ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ"

Transkript

1 ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRİK ELEKTRONİK DEVRE TASARIMI LABORATUVAR FÖYLERİ

2 LABORATUVAR KURALLARI 1. Laboratuvarlar programda belirtilen giriş ve çıkış saatlerine uygun olarak yapılır. Deneylere 5 dakika ve daha fazla süre geç kalan öğrenciler deneye alınmaz. 2. Laboratuvara gelmeden önce öğrencilerin o gün yapacakları deneylere ait deney föyünü dikkatle okumaları ve deneyle ilgili teorik bilgileri çeşitli kaynaklardan öğrenmiş olmaları gerekir. 3. Deney föyünde istenilen ön çalışma deneye gelmeden önce öğrenci tarafından tamamlanmalıdır. Ön çalışmayı yapmayan öğrenci deneye alınmaz. Deney föyü olmadan gelen öğrenci deneye alınmaz. 4. Geçerli bir sebepten dolayı deneye katılamayan öğrenciler (durumlarını resmi olarak belgelemek koşuluyla) yarıyıl sonunda belirlenecek olan telafi haftasında bu deneyi yapacaklardır. Birden fazla deneye katılmayan öğrenci ancak bir deneyi telafi edebileceklerinden diğer deneylere girmemiş ve sıfır almış kabul edileceklerdir. 5. Öğrencinin gelmediği deneyden alacağı not sıfırdır. 6. Raporlar, deneyin yapıldığı tarihten bir hafta sonra deney saatinde teslim edilmelidir. Teslim edilmeyen raporların notu sıfır olarak belirlenecektir. 7. Teslim zamanından daha geç getirilen raporlar değerlendirilmeyecektir.

3 GENEL BİLGİLER VE UYARILAR 1. Deneyin sorunsuz ilerleyebilmesi için öğrencilerin, deneyi yaptıran Araştırma Görevlilerinin tüm uyarı ve düzenlemelerine harfiyen uyması gerekmektedir. 2. Öğrenciler her masada iki kişi olacak şekilde gruplara ayrılacaktır. Grup arkadaşınızı seçme özgürlüğüne sahipsiniz. Diğer grupları rahatsız etmemek ve daha verimli bir çalışma ortamı sağlamak için laboratuvarda ALÇAK SESLE konuşmak zorunludur. 3. Cep telefonu, radyo, mp3 çalar gibi deney ölçümlerini etkileyebilecek veya başkalarını rahatsız edebilecek elektronik aletleri laboratuvar içinde kapalı tutunuz. 4. Çanta, mont vs. gibi eşyalarınızı deney masasının üzerine koymayınız. 5. Deney sırasında genel ahlak ve temizlik kurallarına uyulmaya özen gösterilmelidir. Deney masalarının veya ekipmanların üzerine hiçbir şekilde yazı yazmayınız. 6. Deney masasında yiyecek ve içecek bulundurulmamalıdır. 7. Deney sonunda deney masası toparlanmalı, ilgili elektrik bağlantıları kesilerek, tabureler ve masa düzenli bir biçimde bırakılmalıdır. 8. Devreleri kurarken ve devre üzerinde değişiklik yapılırken (eleman ekleme/çıkarma, bağlantı değiştirme) gerilim kaynağı mutlaka kapalı olmalıdır. 9. Devreye gerilim verilmeden önce yapılan bağlantıların doğruluğu kontrol edilmelidir. 10. Tüm devrelerin besleme ve toprak hatlarının doğru olarak bağlandığından ve besleme gerilimi ile toprak hattı arasında kısa devre oluşmayacağından emin olunmalıdır.

4 1. GİRİŞ Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliğinin karma bir yapısından oluşan uygulamalı bir bilim dalıdır. Laboratuvar deneyleri, derslerde verilen teorik bilgilerin fiziksel ortamda nasıl uygulanacağını sistemli bir şekilde ortaya koyar. Bu yüzden Enerji Sistemleri Mühendisliği öğreniminde laboratuvar deneylerinin çok önemli bir yeri vardır. Şekil 1.1. Elektrik-Elektronik laboratuvarı cihazları Elektrik-Elektronik laboratuvarında III. dönemde verilen EMB-207 Temel Elektrik ve IV. dönemde verilen EMB-208 Temel Elektronik derslerinin uygulamaları yapılacaktır. Elektrik- Elektronik laboratuvarı deneyleri genel olarak iki kısımdan oluşmaktadır: 1. Ele alınan devrenin teorik olarak çözülerek istenen niceliklerin hesaplanması 2. Devrenin board üzerine kurularak hesaplanan niceliklerin ölçülmesi Yukarıda verilen 1. madde öğrenciler tarafından "ön çalışma" kapsamı içerisinde deneye gelmeden önce yapılıp hazırlanacaktır. Deneyleri bu şekilde gerçekleştiren öğrenciler, derste öğrendikleri analiz metotlarını gerçek devreler üzerinde tekrar etmiş olacaklar. 2. Madde ise deney sırasında uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

5 2. ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUVARI VE CİHAZLARI TANIMA A. Deneyin Amaci Laboratuvar araçları hakkında genel bilgi edinmek. Elektrik devrelerindeki akım, gerilim, direnç gibi fiziksel büyüklüklerin ölçülmesi ve bu büyüklüklerin ölçülmesinde kullanılan ölçü aletlerini tanımak. Laboratuvarda uyulması gereken kuralları kavramak. B. Kullanilacak Araç Ve Malzemeler 1. DC güç kaynağı 4. Sinyal Jeneratörü 2. El tipi multimetre 5. Protoboard 3. Osiloskop C. Deney İle İlgili Ön Bilgi Laboratuvarımız: Elektronik Laboratuvarımız, 106 m² alana sahip olup 10 deney masasından oluşmakta ve 30 öğrencinin deney yapabilmesine imkan sağlamaktadır. Bu masalardan birinin genel görünümü Şekil 2.1 de verildiği gibidir. Şekil 2.1. Elektrik-Elektronik Laboratuvarındaki bir deney masasının genel görünümü Şekil 2.1 den de görüleceği gibi, bir laboratuvar masasında çeşitli cihazlar bulunmaktadır. Güç Kaynakları: DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü (AC güç kaynağı). Bu cihazlar laboratuvarda kurulan devrenin elektriksel olarak beslenmesinde kullanılırlar.

6 Ölçü Aletleri: El tipi multimetre, Osiloskop. Bu cihazlar, devrede bulunan herhangi bir eleman üzerindeki akım, gerilim ve direnç ölçümlerini gerçekleştirmek için kullanılırlar. Protoboard: Üzerine devre kurulması için kullanılan bir düzenektir. *** Laboratuvar çalışmasında önce protoboard üzerine gerekli elemanlar yerleştirilerek devre kurulur, sonra güç kaynağı bağlanarak devreye elektrik verilir. En sonunda da ölçü aletleri kullanılarak gerekli ölçümler yapılır. DC Güç Kaynağı DC Güç Kaynağı, protoboard üzerine kurulacak devrelere elektrik beslemesi sağlamak amacıyla voltaj kaynağı olarak kullanacağımız cihazdır. Laboratuvarımızda GW-INSTEK, GPS-3303 kodlu ürün yer almaktadır Şekil 2.2. DC Güç Kaynağı Laboratuvarımızda bulunan ve Şekil 2.2 de görülen MCP marka DC güç kaynağı temel olarak sekiz kısımdan oluşmaktadır: 1. I nolu ayarlı güç kaynağı, 2. II nolu ayarlı güç kaynağı, 3. Ayarlı kaynak seçim tuşları (bağımlı ya da bağımsız tuşu), 4. Sabit 5V luk güç kaynağı ve kaynak çıkışı, 5. Ayarlı dc kaynak çıkışları (mavi negatif, kırmızı pozitif, GND toprak) 6. Çıkış sinyal anahtarı (çıkışı görebilmek için on durumda olmalı)

7 7. Açma Kapama tuşu 8. Dijital Ekran Cihazımız iki ayarlı, bir sabit olmak üzere toplam üç tane kaynaktan oluşmaktadır. Her kaynağın değişik renklerde (mavi, kırmızı ve sarı) olmak üzere değişik sayıda çıkışları mevcuttur. Bu dönem yapılacak olan deneylerde pozitif olan kırmızı uç ve negatif olan mavi uç kullanılacaktır. Şekil 2.2 de görülen DC Güç kaynağının I ve II nolu ayarlı kaynakları aslında birbirinin aynısı olup, her bir kaynak 0-30 V arası istenen değere ayarlanabilir voltaj üretirler. Her iki kaynak, kırmızı uç ile mavi uç arasında ayarlanan değerde potansiyel fark oluşturur. Şimdi, örneğin 8V luk bir voltaj kaynağına ihtiyaç duyduğumuzu farz edelim. 8V luk voltajı I veya II nolu ayarlı kaynaktan her hangi birini kullanarak kolayca oluşturabiliriz. Bunun için yapılması gereken adımlar şunlardır: 1. İlk başta Güç Kaynağının 3. kısmı olan ayarlı kaynak seçim tuşları kullanılarak kaynak seçimi yapılmalıdır. Bu kısım iki tuştan ibaret olup, I ve II nolu ayarlı kaynakların değişik bağlanma şekillerini ifade eder: INDEP: Her iki tuş, basılı değil konumunda ise iki ayarlı kaynak birbirinden bağımsız çalışır. Yani elimizde iki farklı kaynak vardır ve birbirinden bağımsız değerlere ayarlanabilir (örneğin 3V ve 15V gibi). SERIES: Soldaki tuş basılı konumda, sağdaki tuş basılı değil konumunda ise kaynaklar cihazın içinden birbirine seri bağlanır. Bu durumda ayarlamalar, 'master' olan 2. bölgedeki kaynaktan yapılabilir. PARALLEL: Her iki tuş, basılı konumda ise iki kaynak birbirine paralel demektir. Bu durumda ayarlamalar, 'master' olan 2. bölgedeki kaynaktan yapılabilir. 2. Daha sonra seçili ayarlı kaynak tarafındaki CURRENT yazan akım ayar tuşu ile VOLTAGE yazan voltaj ayar tuşları kullanılmalıdır. İlk durumda herhangi bir ayarlama yapılmadan üzerinde C.C yazan lamba kırmızı olarak yanarken, C.V. yazan lamba sönük durumdadır. Ekranda ise 0 V görülmelidir. 3. Kırmızı lamba yanıyorken voltaj ayar tuşu ile istenilen voltajı ayarlamak mümkün değildir. Bu nedenle önce akım ayar tuşu sağa doğru az bir miktar çevrilerek, kırmızı lamba sönüp C.V. lambası yeşil olarak yanıncaya kadar bir miktar akım verilmelidir. Yeşil lamba yandıktan sonra voltaj ayar tuşu ekranda 8 V görülene kadar sağa doğru çevrilir. 4. Ayarlı kaynağın kırmızı çıkışına kırmızı kablo ve mavi çıkışına siyah kablo bağlanarak, kabloların diğer uçları devrede ilgili yere bağlanarak, devre 8 V luk gerilim ile beslenmiş olur.

8 Cihazımız bir voltaj kaynağı olduğu için, istenen voltaj değeri ayarlanabilir, ancak üretilen akımın üzerinde herhangi bir kontrol imkânı yoktur. Üretilen voltaj ve devredeki toplam direnç miktarıyla orantılı bir değerde akım üretilir. Bu güç kaynağından çekilebilecek akım miktarı maksimum 3 A dir. HATIRLATMA 1: Eğer C.C. lambası yanıyorsa kaynak, istenen gerilimi üretemiyor anlamına gelir. Böyle bir durumda iki sorun olabilir: 1. İlk başta yeterince akım verilmemiştir. Çözüm: Akım ayar tuşu sağa doğru az bir miktar çevrilerek gerekli akım sağlanır. 2. Akım yeterince verilmiş ancak C.C. lambası hala yanıyorsa, muhtemelen devremizde bir kısa devre vardır ve kaynaktan 3A den fazla akım çekilme durumu vardır. Çözüm: Güç kaynağı hemen kapatılır ve devredeki kısa devre problemi çözülür. Daha sonra tekrar güç kaynağı açılır. HATIRLATMA 2: Ayarlı kaynak seçim tuşlarını ne zaman kullanırım? Eğer tek bir kaynağa ihtiyacım varsa ve 30 V/3 A yeterliyse, INDEP konumu ile tek bir ayarlı kaynağını kullanabilirim. Eğer aynı anda iki farklı kaynağa ihtiyacım varsa, INDEP konumunda her iki ayarlı kaynağı bağımsız olarak kullanabilirim. Değeri 30 V'tan daha fazla bir voltaj kaynağına veya ± 15V gibi simetrik iki voltaj kaynağına ihtiyacım varsa, SERIES konumu işimi görecektir. Bu durumda INDEP konumu yetersiz kalır. 3A'den daha fazla akım çekmek istiyorsam, PARALLEL konumunu kullanmalıyım. Güç kaynağının 4. kısmı olan sabit voltaj kaynağı yalnızca 5V luk voltaj üretir. Eğer 5V luk bir kaynağa ihtiyacınız varsa, ayarlı kaynakları kullanarak 5V u ayarlamak yerine doğrudan bu kaynağı kullanabilirsiniz. Böylece, ayarlı kaynaklarda uygulanan adımlar uygulanmadan doğrudan kablolar kaynağın çıkışına bağlanarak 5V elde edilebilir olması bize kolaylık sağlayacaktır. Sinyal Jeneratörü Sinyal jeneratörü, protoboard üzerine kurulacak devrelere istenilen frekansta ve genlikte sinüs, üçgen, kare ve rampa dalga şekilleri üretmeye yarayan cihazdır. Zamanla değişen (AC) gerilimleri ürettiğinden AC güç kaynağı olarak da düşünülebilir. Laboratuvarımızda GW Instek firmasının Goodwill SFG-1003 kodlu ürünü kullanılmaktadır.

9 Şekil 2.3. Sinyal jeneratörü Laboratuvarımızda bulunan ve Şekil 2.3 te görülen GW Instek marka Sinyal Jeneratörü ne ait temel kısımlar aşağıdaki gibidir: 1. Açma kapama tuşu 2. Dijital Ekran 3. Frekans ayarı (manual) 4. Dalga şekli seçim butonu (üçgen, kare, sinüs, rampa, TTL ve CMOS çıkış) 5. Offset ayarı (DC ekleme) 6. Çıkış sinyali genlik ayarı 7. Sinyal çıkışları 8. Frekans giriş butonu (3 Mhz e kadar giriş yapılabilir) 9. Çıkış sinyal anahtarı (çıkış alabilmek için on konumunda olmalı) Cihazımız TTL Output (sadece kare dalga çıkış veren ve dijital devrelerde kullandığımız) ve Output 50 Ω (analog çıkış) olmak üzere iki çeşit sinyal üretebilmektedir. Laboratuvarda farklı şekillerde, istenilen frekans ve genlikte analog çıkış alabildiğimiz Output 50 Ω çıkışını daha fazla kullanacağız.

10 Şekil 2.4. Sinyal jeneratörü çıkış kablosu Sinyal Jeneratörü nün TTL ya da Output 50 Ω çıkışına solda Şekil 2.4 te görülen kablo bağlanarak sinyal elde edilir ve protoboard üzerinde kurulan devreye verilir. Kablonun kırmızı ucu pozitif, siyah ucu negatif olarak görülür. Shift butonuna basılarak frekans girişi yapılabilir, sinyal jeneratörü üstünde shift basılı iken 8, 9 ve 0 rakamları kullanılarak sırasıyla Mhz, Khz ve Hz seçimleri aktif edilebilir. Daha sonra yine rakamlar ve nokta kullanılarak istenilen frekans yazılabilir. 3 nolu manual frekans ayar butonu ise bize ince ayar yapmamızı sağlamaktadır, örneğin 53 Hz lik bir sinyali ayarlarken bu butondan faydalanabiliriz. Eğer sinüs bir sinyal alınacak ve bu sinyale DC bir gerilim eklenecekse bunu offset butonunu kullanarak elde edebiliriz. El Tipi Multimetre Multimetre (multi-çok, çoklu, metre-ölçüm), isminden de anlaşılacağı üzere elektriksel olarak çok çeşitli ölçümler yapabilen cihazlardır. Bir multimetre ile akım, voltaj, direnç, kapasite, vb. gibi çok çeşitli elektriksel niceliklerin ölçümleri mümkündür. İki çeşit multimetre vardır: El tipi multimetre Masa tipi multimetre El tipi multimetreler taşınabilir olduklarından kullanımı en çok tercih edilen multimetrelerdir. Laboratuarımızda, Şekil 2.5 te görüldüğü gibi GW Instek firmasının GDM-357 ürün kodlu dijital el tipi multimetreler mevcuttur.

11 Bu multimetrede işaretlenmiş kısımlar: Şekil 2.5. El tipi multimetre 1. Açma/kapama tuşu 2. Ekran 3. Kademe tuşu 4. Çıkış uçları Kademe tuşu multimetrenin en önemli işlevsel kısmıdır. Kademe tuşu dairesel bir şekilde hareket ederek, istenilen niceliğin seçimini sağlar. Bu nicelikler içinde en çok kullanılanları; V V mv A ma μa Hz Ω : DC Voltaj : AC Voltaj : Mili Volt : Akım (Amper) : Akım (miliamper) : Akım (mikroamper) : AC gerilim frekansı : Direnç (ohm) mv, ma gibi seçenekler hem AC hem de DC ölçümlerde kullanılabilmekte olup ölçü aletinin ekranına bakarak, hangi modda olunduğu kolayca anlaşılabilir.

12 Multimetreyi ölçüm yapılacak devre elemanına bağlamak için ara eleman olarak prob denilen kablolar çıkış uçlarına bağlanır. Bunun için cihazın dört tane çıkışı vardır. Ölçüm yaparken, siyah prob her zaman, COM çıkışına bağlanmalı, kırmızı prob ise ne ölçülmek isteniyorsa ona bağlanmalıdır: yani, amper düzeyinde akım ölçümü yapılacağı zaman amper düzeyindeki ölçümler için 10A çıkışına; miliamper düzeyinde akım ölçümü yapılacağı zaman ma çıkışına bağlanmalıdır; direnç, gerilim veya kapasite ölçüleceği zaman ise V çıkışına bağlanmalıdır. HATIRLATMA 3: Multimetrelerde her ölçüm öncesi dikkat edilmesi gereken bir üçlü kontrol kuralı vardır: Önce kademe tuşu ile uygun nicelik seçilir. Sonra, doğru niceliğin seçilip seçilmediği ekrandan kontrol edilir. Sonunda, probların doğru çıkışa bağlanıp bağlanmadığına bakılır. Burada özellikle probların doğru çıkışa bağlanıp bağlanmadığı çok önemlidir. Örneğin, akım kademesi seçilip problar yanlışlıkla voltaj çıkışlarına bağlanırsa, bu durumda multimetrenin sigortası atabilir. Özellikle ardı ardına yapılan sürekli ve karışık nicelik ölçümlerinde, probların yerinin düzeltilmesi sıkça unutulmaktadır. Bu nedenle her ölçüm öncesi üçlü kontrol kuralını uygulamak olmazsa olmaz önceliğimizdir. Osiloskop Osiloskop; DC ve AC her türlü sinyalin genliğini ve frekansını ölçebildiğimiz aynı zamanda dalga formunu da görüntüleyebildiğimiz ölçüm cihazıdır. Laboratuvarımızda Şekil 2.6 da görüldüğü üzere GW-Instek firmasının üretmiş olduğu Goodwill GDS 1052-U kodlu ürünü kullanmaktayız. Şekil 2.6. Osiloskop

13 Osiloskop zamana bağlı olarak gerilimi (V/t) okumaya yarayan ve kullanımı basit bir cihazdır. Burada zaman (t) X-ekseninde yer almakta olup, gerilim(v) Y-ekseninde yer almaktadır. Osiloskop ekranını incelediğimizde yatayda 10, düşeyde 8 eşit kareden oluştuğunu ve genellikle bu karelerin her birinin 1 cm uzunluğunda olduğunu görebiliriz. Osiloskopta 2 farklı kanal bulunmakta olup, aynı anda ikisini de görebilme şansımız vardır. Böylece bir devrenin giriş ve çıkışını aynı anda gözlemleyebilmekteyiz. Sinyal çıkışlarını CH1 ve CH2 yazan yerlere problarımızı bağlayarak elde edebiliriz. Osiloskopu kalibre etmek için ise EXT TRIG çıkışını kullanırız. Probumuzu EXT TRIG çıkışına takıp kırmızı ucu da şekil 7 deki gibi tepeden tepeye 2V kare dalga görebileceğimiz kalibrasyon çıkışına bağlarsak şekil 7 deki gibi sinyal elde ederiz. Şekil 2.7 de volts/div 0.5 V olarak ayarlanmıştır. Eğer volts/div ayarını değiştirerek ekranda gördüğümüz şekil değişir fakat sonuç etkilenmez. Örneğin, volts/div 0.5 V iken Y eksenindeki boy 4 kare olduğundan gerilim 2 V tu. Eğer volts/div 1 V olarak ayarlanırsa Y eksenindeki sinyali toplam 2 karede görebileceğiz. Volts/div sekmesindeki değer Y eksenindeki her kareye düşen miktarı göstermektedir. Şekil 2.7. Osiloskop EXT TRIG çıkışı ile kalibrasyon Time/div ayarı, X ekseninde görüntülediğimiz zamanı ve dolayısıyla frekansı etkilemektedir.burada ekrandaki şekli X-Pos ve Y-Pos butonlarını kullanarak sağa sola veya aşağı yukarı hareket ettirme imkânımız vardır. Böylece görüntümüz simetrik olur ve osiloskopu tam anlamıyla kalibre etmiş oluruz. Osiloskopu kalibre ettikten sonra devre analizlerinde rahatlıkla kullanabiliriz. Devreye bağlar bağlamaz Autoset tuşuna basarsak

14 bize sinyali otomatik olarak ekranda verir, daha sonra bu sinyali daha net görmek istiyorsak volts/div ve time/div ayarlarını kullanarak optimizasyon yaparız. Eğer sinyalin frekansı çok yüksekse ve sinyal görmemizi zorlaştıracak şekilde hızlı olarak ekranda hareket ediyorsa Run/Stop butonu ile sinyali durdurup analiz edebiliriz. Osiloskopta ayarlamak istediğimiz sinyal hangi kanala bağlı ise ayarları o kanalda yapmalıyız.sarı renkli CH1 ve mavi renkli CH2 ile kanal seçimlerini aktif ya da deaktif edebiliriz. Osiloskopta ekranda AC Coupling seçersek sinyalin sadece AC bileşenini görüntüler ve DC bileşenleri elemiş oluruz, DC Coupling seçersek sinyalin gerçek halini yani hem AC hem de DC bileşenlerini görüntüleriz; GND seçeneğinde ise sinyalden bağımsız olarak toprağı görüntüleyebiliriz bu seçenek osiloskopun kalibre olup olmadığını da bize gösterir burada işaretçimiz sıfır çizgisinde olmalıdır. Osiloskopta X-Y modu seçmeniz durumunda CH1 ve CH2 kanallarına bağladığınız sinyallerin birbirlerine göre davranış karakteristiğini çıkarabilir ve inceleyebilirsiniz özellikte çıkış/giriş karakteristiğini merak ettiğimizde başvurabileceğimiz bir seçenektir. Osiloskop ekranının hemen sağında fonksiyon tuşları mevcut olup burada sinyalin tersini alabilir, yükseliş zamanı, max./min. değerlerini, frekansını ve rms değerini hesaplatabilirsiniz. Protoboard Protoboard, laboratuvar ortamında kolay devre kurmak amacıyla kullanılan bir elemandır. Şekil 2.8 de görülen protoboard üzerinde, dirençlerin bacaklarının yerleştirilmesi için oluşturulmuş çok sayıda nokta şeklinde yuva mevcuttur. Protoboard üzerindeki her bir yuvaya yalnızca bir direnç bacağı bağlanır. Bu yuvalar birbirlerinden tamamen bağımsız olmayıp, kendi aralarında gruplar halinde -protoboardın iç kısmında- kısa devre edilmişlerdir. Yuvaların birbirinden bağımsız olmayıp bu şekilde bağlantı kurulmasının en önemli avantajı, iki veya daha fazla direncin uçlarını birbirine bağlamada sağladığı kolaylıktır.

15 Şekil 2.8. Protoboard Protoboard ı Nasıl Kullanmalıyım? Protoboard kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, direncin uçlarını aynı bağlantı üzerine getirmemektir. Eğer getirilirse, direnç kısa devre edilmiş ve sanki protoboarda hiç bağlanmamış gibi olur. O halde direncin uçlarını farklı bağlantılar üzerine yerleştirmek en doğru kullanım şekli olacaktır. Şekil 2.9 da protoboard kullanım şekilleri verilmiştir. Şekil 2.9. Protoboard üzerindeki direnç bağlantıları HATIRLATMA 4: Herhangi bir devre elemanının uçları düz bir telin uçlarına bağlanırsa, eleman kısa devre olur ve hiçbir elektriksel özellik sergilemez. HATIRLATMA 5: Protoboard üzerinde devre kurarken, elemanları kağıt üzerindeki devre düzenine göre yerleştirmek çok önemlidir. Bu, bize ileride devreye tekrar baktığımızda veya bir başkası devremize baktığında elemanların yerini bulmakta kolaylık sağlayacaktır. Özellikle karmaşık devrelerde bu yerleşim düzeninin önemi çok büyüktür. Eğer bu düzen verilmezse devredeki arızaların tespitinde zorluklar yaşanması büyük olasılıktır.

16 Örnek: Aşağıdaki devreyi protoboard üzerine kurunuz. Şekil Protoboard üzerinde devre düzeneğinin kurulması Protoboard üzerine devre kurulurken yukarıdaki açıklamalara uygun olarak, dirençler şemada verilen aynı düzende protoboard üzerine yerleştirilir (yani yatay direnç yatay bir şekilde ve dikey direnç dikey bir şekilde). Yerleştirme işlemi sırasında da dirençlerin kısa devre edilmemesine özen gösterilir. En Temel Elektronik Devre Elemani: Direnç (Resistor) Direnç, elektronikte en sık kullanılan devre elemanıdır. Direncin en önemli özelliği adından da anlaşılacağı üzere- üzerinden akan akıma karşı koyması ve üzerinde bir miktar güç harcamasıdır. Şekil 10 da değişik özelliklerde üretilmiş dört tane direnç görülmektedir. Düşük wattlı direnç olarak adlandırılan şekildeki ilk üç direnç, en çok kullanılan direnç çeşitlerindendir. Direncin boyutu ile üzerinde harcadığı güç miktarı birbiri ile doğru orantılıdır. Düşük wattlı dirençler genellikle çeyrek wattlık (0.25W), yarım wattlık (0.5W) ve bir wattlık (1W) direnç şeklinde sınıflandırılırlar. Şekil 2.11 deki üç dirençten ortadaki çeyrek wattlık, soldaki yarım wattlık ve sağdaki ise bir wattlık dirençlerdir. Bu değerler, bir direncin üzerinde harcanabilecek maksimum güç değerini gösterir. Bu değerin üstünde güç harcanmaya kalkışılırsa, direnç elemanı kor halini alıp yanar ve kullanılamaz hale gelir. Şekilde en sağdaki dördüncü direnç ise boyutundan da anlaşılacağı üzere yüksek wattlı direnç veya kısaca wattlı direnç olarak adlandırılır. Düşük wattlı dirençlerin watt değeri boyutlarından anlaşılırken, wattlı dirençlerin watt değeri doğrudan üzerinde yazar.

17 Şekil Çeşitli direnç elemanları Bir direncin watt değeri, aslında onun direnç değerini ifade etmez. Bir direncin esas değeri, yani akıma karşı koyma kabiliyeti ohm (Ω) ile ifade edilir. Bir direncin değerini öğrenmek için iki yol vardır: a) Direnci Ω kademesinde multimetre ile ölçerek b) Üzerinde bulunan renk kodlarından faydalanarak a) Multimetre ile Direnç Ölçümü: Multimetrenin yukarıda anlatılan genel kullanım özelliklerini hatırlayarak, bir direnci multimetre ile nasıl ölçeceğimize bakalım: Bunun için önce multimetreyi ohmmetre olarak ayarlamamız lazımdır. Bunun için önce multimetrenin ortasında bulunan kademe tuşunu Ω kademesine ayarlarız (bu durumda ekranın kenarında Ω işareti görülmelidir), daha sonra elimizdeki iki probdan siyah olanını COM çıkışına, kırmızı olanı ise V çıkışına bağlarız. Artık multimetre, direnç ölçümü için hazır hale gelmiştir (Bknz. Şekil 2.12). Şekil Direnç ölçümü için hazır hale getirilmiş bir multimetre Şimdi direncin değerini ölçebiliriz. Bunun için kırmızı probun boştaki diğer ucu direncin herhangi bir bacağına, siyah probun boştaki diğer ucu ise direncin diğer bacağına bağlanır. Böylece multimetre, direnç ölçümü için elemana paralel bağlanmış olur (Bknz. Şekil 2.13).

18 Şekil Ohmmetrenin Dirence Paralel Olarak Bağlanması Ekranda okunulan değer, direncin Ω cinsinden değeridir (Şekil 2.14). Bazı dirençlerin değeri çok büyük olabilir. Bu durumda ekranın kenarında kilo (k), mega (M) gibi harfler görünecektir. Şekil Multimetre ile direnç ölçümü b) Renk Kodları ile Direnç Değerinin Belirlenmesi: Bir direncin değerini belirlemenin en kolay yolu, üzerinde bulunan ve renk bandı olarak adlandırılan renkli şeritleri göz önüne almaktır (Şekil 14).

19 Tablo 2.1. Direnç renk kodları Tablo 2.2. Direnç renk kodlama örnekleri

20 3. BASİT BİR ELEKTRİK DEVRESİ KURMA (OHM KANUNU) 3.1. Deneyin Amacı Bu deneyde, Ohm kanunu işlenecektir. Seri ve paralel devrelere ohm kanunu uygulanıp, teorik sonuçlarla deney sonuçlarını karşılaştıracağız ve doğrulamasını yapacağız Teorik Bilgi Ohm Kanunu, gerilim, akım ve direnç arasındaki matematiksel ilişkiyi belirler. Bu bağıntıya göre kapalı bir devrede akım gerilimle doğru orantılı, dirençle ters orantılıdır. Tek dirençten oluşan bir devrenin şeması Şekil 3.1 de gösterilmiştir. Şekil 3.1. Devre Şeması OHM KANUNU U I R Seri Devreler Seri devrelerde akım eşdeğer direnç ile ters orantılıdır. Üç dirençli bir seri devrenin şeması şekilde gösterilmiştir. Seri devrelerde eşdeğer direnç aşağıdaki gibi hesaplanır. R R R R eşd I I1 I2 V V1 V2 V3 Şekil 3.2. Seri Direnç Devresi Seri devrelerde her direnç üzerinden aynı akım geçer. Devreye uygulanan toplam gerilim ise her bir direncin üzerindeki gerilimin toplamına eşittir. Bu yüzden seri devrelere gerilim bölücü devre de denir.

21 Akım; I U R eşd olur ve her direncin üzerinden geçen akım birbirine eşittir. I I I I R R R Toplam gerilim ise her bir direncin üzerindeki gerilimin toplamına eşittir. Her bir direncin üzerindeki gerilim ise, R R U U U U R R R U I R, U R I 2 R R 2 2, U R I 3 R R 3 3 olarak hesaplanır Paralel Devreler Paralel devrelerde ana koldan geçen akım eşdeğer dirençle ters orantılıdır ve ana koldan geçen akım her direncin üzerinden geçen akımların toplamına eşittir. Dirençler üzerindeki gerilim ise birbirine eşittir. Bu yüzden paralel devrelere akım bölücü devre de denir. Üç dirençli paralel bir devrenin şeması şekil 2.3 de gösterilmiştir. Paralel dirençlerin eşdeğer direnci; bağıntısıyla bulunur R R R R eşd I V I I 1 2 I3 R1 R2 R3 Şekil 2.3 Paralel Devre Bu devreden geçen ana akım;

22 I U R eşd olarak bulunur. Her bir koldaki akım ise, I R 1 U R 1 2 R 1 I R 2 U R R 3 2 I R3 U R R 3 Olarak bulunur. Ayrıca ana koldaki akım, I I I I R R R olur. Dirençlerin üzerindeki gerilimler ise birbirine eşittir. U U U U R R R Ön Çalışma Şekil 3.1 deki devrede R direnci üzerindeki akımı hesaplayınız. Tablo 1 deki ilgili yerleri doldurunuz. (Gerilim değeri sırasıyla 0, 2, 4, 6, 8 12 volt iken direnç değeri 100 Ω, 150 Ω, 330 Ω için hesaplayınız.) Şekil 3.2 deki devrede ana akımı ve her direncin üzerindeki akım ve gerilim değerlerini hesaplayınız(u = 12, 8, 4 V) (R1= 5 kω R2= 2.2 kω R3=3.3 kω). Tablo 2 yi doldurunuz Şekil 3.3 te sırasıyla 12 V, 8 V ve 4 V için ana akımı ve her direncin üzerindeki gerilimi ve üzerinden geçen akımı hesaplayınız ve Tablo 3 ü doldurunuz.( R1= 5 kω R2= 2.2 kω R3=3.3 kω) İşlem Basamakları Deneyde Kullanılacak Malzemeler Direnç : 100 Ω, 150 Ω, 330 Ω, 5 kω, 2.2 kω, 3.3 kω Standart Laboratuvar Ekipmanları: Osiloskop, DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü, Dijital Multimetre, Protoboard

23 Şekil 3.1 deki devreyi kurunuz. Sırasıyla 100, 150 ve 330 Ω luk dirençleri yerleştiriniz akım değerlerini ölçünüz ve tabloya yerleştiriniz. Akım-gerilim karakteristiğini çiziniz Şekil 3.2 deki devreyi kurunuz. Devreye sırasıyla 12 V, 8 V ve 4 V uygulayınız. Her direncin üzerindeki gerilimi ve üzerinden geçen akımı ölçünüz. R1= 5 kω R2= 2.2 kω R3=3.3 kω

24 Şekil 3.3 deki devreyi kurunuz. Devreye sırasıyla 12 V, 8 V ve 4 V uygulayınız. Her direncin üzerindeki gerilimi ve üzerinden geçen akımı ölçünüz. R1= 5 kω R2= 2.2 kω R3=3.3 kω

25 3.5. SONUÇ Ampermetre ve voltmetre devreleri için ön çalışmada bulmuş olduğunuz ve deneyde elde ettiğiniz direnç değerleri için % cinsinden hata hesaplarını yapınız Hesaplanan ve ölçülen değerlerin aynı çıkmama nedenlerini yazınız Ohmmetre devresindeki skala lineer midir, sebebini basitçe açıklayınız.

26 4. THEVENİN ve NORTON DENEYLERİ A. Thevenin Deneyi A.1. Deneyin Amacı Deneyin amacı, Thevenin Teoreminin öğrenilmesi ve laboratuvar ortamında test edilerek sonuçlarının analiz edilmesidir. A.2. Teorik Bilgi A.2.1. Kaynak Dönüşümleri Thevenin ve Norton teoremlerini kullanarak devre analizi yapmak için öncelikle kaynak dönüşümlerinin nasıl yapıldığının bilinmesi gerekmektedir. Kaynak bağımlı veya bağımsız oluşuna göre dönüşüm şu şekilde yapılır: Şekil 4.1. Bağımsız Kaynak dönüşümü Şekil 4.2. Bağımlı Kaynak Dönüşümü

27 A.2.2. Thevenin Teoremi ( Leon Thevenin ) Çok sayıda elemanı bulunan herhangi bir devrenin bir elemanın veya sadece bir kısmının incelenmesi gerektiğinde, tüm devreyi göz önüne almak yerine, incelenecek eleman yada devre parçasını bütün olan devreden ayırıp geriye kalan devre parçasını bir kaynak ve buna seri bağlı bir empedans ile temsil etmek suretiyle, inceleme basite indirgenebilir. Bu işlemde kullanılan teoreme Thevenin teoremi denir ve elde edilen eşdeğer devreye Thevenin eşdeğer devresi adı verilir. Şekil 4.3. Temel bir elektrik devresi Eşdeğer devre oluşturulurken ilgili eleman veya devre parçası ( şekilde RL ) devreden çıkarılır, geriye kalan kısmın açık devre gerilimi Thevenin Eşdeğer Gerilimi olarak adlandırılır. Şekil 4.4. Thevenin Eşdeğer Geriliminin Hesaplanması V ab = V th

28 Daha sonra devredeki bütün kaynaklar söndürülerek Thevenin eşdeğer direnci bulunur. Kaynaklar söndürülürken gerilim kaynaklarının kısa devre, akım kaynaklarının açık devre yapılmasına dikkat edilmedir. Şekil 4.5. Thevenin Eşdeğer Direncinin Hesaplanması R eş = R th Bir gerilim kaynağı ve ona seri bağlı bir empedanstan oluşan aşağıdaki Şekil 4.6 da görünen eşdeğer devre, Şekil 4.3 teki devrenin Thevenin eşdeğer devresi olarak adlandırılır. A.3. Ön Çalışma Şekil 4.6. Thevenin Eşdeğer Devresi A.3.1. Aşağıdaki devreler için; RL direncinin uçları arasına bakıldığında Vth, Rth değerlerini bularak Thevenin eşdeğer devresini çiziniz. RL üzerindeki gerilim ve akım değerlerini hesaplayarak aşağıdaki tablolarda yerine yazınız.

29 RL =8.65 Ω Şekil 4.7 R L = 1 KΩ Şekil 4.8 A.4. İşlem Basamakları A.4.1. Deneyde Kullanılacak Malzemeler Direnç : 1 kω, 2.2 kω, 3.3 kω, 4.7 kω, 5,6 kω Standart Laboratuvar Ekipmanları: DC Güç Kaynağı, Dijital Multimetre, Protoboard A.4.2. Laboratuvar ekipmanlarını kullanarak Şekil 4.7 deki devreyi kurunuz ve dijital multimetre ile RL üzerindeki akım ve gerilim değerlerini ölçünüz. Sonuçları aşağıdaki tablo 4.1 e kaydediniz. A.4.3. Laboratuvar ekipmanlarını kullanarak Şekil 3.8 deki devreyi kurunuz ve dijital multimetre ile RL üzerindeki akım ve gerilim değerlerini ölçünüz. Sonuçları aşağıdaki tablo 4.2'ye kaydediniz.

30 Tablo 4.1. Şekil 4.7 deki Devre için değerler Vth Rh il VL Thevenin Teoremi ile bulunan değer Deneyde Ölçülen X X Tablo 4.2. Şekil 4.8 deki Devre için değerler Vth Rh il VL Thevenin Teoremi ile bulunan değer Deneyde Ölçülen X X A.5. SONUÇ A.5.1. Ön hazırlık sorularında bulduğunuz akım ve gerilim değerleriyle, deneyde ölçtüğünüz değerleri karşılaştırınız. Eğer fark var ise sebebini belirtiniz? A.5.2. Deneyde ölçtüğünüz değerler ile Thevenin Teoreminin doğrulandığını gösteriniz. A.5.3. Bu deneyden neler öğrendiniz?

31 B. Norton Deneyi B.1. Deneyin Amaci Deneyin amacı, Norton Teoreminin öğrenilmesi ve laboratuvar ortamında test edilerek sonuçlarının analiz edilmesidir. B.2. Teorik Bilgi B.2.1. Kaynak Dönüşümleri Thevenin ve Norton teoremlerini kullanarak devre analizi yapmak için öncelikle kaynak dönüşümlerinin nasıl yapıldığının bilinmesi gerekmektedir. Kaynak bağımlı veya bağımsız oluşuna göre dönüşüm şu şekilde yapılır: Şekil 4.9. Bağımsız Kaynak dönüşümü Şekil Bağımlı Kaynak Dönüşümü B.2.2. Norton Teoremi ( Edward Lawry Norton ) Devre çözümünde kolaylık sağlayan bu teoremle iki nokta arasındaki karışık devre, çok basit olan eş değer akım devresine dönüştürülür. Çok sayıda devre elemanı barındıran bir devrenin bir elemanının ya da bir kısmının incelenmesinde, devrenin tamının incelenmesi yerine o

32 elemanı devreden çıkarıp, devrenin geri kalanını bir kaynak ve bir empedans ile gösterebileceğimizi ve bu şekilde devre analiz yöntemine Thevenin Yöntemi denildiğini bir önceki deneyde öğrenmiştik. Eğer eşdeğer devremiz bir akıma kaynağından ve ona paralel bağlı bir empedanstan oluşursa buna da Norton eşdeğer devresi ve bu yönteme de Norton yöntemi denir. Daha basit bir ifade ile; Thevenin eşdeğer devresine "kaynak dönüşümü" uygularsak elde edeceğimiz devre Norton Eşdeğer Devresi olacaktır. Bu nedenle Norton yöntemi ile devre analizi yaparken, Thevenin yöntemi ile devre analizinde izlediğimiz adımları izlememiz gerekmektedir. Şekil Elektrik Devresi Eşdeğer devre oluşturulurken ilgili eleman veya devre parçası ( şekilde RL ) devreden çıkarılır, geriye kalan kısmın kısa devre akımı Norton Eşdeğer akımı olarak adlandırılır. Şekil Norton Eşdeğer Akımının Hesaplanması Daha sonra devredeki bütün kaynaklar söndürülerek Norton eşdeğer direnci bulunur. Kaynaklar söndürülürken gerilim kaynaklarının kısa devre, akım kaynaklarının açık devre yapılmasına dikkat edilmedir.

33 Şekil Norton Eşdeğer Direncinin Hesaplanması R eş = R N Bir akım kaynağı ve ona paralel bağlı bir empedanstan oluşan aşağıdaki Şekil 4.14 te görünen eşdeğer devre, Şekil 4.11 deki devrenin Norton eşdeğer devresi olarak adlandırılır. Şekil Norton Eşdeğer Devresi B.3. Ön Çalışma B.3.1. Aşağıdaki devreler için; RL direncinin uçları arasındaki bakıldığında IN, RN değerlerini bularak Norton eşdeğer devresini çiziniz. RL üzerindeki gerilim ve akım değerlerini hesaplayarak aşağıdaki tablolarda yerine yazınız. Aynı devreleri P-Spice kullanarak kurunuz ve RL üzerindeki gerilim ve akım değerlerini ölçerek aşağıdaki tablolarda yerine yazınız.

34 R L = 2 Ω Şekil 4.15 Şekil 4.16 R L = 10 Ω Şekil 4.17 B.4. İşlem Basamakları B.4.1. Deneyde Kullanılacak Malzemeler Direnç : 10 Ω, 100 Ω, 220 Ω, 330 Ω, 470 Ω Standart Laboratuvar Ekipmanları: DC Güç Kaynağı, Dijital Multimetre, Protoboard B.4.2. Laboratuvar ekipmanlarını kullanarak Şekil 4.7'deki devreyi kurunuz ve dijital multimetre ile RL üzerindeki akım ve gerilim değerlerini ölçünüz. Sonuçları aşağıdaki tablo 6.1'e kaydediniz. B.4.3. Laboratuvar ekipmanlarını kullanarak Şekil 4.8'deki devreyi kurunuz ve dijital multimetre ile RL üzerindeki akım ve gerilim değerlerini ölçünüz. Sonuçları aşağıdaki tablo 4.2'ye kaydediniz. B.4.4. Laboratuvar ekipmanlarını kullanarak Şekil 4.9'daki devreyi kurunuz ve dijital multimetre ile RL üzerindeki akım ve gerilim değerlerini ölçünüz. Sonuçları aşağıdaki tablo 4.3'e kaydediniz.

35 Tablo 4.1. Şekil 4.7 deki devre için değerler Norton Teoremi ile bulunan değer IN RN il VL DENEY X X Tablo 4.2. Şekil 4.8 deki devre için değerler Norton Teoremi ile bulunan değer IN RN il VL DENEY X X Tablo 4.3. Şekil 4.9 deki devre için değerler Norton Teoremi ile bulunan değer IN RN il VL DENEY X X B.5. Sonuç B.5.1. Ön hazırlık sorularında bulduğunuz akım ve gerilim değerleriyle, deneyde ölçtüğünüz değerleri karşılaştırınız. Eğer fark var ise sebebini belirtiniz? B.5.2. Deneyde ölçtüğünüz değerler ile Norton Teoreminin doğrulandığını gösteriniz. B.5.3. Bu deneyden neler öğrendiniz?

36 5. DC DEVRELERİN ANALİZİ, KİRCHOFF un GERİLİM ve AKIM YASASI 5.1. Deneyin Amaci Deneyin amacı, DC devrelerde farklı elemanların nasıl davrandığını laboratuvar ortamında incelemek ve DC devrelerde çevre ve düğüm yöntemlerini kullanarak Kirchoff un akımlar ve gerilimler yasasını incelemektir Teorik Bilgi Çevre Akımlar Metodu Elektrik devrelerinin çözümünde kullanılan en basit ve en kolay yöntemlerden biri çevre akımları yöntemidir. Bu yöntemde devrenin her bir gözü için bir çevre akımı seçilir. Gözlerden seçilen çevre akımlarına göre Kirchoff un gerilimler denklemi, her bir göz için yazılır. Göz adedi kadar bilinmeyen çevre akımı ve denklemi bulunur. Denklem çözülerek her bir gözün çevre akımı hesaplanır. Çevre akımlarından da kol akımları kolaylıkla bulunabilir. Şekil 5.1. Kirchoff un gerilimler ve akımlar yasası için kullanılacak eşdeğer devre Çevre 1: V s + V 1 + V 2 + V 5 = 0 (1) Çevre 2: V 2 + V 3 + V 4 = 0 (2)

37 5.2.2 Düğüm Gerilimleri Metodu Düğüm gerilimleri metodu temelde, temel düğümlere bir gerilim atanarak ve her düğüm için Kirchoff un akım kanunun yazılmasını temel alan bir yöntemdir. Bu yöntemle bütün temel düğümlerdeki gerilimler hesaplanır. Bu değerler devrenin diğer noktaları için bir referans özelliği taşır. Bu değerler vasıtasıyla devrenin herhangi bir noktasından geçen akımı veya herhangi iki nokta arasındaki gerilimi hesap etmek mümkündür. Şekil 4.1 deki devreye düğüm gerilimleri yasasını uygularsak; Düğüm a: I s + I 1 = 0 (3) Düğüm b: I 1 + I 2 + I 3 = 0 (4) Düğüm c: I 3 + I 4 = 0 (5) Düğüm d: I 2 I 4 + I 5 = 0 (6) 5.3 Ön Çalışma Şekil 5.2. de gösterilen devre için, A ve B düğümlerinin gerilimlerini hesaplayınız. Devredeki dal akımları I1, I2, I3, I4, I5 i, bağımsız gerilim kaynaklarının değerlerini ve önceki adımda bulduğunuz düğüm gerilimlerini kullanarak hesaplayınız. Bağımsız gerilim kaynaklarının gücünü bulunuz ve ne kadar güç sağladıklarını veya harcadıklarını hesaplayınız. Şekil 5.2. Ön Çalışma Devresi 1

38 Şekil 5.3. de gösterilen devre için, Çevre Akımları IA, IB, IC yi hesaplayınız. Devredeki dal akımları I1, I2, I3, I4, I5 i, bağımsız gerilim kaynaklarının değerlerini ve önceki adımda bulduğunuz çevre akımlarını kullanarak hesaplayınız. Bağımsız gerilim kaynaklarının gücünü bulunuz ve ne kadar güç sağladıklarını veya harcadıklarını hesaplayınız. Şekil 5.3. Ön Çalışma Devresi İşlem Basamakları Deneyde Kullanılacak Malzemeler Direnç : 2.7kΩ, 5.6 kω, 12 kω, 22 kω Standart Laboratuvar Ekipmanları: Osiloskop, DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü, Dijital Multimetre, Protoboard Şekil 5.2 de verilen devreyi kurunuz ve devre elemanlarının değerlerini ön çalışmada verilen değerlere ayarlayınız. A ve B düğümlerinin gerilimlerini ve I1, I2, I3, I4, I5 akımlarını ölçünüz. Tablo 5.1 i tamamlayınız.

39 Tablo 5.1. Düğüm Gerilimi Devre Parametreleri Veri Ön Çalışma Deney VA VB I1 I2 I3 I4 I Şekil 5.3 de verilen devreyi kurunuz ve devre elemanlarının değerlerini ön çalışmada verilen değerlere ayarlayınız. I1, I2, I3, I4, I5 dal akımlarını ve IA, IB, IC çevre akımlarını ölçünüz. Tablo 5.2 yi tamamlayınız. Tablo 5.2. Çevre Akımı Devre Parametreleri Veri Ön Çalışma Deney IA IB IC I1 I2 I3 I4 I SONUÇ Teorik ve deneysel sonuçları karşılaştırınız. Eğer farklılık varsa nedenlerini açıklayınız Bu deneyden neler öğrendiniz?

40 6. RL,RC ve RLC DEVRELERİNDE DC GEÇİCİ DURUM ANALİZİ 6.1. Deneyin Amaci Deneyin amacı, indüktans, kapasitans terimlerinin öğrenilmesi, zaman sabitinin ne olduğunun kavranması, 1. ve 2. dereceden elektrik devrelerinin davranışlarının incelenmesidir Teorik Bilgi Ön Bilgi Bir devrenin zamana bağlı analizini yapmak için devreye ait denklemler elde edilmeli ve bu denklemler çözümlenmelidir. Bağımsız kaynaklar, dirençler, kapasitanslar ve indüktanslar içeren bir devrenin analizini yaparken elde edilen denklemler, empedansı direnç ve kapasitanstan oluşan RC (resistor- capacitor) devrelerde ve empedansı direnç ve indüktanstan oluşan RL (resistor-inductor) devrelerde 1. dereceden, empedansı direnç, kapasitans ve indüktanstan oluşan RLC (resistor-capacitor-inductor) devrelerinde ise 2. dereceden diferansiyel denklem olarak karşımıza çıkmaktadır. Elde edeceğimiz diferansiyel denklem; d x(t) = Ax(t) + Be(t) dt formatında bir denklemdir. Burada e(t) bağımsız kaynaklardır. Bu denklemin çözümünde keyfi sabitler elde edilecektir. Bu sabitlerin bulunması için devrenin çalışmaya başladığı t = 0 anındaki değerleri olan ilk koşullar kullanılır. Denklemin Homojen kısmının çözümüne öz çözüm denir. Be(t) teriminin de katkısı eklendiğinde elde edilen çözüm zorlanmış çözüm, ve bu ikisinin toplamı tam çözüm olarak adlandırılır. Öz çözümün t için sıfır olduğu devreler asimptotik kararlı devreler olarak adlandırılır. Asimptotik kararlı devrelerde devrenin incelenmeye başlanmasından kısa bir süre sonra tam çözüm zorlanmış çözüme yaklaşık olarak eşit olacaktır ( Homojen kısmın etkisi sıfıra yaklaşacaktır ). Geçici çözüm, başlangıçta çok büyük bile olsa, bir süre sonra sıfıra yaklaşacaktır. Kalıcı çözüm devrede kaynaklar olduğu müddetçe devam eden çözümdür. Şimdi, RL, RC ve RLC devrelerine kare dalga uygulanması halinde geçici çözümlerinin ne olacağına bakalım.

