ULUSLARARASI YATIRIM TAHKĠMĠNE YÖNELĠK KĠMĠ ELEġTĠRĠLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ULUSLARARASI YATIRIM TAHKĠMĠNE YÖNELĠK KĠMĠ ELEġTĠRĠLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ"

Transkript

1 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 135 ULUSLARARASI YATIRIM TAHKĠMĠNE YÖNELĠK KĠMĠ ELEġTĠRĠLERĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Evaluation of Some Criticisms of International Investment Arbitration Dr. Sedat ÇAL Bâis-i şekvâ bize hüzn-i umûmîdir Kemâl, Kendi derdi gönlümün, billâh gelmez yâdına! Namık Kemal 1. GiriĢ, 2. Genel, 3. Şeffaflık Sorunu, 4. Uluslararası Tahkim Kurumlarının Nitelikleri Bakımından Değerlendirilmesi, 4.1. Öngörülebilirlik sorunu: Res judicata ve stare decicis, 4.2. Treaty- Forum shopping veya yarışan yargılama yerleri sorunu, 4.3. Tahkim heyetinin yapısal kurgu sorunu, 4.4. Demokratik ilkelerin ihlali sorunu, 4.5. Case building sorunu, 4.6. Şemsiye Hükümler ( Umbrella Clauses ) sorunu, 4.7. Ticari tahkim ile yatırım tahkimi ayrımının önemi, 4.8. Yeni bir tahkim kurgusu gereksinimi, 5. Uluslararası Tahkim Kurumlarının Yargı Yetkileri Bakımından Değerlendirilmesi, 6. Sonuç ve Nihai Değerlendirme ÖZET Uluslararası doğrudan yatırımlardan doğan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenmesi konusu, enerji sektöründeki altyapı yatırımlarının Kıdemli Uzman - Yatırımlar Direktörlüğü, Enerji Şartı Sekretaryası (Senior Expert - Investment Directorate, Energy Charter Secretariat), Boulevard de la Woluwe, 56, Woluwe Saint-Lambert 1200, Brüksel. Eleştiri ve yorumlar için: cal@encharter.org veya sedatcal@gmail.com.

2 136 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 gerçekleştirilmesi ve işletilmesi bağlamında, 1990 lı yılların ortalarından bu yana ülke gündemini yoğun biçimde etkilemiştir. Uzun tartışmalar sonucunda, 1999 yılındaki Anayasa değişiklikleri üzerinden uluslararası tahkimin çok geniş bir kapsam dahilinde uygulanabilmesinin önü açılmıştır. Öte yandan, YKTK andlaşmaları üzerinden yatırım tahkimine cevaz veren uygulamalar ise Anayasa değişiklikleri öncesinde ve sonrasında devam edegelmektedir. Ne var ki, bütün bu süreçte uluslararası tahkime yönelik uygulamanın ortaya çıkarması olası sonuçların ve bu bağlamdaki ciddi eleştirilerin dikkatlerden uzak kaldığı da söylenebilir. Oysa, uluslararası literatürde bu konuya ilişkin önemli uyarılarda bulunulduğu ve ciddi eleştiriler getirildiği gözlenmektedir. Dolayısıyla, bahse konu eleştirilerin öncelikle değerlendirilmesi ve ileriye yönelik YKTK andlaşmaları müzakerelerinde mümkün olduğu ölçüde dikkate alınması fevkalade önem arz etmektedir. Bu çalışmada, yatırım tahkimine yönelik eleştirileri kısaca ve genel bir bakışla derlemek suretiyle, konunun Türk hukuk literatüründe yeterince tartışılabilmesi ve uygulayıcılara yol göstermesi temel amacından hareket edilmektedir. Anahtar Kelimeler: ICSID, uluslararası yatırım tahkimi, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Andlaşmaları, yabancı doğrudan yatırım (FDI), yatırım uyuşmazlıkları ABSTRACT The issue of having recourse to arbitration for disputes arising out of foreign direct investments has gravely affected the agenda of the Republic of Turkey since the mid-1990s, in the context of constructing and operating infrastructure facilities, mainly in the energy sector. Following debates that took nearly four years, international arbitration has been allowed in investment contracts with the state through constitutional changes made in 1999, and opened the way for a wide scope of applications. Furthermore, even before such changes to the Constitution, foreign investors were and still are able to enjoy having recourse to arbitration in investment contracts by way of bilateral investment treaties (BITs). Nevertheless, this whole process seems to have taken into account neither the possible detrimental outcome of the investment arbitration practice nor any theoretical concerns. Yet, serious criticisms and warnings have been raised in the foreign literature by academicians and practitioners. Therefore, it is vitally important that such concerns are urgently considered, and to the extent possible adequately addressed in the course of negotiating future BITs. By way of presenting in an overall yet brief and concise manner the issues of discussions that have been taking place in the foreign literature, this study aims to introduce these crucial concerns into the Turkish jurisprudence, hoping to provoke discussions among academicians, while also attempting to provide a guidance to practitioners.

3 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 137 Keywords: ICSID, international investment arbitration, Bilateral Investment Treaties (BITs), foreign direct investment (FDI), investment disputes 1. GiriĢ Ülkemizde 1980 lerden sonra izlenen ekonomi politikası kapsamında devletin özelleştirmeler yoluyla veya yeni yatırımlar için özel sektör girişimlerine öncelik vermek suretiyle ekonomik faaliyetlerden elini çekmeye başlaması eğilimi ağırlık kazanmıştır. 1 Bu bağlamda, anılan dönem itibariyle pek çok ülkede benimsendiği görülen piyasa ekonomisi odaklı liberal politikalara koşut biçimde, geleneksel olarak kamu tarafından üstlenilen altyapıya yönelik hizmetler de aynı yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. 2 Böylece, gelişmekte olan ülkenin acilen gereksinim duyduğu elektrik enerjisinin karşılanmasını teminen, tekelci bir yapı içeren elektrik enerjisi sektöründe gerekli altyapının özel sektör eliyle kurulması ve işletilmesine yönelik düzenlemeler gündeme gelmiştir. Altyapı sektöründeki faaliyetlerde öncelikli olarak özel sektöre ağırlık verilmesi yolundaki bu yaklaşım, kamu hizmetlerinin özel sektöre gördürülmesi furyası olarak da nitelendirilmektedir. 3 Öngörülen bu çerçevenin gereği olarak sektörde önce liberal bir piyasa yapısına geçiş yapılması ve hemen akabinde özel sektörün liberal piyasa yapısı içerisinde ruhsat alınması kaydıyla- idarenin denetimi ve gözetimi altında faaliyette bulunmasına izin verilmesi yerine 4, kanımızca yanlış bir politika izlenmiş ve tam tersi bir uygulamaya girişilmiştir. Buna göre, piyasa yapısı oluşturulmaksızın, sektörde kamu kuruluşlarının dikey bütünleşik yapıdaki tekelci konumunu korumak suretiyle, ülkede acilen gereksinim duyulan elektrik enerjisi üretimine yönelik olarak idare ile özel sektör arasında sözleşmeler imzalanması ve üretilecek elektrik enerjisinin anılan kamu kuruluşlarına satılması öngörülmüştür. Bahse konu türden kamu hizmeti alanındaki bir faaliyetlerin özel sektör eliyle görülmesine yönelik sözleşmelerin Türk hukukunda gerek öğretide ve gerek yargı kararlarında öteden beri idare hukuku ilkelerine bağlı imtiyaz 1 Bu sürece ilişkin ayrıntılı bilgi için bkz. Çal, Sedat; Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, TOBB, Mart 2008, s. 1, 2, Bkz. Guasch, Luis J.; Granting and Renegotiating Infrastructure Concessions Doing It Right, World Bank Institute, 2004, s. ix; keza, bkz. Fox, Jason / Tott, Nicholas; The PFI Handbook, Jordan Publishing Limited, 1999, s Bkz. Zabunoğlu, Yahya; Önsöz, içinde Çal; Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s. ix). 4 Bahsekonu hatalı uygulamaya ilişkin ayrıntılı bilgi için bkz. Çal; Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s. 398, 399.

4 138 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 sözleşmesi niteliğinde addolunması 5 ise, uyuşmazlıkların tahkim yoluyla görülmesine ilişkin hükümlere bu sözleşmelerde yer verilmesine dair hukuksal sorunları gündeme getirmiştir. Öğretiden buna ilişkin bir görüşe göre, bireylerarası eşit ilişkilerin hakim olduğu özel hukuka ilişkin uyuşmazlıkların hakem aracılığıyla çözülmesi cevaz görebilecekken, hakemlerin genel kamu çıkarlarını gözetmesi beklenemeyeceğinden dolayı, idare hukukuna ait bir uyuşmazlıkta hakeme müracaat söz konusu olamaz; zira bu durum, idare hukukunun bizzat varoluş nedenine aykırıdır. 6 Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığımız bu gelişmeler sonucunda, 1990 lardan itibaren uluslararası tahkime 7 ilişkin enerji sektörü odaklı tartışmalar ülke gündemini uzun bir süre meşgul etmiş ve hararetli tartışmalar sonrasındaki 1999 Anayasa değişiklikleriyle yeni bir döneme girilmiştir. 8 Hemen belirtmek gerekirse, uluslararası tahkim, bahse konu değişiklikler öncesinde de yatırımlara ilişkin uluslararası andlaşmalar dolayısıyla- uygulana gelmekte olan bir hukuksal kurum olmuştur. 9 5 Bkz. Danıştay 1. Dairesi nin 24 Eylül, 1992 tarih ve E.1992/232, K.1992/294 sayılı kararı; AYM nin 9 Aralık, 1994 tarih ve E.1994/43, K.1994/42-2 sayılı kararı (24 Ocak, 1995 tarih ve tarihli RG de yayımlanmıştır. Yine, bkz. Onar, Sıddık Sami; İdare Hukukunun Umumi Esasları, C. 1, 3. Bası, İsmail Akgün Matbaası, İstanbul, 1966, s. 536; Günday, Metin; İdare Hukuku, İmaj Yayıncılık, 8. Baskı, Ankara, 2003, s Bkz. Günday, İdare Hukuku, op. cit., s Bu çalışmada, uluslararası tahkim tabiriyle, aksi münhasıran belirtilmediği sürece, yabancı doğrudan yatırımlardan doğan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenmesi kastedilmekte ve yeri geldikçe bu kavramın yatırım tahkimi ibaresiyle ifade edilmesi tercihine gidilmektedir. Esasen, İngilizce deki investment arbitration tabirinin karşılığı olarak da yatırım tahkimi ibaresinin yerinde bir tercih olacağı kanısındayız. Öte yandan, yatırımlardan değil ve fakat ticari mahiyetteki ilişkilerden doğan uyuşmazlıkların hakem marifetiyle çözümlenmesi ise, ticari tahkim ibaresiyle karşılanmaktadır. Bu iki tahkimin arasındaki temel fark olarak; ilkinde devletin egemen gücünün kullanımına karşın uyuşmazlıkların, ikincisinde ise devlet veya özel kişi ile diğer bir özel kişi arasındaki ticari nitelikteki uyuşmazlıkların sözkonusu edildiği söyenebilir. Kuşkusuz, yatırımlara ilişkin olarak devletin taraf olduğu sözleşmelerdeki uyuşmazlıklar kimi zaman egemen gücün kullanımı mahiyetinde olmaksızın sadece ticari nitelik de arz edebilmekte ve bu halde de uyuşmazlığın yine aynı hakem yerinde çözümü öngörülebilmektedir. Doğal olarak, bu durumda ortaya çıkan tahkimin ticari tahkimden bir farkı kalmamaktadır. Şu halde, yatırım tahkiminde baskın unsurun egemen gücün kullanımına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü olduğu, ancak uygulamaya bakıldığında yerine göre bu nitelikte olmayan münhasıran ticari mahiyetteki uyuşmazlıkların da aynı hakem mercii tararfından görülmesi olanağının tanınmış bulunduğu söylenebilir. Bu bakımdan yatırım tahkimi, kimi zaman ticari tahkimi de içerebilen, karma bir boyutta tezahür edebilmektedir. 8 Bahsekonu sürecin ayrıntılı bir değerlendirmesi için bkz. Çal, Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s Şanlı, Cemal; Yatırım Uyuşmazlıklarının Hallinde Tahkim Usulü ve Karşılaşılan Sorunlar, içinde Altyapı Projelerine Özel Sektörün ve Yabancı Sermayenin Katılımında İmtiyaz Hakkı ve Uluslararası Tahkim Açısından Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yayını, 1998, s. 38.

5 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 139 Bununla birlikte, anılan Anayasa değişikliklerinin bu uygulamanın kapsamını çok daha genişleten bir süreci içerdiği ve Türk hukuk düzeninde öngörülemeyecek derecede keskin bir değişim/dönüşüm sürecinin önünü açtığı da iddia edilebilir. Hatta, öğretide tahkime yönelik bu değişikliklerin, talep edilen çerçevenin daha ötesine geçerek gerekeni aşar bir şekilde düzenleme getir(diği) de savunulmaktadır. 10 Nitekim, getirilen bu düzenlemelerle... sadece bu hizmetlere ilişkin sözleşmelerin niteliği değiştirilmekle kalmamış, aynı zamanda kamu hizmetleri sistemi ve kamu hizmetlerine egemen olan ilkeler de alt-üst edilerek ihlal edilmiştir. 11 Özetle, bu süreçte yaşanılan gelişmeler sonucunda kaotik bir hukuksal durumun ortaya çıktığı savunulabilir. Öğretiden bu bağlamda çarpıcı bir değerlendirmeye burada yer vermekte yarar görüyoruz: Radikal değişikliklerin, hukuku oluşturan ve geliştiren tüm aktörlerin (yargı, doktrin, kamuoyu) ortak akıl süzgecinden geçirmeden yapılması, beklenen işlevleri yerine getirememeleri sonucunu doğuracak ve sadece hukuku başkalaştırmak baskısı ile kalmayarak, kendilerinin de girdikleri hukuk aleminin etkisiyle dönüşüm geçirerek konulma amaçları dışına çıkma sonucunu doğurması kuvvetle muhtemeldir. 12 Bir başka açıdan, uluslararası tahkime yönelik değişiklikler çerçevesinde idare ile özel girişimcilerin kamu hizmetlerinin görülmesine ilişkin yabancı doğrudan yatırımlar bağlamında imzaladıkları sözleşmelerde tahkime olanak tanınması, kendine özgü bir ilave kategori oluşturmakla birlikte, bir ikinci kategori daha bulunmaktadır: Konusu bir kamu hizmeti de olabilen ve fakat idare ile özel sektör girişimcisi arasında bir sözleşme imzalanmaksızın, kamu (idare) hukuku tahtında ruhsat verilmek suretiyleyürütülen faaliyetler. Bu ikinci kategoriye giren yatırımlardan doğan uyuşmazlıklar ise, -bahse konu Anayasal değişiklikler öncesinde dahi ülkemiz ile diğer ülkeler arasında imzalana gelen- yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması (YKTK) andlaşmaları üzerinden tahkime gidilebilmeyi öngören bir süreci içermekteydi. 13 Bahse konu andlaşmalar çerçevesinde yatırımcının ev sahibi ülkeyi ( host state ) tahkim yoluyla dava edebilmesi, bu andlaşmaların en önemli 10 Bkz. Gülan, Aydın; Kamu Hizmetinin Dönüştürücü Etkisi Karşısında Tahkimin Geleceği, içinde Hukuk-Ekonomi Perspektifinden Uluslararası Tahkim ve Kamu Hizmeti (Ed. Ali Ulusoy), Liberte Yayınları, Ekim 2001, s Tahkime yönelik Anayasa değişikliklerinin gereğini aşan kapsamı dolayısıyla ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar hakkında ayrıntılı ve yerinde bir değerlendirme için bahsekonu makalenin tümüne bakılması yararlı olacaktır. 11 Günday, Metin; Uluslararası Tahkim Alanında Türkiye de Gerçekleştirilen Yasal Düzenlemeler, içinde Ekonomik İstikrar, Büyüme ve Yabancı Sermaye, TCMB Yayını, Ankara, 2001, s Gülan, Aydın / Berkarda, Kemal; İdare Hukukunda Gerçekleşen Köklü Değişimler, içinde Danıştay ve İdari Yargı Günü 134. Yıl Sempozyumu, Danıştay Yayını, 2002, s Bkz. Çal, Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s

6 140 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 özelliği olarak belirmektedir ve tahkim alanında bir yenilik olarak 1980 lerden itibaren ortaya çıkmıştır. 14 Yabancı literatürde, YKTK andlaşmalarında olduğu üzere, yatırımın yapıldığı devlet ile yabancı yatırımcı arasında herhangi bir sözleşme imzalanmaksızın, yatırımcının müzakere etmediği ve tarafı olmadığı devletlerarası andlaşmalar üzerinden tahkime gidilebilmesi, arbitration without privity kavramıyla ifade edilmektedir. 15 Bu noktada bir hususa açıklık getirmekte yarar görüyoruz: YKTK andlaşmaları bağlamındaki yatırım tahkimi, değişik biçimlerde tezahür edebilmektedir. Yatırımlardan doğan uyuşmazlıklar, ikili uluslararası andlaşmalara istinaden devletler arasında tahkime gidilmek suretiyle çözümlenebildiği gibi (sözgelimi, Almanya ile Pakistan arasındaki 1959 tarihli YKTK andlaşmasında, yatırıma ilişkin uyuşmazlıklardan dolayı yatırımcının ilgili devleti tahkime götürebilmesine izin verilmemiş olup, yatırımcının zarara uğradığı iddia olunan olaya dair uyuşmazlığın ancak ve sadece yatırımcının ülkesi ( home state ) tarafından tahkim davasına konu edilebileceği ve böylece münhasıran iki devlet arasında tahkime gidilebileceği öngörülmekteydi 16 ), uluslararası andlaşmalara dayanarak bizzat yatırımcının kendisinin uyuşmazlığa muhatap devleti tahkime götürebilmesine cevaz verilen yatırımcı-devlet tahkimi ( investor-state arbitration ) şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. 17 Çalışmamızda yatırım tahkimine ilişkin olarak konu edilen eleştiriler, bu alanda ortaya çıkan davaların neredeyse tamamını teşkil ettiği görülen bu ikinci türdeki yatırım tahkimine ilişkindir. Öte yandan, Anayasa değişiklikleri sonrasında da ülkemizin diğer ülkelerle YKTK andlaşmaları imzalamaya devam etmekte olduğu gözlenmektedir. 18 Ancak, yukarıda belirtilen iki kategorinin hangisinden kaynaklandığı hususundan bağımsız olarak, her durumda yatırım tahkimine 14 Bernasconi-Osterwalder; Nathalie; International Legal Framework on Foreign Investment, Background Paper prepared for the Fifth Ministerial Conference Environment for Europe, 23 Mayıs, 2003, s Bkz. Gal-Or, Noemi; NAFTA Chapter Eleven and the Implications for the FTAA: the institutionalization of investor status in public international law, içinde Transnational Corporations, Vol. 14, No. 2, Birleşmiş Milletler, Ağustos 2005, s. 124, 131, 132, 147, Bkz. Lowe, Vaughan; Changing Dimensions of International Investment Law, University of Oxford Faculty of Law Legal Studies Research Paper Series, Working Paper No 4/2007, Mart 2007, s Bkz. Sornarajah, M; The International Law on Foreign Investment, Cambridge University Press, 2. Bası, 2004, s. 249, Bkz. Türkiye nin Taraf Olduğu Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları nın İçeriği ve İşlevleri, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Yayını (tarihsizdir) ( Hazine%20Web/%c4%b0statistikler/Uluslararas%c4%b1%20Do%c4%9frudan%20Yat%c 4%b1r%c4%b1m%20%c4%b0statistikleri/Di%c4%9fer/yktk_anlasmalari.pdf).

7 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 141 ilişkin özellikle son yıllarda ortaya çıkan hakem heyeti ( arbitral tribunal ) 19 kararlarına yönelik olarak, yabancı literatürde oldukça ciddi eleştiriler getirildiği de gözlenmektedir. Ülkemizde uluslararası yatırım tahkimine yönelik değişikliklerin tartışıldığı süreçte genellikle ideolojik olarak nitelendirilebilecek tavırlara dayalı 20 pek çok husus gündemi işgal etmiş olmakla beraber, gerek bahse konu dönemde ve gerek değişikliklerin sonrasında geçen yaklaşık on yıllık sürede, en çok ele alınması gerekirken üzerinde neredeyse hiç durulmamış olan aslî unsurların, daha açık ifadeyle, yatırım tahkimine yönelik yabancı 19 İngilizce deki arbitral tribunal kavramının Türkçe karşılığı olarak hangi ifadenin kullanılacağı konusu, aslında tartışmalara da neden olabilmektedir. Nitekim, milletlerarası tahkim konusunda hukuki değerlendirmeleri öngören kimi bilimsel sempozyumlarda bu hususun ayrıntılı biçimde tartışıldığı ve hakem mahkemesi veya hakem heyeti gibi Türkçe karşılıkların önerildiği, bu tartışmalar sürecindeki başlıca sorunun ise tribunal sözcüğünün Türkçe de karşılığının yer almamasından ileri geldiği yolunda tesbitlerde bulunulduğu görülmektedir (bkz. Milletlerarası Tahkim Konusunda Yasal Bir Düzenleme Gerekir mi? II, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü (BTHAE), Ankara, 1999, s , ). Nihayet, bu hususa ilişkin düzenlemeler getirmek üzere bilahare çıkarılan 21 Haziran, 2001 tarih ve 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu nda hakem veya hakem kurulu ibaresine yer verilmiş olduğuna da değinmekte yarar görüyoruz. Sonuç olarak, işbu çalışmada hakem heyeti kavramına yer verilmesini tercih ettiğimizi belirtmek isteriz. Bununla beraber, ifade kolaylığı (veya hakem heyetinin teşkili açısından heyetin bireysel kimliğinden daha ziyade kurul kimliğinin öne çıktığını düşündüğümüz yerlerde gereği) bakımından yeri geldikte hakem veya hakem kurulu ibarelerinin de kullanıldığı görülecektir. 20 Sözgelimi, bir görüşe göre, yüzyıla büyük altyapı açıklarıyla giremeyiz,... kapitülasyon kompleksi ile gelişmiş global dünyanın bir parçası olamayız... (yatırımlara ilişkin sözleşmelerde uluslararası tahkim kurumuna yer verilmemesi nedeniyle devasa enerji yatırımları için (enerji sektöründe o dönem gündemde olan 23 adet yap-işlet-devret (YİD) projesinde yaklaşık 4.6 milyar ABD Dolarına gereksinim duyulduğu ifade edilmekteydi) küresel finans piyasalarından kaynak cezbetmek gereklidir; sonuç olarak)... bunu gerçekleştirebilen ülkeler ayakta kalacak, gerçekleştiremeyenler maalesef yok olmaya mahkum olacaklardır (bkz. Nas, Nesrin; Globalleşme Sürecinde Türkiye: Tahkim, içinde Hukuk-Ekonomi Perspektifinden Uluslararası Tahkim ve Kamu Hizmeti, op. cit., s. 67). Yine, öğretiden bir görüşte, uluslararası tahkimin uygulanacağı kamu hizmetlerine yönelik sözleşmeler bağlamında Osmanlı döneminin kapitülasyonlarına atıfta bulunan muhalif görüş sahiplerine karşılık babında (y)üz yıl önceki raylar.. (bunların) üzerinden bir asır geçmiş... hâlâ biz mazinin molozlarını rendelemeye devam edersek, gideceğimiz bir metre mesafe yoktur yollu veciz ifadelere dahi tesadüf edilmektedir (bkz. Günuğur, Haluk; İdari Sözleşmeler ve Uluslararası Tahkim Paneli, TBB Yayını, Ankara, 16 Temmuz, 1999, s. 66) Giderek, dönemin Başbakanınca uluslararası tahkime karşı çıkanlar, çağ değişiminin ayırdına varamamış olmakla itham edilmekte (bkz. Akyol, Taha; Ecevit ve Gerici Sol, Milliyet Gazetesi, 8 Kasım, 2006); dönemin Cumhurbaşkanı tarafından ise ya uluslararası tahkim, ya açlık ve işsizlik ifadesinin kullanıldığı görülmektedir (Süleyman Demirel in Birecik Barajı derivasyon tünellerinin hizmete alınış törenlerinde yaptığı konuşmadan aktaran: Soysal, Mümtaz / Ertuğrul, İlter; Kamu Hizmeti ve Tahkim, MD, C. 23, Sy. 217, 1999, s. 58). Bu konudaki diğer çarpıcı örnekler için bkz. Çal, Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s. 357, 358.

8 142 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 literatürde irdelenmiş veya uygulama sırasında ortaya çıkan yahut teorik bakımdan çıkması olası- olumsuz yönlerin dikkatlerden uzak kaldığı söylenebilir. Giderek, özellikle Anayasa değişikliklerinin tartışıldığı dönemlerde tam aksi yönde söylemlerin geliştirildiği ve bu meyanda sözgelimi, yatırımlardan doğan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenmesine ilişkin hükümlere imtiyaz sözleşmelerinde yer verilebilmesiyle bağlantılı olarak (h)akemlerin, imtiyaz sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları İdari yargı mercileri kadar adil ve rasyonel çözümleyemeyeceklerine dair hiçbir bilimsel dayanak bulunmamaktadır şeklinde oldukça keskin ifadelere dahi yer verilebildiği görülmektedir Bkz. Ulusoy, Ali; Kamu Hizmeti İncelemeleri, Ülke Kitapları, Eylül 2004, s Öte yandan, aynı yazar tarafından, ülkemizde kamu hizmetleri alanında tahkime yer verilmesine karşı çıkılması nedeniyle... yabancı yatırımcılar için, elverişli bir hukuksal ortam bulunmaması sonucu doğacağından, (bu durumun) yatırım yapmayı engelleyici bir faktör haline geleceğine değinilerek,... bu risk faktörünü en azından azaltan bir önlem olarak, uyuşmazlıkların çözümünün tahkim yoluyla çözümlenmesi yoluna başvurmak istenmesi tutarsız ve irrasyonel bir yaklaşım değildir şeklinde bir olumlamaya gidildiği de görülmektedir (bkz. İbid., s. 154). Yine,.. zaten yatırım yaptıkları gelişmekte olan ülkelerde ki siyasi istikrarsızlıklar, bürokratik engeller ve alacaklarını tahsil edememe gibi genel sorunlar nedeniyle, sadece bu risklerin en aza indirgenmiş olduğu ülkelerde yatırım yapıp, diğer ülkelerden çekilme veya yatırımların maliyetine yukarıda sayılan risk faktörlerini de ekleyerek yatırımın faturasını yükseltme gibi yollara başvuran uluslararası büyük yatırımcılar, ülkemizdeki bu genel sorunlara bir de, hukuksal yapının ve mahkemelerin, aralarında çıkabilecek bir uyuşmazlıkta kendi devletlerini koruma ve kayırma eğilimlerini sezmiş olmaları birçok önemli yatırımı engelleyici etki yaratabilmekteydi.. Bu noktadaki sorun özellikle enerji sektöründe kendini hissettirmiştir... Bu haksız imaj... yatırımcıların... normalden çok daha yüksek bir bedel talep etmeleri yönünde etki yaratmıştır yolundaki ifadelerle, tahkimin ülkeye gelecek yatırımlar üzerinde belirleyici etkisi olduğunun vurgulandığı görülmektedir (bkz. İbid, s. 148, 149). Yazar, aynı yolda devamla,... özellikle ekonomik yönü ağır basan faaliyetler icra eden idari makamların, her geçen gün ulusal sınırları aşan bir şekilde ticaret dünyası ile ilişkiye girmeleri ve serbest ticaret kurallarıyla faaliyet göstermek zorunda olmaları sonucunda, akdettikleri sözleşmelerde tahkime başvurulması da zorunluluk halini almaktadır ifadesine yer vermektedir (bkz. İbid., s. 157). (Ancak, yine aynı eserde, enerji sektörüne benzer şekilde tekel konumunda bulunan telekomünikasyon sektöründe yatırım yapacak yabancı yatırımcı ile idare arasında imzalanması öngörülen sözleşmelerin imtiyaz sözleşmesi niteliğinde düzenlenebileceği hususuna da değinilmektedir (bkz. İbid., s. 155). Dolayısıyla, tahkimin yabancı yatırımcılar açısından vazgeçilmez bir unsur olarak algılandığı hususu sorgulanmaya açık hale gelmektedir. Kanımızca, enerji sektörü bağlamında idare ile özel sektör arasında imzalanacak yapım ve işletmeyi içeren sözleşmelerde tahkime yer verilmesine yönelik kaçınılmaz gereklilik iddiaları, tahkimin yabancı yatırımcılarca bir bahane olarak kullanıldığı yolundaki görüşlere cevaz vermektedir. Bu meyanda, yatırım sözleşmelerinde tahkim olanağını tanıyan Anayasa değişiklikleri sonrasında da yatırımcıların sessiz kaldıkları ve bu nedenle uzun yıllar boyunca yatırımcıların uluslararası tahkimi bir mazeret olarak gördüklerinin anlaşıldığı, başlıca endişe konusunun ise ülkemizin kredibilitesine yönelik risk algılaması olduğu yönünde görüşler de bulunmaktadır (Hergüner den aktaran:

9 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 143 Bununla birlikte, tahkime gidilmesi yönündeki tüm bu gayretler sergilenirken, öğretide genel kapsamlı bir bakışla ihtiyatlı olmayı telkin eden ve tahkimin fevkalade cazip bir yol olmadığı yolundaki görüşlerini cesaretle ortaya koyanların varlığını da belirtmek gerekir. 22 Yine o dönemde yapılan kimi değerlendirmelerde, yatırım tahkiminin ağırlıklı olarak uluslararası ticari tahkim ile özdeşlik içerisinde bulunduğu gibi bir algılamaya gidildiği de görülebilmektedir 23, ancak, bu durumun gerçeği yeterince yansıtmaktan çok uzak kaldığı söylenebilir. Zira açıktır ki, ticari tahkimde eşitler arası ve ticari mahiyette bir ilişki türü söz konusu iken, yatırım tahkiminde devletin egemen sıfatıyla giriştiği eylemlerden doğan uyuşmazlıklar öne çıkmaktadır. Aynı dönemlerde bu hususa başarılı biçimde değindiği gözlenen bir çalışmada, tahkime yönelik o dönemdeki taleplerin kamu hizmetine ilişkin sözleşmelerdeki kamusal hukuk açısından düzenlemelerde bulunabilme erkini sonlandırmayı ve konuyu ticari sözleşme boyutuna indirgeyerek ticari tahkim anlayışına dönüştürmeyi hedeflediği açıkça belirtilmektedir. 24 Ticari tahkim ile yatırım tahkimi arasındaki son derece önemli bu ayrıma, ilerleyen kısımlarda ayrıntılı olarak değinilmektedir (bkz. Bölüm 4). Bu çalışmada uluslararası yatırım tahkimine yönelik olarak yer verdiğimiz temel eleştirilerin her biri, belki kendi başına ayrı bir makale konusu edilecek derecede ayrıntılı irdelemeleri gerektirecek denli yoğunluk içeren konulardan oluşmaktadır. Açıktır ki, bu hususların topluca bir değerlendirmesini hedeflemiş olduğumuzdan, kapsam bakımından her bir konunun oldukça dar biçimde ele alınması ve ayrıntılı analizlere gidilmeksizin, daha ziyade tarifleyici bir yaklaşımla değerlendirilmesi zorunluluğuyla karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır. Ahmad, Taimur; Istanbullish, Project Finance Dergisi, Londra, Ağustos, 2000, s. 21). Bütün bu açıklamaların, sorunun daha ziyade bu sektörde aşırı sayıda ve gerçekleştirilemeyecek sözleşmelerin imzalanmış olması gibi- yanlış politikaların uygulanmış olmasına dayandığı söylemlerine (bkz. Çal, Türkiye de Kamu Hizmeti ve İmtiyazın Dönüşüm Öyküsü, op. cit., s. 172, 173) haklılık kazandırdığı söylenebilir). Ne var ki, aynı yazarın, nihayet daha sonraki tarihli bir çalışmasında konuya ilişkin bakışını dikkat çekici biçimde değiştirdiği ve bu defa da... tahkimin yatırım ortamının uygunluğu için sadece mütevazı bir katkıdan, çorbadaki tuzdan ibaret olduğu söylenebilir kanısına vardığı görülmektedir (bkz. Ulusoy, Ali; Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerine Hukuki Bakış, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yayını, Ankara, Haziran 2005, s. 29). 22 Bkz. Üstündağ, Saim; Milletlerarası Tahkim Konusunda Yasal Bir Düzenleme Gerekir mi? II, BTHAE, Ankara, 1999, s Bkz. Şanlı, Yatırım Uyuşmazlıklarının Hallinde Tahkim Usulü ve Karşılaşılan Sorunlar, op. cit., s Soysal / Ertuğrul, Kamu Hizmeti ve Tahkim, op. cit., s. 78, 79.

10 144 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 Dolayısıyla, çalışmamızda, yatırım tahkiminin halihazırda uluslararası ölçekte dile getirilen başlıca eleştiri konularına kısa bir bakış ile, bu hususların Türk hukuku tahtında ayrıntılı biçimde değerlendirilmesine ve tartışılmasına katkı sağlamaya yönelik bir girişimde bulunulması yaklaşımı hakim olacaktır. Bununla birlikte, hemen belirtmek gerekirse, bu çalışmada yer verilen eleştiriler, yatırım tahkimine yönelik eleştirilerin tamamını kapsamaktan çok uzaktır ve burada yer verilenlerin dışında, önemli sayılabilecek çok daha farklı eleştiriler bulunmaktadır. 25 Bu itibarla, çalışmamızda yer verilen başlıca eleştiri konularının sınırlı bir kapsam dahilinde incelenmiş olduğu gerçeğinin, bu bakış açısıyla değerlendirileceğini ümit ediyoruz. 2. Genel Uluslararası tahkime ilişkin uluslararası andlaşmalar bağlamında en başta gelen eleştirilerden birisi, bu uyuşmazlık çözüm yönteminin, gelişmiş ülkeler tarafından gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere dayatılan (veya, bir başka deyişle, sermaye ihraç eden ülkelerce sermaye gereksinimi içinde bulunan ülkelere karşı kullanılan, hatta, eski dönemlerdeki kapitülasyonları andıran 26 ) bir mekanizma olarak tanımlanabileceği, yatırımcı şirketlerin büyük oranda Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya nın oluşturduğu üçlüye ait olduğu ve mevcut ikili veya bölgesel andlaşmalar çerçevesinde bir çıkar dengesizliği bulunduğu yolundadır. 27 Bu itibarla, küresel bir andlaşma düzenine geçiş yapılacak ise, burada gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarının daha adil korunduğu bir mekanizmanın kurgulanmasına gerek duyulduğu; nihayet, bir yandan küresel ölçekte serbestiyet öngörülürken, diğer yandan da kalkınma amaçlı kısıtlamaların ve ülkelerin düzenleyici işlem yapabilme erklerinin- güvence altına alınmasına özen gösterilmesi gerektiği savunulmaktadır. 28 Bununla birlikte, uluslararası tahkimin yabancı yatırımcıların egemen gücün ölçüsüz ve keyfî- kullanımına karşı bir güvence sağladığı ve yabancı 25 Bu bağlamda bir örnek vermek gerekirse; yatırım tahkiminde YKTK andlaşmalarının her anlaşmada olduğu gibi- doğal olarak sadece genel mahiyette düzenleyebildiği veya düzenlenmiş olmakla birlikte belirsizlik içeren pek çok hususun hakem heyetlerine yorum hususunda geniş bir takdir yetkisi tanıdığı, bundan kaynaklanan belirsizliğin ise yatırımcılardan ziyade devletlerin bütçesi aleyhine tehlikeler yarattığı, bu meyanda, andlaşma metinlerindeki her bir belirsizlikte yatırımcıların korunmasına öncelik verilmesinin yanlış olduğu ileri sürülmektedir (bkz. Harten, Gus Van; Investment Treaty Arbitration and Public Law, Oxford University Press, New York, 2007, s. 122, 123). 26 Harten, Investment Treaty Arbitration and Public Law, op. cit., s. 13, 15, 27, 32, 157, 179, 180, Kurtz, Jürgen; A General Investment Agreement in the WTO? Lessons from Chapter 11 of NAFTA and the OECD Multilateral Agreement on Investment, UPJIEL, Vol. 23, No. 4, Kış 2002, s. 716, İbid.

11 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 145 yatırımların daha da artmasını sağlayarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunduğu da tartışmalı olmakla beraber 29 - ileri sürülebilecektir. Keza, yabancı yatırımcıların maruz kalabilecekleri haksız uygulamalar tahtında bağlı oldukları devletin diplomatik korumasına başvurmak zorunda kalmaktan kurtulup kendi başlarına hak mücadelesine girişme özgürlüğüne kavuştukları ve bu meyanda iki devleti karşı karşıya getirerek siyasi gerginliğe yol açmaktan kaçınma olanağını sağladığı da söylenmektedir. 30 Bununla beraber, ilerleyen paragraflarda yer verildiği üzere, bahsekonu hukuksal mekanizmanın işlerliğine yönelik önemli eleştirilerin dile getirildiğini de vurgulamak gerektir. Bu bağlamda, uluslararası yatırım tahkiminin, devletler arasındaki ilişkiler ve bu bağlamda devletler arası tahkime kıyasla önemli derecede farklılık içerdiği ileri sürülebilecektir. İki ülke arasındaki bir tahkim durumunda, bahse konu iki ülke arasında siyasi veya ekonomik tüm ilişkilerin yansıttığı bir denge dikkate alınmakta ve uyuşmazlık buna göre bir seyir izlemekteyken, yatırım tahkiminde sadece yatırımcının çıkarları öne geçmekte ve bu bağlamda daha dar kapsamlı bir dengeye göre karar çıkması olasılığı ağır basmaktadır. Bu itibarla, YKTK andlaşmalarının günümüzdeki hali dikkate alındığında, bahse konu andlaşmalar vasıtasıyla yatırımcılara doğrudan tahkime başvurma olanağı tanınmasından önceki dönemlerde yatırımcıların kendi ülkeleri üzerinden uyuşmazlıkları çözebilmesine olanak tanıyan mekanizma içerisinde iki devlet arasındaki çok farklı mahiyetteki dengeler gözetilebilmekteyken, artık böylesi bir olasılıktan bahsedilemeyecektir. Çalışmamızda, muhtelif tahkim kurumları ve uygulamaları hakkında kimi değerlendirmelere yer vermeyi öngörüyoruz. Bu meyanda, hemen bir 29 Genellikle zorunlu tahkime cevaz verdiği görülen YKTK ( Bilateral Investment Treaties BITs) andlaşmalarının gelişmekte olan ülkelerde yabancı doğrudan yatırımları artırıp artırmadığı yönünde literatürde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bunlardan birine atıf yapmakla yetinmek düşüncesindeyiz; buna göre, YKTK andlaşmaları, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atılacak pek çok adımdan sadece birisidir ve genel olarak olumlu etki yarattığı söylenebilir (bkz. Salacuse, Jeswald W.; BIT by BIT: The Growth of Bilateral Investment Treaties and Their Impact on Foreign Investment in Developing Countries, The International Lawyer, Vol. 24, No. 3, Sonbahar 1990, s. 674). Ne var ki, burada asıl önem taşıyan konu, herhangi bir ülke açısından YKTK andlaşması imzalamak suretiyle elde edilen çıkar ile üstlenilen yükümlülüklerin kıyaslamasına gidilmesi olmalıdır. Nihayet, bu bağlamda, ne ICSID Sözleşmesi ni imzalamış ne de herhangi bir YKTK andlaşmasını onaylamış bulunan Brezilya nın, buna karşın 2007 yılı itibarıyla Latin Amerika ya gelen 84 milyar ABD Dolarlık yabancı doğrudan yatırımın 19 milyar ABD Dolarlık kısmını cezbedebilmiş olmasına da dikkat çekilmektedir (bkz. Garcia-Bolivar, Omar E.; International Law of Foreign Investment at a crossroads: the need to reform, s. 3 ( 30 Loibl, Gerhard; International Economic Law, içinde International Law, International Law (Ed. Malcolm D. Evans), Oxford University Press, 2003, s. 717.

12 146 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 temel eleştiriye burada yer vermek uygun olacaktır: Uluslararası tahkimin, YKTK andlaşmaları çerçevesinde yatırımcılara bir imkan olarak tanınmış olması, yatırımcılar açısından devletlerin kamulaştırma ve benzeri nitelikteki tek yanlı faaliyetlerine engel olma gibi, 1960 lı yıllardan beri talep edilegelen meşru bir gereksinimini karşılamaya yönelmesi ilk bakışta makul karşılanabilecek bir mahiyet içermekle beraber, ticari nitelikteki özel çıkarların kamu yararının korunması gereği karşısında daha üstün seviyede bir korumaya kavuşturulması sonucunu doğurduğu söylenebilir. Bu gelişme ise, kamusal ve özel nitelikteki çıkarlar arasındaki dengeyi bozmuş ve bu ikisi arasındaki sınırların ciddi ve belki de yaşamsal derecede önemlibiçimde belirsizleşmesine götüren bir ortamın yaratılmasına neden olmuştur ġeffaflık Sorunu Bilindiği üzere, mahkemelerdeki uyuşmazlıklar kamuya açıktır ve duruşmalar, özel hayatın gizliliği gibi nedenlerle mahkeme tarafından aksine bir karar alınmadığı sürece, istekliler tarafından izlenebilir. Ticari ilişkilere dair uyuşmazlıklarda tahkimin öngörülmesi halinde ise, gerek milli tahkim ve gerek yabancı tahkim bakımından, kamuya açıklık söz konusu edilmemekte, hatta kamuoyu bu tür bir ihtilafın varlığından dahi haberdar olmayabilmektedir. Bu alandaki mevcut kurallara göre ihtilaflar tamamen özel nitelikte sayıldığı veçhile, duruşmalar ihtilafın tarafları dışındakilere kapalı tutulmakta ve kararların duyurulması ancak bir tarafın arzu etmesi halinde mümkün olabilmektedir. Buradaki gizlilik ilkesi, tahkim sürecinin daha hızlı yürütülebilmesine olanak sağlanması ve tarafların ticari sırlarını koruma ve uyuşmazlık dolayısıyla itibar kaybına uğramamaları gibi düşüncelere dayandırılmaktadır. 32 İhtilafın konusunun iki tacir arasında ve tamamen ticari nitelikteki bir konuya irtibat etmesi halinde, kamuoyunun bundan haberdar olmaması doğal karşılanabilir; hatta, bu tür ihtilaflarda hakem heyetinin kapalı kapılar ardında uyuşmazlık sürecini tamamlamalarının adaletin temel ilkelerini zedelemeyeceği de ileri sürülebilir. 33 Oysa ticari tahkime benzer şekilde yapılandırılmış bulunan yatırım tahkiminde genel olarak kamusal çıkarların ve kamuoyunu yakından ilgilendiren unsurların bulunduğu dikkate 31 Leubuscher, Susan; The Privatization of Justice: International Commercial Arbitration and the Redefinition of the State, The Socio-Legal Dynamics of Disputes (Convenor: Linda Mulcahy), Mres Birkbeck College ( essay.pdf), 2 Haziran, 2003, s International Investment Law: A Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), OECD Yayını, 2005, s İbid.

13 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 147 alındığında 34, kamuoyunun bu tahkim davalarından haberdar dahi olamamaları, verilen kararların gerekçeleri veya talep edilen tazminat tutarı vb. gibi davaya ilişkin bilgilere erişememeleri, son derece ciddi bir eksikliktir. 35 Açıktır ki,... kamu hizmetinin görülmesiyle ilgili olarak ortaya çıkan çekişmelerde yargılamanın tahkime bırakılıp, kamudan gizli tutulması, affedilmez bir çelişki olur. 36 Nitekim yatırım uyuşmazlıklarını tacirler arası ticari uyuşmazlıklardan ayıran kamusal çıkar boyutu, bu türden ilişkilere dair uyuşmazlıkların kapalı kapılar ardında görülmesine ilişkin ciddi eleştirileri beraberinde getirmiştir. 37 Öte yandan, şeffaf bir kurguya giderek hakem heyetinin faaliyetlerine dışarıdan erişim sağlamak suretiyle, hakemlerin kendilerini daha dikkatli davranmak zorunda hissedebilecekleri; eleştiriye açık tutulmalarının imkan dahiline girmesiyle, etkinliğin ve süreçteki kalitenin artacağı söylenebilir. 38 Bu açıdan Dünya Bankası Grubu bünyesinde kurulmuş bulunan Yatırım Uyuşmazlıklarından Kaynaklanan Uyuşmazlıkların Görülmesine İlişkin Uluslararası Konvansiyon ( International Convention on the Settlement of Investment Disputes ICSID) kapsamında öngörülen tahkim ile sair diğer tahkim kurgulamaları 39 arasında önemli bir fark bulunduğu görülmektedir: ICSID tahkiminde, ihtilafların ICSID Sekretaryası na başvurularak kaydedilmesi gerekmektedir ve bu kayıt çerçevesinde ihtilafın tarafları, ICSID e başvurma ve kayıt tarihi ile uyuşmazlığın kısa bir özeti hususundaki 34 Paulsson, Jan; Avoiding Unintended Consequences, içinde Appeals Mechanism in International Investment Disputes, (Eds. Karl P. Sauvant / Michael Chiswick-Patterson), Oxford University Press, New York, 2008, s. 263, Yannaca-Small, Katia; Transparency and Third Party Participation in Investment-State Dispute Settlement Procedures, OECD Working Papers on International Investment, No. 2005/1, Nisan 2005, s Aybay, Rona; Kamu Hizmeti ve Uluslararası Tahkim, Ekonomik Forum, 15 Ağustos, Bkz. Yannaca-Small, Transparency and Third Party Participation in Investment-State Dispute Settlement Procedures, op. cit., s Paulsson, Avoiding Unintended Consequences, op. cit., s Tahkim, yapısal kurgu bakımından temel olarak ikiye ayrılır: Kurumsal tahkim ve özel hakem kurulu ( ad hoc tahkim). Kurumsal tahkim ile ad hoc tahkimi arasındaki temel fark; ilkinde kimi kurumlar tahtında oluşturulmuş bulunan kurallara atıf yapılarak, önceden belirlenmiş bu kuralların uygulanmasına karşın, ikincisinde tahkime yönelik kuralların uyuşmazlığın taraflarınca aralarındaki sözleşmeyle belirleniyor olmasından ileri gelmektedir (bkz. Soysal / Ertuğrul, Kamu Hizmeti ve Tahkim, op. cit., s. 74). Bu hususu biraz daha açmak gerekirse, tahkimin ad hoc veya kurumsal niteliği, hakem heyetinin oluşturulmasına (ve keza, uyuşmazlığa uygulanacak (UNCITRAL gibi) kuralların ne şekilde ve hangi usûl kuralları tahtında uygulanacağına) yönelik kuralların belirlenme yöntemine göre tayin olunmaktadır; ilkinde, bu kurallar taraflar arasında belirlenirken, ikincisinde ise kimi kurumlarca (ICSID veya SCC gibi) konulmuş kurallar çerçevesinde hareket edilmektedir (bkz. Dugan, Christopher F. / Wallace, Don Jr. / Rubins, Noah D. / Sabahi, Borzu; Investor-State Arbitration, Oxford University Press, 2000, s. 35, 36, 236, 237.).

14 148 ÇAL AÜHFD Yıl 2008 bilgi internet sitesinde erişime açık tutulduğu veçhile, kamuoyunun bu yöndeki uyuşmazlıklardan haberdar olmasına imkan yaratılmaktadır. 40 Ne var ki, ICSID tahkimindeki bu özellik, Uluslararası Ticaret Odası ( International Chamber of Commerce - ICC) veya İsveç Tahkim Odası ( Sweden Chamber of Commerce - SCC) gibi, ticari ihtilafların görülmesi temel amacıyla kurulmuş tahkim merkezlerinde söz konusu değildir. 41 Bu ise, esasen, ICSID tahkiminin, adından da anlaşılacağı üzere, yatırım uyuşmazlıklarına mahsus bir tahkim kurumu olmasından 42 ileri gelmektedir. Diğer tahkim kurumları ise, asıl olarak ticari nitelikteki uyuşmazlıklara ilişkin olarak yargılama yapmak üzere kurgulanmıştır; mamafih, taraflar arasında öngörülmüş olmak kaydıyla yatırım uyuşmazlıklarına da bakabilmektedir. Dolayısıyla, ICC veya SCC gibi tahkim kurumlarında da kayıt gerekmekle beraber, ICSID in aksine, kayıtlı davalar hakkında bir bilgi yayımlanmamaktadır. Keza, bu kurumlardaki davaların sadece bir kısmı yatırım uyuşmazlıklarına dair olduğundan, yatırım uyuşmazlıklarının sayısı, tarihi ve genel içeriği hakkında bir bilgiye ulaşma olanağı da bulunmamaktadır. 43 Dahası, taraflar arasındaki sözleşmeye göre ad hoc (kurumsal olmayan) 44 tahkime gidilmesi halinde, bu defa ortada bir tahkim kurumu ve yönetimi de mevcut olmadığından, herhangi bir kayıttan söz edilememektedir. 45 Dolayısıyla, bu tür tahkim heyetleri her an, her yerde ortaya çıkabilir; sadece uyuşmazlığın tarafları ve hukuk danışmanları ile hakemler tahkim davasının varlığı hakkında bilgi sahibidir. 46 Keza, hakem heyetlerince verilen kararlar açısından, ICSID tahkimi dışındakilerde genel olarak tarafların iradesi dışında karara erişim sağlanması veya yayımlanması da söz konusu olmamaktadır. 47 Bununla 40 International Investment Law: A Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), op. cit., s Bkz. Harten, Investment Treaty Arbitration and Public Law, op. cit., s Sornarajah, The International Law on Foreign Investment, op. cit., s. 413, International Investment Law: A Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), op. cit., s Ad hoc tahkimde, genellikle UNCITRAL kurallarının uygulandığı görülmektedir (bkz. Yannaca-Small, Transparency and Third Party Participation in Investment-State Dispute Settlement Procedures, op. cit., s. 3). 45 International Investment Law: A Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), op. cit., s. 12. UNCITRAL, bir Sekretarya ya sahip olmakla beraber, kendi kuralları çerçevesinde ortaya çıkan tahkim davalarının Sekretarya nezdinde kayıt edilmesini öngörmediği gibi, bu davaların herhangi bir şekilde takibini de yapmamaktadır (İbid., s. 12, 5 no.lu dip not). 46 Peterson, Luke Eric; Emerging Bilateral Investment Treaty Arbitration and Sustainable Development, 2003, 8 no.lu dip not ( 47 Bununla birlikte, son zamanlarda ICC nin taraf isimleri ve ayrıntılar mahfuz tutulmak suretiyle karar özetlerini yayımladığı görülmektedir (bkz. International Investment Law: A

15 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 149 beraber, ICSID tahkiminde, ICSID Sözleşmesi nin 48(5) maddesi uyarınca tarafların biri veya her ikisinin izin vermesi durumunda (iznin tek taraf veya her iki taraftan alınmasına bağlı olarak farklı yayım organlarında olmak üzere) ICSID Merkezi kararın yayımlanmasını kararlaştırabilmektedir. Tarafların her ikisi de izin vermemekte ise, 48 bu defa Merkez, ICSID Sözleşmesi nde 2006 yılında yapılan bir değişiklikle 48(4) maddesine istinaden hakem heyetinin verdiği kararın geniş bir özeti ile belli kısımlarını yayımlamakla zorunlu tutulmuştur. 49 ICSID Sekerteryası, hakem kararlarının Sekreterya nın ağ sayfasında erişime açık tutulmak suretiyle yayımlanabilmesi konusunda uyuşmazlığın taraflarını teşvik etmekle birlikte, istatistiksel verilere göre 2005 yılı itibarıyla kararların ancak % 50 sinde taraflardan bu yönde izin alınabilmiş olduğu görülmektedir. 50 Dolayısıyla, bu tür kararlardan davanın tarafı devletin kamuoyunun haberdar olmayabilmesi imkan dahilindedir ve bu itibarla da eleştiriye açık bir yapı ortaya çıkmaktadır. Öte yandan, tahkim kararlarının tenfizi vesilesiyle devletin yargı organlarına götürülmesi sürecinde göreli bir aleniyetin sağlanmış olacağı ileri sürülebilirse de, gerek ICSID tahkim kararlarının tenfizi gerektirmeksizin doğrudan icra kabiliyetini haiz olması ve gerek her türden hakem kararlarının ülke dışında da icra edilebilmesi olanağı karşısında, bu görüşün aleniyet bakımından yeterli bir güvence sağlamadığı açıktır. Bu bağlamda nihai olarak belirtmek gerekirse, saydamlık eksikliği sadece kamunun davanın varlığından haberdar olmaması hususiyetinden kaynaklanmamaktadır, zira tahkim sürecinin kendisine erişim sağlamak veya nihai karar hakkında bilgi sahibi olmak gibi diğer aşamalarda da gizlilik söz konusudur. 51 Oysa ABD Dışişleri Bakanlığı avukatlarından Legum un ifadesiyle, kamu çıkarını ilgilendiren özelikler taşıyan tahkim davalarının gizlilik altında yürütülmesi kabul edilemez. 52 Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), op. cit., s. 13, 14). 48 International Investment Law: A Changing Landscape (A Companion Volume to International Investment Perspectives), op. cit., s Parra, Antonio R.; The Development of the Regulation and Rules of the International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID Review: Foreign Investment Law Journal (Enerji Şartı Sekreteryası nın 20 Ekim, 2006 tarihli Yatırım Grubu toplantısında yapılan sunum), s Bkz. Yannaca-Small, Transparency and Third Party Participation in Investment-State Dispute Settlement Procedures, op. cit., s Blackaby, Nigel; Public Interest and Investment Treaty Arbitration, içinde International Commercial Arbitration: Important Contemporary Questions, International Council for Commercial Arbitration Congress Series No. 11, Kluwer Law International, 2003, s Legum dan aktaran: Blackaby, Public Interest and Investment Treaty Arbitration, op. cit., s. 358.

16 150 ÇAL AÜHFD Yıl Uluslararası Tahkim Kurumlarının Nitelikleri Bakımından Değerlendirilmesi Uluslararası tahkim, tacirler arasındaki ticari ilişkilerin çözümüne yönelik bir alternatif uyuşmazlık çözüm mercii olarak asırlardan beri uygulana gelmektedir. Bu meyanda, hakem kurumlarının özellikle uluslararası ticaretin yoğunlaştığı Londra, Paris, İsveç gibi merkezlerde (Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi ( London Court of International Arbitration LCIA), ICC ve SCC gibi) yapılandırıldığı, giderek uluslararası kuruluşlar nezdinde bu türden ticari ilişkilerin hakem heyetlerince görülmesinde esas alınabilecek kurallar oluşturulduğu (Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Komisyonu ( United Nations Commission on International Trade Law UNCITRAL) gibi) görülmektedir. 53 Uluslararası tahkim, ICC, LCIA, AAA (Amerikan Tahkim Birliği ( American Arbitration Association )) veya ICSID gibi, bir uyuşmazlığın ortaya çıkmasından bağımsız olarak kurulmuş bulunan ve anılan kuruluşların usûle dair hükümlerinin uygulanacağı kurumsal bir yapıyı içermesinden dolayı kurumsal tahkim olarak adlandırılan bir düzenleme içinde gerçekleştirilebileceği gibi, ad hoc tahkimi adı verilen ve taraflarca belirlenen kurallara göre veya kolaylık açısından genellikle görüldüğü gibi UNCITRAL veya ICC gibi kuruluşlarca çıkarılmış tahkim kuralları kapsamında kurulabilen 54, her bir uyuşmazlık çerçevesinde münhasıran oluşturulan 55 hakem heyetlerince de gerçekleştirilebilmektedir. 56 Öte yandan, etkisini giderek artıran küreselleşmenin de yardımıyla sınırlar ötesi yatırımlarda özellikle son yıllarda görülen artış, yabancı yatırımcıların yatırımların bulunduğu ülke devletinin kamulaştırma, el koyma veya millileştirme ve benzeri 57 siyasi kararlarına karşı korunması gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Zira, doğrudan yabancı sermaye yatırımı kararı alan bir yabancı firmanın, ekonomik ve siyasi istikrarın yanında bu 53 Ayrıntılı bilgi için bkz. Collier, John / Lowe, Vaughan; The Setllement of Disputes in International Law Institutions and Procedures, Oxford University Press, New York, 2000, s İbid., s Yatırım tahkiminde her hakem kurulu dava konusu edilen uyuşmazlığa münhasır olarak kurulur (bkz. Dolzer, Rudolf / Schreuer, Christoph; Principles of International Investment Law, Oxford University Press, 2008, s. 36) ve uyuşmazlığın görülmesiyle görevi sona erer. Dolayısıyla, bu özellik bakımından, ad hoc tahkimi ile kurumsal tahkim arasında bir farklılık yoktur. 56 Dezalay, Yves / Garth, Bryant G.; Dealing in Virtue: International Commercial Arbitration and the Construction of a Transnational Legal Order, The University of Chicago Press, 1996, s Ormanoğlu, Burhan; Yabancı Sermaye Yatırımlarına İlişkin Uyuşmazlıkların Çözümünde Uluslararası Tahkim, Devlet Bütçe Uzmanlığı Araştırma Raporu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara, Mart 2004, s. 50.

17 C.57 Sa.4 [ ] Uluslararası Yatırım Tahkimine Yönelik 151 kararı almasındaki önemli etkenlerden biri de, yatırım yapacağı ülkedeki hukuk sisteminin ve adalet mekanizmasının işleyişidir. 58 Bu meyanda, yatırımlara ilişkin uyuşmazlıklar tahtında, ticari ilişkilere dair tahkimde olduğu gibi, devletin yargısına müracaat yerine daha tarafsız bir nitelik içerdiği düşüncesiyle uluslararası tahkim kurumundan istifade edilmesinin giderek daha fazla benimsendiği gözlenmiştir. Zira özellikle kamu hizmeti olarak görülen alanlarda yapılacak yatırımlara ilişkin... sözleşmelerden kaynaklanacak uyuşmazlıkların... idare ile aynı çatı altında bulunan yargı mekanizmasına götürülmesi, yabancı yatırımcılar açısından, çözümün (tarafsızlığı bakımından) kaygılara sebep olmakta (ve bu nedenle yabancı yatırımcılar tarafından) ulusal mahkemeler yerine uluslararası tahkim mekanizması (tercih edilmektedir). 59 Dolayısıyla, ticari tahkimi doğuran gelişmeler ve bunların niteliği ile yatırım anlaşmalarından doğan uyuşmazlıklarda tahkime gidilmesi gereksinimi arasında bu bağlamda çok temel bir farklılığın bulunduğu söylenebilecektir. Yatırımlara ilişkin tahkimde taraflar, aralarındaki ilişkiyi ticari mahiyete indirgediklerini veya böyle telakki ettiklerini kabul noktasında olmak zorunda değillerdir. Kuşkusuz, bir devletin yatırımcılarla imzaladığı sözleşmede ticari tahkimi öngörmek suretiyle aradaki ilişkiyi sözleşme temeline indirgemesi mümkündür. Mamafih, yatırımların korunması ihtiyacı temel olarak devletin sözleşmenin ticari tarafı olarak değil ve fakat egemen sıfatıyla gerçekleştirdiği eylemlerine karşı korunma gereksiniminden neşet etmiştir. Nitekim, yatırımların korunmasına ilişkin hemen tüm uluslararası andlaşmaların hükümlerine bakıldığında, kamulaştırma veya eş etki doğuran işlemler veya kâr transferi ile dövize çevirmeye (konvertibilite) izin verilmesi 60 gibi hükümlerin yer alması, bu gerçeklikten kaynaklanmaktadır. İşte bu gereksinimin bir sonucu olarak, yatırımların korunması temelinde özel düzenlemelere gidilmesi gereği doğmuştur. Buna ilişkin en başta gelen düzenleme ise, ICSID Sözleşmesi dir. Bu itibarla, ICSID Sözleşmesi, münhasıran yatırımların korunmasına yardımcı olmayı teminen bir tahkim mekanizması kurulmasını öngörmektedir. Kuşkusuz, yatırımcı ile devlet arasındaki bir sözleşmede 61 tarafların ICSID tahkimine atıfta bulunması söz konusu ise, bir yatırımla ilgili olarak 58 İbid., s İbid., s Kimi zaman dövize çevrilmeye yönelik risklerin hatalı biçimde ticarî risk olarak tanımlanabildiği (bkz. İslamoğlu, Abdürrahim; Privatization and Build-Operate-Transfer (Özal Formula), Beril Yayınları, İstanbul, 2001, s. 135) görülmekle beraber, anılan riskin politik-siyasî riskler sınıfında yer aldığı açıktır. 61 ICSID tahkimi, hemen daima ve münhasıran devlet ile yatırımcı arasında imzalanan sözleşmelerden ( state contracts ) ve doğrudan yatırımla ilişkili olmak kaydına bağlı

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ 1. Tahkim Kurumu Uluslararası Hukuk kapsamında, Uluslararası Tahkim müessesesi önemli bir yer işgal etmektedir. Öncelikle Tahkimi, prensipte,

Detaylı

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz İçindekiler Kısaltmalar Giriş BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI TİCARİ SÖZLEŞMELERDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARIN HUKUKİ

Detaylı

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları veya dünyada bilinen diğer adıyla

Detaylı

MİLLETLERARASI TİCARİ TAHKİMDE HAKEMLERİN BAĞIMSIZLIK YÜKÜMLÜLÜĞÜ

MİLLETLERARASI TİCARİ TAHKİMDE HAKEMLERİN BAĞIMSIZLIK YÜKÜMLÜLÜĞÜ Dr. SÜHEYLÂ BALKAR BOZKURT Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı MİLLETLERARASI TİCARİ TAHKİMDE HAKEMLERİN BAĞIMSIZLIK YÜKÜMLÜLÜĞÜ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII

Detaylı

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARI KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİNE KARŞI AÇILACAK DAVALARDA GÖREVLİ YARGI MERCİİ

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARI KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİNE KARŞI AÇILACAK DAVALARDA GÖREVLİ YARGI MERCİİ ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARI KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİNE KARŞI AÇILACAK DAVALARDA GÖREVLİ YARGI MERCİİ (Danıştay Karar İncelemesi) 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma

Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma Bundan sonra "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti ve Yemen Cumhuriyeti; Özellikle

Detaylı

MAKALELER. Yusuf ARTAR (*) PEKCANITEZ Hakan/ATALAY Oğuz/ÖZEKES Muhammet, Medeni Usul Hukuku, 6. Bası, Ankara 2007, s. 692 2

MAKALELER. Yusuf ARTAR (*) PEKCANITEZ Hakan/ATALAY Oğuz/ÖZEKES Muhammet, Medeni Usul Hukuku, 6. Bası, Ankara 2007, s. 692 2 ULUSLARARASI YATIRIM UYUŞMAZLIKLARINDA ICSID TAHKİMİ Yusuf ARTAR (*) 1- GİRİŞ Kural olarak, kişiler arasında meydana gelen uyuşmazlıklar mahkemeler tarafından karara bağlanmaktadır. Ancak irade serbestisi

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XXI BİRİNCİ BÖLÜM YARGI HAKKI, ULUSLARARASI YETKİ VE TAHKİM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XXI BİRİNCİ BÖLÜM YARGI HAKKI, ULUSLARARASI YETKİ VE TAHKİM IX ÖNSÖZ...VII...IX KISALTMALAR... XXI BİRİNCİ BÖLÜM YARGI HAKKI, ULUSLARARASI YETKİ VE TAHKİM I. ULUSLARARASI YETKİ VE YARGI HAKKI...1 A. Genel Olarak Yargı Hakkı (Jurisdiction)...1 1. Prensipler...1

Detaylı

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xix 1.GİRİŞ...1 I. KAVRAM VE TERİM...1 1. Kavram...1 a. Tanım...1 b. Unsurlar...4 aa. Anlaşma...4

Detaylı

4501 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YABANCILIK UNSURU Cem Çağatay ORAK

4501 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YABANCILIK UNSURU Cem Çağatay ORAK 4501 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YABANCILIK UNSURU Cem Çağatay ORAK I. Genel Olarak Anayasanın 125. maddesinin birinci fıkrasına 13.08.1999 tarih ve 4446 sayılı Kanunun 1 2. maddesiyle yapılan ekleme sonucunda

Detaylı

ECE GÖZTEPE İNSAN HAKLARININ KORUNMASINDA GEÇİCİ TEDBİR

ECE GÖZTEPE İNSAN HAKLARININ KORUNMASINDA GEÇİCİ TEDBİR ECE GÖZTEPE İNSAN HAKLARININ KORUNMASINDA GEÇİCİ TEDBİR Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Almanya ve Türkiye Örnekleri İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI

Detaylı

TİCARİ UYUŞMAZLIKLARDA TAHKİM

TİCARİ UYUŞMAZLIKLARDA TAHKİM TİCARİ UYUŞMAZLIKLARDA TAHKİM ADALET!!! ??? ADALET!!! Tahkim Nedir? Tahkim, adli yargıya alternatif bir uyuşmazlık çözümü mekanizması. Hakem; uyuşmazlığı çözen kişi. Tarafların bu konuda anlaşmalarına

Detaylı

YABANCI YATIRIMLARIN KORUNMASINA İLİŞKİN İKİLİ ULUSLARARASI ANLAŞMALAR

YABANCI YATIRIMLARIN KORUNMASINA İLİŞKİN İKİLİ ULUSLARARASI ANLAŞMALAR YABANCI YATIRIMLARIN KORUNMASINA İLİŞKİN İKİLİ ULUSLARARASI ANLAŞMALAR Bu yazı Akın Hukuk Ofisinin kurucu ortağı Av. Ümit Akın tarafından 22 Şubat 2014 tarihinde, Yurtdışında Yaşam: Oturum Koşulları ve

Detaylı

Doğrudan Görüşme, Arabuluculuk, Hakem-Bilirkişilik ve Tahkim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Doğrudan Görüşme, Arabuluculuk, Hakem-Bilirkişilik ve Tahkim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Yard. Doç. Dr. Ali YEŞİLIRMAK İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Queen Mary College, Centre for Commercial Law Studies Türkiye de Ticari Hayatın ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi İçin Uyuşmazlıkların

Detaylı

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI)

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) SORULAR İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) 1- İdarenin denetim yollarından biri olarak, idari yargının gerekliliğini tartışınız (10 p). 2- Dünyadaki idari yargı sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye nin mensup

Detaylı

İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ.

İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ. 02 İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ 03 İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ Türkiye, jeopolitik konumu ve gelişen ekonomisi sayesinde Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika arasında hızla büyüyen ticaret

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

MİLLETLERARASI TAHKİMDE DAVA AÇMA YASAKLARI

MİLLETLERARASI TAHKİMDE DAVA AÇMA YASAKLARI Dr. Öğretim Üyesi İlyas GÖLCÜKLÜ Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MİLLETLERARASI TAHKİMDE DAVA AÇMA YASAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

TARİH : 11 Nisan 2013

TARİH : 11 Nisan 2013 BİLGİ NOT U TARİH : 11 Nisan 2013 KONU : Libya da faaliyet gösteren Türk inşaat firmalarının sözleşmesel yükümlülüklerinin ifasına devam etmesi hususununda hukuki değerlendirme Bu bilgi notu, 2011 yılı

Detaylı

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 4. Birinci Kuşak Haklar: Kişi Özgürlükleri ve Siyasal Haklar

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması Yard. Doç. Dr. Çiğdem YAZICI TIKTIK Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arabuluculukta Gizliliğin Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi M. Gözde ATASAYAN Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 A. «KAMU HİZMETİ» KAVRAMI...1 1. Kamu Hizmetinin Klasik Tanımı...1

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYA BANKASI PROJELERİ DAİRESİ DÜNYA BANKASI GRUBU İLE İLİŞKİLER Dünya Bankası Grubu Hakkında Genel Bilgi Dünya Bankası 1944 yılında II. Dünya Savaşı sonrasında

Detaylı

2. Uluslararası Ticaret Hukukuna İlişkin Mevzuat ve Anlaşmalar, 2. bası, İstanbul 2006.

2. Uluslararası Ticaret Hukukuna İlişkin Mevzuat ve Anlaşmalar, 2. bası, İstanbul 2006. PROF. DR. NURAY EKŞİ 1987 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ni birincilikle bitiren Prof. Dr. Nuray Ekşi, 1988 yılında aynı fakültede Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı nda araştırma görevlisi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/7939 Karar No. 2012/15559 Tarihi: 03.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 İŞ SÖZLEŞMESİ VEKALET VE ESER

Detaylı

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Giriş 1 Hukukumuzda 1950 yılından bu yana uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ( Mülga Kanun ) 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmış

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 7 İÇİNDEKİLER 9 KISALTMALAR CETVELİ 19 GİRİŞ 23 BİRİNCİ BÖLÜM DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ VE AYRILMASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1.

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 7 İÇİNDEKİLER 9 KISALTMALAR CETVELİ 19 GİRİŞ 23 BİRİNCİ BÖLÜM DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ VE AYRILMASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 7 İÇİNDEKİLER 9 KISALTMALAR CETVELİ 19 GİRİŞ 23 BİRİNCİ BÖLÜM DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ VE AYRILMASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılmasının Önemi, Amacı

Detaylı

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Kanun No: 4620 Kabul Tarihi : 31/1/2001

Detaylı

İNŞAAT DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ.

İNŞAAT DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ. 02 İNŞAAT DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ 03 İNŞAAT DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MERKEZ Türkiye, milletlerarası inşaat sektörünün kalbindedir. Ülkemiz Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Boğaz Köprüsü, KKTC ye su

Detaylı

Dr. Mehmet BAYKAL İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi. Hukuksal ve Kurumsal Bağlamda Amerika Birleşik Devletleri ve. Doğrudan Yabancı Yatırımlar

Dr. Mehmet BAYKAL İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi. Hukuksal ve Kurumsal Bağlamda Amerika Birleşik Devletleri ve. Doğrudan Yabancı Yatırımlar Dr. Mehmet BAYKAL İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Hukuksal ve Kurumsal Bağlamda Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye de Doğrudan Yabancı Yatırımlar İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

İDARİ SÖZLEŞMELER VE İMTİYAZ SÖZLEŞMELERİ

İDARİ SÖZLEŞMELER VE İMTİYAZ SÖZLEŞMELERİ İDARİ SÖZLEŞMELER VE İMTİYAZ SÖZLEŞMELERİ Ali Rıza YÜCEL(*) Kamu idaresi, kurumu ya da kuruluşlarının idare hukuku kurallarına dayanarak yaptıkları sözleşmelere idari (yönetsel) sözleşme denir. Bu sözleşmelerin

Detaylı

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Dr. Öğr. Üyesi A. İpek SARIÖZ BÜYÜKALP AİHS VE AİHM KARARLARININ DA İNCELENMESİ SURETİYLE ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

YATIRIMCI-DEVLET UYUŞMAZLIKLARINDA TAHKĐMĐN ROLÜ

YATIRIMCI-DEVLET UYUŞMAZLIKLARINDA TAHKĐMĐN ROLÜ YATIRIMCI-DEVLET UYUŞMAZLIKLARINDA TAHKĐMĐN ROLÜ Ahmet BERKER Özet Yatırımcıların yatırım yapacakları ülkeyi seçmelerinde ekonomik etkenler kadar hukuki altyapı da önemli rol oynamaktadır. Yatırımcı, yatırımını

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi Raporu

Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi Raporu Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi Raporu İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü & TEPAV Ortak Raporu TOBB Üniversitesi Batu KINIKOĞLU Enstitü Uzmanı 16.01.2015

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Arzu ALİBABA I. ŞAHSİ BİLGİLER. Adres (İş) : Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Gazimagosa, KKTC

Yrd. Doç. Dr. Arzu ALİBABA I. ŞAHSİ BİLGİLER. Adres (İş) : Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Gazimagosa, KKTC Yrd. Doç. Dr. Arzu ALİBABA I. ŞAHSİ BİLGİLER Doğum Yeri ve Tarihi : Lefkoşa (KKTC) - 10 Aralık 1976 Adres (İş) : Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Gazimagosa, KKTC Telefon (İş) : +90 392 630

Detaylı

Dr. Deniz Defne KIRLI AYDEMİR. Milletlerarası Usul Hukukunda İHTİYATİ TEDBİRLER

Dr. Deniz Defne KIRLI AYDEMİR. Milletlerarası Usul Hukukunda İHTİYATİ TEDBİRLER Dr. Deniz Defne KIRLI AYDEMİR Milletlerarası Usul Hukukunda İHTİYATİ TEDBİRLER (Brüksel I Tüzüğü, UNIDROIT İlkeleri ve Türk Yargılama Hukuku Çerçevesinde) İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller ve Tablolar Listesi... xii 1. BÖLÜM ENTEGRASYON VE ENTEGRASYONUN ETKİLERİ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller ve Tablolar Listesi... xii 1. BÖLÜM ENTEGRASYON VE ENTEGRASYONUN ETKİLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz... Şekiller ve Tablolar Listesi... xii v 1. BÖLÜM ENTEGRASYON VE ENTEGRASYONUN ETKİLERİ 1.EKONOMİK ENTEGRASYONLAR... 1 1.1.Küreselleşme ve Bölgeselleşme... 2 1.1.1. Küreselleşme... 2

Detaylı

KUR FARKLARININ KDV SİNDE SON DURUM 14 AĞUSTOS 2018

KUR FARKLARININ KDV SİNDE SON DURUM 14 AĞUSTOS 2018 KUR FARKLARININ KDV SİNDE SON DURUM 14 AĞUSTOS 2018 KAPSAM İşbu çalışma, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu nun E:2017/548, K:2017/606 sayılı kararı ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ve Haşimi Ürdün Krallığı Arasında Yatırımların

Türkiye Cumhuriyeti ve Haşimi Ürdün Krallığı Arasında Yatırımların Türkiye Cumhuriyeti ve Haşimi Ürdün Krallığı Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma Türkiye Cumhuriyeti ve Haşimi Ürdün Krallığı bundan sonra "Taraflar" olarak anılacaklardır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Prof. Dr. Turgut KALPSUZ (Oturum Başkanı) 29

İÇİNDEKİLER. Prof. Dr. Turgut KALPSUZ (Oturum Başkanı) 29 İÇİNDEKİLER Önsöz 3 Teşekkür 7 Kısaltmalar 15 Konferans Programı 17 Açış Konuşmaları 21 Şaban DİŞLİ 21 İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali ŞAHİN 24 Adalet Bakanı I. OTURUM MİLLETLERARASI TİCARİ TAHKİME

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/35581 Karar No. 2016/298 Tarihi: 12.01.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE İŞ SÖZLEŞ-

Detaylı

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülmekte olan davalarda bilirkişi görüşüne başvurulması

Detaylı

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe DEVLETLER UMUMİ HUKUKU II DERSİ ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Devletler Umumi Hukuku II Dersin Kodu HUK208 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık

Detaylı

ZEYNEP FEYZA EKER AYHAN REKABET HUKUKU UYUŞMAZLIKLARININ ULUSLARARASI TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMÜ: KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ

ZEYNEP FEYZA EKER AYHAN REKABET HUKUKU UYUŞMAZLIKLARININ ULUSLARARASI TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMÜ: KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ ZEYNEP FEYZA EKER AYHAN REKABET HUKUKU UYUŞMAZLIKLARININ ULUSLARARASI TAHKİM YOLUYLA ÇÖZÜMÜ: KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ... XIX GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

CANSU YENER KESKİN MİLLETLERARASI TAHKİM ANLAŞMASININ KURULMASI VE ETKİSİ

CANSU YENER KESKİN MİLLETLERARASI TAHKİM ANLAŞMASININ KURULMASI VE ETKİSİ CANSU YENER KESKİN MİLLETLERARASI TAHKİM ANLAŞMASININ KURULMASI VE ETKİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM MİLLETLERARASI TAHKİM ANLAŞMASI HAKKINDA GENEL

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLERDE KARŞILAŞILAN BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ULUSLARARASI İŞLERDE KARŞILAŞILAN BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ULUSLARARASI İŞLERDE KARŞILAŞILAN BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Feyiz Erdoğan Nurol Holding A.Ş. Uluslararası Hukuk Baş Müşaviri sunum planı I. MUTLAKA BAKILMASI GEREKEN KONULAR A. VERGİ B. PARA

Detaylı

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Av. Ömer GÖREN* * Ankara Barosu. Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar / GÖREN Genellikle idari davalarda ve bu incelememiz

Detaylı

LİMİTED ŞİRKETLERDE İMTİYAZLI PAYLAR

LİMİTED ŞİRKETLERDE İMTİYAZLI PAYLAR LİMİTED ŞİRKETLERDE İMTİYAZLI PAYLAR İmtiyazlı paylar şirketlerin ekonomik ihtiyaçları doğrultusunda kardan daha çok pay alma, şirkete finansman yaratma ya da şirkete yeni yatırımcıların katılmasını sağlama

Detaylı

T.C.... ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI

T.C.... ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI T.C.... ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANABİLİM DALI "İDARENİN TARAF OLDUĞU SÖZLEŞMELER KAPSAMINDA KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİNİN HUKUKSAL NİTELİĞİNİN İNCELENMESİ" YÜKSEK LİSANS TEZİ Danışman:

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1856 Karar No. 2014/215 Tarihi: 16.01.2014 İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 REKABET YASAĞI SÖZLEŞMELERİNDE GÖREVLİ MAHKEMENİN TİCARET MAHKE- MESİ OLDUĞU

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/13462) Karar Tarihi: 22/12/2016 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu : Burhan ÜSTÜN

Detaylı

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması Dr. Selman ÖĞÜT Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 21. Yüzyılda Uluslararası Hukuk Çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

TÜRKİYEDE ÇEVRESEL BİLGİLENME HAKKI VE AB DİREKTİFLERİ. Yrd. Doç. Dr. Necla Akdağ Güney

TÜRKİYEDE ÇEVRESEL BİLGİLENME HAKKI VE AB DİREKTİFLERİ. Yrd. Doç. Dr. Necla Akdağ Güney TÜRKİYEDE ÇEVRESEL BİLGİLENME HAKKI VE AB DİREKTİFLERİ Yrd. Doç. Dr. Necla Akdağ Güney Çevre hakkının uygulanabilirliğini ancak onu sağlayacak mekanizmaların öngörülmesi ve güvence altına alınması ile

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG. 26 Ocak 2010

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG. 26 Ocak 2010 COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG 26 Ocak 2010 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde belirtilen koşullar

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

Dr. TOLGA ŞİRİN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİREYSEL BAŞVURU HAKKI

Dr. TOLGA ŞİRİN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİREYSEL BAŞVURU HAKKI Dr. TOLGA ŞİRİN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA BİREYSEL BAŞVURU HAKKI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... XIII İÇİNDEKİLER... XVII

