektedir. Personel güvenliği ve ilaç sterilitesi ise cihazda kullanılan aparatlarla ilişkilidir. Filtreli sistem ya da kapalı sistem transfer cihazı kullanımına göre personel güvenliği etkilenmektedir.

40 Yarı Otomatik / Otomatik Sistemler

41

42 Robotik Sistem Operatörün yalnızca yükleme, boşaltma ve denetim amacıyla dahil olduğu, hazırlamanın tamamen bir robot tarafından yapıldığı, doz hassasiyetinin en üst derecede uygulandığı sistemlerdir.

43

44

45

46 Robotik Sistem ISO 5 hava standardında, dış ortamdan izole kapalı bir hazırlama alanına sahiptir. Aparatsız olarak,enjektör ve havalandırmalı iğne ile ilaç hazırlama yapılmaktadır. Havalandırma sistemi, hava akım yönleri ve robotik kol manevraları ile iç kontaminasyon ve personel maruziyeti olasılığı azaltılmaktadır.

47

48

49 Personel maruziyeti risk seviyeleri; Açık Sistem > Filtreli Sistem Filtreli Sistem > Kapalı Sistem Transfer Cihazı Filtreli Sistem > Robotik Sistem Kapalı Sistem Transfer Cihazı V Robotik Sistem karşılaştırması yapılmamış.

50 Teşekkürler Ecz.Yücelen GÖNEN

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI KOD.YÖN.TL.25 YAYIN TRH. TEMMUZ 2009 REV. TRH. EYLÜL 2012 REV. NO.1 SAYFA NO.1/5 1.AMAÇ:Bu Rehberin amacı; antineoplastik (sitotoksik) ilaçların hazırlanması, depolanması, hastaya verilmesi ve atıklarının

Detaylı

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Tüm dünyada yakın gelecek beklentisi kanser tanısı ve kanserden ölüm sıklığında anlamlı bir artış

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar.

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Hastanemiz sağlık ve güvenlik programları kapsamında, antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, kaza ile dökülmesi durumunda alınması gereken önlemler ve dökülmelerde yapılacak

Detaylı

Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler. Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi

Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler. Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi Yasal düzenlemeler ; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (26 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

ANTĠNEOPLASTĠK ĠLAÇ GÜVENLĠĞĠ TALĠMATI

ANTĠNEOPLASTĠK ĠLAÇ GÜVENLĠĞĠ TALĠMATI DOK.KODU:İY.TL.09 YAYIN TARİHİ:01.06.2017 REV.NO:00 REV.TAR:00 SAYFA NO:1/5 1.AMAÇ: Antineoplastik (sitotoksik) ilaçların hazırlanması, depolanması, hastaya verilmesi ve atıklarının elden çıkarılmasına

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Şerife Selcen Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinaötörü

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş. HTL TEMİZ ODA UYGULAMALARI BİYOGÜVENLİK KABİNLERİ Çeker ocaklar : Çeker ocaklar Biyogüvenlik kabini değildir. Kimyasal korunma amacıyla kullanılır. Radyoaktif malzeme ile çalışılabilen modeller vardır.

Detaylı

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ Eczanede hazırlanan ilaçların servislere ulaşması veya servis içinde transferi sürecini

Detaylı

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR SUNUM PLANI Giriş Kemoterapi uygulamasında güvenlik önlemi alma

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri. Değerlendirmesi

Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri. Değerlendirmesi Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri Değerlendirmesi Yarı Otomatik ve Manuel İlaç Hazırlama Sistemi Ecz. Anıl Özyaman Özel Kent Hastanesi anil.ozyaman@kenthospital.com Tüked 2016- Onkoloji Çalıştayı Kuşadası

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ UYGULANMASINA YÖNELİK BİR UŞAK DEVLET HASTANESİ ÖRNEĞİ Uzm. Alev Köksal alevkoksal98@hotmail.com

Detaylı

TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016

TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016 TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016 Küresel kanser yükü geçtiğimiz son 30 yılda iki kattan fazla artmıştır. Tüm dünyada her yıl milyonlarca yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. 2030 yılına kadar 27

Detaylı

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi 1 Tehlikeli İlaç Nedir? Mutajenik ve klastrojenik etki Üreme sisteminde bozukluk Karsinojenik,teratojenik etki Düşük

Detaylı

SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET

SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET Ülke: SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET Tarih: Geri fakslanılacak : 0049 40 7905900 1. Kurumunuzun tanıtımı Kurum: Departman sayısı: Onkoloji departmanı sayısı: Hastanenizdeki

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları. Risk Oluşturabilecek Uygulamalar

Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları. Risk Oluşturabilecek Uygulamalar Tehlikeli İlaç nedir? Araştırmalar Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları Risk Oluşturabilecek Uygulamalar Kimler Risk Altındadır? Antineoplastik Ajanların Onkoloji Hemşireleri Açısından Akut

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR?

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? 5. TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? Araş. Gör. Sevcan TOPÇU Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Değişen sağlık

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA NO: 1 / 7 1. AMAÇ: Antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi, atıklarının bertaraf edilmesi sırasında hastalar ve sağlık çalışanları bu ilaçların zararlı etkilerine

Detaylı

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Onkoloji Hastane Eczanesi Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M841 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sülfit Bazlı Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi 06.03.2018-ANTALYA GEREKÇE 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimyasal Maddelerle

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ÇALIŞANLAR İÇİN RİSK ANALİZ PLANI

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ÇALIŞANLAR İÇİN RİSK ANALİZ PLANI ÇALIŞANLAR İÇİN ANALİZ PLANI İDARİ BİRİMLER POLİKLİNİK Enfeksiyon ve Kan ve vücut sıvılarına maruz kalma Tıbbi ve Tehlikeli atıklar Tehlikeli, Kanserojen/mutajen Maddeler(Amalgam, civa, piller, Florasan,

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Hastane İnfeksiyonu Kontrol Komitesi Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü Uzm.Hem.Hatice KAYMAKÇI İnfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hemodiyaliz - Tarihçe

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastane çalışanlarını

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Teknophos D 104

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Teknophos D 104 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Sayfa No : 1/5 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile CAS No : Nanyonik : 146340-16-1 EINECS No : 1.2. Madde / Müstahzarın

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA SUNUM PLANI Çalışan Güvenliği Nedir? Yasal Düzenlemeler Hizmet Kalite

Detaylı

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır.

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır. 1. MALZEME VE ÜRETİCİ KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER Malzeme Adı : Teknobond 200 P A Bileşen Malzemenin Kullanım Amacı : Su İzolasyonu 2. BİLEŞİMİ / İÇİNDEKİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ İhtiva Ettiği Tehlikeli

Detaylı

: TOPMATIC. Kod: Revizyon: 3 Yayın Tarihi: 21 Ekim Kimyasal Bileşimi / Bileşimdeki Tehlikeli ve Sağlığa Zararlı Maddeler Hakkında Bilgi

: TOPMATIC. Kod: Revizyon: 3 Yayın Tarihi: 21 Ekim Kimyasal Bileşimi / Bileşimdeki Tehlikeli ve Sağlığa Zararlı Maddeler Hakkında Bilgi 1. Ürünün ve Firmanın Tanımı Ürünün ticari ismi Firmanın tanımı : Endüstriyel Bulaşık Makineleri için Sıvı Deterjan Sadece profesyonel kullanım içindir. : Ecolab Temizleme Sistemleri Ltd. Şti. Altayçeşme

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği YÖNETİM KURULU. Başkan Dr. Pınar Saip. Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği YÖNETİM KURULU. Başkan Dr. Pınar Saip. Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet YÖNETİM KURULU Başkan Dr. Pınar Saip Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet Bir Önceki Başkan Dr. Şuayib Yalçın Genel Sekreter Dr. Fulden Yumuk Sayman Dr. Mahmut Gümüş Üyeler Dr. Hüseyin Abalı

Detaylı

İREM ÖZTAMEL 9\H 1354

İREM ÖZTAMEL 9\H 1354 İREM ÖZTAMEL 9\H 1354 KİMYASAL MADDELERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ Sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, artan dünya nüfusu ile birlikte insanların temel ihtiyaçlarının artması ve bu ihtiyaçları karşılamak

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

Korunma Yolları (Üniversal Önlemler)

Korunma Yolları (Üniversal Önlemler) Doç. Dr. Onur POLAT Korunma Yolları (Üniversal Önlemler) İlk kez 1987 yılında ABD de hastalık kontrol merkezleri (CDC) tarafından HIV bulaşmasını önlemek amacıyla önerilen yöntemler Üniversal Önlemler

Detaylı

POLİÜREA PÜSKÜRTME TEHLİKELER ÇALIŞAN RİSKİ RİSK DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. PDA Europe 2012 Annual Conference Istanbul, 12-14 November

POLİÜREA PÜSKÜRTME TEHLİKELER ÇALIŞAN RİSKİ RİSK DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. PDA Europe 2012 Annual Conference Istanbul, 12-14 November POLİÜREA PÜSKÜRTME TEHLİKELER ÇALIŞAN RİSKİ RİSK DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ POLİÜREA PÜSKÜRTME TEHLİKELER ÇALIŞAN RİSKİ REACH Tehlikeler + Maruziyet RiSK DEĞĠġTĠRĠLEMEZ ÖNLENEBĠLĠR ÖNLE RĠSKĠ AZALT ÇalıĢan

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

:TEKNOMER 400 Astar :Bitüm esaslı, su bazlı, astar. CAS No. EC No. Madde Konsantrasyon (%) Asfalt

:TEKNOMER 400 Astar :Bitüm esaslı, su bazlı, astar. CAS No. EC No. Madde Konsantrasyon (%) Asfalt 1. MALZEME VE ÜRETİCİ KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER Ürün ÜrünTanımı :TEKNOMER 400 Astar :Bitüm esaslı, su bazlı, astar 2. BİLEŞİMİ / İÇİNDEKİLER HAKKINDA BİLGİ CAS No. EC No. Madde Konsantrasyon (%) Semboller

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma Ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi EKK KAYA SÜER

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma Ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi EKK KAYA SÜER Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma Ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi EKK KAYA SÜER Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski: Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit

Detaylı

MELAquick 12+ Kompakt. Hızlı. Güçlü. MELAG Medical Technology Product Management Product Presentation Version: April 2011

MELAquick 12+ Kompakt. Hızlı. Güçlü. MELAG Medical Technology Product Management Product Presentation Version: April 2011 Kompakt. Hızlı. Güçlü. MELAG Medical Technology Product Management Product Presentation Version: April 2011 Dental enstrümanların hazırlanmasında karşılanması gereken ihtiyaçlar giderek artmaktadır. Sterilizasyon

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ürün Güvenlik Bilgi Formu 91/155/EEC- ISO 11014-1 ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usül ve Esasları Tebliğine uygun olarak hazırlanmıştır. Sayfa 1 of 5 MSDS No. 283540-908187 V002 Revizyon tarihi: 12.04.2011

Detaylı

ANTĐNEOPLASTĐK ĐLAÇLARIN GÜVENLĐ KULLANIM STANDARTLARI REHBERĐ

ANTĐNEOPLASTĐK ĐLAÇLARIN GÜVENLĐ KULLANIM STANDARTLARI REHBERĐ ANTĐNEOPLASTĐK ĐLAÇLARIN GÜVENLĐ KULLANIM STANDARTLARI REHBERĐ Rehber No: Onkoloji Hemşireliği Derneği (OHD) Geliştirilme Tarihi: 2003 Gözden Geçirme Tarihi:2009 Bir Sonraki Gözden Geçirme Tarihi: 2014

Detaylı

KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN)

KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN) FR-YLY-04 İlk Yay.Tarihi : 27 Ekim 28 1 / 15 Malzeme Kodu : JENS05605 KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN) SATINALMA BÝLGÝSÝ (ÞARTNAME) (* Þartname Kodu : 44184 MERKEZİ İLAÇ

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI Hemşireler, hastabakıcılar ve labaratuvar personeli en yüksek risk grupları olarak görülmektedir. Yaralanmalarda ilk sırayı, enjektör iğnesinin kapağının işlem sonrasında

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM ALANLARI DAHİLİ BRANŞLAR LARIN DAHİLİ BRANŞLAR Steril olmayan eldiven Steril eldiven Bariyerli eldiven -Her iki yatak arasında bir adet olacak biçimde - Pansuman ya da invaziv işlem odaları -Doktor odaları -Hemşire ilaç hazırlama

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ Konumuza öncelikle; Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelikle başlayalım. Yönetmelikte geçen tanımlar: Biyolojik etkenler: Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi MSc.N. Duygu Gürsoy Muşovi İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi 1 2 Riskli Vücut Sıvıları-1 Kan Gözle görülür

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ *Kimyasallar ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı, sonuçları yönünden inceleyen bilim dalıdır. *Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bilim dalıdır.

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI Sayfa 1 / 8 1-AMAÇ Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi ve mevsimsel

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı 1.3. Şirket/İş sahibinin tanıtımı Üretici Şirket adı: Cadde: Şehir:

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI 12.09.2013 0 0 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ürün Güvenlik Bilgi Formu 91/155/EEC- ISO 11014-1 ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usül ve Esasları Tebliğine uygun olarak hazırlanmıştır. Sayfa 1 of 6 MSDS No. 921153 V001 Revizyon tarihi: 14.11.2012

Detaylı

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi Yürürlük i: 04.07.2012 MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ Revizyon i: İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Yeni eklendi - Revize edildi Madde No - 3.1, 3.9.1, 3.9.2-3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6,

Detaylı

21.09.2012 HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN STERİL ÖRTÜLERİ ÖRTMENİN AMACI CERRAHİ ÖRTÜLERİN SEÇİMİ ÖRTÜLER NEREDE KULLANILIR

21.09.2012 HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN STERİL ÖRTÜLERİ ÖRTMENİN AMACI CERRAHİ ÖRTÜLERİN SEÇİMİ ÖRTÜLER NEREDE KULLANILIR HASTA ÖRTÜLERİ VE HASTA ÖRTÜLMESİ İLKNUR ŞEN Özel Sekiz Eylül Hastanesi Başhemşire ikocan81@yahoo.com Hastaların maruz kaldığı riskler arasında da infeksiyonlar sıralamada önemli yer alır. Sağlık çalışanları,

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7440-44-0 231-153-3 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

Biyosidal Laboratuvar Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyosidal Laboratuvar Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Biyosidal Laboratuvar Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Yrd.Doç.Dr. (Dr. Öğr. Ü.) Vugar Ali TÜRKSOY Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Laboratuvar çalışanları, kimyasal, biyolojik,

Detaylı

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011

Sayfa No:15/15 Yayın Tarihi:05.09.2011 BÖLÜM DAHİLİ BRANŞLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN Sıvı sabun Kağıt havlu El antiseptiği Steril olmayan Steril KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLARIN BÖLÜMLERE GÖRE KULLANIM PLANI KULLANIM ALANLARI - Tüm lavabolarda

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ürün Güvenlik Bilgi Formu 91/155/EEC- ISO 11014-1 ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usül ve Esasları Tebliğine uygun olarak hazırlanmıştır. Sayfa 1 of 6 MSDS No. 910242-B V001 Revizyon tarihi: 09.11.2012

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

KEMOTERAPİ ODASI, VE UYGULAMA ARAÇLARI. Doç.. Dr. Ferah Ece İstanbul Bilim Üniversitesi kları Anabilim Dalı

KEMOTERAPİ ODASI, VE UYGULAMA ARAÇLARI. Doç.. Dr. Ferah Ece İstanbul Bilim Üniversitesi kları Anabilim Dalı KEMOTERAPİ ODASI, İLAÇLARIN LARIN HAZIRLANIŞI VE UYGULAMA ARAÇLARI Doç.. Dr. Ferah Ece İstanbul Bilim Üniversitesi Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Onkoloji Tedavi Merkezi Onkoloji hemşireli ireliği

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Krom 6+ Test Kiti ÜRÜN KODU: CB5125 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli FAST-CFTR Sequencing Kit Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinin Yapılandırılması. Dr. Cemal Bulut

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinin Yapılandırılması. Dr. Cemal Bulut Merkezi Sterilizasyon Ünitesinin Yapılandırılması Dr. Cemal Bulut 7. EKMUD Kongresi 2018 MADDE 30 Özel hastanelerde, yeniden kullanım özelliğine sahip olan malzemelerin sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin

Detaylı

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı