SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. İstanbul İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Ecz. Şule KINÇAK Merkez Müdürü V.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. İstanbul İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Ecz. Şule KINÇAK Merkez Müdürü V."

Transkript

1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İstanbul İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Ecz. Şule KINÇAK Merkez Müdürü V.

2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar 2. Akılcı İlaç Kullanımının Tanımı ve Önemi 3. Tedavi Maliyeti ve Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisi 4. Ülkemizde İlaç Harcamaları 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları 6. Akılcı İlaç Kullanımı İle İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Durum 7. Akılcı İlaç Kullanımının Temel İlkeleri 8. Akılcı Reçete Yazma Süreci

3 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Farmakoloji ilaç biliminin yaygın kullanılan adıdır. İlaç, fizyolojik sistemleri, patolojik durumları alanın yararına değiştirmek, incelemek amacıyla kullanılan /kullanılması öngörülen madde veya üründür. DSÖ İlaç, insan sağlığının korunması, sürdürülmesi, sağlatılması için vazgeçilmez endüstriyel ürün olma özelliğine sahiptir.

4 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Bir ürünün ilaç olarak kabul edilebilmesinde başta ilaç üreticileri, araştırma kuruluşları, akademi, kamu otoriteleri olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruluş görev alır. İlaç geliştirme süreci, Faz 0 olarak bilinen preklinik araştırmaları takiben Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 ruhsat öncesi klinik araştırmalar ve Faz 4 olarak adlandırılan ruhsat sonrası klinik araştırmalardan oluşur.

5 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Eşdeğerlik kavramı, ilgili ilaçtan yararlanım oranı bakımından test ürünü ile referans ürünün karşılaştırılmasında kullanılır. Aynı veya karşılaştırılabilen standartlardaki farmasötik şekillerde olan birisi test, öteki referans olmak üzere iki ilacın eşit koşullar altında uygulanmasını takiben biyoyararlanımlarının ve böylece etkilerinin benzer olmasına biyoeşdeğerlik denir.

6 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar İlaçlar korunma, tanı ve tedavi amaçlarıyla tek seferlik uygulanabileceği gibi kısa, orta veya uzun süreli olarak, hatta kronik bazı hastalıklarda ömür boyu da kullanılabilirler.

7 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Reçete, üzerinde yazılı bilgi ve talimatlar doğrultusunda tedavinin yapılabilmesi için eczacıya ve hastaya yönelik tıbben ehil kişilerce düzenlenmiş tıbbi geçerliliği bulunan bir evraktır. E-reçete, reçete ile ilgili tüm format bilgilerinin ve rutin işlemlerinin özel yazılımlar ve özel iletişim ağları sayesinde elektronik ortamda yapıldığı reçete şeklidir.uygun kullanımı AİK e önemli katkı sağlayabilir.

8 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Yenilikçi/inovatif ilaçların patent ve veri koruma önlemlerine ilişkin süreleri dolduğunda bunların etkin maddelerinin yerli koşullarda üretilmesiyle elde edilen jenerik ilaçlar/müstahzarlar, genellikle orijinal ilaçtan daha ucuzdur. İlacın ruhsatlandırılmasını takiben üreticisi, ilacın perakende satış fiyatının belirlenmesi için ilaç otoritesine başvuruda bulunur. İlacın orijinal/jenerik olup olmamasına ve patent koşullarına göre ilgili mevzuat çerçevesinde ilacın fiyatı belirlenir.

9 1. İlaç ve Farmakolojik Kavramlar Türkiye de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), en büyük/neredeyse tek geri ödeme kurumu olması nedeniyle ilgili ilaç üreticisi, ilacının geri ödeme kapsamına alınması yani Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi ne dahil edilmesi için SGK ya başvuruda bulunur. Söz konusu talep, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümleri, geri ödeme, piyasa ve sağlıkla ile ilgili diğer koşullar vb. yönlerden değerlendirilerek ilacın geri ödeme kapsamı otoritece belirlenir

10 2. Akılcı İlaç Kullanımının (AİK) Tanımı ve Önemi AİK, hastaların ilaçları klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde kişisel gereksinimlerini karşılayacak dozlarda, yeterli zaman diliminde, kendilerine ve topluma en düşük maliyette almalarını gerektiren kurallar bütünüdür DSÖ

11 2. Akılcı İlaç Kullanımının (AİK) Tanımı ve Önemi Günümüzde ilaçlarla ilgili aşağıdaki sorunların ön plana çıktığı görülmektedir. İlaçların yanlış şekilde kullanılması, Gereğinden fazla ilaç yazdırılması, Bu konuda hekime baskı yapılması, Hastaların bu alışkanlığa dolaylı yolla teşvik edilmesi, Halkın kendi kendine bilinçsiz şekilde ilaç kullanması, İlaç israfında bulunulması, Gereksiz yere ve aşırı şekilde antibiyotik kullanılması ve buna bağlı direnç gelişimi sorunları yaşanması, Bazı ilaç gruplarının kullanımında sebepsiz yığılmaların olması,

12 2. Akılcı İlaç Kullanımının (AİK) Tanımı ve Önemi Günümüzde ilaçlarla ilgili aşağıdaki sorunların ön plana çıktığı görülmektedir. Gereksiz yere pahalı ilaçların kullanılması, Gereksiz yere enjeksiyon önerilmesi, İlaçların reçetesiz kullanılması, Standart tedavi şemalarının ve güncel tanı-tedavi kılavuzlarının önerilerine uymayan şekilde ilaç kullanılması, Özel hasta gruplarının ihtiyaçlarıyla uyumsuz şekilde ilaç kullanılması, Aşırıya kaçan hatta etik dışına çıkabilen tanıtım ve promosyonel faaliyetler ile ilaç seçiminde haksız rekabet yaşanması, Gıda takviyesi ve bitkisel/geleneksel tıbbi ürünlerin yanlış amaçlarla ve yanlış şekilde tüketilmesi,

13 2. Akılcı İlaç Kullanımının (AİK) Tanımı ve Önemi Günümüzde ilaçlarla ilgili aşağıdaki sorunların ön plana çıktığı görülmektedir. Çoklu ve birbirleriyle potansiyel etkileşim riski bulunan ilaçların birlikte kullanılması, Önlenebilir ilaç güvenliliği sorunuyla sık karşılaşılması, İlaca harcanan paranın sağlığa ayrılan bütçenin içerisindeki oranın yükselmesi. Bilinçsiz, yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı dünya genelinde olduğu gibi

14 3. Tedavi Maliyeti ve Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisi AİK hastaların ilaçları klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde, kişisel gereksinimlerini karşılayacak dozlarda, yeterli zaman diliminde, kendilerine ve topluma en düşük maliyette almalarını gerektiren kurallar bütünüdür. AİK ilkelerine uygun hareket edilmesi halinde, genel olarak sağlık harcamalarında ve doğrudan tedavi maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlanabilir. Maliyet, AİK açısından belirleyici temel unsurlardan birisidir.

15 3. Tedavi Maliyeti ve Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisi AİK ilkelerine uyulmaması halinde ortaya çıkan sağlık sorunlarının yol açtığı maliyetin boyutları, tahminlerin ötesinde oldukça yüksektir. Örneğin; Antibiyotiklerin aşırı, hatalı kullanımına bağlı olarak hızla artmakta olan antibiyotik direnci ve bunun sonucunda enfeksiyon tedavisinin maliyeti artmaktadır. Akut ya da kronik hastalıklardan her ikisinde de başlangıçta etkin, uygun ve güvenli yapılması halinde düşük maliyetlerle çözüm bulunabilecek pek çok sağlık sorununun yeterli ve güvenli tedavi edilememesi kaynaklı sorunların yol açtığı tedavi ile ilgili aşırı maliyet ve bunun işgücü kaybı da dahil dolaylı maliyetleri ile karşılaşılır.

16 3. Tedavi Maliyeti ve Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisi Toplumda hatta bazı sağlık çalışanlarında yanlış bir inanışla, kimi zaman da çeşitli çevrelerin yanlış yönlendirmeleriyle düşük maliyetli tedavilerin pahalı olanlarına göre daha etkisiz, güncel olmayan tedaviler olduğu gibi önyargılı yaklaşımlar söz konusu olabilir. Bu tür önyargıların AİK e uygun hareket eden hekimlerin ve eczacıların işlerini güçleştirdiği bir gerçektir. Toplumun ve varsa sağlık çalışanlarının bu tür yanlış inanışlardan arındırılmaması ise başlı başına tedavi maliyetini artıran bir unsurdur.

17 3. Tedavi Maliyeti ve Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisi AOİK in pek çok farklı şekli olabilir. Bunlardan birisi de polifarmasi ve buna bağlı ilaç-ilaç etkileşimleridir. Polifarmasinin doğrudan ilaç maliyeti sorunu olduğu gibi, etkileşimlere ya da her bir ilacın çeşitli organ/dokulara olası karşıt etki, ilave farmakodinamik ve farmakokinetik yük bindirme sorunları üzerinden hastalık maliyeti kaynaklı dolaylı maliyetleri söz konusudur. Bilinçsiz bitkisel ürün/gıda takviyesi kullanımı, tek başına ve ilaç kullanımı sırasında etkileşimlere yol açarak; altta yatan önemli hastalığın tanı konulmasını güçleştirerek; hastanın kullanmakta olduğu ilaçlarını hatalı şekilde bırakmasına yol açarak vb. yollarla gereksiz tedavi harcamalarına kapı aralayabilir.

18 4. Ülkemizde İlaç Harcamaları KAMU (SGK+Devlet Memurları+Yeşil Kart) TAHAKKUK EDİLEN REÇETE ANALİZİ, Değişim Oranı Ratio of Change Değişim Oranı Ratio of Change Yılı İlk 11 Ay 2016 Yılı İlk 11 Ay Değişim Oranı ( ) Reçete Sayısı (Bin adet) Number of prescription (Thousand pieces) ,18% 0,54% ,37% Fatura Tutarı (Bin TL) Amount of invoice (Thousand TL) ,88% 10,70% ,66% Reçete Başına Düşen Tutar (TL) The cost per prescription 48,77 44,95 41,22 44,03 48,47 53,37 10,09% 10,11% 53,36 60,74 13,82% NOT Yukarıdaki veriler ilgli fatura dönemlerine ait tahakkuk verileridir, ödeme verisi değildir. Fatura Dönemi: Eczanenin faturalandığı ayı ifade etmektedir. * Tutarlar; katılım payı, eczane ve kamu iskontosundan arındırılmıştır. * Yurtdışı sigortalılara ait ilaçlar ile TEB aracılığıyla getirilen ithal ilaçlar hariçtir.

