Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü"

Transkript

1 Şeker pancarı ıslahı Prof. Dr. Necmi İşler M. K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

2 Şekerpancarının çiçek yapısı ve döllenme biyolojisi Şekerpancarı, yabancı çiçek tozuyla döllenen (allogam) diploid (2n=18) bir bitkidir. Şekerpancarında yabancı döllenme hakim olduğundan, hasad edilen tohumlar ekildiğinde ekilen tohum sayısı kadar farklı genotipe sahip bitki elde edilir. Şekerpancarı çiçeğinde 3 parçalı bir dişi organ ve 5 adet erkek organ bulunur. Genelde erkek organlar dişi organlardan önce olgunlaşır ve dişi organ döllenme olgunluğuna gelmeden 24 veya 48 saat önce polenler etrafa yayılır. Şekerpancarı polenleri esas olarak rüzgarla taşınır ve bir başka çiçeğin stiğması üzerine konar. Dişi organ üzerine düşen polenler 15 dakika sonra çimlenmeye başlar ve bunlardan en iyi gelişeni yumurtalığa geçer ve yumurtalığı 6-24 saat sonra döller. Şekerpancarı çiçekleri tam bir eksen üzerine dağılmış, genelde ikinci yılda oluşur ve bir bitkide çiçeklenme bir aylık döneme yayılır. Stigmanın çiçeklenmeden 6 gün önce ve 12 gün sonra fonksiyonel hale gelir. Polen tanelerinin çapı mikron arasında değişir ve rüzgarlı havalarda polenler her tarafa yayılır.

3 Şekerpancarında ıslah amaçları Yüksek kök-gövde ve yaprak verimi Hastalık ve zararlılara dayanıklılık A-yaprak leke hastalığına dayanıklılık, B-virüs sarılığına dayanıklılık, C-Rhizomia hastalığına dayanıklılık, D-pancar nematodu ve diğer zararlılara dayanıklılık Ters şartlara dayanıklılık Tohuma kalkmaya dayanıklılık Yüksek monogermite Silolamaya uygun şekerparcarı Yüksek teknolojik kalite (yüksek şeker varlığı, minimum şeker dışı madde, kesme ve dilimlemeye uygunluk) Çatallaşmaya dayanıklılık Makinalı hasada uygunluk

4 Tohuma kalkmaya hassaslık, şekerpancarında çatallaşma sorunu

5 Şeker pancarı meyvesi ve tohumu

6 Şeker pancarının çiçek oluşumu

7

8 Dihaploid Şekerpancarı elde edilmesi

9 En iyi çeşitleri bulmak için geleneksel ve modern ıslah yöntemlerini beraberce kullanmaktadır den fazla gözlem ve deneme parselinde, 130 Araştırmacı ve teknik eleman yılda den fazla yeni Genotip elde etmekte ve bunları test etmektedir. Bu çalışmalara Biyoteknoloji Laboratuvarlarında görevli uzmanlar önemli katkılar sağlamaktadır. Tüm bu çalışmalar, en iyi agronomik performansın, mükemmel Endüstriyel Kalitenin ve Hastalık ve Zararlılara karşı dayanıklılığın yeni şeker pancarı çeşitlerinde toplanması ile sonuçlanır.

10 En Uygun Çeşit Özellikleri Üreticiler ve Şeker Fabrikları için en uygun çeşit özelliklerinin bir şeker pancarı çeşidinde birleştirmenin önemli ve ilk adımı Islah çalışmalarıdır. Bu süreç içinde, yeni çeşitte uygun bir kalitede bulunması istenen genler aranır. Hedef, birim alandan şeker veriminin arttırılması veya yüksek şeker varlığının, fabrikada yüksek arıtılabilirliğin, ve hızlı ve homojen çimlenmenin arttırılması, fabrikaya teslimde toprak firesinin azaltılması, Hastalık ve Zararlılar karşı yüksek derecede dayanıklılık ve kalitede süreklilik gibi özelliklerin sağlanmasıdır. Islah çalışmalarının diğer bir önemli hedefi de, çevreye olumsuz etkileri olan mücadele ilacı ve gübre kullanımının azaltılmasıdır. Şeker pancarı üretim döneminde ve hasat edilen şeker pancarlarının şeker fabrikalarında işlenmeleri sırasında çevrenin korunması çalışmalarımızın temelini oluşturur.

11

12 Şeker Pancarında Erkek Kısırlık ve Önemi Erkek kısırlıkta, bir çiçekte normal olarak yumurtalık oluşmasına rağmen, çiçek tozları meydana gelmez, gelse dahi fonksiyonel olmazlar. Bunun nedeni, erkek gametteki, mutant genlerin veya stoplazmik genetik faktörlerin etkisi, erkek gametlerin normal fonksiyonlarını yapamamalarıdır. Şekerpancarı ıslahında, en fazla stoplazmik erkek kısırlığından yararlanılmaktadır. Stoplazmik erkek kısırlıkta, kısırlık genleri kromozomlar üzerinde taşınmayıp, stoplazma içerisinde bulunmaktadır. Stoplazmik erkek kısırlıkta, kısırlık ana tarafından, yavru döllere geçer. Çünkü yavru döller stoplazmayı anadan alırlar. Şekerpancarı ıslahında, stoplazmik erkek kısırlığından (CMS) yararlanılarak, çok sayıda yeni hibrit şekerpancarı çeşitleri ıslah edilmiştir. Stoplazmik erkek kısırlıkta emaskülasyona (kısırlaştırma) gerek yoktur. Burada en önemli konu; CMS bireylerinin çoğaltılarak devam ettirilmesidir. Şekerpancarında kısırlık (xx) ve (zz), resesif genleri tarafından determine edilmektedir. CMS bireylerinin genetik yapıları, Sxxzz şeklindedir. Bu bireyler, kendilenerek nesillerini devam ettirilemez. Bunun için, normal stoplazmaya sahip (Nxxzz) bireylere gereksinimi vardır. Nxxzz (Owen, O tipi) bireyler, baba olarak fertildir. Sxxzz tipi bitkiler ise ana olarak fertildir, ancak erkek olarak mutlak sterildir.

13 Şeker Pancarında Erkek Kısırlık ve Önemi Sxxzz x Nxxzz bitkilerin tozlanması sonucu Sxxzz genotipinde beyaz anter veren bitkiler meydana gelir. Bu bireyler, stoplazmik ve genetik olarak tam kısırdır. Çünkü, ana bitkilerden stoplazmik (S) kısırlığı gelmekte, çiçek tozundan ise, genotipik kısırlık (xxzz) genleri gelmektedir. Stoplazma anadan geldiği için, babadaki normal stoplazma (N) yavru döllere geçişi söz konusu olmayacaktır. Sxxzz genotipine, bitkilerin Nxxzz genotipli bir kendilenmiş hat ile geriye melezlenmesi suretiyle, stoplazmik ve genetik kısırlık gösteren hatlar elde tutulabilmektedir. Burada önemli olan, tam polen steril hattı, ana, stoplazması normal olan kendilenmiş hattı ise baba olarak kullanmaktır. Sxxzz ve Nxxzz bireylerin melezlenmesinden meydana gelen tohumlar, ekildiği zaman, normal pancar gövdesi oluşturmalarına rağmen, bu bitkiler, kendi kendilerine tozlanıp tohum oluşturmazlar. Nxxzz polen veren bitkiler, sadece Sxxzz tipi steril bitkilerin elde edilmesinde imkan sağlar. Bu bitkiler O hattı (restorer hat) denilmektedir. Şekerpancarında CMS ve O tiplerinin bulunmasıyla ıslahçıya büyük kolaylık sağlanmıştır. Bugün, yüksek verimli hibrit çeşitlerin ticari anlamda tarımda kullanılması, CMS ve O tipi bireylerin bulunmasına bağlıdır. Özel kombinasyon kabiliyeti yüksek olan CMS bitkileri ile diğer kendilenmiş hatlar yan yana ekilmek süğretiyle %100 e yakın hibrit tohumlar elde edilmektedir.

14 Şekerpancarında türler arası melezleme Şekerpancarı ıslahında, varyabiliteyi artırabilmek ve belirli özelliklere sahip, yeni pancar çeşitlerinin ortaya koyabilmek için, türler arası melezlemelerden, geniş çapta faydalanabilmektedir. Vulgaris seksiyonuna dahil türler içerisinde Beta maritima türü, Cercospora yaprak leke hastalığına karşı dayanıklı olduğundan, şekerpancarı çeşit geliştirmede kullanılmaktadır. Vulgaris seksiyonuna ait türlerin kültür çeşitleriyle melezlenmesi, kök şekli, yaprak tipi, tohum büyüklüğü, kuru madde oranı, şeker içeriği ve sapa kalkmaya dayanıklılık bakımından oldukça geniş bir varyebilite sağlanabilmiştir. Patellares seksiyonundaki türlerin monogerm tohum özelliğine sahip olmaları nedeniyle, şekerpancarı ıslahında kullanılmaktadır. Corollina seksiyonundaki Beta corollifora türü curly top virüsüne dayanıklı olduğundan bu tür virüse dayanıklı çeşit geliştirilmesinde kullanılmıştır.

15 Şekerpancarı ıslahında uygulanan ıslah yöntemleri Şekerpancarı yabancı döllenen bir bitki olduğu için yabancı döllenen bitkilerde uygulanan ıslah yöntemleri kullanılır. Toptan şeçme Döl kontrollu teksel seleksiyon Sentetik varyete ıslahı Kendilenmiş hatların elde edilmesi ve hibrit çeşit ıslahı A-tek melez (Sxxzz x Nxxzz melezleme) B-çift melez (dörtlü topcross hibrit çeşit ıslahı) C-üçlü melez (üçlü topcross hibrit çeşit ıslahı) Poliploid ve triploid hibritlerin ıslahı

16 Poliploid ve triploid hibritlerin ıslahı Diploid ve tetraploid pancarlar arasında yapılan melezlemeler sonunda, triploid hibrit çeşitler elde edilmektedir. Elde edilen bu hibritler, pek çok özellik bakımından ana ve babadan üstünlük göstermektedir. Ancak, elde edilen bu triploid hibritler kısırdır. Son yıllarda Stoplazmik erkek kısırlıktan (CMS) yararlanılarak, tamamı triploid olan hibrit çeşitlerin üretilmesi başarılmıştır. Bunun için ıslahçılar; diploid monogerm bir CMS ve tetroploid bir dölleyici kombinasyonu kullanmışlardır. İspanyada yapılan araştırmalarda diploid melezlere nazaran triploid melezlerin yumru verimi %10 daha fazla bulunmuştur. Yumrudaki şeker içeriğinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

17 Test ve Tarla Denemeleri Genetik materyallerin birleştirilmesi işlemleri, el kastrasyonu, polen geçirmeyen özel ıslah kabinlerinde kendileme, aynı kabinlerde, açık tarlada veya iklim odalarında hibrit üretimi gibi birçok maniplasyon ile gerçekleştirilir. Tüm bu uygulamalar uzman teknik elemanlar, becerikli parmaklar ve teknik bilgiler gerektirir. Islah çalışmalarında kullanılan genetik materyaller binlerce hastalık testi ve Dünya'nın değişik bölgelerinde yer alan yüzlerce deneme tarlasında geliştirilir. Tarla denemelerinden elde edilen sonuçlar, çok modern laboratuvarlarda gözlem ve Kromatografi ve Spektrografi gibi tekniklerin yardımları ile analiz edilir. Genetikçiler, tüm genotiplerin kalıtımsal yapılarını çıkarırlar ve kromozomların üzerindeki bilgiler ile hastalık testlerinden ve tarla denemelerinden elde ettikleri gözlem sonuçları ile birleştirirler. Bu bilgiler yeni populasyonların iyileştirilmesini ve genetik uygulamaların hızlandırılmasını sağlar yıl süren ıslah çalışmaları sonunda elde edilen hibrit çeşitler üreticilerin kullanımına hazır hale gelirler.

18 Test ve Tarla Denemeleri

19 Şeker pancarı ıslah süreci Gen mutasyonları; cins, tür ve çeşitler arasındaki melezleme, poliploidi vb ile sağlanan genetik değişimlerin katkısı ile doğal-yapay seçmelerin eşliğin de gelişmiştir. Binlerce yıl önce başla yan bitki ıslahıyla, verim ve kalitenin yükselmesi, hastalık ve zararlılara dayanıklılık gibi ölçütler ön planda tutularak öteki agronomik öğelerde ve uygulanan diğer ıslah yöntemlerinin de katkısıyla önemli başarılar sağlanmıştır. Bitkiler yıllarca hastalık ve zararlılara karşı kimyasal yöntemlerle korunmuşlar; ancak, kullanılan kimyasalların kalıntı bırakması, organizmaların bağışıklılık kazanması, virüs ya da virüs benzerleri vb karşı yeterince etkili olamaması gibi nedenlerden dolayı ileri ıslah yöntemlerine yönelim kaçınılmaz olmuştur. Kuşkusuz, artan nüfusun beslenme zorunluluğu da buna önemli etki yapmış ve halen de yapmaktadır. Klasik ıslah programları, zaman içinde genetik sınırlamalardan kaynaklanan darboğazlarla karşılaşmış (kısırlık, uyuşmazlık, linkage gibi) ; ancak bunlardan bir kısmına genetik mühendisliği teknikleri yardımcı olmuştur.

20 Gen teknolojisinde temel ilkeler aşağıdaki gibi olmalıdır Kullanım ve rizikolara karşı teke tek değerlendirme Çevre yararlarının gözetilmesi, korunması ve teşvik edilmesi Alternatif imkanların değerlendirilmesi Kamuoyunun zamanında bilgilendirilmesi Transgenik bitkilerden yararlanma potansiyeli büyük olmalıdır, başka deyişle; şu anda mevcut çeşitlerle karşılaştırıldığında agronomik veya diğer belirgin bir avantaj (yarar) sağlayan, ayrıca ekolojik zarar oluşturmayan veya en aza indiren özellikler göstermek zorundadır. Laboratuar ve seralarda sürdürülebilen bütün deneysel kontroller öyle bir şekilde gerçekleştirilmiş olmalı ki bilimin imkan verdiği ölçüde insan ve doğaya kesinlikle zararsız olmalıdır ve tarla şartlarında deneme ve ekime ihtiyaç olduğu kadar, sorumluluk bilinciyle yapılmalıdır. Bütün bilimsel, teknolojik ve her türlü bilgi kamuoyuna anlaşılır bir şekilde sunulmalıdır. Deneysel çalışmaların serbest bırakılmasından sonra titiz ve kontrollü gözlemler yapılmalıdır.

21 Şeker Pancarı Biyoteknolojisi Yoğun olarak sürdürülen genetik ve sitogenetik çalışmalarla bitki ıslahı daha da karmaşıklaşırken yabancı genlerin kültür bitkilerine aktarılmasını ise daha kolaylaştırmıştır. Kullanım alanı genişleyen bitki genetik mühendisliği teknikleriyle ıslah programlarının süresi kısalmakta, melezlemede karşılaşılan engeller, genetik bağlılık, gen havuzlarından yararlanmada ortaya çıkan sınırlamalar vb ortadan kalkmaktadır. Kuşkusuz, her yeni teknolojide olduğu gibi, genetik mühendisliği teknikleri ile elde edilen bitkilerin gerek üretiminde gerekse tüketiminde değişik görüşler bulunup aralarında hem gerçek olabilecekler hem de konuyla ilgisi olmadığı gibi çok da doğru olmayanlar yer almaktadır. Ancak, şurası açıktır ki, bitki ıslahına yeni olanaklar getiren bu teknoloji(ler) çok dikkatli ve bütünüyle sağlık, tüketici isteklerine uygunluk, ekonomiklik, pazarlama vb. ögeler göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

22 Şeker Pancarı Biyoteknolojisi Son 20 yılda in vitro kültürü ve genetik transformasyon teknolojileri klasik ıslah programıyla birlikte şeker pancarında kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar arasında en fazla uygulanan in vitro kültürleri; haploid bitki üretimi, protoplast kültürü, somaklonal varyasyon ve in vitro hücre seleksiyonudur. Agrobacterium, PEG (Polietilen glikol), partikül bombardımanı, elektroporasyon, sonikasyon ve somatik hibridizasyon gibi birçok gen transfer tekniği de geliştirilmiştir. Herbiside ve tuza tolerant, virüs, nematod, Cercospora ve böceklere dayanıklı şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmıştır. Buna rağmen sadece herbisitlere tolerant çeşitler ticari olarak ekilmekte; Rhizomania hastalığına dayanıklı çeşitlerin ise tarla denemeleri yapılmaktadır. Sakkarozu fruktozun bir polimeri olan fruktana çeviren transgenik bitkiler de geliştirilmiştir. Şeker pancarında rejenerasyon ve transformasyon çalışmalarında önemli ilerlemeler sağlansa da, genotipe bağlılık ve düşük rejenerasyon ve transformasyon frekansları gibi etmenler, in vitro kültürü ve daha önemlisi transformasyon teknolojileri için rutin uygulamaların önündeki temel engellerdir. Gıda güvenliği, çevresel etkiler ve şeker pancarıyla ilgili düzenlemeler ise tartışılmaktadır.

23 Transgenik Şekerpancarı Transgenik (GDO lu) RR şekerpancarı üretime girdiği 3. yılında ABD ve Kanada da toplam ekim alanının % 95 ni oluşturmakta ve günümüze kadar en hızlı adaptasyonu olan ürün olma ünvanını kazanmıştır.

24 Bitkilerde Markör Destekli Seleksiyon Gelecekte artacağı tahmin edilen nüfusun besin ihtiyacını karşılamak için temel besin maddelerinin üretimlerinin artırılması gerekmektedir. Bu durumda üretimi arttırmanın en iyi yolu bitki ıslahıdır. Ancak birçok bitki türünde genetik varyasyonun daralması nedeniyle gerekli varyasyon tescilli çeşitlerden, yerel çeşitlerden ve yabani akrabalardan sağlanarak, uygun genlerin geliştirilmiş tekniklerle kültür çeşitlerine aktarılması gerekmektedir. Belirlenen bu genlerin klasik bitki ıslahıyla aktarılmasında birçok problemle karşılaşılmaktadır. Markör destekli seleksiyon, klasik bitki ıslahında karşılaşılan bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla geliştirilen bir yaklaşımdır. Bu teknikte, birçok avantajı nedeniyle moleküler markörler daha çok tercih edilmektedir. Moleküler markörler, farklılığı DNA düzeyinde ölçen ve araştırılan genotiplerde istenen bir geni ya da özelliği izlemek için kullanılabilen markörlerdir. Markör destekli seleksiyon tekniği yabani gen kaynaklarından gen transferleri, resesif allellerin yönlendirilmesi ve seleksiyonu, erken seleksiyon gibi kullanımının yanı sıra; gen izolasyonu ve klonlanmasında da kullanılabilir. Bu teknik oldukça hızlı, etkin, doğru ve ekonomik olduğu için klasik ıslaha yardımcı bir seleksiyon tekniğidir.

25 Bitkilerde Markör Destekli Seleksiyon Moleküler DNA belirleyicilerden Şeker pancarı ıslahında kullanılanların en önemlilerini hibridizasyona dayalı olan restriksiyon parça uzunluğu polimorfizmi (RFLP) ve PCR ye dayalı olan rasgele çogaltılmıs polimorfik DNA (RAPD), basit dizi tekrarları (mikrosatelitler veya SSR), çoğaltılmış parça uzunluğu polimorfizmi (AFLP), dizisi etiketlenmiş alanlar (STS) ve tek nükleotid farklılıkları (SNP) gibi belirleyiciler oluşturmaktadır. Fenotipik seleksiyon yapan bir ıslahçı MAS (markör desdekli seleksiyon) ı kullanan bir ıslahçıya göre yaklaşık 16.7 kat daha fazla generasyon elde etmek zorundadır. MAS yöntemi yardımıyla ıslah süresinin kısalması yanında ıslahın etkinliği de artırılmaktadır. Tek basına klasik ıslah metotlarının yerine kullanılabilecek bir yöntem değil, aksine klasik ıslahın başarısını arttıran tamamlayıcı ve yardımcı bir tekniktir.

26 Tohum Üretimi Şeker pancarı bitkisi 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl vejetatif gelişme göstererek kök (Yumru) ve yapraklarını geliştirir. Birinci yıl üretilen şeker pancarı yumrusu şeker fabrikalarında işlenerek şeker elde edilir. Şeker pancarı bitkisi ikinci yıl vernalizasyon etkisi ile generatif döneme geçer ve tohum dallarını ve bu dallar üzerinde tohumları oluşturur. Şeker pancarı tohumu doğrudan tohum ekimi (Direk Metod) ile veya Fide Metodu ile üretilir. Dünya'daki üretim merkezlerinin çoğunluğunda Fide Metodu uygulanır. Fide Metodunda birinci yıl fide üretimi, ikinci yıl ise tohum üretimi gerçekleştirilir.

27 Şeker Pancarı Tohumu Üretim Planı Sertifikalı şeker pancarı tohumu üretimi için ekimden önce 2 3 yıl gibi bir zamana ihtiyaç duyulur. Üretim ihtiyacı belirlendikten sonra her çeşit için olası yetiştirme alanları hesaplanır. Ağustostaki asıl tohum ekiminden sonra, piyasadaki çeşitlerin performans verileri de baz alınarak çeşitlerin üretim miktarları hesaplanır. üretim yöntemlerinin tamamı üretim işlemi boyunca, son derece titiz bir şekilde devamlı olarak kontrol edilir. Üretim için hem en yüksek kalitede tohum yetiştirmek hem de aşırı üretimden kaçınmak için bir üretim planlaması yapılır.

28 Fide Üretimi Anaç tohumların fide üretimi için tarlaya ekimi Ağustos ayında yapılır. Türkiye'de anaç tohum ekimleri Nisan veya Ağustos aylarında yapılır. Ekimde cm sıra arası mesafesi ile hektara yaklaşık tohum ekilir. Nisan ayında ekilen fideler aynı yıl Ekim-Kasım aylarında, Ağustos ayında ekilen fideler ise ertesi yılın Şubat-Mart aylarında hasat edilerek tohum üretilecek tarlalara dikilirler. Hasat genellikle mekanizasyon uygulanır. Normal şartlarda 1 Ha fide üretim tarlasından hasat edilen fidelerle yaklaşık 10 Ha tarlaya dikim yapılabilir.

29 Fidelerin Üretimi Esas tohumlar Avrupa tohum üretim bölgelerinde, Ağustos ayında, yetiştirme koşulları iyi olan çiftliklerde sıra arası ve sıra üzeri mesfeleri sık bir şekilde tohum/da (1-1,2 Ünite/da) olarak ekilir. Küçük pancarlar (fideler) kış zamanında vernelizasyon için tarlada bırakılır. Fideleri güçlü kıs soğuklarından korumak, fidelerin yeterli sayıda ve tohum üretimi için uygun kalitede olduklarından emin olmak için bu tarlalar soğuk dönem geçene kadar yünle (yapağı) veya polietilen naylonla kaplanır. Şubat ayında 40-80g arası ağırlıklarda hasat edilirler ve tohum üretimi için çiftçilere dağıtılırlar. Ortalama olarak 1 da fide tarlası genellikle 10 da tohum üretim alanının fidesini karşılamaktadır. Üretim döneminden sonra,farklı çeşitlerin son performans sonuçlarını pazar talebi ile buluşturmak için üretim planlarını tekrar gözden geçirir.

30 Şubat ayında erkek kısır monogerm fideler ile multigerm ebeveyn tozlayıcı fideleri 6:2 yada 8:2 oranında ve yaklaşık bitki/da sıklığında dikilir. Nisan ortası gibi bu bitkiler uca kalkmaya baslar ve Mayıs sonu itibariyle de yaklaşık 4 hafta sürecek bir çiçeklenme periyodunun içine girer. Tohumlar 4 ile 6 hafta sonunda olgunlaşır, bu süre içerisinde bitkiler hakkında fizyolojik gözlemler yapılarak elde edilen bilgiler ilerisi için saklanır. Sulama, özellikle çiçeklenme ve olgunlaşma dönemlerinde kalitenin anahtarıdır. Tohum üretimi üzerine yıllarca yapılan denemelerin bir sonucu olarak; birçok çiftçi kaliteli ve yüksek verimli bir tohum üretimi için damlama sulama sistemine yatırım yapmaya başlamıştır. Bu sistem, az su kaynaklarında olduğu kadar sıcak günlerde ve sert rüzgârlı gecen günlerde dahi sulama yapma imkânı tanımaktadır. Böylece yüksek çimlenme oranı ve vigor gücünde tohumlar sağlanır.

31 Seker Pancarı Tohum Hasadı Tozlanma bittikten sonra tozlayıcı çeşitler (babalar) tarladan çıkartılır. Tohumlar, sadece erkek kısır bitkiler (analar) üzerinde üretilen hibrit tohumların hasadından elde edilir ve en yüksek kalite potansiyeline ve kusursuz bir fizyolojik olgunluğa ulaştığı zaman hasat edilir. Avrupa tohum üretim bölgelerinde tohum hasat zamanı Temmuz ayı ortalarından Ağustos ayı baslarına kadar sürer. Hasattan hemen sonra tohumların ilk kalite testleri yapılır. Direkt olarak harmandan sonra, nem içeriğine karar verilir ve gerekli olduğu yerde tohumlar dikkatli bir bicimde nem oranı % 10 un altına düşecek şekilde kurutulur

32 Fide Üretimi

33 Tohum Üretimi Kuyruk kısmı ve yaprakları 3-5 cm yaprak sapı kalacak şekilde uzaklaştırılan fideler bazı ilaçlarla ilaçlandıktan sonra dikime hazır hale getirilirler. Dikimler genellikle 70x40 cm dikim mesafesi ile Hektarda bitki olacak şekilde yapılır. Sıravari yapılan dikimlerde 2 sıra Dölleyici (Baba) ve 6 Sıra tohum taşıyıcı (Ana) fide dikilir. Tohum üretiminde en önemli dönem Uç alma dönemidir. Nisan ayından itibaren fidenin büyüme noktasındançıkan ana tohum dalı belirli bir yüksekliğe ulaştığında uç kısmından 8-10 cm lik kısmının uzaklaştırılması yolu ile yapılır. Ana ve Baba bitkilerinin çiçek dönemlerinin tutturulmasını sağlamak amacı ile yapılan bu işlem sayesinde aynı zamanda bitkinin daha fazla tohum dalları vermesi teşvik edilmiş olur. Çiçek döneminin sonunda Baba sıraları tarladan uzaklaştırılır. Hasat olgunluğuna gelen Ana bitkileri özel biçme aletleri ile kesilerek tarlada kurumaya bırakılır. Bazı ülkelerde tohumların dalında kurumalarını sağlamak amacı ile bazı ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Kuruyan tohum dalları daha sonra Biçer-Döğer tipi aletlerle harman yapılır ve tohumlar dallarından ayrılır.

34 Makine ile Uç Alma İşlemi

35 Şeker pancarı tohum hasadı

36 Şeker pancarı tohum hasadı

37 Tohum İşleme Tohum İşleme, tohumun yüksek bir çimlenme potansiyeli ve kalitesi ile elde etmek için çeşitli işlemleri içerir. Bu teknikler iki katogoride toplanabilir: Tohumları büyüklüklerine göre ayırma (Kalibrasyon) ve ağırlıklarına göre ayırma (Gravity). Tohum kalitesinin arttırılmasının diğer bir yolu da tohum partilerinin belli fraksiyonlarının cilalanmasıdır.

38 Şeker pancarı tohum işleme tesisi

39 Şeker pancarı tohumlarını temizleme

40 Şeker pancarı tohumlarını derecelendirme

41 Yıkama (Steeping) ve Ön-Çimlendirme (Priming) Bazen tohumların üzerinde fazla miktarda çimlenmeyi engelleyici maddeler (inhibitors) bulunabilir. Bu engelleyicilerin ortadan kaldırılması için tohum partilerine yıkama ve önçimlendirme teknikleri uygulanabilir. Yıkama (Steeping), tohumların üzerindeki çimlenmeyi engelleyen maddelerin uzaklaştırılması için tohumların yeterli bir şekilde yıkanması işlemidir. Ön-Çimlendirme (Priming) ise zor bir tekniktir ve tohumların çimlenmesi özel bir teknikle tohum fabrikasında başlatılır, ancak bu işlemde çimlenme tamamlanmadan sona erdirilir.

42 Tohum Kaplama (Pelleting) Tohum kaplama ile çıplak tohumların etrafı kil, ağaç unu ve yapıştırıcıdan oluşan bir karışım ile kaplanır. Kaplama işlemi hızla dönen silindirik kazanlarda yapılır ve kaplama işlemi esnasında kazanın içindeki tohumun üzerine su ve kaplama tozu püskürtülür. Kaplama işleminden sonra tohumlar kurutulur ve tohumun üzerindeki kaplama maddesi içindeki su buharlaşarak uzaklaştırılır. Böylece tohumun üzerine kaplanan kaplama maddesi sert bir pelet haline dönüşür. Türkiye'de Merzifon Tohum Fabrikasında 2007 ekim döneminden itibaren İnce Kaplanmış şeker pancarı tohumu hazırlanmaktadır.

43 Başarılı bir üretimden sonra düzensiz şekilli ve yassı şeker pancarı tohumları kaplama maddesiyle kaplanır. Bu madde fungisit ve insektisitlerin uygulanmasını sağlar ve tohumların şeklini düzelttiğinden ekim işlemini kolaylaştırır (hassas tohum ekimi). Bu tohumlar su ve yapıştırıcı bir maddenin karışımı ile kaplandıktan sonra 3.50 ile 4.75 mm boyutlarında ıslak gri bir renk alır ve sonra kurutulur. Şeker pancarında tohum kaplama düzeneği

44 Şeker pancarında tohum kaplama

45 Tohum İlaçlama (Coating) Tohum kalitesini arttırmak için tohumun etrafına kaplanan kaplama maddesinin üzerine insektisitler ve fungusitler eklenir. Insektisit ve Fungusit uygulaması ile genç pancar bitkisi, çıkış sonrası ilaçlı mücadele tekniklerine göre daha etkili bir şekilde korunmuş olur. Çevre koruma açısından da, tohum ilaçlarının daha düşük dozlarda ve daha uygun bir şekilde kullanımları nedeniyle tohum ilaçlaması daha iyidir. Çıplak ve kaplanmış tohumların ilaçlanması da hızla dönen silindirik kazanlarda yapılır. Fungusit olarak etkili maddesi Hymexazol ve Thiram olan tohum ilaçları, İnsektisit olarak da Imidacloprid, Thiomethoxam ve Tefluthrin gibi etkili maddelere sahip ilaçlar veya bunların kombinasyonu kullanılmaktadır. Tohum ilaçlamada kullanılacak ilaçlar ve dozları pazar isteklerine göre kararlaştırılmaktadır.

46 Kaplanmış ve ilaçlanmış şekerpancarı tohumu

47 Ambalajlama Kaplanmış tohumlar içinde Adet (1 Ünite) tohum bulunan karton kutular içinde satışa sunulmaktadır.

48 Şeker pancarı Ambalajlanması

49 Kalite Kontrolu Yüksek tohum kalitesini kontrol altında tutmak amacı ile tohum işlemenin başından sonuna kadar her safhada tohum numuneleri alınır ve kalite testleri yapılır. Testlere başlamadan önce herhangi bir karışıklığa meydan vermemek için alınan numuneler etiketlenir ve kodlanır. Numuneler alındığı yerlere göre sınıflandırılır ve önceden belirlenmiş testler uygulanır.

50 Tohumun Biyolojik Kalitesi Çimlendirme Testleri ile Belirlenir Amacı bir tohum partisinin laboratuvarda alınan çimlenme değerlerinden yararlanılarak o partinin tarladaki çimlenme potansiyelini belirlemek olan Çimlendirme testleri belirli şartlar ve ortamlarda yapılır. Çimlenme testlerine alınan tohumlar karanlık bir iklim odasında veya çimlendirme kabininde belirli sürelerle bekletilerek çimlenme potansiyelleri belirlenir. Çimlenen tohumların çimlenme kapasiteleri, çimlenme hızları ve monogerm tohum adetleri sayılarak test edilen tohum partisinin kalite değeri belirlenir.

51 Fiziksek Testler ile Teknik Kalitenin Belirlenmesi Bir tohum partisine ait tohumlar belirli tohum büyüklüğü limitleri içinde olmalıdır. Kalibrasyon testleri ile tohum numunesi üst üste konulmuş belirli çaptaki eleklerden geçirilir ve tohumun büyüklük bakımından dağılımı belirlenir. Tohum rutubetinin belirlenmesi tohumların depolanması süresince tohum kalitesinin korunması bakımından çok önemlidir. Tohum numunelerinin Bin Dane Ağırlıklarının da bilinmesi de sonraki tohum işleme safhaları için önemlidir. Tohum İlaçlama esnasında kullanılan tohum ilaçlarının tohum üzerindeki miktarları (İlaçlama Randımanı) Biyoteknoloji Laboratuvarında HPLC teknikleri ile belirlenir. Ticari tohum partileri ekimde herhangi bir ekim problemi göstermemelidir. Ekile bilirlik testleri ile tohum partilerinde boş geçen, çift tohum, ve kırık tohum adetleri piyasada üreticilerin çoğunlukla elinde bulunan mibzerlere ait ekim üniteleri ile laboratuvarda tespit edilir.

52 Sera ve Tarlada Çimlendirme Testleri Çimlenme testleri çoğunlukla Laboratuvar ortamında yapılmakla beraber bazı testler sera ve tarlada da tekrarlanır. Bu testler laboratuvar testlerinin sonuçlarını kontrol amacı ile yapılmaktadır. Üretilen tüm tohum partilerini hem serada ve hem de tarlada tohuma kalkma testlerine tabi tutmaktadır. Bu testler sonucunda belirli standartları taşıyan tohumlar işlemeye alınmaktadır.

53 Tarla denemeleri

54 Sera ve Tarlada Çimlendirme Testleri Çimlenme testleri çoğunlukla Laboratuvar ortamında yapılmakla beraber bazı testler sera ve tarlada da tekrarlanır. Bu testler laboratuvar testlerinin sonuçlarını kontrol amacı ile yapılmaktadır.

55 Değerlendirme Bütün yukarıda belirtilen testlerden elde edilen sonuçlar değerlendirilir ve sadece önceden belirlenen standartları taşıyan tohum partileri bir sonraki tohum işleme safhasına alınır.

56 Pankobirlik tarafından üreticilere dağıtılan şekerpancarı çeşitler ŞEKER PANCARI ÇEŞİTLERİ BISON BRİGİTTA CALİXTA COYOTE ERNESTİNA ESPERAANZA GIRAF SANDRİNA KWS STINE VALENTİNA Türkiye nin her yıl 1000 ton şekerpancarı tohumluğuna ihtiyacı bulunmaktadır.

57 Türkiye nin şekerpancarı tohumluk durumu Devletin elindeki mevcut şekerpancarı tohumu 2011 den devreden stok 672 ton, 93 ton ithal tohum, 2012 yılında üretilen 187 toplam mevcut tohum 952 ton. Özel sektör 2011 den devreden stok 604 ton, 97 ton ihraç amaçlı ve 507 dağıtım amaçlı üretmiştir yılında üretilen 508 üretim planlamıştır. OECD İhracat Amaçlı olarak yapılan Şeker Pancarı Monogeri tohumluğu,2011 yılında Kg. İthalatı yapılmıştır

58 SERTİFİKALI ŞEKER PANCARI TOHUMU DENGE TABLOSU (Ton) Yıllar Üretim Kullanım İthalat İhracat İhtiyaç İthalat (Bin $) İhracat (Bin $) Yeterlilik derecesi (%)

Şeker Pancarı Islahı

Şeker Pancarı Islahı Şeker Pancarı Islahı Şeker pancarı bitkisi 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl vejetatif gelişme göstererek kök (yumru) ve yapraklarını geliştirir. Birinci yıl üretilen şeker pancarı yumrusu şeker fabrikalarında

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

Pamukta Muhafaza Islahı

Pamukta Muhafaza Islahı Güven BORZAN DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel üretim; toprak, su,iklim gibi doğal kaynaklar ile kimyasal ve organik gübreler, pestisit, tarım makineleri, tohum

Detaylı

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu

Seleksiyon Islahı. Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Islahı Toplu seleksiyon Teksel seleksiyon Klon seleksiyonu Seleksiyon Doğal olarak meydana gelmiş bir varyabiliteye sahip populasyonlardan ıslah amaçlarına uygun bitkileri seçip, bunlara daha

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti

TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti TÜBİTAK 1003 Buğday Tuzluluğu Projesinin Üçüncü Dönem Raporu Özeti Toprak tuzluluğu, özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde buğday verimliliğini etkileyen başlıca tarımsal sorunlardan biridir. Ayrıca,

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI KOLZ (rassica napus oleifera L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Yerfıstığı ıslahı Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü yerfıstığının yabani türleri Synthetic" groundnut plants developed at ICRISAT. Yerfıstığının çiçeklenme ve döllenme

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Doğal Ürünler! Bu ürünler tamamen doğal koşullarda üretilen ürünlerdir. Kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan, doğal tohumlarla üretilirler. Organik Ürünler!

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

Sebze Islahında Moleküler Markırların Kullanımı

Sebze Islahında Moleküler Markırların Kullanımı Sebze Islahında Moleküler Markırların Kullanımı Esra CEBECİ Ziraat Yüksek Mühendisi 28.12.2012-28.06.2013 Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA Sunu Planı Çalışmanın tanıtımı, Yapılan

Detaylı

BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME

BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ BİTKİ ISLAHI VE ÇEŞİT GELİŞTİRME Doç Dr Yalçın KAYA Bitki Islahçıları Alt Birliği (BISAB) TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ BİTKİ ISLAHI Nedir? Bitki Islahı, herhangi bir bitki türünde

Detaylı

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 Mısır yetiştiriciliğinde üretimin temel taşını toprak özellikleri oluşturmaktadır. Toprağın elverişliliğinden hemen sonra ise misir ekim öncesinde yapılan toprak hazırlığı

Detaylı

ÜRETİMİNİZİ ARTTIRMAK İÇİN EN İYİ TOHUM...TÜM ŞARTLARDA!

ÜRETİMİNİZİ ARTTIRMAK İÇİN EN İYİ TOHUM...TÜM ŞARTLARDA! ÜRETİMİNİZİ ARTTIRMAK İÇİN EN İYİ TOHUM...TÜM ŞARTLARDA! Elit genetik, kaliteli tohum, yenilikçi servisler 2015 MAÏSADOUR Tohumculuk farklı uyarlanmış yenilikçi hizmet ve çeşitleri Elit genetik çalışmalar

Detaylı

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR Selülozik yapıdaki hücre çeperleri, mekanik ya da enzimatik yollarla çıkarılmış olan hücrelere protoplast denilmektedir. Protoplast kültürü ise, izole edilen Protoplast kültürü

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

TOHUM ÜRETİMİ ve EKOLOJİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. Tarl

TOHUM ÜRETİMİ ve EKOLOJİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. Tarl TOHUM ÜRETİMİ ve EKOLOJİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tarl Tohum Üretim Açısından Bitkilerin büyüme ve tohum üretimi yalnızca kendi genetik yapısında değildir. Aynı

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ. Prof. Dr. Ercan CEYHAN

NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ. Prof. Dr. Ercan CEYHAN NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI VE MELEZLEME TEKNİĞİ Prof. Dr. Ercan CEYHAN NOHUT ÇİÇEĞİNİN YAPISI Nohut bitkisinde çiçek durumu salkımdır. Nohut çiçekleri koltuklarındaki kısa salkım sapında tek, nadiren de iki

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM

Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ Hazırlayan: Ramazan YILDIRIM BİTKİ KİMLİK KARTI Latince adı:calendula

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü TÜBİTAK-1003 Projesi Serin İklim Tahıllarında Çeşit Islah Programlarının Oluşturulması Çağrısı 214O072 no lu Klasik ve Moleküler Islah Yöntemleri Kullanılarak Bazı Buğday Çeşitlerine Tuza Toleranslılık

Detaylı

5 10/04/ /04/2017 DATAE Adana /04/ /04/2017 DATAE Adana /05/ /05/2017 DATAE Adana /06/ /06/2017 DATAE Adana

5 10/04/ /04/2017 DATAE Adana /04/ /04/2017 DATAE Adana /05/ /05/2017 DATAE Adana /06/ /06/2017 DATAE Adana BEZELYE ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMLARI Uygulama Konusu Süresi Başlama Bitiş Eğitimin 1 Bezelye Islahı 5 03/04/2017 07/04/2017 2 Denemelerde Bakım İşlemleri 3 Morfolojik 5 10/04/2017 14/04/2017

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

Doğal koşullarda poliploid bitkilerin ortaya çıkması mümkündür, ancak bunların oluşum frekansı düşüktür.

Doğal koşullarda poliploid bitkilerin ortaya çıkması mümkündür, ancak bunların oluşum frekansı düşüktür. POLİPLOİDİ ISLAHI Bir canlı türünde genom olarak bilenen temel kromozom sayısı x ile gösterilir. Gamet hücrelerinde kromozom sayısı n=x tir. Bu kromozom sayısı seviyesine haploid veya monoploid adı verilmektedir.

Detaylı

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri 1. Pratik açıdan tohum depolama bitkinin vejatatif kısımlarını depolanmaktan daha kolaydır. 2. Tohumlar oldukça küçük, oldukça fazla depolanabilir

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR

Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR PAMUKTAKİ ZARARLILARI ÖRNEKLEME ZAMANI, ÖRNEKLEME YÖNTEMİ, EZE ve MÜCADELE ZAMANLARI Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Tanımlar Başarılı

Detaylı

Bitki evrimsel gelişimi

Bitki evrimsel gelişimi Bitki evrimsel gelişimi KITALARIN HAREKETİ myö:milyon Yıl Önce Kaynak:International Commission on Stratigraphy Bitki fosillerinin görülmeye başlanması BRİYOFİTLER (Kara yosunları) VASKÜLER BİTKİLER

Detaylı

ŞEKER PANCARI ISLAHININ TÜRKİYE DEKİ VE DÜNYADAKİ DURUMU

ŞEKER PANCARI ISLAHININ TÜRKİYE DEKİ VE DÜNYADAKİ DURUMU 21 ŞEKER PANCARI ISLAHININ TÜRKİYE DEKİ VE DÜNYADAKİ DURUMU Doç. Dr. Songül Gürel Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, Şeker Enstitüsü - Ankara songul_gurel@yahoo.com Giriş Şeker pancarı dünyada yaygın olarak

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI TÜR BAZINDA SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ (ton) Dünya Tohum Kullanım Miktarı-2014* (Milyon Ton) Türler 2002 2014 2015 2016 2002-2016 DEĞİŞİM(%) 35

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI. Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA

ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI. Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA ÖZEL SEKTÖR SEBZE ISLAH ÇALIŞMALARI Dr. Ercan ÖZKAYNAK Yüksel Tohum Ar-Ge Müdürü 01 NİSAN 2017, ANTALYA GİRİŞ Bitkisel üretimdeki en önemli girdi tohumdur. Üstün nitelikli tohum kullanılmasıyla verim ve

Detaylı

axia tohum Axia Tohum

axia tohum Axia Tohum axia tohum HAKKIMIZDA Axia Tohum A.Ş. olarak misyonumuz yüksek performanslı çeşitler geliştirerek üreticilerimiz için değer yaratmaktır. Bu nedenle, moleküler marker yöntemi ve diğer ıslah teknolojilerini

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler

Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler VI. ULUSAL MOLEKÜLER BİYOLOJ VE BİYOTEKOLOJİ KONGRESİ Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji

Detaylı

Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Mart 2016-Kahramanmaraş

Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı Mart 2016-Kahramanmaraş Kasım Külek ÖZ Özaltın Tarım İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş. 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı 23-24 Mart 2016-Kahramanmaraş Dünya nın ve Ülkemizin önde gelen ürünlerinden olan pamuk: çiftçi, tohum firmaları,

Detaylı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı 07.10.2016 Özge YILDIZ Gıda Yük. Müh. Aydın İMAMOĞLU, Seda PELİT Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İzmir Proje:

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI HŞHŞ (Papaver somniferum L.) 2005 İÇİNEKİLER Sayfa

Detaylı

SOMATİK EMBRİYOGENESİS

SOMATİK EMBRİYOGENESİS 4.DERS EMBRİYO KÜLTÜRÜ Bitkilerin tohumlarından ya da tohum taslaklarından embriyoların aseptik koşullarda izole edilerek yapay besin ortamları üzerinde kültüre alındığı in vitro tekniktir. Embriyo kültürü

Detaylı

Zaman Konu Eğitimci(ler)

Zaman Konu Eğitimci(ler) Zaman Konu Eğitimci(ler) 1.Gün-15 Şubat 10:00-11:00 Bitki Islahına Giriş Dr.Vehbi Eser 11:00-11:15 Ara 11:15-12:00 Bitki Islahının tanımlanması Dr.Vehbi Eser 12:00-13:00 Öğle yemeği 13:00-13:45 Bitkilerde

Detaylı

belirlenmiştir. En iyi meyve tutumu 22 nolu tozlayıcının %5 lik çiçek tozu un karışımından elde edilmiştir. 3. Denemede kullanılan tozlayıcı

belirlenmiştir. En iyi meyve tutumu 22 nolu tozlayıcının %5 lik çiçek tozu un karışımından elde edilmiştir. 3. Denemede kullanılan tozlayıcı ÖZET 1. Denemenin yürütüldüğü yıllarda tozlayıcı tip ve dişi çeşitlerde çiçeklenmenin Nisan ayında olduğu gözlenmiştir. 1998 yılında tozlayıcı tip ve dişi çeşitlerin çiçeklenmesi 6 Nisan (çiçeklenme başlangıcı)

Detaylı

Tohum Kontrolü ve Hayatiyeti

Tohum Kontrolü ve Hayatiyeti Tohum Kontrolü ve Hayatiyeti Ağaçlandırmalarda ekim yöntemlerinin uygulanmasında başarı büyük ölçüde tohumun kalitesine bağlıdır. Kaliteli bir tohum mümkün olduğu kadar saf, yani diğer yabancı tür tohumları

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ ATABEY MESLEK YÜKSEKOKULU Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Bölümü Tohumculuk Programı Ders Ġçeriği

T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ ATABEY MESLEK YÜKSEKOKULU Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Bölümü Tohumculuk Programı Ders Ġçeriği A - TOHUMCULUK PROGRAMI I.ÖĞRETĠM HAFTALIK DERS DAĞILIM ÇĠZELGESĠ 1.Sınıf / Güz Dönemi Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Lab Akts Toplam Saat Türü BHU-101 Bitki Morfolojisi 3 0 0 4 3 3 Zorunlu BHU-103 Bitki

Detaylı

GENEL. Zaman Konu Eğitimci(ler)

GENEL. Zaman Konu Eğitimci(ler) GENEL Zaman Konu Eğitimci(ler) 6.02.2017 9:30-10:00 Kayıt/AÇILIŞ 10:00-10:45 Tarla Bitkileri Islahında Güncel Durum ve Gelecek Hedefleri Doç. Dr. Taner AKAR 1 11:00-11:45 Sebze Islahında Güncel Durum ve

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ 1 Genetik mühendisliği canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır. Genetik mühendisleri

Detaylı

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ 1) İn vitro kültür sırasında ortaya çıkan ve rejenere olan bitkilerde gözlenen değişiklikler Somaklonal Varyasyon

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM LEUCANTHEMUM GRAND(MARGARİT)YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESCİL VE SERTİFİKASYON MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI SORGUM (Sorghum spp.)

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ. Burhan KARA

TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ. Burhan KARA TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ Burhan KARA Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü-Isparta Giriş İletişim: burhankara@sdu.edu.tr, Tel: 0246 211

Detaylı

MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI

MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI MOLEKÜLER GENETİK YÖNTEMLERİN BİTKİ ISLAHI VE TOHUMLUK ÜRETİMİNDE KULLANIMI 43 TÜRKTOB Dergisi 2017 Sayı: 24 Sayfa: 43-47 Yrd. Doç. Dr. Necmi Beşer Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Genetik ve

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Hızlı nüfus artışı, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, küresel ısınmanın etkileriyle birleşerek ekosistem dengesi üzerinde yoğun baskı

Detaylı

BİTKİ ISLAHÇILARI ALT BİRLİĞİ BİTKİ ISLAH KURSU PROGRAMI

BİTKİ ISLAHÇILARI ALT BİRLİĞİ BİTKİ ISLAH KURSU PROGRAMI Zaman Konu Eğitimci(ler) 1.Gün 7 Mart 10:00 11:00 Açılış 11:00 11:15 Ara 11:15 12:00 Bitki Islahının tanımlanması Dr. Vehbi Eser 12:00 13:00 Öğle yemeği 13:00 13:45 Bitkilerde Döllenme Biyolojisi Prof.

Detaylı

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması gerekmektedir. Hastalıktan kurumuş veya kurumak üzere olan ağaçlar

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) 1.2. Bireysel Ayıklama Klonal Ayıklama (Seleksiyon) Klon; bir ağaçtan çelik, aşı kalemi gibi genetik materyallerle üretilen aynı genotipe

Detaylı

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ. Dr. İlhan KURAL

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ. Dr. İlhan KURAL PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ Dr. İlhan KURAL SUNUŞ DAYANIKLILIĞIN Tarihçesi Tanımı Kaynağı Dayanıklılığı etkileyen faktörler Dayanıklılığın mekanizması Dayanıklılığın

Detaylı

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BİTKİ ISLAHI KURSU UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMI (2017) Sıra No UYGULAMA KONUSU SÜRESİ BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ EĞTĞİMİN YAPILACAĞI YER 1 Doubled Haploid Çalışmaları

Detaylı

ELİT BİR ÇEŞİT YÜKSEK KALİTELİ TOHUM VE PROFESYONEL HİZMETLER KATALOG 2014

ELİT BİR ÇEŞİT YÜKSEK KALİTELİ TOHUM VE PROFESYONEL HİZMETLER KATALOG 2014 ELİT BİR ÇEŞİT YÜKSEK KALİTELİ TOHUM VE PROFESYONEL HİZMETLER KATALOG 2014 François Olivier CAILLEAU Merkez ve Doğu Avrupa Direktörü Değerli Müşterimiz, Maisadour Semences Avrupa kıtası seviyesinde lider

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ SUNUŞ PESTİSİTLERE KARŞI GELİŞİMİ VE Dr. İlhan KURAL Nisan 2002 1 DAYANIKLILIĞIN Tarihçesi Tanımı Kaynağı Dayanıklılığı etkileyen faktörler Dayanıklılığın mekanizması Dayanıklılığın yönetimi Yasal dayanaklar,

Detaylı

TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ

TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ TOHUMLUK ve TEKNOLOJİSİ A.Ü. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Bölümü (2016-17) Öğretim Yarıyılı Prof.Dr. Nilgün BAYRAKTAR- Prof.Dr. Hakan ULUKAN Tarımsal üretimde kullanılan nesnelerin belirli bir sistem içinde

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir.

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. GENERATİF BÜYÜME VE GELİŞME Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. Çiçek tohum ve meyve gelişiminden

Detaylı

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR GİRİŞ Solanaceae familyasına ait olduğu bilinen patatesin Güney Amerika`nın And Dağları nda doğal olarak yetiştiği; 16. yüzyılın ikinci yarısında

Detaylı

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Tohumla Üretim Çelikle Üretim Aşıyla Üretim Daldırmayla Üretim Ayırma-Bölmeyle Üretim Kazandırılan Yeterlikler Tohumla üretim yapmak Çelikle üretim yapmak Aşıyla üretim

Detaylı

Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri

Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri Jiffy-7 Ormancılık Tabletleri Bugün dünyada yetişen milyarlarca ağaç, Jiffy nin sunduğu avantajların bir kanıtıdır. Jiffy ürünleri elli yıldan fazla bir süredir tarımsal ve çiçek fideciliği sektöründe

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) POPULASYON GENETİĞİ Genetik anlamda populasyon, doğal koşullar altında aralarında gen alışverişi olabilen bireyler topluluğudur. Bu gen

Detaylı

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik pancar tohumluklarının kaliteli ve standartlara uygun

Detaylı

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara

EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz Ankara EKİN KURDU (Zabrus Spp.) Özden Güngör Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı 23.Temmuz.2015 - Ankara Ekin Kurdu (Zabrus Spp) Ergini Geniş bir baş ve fırlayan sırt kısmının görünüşünden

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı Kallus Kallus oluşumu Köklerde ve gövdede yaralı bölgede kallus oluşur.. Kallus oluşumu: Erythrina ağacı Yapraktan kallus oluşumu Vaskular dokudan kallus

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ

PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı 26759 PANCAR TOHUMLUĞU SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) MELEZ VE MELEZ GÜCÜ (HETEROSİS): Kalıtsal özellikleri farklı iki bireyin çaprazlanması olayına "Melezleme" denir. Melezleme sonunda ortaya

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE,

Detaylı