Detaylı

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU İDARİ YARGILAMA AÇIK DERS MATERYALİ USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI İDARİ YARGININ GÖREV ALANININ ÖLÇÜTÜ Uyuşmazlığın idari işlevden kaynaklanması

Detaylı

Nurcan YILMAZ ÖZEL ADİL YARGILANMA HAKKI KRİTERLERİNİN TÜRK İDARİ YARGILAMA HUKUKU AÇISINDAN MUHTEMEL VE GERÇEKLEŞEN ETKİLERİ

Nurcan YILMAZ ÖZEL ADİL YARGILANMA HAKKI KRİTERLERİNİN TÜRK İDARİ YARGILAMA HUKUKU AÇISINDAN MUHTEMEL VE GERÇEKLEŞEN ETKİLERİ Nurcan YILMAZ ÖZEL ADİL YARGILANMA HAKKI KRİTERLERİNİN TÜRK İDARİ YARGILAMA HUKUKU AÇISINDAN MUHTEMEL VE GERÇEKLEŞEN ETKİLERİ S.S. Onar İdare Hukuku ve İlimleri Arşivi Yayın No: 2016/3 İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ NİN AVUKATLIK SINAVI, STAJ DEĞERLENDİRMELERİ VE HUKUK FAKÜLTELERİNİN ASGARİ STANDARTLARA KAVUŞTURULMASI İÇİN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR Mayıs 2015 Değerli Meslektaşım,

Detaylı

«VERGİ ANLAŞMALARI VE UYGULAMASI» KONULU SEMİNER

«VERGİ ANLAŞMALARI VE UYGULAMASI» KONULU SEMİNER ANKARA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI EV SAHİPLİĞİNDE «VERGİ ANLAŞMALARI VE UYGULAMASI» KONULU SEMİNER Dr. Hüseyin IŞIK Ankara, 08.05.2015 Seminer OECD Modeli, BM Modeli ve Türkiye-Almanya Vergi Anlaşması

Detaylı

İdare Hukuku Ve İdari Yargı Alanında Anayasa Değişikliği İle İlgili Bazı Öneriler

İdare Hukuku Ve İdari Yargı Alanında Anayasa Değişikliği İle İlgili Bazı Öneriler İdare Hukuku Ve İdari Yargı Alanında Anayasa Değişikliği İle İlgili Bazı Öneriler Arş. Gör. Ahmet Kürşat ERSÖZ* * S. Ü. Hukuk Fak. İdare Hukuku ABD. Mevcut anayasamızda idare hukukuna ilişkin olan hükümler

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya (bundan böyle "Akit Taraflar" olarak anılacaklardır), Ulusal egemenlik, haklarda eşitlik

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun Dallara Ayrılması (Kamu Hukuku-Özel Hukuk) Kamu Hukuku Özel Hukuk Ayrımı Hukuk kuralları için yapılan eski ayrımlardan biri, hukukun kamu

Detaylı

BİREYSEL BAŞVURU KARARLARININ SONUÇLARI

BİREYSEL BAŞVURU KARARLARININ SONUÇLARI BİREYSEL BAŞVURU KARARLARININ SONUÇLARI 1-Anayasa Mahkemesinin İş Yükünün Artması Sonucu Adil Yargılanma Hakkının İhlali 2-Anayasa Mahkemesinin Yetkilerinin Artması Sonucu Otoritesinin Güçlenmesi 3-Avrupa

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Özet : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi tarafından yapılan bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesince

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

Dr. ÇİĞDEM YATAĞAN ÖZKAN TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ANONİM ŞİRKETLERDE ALTIN PAYLAR

Dr. ÇİĞDEM YATAĞAN ÖZKAN TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ANONİM ŞİRKETLERDE ALTIN PAYLAR Dr. ÇİĞDEM YATAĞAN ÖZKAN TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ANONİM ŞİRKETLERDE ALTIN PAYLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMA CETVELİ...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Altın Pay Kavramı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE İSVEÇ KRALLIĞI ARASINDA YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE İSVEÇ KRALLIĞI ARASINDA YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN -1386- TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE İSVEÇ KRALLIĞI ARASINDA YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:3.3.1998 Sayı:23275)

Detaylı

Devletler Umumi Hukuku I HUK227. Zorunlu. Lisans. Güz. Örgün Eğitim. Türkçe. Yok Dersin amacı uluslararası hukukun temel kavram ve Dersin Amacı

Devletler Umumi Hukuku I HUK227. Zorunlu. Lisans. Güz. Örgün Eğitim. Türkçe. Yok Dersin amacı uluslararası hukukun temel kavram ve Dersin Amacı DEVLETLER UMUMİ HUKUKU I DERSİ ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Devletler Umumi Hukuku I Dersin Kodu HUK227 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

İNSAN HAKLARINI VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMA SÖZLEŞMESİ PROTOKOL No. 7

İNSAN HAKLARINI VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMA SÖZLEŞMESİ PROTOKOL No. 7 İNSAN HAKLARINI VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMA SÖZLEŞMESİ PROTOKOL No. 7 (Strasbourg, imza: 22/11/1984; yürürlük: 01/11/1988) 1 Bu Protokole imza koyan Avrupa Konseyi üyesi Devletler, 4 Kasım 1950 tarihinde

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARAARSLAN TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4027/05) KARAR STRAZBURG 27 Temmuz 2010 İşbu karar AİHS

Detaylı

Enerji Şartı Sözleşmesi ve Yatırım Tahkimi 1

Enerji Şartı Sözleşmesi ve Yatırım Tahkimi 1 Enerji Şartı Sözleşmesi ve Yatırım Tahkimi 1 Dr. Sedat ÇAL 2 1. Giriş Enerji Şartı sürecinin tarihsel arka planı, yaklaşık yirmi yıl öncesinde Berlin Duvarı nın yıkılması ve Sovyetler Birliği nin çözülme

Detaylı

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations İki tip uluslar arası örgütten bahsedilebilir. Bunlar; Hükümetler Arası Örgütler Hükümet Dışı Örgütler Genel Olarak Uluslar arası örgütlerin sayıca

Detaylı

AKADEMİK ÇALIŞMALAR, ESERLER ve İDARİ GÖREVLER

AKADEMİK ÇALIŞMALAR, ESERLER ve İDARİ GÖREVLER Doç.Dr. Faruk Kerem Giray AKADEMİK ÇALIŞMALAR, ESERLER ve İDARİ GÖREVLER Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Hukuk İstanbul Üniversitesi 1998 Y. Lisans Avrupa Birliği Hukuku Marmara

Detaylı

Bireysel Başvuru Yolu

Bireysel Başvuru Yolu Dr. Ebru KARAMAN Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Karşılaştırmalı Anayasa Yargısında Bireysel Başvuru Yolu İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/7568 Karar No. 2014/13812 Tarihi: 21.05.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 İŞ SÖZLEŞMESİNİN VAR OLUP OLMADIĞI- NIN BAĞIMLILIK ÖLÇÜTÜNE GÖRE BELİRLE-

Detaylı

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları T.O.B.B.'un her yıl güncel olarak yayınladığı istatistiksel veriler baz alındığında, Limited Şirketler ve Anonim Şirketlerin,

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI Sirküler Rapor 21.01.2013/33-1 AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI ÖZET : 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla Avrupa İnsan

Detaylı

TİCARİ UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜNDE ULUSLARARASI TAHKİM

TİCARİ UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜNDE ULUSLARARASI TAHKİM TİCARİ UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜNDE ULUSLARARASI TAHKİM HAZIRLAYAN: DEĞERLENDİRME: YELİZ ÜNAL İGEME STAJYER ÖĞRENCİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ARİF ŞAHİN İGEME - ŞUBE MÜDÜRÜ MART 2005 İGEME İhracatı

Detaylı

Dr. SEDAT ÇAL EĞİTİM İŞ DENEYİMİ. Ö z g e ç m i ş

Dr. SEDAT ÇAL EĞİTİM İŞ DENEYİMİ. Ö z g e ç m i ş Ö z g e ç m i ş Dr. SEDAT ÇAL EĞİTİM İngilizce Hazırlık Sınıfı: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Fakültesi (Yabancı Diller Okulu Hazırlık Sınıfı), Haziran 1984. Lisans: Ankara Üniversitesi,

Detaylı

Sirküler No: 049 İstanbul, 17 Haziran 2016

Sirküler No: 049 İstanbul, 17 Haziran 2016 Sirküler No: 049 İstanbul, 17 Haziran 2016 Konu: Anayasa Mahkemesi nin adil ve mülkiyet hakkının ihlal edilip edilmediğine ilişkin değerlendirmelerini içeren bireysel başvuru kararı. Özet: İdarece verilen

Detaylı

ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI

ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI ULAŞ KARAN ÖĞRETİDE VE UYGULAMADA ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI VE İCRASI NORM DENETİMİ İLE BİREYSEL BAŞVURU USULÜNDE VERİLEN KARARLAR ÖZELİNDE BİR İNCELEME İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1 Bu Arabuluculuk Kuralları nın amacı, 26.11.2013 tarih ve 28833 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER HUKUKUN KAYNAKLARI Yargı organları kararlarını, hukuka dayanan, hukuktan kaynaklanan, hukukun gerektirdiği kararlar olarak sunarlar. Bu açıdan yargı

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ Dr. Emre ERDİL Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Dairesi İstanbul Nisan 2018 1/15 Gündem Giriş Tarihçe Düzenlemenin Niteliği Tebliğin Bölümleri 2/15 Giriş 5 Ocak

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 I. KONU 1 II. KONUNUN ÖNEMİ 1 III. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 5 IV. SUNUŞ PLÂNI 5

İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 I. KONU 1 II. KONUNUN ÖNEMİ 1 III. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 5 IV. SUNUŞ PLÂNI 5 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR XXIII GİRİŞ 1 I. KONU 1 II. KONUNUN ÖNEMİ 1 III. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 5 IV. SUNUŞ PLÂNI 5 BİRİNCİ BÖLÜM TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE YABANCI SERMAYE 61. Yabancı Sermaye Hareketlerinin

Detaylı

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK MEVZUATI

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK MEVZUATI Doç. Dr. Mustafa ERKAN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Sibel ÖZEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Hatice Selin PÜRSELİM Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi MİLLETLERARASI

Detaylı

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca;

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Aile Arabuluculuğu Hakkındaki R (98) 1 Sayılı Tavsiye Kararı - Arabulu 1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; 2. Aile uyuşmazlıklarının

Detaylı

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK DÜZENLENEN SÖZLEŞMELERİN 32 SAYILI KARAR UYARINCA TL CİNSİNE ÇEVRİLMESİNDE DAMGA VERGİSİ 24 KASIM 2018

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK DÜZENLENEN SÖZLEŞMELERİN 32 SAYILI KARAR UYARINCA TL CİNSİNE ÇEVRİLMESİNDE DAMGA VERGİSİ 24 KASIM 2018 DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ OLARAK DÜZENLENEN SÖZLEŞMELERİN 32 SAYILI KARAR UYARINCA TL CİNSİNE ÇEVRİLMESİNDE DAMGA VERGİSİ 24 KASIM 2018 1 KAPSAM İşbu çalışma, 22.11.2018 tarihli DV-22/2018-1/Türk

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İdarenin Denetlenmesi I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI

23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI 23- TÜKETİCİNİN VE TÜKETİCİ SAĞLIĞININ KORUNMASI 8 Mart 2001 tarihli Katılım Ortaklığı Belgesinin yayımlanmasından bu yana Avrupa Birliğinin Tüketicinin Korunması kapsamındaki mevzuatına uyum çerçevesinde

Detaylı