19 4. Ülkemizde İlaç Harcamaları Son yıllarda Türkiye de ilaç fiyatlarının düşürülmesine yönelik önemli girişimlerde bulunulmuş olmasına karşın, halen sağlık harcamaları içerisinde ilaca ayrılan bütçenin yüksek olduğu söylenebilir. Üstelik yapılan tahminlere göre kullanılmakta olan ilaçların yaklaşık yarısının akılcı olmayan şekilde kullanılmış olabileceği de dikkate alındığında, bu konuda yaşanan israfın boyutları daha çarpıcı hale gelmektedir. Akılcı tedavi ve sürdürülebilir ilaç harcamaları için tüm taraflara bu bakımdan önemli sorumluluklar düşmektedir.

20 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları Ülkeler ilaç harcama giderlerini kontrol etmeye çalışırken; Ruhsatlandırma süreci, Fiyatlandırma politikası, Rekabet gücünden yararlanma, Jenerik ürün kullanımına yatırım yapma, Yazılan reçetelerin içeriğini sorgulama ve akılcı olup olmadığı konularında geri bildirimde bulunma, Sağlık personelinin ve toplumun AİK konusunda daha bilinçli davranmasına yardımcı olma gibi pek çok yaklaşımdan yararlanabilir. İlaç harcamalarının makul sınırlara çekilmesinde geri ödeme kurumlarının uygulamalarının etkin rolü bulunmaktadır.

21 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları İnsancıl, kaliteli sağlık hizmeti sunumunda ve sürdürülebilirliğinde geri ödeme sistemleri çok yönlü olarak süreçte aktif rol alır. Türkiye de 2006 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi farklı kurumlar yoluyla verilen sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında bir çatıda toplanmıştır. İlaçların geri ödemesine (bedeli ödenecek ilaçlara) ilişkin işlemler, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş olan, sekreteryasını SGK nın üstlendiği Geri Ödeme Komisyonu tarafından yürütülmektedir. Ödeme Komisyonu, beşeri tıbbi ürünlerin/ilaçların ödeme usul ve esaslarının belirlenmesi konusunda, SGK Başkanlığı nın koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, SB, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla oluşturulur.

22 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları SGK tarafından yayımlanan, geri ödeme listesindeki ilaçları da ilgilendiren SUT Türkiye de ilaç kullanımında belirleyici rol üstlenmektedir. Türkiye de SGK, en büyük/neredeyse tek geri ödeme kurumu olması nedeniyle ilgili ilaç üreticisi, ilacının geri ödeme kapsamına alınması yani Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi ne dahil edilmesi için SGK ya başvuruda bulunur. Söz konusu talep, SUT hükümleri, geri ödeme, piyasa ve sağlıkla ile ilgili diğer koşullar vb. yönlerden değerlendirilerek ilacın geri ödeme kapsamı otoritece belirlenir.

23 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları İlaç kullanımı konusunda bilinçli olabilmenin yolu konuyla ilgili yeterli eğitimden geçmektedir. Sağlık mesleklerini ilgilendiren eğitim kurumları dışındaki eğitim kurumlarında da ilaç israfının azaltılmasına dönük yeterli düzeyde bilinçlendirme faaliyeti yapılmalıdır. Bu konuda SGK nın toplumun pek çok kesimine yönelik hazırladığı/dağıttığı ve internet erişimine sunduğu kaynaklardan rahatlıkla yararlanılabilir.

24 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları Hekim, eczacı, hemşire, sağlık teknisyeni, hastaya yardımcı olan diğer kişiler ve hastanın ilacın muhafazası, hazırlanması, uygulanması, atığının usulünce imhası gibi konularda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Bu konularda yapılan hatalar ciddi israf nedenlerine dönüşebilir. Bunların mümkün olduğunca azaltılmasına dönük eğitim, araştırma ve denetim faaliyetleri yararlı sonuçlar doğurabilir.

25 5. Geri Ödeme Sistemi ve İlaç İsrafının Giderilmesi Çabaları Bütün bunların yanı sıra ilaç seçimi ve muhataplarının bilgilendirilmesi başta olmak üzere, ilaç israfının önlenmesinde en önemli sorumluluk hekimlere düşmektedir. AİK e uygun davranarak, hekim, ilaç israfının önlenmesine en önemli katkıyı sağlayabilir. Geri ödeme sistemleri bu bakımdan dikkatlerini mutlaka hekimin reçeteleme performansı üzerinde yoğunlaştırmalı ve onun daha akılcı davranmasına yardımcı olmaya dönük çaba içinde olmalıdır.

26 6. Akılcı İlaç Kullanımı İle İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Durum DSÖ, 2002 yılında yayımladığı raporunda dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte birinin temel ilaçlara erişimden yoksun olduğuna, AOİK in dünya genelindeki yaygınlığına dikkat çekmiş ve AİK i yaygınlaştırmak amacıyla bir ulusal program oluşturmanın temel olduğuna vurgu yapmıştır. Raporda ayrıca ilaçların daha akılcı kullanımlarını teşvik etmeye yönelik olarak aşağıda sıralanan 12 Temel Girişim in üzerinde durulmuştur.

27 6. Akılcı İlaç Kullanımı İle İlgili Dünyadaki ve Türkiye deki Durum 1. İlaç politikalarını düzenlemek için yetkin bir multi-disipliner ulusal yapılanma 2. Klinik rehberlerden yararlanma 3. İlk seçenek tedavileri esas alan temel ilaç listesi oluşturma 4. Bölgelerde ve hastanelerde ilaç ve tedavi kurulları kurma 5. Mezuniyet öncesi müfredat programında probleme dayalı AİK eğitimi verme 6. Bir gereklilik olarak hizmet içi sürekli tıp eğitimleri düzenleme 7. Kurumsal çerçevede gözetim, denetim ve geri bildirim sistemlerini geliştirme 8. İlaçlar hakkında bağımsız bilgi kaynaklarını kullanma 9. İlaçlar hakkında halk eğitimi yapma 10. Etik olmayan mali teşviklerden kaçınma 11. Uygun ve zorunlu düzenlemeleri hayata geçirme 12. İlaç tedariki ve personel istihdamını güvence altına almak için yeterli devlet harcaması sağlama.

28 7. Akılcı İlaç Kullanımının Temel İlkeleri AİK, pratikte doğru ilacın, doğru hastalıkta, doğru kişide, doğru uygulama yoluyla, doğru dozda, doğru sürede, doğru bilgilendirmeyle kullanılmasından bahseder.

29 7. Akılcı İlaç Kullanımının Temel İlkeleri AİK süreci genel olarak beş başlık altında ele alınabilir. Bunlar: 1. Reçeteleme öncesi süreç 2. Tedavi düzenleme ve reçete yazma süreci 3. İlacın temin edilme süreci 4. İlacın kullanım süreci 5. İlacın imha süreci

30 8. Akılcı Reçete Yazma Süreci Reçete, ilacın temin edilmesi ve kullanılması için hekimden eczacıya yazılan, standartları bulunan bir belgedir. İlk bakışta muhatap eczacıymış gibi dursa da eczacının dışında geri ödeme kurumu, sağlık kuruluşu, hastalar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları da reçetenin muhatapları arasında yer alır.

31 8. Akılcı Reçete Yazma Süreci AİK ilkeleri doğrultusunda reçetede bulunması gereken bilgiler şunlardır: Reçetenin düzenlendiği tarih Hastaya ait bilgiler: Adı ve soyadı, cinsiyeti, yaşı, iletişim adresi, tanısı. Hekime ait bilgiler: Adı ve soyadı, ünvanı, diploma tescil numarası, iletişim adresi, imzası, çalıştığı kurum. miktarı bilgileri), Reçetedeki diğer bilgiler: Standart bir reçetede yukarıdaki bilgiler dışında süperskripsiyon ( Rp ; Latince alınız anlamına gelen simge), inskripsiyon (ilacın adı, farmasötik şekli, farmasötik şekildeki etkin madde subskripsiyon (ilacın miktarı, yani kaç kutu/ ambalaj, vb. verileceği bilgileri) instruksiyon (kullanım talimatı olarak bilinen ve hastanın ilacını hangi dozda, ne sıklıkta ve hangi uygulama yolundan, nasıl alacağını, tedavisi sırasında nelere uyması gerektiğine dair birtakım talimatları ve dikkate alması gereken uyarıları içeren bölümü) olarak tanımlanan bölümleri bulunur.

32 8. Akılcı Reçete Yazma Süreci E-reçete uygulaması ile pek çok reçete bilgisi sistemdeki kayıtlar yoluyla otomatize edilmiş, yazım işleri kolaylaşmış, muhataplar arası bilgi paylaşımı kolaylaşmıştır. Ancak burada kritik olan konu hastaya mutlaka reçetenin kağıda çıktısının sunulması ve bu kağıt çıktının da bilgisayar yazılım programlarıyla mümkün olduğunca kolay okunabilir, anlaşılabilir bir formatta reçeteye aksettirilmesidir. Türkiye de SGK, şu anda e-reçetenin temel alt yapı oluşturucusu, Medula sayesinde temel takipçisi konumundadır. Bu bakımdan SGK reçetenin mali yönü dışındaki yönleriyle de kolaylıkla ilgilenebilir ve AİK e bütüncül yaklaşımla önemli katkı sunabilir bir pozisyondadır. Bu bakımdan Kurum un ilgili çalışanlarının sistemi, AİK lehine daha etkin kullanması beklenmektedir.

33 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TEŞEKKÜRLER BAŞARILAR DİLERİZ İstanbul İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Sunum Planı Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Kavramı AİK te Paydaşlar AİK Süreç Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı ve Problemin Boyutu Türkiye deki AİK Uygulamalarına Genel Bakış AKILCI İLAÇ

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Kürşat Tigen İLAÇLAR Hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi veya vücudun herhangi bir faaliyetini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal, bitkisel, biyolojik kaynaklı ürünler

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr.Şenol Çomoğlu 2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı (29.05.2016) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu Planı 1. Akılcı İlaç Kullanımı Tanım 2. Akılcı İlaç Kullanımı Sorumluluk Sahibi

Detaylı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı ĠLAÇ NEDĠR? Dünya Sağlık Örgütü ne (DSÖ) göre; Fizyolojik sistemleri, patolojik durumları alanın yararına değiştirmek, incelemek amacıyla

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji BD Prenatal-Tanı Tedavi Ünitesi Dr. Tuğba Saraç Sivrikoz Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Akılcı ilaç kullanımı (AİK) ile ilgili temel kavram ve tanımların verileceği bu derste, mevzuat ve yasal düzenlemelerin AİK e sağladığı faydalar

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK 20.05.2017 ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ Akılcı ilaç kullanımı (AİK), ilk defa 1985 te Kenya da gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) toplantısında, kişilerin

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı KURUMSAL YAPI 16/05/2006 tarihli ve 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu MERKEZ TEŞKİLATI Ana Hizmet

Detaylı

Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı

Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı Felsefi olarak akılcılık akımı Platon la baslamıstır Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı İlaç kullanımında akılcılık Deney ve gözleme dayalı

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Osman Raif Karabacak Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH

Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Osman Raif Karabacak Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Osman Raif Karabacak Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH 1 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı ilaç kullanımı tanımı ilk kez 1985 yılında DSÖ tarafından yapılmıştır Kişilerin ilaçları; Klinik

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AKILCI İLAÇ KULLANIMI -Tanım- Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI FAALİYETLERİ & VERİLERLE İLAÇ KULLANIMI. Ecz. Mesil AKSOY Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI FAALİYETLERİ & VERİLERLE İLAÇ KULLANIMI. Ecz. Mesil AKSOY Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı AKILCI İLAÇ KULLANIMI FAALİYETLERİ & VERİLERLE İLAÇ KULLANIMI Ecz. Mesil AKSOY Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Akılcı İlaç Kullanımı SUNUM AKIŞI AİK Yapılanması Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan

Akılcı İlaç Kullanımı. Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan 23.09.2016 Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Kenya da Dünya Sağlık Örgütü

Detaylı

Eczacılara Yönelik. Akılcı İlaç Kullanımı

Eczacılara Yönelik. Akılcı İlaç Kullanımı Eczacılara Yönelik Akılcı İlaç Kullanımı 2 Akılcı İlaç Kullanımı T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ Eczacılara Yönelik Akılcı İlaç Kullanımı Ankara, Eylül 2013 Sahibi T.C. Sosyal Güvenlik

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanlarının. Akılcı İlaç Kullanımındaki Etkin Rolü ve Farmakoekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanlarının. Akılcı İlaç Kullanımındaki Etkin Rolü ve Farmakoekonomi Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanlarının Akılcı İlaç Kullanımındaki Etkin Rolü ve Farmakoekonomi 2 Akılcı İlaç Kullanımı T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanlarının

Detaylı

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Araştırma Serisi 9-2011 1 AİK- DSÖ TANIMI Hastaların ilaçları klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde,

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 4. HAFTA Beşeri Tıbbi Ürünler Beşeri tıbbi ürün/ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD. AKILCI İLAÇ KULLANIMI Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD. AKILCI İLAÇ KULLANIMI GeliĢmekte olan toplumların en büyük sorunlarından biri haline

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı Botulinum Toksin Komplikasyonları ve Kontrendikasyonları IV. DOD Dermatoloji Gündemi 3-6 Eylül 2015-Eskişehir Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ Celal Bayar Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANI POLİTİKALARI 20 Aralık 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL GSS GENEL MÜDÜRÜ SUNUM PLANI TARİHÇE KAPSAM STRATEJİK AMAÇ/STRATEJİK HEDEFLER

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI

AKILCI İLAÇ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI AKILCI İLAÇ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI Uzm. Dr. Burçak Deniz DEDEOĞLU Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürü AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı,

Detaylı

İLACIM NE EKSİK, NE FAZLA! M.Ümit Uğurlu MÜTF Genel Cerrahi Ad.

İLACIM NE EKSİK, NE FAZLA! M.Ümit Uğurlu MÜTF Genel Cerrahi Ad. İLACIM NE EKSİK, NE FAZLA! M.Ümit Uğurlu MÜTF Genel Cerrahi Ad. 1948'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25.maddesi; "1. Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme,

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. Ayşe S. Şahin

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. Ayşe S. Şahin AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Ayşe S. Şahin AKILCI İLAÇ KULLANIMI (AİK) Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda kendilerine ve topluma en düşük maliyetle

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç, Biyolojik ve Tıbbi Ürünler

Detaylı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi bilgilendirme notu Sayfa 1 İçindekiler: Konu Sayfa Genel Değerlendirme: Türk ilaç piyasasında neler oldu?... 3

Detaylı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Ekin Koç tarafından Prof.

