Bilgisayar Programlama / Bahar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgisayar Programlama. 2012-13 / Bahar"

Transkript

1 Bilgisayar Programlama / Bahar

2 Program ve programlama dili nedir? 2

3 Program ve programlama dili nedir? İnsanla bilgisayar arasındaki iletişim aracı Programlama dili, programcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan bir araç olup programların yazılımında kullanılan bir notasyondur (simgeler ve özel komutlar, komut parçacıkları). 3

4 Program dönüşümü Düşük seviyeli diller (assembly : MOV AL, 61h) Orta seviyeli diller (PIC programlama: SUBWF f,d [d = f W]) Yüksek seviyeli diller (C/C++, Pascal, QBasic : printf(), writeln(), PRINT) 4

5 Bilgisayarda problem çözme aşamaları: Problemin tanımı Çözüm yolunun tespiti Algoritmanın hazırlanması Akış diyagramının çizilmesi Programın hazırlanması Hazırlanan programın test edilmesi Uygulama 5

6 ALGORİTMA

7 Bilgisayar, sadece programcının kendisine söylediği şeyi nasıl yapacağını bilir. Bundan dolayı programcı bilgisayara problemi nasıl çözeceğini bildirmelidir.

8 Bilgisayara nasıl iş yaptıracak, nasıl iletişim kuracaksınız? Bir Program ile. Bilgisayarlar program olmadan çalışmazlar. Bilgisayarın dili makine dilidir. Onunla makine mantığı ile iletişim kurabiliriz. Bu da algoritma (talimat, rutin, reçete) ile olur.

9 Program yazma, çözülmüş bir problemin bir bilgisayar dili ile kodlarını yazmaktır (coding). Bu, en son iştir. Kodlamadan önce algoritma yazılmalıdır.

10 Algoritma Algoritma,herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir.çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle algoritma, verilerin, bilgisayara hangi çevre biriminden girileceğinin, problemin nasıl çözüleceğinin, hangi basamaklardan geçirilerek sonuç alınacağının, sonucun nasıl ve nereye yazılacağının sözel olarak ifade edilmesi biçiminde tanımlanabilir. 9. yüzyılda El Harezmî Al-Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir.

11 El Harezmî خوارزمی - (Farsça: Tam adı; Ebu Abdullah Muhammed İbni Musa El Harezmî khvârâzmi, Arapça: عبد هللا محمد ابن موسى الخوارزمي Abūأبو Abdullāh Muhammad ibn Mūsā al-khwārizmī); matematik, gökbilim ve coğrafya alanlarında çalışmış bir bilim adamıdır. Fars veya Türk olduğu düşünülmektedir. Genel itibariyle Ortaçağ İslam dünyasının en büyük bilimsel yeteneklerindendir. Batı Türkistan da Aral gölü güneyinde bulunan Harezim bölgesinde 780 yılında dünyaya gelmiş, 850 de Bağdat ta vefat etmiştir. Harezmî, çağına göre üstün özellikler taşıyan eserler meydana getirmiştir. Bu eserlerin günümüz matematikçilerini bile hayrete düşüren yönleri vardır. Mesela, açıların Sinüs gibi trigonometrik fonksiyonlarla ifade edildiğini gösteren tabloları oluşturmuştur. 10. yüzyılda yaşayan ve tüm dünyaya isminin (El Harezmî Al Khrawarizmi) Latince telaffuzunu Algoritma olarak söylettiren bu Müslüman Türk âlimi, cebir matematiğinin de kurucusudur. Zaten, cebir kelimesi de Harezmî nin ( El Kitab ül Muhtasar Fi Hisab il Cebri ve l Mukabele ) Cebir ve denklem hesabı üzerine özet kitap adlı eserinden gelir.

12 Algoritma Problem çözmek için geliştirilen Adım adım çözüm yöntemidir. Verilen bir problemi çözmek için tasarlanan talimatlar bütünüdür. Bir sorunun çözümü için sunulan mantıksal ve sembolik anlatımdır.

13 Algoritma Algoritma sadece bilgisayar programlamada kullanılmaz. Bir fabrika üretiminin algoritması, bir büro çalışma düzeninin algoritması, bir planlı gezinin algoritması...

14 Algoritma hazırlığı Algoritma hazırlanırken, çözüm için yapılması gerekli işlemler, öncelik sıraları gözönünde bulundurularak ayrıntılı bir biçimde tanımlanmalıdırlar. Örnek 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır. Algoritma Adım 1 Başla Adım 2 Birinci Sayıyı Oku Adım 3 İkinci Sayıyı Oku Adım 4 İki Sayıyı Topla Adım 5 Dur Algoritmaya dikkat edilirse işlemlerin sıralanmasında, işlem önceliklerinin göz önünde bulundurulduğu görülür. Ayrıca algoritma yazımı sorun çözümünün başladığını gösteren Başla ifadesi ile başlamakta ve işlemlerin bittiğini belirten Dur ifadesi ile sona ermektedir.

15 Algoritmadan Beklentiler Etkinlik: Bilgisayarlar düşünemez. Bu yüzden algoritmanın her adımı anlaşılır, basit ve kesin bir biçimde ifade edilmiş olmalıdır. Yorum gerektirmemeli ve belirsiz ifadelere sahip olmamalıdır. Gereksiz tekrarlarda bulunmayan diğer algoritmalar içerisinde de kullanılabilir olmalıdır. Sonluluk: Her algoritmanın bir başlangıç noktası, belirli işlem adımı ve bir bitiş noktası içermelidir. Sonsuz döngüye girmemelidir. Kesinlik: İşlem sonucu kesin olmalı, aynı veri için her yeni çalıştırmada aynı sonucu üretmelidir. Giriş/Çıkış: Algoritma giriş (üzerinde işlem yapılacak değerler) ve çıkış (yapılan işlemler neticesinde üretilen sonuç değerler) değerlerine sahip olmalıdır. Başarım/Performans: Amaç, donanım gereksinimi (bellek kullanımı gibi), çalışma süresi gibi performans kriterlerini dikkate alarak yüksek başarımlı programlar yazmak olmalıdır.

16 Algoritmaları bilgisayar programına çeviren üç teknik vardır: Bunlar, kullanılacak programlama diline bağlı değildir. Sözde Kod (Pseudocode) Programın ana hatlarını ve adımlarını gösteren kısa komutlar. Akış diyagramı (Flowchart)- Bir işi yapan mantıksal adımları ve adımlar arası geçişlerin grafiksel gösterimi. Sıradüzeni grafiği (Hierarchy charts) - Programın farklı parçalarının birbirleriyle ilişkilerini gösterir.

17 Pseudo Code (Sözde/Kaba Kod) Sözde programlar, doğrudan konuşma dilinde ve programlama mantığı altında, eğer, iken gibi koşul kelimeleri ve > = < gibi ifadeler ile beraber yazılır. İyi bir biçimde yazılmış, sözde koddan programlama diline kolaylıkla geçilebilir. ÖRNEK Problem: Verilen bir sıcaklık derecesine göre suyun durumunu belirten bir sözde program (pseudo kod) yazınız. İstenilen programın Pseudo Kodu: 1. Program açıklama mesajı yaz. 2. Kullanıcın sıcaklığı girmesi için bir uyarı mesajı yaz. 3. Girilen Sıcaklığı Oku. 5. Eğer Sıcaklık < 0 ise Durum= Buz 6. Eğer Sıcaklık>= 100 ise Durum= Buhar 7. Değilse Durum = Su 8. Sonucu Yaz.

18 Algoritma çalışmasında iki önemli görev vardır: 1. Belirli bir problemi çözmek için bir algoritma tasarlamak 2. Verilen bir algoritmayı analiz etmek Bu iki görev birbiriyle ilişkilidir. Algoritmanın analizi yeni algoritmaların tasarlanmasını sağlar.

19 Program geliştirme yöntemi Bilgisayar programcılarının program geliştirme yöntemi aşağıdaki adımlardan oluşur: 1. Problem 2. Analiz 3. Tasarım 4. Uygulama 5. Sınama 6. Bakım

20 1.Problem Bu ilk adımda programcı, problemi anlamaya çalışır. Problemin ne olduğunu, çözümde nelerin gerekli olduğunu, lazım olan ön bilgileri belirler. Problemi anlamanın çözümün yarısı olduğu unutulmamalıdır!

21 Problem çözme sırası (Problem Solving Cycle) 1. Problemi anlama (Understanding, Analyzing), 2. Bir çözüm yolu geliştirme (Designing), 3. Algoritma ve program yazma (Writing), 4. Tekrar tekrar test etme (Reviewing) Polya, George (1957) How To Solve It, Princeton University Press, 2 nd Edition

22 Problem Çözmenin Adımları (Steps in Solving a Problem) 1. İstenenler analizi (Requirements Analysis): Problemi bütün boyutları ile tanıma ve ne yapılması istendiğini net olarak anlama, problem çözülebilir mi? 2. Çözüm yolu bulma (Design): Bir çözüm yolu geliştirme ve algoritmasını yazma. 3. Uygulama (Implementation): Çözüm algoritmasını uygun bir program diline çevirme 4. Test etme, hatalardan ayıklama, kurma ve bakımını yapma (Testing, debugging, installing and maintenance)

23 Sonunda ne elde etmek istiyorsun (Çıktı-Output) Elinde hangi ham veriler var (Girdi- Input) Girdileri istediğin Çıktıya dönüştürecek işlemi (process) belirle Örnek: 2 saatte 190 km yol alan arabanın ortalama hızı nedir? Output: saatte ortalama hız Input: gidilen mesafe ve süre Process: orthız = mesafe/süre

24 Problem çözme olgusunun grafiksel gösterimi Girdi (Input) İşlem (Processing) Çıktı (Output) Girdi-İşlem-Çıktı türüne en iyi örnekler yemek tarifleridir. Malzemeler ve miktarları, hazırlama - pişirme ve sonuda istenen yemek! Monopoly oyununda zar attıkça sizi yönlendiren talimatlar (2 tur bekle, para öde, 5 geri, 3 ileri git vs birer algoritmadır.

25 2. Analiz Bu adımda problemi çözüm için verilen değerler ile programın elde etmesi gereken değerlerin ne olduğu belirlenmelidir. Girdiler ve çıktılar madde madde yazılır. Bu girdi ve çıktı arasındaki ilişki belirlenir. Belirlenen ilişki formüller ile açıklanabilir. Problem adımı başarılı bir şekilde gerçekleşmeden analiz adımına geçilmemelidir. Problem çözümünde ilk iki adım çok önemlidir. Çözüm için bir fikir bulunamamışsa problem tekrar gözden geçirilmelidir.

26 ÖRNEK: Taban ve yükseklik değerleri verilen üçgenin alanını hesaplayınız. PROBLEM: Bu problemde üçgen alanını bulmak için gerekli olan formülün bulunması zorunludur. Formül olduğunu düşünmek çözüm yöntemi hakkında bir fikir oluştuğu anlamına gelir.

27 ÖRNEK: Taban ve yükseklik değerleri verilen üçgenin alanını hesaplayınız. ANALİZ Girdiler: Taban ve Yükseklik Çıktılar: Alan

28 ÖRNEK: Taban ve yükseklik değerleri verilen üçgenin alanını hesaplayınız. Verilen değerler ile çıktı arasındaki formüle edilmiş ilişkiyi belirlemek gerekir. Gerekli olan girdileri ve birbirleri arasındaki ilişkileri belirleyerek bir problemi modelleme işlemine soyutlama (abstraction) adı verilir. Alan=(Taban X Yukseklik)/2

29 3. Tasarım Problemin çözümü için gerekli olan çözüm aşamalarını mantıksal sıra içerisinde yazılması aşamasıdır. Yapılan işleme algoritma adı verilir. İyi bir algoritmanın iki şartı vardır. Bütün adımlar mantıksal bir düzen ve sıra içerisinde verilmeli Verilen adımların tamamı çalıştırılabilir olmalıdır.

30 Tasarım Algoritma tasarlanırken bütün problem parçaları aynı anda çözülmeye çalışılmaz. Problem kendi içinde önemli parçalara ya da alt problemlere ayrılır ve sonra bu alt problemler çözülerek esas problemin çözümüne gidilir. Bu yönteme yukarıdan aşağı tasarım (top-down design) veya böl ve yönet (divide&conquer) adı verilir. Algoritma bütün tanımlamaları içerecek şekilde adım adım yazılır. İlk adım "BAŞLA", son adımda her zaman "DUR" olur.

31 Böl ve Yönet Metodu (Divide-and-conquer) Çok büyük problemleri parçalara ayırarak daha kolay çözeriz. Çözülecek kadar küçülttüğün parçaları mantıklı bir sıraya koy. Her parçayı ayrı modüller olarak çöz ve birbirine bağla (entegre olsun)

32 Tasarım Algoritma tasarımının önemli bir parçası da algoritmanın doğru çalışıp çalışmadığının adım adım izlenerek kontrol edilmesidir. Bu kontrol etme esnasında erkenden fark edilen hatalar programcıya hem zaman kazandıracak, hem de boş yere enerji harcamasına engel olacaktır.

33 Aşağıda örnek bir algoritma çalışması verilmiştir. Örnek: Problem tahtaya adını yazma" işidir. Algoritma aşağıdaki gibi yazılabilir.

34 Tahtaya adını yazma 1. BAŞLA 2. Yerinden kalk 3. Yönün tahtaya doğru mu? Hayırsa Tahtaya Dön Evetse adım 4 e git 4. Tahtaya doğru yürü 5. Tahtaya geldin mi? Hayırsa adım 4 e Evetse adım 6'ya git 6. Kalemi al 7. Adını yaz 8. DUR

35 Tahtaya adını yazma Burada emirler, belli sorgulamalar yapılarak ve mantıksal bir sıra içinde verilmiştir. Yerinden kalk emri verilmeden ondan yürümesi istenemez. Kalemi almadan adını yaz emrinin verilmesi doğru olmaz. Sorgulamalarla da işlemi yapıp yapmadığı kontrol edilmiştir.

36 Tahtaya adını yazma Bu örnek, sadece adımların tutarlılığını ve mantıksal sırasını göstermek içindi. Yoksa bilgisayar bu tür işleri yerine getiremez. Esasında kullanıcılar bilgisayarlara belli girdiler verir. Onlarda programcının verdiği adımlara göre bu girdiler üzerinde matematiksel ve mantıksal işlemler yaparak bir çıktı üretirler.

37 Örnek: Üçgenin Alanı Yukarıdaki verilen üçgen alanını hesaplama işlemi için gerekli olan algoritma, sözde kod (pseudocode) kullanarak aşağıdaki gibi oluşturulabilir. 1. BAŞLA 2. Taban değerini al 3. Yükseklik değerini al 4. Taban ile yüksekliği çarp sonucu ikiye böl 5. Sonucu yaz 6. DUR

38 Üçgenin Alanı Önceki algoritma kendi içerisinde tutarlı ve mantıksal sıra ile yazılmıştır. Değerler verilmeden alan hesabı işlemini yaptırmak doğru olmazdı. Fakat algoritmalarda daha öncede belirtildiği gibi kısa ve basit kelimelerle emirler verilecektir. Böylece uygulama yapılacak program kodlarına adapte olmak kolaylaşacaktır.

39 Üçgenin Alanı 1. BAŞLA 2. OKU taban 3. OKU yükseklik 4. alan= (Taban X Yükseklik)/2 5. YAZ alan 6. DUR

40 Üçgenin Alanı Uzun cümleler yazmak yerine kısa basit kelimelerle ve formülize edilmiş işlemlerle çözüm sağlanmış oldu. Her algoritma BAŞLA emri ile başlar ve DUR emriyle de biter. Dışarıdan verilmesi gereken bilgiler için OKU, sonuçları göstermek içinde YAZ emri kullanılabilir.

41 Örnek: İki sayıyı toplamak için gerekli programa ait algoritmanın oluşturulması.

42 Algoritma: 1. Başla 2. Birinci sayıyı gir 3. İkinci sayıyı gir 4. İki sayının toplamını yap 5. Toplamın değerini yaz 6. Bitir 1. Başla 2. X değerini gir 3. Y değerini gir 4. toplam = X+Y 5. toplam ı yaz 6. Bitir

43 Örnek : Beş sayının toplamını ve ortalamasını veren programa ait algoritmanın oluşturulması Toplam adı için Toplam Ortalama adı için Ort Girilen sayılar için X Arttırma için Sayac kullanılırsa

44 Algoritma: 1. Başla 2. Toplam = 0, Sayac = 0 3. X i gir 4. Toplam= Toplam+X 5. Sayac = Sayac Eğer Sayac <5 ise 3 e git 7. Ort= Toplam/5 8. Toplam ve Ort değerlerini yaz 9. Bitir

45 4. Uygulama Algoritması oluşturulan programın herhangi bir dilin (Basic, C, Fortran ) kurallarına uyarak ve komutlarını kullanarak yazılma aşamasıdır. Sözde kod (Pseudocode), kullanılan programlama diline dönüştürülür.

46 5. Sınama Program yazıldıktan sonra, uygun aşamalardan geçirilip, verilen girdilere göre uygun çıktıları üretip üretmediği kontrol edilir. Bu aşamada program girdi olarak verilebilecek tüm değerlere göre; özellikle de uç değerlere göre sınanır. Örneğin girdi olarak bir tamsayı girilmesi gereken programda, girilen sayının negatif olması halinde yapılacak işlemler tanımlanmamış olabilir. Bu gibi durumlar bu aşamada gözden geçirilmelidir.

47 6. Bakım Sınama aşamasından sonra ortaya çıkan aksaklıklar varsa bunlar giderilir.

48 Akış Şemaları

49 Akış Şemaları (Diyagramları) Herhangi bir sorunun çözümü için izlenmesi gerekli olan aritmetik ve mantıksal adımların söz veya yazı ile anlatıldığı algoritmanın, görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline akış şemaları veya FLOWCHART adı verilir. Akış şemalarının algoritmadan farkı, adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir. Programın saklanacak esas belgeleri olan akış şemalarının hazırlanmasına, sorun çözümlenmesi sürecinin daha kolay anlaşılır biçime getirilmesi, iş akışının kontrol edilmesi ve programın kodlanmasının kolaylaştırılması gibi nedenlerle başvurulur. Uygulamada çoğunlukla, yazılacak programlar için önce programın ana adımlarını (bölümlerini) gösteren genel bir bakış akış şeması hazırlanır. Daha sonra her adım için ayrıntılı akış şemalarının çizimi vardır En basit şekliyle dikdörtgen kutulardan ve oklardan oluşur. Akış şeması sembolleri ANSI (American National Standards Institute) standardı olarak belirlenmiş ve tüm dünyada kullanılmaktadır.

50 Akış Şemaları (Diyagramları) Bir süreci belirleme veya bir projenin adımlarını planlama için görsel bir sunum oluşturur. Proje ve süreç ile ilgili kişilere ortak bir dil veya bir referans noktası sağlar. Algoritmadaki ifadeler şekillerin içerisine yazılır. BAŞLA ve DUR şekilleri hariç her bir şeklin anlamı belli olduğundan içlerine tekrar anlamla aynı olacak kelime ve ifadeler yazılmaz.

51 Akış Şeması Şekilleri Başlama ve bitiş işlemleri Atama ve hesaplama işlemleri giriş okutma işlemleri Araç belirtemeden giriş ya da çıkış yapılacağını gösterir. görüntüleme yazdırma işlemleri

52 Akış Şeması Şekilleri Karar ve kontrol işlemleri {eğer (koşul bildirimi veya karar)} Bağlantı işlemleri Akış yönünü belirten işlemler

53 Akış Şeması Şekilleri

54 Örnek Ekrana "Merhaba" yazdıran program 1-Başla 2-Merhaba yaz 3-Dur BAŞLA Merhaba DUR Program-1

55 Uyarılar... Akış şemalarında tek bir başlangıç simgesi olmalıdır Bitiş simgesi birden çok olabilir. Karar simgesinin haricindeki simgelere her zaman tek giriş ve tek çıkış yolu bulunur. Bağlaç simgesi sayfanın dolmasından ötürü parçalanan akış şemasının öğelerini birleştirmede kullanılır. Simgeler birbirleri ile tek yönlü okla bağlanırlar. Okların yönü algoritmanın mantıksal işlem akışını tanımlar.

56 Akış Diyagramları (Şemaları)

57 Akış Diyagramları (Şemaları)

58 Akış Diyagramları (Şemaları)

59 Akış Diyagramları (Şemaları)

60 Akış şemaları içerik ve biçimlerine göre genel olarak üç grupta sınıflandırılabilirler. > Doğrusal Akış Şemaları > Mantıksal Akış Şemaları > Döngüsel (iteratif, çevrimli, yineli) Akış Şemaları

61 Doğrusal Akış Şemaları İş akışları giriş, hesaplama, çıkış biçiminde olan akış şemaları bu grup kapsamına girer. Örnek 1: İki sayının çarpımının bulunmasıyla ilgili algoritma aşağıdaki gibidir. Değişkenler: A: Birinci sayıyı B: İkinci sayıyı C: İki sayının çarpımını (A*B) göstersin Algoritma: Adım 1 Başla Adım 2 A yı oku Adım 3 B yi oku Adım 4 C=A*B yi hesapla Adım 5 C yi yaz Adım 6 - Dur

62 Doğrusal Akış Şemaları Örnek 2: Klavyeden girilen İki sayının toplamını hesaplayıp yazan algoritma ve akış şemasını hazırlayınız. (X: Birinci sayı, Y: İkinci sayı, Z: toplam) A1 : Başla A2 : Klavyeden oku X A3 : Klavyeden oku Y A4 : Hesapla Z = X + Y A5 : Yaz Z A6 : Dur

63 Örnek 2 Akış Şeması BAŞLA OKU X OKU Y Z=X+Y YAZ Z DUR

64 ÖRNEK: Taban ve yükseklik değerleri verilen üçgenin alanını hesaplayınız. ALGORİTMA 1. BAŞLA 2. OKU taban 3. OKU yukseklik 4. alan= (Taban X Yukseklik)/2 AKIŞ ŞEMASI BAŞLA Taban Yükseklik alan = (taban X yukseklik)/2 5. YAZ alan 6. DUR alan DUR

65 Mantıksal Akış Şemaları Geniş ölçüde mantıksal kararları içeren akış şemalarıdır. Hesap düzenleri genellikle basittir. Örnek 3: Klavyeden girilen bir sayının pozitif, negatif veya sıfıra eşit olma durumunu hesaplayıp yazdıran algoritma ve akış şemasını hazırlayınız. (S : Sayı) A1 : Başla A2 : Oku S A3 : Eğer S > 0 ise Pozitif yaz, A4 : Eğer S < 0 ise Negatif yaz, A5 : Eğer S = 0 ise Sıfıra eşit yaz, A6 : Dur

66 Örnek 3 Mantıksal Akış Şemaları BAŞLA OKU S YAZ Pozitif S > 0 S : 0 S = 0 S < 0 YAZ Negatif YAZ Sıfıra eşit DUR

67 Döngüsel Akış Şemaları Sorunun çözümü için, çözümde yer alan herhangi bir adım ya da aşamanın birden fazla kullanıldığı akış şemalarına denir. İş akışları genel olarak giriş ya da başlangıç değeri verme, hesaplama, kontrol biçiminde olmaktadır.

68 Döngüsel Akış Şemaları Örnek 4: Klavyeden girilen bir yazıyı 5 kez yazdıran algoritma ve akış şemasını oluşturunuz. ( Y : Yazı, S : Sayaç ) A1 : Başla A2 : Oku Y A3 : Yaz Y A4 : S = S + 1 A5 : Eğer S < 5 ise A3 e git A6 : Dur

69 Örnek 4 Döngüsel Akış Şemaları BAŞLA OKU Y S = 0, 5, 1 Sayısı bilinen döngülerde; başlangıç değeri, son değer, artış sayısı YAZ Y S DUR Döngünün çalıştığı bölüm

70 Algoritma ve Akış Şemaları ile ilgili Ek Bilgiler

71 Algoritmalarda kullanılan Operatörler

72 Algoritmalarda Matematiksel işlemler

73 Algoritmalarda Matematiksel işlemler

74 Algoritmalarda Matematiksel işlemler

75 Algoritmalarda Matematiksel işlemler

76 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 1) Tanımlayıcı 2) Değişken 3) Sabit 4) Aktarma 5) Sayaç 6) Döngü 7) Ardışık Toplama 8) Ardışık Çarpma

77 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 1) Tanımlayıcı Programcı tarafından oluşturulur. Programdaki değişkenleri, sabitleri, kayıt alanlarını, özel bilgi tiplerini vb. adlandırmak için kullanılan kelimeler Tanımlayıcılar, yerini tuttukları ifadelere çağrışım yapacak şekilde seçilmelidir. İngiliz alfabesindeki A-Z veya a-z arası 26 harften 0-9 arası rakamlar kullanılabilir Sembollerden sadece alt çizgi (_) kullanılabilir. Tanımlayıcı isimleri harfle veya alt çizgiyle başlayabilir. Tanımlayıcı ismi, rakamla başlayamaz veya sadece rakamlardan oluşamaz.

78 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 2-)Değişken Programın her çalıştırılmasında, farklı değerler alan bilgi/bellek alanlarıdır. Değişken isimlendirilmeleri, yukarıda sayılan tanımlayıcı kurallarına uygun biçimde yapılmalıdır. Örneğin ; Bir ismin aktarıldığı değişken ; ad Bir isim ve soy ismin aktarıldığı değişken; adsoyad Ev telefon no sunun aktarıldığı değişken; evtel Ev adresinin aktarıldığı değişken; evadres İş adresinin aktarıldığı değişken; isadres 3-) Sabit Programdaki değeri değişmeyen ifadelere sabit denir. İsimlendirme kuralları na uygun olarak oluşturulan sabitlere, sayısal veriler doğrudan;

79 Algoritmalarda Kullanılan Terimler

80 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 4-) Aktarma

81 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 5-) Sayaç

82 Algoritmalarda Kullanılan Terimler

83 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 6-) Döngü Bir çok programda bazı işlemler, belirli ardışık değerlerle gerçekleştirilmekte veya belirli sayıda yaptırılmaktadır. Programlardaki belirli işlem bloklarını, verilen sayıda gerçekleştiren işlem akış çevrimlerine döngü denir. Örneğin 1 ile 1000 arasındaki tek sayıların toplamını hesaplayan programda T= yerine 1 ile 1000 arasında ikişer artan bir döngü açılır ve döngü değişkeni ardışık toplanır.

84 Algoritmalarda Kullanılan Terimler

85 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 7-) Ardışık Toplama Programlarda, aynı değerin üzerine yeni değerler eklemek için kullanılır. Toplam değişkeni=toplam değişkeni + Sayı Örnek: Klavyeden girilen 5 sayısının ortalamasını bulan programın algoritması. 1. Başla 2. T=0 3. S=0 4. Eğer S>4 ise git 9 5. S=S+1 6. Sayıyı (A) gir 7. T=T+A 8. Git 4 9. Ortalama=T/5 10. Yaz Ortalama 11. Dur

86 Algoritmalarda Kullanılan Terimler 8-) Ardışık Çarpma Ardışık veya ardışıl çarpma işleminde; aynı değer, yeni değerlerle çarpılarak eskisinin üzerine aktarılmaktadır. Çarpım değişkeni=çarpım değişkeni * Sayı Örnek: Klavyeden girilen N sayısının faktöriyelini hesaplayan programın algoritmasını yazınız. 1. Başla 2. N sayısını gir 3. Fak=1 4. S=0 5. Eğer S>N-1 ise git 9 6. S=S+1 7. Fak=Fak*S 8. Git 5 9. Yaz Fak 10. Dur

87 Akış Diyagramlarında Kullanılan Temel Şekiller

88 Akış Diyagramlarında Kullanılan Temel Şekiller

89 Akış Diyagramlarında Kullanılan Temel Şekiller

90 ÖRNEK UYGULAMALAR

91 ÖRNEK : Çalıştığı gün sayısı ve yevmiyesi girilen işçinin maaşını hesaplayan algoritmayı ve akış diyagramını yapınız.

92 PROBLEM Bu program çalıştığı gün sayısı ve günlük yevmiyesi verilen işçinin maaşını bulacaktır. Maaş hesaplanırken işçinin çalıştığı gün sayısı ile günlük yevmiyesi çarpılarak maaş hesaplanabilir.

93 ANALİZ Girdiler: Gün Yevmiye Çıktılar: Maaş İlişki Maas=Gun X Yevmiye

94 TASARIM ALGORİTMA 1. BAŞLA 2. OKU gun, yevmiye 3. maas=gun x yevmiye 4. YAZ maas 5. DUR AKIŞ ŞEMASI BAŞLA Gun, yevmiye maas = gun X yevmiye maas DUR

95 Örnek: Klavyeden girilen 3 sayının aritmetik ortalamasını bulan programın algoritma ve akış şemasını yazın. Algoritma; 1. Oku S1,S2 ve S3 2. Toplam=S1+S2+S3 3. Ort =Toplam/3 4. Yaz Ortalama= ;Ort 5. Dur Yerine Ort = (S1+S2+S3)/3 yazılabilir. 10,15,8 değerleri için bellekteki durum ve ekran çıktısı: S1 S2 S3 Toplam Ort BAŞLA S1,S2,S3 Toplam =S1+S2+S3 Ort = Toplam/3 Ort Ekran Çıktısı Ortalama=11 DUR

96 Örnek:Ekrana 5 defa Pamukkale yazdıran programın algoritma ve akış şemasını yazın? BAŞLA Algoritma; 1. Basla 2. sayac=0 3. YAZ Pamukkale, sayac 4. sayac=sayac+1 5. Eğer sayac<5 GİT 3 6. DUR Sayac=0 Pamukkale sayac=sayac+1 sayac<5 mi? E H DUR

97 Örnek: Klavyeden girilen 2 sayıyı karşılaştırıp sonucu ekrana yazdıran algoritma ve akış şemasını yazın? Algoritma; 1. BAŞLA 2. OKU sayi1,sayi2 3. EĞER sayi1>sayi2 İSE YAZ Sayi1 sayi2 den büyüktür 4. Değilse EĞER sayi2>sayi1 İSE YAZ Sayi2 sayi1 den büyüktür 5. DEĞİL İSE YAZ Sayi1 sayi2 ye eşittir 6. BİTİR

98 Örnek: Klavyeden girilen 2 sayıyı karşılaştırıp sonucu ekrana yazdıran algoritma ve akış şemasını yazın? Başla Sayi1, Sayi2 Sayi1> Sayi2 E Sayi1> Sayi2 mi? H Sayi2> Sayi1 E Sayi2> Sayi1 mi? H Sayi2= Sayi1 Bitir

99 Örnek: Bir öğrencinin numarası, adı ve soyadı, vize notu ve final notu girilmektedir. Verilere göre vize notunun %30'ü ile final notunun %70'i alınarak ortalaması hesaplanmak isteniyor. Algoritmayı maddeler halinde yazınız.

100 Çözüm:

101 Örnek: Klavyeden girilen herhangi bir N sayısının faktöriyelini bulan programın algoritmasını ve çalışmasını inceleyelim..

102 Çözüm:

103 Ev Ödevi 1: 1. Klavyeden girilen arasındaki asal sayıları ve kaç adet olduğunu bulup bunları ekrana yazdıran programın algoritmasını maddeler halinde yazınız. 2. Klavyeden 3 kenarı da girilen bir üçgenin çeşidini (eşkenar, ikizkenar, çeşitkenar) bulan programın algoritmasını maddeler halinde yazınız arasındaki i. Tüm sayıların toplamını ii. Çift sayıların toplamını iii. Tek sayıların toplamını bulan programın algoritmasını maddeler halinde yazınız.

104 Ev Ödevi 1: (devam) 4. Girilen sıcaklık değerine göre bir suyun katı, sıvı ve gaz olma durumunu gösteren algoritmanın akış şemasını çiziniz. 5. Bankaya aylık getirisi %8 ile 1000 TL yatırılmıştır. Buna göre; a) 10 ay sonrasında paranın ne kadar olacağını ve aynı zamanda her ay sonunda ne kadar olduğunu ekrana yazan algoritmanın akış şemasını çiziniz. b) Paranın kaç ay sonra 5000 TL olacağını hesaplayan algoritmanın akış şemasını çiziniz. 6. Dışarıdan girilen n adet sayının karesinin toplamını alan algoritmanın akış şemasını çiziniz. 7. Dışarıdan girilen 20 adet sayıdan çift olanları toplayan algoritmanın akış şemasını çiziniz.

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 3. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu PROBLEM ÇÖZME (PROBLEM SOLVING) nereden

Detaylı

Algoritmanın Hazırlanması

Algoritmanın Hazırlanması Algoritmanın Hazırlanması Algoritma, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade

Detaylı

HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ

HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Herhangi bir program yazabilmemiz için öncelikle önümüzde bir problem, soru olması gerekir. Problemi belirledikten

Detaylı

Algoritma. 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir.

Algoritma. 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir. Algoritma 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir. Algoritma Problem çözmek için geliştirilen Adım adım çözüm yöntemidir. Verilen bir

Detaylı

Algoritma Hazırlama. Programlama. nereden başlamalı? ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA Öğr.Gör.Günay TEMUR

Algoritma Hazırlama. Programlama. nereden başlamalı? ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA Öğr.Gör.Günay TEMUR Algoritma Hazırlama Programlama nereden başlamalı? PROBLEM ÇÖZME nasıl yapacağız? bunun için Problem çözme sırası (Problem Solving Cycle) 1. Problemi anlama (Understanding, Analyzing), 2. Bir çözüm yolu

Detaylı

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır:

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır: ALGORİTMANIN HAZIRLANMASI, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir.

Detaylı

Programlama Temelleri

Programlama Temelleri Programlama Temelleri TEMEL BİLGİSAYAR KAVRAMLARI Donanım: GiriĢ birimleri- klavye, fare, okuyucular, mikrofon, dokunmatik aletler Ana iģlemci ve yardımcılar Saklama birimleri (CD-ROM, diskler, bellekler...)

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr Problem Çözme ve Algoritmalar Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr Problem C o zme Problem Çözme Tekniği

Detaylı

GÖRSEL PROGRALAMA HAFTA 3 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

GÖRSEL PROGRALAMA HAFTA 3 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI GÖRSEL PROGRALAMA HAFTA 3 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI DERS İÇERİĞİ Algoritma nedir? Akış Diyagramı nedir? Örnek Uygulama ALGORİTMA Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki

Detaylı

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Programlama Temelleri Ders notları Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Yazılımın yaşam döngüsü Algoritma sözcüğü; adını Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa El Harezmi adındaki Müslüman Türk aliminden almıştır.

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod)

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç Web: ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

2. BÖLÜM. Problem Çözme ve Algoritmalar

2. BÖLÜM. Problem Çözme ve Algoritmalar 2. BÖLÜM Problem Çözme ve Algoritmalar Problem Çözme Problem Çözme Tekniği (Descartes e göre): 1. Doğruluğu kesin olarak kanıtlanmadıkça, hiçbir şeyi doğru olarak kabul etmeyin; tahmin ve önyargılardan

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA BÖLÜM-II ALGORİTMA I. GİRİŞ Bilgisayar dünyasında, insanın

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih YÜCALAR fatih.yucalar@cbu.edu.tr YZM 1101. Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Fatih YÜCALAR fatih.yucalar@cbu.edu.tr YZM 1101. Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Fatih YÜCALAR fatih.yucalar@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 1. BÖLÜM 2 ALGORİTMAYA GİRİŞ Genel Bakış 3 1. Bölüm: Algoritmaya Giriş

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Bilgileri Dersin Hocası: Araş. Gör. Ahmet Ardahanlı E-posta: ahmet.ardahanli@hotmail.com Oda: DZ-33

Detaylı

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır.

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Örnek bir Algoritma Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Çözüm 1: 1. Evden dışarıya çık 2. Otobüs durağına yürü 3. Durakta

Detaylı

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ.

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. KBÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TBP101 Programlama Temelleri «A LG O R İ T M A G E L İ Ş T İ R M E» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN Karabük Üniversitesi T.O.B.B. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Demir Çelik Kampüsü

Detaylı

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir.

ALGORİTMAYA GİRİŞ. Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. 1 ALGORİTMAYA GİRİŞ Program: Belirli bir işi gerçekleştirmek için gerekli komutlar dizisi olarak tanımlanabilir. Programlama: Bir programı oluşturabilmek için gerekli komutların belirlenmesi ve uygun biçimde

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM)

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) (ALGORITHM) Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki Türkistan'lı alimden kaynaklanır. Bu

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 Ders Not Sistemi Vize : % 40 Final : % 60 Kaynaklar Kitap : Algoritma Geliştirme ve Programlama Giriş Yazar: Dr. Fahri VATANSEVER Konularla ilgili

Detaylı

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic BİLGİSAYAR DONANIM Donanım birimleri ekran, klavye, harddisk, ram YAZILIM Yazılımlar ise bilgisayarın donanım yapısını kullanılır hale

Detaylı

ÖRNEK 1:Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır.

ÖRNEK 1:Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır. ALGORİTMA Algoritma, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir. Diğer

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma Programcılık, program çözme ve algoritma Program: Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Sözde kod, algoritmalar ve programlar oluşturulurken kullanılan, günlük konuşma diline benzer ve belli bir programlama dilinin detaylarından uzak

Detaylı

Bilgisayar II Dersi. Bölüm-2

Bilgisayar II Dersi. Bölüm-2 Bilgisayar II Dersi Bölüm-2 Bilgisayar dünyasında, insanın yaşamı boyunca yaptığı plan kavramına eşdeğer algoritma kavramı vardır. Bilgisayardaki işlemin/işlemlerin gerçekleştirilmesinde izlenecek adımlara

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1 (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 2 Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed

Detaylı

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar EM205 26/9/2014 Programlamaya giriş Algoritmalar Temel kavramlar Algoritmalar Amaçlar Algoritma kavramını öğrenmek, Algoritmaları ifade edebilmek, Temel matematiksel algoritmaları yazabilmek C programlama

Detaylı

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI C PROGRAMLAMA DİLİ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1 PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Algoritma bir sorunun

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Akış Diyagramları ve Sözde Kodlar Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Sözde Kodlar (pseudo-code) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Sözde Kod Sözde

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA UYGULAMA Örnek: Yandaki algoritmada; klavyeden 3 sayı

Detaylı

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR Algoritma bir problemin çözümünde (işlemin gerçekleşmesinde) izlenen adımlar dizisi olup, problemi çözmek için yürütülecek eylemlerin ve bu eylemlerin sırasını belirten bir talimattır,

Detaylı

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) Algoritma Geliştirme ve Akış Diyagramları BİLGİSAYARLA PROBLEM ÇÖZÜMÜ AŞAMALARI Analiz Algoritma Geliştirilmesi

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAM Bilgisayar en basit olarak üç ana görevi yerine getiren bir makinedir. Girilen bilgiyi alır (INPUT), işler (PROCESSING) ve bu işlenmiş veriden bir sonuç (OUTPUT)

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 4. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu 4- ALGORİTMA (ALGORITHM) 1 2 4- ALGORİTMA

Detaylı

Algoritmalar. 3. Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli.

Algoritmalar. 3. Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli. Algoritmalar Kısaca algoritma belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir. Geniş anlamda ise algoritma, verilen herhangi bir sorunun çözümüne ulaşmak için uygulanması gerekli adımların

Detaylı

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Algoritma ve Programlamaya Giriş mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar İçerik Algoritma Akış Diyagramları Programlamada İşlemler o o o Matematiksel Karşılaştırma Mantıksal Programlama

Detaylı

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları.

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Turbo C ++ 3.0 ALGORİTMALAR http://vaibhavweb.tripod.com/others/tc3.zip http://www.top4download.com/turbo-c- /aklqwuba.html 1 2 Bilgisayarda Problem Çözme Adımları Bilgisayarda Problem Çözme Adımları 1-Problemi

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Algoritma & Matlab.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Algoritma & Matlab. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Algoritma & Matlab 1 Algoritma Algoritma ; verilerin bilgisayara hangi çevre biriminden

Detaylı

Basit Algoritma Akış Diagramı Örnekleri

Basit Algoritma Akış Diagramı Örnekleri Basit Algoritma Akış Diagramı Örnekleri Mantıksal veya Döngüsel olmayan akış diagramı örnekleri Klavyeden girilen fiyatı, KDV(%18) ekleyerek ekrana yazdırın. Sayısal Fiyat, Sonuc Yaz; Fiyat giriniz Oku;

Detaylı

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA GİRİŞ Bilgisayarların önemli bir kullanım amacı, veri ve bilgilerin kullanılarak var olan belirli bir problemin çözülmeye çalışılmasıdır. Bunun için, bilgisayarlar

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI

ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI ALGORİTMA ÖRNEKLERİ ve YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 1 ÖRNEK 1: Klavyeden okunan bir sayının 10 fazla ve 10 eksiğini bulup yazan programın algoritma ve akış şeması şöyledir. Girdi Bir sayı (a) Çıktı Sayının

Detaylı

ALGORİTMA NEDİR? (Adım adım işlem basamaklarının yazılmasıdır.)

ALGORİTMA NEDİR? (Adım adım işlem basamaklarının yazılmasıdır.) PROGRAM YAZMAK SÜRECİ 1. Problemin farkına varmak, 2. Problemi analiz etmek, 3. Çözüm yolları düşünmek, 4. İyi çözüm yolları seçip algoritma oluşturmak, 5. Akış diyagramı çizmek, 6. Uygun bir dilde kodlamak,

Detaylı

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ.

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. KBÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TBP101 Programlama Temelleri «A K I Ş D İ YA G R A M L A R I» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN Karabük Üniversitesi T.O.B.B. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Demir Çelik Kampüsü 78050

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME

PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler Yazılım Nedir? Çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla hazırlanmış programlara

Detaylı

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir.

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bu durumda bireylerin ortaya çıkan olumsuzluklara karşılık çözüm bulmak için yapacakları mücadeleye de PROBLEM

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA. Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA. Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler Yazılım Nedir? Çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla hazırlamış programlara yazılım adı verilir. Yazılımlar Her yazılım

Detaylı

Kazanımlar. Programlama Dili Nedir? Programlama Dili. ENF102 Jeoloji

Kazanımlar. Programlama Dili Nedir? Programlama Dili. ENF102 Jeoloji Kazanımlar Programlama Dili Nedir? Bu dersin sonunda Programlama dilinin ne olduğunu, Seviye kavramının ne demek olduğunu, Yorumlayıcı ile derleyici arasındaki farkı, Programlama dillerinin hangi kriterlere

Detaylı

Algoritma kelimesinin kökeni:

Algoritma kelimesinin kökeni: ALGORİTMA Belirli bir problemi çözmek için gerekli adımlar kümesidir. Algoritma bir işi çözmek için kullanılan yöntemdir. Gündelik yaşantımızda da algoritmalar kullanırız. Yol tarifi, yemek pişirme işlemleri

Detaylı

ÖRNEK ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI. Örnek 1: Klavyeden girilen 2 sayının toplamını bulan programın algoritma ve akış şemasını yapınız.

ÖRNEK ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI. Örnek 1: Klavyeden girilen 2 sayının toplamını bulan programın algoritma ve akış şemasını yapınız. 1 lips Akış şemasının başlangıç ve bitiş yerlerini gösterir. Başlangıç simgesinden çıkış oku vardır. Bitiş simgesinde giriş oku vardır. Paralel Kenar: Programa veri girişi ve programdan elde edilen sonuçların

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Algoritma ve Programlamaya Giriş Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Güncellenme tarihi: 27.02.2017 Yazılım nedir? Donanım birimlerini istenen işleme

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini

Detaylı

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Programlama Temelleri Ders notları Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 İkili (binary) sayı sistemi Bilgisayarın bizim kullandığımız onlu sayı sistemini (decimal) işlemesi mümkün değildir. İkili sayı sistemi

Detaylı

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI NOT: Çalışma kâğıtları Algoritma Tasarımı ve Excel olmak üzere 2 kısımdan oluşmakta ve sınavda her ikisinin de çalışılması gerekmektedir. ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI Bu çalışma sayfalarında

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 1. DERS NOTU Konu: Algoritmalar Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU 1 BİLGİSAYARLA PROBLEM ÇÖZÜMÜNÜN AŞAMALARI René Descartes Felsefeci Problem Çözme Tekniğinde Descartes

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Ders Bilgileri BIL1202 Algoritma ve Programlamaya Giriş, (2+1 Kredi) Ders ile ilgili duyurular http://kergun.baun.edu.tr/

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI

ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI 1 ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI İster bilgisayarla ister bilgisayarsız soru çözmek için belirli bir yol vardır. Ancak bu yol ile sağlıklı bir çözüme ulaşılabilir. Bilgisayar kullanarak soru çözmek için sonuca

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Algoritma ve Programlamaya Giriş Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Güncellenme tarihi: 13.03.2017 Yazılım nedir? Donanım birimlerini istenen işleme

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Doç. Dr. M.Ümit GÜMÜŞAY YTÜ - 2012 2 PROGRAMLAMA MANTIĞI Herhangi bir amaç için hazırlanan programın mantık hataları içermesi durumunda, alınacak sonucunda yanlış olacağı aşikardır.

Detaylı

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ GİRİŞ AKIŞ ŞEMASI Bir önceki ünitede algoritma, bilgisayarda herhangi bir işlem gerçekleştirmeden ya da program yazmaya başlamadan önce gerçekleştirilmesi düşünülen işlemlerin belirli bir mantık ve plan

Detaylı

DEĞERLENDĐRME ÖDEV % 20 ARASINAV % 30 FĐNAL SINAVI % 50

DEĞERLENDĐRME ÖDEV % 20 ARASINAV % 30 FĐNAL SINAVI % 50 DEĞERLENDĐRME ÖDEV % 20 ARASINAV % 30 FĐNAL SINAVI % 50 Ders notlarını aşağıdaki adresten indirebilirsiniz http://www.ktu.edu.tr/insaat-dersnotlari Uygulama Asistanı Arş. Gör. Ufuk KANDĐL ALGORĐTMALAR

Detaylı

Bilgisayar Programı Nedir?

Bilgisayar Programı Nedir? BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda i belirli libir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarındonanımınınyerine

Detaylı

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarın donanımının

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA (Bölüm 1) Prof. Dr. Hakan Ündil - Elektronik Teknolojisi Güz Bölüm 1-2

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA (Bölüm 1) Prof. Dr. Hakan Ündil - Elektronik Teknolojisi Güz Bölüm 1-2 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA (Bölüm 1) Prof. Dr. Hakan Ündil - Elektronik Teknolojisi - 2015-2016 Güz Bölüm 1-2 1 PROBLEM ÇÖZME ve ALGORİTMALAR Bir problemi çözmek için yapılacak işlemler en genel şekilde

Detaylı

BLGM BÖLÜM. Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları)

BLGM BÖLÜM. Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları) BLGM108 1. BÖLÜM Problem Çözme Kavramları (Algoritma ve Akış Şemaları) 1 Yazılım Geliştirme Adımları 1. Gereksinimlerin belirlenmesi Problemin ne olduğunu anlama: sorunu çözmek için ne gereklidir, çözüm

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Algoritma Bir problemi çözmek için kullanılan, belirli

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları

TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları TBP101 (4. Hafta) Alıştırma Soruları ve Cevapları 1. Klavyeden girilen üç sayıyı toplayan ve ortalamasını alıp sonuçları ekrana yazdıran sözde kodunu yazınız. PROGRAM Soru1 READ A, B, C; TOP = A + B+ C;

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Hakkında Genel Bilgiler Oda No: 1A Görüşme Saatleri: Pazartesi

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 0 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU Algoritma ve Programlama Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Algoritma Kavramı Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Algoritma ve Programlama Bilgisayardaki

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Değişken ve Atama Bilgisayar programı içerisinde ihtiyaç duyulan sembolik bir ifadeyi veya niceliği

Detaylı

Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları

Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları Belirli işlemleri defalarca yapan algoritmalar... 10 Adet Çöp Toplayan Algoritma www.dersmax.com Döngüsel Akış Diagramı Algoritmaları 1 www.dersmax.com Döngüsel Akış

Detaylı

C SHARP UYGULAMA ÇALIŞMASI

C SHARP UYGULAMA ÇALIŞMASI C SHARP UYGULAMA ÇALIŞMASI Algoritma Kurma Değişkenler Değişken Dönüştürme Aritmetik Operatörler Atama Operatörleri Mantıksal ve Karşılaştırma Operatörler HAFTA 1 Algoritma Kurmanın Mantığı ve Temel Kavramlar

Detaylı

C++ Dilinde Bazı Temel Algoritmalar

C++ Dilinde Bazı Temel Algoritmalar C++ Dilinde Bazı Temel Algoritmalar Bazı eşyalar için her eve lazım derler. Az sonra bahsedeceğimiz algoritmalar da her kodcuya lazım cinsten. Sayının tek mi çift mi olduğuna karar veren programdan, çarpım

Detaylı

3/3/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Akış Diyagramı. Akış Diyagramı Şekilleri

3/3/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Akış Diyagramı. Akış Diyagramı Şekilleri Akış Diyagramı Akış Diyagramı Algoritma adımlarını şekillerle ifade etme işine akış diyagramı adı verilir. Standartlaşmış şekillerle ifade edilirler. Akış Diyagramı Şekilleri Akış Diyagramı Şekilleri başla

Detaylı

5- AKIŞ DİYAGRAMLARI (FLOW- CHART) M.İLKUÇAR - 1

5- AKIŞ DİYAGRAMLARI (FLOW- CHART) M.İLKUÇAR - 1 5- AKIŞ DİYAGRAMLARI (FLOW- CHART) M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 Algoritma işlem adımlarının günlük konuşma diliyle adım adım yazılması idi. Algoritmayı anlamak için yazıldığı dilin bilinmesi ve açık

Detaylı

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız.

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. PROGRAM Soru1 PRINT Merhaba Dünya! ; 2. Klavyeden girilen negatif bir sayıyı

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir.

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. ALGORİTMA KAVRAMI Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü için izlenecek yolun tanımıdır.

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta (Örnekler) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta (Örnekler) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta (Örnekler) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Örnek Uygulamalar Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Örnek: Aşağıdaki akış diyagramının sonucunu bulunuz. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU

Detaylı

3. Bölüm Algoritmalar

3. Bölüm Algoritmalar 3. Bölüm Algoritmalar Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 3.1. Veri ve Bilgi Şekil 3.1 de bilgisayar sistemin temelini oluşturan veri işlem modeli görülmektedir. Hesaplama, saklama gibi

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI

BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI BÖLÜM 3: AKIŞ DİYAGRAMLARI Geliştirilecek olan yazılımın genel yapısının şematik gösterimine akış diyagramı (flowchart) adı verilir. Akış diyagramları, yazılımı oluşturacak program parçalarını ve bu parçaların

Detaylı

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır.

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. I. GİRİŞ Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. İnsanların elle yaptığı ve yapmakta olduğu bir çok

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

Algoritma ve Akış Şemaları

Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma Tanımı, Algoritma Özellikleri, Algoritma Tasarımı, Akış Şemaları, Dallanma Simgeleri Döngü Simgeleri, Akış Şeması Tasarımı, Akış Şeması Özellikleri, N-S Şeması, W-O

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu

Detaylı

Hafta 5 Algoritma Örnekleri ve Analizi

Hafta 5 Algoritma Örnekleri ve Analizi BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 5 Algoritma Örnekleri ve Analizi Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BONUS ÖDEV Aşağıda verilen soruların (lab. uygulamalarında çözülmüş olan) akış diyagramlarını doğru olarak

Detaylı

Bilgisayar ve Programlama

Bilgisayar ve Programlama Bilgisayar ve Programlama PROGRAMLAMAYA GĠRĠġ Donanım: GiriĢ birimleri- klavye, fare, okuyucular, mikrofon, dokunmatik aletler Ana iģlemci ve yardımcılar Saklama birimleri (CD-ROM, diskler, bellekler...)

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru Adı: Soyadı: Numara: Bölümü: Erzurum Teknik Üniversitesi Mühislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi 15.11.2015 Soru 1 2 3 4...... Toplam Puanlar Soru-1: Yandaki kısımda verilen terimlerin

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir. 1 Akış diyagramları

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ DERS 1 PROGRAM GELĐŞTĐRME PROGRAM GELĐŞTĐRME VERĐ ĐŞLEME(DATA

Detaylı

Algoritma ve Akış Şemaları

Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma : Bir sorunu çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı düzenli mantıksal adımlara algoritma denir. Algoritma aslında bir işi optimum düzeye minimize

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı