CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN"

Transkript

1 CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN İÇİNDEKİLER Giriş 1-Modern Yetiştiricilik 2-Ülkemiz Ceviz Yetiştiriciliği İçin Öneriler 3-Cevizin Bitkisel Özellikleri 4-Türkiye de Ceviz

2

3 GİRİŞ El değmeden paketlenmiş gıda maddesi olarak bilinen cevizin en önemli türü Anadolu da yetişmektedir. Dünyada birçok isimle anılan bu tür, dünyada Anadolu Cevizi olarak anılmaktadır (Şen 1998). Halk arasında koz, yoz, covuz da denilmektedir. Dilimize Arapça dan (cevz) geçmiştir (Şen, 1998). CEVİZİN SİSTEMATİĞİ Sınıf : Dicotyledoneae Takım : Juglandales Familya : Juglandaceae Cins : Juglans Tür : Juglans regia L. Cevizde bazı özelliklerin genetik yapıdan etkilenmedeki ağırlıkları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: Özellik Kalıtsal Faktörlerin Etkisi * Yapraklanma Tarihi 0.96 Lateral Dallarda Meyve Oluşturma 0.39 Hasat Tarihi 0.85 Kabuk Kalınlığı 0.91 Meyve Ağırlığı 0.86 Kalıtsallık (heritability) değeri 1'e yaklaştıkça kalıtsal faktörlerin etkisi artar; 1'den uzaklaştıkça etki azalır (Walnut Production Manuel 1996). Kapama bahçelerin oluşturulmasında karşılaşılan en büyük sorun hangi çeşidin hangi bölgeye önerileceği konusudur. Bu konuda ciddi bilgi kirliliği mevcuttur.

4 Çeşide, toprak özelliklerine, rakıma, su imkânına, toprak derinliğine, arazinin yöneyine (vektörel alanına), fidan kalitesine bakılmaksızın oluşturulan bahçelerde yaşanan sorunlar herkes tarafından bilinmektedir. Çizelge 1: Bazı Avrupa Ülkelerinin Üretim Alanları (ha) (FAO): Bulgaristan Fransa Yunanistan Portekiz İspanya Türkiye (% 10) DÜNYA Çizelge 2: Bazı Avrupa Ülkelerinin Ceviz Üretim Miktarları (ton) (FAO) Bulgaristan Fransa Yunanistan Portekiz İspanya Türkiye (%8) DÜNYA

5 Çizelge 3: Türkiye nin İç ve Kabuklu Cevizle İlgili Ticaret Rakamları (FAO): İhracat (ton) Gelir ($) İÇ CEVİZ 1.210, İthalat (ton) Gider ($) 7.891, İhracat (ton) Gelir ($) KABUKLU CEVİZ 19, İthalat (ton) Gider ($) Ceviz yetiştiriciliğinde dikkat çeken ülkelerden Fransa, İspanya ve Portekiz de anaç seçiminden çeşide, hastalık ve zararlılardan hasat ve hasat sonrası uygulamalara kadar Türkiye ile farklılıklar gözlenmektedir. Ülkemizde ağaç varlığı yüksek olmasına rağmen ağaç başına alınan verimin düşüklüğü ve kültürel uygulamaların yetersizliği üretim boyutunu istenilen seviyeye çıkaramamıştır. Buna karşılık gerek dikim aralık mesafeleri gerekse de yan dallarda meyve veren çeşitlerin tercih edilmesi nedeniyle bu ülkelerdeki ağaç başına üretim bizden yüksek olmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizdeki çeşitler seleksiyon ıslahı sonucu seçilmişlerdir. Oysaki yurt dışındaki çeşitler melezleme ıslahı sonucu üretime kazandırılan geç yapraklanan verimli çeşitlerdir. Rekabet edebilmemiz için yan dallarda verimli ve geç yapraklanan çeşitlerin üretime kazandırılması önem arz etmektedir. Aşağıda Avrupa'da ceviz yetiştiriciliğinin ön planda olduğu ülkelerdeki mevcut bazı uygulamalara kısaca değinilmiştir. Avrupa ceviz yetiştiriciliğinde dikkat çeken ülkelerin başında Fransa, Portekiz ve İspanya gelmektedir. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Moldova gibi

6 ülkelerde de ceviz yetiştiriciliği ciddi manada yapılmasına rağmen modern yetiştiricilik teknikleri Batı Avrupa da daha iyi uygulanmaktadır. Doğu Avrupa da genel olarak kendiliğinden yetişmiş tiplerden yetiştiricilik yaygın iken Batı Avrupa da melezleme ıslahı ile elde edilmiş çeşitler yetiştiricilikte tercih edilmektedir. Bu çalışmada genel olarak Batı Avrupa (Fransa, İspanya, Portekiz) ülkelerinden örnekler verilerek ülkemiz ile karşılaştırmalar yapılacaktır. Fransa, İspanya ve Portekiz ceviz yetiştiriciliğine uygun ekolojiye sahiptirler. Toprak yapısı, iklim, yağış rejimi, yetiştiricilikte tercih ettiği çeşitler, kullanılan modern yetiştirme teknikleri yönünden ciddi olarak irdelenmesi gereken ülkelerin başında gelmektedirler. Bu ülkelerde ceviz yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ekolojilerde yıllık yağış takribi mm civarındadır ve kapama bahçelerin tamamı damla sulama ile sulanmaktadır. Topraklar genel olarak derin olup ph 6-6,5 arasındadır. Fransa da Fernor, Fernette, Ferjean, Franguetta gibi çeşitler ön plandadır. İspanya da ise Kaliforniya grubu cevizler genellikle vejetasyonu uzun bölgelerde yetiştirilmektedir. Vejetasyonu kısa olan bölgelerde ise Fransız çeşitler tercih edilmektedir.

7 1-MODERN YETİŞTİRİCİLİK YER SEÇİMİ Topografik bakımdan meyve bahçesi tesisi için en uygunu, etraftaki araziden kısmen yüksek ve hava drenajı iyi olan yerlerdir. Soğuk hava yukarıdan aşağıya doğru aktığı için buralarda don tehlikesi çok azdır. Şekil 1. Ağaç Rüzgar Kıran TOPRAK ANALİZİ

8 SU ARAMA-SONDAJ Ceviz yetiştiriciliğinde sulama kesinlikle yapılmalıdır. Çıkan suyun kalitesi, toplanması, su havuzunun yapılması gerekir. Su varsa modern yetiştiricilik vardır.

9 SULAMA Damla sulama sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Hangi yaşta bahçe olursa olsun mutlaka sulanma yapılmaktadır.

10 DRENAJ Kapama ceviz bahçelerinin mutlaka drenaj sorunu olmayan topraklarda kurulması, özellikle de taban arazilerde kurulmuş bulunan kapama bahçelerin drenaj kanallarına sahip olması önemlidir. Bahse konu ülkelerde drenaj çok ciddiye alınmaktadır. FİDAN Modern kapama ceviz bahçelerinin temeli sağlıklı ve ismine doğru fidandan geçmektedir. Fidanlar sağlıklı, hastalık ve zararlılardan arınmış olmalıdır. Fidanlıklarda her türlü zirai mücadele, gübreleme vb. uygulamaları yapılarak çift (double) fidan elde edilmektedir. Fidanların yanına herek bağlanarak düzgün gövde eldesi sağlanmaktadır. Dormant dönemine girmeden fidan sökümü yapılmamaktadır. Dormant öncesi fidanlarda kesinlikle yaprak koparma vb. yapılmamaktadır. Aşılamalar 2 yıllık çöğürlere yapılmaktadır. Kapama bahçeler kesinlikle çift fidan ile tesis edilmektedir. Kaliteli bahçe kaliteli fidandan geçer ifadesi sıkça kullanılmaktadır.

11 İsmine doğru, aşılı-sertifikalı, kaliteli, double, iri gözlü fidan tercih edilmelidir. Fidan alımında mutlaka kök kanseri, verticillium, fusarium vb. hastalık kontrolü yapılmalıdır. Fidan mutlaka sözleşme ile alınmalıdır. Ceviz fidanları dikimden en geç 1 gün önce söktürülmelidir.

12 Vejetasyonu kısa olan ekolojilerde Chandler çeşidi meyvelerini tam olgunlaştıramaz, yani etkili sıcaklık toplamı yeterli gelemeyebilir. Bu nedenle meyve tutumu yüksek olsa bile, hasattan sonra iç meyvede büzüşmeler meydana gelmektedir. TOHUM ANACI: Ülkemizde genellikle yabani cevizler tohum anacı olarak tercih edilirken modern yetiştiriciliğin yapıldığı ülkelerde Serr çeşidi öne çıkmaktadır. Yaptığımız çalışmalarda Bilecik çeşidi iyi bir tohum anacı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

13 TERCİH EDİLEN ÇEŞİTLER

14 Fidan alımında kökler iyice kontrol edilmelidir.

15 Dikimin hemen sonrası mutlaka can suyu verilmelidir.

16 TARIMSAL SİGORTA (TARSİM modeli bir yapı; üretici birlikleri tarafından oluşturulmuş) DİKİM ARALIK MESAFESİ

17 Dikim aralık mesafesi olarak 7 x 3,5 m veya 8 x 4 m uygulanmaktadır. Ancak sağlıklı bir budama için her dört yılda bir budama sistemi hayata geçirilmelidir. Yan dallarda verimli çeşitler kullanıldığından budama yapılmaktadır. Ceviz Bahçelerinde toprak sürümü yapılmamaktadır. Ot bırakılmakta ya da çim karışımı ekilmektedir. ÇEŞİT SAYISI Ana çeşidin yanı sıra mutlaka tozlayıcı çeşit dikilmelidir. Ancak fazla çeşit dikimi ana çeşidin meyve kalitesini olumsuz etkiler (metakisani). Bahçelerde iki çeşitten fazla çeşit bulundurulmamalıdır. BİTKİ BESLEME UYGULAMALARI Kapama ticari ceviz Bahçelerinde Yaprak ve toprak analizleri her 4 yılda bir yapılmakta olup çıkan sonuçlara göre bitki besleme uygulamaları yapılmaktadır.

18 DİKİM-TEPE KESİMİ Dikim öncesi mutlaka toprak analizi yapılmaktadır. Ceviz fidanı dikiminde kesinlikle double fidan kullanımı esas olup tepe kesimi yapılmamaktadır. Taçlandırma cm den yapılmaktadır. Gövdeden dik açıyla çıkan dallar temizlenmektedir. Çıplak köklü fidan ile bahçe tesisi edilmektedir. TÜPLÜ fidan asla kullanılmamaktadır. BAZI UYGULAMALAR: Yeni tesislerde gövde kireç (Su bazlı boya vb.) ile muamele edilmektedir. Ayrıca tavşan, fare vb. kemirgenler için bazı koruyucu malzemeler kullanılmaktadır.

19 SUN SHİELD KAOLİN UYGULAMASI Haziran ayı başında tüm yetişmiş ceviz ağaçlarına uygulanması gerekmektedir. Hem güneş yanıklığına (iç kararmasına), antraknoz ve bakteriyel yanıklığa hem de kuş zararına karşı ciddi manada etkilidir. Yani hastalık ve zararlıları da baskı altına almaktadır.

20 TOPRAK KAYNAKLI HASTALIKLAR Kapama ceviz bahçelerinde phytoptara sp. ve agrobacterium sp. gibi hastalıklara zamanında tespit edilip müdahale edilmektedir.

21 ÇEŞİT DEĞİŞTİRME: Kalem aşıları ile parseldeki çeşitlerin değiştirilmesi yapılmaktadır. Tozlayıcı çeşit bir plan dahilinde araziye dikilmekte olup oran 1/10 olarak uygulanmaktadır. Chandler çeşidine Franguetta, Fenor çeşidine ise Fernette tozlayıcı olarak kullanılmaktadır. TOPRAK İŞLEME Kapama ceviz bahçelerinde toprak işleme yapılmamaktadır. Ota bırakılıp makine ile senede 3-4 kez ot biçimi yapılmaktadır.

22 BUDAMA Budama makineleri ile yapılmakta olup yan dal verimliliği olan çeşitlerde uç almanın sıkıntısı yoktur. Her dört yılda bir mutlaka budama yapılmalıdır. Ağaç üzerinde yaprak yoğunluğu tüm taç içerisinde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. ÖNEMLİ HASTALIKLAR Bakteriyel yanıklık ve antraknoz önemli hastalıklar olup özellikle antraknozla mücadele konusunda Manep terkipli ilaçlar yerine Mancozeb (Systane) terkipli İlaçlar tercih edilmektedir. Koruma amaçlı göztaşı uygulamaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır.

23 ÖNEMLİ ZARARLILAR Gövde sarı kurdu, elma iç kurdu önemli zararlılar olup mücadele zamanının belirlenmesinde feromen tuzaklarından faydalanılır. MEKANİZASYON: Fidan Sökümü: Derine giden ve kazık kök sistemine sahip ceviz türünde fidan sökümü için söküm makinesinin köklere zarar vermeden fidanı çıkartması

24 önemlidir. Sökülen fidanlarda kazık kök yaralanması söz konusu değildir. Sökülen fidanlar mutlaka noğal ilacı ile muamele edilir. Açıkta fidan bekletilmemelidir. Fidanlıklara ceviz tohumu, ekim makinesi ile ekilmektedir. HASAT-KABUK SOYMA-TOPLAMA MAKİNESİ: Ceviz ağaçları yüksekten taçlandırıldığı için gövde sarsıcı makinelerle hasat yapılmaktadır. Yere dökülen meyveler makine ile toplanmaktadır. Toplanan meyvelerin kabukları makine yardımı ile soyulmaktadır. Ceviz hasadından önce ağaç etrafının otları mutlaka biçilmelidir.

25 YERE DÖKÜLEN MEYVELERİ TOPLAMA MAKİNESİ KURUTMA: Kabukları soyulan meyvelerin hızlı bir şekilde kurutulması gerekmektedir derecede takribi saat kurutulan meyveler muhafaza altına alınır.

26 Kırma, boyutlama ve ambalajlama işlemlerinde son teknoloji kullanılmalıdır.

27 KERESTELİK AMAÇLI CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ: Juglans regia ve Juglan nigra melezleri kerestelik olarak yetiştirilmektedir. Regia x Nigra melezleri sert yapıya sahip olduğu gibi kerestesi de oldukça kıymetlidir. Kültür cevizinin ağacı kerestelik olarak kullanılmamaktadır. Kapama bahçelerin kenarlarına rüzgar kıran olarak kerestelik ceviz ağaçları dikilmektedir. FİDANCILIK SEKTÖRÜ ve ÜRÜN PAZARLAMA Üretici birlikleri mevcut olup üreticinin satış ile ilgili kaygısı bulunmamaktadır. Fidan temininden ürünün satışına kadar üretici birlikleri aktif rol almaktadır. Yurt dışı örneklerinde olduğu gibi yurdumuzda da fidancılık ciddi manada bir düzen ve disiplin altına alınmalıdır.

28 SONUÇ OLARAK; İyi bir ceviz bahçesi iyi bir fidandan geçmektedir. Kaliteli, hastalık ve zararlılardan arınmış, duble, saçak köklü, kaliteli fidan ile zamanında ve tekniğine uygun bahçe kurulmalıdır. Bahçe yerinin hazırlığı tekniğine uygun yapılmalıdır. Dikim aralık mesafesinde mutlaka çeşitlerin gelişme kuvveti bilinmelidir; sulama imkanları, arazi eğimi ve benzeri şartlar dikkate alınarak dikim aralık mesafesi tespit edilmelidir. Derin topraklar seçilmelidir. Sulama, ceviz yetiştiriciliğinde olmazsa olmazdır. Diğer kültürel uygulamalar mutlaka yapılmalıdır. Hastalık ve zararlılarla mücadelede zamanında yapılmalı ve etkin mücadele için tuzaklar kurulmalıdır. Yüksek yaz sıcaklıları ile kuş zararına karşı ve hastalık ve zararlıların baskı altına alınması için kaolin uygulaması tercih edilmelidir. Verimli, geç uyanan çeşitler tercih nedeni olmalıdır. Ölçek ekonomisine uygun olarak ticari bahçeler için en az 100 dekar ölçek tercih edilmelidir. Chandler, Pedro vb. popüler çeşitler daha çok ılıman ekolojilere tavsiye edilmelidir.

29 2-ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN ÖNERİLER Ülkemizdeki ceviz yetiştiriciliği için en önemli nokta, doğru bilgi kullanımı dır. Bu aşamada kirli bilgilerden de uzak durulmalıdır. Bilgi Kullanmayan Girdi Kullanır. Verim ve yapraklanma bilgileri fidancıdan değil, ilgili enstitü veya üniversitelerden alınmalıdır. Farklı lokasyonlardaki çeşitlerin kümülatif verim performanslarının karşılaştırılması aşağıdaki tabloda verilmiştir: ÇEŞİTLER Yalova - I Kümülatif Topl. Yalova - II Kümülatif Topl. G.Antep Kümülatif Topl. (2000 Tesisi) K.Maraş Kümülatif Topl. Şebin 20,3 14,290 Yalova- 3 14,6 18,422 Bilecik 18,6 2,57 9,103 Yalova- 1 14,1 6,66 9,506 Serr 19,7 40,653 Chandler 38,9 34,874 Pedro 39,1 22,14 23,384 Tokat- 1 20,5 11,30 15,201 Hartley 33,2 17,668 Yalova- 4 17,2 11,0 17,363 Maraş ,4 10,12 36,715 Kaplan ,2 5,72 7,264 Kr- 2(Yavuz) 8,2 6,860 Şen-1 14,1 14,31 11,130 Şen-2 4,0 8,87 Payne 25,9 5,37

30 YALOVA LOKASYONUNDA ÇEŞİTLERİN YAPRAKLANMA TARİHLERİ ( ) Çeşit Nisan Mayıs Fernette Chandler Sunland Fernor Vina Ren-38 Howard Regio Ashley Maraş-18 KARAR VERMEDEN ÖNCE UYGUN YER SEÇİMİ YAPILMALIDIR! Topografik bakımdan meyve bahçesi tesisi için en uygunu etraftaki araziden kısmen yüksek ve hava drenajı iyi olan yerlerdir. Soğuk hava yukarıdan aşağıya doğru aktığı için böyle yerlerde don tehlikesi çok azdır.

31 Şekil: Ağaç Rüzgar Kıran METEOROLOJİK VERİLERİN ALINMASI Bahçe kurulacak yere en yakın meteorolojik istasyondan verilerin alınması önemlidir.

32 ÜLKEMİZİN İLKBAHAR GEÇ DON TARİHLERİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK ANALİZİ VE DERİNLİĞİ ph 6,0-7,5 arasında, İŞBA değeri ortalama % arasında toprak derinliği en az iki metre olmalıdır.

33 SU ARAMA-SONDAJ Ceviz yetiştiriciliğinde sulama kesinlikle yapılmalıdır. Çıkan suyun kalitesi, toplanması, su havuzunun yapılması gerekir. SU VARSA MODERN YETİŞTİRİCİLİK VARDIR. TARIMSAL DESTEKLER Alan bazlı destekler (dekar başına) Toprak analizi desteği Mazot desteği (süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman, meyve alanları) Kimyevi gübre desteği Sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği (dekar başına) Çiftlik muhasebe veri ağı (işletme başına) Tarımsal yayım ve danışmanlık (işletme başına) Tarım sigortası destekleri (bitkisel ürün sigortası desteği) Tarımsal sulama (tarla içi modern basınçlı sulama sistemleri / damla sulama, yağmurlama sulama yatırım / diğer sulama sistemleri / derin kuyu açılması vb. - yatırım) Tarımsal mekanizasyon (traktör ve biçerdöver hariç / yatırım) İhracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının üretimi (işletme-yatırım) Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği (işletme-yatırım)

34 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ Üretici yatırım yapmadan önce mutlaka ÇKS sistemine girmelidir. Cevizdeki destek uygulamaları devam etmektedir. Alınacak krediler için ÇKS zorunludur.

35 İŞGÜCÜ VE TARIMSAL SANAYİYE YAKINLIK ENERJİ VE YOLA YAKINLIK Ticari ölçeğe sahip ceviz bahçeleri enerjiye ve yola yakın olmalıdır.

36 DETAYLI PİYASA ARAŞTIRMASI DRENAJ VE GÖZTAŞI HAVUZU Özellikle düz taban arazilerde mutlaka drenaj kanalları geniş, derin ve şev eğimli olarak oluşturulmalıdır. Ayrıca göztaşı havuzu bulunması kolaylık sağlayacaktır.

37 ARAZİ ÖLÇÜMÜ - İŞARETLEME.

38 İHATA-KONTEYNER Kapama bahçelerde ihata ve konteyner olması işgücü, alet ekipmanın muhafazası ve benzeri konular açısından önemlidir. SULAMA SİSTEMİN OLUŞTURULMASI

39 MAKİNE PARKININ OLUŞTURULMASI Özellikle büyük ölçekli ticari kapama bahçelerde Makine parkı mutlaka oluşturulmalıdır. Dışarıdan kiralamak Hizmet alımı yapılacak işlerin gerçekleşmesinde ciddi girdi kullanımı demektir. FİDAN SEÇİMİ Kalın, Gösterişli, Çıplak köklü, gözleri dolgun, Üzerinde hastalık ve zararlı bulundurmayan, double,kökleri saçaklı ve destek kökleri zedelenmemiş ve captan lı ilaçlarla muamele edilmiş olması önemlidir. Fidanlar dinlenme dönemine girmiş ve tamamen yaprak dökmüş olmalıdır. Dikimden bir gün önce sökülmüş fidanlarla bahçe kurulmalıdır. Yani kökler açıkta bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

40 DİKİM CAN SUYU Dikim öncesi mutlaka il ya da ilçe tarım müdürlüğünden eleman istenerek tutanak tutturulmalıdır.

41 MALÇLAMA Yeni dikilen fidanların dibine buğday sapı ve odun parçalarından malç sistemi oluşturulmalıdır.

42 KÖK 3-CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Tohumdan yetişen ceviz ağaçları kuvvetli bir kazık kök sistemine sahiptir. Tohum çimlenmesinden itibaren oluşan kazık kök etli ve konik bir yapıdadır. Kök uzunluğu ilk yıl sürgün uzunluğunun yaklaşık 2-3 katı kadar olabilmektedir. Ceviz köklerinin kumlu (hafif yapılı) ve iyi drene olabilen topraklarda 4m derine kadar indiği belirtilmekteyse de genellikle 2 m. derinlikte son bulmaktadır. Çoğunlukla köklerin %75 i yada daha fazlası toprak yüzeyinden itibaren yaklaşık cm derinlikte bulunmaktadır. Yan kökler yaklaşık 20m ye kadar ulaşabilmektedir. Yan kök oluşumu birinci yılda azdır fakat takip eden yıllarda hızlı bir gelişme göstermektedir. Yan köklerin oluşumu bir düzen takip etmediğinden toprak içindeki dağılımı da homojen değildir. Kök sisteminin genişliği kaba kumlu topraklarda ince tekstürlü topraklara göre daha fazla olmaktadır. Toprak içinde kök gelişmesini engelleyecek herhangi bir fiziksel (geçirimsiz tabaka, kaya vb.) yada kimyasal faktör (yüksek taban suyu vb.) direkt olarak ağacın büyüklüğünü ve kuvvetini de etkilemektedir. Cevizlerde dip sürgünü oluşumu genellikle görülmemektedir. GÖVDE Ağaç gövdesi ilk yıllarda genellikle gümüş renginde olup yüzeyi pürüzsüzdür. Ağaç yaşlandıkça gövde rengi koyulaşmakta ve gri-siyaha dönmektedir. Aynı zamanda gövde üzerinde uzun çatlaklar meydana gelmektedir. Odunu koyu renkli olup sert, sağlam, dekoratif ve uzun ömürlüdür. İşlemeye çok uygundur ve kolayca cila kabul eder. Bu nedenle daha çok ev mobilyası

43 üretiminde dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Bunun yanında parke üretiminde, spor aletleri, müzik aletleri yapımında ve oymacılıkta kullanılmaktadır. Ceviz odunu silah endüstrisinde, tüfek kundağı ve silah kabzası yapımında da önemli bir yere sahiptir ANA DALLAR VE YILLIK SÜRGÜNLER Ana dallar kalındır ve gri renklidir. Gövdedeki dallanma çoğunlukla 1-2m den başlamaktadır. Birkaç yıllık genç dallar kahve renklidir. Tam verim çağındaki ağaçlarda yıllık sürgün uzunluğu ortalama 10-25cm arasındadır. Sürgünler tüysüzdür ve önce parlak yeşil renkli iken olgunlaşma ile birlikte koyu zeytin-yeşili olmakta yada kahverengileşmektedir. Genç sürgünler köşeli bir yapıdadır ancak olgunlaşma ile birlikte yuvarlaklaşır. Sürgünlerin öz kısmı lamelli yani bölmelidir. Olgunlaşma ile birlikte öz kısmı daralmaktadır.

44 Yaklaşık 1m uzunluğundaki bir sürgünde uç kısımdaki öz genişliği sürgün kalınlığının yaklaşık %75 ini oluştururken, orta kısımda %50 sini, dip kısımda ise %19 unu oluşturmaktadır. YAPRAK Ceviz yaprakları bir bileşik (pinnate) yapraktır. Uzun bir sap ekseni üzerinde karşılıklı olarak çıkmış yaprakçıklar ile en uçtaki tek yaprakçıktan oluşur. Toplam 5-11 (nadiren 13) yaprakçık bulunur. Yaprakçıkların şekli çeşide göre değişmekle beraber çoğunlukla geniş elips (ovatobovat) şeklindedir ve 5-12cm uzunluğundadır. Yaprakçıklar sivri (akut, akuminat) uçludur. Yaprakçıkların üst yüzü parlak yeşil renkli olup neredeyse tüysüzdür ve aromatik bir kokuya sahiptir. Yapraklar dal üzerinde helezoni olarak dizilmekte ve yaprak divergensi 1/5-1/8 olmaktadır.

45 TOMURCUK Yaprak koltuklarında alt alta sıralanmış, yeşil-kahve renkli, 1-3 adet odun gözü (boyunlu, nokta ve düğme göz) bulunmaktadır. Nokta Göz; En altta bulunan ve en küçük yapıya sahip gözdür. Düğme veya boyunlu göz sürmezse bu göz sürer Düğme Göz; Bunlardan en üstte olanı en büyük olanıdır ve normalde bu göz sürer. Ancak bu gözlerin zararlanması durumunda alttaki gözler sürmektedir. Boyunlu Göz; Boyunlu gözlerden süren sürgünler dar açı yaptığından genellikle istenmezler. Fidanlara şekil verilirken bu gözler kesilerek çıkartılır. Erkek çiçek tomurcukları yaprak koltuklarında oluşmaktadır. Sürgün uçlarındaki tomurcuklar ise karışık tomurcuk olup hem sürgün hem de dişi çiçeği oluşturmaktadır. DÖLLENME BİYOLOJİSİ Dişi çiçekler ilkbaharda oluşan uç sürgünleri ile daha küçük olan yan sürgünlerin uç kısmında oluşmaktadır. Genellikle 1-3 tanesi bir arada bulunur. Fakat çiçeğin bir arada olduğu da görülebilmektedir. Dişi çiçekler yaklaşık olarak genç yaprakların görülmeye başlamasından sonra ortaya çıkmaktadır.

46 Dişi çiçekler iki parçalı bir stigma, kısa bir dişicik borusu (stil) ve ovaryumdan oluşmaktadır. Dişi çiçeklerde taç yaprak yoktur, 4 adet çanak yaprak vardır. Ovaryumu çevreleyen brakte ve çanak yapraklar birleşmiş durumdadır. Bu yapının dış yüzeyi yapışkan bir madde salgılayan tüyler ile kaplıdır. Dişi organı çevreleyen bu yapı ileride meyve üzerindeki yeşil kabuğu (kal) oluşturmaktadır. Dişicik borusu kısadır. Oldukça büyük olan stigma iki parçalıdır ve stigma yüzeyi pürüzlüdür. Stigma, havada uçuşan çiçek tozlarını yakalar, Ceviz çiçek tozlarını tanır ve diğer türlere ait çiçek tozlarını reddeder, Çiçek tozlarının çimlenmesi için uygun ortam sağlar. -Stigma birbirinden ayrılmaya başladıktan sonra reseptif hale gelir. Stigmanın her iki parçası da çiçeğin dikey ekseni ile yaklaşık 45 derecelik açı yaptığında maksimum reseptiviteye ulaşılır. Reseptivite normal koşullar altında 7 gün kadar devam edebilir. Stigma yüzeyindeki hücreler yüzeyi kaplayan ince bir tabaka halinde bir sıvı salgılar. Çiçek tozları bu sıvı içerisinde çimlenerek çim borusunu oluşturur. Cevizler pek çok meyve türünün aksine rüzgarla tozlanmaktadır. Genetik olarak kendine kısmen verimlidir ve çeşitler birbiri ile uyuşmaktadır.

47 Ancak, tipik olarak erkek ve dişi çiçeklerin farklı zamanlarda olgunlaştığı görülmektedir (dikogami). Ceviz çeşitlerinde çoğunlukla erkek çiçekler dişi çiçeklerden daha önce olgunlaşmaktadır (protandri). Fakat Chico ve Amigo gibi az sayıdaki çeşitlerde protogeni özelliği görülmekte, dişi çiçekler çiçek tozlarının yayılmasından önce reseptif hale gelmektedir. Çiçeklenme dönemindeki iklim koşulları da çiçek gelişmesini etkilemektedir. Kurak ve sıcak havalar özellikle erkek çiçeklerin olgunlaşmasını hızlandırarak anterlerin kısa sürede patlamasına neden olmaktadır.

48 4-TÜRKİYE DE CEVİZ Ülkemizde ceviz konusunda yapılan çalışmaların temeli 1969 yılına dayanmaktadır. Doktor Gültekin ÇELEBİOĞLU ile birlikte bilimsel AR-GE çalışmaları ciddi manada hız kazanmıştır. Türkiye, yaklaşık bin ton yıllık üretim ile önemli üretici ülkeler arasındadır. Ancak çeşit, verimlilik, yapraklanma tarihi ve modern uygulama yöntemleri nedeniyle sorunlar yaşamakta olduğumuz görülmektedir. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan destekleme politikaları sayesinde ceviz türüne olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bahçe tesisi ve bilgi temininde çok cimri olduğumuz bilimsel verilerden de anlaşılmaktadır.

49 DOĞRU FİDAN KULLANIMI Gerek özel ağaçlandırma (6831 sayılı yasa) gerekse 300 sıra sayılı Milli Emlak Genel Müdürlüğü nün Hazine arazileri ile ilgili düzenlemesi ceviz türünün başta Trakya olmak üzere tüm ülkede aranılan tür haline gelmesine vesile olmuştur.

50 GENEL DURUM Ülkemizin her bölgesinde ceviz ağaçları doğal olarak yetişebilmektedir. Soğuk kuzey rüzgarlarından korunmuş vadilerde ve bu vadilere açılan dere yamaçlarında ceviz ormanlarına rastlamak mümkündür. Zengin ceviz ağacı populasyonları içinde yöre isimleri ile tanınan çok sayıda tipler meydana gelmiştir. Şebin, Niksar, Kemah, Erzincan, Göynük, Adilcevaz, Bitlis, Hekimhan, Kahramanmaraş Bahri (koz), Ermenek, Kaman cevizi bu örneklerden bazılarıdır. CEVIZIN İKLIM VE TOPRAK İSTEKLERI Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının yetiştirilmesi uzun zamana bağlı olmakla beraber, saat soğuklama ihtiyacıyla dünya üzerinde en çok yayılan meyve türlerinden birisidir. Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Mutedil iklim meyve türlerinden olan ceviz, hem yüksek ve hem de düşük sıcaklığa karşı hassastır.

51 Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olmaktadır. Bu zararlanma -36 C'de başlamakta, -43 C'de çok şiddetlenmektedir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise -10 C'de zarar görmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9 C ile -12 C'de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3 C'ye, tam çiçeklenme döneminde -1 C ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. TOPRAK İSTEĞI Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz ağacının gelişmesi ilkbahardan başlayarak meyvenin olgunlaşıp yere düşeceği zamana kadar devam eder. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla oranda kireç ihtiva etmeyen ve su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği arttırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür. Ceviz ağaçları her ne kadar yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir. Yer seçimi bakımından ceviz tarımını sınırlayan en önemli faktörlerden birisi, taban suyu seviyesi ve suyun kalitesidir.

52 Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Yüksek taban suyu seviyesi drenaj kanalları açılarak düşürülmediği durumda da birkaç yıl içinde ağaç tamamen kurur. Bu bahçelerde fidanlar gelişme çağında iken hiçbir gelişme noksanlığı ve belirti göstermemesine karşılık, 5-7 yaşlarındaki fidanlar 5-6 m boy aldığında, cevizlerin gelişme düzeni bozulur ve bahçede taban suyunun daha yüksek olduğu yerlerden başlamak üzere, ağaçlar kurumaya başlarlar. Ceviz, toprak tuzuna dayanım yönünden orta derecedeki meyveler sınıfına girmektedir. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir. UYGUN ÇEŞIT SEÇIMI Verimli ve kaliteli ceviz çeşit seçiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli özellikler şunlardır: Bol verim vermesi Geç çiçeklenmesi Meyvesinin pazar değerinin olması İnce kabuklu olması Her yıl kararlı ve bol mahsul vermesi (periyodisite göstermemelidir) Değişik hastalık ve zararlılara dayanımının iyi olması

53 CHANDLER Pedro x UC melezidir. Amerikan kaynaklıdır. Orta geç dönemde çiçeklenir. Verimlidir. Ağaçları küçük taç yapar. İlkbahar geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilebilir. PEDRO Conway Mayette x Payne melezidir. Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Payne den 15 gün sonra yapraklanır. Geç çiçeklenir Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %65 dir. İç ceviz ağırlığı 5.6 gr, iç oranı %47, açık renkli iç ceviz oranı ise %85 dir. Kabuk yapışması zayıftır. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.

54 MIDLAND Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Çok verimli bir çeşittir. Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %75dir. İç ceviz ağırlığı 11 gr, iç oranı % 52, açık renkli iç ceviz oranı ise %75 dir. Geç çiçeklenen bir çeşittir. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar. HARTLEY Hartley in yan dallarda meyve verme oranı %5-10 arasında değişir. Bu çeşidi değerli kılan en önemli özelliği iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasıdır. Geç çiçeklenir. Yan tomurcuklarda düşük oranda meyve veren bu çeşit Payne çeşidine göre gün daha geç yapraklanır. Geç yapraklanması nedeniyle bu çeşidin tozlayıcıları da geç yapraklanan çeşitlerden biri olan Franquette dir. Kalp şekilli meyvelerinde ortalama iç ağırlığı 6.1 gr iç oranı ise % 46 dır.

55 YALOVA-1 Salkımda meyveler 1-2'li olup, kabuk orta kalınlıkta, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir. Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı % 49'dur. Yağ oranı % 70, protein oranı % 23 olup, kabuktan ayrılması kolaydır. Genellikle sahil ekolojilerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Erken çiçeklenir Yalova-4, Kaplan-86 ve Şebin çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir. YALOVA-3 Salkımda meyveler 2-3'lü oluşur. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı %53'dür. Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Sahil bölgelerinde yetiştirilmesi uygundur. Erken çiçeklenir. Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60 TU-1) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

56 YALOVA-4 Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir. Özellikle kıyı bölgelerimizde yetişir. Erken çiçeklenir. Meyveler 2-5'li oluşur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı % 52, yağ oranı % 69, protein oranı % 17 dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Yalova-1 ve Kaplan-86 çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. ŞEBİN Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerler tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4'lü dür. Oval bir meyve yapısına sahiptir. İnce kabuklu, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgun, tane ağırlığı 12 g, iç oranı % 63, yağ oranı % 67, protein oranı % 17, çiçekleri homoganaus (erkek ve dişi çiçeklerin eş zamanlı açılması) olup kendine verimlidir. Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

57 GÜLTEKİN-1 (KR-1) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrılır. Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Meyve salkımı 1-2'li olur. Tane ağırlığı 17 g, iç oranı % 40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir. YAVUZ-1 (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tozlayıcısı Şebin, Yalova-3 ve Bilecik çeşitleridir.

58 BİLECİK Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü yapıdadır. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %53, yağ oranı %68 ve protein oranı %18 dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. KAPLAN-86: Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Bekletilirse içi kararır. Normal cevizlerden daha büyük meyveli olması dikkat çekicidir. Tane ağırlığı 24 g, iç oranı %40, protein oranı %16, yağ oranı %68'dir. Bir yıl çok, bir yıl az meyve verir. İçi orta dolgunlukta olup, Yalova-1, Yalova-3 ve Şebin çeşitleriyle döllenir. 15 Ağustos tan itibaren hasat edilir.

59 ŞEN-1 (24-KE-25) Erzincan ili kemaliye ilçesi özdamaç köyünde Fevzi güle ait bahçeden seleksiyonla seçilen bir çeşittir. İri ve oval meyvelidir.1500m. Rakımlı ekolojiden seçildiği için karasal iklimin egemen olduğu ekolojilere rahatlıkla önerilebilir. Dik gelişen bir çeşittir. ŞEN-2 (24-KE-24) Erzincan ili kemah ilçesi cevizli şerif karakurt a ait bahçede seleksiyon sonucunda seçilen bir çeşittir. Rakımlı ekolojiden seçildiği için karasal iklimin egemen olduğu ekolojilere rahatlıkla önerilebilir. Dik ve yayvan gelişen bir çeşittir. SERR Yan dallarda meyve verme oranı % arasında değişir ve yapraklanma Payne çeşidinden yaklaşık bir gün daha öncedir. Çok erken çiçeklenir. Hasat zamanı, erken-orta periyot olarak belirlenmiştir. Antraknoza çok hassastır. İri meyvelere sahip olan çeşidin iç randıman oranı yaklaşık % 60 dır. İç ceviz ağırlığı 7,8 gr, açık renkli iç oranı ise % dir.

60 PAYNE Çeşidin yan dallarda meyve verme oranı % dır. Çeşitte polen saçımı ile dişi çiçeklerin reseptiv olduğu dönem iyi çakışmaktadır. Erken çiçeklenen bir çeşittir. Hasat zamanı eylül ortasıdır. % 50 iç randımanı olan çeşidin meyve iriliği ise ortaküçük gurup içinde bulunmaktadır. İç ceviz ağırlığı 5,7 gr olup kabuk yapışması çok iyidir. Meyve şekli oval olup iç oranı % 50 ve açık renkli iç oranı ise % arasındadır.

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ Ceviz hem meyvesi hem de kereste değeriyle ekonomik önem kazanmıştır. Ceviz ağacının 150-200 yıllık ömrünün ilk 60-70 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da piyasa taleplerine

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. Hızlı gelişirler, büyük yuvarlak taç oluştururlar. Serbest

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri 2015-2016 Güz Dönemi Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ AĞAÇÖREN-2012 ĠÇĠNDEKĠLER Konu : Sayfa No: 1. İçerik:. 1 2. Projenin Özeti:. 2 3. Projenin Adı:.. 3 4.

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir. ELMA BAHÇESİ TESİSİ 1. Dikim Zamanı Elma fidanları kışın ılık geçen ve yağışlı olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren ağaçlarda fizyolojik faaliyet başlayana (ilkbahar) kadar

Detaylı

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi Koruma Tarihi : 17.05.2011 Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Niksar Ticaret Ve Sanayi Odası Başvuru Sahibinin Adresi : Çepnibey Mah. Eski Toptancı Sebze Hali Kümesi

Detaylı

Taksonomi. Carya illinoinensis

Taksonomi. Carya illinoinensis PİKAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Sert kabuklu bir meyve türüdür. Carya cinsinin ekonomik anlamda en önemli türüdür. Ceviz (Juglans regia) ile yakın akrabadır. Bitki ve meyve özellikleri bakımından cevize benzer.

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Amacımız? Bağ

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Giriş Meyve ağaçları, çok yıllık bitkilerdir. Türe, bölgeye, toprak koşullarına ve bakım şartlarına bağlı olarak 20 ile 100 yıl yaşarlar. Hatta zeytin gibi

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin değeri

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

zeytinist

zeytinist zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 30.03.2017 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

Yaklaşık ton üretimle

Yaklaşık ton üretimle PAPAZ ERİĞİ Can grubu eriklerden en çok yetiştirilen çeşit olup, ağaçları geniş, sık dallı ve yayvan taç oluşturur. Erken çiçeklenmeden dolayı bazı yıllar ilkbahar geç donlarından zarar görür. Genelde

Detaylı

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ FİDAN ÜRETİM AŞAMALARIMIZ Fidan üretimindeki ilk aşama tohumların toprak altına tek sıra halinde yerleştirilmesi ve örtülerek çimlenmeye bırakılması ile başlamaktadır.

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar MEYVE BAHÇESİ TESİSİ Meyve ağaçları dikildikleri plantasyonlarda toprağı tür ve çeşit özelliklerine bağlı olarak çok uzun yıllar muhafaza ederler. Kurulurken yapılacak hatalar uzun yıllar sonra ortaya

Detaylı

E. Dikilecek çeşitler ve anaçlara göre dikim mesafeleri

E. Dikilecek çeşitler ve anaçlara göre dikim mesafeleri MEYVE BAHÇESİ TESİSİ Meyve ağaçları dikildikleri plantasyonlarda toprağı tür ve çeşit özelliklerine bağlı olarak çok uzun yıllar muhafaza ederler. Kurulurken yapılacak hatalar uzun yıllar sonra ortaya

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Peki kirazda Avrupada en çok kullnılan bodur-yarıbodur kiraz anacları nedir?

Peki kirazda Avrupada en çok kullnılan bodur-yarıbodur kiraz anacları nedir? Bilindiği gibi artık dünyada moderne meyveciliğinin gereklerinde biride bodu r fidanlarlarla meyve bahçelerini tesis etmektir. Bodur -yarı bodur kiraz yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar kiraz ağacını,

Detaylı

-Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner,

-Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner, Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney 4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Bitkide büyüme ve gelişme, bitkisel üretimde çeşitlilik Bitkinin genetik yapısı

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Akide ÖZCAN 1 Mehmet SÜTYEMEZ 2 1 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv., Afşin Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir.

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir. Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI

No: 217 Menşe Adı BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI No: 217 Menşe Adı Tescil Ettiren BİRECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Geçici 1 inci Maddesi uyarınca Mülga 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir.

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir. CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ceviz Fidanı-Ağacı Ağaç Yapısı ve Kök: Cevizler hızlı büyüyerek 25-40 m ye kadar boylanır ve bir ağaç 300-500 m2 lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz ağaçları genelde yayvan taç

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ Dünya kabuklu meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan bademin yetiştiriciliği ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Geçmişte sadece Ege bölgesi, Akdeniz ve G. Doğu Anadolu

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve BLACK DIOMAND JAPON ERİĞİ(9 NUMARA) Türkçesi Siyah Elmas demektir.sahil bölgeler için pek uygun değildir.200 metre üstü rakımlar için idealdir.kaliforniya da ıslah edilen Black serisi erikler içerinde

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Dünya üzerinde kış mevsiminde hava

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

EDİRNE İLİNDE CEVİZ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ TARIM YÖNÜNDEN ANALİZ VE SENTEZİ

EDİRNE İLİNDE CEVİZ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ TARIM YÖNÜNDEN ANALİZ VE SENTEZİ III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi 20-22 Mayıs 2010 Cilt: II Sayfa: 856-861 EDİRNE İLİNDE CEVİZ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ TARIM YÖNÜNDEN ANALİZ VE SENTEZİ Yaşar AKÇA 1 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER MEYVECİLİKTE BUDAMA Budama, ağaca iyi bir şekil vermek, gelişme ve verime etki etmek, kaliteyi iyileştirmek ve çeşitli nedenlerle zararlanan yerleri onarmak amacı ile yapılan kesme sanatıdır. Dikim zamanı

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi

Göz ve / veya Tomurcuk sistemi Göz ve / veya Tomurcuk sistemi PT TT ST PT: Primer tomurcuk ST: Sekonder tomurcuk TT: Tersiyer tomurcuk Asmada Gözler Karışık tomurcuklardan oluşan bir sistemdir. Morfolojik olarak gözler en dışta iki

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

...ili...ilçesi... CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ. 3.1 Proje Alanının Ekolojik Durumu 3.2 Topoğrafya 3.3 Arazi Tasarruf Durumu 3.4 Üretim ve Pazarlama

...ili...ilçesi... CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ. 3.1 Proje Alanının Ekolojik Durumu 3.2 Topoğrafya 3.3 Arazi Tasarruf Durumu 3.4 Üretim ve Pazarlama ...ili...ilçesi... CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1- PROJENİN ÖZETİ 1.1 Projenin Adı 1.2 Projenin Süresi 1.3 Projenin Uygulama Yeri 1.4 Projenin Kapasitesi 1.5 Genel Yatırım Tutarları 1.6 Projenin Finansmanı 1.7

Detaylı