MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. SPEKTRAL YÖNTEMLER Protein Tayin Yöntemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. SPEKTRAL YÖNTEMLER Protein Tayin Yöntemleri"

Transkript

1 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II SPEKTRAL YÖNTEMLER Protein Tayin Yöntemleri

2 Protein Tayin Yöntemleri Bir çözeltideki toplam protein miktarının belirlenmesi, bilimsel araştırmalarda, gıda analizlerinde, endu striyel ve biyoteknolojik birçok u ru nu n analizinde kullanılır. Proteinlerin saflaştırma basamaklarında mutlaka protein tayinleri yapılmalıdır. Saflaştırılan protein bir enzimse ek olarak aktivite tayinlerinin de yapılması gerekir. Özellikle kromatografik ve elektroforetik ayırmalarda deneylerin optimizasyonuiçinmiktar tayini yapılmasıgerekir. Gu nu mu zde teşhis için önemli olan enzim ve serum proteinlerinin hemen hepsi otomasyonlu spektrofotometrik yöntem ve kitler kullanılarakyapılmaktadır.

3 Protein Tayin Yöntemleri Protein tayinleri tu m biyokimya laboratuvarlarında rutin olarak yapılır, kan ve idrardaki protein miktarlarından bazı hastalık teşhisleri yapılır. Temel biyokimyasal işlemlerde de spesifik aktivite tanımı için biyolojik örneğin protein miktarından yararlanılır (aktivite/mg protein).

4 Total protein miktarının bilinmesi şarttır: n protein veriminin belirlenmesi n saflık kontrolu n deneylerin optimizasyonu n spesifik aktivite tayini ve saflaştırma derecesinin belirlenmesi (enzimler için)

5 KULLANILAN YÖNTEMLER Kjeldahl yöntemi (azot miktarının tayinine dayanır) Kızıl ötesi spektrometri ZOR, Türbidimetri Fluorimetri Refraktometri Polarografi Amino asit analizine dayanarak (asit hidrolizden sonra yapılır. Trp, Cys asit hidrolize duyarlı; Gln, Asn, asit forma dönüşür. Bunlar da hatalar yol açar) duyarlılığı düşük, hata payı yüksek yöntemler

6 Son yıllarda en çok kullanılan yöntemler: UV ve GÖRÜNÜR ALANDA ABSORBSİYONA DAYANAN SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLER

7 OPTİK ANALİZ YÖNTEMLERİ HAKKINDA KISA BİLGİ: ELEKTROMANYETİK IŞINLAR ile MADDE arasındaki etkileşimden yararlanan yöntemlerdir.

8 ELEKTROMANYETİK IŞIN NE DEMEKTİR?

9 Elektromanyetik Işın: Uzayda büyük bir hızla ilerleyen bir enerji İki önemli karakteri var: 1) Dalga karakteri: Uzayda sinüzoidal (dalga hareketiyle) yayılan elektrik ve manyetik vektörlere sahiptir. Madde ile etkileşiminde elektrik vektörü roloynar. λ (lambda)= c/ν(nü) λ= Dalga boyu c= Işık hızı (3x10 10 cm/sn) ν = frekans (birim zamanda belli bir noktadan geçen dalga sayısı) 2) Tanecik karakteri: Bir ışın demeti çok sayıda tanecikten oluşur. Enerjili bu taneciklere FOTON denir. E = h x ν h= Planck sabiti (6.626 x j.sn)

10

11

12 MADDE- IŞIN ETKİLEŞİMİ Işının elektrik alanı ile maddenin bağ elektronları arasında gerçekleşir. Maddenin yapısına göre değişir.

13 Madde ortamına giren ışın değişime uğrar: Doğrultusu değişir. YANSIMA (REFLECTION) KIRILMA (REFRACTION)

14 Başka demetlere ayrılır. ÇİFTE KIRILMAYA UĞRAR. (DOUBLE REFRACTION) SAÇILIMA UĞRAR. (SCATTERING) KIRINIMA UĞRAR. (DIFFRACTION)

15 Kutuplaşma düzlemi değişir: OPTİK ÇEVİRME Kutuplaşma derecesi azalır: DEPOLARİZASYON

16 Bu fiziksel değişimler maddenin enerji düzeylerinde herhangi bir değişime yol açmaz.

17 Işının belli dalga boyları madde tarafından ABSORBLANIR (SOĞURULUR, EMİLİR): ABSORBSİYON Bu enerji maddeyi (yani onu oluşturan atom veya molekülleri) UYARILMIŞ (EKSİTE) hale geçirir. X + hν X* Düşük enerji düzeyi (ground: G ile de gösterilir) Yüksek enerji düzeyi (uyarılmış durum: S 1 ile de gösterilir) Tanecik eski haline dönerken bu enerji geri verilir: X* X + ısı

18 Uyarılmış madde bir ışın yayabilir: EMİSYON X* X + hν SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERİN TEMELİNDE ABSORPSİYON VE EMİSYON YATMAKTADIR. Bu olaylar enerji düzeyinde değişim yaratır.

19 OPTİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopik Yöntemler TEMELİ: Enerji düzeyleri arasındaki geçişler sonucu ortaya çıkan SPEKTRUM ölçülür. Spektroskopik Olmayan Yöntemler TEMELİ: Işının YÖNÜNDEKİ veya FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞİM ölçülür. Enerji düzeyleri arasında geçişler olmasınıgerektirmez.

20 Spektroskopik Yöntemler Spektrofotometri (UV- Visible, IR, X ışını) Kolorimetri Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi NMR Spektroskopisi ESR (Elektron Spin Rezonans) Spektroskopisi (Kütle Spektrometrisi) Emisyon Spektroskopisi Atomik Emisyon Spektroskopisi Fluoresan Spektroskopisi Radyokimyasal Yöntemler ÖLÇÜLEN ÖZELLİK IŞININ ABSORPLANMASI IŞININ YAYILMASI (EMİSYON)

21 Spektroskopik Olmayan Yöntemler Türbidimetri Nefelometri Raman Spektroskopisi Refraktometri İnterferometri X ışını Difraksiyonu Elektron Difraksiyonu Polarimetri ÖLÇÜLEN ÖZELLİK IŞININ SAÇILMASI IŞININ KIRILMASI IŞININ KIRINIMA UĞRAMASI IŞININ KUTUPLANMA ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ

22 1. Kjeldal Yöntemi Protein Tayin Yöntemleri 2. Spektrometrik Yöntemler Ultraviyole Bölgedeki Ölçu mler Uzak UV Bölgedeki Ölçu mler Göru nu r Bölgedeki Ölçu mler - Biu re Yöntemi - Bikinkoninik asit (BCA) Yöntemi - Lowry Yöntemi Florimetrik Yöntemler 3. Boya Bağlama Yöntemleri- Bradford Yöntemi 4. İmmünolojik Yöntemler 5. Kolloidal Altın Yöntemi 6. Gravimetrik Yöntemler

23 Protein tayinleri dolaylı (indirekt) ve doğrudan (direkt) yöntemler olarak iki kısımda incelenebilir. Doğrudan Yöntemler Proteinlerin fiziksel özelliklerinden yararlanılarak yapılan tayinlerdir. 1.Gravimetrik Yöntemler (Kuru kuẗle) Analizleri: Bir fırında kurutulduktansonra kuru ağırlık bulunur. 2. Toplam Azot Miktarı (Kjeldahl Yöntemi): Azot tayini u zerinden yapılır. 3. Amino Asit Analizleri: Asit hidrolizinden sonra amino asitlerin ölçu mu yapılır. 4. UV Spektroskopisi: Aromatikyan zincirlerin ışın absorbsiyonuna dayanır.

24 Doğrudan yöntemler, örnekteki proteinin gerçek ku tlesini ölçtu ğu için avantajlıdır. Ancak hassas olmadıkları için az kullanılır. Bu tayinler için daha fazla protein örneğine gerek duyulur ve işlem zaman alıcıdır. UV spektroskopisi hızlı bir yöntemdir, ancak girişim etkileri fazladır.

25 Dolaylı Yöntemler Proteinlerin çeşitli kimyasal reaktiflerle oluşturduğu renkli bileşiklerin belirli dalga boylarında verdikleri absorbansa dayalı ölçümlerdir. Bu yöntemin dezavantajı, farklı proteinler, farklı kolorimetrik reaktiflerle farklı reaksiyonlar verir. Reaktifle protein örneğinin reaksiyonu sonucu oluşan absorbans, örnekteki proteinin bağıl miktarını hesaplamak için kullanılır (protein standardına göre bağıl miktar). Dolaylı yöntemler, proteinin gerçek miktarını ölçen doğrudan yöntemlerlekıyaslandıklarındaherzaman bağıl miktarı belirtir. Dolaylı yöntemler hızlı, spesifik ve hassas oldukları için çok kullanılır. Bu yöntemlerle çok küçük miktardaki proteinler bile hesaplanabilir.

26 Dolaylı Yöntemler Primer yapısı bilinen bir proteinin amino asit analizleri ile miktar tayini yapılmaktadır. Bu yöntemde asidik ortamda triptofan, sistin ve sistein gibi amino asitler hidrolize karşı hassas olduklarından bunlarla ilgili bazı hatalar olabilmektedir. Ayrıca glutamin ve asparajin amino asitleri de hidrolizden sonra glutamik asit ve aspartik aside dönu şmektedir.

27 Protein Standartları Birçok protein tayin yönteminde bilinen bir proteinin kullanılmasıylaçizilen standart grafikler yardımıylabilinmeyen örneğinmiktarı bulunur. Proteinin amino asit bileşimi ve protein prostetik grupların varlığı (glikoproteinlerdeki karbohidrat grupları gibi) spektrometrik birölçümderenk değişiminietkileyebilir. Ölçümü yapılacak tu m standartlar ve örnek iki veya üç seri halindehazırlanmalıdır. Bu dahadoğrusonuçların alınması için çok önemlidir.

28 Mu mku nse saflaştırılmak istenen proteinin saf bir örneği ile ölçümü kalibre etmek, benzer renk verimine ulaşmak için iyi bir çözu mdu r. Böyle bir çözu mu n mu mku n olmadığı durumlarda yaygın olarak kullanılan protein standardı, sığır serum albuminidir (BSA). İmmu noglobulin G de bu amaçla kullanılmaktadır. Farklı proteinler aynı yöntemde bile bazen farklı sonuçlar verebilir. Örneğin Lowry yönteminde 10 g jelatin 10 g BSA'ın verdiği absorbansın %69'unu verir.

29 Ku vetler Protein tayinlerinde farklı koşullarda farklı ku vetlerden yararlanılmaktadır. Cam ku vetlerle Kuartz ku vetler 320 nm nin u zerindeki ölçu mler UV- VIS bölgedeki ölçu mler Tek kullanımlık polisitiren ku vetler 340 nm nin u zerinde Akrilik ku vetler nm arasında kullanılmaktadır.

30 Özellikle boya- bağlama esaslı protein tayin yöntemlerinde boya veya boya- protein kompleksinin ku vet çeperlerine yapışması sorun yarattığı için tek kullanımlık ku vetleri kullanmak daha uygundur. Ku vetlerle çalışırken cam ku vetlere cam pipetlerin değdirilmemesine, ku vet içinde hava kabarcıkları oluşmamasına, ku vetin ışık geçiren yu zeyinde parmak izi olmamasına özen gösterilmelidir. Oluşan parmak izleri %70 lik etanolle silinmelidir.

31 Protein tayin yönteminin seçimi Belirlenecek proteinin örnekdekimiktarına Örneğin yapısına (en uygun örnekler sıvı halde olanlardır) Yöntemin o proteine spesifikliğine Girişim yapan maddelerin varlığına (protein çöktu rmesi yaptıktan sonra yıkama işlemleriyle bu maddeler ayrılabilir. Amino asitler vetuzlar gibi ku çu k moleku ller ise diyalizle uzaklaştırılabilir). Miktar tayini yapılacak proteinin amino asit bileşimine bağlıdır.

32 I. Kjeldahl Yöntemi 1883 yılındajohan Kjeldahl tarafından geliştirilmiş, bileşiklerin azot miktarını belirlemekiçinkullanılanoldukçaeski bir yöntemdir. Bu yöntemde bileşiklerde bulunan azot, derişik H 2 SO 4 le ve Cu +2 iyonları, civa iyonları ve metalik selenyum gibi katalizörlerle reaksiyona sokularak NH 3 a dönu şu r. Böylece NH 3 asidik ortamda NH 4 iyonları halindetutulur. Çözelti H 2 SO 4 ilavesinden sonra kahverengi- siyah bir renk alır, ısıtıldıkcaberraklaşır. Soğuyan karışım distilasyon cihazına alınır ve ortamın kuvvetli bazik olması için NaOH ilave edilir. Oluşan NH 3 destillenerek alınır ve borik asit çözeltisinde tutulur. NH 4+ iyonları, ayarlı HCl ile titre edilir. Proteindeki azot oranından hareket ederek protein miktarı belirlenir.

33 Bu yöntemle; aminlerde, proteinlerde ve amitlerde bulunan amonyak azotları tayin edilebilir. Ancak bu yöntem, ortamda protein dışında başka azot kaynağı olduğu durumlarda kullanılamaz. Böyle bir durumda proteinler çöktu ru ldu kten sonra tayin yapılmalıdır. Bu yöntemin hassasiyeti iyi değildir. I. Kjeldahl Yöntemi

34 Proteindeki Toplam Azot Miktarının Hesaplaması Hesaplama, bir mol azot atomunun, bir mol NH 3 oluşturmasına ve bunu nötralize etmek için bir mol asit kullanılması gerektiği temeline göre yapılır. 1,0 mol HCl, 14 g azota eşdeğerdir. Örnekte bulunan azottan oluşan amonyağı nötralize etmek için B mol/l konsantrasyonundaki A ml asit çözeltisi gerekiyorsa örnekte bulunanazot miktarı aşağıdaki formu llebulunur. N (g) = 14/1000 x A x B Proteinler ortalama olarak % 16 civarında azot içerdiğinden titrasyon sonucu bulunan azot yardımıyla protein miktarı hesaplanır. 1 mg azot (N) 6,25 mg proteine eşdeğerdir. (100: 16= 6,25 Kjeldahl Fakt.ru ) Örnekteki protein miktarı (g) = 14/1000 x A x B x 6,25 eşitliğinden bulunur.

35 Protein Kaynağı Azot % si Dönu şu m Faktöru Kan Plazması Su t Buğday Et Yumurta

36 II. SPEKTROMETRİK YÖNTEMLER Protein konsantrasyonunun belirlenmesinde çok fazla kullanılır. Beer yasasına göre absorbans konsantrasyonla ilgili olduğundan örnektekiproteinmiktarı hesaplanır. A = є x l x c A = Absorbans Є = Molar absorbsiyon katsayısı (ekstiksiyon katsayısı, M- 1 cm- 1) l = Işığın geçtiği yol (cm) Her proteinin kendi molar ekstinksiyon katsayısı (ε) vardır. Bu işlemlerde molar konsantrasyon kullanılır ve ışığın geçtiği yol ise genel olarak 1 cm olduğu için molar ekstiksiyon katsayısının birimi (M- 1cm- 1) dir. Absorbans skalanın dışına çıkarsa protein örneği tamponla seyreltilir ve ölçu m tekrarlanır. Buna alternatif olarak daha kısa ışık yolu olan bir ku vet de kullanılabilir.

37 SPEKTROMETRİK YÖNTEMLER Absorbans yardımıyla konsantrasyonun belirlenmesi için molar absorbans katsayısının kesin değerinin bilinmesi gerekir. İşlemlerde kullanılan cihazlar da önemli olduğu için literatu rde verilen değerleri kullanmak yerine Є değerinin hesaplanması daha uygundur. Belirli bir dalga boyunda molar absorbsiyon katsayısının belirlenmesi için o madde için hazırlanan stok çözeltiden seyreltmeler yapılır ve bir seri çözelti hazırlanır. Bunların absorbsiyon değerleri konsantrasyonlarına karşı grafiğe geçirilir ve bu doğrunun eğiminden Є belirlenir.

38 YÖNTEMİN ADI: SPEKTROFOTOMETRİ ALETİN ADI: SPEKTROFOTOMETRE

39 Monokromatör: tek bir dalga boyundaki ışının seçilmesi için kullanılır Döteryum (D2) lamba: UV ışık için Tungsten (W) lamba: görünür ışık için kullanılır.

40 Spektrofotometrenin çalışma prensibi: Lamba tarafından yayılan ışın demeti monokromatör (prizma) yardımıyla tek bir dalga boyundaki ışına (monokromatik ışına) dönüştürülür. Bu ışın örneğin içinde bulunduğu odaya girer. Ölçümü yapılacak örnek, KÜVET içinekonulur. Görünür alanda çalışılıyorsa CAM (optik) KÜVET; UV de çalışılıyorsa KUVARTZ (silika) KÜVET kullanılır. Örnekten geçen ışığın şiddeti detektör tarafından algılanır ve kaydedici ya da yazıcıya elektrik sinyali şeklinde gönderilir.

41 Double-beam (Çift ışınlı spektrofotometrelerde ışın hem örnekten hem de kör örnekten (referans) geçirilir.

42 UV- Visible Spektroskopisi ve Lambert- Beer Yasası: Moleküler Biyolojide UV ve görünür ışınlar kullanılarak : Molekülün yapısı hakkında bilgi edinilebilir. (özellikle UV alandaki absorpsiyon önemlidir.) Konsantrasyon (derişim) belirlenebilir Kimyasalreaksiyonungidişi izlenebilir. Enzim aktivitesi ölçülebilir.

43 Tabakaya gelen ışık Şiddeti: I 0 Tabakadan çıkan ışık Şiddeti: I Homojen bir absorplayıcı ortam

44 Lambert yasası: Homojen bir absorplayıcı ortamdan geçen ışının şiddeti tabaka kalınlığının artması ile üssel olarak azalır: I = I 0 x e - kd I = geçen ışının şiddeti I 0 = gelen ışının şiddeti k = absorpsiyon katsayısı d = tabakanın kalınlığı

45 Beer yasası: Işının şiddeti içerisinden geçtiği maddenin konsantrasyonuna bağlıdır. I = I 0 x e - kc I = geçen ışının şiddeti I 0 = gelen ışının şiddeti k = absorpsiyon katsayısı c = konsantrasyon

46 Bu iki yasanın birleştirilmesiyle : I = I 0 x e - kcd I/I 0 = e - kcd ln I/I 0 = - k x c x d ln I 0 /I = k x c x d I = geçen ışının şiddeti I 0 = gelen ışının şiddeti k = absorpsiyon katsayısı c = konsantrasyon d = ışık yolu (sıvının içinde bulunduğu küvetin genişliği) log I 0 /I = k x c x d k/2.303= ε (epsilon) 2.303

47 Maddenin konsantrasyonu Işık yolu (cm) log I 0 /I = ε x c x d = A (Absorbans) veya E (Ekstinksiyon) Absorpsiyon (veya Ekstinksiyon) katsayısı Konsantrasyonun (c) birimi g/l olursa, ε S, spesifik absorpsiyon katsayısı;; Konsantrasyonun (c) birimi mol/l olursa, ε M, molar absorpsiyon katsayısı adını alır.

48 Işık yolu (d) 1 cm olduğunda A yerine OPTİK DANSİTE (O.D.) terimi kullanılır.

49 Lambert- Beer yasasından sapmalar: NEDENİ: YÜKSEK KONSANTRASYON YANLIŞ DALGA BOYU SEÇİMİ Pozitif sapma uygunluk Negatif sapma Optik dansite Konsantrasyon

50 Spektrofotometrik ölçümler iki farklı şekilde yapılabilir: Belli bir dalga boyunda absorbans ölçülür. Konsantrasyon veya absorbsiyon katsayısının belirlenmesine yarar. Belli bir dalga boyu aralığında absorbans taraması yapılır. Böylece ABSORPSİYON SPEKTURUMU elde edilir. Maddenin kimyasal karakteri hakkında bilgi sağlar.

51 Ultraviyole Bölgedeki Spektrofotometrik 280 nm deki ölçümler Ölçu mler Tirozin ve fenilalaninde bulunan fenolik ve triptofandaki indolik grupların 280 nm de maksimum absorbans göstermesinden yararlanılarak protein miktarı belirlenmektedir. Yöntem çok duyarlıdeğildir ( mg protein/ml ) Ancak protein örneğinde bir ön işleme gerek olmadan yapılan kolay ve hızlı bir yöntem olması nedeniyle çok kullanılır.

52

53 PROTEİNLERİN KONSANTRASYONUNU BELİRLEMEK İÇİN KULLANILAN UV- VISIBLE YÖNTEMLER:

54 280 nm deki absorbans değerleri protein miktarını kabaca verir. Ancak protein saflaştırmalarının protein saflaştırmalarının ileri aşamalarında ve ekstinksiyon katsayısı biliniyorsa o zaman daha hassas sonuçlar alınır. Bu teknik genellikle kolon kromatografisinde protein pikinin nerede elue olacağını belirlemek için ve ham protein karışımlarındaki protein miktarlarının belirlenmesiiçin kullanılır. Protein çözeltisinin saflık du zeyi yu kseldikçe hatalar da en aza indirgenir. Bu nedenle bu yöntem genellikle yarı saf veya saf protein çözeltilerine uygulandığında çok daha hassas sonuçlar elde edilir. UV absorbans yönteminde aynı konsantrasyondaki iki farklı proteinin aromatik amino asit içerikleri farklıysa farklı UV absorbsiyon değeri verir. Bu durum örnek proteinle aynı olan bir standartla deney yapılırsa ortadan kaldırılır.

55 Bu yöntemin önemli bir sakıncası, 260 nm de maksimum absorpsiyon veren nu kleik asitlerle girişim vermeleridir. Nu kleik asit artıkları ile kontamine olmuş ilk kaba ekstrelerle çalışıldığında hatalı sonuçlar elde edilebilir yılında E. Adams, Warburg ve Christian ın verilerini kullanarak bir nomograf oluşturmuştur. Burada nu kleik asit ve protein için belirli konsantrasyonlardaki A 280 ve A 260 değerleri verilmektedir. Buradan yararlanarak hata du zeltme faktörleri belirlenmiş ve listelenmiştir.

56 A 280 /A 260 Oranı (Warburg Christian Yöntemi) Tirozindeki fenolik gruplar ve triptofandaki indolik gruplar nedeniyle birçok protein 280 nm de maksimum absorbsiyon gösterir. Bu özellikten yararlanılarak örnekteki protein miktarının yaklaşık olarak bulunması için hızlı bir yöntem geliştirilmiştir. Çok duyarlı olmamakla beraber (duyarlılık: mg/ml), kolaylığı ve hızlı sonuç vermesi nedeniyle çok kullanılan bir tekniktir. Ancak, 260 nm de maksimum absorbsiyon gösteren nükleik asitlerin 280 nm de de absorbsiyon yetekleri olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle nükleik asit artıkları ile kontamine durumdaki ilk kaba ekstrelerle çalışıldığında hatalı sonuçlar elde edilebilir. Bunun önüne geçmek için, Warburg ve Christian (1941) tarafından geliştirilmiş bir seri hata düzeltme faktörü (Tablo 2) genel olarak tüm proteinler için kullanılmakta ve bu yöntemdeortayaçıkabilecek hatapayıdahaazaindirgenebilmektedir.

57 Tablo 2. A 280 /A 260 oranına bağlı olarak, örnekteki nükleik asit % si ve düzeltme faktörlerinin yaklaşık değerleri. (1 cm ışık yolu için geçerli) A 280 /A 260 oranı % Nükleik asit Faktör

58 DNA ve Protein Absorbsiyonları Bu yöntemin uygulanışı 1. Protein çözeltisinin 260nm ve 280nm de absorbansları ölçülür. 2. A 280 /A 260 oranı belirlenir. 3. Hata du zeltme faktöru formu lde yerinekoyularak proteinmiktarı hesaplanır. Protein Derişimi (mg/ml)= faktör x A 280 Schleif ve Wensink 280nm ve 260nm de ölçülen absorbans değerleriyle protein miktarının hesaplanabileceği formu l geliştirmişdir. Protein Derişimi(mg/ml)=1.5 x A x A 260

59 Uzak Ultraviyole Bölgedeki Ölçu mler Proteinlerdeki peptit bağları nm de bir maksimum absorbans gösterirler. Bu teknik protein örneğinde herhangi bir işleme gerek olmayan pratik ve kolay bir yöntem olmasına rağmen kullanılantamponlarla girişim söz konusu olabilir. Çu nku bu dalga boyunda alkoller, kullanılan tamponlardaki iyonlar ve karboksilik asitler de absorbans verir. Bu nedenle protein tayini için fazla kullanılmaz. Bu yöntem proteinlerin amino asit bileşimine bağlı olmadığı için 280 nm deki ölçu mlere göre daha başarılıdır. Ancak oksijen bu bölgede absorbsiyon yaptığı için bu amaçla rutin spektrofotometreler dışındaözel cihazlar kullanılmalıdır.

60 Eğer protein örneği çok az veya hiç tirozin ve triptofan amino asitlerini içermiyorsa protein miktarı 205 nm deki absorbansı ölçerek belirlenebilir. Bu teknik Scopes yöntemi olarak bilinmektedir (1974). 205 nm deki absorbansın buÿu k bir kısmı peptit bağlarından kaynaklanmaktadır. Scopes, tirozin ve triptofan amino asitlerini içeren örnekler için bu dalga boyunda yapılabilen bir yöntem önermiştir. Protein örneği triptofan ve tirozin içeriyorsa, 280 nm deki absorbans ölçu muÿle 205 nm deki ölçu mlerin kombinasyonu sonucu elde edilen formu l kullanılarak daha uygun sonuçlar elde edilir. Protein derişimi (mg/ml) = 27 x 120 x A 280 / A 205

61 Göru nu r Bölgedeki Spektrofotometrik Ölçu mler Biu re Yöntemi Biure reaksiyonunu iki veya daha fazla peptit bağı içeren maddeler verir. Bu yöntem adını u renin kuru ısıtılması sonucu oluşan biu re isimli maddeden (H 2 N- CO- NH- CO- NH 2 ) almaktadır. Bu yöntemde alkali ortamdaki Cu +2 iyonları protein ve peptitlerdeki peptit bağı azotuyla mavi- menekşe renkli kompleks verirler. Renk şiddeti 540 nm de fotometrik olarak tayin edilebilir. Bakır iyonları ile koyu mavi renkli bakır- tetraamin kompleksi oluşur. Ortamda amonyum iyonları bulunduğu zaman (tampon olarak tris kullanılması ve amonyum su lfat ile protein..ktu ru lmesi) bu yöntem uygulanamaz. Böyle bir durumda bakır iyonları amonyakla koyu mavi renkli bakır- tetraamin kompleksi oluşturur.

62 Biu re yönteminin duyarlığı du şu ktu r (1-10 mg protein/ml). Ancak kullanılan reaktiflerin ucuz, hazırlanmasının kolay olması ve diğer yöntemlere göre girişim etkilerinin daha az olmasından dolayı kullanılmaktadır. Bu yöntemle miktar tayini yapılabilmesi için örnekteki protein miktarının 1-20 mg civarında olması gerekmektedir. Cu +2 iyonları ana zincire bağlandığı için bu yöntem proteindeki amino asit içeriğindenetkilenmez.

63 Biu re reaksiyonu sonucu bakır- tetra amin kompleksi oluşumu Biu re Belirtecinin Hazırlanması: 0.15 g bakır su lfat (CuSO 4. 5 H 2 O) ve 0.6g Na, K- tartarat 50 ml suda çözu lu r. 30 ml %10 luk NaOH ilave edilir ve hacım 100 ml ye tamamlanır.

64 Uygulama 1 er ml 1-12mg BSA proteini içeren standartlar (1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 mg/ml) ve tayini yapılacak protein örneği ve kör örnek (1 ml tampon veya saf su) u zerine 4 ml biu re reaktifi ilave edilerek vortekslenir. 30 dakika oda sıcaklığında bekletilir.

65 Absise standart proteinlerin konsantrasyon değerleri, ordinata ise bunların absorbans değerleri yerleştirilerek doğrusal bir grafik (standart eğri) hazırlanır. Bu eğrinin oluşturulmasında en az 5 nokta kullanılmalıdır. Derişimi bilinmeyen protein örneğinin absorbans değerinin eğriyi kestiği noktadan absise indirilen bir dikey vasıtasıyla bilinmeyen derişim bulunur. Bu işlemlerdee ölçümler sırasında yapılan seyretmeler de dikkate alınmalıdır.

66 ÖLÇÜM Protein çözeltisinin UV absorbsiyonunun ölçülmesi Protein çözeltisinin bir belirteçle reaksiyona sokulup oluşan renkli bileşiğin (kromofor) görünür alanda ölçülmesi

67 Biüre Yöntemi Duyarlılığı düşük (1-10 mg/ml) olmakla beraber, pratikliği nedeniyle geniş çapta kullanılan bir yöntemdir. Reaksiyonun esası Cu atomunun peptid azotlarına bağlanması sonucu alkali çözeltide nm de maksimum absorbsiyon gösteren renkli bir kompleks oluşumuna dayanır. Bakır atomlarının ana zincire bağlanması nedeniyle amino asit içeriğinin ölçümler üzerinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.

68 Lowry Yöntemi Bu yöntem, fosfomolibdotungstik asit (Folin- Ciocalteau Belirteci) çözeltisinin tirozin bakiyeleri ile reaksiyona girerek mavi bir renk oluşturması esasına dayanır. Reaksiyon, bakır ile protein arasında kompleks oluşumu ile başlar, alkali çözeltide, oda temperatüründe 5-10 dakika içinde tamamlanır. Bakırın varlığı yöntemin duyarlılığını 3-15 kat artırmaktadır, çünkü Cu ile yapılan kompleks, Folin belirtecindeki Mo ve WO 4 ile birleşerek yeni bir kompleks ortaya koyar. Ancak analiz edilen örnekteki fenolik maddeler hatalara yol açabilir. Duyarlılık: µg/ml

69 Lowry Yöntemi Lowry tarafından 1951 yılındakullanılmayabaşlanmıştır. Protein tayininde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Fosfomolibdik/fosfotungstik asit çözeltisinin (Folin- Ciocalteau reaktifi) alkali koşullarda proteinlerdeki fenolik amino asitlerle verdiğireaksiyona dayanmaktadır. Bu yöntemde alkali koşullarda iki farklı reaksiyon gerçekleşmektedir. Birinci reaksiyonda peptit bağları ile Cu+2 arasında biu re reaksiyonu sonucu indirgenmiş bakır oluşur. İkinci reaksiyonda ise Folin- Ciocalteu ayıracı, tirozin ve triptofan amino asitleri ile tepkimeye girerek indirgenir ve mavi renkli heteropolimolibden kompleksi meydana getirir. Oluşan kompleks nm aralığında absorbsiyon piki verir.

70 Lowry Yöntemi Lowry yöntemine proteinin amino asit bileşiminin etkisi orta du zeydedir. Ancak amino tu revleri, tamponlar, deterjanlar, lipitler, karbohidratlar ve şelatlayıcı ajanlar bu yöntemle girişim yapmaktadır. Protein örneği seyreltilerek bu girişim etkileri azaltılabilir. Ayrıca bu etkilerin önlenebilmesi için, yöntemin her bir girişim etkisi için farklı modifikasyonları bulunmaktadır. Lowry yöntemi, tirozin ve triptofan içeriği fazla olan proteinlerle daha fazla hassasiyet gösterdiği için bu amino asitler açısından zengin olan proteinlerde oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.

71 Lowry Yöntemi Bu yöntemin hassasiyeti μg/ml civarındadır. Reaksiyon ph a çok fazla bağlıdır (ph ). Bu nedenle uygun bir ph ın sağlanabilmesi içinreaktifin seyreltilmesi gerekebilir. Reaksiyon oda sıcaklığında 40 dakikada tamamlanır. Absorbans okuması cam veya polistiren ku vetler kullanılarak 750 nm yapılır. Ancak 600 ve 650 nm de absorbans ölçu mleri yapılmaktadır.

72 Lowry Yöntemi Lowry yöntemi, hassasiyetinin iyi olması ve kolaylığı açısından protein biyokimyası işlemlerinde çok fazla kullanılır. En fazla gıda proteinlerinin tayininde kullanılır. Çünkü gıda karışımından proteinleri izole etmeğe gerek yoktur. Biu re yöntemine göre kez daha hassastır. 280 nm de absorbans yöntemine göre ise kez hassastır. Diğer yöntemlere göre daha spesifiktir. Dezavantajları: Renk oluşumu proteinlere göre farklılık gösterebilir. Renk tamamen protein konsantrasyonuyla orantılı olmayabilir. Lipitler, sakaroz, fosfat tamponları, monosakkaritler ve hegzoaminlar girişim yaparlar.

73 Reaktifler A Reaktifi: 1 g Na veya K- tartarat ve 0.5 g CuS04.5H ml destile suda çözu lu r. Çözeltinin ışıktan korunması gerekir. B Reaktifi: 20 g Na 2 C0 3 ve 4 g NaOH bir litre destile suda çözu lu r. C Reaktifi: 1 ml A reaktifi + 50 ml B reaktifi

74 Folin Ciocalteau Reaktifi: 5 g sodyum tungstat dihidrat (Na 2 WO 4 H 2 O), 1.25 g sodyum molibdat (Na 2 MoO 4.H 2 O), 2.5 ml %85 lik H 3 PO 4, 5 ml derişik HCl, 35 ml su ile karıştırırlır. Çözelti 10 saat oda sıcaklığında bekletilir. 7.5 g lityum su lfat,2.5 ml su ve birkaç damla Br 2 damlatılır. (10 saat geri soğutucu altında kaynatılıp soğutulur) 50 ml ye seyreltilir, taze hazırlanırve ışıktan korunur. Folin Ciocalteau belirteci ticari olarak da satılmaktadır. BSA kullanılarak konsantrasyon 1 mg/ml olacak şekilde stok çözelti olarakhazırlanır. Daha sonra bu stoktan bir seri standarthazırlanır. Örnek çözeltinin konsantrasyonu, standart çözeltilerin konsantrasyon aralığında ise seyreltilmesine gerek yoktur. Daha derişik olan örnekler seyreltilir. 0,01 mg/ml'den du şu k protein içeren numuneler ise TCA ile çöktu ru lerek deriştirilir.

75 Uygulama

76

77 Bikinkoninik (BCA) Asit Yöntemi Lowry yönteminin farklı bir uygulaması olan bu teknik, Smith ve arkadaşları tarafından geliştirilmiştir. Diğer protein tayin yöntemlerine göre dahayenidirve reaktif olarak bikinkoninik asit (BCA) kullanılır. Bu yöntem alkali çözeltideki proteinlerin Biu re reaktifi ile Cu+2 den Cu+1 indirgenmesi ve daha sonra Cu+1 in BCA ile verdiği renkli kompleksin 562 nm deki spektrofotometrik ölçu mu ne dayanır. Renk yeşilden koyu mora dönu şu r. Yöntemin duyarlılığı Lowry metoduna yakındır ( μg Protein/ml). Mikro ölçüm işlemi ile duyarlılığın daha da arttırılması mu mku ndu r.

78 Bikinkoninik (BCA) Asit Yöntemi BCA yöntemi proteinin amino asit kompozisyonundan az etkilenir ve girişim etkisi gösteren çok fazla bileşik yoktur. Ancak BCA reaktifi pahalıdır ve tekrarlanabilirlik du şu ktu r. Amino asitler, deterjanlar, lipitler, şekerler ve nu kleik asitler Lowry metoduna göre daha iyi tolere edilir. İndirgen şekerler ve bakır şelatlayıcı maddeler bu yöntemde girişim etkisi gösterir. Cu +2 iyonları ile şelat oluşturan EDTA gibi maddeler de girişime yol açar. Ditiyotreitol, glutatyon ve 2- merkaptoetanol gibi indirgeyici reaktifler de Cu +2 iyonlarını Cu +1 e indirgeyerek oldukça fazla girişim etkisi gösterir. BCA yönteminde girişim etkilerini engellemek için Gates tarafından bir teknik bulunmuştur. Bu teknikte ph 8.5 da pozitif yu klu naylon bir membrana protein bağlanır. Girişim yapan maddeler yıkanarak uzaklaştırıldıktan sonra BCA reaktifi ile reaksiyona sokulur. Taze hazırlanan maddelerle çalışıldığında girişim etkisi daha az olmaktadır.

79

80 Uygulama Standart çözeltilerin, kör ve örneğin 0.1 ml sine, standart çalışma reaktifinden 2 ml ilaveedilir. Oda sıcaklığında 2 saat veya 370 C da 30 dakika inku be edilir. Eğer 37 0 C da tutulmuşsa soğutulur. Spektrofotometrede 562 nm de absorbans okuması yapılır. Hazırlanan standart eğriden protein örneğinin miktarı belirlenir.

81 Boya- Bağlama (Bradford Yöntemi) Bu yöntem, Coomassie Brilliant Blue G- 250 boyasının farklı konsantrasyonlardaki proteinlere bağlanarak, farklı renk şiddetinde (koyulukta) çözeltiler ortaya koymasından yararlanılarak geliştirilmiştir. Boyanın özellikle arjinin gibi bazik amino asitlere ve bazı aromatik amino asitlere bağlanma eğiliminde olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla bu yöntemde proteinin primer yapısının önemi vardır. Duyarlılık sınırları, total reaksiyon karışımında (5.1 ml) µg olan bu yöntemde (ki bu da örnek konsantrasyonunun mg/ml arasında olması demektir) asidik boya proteine bağlanır ve nm arasında maksimum absorbsiyon değerleri elde edilir.

82 Bradford (Coomassie Brillant Blue) Yöntemi Boya bağlama esaslı yöntemlerin en yaygını 1976 yılında Bradford tarafından geliştirilen ve Coomassie Brilliant Blue G- 250 boyasının kullanıldığı yöntemdir. Proteinlerin asidik ve bazik grupları uygun koşullarda organik boyalarla etkileşerek renkli bileşikler oluşturur. Özellikle aromatik boyarmaddeler proteinlereçok sağlam bağlanırlar. Proteinlerin tayin edilmesi işlemlerinde Orange G, Amido siyahı, Bromkrezol yeşili ve Coomassie Brilliant Blue G- 250 (CBBG) gibi boyalar kullanılmaktadır.

83 Bradford (Coomassie Brillant Blue) Yöntemi Coomassie Brillant (CB) boyalarının proteinlere bağlanması ilk kez Fazekas ve St Groth tarafından 1963 yılındaçalışılmıştır. Yöntem bu boyanın farklı konsantrasyondaki protein çözeltilerinde farklı şiddette mavi renk oluşturmasından yararlanılarak geliştirilmiştir. Boya özellikle arginin gibi bazik amino asitlere ve bazı aromatik amino asitlere bağlanmaktadır. Spector isimli bilim adamı protein örneği ile kullanılan boyanın hacmini uygun şekilde oranlayarak çok daha hassas protein tayinleri yapılabileceğinibelirtmiştir.

84 Bradford (Coomassie Brillant Blue) Yöntemi Bu yöntemle oldukça geniş bir aralıkta protein tayini yapmak mu mku ndu r. Kolay vehassas biryöntemdir. Arginin amino asidi bu boyayla diğer amino asitlere göre sekiz kat daha fazla cevap verir. Çalışılan arginince zengin bir proteinse standardın da aynı şekilde arginince zengin olması gerekir. G- 250 boyası sulu ortamda kırmızı(a) ve mavi(b)olmak u zere iki şekilde bulunur. Asidik ortamda kırmızı renkli A şekli fazladır ve 470 nm de maksimum absorbsiyon yapar. Bu boya, (+) yu klu bir proteinebağlandığındaise 595 nm de mavi bir renk oluşturur. Renk oluşumu 5 dakikada tamamlanır,ancak dakika çökmeler olabilir.

85 Le Chatelier yasasına göre asidik ortamda A ve B şekilleri dengedeyken proteinler ilave edildiğinde kırmızı form konsantrasyonu azalır ve mavi form konsantrasyonu artar. Boyanın bu iki halinin geçisi artan protein konsantrasyonuyla 450 nm de azalan absorbansı ölçerek veya 595 nm de artan absorbası ölçerek spektrofotometrik olarak izlenebilir. 1.Adım: A kırmızı B mavi 2. Adım: B mavi + Protein B mavi protein Net Reaksiyon: Akımızı+protein Bmavi protein Kırmızı renk azalır vemavi renk artar (595 nmde).

86

87 Sedmak ve Grossberg, boya- protein kompleksinin boyanın kaynağınabağlıolarak maksimum absorbans aralığının nmarasında değiştiğinibildirmiştir. Bu araştırmacılar protein miktarının belirlenmesi için 620 ve 464 nmdeki absorbansların oran oranının kullanılmasının daha uygun olacağını ve asidik bir ortam oluşturmak için fosforik asit yerine perklorik asit veya hidroklorik asit kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Zor ve Selinger ise 590 ve 450 nm dalga boylarının oranının kullanılmasının CB tayin sisteminin lineerliğini de arttırdığını belirtmiştir. Bu oranın kullanılması ayni zamanda tayinin hassasiyetini de arttırır.

88 Bu yöntemde duyarlılık μg protein/ml civarındadır. Bu duyarlık mikro tayinlerle daha da arttırılabilir ( μg protein/ml). Boya- protein komleksinin ekstinksiyon katsayısı substratın 10 kata kadar olan farklı konsantrasyonunda bile kararlıdır. Örneğin absorbansı lineer bölgenin u stu ndeyse toplam hacım 5 ml oluncaya kadar Bradford çalışma tamponuyla seyreltilebilir. Blank de ayni hacime seyreltilmelidir (Spector, 1978). Bu yöntem için alternatif bir standart olarak ovalbu min kullanılabilir. Bradford yöntemi kolonlarda bulunan immobilize proteinlerin ve membrana bağlı proteinlerin konsantrasyonunu belirlemek için de kullanılır(fanger,1987).

89

90 Protein Tayin Yöntemi Uygun şekilde seyreltilen protein örneğine standartlara ve köre 1 ml boya reaktifi katılıp vortekslenir. 5 dakika sonra köre karşı 595 nm deki absorbanslar ölçülür. Standart grafikten proteinderişimi belirlenir.

91 Standartların renk göstergesi (en sağdaki tu p kör tu pu du r) ve standart grafiği

92 Gu mu ş Bağlama Yöntemi Gu mu ş iyonlarının proteinlerle bağlanmasıyla oluşan renkli bileşiğin 420 nm deki absorbansının okunmasıyla yapılır. Oldukça yu ksek bir hassasiyeti vardır (150 ng 20 μg protein/ml). Ancak şelatlayıcı ajanlar (EDTA) tarafından, % 0.01 den fazla SDS den ve DTT ve 2- merkaptoetanol gibi indirgeyici ajanlardan kolayca etkilenerek bozulur.

93 FLORİMETRİK TEKNİKLER Florimetrik yöntemlerle diğer yöntemlerde göru len girişim sorunları ortadan kaldıranve oldukçahassas sonuçlar elde edilir. Floresans tekniklerin en buÿu k avantajı, duyarlıkları ve sonuçların nanogram (10-9) du zeyine kadar belirlenebilmesidir. Bu tu r floresans temelli tayinlerden biri Udenfriend tarafından 1972 yılındauygulanmıştır. Bu yöntemde floresan olmayan bir bileşik olan floresamin, proteinlerdeki primer aminlerle (peptitlerin terminal amino grupları ve lizinin Є amino asidi gibi) oldukça hızlı bir şekilde floresan bir bileşik oluşturarak reaksiyon verir yılında Lorenzon bu yöntemimodifiye etmiştir. Bio- tek FL600 firması 2006 yılında bu iki yöntemden yararlanarak ve mikroplate floresans okuyucu kullanarak toplam protein miktarını oldukça hassas bir şekilde belirlemiştir.

94 Yaygın olarak kullanılan yöntem ise proteinlerin o- fitalaldehit (OPA)- ile tu revlendirilmesine dayanır. OPA proteinlerdeki primer aminlerle (amino asidin NH 2 terminali ve lizinin є- amino asidi gibi) reaksiyon verir. Yöntemin hassasiyeti tayinden önce protein örneğinin hidrolizlenmesiyle daha da arttırılabilir. Hidroliz işlemi proteinde yan grup olarak bulunan Є- amino gruplarını reaksiyona hazır hale getirir. Bu yöntemle yapılan tayinlerde çok az miktardaki protein örneği yeterli olmaktadır. Tris (hidroksimetil) aminometan, amino asit tamponları gibi primer aminler o- fitalaldehit ile reaksiyon verdiği için ortamdan uzaklaştırılmalıdır. OPA genellikle 2- merkaptoetanol varlığında ve ph 9.5 de peptit ve proteinlerin primer amin gruplarıyla oldukça floresans bileşikler olan izoindolleri meydana getirir.

95 Spesifik dalga boyu kullanılarak uyarılır ve yayılan floresans miktarından ölçu m yapılır. Standart Çözeltiler: Uygun bir standart, örneğin hazırlandığı tamponda çözu lerek hazırlanır. Bu işlem için en az 5 adet standart hazırlanmalıdır ( μg/ml konsantrasyon aralığında). Örnek Çözeltisi: Konsantrasyonu belirlenecek olan protein uygun bir tamponda çözu lu r. Konsantrasyonun standart çözeltilerin aralığında olmasına dikkat edilmelidir. Blank (kör): Örnek ve standart çözeltilerin hazırlandığı tampon kullanılır. Bu ölçümlerdefloresan olmayanbirkör kullanılır.

96 Reaktifler Borat Tamponu: g borik asit suda çözu lu r ve ph potasyum hidroksitle 10.4 e ayarlanır. Suyla 1 litreye seyreltilir. Stok OPA Reaktifi: 120 mg o- fitalaldehit 1.5 ml metanolde çözu lu r, 100 ml borat tamponu ilave edilir, 0.6 ml polioksietilen loril eter ilave edilir ve karıştırılır. Bu çözelti oda sıcaklığında en az 3 hafta kararlıdır. OPA Reaktifi: 5 ml stok OPA Reaktifine 15 μl 2- merkaptoetanol ilave edilir. Bu reaktifin kullanılmadan en az 30 dakika önce hazırlanması gerekir. 1 gu n için kararlıdır.

97 İşlem Standartlar ve örnek protein çözeltisi ph ları arasında olacak şekilde ayarlanır. Standart çözeltiler ve 10 μl örnek protein çözeltisi, 100 μl OPA ile karıştırılır ve oda sıcaklığında 15 dakika beklenir. 3 ml 0.5 N NaOH ilave edilip karıştırılır. Bir florimetre kullanılarak standart çözeltilerin ve örneğin 340 nm deki uyarma dalga boyu ve nm deki emisyon dalga boyunda floresans şiddetleri belirlenir. Hesaplama Protein konsantrasyonu ve floresans şiddeti arasındaki ilişki lineerdir. Lineer regresyon yöntemi kullanarak protein konsantrasyonuna karşı standart çözeltilerin floresans şiddetleri grafiğe geçirilerek standart eğri çizilir. Daha sonra standart eğri yardımıyla floresans şiddeti bilinen örneğin protein konsantrasyonu belirlenir.

98 Floresans Yöntemi

99 İMMÜNOLOJİK YÖNTEMLER Protein tayinlerinde antikorlar da spesifik bir şekilde kullanılmaktadır, monoklonol antikorlar oldukça geniş bir şekilde bu amaçla kullanılır. Birçok antikor hedef proteini çöktu ru r, oluşan bulanıklık tu rbidometrik yöntemlerle ölçülür. Alternatif immu no tayinler de hassasiyeti arttırır. KOLOİDAL ALTIN YÖNTEMİ Bu yöntemin temeli, asidik ortamda (+) yu klu proteinlerin ( ) yu klü kolloidlerle etkileşmesi ve oluşan rengin 560 nm de okunmasıdır. Bu yöntem 2-60 μg protein/ml aralığında bir duyarlığa sahiptir yılında yapılan bir çalışmada Western blot tekniğinde olduğu gibi nitroselu lozdaki proteinleri boyamak için kolloidal altın çözeltisi kullanılmıştır. Böylece duyarlık nanogram du zeyine çıkmıştır.

100 KOLOİDAL ALTIN YÖNTEMİ Bu işlemde proteinlerin bağlanması için genellikle nitroselu loz membranlar kullanılmaktadır. Membrana bağlı proteinler kolloidal altın çözeltisi ile 2-16 saat inku be edildikten sonra örnekteki protein miktarıyla orantılı olarak mor renkli protein bantları gözlenir. Tu m bantların göru nu r hale gelmesi 1-2 saat içinde gerçekleşir. Sonra kolloidal altın çözeltisi birkaç kez yıkanarak uzaklaştırılır. Tu m yıkama ve inku basyonlar oda sıcaklığında yapılmaktadır. Kloru r iyonları gibi kontaminantlar kolloidal altının farklı çökmesine yol açar.

101 KOLOİDAL ALTIN YÖNTEMİ Altın çözeltileri Bio- Rad firması tarafından hazır olarak satılmaktadır. Bu işlemde membranın cm 2 si başına yaklaşık 0.2 ml kolloidal altın çözeltisi kitikullanılmasıönerilmektedir. Bantların dansitometrik analizinde,aynı nitroselu loza yerleştirilen protein standartlardan yararlanarak miktar tayini yapılır. Klasik protein tayin yöntemlerine göre bu yöntemde çok az miktarda protein örneğine gerek duyulur (2 μl). Böylece nanogram du zeyinde protein tayinleri yapmak mu mku n olmaktadır.

102 Gravimetrik Yöntemler Protein suda çözu lu r ve 95 C tu m su uçuncaya kadar kurutulur. Daha sonra sıcaklık fiziksel olarak bağlı bulunan suyun uzaklaştırılması için C ye kadar arttırılır. Soğuduktan sonra bir vakum desikatöru nde P 2 O 5 ile kuruttuktan sonra kuru ağırlık belirlenir. Bu değerє%1 280 değerini belirlemek için kullanılır. Kuru ağırlık g olarak belirlenmiş olsun. Bu 100 ml suda çözu ldu ğu zaman Konsantrasyon = 0.073g/100 ml = % olarak bulunur. A 280 = olarak bulunsun A 280 = Є x cx l l = 1 cm olduğundan Є = A 280 / c bulunur. Є %1 280 = 0.815/0.073 = olur.

103

104 Protein tayinleri hazır olarak satılan kitlerle de yapılmaktadır. Bunları satan firmalar: Amerscham- Bioscience Pharmacia Bio- Rad Molecular probes Pierce Roche

Total protein miktarının bilinmesi şarttır:

Total protein miktarının bilinmesi şarttır: Total protein miktarının bilinmesi şarttır: protein veriminin belirlenmesi saflık kontrolu deneylerin optimizasyonu spesifik aktivite tayini ve saflaştırma derecesinin belirlenmesi (enzimler için) KULLANILAN

Detaylı

2. Hafta: Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Ultraviyole Bölgedeki Spektrofotometrik Ölçümler 280 nm deki Ölçümler

2. Hafta: Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Ultraviyole Bölgedeki Spektrofotometrik Ölçümler 280 nm deki Ölçümler 2. Hafta: Protein Tayin Yöntemleri: Lowry, Bradford, Biüre, Kolloidal altın yöntemi, Bikinkoninik asit yöntemi, florimetrik ve spektrofotometrik yöntemler. Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Bir enzim veya protein

Detaylı

Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Ankara Üniversitesi it i Kimya Bölümü

Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Ankara Üniversitesi it i Kimya Bölümü Prof. Dr. Şule Pekyardımcı Ankara Üniversitesi it i Kimya Bölümü ü Protein Tayin Yöntemleri Bir çözeltideki toplam protein miktarının belirlenmesi, l i bilimsel l araştırmalarda, gıda analizlerinde, endüstriyel

Detaylı

Continuous Spectrum continued

Continuous Spectrum continued fftinsaat.com Continuous Spectrum continued Hotter objects Shift toward this end Longer wavelength Shorter wavelength Cooler objects Shift toward this end Discrete Spectrum Absorption Ex: stars, planets

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

SPEKTROSKOPİ. Spektroskopi ile İlgili Terimler

SPEKTROSKOPİ. Spektroskopi ile İlgili Terimler SPEKTROSKOPİ Spektroskopi ile İlgili Terimler Bir örnekteki atom, molekül veya iyonlardaki elektronların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

Ultraviyole-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopisi

Ultraviyole-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopisi UV Ultraviyole-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopisi Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur. Spektroskopik Yöntemler Spektrofotometri (UV-Visible,

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ Enzim Tanımı Sınıflandırma Üç Boyutlu Yapı Etkime Şekli Enzimler biyolojik katalizörlerdir, yani biyokimyasal reaksiyonları hızlandıran biyolojik kökenli maddelerdir.

Detaylı

Spektroskopi ve Spektrofotometri. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry

Spektroskopi ve Spektrofotometri. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry Spektroskopi ve Spektrofotometri Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry Spektroskopi Nedir? Maddeyle ışığın (elektromagneek radyasyon) etkileşimini

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04.2014) 1 9. Haftanın Ders İçeriği Beer-Lambert Kanunu Spektrofotometre 2 Beer-Lambert

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

2.2.9 UV ve Görünür Alan Spektroskopisinin Uygulamaları

2.2.9 UV ve Görünür Alan Spektroskopisinin Uygulamaları Aromatik Bileşikler: Absorbsiyon bantları molekülün yapısına bağlı olarak değişir. Benzen 184, 204 nm'de şiddetli E bantları ve 256 nm'de B bandı olmak üzere üç absorbsiyon bandına sahiptir. Benzen halkasında

Detaylı

Spektroskopi. Madde ile ışın arasındaki etkileşmeyi inceleyen bilim dalıdır.

Spektroskopi. Madde ile ışın arasındaki etkileşmeyi inceleyen bilim dalıdır. Spektroskopi Madde ile ışın arasındaki etkileşmeyi inceleyen bilim dalıdır. Bu yöntemde bir örnekteki atom, molekül veya iyonların, bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

KİMYASAL DENGE. AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır.

KİMYASAL DENGE. AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır. KİMYASAL DENGE AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır. TEORİ Bir kimyasal tepkimenin yönü bazı reaksiyonlar için tek bazıları için ise çift yönlüdür.

Detaylı

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi:

Detaylı

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 2. GRUP KATYONLARI As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 Bu grup katyonları 0.3M HCl li ortamda H 2 S ile sülfürleri şeklinde çökerler. Ortamın asit konsantrasyonunun 0.3M

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

DENEY RAPORU. Atomik Absorbsiyon Spektroskopisiyle Bakır Tayini (1 No lu deney)

DENEY RAPORU. Atomik Absorbsiyon Spektroskopisiyle Bakır Tayini (1 No lu deney) M.Hilmi EREN 04-98 - 66 Enstrümantel Analiz II Lab. 9.Deney Grubu DENEY RAPORU DENEY ADI Atomik Absorbsiyon Spektroskopisiyle Bakır Tayini (1 No lu deney) DENEY TARH 14 Kasım 200 Cuma AMAÇ Atomik Absorbsiyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER... V 1. LABORATUVARDA KULLANILAN MALZEME VE ALETLER... 1 1.1. Tüpler... 1 1.2. Beher... 1 1.3. Erlenmeyer... 2 1.4. Balonlar... 2 1.5. Mezur... 3 1.6. Pipetler...

Detaylı

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür.

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. C= 1/R dir. Yani direncin tersidir. Birimi S.m -1 dir. (Siemens birimi Alman bilim insanı ve mucit Werner von Siemens e ithafen verilmiştir)

Detaylı

-1- Biüret Yöntemi. ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR Mikro pipet (1000 µl) Makro küvet (3 ml) 1 Vorteks Analitik terazi Spektrofotometre (540 nm)

-1- Biüret Yöntemi. ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR Mikro pipet (1000 µl) Makro küvet (3 ml) 1 Vorteks Analitik terazi Spektrofotometre (540 nm) 1 GĐRĐŞ Protein tayin kiti takip edilerek hazırlanmıştır. Protein tayin kiti kullanılarak örneklerde hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde protein miktarı saptanabilmektedir. Protein tayin kitinde gerçekleştirilen

Detaylı

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI 1. GENEL BİLGİLER PH DEĞERİNİN TAYİNİ ph bir çözeltinin asitlik özelliğinin göstergesi olup, hidrojen iyonunun aktivitesinin eksi logaritmasına ( log [H + ]) eşittir. Çevre Mühendisliği uygulamalarında

Detaylı

KOLORİMETRİ. Kolorimetre ile elektronik cihazlarda görüntü analizi

KOLORİMETRİ. Kolorimetre ile elektronik cihazlarda görüntü analizi KOLORİMETRİ 1 KOLORİMETRİ Bir maddenin rengi, o maddeden gözümüze ulaşan görünür bölgedeki elektromanyetik ışınlardır. Bu ışınlar, saydam maddeler için maddenin içinden geçip gelen saydam olmayanlar için

Detaylı

METAL OKSALAT HİDRATLARI

METAL OKSALAT HİDRATLARI 5 DENEY METAL OKSALAT HİDRATLARI 1. Giriş Grup IIA elementleri nötral veya zayıf asidik çözeltide çözünmeyen oksalat tuzlarını oluştururlar. Bu oksalatlar beyaz kristal yapıda hidratlaşmış bileşikler şeklinde

Detaylı

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon Nanomalzemelerin Karakterizasyonu Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon 1 Nanomalzemlerin Yapısal Karakterizasyonu X ışını difraksiyonu (XRD) Çeşitli elektronik mikroskoplar(sem, TEM) Atomik

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Protein Ekstraksiyonu

Protein Ekstraksiyonu Protein Ekstraksiyonu Dr.Gaye Güler Tezel Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Proteinler tüm canlı organizmalar için en önemli makromoleküllerden biridir. Bazıları yapısal komponentleri

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II. ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II ( WESTERN BLOTTING (WESTERN EMDİRİMİ) ve İMMÜNODETEKSİYON Western blotting: Akrilamit jeldeki protein bantlarının daha kararlı ve sabit bir ortama (örneğin,

Detaylı

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6.

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6. iii İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ ------------------------------------------------------------------- 2. TANIMLAR ------------------------------------------------------------ 2.1. Atom-gram -------------------------------------------------------

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

5.111 Ders Özeti #23 23.1

5.111 Ders Özeti #23 23.1 5.111 Ders Özeti #23 23.1 Asit/Baz Dengeleri (Devam) Konu: Titrasyon Cuma günü ders notlarından Asidik tampon etkisi: Zayıf asit, HA, protonlarını ortamdaki kuvvetli bazın OH iyonlarına aktarır. Zayıf

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ Esası: Temel düzeydeki element atomlarının UV-Görünür bölgedeki monokromatik ışınları Lambert-Beer yasasına göre

Detaylı

DENEY RAPORU. Fotometrik Yöntemle Karıım Tayini (11 No lu deney)

DENEY RAPORU. Fotometrik Yöntemle Karıım Tayini (11 No lu deney) M.Hilmi EREN 04-98 - 3636 Enstrümantel Analiz II Lab. 9.Deney Grubu DENEY RAPORU DENEY ADI Fotometrik Yöntemle Karıım Tayini (11 No lu deney) DENEY TARH 31 Ekim 2003 Cuma AMAÇ Lambert-Beer yasasından ve

Detaylı

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Azot ve azotlu maddeler, Çevre Mühendisliğinde büyük bir öneme sahiptir. İçme ve kullanma suları ile yüzeysel suların ve kirlenmiş su kütlelerinin içerdiği çeşitli

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

SPEKTROSKOPİ ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Elektromanyetik radyasyon (ışıma)

SPEKTROSKOPİ ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Elektromanyetik radyasyon (ışıma) ENSTRÜMANTAL ANALİZ SPEKTROSKOPİ Spektroskopi Bir madde içerisindeki atom, molekül veya iyonların bir enerji seviyesinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan ışınların ölçülmesi için

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ

DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ DENEY 8 POLİPROTİK ASİTLER: ph TİTRASYON EĞRİLERİ KULLANILARAK pka DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ 8.1. AMAÇ Bir asidin titrasyonunu yapmak. Poliprotik bir asidin gücünü belirlemek. Bir asidin pka değerlerini

Detaylı

AMİNO ASİT VE PROTEİNLERİN KALİTATİF, KANTİTATİF YÖNTEMLERİ. Amino asitler; katı, renksiz, suda çözünen fakat organik çözücülerde çözünmeyen

AMİNO ASİT VE PROTEİNLERİN KALİTATİF, KANTİTATİF YÖNTEMLERİ. Amino asitler; katı, renksiz, suda çözünen fakat organik çözücülerde çözünmeyen AMİNO ASİT VE PROTEİNLERİN KALİTATİF, KANTİTATİF YÖNTEMLERİ Amino asitler; katı, renksiz, suda çözünen fakat organik çözücülerde çözünmeyen biyomoleküllerdir. Erime noktaları çok yüksektir, uçucu değillerdir.

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Asit Baz Teorisi Arrhenius Teorisi: Sulu çözeltlerine OH - iyonu bırakan

Detaylı

Infrared Spektroskopisi ve Kütle Spektrometrisi

Infrared Spektroskopisi ve Kütle Spektrometrisi Infrared Spektroskopisi ve Kütle Spektrometrisi 1 Giriş Spektroskopi, yapı tayininde kullanılan analitik bir tekniktir. Nümuneyi hiç bozmaz veya çok az bozar. Nümuneden geçirilen ışımanın dalga boyu değiştirilir

Detaylı

KAYE ve Spektrokimyasal seri

KAYE ve Spektrokimyasal seri 12 DENEY KAYE ve Spektrokimyasal seri 1.Amaç Bu deneyde, Cr(III) iyonun çeşitli sekizyüzlü kompleksleri sentezlenecek ve elektronik spektrumları incelenecektir. UV spektumlarındaki bantların λ max değerleri

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Kütle ölçülerek yapılan analizler gravimetrik analizler olarak bilinir. Çöktürme gravimetrisi Çözeltide analizi yapılacak madde bir reaktif ile çöktürülüp elde edilen

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Analiz Çeşitleri ve Temel Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY Analiz Nitel (Kalitatif) Analiz: Bir örnekte hangi bileşen ve/veya bileşenlerin (atom, iyon, molekül) olduğunun tayinine

Detaylı

ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Lambert-Beer Yasası ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ. Absorpsiyometride kullanılan temel kavramlar

ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Lambert-Beer Yasası ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ. Absorpsiyometride kullanılan temel kavramlar ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ Işının absorpsiyon düzeyinin ölçülmesi ile gerçekleştirilen analizlere absorpsiyometri denir. ENSTRÜMANTAL ANALİZ Spektrofotometrik yöntemler Doğal olarak renkli veya sonradan

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L001 HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Ozan HALİSÇELİK Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Gübre Numunelerinde

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL

R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL Spektroskopi nedir? x Spektroskopi, çeşitli tipte ışınların madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Lazer radyasyon ışını örnekten geçer örnekten radyasyon çıkarken

Detaylı

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVARI EĞİTİM NOTU ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA Hazırlayan: Dr.Özge ÇETİNKAYA AÇAR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

Detaylı

KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR

KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR Kompleks oluşması esasına dayanan titrasyonlardır. Mg 2+ + H2Y 2- MgY 2- + 2H + kelat kompleksi Kelatometrik titrasyonlar Mg 2+ + H2Y 2- [MgY] 2- + 2 H + KOMPLEKSOMETRİK TİTRASYONLAR

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLERİN SAKLAMA KOŞULLARI

NÜKLEİK ASİTLERİN SAKLAMA KOŞULLARI NÜKLEİK ASİTLERİN SAKLAMA KOŞULLARI Dr. Zafer KÜÇÜKODACI GATA HEH Patoloji Servisi 22. ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ 7 Kasım 2012 Manavgat DNA ve RNA NIN KANTİTASYONU Spektrofotometrik ölçüm Floresans teknik

Detaylı

Dihidroksiaseton hariç diğer monosakkaritler bir veya birden fazla karbon atomlarının dört bağında dört ayrı atom yada atom grubu bulundurmaktadır.

Dihidroksiaseton hariç diğer monosakkaritler bir veya birden fazla karbon atomlarının dört bağında dört ayrı atom yada atom grubu bulundurmaktadır. Dihidroksiaseton hariç diğer monosakkaritler bir veya birden fazla karbon atomlarının dört bağında dört ayrı atom yada atom grubu bulundurmaktadır. Bu şekildeki karbon atomuna, yani herhangi bir karbon

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi Aktif Örnekleme Sistemleri Havanın fiziksel veya kimyasal toplama ortamına çekilebilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Örnekler uygun aktif örnekleme cihazı ile toplandıktan sonra laboratuarda

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ 10/12/2015. Elektroforez

Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ 10/12/2015. Elektroforez Elektoforez ENSTRÜMENTAL ANALİZ Elektroforez Elektroforez yüklü moleküllerin bir elektriksel alandaki hareketlerinin izlendiği bir tekniktir. Bir örnekteki maddelerin tümü veya bazıları iyonlaşabiliyorsa

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Genel Bilgi 1. Çözelti İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin

Detaylı

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI

PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI PROTEİNLERİN SAFLAŞTIRILMASI Bir hücre ve dokudan istenilen bir proteinin saf halde izole edilmesi oldukça güç bir olaydır. Bu proteinin konsantrasyonu düşük ise binlerce farklı protein arasından ayırmak

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri 1. Enzimler GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri Enzimler, hücreler ve organizmalardaki reaksiyonları katalizleyen ve kontrol eden protein yapısındaki bileşiklerdir. Reaksiyon hızını

Detaylı

BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ:

BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ: BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ: Atıksular organik maddeler içerdiğinden, bunların konsantrasyonları, yani sudaki miktarları,

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

04.11.2008. Genel Bakış. PROTEĐNLERĐN TANIMLANMASI ve TAYĐN YÖNEMLERĐ. Protein moleküllerinin yapısı ve konformasyonu

04.11.2008. Genel Bakış. PROTEĐNLERĐN TANIMLANMASI ve TAYĐN YÖNEMLERĐ. Protein moleküllerinin yapısı ve konformasyonu Genel Bakış Proteinler, amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. PROTEĐNLERĐN

Detaylı

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER 2. HAFTA BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER Çözelti hazırlanması % Çözeltiler, molar çözeltiler, normal çözeltiler, osmolar çözeltiler, izotonik çözeltiler, molal çözeltiler, ppm çözeltiler BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

Detaylı

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II 6,7,8 HAFTA Prof. Dr. Eser ELÇİN Hücre kültüründe temel işlemler: besiyeri hazırlama, hücre ekimi, besiyeri değiştirme, alt kültüre geçiş, hücre sayımı, pasajlama, kontaminasyon

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

ALEV FOTOMETRESİ İLE SODYUM VE POTASYUM ANALİZİ. Alev fotometresinde kullanılan düzeneğin şematik gösterimi şekil 1 deki gibidir.

ALEV FOTOMETRESİ İLE SODYUM VE POTASYUM ANALİZİ. Alev fotometresinde kullanılan düzeneğin şematik gösterimi şekil 1 deki gibidir. ALEV FOTOMETRESİ İLE SODYUM VE POTASYUM ANALİZİ ALEV FOTOMETRESİ Alev fotometresinde kullanılan düzeneğin şematik gösterimi şekil 1 deki gibidir. Slit Slit Ayna Numune Filtre Dedektör Alev Galvanometre

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

TAMPON ÇÖZELTİLER. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1

TAMPON ÇÖZELTİLER. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1 TAMPON ÇÖZELTİLER Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR 09-TAMPON ÇÖZELTİLER 1 Tampon çözeltiler Kimyada belli ph larda çözelti hazırlamak ve bunu uzun süre kullanmak çok önemlidir. Ancak bu çözeltilerin saklanması

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta ÖNFORMÜLASYON 5. hafta Partisyon katsayısı (P y/s ): Bir etkin maddenin yağ/su bölümlerindeki dağılımıdır. Lipofilik/hidrofilik özelliklerinin tayin edilmesidir. Oktanol içinde tayin edilir Partisyon katsayısının

Detaylı

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir Çizelge 1 Numunelerin sı için genellikle uygun olan teknikler Yapılacak tayin Kabın tipi Genellikle kullanılan hacim (ml) ve doldurma tekniği Alüminyum P C Muhafaza tekniği 100 Nitrik asit ile ph 1-2 ndirilmelidir

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar ÇÖZELTILERDE DENGE Asitler ve Bazlar Zayıf Asit ve Bazlar Değişik asitler için verilen ph değerlerinin farklılık gösterdiğini görürüz. Bir önceki konuda ph değerinin [H₃O + ] ile ilgili olduğunu gördük.

Detaylı

DENEY 4 KUVVETLİ ASİT İLE KUVVETLİ BAZ TİTRASYONU

DENEY 4 KUVVETLİ ASİT İLE KUVVETLİ BAZ TİTRASYONU DENEY 4 KUVVETLİ ASİT İLE KUVVETLİ BAZ TİTRASYONU 4.1. AMAÇ Asit ve baz çözeltilerinin hazırlanması, nötralleşme tepkimelerinin yapılışlarının öğrenilmesi. 4.2.TEORİ Asit ve baz kavramı günlük hayatta

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar AMAÇ: - Moleküler Biyoloji laboratuvarında kullanılan çözeltileri ve hazırlanışlarını öğrenmek. - Biyolojik tamponların kullanım amaçlarını,

Detaylı

ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II GİRİŞ

ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II GİRİŞ ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II GİRİŞ 14.02.2017 KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik

Detaylı