Temel VoIPve XpeechVoIPGateway Teknik Ürün Eğitimleri. İstanbul, Bircom 25 ŞUBAT 2012

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel VoIPve XpeechVoIPGateway Teknik Ürün Eğitimleri. İstanbul, Bircom 25 ŞUBAT 2012"

Transkript

1 Temel VoIPve XpeechVoIPGateway Teknik Ürün Eğitimleri Serkan ER Destek Operasyonları Ekip Lideri Servis ve Kanal Yönetimi İstanbul, Bircom 25 ŞUBAT 2012

2 Ajanda Network ( AĞ ) Nedir IP Nedir VoIPNedir VoIPGW tanımı ve türleri SIP Protokolü SIP Haberleşmesi Xpeech VoIP GW Ürünleri

3 N e t w o r k N e d i r Birden fazla bilgisayar veya farklı donanım cihazlarının çeşitli sebeplerden dolayı birbirlerine bağlandığı yapıya network ( AĞ ) adı verilir. Network Faydaları 1. Yazılım ve Donanım paylaşımları 2. Merkezi yönetim ve destek kolaylığı 3. Bilgi paylaşımlarının tek tuş ile yapılabilmesi Network Modelleri Ağlar büyüklüklerine göre 3 kısımda toplanır. LAN(Local Area Network), WAN(Wide Area Network ) ve MAN(Metropolitan Area Network) Birbirine yakın yerlerde konumlandırılmış ve kablolar ile fiziksel olarak birbirlerine bağlanmış yapıdaki networkler LAN olarak adlandırılırlar. Örneğin bir binada bulunan bütün bilgisayarların birbirlerine bağlanmasıyla oluşan yapı bir LocalAreaNetwork tür. İki yada daha fazla LAN ın birbirlerine telefon hatları, kiralık hatlar yada benzer yollardan birbirlerine bağlanmasıyla oluşan yapı ise WAN olarak adlandırılır. Burada bilgisayarların fiziksel olarak birbirlerine yakın olmalarına gerek olmadığı gibi çok uzakta olabilirler.

4 I P N e d i r InternetProtocolAddress,internetiya datcp/ipprotokolünü kullanan diğer ağlarabağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alış verişi yapmak için kullandıkları adres olarak bilinmektedir. İnternet'e bağlanan herbilgisayara,internet Servis Sağlayıcısıtarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar, bu bilgisayara verilen adres ile ulaşırlar. IP adresine sahipiki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi,yönlendiriciler( ADSL Modem, Router, Swtichvb. ) sayesinde ile birbirleri ile iletişim kurabilirler. Bir internet sayfası sunucusuna,ağ tarayıcısıip adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen biralan adısistemi kullanılmaktadır.internet Servis SağlayıcılarındabulunanAlan Adı Sunucularından(DNS -DomainNameSystem) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir.

5 Dinamik ve Statik IP Adresleri IP Adresleme Bilgisayarlar veya diğer cihazlar networklere fiziksel olarak bağlanmanın yanında mantıksal olarak da dahil olmalıdır. Bu nun için aynı networkteki iki cihazın aynı IP networkünde olması gerekir, yani Network adresleri aynı olmalıdır. Bilgisayarlara IP adresleri Statik veya Dinamik olarak verilebilir. Dinamik olarak IP adresi ataması için en güzel örnek DHCP Server dir. DynamicHostConfigurationProtokolunkısaltması olan DHCP konfigurasyonuyönlendiriciler üzerinde yapılabilmektedir. ( ADSL Modem, Router, Switch, Server Sunucular gibi ) Dinamik ve Statik IP adresleri Telefon ile (ADSL veya çevirmeli bağdaştırıcı) internete bağlanan kullanıcının IP adresi çoğu zaman Dinamik tir ve Servis sağlayıcıda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinin belli kısımları değişebilir. Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Sunucu görevi gören bilgisayarlar için her zaman statik IP adresleri tercih edilir. Özel IP adresleri Bu adreslere örnek olarak sıkça gördüğümüz ve kullandığımız IP adreslerini gösterebiliriz / Bu IP adresleri yerel alan ağlarında kullanılmak üzere tahsis edilmiştir (Dünya üzerinde tekil değildirler) ve geniş alan ağ larındaservis Sağlayıcı firmaları tarafından yönlendirilmezler. IP ağları İnternete çıkacaklarında ancak gerçek IP adreslerine NAT yapılarak kullanılabilirler.

6 IP Adresleme -1 IP Adresleme Bilgisayarlar veya diğer cihazlar networklere fiziksel olarak bağlanmanın yanında mantıksal olarak da dahil olmalıdır. Bu nun için aynı networkteki iki cihazın aynı IP networkünde olması gerekir, yani Network adresleri aynı olmalıdır. Bilgisayarlara IP adresleri Statik veya Dinamik olarak verilebilir. Dinamik olarak IP adresi ataması için en güzel örnek DHCP Server dir. DynamicHostConfigurationProtokolunkısaltması olan DHCP konfigurasyonuyönlendiriciler üzerinde yapılabilmektedir. ( ADSL Modem, Router, Switch, Server Sunucular gibi )

7 IP Adresleme - 2 IP Adresleme Örnekte aynı ağ üzerinde 2 yazıcının farklı bilgisayarlar tarafından kullanılabilmesi ve tanımlanan bilgisayarlarından Diğer yazıcıları kullanamaması için tanımlamalar yapılmıştır.

8 VoIPNedir VoIP GW tanımı ve türleri

9 V o I P N e d i r Voice over Internet Protocol (VoIP), Sesli görüşmelerin internet üzerinden yapılması, telefon çağrılarını eski analoghatlar yerine daha geniş bant internet ağları üzerinden yapmamızı sağlayan bir teknolojidir. VoIP üzerinden yapılan aramaların kalitesi kullanılan internet alt yapısıyla doğru orantılıdır. IP: IP: Internet Noktandan noktaya yapılacak bir bağlantı da paketler karşılıklı olarak gidip gelecektir.

10 VoIPGatewayTanımı VoIPgatewaycihazları; ses ve faxçağrılarını, IP Paketlerine dönüştürerek genel anahtarlamalı telefon ağları (PSTN Hatlar) ile IP Ağları arasında gerçek zamanlı olarak Taşımaya yarayan cihazlardır. VoIPGatewaycihazlarının ana işlevi; bir sıkıştırma algoritması (CODEC) kullanarak ses ve fax sıkıştırması yapması ve karşı tarafta sıkıştırmayı yeniden açma (DECODE) paketleme, çağrı yönlendirme ve sinyal kontrolü yapmasıdır. VoIPGatewaycihazları Fxs, Fxove PSTN portlarolmak üzere 3 farklı porttipine sahiptirler. Portlarından kullanım alanlarına göre tercih sebepleri bulunmaktadır.

11 F X S ve F X O Nedir FXS-- Foreign Exchange Station (Yabancı Santral İstasyonu) PBX in( santrallerin ) harici portlarıile aynı işlevi gerçekleştirir. Telefon setlerine DC akım verir, çevir sesi ve meşgul tonları sağlarlar.fxs portbir FXO cihaza bağlanmalıdır. Örneğin telefon seti aslında FXO bir işlev sağlar ve kesinlikle karşılığı FXS bir bağlantı olmaldır. FXO-- Foreign Exchange Office(Yabancı Santral Ofisi) PBX in( santrallerin ) dahili portları(co Trunk) ile aynı işlevi gerçekleştirir. Çıkışında herhangi bir voltaj b ulunmaz ve gerekli elektrik gücü için FXS taraftan destek alır. FXO port bir FXS ekipmana bağlanmalıdır. Bir gateway cihazının port tipini çok kolayca öğrenilebilir. (FXO veya FXS) Bir analogtelefonu gatewayarkasında bulunan RJ-11 portunatakınız. Telefon ahizesini kaldırınız. Portun ışığının yandığını göreceksiniz. Eğer bu portbir fxsportise siz çevir sesi veya meşgul sesi duyacaksınız. Eğer bu port bir fxo port ise hiçbir şey duymayacaksınız. Fxsporttelefon setine elektrik gücü sağlar ve duymuş olduğunuz çevir, meşgul tonlarını üretir. Uyarı!!! Fxs sabit olarak-45 ~ -48 vdc çıkışına sahiptir ve sadece buraya fxo bir cihaz bağlanabilir. Hiçbir zaman fxs-fxsbağlantı yapmayınız. Aksi takdirde gatewayportlarındaiç devreleri yanmasına sebep olabilirsiniz.

12 FXS/FXO ve PSTN PortKullanımı FXSportluGW cihazlarının kullanımı kolaydır, bu portabağlanabilecek bir telefon makinesi üzerinden direk arama başlatılabilir. Bu portdanyapılacak tüm aramaların GW cihazı üzerindeki tanımlamalara göre öncelikle SIP Sunuculara IP üzerinden gönderilecektir. FXO portlu GW cihazları daha çok özel kullanımlar için tercih edilmektedirler, bu portda bağlanacak bir PSTN hattının veya santral dahili hatlardan herhangi biri ile bu portlara gelen bir aramanın IP üzerinden farklı IP üzerindeki GW cihazlarına ulaştırılması, aktarılması sağlanmak amacıyla veya Fxsportlardanbaşlatılan aramaların SIP Sunucu tarafında oluşabilecek herhangi bir problem sonrasında backup( yedekleme ) amacı ile çağrını Fxoportaaktarılması ile aramayı başlatan kişinin önce IP den gitmeye çalışması, gidemediği durumlarda Fxoportüzerindeki telekom hatlarından çağrının yapabilmesi amacıyla kullanılmaktadır. PSTNportluGW cihazları Fxoportlargibi akıllı olmayıp üzerlerine takılacak PSTN telekom hattına gelen bir aramayı hiçbir kontrol gerçekleştirmeden karşılığındaki Fxsportaçağrıyı aktarmaya yaramaktadır. Aynı şekilde Fxsportlardanbaşlatılan aramaların IP üzerinden gidemediği durumlarda yedekleme amacı ile çağrıların PSTN portatakılı telekom hatlarından çıkabilmesi için kolaylık sağlamaktadır.

13 SIP Protokolü

14 SIP Protokol Tanımı - 1 Oturum başlatma protokolü olarak bilinren SIP(session ınitiation protocol), uygulama katmanında çalışan protokoldür. Internet telefonculuğunda sinyalleşme için kullanılır. Sıp, ses/görüntü konferansı veya etkileşimli oyunlar için oturum açar. IP ağlarında arama aktarma özelliği getirerek, IP telefon hizmeti veren servis sağlayıcıların web, elektronik posta veya chat servisleri ile bu özelliği birleştirmesini sağlar. SIP, HHTP ve MIME gibi text tabanlı bir protokoldür. Bu özelliği onu bütünleşik ses data uygulamaları için kullanışlı ve esnek bir protokol haline getirir. SIP gerçek zamanlı iletişim için tasarlanmış bir protokoldür. H.323 oranla daha az kaynak kullanır ve H.323 kadar karmaşık değildir. SIP oturum tanımlama için session description protocol (sdp) ye (oturum tanımlama protokolü) güvenir ve gerçek zamanlı iletişim için real-time transport protocol(rtp) yi kullanır. Windows XP SIP protokolünü kullanan pc tabanlı telefon uygulamalarını destekleyen ilk windows versiyonudur ve üreticilerin büyük bölümünün ürettiği medya gatewayler ve telefonlar SIP tabanlı cihazlardır. Ek olarak, kullanıcı tanımlama, yönlendirme ve kayıt olma servisleri sağlar.

15 SIP Protokol Tanımı - 2 User location: haberleşme için kullanılacak uç sistemin belirlenmesi Call setup: arayan ve aranan tarafların zil çaldırması ve çağrı parametrelerinin kurulması User availability: aranan tarafın haberleşmeye dahil olma isteğinin belirlenmesi User capabilities: kullanılacak medya-ortam ve media parametrelerinin belirlenmesi Call handling: çağrının transferi ve sonlandırılması gibi olayları gerçekleştirmek için SIP: varsayılan olarak port UDP:5060 portunu kullanır. Sıp kullanılacak codec uzlaşması(negotiation) için yani o oturumda hangi codec in kullanılacağın a karar vermek için session description protocol(sdp) yi kullanmaktadır. Spd: sıp paketleri içinde teslim edilir. Medya iletimi, rtp(real time protocol) tarafından sağlanır. Rtp,varsayılanolarakudp:9000,9002~9000+nx2(n,portnumber)portlarınıkullanır. Media control, iki eş ucu paket istatistikleri hakkında bilgilendirmek için kullanılır. Rtcp(real-time transport control protocol), Xpeechvarsayılanport udp:9001,9003~9001+nx2(n,portnumber)portlarınıkullanır.

16 SIP Haberleşmesi

17 SIP Haberleşmesi - 1 SIP ( Sessioninitiationprotocol) Oturum başlatma protokolü olarak çağrıların bir noktadan diğer bir noktaya kadar ulaşmasını sağlayan haberleşme kanalıdır IP XPEECH SIP Gateway XPEECH SIP Gateway Birbirine bağlı 2 GW IP üzerinden RTP paketleri gönderiyor

18 SIP Haberleşmesi - 2 SIP Protokolü üzerinden noktadan noktaya yapılan bir çağrının akış şeması aşağıdaki gibi oluşmaktadır. Arayan GW -1 GW -2 Aranan Dialing Çeviriyor INVITE (with SDP) Davet Et 100 TRYING Ringback Çaldırıyor 100 Deniyor 180 RINGING (ack with SDP) 180 Çaldırıyor 200 OK(SDP) 200 Tamam ACK ( Onay verildi ) Alerting Uyarılıyor Pick-up Hat Açıldı Talking (RTP) Talking

19 SIP Haberleşmesi - 3 SIP Protokolü üzerinden SIP Proxy Server kullanarak yapılan çağrının akış şeması aşağıdaki gibi oluşmaktadır. Arayan Aranan Dialing Çeviriyor Ringback GW A INVITE (with SDP) 100 TRYING 180 RINGING (ACK with SDP) SIP Proxy INVITE (with SDP) 100 TRYING 180 RINGING (ACK with SDP) GW B Uyarılıyor Alerting Pick-up Çaldırıyor 200 OK(SDP) 200 OK(SDP) Hat Açıldı Talking ACK (RTP) ACK Talking Konuşma Başladı Konuşma Başladı

20 Xpeech VoIP GW Ailesi

21 Xpeech VoIP GW Ailesi - 1 XSG 2000 GatewaySerisi Ürün Modelleri XSG2000-SASA XSG2000-S XSG2000-SP XSG2000-DS XSG2000-DP 2 FXS port, 1WAN 1 FXS port 1 FXS port, 1 PSTN port 2 FXS port 2 FXS port, 1 PSTN port XSG2000-SA modelinde sadece WAN portubulunurken diğer tüm modellerde bir WAN ve LAN portu içerir.

22 Xpeech VoIP GW Ailesi - 2 XSG 4000 Gateway Serisi Ürün Modelleri XSG4000-S XSG4000-SP XSG4000-O XSG4000-SO 4FXS, 1WAN, 4LAN, SIP 2FXS, 2PSTN, 1WAN, 4LAN, SIP 4FXO, 1WAN, 4LAN, SIP 2FXO, 2FXO, 1WAN, 4LAN, SIP

23 Xpeech VoIP GW Ailesi - 3 XSG 8000 Gateway Serisi Ürün Modelleri XSG8000-S XSG8000-SP XSG8000-O XSG8000-SO 8FXS, 1WAN, 4LAN, SIP 4FXS, 4PSTN, 1WAN, 4LAN, SIP 8FXO, 1WAN, 4LAN, SIP 4FXO, 4FXO, 1WAN, 4LAN, SIP

24 Xpeech VoIP GW Ailesi - 4 XSG 1632 Gateway Serisi Ürün Modelleri XSG FXS, 1WAN, 1LAN, SIP XSG FXO, 1WAN, 1LAN, SIP XSG1632 8FXS, 8FXO, 1WAN, 1LAN, SIP XSG1632 8FXS, 8PSTN, 1WAN, 1LAN, SIP XSG FXS, 1WAN, 1LAN, SIP XSG FXO, 1WAN, 1LAN, SIP XSG FXS, 16FXO, 1WAN, 1LAN, SIP XSG FXS, 16PSTN, 1WAN, 1LAN, SIP XSG1632T E1 / T1 / PRI, SIP

25 Xpeech VoIP GW Uygulama Alanları ve Arayüz Anlatımı

26 Uygulama Alanları VoIP gateway cihazları farklı amaçlar için kullanılabileceği gibi iki temel uygulamalar için günlük hayatımızda kolaylıklar sağlamaktadır. 1. Noktadan noktaya uygulamalar 2. SIP Sunuculara register( kayıt) olarak yapılan uygulamalar Temel kullanımı dışında VoIP GW cihazları PSTN hatların belli bir lokasyondan belirnecek farklı lokasyonlara IP üzerinden taşınması amacıyla veya Analog hatları IP santrallerle haberleştirmek için kullanılabilirler.

27 Uygulama Alanları - 1 Noktadan Noktaya Aramalar Genelde iki veya daha fazla lokasyonuolup da şubeler arasında ücretsiz arama yapılması için tercih edilen bir uygulama türüdür. Bu uygulamada lokasyonlararasında müşterilerin mevcut internet alt yapıları kullanıldığından sadece konumlandırılacak cihazlar üzerinden aramalar yapılabilmektedir.

28 Uygulama Alanları - 2 SIP Sunucular üzerinden Haberleşme Bu yöntem genel olarak STH operatörlerinden ses hizmeti almak istediğimizde kullanacağımız bir uygulamadır. Uygulamanın amacı yapacağımız aramaların Telekom hatları yerine tarifesi en uygun olabilecek STH operatörlerinden alınacak ses hizmetleri ile masrafların düşürülmesidir.

29 TEŞEKKÜRLER

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 2 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazlarının kullanım alanlarıyla ilgili olarak

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları. Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Bölüm 4 Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir STH operatörüne gerek

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 3 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir UMTH operatörüne gerek

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0. Sistem Kataloğu

İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0. Sistem Kataloğu İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0 Sistem Kataloğu İ N F O S E T S E S K A Y I T S İ S T E M İ V 2. 0 Sistem Kataloğu İnfoset Yazılım Marmara Cad.Yüksel Sok. 6/7 Pendik-İstanbul Telefon 216 379 81

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 1 Tüm modellerimizde cihazların WEB arayüzlerine erişim sağlayarak konfigurasyonları

Detaylı

VoIP Sistemleri. Voice Over Internet Protocol

VoIP Sistemleri. Voice Over Internet Protocol VoIP VoIP VoIP Sistemleri Voice Over Internet Protocol Temel Bilgiler PSTN (Public Switched Telephone Network): Telekom operatörlerinin, dünya genelinde temel iletişim hizmeti sunmak için kullandıkları

Detaylı

Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları

Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Laboratuvarı Oturum Başlatma Protokolü ve Uygulamaları SIP Nedir? SIP ( S ession I nitiation P rotocol - Oturum Başlatma Protokolü),

Detaylı

DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt)

DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt) DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt) VoIP fonksiyonuyla ilgili birçok değişik uygulama vardır. Bunların çoğu VoIP sunucusuna kaydolarak gerçekleştirilir(direk ip adresinden aramak

Detaylı

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 KULLANIM KILAVUZU HAKKINDA E10 Serisi Kullanım

Detaylı

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır.

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır. BILGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın kaynakları ve bilgileri paylaşmak amacıyla çeşitli şekillerde bağlanması sonucu oluşmuş iletişim altyapısına Bilgisayar Ağı denir. Sizce bilgisayar

Detaylı

CLR-FXS/FXO

CLR-FXS/FXO Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com Fiber Optik Haberleşme Cihazları CLR-FXS/FXO Serisi Analog Telefon Hattı - Fiber Optik Çevirici 1.Genel Tanım CLR-FXS/FXO Analog telefon

Detaylı

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Hızlı Kurulum Rehberi ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Gerekli olduğu durumda yetkili kişilerin servis yapması uygundur. Yalnızca ürünle beraber gelen güç kaynağını kullanınız. Yalnızca ürünle beraber

Detaylı

VOIP. Voice Over Internet Protocol (Internet Protokolü Üzerinden Ses) SEBAHAT111TİN GÜÇLÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 1

VOIP. Voice Over Internet Protocol (Internet Protokolü Üzerinden Ses) SEBAHAT111TİN GÜÇLÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 1 VOIP Voice Over Internet Protocol (Internet Protokolü Üzerinden Ses) 16541905 SEBAHAT111TİN GÜÇLÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 1 VOIP NEDİR Açılımı; "Voice Over Internet Protocol" yani "Internet

Detaylı

TAK-KONUŞ FV8010 ANALOG TELEFON ADAPTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

TAK-KONUŞ FV8010 ANALOG TELEFON ADAPTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU TAK-KONUŞ FV8010 ANALOG TELEFON ADAPTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU İthalatçı Firma : Teknocom Elektronik Ltd. Tel: 0212-2923171 www.teknocomelektronik.com.tr destek@teknocomelektronik.com Türkiye Yetkili Satıcısı:

Detaylı

DS200M DS200S DS200 Yeni Nesil IP İletişim Sistemi Satış Sunumu

DS200M DS200S DS200 Yeni Nesil IP İletişim Sistemi Satış Sunumu DS200M DS200S DS200 Yeni Nesil IP İletişim Sistemi Satış Sunumu 14 Haziran 2011 Yeni DS200 Serisi, gelişkin IP özellikleri ile klasik TDM santral yeteneklerini birleştiren orta ve büyük kapasiteli işletmelerin

Detaylı

GATEWAY ÇÖZÜMÜ İNTERNE T PSTN ANALOG TELEFON SNT NETWORKS IP TEL. 1001 DIŞ HAT DIŞ HAT DIŞ HAT 1996 IP TEL.NO IP TEL. 2520 DIŞ HAT 1997 IP TEL.

GATEWAY ÇÖZÜMÜ İNTERNE T PSTN ANALOG TELEFON SNT NETWORKS IP TEL. 1001 DIŞ HAT DIŞ HAT DIŞ HAT 1996 IP TEL.NO IP TEL. 2520 DIŞ HAT 1997 IP TEL. C. B. Ü. VOIP Okan ÇÖLLÜ & Tamer AKSÜT okan.collu@bayar.edu.tr tamer.aksut@bayar.edu.tr CBÜ VOIP GEÇMİŞİ Celal Bayar Üniversitesinde voip çalışmaları Nisan 2007 tarihinde başlamıştır. Haziran 2007 de duyurulan

Detaylı

Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu Siemens Gigaset A580 IP Phone Kurulum ve Kullanım Kılavuzu Nisan-2012 Bu doküman Votel iletişim hizmetleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmış olup, tüm hakları saklıdır. Hazırlayanlar: Mehmet ŞENGÜL

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

Kurumsal Tanıtım Dosyası

Kurumsal Tanıtım Dosyası Kurumsal Tanıtım Dosyası Likit Telekom Biz Kimiz? 2011 Kuruluş Likit Telekom Ltd. Şti. / Sanal Santral Telekomünikasyon A.Ş. Türkiye Geneli Bayi Ağı TS SYYB / HYB Belgeleri 6 Distribütörlük ve diğer bayilikler

Detaylı

2N Smartgate Analog GSM FCT S.S.S

2N Smartgate Analog GSM FCT S.S.S 2N Smartgate Analog GSM FCT S.S.S S1 2N Smartgate üzerinden nasıl Fax çekilebilir? C1 Öncelikle cihaz içine takılacak olan GSM kartın ilgili operatörlerden ( Turkcell, Vodafone ve Avea) Fax ve Data servislerinin

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

MITEL IP TELEFON SİSTEMLERİ

MITEL IP TELEFON SİSTEMLERİ MITEL IP TELEFON SİSTEMLERİ ÜNVANI MERKEZ ADRESİ : KDZ ELEKTRONİK VE TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM SİST. A.Ş. : : Kavacık Mah.Çavuşbaşı Caddesi Şehit Teğmen Ali Yılmaz Sokak.Mayıs Aptartmanı No:32 / 14 Kavacık

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

IP Telefon Kullanım Kılavuzu

IP Telefon Kullanım Kılavuzu IP Telefon Kullanım Kılavuzu Versiyon 1.0 www.yonnet.com.tr IP Telefon 3 3 IP Telefon En basit tanımıyla IP telefon ses bilgisinin IP olarak paketlenerek data şebekesi üzerinden iletilmesidir. Genel olarak

Detaylı

ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu

ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu Neşe Kaptan Koç III. ULAKNET Çalıştayı ve Eğitimi Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO/Aydın 31 Mayıs - 3 Haziran 2009 Gündem VoIP nedir? VoIP için Kullanılan

Detaylı

PX24n Nano rev.6 Hibrid IP Santral KOLAY KURULUM KLAVUZU VER 2.00

PX24n Nano rev.6 Hibrid IP Santral KOLAY KURULUM KLAVUZU VER 2.00 PX24n Nano rev.6 Hibrid IP Santral KOLAY KURULUM KLAVUZU VER 2.00 Paket İçeriği PX24n rev.6 IP Santral paketi içeriği: PX24n rev.6 IP santralı, yönetici sayısal telefon setine entegre AC/DC Güç adaptörü

Detaylı

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu Firewall Log Server Kurulum Kılavuzu 1 Kurulum Seri Port Adaptör Girişi OPT Port WAN Portu LAN Portu 1 Bağlantı: - Kutu içerisinden çıkan Coslat cihazınızı çalıştırdıktan sonra ilk kurulum için bilgisayarınızın

Detaylı

www.oncuguvenlik.com.tr

www.oncuguvenlik.com.tr BİLGİSAYARDAKİ YEREL AĞ IP ADRES (LAN IP) AYARLARI Bu kitapçık; 3 farklı işletim sisteminde, bilgisayarınızın otomatik aldığı ip adresini öğrenmeyi ve bilgisayarınıza sabit ip verme işlemlerini göstermektedir.

Detaylı

Kontrol Đşaretleşmesi

Kontrol Đşaretleşmesi Kontrol Đşaretleşmesi Dinamik değişken yönlendirme, çağrıların kurulması, sonlandırılması gibi ağ fonksiyonlarının gerçekleştirilmesi için kontrol bilgilerinin anahtarlama noktaları arasında dağıtılması

Detaylı

2N STARGATE. 1 ISDN PRI portuilebağlantı. Telefon Santralinde mevcut PRI port a bağlanabilir. Ayrıca PRI port yatırımı yapılmasına gerek yoktur.

2N STARGATE. 1 ISDN PRI portuilebağlantı. Telefon Santralinde mevcut PRI port a bağlanabilir. Ayrıca PRI port yatırımı yapılmasına gerek yoktur. 2N STARGATE PRI FCT Akıllı geri arama Geri arama otomatik yönlendirme Sisteme dışarıdan erişim: DISA Cevapsız aramada SMS bildirimi SIM Kartlar arası dengeli trafik dağılımı ve sınırlama Ölçeklenebilir

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

OpenScape 4000 V7. Kurumsal Çözümler Her Zaman Fark Yaratır Ocak 2014

OpenScape 4000 V7. Kurumsal Çözümler Her Zaman Fark Yaratır Ocak 2014 OpenScape 4000 V7 Kurumsal Çözümler Her Zaman Fark Yaratır Ocak 2014 OpenScape 4000 V7 Hibrit Dağıtık Yapı Örneği OpenScape 4000 V7 SoftGate IPDA AP 3700 OpenScape Access 3 OpenScape 4000 V7 Sanal Dağıtık

Detaylı

AKUVOX E21 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX E21 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX E21 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 Akuvox İnterkom Türkiye Modüler A.Ş. www.akuvoxinterkom.com

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.6372.UM.TR.D00REV24032011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.6372.UM.TR.D00REV24032011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.6372.UM.TR.D00REV24032011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu 2 VoIP Portlu

Detaylı

UMUX Sistemi. Sistem Kartları v1. Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL. Web Sitesi:

UMUX Sistemi. Sistem Kartları v1. Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL. Web Sitesi: UMUX Sistemi Ve Sistem Kartları 20131025.v1 Hazırlayan: Rıdvan ŞANAL Web Sitesi: http://www.avd.com.tr İçindekiler 1 Genel Bilgiler... 1 2 UMUX Sistemi Sistemi... 2 2.1 UMUX Sistem Şaseleri... 2 2.1.1

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü Temel Bilgiler TCP 2 nokta arası bağlantı + veri akışı sağlar Oturum açmaya dayalıdır Arka planda hata kontrolü ve paketin sağlıklı iletim kontrolü (ACK) yürütür TCP

Detaylı

Hızlı Kurulum Kılavuzu

Hızlı Kurulum Kılavuzu Hızlı Kurulum Kılavuzu SG-1400 ADSL2+ Router Rev:1.0.0 710903642 1. Modem i bağlama Aygıtı kurmadan önce, lütfen mevcut İnternet Servis Sağlayıcınız aracılığıyla geniş bantlı hizmetinizin sağlandığından

Detaylı

XPEECH KURULUM KILAVUZU

XPEECH KURULUM KILAVUZU XPEECH KURULUM KILAVUZU Versiyon: V1.1 Xpeech Technologies Tarih: Aralık 2013 http://www.xpeech.com 1/17 İçerik 1. KURULUM ÖNCESİ HAZIRLIK... 4 2. DONANIM ÖZELLİKLERİ... 5 2.1 GENEL BAKIŞ... 5 2.2 LED

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

SANAL SANTRAL HİZMETİ.

SANAL SANTRAL HİZMETİ. SANAL SANTRAL HİZMETİ 11:29 18/08/12 11:29 18/08/12 BULUT SANTRAL (SANAL SANTRAL) NEDİR? Bulut Santral (Sanal Santral), eski tip fiziksel telefon santrallerinin yerini alan, bulut teknolojisiyle internet

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

16 Kanal Abone Analog Telefon Fiber Çevirici

16 Kanal Abone Analog Telefon Fiber Çevirici Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com 16 Kanal Analog Telefon/Faks to Fiber Optik Çevirici Şartnamesi #Genel Voice Mux, PBX veya santralden alınan analog telefon hatlarını, fiber optik

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

OBEE (Call Statistic Reporter)

OBEE (Call Statistic Reporter) İşletmelerdeki telefon santralleri üzerinden yapılan tüm telefon görüşmelerini otomatik olarak bilgisayar ortamına aktaran, ücretlendirilmesini (kontör ve /veya görüşme süresi ne göre) yapan ve istendiğinde

Detaylı

NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi

NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi Fatih Özavcı Bilgi Güvenliği Araştırmacısı ve Danışmanı fatih.ozavci at viproy.com viproy.com/fozavci # whois Bilgi Güvenliği Danışmanı @ Viproy / Turkey 10+ Yıl Sistem

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZİ SYS SESLI YANIT SISTEMLERI

ÇAĞRI MERKEZİ SYS SESLI YANIT SISTEMLERI ÇAĞRI MERKEZİ SYS SESLI YANIT SISTEMLERI SESLİ YANIT SİSTEMLERİ Ses teknolojisinde uzman yaklaşım! SYS Sesli Yanıt Sistemleri Kuruluş:1992 Çalışan sayısı:38 Ofisler: Yıldız Teknopark Ankara Ürünler ve

Detaylı

Aykom www.aykom.com.tr. Yealink T20 IP Phone Kullanım Kılavuzu

Aykom www.aykom.com.tr. Yealink T20 IP Phone Kullanım Kılavuzu Aykom www.aykom.com.tr Yealink T20 IP Phone Kullanım Kılavuzu Mart 2012 1 Giriş...1 1.1 Uyarılar...1 1.2 Destek Bilgisi...1 1.3 Gerekli Donanım veya Yazılım...1 1.4 Tanımlamalar...2 2 Kurulum...2 2.1 Genel

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet

Detaylı

Huawei HG655d Teknik Döküman

Huawei HG655d Teknik Döküman Huawei HG655d Teknik Döküman GENEL BİLGİLER Modem ile beraber verilecek olan Türkçe sesli interaktif kolay kurulum CD' si olacaktır. CD ile de kurulum yapılabilmektedir. Kolay Kurulum cd si, kurulum dökümanı

Detaylı

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s ELKITABI N I - 7 0 7 5 3 2 T Ü R K Ç E b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s Öncelikle bu yönlendiriciyi satın aldığınız

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I Bilgisayar Ağları İşletim Sistemleri İnternet, Web ve Güvenlik Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus AYDOĞDU Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağının Bileşenleri İletim ortamı İletim yöntemi Arayüz

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

TETRA Teknolojisinde Sanal Şebeke (VPN) Kullanımı. İlter FERAH SELEX Communications

TETRA Teknolojisinde Sanal Şebeke (VPN) Kullanımı. İlter FERAH SELEX Communications TETRA Teknolojisinde Sanal Şebeke (VPN) Kullanımı İlter FERAH SELEX Communications VPN Nedir? Çok kullanıcılı farklı organizasyonların aynı anda şebeke üzerinden, birbirlerinden bağımsız olarak haberleşme

Detaylı

IP üzerinden Ses Đletimi VoIP(Voice over IP)

IP üzerinden Ses Đletimi VoIP(Voice over IP) IP üzerinden Ses Đletimi VoIP(Voice over IP) Devre anahtarlamalı ağda telefon hizmeti PSTN Signalling System 7 Veri bağlantısı STP Yerel Çevrim Trunk Kullanıcı A Kullanıcı B Class 5 Santral Central Office

Detaylı

Universal Repeater Mod Kurulumu

Universal Repeater Mod Kurulumu Universal Repeater Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

Karel Mobil. Kullanım Kılavuzu KULLANIM KILAVUZU

Karel Mobil. Kullanım Kılavuzu KULLANIM KILAVUZU KULLANIM KILAVUZU 1 2 KAREL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İSTANBUL Tel : 0.212.288.31.00 Faks : 0.212.275.40.01 istanbul@karel.com.tr ANKARA Tel : 0.312.293.01.00 Faks : 0.312.267.21.05 ankara@karel.com.tr

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

2006 yılında Türksat A.Ş. nin çağrı merkezini kurup, 5 yıl süreyle işlettik.

2006 yılında Türksat A.Ş. nin çağrı merkezini kurup, 5 yıl süreyle işlettik. Biz Kimiz Faaliyetlerimize 2002 yılında çok şubeli şirketlerin merkez ve şubeleri arasındaki telefon görüşmelerinin ücretsiz yapmasını sağlayan altyapı projeleri gerçekleştirerek başladık. Süreç içerisinde

Detaylı

AĞ ve İNTERNET TCP/IP. IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar :

AĞ ve İNTERNET TCP/IP.  IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar : AĞ ve İNTERNET İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Standartlar : TCP/IP (Transmission Control

Detaylı

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

Bilgisayar Programalamaya Giriş

Bilgisayar Programalamaya Giriş Bilgisayar Programalamaya Giriş Doç. Dr. Melih Gunay Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 18 Eylül 2014 Network - Ağ Birden fazla bilgisayarın bağlandığı ve veri alışverişi yaptığı ortama denir. Ağ ortamlarında

Detaylı

PLUSPBX IP SANTRAL SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

PLUSPBX IP SANTRAL SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ PlusPBX, analog santrallerin yerini alan yeni nesil IP PBX santral sistemidir. Dünyanın neresinden olursa olsun ip ağında olan tüm dahilileriniz santralinize bağlanarak ofis içindeymiş gibi ücretsiz görüşebilir,

Detaylı

KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C

KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C KAREL KÜÇÜK KAPASiTELi TELEFON SANTRALLARI, MUAYEHANE, BÜRO GiBi işyerleri; KÜÇÜK işletmeler VE EVLER için TASARLANMIŞTIR. KULLANICI ihtiyaçlari EKSiKSİZ

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 Bu dersin amacı; bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesi konusunda genel bir yaklaşım oluşturacak şekilde gerekli bilgileri

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50

Programlama Kılavuzu. IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 Programlama Kılavuzu IPV Serisi IP Santralleri IPV10 IPV20 IPV50 İçindekiler AMAÇ... 3 KARELPORT CİHAZ KAYIT İŞLEMİ... 3 1. Yeni Santral Ekleme... 3 2. Santral Bilgilerinin Girilmesi... 3 3. Lisans Anahtarlarının

Detaylı

VoIP/SIP Ağları ve Güvenlik. Melih Taş & Hakan Tolgay

VoIP/SIP Ağları ve Güvenlik. Melih Taş & Hakan Tolgay VoIP/SIP Ağları ve Güvenlik Melih Taş & Hakan Tolgay Bilgisayar mühendisi Ben kimim? Telekom sektöründe 6 yıl Core Gateways SIP Tasarım/Projeler (HD video yayını, VoIP güvenliği, vb) Boş vakitlerimde ağ

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Fiziksel boyutlarına göre ağlar LAN Local Area Network MAN Metropolitan Area Network WAN Wide Area Network VPN Virtual Private Network Fiziksel

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

CLR Networks 2Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km

CLR Networks 2Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR Networks 2Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km Türk Telekom PSTN/POTS Şebekesindeki yada PBX telefon santralindeki

Detaylı

CLR Networks 4Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km

CLR Networks 4Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR Networks 4Port RJ11 + 1Port Ethernet to Fiber Optik Çevirici FC SM 20km Türk Telekom PSTN/POTS Şebekesindeki yada PBX telefon santralindeki

Detaylı

ODTÜ ve ODTÜ KKK VoIP Deneyimleri

ODTÜ ve ODTÜ KKK VoIP Deneyimleri ODTÜ ve ODTÜ KKK VoIP Deneyimleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Emre Sezginer Ferdi Ayaydın Onur Yurtsever Seniha S. Öztemiz Ulaknet Didim Eğitim ve Çalıştayı Haziran

Detaylı

BSD, TÜRKİYE / Adana, 2008

BSD, TÜRKİYE / Adana, 2008 BSD, TÜRKİYE / Adana, 2008 Terminoloji Voip (Voice Over IP - IP Üzerinde Ses) IP (Internet Protocol) alt yapısını kullanarak ses iletişimi için kullanılan protokoldür. Voip bunu ses işaretini IP tarafından

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım Yazarlar Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPV6 Adresi Aldık Ya Sonra? ADSL vs ile bağlantı IPV4/IPV6 Kurum Personeli Đstemci IPv4

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

Bilgisayar Ağı Nedir?

Bilgisayar Ağı Nedir? Bilgisayar Ağı Nedir? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek belirli bir protokol altında iletişimde bulundukları yapıya bilgisayar ağı denir. Protokol, ağ bileşenlerinin birbiri ile nasıl

Detaylı

Tanıtım Dokümanı 2016

Tanıtım Dokümanı 2016 Tanıtım Dokümanı 2016 Nedir? Klasik santrallerin üstlendiği görevlerin tamamını başarıyla gerçekleştiren ve klasik santrallerden daha fazla işleve sahip olan, bulut sunucularına kurulan sanal (yazılımsal)

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Pakette şunlar bulunmalıdır:

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Pakette şunlar bulunmalıdır: E L K I TA B I N I - 7 0 7 5 1 3 1 P A K E T I N I Ç I N D E K I L E R 4 T E K N I K Ö Z E L L I K L E R 4 K U L L A N I M 4 D O N A N I M K U R U L U M U 5 Y Ö N L E N D I R I C I YA P I L A N D I R M

Detaylı

Fark Yaratan Ses ve Tümleşik İletişim (UC) Çözümleri

Fark Yaratan Ses ve Tümleşik İletişim (UC) Çözümleri Fark Yaratan Ses ve Tümleşik İletişim (UC) Çözümleri Neden Unify Çözümleri? Global Pazar payında 3# USA de 6.2 milyon son kullanıcı Latin America 1# (18%) Almanya da 1# (40%) Avrupa da 1# (19%) Hindistan

Detaylı

FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LT. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları

Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Bridge Mod Modem ve Firewall Ayarları Public (WAN) IP Private (LAN) IP 88.34.45.43 192.168.1.1 192.168.1.33--- ZyWALL cihazınız öncesi yapınız; yukarıdaki şemada anlatılan; modeminizin sizi internete bağlayan

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme Kerem Can Karakaş kerem.can.karakas@linux.org.tr Neden Bir Ateş Duvarı Sahibi Olmalıyım? İç ağım dışarıdan korunabilmeli, Birden çok bilgisayar beraberce tek bağlantıdan

Detaylı

KAREL KABLOSUZ İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİ IP DECT SİSTEMLER

KAREL KABLOSUZ İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİ IP DECT SİSTEMLER KAREL KABLOSUZ İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİ IP DECT SİSTEMLER KAREL IP DECT SİSTEMİ, ÇALIŞANLARIN SÜREKLİ HAREKET HALİNDE OLDUĞU VE YOĞUN KABLOSUZ İLETİŞİM ÇÖZÜMÜNE İHTİYAÇ DUYULAN, ÖZELLİKLE FABRİKA, DEPO, HASTANE,

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

XPEECH Kullanıcı Kılavuzu

XPEECH Kullanıcı Kılavuzu XPEECH Kullanıcı Kılavuzu Versiyon: V1.1 Tarih: Aralık, 2013 Xpeech Technology Co., Ltd.(www.xpeech.com) 1/8 İçerik XPEECH KULLANICI KILAVUZU GİRİŞ... ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED. 1. XPEECH KULLANICI WEB

Detaylı

KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C

KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C KÜÇÜK KAPASİTELİ SANTRALLAR MS26S MS26C MS38S MS38C KAREL KÜÇÜK KAPASiTELi TELEFON SANTRALLARI, MUAYEHANE, BÜRO GiBi işyerleri; KÜÇÜK işletmeler VE EVLER için TASARLANMIŞTIR. KULLANICI ihtiyaçlari EKSiKSİZ

Detaylı

Access Point Mod Kurulumu

Access Point Mod Kurulumu Access Point Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

Gigaset ten küçük ofislere büyük teknoloji: DX800A - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Gigaset ten küçük ofislere büyük teknoloji: DX800A - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Sabit telefonda sektörün güçlü oyuncusu Gigaset, VoIP, ISDN ve sabit hatlı aramalar için hibrid masaüstü telefon DX800A yı kullanıcılara sunuyor. Birçok özelliği bir araya getiren DX800A, küçük ofislerin

Detaylı