Mübadele Sürecinde Bazı Ada Halklarının Yaşamış Olduğu Sorunlar Üzerine Tespitler *1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mübadele Sürecinde Bazı Ada Halklarının Yaşamış Olduğu Sorunlar Üzerine Tespitler *1"

Transkript

1 Mübadele Sürecinde Bazı Ada Halklarının Yaşamış Olduğu Sorunlar Üzerine Tespitler *1 PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 435 Doç. Dr. Necmi UYANIK SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Özet 1923 te başlayan mübadele ile Türkiye ve Yunanistan arasında, yaklaşık bir milyon civarı Rum un ve 500 bin kadar Türk unsurunun muhacereti söz konusu olmuştur. Türkiye ye gelen Türkler içerisinde Kıbrıs ve Girit gibi adalar halkı da bulunmaktadır. Lozan Antlaşması gereğince mübadele süresince Kıbrıs halkı, diğer adalardan gelen Türklerden daha fazla sıkıntı çekmiştir. Mübadele ile Türkiye ye Girit adasından 25 bin civarı Türk getirilmiştir. Boşaltılan bölgeler Yunan yerleşim sahası olarak bırakılırken, Kıbrıs taki unsurlar açısından önemli sıkıntılar çekilmiştir. Bu konu çerçevesinde bazı tespitler yapılacaktır. Anahtar Kelimeler Kıbrıs, Türkiye, Girit, Mübadele, Lozan Some Evaluatıons Over The Problems Experıenced By The People Of Some Islands Durıng The Populatıon Exchange Perıod Abstract With the start of the population exchange in 1923, the migration of nearly 1 million Greek and 500 thousand Turkish people occurred between Turkey and Greece. Among the Turkish people who came to Turkey, there were also the Cypriot and Cretan citizens. In accordance with the Treaty of the Lausanne, the Cypriot citizens had more troubles than the other Turkish people came from the other islands during the population exchange period. Nearly Turkish people came to Turkey from Crete. As the abandoned regions are granted as the Greek settlement, the big problems emerged in terms of the Cypriot citizens. In our study, some evaluations will be discussed in this perspective. Key Words: Cyprus, Turkey, Crete, Population Exchange, Lausanne * Bu çalışma, Atina da düzenlenen, the 5th Annual International Conference On Metiterranean Studies 4-7 April 2012 in Athens Greece adlı organizasyonda sunulmuş olup yayınlanmamıştır. Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce proje numarasıyla desteklenmiştir.

2 TARİHÇİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR 436 I. Giriş 1923 yılında imzalanan Türk-Yunan nüfus mübâdelesi, beraberinde Yunanistan başta olmak üzere, adalardan Türkiye ye yoğun bir Türk nüfusunun göç hareketini başlatmıştır. Bunun yanında Lozan da Kıbrıs ın İngiltere ye terk edilişi, Kıbrıs başta olmak üzere, Girit in Kandiye, Resmo ve Laşit gibi yerlerden göçlerin yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Bu yerlerden yapılan göçler hiç şüphesiz, buradaki Türk nüfus oranını yok denecek seviyeye indirmiştir. Yunanistan ile imzalanmış olan antlaşma uyarınca adalardan Türkiye ye göç yapılırken, Yunanistan mümkün olduğunca İstanbul da Rum nüfusunu bırakmak için çaba sarfetmiş ve nitekim bu çabasında başarılı olmuştur. Ancak Türkiye açısından stratejik olarak büyük önem taşıyan Kıbrıs ve Girit gibi adalarda yaşayan Türkler için, Türk hükümeti aynı çabayı gösterememiştir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki, uzun yıllar boyunca etnik temeller sebebiyle çıkan isyanlardan bıkmış olan bir devlet, artık millî devlet olma gayreti içerisine girmiş ve dışarıdan yapılan Türk göçlerini teşvik suretiyle bu amacına ulaşmaya çalışmıştır. Bunun için adalardan yapılan göçlerle de Türk nüfusu yoğunlaştırılmaya çalışılmış, fakat bunların getirilmesi ve yerleştirilmesi sırasında da bazı problemler baş göstermiştir. Akdeniz medeniyetinin önemli ülkelerinden olan Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan mübadele, hiç şüphesiz karşılıklı demografik, dini, sosyal ve siyasi sorunların yaşanmasına neden olmuştur. II. Adalardan Yapılan Göçler Lozan Antlaşmasının 21. maddesinde Kıbrıs adasında oturan Türkler, kanunun tespit etmiş olduğu şartlar dairesinde İngiltere vatandaşlığını kabul ettikleri takdirde, Türk vatandaşlığı hakkından vazgeçmiş olacak, eğer İngiliz vatandaşlığını kabul etmezlerse de bu kez antlaşmanın yürürlüğe girmesinden 12 aya kadar Kıbrıs tan göç etmeleri gerekecekti. Bu müddet ise 6 Ağustos 1923 tarihinde başlamıştı. Sürenin kısalmış olmasından dolayı İmar ve İskân Vekâletince, Dışişleri Bakanlığına gönderilen yazıda 2 ; 1. Kıbrıs adasında halen oturmakta olan Müslümanların kaç hanede ne kadar nüfus oldukları ve hangi şehir ve köyde oturdukları, 2 BCA,

3 2. Başlıca ne gibi sanat, ziraat ve ticaretle uğraştıkları, 3. Muhtaç durumda olan ne kadar aile ve nüfus olduğu, 4. Vapur yoluyla getirilecek olan Kıbrıslıların oturdukları şehir ve kasabalara göre hangi iskelelerden kaç aileye ne kadar nüfusun binebileceği ve bunun hangi tarih ya da tarihlerde olabileceği, 5. Nakledilecek olan ahaliye, arazi gösterilmek şartıyla kaç hanede, ne kadar nüfusun şahsi servetiyle evlerini inşa edebileceği, ne kadarının da devlet yardımına ihtiyaç duyduğu, 6. Nakledilecek ahali arasında çiftçi ve ziraatçı bulunduğu takdirde bunların nakledilebilecekleri hayvan ve çift hayvanlarının cins ve ayrı ayrı miktarının ne kadar olabileceği, 7. Nakil esnasında ahalinin sevk işlemlerini takip ve temin etmek üzere memura ihtiyaç duyulup duyulmayacağı gibi sorular sorulmuştu. Lozan Antlaşması na uygun olarak, Türk uyruğuna geçme hakkını tercih eden Kıbrıslılar, mal ve mülklerini satarak Türkiye ye göç etmişlerdi 3. Bu antlaşmaya göre, İngiliz vatandaşlığını kabul etmeyenler Türkiye ye gelmişler ancak burada önemli problemlerle karşılaşmışlardır. Mesela İngiliz uyruğunu kabul etmeyenlerden bir kısmı, 1924 yılı içerisinde Konya ya kadar gelmiş ve anavatana iltica etmişlerdi. Bunun üzerine Konya İmar ve İskân Müdürlüğü durumu Ankara ya bildirmiştir. Kıbrıslı Türkler mübadeleye tâbi olmadıklarından zor durumda kalmışlardı. Bunun üzerine zor durumda kalan mülteciler için 2 Aralık 1924 tarihinde bir kararname yayımlanmış ve mültecilerin kabulüne karar verilmiştir 4. Kıbrıs tan gelmiş olan Türklerin bu gibi sıkıntılara maruz kalmış olmaları hükümeti harekete geçirmiş ve onların muhtaç durumda kalmamaları için, bunlara yardım yapılması emri verilmiştir 5. Buna göre Kıbrıs halkı da adi iskân hakkına sahip olacaktı 6. Adalardan yapılan göçler, dönemin basını tarafından da dikkatle takip edilmiş ve onların mevcut durumları hakkında ayrıntılı bil- PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI Bülent Evre, 1930 lu Yıllarda Türkiye Basını ve Kıbrıs, Tarih ve Toplum, C.39, S.229, Ocak 2003, s Hikmet Öksüz, Lozan dan Sonra Kıbrıs Türklerinin Anavatana Göçleri, Tarih ve Toplum, S. 187, Temmuz 1999, s BCA, Naci Kökdemir, Eski ve Yeni Toprak, İskân Hükümleri ve Uygulama Kılavuzu, Ankara 1952, s.194.

4 TARİHÇİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR 438 giler verilmiştir. Vakit gazetesinin haberine göre, ilk harekât mıntıkası, Girit de dâhil olmak üzere Adalar ve Selanik havalisi olarak tespit edilmişti. Bu mıntıka halkının 1923 Kasım ortasına kadar nakledileceği tahmin ediliyordu. Birinci mıntıka ahalisinin miktarı 50 bin kişi civarındaydı. Birinci mıntıkaya dâhil olan Midilli Müslümanlarının da nakli için bütün hazırlıklar tamamlanmıştı. Bunlar vapurlara bindirilerek hareket ettirilecek ve birkaç hasta haricinde adada hiçbir Müslüman kalmayacaktı 7. Vatan gazetesinin 20 Kasım 1923 tarihli haberine göre, Atina daki mübâdele heyetinden gelen bilgide, her hafta Selanik ten ve Hanya dan üçer bin muhacirin sevkedileceği bildirilmişti. Muhacirlerin emval-i menkuleleriyle gelmeleri için çalışılmaktaydı. Bu durumda, Selanik te 15 bin, Girit adasında ise 10 bin muhacir hareket emrini beklemekteydi 8. Mübadele, İmar ve İskan Vekili Mustafa Necati Bey in vermiş olduğu bilgiye göre, Kasım 1923 ve Aralık 1923 tarihleri arasında 60 bin muhacir gelmişti. Aralık ayında Batı Makedonya, Girit, Kavala ve Drama dan kişi getirilmişti. Kasım ayında gelenlerle birlikte bu rakam e ulaşmıştı Mayıs ında Selanik, Girit ve Kavala dan vapurlarla insan ile büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan gelmişti. Yine bu ay süresince demiryolu vasıtasıyla insan ve 592 büyükbaş hayvan ile küçükbaş hayvan gelmişti. Bu mübadillerden ü Konya ya, 375 i Sivas a nakledilmişti 10. Mübadele ile Türkiye ye Hanya dan 8.000, Kandiye den , Resmo ve Laşit ten nüfus ki toplamda nüfus Girit adasından getirilecekti 11. Bu kadar yoğun bir göçün bir anda yapılıyor olması hükümeti zor durumda bıraktığından, Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, bu duruma el atmıştır. Girit te mübadelenin başlaması ile birlikte Hilal-i Ahmer Cemiyeti de mübadillere yardım etmek maksadıyla ilk plânda yarım milyon liralık bir tahsisat ayırmıştı Eylül ayına kadar Selanik ve havalisiyle Adalar dan Türkiye ye yaklaşık 450 bin muhacir gelmişti. Tabii gelen bu muhacirlerin bir kısmı iskân edilmiş ve hatta üretici konuma getirilmişken bir kısmı da 7 Vakit, No: 2084, 1 Teşrin-i Evvel 1923, s Vatan, No: 220, 21 Teşrin-i Sani 1923, s İleri, No: 2110, 2 Kânun-ı Sani 1924, s.1; Açıksöz, No: 970, 7 Kanun-ı Sani 1924, s Hâkimiyet-i Milliye, No: 1149, 19 Haziran 1924, s Türkiye Hilâl-i Ahmer Mecmuası, 15 Teşrinisani 1923, S.27, s Hâkimiyet-i Milliye, No: 965, 12 Teşrinisani 1923, s.1.

5 üretici konuma getirmek bir tarafa iskân muameleleri bile tamamlanmamıştı yılından itibaren gelmiş olan bu göçmenlerden Kıbrıslı olanlar, Kozan 3.000, Muğla 3.000, Cebel-i Bereket (Osmaniye) 3.000, Adana 3.000, Mersin 2.000, Silifke 3.000, Antalya olmak üzere toplamda kişiyi bulmaktaydı. Girit adasından da kişinin getirildiği dikkate alınınca neredeyse kişiye yaklaşan bir nüfus sadece iki adadan göç ettirilmişlerdir. Kıbrıs göçmenlerinin yerleşim sahası olarak daha çok Akdeniz bölgesi tercih edilirken, Girit ve Midilli gibi göçmenlerin yerleşim sahası olarak da Çanakkale, Gelibolu, Ayvalık, Edremit ile Muğla gibi yerler tercih edilmiştir 15. Bu tercihlerdeki sebep ise onların gelmiş oldukları yerlerin iklimine yakın olması ve meşguliyetlerini yapabilecekleri özellikler taşıyor olması göz önüne alınmıştır. Bundan sonraki süreçte de Türkiye ye yönelik göçler mütemadiyen devam etmiştir Haziran ından itibaren Türkiye ye kabul edilecek muhacirler ve mültecilerin tâbi olacakları durum hakkında Ankara gazetesi, Şubat ayında bir incelemede bulunmuştu. Buna göre o yıl içerisinde Türkiye ye iki tür muhacir gelecekti. Önce Suriye, Rusya ve Kıbrıs ta yaşama hakkını Türkiye lehinde kullanmalarına bağlı olarak, Kıbrıs ta dokuz bin, Suriye de on beş bin ve Rusya da seksen bin Türk vardı. Bunlar Türkiye ye naklolunarak kendilerine ev, arazi ve iskân kanununun emrettiği bütün yardımlar yapılacaktı 16. Ancak bu dönemden sonra adalardan yapılan göçler hızını kaybedecektir tarihinde dönemin Dâhiliye Vekili Şükrü Kaya nın verdiği bilgiye göre, 1 Haziran 1933 ten 1 Haziran 1934 tarihine kadar, Adalardan sadece 52 evde 252 nüfus Türkiye ye gelmişti. 1 Haziran 1934 tarihinden, 1 Kasım 1934 tarihine kadar ise 62 evde 161 nüfus Adalardan, 3 evde 23 nüfus Kıbrıs tan 17 olmak üzere toplamda Haziran 1933 ile Kasım 1934 arasında 436 kişi gelmişti. Nüfus mübadelesiyle adalardan gelen halkın sadece yerleştirilmesi sorunu ortaya çıkmamış, aynı zamanda onların sosyal 13 Yunus Nadi, İskan İşleri, Cumhuriyet, No: 139, 25 Eylül 1924, s Hikmet Öksüz, agm., s İbrahim Erdal, Mübâdele Uluslaşma Sürecinde Türkiye ve Yunanistan( ), IQ Kültür-Sanat Yayıncılık, Ankara 2006, s. 232, Ankara Gazetesi, No: 33, 8 Şubat 1927, s TBMM Zabıt Ceridesi, Devre: IV, Cilt: XXV, İçtima: IV, Ankara 1935, s. 15; Hâkimiyet-i Milliye, No: 4779, 13 Teşrin-i Sani 1934, s. 6, Vakit, No: 6054, 13 Kasım 1934, s. 1,10; Ömer Celal, Ziraat ve Sanayi Siyaseti, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi Talebe Cemiyeti Yayını, İstanbul 1934, s PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 439

