HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ"

Transkript

1 HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ Cenk BALKAN

2 Kavramlar HAM VERİ İngilizcesi raw data olan, düzenlenmemiş veri olarak ifade edilebilir. VERİ Satır ve kolonlar bazında ifade edilmiş, bir formata sahip olan verileri ifade etmektedir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir. Ölçüm ya da sayım yolu ile toplanan ve sayısal bir değer bildiren veriler nicel veriler, sayısal bir değer bildirmeyen veriler de nitel veriler olarak adlandırılmaktadır. Kategorik ve sürekli olarak ayrımını yapacağımız bu yapı daha da derin bir bileşen yapısına sahiptir.

3 Kavramlar BİLGİ İngilizcesi information olanolgudur. Sorgu ve raporlama fonksiyonları sayesinde, veritabanındaki verinin çekilerek bilgiye dönüşümü sağlanır. Örneğin, ürün, miktar ve fiyat toplamları, satılan ürünlerle bunların miktar ve hacimleri bilgiyi sağlar. NİTELİKLİ BİLGİ İngilizcesi knowledge olanolgudur. Veri madenciliği teknolojisi içeren uygulamalar sayesinde, veri içerisindeki gizli eğilim ve örüntülerin belirlenmesi olarak düşünülebilir.

4 Veritabanı ve Veri Ambarı Bakış Açısı

5 Veritabanı ve Veri Ambarı Bakış Açısı

6 Kavramlar VERİ KAYNAKLARI Verinin tutulduğu alanları ifade eder. Veritabanları, text dosyaları, excel dosyaları, XML dosyaları, sav dosyaları, sas dosyaları gibi kaynaklar veri kaynakları olabilir. VERİ DÖNÜŞTÜRME (ETL) ETL harfleri İngilizce karşılığı olan veriyi çıkar, değiştir ve yükle işlemlerini ifade eder.

7 Kavramlar Projelerde veri her zaman aynı biçimlerde ve istediğiniz detay veya özet durumunda bulunmayabilir. Zaman zaman ihtiyaca göre aynı verinin kullanım amacına bağlı olarak, farklı düzenlerde kullanılması gerekir. ETL araçları ile verilerinin kaynaklarından ham olarak işlenecek kaynağa çevrilmesi yapılır. Bu aşamada farklı erişim protokolleri (ODBC, JDBC, doğal), dosya biçimleri kullanır. Elde edilen veriler incelenir, çeşitli filtreleme, temizlik, eşleme, sıralama, ek bilgiler ile zenginleştirme, ayrıştırma gibi işlemler uygulanır.

8 Kavramlar VERİ AMBARI Veri ambarı, iş hedefleri doğrultusunda sorgulamalar ve analiz yapmak için özelleşmiş bir veritabanıdır. Temel amacı, işletmeye ait güncel olmayan kayıtları saklamak ve bu kayıtlar üzerinde daha kolay analizler yapılmasını sağlayarak iş ihtiyaçlarını anlamaya ve işletme fonksiyonlarını yenilemeye yardımcı olmak, yani iş zekasına kolaylık sağlamaktır. Bildiğimiz ilişkisel veritabanları, olaylar ve işlemlerle(transaction) ilgili verileri saklar, bu yüzden devamlı bir veri giriş çıkışı içerisindedirler ve en güncel veriyi taşırlar. Veri ambarları ise, bu veritabanlarındaki verilerle diğer dış kaynaklardan alınan verilerin belirli periyodlarda derlenip arşivlenmesi ile oluşturulan, bu sayede dönemsel analizlerin yapılmasına olanak sağlayan yapılardır.

9 Kavramlar Veri ambarları, veri saklama işlevinin dışında ETL, veri madenciliği, raporlama, tahminleme çözümleri sunan uygulamalar tarafından da kullanılarak, ham verilerin kullanışlı bilgilere dönüştürülmesine olanaktanır.

10 Kavramlar DATA MART Data Mart lar veri ambarlarının alt kümeleridir. Veri ambarları bir iş probleminin tamamına yönelik bir bakış sağlarken, data mart'lar sadece belli bir kısma bakış sağlarlar. İşletme üzerindeki karar vericilerin, işe ait tüm veriler üzerinde analiz yapmasına gerek olmayabilir. Bu kişiler sadece kendi birimleriyle ilgili verilere ulaşarak bunlara bağlı analizler yapmayı isteyebilirler, bu durumda veri ambarındaki tüm karmaşıklıklık içinde boğulmalarına gerek yoktur. Veri ambarlarının sadece bir konu kapsamında alt kümesini temsil eden data mart'lar, veri ambarları kadar ayrıntılı veri de barındırmazlar. Bu yüzden kolay anlaşılabilir ve yönlendirilebilirlerdir.

11 Kavramlar OLAPve OLTP Kavramları OLAP(On-Line Analytical Processing), veriler üzerinde çok boyutlu analizler yapılmasına olanak sağlayan bir yaklaşımdır. Doğal olarak OLAP veri ambarlarına ait sorgulama ve oluşturma işlemlerini de kapsar. Çok boyutlu veritabanı olarak tasarlanmış bir veri ambarında, sözgelimi satışlarla ilgili bilgilerin yer aldığı bir tabloda, "zaman" boyutunun elemanlarına denk gelen günhafta-ay-yıl gibi sütunlar bulunabilir, bu da OLAP'ın boyut modellemesine olanak sağlar.

12 Kavramlar Fakat veri ambarı ve OLAP terimlerinin birbirleri yerine kullanılması yanlıştır, veri ambarı üstte bahsettiğim gibi özelleşmiş bir veritabanını belirtirken, OLAP eldeki veriler üzerinde çok boyutlu sorgular yapmayı kolaylaştıran bir analiz yaklaşımıdır. Yani OLAP istemci uygulamaların veri ambarını kullanmasını kolaylaştıran teknolojidir. OLAP küpü, boyut, fact gibi kavramlar da aslında veri ambarı ile doğrudan bağlantılı değildir; OLAP süreçleri veri ambarı gerektirmeyebilir, her veri ambarı da OLAP sürecine sokulmayabilir. OLAP konuları ayrı bir derya, şimdilik değinmeyeceğim. Ama OLAP denince akla veri ambarları üzerinde yapılan boyutsal analiz işlemleri akla gelse yeterli.

13 Kavramlar İŞ ZEKASI Literatürdeki tüm kavram karmaşasına rağmen İş Zekası, işletmelerin karar verme süreçlerini etkileyen ve optimize eden tüm araçların kullanımını, verilerin toplanmasını, saklanmasını, düzenlenmesini, analiz edilmesini ve görselleştirilmesini, verilerin en etkin ve kolay biçimde yönetilmesini sağlayan tüm süreçleri kapsayan bir anlayıştır. Verilerden bilgiye geçiş sürecinde İş Zekası bir takım yöntem ve teknolojilerle bütünleşik bir yapı sunmaktadır.

14 Kavramlar İSTATİSTİKSEL ANALİZLER 17. Yüzyıla kadar sadece ham veri kaydetme şeklinde gerçekleşen istatistiksel çalışmalar, 18. ve 19. Yüzyıllarda J. Bernoulli ve K. Gauss un katkılarıyla matematik temelleri üzerine oturtulmuş, olasılık teorisi geliştirilmiştir. Dar anlamda istatistik; geçmiş ve şimdiki durumla ilgili toplanmış sayısal verileri geliştirilmiş olan bazı yöntemler ile analiz ederek gelecek hakkında karar vermemizi kolaylaştıran bilim dalıdır. İstatistiksel analizler temelde iki amaç doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Tanımlayıcı, Tahmin Edici.

15 Kavramlar VERİ MADENCİLİĞİ Veri madenciliği ile ilgili farklı tanımlar yapılmıştır. Bu tanımlardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir. Piatetsky-Shapiro ya göre, veriden anlamlı ilişkiler ve örüntüler (patterns) çıkarma sürecine, veri madenciliği, bilgi çıkarımı, bilgi keşfi, veri arkeolojisi ve veri şablon işleme gibi isimler verilmektedir. Veri madenciliği tanımını daha çok istatistikçiler, veri analizcileri ve yönetim bilişim sistemleri kullanıcıları kullanmaktadır. İlk olarak 1989 yılında bir atölye çalışmasında, veri işleme sürecinde bilginin son ürün olduğunu vurgulamak için veri tabanlarında bilgi keşfi tanımlaması kullanılmıştır.

16 Kavramlar Adrians ve Zantinge e göre veri tabanlarında zengin bilgiye sahip olan pek çok organizasyon, bu bilgiyi yönetmenin çok zor olması sebebiyle, bilgisayarları kullanmaktadır. Bilgisayarların kullanılarak veriler içerisinden anlamlı bilgilerin çıkarılması, veri madenciliği olarak tanımlanmıştır. Veri madenciliği, gelecekteki kararlara yardımcı olmak için veritabanlarından eğilimler (trends), örüntüler ve iliskiler bulur. VM, sadece uzmanlara veriyi anlamada ve iyi karar vermede yardımcı olur.

17 DİKKAT!!! Veri madenciliği, ham veriden nitelikli bilgiye ulaşmada kullanılan bir süreçtir. Buna rağmen VM sihir değildir. Bu işlemin bizi iyi sonuçlara götüreceğini hiç kimse garanti edemez. VM, araştırma ve çözümlemenin birden fazla disiplin kullanılarak yapılmasıdır. Makine öğrenimi, istatistik, veritabanı teknolojisi ve verilerin görüntülenmesi (data visualization) gibi yöntemlerin birlikte kullanıldığı bir yöntemdir. Her bir disiplin bu veri kesfine kendi özünü katmaktadır.

18 Kavramlar

19 Kavramlar - Karışıklık VM ile benzer ve tamamen farklı anlamlar taşıyan buna eş değer başka kullanımlar da literatüre geçmiştir. Veritabanlarından Bilgi Madenleme (knowledge mining from databases), Bilgi Çıkarımı (knowledge extraction), Veri ve Örüntü Çözümlemesi (data/pattern analysis), Veri Arkeolojisi ve Veri Tarama gibi terimler literatürde kullanılmaktadır. Bunların arasındaki en popüler kullanım Veritabanlarında Bilgi Kesfi (VTBK, Knowledge Discovery From Databases, KDD)'dir ve birçok insan VM yi en çok VTBK ile eş anlamda kullanmaktadır.

20 VM Proje Safhaları Veri madenciliğinin bir çok disiplini barındıran yapısı ve farklı uygulama alanlarındaki görevlerle prosedürlerin çeşitliliği, veri büyüklüğünden dolayı farklı ve kirli veri kaynakları ile çalışmadaki zorluklardan dolayı standart bir metodolojiye ihtiyaç duymaktadır. CRISP-DM (Cross Industry Standard Process for Data Mining) projesi, bir süreç modeli tanımlayarak bu problemlere hitap eder. CRISP-DM süreç modeli, Daimler Chrysler AG, SPSS, NCR ve OHRA gibi lider veri madenciliği kullanıcıları ve tedarikçilerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir.

21 VM Proje Safhaları

22 Veri Madenciliği Modelleri VM de kullanılan modeller, tahmin edici (predictive) ve tanımlayıcı (descriptive) olmak üzere iki ana baslık altında incelenmektedir. Tanımlayıcı modellerde ise karar vermeye rehberlik etmede kullanılabilecek mevcut verilerdeki örüntülerin tanımlanması sağlanmaktadır. X/Y aralığında geliri, evi ve arabası olan, ayrıca çocukları okul çağında olan aileler ile, çocuğu olmayan ve geliri X/Y aralığından düşük olan ailelerin satın alma örüntülerinin birbirlerine benzerlik gösterdiğinin belirlenmesi tanımlayıcı modellere bir örnektir.

23 Veri Madenciliği Modelleri Tahmin edici modellerde, sonuçları bilinen verilerden hareket edilerek bir model geliştirilmesi ve kurulan bu modelden yararlanılarak sonuçları bilinmeyen veri kümeleri için sonuç değerlerin tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. VM modellerini gördükleri islevlere göre, Sınıflama (Classification) ve Regresyon, Kümeleme (Clustering), Birliktelik Kuralları (Association Rules) ve Ardısık Zamanlı Örüntüler (Sequential Patterns) üç ana başlıkta toplanabilir.

24 Veri Madenciliği Modelleri

25 Kullanılan Programlar

26 Kullanılan Programlar

27 Kullanılan Programlar

28 Kullanılan Programlar

29 Kullanılan Programlar

30 Veri Madenciliği Projesi Bileşenleri Bir veri madenciliği projesi için ihtiyaç duyulan 4 temel bileşen vardır.

31 Veri Tabanı Bilgisi İş Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi Entegrasyon Bilgisi

32 Veri Tabanı Bilgisi İş bilgisi Veri Madenciliği ile cevaplanacak iş probleminin çerçevesinin çizilmesi Elde edilen sonuçların iş hedefleri doğrultusunda değerlendirilmesi İş alanı ve organizasyon yapısı hakkında bilgi ve tecrübe gerektiren öneriler ve yönlendirmelerde bulunulması Organizasyonun yüzleştiği kritik konuları iyi bilen iş kullanıcısı veri madenciliğinin adres göstereceği kritik soruları cevaplamak için yardımcı olacaktır. Entegrasyon Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi

33 Veri Tabanı Bilgisi İş bilgisi Bu bileşen olmadan bir veri madenciliği projesi, aslında iş açısından önemsiz olan problemler için teknik açıdan iyi bir çözümler üretme riskine sahip olacaktır. Veri Madenciliği Bilgisi Entegrasyon Bilgisi

34 Veri Tabanı Bilgisi Bir veri madenciliği projesi elde iyi bir veri olmadığı sürece başarılı olamaz. Hangi veri tabloları ve dosyalar ulaşılabilir durumda? Birbirleri ile nasıl ilişkilendirilmişler? Alanlar nasıl kodlanmış? Hangi alanların düzenlenmeye ihtiyacı var? Hangi değerler açıklanabilir? Hangileri hatalı, uç ya da ekstrem değerler? Sadece analiz edilecek verilere aşina, organizasyonun veri sistemleri hakkında kapsamlı bilgiye sahip birisi bu ve diğer soruları cevaplayabilecektir. İş Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi Entegrasyon Bilgisi

35 Veri Tabanı Bilgisi Bu bileşen olmadan en iyi yöntem kullanıldığı halde doğru iş problemine yanlış çözüm bulma ya da ulaşılabilir bir çözüm bulamama riski ile karşı karşıya kalınacaktır. İş Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi Entegrasyon Bilgisi

36 Veri Tabanı Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi İş Bilgisi Belirlenen iş problemi için en uygun veri madenciliği aracının tespit edilmesi Bir tekniğin optimum ayarlarınıntespit edilmesi Tuhaf ve kayıp değerlerin Analiz üzerindeki etkilerinin ölçülmesi Entegrasyon Bilgisi

37 Veri Tabanı Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi İş Bilgisi Bu bileşen olmadan önemli bir iş problemi elde faydalı bir veri olduğu halde cevaplanamayabilir ya da yanlış cevaplanabilir. Entegrasyon Bilgisi

38 Veri Tabanı Bilgisi İş Bilgisi Veri Madenciliği Bilgisi Entegrasyon Bilgisi Bir modelin yeni veri setine entegrasyonu Clementine ın dışından, veri tabanı tarafında yapılabilir. Clementine tarafından yaratılmış bir model kullanılabilir fakat farklı bir uygulamaya gömülebilir. Bu tip implementasyonlar için spesifik uzmanlıklara ihtiyaç duyulmaktadır. Programlama bilgisi gibi bir veri madenciliği uzmanının sahip olmayabileceği uzmanlıkların diğer takım arkadaşları tarafından sağlanmasına ihtiyaç duyulabilir.

HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ

HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ HAM VERİNİN NİTELİKLİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRÜLME SÜRECİ 04.03.2013 Ajanda 1.Hafta 1.1. Veri Madenciliği Nedir? 1.1.1. Temel Kavramlar 1.2. Veri Madenciliğine Giriş 1.2.1. Veri Madenciliğindeki Gelişim Süreci

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİNE BAKIŞ

VERİ MADENCİLİĞİNE BAKIŞ VERİ MADENCİLİĞİNE BAKIŞ İçerik Veri Madenciliği Neden Veri Madenciliği? Veri ve Veri Madenciliğinin Önemi Günümüzde Kullanılan Veri Madenciliğinin Çeşitli İsimleri Veri Madenciliği Nedir? Neden Veri Madenciliği?

Detaylı

VERI TABANLARıNDA BILGI KEŞFI

VERI TABANLARıNDA BILGI KEŞFI 1 VERİ MADENCİLİĞİ VERI TABANLARıNDA BILGI KEŞFI Veri Tabanlarında Bilgi Keşfi, veriden faydalı bilginin keşfedilmesi sürecinin tamamına atıfta bulunmakta ve veri madenciliği bu sürecin bir adımına karşılık

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ F A T M A İ L H A N

VERİ MADENCİLİĞİ F A T M A İ L H A N VERİ MADENCİLİĞİ F A T M A İ L H A N Veri Madenciliği Nedir? Veri madenciliği büyük miktarda veri içinden gelecekle ilgili tahmin yapmamızı sağlayacak bağıntı ve kuralların bilgisayar programı kullanılarak

Detaylı

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri

Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri BİLGİ SİSTEMLERİ Başlıca Ürün-Bilgi Sistemleri Süreç İşleme Sistemleri, Ofis Otomasyon Sistemleri ve Bilgi İşleme Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Uzman Sistemler ve Yapay

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ İLE DEPREM VERİLERİNİN ANALİZİ

VERİ MADENCİLİĞİ İLE DEPREM VERİLERİNİN ANALİZİ VERİ MADENCİLİĞİ İLE DEPREM VERİLERİNİN ANALİZİ N. Duru -1, M. Canbay -1 Posta Adresi: 1- Kocaeli Üniversitesi Müh.Fak. Bilgisayar Mühendisliği 2- Kocaeli Üniversitesi Müh.Fak. Jeofizik Mühendisliği E-posta:

Detaylı

bilişim ltd İş Zekâsı Sistemi

bilişim ltd İş Zekâsı Sistemi BI İş Zekâsı Sistemi Bilişim Ltd. 1985 te kurulan Bilişim Ltd, Türkiye nin üstün başarıyla sonuçlanmış önemli projelerine imza atan öncü bir yazılımevi ve danışmanlık kurumu dur. Önemli kuruluşların bilgi

Detaylı

Konular. VERİ MADENCİLİĞİ Giriş. Problem Tanımı. Veri Madenciliği: Tarihçe. Veri Madenciliği Nedir? Bilgi Keşfi

Konular. VERİ MADENCİLİĞİ Giriş. Problem Tanımı. Veri Madenciliği: Tarihçe. Veri Madenciliği Nedir? Bilgi Keşfi VERİ MADENCİLİĞİ Giriş Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü 1 2 Problem Tanımı Veri Madenciliği: Tarihçe teknolojinin gelişimiyle bilgisayar ortamında ve veritabanlarında tutulan veri miktarının da artması

Detaylı

Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı

Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı Veritabanı, Veri Madenciliği, Veri Ambarı, Veri Pazarı Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yönetim Bilişim Sistemleri (Bil 483) 20394676 - Ümit Burak USGURLU Veritabanı Veri tabanı düzenli bilgiler

Detaylı

İş Zekâsı Sistemi Projesi

İş Zekâsı Sistemi Projesi BI İş Zekâsı Sistemi Projesi Ulaş Kula, Bilişim Ltd. Esinkap 5. Ar-Ge Proje Pazarı 31 Mayıs 2012 Bilişim Ltd. 1985 te kurulan Bilişim Ltd, Türkiye nin üstün başarıyla sonuçlanmış önemli projelerine imza

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

BAŞAK ÇOBAN MERVE SARITAŞ AZİME AKÇAÖZ BÜŞRA AYDEMİR

BAŞAK ÇOBAN MERVE SARITAŞ AZİME AKÇAÖZ BÜŞRA AYDEMİR VERİ MADENCİLİĞİ İSİMLER BAŞAK ÇOBAN MERVE SARITAŞ AZİME AKÇAÖZ BÜŞRA AYDEMİR MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ARALIK 2015 İçindekiler ÖZET... iii 1.GİRİŞ... 1 1.1 Veri Ambarı, Veri

Detaylı

İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi. Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ

İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi. Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ İçerik İş Zekası Kavramı Tarihçesi İş Zekası Tanım, Kavramlar ve Gereklilik Dört-Katmanlı Veri Modellemesi

Detaylı

Çok fazla bilgiden gizli kalmış örüntüleri ortaya çıkarma sürecine Veri Madenciliği denir.

Çok fazla bilgiden gizli kalmış örüntüleri ortaya çıkarma sürecine Veri Madenciliği denir. Veri Madenciliği Çok fazla bilgiden gizli kalmış örüntüleri ortaya çıkarma sürecine Veri Madenciliği denir. istatistik + makine öğrenmesi + yapay zeka = veri madenciliği Veri madenciliği süreçleri CRISP-DM

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 İçerik Web Tabanlı Veri Tabanı Sistemleri.! MySQL.! PhpMyAdmin.! Web tabanlı bir veritabanı tasarımı. R. Orçun Madran!2 Web Tabanlı Veritabanı Yönetim Sistemleri

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel olarak kullanışlı

VERİ MADENCİLİĞİ önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel olarak kullanışlı Veri Madenciliği, örüntü tanıma, istatistik ve matematiksel yöntemlerin kullanımıyla devasa miktardaki güncel ya da geçmiş veri içerisinden ilgi çekici ( önemsiz olmayan, gizli, önceden bilinmeyen, potansiyel

Detaylı

Veri Ambarları ve Veri Madenciliği (ISE 350) Ders Detayları

Veri Ambarları ve Veri Madenciliği (ISE 350) Ders Detayları Veri Ambarları ve Veri Madenciliği (ISE 350) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Veri Ambarları ve Veri Madenciliği ISE 350 Bahar 3 0 0 3 6 Ön

Detaylı

APRIORI ALGORİTMASI İLE ÖĞRENCİ BAŞARISI ANALİZİ

APRIORI ALGORİTMASI İLE ÖĞRENCİ BAŞARISI ANALİZİ APRIORI ALGORİTMASI İLE ÖĞRENCİ BAŞARISI ANALİZİ Murat KARABATAK 1, Melih Cevdet İNCE 2 1 Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü 2 Fırat Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım Hakkımızda LOGOBI Yazılım A.Ş. iş zekası alanında faaliyet gösteren, Türkiye de sahip olduğu yüzlerce müşterinin

Detaylı

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans Bilgiyi Keşfedin! LOGO MIND INSIGHT (powered by Qlik) İŞ ANALİTİĞİ ÜRÜNÜ, HERKESİN SEZGİLERİ İLE ARAŞTIRMA VE KEŞİF YAPMASINI SAĞLAYAN ÇOK ÇEŞİTLİ ESNEK VE İNTERAKTİF GÖRSELLER OLUŞTURABİLECEĞİ YENİ NESİL

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI NEDİR? Bir konuyla ilgili çok sayıda verinin tutulmasına, depolanmasına ve belli bir mantık içerisinde gruplara ayrılmasına veri tabanı denir. Veri tabanı programları;

Detaylı

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ TANIM Sağlık hizmetlerinin bilgisayar aracılığı ile gerçekleştirilmesi, elektronik ortamda bilgi alışverişinin otomatik olarak yapılması gibi, tıbbi, finansal ve mali hizmetler açısından ortaya çıkan detaylı

Detaylı

İş Analitiği'ne Netezza ile Yüksek Performans Katın

İş Analitiği'ne Netezza ile Yüksek Performans Katın İş Analitiği'ne Netezza ile Yüksek Performans Katın Umut ŞATIR İleri Analitik Çözüm Mimarı 2012 IBM Corporation Netezza and IBM Business Analytics Baştan sona bir İş Analitiği çözümü Performans Kolaylık

Detaylı

KAMUDA KARAR DESTEK SİSTEMLERİNİN KULLANIMI VE BİR MODEL ÖNERİSİ

KAMUDA KARAR DESTEK SİSTEMLERİNİN KULLANIMI VE BİR MODEL ÖNERİSİ KAMUDA KARAR DESTEK SİSTEMLERİNİN KULLANIMI VE BİR MODEL ÖNERİSİ Yrd.Doç. Dr. Altan ÖZKİL Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü aozkil@atilim.edu.tr 15 Mayıs 2010, Antalya 13-16/05/ 2010 Kamu

Detaylı

Mesleki Terminoloji II Veri Madenciliği

Mesleki Terminoloji II Veri Madenciliği Mesleki Terminoloji II Veri Madenciliği Burak Düşün - 14011055 Akif Berkay Gürcan - 14011023 Veri Madenciliği Nedir? Veri madenciliği, büyük miktarda verinin anlamlı örüntüler bulmak amacıyla otomatik

Detaylı

Veri Ambarları. Erdem Alparslan

Veri Ambarları. Erdem Alparslan Veri Ambarları Erdem Alparslan İçerik Veri Ambarı nedir? Data Mart OLTP ve Veri Ambarı arasındaki farklar Veri Ambarının Yararları Veri Ambarı Mimarileri Ana Kavramlar Araçlar ve Teknolojiler Veri Ambarı

Detaylı

Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Büyük miktardaki veriler içerisinden önemli olanlarını bulup çıkarmaya veri Madenciliği denir. Veri madenciliği bir sorgulama işlemi

Detaylı

Bir Taşla Çok Kuş SAP İş Analitikleri Baştan Sona Paket Çözüm. Muzaffer YÖNTEM / Ülke Yöneticisi 9 Aralık 2014, Salı

Bir Taşla Çok Kuş SAP İş Analitikleri Baştan Sona Paket Çözüm. Muzaffer YÖNTEM / Ülke Yöneticisi 9 Aralık 2014, Salı Bir Taşla Çok Kuş SAP İş Analitikleri Baştan Sona Paket Çözüm Muzaffer YÖNTEM / Ülke Yöneticisi 9 Aralık 2014, Salı Midis Group 45+ 100+ 100+ 3500+ 3+ Yıl Bilişim Dünyası Tecrübesi Grup Şirketi Global

Detaylı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı ESİS Projesi Hem ulusal, hem de uluslararası platformda enerji, bir ülkenin politika üretmesi ve uygulaması gereken en önemli stratejik alanlardan birisidir. Ülkemiz de sahip olduğu kritik jeopolitik konumu

Detaylı

1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM

1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 BILGI TEKNOLOJILERI VE YÖNETIM 1 Bilgi Kavramı ve Bilgi Teknolojileri 1 Bilgi Teknolojileri Altyapısı 7 Bilgi Teknolojileri ve İş Dünyası 11 Yönetim ve İş Süreç Yönetimi 15

Detaylı

Öğrencilerin Staj Verileri Üzerine Uygulanan Apriori Algoritması ile Birliktelik Kurallarının Çıkarılması ve Staj Eğiliminin Belirlenmesi

Öğrencilerin Staj Verileri Üzerine Uygulanan Apriori Algoritması ile Birliktelik Kurallarının Çıkarılması ve Staj Eğiliminin Belirlenmesi 1086 Öğrencilerin Staj Verileri Üzerine Uygulanan Apriori Algoritması ile Birliktelik Kurallarının Çıkarılması ve Staj Eğiliminin Belirlenmesi *1 Mehmet Taş, 2 M. Fatih Adak, 2 Nilüfer Yurtay *1 Endüstri

Detaylı

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ END3061 SİSTEM STEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ BİLİŞİM M SİSTEMLERS STEMLERİ GİRİŞİŞ Bir sistem analizcisinin ana misyonu, kullanıcıların fiziksel gereksinimlerini açımlamak ve bunları yazılıma dönüştürmektir.

Detaylı

Swing ve JDBC ile Database Erişimi

Swing ve JDBC ile Database Erişimi Swing ve JDBC ile Database Erişimi JDBC API, tablolanmış herhangi bir tür veriye, özellikle İlişkisel Veritabanı, erişim sağlayan bir Java API sidir. JDBC, aşağıda verilen üç etkinliğin gerçekleştirilebileceği

Detaylı

SÖZLÜ BİLDİRİ TÜRKİYE DEKİ HASTANELERİN VERİ MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ KULLANILARAK GRUPLANDIRILMASI

SÖZLÜ BİLDİRİ TÜRKİYE DEKİ HASTANELERİN VERİ MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ KULLANILARAK GRUPLANDIRILMASI SÖZLÜ BİLDİRİ TÜRKİYE DEKİ HASTANELERİN VERİ MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ KULLANILARAK GRUPLANDIRILMASI CLASSIFICATION OF TURKISH HOSPITALS BY USING DATA MINING TECHNIQUE Mehmet UĞURLU 1, M.Özgür DOLGUN 2, S.Yavuz

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Data Mining) (Veri Madenciliğine Giriş) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Data Mining) (Veri Madenciliğine Giriş) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Data Mining) (Veri Madenciliğine Giriş) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Ders Bilgileri EME4214 Veri Madenciliği Ders ile ilgili duyurular http://kergun.baun.edu.tr/

Detaylı

1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları

1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları 1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları Uyarı 1: Kuruluma başlamadan önce Oracle 11g Release 2 veritabanı kurulumunu eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmiş olmanız beklenmektedir. İlgili kurulum

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ

SİSTEM ANALİZİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE ENFORMASYON SİSTEMLERİ SİSTEM ANALİZİ IT (ET) NEDİR?. BİLGİSAYAR DONANIM VE YAZILIMI VERİ YÖNETİMİ AĞ VE TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ WWW & İNTERNET İNTRANET & EKSTRANET SAYFA > 1 IS (ES) NEDİR?. ENFORMASYON SİSTEMİ BİRBİRİYLE

Detaylı

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC)

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü (The Systems Development Life Cycle) (SDLC) Sistem analistlerinin ve kullanıcı faaliyetlerinin spesifik döngüsünün kullanılmasıyla En iyi geliştirilmiş sistemin oluşmasını

Detaylı

SPSS & AKILLI KURUMLAR. Dr. Tülin GÜZEL ÖZDEMİR SPSS Türkiye Genel Müdür tguzel@spss.com.tr

SPSS & AKILLI KURUMLAR. Dr. Tülin GÜZEL ÖZDEMİR SPSS Türkiye Genel Müdür tguzel@spss.com.tr SPSS & AKILLI KURUMLAR Dr. Tülin GÜZEL ÖZDEMİR SPSS Türkiye Genel Müdür tguzel@spss.com.tr Tarihte Yaşanan Devrimler Tarımsal Kalkınma Devrimi Tarihte Yaşanan Devrimler Endüstriyel Kalkınma Devrimi Tarihte

Detaylı

Uzaktan Algılama Uygulamaları

Uzaktan Algılama Uygulamaları Aksaray Üniversitesi Uzaktan Algılama Uygulamaları Doç.Dr. Semih EKERCİN Harita Mühendisliği Bölümü sekercin@aksaray.edu.tr 2010-2011 Bahar Yarıyılı Uzaktan Algılama Uygulamaları GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ

Detaylı

Nesnelerin İnternetinde Veri Analizi

Nesnelerin İnternetinde Veri Analizi Nesnelerin İnternetinde Veri Analizi Bölüm 2. Veri madenciliği w3.gazi.edu.tr/~suatozdemir Veritabanı teknolojisinin gelişimi 2 Neden veri madenciliği? Bilgisayarların ucuzlayıp aynı zamanda çok güçlü

Detaylı

Değerlendirme Soruları 140. Şerit Kullanımı 124 Şerit Sekmeleri 124 Şeridi Gizleme 125 Eklentiler 125

Değerlendirme Soruları 140. Şerit Kullanımı 124 Şerit Sekmeleri 124 Şeridi Gizleme 125 Eklentiler 125 ! 1 Excel Nedir? 2 Excel in Gelişimi 2 Yeni Özellikler 11 Görünüm 11 Bulut Desteği 11 Şablonlar 14 Anlık Veri Çözümleme 16 Hızlı Veri Doldurma 17 Grafik Önerileri (Recomended Charts) 17 Dilimleyiciler

Detaylı

BİLGİYİ YÖNETME. Mustafa Çetinkaya

BİLGİYİ YÖNETME. Mustafa Çetinkaya BİLGİYİ YÖNETME Mustafa Çetinkaya Veri, Bilgi ve Veritabanı Veri, deney, gözlem veya araştırma neticesinde elde edilen işlenmemiş nitel ve nicel öğelerdir. Bilgi, verinin çeşitli yöntem ve sistemler tarafından

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ VE SOSYAL AĞ ANALİZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI

VERİ MADENCİLİĞİ VE SOSYAL AĞ ANALİZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ VERİ MADENCİLİĞİ VE SOSYAL AĞ ANALİZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI 10 Aralık 2011, Cumartesi Fen ve Mühendislik Alanlarındaki Çeşitli Araştırma Projelerinden Örneklemeler İçerik

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) AKTS. Yerel Kredi DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS Temel Bilgi ve İletişim BEB650 Güz / 0 2 0 1 2 Teknolojileri Kullanımı Bahar

Detaylı

2. SÜREKLİ DENETİME İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

2. SÜREKLİ DENETİME İLİŞKİN GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... v TABLO LİSTESİ... xi ŞEKİL LİSTESİ... xiii KISALTMALAR... xiv 2. SÜREKLİ DENETİME İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 4 2.1. SÜREKLİ DENETİMİN TANIMI... 4 2.2. SÜREKLİ DENETİM İLE GELENEKSEL

Detaylı

İş Zekası Sistemi Veriyi Stratejik Bilgiye Dönüştürür

İş Zekası Sistemi Veriyi Stratejik Bilgiye Dönüştürür İş Zekası Sistemi İş Zekası Sistemi İş Zekâsı Sistemi kolay kullanılır, zengin raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, farklı veri kaynaklarını birleştirir, yöneticilere çok boyutlu, kurumsal bir görüş

Detaylı

BİTİRME RAPORU. Ömer Furkan ARI 13.06.2010 Yıldız Teknik Üniversitesi

BİTİRME RAPORU. Ömer Furkan ARI 13.06.2010 Yıldız Teknik Üniversitesi BİTİRME RAPORU Tekstil sektöründe veritabanı sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler sayesinde satış işlemlerin kayıtları tutulup buna bağlı olarak çeşitli sorgulamalarla raporlama hizmetleri

Detaylı

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri İş süreçleri ve belgelerin bilgisayar ortamında izlenmesi Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Kurumların belge ve içerik yönetim işlemleriyle iş süreçlerinin tanımlanması ve denetlenmesi ve bu

Detaylı

SAP FORUM İSTANBUL Discover Simple Kararlarınızı ileri analitiklerle aydınlatın

SAP FORUM İSTANBUL Discover Simple Kararlarınızı ileri analitiklerle aydınlatın SAP FORUM İSTANBUL Discover Simple Kararlarınızı ileri analitiklerle aydınlatın Konuşmacı Adı : Beyhan BOYACIOGLU Firma Adı : METRIC Yazılım Use this title slide only with an image Gündem İleri Analiz

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için 2 Biz Kimiz? Artı Metrik Bilişim Teknolojileri, iş yerlerinde sağlığın ve güvenliğin korunması, geliştirilmesi, işe bağlı hastalık ve kazaların

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2016 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

Veri ve Metin Madenciliği

Veri ve Metin Madenciliği Veri ve Metin Madenciliği Zehra Taşkın Veri Madenciliği Bir kutu toplu iğne İçine 3 boncuk düşürdünüz Nasıl alacağız? Fikirler? Veri Madenciliği Data Information Knowledge Veri madenciliği; Büyük yoğunluklu

Detaylı

Veri ve Metin Madenciliği. Zehra

Veri ve Metin Madenciliği. Zehra Veri ve Metin Madenciliği Zehra Taşkın @zehrataskin Büyük Veri https://www.youtube.com/watch?v=tzxmjbl-i4y Veri Madenciliği Bir kutu toplu iğne İçine 3 boncuk düşürdünüz Nasıl alacağız? Veri Madenciliği

Detaylı

Veri Madenciliği. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökçe Baydoğan. blog.mustafabaydogan.

Veri Madenciliği. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökçe Baydoğan.   blog.mustafabaydogan. Veri Madenciliği Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökçe Baydoğan mustafa.baydogan@boun.edu.tr www.mustafabaydogan.com blog.mustafabaydogan.com İçerik p Veri Madenciliği nedir? n Bir örnek p Boğaziçi Üniversitesi

Detaylı

w w w. a n k a r a b t. c o m

w w w. a n k a r a b t. c o m Şirket Profili w w w. a n k a r a b t. c o m AnkaraBT, yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen kurumsal çözümlerini üreten %100 Türk sermayeli bilgi teknolojisi

Detaylı

Dış Veri Alma ÜNİTE 6. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Veri Menüsü Dış Veri Al Bağlantılar Sırala ve Filtre Uygula Veri Araçları Anahat

Dış Veri Alma ÜNİTE 6. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Veri Menüsü Dış Veri Al Bağlantılar Sırala ve Filtre Uygula Veri Araçları Anahat Dış Veri Alma ÜNİTE 6 Veri Menüsü Dış Veri Al Bağlantılar Sırala ve Filtre Uygula Veri Araçları Anahat Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel hakkında temel işlemler öğrenildikten sonra veri alma

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Veri Tabanı, Veri Ambarı, Veri Madenciliği. Veri Madenciliği Uygulama Alanları

Veri Tabanı, Veri Ambarı, Veri Madenciliği. Veri Madenciliği Uygulama Alanları 1 Veri Tabanı, Veri Ambarı, Veri Madenciliği Bilgi Keşfi Aşamaları Apriori Algoritması Veri Madenciliği Yöntemleri Problemler Veri Madenciliği Uygulama Alanları 2 Bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış,

Detaylı

VERİ TABANI I. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

VERİ TABANI I. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu VERİ TABANI I Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Veri Tabanı Bileşenleri Tablolar : Veritabanının temel nesnesi tablolardır. Bilgilerin asıl tutulduğu yer tablodur. Diğer veritabanı

Detaylı

PAPATYA YAYINCILIK EĞİTİM Bilgisayar Sis. San. ve Tic. A.Ş. Veri Madenciliği Yöntemleri Dr. Yalçın ÖZKAN -II-

PAPATYA YAYINCILIK EĞİTİM Bilgisayar Sis. San. ve Tic. A.Ş. Veri Madenciliği Yöntemleri Dr. Yalçın ÖZKAN -II- Dr. Yalçın ÖZKAN Dr. Yalçın ÖZKAN PAPATYA YAYINCILIK EĞİTİM Bilgisayar Sis. San. ve Tic. A.Ş. Ankara Caddesi, Prof. Fahreddin Kerim Gökay Vakfı İşhanı Girişi, No: 11/3, Cağaloğlu (Fatih)/İstanbul Tel

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

Data Science Boot Camp

Data Science Boot Camp Data Science Boot Camp Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 3 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Eğitim Hakkında Data Science Boot Camp Sertifikasyon Programı Introductory Python, Data Science with Python: Data

Detaylı

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı. Doç. Dr. Ahmet KESİK 23 Şubat 2007

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı. Doç. Dr. Ahmet KESİK 23 Şubat 2007 Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Doç. Dr. Ahmet KESİK 23 Şubat 2007 Neden Mali Yönetim Reformu Mali disiplin Kaynak tahsisi ve kaynakların stratejik önceliklere göre kullanılması Etkinlik

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım. Sunum 7

BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım. Sunum 7 BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım Sunum 7 Component(Bileşen) Diyagramları Sistemin fiziksel yapısını modellemede kullanılır. Bu fiziksel yapıdan kasıt gömülü kontroller, portlar, arayüzlerin yanı

Detaylı

Power BI. Neler Öğreneceksiniz?

Power BI. Neler Öğreneceksiniz? Power BI Kendi kendinize iş zekasını keşfedin. Verilerinizi analiz edin, etkileşimli raporlar oluşturun ve bulgularınızı firmanız genelinde paylaşın. Neler Öğreneceksiniz? Bu iki günlük eğitim, güçlü görseller

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İnternet Uygulamaları için Veritabanı Programlama EEE474 8 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama XML 1 XML XML (Extensible Markup Language) verileri belirli yapıda tutmak için kullanılan bir işaretleme dilidir. Bu yapı bilindiği için verinin istenildiğinde kullanılmasını, değiştirilmesini

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ AMACIMIZ

FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ AMACIMIZ FEN FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Fen Fakültesi; 1982 yılında Fen - Edebiyat Fakültesi adı altında kurulmuştur. Fakülte, 1991 yılında eğitim - öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2010 yılında Fen Fakültesi adını

Detaylı

AKADEMEDYA YAZILIM BİLGİSAYAR EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TİC. SAN. LTD. ŞTİ Kocaeli Üniversitesi Yeniköy Teknopark Yerleşkesi Başiskele / Kocaeli Tel Faks

AKADEMEDYA YAZILIM BİLGİSAYAR EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TİC. SAN. LTD. ŞTİ Kocaeli Üniversitesi Yeniköy Teknopark Yerleşkesi Başiskele / Kocaeli Tel Faks IRONIC İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Bilgi Sistemi IRONIC Nedir? IRONIC, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilişim alt yapısı oluşturmak amacıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, ISO14001,

Detaylı

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ Başar Bilgisayar Sistemleri Ve İletişim Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: basar@basarsoft.com.tr

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Microsoft SQL Server Sorgulama

Microsoft SQL Server Sorgulama Microsoft SQL Server Sorgulama Eğitim Takvimi Tarih Eğitim Süresi Lokasyon 26 Kasım 2018 3 Gün Bilginç IT Academy Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 3 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Herhangi bir ön koşul

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2015 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I.YARIYIL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 3715055832012 Z Uzmanlık Alan Dersi 3715055702017 Z Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı VERĠ TABANI VE YÖNETĠMĠ BIL301 6 AKTS Kredisi 3. yıl 5. yarıyıl Lisans Zorunlu 4 saat/hafta

Detaylı

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler

Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri: Problem İfadeleri, Araştırma Soruları ve Hipotezler Araştırma Problemleri Problem Belirleme Kaynakları Genel problem Yapısı Problem Oluşturmanın Önemi Nicel Problem Oluşturma 1-

Detaylı

Semantik Bilgi Yönetimi

Semantik Bilgi Yönetimi Semantik Bilgi Yönetimi Yaşar ar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ 1 Plan Memex ten Semantik Web e... Semantik Bilgi Yönetimi

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş 1.Hafta Sayısal çözümleme nümerik analiz nümerik çözümleme, approximate computation mühendislikte sayısal yöntemler Computational mathematics Numerical analysis

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ. Umut FIRAT

YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ. Umut FIRAT YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ Umut FIRAT ufirat@yahoo.com Öz: Depremler yeryüzünde en çok yıkıma neden olan doğal afetlerdir. Bu durum, depremlerin önceden tahmin edilmesi fikrini

Detaylı

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi. Varlık-İlişki Modeli

Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi. Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarımı Ve Yönetimi Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarım Aşamaları Gereksinim Analizi Kavramsal Tasarım Mantıksal Tasarım İlişkilerin Normalizasyonu Veritabanı Uyarlaması Uygulama Programı

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile Bilişim Teknolojileri alanındaki meslekleri tanımış olacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ Metin Madenciliği

VERİ MADENCİLİĞİ Metin Madenciliği VERİ MADENCİLİĞİ Metin Madenciliği Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü 1 2 Metin için Veri Madenciliği Metin Madenciliğinde Sorunlar Metin madenciliği: Veri madenciliği teknikleri ile yazılı belgeler arasındaki

Detaylı

Veri Madenciliği. Bölüm 1. Giriş. Doç. Dr. Suat Özdemir. w3.gazi.edu.tr/~suatozdemir

Veri Madenciliği. Bölüm 1. Giriş. Doç. Dr. Suat Özdemir. w3.gazi.edu.tr/~suatozdemir Bölüm 1. Giriş w3.gazi.edu.tr/~suatozdemir Ders bilgileri Öğretim üyesi: E-posta: suatozdemir@gazi.edu.tr Websayfası: w3.gazi.edu.tr/~suatozdemir/teaching/dm Bütün duyuru, ödev, vb. için ders web sayfasını

Detaylı

=A1+A2-A3, =A1*A2/A3,

=A1+A2-A3, =A1*A2/A3, 1 2 3 Formül Oluşturma: Excel de formüller = ile başlar. Örnek formüller; =ortalama(b1;c1) b1 ile c1 hücrelerinin ortalamasını alır =toplam(a1;b1) a1 ile b1 hücrelerinin toplama formülünü verir. =çarpım(a1;b1;c1;..)

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2017 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

T.C. Muhsin Özgür DOLGUN. Biyoistatistik Programı DOKTORA TEZİ

T.C. Muhsin Özgür DOLGUN. Biyoistatistik Programı DOKTORA TEZİ T.C HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ VERİ MADENCİLİĞİ SINIFLAMA YÖNTEMLERİNİN BAŞARILARININ; BAĞIMLI DEĞİŞKEN PREVELANSI, ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜ VE BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLER ARASI İLİŞKİ YAPISINA

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 09 Bilişim ve Karar Destek Sistemleri Prensipler ve Öğrenme Hedefleri İyi karar-verme ve problem çözme yetenekleri etkin bilişim ve

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2017 2 0 2 2 Z ENM 101 MATEMATİK-I 2017 4 0 6 6 Z ENM 103 FİZİK-I

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİNİN GÖREVLERİ

VERİ MADENCİLİĞİNİN GÖREVLERİ VERİ MADENCİLİĞİNİN GÖREVLERİ VERİ MADENCİLİĞİNİN GÖREVLERİ Classification (Sınıflandırma) Karakterizasyon (Betimleme) Regression (İlişki Çıkarımı) Clustering (Kümeleme) Association (İlişki Analizi) Forecasting

Detaylı