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri

Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri Doç. Dr. Kamil VURAL Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı Hastaya doğru tanı sonrası, Sorunun dikkatlice tanımlandığı,

Detaylı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ÜRÜN TANITIM ELEMANLARININ YETERLİLİK BELGESİ EĞİTİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (TASLAK) 1. AKILCI İLAÇ KULLANIMI (AİK) Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Nedir? Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı Nedir? AİK in ve Genel

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 14 Şubat 2015 Tıp Sağlık Konseyi Toplantısı Yüksek Öğretim

Detaylı

PROF.DR.İSMAİL BALIK

PROF.DR.İSMAİL BALIK PROF.DR.İSMAİL BALIK Ankara Ü.Tıp Fak. Enfeksiyon H. Öğr.Üyesi. Akılcı İlaç Derneği Başkanı S.B. İlaç ruhsat kom. Baskanı ve akılcı ilaç şb. danışmanı WHO: antibiyotiklere karşı bakteri direncinin artmasının

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM REHBERİ

AKILCI İLAÇ KULLANIM REHBERİ AKILCI İLAÇ KULLANIM REHBERİ Neden Akılcı İlaç Kullanımı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle, ilaca erişebilirliğin uzun vadeli

Detaylı

İlaç Güvenliliğinin Sağlanmasında İlaç Sanayinin Sorumlulukları ve Prosedürler 22.Ulusal Farmakoloji Kongresi 07 Kasım 2013

İlaç Güvenliliğinin Sağlanmasında İlaç Sanayinin Sorumlulukları ve Prosedürler 22.Ulusal Farmakoloji Kongresi 07 Kasım 2013 İlaç Güvenliliğinin Sağlanmasında İlaç Sanayinin Sorumlulukları ve Prosedürler 22.Ulusal Farmakoloji Kongresi 07 Kasım 2013 Selcen Erdem AIFD Ruhsat Çekirdek Grubu Başkan Yardımcısı Novartis Ruhsatlandırma

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar BAKANLAR KURULU KARARI Resmi Gazete Yayım Tarihi: 30.06.2007 Sayı: 26568 Karar Sayısı : 2007/12325 (10 Kasım 2011 tarihinde yapılmış olan değişikliklerle)

Detaylı

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391 3 Mart 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25391 Tebliğler Sağlık Bakanlığından: Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ Amaç ve Dayanak Madde 1 Bu Tebliğin amacı 14 Şubat 2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. Yadigar GÖKALP Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. Yadigar GÖKALP Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Yadigar GÖKALP Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi SAĞLIK HARCAMALARI 03.07.2012 MEDULA-1 MEDULA NEDİR? MED(ikal) ULA(k) (Tıbbi haberci-haberleşme)

Detaylı

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ. Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ. Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391 Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ Tarih: 03.03.2004 Sayı: 25391 Amaç ve Dayanak Madde 1 Bu Tebliğin amacı 14 Şubat 2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren,

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ. Dr. Cemal Özkan

SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ. Dr. Cemal Özkan SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI ÖZEL SEKTÖR PERSPEKTİFİ Dr. Cemal Özkan SAĞLIK HİZMET SUNUM POLİTİKALARI Finansal Politikalar Sağlık Hizmeti Sunumu Politikaları ÖZEL SAĞLIK İŞLETMELERİ Tarihsel perspektif

Detaylı

Akılcı ilaç kullanımı. Dr. Hikmet YILMAZ

Akılcı ilaç kullanımı. Dr. Hikmet YILMAZ Akılcı ilaç kullanımı Dr. Hikmet YILMAZ Akılcı İlaç Kullanımı* Hastaların klinik gereksinimlerine en uygun olanilaçları, bireysel ihtiyaçlarını karşılayan dozlarda, uygun bir süre için, en düşük maliyette

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Finansal Analiz Daire Başkanlığı SEVİL DENER. Nisan 2015 KIRIKKALE

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Finansal Analiz Daire Başkanlığı SEVİL DENER. Nisan 2015 KIRIKKALE Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Finansal Analiz Daire Başkanlığı 506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU GEÇİCİ 20. MADDESİ KAPSAMINDA KURULMUŞ OLAN VAKIFLAR İLE PROTOKOLLER

Detaylı

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler. 15. Hafta

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler. 15. Hafta Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler 15. Hafta Bitkisel Tıbbi Ürün Etkin madde olarak bir veya birden fazla bitkisel drog, bitkisel drog preparatı ya da bu bitkisel preparatlardan bir veya bir kaçının yer

Detaylı

SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANM A SÜRESİ (EN GEÇ)

SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANM A SÜRESİ (EN GEÇ) SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANM A SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Ödemelerin Yönetimi İl Müdürlüğü Yazısı / Talep Dilekçesi 30 iş günü 2 3 4 5 6 Eczacıların Talep Ve Şikayetlerinin

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi

Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi http://www.cardiovascularacademy.org/ Orijinal İlaç Geliştirme Süreci Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Kişilerin hastalığına

Detaylı

DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI

DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Asena GÖKÇAY CANPOLAT SBÜ Ankara Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği 3. Diyabet Tedavisi Sempozyumu 16.11.2018-

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

Akılcı Ġlaç Kullanımı. SELĠME TOPRAK Malatya Devlet Hastanesi

Akılcı Ġlaç Kullanımı. SELĠME TOPRAK Malatya Devlet Hastanesi Akılcı Ġlaç Kullanımı SELĠME TOPRAK Malatya Devlet Hastanesi İLAÇ M.Ö. 300 : Al, bu kökü ye. M.S. 1000 : O kök kötü! gel, bu duayı oku. M.S. 1850 : O dua batıl inanç. Al, bu iksiri iç. M.S. 1940 : O iksir

Detaylı

Akılcı ilaç Kullanımı. Prof.Dr. Coşkun USTA

Akılcı ilaç Kullanımı. Prof.Dr. Coşkun USTA Akılcı ilaç Kullanımı Prof.Dr. Coşkun USTA Dünya Sağlık Örgütü, 1985 yılında Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri

Detaylı

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü T.Teksöz, K.Helvacıoğlu ve Y.Kaya Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. Mert TURGAL

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. Mert TURGAL AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Mert TURGAL AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri olarak

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ARALIK 2011 Firma, Üniversite, Sağlık Bakanlığı hastaneleri tarafından, SUT a ilave edilmesi istenen parametrelere

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Yrd. Doç Dr. Işıl Göğcegöz Gül Üsküdar Üniversitesi

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Yrd. Doç Dr. Işıl Göğcegöz Gül Üsküdar Üniversitesi AKILCI İLAÇ KULLANIMI Yrd. Doç Dr. Işıl Göğcegöz Gül Üsküdar Üniversitesi İlaç endüstrisindeki gelişmeler ile birlikte tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımını artırmış

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

KAPATOKS 2017 Akılcı İlaç Kullanımı

KAPATOKS 2017 Akılcı İlaç Kullanımı KAPATOKS 2017 Akılcı İlaç Kullanımı Doc. Dr. Emine Emektar AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, kendilerine ve topluma en

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof.Dr. Merih BAYRAM

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof.Dr. Merih BAYRAM AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof.Dr. Merih BAYRAM AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. ÖncelikleSGK Kurumsal Hekim Şifresi Alınması Gereklidir HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ DÜZENLEYEN : MELTEM DİNÇ KÖKMEN Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir 03.12.2012 tarihinden itibaren yatan hastalarda e-reçete uygulamasına

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı nedir?

Akılcı İlaç Kullanımı nedir? Akılcı İlaç Kullanımı nedir? Akılcı İlaç Kullanımı genel anlamıyla halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetmektir. Bunu detaylandıracak olursak aslında akılcı ilaç kullanımı, hastaya doğru tanının konması,

Detaylı

SGK Sürdürülebilirliği, Faturalar ve Yeni Uygulamalar

SGK Sürdürülebilirliği, Faturalar ve Yeni Uygulamalar SGK Sürdürülebilirliği, Faturalar ve Yeni Uygulamalar Yrd.Doç.Dr.Cengiz Konuksal SASDER 4.ULUSAL KONGRESİ, 5-8 KASIM 2015-ANTALYA YIL 2005- SSK CİBALİ YIL 2005- SSK CİBALİ YIL 2005 DEN 2015 E DEĞİŞEN NE?

Detaylı

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir

HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ. ÖncelikleSGK Kurumsal Hekim Şifresi Alınması Gereklidir HASTANE OTOMASYON PROGRAMI E-REÇETE KULLANIM REHBERİ DÜZENLEYEN : MELTEM DİNÇ KÖKMEN Öncelikle"SGK Kurumsal Hekim Şifresi" Alınması Gereklidir 01.07.2012 tarihinden itibaren e-reçete uygulamasına geçilecektir.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. HİZMET SUNUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GSS Yazılımları Daire Başkanlığı MEDULA UYGULAMALARI ALİ GELENLER

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU. HİZMET SUNUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GSS Yazılımları Daire Başkanlığı MEDULA UYGULAMALARI ALİ GELENLER SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HİZMET SUNUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GSS Yazılımları Daire Başkanlığı MEDULA UYGULAMALARI ALİ GELENLER SUNUM PLANI TANIM TARİHÇE AMAÇ-HEDEF MEDULA Hastane Uygulamasının Yapısı MEDULA Hastane

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı nın Farmakovijilans Uygulamaları

T.C. Sağlık Bakanlığı nın Farmakovijilans Uygulamaları T.C. Sağlık Bakanlığı nın Farmakovijilans Uygulamaları Uzm. Ecz. Demet Aydınkarahaliloğlu Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ÖZET TADMER Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı Dr. Hikmet YILMAZ XVII. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat-2 Mart 2014 Spice Otel, Belek, Antalya Akılcı İlaç Kullanımı*

Detaylı

2 Haziran, 2005 Ankara - Türkiye. Rui Santos Ivo

2 Haziran, 2005 Ankara - Türkiye. Rui Santos Ivo AB DE ve TÜRKİYE'DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ PANELİ AB DE JENERİK REKABETİN TEŞVİK EDİLMESİNDE PORTEKİZ MODELİ 2 Haziran, 2005 Ankara - Türkiye Rui Santos Ivo Başkan İlaç ve Eczacılık Kurumu (INFARMED)

Detaylı

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6 SAYFA 1 / 6 AMAÇ Hastanemizde ürünler için yasal şart ve mevzuat gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulamada yanlış kullanımın önlenmesi, hizmet sağlama sürecinde hasta beklentileri ve yasal

Detaylı

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Banu Aktaş Yılmaz Endokrinoloji/Metabolizma Hastalıkları, Kadın Sağlığı ve 4. Gebelik Sempozyumu Mart 2017 Ankara 1 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı

Detaylı

DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. İlknur ÖZTÜRK ÜNSAL 2. Diyabet Tedavisi Sempozyumu 2017

DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. İlknur ÖZTÜRK ÜNSAL 2. Diyabet Tedavisi Sempozyumu 2017 DİYABETTE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. İlknur ÖZTÜRK ÜNSAL 2. Diyabet Tedavisi Sempozyumu 2017 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır.

Detaylı

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA Uzm.Ecz. ÖZLEM KALSIN Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 3-6 Nisan 2014, Girne-KKTC

Detaylı

11 Aralık 2015 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

11 Aralık 2015 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 11 Aralık 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29559 TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLERİN FİYATLANDIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ Yazar Mehmet ATASEVER Y A Y I N L A R I Mayıs 2015, Ankara 1. Baskı Ön Söz "Türkiye İlaç Sektörü Analizi kitabında, Türkiye ilaç sektörünün, sektörü etkileyen gelişmelerin

Detaylı

EĞİTİMİNDE TFD nin ROLÜ

EĞİTİMİNDE TFD nin ROLÜ İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD nin ROLÜ Prof. Dr. Ersin Yarış Karadeniz adeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ab.D. Türk Farmakoloji Derneği Akılcı İlaç Eğitimi Kurulu Başkanı ICIUM

Detaylı

KISIRLIK yılından günümüze erkeklerdeki sperm sayısında ortalama %50 düşme görülüyor

KISIRLIK yılından günümüze erkeklerdeki sperm sayısında ortalama %50 düşme görülüyor KISIRLIK 1939 yılından günümüze erkeklerdeki sperm sayısında ortalama %50 düşme görülüyor Hormonlara bağlı, genital kusurlar ve kanserler (meme ve prostat) artmıştır. Antibiyotik dirençli bakterilerin

Detaylı

İLAÇ HATIRLATICI SAAT

İLAÇ HATIRLATICI SAAT İLAÇ HATIRLATICI SAAT MUSTAFA YILMAZ Dünya da İlaç Kullanımı Dünya sağlık örgütü(dsö) ilacı, fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan

Detaylı

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü SUNUM PLANI Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme Yeni Ödeme Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Neden DRG/TİG? SGK DRG/TİG Projesi Amaç / Hedef / Kurgu Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Gelinen Son

Detaylı

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ eczacıların doğal sağlık ürünü rolleri ve sorumlulukları konusunda bir araştırma Kanada da eczane ve paydaş liderlerin (eczacılar,alternatif tedavi

Detaylı

Özel Sağlık Sigortaları ve Geri Ödeme Yöntemleri. Dr. Bülent EREN Türkiye Sigorta Birliği

Özel Sağlık Sigortaları ve Geri Ödeme Yöntemleri. Dr. Bülent EREN Türkiye Sigorta Birliği Özel Sağlık Sigortaları ve Geri Ödeme Yöntemleri Dr. Bülent EREN Türkiye Sigorta Birliği Geri Ödeme Sistemleri FFS İşlem Bazında Hastalık Bazında (TİG) HMO Capitation -Hizmet bazında ödeme -Health Maintenance

Detaylı

MART 2018 ÇALIŞMA RAPORU

MART 2018 ÇALIŞMA RAPORU MART 2018 ÇALIŞMA RAPORU Adres Telefon Elektronik Posta Web Mesudiye mah. 112. cad. 0 324 336 20 30 (PBX) yonetim@mersineo.org.tr www.mersineo.org.tr No:39/Kat:3 MERSİN MESAP TOPLANTISI 1/22 Mart Yapılan

Detaylı

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İlaç Beşeri Tıbbi Ürün/Ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 7. HAFTA Yeni Ürün Ruhsat Başvuru Dokümanları Common Technical Document (CTD) Başvuru Formatı Modül 1 İdari Bilgiler CTD başvuru

Detaylı

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49 İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU (Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ekim 2005) COMPASSIONATE USE Tanım Bu program ülkemizde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir

Detaylı

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR. Ahmet Genç, MSc, MBA

TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR. Ahmet Genç, MSc, MBA TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR Ahmet Genç, MSc, MBA Aracı Firmalar IN...yapı ile etkileşimi Aracı firma hizmetlerine talep artışı Yurtdışına gitmeyi tercih eden hastaların sayısı hızla artıyor aracı kurum

Detaylı

Türkiye de Temel Sağlık Politikası Hedefleri Çerçevesinde Eczacılık: Bugün ve Yarın

Türkiye de Temel Sağlık Politikası Hedefleri Çerçevesinde Eczacılık: Bugün ve Yarın TEB 36. DÖNEM MERKEZ HEYETİ 3. BÖLGELERARASI TOPLANTISI 04 Temmuz 2009 Türkiye de Temel Sağlık Politikası Hedefleri Çerçevesinde Eczacılık: Bugün ve Yarın Prof.Dr.Levent Üstünes Ege Üniversitesi Eczacılık

Detaylı

Gözlemsel Araştırmalar

Gözlemsel Araştırmalar Ocak 2009-1 Klinik Araş+rmalar Derneği Bilgi Kaynağı İlaçla yapılan Gözlemsel Araştırmalar İlaç olmadan yapılan Gözlemsel Araştırmalar Gerekli Dökümanlar Gözlemsel Araştırmalar İçin Nasıl Başvurmalı Türkiye

Detaylı