6 TARİHÇİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR 440 problemlerle de karşılaşmalarına sebep olmuştur. Karşılıklı değişimin dayanağı, dil ya da ulusal bilinç değil, dindi. Bu da bazı tuhaf sonuçlar doğurmuştu. Örneğin Kuzey Asya daki Hristiyanların çoğu Türkçe konuşurken, Yunanistan daki özellikle de Girit teki Müslümanlar belki de erken uyanan millî bilinç sayesinde Yunanca konuşuyordu 18. Bu durum ise, Türkiye ye yerleşen Giritlilerin yerli halk ile anlaşmalarında önemli bir engel olarak ortaya çıkmıştır ve uzun süre aralarında bir kaynaşma sağlanamamıştır. Bunun yanında, Girit gibi adalardan gelmiş olan halkın kendi dilini unutmuş olmasında hiç şüphesiz orada Yunan millî devleti yapılanmasına paralel olarak maruz kaldıkları baskıların önemli rolü olmuştur. Girit ten Ayvalık a gelmiş olan bir göçmenin anlattıkları orada yaşayan Müslümanların ne denli baskıya maruz kaldığının açık delilidir. Giritli göçmen; Biz Girit Türklerini tek tek ya da toplu biçimde işlenen cinayetlerden yıldırmayan din duygusu olmuştur. Köylerimizin kuşatılması, ırkdaşlarımızın öldürülmesi, papazlarla ve okullarla yapılan Rumlaştırma girişimleri hep boşa çıkmıştır. Yaslarımızda onlara bakarak karalar giydik; Rumcayı anadilimiz yerine koyduk, ama dinimizle Türklüğümüzü hiçbir zaman unutmadık 19, sözleriyle her ne kadar dil problemi yaşamış olsalar da özünde buradaki halkla kardeş olduklarını ifade etmiştir. Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere Akdeniz medeniyeti kardeşliği kendisini hissettirmektedir. Bütün bunlarla birlikte, Kıbrıs ve adalardan yapılan göçler, buradaki Türk nüfus oranını, Rumlara nispetle büyük ölçüde azalttığından siyasi açıdan Türkiye için bir kayıp olmuştur. Nitekim bugün dahi yaşanan tarihî sürece bağlı olarak Kıbrıs mevzusunda hâlâ Yunanistan ile problemler devam etmektedir. Sonuç Olağanüstü savaş şartlarının yaratmış olduğu ortamdan dolayı mübâdele sürecinde, mübadiller açısından gerçek yaşamlarından büyük kopuşların olduğu görülebilir. Göç sürecinin başlattığı bu sıkıntı, geride bırakılan bütün değerleriyle toprak ile beraber içine girilmeye çalışılan yeni toplum arasında sağlıklı ve yeterli bir bağ, bir köprü kurulmasını zorlaştırmıştır. Tabidir ki, Türkiye ye gelenler eski alışkanlıklarından ve kültürel yaşamlarından kopup, 18 Richard Clogg, Modern Yunanistan Tarihi, (Çeviren: Dilek Şendil), İletişim Yayınları, İstanbul 1997, s Ahmet Yorulmaz, Savaşın Çocukları Girit ten Sonra Ayvalık, Geylan Kitabevi Yayınları, İzmir 2000, s. 13.

7 yeni bir çevre ve kültüre uyum sağlamaları gerektiğinden önemli zorluklarla karşılaşmışlardır. Midilli ve Kıbrıs tan gelen mübadiller Türkçe yi daha iyi bildikleri için daha kolay uyum sağlayabilmişlerken, Girit ten gelen mübadiller Türkçe yi çok az bilmeleri nedeni ile yeni geldikleri topluma uyum sağlamalarında sıkıntı yaşadıkları görülmüştür. Sadece Girit ve Kıbrıs gibi adalardan civarında bir nüfusun gelişi şu sonuçları da beraberinde getirmiştir: Devletin göç etmiş olan muhacirlere karşılıksız toprak dağıtması ve onları uzun süre koruyup kollaması zaman zaman yerli halk arasında huzursuzluk yaratmıştır. Türkiye ye göç etmiş olan muhacirlerin Türkçeyi iyi konuşamaması yerli sosyal açıdan bütünleşmesini zorlaştırmıştır. Muhacirler, Rumca altyapısına sahip oldukları için ticaret alanında başarılı olmaya başlamışlardır. Birçok Giritli balıkçılığa yönelmiş, balıkçılığın güçlü sanayi dalı olmasını sağlamışlardır. Yunanca yı ileri düzeyde bildikleri için turizm alanında da etkin olmuşlardır. Bilhassa Midilli Adası ile Ayvalık arasındaki turistik ve ticari ilişkileri Girit Adası ndan gelen mübadiller sağlamıştır. Kıbrıs gibi stratejik önemi olan bir adanın boşaltılması Yunanistan ın Kıbrıs ta Rum nüfus oranını artırmasına yardımcı olmuştur. Türkiye ye gelen göçmenler hiç şüphesiz, Türkiye ye yeni kültürel özellikleriyle geldiklerinden yerleştikleri yerde, kültürel anlamda bir yenilik ve değişimi de beraberinde getirmiştir. Burada yapılan tespitlerden hareketle, bölgenin önemli kültürel ortaklığına sahip iki ülkesi Türkiye ve Yunanistan, olayların yaratmış olduğu krizleri, gerginlikleri bir kenara bırakarak, büyük krizlerin yaşandığı bir dünyada Akdeniz medeniyetinin zenginliğine katkıda bulunmaya dönük projeler üretmeye mecburdur. PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 441

8 TARİHÇİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR 442 KAYNAKÇA Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA), BCA, Clogg, Richard, Modern Yunanistan Tarihi, (Çeviren: Dilek Şendil), İletişim Yayınları, İstanbul Erdal, İbrahim, Mübâdele Uluslaşma Sürecinde Türkiye ve Yunanistan( ), IQ Kültür-Sanat Yayıncılık, Ankara Evre, Bülent, 1930 lu Yıllarda Türkiye Basını ve Kıbrıs, Tarih ve Toplum, C.39, S.229, Ocak Kökdemir, Naci, Eski ve Yeni Toprak, İskân Hükümleri ve Uygulama Kılavuzu, Ankara Öksüz, Hikmet, Lozan dan Sonra Kıbrıs Türklerinin Anavatana Göçleri, Tarih ve Toplum, S.187, Temmuz 1999, s. 36. Ömer Celal, Ziraat ve Sanayi Siyaseti, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi Talebe Cemiyeti Yayını, İstanbul Yorulmaz, Ahmet, Savaşın Çocukları Girit ten Sonra Ayvalık, Geylan Kitabevi Yayınları, İzmir Yunus Nadi, İskan İşleri, Cumhuriyet, No: 139, 25 Eylül 1924, s. 1. Ankara Gazetesi, No: 33, 8 Şubat 1927, s. 1. Hâkimiyet-i Milliye, No: 1149, 19 Haziran 1924, s.2; No: 965, 12 Teşrinisani 1923, s.1; No: 4779, 13 Teşrin-i Sani 1934, s. 6. İleri, No: 2110, 2 Kânun-ı Sani 1924, s.1; Açıksöz, No: 970, 7 Kanun-ı Sani 1924, s. 1. Türkiye Hilâl-i Ahmer Mecmuası, 15 Teşrinisani 1923, S. 27, s. 65. TBMM Zabıt Ceridesi, Devre: IV, Cilt: XXV, İçtima: IV, Ankara 1935, s.15. Vakit, No: 2084, 1 Teşrin-i Evvel 1923, s. 3; No: 6054, 13 Kasım 1934, s. 1,10. Vatan, No: 220, 21 Teşrin-i Sani 1923, s. 1.

Büyük Mübadele: Türkiye ye Zorunlu Göç ( ) Kemal Arı, İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2014, 198 sayfa, ISBN:

Büyük Mübadele: Türkiye ye Zorunlu Göç ( ) Kemal Arı, İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2014, 198 sayfa, ISBN: Büyük Mübadele: Türkiye ye Zorunlu Göç (1923-1925) Kemal Arı, İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2014, 198 sayfa, ISBN: 978-975-333-029-9 Büşra BULUT * Cumhuriyet tarihinin olgusal olarak başlangıç

Detaylı

LOZAN ANTLAŞMASI GEREĞİNCE GİRİT TEN TÜRKİYE YE GÖÇÜN BASINA YANSIYAN YÖNLERİ

LOZAN ANTLAŞMASI GEREĞİNCE GİRİT TEN TÜRKİYE YE GÖÇÜN BASINA YANSIYAN YÖNLERİ Geliş Tarihi : 16.09.2017 Kabul Tarihi: 08.08.2018 Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi Journal Of Modern Turkish History Studies XVIII/36 (2018-Bahar/Spring), ss.29-54 LOZAN ANTLAŞMASI GEREĞİNCE

Detaylı

ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE YOZGAT TA MÜBÂDİL VE MÜLTECİLERİN İSKÂNI UYGULAMALARI ( )

ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE YOZGAT TA MÜBÂDİL VE MÜLTECİLERİN İSKÂNI UYGULAMALARI ( ) Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi Sayı: 59, Güz 2016, s. 73-86 Makalenin geliş ve kabul tarihleri: 03.05.2016-03.10.2016 ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE YOZGAT TA MÜBÂDİL

Detaylı

Mübadele. Dido Sotiriyu nun ünlü. Bir Göç Öyküsü: Tarih Kürsüsü. Prof. Dr. Kemal Arı

Mübadele. Dido Sotiriyu nun ünlü. Bir Göç Öyküsü: Tarih Kürsüsü. Prof. Dr. Kemal Arı Tarih Kürsüsü Prof. Dr. Kemal Arı Bir Göç Öyküsü: Mübadele Dido Sotiriyu nun ünlü bir romanı var: Benden selam söyle Anadolu ya. Türkçe ye bu adla çevrilen kitap aslında Şirince li bir Rum genci olan Aksiyotis

Detaylı

KİTAP TANITIMI. Necmi UYANIK

KİTAP TANITIMI. Necmi UYANIK TARİHİN PEŞİNDE ULUSLARARASI TARİH ve SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ Yıl: 2015, Sayı: 13 Sayfa: 449 453 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY AND SOCIAL RESEARCH Year: 2015, Issue: 13

Detaylı

TÜRKİYE-YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ NİN İSKÂN POLİTİKASI

TÜRKİYE-YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ NİN İSKÂN POLİTİKASI 1453 TÜRKİYE-YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ NİN İSKÂN POLİTİKASI ÖZET GÜNER, Zekâi TÜRKİYE/ТУРЦИЯ 30 Ocak 1923 te Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi

Detaylı

I. DÜNYA SAVAŞI NDAN SONRA NÜFUS MÜBADELESİ KAPSAMINDA TÜRKİYE YE GÖÇENLERE KARŞI YUNANİSTAN IN TUTUMUNUN İSTANBUL BASININA YANSIMASI

I. DÜNYA SAVAŞI NDAN SONRA NÜFUS MÜBADELESİ KAPSAMINDA TÜRKİYE YE GÖÇENLERE KARŞI YUNANİSTAN IN TUTUMUNUN İSTANBUL BASININA YANSIMASI I. DÜNYA SAVAŞI NDAN SONRA NÜFUS MÜBADELESİ KAPSAMINDA TÜRKİYE YE GÖÇENLERE KARŞI YUNANİSTAN IN TUTUMUNUN İSTANBUL BASININA YANSIMASI Seydi Vakkas TOPRAK ÖZ Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi

Detaylı

TASFİYE TALEPNAMELERİNE GÖRE ANKARA VİLAYETİNDE MÜBADİLLERİN YERLEŞTİRİLMESİ

TASFİYE TALEPNAMELERİNE GÖRE ANKARA VİLAYETİNDE MÜBADİLLERİN YERLEŞTİRİLMESİ Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi Journal Of Modern Turkish History Studies XIV/29 (2014-Güz/Autumn), ss.175-188. TASFİYE TALEPNAMELERİNE GÖRE ANKARA VİLAYETİNDE MÜBADİLLERİN YERLEŞTİRİLMESİ

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

AHALİ MÜBADELESİ VE YARDIMLARIN İSTANBUL ÖRNEĞİ

AHALİ MÜBADELESİ VE YARDIMLARIN İSTANBUL ÖRNEĞİ , s.s.55-75 AHALİ MÜBADELESİ VE YARDIMLARIN İSTANBUL ÖRNEĞİ Eda ÖZCAN Özet 19. yüzyıldan itibaren Balkan ve Anadolu coğrafyası arasında büyük göç hareketleri başlamıştır. Türk Kurtuluş Savaşı nın kazanılmasının

Detaylı

Türk Yunan Nüfus Değişiminde Türk Mübadillere Yapılan Yardım Faaliyetleri

Türk Yunan Nüfus Değişiminde Türk Mübadillere Yapılan Yardım Faaliyetleri Türk Yunan Nüfus Değişiminde Türk Mübadillere Yapılan Yardım Faaliyetleri Aid Activities For Turk Emigrant in Turkish-Oreece of Population Exchange Öz İbrahim ERDAL' Lozan Konferansı'nda Türkiye ile Yunanistan

Detaylı

Göç, insanın yaşama uğraşının en trajik göstergelerinden biridir. Tarih büyük ya da küçük göçlerle doludur

Göç, insanın yaşama uğraşının en trajik göstergelerinden biridir. Tarih büyük ya da küçük göçlerle doludur MÜBADİLLERİN GÖZÜNDEN Zorunlu göç insanları nasıl etkiler? Seçil Buket MEYDAN * Göç, insanın yaşama uğraşının en trajik göstergelerinden biridir. Tarih büyük ya da küçük göçlerle doludur ve her biri de

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÎLE FEDERAL ALMANYA CUMHURİYETİ ARASINDA 16 ŞU BAT 1952 TARİHÎNDE ANKARA'DA AKDEDİLMİŞ OLAN TİCARET ANLAŞMASINA EK PROTOKOL

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÎLE FEDERAL ALMANYA CUMHURİYETİ ARASINDA 16 ŞU BAT 1952 TARİHÎNDE ANKARA'DA AKDEDİLMİŞ OLAN TİCARET ANLAŞMASINA EK PROTOKOL -. '. ' J ı 156 16 Şubat 1952 tarihli Türkiye Batı - Almanya Ticaret ve ödeme Anlaşmalarına Ek 21 Aralık 1954 tarihli Protokollerle Ekleri Mektupların Tasdikine dair Kanun (Resmî Gazete ile ilâm.- 2.II.

Detaylı

TÜRKİYE 1997 GENEL NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA DÜŞÜNCELER

TÜRKİYE 1997 GENEL NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA DÜŞÜNCELER TÜRKİYE 1997 GENEL NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA DÜŞÜNCELER Aydoğan KÖKSAL* ABSTRACT Every year the population of Turkey has been increased. 1927 election of our population was 13.648.270, but in 1997

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Şubat 216 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN NİĞDE NİN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ

1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN NİĞDE NİN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ 1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN NİĞDE NİN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ Yard. Doç. Dr. Salih ÖZKAN ÖZ: Lozan barış görüşmeleri sırasında imzalanan, Türkiye deki Rumlar ile Yunanistan daki Müslümanların

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Kurum Yıl Lisans Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Yeditepe Üniversitesi 2002

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Kurum Yıl Lisans Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Yeditepe Üniversitesi 2002 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Gökçe BAYINDIR GOULARAS 2. Doğum Tarihi: 20/04/1979 3. Unvanı: Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Kurum Yıl Lisans Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Yeditepe

Detaylı

. Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Lefkoşa - KKTC

. Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Lefkoşa - KKTC . Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu: Tarihte Kıbrıs (11 13 Nisan 2016) The I st International Symposium on Mediterranean Karpasia Cyprus in History (April 11-13, 2016) Lefkoşa - KKTC Kıbrıs, tarihin

Detaylı

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014, IV. Arazi Yönetimi Çalıştayı Yeni (6360) Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014 6360 sayılı

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

TÜRKİYE NİN DEPREM GERÇEĞİ. Deprem Bölgeleri Haritaları ve Deprem Yönetmeliklerinin Tarihsel Gelişimi

TÜRKİYE NİN DEPREM GERÇEĞİ. Deprem Bölgeleri Haritaları ve Deprem Yönetmeliklerinin Tarihsel Gelişimi TÜRKİYE NİN DEPREM GERÇEĞİ Deprem Bölgeleri Haritaları ve Deprem Yönetmeliklerinin Tarihsel Gelişimi Bu çalışmanın bütün hakları saklıdır. Bu kitap, yazarların izni olmaksızın; elektronik, mekanik, fotokopi

Detaylı

MÜBADELE ÖNCESİNDE YUNANİSTAN DA TÜRKLERE YAPILAN BASKILAR VE TÜRKİYE DEKİ YANKILARI

MÜBADELE ÖNCESİNDE YUNANİSTAN DA TÜRKLERE YAPILAN BASKILAR VE TÜRKİYE DEKİ YANKILARI 2369 MÜBADELE ÖNCESİNDE YUNANİSTAN DA TÜRKLERE YAPILAN BASKILAR VE TÜRKİYE DEKİ YANKILARI ÖZET ÖZKAN, Salih * TÜRKİYE/ТУРЦИЯ Bağımsız Yunanistan ın temellerinin atıldığı sürece dayanan gelişmelerin sonucu

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir)

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermekte olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. nin Haziran-2011 de yayınladığı raporun

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

YRD.DOÇ.DR. M.ALİ GALİP ALÇITEPE T.C.C.B.Ü.FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ-T.C.TARİHİ ABD.ÖĞR.ÜYESİ MANİSA

YRD.DOÇ.DR. M.ALİ GALİP ALÇITEPE T.C.C.B.Ü.FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ-T.C.TARİHİ ABD.ÖĞR.ÜYESİ MANİSA YRD.DOÇ.DR. M.ALİ GALİP ALÇITEPE T.C.C.B.Ü.FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ-T.C.TARİHİ ABD.ÖĞR.ÜYESİ MANİSA DOĞUM :29/07/1962-KONYA ÖĞRENİM DURUMU : DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL Lisans Tarih SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

27 NİSAN PERŞEMBE / 27 APRIL THURSDAY

27 NİSAN PERŞEMBE / 27 APRIL THURSDAY 27 NİSAN PERŞEMBE / 27 APRIL THURSDAY 09.00 09.30 Kayıt / Registration 09.30 10.30 Açılış Töreni ve Konuşmalar Opening Ceremony and Speeches 10.30 10.45 Kısa Film Gösterimi Short Film Demonstration AÇILIŞ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v. ÖNSÖZ...vi. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN

İÇİNDEKİLER. İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v. ÖNSÖZ...vi. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v ÖNSÖZ...vi Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun... 3 İkinci Bölüm VASİYETNAMENİN

Detaylı

Yazarlar Prof. Dr. Süleyman PAMPAL Bülent ÖZMEN

Yazarlar Prof. Dr. Süleyman PAMPAL Bülent ÖZMEN Bu çalışmanın bütün hakları saklıdır. Bu kitap, yazarların izni olmaksızın; elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz, basılamaz ve yayınlanamaz. Ancak kitaptan kaynak

Detaylı

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Leyla Tavflano lu Çok sıklıkla Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan a gittiğim için olsa gerek beni bu oturuma konuşmacı koydular. Oraların koşullarını

Detaylı

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Oğuzhan KAYA TKHK Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı khk.kaynakgelistirme@saglik.gov.tr www.tkhk.gov.tr Slayt1/28 Bakanlığımızın 2013-2017

Detaylı

AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin

AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin AKDENİZ İN KUCAĞINDAKİ TARİH ;MAMURE Kapıdaki gişeye yaklaşıp kaleye girmek için ücret ödemek istedim. O sırada gişede oturan hanım görevlinin elindeki Posta Gazetesi ne takıldı gözüm.görevli hanımın gözü

Detaylı

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz PROF. DR. 133 Prof. Dr. Alaattin AKÖZ SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Hiç unutmadım ki! Akademik olarak hem yüksek lisans, hem de doktora

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS TEZİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS TEZİ i YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS TEZİ ÖZKER YAŞIN NIN 1969-1972 YILLARI ARASINDAKİ SAVAŞ GAZETESİNDEKİ KÖŞE YAZILARI BEYTULLAH TOPALOĞLU 20082978 LEFKOŞA,

Detaylı

Elveda Rumeli Merhaba Rumeli. İsmail Arslan, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2013, 134 Sayfa.

Elveda Rumeli Merhaba Rumeli. İsmail Arslan, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2013, 134 Sayfa. Elveda Rumeli Merhaba Rumeli İsmail Arslan, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2013, 134 Sayfa. Hamdi Fırat BÜYÜK* Balkan Savaşları nın 100. yılı anısına Kitap Yayınevi tarafından yayınlanan Elveda Rumeli Merhaba

Detaylı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler 2011 yılında başlayan ve ülkenin sınırları içinde ve ötesinde 11 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine yol açan Suriye'deki iç savaşa tepki olarak

Detaylı

Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Batı Trakya Sorunu Kıbrıs Sorunu

Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Batı Trakya Sorunu Kıbrıs Sorunu Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Bir ülkenin dil, din, tarih ve kültürel yönden komşuları ile benzer özellikleri jeopolitik açıdan o ülkeye güç kazandırır ve ülke politikalarını olumlu yönde

Detaylı

SOMALİ YE YAPILAN YARDIMLARIN İNDİRİMİ

SOMALİ YE YAPILAN YARDIMLARIN İNDİRİMİ Sirküler Rapor 12.08.2011/ 102-1 SOMALİ YE YAPILAN YARDIMLARIN İNDİRİMİ ÖZET : 2011/ 2047 sayılı BKK uyarınca Somali ye yapılan yardımların tamamını gelir vergisi beyannamesi veren gerçek kişiler ile yıllık

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

Midilli Kültür Başkenti olmak için destek bekliyor

Midilli Kültür Başkenti olmak için destek bekliyor 02 Aralık 2015 Çarşamba 01:09 Bu haber 1060 kez okundu. Midilli Kültür Başkenti olmak için destek bekliyor Yunanistan ın Midilli adası ile Türkiye arasında turizm ilişkileri masaya yatırıldı. Midilli de

Detaylı

GİRİTLİ MÜBADİLLERİN İPEKÇİLİK DENEYİMLERİ VE BUNUN BURSA YÖRESİNE AKTARILMASI

GİRİTLİ MÜBADİLLERİN İPEKÇİLİK DENEYİMLERİ VE BUNUN BURSA YÖRESİNE AKTARILMASI U.Ü. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Yıl: 14, Sayı: 24, 2013/1 GİRİTLİ MÜBADİLLERİN İPEKÇİLİK DENEYİMLERİ VE BUNUN BURSA YÖRESİNE AKTARILMASI Yusuf OĞUZOĞLU * ÖZET Göç, entegrasyon ve sosyo-kültürel

Detaylı

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Prof. Dr. NURAY EKŞİ İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Kanunlar İhtilâfı Ülkelerarası Evlat Edinme

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği

Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkisi Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun

Detaylı

Avrupa da Yerelleşen İslam

Avrupa da Yerelleşen İslam Avrupa da Yerelleşen İslam Doç. Dr. Ahmet Yükleyen Uluslararası İlişkiler Bölümü Ticari Bilimler Fakültesi İstanbul Ticaret Üniversitesi İçerik Medeniyetler Sorunsalı: İslam ve Avrupa uyumsuz mu? Özcü

Detaylı

RUMELİ VE ANADOLU MUHACİRLERİNDE KİMLİK VE VATAN ALGISI

RUMELİ VE ANADOLU MUHACİRLERİNDE KİMLİK VE VATAN ALGISI RUMELİ VE ANADOLU MUHACİRLERİNDE KİMLİK VE VATAN ALGISI Identity and Homeland Sense of Anatolian and Rumelian Refugees Yrd. Doç. Dr. İbrahim ERDAL* ÖZ Yunan Orduları Batı Anadolu dan çekildiği zaman Rum

Detaylı

Trends in International Migration: SOPEMI - 2004 Edition GENEL GİRİŞ

Trends in International Migration: SOPEMI - 2004 Edition GENEL GİRİŞ Trends in International Migration: SOPEMI - 2004 Edition Summary in Turkish Uluslararası Göç Eğilimleri: SOPEMI - 2004 Raporu Türkçe Özet GENEL GİRİŞ John P. Martin Çalışma, İşgücü ve Sosyal İşler Direktörü

Detaylı

STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ. Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü

STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ. Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü ( 20-22 Nisan 2016, Pullman İstanbul Otel - İstanbul ) 2. Dünya Savaşı sonunda harap olmuş

Detaylı

Balkanlar da Nüfus Sayımları ve Kimlik Tartışması. Dr. Erhan Türbedar Dış Politika Analisti

Balkanlar da Nüfus Sayımları ve Kimlik Tartışması. Dr. Erhan Türbedar Dış Politika Analisti Balkanlar da Nüfus Sayımları ve Kimlik Tartışması Dr. Erhan Türbedar Dış Politika Analisti TEPAV Değerlendirme Notu Mart 2011 Balkanlar da Nüfus Sayımları ve Kimlik Tartışması Avrupa Birliği (AB) üyesi

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Avrupa daki Medya ve Gazetesi nin Başarı Öyküsü

Avrupa daki Medya ve Gazetesi nin Başarı Öyküsü Avrupa daki Medya ve Gazetesi nin Başarı Öyküsü Avrupa daki Türk Nüfusu Federal Almanya daki ve Avrupa daki Türk Göçmenler ALMANYA Veriler T.C. vatandaşlarının toplam sayısı 1.760.000 Alman vatandaşlığını

Detaylı

14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU

14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU 14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU 1 SAYIN BAKANLAR, KIYMETLİ TEMSİLCİLER; ÖNCELİKLE BURADA BULUNMAKTAN DUYDUĞUM MEMNUNİYETİ İFADE ETMEK İSTİYORUM.

Detaylı

23 EKIM 2014 AÇILIŞ KONUŞMALARI (09:30-10:15)

23 EKIM 2014 AÇILIŞ KONUŞMALARI (09:30-10:15) 23 EKIM 2014 AÇILIŞ KONUŞMALARI (09:30-10:15) Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Cezmi ERASLAN İstanbul Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Dr. Cezmi BAYRAM (İstanbul Türk Ocakları

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

AK Parti Hükümetlerinin Yoksullukla Mücadele Performansı ve Sosyal Devlet

AK Parti Hükümetlerinin Yoksullukla Mücadele Performansı ve Sosyal Devlet AK Parti Hükümetlerinin Yoksullukla Mücadele Performansı ve Sosyal Devlet Türkiye yarım yüzyılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke. Ne var ki, son on yılda kat edilen büyük gelişmelere

Detaylı

Batum Göçmenleri (1914-1930)

Batum Göçmenleri (1914-1930) 43-64 Batum Göçmenleri (1914-1930) Zehra Arslan Öz Batum un Berlin Kongresi nde Rusya ya bırakılmasının ardından bu bölgeden Anadolu ya doğru kitlesel göç hareketleri olmuştur. Batum dan Anadolu ya yapılan

Detaylı

Fahriye Emgili, Boşnakların Türkiye ye Göçleri , Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul: Nisan 2012, 520 sayfa.

Fahriye Emgili, Boşnakların Türkiye ye Göçleri , Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul: Nisan 2012, 520 sayfa. Tarih Okulu The History School Sonbahar-Kış 2012 Fall-Winter 2012 Sayı XIII, 207-211. Number XIII, 207-211. Fahriye Emgili, Boşnakların Türkiye ye Göçleri 1878-1934, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul:

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri için göç bir ihtiyaçtır.

Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri için göç bir ihtiyaçtır. TÜRKİYE'DEKİ GÖÇLER VE GÖÇMENLER Göç güçtür.hem güç ve zor bir iştir hem de güç katan bir iştir. Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri

Detaylı

1964 TE TÜRKİYE DEKİ YUNANLILARIN SINIR DIŞI EDİLMELERİ

1964 TE TÜRKİYE DEKİ YUNANLILARIN SINIR DIŞI EDİLMELERİ 1964 TE TÜRKİYE DEKİ YUNANLILARIN SINIR DIŞI EDİLMELERİ Bojidar Çipof 14 Mart 2014 Geçtiğimiz günlerde Babil Derneği (Bağımsız Araştırma Bilgi ve İletişim Derneği) tarafından, Tophane Lüleci Hendek Caddesi

Detaylı

NÜFUS SAYIMI 2011. Sayım Bölümünün kodu:

NÜFUS SAYIMI 2011. Sayım Bölümünün kodu: KIBRIS CUMHURİYETİ İSTATİSİTİK HİZMETİ NÜFUS SAYIMI 0 Soru Dizisinin Seri Numarasını: Belediye/Toplum: Belediye/Toplumun kodu: Kilise Bölgesi: Kilise Bölgesinin kodu: Sayım Bölümünün kodu: Yolunun adı

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

Malüliyet Yönetmeliği Değişti

Malüliyet Yönetmeliği Değişti Malüliyet Yönetmeliği Değişti SGK BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - MALULİYET AYLIKLARI İLE İLGİLİ OLARAK 1965 TEN BU YANA HİÇBİR DÜZENLEME YAPILMAMIŞTI - YENİ DÜZENLEMEYLE KALP, AKCİĞER VE BARSAK NAKLİ

Detaylı

ÜLKEMİZE GÖÇ EDEN SÜRİYELİ MÜLTECİLERİN İZMİR'DEKİ SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL DURUMLARI

ÜLKEMİZE GÖÇ EDEN SÜRİYELİ MÜLTECİLERİN İZMİR'DEKİ SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL DURUMLARI ÜLKEMİZE GÖÇ EDEN SÜRİYELİ MÜLTECİLERİN İZMİR'DEKİ SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL DURUMLARI Araştırma Grubu : Osman GÖREN Taha AKSOY Serhat ALP İsmail AKINCI Doğan BOĞDU Mehmet Siraç AKAN Danışman : Yrd. Doç.

Detaylı

MAKALE ÇAĞRISI INTERNATIONAL CRIMES AND HISTORY / ULUSLARARASI SUÇLAR VE TARİH MAKALE ÇAĞRISI

MAKALE ÇAĞRISI INTERNATIONAL CRIMES AND HISTORY / ULUSLARARASI SUÇLAR VE TARİH MAKALE ÇAĞRISI AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES MAKALE ÇAĞRISI INTERNATIONAL CRIMES AND HISTORY / ULUSLARARASI SUÇLAR VE TARİH 14.06.2016 MAKALE ÇAĞRISI INTERNATIONAL CRIMES AND HISTORY / ULUSLARARASI

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİ EKONOMİ VE BAŞKENT ANKARA

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİ EKONOMİ VE BAŞKENT ANKARA 1 Bir ülkede üretim, dağıtım, tüketim etkinliklerinin bütününe ekonomi denmektedir. Bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi, ekonomik olarak bağımsız olması çok önemlidir. 2 Osmanlı Devleti 1911 yılından

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gambiya

Detaylı

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Avrupa ve ABD'ye göç eden mülteciler nüfusu nasıl etkiledi? Avrupalıların, AB politikalarına bakışı nasıl? ABD halkının mültecilere bakışı nasıl? 29.06.2016

Detaylı

I. ULUSLARARASI BALKANLAR VE GÖÇ KONGRESİ

I. ULUSLARARASI BALKANLAR VE GÖÇ KONGRESİ I. ULUSLARARASI BALKANLAR VE GÖÇ KONGRESİ 5-6-7 ARALIK 2012 (İSTANBUL-BURSA) BİLİM KURULU Prof. Dr. Mahir AYDIN (İstanbul Üniversitesi) Prof. Dr. Vahdettin ENGİN (Marmara Üniversitesi) Prof. Dr. Justin

Detaylı

2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012)

2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. MISIR GENEL BİLGİLERİ 1. HARİTA ve BAYRAK 2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) Nüfusu : 85 milyon Yüzölçümü : 1.001.450 km 2 Dil : Arapça Din : Sünni Müslüman %90, Kıpti %9,

Detaylı

NÜFUS DEĞİŞİMİNDE MÜBADİLLERİN UYUM SÜRECİ VE SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞİMDEKİ ROLLERİ

NÜFUS DEĞİŞİMİNDE MÜBADİLLERİN UYUM SÜRECİ VE SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞİMDEKİ ROLLERİ 1263 NÜFUS DEĞİŞİMİNDE MÜBADİLLERİN UYUM SÜRECİ VE SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞİMDEKİ ROLLERİ ÖZET ERDAL, İbrahim * TÜRKİYE/ТУРЦИЯ XVIII. yüzyıl itibarıyla Balkanlarda başlayan Uluslaşma süreci büyük devletlerin

Detaylı

NÜFUS POLİTİKALARI. Taylan BATMAN Yeşilpınar Mirioğlu ÇPL

NÜFUS POLİTİKALARI. Taylan BATMAN Yeşilpınar Mirioğlu ÇPL NÜFUS POLİTİKALARI Taylan BATMAN Yeşilpınar Mirioğlu ÇPL NÜFUS POLİTİKALARI Ülkelerin veya hükümetlerin,bilinçli olarak, Nüfusun niceliği ( sağlık ve doğurganlık), Niteliği ( eğitim) ve Dağılımını(kır

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA YILMAZ & SAM-DER Avusturyada yaşayan Samsunlular Derneğinin

SAMSUN BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA YILMAZ & SAM-DER Avusturyada yaşayan Samsunlular Derneğinin SAMSUN BÜYÜKŞEHIR BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA YILMAZ & SAM-DER Avusturyada yaşayan Samsunlular Derneğinin (kısa adı ile SAM-DER in) davetlisi olarak 2010 yılında kurulduğu dönemde Sam-der e geldim ve büyük

Detaylı

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE Vicdan KÖKSALDI MOTOR Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, HATAY Göçmen- Mülteci- Sığınmacı- İltica

Detaylı

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU Ömer BİLGİN Çavdarhisar Kaymakamı 2011 AIZANOI Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, eşsiz mimari eserleri, dünyanın pek çok ilklerini

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

PINAR ÖZDEN CANKARA. İLETİŞİM BİLGİLERİ: Doğum Tarihi: 25.07.1980 E-Posta: pinar.cankara@bilecik.edu.tr. EĞİTİM BİLGİLERİ: Doktora/PhD 2008-2013

PINAR ÖZDEN CANKARA. İLETİŞİM BİLGİLERİ: Doğum Tarihi: 25.07.1980 E-Posta: pinar.cankara@bilecik.edu.tr. EĞİTİM BİLGİLERİ: Doktora/PhD 2008-2013 PINAR ÖZDEN CANKARA İLETİŞİM BİLGİLERİ: Doğum Tarihi: 25.07.1980 E-Posta: pinar.cankara@bilecik.edu.tr EĞİTİM BİLGİLERİ: Doktora/PhD Yüksek Lisans/MA Lisans/BA İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset

Detaylı

Tarih Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans (Sak. Üni. Ort.) Programı Ders İçerikleri

Tarih Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans (Sak. Üni. Ort.) Programı Ders İçerikleri Tarih Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans (Sak. Üni. Ort.) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri TAR701 1 3+0 6 Bu dersin temel amacı belli

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

Tarsus'ta Girit Göçmenleri ( ) Immigrants üfcrete in Tarsus ( )

Tarsus'ta Girit Göçmenleri ( ) Immigrants üfcrete in Tarsus ( ) --~~----------"---------------"------------_.S- Tarsus'ta Girit Göçmenleri (1897-1912) Immigrants üfcrete in Tarsus (1897-1912) Öz Fahriye EMGİLi* 1878-1912 yılları, Berlin Antlaşmasıyla kurulan yeni dengelerin

Detaylı

MÜBADİLLERİN YUNANİSTAN DAKİ MAL KAYITLARI VE MUHTELİT MÜBADELE KOMİSYONU TASFİYE TALEPNAMELERİ

MÜBADİLLERİN YUNANİSTAN DAKİ MAL KAYITLARI VE MUHTELİT MÜBADELE KOMİSYONU TASFİYE TALEPNAMELERİ , s.s. 35 46 MÜBADİLLERİN YUNANİSTAN DAKİ MAL KAYITLARI VE MUHTELİT MÜBADELE KOMİSYONU TASFİYE TALEPNAMELERİ Ercan ÇELEBİ * Özet 30 Ocak 1923 tarihli Mübadele Sözleşmesi gereğince Türkiye ye gelen ve iskân

Detaylı

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu Uzun yıllar boyunca baskıcı rejimler ve zorba yönetimlere sahne olan çift başlı kartalların ülkesi Arnavutluk, şimdi yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Özellikle dini ve kültürel açıdan büyük bir yıkımın

Detaylı

JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES Open Access Refereed E-Journal & Refereed & Indexed ISSN

JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES Open Access Refereed E-Journal & Refereed & Indexed ISSN JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES Open Access Refereed E-Journal & Refereed & Indexed ISSN 2630-6417 Article Arrival Date: 15.11.2018 Published Date: 31.12.2018 Vol 4/ Issue 12

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi 2 de Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları nda AK Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. 8 de YIL: 2012 SAYI

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER

Detaylı

TÜRKİYE AB GERİ KABUL ANLAŞMASI AHMET ÇELİK

TÜRKİYE AB GERİ KABUL ANLAŞMASI AHMET ÇELİK 1. GİRİŞ Geri kabul anlaşmaları, genel olarak, bir ülkede veya sınırları belirlenmiş bir grup ülkede yasadışı olarak bulunan kişilerin anlaşma yapılmış kaynak ülkeye veya en son transit geçiş yaptıkları

Detaylı

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI 26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye nin ve bölgenin sektöründeki tek ihtisas fuarı olan

Detaylı

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi 2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi İhracat: 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye İstatistik Kurumu 2014 Haziran ayı sonu

Detaylı

1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN AMASYA NIN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ 1

1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN AMASYA NIN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ 1 1923 TARİHLİ TÜRK-RUM NÜFUS MÜBADELESİNİN AMASYA NIN DEMOGRAFİK YAPISINA ETKİSİ 1 Dr. Serdal BALCI 2 ÖZET 1923 yılında yapılan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi, her iki ülke için de önemli sonuçlar doğurdu.

Detaylı

GÖÇ OLGUSU İÇERİSİNDE İZMİT MUHACİRLERİNE DAİR KISA BİR DEĞERLENDİRME

GÖÇ OLGUSU İÇERİSİNDE İZMİT MUHACİRLERİNE DAİR KISA BİR DEĞERLENDİRME GÖÇ OLGUSU İÇERİSİNDE İZMİT MUHACİRLERİNE DAİR KISA BİR DEĞERLENDİRME Hatice * Giriş Can damarı İzmit, gerek Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiye si gerekse dünya konjonktürü açısından her daim önemi haiz bir

Detaylı

Kâmil SERTOĞLU Onlar İnşaat Tuzla Evleri No:19 Tuzla Mağusa. TEL İŞ-TEL

Kâmil SERTOĞLU Onlar İnşaat Tuzla Evleri No:19 Tuzla Mağusa. TEL İŞ-TEL İSİM Kâmil SERTOĞLU ADRES Onlar İnşaat Tuzla Evleri No:19 Tuzla Mağusa. TEL İŞ-TEL e-mail (0) 392 3648372 veya 0533 8439572 (0) 392 6301474 kamilsertoglu@hotmail.com DOĞUM TARİHİ 06.07.1972 DOĞUM YERİ

Detaylı

Ortadoğu'da su ve petrol (*) İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Dursun YILDIZ. İnş Müh Su Politikaları Uzmanı

Ortadoğu'da su ve petrol (*) İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Dursun YILDIZ. İnş Müh Su Politikaları Uzmanı İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Ortadoğu'da su ve petrol (*) Dursun YILDIZ İnş Müh Su Politikaları Uzmanı Petrol zengini Ortadoğu'nun su gereksinmesini gidermek amacıyla üretilen projelerden

Detaylı

İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5)

İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5) Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri Projesi İNSANLIĞIN SAVAŞI YENDİĞİ YER; ÇANAKKALE SAVAŞ ALANLARI PROJESİ (TR-12-539-2007-R5) DALGALAN SEN DE ŞAFAKLAR GİBİ EY ŞANLI HİLÂL OLSUN ARTIK DÖKÜLEN KANLARIMIN HEPSİ

Detaylı

EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ.

EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ. 1 ALTERNATİF AKIM Excellence and innovation built into every design. EFENDİLER! YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ. ALTERNATİF AKIM 2 1914-1918 Dünya Savaşı Bu savaş dünyada bazı şeylerin değişmesine sebep

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı