ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI"

Transkript

1 ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI Levent AKSOY, Yavuz GÜNALAY, Burak KÜÇÜK, Gülnihal AKAN, Samet GÜRSEV Toplu taşıma otobüs hatlarının elektriklendirilmeye uygunluğunun araştırılması ve seçimi.

2 Elektrikli Taşıt Tanımları Şarjlı pillerde saklı kimyasal enerjiyi kullanarak elektrik motorlarıyla hareket edenlere Battery Electric Vehicle (BEV ) yani Pilli Elektrikli Taşıt, Elektrik motorlarının yanı sıra içten yanmalı motorları (ICE) olan araçlara hibrid denir. ICE motorlarında veya yakıt hücrelerinde hidrojen kullananlara Hidrojenli Araç (HV) denir. Herhangi bir elektrik kaynağından çalışan araçlara elektrikli araç denir (EV).

3 BEV Tarihçe 1840 Yılından önce de elektrikli otomobiller mevcuttu Yılından önce 100 km/sa lik hız rekorunu bir elektrikli araç kırmıştır. 20. Yy başında elektrikli araçların satışı bir süre içten yanmalıları geçmiştir den sonra tamamen kaybolmuşlardır. Transistörün icadıyla yeniden canlanmıştır.

4 BEV Teknolojisi BEV ı oluşturan parçalar içerisinde: Elektrik motorları yüzyıldan fazla süredir yaygın olarak kullanılmaktadır. Kontrol sistemleri transistörün icadından sonra çok gelişmiştir. Enerjiyi saklayan piller ise bilgisayarlar, cep telefonları vb. taşınır cihazlar sayesinde son 20 yılda ilerleme kaydetmiştir.

5 BEV Teknolojisi 2

6 Teknik Yapı Elektrikli araçların 3 temel bölümü vardır: a) Hareket sistemi; b) Elektrik (enerji) üretimi; c) Kontrol ünitesi. Hareket sistemi elektrik motoru ve aksamından oluşur. Motorun yerleşim sistemi ve cinsi farklılıklar gösterir. Elektrik araçta üretilir (hibrid) veya pillerde saklanır. Kontrol ünitesi güç elektroniği parçalarından ve gömülü (embedded) yazılımdan oluşur. Elektrik üretimi ve motor birbirlerinden bağımsız parçalardır.

7 Hibrid Sistemler Hibrid teknolojiler pil ömürlerinin yetersizliği ve maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ve günümüz akaryakıt sistemlerine uyum sağlaması için yaklaşık 20 yıl önce ortaya atılmıştır. Paralel hibrid sistemlerde elektrik ve içten yanmalı motorlar karmaşık mekanik sistemlerle birbirlerine bağlanmıştır. Seri hibrid sistemlerde içten yanmalı motorlar bir jeneratörü çalıştırır, jeneratörün ürettiği elektrik motorlara güç verir. Her iki tip hibrid sistem ekstra parçalar sebebiyle maliyetlidir ve daha çok bakım gerektirir.

8 Saf Elektrikli Araçlar Saf elektrikli araçlar enerjilerini taşıdıkları pillerden alırlar. Piller içten yanmalı araçların yakıt depolarına karşılık gelir. Pil sayısı toplam enerji ihtiyacına ve çekilecek güce (anlık) bağlıdır. Piller oldukça maliyetlidir. Elektrikli araçların tasarlanmasında en kritik karar pillerin cinsinin ve sayısının belirlenmesidir.

9 BEV - ICE Karşılaştırması BEV ler daha az sayıda mekanik parçadan oluşurlar; daha güvenilirdirler ve daha az bakım gerektirirler. Elektrik motorları aynı güçteki içten yanmalı motorlardan daha yüksek tork üretirler. Elektrik motorları çok daha verimlidir. Kimyasal enerjiyi saklamak ve aktarmak açısından benzin pompası (5000 KW) ve deposu (1000 MJ) açık ara liderdir. Her iki teknoloji de (EV ve ICE) yaygın olarak kullanılmaktadır.

10 Diğer Elektrikli Taşıtlar

11 İlk Üretim BEV ler Toyota RAV 4 Motor: 50 KW (115 KW 2. nesil) Pil: 27 KWh ( 42 KWh 2. nesil) Menzil: km Nissan Altra EV Motor: 62 KW Menzil:190 km GM EV 1 Motor: 100 KW / Pil 26 KWh Menzil: km

12 Mevcut Üretim BEV ler Renault Fluence ZE Motor: 70 KW / Pil: 22 KWh Menzil: 185 km Renault Zoe Motor: 65 KW / Pil: 22 KWh Menzil: km Tesla Model S Motor: KW / Pil: KWh Menzil: km

13 BEV de Son Nokta İki kişilik Tesla Roadster ın 400 km menzili vardır ve km/sa hızlanması 4 sn dir. Satış fiyatı: 100,000 USD Eliica saatte 370 km hız yapabilmektedir. Maliyeti 300,000 USD

14 Ağır Elektrikli Taşıtlar Elektrikli Otobüs Çin, Japonya, G. Kore, İtalya, İspanya, Finlandiya ve Kanada da muhtelif elektrikli otobüs uygulamaları mevcuttur. Bunların yanı sıra troleybüsler hala kullanılmaktadır. Elektrikli Kamyon Muhtelif büyüklükteki elektrikli kamyonlar üretilmiştir. 3,5 Tondan 250 ton kapasiteye kadar elektrikli veya hibrid kamyon mevcuttur. Düşük hızlı (20 km/h) ancak yüksek kapasiteli (30 t) çekiciler de düşük enerji tüketimlerleri (1,2 KWh/km) sebebiyle kullanılmaktadır.

15 Gerekçe 1 Taşıtlarda elektrikli motorların kullanılması verimi artırmaktadır. Mevcut otomobil motorlarının tam kapasite ile çalışma durumundaki verimi %45 in altındadır. Kuyudan tekerleğe (Well-to-wheel) verimlilik çok daha düşüktür. Fosil yakıtla çalışan gaz türbini ile üretilen elektriğin hareketlendirdiği otomobillerin verimi %45 in üzerindedir. Bu karşılaştırmaya düşük verimli devirlerde kullanım, fren kayıpları ve boşa çalışmalar dahil edilmemiştir.

