ÖZEL GİDER İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEL GİDER İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ"

Transkript

1 ÖZEL GİDER İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ Bu metnin tüm haklarõ mahfuzdur. Yazarõn izni olmaksõzõn iktibas hükümleri dõşõnda alõntõ yapõlamaz, kõsmen veya tamamen çoğaltõlamaz. Bu metindeki ifadelerden hareketle yazõlõ uzman görüşü alõnmaksõzõn işlem tesisi halinde oluşabilecek herhangi bir zarardan dolayõ hiç bir sorumluluk kabul edilmez.

2 ÖZEL GİDER İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ İçindekiler Sayfa No. I Genel Açõklama 3 II Özel Gider İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler 3 III Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcamalar 1) Eğitim Giderleri 2) Sağlõk Giderleri 3) Gõda Giderleri 4) Giyim Giderleri 5) Kira Giderleri 4 a) Peşin ödenen kiralarõnn özel gider indirimi karşõsõndaki durumu b) Gerçek kişilere ödenen kiralar nasõl belgelendirilecek? c) Kiraya verenin gelir vergisi beyannamesi verip vermemesi özel gider indirimi açõsõndan sonucu etkiler mi? d) Bankamatikler aracõlõğõyla yapõlan kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? e) Kamu kurumlarõna yapõlan kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? f) Yurtdõşõndaki konutlar için ödenen kiralar özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? g) Eş adõna ödenen kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? IV Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcama Belgeleri ve Adlarõna Belge Düzenlenecek Olanlar A. Harcamalarõn Özel Gider İndirimine Konu Olabilmesi İçin, Aranõlacak Şartlar 1) Harcamanõn Türkiye de yapõlmõş olmasõ 2) Harcamalarõn gelir ve kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden alõnan belgelerle tevsik edilmesi 3) Harcamalarõn, ücretlinin kendisi, eşi ve çocuklarõ tarafõndan ve kendi ihtiyaçlarõ için yapõlmõş olmasõ a) Çocuk tabiri kimleri ifade etmektedir. B. Özel Gider İndirimine Konu Olacak Harcama Belgeleri 1) Tutarõ 250 milyon lirayõ aşan yazarkasa fişleri özel gider indirimi açõsõndan geçerli bir belge midir? 2) Kurumlar vergisinden muaf kurumlarca düzenlenen belgeler geçerli midir? 3) Gerçek kişilere ödenen kiralarõn belgelendirilmesi C. Adlarõna Harcama Belgesi Düzenlenecek Olanlar C. Harcama Belgesinde Birden Fazla Harcama Çeşidinin Yer Almasõ V Özel Gider İndirimi Uygulamasõ 12 1) Ücretlilerin harcama belgelerini biriktirmesi ve işverene ibrazõ 2) Özel gider indirimine ait bildirimin doldurulmasõ

3 VI 3) İşverenlerce yapõlacak işlemler 4) Özel Gider İndiriminden doğan vergi farkõnõn muhtasar beyanname ile beyanõ ve bu farkõn ücretlilere ödenmesi 5) Emeklilik nedeniyle işten ayrõlan veya ölen ücretlilere uygulanacak özel gider indirimi 6) Bir işyerinde çalõşmakta iken işten ayrõlan ve başka bir işte ücretli olarak çalõşmayanlar hakkõnda özel gider indirimi uygulamasõ 7) İşveren değiştiren ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasõ 8) tarihinden itibaren işveren değiştiren veya işten ayrõlan ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasõ 9) Aynõ zamanda birden fazla işverenden ücret alan ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasõ 10) Üçer aylõk dönemlerde muhtasar beyanname veren işverenlerce özel gider indirimi ile ilgili yapõlacak işlemler 11) Yõllõk beyanname veren ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasõ 12) Ücretini yabancõ bir memleketteki işverenden alan ücretliler 13) 31 Aralõk veya daha önceki tarihlerde mükellefiyeti sona eren işverenler yanõnda çalõşmõş olan ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasõ Özel Gider İndirimine İlişkin Diğer Hususlar 1) Uluslararasõ sularda çalõşan hizmet erbabõ ile transfer ücreti alan sporculara ait özel gider indiriminden doğan vergi farkõnõn hesaplanmasõ 2) Yõl içinde istisna muafiyet ve indirimler nedeniyle vergi matrahõ doğmadõğõ için ücretlerinden vergi kesilmeyenlerin durumu 3) Özel şirkette çalõşan emeklilerin durumu 4) Özel gider indirimi nedeniyle tevkif suretiyle kesilerek ödenmesi gereken gelir vergisinin eksik hesaplanmasõ halinde uygulanacak cezai müeyyideler 5) Özel gider indiriminden doğan vergi farkõnõn en son mahsup edileceği süre 18 VII Özel Gider İndirimi Kapsamõna Girmeyen Harcamalar 19 VIII Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Hesaplanmasõna İlişkin Örnek 20 IX Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Muhasebe Kayõtlarõ 21 X Ekler 23 - Özel Gider İndirimine Ait Bordro - Özel Gider İndirimine Ait Bildirim I Genel Açõklama Gelir Vergisi Kanunu nun 63 üncü maddesine eklenen 5 numaralõ bent ile tarihinden itibaren ücret geliri elde edenler için Özel Gider İndirimi müessesesi getirilmiştir. Özel Gider İndirimi Ücret geliri elde eden mükellefin kendisi, eşi ve çocuklarõ (kendisiyle birlikte oturan veya nafaka verilmek suretiyle geçimi sağlanan çocuklarõ)

4 ile ilgili eğitim, sağlõk, gõda, giyim ve kira harcamalarõnõn yõllõk toplam tutarõnõn 1/3 ünü, harcamanõn yapõldõğõ yõla ait ücretlerinin yõllõk vergi matrahõnõn %35 ini geçmemek üzere vergi matrahõndan indirmeleri şeklinde uygulanan bir müessesedir. Böylece, ücretlilerden kesilecek gelir vergisi azalacak ve mahsup edilen bu tutar kadar, ücretlilere net artõş sağlanmõş olmaktadõr. Maliye Bakanlõğõ, kanunla kendisine verilen yetkiye dayanarak özel gider indiriminin uygulamasõna ilişkin usul ve esaslarõ belirlemek üzere 176, 178, 182, 190 ve 218 seri numaralõ Gelir Vergisi Genel Tebliğlerini yayõmlamõştõr. Bu tebliğlerde yapõlan açõklamalar çerçevesinde özel gider indirimi uygulamasõ aşağõdaki gibi olacaktõr. Diğer taraftan 4842 Sayõlõ Kanununla yapõlan düzenleme ile özel indirim ve özel gider indirimi uygulamalarõ kaldõrõlarak bunlarõn yerine geçmek üzere Ücretlilerde vergi indirimi başlõğõ altõnda Gelir Vergisi Kanunun mükerer 121. maddesinde düzenlemesi yapmõştõr. Ayrõca sakatlõk indirimi de özel gider indiriminin kaldõrõlmasõna paralel olarak yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğinden 2003 yõlõ boyunca özel indirim, sakatlõk indirimi ve özel gider indirimi uygulamalarõna eskiden olduğu gibi devam edileceğini hatõrlatmak isteriz. II Özel Gider İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler Özel gider indiriminden, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen ücretliler faydalanabilecektir. Dolayõsõyla gerçek ücretliler dõşõnda kalan diğer ücretliler ile diğer gelir unsurlarõna sahip olan gelir vergisi mükelleflerinin, ücret dõşõnda kalan gelir unsurlarõ için özel gider indirimi uygulamasõndan yararlanamalarõ mümkün değildir. Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden ücretliler, özel gider indirimine ait bildirimi ayrõ ayrõ verebilir ve her bir işveren kendi ödediği ücretlerin vergi matrahlarõna, aşağõda açõklanan esaslara göre özel gider indirimi uygulayabilirler. Diğer taraftan ücretleri gerçek usulde tespit edilmekle birlikte, ücretin vergilendirilmesinde tevkif usulü cari olmayan ve bu gelirlerini yõllõk beyanname ile beyan eden ücretlilere, özel gider indirimi yõllõk beyannameler üzerinden uygulanõr. Dolayõsõyla, ücret gelirinin stopaj veya beyan yoluyla vergilendirilmesi, özel gider indirimi uygulamasõ açõsõndan sonucu etkilemeyecektir. III Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcamalar Gelir Vergisi Kanunu nun 63/5 inci maddesinde belirtildiği üzere, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen ücretlilerin kendilerinin, eş ve çocuklarõnõn eğitim, sağlõk, gõda, giyim ve kira harcamalarõ özel gider indirimine konu olacaktõr. Ancak, indirime konu edilecek harcamanõn Türkiye de yapõlmasõ, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alõnacak belgelerle tevsik edilmesi ve bu belgelerin yasal süre içinde işverene verilmesi gerekir. Bu harcamalara ilişkin ayrõntõlõ açõklama aşağõdaki bölümlerde yer almaktadõr.

5 1) Eğitim Giderleri Eğitim ve öğretim kurumlarõ ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacõyla yapõlan ödemeler ile kurs ücretleri, kitap ve kõrtasiye alõmlarõ için yapõlan harcamalar, eğitim amacõna yönelik alõnan araç ve gereçler için ödenen bedeller (Özel ders veren öğretmenlerden alõnacak serbest meslek makbuzlarõ, özel gider indirimine esas alõnacaktõr). Okullara veya okullara gidiş-geliş hizmeti veren mükelleflere ödenen taşõma (servis) ücretleri ile sürücü belgesi almak için sürücü kurslarõna yapõlan ödemeler de eğitim giderinin bir unsuru olduğundan özel gider indirimine konu edilebilecektir. Türkiye de bulunan öğrenci yurtlarõ tarafõndan düzenlenen faturalarõn, mükellefin çocuklarõ için Türkiye harcama yapõlmasõ koşullarõnõ taşõmasõ halinde özel gider indirimine konu harcama belgesi olarak dikkate alõnmasõ mümkün bulunmaktadõr. Spor okullarõna yapõlan ödemeler de eğitim harcamlarõ kapsamõnda değerlendirileceğinden buna ilişkin faturalarõn özel gider indirimine konu edilebilicektir. Üniversiteye giriş sõnavlarõna hazõrlõk, özel okul giriş sõnavlarõna hazõrlõk, yabancõ dil kurslarõ ile bu sõnavlara yönelik olarak alõnan dergiler özel gider indirimine esas alõnabilir. Ancak diğer günlük gazeteler ile haftalõk, aylõk, yõllõk yayõnlanan dergiler, mecmualar bu kapsamda değerlendirilmemektedir. Milli Eğitim Bakanlõğõ na bağlõ okullarõn okul aile birliğine veya okul koruma derneğine yapõlan bağõşlar, bu kurumlarõn, kurumlar vergisinden muaf olmasõ nedeniyle özel gider indirimine konu edilemez. Yabancõ ülkelerde eğitim veren kurumlardan alõnacak belgeler, özel gider indirimi kapsamõnda geçerli belge olarak sayõlmayacaktõr. Genel, katma ve özel bütçeli kurumlara yapõlan eğitim harcamalarõ ile yurtdõşõnda eğitim veren kurumlarca düzenlenen belgeler özel gider indirimi kapsamõna girmemektedir. Üniversitelere ödenen kayõt harçlarõ ile üniversiteler tarafõndan öğrencilere eğitime yönelik olarak verilen ders kitaplarõ için yapõlan harcamalar eğitim gideri kapsamõna girmekte ise de, kurumlar vergisine tabi olmayan üniversitelerin Vergi Usul Kanunu nda belirtilen belgeleri verememesi nedeniyle, üniversitelere yapõlan harcamalar özel gider indirimi kapsamõna girmemektedir. Ancak, kurumlar vergisine tabi olan özel üniversiteler tarafõndan verilecek belgeler ile bu üniversitelere ödenen paralar karşõlõğõ alõnan belgeler, özel gider indirimine konu edilebilecektir. 2) Sağlõk Giderleri Ücretlilerin kendileri, eş ve çocuklarõnõn yaptõğõ ilaç masrafõ, sağlõk malzemesi ve hastane giderleri ile muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş protez ücretleri,

6 gözlük ve lens alõmlarõ gibi sağlõk harcamalarõ özel gider indirimine konu teşkil edecektir. Temizlik malzemeleri, makyaj malzemeleri, sağlõk gideri kapsamõnda kabul edilmediğinden, bunlar için yapõlan harcamalar özel gider indirimi kapsamõna girmeyecektir. Ancak, doktor raporu ile kullanmak zorunda olunan ve cilt sağlõğõ için yapõlan harcamalar, özel gider indirimine konu edilebilecektir. Ücretlinin yaptõğõ sağlõk harcamalarõnõn bir kõsmõnõn işverenlerce karşõlanmasõ halinde, ücretlinin kendisi tarafõndan karşõlanan harcama tutarõ özel gider indirimine konu olacaktõr. Kõsmen ücretli kõsmen de işveren tarafõndan karşõlanan sağlõk harcamalarõ dolayõsõyla tek belge alõnmasõ durumunda, ücretlinin ödediği kõsmõn özel gider indirimine esas alõnabilmesi hususunda maliye bakanlõğõnca herhangi bir düzenleme yapõlmamõştõr. Ancak, faturanõn veya diğer belgelerin aslõ işverende kalacağõndan bu gibi durumlarda fatura fotokopisinin işverence onaylanarak ücretlinin ödediği tutarõn fatura üzerinde gösterilmesi ve sigorta şirketince düzenlenecek konuya ilişkin bilgi formu eklenmesi şartõyla ücretlinin yaptõğõ ödeme özel gider indirimine konu edilebilir. Sağlõk Bakanlõğõna ve üniversitelere bağlõ hastaneler ile bunlarõn döner sermayelerine yapõlan sağlõk harcamalarõ, anõlan kurumlarõn kurumlar vergisinden muaf olmalarõ nedeniyle özel gider indirimine konu edilemez. 3) Gõda Giderleri Gõda giderlerinden, her türlü yiyecek ve içecek için yapõlan harcamalarõn anlaşõlmasõ gerekir. Ancak, içecek giderlerinden sigara ve alkollü içkiler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir. Lokanta, kafeterya, kantin otel vb. yerlerde yiyecek ve içecekler için yapõlacak harcamalar bu kapsamdadõr. Otel ve benzeri konaklama yerlerinden alõnacak belgelerde konaklama bedeli ile yiyecek ve içecek bedellerinin ayrõ ayrõ gösterilmesi halinde yiyecek ve içecek bedelleri için ödenen tutarlar özel gider indirimine konu edilebilecektir. Ancak, konaklama ve yiyecek-içecek bedellerine ilişkin olarak verilen belgede, yiyecek-içecek ve konaklama harcamalarõnõn ayrõ ayrõ değil de toplam olarak verilmesi durumunda ise, bu belge özel gider indirimine dahil edilmeyecektir. Evlerde beslenen hayvanlarõn tüketimi için alõnan yem, mama, vb. gõda maddeleri ile temizlik maddelerine ait harcamalar özel gider indirimine konu edilmeyecektir. 4) Giyim Giderleri Giyim giderlerinden kumaş, hazõr elbise, ayakkabõ, şapka, iç çamaşõrõ, çorap, kemer gibi giyime müteallik her türlü mallarõn satõn alõnmasõ için yapõlan harcamalar ile bunlara ilişkin dikim, tamir, onarõm gibi harcamalarõn anlaşõlmasõ gerekir. Gelinlik alõmõ da giyime yönelik bir harcama olduğundan özel gider indirimi kapsamõnda değerlendirilmelidir.

7 Giyim eşyasõ ile ilgili olarak yapõlan boyama işlemleri, onarõm kapsamõnda değerlendirildiğinden bu gibi harcamalarõn özel gider indirimi kapsamõna gireceği kabul edilmelidir. Ancak, giyim eşyalarõ ile ilgili kuru temizleme giderleri veya bunlar için alõnan temizlik maddelerine ilişkin harcamalar giyim giderleri kapsamõnda değerlendirilemeyeceğinden bu nevi harcamalar özel gider indirimi kapsamõna girmeyecektir. 5) Kira Giderleri İkamet edilen konut için yapõlan fiili kira ödemesinin tamamõ özel gider indirimine konu edilebilecektir. Bu uygulamada kiranõn defaten veya birkaç aylõk veya aylõk dönemler itibariyle ödenmesinin önemi bulunmamaktadõr. Ancak, kira ödemesinin kapsadõğõ dönemin belgede belirtilmesi gerekmektedir. a) Peşin ödenen kiralarõn özel gider indirimi karşõsõndaki durumu Geçmişteki uygulamalara baktõğõmõzda, ücretlinin, bir veya birkaç yõllõk kirayõ peşin ödemesi durumunda, yapõlan ödemenin tamamõnõn, ödemenin yapõldõğõ yõlda özel gider indirimine konu edilebiliyordu. Yani, 2003 yõlõ içinde 2003 ve 2004 yõllarõnõn kirasõ peşin olarak ödenirse, yapõlan ödemenin tamamõ 2003 yõlõ için özel gider indirimi kapsamõna giriyordu. Ancak Maliye Bakanlõğõnõn 2000 yõlõnda vermiş olduğu B.07.0.GEL.0.42/ no lu muktezada, birden fazla takvim yõlõnõ kapsayan kira ödemelerinde, sadece ilgili yõla isabet eden kira tutarõnõn özel gider indiriminde dikkate alõnacağõ belirtilmiştir. Buna göre, 2003 yõlõ içinde 2003 ve 2004 yõllarõnõn kirasõ peşin olarak ödenirse, yanlõzca 2003 yõlõ kira bedeline tekabül eden tutar özel gider indirimi kapsamõnda dikkate alõnacaktõr. Yapõlan kira ödemesinin özel gider indirimine konu edilebilmesi için gereken şartlardan biri de, bu ödemenin gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden alõnacak belgelerle tevsik edilmesidir. b) Gerçek kişilere ödenen kiralar nasõl belgelendirilecek? Ancak, sadece gayrimenkul sermaye iradõ nedeniyle mükellef olanlarõn bu belgeleri düzenleme mecburiyeti bulunmamaktadõr. Bu nedenle sadece gayrimenkul sermaye iradõ nedeniyle mükellef olanlara yapõlacak kira ödemelerinde fiş ya da fatura alõnmasõ mümkün olmayacaktõr. Bu nedenle, gerçek kişilerden yapõlan kiralamalarda, Banka aracõlõğõyla yapõlan kira ödemelerinde banka dekontu, Kira ödemesinin nakden yapõlmasõ halinde ise ödemeye ilişkin mal sahibinin vereceği belge, kira sözleşmesinin bir örneği (kira sözleşmesi örneğinin noterden tasdikli olmasõ gerekmemektedir.) tevsik edici belge olarak kabul edilecektir.

8 Yukarõda belirtilen belgeler haricinde, kira kontratõnda yer alan (kiranõn alõndõğõna dair) bölümün mülk sahibi tarafõndan imzalanmasõ ve bu kõsmõn işverene ibrazõ halinde de yapõlan kira ödemesi özel gider indirimine konu edilebilecektir. c) Kiraya verenin gelir vergisi beyannamesi verip vermemesi özel gider indirimi açõsõndan sonucu etkiler mi? Kiraya verenin elde ettiği gelir istisna tutarõnõ aşmõyorsa, bu kişiler gelir vergisi mükellefi olmakla birlikte, bu mükellefler, Gelir Vergisi Kanunu nun 85 inci maddesi uyarõnca yõllõk beyanname vermemektedirler. Bu nedenle, gerçek kişilerden yapõlan kiralamalarda, kira geliri elde eden gerçek kişinin yõllõk gelir vergisi beyannamesi verip-vermemesinin bir önemi bulunmamaktadõr. Yapõlan kira ödemesinin, yukarõda belirtilen belgelerden herhangi birisi ile tevsik edilmesi halinde, yapõlan harcama özel gider indirimine konu edilebilecektir. d) Bankamatikler aracõlõğõyla yapõlan kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? Bankamatik vasõtasõyla yapõlan kira ödemelerinde, bu fişler üzerinde paranõn kimin adõna ve ne için yatõrõldõğõ anlaşõlamadõğõndan, bankamatikler tarafõndan verilen fişler özel gider indirimi kapsamõnda değerlendirilmeyecektir. e) Kamu kurumlarõna yapõlan kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? Genel bütçeye dahil kurumlarõn, kurumlar vergisi mükellefi olmamasõ nedeniyle, kamu kurum ve kuruluşlarõna yapõlan kira ödemeleri özel gider indirimi kapsamõna girmemektedir. Ancak, kurumlar vergisine tabi olan iktisadi kamu müesseseleri ile, diğer müesseseselere ait lojmanlar için ödenen kira bedelleri, bu kurumlarõn aldõklarõ kira karşõlõğõ fatura düzenlemeleri halinde özel gider indirimine konu edilebilecektir. f) Yurtdõşõndaki konutlar için ödenen kiralar özel gider indirimi kapsamõnda mõdõr? Yapõlan harcamanõn özel gider indirimine konu edilebilmesi için gereken şartlardan biri de harcamanõn Türkiye de yapõlmõş olmasõdõr. Bu nedenle yurtdõşõndaki konutlar için yapõlan kira ödemeleri de özel gider indirimi kapsamõna girmeyecektir. g) Eş adõna ödenen kira ödemeleri özel gider indirimini kapsamõnda mõdõr? Ücretlinin eşi adõna düzenlenen kira kontratlarõna ilişkin olarak ödenen kira bedelleri evlilik birliğinde müşterek bir harcama olduğundan özel gider indirimine konu harcama olarak değelendirilmesi mümkündür. Ancak ikamet edilen konut için yapõlan kira ödemesinin ücretli ve eş tarafõndan ayrõ ayrõ özel gider indirimine konu harcama olarak kullanõlmasõ mümkün değildir.

9 IV Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcama Belgeleri ve Adlarõna Belge Düzenlenecek Olanlar A. Harcamalarõn Özel Gider İndirimine Konu Olabilmesi İçin, Aranõlacak Şartlar Yukarõdaki bölümde açõklanan harcamalarõn özel gider indirimine konu edilebilmesi için; 1) Harcamanõn Türkiye de yapõlmõş olmasõ Harcamalarõn özel gider indirimine konu edilebilmesi için Türkiye de yapõlmõş olmasõ gerekir. Dolayõsõyla Türkiye de yapõlmayan (Yurtdõşõnda yapõlan) harcamalar özel gider indirimi kapsamõna girmeyecektir. 2) Harcamalarõn gelir ve kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden alõnan belgelerle tevsik edilmesi Yapõlan harcamanõn özel gider indirimine konu edilebilmesi için bu harcamanõn gelir ve kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden alõnacak belgelerle tevsik edilmesi gerekir. Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesi veya kendi özel kanunlarõnda yer alan hükümlerde kurumlar vergisi muafiyeti tanõnan kurumlardan yapõlan harcamalar, özel gider indirimine konu harcama olarak kabul edilmeyecektir. Ancak, vergi muafiyeti tanõnmamõş vakõflar ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanõnan vakõflarõn iktisadi işletmeleri, kurumlar vergisine tabi olduğundan bu nitelikteki vakõflarõn iktisadi iletmelerine yönelik harcamalardan alõnacak belgeler özel gider indirimine konu edilebilecektir. Bu nedenle genel, katma ve özel bütçeli kurumlara yapõlan eğitim, sağlõk ve gõda harcamalarõ özel gider indirimine konu edilmeyecektir. Diğer bir ifade ile özel gider indirimine konu olan harcamalarõn gelir ve kurumlar vergisine tabi olmayan kişi, kurum ve kuruluşlara yapõlmasõ halinde, bu harcamalar, özel gider indirimine konu teşkil etmeyecektir. Örneğin, sağlõk bakanlõğõna ve üniversiteler bağlõ hastanelerde yapõlan sağlõk harcamalarõ için bu hastanelerin döner sermayelerine ödenen paralar, Milli Eğitim Bakanlõğõna bağlõ okullarõn okul aile birliğine veya okul koruma derneğine yapõlan bağõşlar, Tüketim Kooperatiflerinde yapõlan giyim ve gõda harcamalarõ, Ordu Yardõmlaşma Kurumlarõnca işletilen ordu pazarlarõnda yapõlan harcamalar ilgili kurumlarõn kurumlar vergisinden muaf olmasõ nedeniyle özel gider indirimi kapsamõna girmeyecektir. Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinde yer alan istisnalardan yararlanan kurumlar ile bu maddenin 3946 sayõlõ kanunla değişmeden önceki hükümlerinde yer alan istisna uygulamasõ devam eden eğitim ve sağlõk kurumlarõna yapõlan ödemeler (harcamalar), özel gider indirimine konu edilebilecektir. Bu kapsamda, Kurumlar Vergisinden istisna belgesi almõş özel bir okuldan alõnacak

10 eğitim giderlerine ilişkin fatura ve ödeme kaydedici cihaz fişi özel gider indirimi uygulamasõ açõsõndan geçerli kabul edilecektir. Özel gider indirimi uygulamasõna esas teşkil eden giderlere ilişkin kurumlar vergisine tabi olan kooperatifler tarafõndan düzenlenen harcama belgeleri özel gider indirimine konu olacak, ancak kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan kooperatifler tarafõndan düzenlenecek belgeler ise özel gider indirimine konu olmayacaktõr. ( tarih veb.07.4.def gvk-63/5(4509)-608) 3) Harcamalarõn, ücretlinin kendisi, eşi ve çocuklarõ tarafõndan ve kendi ihtiyaçlarõ için yapõlmõş olmasõ Yapõlan harcamalarõn ücretlinin kendisi, eşi ve çocuklarõ tarafõndan yapõlmasõ ve satõn alõnan mal ve hizmetlerin bunlar tarafõndan tüketilmesi gerekmektedir. Ücretlinin ücreti ile mütenasip olmayan veya bunlar tarafõndan tüketilmeyen mal ve hizmetler özel gider indirimine konu teşkil etmeyecektir. a) Çocuk tabiri kimleri ifade etmektedir? Çocuk tabiri, Gelir Vergisi Kanunu nun 93 üncü maddesinde değişmeden önceki şekliyle; mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafõndan bakõlan (nafaka verrilmek suretiyle bakõlanlar dahil) 18 yaşõnõ doldurmamõş evlatlarõ ifade etmektedir. şeklinde tanõmlanmakta iken, bu madde tarihinde 4369 sayõlõ kanunla yürürlükten kaldõrõlmõştõr. Bu nedenle, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafõndan bakõlan çocuklar 18 yaşõndan büyük olsa dahi bunlar tarafõndan yapõlan harcamalar özel gider indiriminden yaralanabilecektir. B. Özel Gider İndirimine Konu Olacak Harcama Belgeleri Ücretliler özel gider indirimine konu olan harcamalarõnõ, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alacaklarõ şu belgelerle tevsik edeceklerdir. a) Fatura b) Serbest meslek makbuzu c) Perakende satõş fişi d) Ödeme kaydedici cihazlara ait satõş (yazar kasa) fişi 1) Tutarõ 350 milyon lirayõ aşan yazarkasa fişleri özel gider indirimi açõsõndan geçerli bir belgemidir? Mal ve hizmet alõmlarõ karşõlõğõnda verilen, perakende satõş fişleri ile yazar kasa fişlerinin limiti, 2003 yõlõ için 350 milyon liradõr. Bu tutarõn aşõlmasõ halinde, fatura

11 verilmesi ve alõnmasõ zorunludur. Bu nedenle, özel gider indirimine konu olan harcamalar karşõlõğõnda verilen perakende satõş fişleri ile ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) fişlerinin 350 milyon lirayõ geçmemesi gerekir. Tutarõ 350 milyon lirayõ geçen mal ve hizmet alõmlarõ için alõnan, yazar kasa fişleri ile perakende satõş fişleri, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tevsik edici belge olarak kabul edilmediğinden, bu belgeler özel gider indirimi kapsamõna girmemektedir. 2) Kurumlar vergisinden muaf kurumlarca düzenlenen belgeler geçerli midir? Kurumlar Vergisinden muaf olan kurumlarõn düzenleyecekleri belgelerde ve ödeme kaydedici cihazlara ait satõş fişlerinde Kurumlar Vergisinden Muaftõr ibaresine yer verilmesi gerektiğinden, bu ibareyi taşõyan belgeler özel gider indirimine konu edilmeyecektir. 3) Gerçek kişilere ödenen kiralarõn belgelendirilmesi Bu konuda, III/5-b bölümünde gerekli açõklamalar yapõlmõştõr. C. Adõna Harcama Belgesi Düzenlenecek Olanlar Özel gider indiriminden ücretleri gerçek usulde vergilendirilen ücretliler ile bunlarõn eş ve çocuklarõ yararlanacaktõr. Bu nedenle, ücretlilerin kendileri, eş ve çocuklarõ adõna düzenlenen ve yukarõda açõklanan belgeler özel gider indirimine konu olacaktõr. D. Harcama Belgesinde Birden Fazla Harcama Çeşidinin Yer Almasõ Bir harcama belgesinde birden fazla harcama çeşidinin olmasõ halinde, özel gider indirimine konu olmayan harcamalar belge toplamõndan düşülerek indirime konu olacak harcama tutarõ tespit edilecektir. Ayrõca, aynõ harcama belgesinde, indirime konu olan birden fazla harcama çeşidinin olmasõ halinde ise, bu belge, belgede yazõlõ harcama çeşitlerinden tutarõ en yüksek olan gruba dahil edilmelidir. V Özel Gider İndirimi Uygulamasõ 1) Ücretlilerin Harcama Belgelerini Biriktirmesi ve İşverene İbrazõ Ücertliler, kendileri, eş ve çocuklarõ adõna düzenlenen harcama belgelerini 1 Ocak tan başlayarak 31 Aralõk tarihine kadar biriktireceklerdir. Ücretliler bir yõl boyunca biriktirdikleri özel gider indirimine konu harcama belgelerini, ertesi takvim yõlõnõn 20 Ocak (20 Ocak 2004) tarihinin mesai saati sonuna kadar, Özel Gider İndirimine Ait Bildirim ile işverenlerine beyan edeceklerdir.

12 Bu bildirimde ücretliler, harcamalarõnõn toplam tutarõnõ ve bu tutarõn 1/3 ünü hesaplayarak, bildirimde göstereceklerdir. 2) Özel Gider İndirimine Ait Bildirimin Doldurulmasõ Özel gider indiriminden yararlanacak ücretliler, özel gider indirimine konu olan harcama belgelerini, özel gider indirimine ait bildirimin arkasõnda yer alan bölüme gider gruplarõ itibariyle yazacaklardõr. Harcama belgelerinin adedi 50 den fazla ise, bu bölümün fotokopisi çekilerek belgelerin tamamõnõn yazõlabileceği kadar yaprak kullanõlabilecektir. Harcama belgelerinin yazõlõ olduğu yapraklardaki genel toplam, zarfõn arka yüzünde yer alan genel toplam satõrõna yazõlacaktõr. Her bir gider çeşidine ait harcama belgelerinde yer alan tutarlarõn toplamõ da zarfõn ön yüzündeki ilgili kõsma yazõlacaktõr. Ayrõca zarfta yer alan bilgiler doldurulup, ücretli tarafõndan imzalanacaktõr. 3) İşverenlerce Yapõlacak İşlemler İşverenler, ücretliler tarafõndan kendilerine ibraz edilen bildirim ve harcama belgelerini alarak, harcama belgelerinin geçerli olup-olmadõğõnõ, harcamanõn özel gider indirimi kapsamõna girip-girmediğini ve harcama toplamõnõn ve bu toplamõn 1/3 ünün doğru beyan edilip edilmediğini, ayrõca, harcama tutarõnõn ilgili ücretlinin 2003 yõlõ gelir vergisi matrahõnõn %35 ini aşõp-aşmadõğõnõ kontrol edeceklerdir. İşverenler, kendilerine ibraz edilen özel gider indirimine ait bildirimde yer alan harcama tutarlarõnõ da dikkate alarak, Özel Gider İndirimine ait bordroyu Ocak ayõ sonuna kadar düzenlemek zorundadõrlar. Bu bordrolarda, her bir ücretli için, ücretlinin yararlanacağõ gelir vergisi farkõnõn ayrõ ayrõ hesaplanarak, bordroda gösterilmesi zorunludur. Özel Gider İndirimine Ait Bordro fiilen çalõşan ücretliler, emekli olanlar, işten ayrõlan ancak başka bir işveren nezdinde çalõşmayanlar ile ölenler için ayrõ ayrõ düzenlenecektir. İşverenler, kendilerine ibraz edilen bildirim ve harcama belgelerini 5 yõl saklamak ve istenildiğinde, vergi incelemesine yetkili olanlara ibraz etmek zorundadõrlar. 4) Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Muhtasar Beyanname İle Beyanõ ve Bu Farkõn Ücretlilere Ödenmesi İşverenler, ücretlileri için ötedenberi uygulandõğõ şekliyle ücret bordrolarõnõ düzenleyecekler ve bu bordrolarda tevkif edilen gelir vergisini göstereceklerdir. İşverenler, ücretlilerinin ücretlerinden tevkif suretiyle kestikleri vergileri, eskiden olduğu gibi yine muhtasar beyanname ile beyan edeceklerdir. Ayrõca, işverenler halen çalõşmakta olan ücretlileri ile ilgili olarak düzenleyecekleri özel gider indirimi bordrosunda, her ücretli için özel gider indiriminden doğan gelir vergisi farkõnõ da hesaplayacaklardõr.

13 İşverenler, Ocak ayõ sonuna kadar düzenleyecekleri özel gider indirimine ait bordroda yer alan gelir vergisi farkõnõ, 1 Şubat tarihinden itibaren ücretlilerine ödeyecekleri ücretlerin gelir vergisinden mahsup edilecektir. Bu mahsup işlemleri, her biri ücretli için ayrõ ayrõ hesaplanacaktõr. Bir ücretliye ait mahsup edilecek vergi, diğer ücretlilerin vergileriyle ilgilendirilmeyecektir. İşverenler, özel gider indiriminden doğan vergi farkõnõn o ayda mahsubu yapõlan toplam tutarõnõ da muhtasar beyannamenin ilgili satõrõnda göstereceklerdir. Bu tutar, muhtasar beyannamede yer alan tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamõndan mahsup edilecek ve kalan tutar işveren tarafõndan ilgili vergi dairesine ödenecektir. Mahsubu yapõlan vergi farkõ, işverenlerce en geç o aya ait muhtasar gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar ücretlilere ödenecektir. Bu sürede ödenmeyen vergi farkõ, işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi olarak addolunacaktõr. Ücretlilere ödenecek gelir vergisi farkõnõn o ayda ilgili ücretlinin ücretinden yapõlan tevkifattan fazla olmasõ durumunda, tevkif edilen gelir vergisini aşan tutar, izleyen aylara ait hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir. 5) Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrõlan veya Ölen Ücretlilere Uygulanacak Özel Gider İndirimi Emeklilik nedeniyle işinden ayrõlan ücretliler, 1 Ocak tarihinden başlayarak işlerinden ayrõldõklarõ tarihe kadar biriktirdikleri özel gider indirimine konu olan harcama belgelerini, yukarõda açõklanan esaslar ve süreler dahilinde işverene bildireceklerdir. Ölüm nedeniyle işten ayrõlan ücretlilerin varislerinden bir tanesi (kendisi ve diğer varisleri adõna) yine yukarõda açõklanan şekilde 1 Ocak tan ölüm tarihine kadar olan harcama belgelerini murisin işverenine ibraz edebilecektir. Emekli olan veya ölenlerin özel gider indiriminden doğan gelir vergisi farklarõ, Ocak ayõna ait olup, 20 Şubat akşamõna kadar muhtasar beyanname ile beyan edilen tevkif suretiyle kesilen vergilerden mahsup edilecektir. Bu mahsuba rağmen arta kalan özel gider indiriminden doğan vergi farkõnõn bulunmasõ halinde bu fark, muhtasar beyanname veren işverene, vergi inceleme raporuna dayanõlarak, vergi dairelerince nakten iade edilecektir. Mahsup edilen vergi tutarlarõ işverenlerce 20 Şubat akşamõna kadar hak sahiplerine nakden ödenmesi zorunludur. Diğer taraftan, iadenin vergi dairesinden bu tarihten sonra alõõnmasõ halinde, vergi farkõ, hak sahiplerine alõndõğõ tarihten itibaren 3 gün içinde ödenecektir. 6) Bir İşyerinde Çalõşmakta İken İşten Ayrõlan ve Başka Bir İşte Ücretli Olarak Çalõşmayanlar Hakkõnda Özel Gider İndirimi Uygulamasõ

14 Bir işveren nezdinde çalõşmakta iken bu işyerinden ayrõlõp, bir daha ücretli olarak çalõşmayan ücretliler, biriktirdikleri özel gider indirimine konu harcama belgelerini yukarõda açõklanan esaslar dahilinde 21 Ocak tarihinin mesai saati sonuna kadar işverenlerine ibraz edeceklerdir. Bu ücretlinin işten ayrõlma tarihinden sonraki dönemlere ait yani ücret gelirini elde ettiği tarihle ilişkilendirmeksizin ücret gelirinin elde edildiği takvim yõlõ içinde yapõlan harmalara ait belgelerin de özel gider indirimine konu edilebilmesi mümkündür.(b.07.4.def.0.34.ii/gvk-63/5) İşverenler, hesaplanan gelir vergisi farkõnõ, özel gider indirimine ait bordroda göstermek, Şubat ayõ içinde nakten ödemek ve ödemeye ait belgeyi saklõ tutmak kaydõyla Şubat ayõ veya takip eden aylarõn muhtasar beyannamesi ile ücretlerle ilgili tevkif edilerek beyan edilen gelir vergisinden mahsup edebileceklerdir. Bu işlemin yapõlabilmesi için bu işverenlerin yõl içinde tevkif ettikleri vergileri vergi dairelerine ödemeleri şarttõr. 7) İşveren Değiştiren Ücretlilerde Özel Gider İndirimi Uygulamasõ Bir işveren nezdinde ücretli olarak çalõşmakta iken, bu işverenden ayrõlarak başka bir işveren nezdinde çalõşan ücretliler, işveren değiştirdiği takvim yõlõna ait özel gider indirimine ait bildirimi, en son çalõştõğõ işverene verecektir. Ancak, bu ücretliler, daha önce çalõştõğõ işyerinde kendilerine ödenen ücretlerin vergi matrahõnõ, bu matrahtan kesilen gelir vergisini ve bu vergilerin ilgili vergi dairesine yatõrõlmõş olduğunu gösterir bir belgeyi alarak, bu belgeyi de en son çalõştõğõ işverene ibraz etmek zorundadõr. En son çalõştõğõ işveren, bu belgeleri de dikkate alarak, genel esaslar çerçevesinde işlem yapacaktõr. 8) Tarihinden İtibaren İşveren Değiştiren Veya İşten Ayrõlan Ücretlilerde Özel Gider İndirimi Uygulamasõ Öteden beri çalõşmakta iken tarihleri arasõnda işveren değiştiren veya işten ayrõlan ücretliler, tarihleri arasõnda özel gider indirimine konu olan harcama belgelerini, özel gider indirimine ait bildirimde yer alan bilgiler doğrultusunda doldurarak, bu bildirim eki ile birlikte 20 Ocak 2004 tarihine kadar tarihinden önce nezdinde çalõştõklarõ işverenlerine vereceklerdir. 20 Ocak 2004 tarihinden sonra işten ayrõlan ücretliler (Başka bir işveren nezdinde çalõşmaya başlasõn veya başlamasõn) özel gider indirimine ait bildirimi işverenlerine vermiş olacaklarõndan, bunlar ayrõca herhangi bir işlem yapmayacaklardõr. 9) Aynõ Zamanda Birden Fazla İşverenden Ücret Alan Ücretlilerde Özel Gider İndirimi Uygulamasõ

15 Ücretlilerin aynõ zamanda birden fazla işverenden ücret almasõ halinde, her bir işverene, özel gider indirimine ait bildirimi vermesi mümkündür. Her bir işveren kendi ödediği ücretlerin vergi matrahlarõna, yukarõda açõklanan esaslara göre özel gider indirimi uygulayacaktõr. 10) Üçer Aylõk Dönemlerde Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce Özel Gider İndirimi İle İlgili Yapõlacak İşlemler Üçer aylõk dönemlerde muhtasar beyanname veren işverenler, Kasõm, Aralõk ve Ocak aylarõna ait muhtasar beyannamelerini 20 Şubat akşamõna kadar vereceklerdir. Bu işverenler, halen çalõşmakta olan ücretliler ile emekli olan, işten ayrõlan ve ölenlere ait özel gider indiriminden doğan vergi farkõnõ, 20 Şubat akşamõna kadar vereceği muhtasar beyanname ile beyan edeceği vergiden, yukarõdaki bölümde açõklanan esaslara göre mahsup edecekler ve hak sahiplerine ödeyeceklerdir. 11) Yõllõk Beyanname Veren Ücretlilerde Özel Gider İndirimi Uygulamasõ - Ücretlerini yabancõ bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabõ, - Gelir Vergisi Kanununun 16 ncõ maddesinde yazõlõ istisnadan faydalanmayan yabancõ elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri, - Maliye Bakanlõğõnca yõllõk beyanname ile bildirilmesinde zaruret görülen ödemeleri elde edenler. gelirlerini, yõllõk beyanname ile bildirirler. Ücretlerini yõllõk beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretlilerde, hesaplanan özel gider indiriminden doğan vergi farkõ, bunlarõn yõllõk beyanname ile beyan ettikleri gelir vergisi tutarõndan mahsup edilir. Ücretlerini yõllõk beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretlilerin verdikleri yõllõk gelir vergisi beyannamesine, diğer kazanç ve iratlarõnõ da dahil etmeleri halinde, özel gider indirimi sadece vergi tevkifatõ cari olmayan ücretlerin vergi matrahõna uygulanacaktõr. Bu nedenle, toplam matrah içindeki bu ücretlere ait matrah kõsmõ ayrõlacaktõr. II bölümde açõklandõğõ üzere, tamamõ tevkif suretiyle vergilendirilmiş olmak kaydõyla birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler tutarõ ne olursa olsun bu gelirleri için beyanname vermeyecekler ve diğer gelirleri için beyanname verseler dahi ücret gelirlerini bu beyannamelere dahil etmeyeceklerdir. 12) Ücretini yabancõ bir memleketteki işverenden alan ücretliler Ücretini yabancõ bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan ücretliler, düzenleyecekleri gelir vergisi beyannamesinde, özel gider indirimini ücretlerin gayrisafi tutarõndan tenzil edebileceklerdir.

16 Ücretini yabancõ bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan (C) nin, 2003 yõlõ gelirlerine ait bilgiler aşağõdaki gibidir; Gelir vergisi matrahõ :9,400,000,000 TL Özel gider indirimine konu olan harcamalar tutarõ :8,820,000,000 TL Harcamalarõn özel gider indirimine esas olacak tutarõ :2,940,000,000 TL (8,820,000,000 / 3) 2003 yõlõ matrahõna göre özel gider indirimi azami sõnõrõ :3,290,000,000 TL (9,400,000,000 x %35) Vergi matrahõnõn özel gider indiriminden sonra kalan kõsmõ :6,460,000,000 TL (9,400,000,000 2,940,000,000) Ücretli (C) düzenleyeceği gelir vergisi beyannamesinin VIII numaralõ tablosunda yer alan Ücretlere İlişkin Bildirim i aşağõdaki gibi dolduracaktõr. TABLO VIII Sõra No İşverenin Adõ Soyadõ veya Ünvanõ Elde Edildiği Süre ÜCRETLERE İLİŞKİN BİLDİRİM (Milyon TL) Gayrisafi Matrah Tutar (1) (2) Gõda, giyim, eğitim,. 1/3 ü (3) Safi Tutar (2-3) Kesilen Gelir Vergisi Kime Olduğu 54 (X) Ltd ,400 2,940 6,460 0 Kendi 54 Almanya Toplam. 9,400 2,940 6, Ücretli (C) 2003 yõlõna ilişkin olarak düzenleyeceği gelir vergisi beyannamesinde, (ücret harici bir geliri olmadõğõ kabul edilmiştir.) vergiye tabi gelirini (matrah) 6,460,000,000 TL olarak beyan ederek, bu matrah üzerinden 1,425,000,000 TL gelir vergisi hesaplayacaktõr. 13) 31 Aralõk Veya Daha Önceki Tarihlerde Mükellefiyeti Sona Eren İşverenler Yanõnda Çalõşmõş Olan Ücretlilerde Özel Gider İndirimi Uygulamasõ 31 Aralõk veya daha önceki tarihlerde mükellefiyeti sona eren işverenler yanõnda çalõşmakta iken, işverenin mükellefiyetinin sona ermesi ve başkaca bir işveren nezdinde de ücretli olarak çalõşmamasõ nedeniyle işverenleri aracõlõğõyla özel gider indiriminden yararlanamayan ücretliler, özel gider indiriminden yararlanabilmeleri için, Özel Gider İndirimine Ait Bildirimi Nisan ayõ içinde eski işverenin muhtasar gelir vergisi beyannamesi yönünden bağlõ olduğu vergi dairesine vereceklerdir. Bu bildirime ayrõca, işverenlerce tasdikli ücret bordrosu da eklenecektir. Vergi daireleri ücretlilerin özel gider indiriminden doğan vergi farklarõnõ hesaplayarak, işverenin daha önce muhtasar beyanname ile beyan ettiği vergilerin ödenmiş olmasõ kaydõyla, hesapladõklarõ vergi farklarõnõ ücretliye iade edeceklerdir. İşverenlerin yõl içinde muhtasar beyanname ile beyan ettiği vergilerin kõsmen ödenmiş olmasõ halinde, kõsmen ödenen vergi tutarõ, vergi farkõnõn tamamõnõ karşõlamasõ kaydõyla, bu fark da iade edilecektir. Ancak, işverenlerce, muhtasar beyanname ile beyan edilen vergilerin kõsmen ödenmiş olmasõ halinde, vergi farkõ, ödenen tutar Ait

17 kadar yapõlacaktõr. Arta kalan bir tutarõn bulunmasõ veya vergilerin hiç ödenmemiş olmasõ halinde, vergi farklarõ söz konusu vergilerin tahsilini müteakip ödenecektir. Tasfiye haline girmiş olup da tasfiyesi sona eren şirketlerde, özel gider indirimi ile ilgili olarak yapõlmasõ gereken işlemler tasfiye memurlarõnca yerine getirilecektir. VI Özel Gider İndirimine İlişkin Diğer Hususlar 1) Uluslararasõ Sularda Çalõşan Hizmet Erbabõ İle Transfer Ücreti Alan Sporculara Ait Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Hesaplanmasõ Tam mükellefiyete tabi işverenlerin yanõnda çalõşan gemi adamlarõna ödenen ücretlerden, uluslararasõ sularda geçen hizmetlerine ait olanlar üzerinden %10 oranõnda, diğer ücretleri üzerinden de vergi tarifesine göre vergi tevkifatõ yapõlmaktadõr. Aynõ şekilde sporculara ödenen ücretlerden, transfer ücretlerinden %15 oranõnda, diğer ücretlerden de vergi tarifesine göre vergi tevkifatõ yapõlmaktadõr. Bu ücretlilerin yõl içindeki ücretlerinin vergi matrahlarõndan, özel gider indirimi tutarõ düşüldükten sonra kalan kõsõm üzerinden vergi hesaplanõrken, matrahõn yõl içindeki dağõlõmõ esas alõnacaktõr. Bu dağõlõma göre matrahõn, tarifeye göre vergisi hesaplanan kõsmõ üzerinden tarifeye göre, diğer kõsmõ üzerinden de indirimli orana göre vergi hesaplanacaktõr. Bu şekilde özel gider indirimi düşüldükten sonra hesaplanan vergi ile yõl içinde tevkif suretiyle kesilen vergi arasõndaki fark, özel gider indirimi nedeniyle doğan vergi farkõ olacaktõr. 2) Yõl İçinde İstisna, Muafiyet ve İndirimler Nedeniyle Vergi Matrahõ Doğmadõğõ İçin Ücretlerinden Vergi Kesilmeyenlerin Durumu Özel gider indirimi, ücretlilerin vergi matrahlarõndan özel gider indirimine konu olan harcamalarõn belli bir kõsmõnõn düşülmesi suretiyle uygulanmaktadõr. Buna göre, ücretlilerin yararlandõğõ istisna, muafiyet ve indirimler nedeniyle, vergi matrahõ doğmadõğõ için ücretinden vergi kesilmeyenler, özel gider indiriminden yararlanamayacaktõr. 3) Özel Şirkette Çalõşan Emeklilerin Durumu Emekli olan kişilerin, emekli aylõğõ yanõnda gelir vergisine tabi bir ücretlerinin bulunmasõ halinde, gelir vergisine tabi ücretleri dolayõsõyla, yukarõda açõklanan esaslara göre özel gider indirimi müessesesinden yararlanmalarõ mümkündür. 4) Özel Gider İndirimi Nedeniyle Tevkif Suretiyle Kesilerek Ödenmesi Gereken Gelir Vergisinin Eksik Hesaplanmasõ Halinde Uygulanacak Cezai Müeyyideler İşverenler, yanlarõnda çalõştõrdõklarõ ücretlilerin ücretlerinden tevkif ettikleri vergilerin doğru olarak beyan edilip ödenmesinden sorumludurlar. İşverenler, tevkif suretiyle

18 kesilen vergilerin eksik beyanõ dolayõsõyla yapõlan re sen veya ikmalen tarhiyatlarda vergi aslõ ile buna ilişkin cezalardan da sorumlu olacaklardõr. Bu çerçevede işverenler, özel gider indirimi dolayõsõyla tevkif suretiyle kesilen vergilerin eksik beyanõndan sorumludurlar. Ancak, ücretlilerin sahte veya muhteviyatõ itibariyle yanõltõcõ belge kullandõklarõnõn sabit olmasõ halinde, işverenlerin ücretlilerin bu belgelerine dayanarak eksik ödedikleri gelir vergisi için adlarõna ikmalen veya re sen tarh edilen vergi aslõ, ceza ve gecikme faizi, genel hükümler çerçevesinde ücretlilere yansõtõlabilecektir. Diğer taraftan, ücretlilerin ücretlerinden kesilerek beyanõ gereken gelir vergisinden mahsup edilen vergi farkõnõn, mahsup işleminin yapõldõğõ ayda ücretliye nakden ödenmesi gerekir. Aksi takdirde, ücretliye nakten ödenmeyen vergi farkõ, işverenler tarafõndan haksõz yere yapõlan bir mahsup işlemi niteliği taşõyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kõsmõ, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmiş olacaktõr. Eksik beyan edilen bu vergiler hakkõnda cezalõ tarhiyat işlemi yapõlacaktõr. 5) Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn En Son Mahsup Edileceği Süre Özel gider indiriminden doğan vergi farklarõ, ücretlilerden kesilen vergilerden mahsup edilmek suretiyle hak sahiplerine ödenecektir. Mahsup işleminin çeşitli nedenlerle takvim yõlõnõn son ayõna kadar yapõlamamasõ halinde, kalan tutar, Aralõk ayõna ait muhtasar beyanname üzerinden mahsup edilecektir. Aralõk ayõna ait tevkif suretiyle kesilen vergilerin özel gider indiriminden doğan ve mahsubu yapõlamayan vergi farkõnõ karşõlayamamasõ halinde, kalan tutarõn tamamõ Aralõk ayõna ait muhtasar beyannamede gösterilerek mahsuplar sonunda ortaya çõkan tutar, vergi dairelerince işverenlere nakden iade edilecektir. VII Özel Gider İndirimi Kapsamõna Giren Ya da Girmeyen Harcamalar Özel Gider İndirimine konu olan harcamalar türlerine göre aşağõda yer almaktadõr: Eğitim Kabul Edilen Harcamalar Eğitim ve öğretim kurumlarõ Anaokulu, kreş ve dersaneler Kurs ücretleri, kitap ve kõrtasiye alõmlarõ Eğitim amaçlõ araç ve gereçler Özel ders veren öğretmenlerin giderler (Makbuz karşõlõğõ olmak koşulu ile) Okul servisleri, sürücü kurslarõ Üniversite ve özel okul giriş sõnavlarõna hazõrlõk

19 Yabancõ dil kurslarõ, bunlarla ilgili dergiler Kabul Edilmeyen Harcamalar Günlük gazeteler ve dergiler Müzik eğitimi için alõnan enstrümanlar Okul aile birliği veya okul koruma derneklerine yapõlan bağõşlar Yabancõ ülkelerde eğitim veren kurumlara yapõlan ödemeler Üniversite eğitim harçlarõ ile Milli Eğitim Bakanlõğõ na bağlõ okullara yapõlan bağõşlar Sağlõk Kabul Edilen Harcamalar Ücretlilerin kendileri, eş ve çocuklarõnõn yaptõğõ ilaç masraflarõ Sağlõk malzemesi, hastane giderleri Muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş protez ödemeleri Gözlük ve lens alõmõ Steril pamuk, diş macunu ve sabun Sakat ve malul arabasõ Kabul Edilmeyen Harcamalar Temizilik ve makyaj malzemeleri (Doktor raporu ile zorunlu olarak kullanõlan maddeler hariç) Spor merkezlerine üyelik bedelleri İsteğe bağlõ sigorta prim ödemeleri Sağlõk Bakanlõğõ veya üniversite hastanelerine yapõlan ödemeler Gõda Kabul Edilen Harcamalar Her türlü yiyecek ve içecek Lokanta, kafeterya, kantin, otel gibi yerlerde yiyecek içecek için yapõlan harcamalar Kurbanlõk koyun alõmõ Kabul Edilmeyen Harcamalar Sigara Alkollü içkiler Evlerde beslenen hayvanlar için alõnan yem, mama ve benzeri gida giderleri Hal komisyoncularõndan alõnan faturalar Düğün, ziyafet ve iftar yemekleri

20 Giyim Kabul Edilen Harcamalar Kumaş,hazõr giyim, ayakkabõ, şapka, iç çamaşõrõ, çorap, kemer gibi her türlü giyim eşyasõ Giyim eşyalarõnõn dikim ve onarõmõ ile yün ve tuafiye gibi giyime mütealik harcamalar Giyim eşyalarõnõn boyanmasõ Gelinlik Kabul Edilmeyen Harcamalar Kuru temizleme Giyim eşyalarõ ile ilgili temizlik maddeleri Özel gider indirimi kapsamõ dõşõnda tutulan muhtelif harcamalar ise aşağõdaki gibidir. İkamet edilen konuta ait yakacak giderleri (odun, kömür, fuel-oil, gazyağõ alõmõ) ile bunlarõn nakliyesi için yapõlan giderler, Vekalet ücretleri Makul ve olağan ölçüler dõşõnda yapõldõğõ iddia edilen tüketim harcamalarõ Dayanõklõ tüketim malõ alõmlarõ (mobilya, mefruşat, halõ, kilim, yatak ve örtüsü, yorgan, yastõk, battaniye, yer muşammasõ, müzik aletleri, tabanca, av ve deniz malzemesi, radyo, televizyon, video, bilgisayar, buzdolabõ, çamaşõr ve bulaşõk makinasõ, ütü gibi elektrikli ev aletleri, duvar, masa ve kol saati, dürbün, telsiz, telefon makinesi, fotoğraf makinesi, resim tablolarõ, daktilo ve benzeri nitelikteki alõmlar ile 1 yõlõ aşkõn süre ile kullanõlabilen sair dayanõklõ tüketim mallarõ için yapõlan harcamalar) Ticari, zirai ve mesleki kazanca ilişkin olarak yapõlan harcamalar Otomobil ve benzeri araç alõmlarõ ile bunlarõn bakõm, onarõm ve yakõt (LPG dahil), park, oto yol geçiş ve kiralama giderleri Gayrimenkul alõmlarõ İnşaat malzemesi alõmlarõ Yolcu ve yük taşõma giderleri (hava, deniz ve ve demir yolu ile yapõlan) Otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri; Tiyatro, sinema, konser salonu, plaj, yüzme havuzu giderleri (eğlence-dinlenme giderleri) Ziynet ve süs eşyalarõ, ayna

21 Temizlik madde ve malzemesi alõmlarõ, Her türlü kadõn ve erkek tuvalet ve õtriyat madde ve malzemesi alõmlarõ, Kozmetik maddelerinin alõmlarõ, Çiçek alõmlarõ, Kuaför ve berberlere ödenen ücretler, Fotoğraf filmi ve tab ücreti, Ampul, flüoresan ampul ve pil alõmlarõ, Plak, teyp ve video kaset alõmlarõ ile bunlarõn kiralanmasõ karşõlõğõnda ödenen ücretler, Konutlarõn boya ve badana giderleri ile duvar kağõdõ giderleri, asansör, kalorifer, güneş enerjisi ve benzeri nitelikteki tesisat ve bunlara ait bakõm ve onarõm giderleri ile kapõcõ ücretleri, Hayvanlarõn sağlõk ve beslenmesi için yapõlan harcamalar, Derneklere ve kuruluşlara yapõlan bağõşlar, PTT ve noter masraflarõ, Elektrik ve su tesisatõ için yapõlan ödemeler, Billuriye, züccaciye, Çocuk oyuncaklarõ, Havlu, çarşaf, nevresim alõmlarõ, Plastik eşya alõmlarõ, Çanta, valiz alõmlarõ, Tüpgaz giderleri VIII Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Hesaplanmasõna İlişkin Örnek (X) A.Ş. de çalõşan ücretli (A) nõn 2003 yõlõnda elde ettiği ücret gelirine ilişkin bilgiler aşağõdaki gibidir; Toplam vergi matrahõ Toplam tevkif suretiyle kesilen vergi Özel Gider İndirimine konu olan harcamalar tutarõ :15,000,000,000 TL : 2,900,000,000 TL : 12,000,000,000 TL Bu bilgiler doğrultusunda, ücretli (A) için hesaplanan, özel gider indiriminden doğan vergi farkõ aşağõda yer almaktadõr.

22 Harcamalarõn özel gider indirimine esas olacak tutarõ (12,000,000,000 / 3) 2002 yõlõ matrahõna göre özel gider indirimi azami sõnõrõ (15,000,000,000 x %35) Özel Gider İndirimi tutarõ Vergi matrahõnõn özel gider indiriminden sonra kalan kõsmõ (15,000,000,000 4,000,000,000) Özel gider indirimi düşüldükten sonra kalan matrahõn gelir vergisi : 4,000,000,000 TL : 5,250,000,000 TL : 4,000,000,000 TL : 11,000,000,000 TL : 1,950,000,000 TL Nakden veya hesaben iade edilecek gelir vergisi farkõ : 950,000,000 TL (2,900,000,000 1,950,000,000) Muhtasar beyanname vermek zorunda olan (X) A.Ş. 950,000,000 TL olarak hesaplanan gelir vergisi farkõnõ, tarihinden itibaren ücretli (A) nõn ücretinden tevkif edeceği vergiden mahsup edecektir. Diğer bir ifade ile işveren, den itibaren ödeyeceği ücretten mahsup edeceği vergi tutarõnõ ücretli (A) ya o ay içinde nakten ödeyecektir. İşveren, ücretlinin Şubat ayõ ücretinin gelir vergisinden mahsup ettiği vergiyi, ücret bordrosunda ayrõca gösterecektir. Mahsuba rağmen arta kalan kõsõm, müteakip aylarõn ücretinden kesilecek vergiden mahsup edilecektir. Mahsup edilen bu tutar da o ay içinde ücretliye nakten ödenecektir. IX Özel Gider İndiriminden Doğan Vergi Farkõnõn Muhasebe Kayõtlarõ Yukarõdaki örnekte yer alan ücretli (A) nõn Şubat 2004 dönemindeki gelir vergisi matrahõ 2,000,000,000 TL ve bu ayda ücretinden kesilmesi gereken gelir vergisi 300,000,000 TL dir. Bu veriler dikkate alõndõğõnda yapõlmasõ gereken muhasebe kayõtlarõ aşağõdaki gibi olacaktõr. 1) Ücretli (A) için hesaplanan özel gider indiriminden doğan gelir vergisi farkõnõn ilk kaydõ; / 136 Diğer Çeşitli Alacaklar 950,000,000 (Vergi Dairesi'nden Alacaklar) 336 Personele Diğer Çeşitli Borçlar 950,000,000 / 2) 2,000,000,000 TL lik matrah üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi tahakkuku:

23 / 770 Ücret Gideri 300,000, Ödenecek Gelir Vergisi Tevkifatõ 300,000,000 / 3) Şubat ayõnda ücretlinin ödeyeceği gelir vergisini aşmamak kaydõyla ücretliye yapõlmasõ gereken iade tutarõ / 336 Personele Diğer Çeşitli Borçlar 300,000, Kasa 300,000,000 / 4) Ödenecek Gelir Vergisi Tevkifatõ'na istinaden vergi dairesinden olan alacaklarõn azaltõlmasõ: / 360 Ödenecek Vergiler 300,000, Diğer Çeşitli Alcaklar 300,000,000 /. Örnekten de anlaşõlacağõ üzere, ücretliye iadesi gereken 950,000,000 TL'lik özel gider indirimi tutarõnõn, Şubat ayõnda ancak 300,000,000 TL'lik kõsmõ iade edilebilmektedir. Kalan kõsmõn iadesinin takip eden aylarda yapõlmasõ gerekmektedir. YENİ YILINIZI KUTLAR, SAĞLIK VE BAŞARI DOLU BİR YIL GEÇİRMENİZİ DİLERİZ. PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Bölümü hakkõnda daha detaylõ bilgi edinmek için aşağõdaki linki tõklayabilirsiniz PricewaterhouseCoopers Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri

24 Sõra ÖZEL GİDER İNDİRİMİNE ESAS BELGENİN Sõra ÖZEL GİDER İNDİRİMİNE ESAS BELGENİN No Tarihi No su Kimden Alõndõğõ Tutarõ TL No Tarihi No su Kimden Alõndõğõ Tutarõ TL TOPLAM TOPLAM GENEL TOPLAM Not : Zarfõn bu yüzü doldurulmadan önce harcamaya esas belgeler, harcama türleri itibariyle (eğitim, sağlõk, gõda, giyim ve kira olarak) gruplandõrõlacaktõr. Aynõ harcama belgesinde birden fazla harcama çeşidi var ise bu belge miktar itibariyle en fazla tutarõ ihtiva eden gruba dahil edilecektir. Bir bildirimin kolonlarõ kafi gelmediği takdirde, bu yaprak numara verilmek suretiyle birden fazla kullanõlabilir. Birden fazla yaprak kullanõldõğõnda, bu yapraklar zarfõn içine konulacak ve genel toplam zarfõn bu yüzünde gösterilecektir.

Asgari ücretli, 2005 yılı için 365 YTL vergi iadesi alacak

Asgari ücretli, 2005 yılı için 365 YTL vergi iadesi alacak İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF ISTANBUL BASIN BÜLTENİ BASIN BÜLTENİ...BASIN BÜLTENİ... Yahya Arıkan İSMMMO Yıllık İadesi Raporu nu Açıkladı:

Detaylı

Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcama Belgeleri ve Adlarına Belge Düzenlenecek Olanlar

Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcama Belgeleri ve Adlarına Belge Düzenlenecek Olanlar ÖZEL GİDER İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ İçindekiler Sayfa No. I Genel Açıklama 3 II Özel Gider İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler 3 III Özel Gider İndirimine Konu Olan Harcamalar 1) Eğitim Giderleri

Detaylı

VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ

VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMA REHBERİ Bu metnin tüm hakları mahfuzdur. Yazarın izni olmaksızın iktibas hükümleri dışında alıntı yapılamaz, kısmen veya tamamen çoğaltılamaz. Bu metindeki ifadelerden hareketle

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, ÜCRETLERDE GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ KONUSUNDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, ÜCRETLERDE GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ KONUSUNDA TEBLİĞ YAYIMLANDI K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Kimlik Numarası : 4960020316

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, ÜCRETLERDE 2006 YILI GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ UYGULAMASI

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, ÜCRETLERDE 2006 YILI GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ UYGULAMASI K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Y.Şehir/ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda: Ankara YMM Odası (861) Kimlik Numarası : 4960020316

Detaylı

Sayfa No. I Genel Açıklama 3 II Vergi İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler 3 III Vergi İndirimine Konu Olan Harcamalar

Sayfa No. I Genel Açıklama 3 II Vergi İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler 3 III Vergi İndirimine Konu Olan Harcamalar VERGİİNDİRİMİUYGULAMA REHBERİ İçindekiler Sayfa No. I Genel Açıklama 3 II Vergi İndiriminden Yararlanacak Olan Ücretliler 3 III Vergi İndirimine Konu Olan Harcamalar 4 1) Eğitim Giderleri 2) Sağlık Giderleri

Detaylı

2004 YILI VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ VE VERGİ İADESİ (ÜCRETLİLER)

2004 YILI VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ VE VERGİ İADESİ (ÜCRETLİLER) 2004 YILI VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ VE VERGİ İADESİ (ÜCRETLİLER) I-GİRİŞ Yahya Arıkan İSMMMO Başkanı 24.04.2003 tarihli Resmi Gazete de 4842 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayımlanmıştır.

Detaylı

Tahsilat Genel Tebliği. Seri No: 434

Tahsilat Genel Tebliği. Seri No: 434 04 Mart 2005 Tarihli Resmi Gazete Sayõ: 25745 Maliye Bakanlõğõndan; Tahsilat Genel Tebliği Seri No: 434 6183 sayõlõ Amme Alacaklarõnõn Tahsil Usulü Hakkõnda Kanunun (1) 48 inci maddesine göre tecil ve

Detaylı

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş 265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemine

Detaylı

2008 YILI BAŞINDAN İTİBAREN GEÇİLECEK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI 1. Asgari geçim indirimi uygulamasının esası nedir? Asgari geçim indirimi uygulaması, kısaca, ücretlilerin vergi

Detaylı

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir BÜLTEN ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI Sayı: 2005/35 Tarih: 11 / 12 / 2005 Bl Konu 1 Vergi İndirimi nedir? 2 Vergi İndiriminden kimler yararlanabilir? 3 Vergi İndiriminden kimler yararlanamaz? 4

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sigorta Primleri Daire Başkanlõğõ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sigorta Primleri Daire Başkanlõğõ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sigorta Primleri Daire Başkanlõğõ SAYI : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031/63761 KONU : Asgari

Detaylı

2006 YILI İÇİN ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ ( VERGİ İADESİ )

2006 YILI İÇİN ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ ( VERGİ İADESİ ) 2006 YILI İÇİN ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ SİSTEMİ ( VERGİ İADESİ ) Yahya ARIKAN İSMMMO Başkanı 1-GİRİŞ : 4842 Sayılı Kanunla Vergi İadesi sisteminde 01/01/2004 tarihinde değişiklik yapılarak yürürlüğe

Detaylı

SİRKÜLER 2008/02. : Asgari Geçim İndirimi Tarihinden İtibaren Uygulanmaya Başladı

SİRKÜLER 2008/02. : Asgari Geçim İndirimi Tarihinden İtibaren Uygulanmaya Başladı SİRKÜLER 2008/02 SİRKÜLERİN Tarihi : 08.01.2008 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Asgari Geçim İndirimi 01.01.2008 Tarihinden İtibaren Uygulanmaya Başladı : 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu : 04.12.2007 Tarih

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2004 /100 İST,27.12. 2004 ÖZET: 01/01/2005 tarihinden geçerli olmak üzere özel indirim ve özel gider indirimi uygulamaları kaldırılarak bunların yerine geçmek üzere "Ücretlilerde Vergi

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Gelir Vergisi Sirküleri/16

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Gelir Vergisi Sirküleri/16 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Vergisi Sirküleri/16 Konusu : Gelirin toplanmasõ ve beyanõ Tarihi : 11/02/2004 Sayõsõ : GVK-16/2004-8/Gelirin toplanmasõ ve beyanõ-1 İlgili olduğu maddeler

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265)

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim

Detaylı

3. Uygulamanın Esasları Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

3. Uygulamanın Esasları Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir. GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ / 265 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim

Detaylı

KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI

KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI Duyuru Tarihi : 30.10.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-159 Denet Duyuru KALDIRILAN VERGİ İADESİNİN YERİNE GETİRİLEN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 128 İstanbul, 24 Aralık 2004 KONU : Ücretlilerde Vergi

Detaylı

Vergi iadesi rehberi "Son iadeyi unutmayın"

Vergi iadesi rehberi Son iadeyi unutmayın Vergi iadesi rehberi-2006 "Son iadeyi unutmayın" TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Yıllık Vergi İadesi Raporu'nu açıkladı. Buna göre, 2006 yılı için asgari ücretli toplam 396,97

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 4 Aralık 2007 SALI Resmî Gazete Sayı : 26720 Maliye Bakanlığından: TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 265) 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler

Detaylı

: 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler

: 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler Sirküler No : 2016-59 Sirküler Tarihi : 15.08.2016 Konu : 6728 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler 09.08.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6728 sayılı "Yatırım

Detaylı

ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/78

ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/78 1 İstanbul, 27.12.2004 Bilindiği üzere, G.V.K. nun mükerrer 121. maddesinde 4842 sayılı yasa ile yapılan değişiklik neticesinde ücretlilerde özel gider indirimi uygulamasından vazgeçilerek yerine vergi

Detaylı

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Murat KÖSEOĞLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir BÜLTEN Ücretlerin Vergilendirilmesinde Asgari Geçim İndirimi Uygulaması Sayı: 2007/004 Tarih: 03 / 11 / 2007 Değerli müşterimiz, Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanunu nda, ücret gelirlerinin vergilendirilmesi

Detaylı

Hazine Müsteşarlõğõndan:

Hazine Müsteşarlõğõndan: Hazine Müsteşarlõğõndan: Emeklilik Şirketlerindeki Birikimli Hayat Sigortalarõndan Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarõmlara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2004/2) Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Tebliğin amacõ, 7.4.2001

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 )

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 24.02.2009 Sirküler No: 2009/28 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 1 ) 20.02.2009 tarih ve 27147 sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan 5225 sayılı Kültür Yatırımları

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 28 İST, 24.02.2009 ÖZET: 5225 Sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu Genel Tebliği yayımlandı 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL

Detaylı

Asgari Geçim İndirimi Uygulaması ile İlgili 265 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2007/52 İstanbul,

Asgari Geçim İndirimi Uygulaması ile İlgili 265 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2007/52 İstanbul, İstanbul, 05.12.2007 Bilginize sunulur. 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi

Detaylı

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ

Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ Kreş Yardımı ve İkale Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası ile İlave Asgari Ücret İndirimine İlişkin Tebliğ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nun 9, 23, 25, 32 ve 61 inci maddelerinde, 21/3/2018 tarihli

Detaylı

SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI

SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST. 09.08.2010 ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI 6009 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisi

Detaylı

SPOR KULÜPLERİNE YAPILACAK BAĞIŞ VE YARDIMLAR. Sayfa1. Mevzuat Yazıları: 2017/09 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ ASIM GEZER

SPOR KULÜPLERİNE YAPILACAK BAĞIŞ VE YARDIMLAR. Sayfa1. Mevzuat Yazıları: 2017/09 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ ASIM GEZER SPOR KULÜPLERİNE YAPILACAK BAĞIŞ VE YARDIMLAR A. Sponsorluk Sözleşmesi Kapsamında Amatör Spor Kulübüne Yapılacak Harcamalar ile Bağış ve Yardımlar Kurumlar tarafından yapılan sponsorluk harcamaları ile

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/3

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/3 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 08.01.2018 Sayı : 2018/3 Değerli Müşterimiz; Vergiye uyumlu, bir diğer ifadeyle vergisini tam ve zamanında ödeyen mükellefler için vergi indirimi teşviki getirilmiştir. Vergiye

Detaylı

6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 11.08.2010 / 100-1 6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun

Detaylı

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması SİRKÜLER 2018/58: Yeni işe alınan çalışanların ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu nun Geçici 21. Maddesi kapsamında terkin edilmesine dair 304 seri no.lu

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR

SİRKÜLER RAPOR ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2004-5

Detaylı

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS III. ÜCRETLER Ücret, işverene tabi ve belli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

Tarih : No : 28

Tarih : No : 28 Tarih : 18.08.2016 No : 28 Konu : 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu nda yapılan değişiklikler hk. 6728 sayılı

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATİNE! ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASI İLE İLGİLİ TEBLİĞ YAYIMLANDI.

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATİNE! ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASI İLE İLGİLİ TEBLİĞ YAYIMLANDI. KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad. No:29/17 06420 Y.Şehir / ANKARA Y.M.M. : Sakıp ŞEKER Vergi Dairesi : Çankaya V.D. Bağlı Olduğu Oda : Ankara YMM Odası (861) Vergi Kimlik No:

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265)

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) Maliye Bakanlığından: Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 265) 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemimize giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde

Detaylı

Ücretlilerde Vergi İndirimi ile İlgili 2005 Yılı için Belirlenen Yeni Ücret Aralıkları

Ücretlilerde Vergi İndirimi ile İlgili 2005 Yılı için Belirlenen Yeni Ücret Aralıkları FANUS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Merkez Efendi Mah. Güney Yanyol Akdaş Blok Giriş Katı No:2 Cevizlibağ Zeytinburnu İSTANBUL Tel : 0212.416 7153-54-55 Fax : 0212.416 7156 Mobil : 0544 711 8712 www.fanus-ymm.com

Detaylı

2008 YILI BAŞINDAN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNİN USUL VE ESASLARI:

2008 YILI BAŞINDAN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNİN USUL VE ESASLARI: Değerli üyelerimiz, İst. 31 /Aralık /2007 01.01.2008 Tarihinden itibaren yürürlüğe giren Asgari Geçim İndirimi uygulamasının detayları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'nca

Detaylı

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI. VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI. 23.12.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 301 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Vergiye Uyumlu Mükelleflere vergi indirimi uygulamasına ilişkin

Detaylı

İhtiyaç Fazlası Elektrik Enerjisinin Satışında Esnaf Muaflığı. Hizmet Erbabına Ödenen Tazminatların Vergilendirilmesi ile İstisna Uygulaması

İhtiyaç Fazlası Elektrik Enerjisinin Satışında Esnaf Muaflığı. Hizmet Erbabına Ödenen Tazminatların Vergilendirilmesi ile İstisna Uygulaması SİRKÜLER 2018/53:7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun la Gelir Vergisi Kanunu nda yapılan değişikliklerin uygulaması konusunda

Detaylı

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI FANUS YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. Merkez Efendi Mah. Güney Yanyol Akdaş Blok Giriş Katı No:2 Cevizlibağ Zeytinburnu İSTANBUL Tel : 0212.416 7153-54-55 Fax : 0212.416 7156 Mobil : 0544 711 8712 www.fanus-ymm.com

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA:

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: GENEL BİLGİ : Vergiye uyum maliyetinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla; vergi

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı, Seri No:267. Resmi Gazete No. Resmi Gazete Tarihi 0/0/0. Kapsam. 1. Giriş

Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı, Seri No:267. Resmi Gazete No. Resmi Gazete Tarihi 0/0/0. Kapsam. 1. Giriş Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı, Seri No:267 Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi 0/0/0 Kapsam 1. Giriş 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda [1] Değişiklik

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88

GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88 GELİR VERGİSİ KANUN TASARISINDA GERÇEK KİŞİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ HÜKÜMLER GVK TASARI MADDE 51-88 HÜSEYİN F. SALTIK İSTANBUL YMM ODASI İSTANBUL, 18.02.2016 Page 1 Emsal Kira Bedeli Esası

Detaylı

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (Tutarlar YTL olarak 31.12.2004 tarihindeki alõm gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş (Seri XI No:20) Bağõmsõz Denetim'den GENEL KURUL'A SUNULACAK

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Kurumlar Vergisi Sirküleri/17. :2004 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Düzenlenmesi Tarihi :11/04/2005

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Kurumlar Vergisi Sirküleri/17. :2004 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Düzenlenmesi Tarihi :11/04/2005 Başlõk Kurumlar Vergisi Sirküleri/17 Tarih 11/04/2005 Sayõ KVK-17/2005-5/Kurumlar Vergisi Beyannamesi-1 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü Kurumlar Vergisi Sirküleri/17 Konusu :2004 Vergilendirme

Detaylı

alfa ymm İstanbul, 02/01/2008 ALFA GENELGE 2008/02 Konu: Asgari Geçim İndirimi.

alfa ymm İstanbul, 02/01/2008 ALFA GENELGE 2008/02 Konu: Asgari Geçim İndirimi. alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 02/01/2008 ALFA GENELGE 2008/02 Konu: Asgari Geçim

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: )

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 23/2/2017

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ KARNESİ İYİ OLAN MÜKELLEFLERE GETİRİLEN İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMASI 23.02.2017 tarih ve 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİNO: 1) 1. Giriş 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini

Detaylı

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR 25.12.2017/158-1 VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR ÖZET : 301 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile vergiye uyumlu mükelleflere

Detaylı

Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı

Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı Sayı: 2017/18 Konu: : 6824 Sayılı Kanun İle Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Sağlayan Torba Kanun Yayımlandı Mart 2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazete de 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301)

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301) 23 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30279 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı :

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı : T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Konya Vergi Dairesi Başkanlığı Sayı : 31435689-120.03.05.01-101471 29.12.2016 Konu : Geçici olarak görevlendirilen personele ödenen gündeliklerin vergilendirilmesi İlgide

Detaylı

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Tarih: 23.02.2016 Sayı : 2016/38 KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Kira Gelirinde Hasılatın Tespiti Nasıl Olacaktır? Mükelleflerce bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak

Detaylı

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında SİRKÜLER Sayı : 2017/21 Tarih : 16.05.2017 Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında 26.4.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : 62030549-125[1-2015/25]-65729 25.05.2016 Konu : Kamu personeline verilen konaklama

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR 20.02.2017/35-1 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR ÖZET : Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından çıkarılan MUHTASAR VE

Detaylı

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR IÇINDEKILER ÖNSÖZ IH GİRİŞ 1 BIRINCI BOLUM BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR 1. Genel Açıklamalar 9 2. Şahıs Sigorta (Hayat Sigortalan) Sistemi Hakkında Genel

Detaylı

Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile şahıs sigorta primleri

Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile şahıs sigorta primleri SİRKÜ : 2013/04 KAYSERİ Konu : Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile 25.01.2013 şahıs sigorta primleri 29.06.2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6327 sayılı Bireysel Emeklilik

Detaylı

ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2

ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2 Tarih: 06.03.2015 Sayı : 2015/46 ÖRNEK KİRA GELİRİ BEYANLARI -2 İŞYERİ VE KONUT KİRA GELİRLERİNİN İSTİSNA HADDİNİ AŞMASI HALİNDE BEYANNAME NASIL DÜZENLENECEK? Uygulama 8: Bay C konut olarak kiraya verdiği

Detaylı

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler

İlgili olduğu maddeler : Gelir Vergisi Kanunu Madde 22, 40, 63, 75, 86, 89, 94 4697 Sayılı Kanun Geçici Madde 1. Verilmesini Gerektiren Gelirler Bireysel emeklilik sistemi ve diğer şahıs sigortalarına ödenen katkı payı ve primlerin matrahın tespitinde indirimi ve elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi anlatılmıştır. Tarih 13/08/2003 Sayı GVK-3/2003-3/Bireysel

Detaylı

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NİN MUHASEBE KAYDI HAKKINDA KISA BİR ÖNERİ

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NİN MUHASEBE KAYDI HAKKINDA KISA BİR ÖNERİ ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NİN MUHASEBE KAYDI HAKKINDA KISA BİR ÖNERİ Bu konu ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda uygulanmakta olan bir çok yöntem olduğunu fark ederek, konunun ne derece önemli olduğunu

Detaylı

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ:

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: SİRKÜLER TARİHİ : 09 /03/2017 SİRKÜLER NO : 2017/40 VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6824 sayılı Kanunun 4. Maddesiyle

Detaylı

GEÇİCİ VERGİ BEYAN DÖNEMLERİ AZALTILMALI, ORANLARI YENİDEN BELİRLENMELİDİR

GEÇİCİ VERGİ BEYAN DÖNEMLERİ AZALTILMALI, ORANLARI YENİDEN BELİRLENMELİDİR GEÇİCİ VERGİ BEYAN DÖNEMLERİ AZALTILMALI, ORANLARI YENİDEN BELİRLENMELİDİR 13 GEÇİCİ VERGİ BEYAN DÖNEMLERİ AZALTILMALI, ORAN- LARI YENİDEN BELİRLENMELİDİR I - MEVCUT YASAL DÜZENLEME VE UYGULAMA A. Gelir

Detaylı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı Sayı: Rehber.2014/018 Ankara,19.04.2014 Konu: 34 Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin 38.11 tarife pozisyon numarasında (Vuruntuyu

Detaylı

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU 2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU Murat ALTUNSABAK * 1.GİRİŞ: Kurumlar Vergisi Kanunu nun 3. maddesinde; tam ve dar mükellefiyet kavramları

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53

SİRKÜLER RAPOR 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 seri

Detaylı

VERGİ İADESİ HAKKINDA KANUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ

VERGİ İADESİ HAKKINDA KANUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ 1265 VERGİ İADESİ HAKKINDA KANUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ Kanun Numarası : 2978 Kabul Tarihi : 2/2/1984 Yayımlandığı R. Gazete : Tarihi : 8/2/1984 Sayı :18306 Yayımlandığı Düstur : Tertip :

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 54

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 54 İstanbul,04 Ağustos 2010 KONU : MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 54 6009 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeye Göre Ocak-Temmuz/2010 Dönemi Ücret Ödemeleri İle İlgili Vergi Farklarına İlişkin Olarak Yapılacak

Detaylı

SİRKÜLER 2016/ Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/ Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. SİRKÜLER 2016/34 10/10/2016 Sayın Yetkili; 293 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 6728 sayılı "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair

Detaylı

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI 7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI Ataşehir Bulvarı Ata 2-3 Plaza Kat 10 No: 88 Ataşehir-İSTANBUL Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına

Detaylı

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, Tevkifat Uygulamalarına İlişkin (Seri, Sıra Numarası, No : 81 Sayılı)

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, Tevkifat Uygulamalarına İlişkin (Seri, Sıra Numarası, No : 81 Sayılı) Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, Tevkifat Uygulamalarına İlişkin Seri, Sıra Numarası, No : 81 Sayılı 24 Haziran 2003 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25148 Maliye Bakanlığından: 4842 sayılı Kanunla Gelir Vergisi

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE ÖDENEN KATKI PAYLARI VE ŞAHIS SİGORTA PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILACAĞI DÖNEM İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ Bilindiği üzere, bireysel emeklilik sistemine ödenen

Detaylı

Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında

Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında Sayı: 2016/19 Konu: Gelir Vergisi Kanunu nda 6728 Sayılı Yasa İle Yapılan Değişiklikler Hakkında (293 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği, 02/10/2016 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanmıştır) Yayımlanan

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/45 Değerli Müşterimiz;

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/45 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.06.2018 Sayı : 2018/45 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. Konu başlıkları; -Kağıt Ortamındaki

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından:

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: 4 Aralık 2007 SALI Resmî Gazete Sayı : 26720 Maliye Bakanlığından: TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 265) 1. Giriş 5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler

Detaylı

Sirküler no: 068 İstanbul, 3 Ağustos 2010

Sirküler no: 068 İstanbul, 3 Ağustos 2010 Sirküler no: 068 İstanbul, 3 Ağustos 2010 Konu: Maliye Bakanlığı, 2010 yılı ücret gelirlerine uygulanacak gelir vergisi tarifesi ile ilgili açıklamalar yaptı. Özet: 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

Vergi indiriminden ücretleri gerçek usulde tespit edilen ücretliler yararlanır. Bunların eş ve çocuklarının harcamaları da vergi indirimine konu olur.

Vergi indiriminden ücretleri gerçek usulde tespit edilen ücretliler yararlanır. Bunların eş ve çocuklarının harcamaları da vergi indirimine konu olur. ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ Vergi İndiriminden Yararlanacak Kişiler Vergi indiriminden ücretleri gerçek usulde tespit edilen ücretliler yararlanır. Bunların eş ve çocuklarının harcamaları da vergi indirimine

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. 2.2. (B) Cetvelindeki Bazı Mallarda Tevkifat Uygulaması Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, adı geçen Kanuna ekli (I)

Detaylı

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE SAĞLANAN VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE SAĞLANAN VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ Rehber VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE SAĞLANAN VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ 1. VERGİ İNDİRİMİ TEŞVİKİ HANGİ KANUN İLE DÜZENLENMİŞTİR? 08.03.2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

Sirküler, 2016/26. Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında.

Sirküler, 2016/26. Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında. 05.09.2016 Sirküler, 2016/26 Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında. 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yer alan gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrah ve

Detaylı

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 Kanun No : 5281 Resmi Gazete No : 25687 (3. Mük.) Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 VERGİ KANUNLARININ YENİ TÜRK LİRASINA UYUMU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 301) (Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi)

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 301) (Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi) Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 301) (Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi) Duyuru No: 2017/92 İstanbul 27.12.2017 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından 23.12.2017 tarih ve

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler SİRKÜLER 2017/16 18.02.2017 tarihli Resmi Gazetede Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) başlıklı muhtasar beyanname ile

Detaylı

Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ

Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ Sermaye Piyasasõ Kurulu ndan : Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ Madde 1 27/10/1993 tarihli ve

Detaylı

SĐRKÜLER ĐZMĐR 26/06/2008 SAYI 2008/105 REFERANS 4/105

SĐRKÜLER ĐZMĐR 26/06/2008 SAYI 2008/105 REFERANS 4/105 SĐRKÜLER ĐZMĐR 26/06/2008 SAYI 2008/105 REFERANS 4/105 Konu: 5084 SAYILI TESVĐK KANUNU KAPSAMINDAKĐ ĐLLERDE ASGARĐ GEÇĐM ĐNDĐRĐMĐ UYGULAMASI 24.06.2008 tarih ve 26916 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER)

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) www.gib.gov.tr 1 Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) 444 0 189 www.gib.gov.tr Bu rehber, yayın tarihinde yürürlükte olan mevzuat dikkate alınarak hazırlanmıştır. Başkanlığımızın internet

Detaylı

GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ TASLAĞI (SERĠ NO: )

GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ TASLAĞI (SERĠ NO: ) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ TASLAĞI (SERĠ NO: ) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 23/2/2017

Detaylı