41 6.2.2 Kapasitans Gerilim-Akım İlişkisi İ (t) + V(t) C Buradan gerilim değerini çekersek; - Şekil 6.1. Kapasitans v(t) = 1 C i(t)dt t Devrenin t = t 0 anında çalışmaya başladığını söylersek ; t i(t)dt t 0 = i(t)dt i(t) = C dv(t) dt t + i(t)dt t 0 Sağdaki ilk terime t = anından t = t o anına kadar kapasitans üzerinde biriken yük v(t 0 ) denir. Öyleyse kapasitans gerilimi; olur İndüktans Gerilim-Akım İlişkisi v(t) = v(t 0 ) + 1 t C i(t)dt t 0 İ (t) + V(t) L - Şekil 6.2. İndüktans v(t) = L di(t) dt i(t) = i(t 0 ) + 1 L v(t)dt t t 0

42 RC Devresi Şekil 6.3.a daki RC devresine bakalım. Şekil 6.3.a. RC devresi Bu devre için durum denklemleri; e(t) = v R (t) + v C (t) Şekil 6.3.b. Kare Dalga yazılır. Direnç ve kapasitans üzerinden aynı akım aktığından dolayı, kapasitans için akımgerilim ilişkisini göz önünde bulundurarak; d dt v C(t) = 1 RC v C(t) + 1 RC e(t) olarak devre denklemini yazarız. Kaynak gerilimi e(t) = E, t < ve e(t) = 0, t > için ayrı ayrı analiz yapılmalıdır. Diferansiyel denklemin çözümü; e(t) = E için, ve e(t) = 0 için, v CTAM (t) = v C (0)e t RC + E(1 e t RC) v CTAM (t) = v C ( )e t RC şeklindedir. Buradaki RC çarpımı zaman sabiti olarak adlandırılır ve τ ile gösterilir. Zaman sabiti öz çözümün ne kadar süre geçerli olduğunu belirler. Öz çözümü belirleyen terimler v C (0)e t RC ve v C ( )e t RC dır. 5τ büyük değerler için e t τ < 0.01 olacağından öz çözümün sıfır olduğu kabul edilir. Aynı şekilde zorlanmış çözüm de E(1 e t RC) ile ifade edildiğinden 5τ zaman sonra bu ifade E'ye yaklaşır. Bu kapasitenin dolmasıdır. Kaynak olmazsa kapasitans 5τ zaman sonra boşalacaktır. Kapasitansın dolma ve boşalma grafikleri aşağıdaki gibidir. Şekil 6.4. Kapasitansın Dolma ve Boşalma grafikleri

43 Sekil 6.3.a daki devreye Kirchhoff yasasını uygularsak v R (t) gerilimini de bulabiliriz. Aşağıdaki grafiklerde de kaynak, direnç ve kapasitansın gerilim değerlerinin değişimi gözükmektedir. Şekil 6.5. Kaynak,Direnç ve Kapasitansın Gerilim Değişimleri RL DEVRESİ Şekil 6.6 daki devre bir RL devresidir. Bu devrenin durum denklemleri; Şekil 6.6. RL Devresi d dt i L(t) = R L i L(t) + 1 L e(t) şeklinde yazılır. RC devresinde yapılan durum analizleri RL devresi için de geçerlidir. Ancak zaman sabiti τ = L R dir.

44 RLC DEVRESİ Aşağıdaki şekilde bir RLC devresi görülmektedir. Şekil 6.7. RLC Devresi Bu devrenin durum denklemleri şu şekildedir: Bu denklem sisteminin karakteristik denklemi çözümün yapısını belirleyecektir. Bu denklemin karakteristik denklemi aşağıdaki gibidir: p 2 + 2ζw 0 p + w 2 0 = 0 Burada; dır. ζ'nın değerine göre denklemin kökleri aşağıdaki 3 halden biri şeklide olacaktır: a) ζ > 1 ise R > 2 L ve kökler reeldir. C b) ζ = 1 ise R = 2 L ve kökler reel ve eşittir. C c) ζ < 1 ise R < 2 L ve kökler kompleks eşleniktir. C v C (0) = 0 ve i L (0) = 0 için her üç halde v C (t)' nin zamanla değişimi aşağıda kabaca çizilmiştir.

45 Şekil 6.8. v C (t)' nin zamanla değişimi 6.3. Ön Çalışma Bir RC devresi için R = 10 Ω ve C = 20µF için zaman sabiti τ'yu bulunuz ve i(t) = 2cos (5000t) için v C (t) yi bulunuz Bir RL devresi için R = 470Ω ve L = 40mH için zaman sabiti τ'yu bulunuz ve v L (t) = 3sin (300t) için i(t) yi bulunuz Bir RLC devresi için R = 10Ω, L = 27mH ve C = 380µF değerleri için E = 110V ve f = 50 Hz iken indüktans akımı i L (t) ve kapasitans gerilimi v C (t) yi bulunuz İşlem Basamakları Aşağıdaki şekildeki devreyi 100 Ω ve 1 µf ile kurunuz. Şekil 6.9. Devrenin girişine 0-5 V kare dalga uygulayınız. Kare dalga osilatörünün frekansını değiştirerek kapasitans geriliminin değişimini gözlemleyiniz.

46 Tam dolma, tam boşalma durumu frekansını belirleyiniz. Hesap ile bu değeri doğrulayınız. Kare dalga osilatörün periyodunu T = 10RC, T= RC ve T = RC/10 alarak, direnç ve kapasitans gerilimlerini osiloskopta gördüğünüz şekilde çiziniz, tepe değerlerini kaydediniz Kare dalga osilatörün genliğini yarıya düşürerek 6.4.1'deki ölçümleri tekrarlayınız ve sonuçları yorumlayınız Aşağıdaki şekildeki devreyi 600 Ω ve 60 mh ile kurunuz. Şekil Devrenin girişine 0-5 V kare dalga uygulayınız. Kare dalga osilatörünün frekansını değiştirerek direnç geriliminin değişimini gözlemleyiniz. Tam dolma, tam boşalma durumu frekansını belirleyiniz. Hesap ile bu değeri doğrulayınız. Kare dalga osilatörün periyodunu T=10L/R, T=L/R ve T=L/10R alarak, direnç ve kapasitans gerilimlerini osiloskopta gördüğünüz şekilde çiziniz, tepe değerlerini kaydediniz Aşağıdaki şekildeki devreyi 1 µf ve 60 mh ile kurunuz. Şekil Devrenin girişine 100 Hz frekansında 0-5 V bir kare dalga uygulayınız. Ölçme düzeneğinde, R = 0.2 L C R = 2 L C ve R = 20 L C alarak, her bir hal için osiloskopta gördüğünüz dalga

47 şekillerini çiziniz ve sonuçları yorumlayınız. R = 20 L için kapasitansın değerini değiştiriniz C ve bu değişimin dalga şeklini nasıl etkilediğini belirtiniz SONUÇ Bu deneyden neler öğrendiniz?

48 7. DİYOT KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ 7.1. Deneyin Amaci Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot terminallerinin saptanması). Osiloskop kullanılarak farklı çeşitlerdeki diyodun akım-gerilim karakteristiğinin gözlenmesi Teorik Bilgi PN Jonksiyon Diyot Diyot bir yönde akımı diğer yöne göre daha iyi ileten, yarı iletken bir malzemedir. Diyot terminalleri arasındaki potansiyel fark, diyodun iletime geçip geçmeyeceğini belirler. Eğer anot katoda göre daha pozitif ise, diyot akımı iletecektir ve bu durumda diyot doğru kutuplanmış demektir. Eğer katod anoda göre daha pozitif ise diyot çok küçük bir sızıntı akımının geçmesine izin verecektir ve bu durumda diyot ters kutuplanmış demektir. Şekil 7.1. Diyot devre sembolü Doğru-kutuplamada, tipik bir Silikon diyot üzerinde düşen gerilim yaklaşık 0.7 V tur (Germanyum için ise gerilim düşümü 0.3 V tur). Bu eşik gerilimi diyot karakteristik eğrisi üzerinde büküm olarak adlandırılır. Çünkü bu bölgede diyot üzerinde düşen gerilimle diyottan geçen akım değişmektedir. Bu eşik gerilim değerinin aşıldığı durumda iletim akımı Id akar. Bu eşik geriliminden daha düşük değerlerde, diyot sadece küçük bir akımın geçmesine izin verir. Diyodun ters kutuplanması halinde idealde diyotun akım iletmemesi gerekmektedir fakat çok küçük bir sızıntı akımı akar bu akıma Is ters satürasyon akımı denir. Diyot akım-gerilim ilişkisi aşağıdaki denklem ile modellenmektedir. ID I S e VD/ nvt Bu denklemde; IS 1 : Ters satürasyon akımı

49 VD n : Diyota uygulanan gerilim : İdealden uzaklaşma faktörü VT : Termal voltaj ( V T kt q ) (oda sıcaklığında 26 mv civarıdır) Şekil 7.2. Diyot akım-gerilim karakteristiği Zener Diyot Zener diyot jonksiyon diyodun özel bir tipidir. Zener diyot, doğru yönde bağlandığı zaman normal bir diyot gibi çalışır; ters yönde bağlandığı zaman ise kırılma (zener) gerilimine kadar iletime geçmez ama kırılma geriliminden sonra çığ etkisi şeklinde akım geçirir, yani zener belirli bir gerilimden sonra iletime geçer. Ters gerilim kalkınca, zener diyot da normal haline döner. Devrelerde, ters yönde çalışacak şekilde kullanılır. Şekil 7.3 te zener diyodun devre sembolü ve akım-gerilim karakteristiği verilmiştir. Şekil 7.3. Zener diyot devre sembolü ve akım-gerilim karakteristiği

50 Işık Yayan Diyot (LED) Işık yayan diyot (LED) yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. LED ler elektrik enerjisini optik enerjiye dönüştürürler. LED, P-N jonksiyonlu bir yarıiletken olup iletim yönünde kutuplandığı takdirde ışık yayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu ışık; kırmızı, yeşil, sarı, ya da kızıl ötesi gibi çeşitli, renklerde olabilir. Normal diyot da olduğu gibi LED lerde de küçük değerde bir eşik gerilimi vardır. Bu eşik gerilimi aşıldığında jonksiyonun direnci düşer ve akım iletmeye başlar. LED lerin devrelerde kullanımında bu akım bir dirençle sınırlandırılmalıdır. LED in yaydığı ışık miktarı üzerinden geçen akıma bağlıdır. LED devre sembolü ve akım-gerilim karakteristiği Şekil 7.4 te verilmiştir. Şekil 7.4. LED devre sembolü ve akım-gerilim karakteristiği Diyotların Test Edilmesi Bir diyodun sağlam olup olmadığı veya terminalleri tanımlanamayan diyodun terminallerini tanımlamak için bir ohmmetre kullanılabilir. Ayrıca sayısal (digital) multimetrelerin çoğunda diyot test konumu da bulunmaktadır. Diyodu test etmek için ölçü aleti ohmmetre modunda iken pozitif ucu (genellikle kırmızı kablolu ucu) diyodun anoduna; negatif ucu (genellikle siyah kablolu ucu) diyodun katoduna bağlanırsa diyot düz besleme durumunda bulunuyor demektir. Bu durumda diyodun direnci oldukça küçük olmalıdır, pratik olarak sıfır direnç görülmektedir. Eğer ohmmetrenin pozitif ucu diyodun katoduna, negatif ucu anoduna bağlanırsa, diyot ters besleme durumundadır ve ohmmetre çok büyük direnç göstermelidir. Pratik olarak bu değerin sonsuz olması gerekir. Eğer bir ohmmetrenin uçları diyota her iki türde bağlandığında ohmmetre her iki yönde de çok büyük direnç veya çok küçük direnç gösteriyorsa bu diyot görev yapmıyor demektir.

51 Şekil 7.5. Diyotların test edilerek terminallerinin belirlenmesi Sayısal (digital) multimetrelerde diyot test kademesi kullanılarak diyot test edilebilmektedir. Bu kademede yapılan ölçümde görünen değer direnç yerine diyodun ileri geçirimde üzerinde düşen gerilimin değeridir. Diyodun üzerinden küçük bir akım geçirilir ve iki ölçüm ucu arasındaki gerilim farkı ekranda gösterilir. Şekil 7.6 da Diyot test kademesinde yapılan bir ölçümde diyodun ileri geçirimde 0,548 Volt düşürdüğünü görüyoruz. Şekil 7.6. Multimetre test kademesi kullanılarak diyotun test edilmesi Diyotların i-v Karakteristiğinin Elde Edilmesi Diyodun i-v karakteristiğini elde edebilmek için Şekil 7.7 deki devre oluşturularak X ve Y ile ifade edilen uçlara osiloskop bağlanarak ölçümle analiz edilir. Şekil 7.7. Diyodun i-v karakteristiğinin elde edileceği örnek devre

52 Bu devrede R direnci diyot üzerinden geçen akımı sınırlamak amacıyla kullanılmaktadır. Osiloskop direk olarak akım ölçemeyeceğinden 10 Ω değerindeki direnç seri bağlanarak üzerine düşen gerilim hesaplanır ve bu gerilimin dirence bölünmesiyle akım elde edilir. X-ucunda görülen gerilim diyot ve 10 Ω luk direnç gerilimlerinin toplamına eşittir. Eğer 10 Ω değerindeki direnç üzerine düşen gerilim diyot üzerindeki gerilimle kıyaslandığında çok küçükse, X-ucunda görülen gerilim yaklaşık olarak diyot üzerindeki gerilime eşit olacaktır. R and Vs değerleri diyodun arızalanmaması ve işlevini yitirmemesi açısından dikkatli biçimde seçilmelidir. Bu nedenle, eğer diyot doğrultucu devresinden geçen maksimum akım Imax 1A VS V ise 1 olacağından VS = 20sinwt V ve R=5Ω değerlerini diyodun zarar R 10 görebileceğinden dolayı veremeyiz. Sağlıklı bir devrede VS >>0.7 V olarak belirlenmelidir. Tablo 7.1. Üç farklı diyot çeşidi için özellikler 7.3. Ön Çalışma Deneye gelmeden önce Şekil 7.7 de ifade edilen devreyi sırasıyla 1N4001, MV5353 ve BZX8506V diyotları akım-gerilim karakteristiklerini elde ediniz İşlem Basamakları Deneyde Kullanılacak Malzemeler: Direnç : 10Ω, 1 kω Doğrultucu Diyot : 1N4001 LED : MV5353 Zener Diyot : BZX8506V2 (6.2 V) Standart Laboratuvar Ekipmanları: Osiloskop, DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü, Dijital Multimetre, Protoboard,

53 Diyot Testi: Diyotları bölümde anlatılan kurallara uygun biçimde Dijital Multimetre ile test ediniz Diyodun i-v Karakteristiğinin Çıkarılması: Tablo 7.1 de deneyde kullanılan farklı diyot tipleri için özellikler verilmiştir. Şekil 7.7 de verilen devreyi VS 10sin(2 100 t) R=1kΩ olacak şekilde kurun ve sırasıyla pn Jonksiyon diyot, LED ve Zener diyot için akımgerilim (i-v) karakteristiklerini gözlemleyin. ve Karakteristik Eğrilerini Kullanarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

54 7.5. SONUÇ Teorik ve deneysel sonuçları karşılaştırınız. Eğer farklılık varsa nedenlerini açıklayınız Bu deneyden neler öğrendiniz? Terminalleri işaretlenmemiş bir diyotun anotunu nasıl anlayabilirsiniz? Hangi koşullarda bir jonksiyon diyot iletime geçer? Açıklayınız.

55 8. DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ 8.1. Deneyin Amaci Bu deneyde elektronik dc güç kaynaklarının ilk aşaması olan diyot doğrultucu devreleri test edilecektir. Deneyin amacı; doğrultucu devrelerin (yarım ve tam dalga doğrultucunun) çalışma prensibinin kavranması ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı (ripple) azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin incelenmesidir Teorik Bilgi Radyo, Televizyon, Masaüstü Bilgisayar gibi birçok elektronik cihaz içerdikleri elektronik devrelerin çalışabilmesi için bir dc güç kaynağına gereksinim duyarlar. DC güç kaynakları doğrultucu devreler kullanılarak dizayn edilebilirler. Doğrultucu devreler alternatif akım (AC) sinyalini doğru akım (DC) sinyaline dönüştürebilen devrelerdir. Doğrultucu devreler idealde ileri iletimdeyken kapalı bir anahtar gibi, ters iletimde ise açık anahtar gibi davranırlar. Buna bağlı olarak AC akımı DC akıma dönüştürmede çok kullanışlı devrelerdir. Temel olarak iki ana doğrultucu devre konfigürasyonu vardır: Yarım Dalga Doğrultucu Devre ve Tam Dalga Doğrultucu Devre Yarım Dalga Doğrultucu Devre Yarım dalga doğrultucu devresi Şekil 8.1 (a) da gösterilmektedir. Giriş sinyalinin pozitif yarım periyodunda, diyot ileri iletimde olacaktır. Dolayısıyla çıkış gerilimi yalnızca AC giriş sinyalinin pozitif yarım periyodunda görünecektir. Negatif yarım periyotta diyot ters iletimde olacağından açık anahtar gibi davranacağından üzerinden akım geçirmeyecek, dolayısıyla çıkış gerilimi sıfıra eşit olacaktır. Yarım dalga doğrultucu devrede görülen giriş ve çıkış sinyali Şekil 8.1 (b) de görülmektedir. Bu devrede diyotun ideal olduğu kabul edilirse, DC çıkış gerilimi; V 0dc Vm

56 Şekil 8.1. Yarım Dalga Doğrultucu (a) devresi, (b) AC giriş sinyali (Vin) ve çıkış sinyali (Vo) Tam Dalga Doğrultucu Devre Çıkış geriliminin, giriş sinyalinin hem pozitif hem de negatif yarım periyodunda görüldüğü devreler Tam Dalga Doğrultucu devreler olarak isimlendirilirler. Tam Dalga Doğrultucu devreler iki farklı şekilde oluşturulabilirler: Ortası Sıfırlanmış Doğrultucu ve Köprü Doğrultucu Ortası Sıfırlanmış Doğrultucu: Tam Dalga Ortası Sıfırlanmış Doğrultucu devre ve giriş-çıkış sinyallerinin dalga formları Şekil 8.2 de görülmektedir. Trafonun sekonder sargısı, iki eşit giriş gerilimi (Vin) elde edebilmek için orta noktasından topraklanmıştır. Trafonun seconder sargısının orta noktası topraklandığından dolayı devre iki yarım dalga doğrultucu devreye eşit olur. D1 diyotu giriş gerilim sinyali pozitifte iken iletimde olurken D2 diyotu da giriş gerilim sinyalinin negatifte olduğu zaman iletimde olacaktır. Buna bağlı olarak doğrultulan yük akımı her iki yarım periyotta da akacaktır ve çıkış gerilimi her iki yarım periyotta da giriş gerilimine eşit olacaktır. Şekil 8.2. Tam dalga Ortası Sıfırlanmış Doğrultucu devre ve giriş-çıkış gerilim dalga formları

57 Köprü Doğrultucu: Tam Dalga Köprü Doğrultucu devre ve giriş-çıkış sinyallerinin dalga formları Şekil 8.3 de görülmektedir. Giriş geriliminin pozitif yarım periyodunda D2 ve D4 diyotları ileri iletimde olacak ve kapalı anahtar gibi davranacak, D1 ve D3 ise kesimde olacağından açık anahtar gibi davranacaktır. Akım D2 ve D4 diyotları üzerinden akacak, yük direnci pozitif bir çıkış gerilimi oluşturacaktır. Giriş geriliminin negatif yarım periyodunda D1 ve D3 diyotları ileri iletimde olacak ve kapalı anahtar gibi davranacak, D2 ve D4 ise kesimde olacağından açık anahtar gibi davranacaktır. Akım D2 ve D4 diyotları üzerinden akacak, yük direnci yine benzer şekilde pozitif bir çıkış gerilimi oluşturacaktır. Şekil 8.3. Tam Dalga Köprü Doğrultucu devre ve giriş-çıkış gerilim dalga formları Diyotların ideal olduğu kabul edilirse, tam dalga doğrultucunun DC çıkış gerilimi; V 0dc 2V m Tam dalga doğrultucunun DC çıkış gerilimi, yarım dalga doğrultucunun DC çıkış geriliminin iki katına eşit olacaktır Filtreler ve Çıkış Gerilim Dalgalanması Güç kaynaklarında en önemli nokta, doğrultulmuş çıkışın gerilim dalgalanmasını minimum indirmektir. Dalgalanmanın azalması amacıyla filtrelenme işlemi yapılır. En basit haliyle bir filtre devresi Şekil 8.4 te görüldüğü gibi doğrultucuya paralel olarak bağlanmış bir kondansatörden oluşur.

58 Şekil 8.4. Filtre kapasitörü içeren Yarım Dalga Doğrultucu devre ve giriş-çıkış gerilim dalga formları Diyot ideal kabul edilirse, filtre kapasitörü içeren yarım dalga doğrultucu devrenin DC çıkış gerilimi; V Vm 1 2 fcr 0dc 1 Çıkış geriliminde görülen dalgalanma; V0 dc V 2 fcr Filtre kapasitörü içeren Tam Dalga Köprü Doğrultucu devre ve giriş-çıkış sinyallerinin dalga formları Şekil 8.5 te görülmektedir. Diyotlar ideal kabul edilirse, çıkış gerilimi; Vm V 0dc fcr Çıkış geriliminde görülen dalgalanma; V0 dc V 2 fcr

59 Şekil 8.5. Filtre Kapasitörü içeren Tam Dalga Köprü doğrultucu devresi ve çıkış dalga formu Gerilim Katlayıcı Devre Tam Dalga Doğrultucu devrede iki diyot, iki kapasitör ile yer değiştirilerek oluşturulan devre Gerilim Katlayıcı Devre ismini alır ve bu devrede görülen çıkış gerilimi yaklaşık olarak trafonun tepe geriliminin iki katına eşit olur. Şekil 8.6 da Gerilim Katlayıcı Devresi verilmektedir. Tek bir AC gerilimden güç trafosu yardımıyla çoklu DC gerilimler üretilebilir. Şekil 8.6. Gerilim Katlayıcı Devre

60 8.3. Ön Çalışma Teorik Hesaplamalar yaparak denklemler 8.3, 8.4, 8.5 ve 8.6 yı elde ediniz Şekil 8.4 ve Şekil 8.5 te verilen devreleri kullanarak Vodc ve Vrpp bulunuz, bulduğunuz değerlere göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz. Şekil 8.4 için Şekil 8.5 için 8.4. İŞLEM BASAMAKLARI Deneyde Kullanılacak Malzemeler: Direnç : 2.2 kω Doğrultucu Diyot : 4 X 1N4001 Kapasitörler : 2 X 10 μf, 470 μf Standart Laboratuvar Ekipmanları: Osiloskop, DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü, Dijital Multimetre, Protoboard Dikkat Ediniz : Tam Dalga Doğrultucu devrede Osiloskop kullanarak aynı anda giriş ve çıkış dalga formunu ölçmeyi denemeyiniz Şekil 8.4 te verilen devreyi laboratuvarda kurun, çıkış geriliminin zamana bağlı grafiğini aşağıdaki durumlar için elde edin.

61 Şekil 8.5 te verilen devreyi laboratuvarda kurun, çıkış geriliminin zamana bağlı grafiğini aşağıdaki durumlar için elde edin.

62

63 Çıkış gerilim dalga formlarını kullanarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz Şekil 8.6 daki devreyi laboratuvarda kurarak çıkış geriliminin zamana bağlı grafiğini aşağıdaki durumlar için elde ediniz.

64 8.5. SONUÇ Ön Çalışma neticesinde elde ettiğiniz teorik hesaplama ve simülasyon sonuçları ile deneysel sonuçları karşılaştırınız. Eğer farklılık varsa nedenlerini açıklayınız Yarım Dalga Doğrultucu devre ile Tam Dalga Doğrultucu devre sonuçlarını karşılaştırınız. Hangisinin daha iyi sonuçlar ürettiğini nedeni ile belirtiniz Doğrultucu devrelerin hangi alanlarda ve ne amaçla kullanıldığını açıklayınız.

65 9. İKİ KUTUPLU JONKSİYON TRANSİSTÖR (BJT - BIPOLAR JUNCTION TRANSISTOR) 9.1. Deneyin Amaci Bu deneyde iki kutuplu eklem transistörlerin (BJT) ve temel iki kutuplu eklem transistörlü yükselteçlerin akım-gerilim karakteristiği çıkartılacaktır. Aynı zamanda BJT nin h değişkeni saptanacaktır Teorik Bilgi Transistörler üç bacaklı bir devre elemanıdır, akım veya gerilim yükselteci olarak ya da anahtarlama elemanı olarak kullanılır. BJT lerin bir bacağından geçen akım diğer iki bacak arasındaki gerilim ile kontrol edilir. İki kutuplu eklem transistörlerin(bjt) n bölgesiyle ayrılmış iki p bölgesinden (PNP) ya da p bölgesi ile ayrılmış iki n bölgesinden (NPN) oluşur. NPN ve PNP tip BJT lerin basitleştirilmiş yapısı ve devre sembolü Şekil 9.1 de gösterilmiştir. Şekil 9.1. NPN ve PNP Tip BJT lerin Basitleştirilmiş Yapısı ve Devre Sembolleri BJT ler dört modda çalıştırılabilirler. Bunlar kesim, doyum, ileri aktif ve geri aktifdir. Eğer BJT yükselteç olarak kullanılmak isteniyorsa, ileri aktif modda çalıştırılmalıdır. Bu da B-E eklemini ileri öngerilimlendirme ve B-C eklemini ters ön gerilimlendirme yaparak sağlanabilir. BJT nin ileri aktif moda çalıştırılabilmesi için iki harici gerilim kaynağına ihtiyaç vardır. NPN BJT nin akımları Şekil 9.2 de gösterilmiştir.

66 Şekil 9.2. NPN İki Kutuplu Transistörün Akımları Eğer transistör ileri aktif moda ise, toplayıcı akımı; I C S VBE T I e IS doyum akımı, φt ısıl gerilim ve VBE B-E bacakları arasındaki gerilimdir. Taban akımı ise; I B I C VBE S T e I olarak bulunur. β toplayıcı-yayıcı akım kazancıdır. Bu durumda yayıcı akımı; I E IC I B B-E arasındaki gerilimi sıfır (VBE = 0) yaptığımız zaman transistör kesim modunda olur, fakat B-C eklemi ters öngerilimlendirilir. Bu ters öngerilimlendirmeden dolayı, B-C ekleminden bir sızıntı akımı(icbo) akar. Eğer ideal olmayan transistörlerdeki bu sızıntı akımının etkisi hesaba alınırsa, toplayıcı akımı; I I (1 ) I C CBO Şekil 9.3 te ortak-yayıcı devrenin IC-VCE karakteristiği gösterilmiştir. Şekil 9.4 te ise bu karakteristiğin elde edildiği devre şeması gösterilmiştir.

67 Şekil 9.3. Ortak-Yayıcı Devrenin Transistör Akım-Gerilim Karakteristiği Şekil 9.4. Ortak-Yayıcı Devrenin Trasistör Akım-Gerilim Karakteristiğinin Elde Edildiği Devre İki Kutuplu Eklem Transistörlerin h Değişkeni BJT nin küçük işaret hibrid eşdeğer devre modeli Şekil 9.5 te gösterilmiştir. Şekil 9.5. Ortak-Yayıcı Yükselteç Devresi

68 h değişkeni Şekil 9.3 te IC-VCE karakteristiğinden bulunur. h değişkeni; h fe I I CQ BQ hfe küçük işaret akım kazancıdır. ICQ çalışma noktasındaki toplayıcı akımı, IBQ yine çalışma noktasındaki taban akımıdır. h ie T I BQ hie küçük işaret giriş direncidir. φt ısıl gerilimdir ve oda sıcaklığında yaklaşık olarak 26 mv dur. Küçük işaret çıkış direnci (hoe) h oe I V CQ A olarak hesaplanır. VA Early gerilimdir. hoe IC-VCE karakteristiğinin eğiminden elde edilebilir Ön Çalışma Vγ = 0.6 V, R1=100 kω, R2= 10 Ω için; C 3146 nın veri föyünü kullanarak BJT nin ICQ=1 ma,ve VCQ=5 V çalışma noktasındaki h değişkenlerini bulunuz. Tablo 8.1 i doldurunuz İşlem Basamakları Deneyde kullanılacak Malzemeler Direnç : 10 Ω, 100 kω. IC : CA3146 Diyot : 1N4001 Standart Laboratuvar Ekipmanları: Osiloskop, DC Güç Kaynağı, Sinyal Jeneratörü, Dijital Multimetre, Protoboard

69 R1=100 kω, R2= 10 Ω, VBB=0 V, 2 V,4 V, 6 V, 8 V ve VS=10sin(2π100t) Şekil 9.6. BC 237 Transistörünün Bacak Numaraları BJT yi DMM ile test ediniz. R1 i DMM ile ölçünüz ve değerini Tablo 9.1 e yazınız Şekil 9.4 teki devreyi kurunuz ve IC-VCE karkteristiğini gözlemleyiniz ve çiziniz VBB gerilimini ICQ=1 ma ve VCQ=5 V için geçerli değere ayarlayıp basamak ü tekrar ediniz. IBQ, hfe ve hie yi ölçünüz ve Tablo 9.1 e yazınız.

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot

Detaylı

DENEY-2 DEVRE KURMA. Şekil 1. DC Güç Kaynağı

DENEY-2 DEVRE KURMA. Şekil 1. DC Güç Kaynağı DENEY-2 DEVRE KURMA Deneyin Amacı: Deneyde kullanılan aletlerin öğrenilmesi ve devre kurma. Kullanılan Alet ve Malzeme: a) DC güç kaynağı b) Mutimetre c) Değişik değerlerde direnç ve bağlantı kabloları

Detaylı

ELEKTRONİK LABORATUARI VE CİHAZLARI TANIMA

ELEKTRONİK LABORATUARI VE CİHAZLARI TANIMA DENEY 0-ELEKTRONİK ELEKTRONİK LABORATUARI VE CİHAZLARI TANIMA A. DENEYİN AMACI Laboratuvar araçları hakkında genel bilgi edinmek. Elektrik lektrik devrelerindeki akım, gerilim, direnç gibi fiziksel ziksel

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI I DENEY FÖYLERİ Hazırlayan Arş. Gör. Ahmet NUR DENEY-1 ÖLÇÜ ALETLERİNİN İNCELENMESİ Kapaksız

Detaylı

DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ DİJİTAL ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012 1 LABORATUVAR KURALLARI 1. Laboratuvarlar programda belirtilen giriş ve çıkış saatlerine

Detaylı

OHM KANUNU DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI

OHM KANUNU DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde, Ohm kanunu işlenecektir. Seri ve paralel devrelere ohm kanunu uygulanıp, teorik sonuçlarla deney sonuçlarını karşılaştıracağız ve doğrulamasını yapacağız.

Detaylı

2. Devrenin board üzerine kurularak hesaplanan niceliklerin ölçülmesi

2. Devrenin board üzerine kurularak hesaplanan niceliklerin ölçülmesi GİRİŞ Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliğinin karma bir yapısından oluşan uygulamalı bir bilim dalıdır. Laboratuvar deneyleri, derslerde verilen teorik

Detaylı

Deneyin amacı, Thevenin ve Norton Teoremlerinin öğrenilmesi ve laboratuar ortamında test edilerek sonuçlarının analiz edilmesidir.

Deneyin amacı, Thevenin ve Norton Teoremlerinin öğrenilmesi ve laboratuar ortamında test edilerek sonuçlarının analiz edilmesidir. DENEY 4 THEVENİN VE NORTON TEOREMİ 4.1. DENEYİN AMACI Deneyin amacı, Thevenin ve Norton Teoremlerinin öğrenilmesi ve laboratuar ortamında test edilerek sonuçlarının analiz edilmesidir. 4.2. TEORİK İLGİ

Detaylı

DENEY 1: LABORATUVARLA TANIŞMA VE DİRENÇ DEĞERİNİN BELİRLENMESİ

DENEY 1: LABORATUVARLA TANIŞMA VE DİRENÇ DEĞERİNİN BELİRLENMESİ DENEY 1: LABORATUVARLA TANIŞMA VE DİRENÇ DEĞERİNİN BELİRLENMESİ A. DENEYİN AMACI : Laboratuvar araçları hakkında genel bilgi edinmek. Laboratuvarda uyulması gereken kuralları kavramak. Direnç renk kodlarından

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2 2.1. ÇEVRE AKIMLAR YÖNTEMİ Elektrik devrelerinin çözümünde kullanılan en basit ve en kolay yöntemlerden biri çevre akımları yöntemidir.

Detaylı

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Diyotlar; bir yarısı N-tipi, diğer yarısı P-tipi yarıiletkenden oluşan kristal elemanlardır ve tek yönlü akım geçiren yarıiletken devre elemanlarıdır. N

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I DENEY -1- ELEKTRONİK ELEMANLARIN TANITIMI ve AKIM, GERİLİM ÖLÇÜMÜ HAZIRLIK SORULARI:

Detaylı

1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi.

1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. DNY 1: DİYOT KARAKTRİSTİKLRİ 1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.2. Kullanılacak Aletler ve

Detaylı

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2017-2018 Bahar Yarıyılı EEM108 Elektrik Devreleri I Laboratuvarı 1 Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Öğrenci Adı : Numarası : Tarihi : kurallarını okuyunuz.

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 01: DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1 DİRENÇ DEVRELERİNDE OHM VE KİRSHOFF KANUNLARI Arş. Gör. Sümeyye

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DENEY 1-3 DC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-22001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını

Detaylı

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir.

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir. DC AKIM ÖLÇMELERİ Doğru Akım Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir. Doğru akımın yönü değişmese

Detaylı

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Devre ve Elektronik Laboratuvarında yer alan her bir masada aşağıda isim ve özellikleri

Detaylı

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Numara : Adı Soyadı : Grup Numarası : DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Amaç: Teorik Bilgi: Ġstenenler: Aşağıda şemaları verilmiş olan 3 farklı devreyi kurarak,

Detaylı

DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ

DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ DENEY-6 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ Deneyin Amacı : Thevenin teoreminin geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi. Maksimum güç transferi teoreminin geçerliliğinin deneysel

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisliği Bölümü. ELK232 Elektronik Devre Elemanları T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ELK232 Elektronik Devre Elemanları DENEY 2 Diyot Karekteristikleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan TOPALOĞLU Elektronik Devre Elemanları Mühendislik Fakültesi Baskı-1 ELK232

Detaylı

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak.

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Grup Adı Ön Hazırlıkta bulunan sonuçlardan uygulama kağıdına yazılması gereken değerler deneye gelmeden

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Doğru Akım Devreleri ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için elektromotor kuvvet (emk) adı verilen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekilde devreye elektromotor

Detaylı

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1 DENEY #4 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ ve MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ Deneyin Amacı : Thevenin teoreminin geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi Kullanılan Alet ve Malzemeler: 1) DC Güç Kaynağı 2) Avometre

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI:

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi.

1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.2.Teorik bilgiler: Yarıiletken elemanlar elektronik devrelerde

Detaylı

DENEY 9: THEVENİN VE NORTON TEOREMİ UYGULAMALARI

DENEY 9: THEVENİN VE NORTON TEOREMİ UYGULAMALARI A. DENEYİN AMACI : Thevenin ve Norton teoreminin daha iyi bir şekilde anlaşılması için deneysel çalışma yapmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. Multimetre 2. DC Güç Kaynağı 3. Değişik değerlerde

Detaylı

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI

DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ DENEYİN AMACI DENEY 1 1.1. DC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-21001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. Devre elemanı üzerinden akım akmasını sağlayan

Detaylı

DENEY-4 WHEATSTONE KÖPRÜSÜ VE DÜĞÜM GERİLİMLERİ YÖNTEMİ

DENEY-4 WHEATSTONE KÖPRÜSÜ VE DÜĞÜM GERİLİMLERİ YÖNTEMİ DENEY- WHEATSTONE KÖPÜSÜ VE DÜĞÜM GEİLİMLEİ YÖNTEMİ Deneyin Amacı: Wheatson köprüsünün anlaşılması, düğüm gerilimi ile dal gerilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Kullanılan Alet-Malzemeler: a) DC güç

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ DENEY-1:DİYOT

T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ DENEY-1:DİYOT T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ Deneyin Amacı: DENEY-1:DİYOT Elektronik devre elemanı olan diyotun teorik ve pratik olarak tanıtılması, diyot

Detaylı

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori:

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori: Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları Amaç: Diyot elemanını ve çeşitlerini tanımak Diyotun çalışma mantığını kavramak Diyot sağlamlık kontrolü İleri kutuplama, geri kutuplama ve gerilim düşümü. Araç

Detaylı

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI DENEY NO: DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI Bu deneyde direnç elamanını tanıtılması,board üzerinde devre kurmayı öğrenilmesi, avometre yardımıyla direnç, dc gerilim ve dc akım

Detaylı

DENEY 0: TEMEL BİLGİLER

DENEY 0: TEMEL BİLGİLER DENEY 0: TEMEL BİLGİLER Deneyin macı: Temel elektriksel ölçü aletleri olan ampermetre ve voltmetrenin kullanılması.. Laboratuvar Kuralları:. Her öğrenci dönem başında ilan edilen bütün deneyleri yapmak

Detaylı

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Kirchhoff Akım/Gerilim Yasaları ve Düğüm Gerilimleri Yöntemi DENEYİN AMACI : Kirchhoff akım/gerilim yasalarının ve düğüm gerilimleri yöntemi ile hesaplanan devre akım ve gerilimlerinin

Detaylı

DENEY FÖYÜ 5: THEVENİN VE NORTON TEOREMLERİNİN İNCELENMESİ

DENEY FÖYÜ 5: THEVENİN VE NORTON TEOREMLERİNİN İNCELENMESİ Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 5: THEVENİN VE NORTON TEOREMLERİNİN İNCELENMESİ Devre Analiz yöntemlerinden olan Thevenin ve Norton teoremlerinin deneysel olarak gerçeklenmesi. Doğrusal devreleri analiz etmek

Detaylı

DENEY 5 SÜPERPOZİSYON VE MAKSİMUM GÜÇ AKTARIMI

DENEY 5 SÜPERPOZİSYON VE MAKSİMUM GÜÇ AKTARIMI DENEY 5 SÜPERPOZİSYON VE MAKSİMUM GÜÇ AKTARIMI 5.1. DENEYİN AMACI Deneyin amacı, Süperposizyon Teoreminin ve Maksimum Güç Transferi için gerekli kuşulların öğrenilmesi ve laboratuvar ortamında test edilerek

Detaylı

Bölüm 2 DC Devreler. DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası

Bölüm 2 DC Devreler. DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası Bölüm 2 DC Devreler DENEY 2-1 Seri-Paralel Ağ ve Kirchhoff Yasası DENEYİN AMACI 1. Seri, paralel ve seri-paralel ağları tanımak. 2. Kirchhoff yasalarının uygulamaları ile ilgili bilgi edinmek. GENEL BİLGİLER

Detaylı

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM)

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM) DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI (OHM, KİRCHOFF AKIM VE GERİLİM) A. DENEYİN AMACI : Ohm ve Kirchoff Kanunları nın geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. Multimetre

Detaylı

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek DENEY 4: ZENER DİYOT (Güncellenecek) 4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek 4.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler

Detaylı

DENEY 3: RC Devrelerin İncelenmesi ve Lissajous Örüntüleri

DENEY 3: RC Devrelerin İncelenmesi ve Lissajous Örüntüleri 1. Seri RC Devresinde Akım ve Gerilim Ölçme 1.1. Deneyin Amacı: a.) Seri RC devresinin özelliklerinin incelenmesi b.) AC devre ölçümlerinin ve hesaplamalarının yapılması 1.2. Teorik Bilgi: Kondansatörler

Detaylı

1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi.

1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi. DENEY 3. DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI Amaç: 1) Seri ve paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncinin bulunması. 2) Kirchhoff akım ve gerilim yasalarının incelenmesi. Kuramsal Bilgi: Elektrik devrelerinde

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT13 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5 THEVENIN VE NORTON TEOREMİ Arş.Gör. M.Enes BAYRAKDAR Arş.Gör. Sümeyye

Detaylı

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre

MULTİMETRE. Şekil 1: Dijital Multimetre MULTİMETRE Multimetre üzerinde dc voltmetre, ac voltmetre,diyot testi,ampermetre,transistör testi, direnç ölçümü bazı modellerde bulunan sıcaklık ölçümü ve frekans ölçümü gibi bir çok ölçümü yapabilen

Detaylı

DENEY 3 ÇEVRE AKIMLAR & DÜĞÜM GERİLİM METODU

DENEY 3 ÇEVRE AKIMLAR & DÜĞÜM GERİLİM METODU DENEY 3 ÇEVRE AKIMLAR & DÜĞÜM GERİLİM METODU 3.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde, en önemli devre analiz yöntemlerinden olan çevre akımlar ve düğüm gerilim metotları incelenecek, yapılan ön çalışmalar deney

Detaylı

DENEY 1- LABORATUAR ELEMANLARININ TANITIMI VE DC AKIM, DC GERİLİM, DİRENÇ ÖLÇÜMLERİ VE OHM KANUNU

DENEY 1- LABORATUAR ELEMANLARININ TANITIMI VE DC AKIM, DC GERİLİM, DİRENÇ ÖLÇÜMLERİ VE OHM KANUNU DENEY 1- LABORATUAR ELEMANLARININ TANITIMI VE DC AKIM, DC GERİLİM, DİRENÇ ÖLÇÜMLERİ VE OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMAÇLARI Ölçü aletleri, Breadboardlar ve DC akım gerilim kaynaklarını kullanmak Sayısal multimetre

Detaylı

Şekil 1. R dirençli basit bir devre

Şekil 1. R dirençli basit bir devre DENEY 2. OHM KANUNU Amaç: incelenmesi. Elektrik devrelerinde gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkinin Ohm kanunu ile Kuramsal Bilgi: Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı, iletken maddenin içyapısına

Detaylı

kdeney NO:1 OSİLASKOP VE MULTİMETRE İLE ÖLÇME 1) Osiloskop ile Periyot, Frekans ve Gerlim Ölçme

kdeney NO:1 OSİLASKOP VE MULTİMETRE İLE ÖLÇME 1) Osiloskop ile Periyot, Frekans ve Gerlim Ölçme kdeney NO:1 OSİLASKOP VE MULTİMETRE İLE ÖLÇME 1) Osiloskop ile Periyot, Frekans ve Gerlim Ölçme Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik, periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar:

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI-II DENEY RAPORU

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI-II DENEY RAPORU ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI-II DENEY RAPORU DENEY NO : DENEYİN ADI : DENEY TARİHİ : DENEYİ YAPANLAR : RAPORU HAZIRLAYANIN

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

DENEY 9: THEVENİN VE NORTON TEOREMİ UYGULAMALARI

DENEY 9: THEVENİN VE NORTON TEOREMİ UYGULAMALARI A. DENEYİN AMACI : Thevenin ve Norton teoreminin daha iyi bir şekilde anlaşılması için deneysel çalışma yapmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. Multimetre 2. DC Güç Kaynağı 3. Değişik değerlerde

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Şubat 2014 KAYSERİ

Detaylı

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP Amaç: Bu deneyin amacı, öğrencilerin alternatif akım ve gerilim hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır. Deney sonunda öğrencilerin, periyot, frekans, genlik,

Detaylı

DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi

DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi Deneyin Amacı: Avometre ile doğru akım ve gerilimin ölçülmesi. Devrenin kollarından geçen akımları ve devre elemanlarının üzerine düşen gerilimleri analitik

Detaylı

DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi

DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi DENEY FÖYÜ 2: Doğru Akım ve Gerilimin Ölçülmesi Deneyin Amacı: Bu deneyin amacı; Avometre ile doğru akım ve gerilimin ölçülmesidir. Devrenin kollarından geçen akımları ve devre elemanlarının üzerine düşen

Detaylı

EET-102 DENEY KİTAPÇIĞI

EET-102 DENEY KİTAPÇIĞI EET-102 DENEY KİTAPÇIĞI Elektrik Elektronik Mühendisliğinin Temelleri II 24 ŞUBAT 2014 TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Arş. Gör. Orhan Atila EET-102 EEM NİN TEMELLERİ II DERSİNİN LABORATUAR

Detaylı

DENEY NO: 2 KIRCHHOFF UN AKIMLAR YASASI. Malzeme ve Cihaz Listesi:

DENEY NO: 2 KIRCHHOFF UN AKIMLAR YASASI. Malzeme ve Cihaz Listesi: DENEY NO: 2 KIRCHHOFF UN AKIMLAR YASASI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 12 k direnç 1 adet 2. 15 k direnç 1 adet 3. 18 k direnç 1 adet 4. 2.2 k direnç 1 adet 5. 8.2 k direnç 1 adet 6. Breadboard 7. Dijital

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deney, tersleyen kuvvetlendirici, terslemeyen kuvvetlendirici ve toplayıcı

Detaylı

DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ

DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ DENEYİN AMAÇLARI DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ RC devresinde kondansatörün şarj ve deşarj eğrilerini elde etmek Zaman sabiti kavramını öğrenmek Seri RC devresinin geçici cevaplarını incelemek Deney Malzemeleri:

Detaylı

KIRCHOFF'UN AKIMLAR VE GERĠLĠMLER YASASININ DENEYSEL SAĞLANMASI

KIRCHOFF'UN AKIMLAR VE GERĠLĠMLER YASASININ DENEYSEL SAĞLANMASI K.T.Ü ElektrikElektronik Müh.Böl. Temel Elektrik Laboratuarı I KICHOFF'UN KIML E GEĠLĠMLE YSSININ DENEYSEL SĞLNMSI KICHOFF'UN KIML YSSI: Bir elektrik devresinde, bir düğümde bulunan kollara ilişkin akımların

Detaylı

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin.

DENEY 2. Şekil 2.1. 1. KL-13001 modülünü, KL-21001 ana ünitesi üzerine koyun ve a bloğunun konumunu belirleyin. DENEY 2 2.1. AC GERİLİM ÖLÇÜMÜ 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. AC voltmetre, AC gerilimleri ölçmek için kullanılan kullanışlı bir cihazdır.

Detaylı

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ

DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ DENEY 2: TEMEL ELEKTRİK YASALARI-GERİLİM VE AKIM ÖLÇÜMLERİ A. DENEYİN AMACI : Ohm ve Kirchoff Kanunları nın geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi ve gerilim ve akım ölçümlerinin yapılması B. KULLANILACAK

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Alternatif akım (AC) ve doğru akım nedir örnek vererek kısaca tanımını yapınız. 2. Alternatif akımda aynı frekansa sahip iki sinyal arasındaki faz farkı grafik üzerinde (osiloskopta)

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 3 Deney Adı: Seri ve Paralel RLC Devreleri Öğretim Üyesi: Yard. Doç. Dr. Erhan AKDOĞAN

Detaylı

DENEY-4 RL DEVRE ANALİZİ. Alternatif akım altında seri RL devresinin analizi ve deneysel olarak incelenmesi.

DENEY-4 RL DEVRE ANALİZİ. Alternatif akım altında seri RL devresinin analizi ve deneysel olarak incelenmesi. DENEY-4 RL DEVRE ANALİZİ 1. DENEYİN AMACI Alternatif akım altında seri RL devresinin analizi ve deneysel olarak incelenmesi. Kullanılan Alet ve Malzemeler: 1. Osiloskop 2. Sinyal jeneratörü 3. Çeşitli

Detaylı

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT DENEY 3 SERİ VE PARALEL RLC DEVRELERİ Malzeme Listesi: 1 adet 100mH, 1 adet 1.5 mh, 1 adet 100mH ve 1 adet 100 uh Bobin 1 adet 820nF, 1 adet 200 nf, 1 adet 100pF ve 1 adet 100 nf Kondansatör 1 adet 100

Detaylı

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır.

Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Bu deneyde lab cihazlarının kullanımı için 4 uygulama yapılacaktır. Uygulama -1: Dirençlerin Seri Bağlanması Uygulama -2: Dirençlerin Paralel Bağlanması Uygulama -3: Dirençlerin Karma Bağlanması Uygulama

Detaylı

AC DEVRELERDE BOBİNLER

AC DEVRELERDE BOBİNLER AC DEVRELERDE BOBİNLER 4.1 Amaçlar Sabit Frekanslı AC Devrelerde Bobin Bobinin voltaj ve akımının ölçülmesi Voltaj ve akım arasındaki faz farkının bulunması Gücün hesaplanması Voltaj, akım ve güç eğrilerinin

Detaylı

OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI

OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI 2.1 Objectives: Ohm Kanunu: Farklı direnç değerleri için, dirence uygulanan gerilime göre direnç üzerinden akan akımın ölçülmesi. Dirençlerin Seri Bağlanması: Seri bağlı

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

TRANSİSTÖRLERİN KUTUPLANMASI

TRANSİSTÖRLERİN KUTUPLANMASI DNY NO: 7 TANSİSTÖLİN KUTUPLANMAS ipolar transistörlerin dc eşdeğer modellerini incelemek, transistörlerin kutuplama şekillerini göstermek ve pratik olarak transistörlü devrelerde ölçüm yapmak. - KUAMSAL

Detaylı

ELEKTRONİK LAB. I DİYOT KARAKTERİSTİĞİ

ELEKTRONİK LAB. I DİYOT KARAKTERİSTİĞİ KURALLAR: Deneye isminizin bulunduğu grupla beraber, ilgili saat ve günde geliniz. Deney grubu değişiklikleri için (başka bir dersle çakışması vb. durumlarda) deneyden sorumlu öğretim elemanı ile görüşebilirsiniz.

Detaylı

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Osiloskop kullanarak alternatif gerilimlerin incelenmesi Deney Malzemeleri: 5 Adet 1kΩ, 5 adet 10kΩ, 5 Adet 2k2Ω, 1 Adet potansiyometre(1kω), 4

Detaylı

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ 2.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde çıkış gerilim dalga formunda değişiklik oluşturan kırpıcı (clipping) ve kenetleme (clamping) devrelerinin nasıl çalıştığı öğrenilecek ve kavranacaktır.

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI DİRENÇ-ENDÜKTANS VE DİRENÇ KAPASİTANS FİLTRE DEVRELERİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Alçak geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 2. Yüksek geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 3. R-L

Detaylı

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER)

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER) EEM 0 DENEY 9 Ad&oyad: R DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANTA R DEVRELERİ (FİLTRELER) 9. Amaçlar Değişken frekansta R devreleri: Kazanç ve faz karakteristikleri Alçak-Geçiren filtre Yüksek-Geçiren filtre

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ Amaç: Bu laboratuvarda, yüksek giriş direnci, düşük çıkış direnci ve yüksek kazanç özellikleriyle

Detaylı

ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI

ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI 2017/2018 GÜZ YARIYILI Uygulamalar için Gerekli Malzemeler 4 adet 100 Ω Direnç 4 adet 1K Direnç 4 adet 2.2K Direnç 4 adet 10K Direnç 4 adet 33K Direnç 4 adet 100K Direnç

Detaylı

DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ

DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ 9.1. DENEYİN AMAÇLARI DENEY 9- DOĞRU AKIM DA RC DEVRE ANALİZİ RC devresinde kondansatörün şarj ve deşarj eğrilerini elde etmek Zaman sabiti kavramını öğrenmek Seri RC devresinin geçici cevaplarını incelemek

Detaylı

Elektrik Devre Temelleri 3

Elektrik Devre Temelleri 3 Elektrik Devre Temelleri 3 TEMEL KANUNLAR-2 Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Kocaeli Üniversitesi ÖRNEK 2.5 v 1 ve v 2 gerilimlerini bulun. (KGK) PROBLEM 2.5 v 1 ve v 2 gerilimlerini

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Devre Analizi 1 (DC Analiz) Laboratuvar Deney Föyü Ders Sorumlusu: Dr. Öğr. Gör. Hüseyin Doğan Arş. Gör. Osman Özer Konya 2018 2

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deneyde terslemeyen kuvvetlendirici, toplayıcı kuvvetlendirici ve karşılaştırıcı

Detaylı

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan

Detaylı

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-II RL, RC ve RLC DEVRELERİNİN AC ANALİZİ Puanlandırma Sistemi: Hazırlık Soruları:

Detaylı

Bölüm 1. Elektriksel Büyüklükler ve Elektrik Devre Elemanları

Bölüm 1. Elektriksel Büyüklükler ve Elektrik Devre Elemanları Bölüm Elektriksel Büyüklükler ve Elektrik Devre Elemanları. Temel Elektriksel Büyüklükler: Akım, Gerilim, Güç, Enerji. Güç Polaritesi.3 Akım ve Gerilim Kaynakları F.Ü. Teknoloji Fak. EEM M.G. .. Temel

Detaylı

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT

DENEY TARİHİ RAPOR TESLİM TARİHİ NOT DENEY 2 OHM-KIRCHOFF KANUNLARI VE BOBİN-DİRENÇ-KONDANSATÖR Malzeme Listesi: 1 adet 47Ω, 1 adet 100Ω, 1 adet 1,5KΩ ve 1 adet 6.8KΩ Dirençler 1 adet 100mH Bobin 1 adet 220nF Kondansatör Deneyde Kullanılacak

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2014-2015 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı

ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY FÖYÜ OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012 OKÜ - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - ELEKTRONİK LABORATUVARI 1 İÇİNDEKİLER Giriş...3

Detaylı