16 Gerekçe 2 Kullanılan enerji yenilenir kaynaklardan elde edilir. Hidroelektrik, güneş, rüzgar, dalga gibi kaynaklardan elektrik üretimi teknolojik olarak mümkündür. Uranyumlu nükleer fizyon enerjisinin bugün için atık sorunu mevcuttur. Bu sorun Toryum fizyonu ile aşılabilir. Bu yüzyılın ikinci yarısından itibaren nükleer füzyon un da kullanılmasıyla fosil yakıtlar tamamen terkedilecektir. Hidrojen Yakıt Hücresi teknolojisi ile uyumludur.

17 Elektrikli Araçlarda Verim Elektrik motoru daha verimli olmasının yanı sıra ek tasarruf sağlar. Yavaşlamada enerji geri alınır (rejeneratif). Düşük devirlerde içten yanmalı motorların verimi daha da düşerken, elektrik motorlarınınki aynıdır. Tıkalı trafikte rölanti kayıpları yoktur. Yan sistemler için ayrıca elektrik üretimine gerek yoktur. Ağırlıkları daha azdır. Torkun yüksek olmasından dolayı, düşük güçte daha yüksek çekiş sağlar.

18 Hibrid Otomobiller Hibrid otomobiller bahsi geçen verim artışlarını kısmen sağlarlar. Yapıları karmaşıktır ve daha ağırdırlar. Pillerin yetersiz oluşlarından dolayı ara çözüm olarak sunulmuşlardır. Hibrid in hemen arkasından plug-in hibrid cihazlar tasarlanmıştır. Bunların elektrikli menzilleri 100 km civarındadır.

19 Neden Elektriğe Geçilmiyor Pil teknolojisi yetersiz. Şarj süreleri çok uzun. Benzin almak 5 dk iken otomobili şarj etmek saatler sürebiliyor. Menzil çok kısa. Bir depo yakıt ile en az 500 km yol alırken, bir şarj ile km yol gidilebiliyor. Piller pahalı. Piller otomobillerin maliyetine en az 10,000 dolar daha eklemektedirler (500 USD/KWh). Isınma, yanma, bozulma sorunları vardır. Özellikle Li-ion piller ısındıklarında kendilerinden yanabiliyor veya patlayabiliyor.

20 Neden Elektrik Araç? Neden elektrikli araç yerine ne zaman elektrikli araç sorusunu sormak daha doğru bir yaklaşımdır. Elektrikli araçlarda çözülmesi gereken tek sorun elektrik saklama yönteminin iyileştirilmesidir. Pillerin iyileştirilmesi halinde elektrikli araçlar hemen yaygınlaşacaktır.

21 Neden Bugün Geçmiyoruz? Teknolojik ilerleme üstel fonksiyoları takip eder (a x ). Uzun bir süre yatay gider, sonradan hızla yükselir. Pil üzerine yapılan çalışmalar yıllardır devam ediyor. Şu an dönüm noktasındayız. Pil teknolojisinin hızla ilerleyecektir. Bugün belki maliyetlidir, ancak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ekonomik hale gelecektir.

22 Yakıt Hücresi / Yakıt Pilleri Oldukça verimsizdirler. LPG den elektrik üretmek yerine motorda yakmak çok daha verimlidir. Hidrolizle elektrik kullanarak hidrojen üretmek ve bunu tekrardan yakıt pilinde elektrik içın kullanmak... Çok fazla sayıda adım. Büyük ve pahalıdır. Yakıt pili teknolojisi günümüz pil teknolojilerinin çok gerisindedir. Egzotik birkaç uygulama dışında uygun değildir.

23 Yeni Nesil Piller Nano teknoloji kullanılarak yeni nesil şarjlı piller keşfedilmiştir. Li-ion pillerin emniyet zaafları yoktur. Bunlar yüksek hızlarda şarj ve deşarj edilebilmektedir. Normal şarj süresi: 1-1,5 saat Hızlı şarj süresi: 10 dk

24 Hızlı Şarjlı Piller Şarj Süresi 10 dk. (%80 kapasite). Şarj süresi <5dk. (%50 kapasite) Piller keşfedilmiş ve test edilmektedir. Yalnızca ticari hale dönüştürülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde fiyatları hızla düşecektir.

25 Bugün Ne Yapabiliriz? Bireylere elektrikli otomobil satışı için seri üretilen modellerin fiyatlarının, şarj sürelerinin ve menzillerinin içten yanmalılara yakın olmalıdır. Dönüşüm dakika şarj ile 500 km yol gidebilen bir taşıtı aynı fiyata alırsak mümkündür. Öte yandan Yönetilebilir Filolar a elektrik uygulanabilir.

26 Yönetilebilir Filo Şahsa ait özel araçlardan oluşmamaktadır. Bir kuruluşa aittir veya bir kuruluşun kontrolü altında çalışmaktadır. Araçta istenen değişikliklerin uygulanması ve belirlenen kurallara uyulması için yaptırım imkanı vardır. Uygulama desteği verilmesi imkanı vardır.

27 Örnekler Belediye otobüsleri Halk otobüsleri Hatlı minibüsler Sarı dolmuşlar Sarı taksiler Okul servisleri Şirket servisleri Hatları belirli diğer taşıtlar

28 Toplam Tasarruf İstanbul da otobüs - minibüs benzeri 40,000 taşıt vardır. Ortalama 250 km yol yaparlar. Elektrikli bir taşıt sağlayacağı her 4 kwh/km tasarruf için yılda 4kwh x 250 x 40,000 x 250 gün = min 1 TWh tasarruf sağlanır Toplam USD Taşıt başına USD

29 Örnek Çözümler Belediye otobüslerinin menzilleri ve duraklarda bekleme sürelerine göre seçilen hatlarda uygulama yapılabilir. Son duraklarda şarj edilir. Hatlı dolmuş ve minibüslerden yine menzil ve sarj sürelerine göre seçilen hatlara uygulanır. Son duraklarda şarj imkanı verilir. Okul ve şirket servislerine bekleme noktalarında şarj ediecek şekilde uygulanabilir. Sarı Taksi lere pil teknolojisi daha ilerledikten sonra uygulanır. Benzin istasyonlarında şarj imkanı sağlanır.

30 BEV Araç Tasarımı BEV araç tasarlarken yalnızca aracın motor gücü değil, aracın kullanım tarzına bağlı olarak (menzil, sürat, hava sıcaklığı, yokuşlar,...) pil sayısının belirlenmesi gerekmektedir. Bu ise her müşterinin, dolayısıyla her bir aracın ayrı bir er uygulama olarak ele alınmasını gerktirmektedir. Tasarımın doğru yapılması müşteri memnuniyetini ve dolayısıyla ticari başarıyı beraberinde getirecektir.

31 Hidrojen Hidrojen politik anlamda ilgi çeken bir teknolojidir. Petrolün tükenmesi halinde kullanılması amaçlamıştır. Pillerin bu oranda güçleneceğinin tahmin edilmediği bir zamanda ortaya atılmıştır. Atık olarak sadece su buharı oluşması çevrecilerin romantik anlamda bağlanmasına yol açmıştır. Hidrojen üretimi, saklanması, taşınması ve kullanılması zor bir maddedir. Tüm süreç (üretim-taşıma-saklama-tahrik) oldukça verimsizdir. Ekonomik anlamda petrol ile baş etmesi neredeyse imkansızdır. Bu sebepler uygulanmasını mümkün kılmamaktadır.

32 BEV Hidrojen Karşılaştırması Pil teknolojileri mevcut halleriyle dahi petrolün yerine geçebilir. Pil teknolojilerinin daha da gelişmesyle çok kısa sürede yaygın kullanım bulacaktır. Bu sürenin en çok 5 yıl olacağını tahmin ediyoruz. BEV ler hidrojenli araçlara göre çok daha az karmaşık düşük maliyetlidir. Maliyetin BEV ler lehine daha da açılması beklenmektedir. Beklenenin aksine hidrojen teknolojisinde büyük ilerleme kaydedilmesi durumunda BEV lerin yalnızca pilleri hidrojen hücreleriyle değiştirilebilecektir.

33 Otomobil Motor Teknolojilerinin Karşılaştırılması Teknoloji Avantajları Dezavantajları Petrol İçten Yanmalı Yüz yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. Hidrojen İçten Yanmalı 1970 li yıllarda petrol krizinden dolayı alternatif olarak ortaya atılmış ve - Yerleşik teknoloji - Artan motor verimliliği - Kullanım noktasında çevre etkisinin çok düşük olması - Yüksek yakıt maliyeti - Yüksek bakım maliyeti - Olumsuz çevre etkisi - Hidrojenin üretimi için elektrik gereksinimi - Hidrojenin saklanması ve taşınmasındaki güçlükler - Hacmen düşük enerji yoğunluğu - Toplam verimin çok düşük olması Hidrojen Yakıt Hücresi Elektrik motoru için gerekli elektriğin üretimi hidrojenli yakıt hücreleri tarafından sağlanmaktadır. - Kullanım noktasında çevre etkisinin çok düşük olması - Hidrojenin üretimi için elektrik gereksinimi - Hidrojenin saklanması ve taşınmasındaki güçlükler - Hacmen düşük enerji yoğunluğu - Toplam verimin çok düşük olması Kablolu Elektrikli Yüksek verimli elektrik motorları gerekli enerjiyi elektrik hatlarından almaktadır. Hibrit Elektrikli Petrol motorunun verimsiz olduğu bölgeler için elektrik motoru desteği sağlanmıştır. Pilli Elektrikli Gücünü pilden alan elektrik motoruyla çalışmaktadır. - Elektrik motorunun yüksek gücü ve verimi - Elektrik hatlarına bağlantısı olmadan çalışması mümkün değildir. - Petrol motora göre artan verim (ancak marjinal iyleşme) - Pilli elektrikli motora göre düşük maliyet - Yüksek motor verimi - Kullanım noktasında çevre etkisinin çok düşük olması - Elektriğin üretimine bağlı olarak toplam çevre etkisinin düşük ya da sıfıra yakın olması - Düşük yakıt maliyeti - Düşük bakım maliyeti - Elektrik motorunun küçük boyutu sebebiyle tasarım esnekliği. - Karmaşık sistem - Artan bakım maliyeti - Petrol motora göre artan maliyet - Potansiyel yüksek başlangıç maliyeti - Düşük menzil - Uzun şarj süresi

34 Pil Teknolojilerinin Karşılaştırılması Teknoloji Avantajları Dezavantajları Şarjlı Piller Muhtelif kimyalara sahip (NiCd, NiMh, Li-ion, ) şarj edilebilir piller Değiştirilebilir Piller Pilin boşalması durumunda pilin tamamı robotik yöntemlerle değiştirilmektedir. - Yerleşik teknoloji - Artan motor verimliliği - Çok hızlı depo doldurma. - Pilin sahipliğinin enerji şirketinde olması sebebiyle sorumluluk azaltma - Yüksek yakıt maliyeti - Yüksek bakım maliyeti - Olumsuz çevre etkisi - Muhtemelen birbirleriyle uyumsuz tedarikçiler - Pil tam boşalmadan değişiklik yapılması - Muhtemel hizmet maliyeti Yakıt Hücresi Elektrik motoru için gerekli elektriğin üretimi yakıt hücreleri tarafından sağlanmaktadır. - Petrol yakıtı alımına benzer yöntemlerin kullanılması - Düşük verim - Sorunlu operasyon - Yüksek maliyet Elektrolitik Sıvı Değişimli Piller Pillerin içindeki enerjiyi sağlayan kimyasal elektrolitik maddenin yenilenmesi yöntemidir. - Hızlı depo doldurma - Sınırsız menzil - Mevcut pil teknolojileri buna uygun değildir.

35 Hatların Elektriklendirilmesi Hat Uzunluk Topoğrafya Pil ihtiyacı / Maliyeti Şarj Durumu 17 / 16 / 16D Pendik-Kadıköy KM-40 Maltepe Metro FB / ER / GZ Ring Bağdat Caddesi 30 km Düz 80 KWh / USD Son duraklarda 30 dk. Operasyonel olarak fizibil değil. 8 km Yokuş Yaklaşık 300 m rakım farkı. 40KWh / USD (yokuş için 20 KWh kapasite) 10 / 12 / 14 km Düz 30 KWh / USD 40 KWh / USD Maltepe Merkez de 5-10 dk, Marmara Eğ. Köyü nde 15 dk. Kadıköy çıkışlı ringler. Kadıköy de 10 dk şarj imkânı mevcut. 4 Bostancı Kadıköy 8 km Düz 20 KWh / USD 40 KWh / USD Kadıköy de 5 dk, Bostancı da 10 dk şarj ile tek tönlü; veya; Bostancı da 15 dk şarj ile ring seferi mümkündür. Alternatif Pendik Bostancı sahil yolu hattı önerisi 20 km Düz 50 KWh / USD Bostancı ve Pendik te pil değişimi ile.

36 16 Kadıköy Pendik Hattı

37 16D Kadıköy Pendik Hattı

38 17 Kadıköy Pendik Hattı

39 FB1 / FB2 Kadıköy Fenerbahçe

40 GZ 1 / GZ 2 Kadıköy Göztepe

41 ER 1 / ER 2 Kadıköy Erenköy

42 KM40 Maltepe Üniversite Hattı

43 Maliyet Karşılaştırması Maliyet Kalemi ICE EV Yakıt Sürücü Ücretleri Lastik Amortisman + Faiz Bakım (Parça) Bakım (İşçilik) Motor Yağı Diğer (EV maliyetleri, pil harici ) Diğer (Pil maliyetleri)

44 Yrd.Doç.Dr. Levent Aksoy Yrd.Doç.Dr. Levent Aksoy, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü nden mezun olmuş, Bilkent Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı nın ardından City University of New York da Ekonomi dalında doktora çalışmalarını tamamlamıştır. New York City College ve Baruch College da, İstanbul Yeditepe Üniversitesi nde öğretim üyeliği görevi almıştır. Bahçeşehir Üniversitesi nde Mühendislik Fakültesi nde Teknoloji Yönetimi ve Bilim-Teknoloji-Toplum üzerine dersler vermiştir. Turknet Information Services in kurucusu olup Turkcell A.Ş. de Yeni İş Geliştirme Müdürü, Birleşik Oksijen Sanayi de Bilişim Teknolojileri Müdürü ve ABC Medya Ajansı nda On-line Projeler Koordinatörü olarak görev almıştır. Halen Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölümü nde öğretim üyesidir. İletişim Bilgileri E-posta:

TRANSİST 2013 SEMPOZYUM ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI

TRANSİST 2013 SEMPOZYUM ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI TRANSİST 2013 SEMPOZYUM ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ ELEKTRİKLENDİRİLMESİ PLANLAMASI Levent AKSOY 1,Yavuz GÜNALAY 2, Burak KÜÇÜK 3, Gülnihal AKAN 4, Samet GÜRSEV 5 ÖZET Elektrikli taşıtlar pil teknolojilerinin

Detaylı

İ klim değişikliği probleminin giderek ciddi olarak ele alınmaya OTAM AYLIK BÜLTEN İÇİNDEKİLER. Elektrikli Taşıtlarda CO 2 nin Geleceği

İ klim değişikliği probleminin giderek ciddi olarak ele alınmaya OTAM AYLIK BÜLTEN İÇİNDEKİLER. Elektrikli Taşıtlarda CO 2 nin Geleceği SAYI 49 EKİM 2013 OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME A.Ş. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VAKFI OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ TAŞIT ARAÇLARI YAN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ

Detaylı

Elektrikli Araçlar. Meltem Civlez & Zeynep Kasımay. Genele Açık

Elektrikli Araçlar. Meltem Civlez & Zeynep Kasımay. Genele Açık Elektrikli Araçlar Meltem Civlez & Zeynep Kasımay 16.11.2018 Elektrikli Araçların Tarihçesi 1801-1850: İlk elektrikli araçlar İskoçya ve Amerika da 1832-1839: Robert Anderson elektrik enerjisiyle çalışan

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

SIFIR SALINIMLI OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE DE ÜRETİLMESİ

SIFIR SALINIMLI OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE DE ÜRETİLMESİ SIFIR SALINIMLI OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE DE ÜRETİLMESİ Dünyada Elektrikli Otomobil Projeleri Marka Pazara çıkış tarihi 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Cadillac Converj 2012 Chevrolet Volt Kas.10 Chrysler

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri

Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri ENERJİ ENSTİTÜSÜ Batarya Teknolojileri Grubu Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 1 Nisan 2011- GEBZE Sektörlere göre enerji kullanımı ve CO2 emisyonları Dünyadaki

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

Toruk Grup Elektrikli Araba Projesi Proje Sunumu

Toruk Grup Elektrikli Araba Projesi Proje Sunumu Toruk Grup Elektrikli Araba Projesi Proje Sunumu www.torukcars.com İçerik Giriş Problem Tanımı Ürün Mühendisliği (S.S.S.) 1 Ajanda Giriş Problem Tanımı Ürün Mühendisliği (S.S.S.) 2 Petrol ve otomotivdeki

Detaylı

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR VE ELEKTRİK TALEBİ ÜZERİNE ETKİLERİ

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR VE ELEKTRİK TALEBİ ÜZERİNE ETKİLERİ ELEKTRİKLİ TAŞITLAR VE ELEKTRİK TALEBİ ÜZERİNE ETKİLERİ Petrolün 30-40 yıl içerisinde tükenmesi kaçınılmaz gibi görünmesi veya karbondioksit salınımlarından dolayı Dünya nın iklim değişikliği ile karşı

Detaylı

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL Melisa KORKMAZ Küreselleşen dünyada insan kendi yaşamını kolaylaştırmak amacıyla, ihtiyaçlarını karşılayacak birçok ürün icat etmiştir. İcat ettiği

Detaylı

YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA

YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA Betül ERDÖR Betul.Erdor@mam.gov.tr 20 Ocak 2007 ANKARA TÜBİTAK MAM ENERJİ ENSTİTÜSÜ SUNUM PLANI Giriş Yakıt pili nedir? Yakıt pili modülü

Detaylı

Dual Fuel System Nedir?

Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin bir kısmı yerine CNG veya LPG tüketilmesini

Detaylı

Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN

Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN Mart 2015 ŞİRKET PROFİLİ Ana Göstergeler, 2014 Satış Gelirleri 5.5 milyar $ İhracat Gelirleri 3.5 milyar $ FAVÖK 387 milyon $ Vergi Öncesi Kâr 179 milyon $ Net Kâr* 272

Detaylı

Opel Omega CD 15.250 TL. İlan detayları SAHİBİNDEN SATILIK ÇOK TEMİZ OMEGA!! Sahibinden. İlan tarihi: 7 Ağustos 2015.

Opel Omega CD 15.250 TL. İlan detayları SAHİBİNDEN SATILIK ÇOK TEMİZ OMEGA!! Sahibinden. İlan tarihi: 7 Ağustos 2015. Opel Omega CD Sahibinden SAHİBİNDEN SATILIK ÇOK TEMİZ OMEGA!! İlan no: 242657 15.250 TL İlan tarihi: 7 Ağustos 2015 İlan detayları İlan detayları İl İzmir Model yılı Ocak 1995 Km 213.000 km Kasa tipi Sedan

Detaylı

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ 1 BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ 2 Mekanik Enerji Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji Yerçekimi Enerjisi Elektrik Enerjisi 2. ENERJİ DEPOLAMANIN

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl.

ENERJİ KAYNAKLARI. Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. ENERJİ KAYNAKLARI Yrd.Doç.Dr. Cabbar Veysel BAYSAL Erciyes Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. cvbaysal@erciyes.edu.tr 1 Giriş Enerji Nedir? Enerji, en basit tarifle, iş yapabilme yetisidir.

Detaylı

DEMİRYOLU HİBRİD ÇEKİŞLİ BATARYA SİSTEMİ

DEMİRYOLU HİBRİD ÇEKİŞLİ BATARYA SİSTEMİ DEMİRYOLU HİBRİD ÇEKİŞLİ BATARYA SİSTEMİ ION-ONBOARD LI-ION HİBRİD ÇEKİŞLİ BATARYA SİSTEMİ Ion-OnBoard rejeneratif hibrid çekişli batarya sistemi, demiryolu operatörlerinin, çekiş gücü için fren enerjisini

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mart ayında 55.755 adedi otomobil olmak üzere 100.920 adet araç üretilmiştir. Geçen senenin Mart ayına göre üretim adetlerindeki artışlar; otomobilde %50, kamyonette %98,

Detaylı

Otopark İçin Carpark

Otopark İçin Carpark Otopark İçin Carpark ÖNSÖZ Firmamız TTC Makine Mühendislik olarak, özellikle kalabalık şehirlerde yaşanan otopark sorununa çözüm olması amacıyla, tasarım, imalat, montaj ve satış sonrası hizmetleri gibi

Detaylı

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR İÇİN FİZİBİL KULLANIM ALANI: ŞEHİR İÇİ LOJİSTİĞİ

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR İÇİN FİZİBİL KULLANIM ALANI: ŞEHİR İÇİ LOJİSTİĞİ ELEKTRİKLİ TAŞITLAR İÇİN FİZİBİL KULLANIM ALANI: ŞEHİR İÇİ LOJİSTİĞİ Levent AKSOY1, Burak KÜÇÜK2 1 Yrd. Dr. Maltepe Üniversitesi, İİB Fakültesi, Ulus. Tic. ve Loj. Yön. Bölümü, leventaksoy@maltepe.edu.tr

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors

DATABOOK. Energy Storage Capacitors. Signal Elektronik Ltd (EDLC) Electric Double Layer Capacitors Supercapacitors Ultracapacitors Signal Elektronik Ltd. Osmanağa Mh. Miski Amber Sk. No:5A/1 34714 Kadıköy İstanbul T: 90 216 290 0000 F: 90 216 290 0003 info@signal.com.tr www.signal.com.tr DATABOOK Energy Storage Capacitors (EDLC) Electric

Detaylı

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans Hidrolik pompa motoru Düşük hıza ayarlanabilen Motorlu hidrolik pompa çıkış gücü, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sağlar. Forkliftin operatör tarafından değiştirilebilen

Detaylı

MALATYA TRAMBÜS HATTI

MALATYA TRAMBÜS HATTI TROLEYBÜS Troleybüs dünyada 310 farklı şehirde, 56 ülke tarafından kullanılan ve insanlar tarafından kabul görmüş toplu taşıma sistemidir. Dünyada şuanda 40 binden fazla troleybüs hizmet vermektedir. Günümüzde

Detaylı

HİDROJEN ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ HİDROJEN ENERJİSİ TEKNOLOJİSİNİN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ

HİDROJEN ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ HİDROJEN ENERJİSİ TEKNOLOJİSİNİN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ HİDROJEN ENERJİSİ TEKNOLOJİSİNİN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ Daha once de belirtildiği gibi hidrojenden, yakıt pili teknolojisi ile elektrik elde edilmektedir. Bugüne kada Bu başarılar, 1960'larda, yakıt pillerinin

Detaylı

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini %

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini % Nedir? DUAL SYSTEM, dizel motorlarda tüketilen motorinin bir kısmı yerine doğalgaz (CNG) tüketilmesini ve motorinle CNG nin birlikte tüketimi ile yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesini

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede

Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede Elektrikli Araba Şarj İstasyonları Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede Elektrikli araba şarj istasyonları Günümüz küresel

Detaylı

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM Daha Sessiz Daha Temiz Bir Çevre İçin Elektrikli Hidrolik Sistem Nedir? Elektrikli Hidrolik Sistem Üst yapılı araçlarda PTO aracılığı ile motordan alınan güce alternatif olarak

Detaylı

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi,

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi, ENERJİ SANTRALLERİ Enerji Enerji soyut bir kavramdır. Doğrudan ölçülemeyen bir değer olup fiziksel bir sistemin durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş yoluyla bulunabilir. Enerjinin varlığını cisimler

Detaylı

Kaynak: İstanbul Enerji

Kaynak: İstanbul Enerji Elektrikli Araçlar (EA) & Akıllı Şebekeler (Smart-Grid) Yrd. Doç. Dr. Bülent VURAL ELEKTRIKLI ARAÇLAR NEDEN ŞIMDI? 2 Kaynak: İstanbul Enerji Elektrikli Araçlar (Geçmişten Günümüze EA) 1897- Morris ve Salomon'un

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

Toyota Auris 1.6 124 HP Elegant Otomatik

Toyota Auris 1.6 124 HP Elegant Otomatik İlan no: 239943 Toyota Auris 1.6 124 HP Elegant Otomatik Sahibinden Doktordan 30.000 KM'de Tam Otomatik Auris Elagant 1.6 45.000 TL İlan tarihi: 4 Temmuz 2015 İlan detayları İlan detayları İl Model

Detaylı

Honda Civic 1.6 Elegance Otomatik

Honda Civic 1.6 Elegance Otomatik İlan no: 216911 Honda Civic 1.6 Elegance Otomatik Sahibinden OTOMATİKVİTES AÇILIRTAVAN SIRALILPG,Lİ FULLBAKIMLI ELEGANCE 37.500 TL İlan tarihi: 9 Aralık 2014 İlan detayları İlan detayları İl Adana Model

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU YEŞİL ENERJİ NEDİR? Yeşil Enerji, güneş, rüzgar jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji için kullanılan bir deyimdir.

Detaylı

FORMULA Reinigungstechnik. Orijinal Güvenlik.

FORMULA Reinigungstechnik. Orijinal Güvenlik. Orijinal! Almanya da üretilmiştir. ***** FORMULA 600 /STEP 100 Otomatik Yürüyen Merdiven Temizleme Makinesi (Islak) Teknik Veri Uzunluk x Genişlik x Yükseklik: 1094 x 540 x 1001 mm Çalışma Genişliği: 520

Detaylı

Chevrolet Lacetti V CDX

Chevrolet Lacetti V CDX Chevrolet Lacetti 1.6 16V CDX İlan no: 226364 İlan detayları Sahibinden 23.500 TL 07 Mar 2015 23.500 TL 01 Mar 2015 24.250 TL Chevrolet Lacetti (LPG, Özel Plaka, Döşeme, 4 lastik) İlan tarihi: 1 Mart 2015

Detaylı

Almanya Ülke Raporu (Otomotiv Sektörü Açısından)

Almanya Ülke Raporu (Otomotiv Sektörü Açısından) Almanya Ülke Raporu (Otomotiv Sektörü Açısından) Ar-Ge Şubesi Eylül, 2017 Ekonomik Yapı Yüksek alım gücüyle ülkemiz ihracat ve ithalatında en büyük partner olma özelliği taşıyan Almanya Federal Cumhuriyeti,

Detaylı

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Gündem Küresel ekonomi ve otolara genel bakış Dünya çapında sektöre yön veren konular Türkiye de otolara

Detaylı

Toyota Corolla Sedan 1.6 Elegant MMT

Toyota Corolla Sedan 1.6 Elegant MMT Toyota Corolla Sedan 1.6 Elegant MMT Sahibinden Öğretmenden 1.6 toyota elegant lpg li ve otomatik İlan no: 249819 40.500 TL İlan tarihi: 7 Kasım 2015 İlan detayları İlan detayları İl Ankara, Polatlı, Çarşı,

Detaylı

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ Ersin ÖKTEM 1 Yrd.Doç.Dr. İzzettin TEMİZ 2 1 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO, eoktem@tpao.gov.tr 2 Gazi Üniversitesi

Detaylı

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ Çevre dostu, düşük maliyetli ve güvenli! Bugün, denizcilik endüstrisinin pil için gereksinimleri bunlar. Sıkı düzenlemeler ve artan performans beklentileri, üreticileri

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Eylül 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Eylül 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Eylül ayında 54.046 otomobil, 39.334 hafif ticari araç, 3.073 ağır ticari araç, 2.808 traktör olmak üzere toplam 99.261 araç üretilmiştir. yılının Eylül ayına göre otomobil

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

Enerji Tasarrufu AB Araştırması

Enerji Tasarrufu AB Araştırması ENERJİ TASARRUFU Enerji Tasarrufu AB Araştırması 2050 yılı Enerji Senaryosu Biyoyakıt 30 % Güneş 40 % Petrol 5 % Rüzgar 15 % Su 10 % 2 Enerji Tasarrufu Shell Araştırması 2000 / 2020 / 2060 yılları Enerji

Detaylı

Mercedes S Serisi S 500 4Matic Aut.

Mercedes S Serisi S 500 4Matic Aut. İlan no: 239810 Mercedes S Serisi S 500 4Matic Aut. Sahibinden 370.000 EUR YALVAÇ GRUP FARKIYLA MERCEDES S500 COUPE 4MATIC AMG İlan tarihi: 3 Temmuz 2015 İlan detayları İlan detayları İl İstanbul Model

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans İşletme Atatürk Üniversitesi İşletme (MBA) (Pazarlama Yönetimi ve İşletme Yönetimi)

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans İşletme Atatürk Üniversitesi İşletme (MBA) (Pazarlama Yönetimi ve İşletme Yönetimi) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Burak KÜÇÜK 2. Doğum Tarihi: 06.11.1981 3. Unvanı: Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Lisans İşletme Atatürk Üniversitesi 2003 Y. Lisans İşletme (MBA)

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ YAKIT HÜCRELERİ LİTYUM İYON KURŞUN ASİT NİKEL KADMİYUM NİKEL METAL HİDRİT 2 VOLANLAR SÜPERİLETKEN MANYETİK ENERJİ DEPOLAMA

Detaylı

Hyundai Accent 1.3 LX

Hyundai Accent 1.3 LX İlan no: 232978 Hyundai Accent 1.3 LX Sahibinden Hyundai Accent 1.3 Lx Milenyum Kasa 2000 Model. 17.700 TL İlan tarihi: 27 Nisan 2015 İlan detayları İlan detayları İl Gaziantep, Şehitkamil Model yılı Ocak

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız!

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Ocak 2014 te Durum: Son dönemde PV panel fiyatlarında büyük düşüş:

Detaylı

Tofaş Murat 131 5.200 TL. İlan detayları. Temiz-Masrafsız Sahibinden Murat 131- Şahin. Sahibinden. İlan tarihi: 30 Mayıs 2015.

Tofaş Murat 131 5.200 TL. İlan detayları. Temiz-Masrafsız Sahibinden Murat 131- Şahin. Sahibinden. İlan tarihi: 30 Mayıs 2015. İlan no: 236354 Tofaş Murat 131 Sahibinden Temiz-Masrafsız Sahibinden Murat 131- Şahin 5.200 TL İlan tarihi: 30 Mayıs 2015 İlan detayları İlan detayları İl İzmir, Buca, Şirinyer Model yılı Ocak 1984 Km

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011

YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011 YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011 5216 sayılı kanunda; Büyükşehir Belediyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları Büyükşehir ulaşım ana plânını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve

Detaylı

Toyota Corolla Sedan HP Elegant Otomatik

Toyota Corolla Sedan HP Elegant Otomatik İlan no: 332800 Toyota Corolla Sedan 1.6 124 HP Elegant Otomatik Sahibinden YETKİLİ SERVİS BAKIMLI, BOYASIZ, DEĞİŞENSİZ VE HASARSIZ 57.500 TL İlan tarihi: 13 Aralık 2016 İlan detayları İlan detayları İl

Detaylı

Orijinal OSSBERGER Türbin

Orijinal OSSBERGER Türbin Orijinal OSSBERGER Türbin Kendinizi boşa akan giden sudan elektrik üretmeye mi adadınız? Çevre dostu, yenilenebilir, doğal bir kaynaktan enerji elde ederek kullanmak mı istiyorsunuz? Bizim işimiz yüzyıldır

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Haziran ayında 54.660 otomobil, 43.857 hafif ticari araç, 2.877 ağır ticari araç, 2.843 traktör olmak üzere toplamda 104.237 araç üretilmiştir. yılının Haziran ayına göre

Detaylı

HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI. Ömer Fatih TUĞLUCA Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1

HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI. Ömer Fatih TUĞLUCA Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1 HİDROJEN ENERJİ TÜKETİMİ HİDROJEN UYGULAMALARI Ömer Fatih TUĞLUCA 16360082 Ankara üniversitesi gama myo alternatif enerji kaynakları bölümü 1 İÇİNDEKİLER Hidrojen enerji tüketimi Yakıt hücresi uygulaması

Detaylı

1. GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA SİSTEMLERİ 2. GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA SİSTEMLERİ

1. GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA SİSTEMLERİ 2. GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA SİSTEMLERİ 1. GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA SİSTEMLERİ 2. GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA SİSTEMLERİ GENEL BİLGİLER Günümüzde kullanılan sulama pompaları genellikle elektriğin bulunduğu noktalar düşünülerek verimlilikleri

Detaylı

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri 5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profilli Bağ-Bahçe Traktörleri 2 5GL Serisi Traktörler Genel Bakış 5GL Düşük Profil, Alçak Bağ-Bahçe Uygulamaları için Yeni Çözüm Yeni John Deere

Detaylı

ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015

ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015 ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015 Ezgi Akpolat 01.08.2015 MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Anket MÜŞTERİ

Detaylı

Önder YOL. DMA Yönetim Kurulu Başkanı. DMA Forklift Batarya Sistemi

Önder YOL. DMA Yönetim Kurulu Başkanı. DMA Forklift Batarya Sistemi Önder YOL DMA Yönetim Kurulu Başkanı DMA Forklift Batarya Sistemi DMA Elektrikli Araç ve Enerji Depolama Sistemleri 2006 yılında temelleri atılan DMA, Dünya ölçeğinde Elektrikli Araç ve Enerji Depolama

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN YAKIT PİLLERİ Mücahit COŞKUN 16360019 1 İÇİNDEKİLER YAKIT PİLİ NEDİR? YAKIT PİLİ TARİHÇESİ YAKIT PİLİNİN KULLANIM ALANLARI 2 YAKIT PİLİ NEDİR? 3 Yakıt pili; uygun bir yakıt ve oksitleyicinin elektrokimyasal

Detaylı

İlan detayları. İlan sahibi yorumları. Kocaeli, Darıca, Darıca, Osmangazi Mah. Model yılı Ocak 2010 66.500 km. Kapı sayısı 5 Koltuk sayısı 5 Sınıf

İlan detayları. İlan sahibi yorumları. Kocaeli, Darıca, Darıca, Osmangazi Mah. Model yılı Ocak 2010 66.500 km. Kapı sayısı 5 Koltuk sayısı 5 Sınıf İlan no: 246525 Hyundai i20 1.2 Team Sahibinden ÖĞRETMEN SAHİBİNDEN LPG li HYUNDAI i20 KM'si DÜŞÜK KAZASIZ 30.500 TL İlan tarihi: 29 Eylül 2015 İlan detayları İlan detayları İl Kocaeli, Darıca, Darıca,

Detaylı

Toyota Yaris HP Terra Sporty M/M

Toyota Yaris HP Terra Sporty M/M İlan no: 185582 Toyota Yaris 1.33 99 HP Terra Sporty M/M Sahibinden 33.000 km'de 2010 model toyota yaris 31.000 TL İlan tarihi: 29 Ocak 2014 İlan detayları İlan detayları İl Hatay Model yılı Ocak 2010

Detaylı

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Levent BİLİR, Nurdan YILDIRIM ÖZCAN Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Yenilenebilir Enerjinin Önemi

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ağustos 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ağustos 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ağustos ayında 29.192 otomobil, 28.327 hafif ticari araç, 2.772 ağır ticari araç, 1.023 traktör olmak üzere toplam 61.314 araç üretilmiştir. yılının Ağustos ayına göre

Detaylı

Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler. Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu

Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler. Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu Başlarken... Ulaşım modlarının zayıf-güçlü yönleri... Kime göre? Neye göre? Kent içi ulaşım Karmaşık ağ yapısı

Detaylı

ATIK ISIDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

ATIK ISIDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ATIK ISIDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ORGANIC RANKINE CYCLE (ORC) TEKNOLOJİSİ www.durr.com ATIK ISINIZI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDIRIN DEĞERLENDİRİN Organic Rankine Cycle (ORC), desantral ısı kaynaklarından elektrik

Detaylı

e-mobility (elektrikli ulaşım)

e-mobility (elektrikli ulaşım) e-mobility (elektrikli ulaşım) Küresel iklim değişikliğine yol açan CO 2 emisyonları Dünya Çapında Kaynak: BMU Hedef: Küresel ısınmayı 2 C 0 sınırlandırmak 2000 yılına kıyasla emisyonun % 85 azaltılması

Detaylı

Opel Kadett 8.500 TL. İlan detayları 1990 MODEL OPEL KADETT 1.6. Sahibinden. İlan tarihi: 7 Ekim 2015. İlan no: 247119

Opel Kadett 8.500 TL. İlan detayları 1990 MODEL OPEL KADETT 1.6. Sahibinden. İlan tarihi: 7 Ekim 2015. İlan no: 247119 Opel Kadett Sahibinden 1990 MODEL OPEL KADETT 1.6 İlan no: 247119 8.500 TL İlan tarihi: 7 Ekim 2015 İlan detayları İlan detayları İl İstanbul, Ataşehir, Örnek Model yılı Ocak 1990 Km 99.999 km Kasa tipi

Detaylı

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi (Conversion of Internal Combustion Engines to Usage of Natural Gas and Performance

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Tüm yollarda Enerji verimli. Hava kompresörleri

Tüm yollarda Enerji verimli. Hava kompresörleri Tüm yollarda Enerji verimli. Hava kompresörleri 3 Yollarda Enerji Verimli. Voith hava kompresörleri Voith, tarihi bir araç lokasyonu olan Saksonya Zschopau da, kamyonlar, otobüsler ve arazi araçları için

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Sunan Yrd.Doç. Dr. Mustafa HOŞTUT Nisan-2007 1/53 RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS

Detaylı

Akıllı Şebekelerde Enerji Depolama Çözümleri 27.04.2015

Akıllı Şebekelerde Enerji Depolama Çözümleri 27.04.2015 Akıllı Şebekelerde Enerji Depolama Çözümleri 27.04.2015 Prof. Dr. Engin ÖZDEMİR KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLĞİ BÖLÜMÜ E-mail: eozdemir@kocaeli.edu.tr İÇERİK: ENERJİ

Detaylı

EA YENİ BİR TEKNOLOJİ MİDİR?

EA YENİ BİR TEKNOLOJİ MİDİR? izmir bölgesi enerji forumu// 7-8 Nisan'17 EA YENİ BİR TEKNOLOJİ MİDİR? 1835à Amerikalı mucit Thomas Davenport ilk elektrikli taşıtı üretti ve 1837 yılında ilk elektrik motoru için patent aldı. 1859à Fransız

Detaylı

ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ

ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ İçindekiler 1. Dünya daki ve Türkiye deki CNG Otobüs Pazarı 2. Neden CNG Yakıt Tercih Edilmeli? 3. Doğalgaz (CNG) ile Dizel Yakıt Karşılaştırması 4. CNG Yakıtlı Otobüslerin SWOT

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK NEDİR BU ENERJİ? İş Yapabilme Yeteneğidir. Canlı Tüm Organizmalar Enerjiye İhtiyaç Duyar. İnsanlık Enerjiye Bağımlıdır. Yaşam

Detaylı

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI CNG, sıkıştırılmış doğal gazdır. Boru hatlarında bulunan değişik basınçlardaki doğal gazın CNG kompresörü ile yüksek basınca (200 veya 250 bar) sıkıştırılmış şeklidir. CNG'NİN AVANTAJLARI - CNG benzinle

Detaylı

Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Sunduğu Enerji Verimliliği Avantajlarının Değerlendirilmesi

Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Sunduğu Enerji Verimliliği Avantajlarının Değerlendirilmesi Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Sunduğu Enerji Verimliliği Avantajlarının Değerlendirilmesi Ö. Ararat, M. A. Çimen, A. Ö. Biliroğlu, M. Demirci, O. Kütük, M. Güler, E. Elcik, Y. Solak, D. M. Bahar, M. Akbulut,

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. Enerjinin Dönüşümü ve Tasarım Burdur İl Koordinatörleri Bu ünitede su, rüzgar ve güneş gibi doğal kaynakları kullanarak temiz ve sürdürülebilir enerji elde etme teknolojilerini

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Enerjinin Önemi? Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olması yanısıra, yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon

Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon SAKARYA 2011 Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon kontrolünde kullanılan sürüş çevrimlerinin

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 58.059 otomobil, 47.146 hafif ticari araç, 3.619 ağır ticari araç, 3.271 traktör olmak üzere toplam 112.095 araç üretilmiştir. yılının Ekim ayına göre otomobil

Detaylı

Nissan Micra 1.4 Tekna

Nissan Micra 1.4 Tekna İlan no: 245306 Nissan Micra 1.4 Tekna Sahibinden Günlük : 85 TL Haftalık : - Aylık : - küçük hesaplı uygun, ucuz araç kiralama mersin rentacar İlan tarihi: 10 Eylül 2015 İlan detayları İlan detayları

Detaylı