Eğlenerek ve Oyun Oynayarak Yabancı Dil Öğrenin!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğlenerek ve Oyun Oynayarak Yabancı Dil Öğrenin!"

Transkript

1 Eğlenerek ve Oyun Oynayarak Yabancı Dil Öğrenin! Pratik Arapça, Kolay İngilizce, Almanca ve İspanyolca Java Oyun ve Sözlük Setleri İle Hizmetinizdeyiz! Lisans: 1-) Bu eser, Açık Kaynak ruhu ile GPL Lisansı altında üretilmiştir. Bu nedenle de düzenlenmesi, kopyalanıp dağıtılması serbesttir. 2-) Eserde sunulan önerileri uygulayıp uygulamamak tamamen okura kalmıştır. Bu eserde sunulan önerileri uygulamaktan kaynaklanan hata ve sorunlarda eserin yazarı ve yayıncıları sorumlu değildir. Merhaba, Java son derece önemli ve güçlü bir dildir. Java kullanarak bilgisayar üzerinde yapmak istediklerinizin çoğunu kolay ve esnek bir biçimde başarabilirsiniz. Oyundan finansa içinde java applet çalıştıran siteleri kolayca takip edebilmek için de yine java makinasına ihtiyacınız var. Java oyunu veya java programları barındıran siteleri takip edebilmek için ilk ihtiyacç duyacağınız araç JRE'dir. JRE=Java Runtime environment (Java Çalışma Ortamı). Bu kılavuzda java çalışma ortamı ve java derleyicisinin nasıl kurulacağı, tarayıcıya nasıl uyarlanacağını basit bir dille açıklayacağız. Ayrıca java ile ilgili en önemli komutlar da bu konuda hiç bilgisi olmayanlara göre temel düzeyde açıklanacaktır.

2 Bu kılavuzu okuyun, saklayın, javayı nasıl kurabilirim diyen arkadaşlarınıza gönderin. Bu java kurulum kılavuzu GPL Lisansı altında Açık Kaynak bir eser olarak düzenlenmiştir. Eseri kopyalamak, değiştirmek ve dağıtmak tamamen serbesttir. KARAR AŞAMASI Öncelikle siz sadece javalı programların bilgisayarınızda çalışmasını yeterli görenlerden misiniz yoksa bu yetmez ben aynı zamanda java programlarını incelemeyi, derlemeyi, arşivlemeyi de istiyorum diyenlerden misiniz? Türkiye'nin Java Uygulamaları Kitabı Burada; Eğer sadece Java oyun ve programları çalışsırsa yeter diyenlerdenseniz ilk bölümü okumanız yeterlidir. Aynı zamanda java derleyicisine ve başka önemli java komutlarına da erişmek istiyorum diyenlerdesiniz diğer bölümleri de okumalısınız; Not: Hem Derleyiciyi hem de JRE'yi kurmak istiyorsanız önce JRE'yi kurmanızı öneriyoruz. Bazı JDK'lar içlerinde JRE taşımıyor. Bu da daha sonra JRE kurmak gerektiğinde sorunlara yol açabiliyor. BÖLÜM 1: JRE KURLUMU JRE Java Çalışma Ortamı anlamına gelir. Bilgisayarınızda JRE düzgün bir biçimde kurulu ise java appletler, java oyunlar ve programlar sorunsuz çalışır. JRE'yi şu an için 2 temel kaynaktan kurabilirsiniz. Google motorunda ararsanız onlarca belki yüzlerce başka kaynak da

3 bulabilirsiniz ama biz size burada anlatılan 2 yöntemden birini öneriyoruz. Sadece JRE'yi kuracaksanız bunu adresinden ya da adresinden yapabilirsiniz. Birinci adresten kuracağınız JRE kendisini C:\ProgramFiles\Java dizinine jre6 adıyla, java.sun.com adresindne kuracağınız JRE ise kendisini yine C:\ProgramFiles\Java dizinine jre1.6.0 adıyla kurar. Jre6 veya jre1.6.0 adlarının önemi nedir? Aslında ikisi de saf javadır. Aralarında temel bir fark yoktur. Fakat java ile çalışan bazı programlar ısrarla C:\ProgramFiles\Java dizininde jre6 adlı dizini ararlar. Örneğin Limewire programı mutlaka jre5, jre6 gibi bir isim arar. Bu nedenle sadece JRE bana yeter diyenlere java.com/tr adresinden javayı indirmelerini öneriyoruz. Diğer adresten java kuranlar da endişelenmesin. Onlara da ısrarla jre6 dizini arayan programları nasıl çalıştırabileceklerini anlatacağız. Şimdi JRE kurumununa geçelim: A- Üzerinden JRE Kurulumu 1- adresi açılır.

4 Şekil 1: java.com/tr adresi açılıyor java.com/tr sayfasında mavi renkli Ücretsiz Java İndirme butonu altında bilgisayarımda java yüklü mü adlı bir seçenek daha var. Öncelikle oradan bir kontrol edin. Eğer sisteminizde zaten memnun kaldığınız bir java versiyonu yüklü ise boş yere tekrar indirmeye kalkmayın. Not: Biz ayrıca javanızı aynı versyon içinde güncellemeyi de önermiyoruz. Örneğin sisteminizde zaten java1.6.0_03 versiyonu yüklü ise kalkıp da java1.6.0_07 versiyonunu yüklemeyin. Tabi ki ne yapacağınıza siz karar verirsiniz. Fakat biz böyle bir yüklemeyi önermiyoruz. C:\ProgramFiles dizininde Java adlı bir dizin var mı? Varsa içinde jre4, jre5, jre6 gibi bir dizin ya da jre1.4, jre1.5, jre1.6 gibi bir dizin var mı?

5 Şu anda (Ocak 2009) javanın son sürümü 1.6'dır. Eğer sisteminizde jre4 veya jre5 yüklü ise eski versiyonu kullanıyorsunuz demektir. Ya da yine sisteminizde jre1.4 veya jre1.5 yüklü ise eski versiyonu kullanıyorsunuz demektir. Bu durumda jre6 veya jre1.6 versiyonunu kurmanızı öneriyoruz. Zaten şu anda bu kurulumdan bahsediyoruz. adresindeki Bilgisayarımda Java Yüklü mü? seçeneğini kontrol ettiğinizi varsayalım. Eğer zaten düzgün çalışan bir javanız varsa yeniden kurmaya çalışmak gereksiz. Ama versiyonunuz eski vb. İse anasayfasındaki mavi renkli (belki ileride bu renkler değişebilir) Ücretsiz Java İndir butonuna tıklayın. İndirilecek exe dosyasını bilgisayarınıza (örneğin Masaüstü'ne) kaydedin. Download bittikten sonra İnternet Explorer ve Mozilla gibi tüm açık pencereleri kapatın. Hatta mümkünse açık olan tüm pencereleri kapatın. Sonra da exe dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatın. Şekil 2: JRE yükleniyor.

6 Kurulum bitince C:\ProgramFiles dizinine bakın. Orada Java adlı bir dizin ve içinde jre6 adlı bir dizin oluşmuş olacak. Eğer internet bağlantınız yoksa bilgisayarınızın içinde kayıtlı bir java oyun ya da java applet sayfasına çevrimdışı girebilirsiniz. Eğer sorun varsa Internet Explorer-İnternet seçenekleri-gelişmiş sekmesinde Java ile ilgili birşeyler bulunup bulunmadığına bakın. Aiağıdaki resimde İnternet Seçeneklerine girişi görüyorsunuz. Şekil 3: İnternet Seçenekleri açılıyor. İnternet Seçenekleri tıklanınca aiağıdaki pencere ekrana gelecek. Burada Java ilgili bir seçeneğin bulunup bulunmadığına bakın. Eğer Java maddesi eklenmemişse Java hiç kurulamamış yada düzgün bir biçimde kurulamamış demektir.

7 Şekil 4: İnternet Seçenekleri içinde Java bölümü bulunuyor. Örneğin bu resimde kullanıcının kurduğu JRE sisteme sorunusz eklenmiş durumda. Resimde Use Jre 1.6 yazısını görüyoruz. Eğer java sorunlu ise ve bu yazı seçili değilse bu yazının başındaki kutucuğu, tıklayarak seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Şimdi bir de Mozilla tarayıcnızı açın ve bir java oyunu ya da java appleti içeren sayfa açın. Sayfa sorunsuz görüntüleniyorsa herşey tamam demektir. Sorun varsa şunları deneyin:

8 1-) Java Erişilebilir maddesini seçin. Bunun için Mozilla-Araçlar-Seçenekler maddesine tıklayın. Şekil 5: Mozilla Araçlar'a giriliyor. Şekil 6: Java'yı Etkinleştir seçili mi değil mi bakılıyor. 2-) Gelen pencerede Javayı etkinleştir maddesinin seçili olduğundan emin olun. Seçili değilse seçin ve Mozilla'yı kapatıp tekrar açın.

9 Sorun devam ediyorsa aşağıdakileri uygulayın; Not: Sorun yoksa aşağıdaki kopyala-yapıştır işlemlerini yapmayın. 1-) C:\ProgramFiles\Java\jre6\bin dizininde girin. 2-) Burada adı np ile başlayan Plugin dosyalarını seçin ve 3-) C:\ProgramFiles\Mozilla\Plugins dizinine yapıştırın. Şekil 7: np ile başlayan Plugin dosyaları kopyalanıyor.

10 Şekil 8: np Plugin dosyaları Mozilla/Plugins dizinine yapıştırılıyor. B-) JRE'nin java.sun.com Üzerinden Kurulumu; Not: JRE'yi A maddesi uyarınca java.com/tr adresinden indirfiyseniz B-JRE'nin java.sun.com üzerinden kurulumu kısmında geçenleri uygulamayın. Bu durumda A maddesi uyarınca kurduğunuz java sizin için yeterli olacaktır. 1-) adresine girin. 2-) Sayfadaki Popüler Downloads kısmını bulun.

11 Şekil 9: Popüler Downloads kısmı bulunuyor. 3-) Bu kısmıda yer alan Java SE linkine tıklayın. 4-) Karşınıza aşağıdaki sayfa gelecek. Bu sayfada yer alan Java SE Runtime Environment (JRE) 6 Update... yazısının yanında yer alan Download butonuna tıklayın.

12 Şekil 10: JRE linki bulunuyor. 5-) Karşınıza aşağıdaki sayfa gelecek. Buradan Platformunuzu seçin, anlaşmayı onaylayın ve devam edin. Aşağıdaki resimde kullanıcının Windows Platformunu seçtiği görülüyor. Ayrıca I agree... ile başlayan cümlenin başındaki kutucuğu seçmeyi de unutmayın. Şekil 11: Platform seçiliyor. Şekil 12: Sözleşme kabul edilip Continue ile devam ediliyor.

13 Şekil 13: windows-xxx-exe dosyası bulunuyor. 6-) Karşınıza yukarıdaki sayfa gelecek. Bu sayfada yer alan Windows Offline Installation maddesini seçin ve altındaki jre-6uxxwindows...exe dosyasına tıklayarak bilgisayarınıza kaydedin.

14 Bu dosyayı Masaüstüne kaydettiğiniz varsayalım. Şimdi Masaüstüne gelin, tüm açık İnternet Explorer ve Mozilla pencerelerini kapatın. Mümkünse tüm açık pencereleri kapatın ve 1-) jre-6uxx-windows...exe dosyasına çift tıklayın. 2-) Gelen penceredeki sözleşmeyi Accept'i tıklayarak kabul edin. Şekil 14: Sözleşme kabul ediliyor. 3-) Java'nın kurulumunu bekleyin.

15 Şekil 15: Java kuruluyor. 4-) Gelen pencerede Finish butonuna tıklayarak kurulumu bitirin. Şekil 16: Java Kurulumu tamamlanmış durumda. Bundan sonra yukarıdaki A maddesinde (java.com/tr üzerinden kurulum maddesinde) geçen Internet ve Mozilla açıp javayı kontrol etme aşamalarını takip edin. Sadece fark şu: Bu seçenek ile kurduğunuz java

16 C:\ProgramFiles\Java dizinine jre1.6.0 adıyla kurulmuş olacak. Eğer sorun yoksa şimdi bilgisayarınızda JRE kurulu, Internet Explorer ve Mozilla tarayıcıları javayı sorunsuz algılıyor demektir. Eğer jre1.6.0 dizinini kurdunuz ve Limewire gibi programları çalıştıramıyorsanız ne yapacaksınız? Bu durumda; 1-) C:\ProgramFiles\Java dizinine girin. 2-) jre6 adlı bir dizin oluşturun. 3-) C:\ProgramFiles\Java\jre1.6.0 dizini içinde ne var ne yoksa kopyalayın ve 4-) C:\ProgramFiles\Java\jre6 dizinine yapıştırın. 5-) Limewire gibi jre6 ismine ihtiyaç duyan bir program açın ve çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Normalde çalışması gerekiyor. JAVA DERLEYİCİSİNİN KURULUMU Öncelikle java hakkında birkaç söz söylemek gerekiyor. Java son derece güçlü, son derece esnek bir dildir. Javayı Flash Player gibi programlarla kıyas bile demeyiz. Çünkü java başlıbaşına bir dil, başlıbaşına bir platformdur. Ayrıca öğrenilmesi de kolaydır. Java Uygulamaları hakkında aşağıdaki eser faydalı olacaktır; Sizi java öğrenmeye, kendi bilgisayar, cep telefonu programlarınız yazmaya, kendi oyunlarınızı üretmeye çağırıyoruz. İnanın zor değil!! Bilgisayarla ilgili hiçbir eğitiminiz olmasa da olur. Sorun değil. Java her yerde her platformda üstünlüğünü ispat etmiş, kolay ve esnek bir dildir. Son derece zengin kütüphanelere sahip bu dili kullanarak hayal sınırlarınızı zorlayabilirsiniz. Java çalışmak için ilk önce Java Derleyicisini

17 (JDK) kurmalı ve bilgisayarınızda gerekli küçük bir iki ayarı yapmalısnız. JDK Kurulumu İçin; 1-) adresine girin. 2-) Popüler Downloads kısmından Java SE maddesine tıklayın. Şekil 17: Poüler Downloads bulunuyor. 3-) Gelen sayfada yer alan JDK SE Development Kit (JDK6) Update... yazısının yanında yer alan Download butonuna tıklayın. Şekil 18: JDK linki bulunuyor.

18 4-) Platformunuzu seçin ve I agree ile başlayan kısmı işaretleyip sözleşmeyi kabul edin. Continue ile devam edin. Şekil 19: Platform Seçiliyor. Şekil 20: Sözleşme kabul edilip Continue ile devam

19 ediliyor. 5-) Gelen sayfada yer alan Java Se Development Kit... yazısını seçin ve altındaki exe dosyasını bilgisayarınıza kaydedin. Şekil 21: jdk-xxx-windows.exe dosyası bulunuyor. Bu dosyayı Masaüstüne kaydettiğinizi varsayalım. Tüm açık pencereleri kapatın ve; 6-) Şimdi Masaüstüne gelin ve jdk-6xx-widows-...exe dosyasına çift tıklayın. 7-) Accept'i seçerek sözleşmeyi kabul edin.

20 Şekil 22: Sözleşme kabul eidliyor. 8-) Gelen pencerede Next butonuna tıklayark yola devam edin. Önemli Not: Yalnız bu arada bazı java JDK versiyonları içlerinde JRE de barındırırlar. Yani bazı JDK dosyalarını kurarken içinde otomatik olarak JRE de gelir. Eğer siz bu eserin ilk sayfalarında yer aldığı üzere JRE'yi kurdu iseniz JRE'yi tekrar kurmayın. JDK kurulurken kurulacak bileşenler size sorulursa ve JRE'yi de kurayım mı adlı bir madde varsa bu maddeyi iptal edin. Önemli olan nokta şu: JRE dosyaları kurulurken İnternet Explorer ve Mozilla ile iletişim kurarlar. Zaten sistemde JRE kurulu ise ve üzerine zorla bir JRE kurulmaya çalışılırsa İnternet ve Mozilla'nın kafası karışıp javayı artık algılayamayabilirler. JRE'niz yoksa ve JDK ile gelen JRE'yi kuruyorsanız sorun yok. Ama zaten güncel bir JRE'niz varsa tekrar kurmayı denemeyin. Bunun için de JDK'yı kurma aşamasında pencereleri iyi takip edin. Zaten JRE'niz var tekrar kurayım mı (Already exists a JRE, do you want reinstall it) şeklinde bir soru

21 sorulursa hayır deyin. Ya da kurulan bileşenler içinde JRE de görünüyorsa ve sizin JRE'niz zaten varsa JRE bileşenini iptal ederek kurmayın. Sadece JDK ve diğer yeni eklentileri kurun. Şekil 23: Next ile Java kuruluyor. 9-) Javanın yüklenmesini bekleyin. Şekil 24: Java yükleniyor.

22 10-) Finish butonuna tıklayarak java derleyicisinin kurulumunu bitirin. Şekil 25: Java Derleyicisi kurulmuş durumda. Şimdi C:\ProgramFiles\Java dizinine bakın. Orada jdk1.6 şeklinde bir dizin oluşmuş olacak. Şimdi Başlat-Çalıştır kutucuğuna cmd yazıp enter'e basarak Komut Satırını açalım. Komut satırını Donatılar-MSDOS Komut İstemi yoluyla da açabilirsiniz.

23 Şekil 26: Başlat-Çalıştır tıklanıyor. Şekil 27: cmd komutu çalıştırılıyor.

24 Şekil 28: Komut Satırı açılmış durumda. Komut satırına aşağıdaki komutu girin: C:\ProgramFiles\Java\jdk1.6.0\bin\javac.exe Komutta geçen jdk1.6.0 kısmı sizin bilgisayarınızda başka bir adda olabilir. Örneğin jdk1.6.0_11 gibi. Buna dikkat edin. Burada amaç jdk dizinlerindeki bin\javac komutunu vermek. Bu komut sonucu ekrana yarım sayfa kadar açıklama gelecek. Evet, java derleyicisini kurdunuz. Tebrikler! Komut satırına c:\programfiles\java\jdk...\javac.exe yerine sadece javac veya java yazarak komutu çalıştırabilmek ister misiniz? Bunun için PATH ve CLASSPATH ayarlarını yapmamız lazım. Bunun için Masaüstü'ndeki Bilgisayarım simgesine sağ tıklanır. Özellikler, Gelişmiş, Ortam değişkenleri bulunur. Aşağıda Vista kurulu bir bilgisayar üzerinde ortam değişkenlerine nasıl erişildiği görülüyor;

25 Şekil 29: Masaüstü Bilgisayarım simgesine sağ tıklanıp Özellikler seçiliyor. Şekil 30: Gelişmiş Sistem Ayarları seçiliyor.

26 Şekil 31: Gelişmiş sekmesi açılıyor. Burada Ortam değişkenlerine tıklanıyor. Şekişl 32: Ortam Değişkenleri görünüyor. Burada Path kısmı bulunur.

27 Şekil 33: Path bulunuyor. Path düzenle ile seçilir. Şekil 34: Path, düzenlenmek üzere açılıyor.

28 Şekil 35: path içine Java ekleniyor. Path dizisi içinde noktalı virgülle ayrılmış dizin adresleri yer alır. Buraya c:\programfiles\java\jdkxxx\bin dizini bilgisayarınızdaki tam adresi ile klenir. Eklemenin bittiği yere bir adet noktalı virgül konulur. Daha doğrusu burada yer alan her dizin adresi birbirinden noktalı virgül ile ayrılmak zorundadır. Yeni başlayanlara önerimiz JDK\bin adresini Path'ın en sonuna ekleyip bir noktalı virgül atmalarıdır. Örneğin Path ;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_11\bin; şeklinde bitebilir. Yalnız adres sizin bilgisayarınızda geçtiği şekilde olmalı. Sizin jdk'nın adı jdk1.6.0_07 ise Path üzerine de o şekilde ekleyin. Bizimki jdk1.6.0_11 idi. Şimdi de gelin CLASSPATH'ı ayarlayalım; Yine Ortam değişkenleri içinde Path'ın göründüğü yerde bir de CLASSPATH değişkeni vardır. Bunu da düzenle seçeneği ile açın ve en başa ya da en sona.; (Bir adet nokta ve boşluk bırakmadan bir adet noktalı virgül) koyup kaydedin.

29 Şekil 36: Classpath değeri açılıyor. Şimdi Tamam CLASSPATH'ı kaydedin ve Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın ya da kapatıp açın. Evet artık sizin de java derleyicisi kurulu bir bilgisayarınız var. Artık siz de java programlamaya adım atabilirsiniz. Şekil 37: Classpath'a.; ekleniyor.

30 Şimdi Komut satırına tekrar girin. Burayı donatılar-msdos komut istemi ya da Başlat- Çalıştır kurucuğuna cmd yazarak açabileceğinizi söylemiştik. Şimdi ekrana sadece java yazıp Enter'e basın. Sorun yoksa yarım sayfaya yakın bilgi ekrana yazdırılacak. Şimdi de javac yazıp Enter'e basın. Yine yarım sayfa kadar bilgi ekrana yazdırılacak. Eğer javac yazdığınızda Komut tanınmıyor hatası alırsanız endişelenmeyin. Yalnız bu durumda javac'ın tam adresini yazmanız gerekecek. Örneğin c:\programfiles\java\jdk1.x.x\bin\javac.exe gibi. Şekil 38: java komutu veriliyor.

31 Şekil 39: javac komutu veriliyor. Şimdi JDK ile gelen bazı komutları inceleyelim; 1-) javac. Bu, derleme komutudur. Java programları metin dosyası olarak hazırlanır. Bu dosyaların uzantısı.java'dır. Örneğin ekrana Merhaba java yazısı çıkaran bir mini java programı yazalım. Dosyamızın adı Merhaba, uzantısı ise.java olsun. Bu duurmda dosyanın tam adı Merhaba.java olacaktır. Aşağıdaki resimde bu dosyayı görüyorsunuz;

32 Şekil 40: Kaynak java dosyası yazılıyor. Not defterini açın ve aşağıdaki satırları girin; //Dosya başlıyor import javax.swing.*; public class Merhaba { public static void main (String [] args) { JOptionPane.showMessageDialog (null, Merhaba Java ); System.exit (0x0); } } //Dosya sonu

33 Sonra menülerden Kaydet'i seçin. Dosyayı metin dosyası olarak Merhaba.java adıyla kaydedin. Not defterinde kaydederken metin dosyası türü seçili olunca dosya adını tırnak içinde Merhaba.java şeklinde kaydediyoruz. Yani Merhaba.java şeklinde tırnak içinde. Burada önemli olan şu. Dosya adı Merhaba.java olmalıdır. Eğer dosya adını Not defteri Merhaba.java.txt olarak kaydederse derleyemeyiz. Bunun için de not defterinde kaydederken tür olarak metin dosyaları 'nı seçiyoruz, dosya adını da tırnak içinde yazıyoruz. Bu tedbir dosya adının Merhaba.java.txt olmasını önlüyor. Dosyamız Merhaba.java şeklinde kaydolduktan sonra dosyanın olduğu dizine komut satırında geliyor ve derleme komutunu veriyoruz. Biz kendi bilgisayarımızda bu dosyayı Users\Casper\Desktop\java adlı bir dizine kaydetmiştik. Komut satırında bir dizine geçmek için cd komutu kullanılır. İlk olarak açtığınız komut satırında aşağıdaki gibi bir dizine girmek için cd c:\users\casper\desktop\java yazılıp Enter'e basılır. Dir komutu ile de sizinde hangi dosyaların olduğu kontrol edilebilir. Aşağıdaki pencerede bu dizinde Merhaba.java dosyasının yer aldığını görüyorsunuz.

34 Şekil 41: Merhaba.java dosyası görünüyor. Derleme komutu javac Merhaba.java şeklinde olacak. Path ayarınız yoksa c:\programfiles\java\jdk1.6.0\bin\javac.exe Merhaba.java benzeri bir komut vermelisiniz. Eğer bir sorun yoksa resimdeki gibi komut hiçbir şey yazmadan alt satıra inecektir. Şekil 42: Merhaba.java dosyası derleniyor. Şimdi tekrar dir komutu ile dizine bakın. Dizinde şimdi bir de Merhaba.class adlı bir dosya göreceksiniz. Nedir bunlar?? Merhaba.java kaynak kod dosyasıdır. Merhaba.class Bytecode adı verilen bilgisayarın anlayabileceği dosyadır. 2-) java komutu. Derlenmiş dosyayı

35 yorumlayan komut. Şimdi Merhaba.class dosyasını çalıştıralım. Bunun için sonuna.class eklemeden direkt olarak java Merhaba komutunu vermemiz yeterli olacak. Şekil 43: Merhaba programı çalıştırılıyor. Java Merhaba komutu ile ekrana bir ileti penceresi gelecek. Siz kaynak kodda bu ileti mesajını değiştirin ve ekrana Selam arkadaş yazdıran bir ileti getirin. Evet, artık siz de javaya başladınız. Javaya başladıktan sonra bırakabileceğinizi sanmıyoruz. Çünkü henüz javaya başlamış da kurtulmuş hiçbir vak'a rapor edilmemiştir. :))) Özetlersek; 1-).java uzantılı kaynak dosya yazılır. 2-) javac komutu ile dosya derlenir. 3-) java komutu ile de çalıştırılır. Not: javac komutunda dosya isminin sonuna

36 .java eklenir. Java komutunda ise dosya adının sonuna.java veya.class gibi birşey eklenmez. Java komutu ayrıca uygulama jar'larını da çalıştıran bir komuttur. Örneğin elinizde merhaba.jar adlı bir uygulama dosyası var ise bu dosyayı java -jar merhaba.jar komutu ile çalıştırabilirsiniz. Şekil 44: merhaba.jar dosyası görünüyor. Şekil 45: merhaba.jar çalıştırılıyor. 3-) jar komutu

37 jar komutu ile arşivler, uygulama dosyaları, ayrıca da kaliteli zip dosyaları oluşturabilirsiniz. Diyelim ki Desktop\java dizininde abc dizini, DEF.txt adlı dosyalar var. Bu dosyaları test.zip adı altında ziplemek için Komut Satırında Desktop\java dizinine gelip; jar cvf test.zip abc DEF.txt komutunu vermeniz yeterlidir. 4-) appletviewer komutu. Bu komut ile de İnternet Explorer veya Mozilla gibi bir tarayıcıya ihtiyaç duymadan java appletleri, java oyunları çalıştırabilirsiniz. appletviewer komutundan sonra içinde java oyunu veya appleti geçen html sayfasının adı yazılır. Diyelim ki bilgisayarınızda içinde java oyunu olan oyun.html adlı bir dosya var. Komut satırında bu dosyanın kayıtlı olduğu yere gelip appletviewer oyun.html komutunu vermeniz yeterlidir. Bu komutla internet üzerindeki html sayfalarına da bağlanabilirsiniz. Bunun için appletviewer sözcüğünden sonra şeklinde bir sözdizimi kullanmanız gerekir. Şekil 46: appletviewer çalıştırılıyor. JAVA PROBLEMLERİ İnternet Explorer veya Mozilla Tarayıcılarınız bir türlü javayı kabullenmiyorsa java

38 sisteminize doğru biçimde yüklenmemiş demektir. Tam java yüklenirken yapılan yanlış bir kesinti, javayı engelleyen başka bir programın yüklü olması, eski java ile yeni javanın birbirine karışması gibi nedenler bilgisayarınızın kafasını karıştırabilir. Bu durumda dilerseniz Denetim Masasını, Program Files dizinini inceleyin. Javaya ait bir kalıntı var mı? Tüm açık pencereleri kapatın ve gerekirse Program Ekle Kaldır'dan vb. Javaya ait kalıntıları tam olarak kaldırın. Daha sonra da önce JRE'yi (java.com/tr) sonra da dilerseniz JDK'yı yükleyin. Gerekirse Mozilla için pluginleri vb kopyalayın. JRE ve JDK'yı yüklerken tüm pencerelerin kapalı olması sizin faydanıza olacaktır. Örneğin bizim üzerinde çalıştığımız bir bilgisayarda ProgramFiles\java dizininde hem jre6 adında hem de jre1.6 adında birer dizin vardı. Mozilla ve IE javayı görmüyordu. Araştırma sonucunda JRE'lerin doğru sırada yüklenmediklerini gördük. Önce içinde JRE olmayan bir JDK yüklenmiş, sonra da JRE kurulmaya çalışılmıştı. Bunu da sisteme kabul ettirmek bir türlü mümkün olmamıştı. Sistemin bir kısmı Bu bilgiayarda zaten java yüklü derken diğer kısmı Java'ya ihtiyacım var diyordu. Program Ekle Kaldır'dan tüm kalıntıları temizlemeyi denedik. Fakat yanlış yüklenen, kaldırılıp tekrar yüklenen java iyice sistemin kafasını karıştırmıştı. O anda yarım yamalak yüklü javayı yine yarım yamalak kullanan programlar vardı. Bu nedenle eksik dosyaları kaldırmak da mümkün olmuyordu. Regedit komutu ile Kayıt Defteri'ne girdik ve java ile ilgili kalıntılara baktık. Evet, orada bir kaç parça kalıntı vardı. Bu kalıntıları kaldırdık. Yalnız burada ciddi bir uyarı yapmalıyız. Kayıt Defterine girmek ve Kayıt Defteri ile oynamak son derece tehlikelidir. Kayıt Defteri'nde yapılan minicik bir hata bile sisteminizin felç

39 olmasına neden olabilir. Bunu sakın unutmayın. Eğer deneyimli değilseniz Kayıt Defteri'nden uzak durun. Bir de uzmanlar bile genelde Kayıt Defter ile uğraşmadan önce onun bir yedeğini alırlar. Her neyse, biz yaşadıklarımız anlatmaya devam edelim. Kayıt defteri sorununu çözdükten sonra Java ile ilgili tüm kalıntıları kaldırdık. Path ayarında geçen eski JDK bilgilerini sildik. Bilgisyarı tekrar başlattık. Sonra tüm pencereleri kapatıp sıfırdan JRE'yi yükledik. Sonra da JDK'yı yükledik. Path ve Classpath ayarlarını yaptık. Tarayıcıları kontrol ettik. Her şey yolunda idi. Sevgili Okur, Bu kılavuzun Sana faydalı olacağını ümit ediyorum. Elbetteki eksikliklerimiz olmuştur. Bu nedenle öncelikle hakkını helal et. Ayrıca java kurulumu ile ilgili bir sorun yaşıyorsan bize yazmaktan çekinme. Yalnız soru sorarken problemi net olarak bildirmelisin. Eğer varsa soruna dair hata mesajını, ekran görüntüsünü de gönderebilirsen iyi olur. Gönderdiğinişz sorular incelenip inşallah yanıtlanacaktır. En İçten Sevgi ve Saygılarımla Murat İnan

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere windows 10 platforumunda java development kit (java geliştirme kiti) Java JDK nın kurulumundan

Detaylı

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması

Bİ L 131 Hafta 2. 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bİ L 131 Hafta 2 1) Bilgisayara Java SE Development Kit 7 kurulması Bunun için internet tarayıcınızı (örneğin Mozilla Firefox, Google Chrome veya Internet Explorer) açınız ve http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

Java Programlamaya Giriş

Java Programlamaya Giriş Java Programlamaya Giriş Amaçlar: 1. Java kurulumu (Netbeans ve JDK) 2. Java Netbeans Kullanımı 3. Program yazma Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek

Detaylı

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu:

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu: Java JDK ve Eclipse Kurulumu Öncelikle java ile program geliştirmeye başlamak istiyorsanız iki şeye ihtiyacınız olacak; 1-Java JDK (Java Development Kit) : Java ile yazdığımız kodları derleyip çalıştırmak

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

TÜRKÇE-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU TÜRKÇE-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU Türkçe-İngilizce arasında yaklaşık 11.000 kelime içeren sözcük testi programımızla karşınızdayız. Program ayrıca bir adet 11.000 kelimelik Türkçe-İngilizce

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı LogControl DL yazılımı kurulum talimatı Versiyon 2.0.4.45 1. Giriş LogControl DL yazılımını kurmaya başlamadan önce kurulum talimatını dikkatlice okuyun. Önemli: Ölçüm verilerini kaydedebilmek amacıyla

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

Jdk İndirilmesi Ve Kurulması - Java Netbeans 6.1 İndirilmesi Ve Kurulması JDK İNDİRİLMESİ VE KURULMASI

Jdk İndirilmesi Ve Kurulması - Java Netbeans 6.1 İndirilmesi Ve Kurulması JDK İNDİRİLMESİ VE KURULMASI Netbeans 6.1 İndirilmesi Ve Kurulması Bu sayfada jdk indirilmesi ve kurulması - java netbeans 6.1 indirilmesi ve kurulması ile ilgili resimli anlatım dökmanı bulunmaktadır. JDK İNDİRİLMESİ VE KURULMASI

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 -

İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İSTANBUL ECZACI ODASI BİLGİ İŞLEM BİRİMİ - 2010 - İnternet Explorer sayfasını açınız. Adres çubuğuna http://arsiv.ieo.org.tr adresini yazarak klavyeden Enter tuşuna basınız. (1) Açılacak olan sayfadan

Detaylı

WAMP SERVER KURULUMU

WAMP SERVER KURULUMU WAMP SERVER KURULUMU Bilgisayarınızda; PHP web programlama dilini kullanarak web sayfası hazırlayacaksanız ya da PHP web programlama dili kullanılarak hazırlanmış Joomla, Wordpress, Drupal vb.. içerik

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü 1 1. SELÇUK/AS/NEVZAT/DİLEK Ecza Depoları E-Fatura Aktarımı.. 3 2. HEDEF Ecza Deposu E-Fatura Aktarımı..

Detaylı

Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu

Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu Not: "Aşağıdaki anlatım Windows 7 64 bite göredir. 32 bit kullanıyorsanız MySQL 32 bit versiyonunu yükleyiniz." Windows 7 (64 bit işletim sistemi) ve IIS

Detaylı

İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA

İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA 1. Amaç Bu doküman belgelerin elektronik imzalanmasını ve imzalı bir dokümandaki imzaların görüntülenmesini ve yönetilmesini

Detaylı

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır.

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır. 1.Eclipse http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/juno/s R2/eclipse-jee-juno-SR2-win32.zip&mirror_id=1163 linkinden indiriyoruz. 2.Eclipse açıldıktan sonra

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java

İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java JAVA KODLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlaması için Gerekli Programlar JRE, JDK kurulması ve Başlangıç Ayarları Java Kodlamayı Kolaylaştıran IDE ler Java Kod Yapısı İlk Java Programı

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LAB I JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek uygun bir geliştirme ortamı kurulmalıdır. Eclips IDE yaygın olarak kullanılan

Detaylı

İMZAGER PROGRAMI İLE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA

İMZAGER PROGRAMI İLE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA E-imza ile Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden yapılan Destek Başvurularına İlişkin Duyuru Yeni yönteme dair görüş sorulan konulara ilişkin 01.08.2018 tarihinde gelen Bakanlık talimatına göre; E-imzanın

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz.

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. Windows98 ile beraber "Personal Web-Server 4.0" (PWS) gelmektedir. Ancak Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. PWS ile bilgisayarınızı

Detaylı

C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları

C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları C için tümleşik geliştirme ortamı (IDE) kurulumları 1. Code::Blocks IDE 2. Eclipse IDE 3. Dev-C++ IDE 4. Code::Blocks EDU-Portable (CodeBlocks-EP) IDE ( IDE: Integrated Development Environment http://tr.wikipedia.org/wiki/t%c3%bcmle%c5%9fik_geli%c5%9ftirme_ortam%c4%b1

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1. EBYS ÜST YÖNETİCİ MODÜLÜ KULLANICI GİRİŞ ve E-İMZA İŞLEMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1. EBYS ÜST YÖNETİCİ MODÜLÜ KULLANICI GİRİŞ ve E-İMZA İŞLEMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1 EBYS ÜST YÖNETİCİ MODÜLÜ KULLANICI GİRİŞ ve E-İMZA İŞLEMLERİ KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI 2018 İÇİNDEKİLER TABLOSU EBYS KULLANICI GİRİŞİ...3

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Maillerimize her zaman her yerden ulaşmak herkesin istediği bir konu. Bunun için mail serverların sundu çeşitli imkanlar bulunmakta. POP3 bağlantılar, Web mailler,

Detaylı

TÜRKÇE-İSPANYOLCA-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE-İSPANYOLCA-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU TÜRKÇE-İSPANYOLCA-İNGİLİZCE TEST PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU Türkçe-İspanyolca-İngilizce arasında yaklaşık 7100 kelime içeren sözcük testi programımızla karşınızdayız. Program ayrıca bir adet 10000 kelimelik

Detaylı

Araçlar > İnternet Seçenekleri > İçerik > Sertifikalar adımları takip edilerek sertifikanın yükleneceği sayfa açılır.

Araçlar > İnternet Seçenekleri > İçerik > Sertifikalar adımları takip edilerek sertifikanın yükleneceği sayfa açılır. UYAP AVUKAT PORTAL KULLANIMI HAKKINDA BİLGİ NOTU 1-Sertifika Kurulumu: Avukatların UYAP Avukat Portalına (https://avukat.uyap.gov.tr)giriş yaparak vekaleti olan dosyaları ve bu dosyalarda kayıtlı belgeleri

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

efinans e-fatura Başvuru Kılavuzu

efinans e-fatura Başvuru Kılavuzu efinans e-fatura Başvuru Kılavuzu İçindekiler Mali Mühür Başvuru Süreci... 2 e-fatura Başvuru Süreci... 4 efinans Sözleşme Aşaması... 11 1 Mali Mühür Başvuru Süreci 1. Mali Mühür Sertifikası için mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go

Detaylı

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ 1) Kurulumun ilk aşamasında JAVA nın son sürümünün yüklü olması ve bütün yüklemelerin İNTERNET EXPLORER tarayıcısından yapılması gerekmektedir. (https://www.java.com/tr)

Detaylı

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler 1. Kurulum Başlangıcı 2. Kurulum Yönergeleri 3. Uygulama Çalıştırma Yönergeleri 4. Uygulama Kaldırma 5. Notlar 6. Ek: Sürüm 1.5.2 7. Logoların değiştirilmesi 8.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma 1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma Ubuntu işletim sisteminde en kolay program kurma yöntemidir. Birlikte Ubuntu Yazılım Merkezini tanımaya çalışalım.

Detaylı

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Bu dönemki Bil264L dersinde Xilinx firmasının üretmiş olduğu Spartan3E isimli FPGA geliştirme kiti üzerinde mantıksal devreler tasarlayacağız. Derste kullanacağımız

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Eğitimde Fatih Projesi

Eğitimde Fatih Projesi Eğitimde Fatih Projesi EBA Sınıfım Uygulaması Uygulama Yükleme ve Kullanma Kılavuzu Versiyon: v.1.0.0 5 Mart 2013 Bu doküman Eğitimde Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına

Detaylı

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci Office 365 Kullanım Kılavuzu Öğrenci İÇİNDEKİLER 1. Office 365 Hesabına Giriş Yapma... 2 2. Office 365 Uygulamaları... 7 2.1. Office Ürünleri Yükleme... 7 2.2. Kullanılabilecek Uygulamalar... 8 3. KAYNAKLAR...

Detaylı

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl

1.5. Başvuru formundaki bilgileri aşağıdaki şekilde doldurunuz. Kart Okuyucu Tipi: Mini Kart Okuyucu Sertifika Süresi: 3 Yıl 1. E-imza bulunmayan personelin e-imza alması gerekmektedir. 1.1. https://portal.kamusm.gov.tr/bp/ws.go internet adresine giriniz. 1.2.Girdiğiniz internet sayfasında Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu

Detaylı

KonAHED E-imza Yenileme İşlemleri Yardım Kılavuzu

KonAHED E-imza Yenileme İşlemleri Yardım Kılavuzu KonAHED E-imza Yenileme İşlemleri Yardım Kılavuzu 1. Nitelikli E-imza Kullanım Süresi ne kadardır? Yenileme Başvurusu ne zaman yapılmalıdır? Nitelikli E-imza kullanım süresi 3 yıldır. Bu nedenle 3 yılda

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi Giriş: TecLocal programı TecCom elektronik ticaret platformu üzerinden sisteme kayıtlı tedarikçi/distribütör firmalara bağlanmayı sağlayan ücretsiz

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

Java ile OpenGL e Giriş. NetBeans IDE si üzerinden kurulum

Java ile OpenGL e Giriş. NetBeans IDE si üzerinden kurulum Java ile OpenGL e Giriş NetBeans IDE si üzerinden kurulum Bu belge, JAVA, OpenGL, JOGL kavramlarını ilk defa duymuş olanların anlayabileceği netlikte hazırlanmıştır. Koray Küpe 17.02.2012 Dökümanın Amacı

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri 1) Mac OS işletim sisteminde e-imza işlemini gerçekleştirebilmek için, öncelikle işletim sisteminin dil ayarlarını İngilizce yapmanız ve bilgisayarınızda şifre

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

SIEMENS NX LİSANS İŞLEMLERİ

SIEMENS NX LİSANS İŞLEMLERİ SIEMENS NX LİSANS İŞLEMLERİ Smarter decisions, better products. WEBKEY OLUŞTURMA KURULUM DOSYALARI VE YENİ VERSİYON İNDİRME GÜNCELLEMELERİ İNDİRME YÜZER LİSANS TANITIMI ÇAKILI LİSANS TANITIMI DONGLE LİSANS

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS işletim sisteminde e-imza işlemini gerçekleştirebilmek için, öncelikle işletim sisteminin dil ayarlarını İngilizce yapmanız ve bilgisayarınızda şifre yoksa,

Detaylı

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ Kamu SM den aldığınız e-imza sertifikasının detaylarında SHA-1 yazıyorsa ve sertifikanın bitiş tarihi 15.09.2014 ü aşıyorsa sizin için SHA-2 li yeni bir sertifika üretilmiştir ve bu yeni sertifikayı e-imza

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI 1 Eclipse programının çalışır hale getirilebilmesi için JDK nın kurulumunun tamamlanmış olması gerekmektedir. Eclipse programı dosyasını indiremediyseniz dersin internet

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığının meb.k12.tr Uzantılı e-posta Adresleri için Outlook Ayarları 1. Adım: Öncelikle Outlook Express programını çalıştırmak için başlat menüsünden Tüm Programlar a gelinir. Buradan

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

LİGHTKOD SETUP MAKER KULLANIMI 1- Giriş Programı yükledikten sonra Setup Maker programını açtığımızda aşağıdaki pencereyi görürüz. Burada 1.

LİGHTKOD SETUP MAKER KULLANIMI 1- Giriş Programı yükledikten sonra Setup Maker programını açtığımızda aşağıdaki pencereyi görürüz. Burada 1. LİGHTKOD SETUP MAKER KULLANIMI 1- Giriş Programı yükledikten sonra Setup Maker programını açtığımızda aşağıdaki pencereyi görürüz. Burada 1. kutuya kurulum dosyasını yapacağımız programın ismini giriyoruz.

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ Kamu SM den aldığınız e-imza sertifikasının detaylarında SHA-1 yazıyorsa ve sertifikanın bitiş tarihi 15.09.2014 ü aşıyorsa sizin için SHA-2 li yeni bir sertifika üretilmiştir ve bu yeni sertifikayı e-imza

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız.

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız. AUTOCAD STUDENT ÜYELİK İŞLEMLERİ VE KURULUMU Aşağıdaki doküman Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış olup, doküman Autocad2010-2014 Öğrenci(Student)Versiyonu kurulumu

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız.

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız. EKLEME SORGUSU 1) Web sayfasından ornekveritabani.mdb isimli dosyayı Masaüstü ne indiriniz çift tıklayarak açınız ve DOSYA > Veritabanını Farklı Kaydet komutunu uygulayarak Masaüstü ne ornekveritabani.accdb

Detaylı

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım)

Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) www.anasayfa.xyz Kasım 1, 2015 Windows 7 Format Atma ve Kurulumu (Resimli Anlatım) by www.anasayfa.xyz Bu yazımda windows 7 format atma işlemini detaylı bir şekilde anlatacağım. Ben format işlemini tüm

Detaylı

JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? 2. Java Kurulumu Görsel 1

JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? 2. Java Kurulumu Görsel 1 JAVA KURULUM REHBERİ 1. Java Nedir? Java web uygulamalarını kullanılışlı hale getiren bir teknolojidir. Java oyunlar oynamanıza, fotoğraflar yüklemenize, çevrimiçi sohbet etmenize, sanal turlar yapmanıza

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1.Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma 1 / 15 GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma Geçmiş dönemden kalan faturalarınızı efinans Portal e yükleyerek efinans ın arşivleme hizmetinden 10 yıl boyunca faydalanabilirsiniz. efinans a

Detaylı

Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu

Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu Kurulum Kılavuzu ve Kullanıcı Kılavuzu İçindekiler GfK Internet Monitör... 2 Sistem Gerekleri... 2 Google Chrome ile İndirme... 2 Kurulum... 3 İfşa Etmeme Sözleşmesini Kabul Etme... 4 Kurulum Sihirbazı...

Detaylı

Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler

Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler Com Donatı Kurulum İşlemleri Hasp Driver Kurulumu Hasp Hatası Alıyorum - Unable to Access Sentinel Hasp Run-Time Environment (H0033) - Feature Not Found

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ

1. ONLINE İŞLEMLER MENÜSÜNDEN NES BİREYSEL HESABINA GİRİŞ Kamu SM den aldığınız e-imza sertifikasının detaylarında SHA-1 yazıyorsa ve sertifikanın bitiş tarihi 15.09.2014 ü aşıyorsa sizin için SHA-2 li yeni bir sertifika üretilmiştir ve bu yeni sertifikayı e-imza

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ E - POSTA KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Adı ve Şifrenin Öğrenilmesi E-Posta Hesabına Giriş Ad ve Soyad E-posta Hesaplarını Öğrenme ve Geçiş Hesabına Kolay Erişmek İçin

Detaylı

E-İmza Gereçleri Kurulum Kılavuzu(64 bit)

E-İmza Gereçleri Kurulum Kılavuzu(64 bit) E-İmza Gereçleri Kurulum Kılavuzu(64 bit) 1) JAVA Runtime Enviroment 6 update 21 (32 bit) yüklenmelidir. (JAVA Version 6 Update 21 (32 bit)). Java_6_Update_21 2) Java kurulumu yapıldıktan sonra Bilgisayarınıza

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Fotolia Microsoft PowerPoint 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0

Fotolia Microsoft PowerPoint 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0 Fotolia Microsoft PowerPoint 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0 Kurulum Kılavuzu 1 İçindekiler Fotolia Microsoft PowerPoint 2007-2010 Eklentisi...1 Kılavuz Hakkında...3 Kılavuzun Amacı...3

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

Fotolia Microsoft Word 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0

Fotolia Microsoft Word 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0 Fotolia Microsoft Word 2007-2010 Eklentisi Kurulum Kılavuzu Versiyon 1.0 Kurulum Kılavuzu 1 İçindekiler Fotolia Microsoft Word 2007-2010 Eklentisi...Error! Bookmark not defined. Kılavuz Hakkında...Error!

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

KAMPÜS DIŞI ERİŞİM AYARLARI

KAMPÜS DIŞI ERİŞİM AYARLARI KAMPÜS DIŞI ERİŞİM AYARLARI ADIM 1) İnternet Tarayıcınız üzerinden https://zigana.sdu.edu.tr adresine bağlanınız. NOT: Lütfen bağlantıyı el ile başında https:// koyarak yazınız. ADIM 2) Yönlendirildiğiniz

Detaylı