SU EROZYONUNA KARŞI ÖNLEMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SU EROZYONUNA KARŞI ÖNLEMLER"

Transkript

1 SU EROZYONUNA KARŞI ÖNLEMLER

2 Tarım Alanlarında Yüzeysel Erozyona Karşı Toprak Koruma Önlemleri 1. Tarımsal ve Vegetatif Önlemler 2. Mekanik Toprak Koruma Önlemleri 1- Tarımsal ve Vejetatif Önlemler Toprak erozyonunu önlemek için tarım alanlarında alınması gerekli vejetatif önlemler ve tarımsal yöntemleri birkaç grupta toplamak mümkündür. Bunlar; a. Uygun toprak işleme b. Rotasyon c. Şerit ekimi d. Cansız örtü (malçlama)

3 a. Uygun Toprak İşleme: Tarım alanlarında toprak işleme şekli toprak ve suyun korunması bakımından büyük önem taşır. En önemli toprak koruyucu toprak işleme şekli tesviye eğrileri boyunca toprak işlemedir. Eğimli arazide tarlanın eğime dik olarak sürülmesi ile, yamaç üzerinde oluşacak yüzeysel akışa karşı küçük hendekçikler oluşturulmuş olur. Böylece şu faydalar sağlanır; 1- Yüzeysel akışı azaltır, erozyonu önler, 2- İnfiltrasyonu artırır ve toprağın su ekonomisini olumlu etkiler, 3- Ürünün verimini artırır. Bu yöntem tek başına kullanıldığı taktirde %3 e kadar eğimlerde başarılı olur. Daha büyük eğimlerde diğer toprak koruma yöntemleriyle birlikte kullanılması gerekir.

4 Yanlış toprak işleme Tesviye eğrileri boyunca toprak işleme

5

6 Toprak İşlemenin Faydaları 1- Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan gelişen fidanların köklerini toprağın derinliklerine yayarak topraktan besin elementlerini ve suyu kolayca almalarını sağlamak. Kastamonu - Tosya - Erozyon Kontrolü Çalışması

7 2- Toprağın havalanmasını sağlayarak kökler için gerekli gaz mübadelesini yapmak, Van - Erozyon Kontrolü Çalışması

8 3- Diri örtünün fidan üzerindeki baskısını kaldırarak, fidanın su, besin maddesi ve ışık ihtiyacını sağlamak, Kastamonu - Tosya - Erozyon Kontrolü Çalışması

9 4- Yüzeysel akışı azaltarak suyun toprağa iyi nüfuz etmesini ve bu suretle kurak dönemler için depolanmasını sağlamak, Burdur - Erozyon Kontrolü Çalışması

10 5- Kırıntı bünyeyi sağlamak, toprak strüktürünü düzeltmek, 6- Topraktaki geçirgen olmayan mevcut tabakaların kırılmasını temin etmek,

11 7- Topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini artırarak, besin maddelerinin fidanlar tarafından daha kolay alınabilir hale gelmesini sağlamak, 8- Kapillariteyi kırarak toprakta evaporasyonu azaltmaktır. Denizli - Erozyon Kontrolü Çalışması

12 Makineli toprak işleme Kurak ve yarı kurak iklim koşullarına sahip topraklarda su depolanmasının artırılması ve dikilen fidanların kök gelişiminin sağlanması için, topoğrafyanın elverişli olduğu alanlarda makineli toprak işlemesi yapılmalıdır.

13 Makineli toprak işleme 1- Başarı oranlarının yüksek olması, 2- İşin zamanında bitirilmesi, 3- Maliyetin daha düşük olması, 4-Toprak işlemeden beklenen gayelerin daha iyi gerçekleştirilmesi.

14 b. Ürün Rotasyonu (Münavebe=Dönüşüm): Aynı tarla üzerinde oldukça muntazam zaman aralıklarıyla değişik tarım ürünleri yetiştirmektir. Ürün rotasyonunun toprak erozyonunu ve su kaybını azalttığı kesinlikle anlaşılmıştır. Ürün rotasyonunun amaçları ve sağladığı faydalar; 1- Toprak verimliliğinin devamını sağlamakta ve ürün verimini artırmaktadır, 2- Tarımı sistematik duruma getirmekte ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır, 3- Zararlı ve yabancı otların, böceklerin ve bitki hastalıklarının kontrolünü kolaylaştırmaktadır, 4- Aynı yere devamlı olarak aynı bitkilerin ekilmesi sonucu ortaya çıkan toprak yorulmasını önler ve şeritlere 3 yılda bir de olsa baklagil getirilmesiyle toprakta azot miktarını artırır; böylece toprağın organik madde ve su tutma kapasitesini yükseltir.

15 Ürün Rotasyonunda bitki örtüsü Toprak koruması ile ilgisi bakımından tarım ürünleri değişik nitelikler sahiptirler. Bu niteliklerine göre ürünler genel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar; 1) Toprağı koruyucu ürünler 2) Toprağı korumayan ürünler veya çapa bitkileri Toprağı koruyucu ürünler: Bu sınıfa giren ürünler sık yetişir ve büyür, uygun koşullarda toprağı tamamen örterek koruyucu bir görev yapar. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi küçük taneliler ve baklagiller (fiğ, tırfıl, korunga, bezelye, soya fasülyesi, yonca, üçgül). Toprağı koruyucu ürünler erozyonu kontrol eder ve toprağa organik madde vererek onun verimliliğini artırır.

16 Buğday Arpa Çavdar Fiğ Soya fasülyesi Korunga

17 Toprağı korumayan ürünler veya çapa bitkileri: Çapa ürünleri patates, mısır, şeker pancarı, tütün, pamuk, lahana, soğan, sarımsak, nohut, afyon, kavun, karpuz, sebzeler vb. bitkilerdir. Bu ürünler toprak yüzeyini gereği ölçüde örtmediği için erozyona ortam hazırlar. Ancak bunların bazıları yemlik olarak yetiştirildiği zaman gelişme dönemlerinde koruyucu görev yapar. Tütün Mısır Patates

18 Ürün rotasyonu araziye, ekonomik koşullara, ürün yetiştirme sistemlerine ve tarım bölgelerinin özelliklerine göre değişmekle birlikte, her bölgenin ana çapa ürününden önce veya sonra baklagilleri devreye sokmak esastır. Örneğin 3 yıllık Rotasyon: (1. yıl çapa bitkisi) + (2. yıl tahıl) + (3. yıl buğdaygiller ve baklagiller) = 3 yıl şeklinde uygulanabilir. Genellikle şerit tarımı ve teraslama ile birlikte kullanılan ve tarımın hem yer, hem de zaman itibarıyla planlanması şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Hangi yıl? hangi şeritte? hangi ürün çeşidinin? yetiştirileceği sorularının cevabını rotasyon verir.

19 c. Şerit Tarımı: Şerit tarımı bir yamaç üzerinde sık büyüyen ve toprağı koruyan ürünlerle (buğday, arpa vb.) toprağı korumayan çapa ürünlerinin (mısır, pamuk, tütün vb.) nispeten dar arazi şeritleri üzerinde yetiştirilmesidir.

20 Şeritlerin genişlikleri bölgelere göre değişmekle birlikte 15m ile 40m arasında değişebilmektedir. Güneydoğu Amerika için verilmiş olan bir formül %3-18 eğimler arasında kullanılmaktadır. W = S W= Şerit genişliği (m) S= Eğim (%) d. Cansız Örtü (Malçlama): Orman ölü örtüsünün, toprak erozyonu ve hidrolojideki çok önemli ve eşsiz işlemlerinden esinlenen toprak korumacılar, tarım alanlarında sık sık işlenen toprağın uzun süreler koruyucu örtüden yoksun kaldığı ve erozyon tehlikesine terkedildiği dönemlerde, toprağı korumak için toprak yüzeyine yaprak, sap, odun talaşı veya daha başka ürün artıkları ve organik maddeleri sermeyi denemişlerdir. İşte yaygın bir şekilde kullanılan bu toprak koruma yöntemine Malçlama veya Cansız örtü adı verilmektedir.

21 Bu yöntem çeşitli faydalar sağlamaktadır. 1- Yağmurun kinetik enerjisi ile toprağı dövmesine, agregatları çözmesine ve erozyon meydana getirmesine engel olmaktadır, 2- Yaprak, dal, kozalak saman vb. örtü materyali, yüzeysel akışı engellemekte ve tabaka erozyonunu engellemektedir, 3- Cansız örtü infiltrasyonu büyük ölçüde düzeltmektedir, 4- Malç örtüsü aynı zamanda toprağı gölgelemekte, buharlaşmayı azaltmakta ve toprağın nem kapsamını olumlu etkilemektedir, 5- Malçlamada kullanılan bitki kısımları zamanla ayrışarak toprağın organik madde içeriğine katkı sağlar. Kırmızı Malç Kahverengi Malç Siyah Malç Çam Malçı Yapraklı Malçı Farklı ağaç türlerinin Kabuk ve odun yongaları malç malzemesi olarak kullanılmaktadır

22

23 Anız malçı: Cansız örtü yöntemleri içinde ayrıca anız malçı denen ve ürün hasat edilirken toprak üstünde uzun saplar kalacak şekilde ürün biçme ilkesine dayanan bu yöntem diğer cansız örtünün sağladığı faydaları sağlamaktadır. Ayrıca bu yöntem rüzgar erozyonuna duyarlı tarım alanlarında erozyonu önlemekte veya azaltmaktadır.

24 2. Mekanik Toprak Koruma Önlemleri Orman Alanlarında Yüzeysel Erozyona Karşı Alınabilecek Mekanik Önlemler Örme Çitler Teraslar

25 Örme Çitler: Örme çitlerin yararları; Çıplaklaşmış yamaç yüzeylerindeki hareketli toprağı bağlamak, Yağmur sularının akışını yavaşlatarak toprağın taşınmasını önlemaktir. Örme çitler, yüzeysel erozyonu önlemede yaygın olarak kullanılan mekanik tedbirlerdendir.

26 Örme çit yapım tekniği: Yamaçta eğime dik doğrultuda, 10-15cm genişlikte ve 10-15cm derinlikte hendek kazılır. Çapları 3-10cm arasında değişen ve boyları yaklaşık 100cm kadar olan ahşap kazıklar toplam uzunluklarının 2/3 ü toprağa girecek şekilde 30-40cm aralıkla bu hendeklere çakılır.

27 Örme çit yapım tekniği: Bölgedeki türler, varsa meşe tercih edilmelidir. Tesis zamanı genellikle ilkbahardır.

28 Örme çit yapım tekniği: Çit kazıkları düşey ya da yamaç yüzüne dik olarak değil, bu iki doğrultuyu, başka bir deyişle yamacın eğim açısını ortalayacak şekilde çakılmalıdır. Ancak, örme çitler eğimi az olan yamaçlarda ya da teraslar boyunca yapılacaklarsa, kazıklar düşey doğrultuda çakılırlar.

29 Örme çit yapım tekniği: Toprakta nem şartlarının elverişli olduğu yamaçlarda kazıkların bir kısmı ve örme amacıyla kullanılacak dallar, filizlenme yeteneğindeki söğüt ve kavak gibi türlerden seçilir. Dalların en az 120cm boyunda olması gerekir. Örme işlemi hendek tabanından başlanarak kazıkların üst hizasına 5cm kalıncaya kadar sürdürülür.

30 Örme çit yapım tekniği: Hendek kazısından çıkan toprak, örme işleminden sonra tekrar hendeğe doldurularak sıkıştırılır. Örgünün en alt sırasını oluşturan dalların tamamı, diğer dalların da kesik uçları, kök yapabilmeleri için toprak içinde kalmalıdır.

31 Örme çit yapım tekniği: Örme çit sıraları, toprağın durumuna, yamacın eğimine ve yamaç aşağısında korunacak alanın değerine bağlı olarak çeşitli şekillerde düzenlenebilir. Bunlar; a) Yatay kesik sıralar, b) Yatay devamlı sıralar, c) Eğik ve kesişen (diyagonal) sıralar.

32 Yatay devamlı sıralar

33 Yatay kesik sıralar

34 Yatay devamlı sıralar

35 Eğik ve kesişen (diyagonal) sıralar

36 Teraslar: Bütün teras tiplerindeki temel amaç toprak ve suyun korunmasıdır. Teraslar yüzeysel akışı tutarak ve onun yönünü zararsız şekilde değiştirerek veya toprağa sızmasını sağlayarak ve yüzeysel akışı depo ederek toprak ve su koruma amacını gerçekleştirirler. A. Yaptıkları İşlevlere Göre; 1- Yüzeysel akışı tutan ve yönünü olumlu şekilde değiştiren teras tipleri. Eğimli (akıtıcı) teraslar. 2- Yüzeysel akışı toprağa sızdırıcı teras tipleri. Eğimsiz (emdirici) teraslar.

37 1. Eğimli (akıtıcı) Teraslar: Eğimli teraslar yağışlı bölge ve yörelerde yapılırlar. Bu tip teraslar, esas itibarıyla eğimli yamaçlar üzerinde toprak erozyonunun önlenmesi, yani birinci derecede toprağın korunması amacına hizmet ederler. Bunlar eşyükselti eğrilerini tam anlamıyla izlemez, teras uzunluğu boyunca bir tarafa doğru hafifce eğimli yapılır ve içlerinde toplanan yüzey sularını bir dereye, bir oyuntuya, yada bir kanala akıtırlar.

38 Bu tip teraslarda gözetilen amaç, yamacın uzun aşınma yüzeyini kısa yüzeylere bölmek, yüzeysel akış sularını yamacı aşındıracak ölçüde toplanamadan bu teraslarla yamaç yüzeyi dışına aktarmaktır. Başlıca amaç yağış sularını yamaç üzerinde alıkoyarak toprağa sızmasını sağlamak değil, bu suları yamaç dışına akıtarak yamaçta toprak aşınmasını önlemektir. 2. Eğimsiz (emdirici) Teraslar: Bu tip teraslar esas itibariyle suyu tutmak, böylece hem yamaçta yapılan ağaçlandırma, tarım ve yeşillendirme çalışmaları için gerekli suyu korumak, hem de yüzeysel akışla dereye giden su miktarını azaltıp selleri kontrol altına almak amacına yöneliktir.

39 Eğimsiz teraslar eşyükselti eğrilerine tam anlamıyla paralel, yani bütün teras uzunluğu boyunca eğimsiz (yatay) olarak yapılırlar. Eğimsiz teraslar kurak ve yarıkurak bölgelerde, özellikle yaz kuraklığının hakim olduğu yörelerde ve şiddetli sağanaklarla ani sellerin oluştuğu yerlerde yapılırlar. Terasın herhangi bir yerden yarılması halinde bütün yamacın tehlikeye girmesini önlemek üzere alçak setlerle bölümlere (kompartmanlara) ayrılırlar. Eğimsiz teraslar beklenen sudan fazla su toplanması sonucu yıkılabilmektedir. Bunu önlemek için 4mt. de bir bölümlere ayrılmaktadır.

40 B. Kullanıldıkları Yerlere Göre; 1- Tarım terasları 2- Ağaçlandırma terasları (Islah Hendekleri) 1. Tarım terasları, esas itibariyle eğimli tarım alanlarında toprak ve suyu korumak ve ayrıca dik arazi kesimlerini ürün yetiştirmeye uygun duruma getirmek amacıyla yapılırlar. Bunlar da duruma göre eğimli ya da eğimsiz olabilmektedir. Yapım özellikleri bakımından; a) Geniş kanal tipi eğimli teraslar b) Sırt tipi eğimsiz teraslar c) Akdeniz tipi seki teraslar Olmak üzere başlıca üç gruba ayrılmaktadırlar. Bu üç ana grupta toplananların dışında cep teraslar, kesintili teraslar, altıgen teraslar gibi çeşitli tipte tarım terasları da vardır.

41

42 2-Ağaçlandırma Terasları veya Islah Hendekleri Ağaçlandırma terasları dik ve çıplak yamaçlar üzerinde toprak ve suyu korumak ve yamacı ıslah etmek amacıyla yapılırlar. Ağaçlandırma terasları, yerine ve ihtiyaca göre eğimsiz yada eğimli olabilmekte, enkesit özellikleri bakımından ise çeşitli tipler kullanılmaktadır. Ağaçlandırmalarda toprak ve su korumasına yönelik toprak işlemeleri veya terasları, ıslah hendekleri veya hendek teraslar, yada İtalyanca dan alınan ve teras anlamına gelen Gradoni denmektedir. Özellikle erozyona uğramış alanların ıslah edilmesi için gerekli görülen kültürel önlemlere geçmeden önce alınması gerekli birçok yardımcı önlemler yanında ve özellikle ağaçlandırılması planlanan yerlerde ıslah hendekleri önemli yer tutar.

43 Ağaçlandırma terasları diyebileceğimiz bu ıslah hendeklerinin; Düşey ve yatay aralıkları, Hidrolik özellikleri, Kapasiteleri Enkesit şekilleri (profilleri) Boyutları Topoğrafya, bitki örtüsü, iklim ve toprak özelliklerine göre değişmektedir. A- Eğimli Islah Hendekleri veya Ağaçlandırma Terasları Bu teraslar yüzeysel akış sularını eroziv bir hız kazanmadan hendeklerde toplayarak yine zararsız hızlarda akıtarak uzaklaştırırlar. Bu tip eğimli ıslah hendkleri yağışın oldukça bol, toprağın geçirimsiz olduğu dik eğimlerde uygulanır.

44 Eğimli teraslar yağış suyunun, yamaç üzerinde toprağa zarar vermeden tahkim edilmiş dereciklere veya boşaltma kanallarına akıtılması için, belirli bir (%1-%0.5) meyille, tesis edilen ve uzunluğu 400 metreyi geçmeyen teraslardır. Bu tip teraslar, ağaçlandırma yapılmayacak erozyon kontrolu sahalarında kullanıldığı gibi, arazi hazırlığı yapılacak sahanın yukarısında bulunan tarım arazileri, meralar, mevcut yollar ve kayalık alan gibi ağaçlandırılmayan sahalardan gelen suyun tahribine karşı, eğimsiz orman ağacı teraslarını korumak için de tesis edilirler. Bu tip teraslar yüzeysel akışı zararsız şekilde akıtacağı için toprak koruması asıl amacı oluşturur.

45 Akıtıcı terasların mahsurları: Yüksek eğimli ve gevşek yapıya sahip arazilerde tekniğine uygun tesis edilmezse erozyon tehlikesini artırır. Arazi eğimi yükseldikçe, birim alandaki kazı miktarı artacağından maliyet de yükselir. Yüksek eğimli arazilerde, terasta dikim yapıldığı takdirde, şeve yakın sıradaki fidanların toprak altında kalması mümkündür. Ayrıca, bu sıradaki fidanlar ana kaya ile daha yakın ilişkide olduğundan tutma yüzdeleri ve gelişme performansları düşüktür. Su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda, arazi eğimi yüksek ise, kütlesel göçme ve kaymalara zemin hazırlanmış olur. Teras sistemi usulüne göre, hatasız inşa edildiği devamlı bakımı yapıldığı ve amacına uygun bir şekilde kullanıldığı takdirde çok iyi bir erozyonla savaş tesisidir. Hatalı bir şekilde uygulanırsa faydadan çok zararlı olabilir ve erozyonu hızlandırır.

46

47 B- Eğimsiz Islah Hendekleri veya Ağaçlandırma Terasları Bu teraslar da eğimli terasların özelliklerine sahiptirler. Ancak boyuna eğimleri olmayıp yataydırlar. Daha çok kurak bölgelerde su korunmasına yönelik bir amaca hizmet ederler. İnfiltrasyonu yüksek, geçirgen ve erodibilitesi düşük topraklarda uygulanır. Bu teraslarda da eğimli teraslarda uygulanan düşey aralık formülü uygulanır. Uygulama için 10 yıllık tekerrür aralığı olan şiddetli yağışların tamamının toprağa sızdırılacağı düşünülerek planlama ve projelendirme yapılır ve kapasite hesabında hendek boyu rol oynamadığı için birim uzunluk (1m) dikkate alınır.

48 Eğimsiz Teraslar Gradoni tipi teraslar Uygulamalarda genellikle Gradoni (açık V) tipi teras inşa edilmektedir. Üçgen kesitli olan bu tip teraslar eğimi % 60 a kadar olan yamaçlarda uygulanabilir Gradoni tipi eğimsiz terasların genişliği cm. arasında değişir. Teras yüzeyine içe (yamaç tarafına) doğru % arasında eğim verilmelidir.

49 Tekne tipi teraslar Tekne tipi teraslar arazi eğimi % 40 ı geçmeyen sahalarda ve yağışı fazla olan yerlerde uygulanır. Ancak can ve mal emniyeti yönünden çok önemli şartlarda % 60 meyile kadar yapılabilir. Tekne tipi teraslarda, teras kesiti yamuk şeklindedir Tekne tipi teraslarda ortalama taban genişliği 30 cm., derinlik ise 20 cm. olur.

50 Kanallı gradoni teraslar Kanallı gradoni teraslar eğimi % 60 olan arazilerde uygulanabilir. Teraslar cm. genişliğinde ve cm. derinliğinde kanal açılarak yapılır. Dikimlerde fidan kanalın ön yüzüne yerleştirilir ve yamaçtan kazılarak çıkan toprakla doldurularak, içe doğru % 15 eğim verilir.

51 Gradoni ve kanallı gradoni teraslar su tutma özelliği dolayısıyla toprağın su ekonomisini düzenlemede etkili olduklarından kurak ve yarı kurak iklim bölgeleri için çok uygun tesislerdir. Yukarıda bahsedilen özelliklerin yanı sıra, kolay inşa edilmeleri ve dayanıklı olmaları sebebiyle gradoni tipi teraslar hidrolojik ağaçlandırmalar için en uygun teras tipidir.

52 Gradoni tipi teraslar gerek teknik, gerekse ekonomik açıdan amaca daha uygun olduğu için kanallı gradoni tipi teraslara tercih edilmektedir. Gradoni tipi Kanallı gradoni tipi teras

53 Çalı takviyeli teraslar * İnce kumlu ya da marn yapıdaki arazilerin stabil hale getirilmesinde kullanılan bir teras tipidir.

54 Çalı takviyeli teraslar Yamaçta kazı tabanına ters eğim verilerek bir hendek açılır, bu hendek içerisine çevreden sağlanan çalı ve dallar bir tabaka halinde ve uçları toprak dışında kalacak şekilde yatırılır. Daha sonra bu terasın üzerine toprak çekilerek sıkıştırılır ve tabana geriye doğru %35-40 eğim verilerek teras gradoniye dönüştürülür. Daha sonra da fidan dikilir.

55

56 Taş Kordon Toprağı gevşek, akıcı yamaçlarda, toprağın taşınmasını önlemek, yağmur suyunun hızını kesmek, sel kontrol çalışmaları için yapılan tesislerdir. Yüzeysel taşların fazla olduğu yamaçlarda taşların toplanıp, en az 30 cm. yüksekliğinde kuru duvar şeklinde eş yükselti eğrilerine paralel örülerek tesis edilirler. Duvarın üst kısmında bulunan toprak, işlenerek duvara doğru çekilmek suretiyle teras formu verilir.

57 Kafes Tel Çit: Toprağı gevşek ve akan yamaçlarda, toprağın taşınmasını önlemek için yapılan tesislerdir. Bu çitler, yağmur sularının akışını yavaşlatarak toprağın aşınmasını ve taşınmasını önlerler. Uygulama tekniği örme çit ile aynı olup, ahşap kazık yerine profil demir kullanılabilmektedir. Çalı yerine galnavizli kafes tel veya geosentetik ürünler kullanılmaktadır.

58 Teras Tipleri İle İlgili Genel Değerlendirmeler Tekne tipi (yamuk enkesitli) teraslar daha çok mera ıslah çalışmalarında kullanılmıştır. Elle yapılması gerektiğinden günümüzde pek uygulanmamaktadır. Ancak, çığ kontrolü amacına hizmet edecek teraslamalarda yamuk enkesitli eğimsiz teraslar, gradoniye tercih edilmelidir. Gradoni ve kanallı gradoni tipi teraslar kurak ve yarıkurak iklim bölgelerinde çok yararlı olmakta ve çoğunlukla eğimsiz olarak yapılmaktadır. Hidrolojik ağaçlandırmalar ve orman dışı ağaçlandırmalar için en uygun teras tipi eğimsiz gradonilerdir. Eğimsiz terasların yamaç boyunca kesintisiz devam ettirilme zorunluluğu yoktur.

59 Teras Tipleri İle İlgili Genel Değerlendirmeler Eğimsiz teraslardan oluşan bir teraslama sisteminde terastan sonra bir terasın eğimli teras olarak yapılması, bol yağışlı dönemlerde eğimsiz teras sistemini güvenceye alma bakımından yararlı olur. Ormancılık açısından %60 ın üzerinde eğime sahip yamaçlarda teraslama yapmak doğru değildir. Ancak can ve mal güvenliği yönünden çok önemli olan durumlarda %80 eğime kadar teraslama yapılabilir.

60 Islah Hendekleri veya Ağaçlandırma Teraslarında Aralıklar Kurak sahalarda, kuvvetli bir sağnakta bir defada düşmesi muhtemel azami yağıştan yüzeysel akışa geçebilecek en yüksek su miktarının, terasları yarıp tahrip etmeden tutulabilmesi için teraslar arasındaki mesafenin ve terasın su toplama alanına göre teras boyutlarının iyi hesaplanması gerekmektedir. Teraslar arasındaki mesafeler öyle hesaplanmalıdır ki, iki teras arasında kalan alanda erozyon meydana gelmemelidir.

61 Teras Aralıkları: Teras aralıkları için; iki teras arasındaki düşey aralık (Kot Farkı=H) ve yatay teras aralığı (L=Arazideki Uzunluk) kullanılmaktadır. H= Düşey teras aralığı L= Yatay teras aralığı S= Arazinin eğimi

62 Düşey aralıkların bulunmasında Saccardy formülü yaygın ve yeterli bir şekilde kullanılmaktadır. H = 3 260±10 S (Eğimi %25 den az olan yamaçlarda) Burada; H= Düşey aralık (m) S= arazi eğimi (m/m) Saccardy formülündeki işaret, erozyona nispeten dayanıklı topraklarda (+), erozyona çok duyarlı topraklarda (-) olarak alınır. (Eğimi %25 den büyük olan yamaçlarda) ise aşağıdaki eşitlik tercih edilir.

63 Örnek 1: Arazi eğimi %20 ise teras aralığı ne olmalıdır. H= (260+10) = 3.78m. H= (260-10) = 3.68m. Örnek 2: Arazi eğimi %70 ise teras aralığı ne olmalıdır. Eğer düşey aralık (H) ve eğim (S) biliniyorsa yatay aralık (L) basit bir orantı ile bulunabilir. L= H S x100 Örnek: L= Yatay teras aralığı (m) S=%8 S= Eğim (%) H=1.22 H= Düşey teras aralığı (m) L=? L= 1.22 x100 = 15.25m 8

64 Örnek 3: Arazi eğimi %50 ise teras aralığı ne olmalıdır. Düşey aralık: = 5.65m Yatay aralık: L = (H / S) x 100 L= (5.65/50) x100 = 11.3m

65 Oyuntularda Alınabilecek Önlemler 1-Çevirme hendekleri (saptırma kanalları) 2-Boşaltma kanalları (su yolları) 3-Sınai tesisler (enine yapılar) a) Kuru duvar eşikler b) Çuvallı toprak sedde c) Çalı demetli toprak sedde d) Kafes tel eşikler e) Miks veya haçlı duvar eşikler f) Biyolojik yapılar (Örme canlı eşikler, Çalı demetli canlı eşikler)

66 1. Çevirme Hendeği (Saptırma kanalı) Oyuntuların yok edilmesinde esas prensip, önce oyuntuya gelen suları oyuntuların yukarı tarafında eğimli çevirme hendekleri yada saptırma kanalı denilen karıklarla veya teraslarla çevirmek, sonra oyuntuyu mevcut koşullara göre teraslamak yada doldurup kapatmak suretiyle ortadan kaldırmaktır. Çevireme Hendeği Tesisindeki Amaç; -Yüzeysel akışın yönünü değiştirmek, - Bina, yol vb. tesislerin yüzeysel akıştan zarar görmesini engellemek, - Yüzeysel suların belli alanlarda yayılmasını sağlamak, - Teraslanmış araziyi, aşırı yüzey akışından korumak, - Verimli arazileri taşınma ve siltasyondan korumak amacı ile yamaçtaki küçük yandereciklerde oluşan taşkınların güvenli bir şekilde başka bir yere aktarılması.

67 Oyuntuya gelecek suların tutulup yamacın dışına akıtılmasında çevirme hendeği ya da saptırma kanalı denilen karıklardan veya teraslardan yararlanılır.

68 Çevirme hendeklerinde eğime dikkat edilmelidir. Eğimin fazla olması suyun hızını artıracak ve buna bağlı olarak oyulmalar da artacaktır. Hız düşük olursa kanalda siltasyon birikmesine neden olacaktır. Bitki örtüsü ile kaplanmamış sığ topraklarda eğim en yüksek %1 olmalıdır. Sürekli bitki örtüsü ile korunan kanallarda ise eğim %2-3 olabilir. Yağış sularının boşalacağı alanlara dikkat edilmelidir.

69 Taş kaplamalı çevirme hendeği.

70 2. Boşaltma Kanalları (Su yolları): Eğimli teras şebekesi tesis edilen yamaçlardaki teras kanallarından gelen fazla suları veya teraslama gibi herhangi bir su tutucu tesis çalışması yapılmayan arazilerde yüzeysel akışa geçen suları toplayarak zararsız bir şekilde doğal bir su kanalına (dere, ırmak v.b.) veya oyuntu ve yüzey erozyonuna karşı güvenli olan bir alana ya da yapay bir su kanalına ulaştıran kanallardır

71 3. Sınai Tesisler (Enine Yapılar): Eğimin stabilizasyonu için en çok uygulanan mühendislik önlemi, Eşik ya da Seki denilen enine yapılardır. Eşikler, oyuntularda, taban meyilinin düşürülerek taban oyulmasının önlenmesi ve su hızının azaltılması için su akım doğrultusuna dik uygulanan canlı ve cansız tesislerdir. Bunların amacı; Suyun hızını erozyona neden olmayacak derecede yavaşlatmak, Siltasyonu teşvik etmektir.

72

73 Kuru taş duvar eşikler, genellikle m yükseklite inşa edilirler ve oyuntu derinliğine ve su çekim alanının büyüklüğüne göre boyutlandırılırlar. Kuru taş duvar eşikler için önerilen boyutlar Eşik Yüksekliği (m) Taban Genişliği (m) Üst Genişlik (m) Önyüz Eğimi (m)

74 Eşiklerin aralıkları oyuntu tabanının eğimine bağlıdır. Eğim arttıkça eşikler arası aralık azalır. Bir oyuntuda birden fazla eşik inşa edilmesi gerekli ise aşağıdaki eşitlik kullanılır. N = H 1 H 2 H N= inşa edilecek seki adedi H 1 = oyuntunun en yüksek ve en alçak noktaları arasındaki yükselti farkı H 2 =Denge eğimine tekabül eden yükselti farkı H= seki yüksekliği Denge Eğimi: Bir oyuntuda ya da akarsu yatağında, suyun sürükleme gücü ile suyun taşıdığı materyal arasında bir dengenin kurulduğu, dolayısıyla erozyonun da, sedimentasyonun da meydana gelmediği, başka bir deyişle suyun taşıma gücünün ancak içerdiği materyali taşımaya yettiği, buna karşılık yeni kazılmalara yol açmadığı taban eğimine denge eğimi denir.

75 Örnek: Uzunluğu 800m, eğimi %20 olan bir oyuntuda denge eğimi %5 olacak şekilde 2m yüksekliğe sahip kaç adet kuru taş duvar eşik inşa edilmesi gereklidir. N = H 1 H 2 H H 1 = 800 * 20/100 = 160m kot farkı H 2 = 800 * 5/100 = 40m kot farkı H= 2m eşik yüksekliği N = N= 60 adet eşik inşa edilmesi gereklidir.

76 Kuru duvar eşiklerde dikkat edilecek hususlar: Yükseklik iyi ayarlanmalıdır. Kullanılacak taşlar köşeli olmalıdır. Eşik temeli sağlam bir zemin üzerine dayandırılmalıdır.

77 Derenin en dar yerine inşa edilmelidir. Dere eksenine dik olarak yerleştirilmelidir. Eşikler birbirini destekleyecek aralıklarla uygulanmalıdır. Kanat duvarları şevlere 1m kadar sokulmalı ve 0.5m bir temele oturtulması gereklidir.

78 Miks Eşikler: Kuru duvar eşiklerin yeterli olamayacağı daha derin ve geniş oyuntularda (Qmax=15-20m 3 /san) miks eşikler uygulanır. Miks eşiklerde üst sıra taşları 250 dozlu çimento harçlı olarak örülür ve ön ve arka yüzü harçla derz edilir.

79 Miks Eşikler: Miks eşik inşaatına mecbur kalmadıkça başvurulmamalıdır. Yüksekliği en fazla 3 m olmalıdır. Yapım tamamlandıktan sonra eşiklerin arkası, kazıdan çıkan toprakla doldurularak ağaçlandırılır. Tesis kanatlarının gerisindeki şevlere kavak, söğüt, iğde çelikleri veya dişbudak, akasya, akçaağaç vb. yöreye en uygun ağaç türlerine ait fidanlar dikilir yada meşe, badem ve ceviz tohumları ekilir.

80 Biyolojik Yapılar: Oyuntuların daha fazla gelişmesinin önlenmesinde ve bitkilendirilmesinde, oyuntu eksenine dik doğrultuda oluşturulan ve oyuntu içinde uygun aralıklarla tekrarlanan örme çitlerden ve çeşitli tiplerdeki canlı çitlerden yararlanılabilir.

81 Biyolojik Yapılar: Dere yataklarında kullanılacak enine yapıların tesisinde sürgün verme yeteneği yüksek canlı bitki malzemesi kullanılarak oluşturulan yapılardır. Derinliği 1m. ye kadar olan oyuntularda çalı demetli canlı çitler, daha büyük olan olan sel dereciklerinde ise örme çitler kullanılır. Örme Canlı Eşikler: cm derinlik ve 30 cm genişliğinde bir hendek açılır cm çap ve 1-1.5m uzunluk kazıklar, en az 1/3 ü toprağa girecek şekilde cm ara ile çakılır. Meşe, söğüt, kavak dalları ile kazıklar arası örülür arka tarafı toprakla doldurulur. Rutubet durumunun iyi olması gerekiyor.. Söğüt, kavak

82 Çalı demetli canlı eşikler Örmeye elverişli olmayan materyal, cm çaplı demetler halinde bağlanır. İster dal demetleri ile isterse örme şeklinde yapılan canlı eşiklerin ön yüzündeki aralıklardan söğüt ve iğde çelikleri ve dalları sokularak canlı çit sistemi güçlendirilir. Kazıklar arasında mesafe 50 cm. dir. Bölgeden sağlanan çeşitli boydaki çalı ve çırpılar demet haline getirilir. Çakılan kazıkların üst kısmına bir hendek açılarak demetler yerleştirilir.

83

84

85 Çuvallı Toprak Sedde Toprak derinliğinin fazla, kil miktarının yüksek olduğu, eğimli ve stabilizasyon malzemesi bulunmayan alanlarda, 50 cm. uzunluğunda ve en az 30 cm. genişliğinde, çuvalların içerisine toprak malzeme doldurularak, duvar şeklinde üst üste istiflenerek çuvallı seddeler oluşturulur.

86 Kafes Tel Eşikler Taş ve çakıl miktarı az olan oyuntularada açıklıkları 1,5-2 cm yi geçmeyen kafes tel kullanılmalıdır.

87

88

89

90

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER Mustafa COġKUN Daire BaĢkanı Ekim-2012 Ġstanbul ÇÖLLEġME VE TÜRKĠYE NĠN DURUMU Yurdumuzun %62,5 inde

Detaylı

YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ

YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ EĞİMLİ TERASLAR (AKITICI TERASLAR) YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ Akıtıcı teraslar; esas itibariyle eğimli yamaçlar üzerinde, ani sel tahribatının ve toprak erozyonunun önlenmesi amacı ile tesis

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

SEL KONTROLÜNDE TERASLAR

SEL KONTROLÜNDE TERASLAR SEL KONTROLÜNDE TERASLAR Araş. Gör. Tayfun KURT tayfun.kurt@istanbul.edu.tr Sel Kontrolünde Yöntemler Yatak Islahı Yamaç Islahı Taşıntı barajları, Geçirgen barajlar, Taban kuşakları, Yatak kaplamaları,

Detaylı

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ. Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ. Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016 ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016 SEL Toplanma Bölgesi SEL Boğaz Bölgesi Birikme Bölgesi TAŞKIN Şanlıurfa İli Direkli Havzası SEL OLUŞUMU VE

Detaylı

EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ. Teras Ağaçlandırmaları. Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fak. Trabzon

EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ. Teras Ağaçlandırmaları. Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fak. Trabzon EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ Teras Ağaçlandırmaları 1 Genel olarak yamaç eğimi %5 in üzerinde olması durumunda erozyonun başladığı kabul edilmektedir. %5 hatta bazen %12-15 eğime kadar olan

Detaylı

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teras aralıklarının belirlenmesi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teraslar arasında verilmesi gerekli olan mesafe ile teras boyutları; günlük azami yağışı taşıyabilecek hacimde olmak üzere (yağış şiddeti), toprak

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (8) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) EĞİMLİ ARAZİ KOŞULLARINDA DİKİM YÖNTEMLERİ Teras Ağaçlandırmaları Eskişehir AGM Başmühendisliği Gradoni tipi teras (Makineli

Detaylı

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI SEL NEDİR? Sel; Şiddetli yağışların ardından yan derelerden gelen ve fazla miktarda katı ve iri materyal içeren büyük su kitlesidir. Isparta-Senirkent,

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

EROZYON GENEL DURUM Türkiye; coğrafi konumu, topografik yapısı, iklimi, yanlış tarım uygulamaları, mera ve orman tahribatı ve toprakların erozyona duyarlı olması sebepleri ile dünya üzerinde

Detaylı

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr 3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr İSTANBUL- NİSAN 2013 TAŞKIN VE SEL KORUMADA YUKARI HAVZADA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN

Detaylı

Seller çoğu durumlarda şiddetli sağanak yağışlar sırasında toprağın infiltrasyon kapasitesinin aşılması sonucunda oluşmaktadır.

Seller çoğu durumlarda şiddetli sağanak yağışlar sırasında toprağın infiltrasyon kapasitesinin aşılması sonucunda oluşmaktadır. SEL VE TAŞKIN Sel terimi; çoğunlukla şiddetli yağışların ardından yan derelerden ani olarak gelen ve fazla miktarda katı materyal (asılı yük ve yatak yükü halinde taşıntı) içeren büyük su kitlesini ifade

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

TAŞKIN KONTROLÜ. Taşkınların Sınıflandırılması Taşkın Kontrolü

TAŞKIN KONTROLÜ. Taşkınların Sınıflandırılması Taşkın Kontrolü TAŞKIN KONTROLÜ Akarsuyun yatağından taşarak çevredeki arazileri ve yerleşim birimlerini su altında bırakması taşkın olarak tanımlanır. Taşkın Kontrolü Taşkınların Sınıflandırılması Oluşturan sebeplere

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİMLİ ARAZİLERDE TERASLAMA TEKNİĞİ BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS (BUROR : Bursa Orman Terası) 2009 Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS Atıkların Sınıflandırılması ve Tasfiyesi Atıkların Geri Dönüşümü Çevre Bilinci Eğitiminin

Detaylı

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ekim Yöntemleri Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Açık alanda ekimin yapıldığı yere, yani tohumun toprakta dağılış şekline göre iki yöntem söz konusudur. Bunlar; Tam alan ekim yöntemi, Kısmi ekim yöntemi dir.

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyonlar Fonksiyon tanımı Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyona uygulanacak Silvikültürel MÜDAHALELER 2) ETÇAP Planlarının Düzenlenmesine

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA TOPRAK İŞLEME 1 Toprak işlemesi; Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan gelişen fidelerin köklerini, **toprağın derinliklerine ve çevresine yayarak topraktan ihtiyaçları olan besin elementlerini ve

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar. Prof. Dr. Orhan Doğan ÇEM Genel Müdürlüğü 12-15 Mart 2012

Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar. Prof. Dr. Orhan Doğan ÇEM Genel Müdürlüğü 12-15 Mart 2012 Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar Prof. Dr. Orhan Doğan ÇEM Genel Müdürlüğü 12-15 Mart 2012 TERASLAR, meyilli alanları tesviye (düzeç) eğrileri boyunca belirli aralıklarla kateden, yüzeysel

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI CİLDİN ÜSTÜNDE AYNI ŞEKİLDE BULUNACAKTIR. PROJE ADI VE YILI CİLDİN SIRT KISMINDA

Detaylı

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI

Detaylı

Şevlerde Erozyon Kontrolü

Şevlerde Erozyon Kontrolü EROZYON KONTROLÜ»» Yarma/Dolgu Yüzeyleri»» Hendek ve Çukurlar»» Kıyı Koruma Yapıları»» Menfez/Tünel Çıkışları»» Atık Depolama Alanları»» Peyzaj Uygulamaları»» Estetik Taş Uygulamaları»» Kara ve Demir Yolu

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ www.cem.gov.tr 2012 PROJE YERĠ 2 Akma heyelanlı alanlar YağıĢ, yüzeysel akıģa geçmeden, toprak içerisine infiltre olmadan açık

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu Sınıfların Kullanım Biçimleri * Özel sınıf olarak belirtilen böyle araziler, daha detaylı araştırmalara dayalı ıslah

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölgesi nde olduğu gibi yüksek eğim gruplarına sahip alanlar, ancak yoğun ve koruyucu orman örtüsü ile kaplı olduklarında heyelanların (toprak göçükleri) meydana gelme olasılıkları düşük

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Kumul esas öğesi kum olup, kil gibi bağlayıcı maddelerden

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

1-Tarımsal amaçlarla işlendiği taktirde toprak varlığının devamlılığı (Toprağın erozyona karşı duyarlığı yani erodibilite nitelikleri)

1-Tarımsal amaçlarla işlendiği taktirde toprak varlığının devamlılığı (Toprağın erozyona karşı duyarlığı yani erodibilite nitelikleri) ARAZİ SINIFLAMASI ARAZİ SINIFLAMASI: Çeşitli tarımsal ürün verme potansiyeline sahip arazi parçalarından en yüksek verimle, sürekli şekilde ve erozyona neden olmadan faydalanmayı sağlamak maksadıyla, arazinin

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

ÇIĞ YOLU. Başlama zonu (28-55 ) Çığ yatağı: Yatak veya yaygın Durma zonu Birikme zonu (<~10 )

ÇIĞ YOLU. Başlama zonu (28-55 ) Çığ yatağı: Yatak veya yaygın Durma zonu Birikme zonu (<~10 ) ÇIĞLAR Çığlar, kar çığları, dağlık bölgede, bir yamaçtan veya kayalıktan aşağıya hızla hareket eden büyük kar ve/veya buz, toprak ve kaya kitlesi İçinde bir meşçere bile bulunabilir Hız

Detaylı

Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri. Erozyon ve Toprak Korunması

Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri. Erozyon ve Toprak Korunması DERS 5 Su Erozyonu Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri Erozyonun meydana gelmesine sebep olan aktif faktörler su ve rüzgar dır. Etki dereceleri

Detaylı

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI YUKARI HAVZA SEL KONTROLÜ EYLEM PLANI 2013-2017 Ağrı - Doğubeyazıt Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr Başta bilim adamları olmak üzere pek çok

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

RÜZGAR EROZYONUNA KARŞI KORUMA ÖNLEMLERİ

RÜZGAR EROZYONUNA KARŞI KORUMA ÖNLEMLERİ RÜZGAR EROZYONUNA KARŞI KORUMA ÖNLEMLERİ Rüzgar Erozyonuna Karşı Koruma Önlemleri 1- Yüzeydeki rüzgar hızının kontrolü 2- Toprak özelliklerinin kontrolü 1- Yüzeydeki Rüzgar Hızının Kontrolü Bitkisel önlemler

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

Erozyona Karşı Alınabilecek Önlemler

Erozyona Karşı Alınabilecek Önlemler Erozyona Karşı Alınabilecek Önlemler Yazar Prof.Dr. Ertuğrul GÖRCELİOĞLU ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; erozyon ve erozyon çeşitlerini öğrenecek, erozyonun nedenleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü)

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) HAVZA SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

1. GİRİŞ. 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı :

1. GİRİŞ. 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : 1. GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Proje kapsamına giren sahaların uygulama programına alınan nedenleri, var olan problemler ve bunların çözüm yolları, önerilen tedbirlerin esaslarını teşkil eden

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR Geçki: Karayolu, demiryolu gibi ulaştıma yapılarının, yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgisinin harita ya da arazideki izdüşümüdür. Topografik

Detaylı

KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KURAK VE YARI KURAK BÖLGE AĞAÇLANDIRMALARI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 FAO ya göre; yıllık yağışı 300 mm ve altında olan yerler kurak, yıllık yağışı 300-600 mm olan yerler ise yarıkurak olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

SIZMA SIZMA. Yağışın bir kısmının yerçekimi, Kapiler ve moleküler gerilmeler etkisi ile zemine süzülmesi sızma (infiltrasyon) olarak adlandırılır

SIZMA SIZMA. Yağışın bir kısmının yerçekimi, Kapiler ve moleküler gerilmeler etkisi ile zemine süzülmesi sızma (infiltrasyon) olarak adlandırılır SIZMA SIZMA Yağışın bir kısmının yerçekimi, Kapiler ve moleküler gerilmeler etkisi ile zemine süzülmesi sızma (infiltrasyon) olarak adlandırılır Yüzeysel akış miktarı kaybına neden olur. Zemin nemini artırır.

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA, ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROLÜ, MERA ISLAHI VE FİDANLIK

AĞAÇLANDIRMA, ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROLÜ, MERA ISLAHI VE FİDANLIK DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı