SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR. Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR. Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi"

Transkript

1 66 Ahmet Özmen Tarih Öğrencisi SINIRLARI, ŞEHİRLERİ, YAZITLARI VE KALELERİ İLE URARTULAR Kendilerine Bianili diyen Urartular, Uruatri ve Nairi adıyla iki konfederasyon oluşturmuşlardı. Yarı göçebe ve aşiret düzeninde yaşayan bu halklar henüz kentleşme sürecine girmemişlerdi. Bu nedenle onlarla ilgili bilgi kaynakları Assur belgeleri dışında, Van Gölü nün doğu ve kuzeyinde yer alan mezarlıklardır. Aşiretler etrafında toplanmış Hurri kökenli bu halk, beyliklerden oluşmakta idi. XIII. yüzyılın ortalarından itibaren bölgede, bir yandan Hitit İmparatorluğu nun öte yandan da Assur Krallığı nın baskıları hissedilmeye başladı. Bu baskılar, giderek aşiretler arası ilişkilerin sıklaşmasına neden oldu. Ortak düşmana karşı birlikte karşı koyma düşüncesi daha çok benimsenmeye başladı. Sık sık Assur akınlarına uğramaya başlayınca, güç birliği yapmaya karar verdiler. Urartu Sınırları, Şehirleri, Yazıtları & Kaleleri Genel olarak Urartu Krallığı, Doğu Anadolu sıra dağlarının birbirine çok fazla yaklaşıp sıklaştığı ve aynı zamanda doğuya gidildikçe yükseltilerinin artığı, bir bölgede kurulmuştur. Zamanında, bugünkü Doğu Anadolu dan daha geniş bir arazisi vardı. Sınırları, doğu da Urmiye Gölü havzasına, güneyde Toroslara uzanmakla be Tarih ve İnsan Dergisi, Yıl 1 (2017), Sayı 1 (Mayıs)

2 MŞÜ Tarih Araştırmaları Topluluğu Tarih ve İnsan 67 Popüler Tarih Dergisi

3 68 raber, yağma amaçlı seferler sonucu Ardahan, Gürcistan sınırı, doğu da Hazar Denizi, batı da Elazığ Malatya sınırına yazıtlar dikmişlerdi. Bu yazıtlar, Urartuların buralarda hüküm sürdüğünün göstergesiydi. Urartuların komşuları ise; kuzeyinde Assur, batısında Melita, Tablani, Geç Hitit Devletleri, Orta Anadolu da Frigler, İran Bölgesinde Medler ve Manalardan oluşan yerel krallıklar idi. Başlangıç olarak, Urartuların beylikler dönemi olarak nitelenen dönem hakkında Assur Kralı I. Tikulti Ninurta (MÖ ) Nairi Ülkeleri nden bahseder. Urartu Krallığı nın seferleri, arkeolojik bulgular, fethedilen topraklarda dikilen yazıtlar ve yıllıklara göre şekillenir. Uruadri, Nairi Beyliklerinin Assur a karşı birleştikleri (MÖ ) ve MÖ 9 yy. ın ortalarından itibaren başkent kurdukları görülmektedir. MÖ 1274 yılında Urartuların Beylikler Dönemi kapanmış, Krallık Dönemi başlamıştır. İlk kralı Areme (MÖ ), Areme nin başkent olarak kurduğu ilk şehir ise Sigunia dır. Van Gölü nün güneyinde Hubuşkia ile komşu toprakları olan Sugunia, Assurlular tarafından yakıldıktan sonra başkent değişkliğine giden Urartularda yeni başkent Arzaşkun olacaktır. Arzaşkun un konumu hakkında genelde iki farklı görüş vardır. Bu görüşlerden ilki başkentin Van Gölü nün kuzeybatısında Bulanık civarında olduğu doğrultusundadır. Diğer görüş ise Arzaşkun kentini Van Gölü nün kuzeydoğu veya doğusuna yerleştirmektedir. III. Salmanasar (M.Ö ) M.Ö. 832 de Urartu ya karşı tekrar sefere çıktığında Urartu Krallığı I. Sarduri tarafından yönetiliyordu. M.Ö yıllarında hüküm süren I. Sarduri, devletin merkezini Arzaşkun dan Tuşpa ya taşımıştır. Sarduri zamanında kuruluş evresini tamamlayan Urartuların başkenti, Van Gölü nden Van iline 5 km mesafede bulunuyordu. Kral İşpuini zamanında devlet sınırları kuzeyde Patnos, batıda Bulanık Ovası, doğuda bugünkü Türkiye-İran sınırına değin gitmiştir. Şunu belirtmek gerekir ki, Urartu seferleri yağma amaçlı olmayıp, kalıcılık göstermiş dolayısıyla mevcut sınırları diktikleri yazıtlar veya yaptıkları kaleler ile kalıcı hale getirmişlerdi. Bunun bir Tarih ve İnsan Dergisi, Yıl 1 (2017), Sayı 1 (Mayıs)

4 MŞÜ Tarih Araştırmaları Topluluğu Tarih ve İnsan 69 dayanağı da Anzavurtepe Kalesi ile Menua ve İşpuini dönemlerinde diktirilen Toprakkale Yazıtı dır. Kral Menua ve Kral İşpuini tarafından yaptırılan, Meherkapı (Haldi Kapısı) Tanrı Haldi adına yapılmıştı. Urartu Krallığının oluşumunda rol oynayan halklar farklı dinsel inançlara sahip olabilmekte ve farklı tanrılara ibadet edebilmekteydiler. Urartu Kralları, merkezi otoritenin sağlamlığını ve sürekliliğini sağlamak için, ülke sınırları içerisinde bulunan uluslar ile daha sonra hakimiyetleri altına aldıkları diğer ulusların inançlarına saygı göstermiş ve bu halklara ait tanrıları kendi panteonlarına (tanrılar listesine) katmışlardır. Bunun kanıtı Van il merkezi sınırları içerisindeki Meherkapı kutsal kaya nişi yazıtındaki tanrı ve tanrıça adlarından açıkça belli olmaktadır. İbadetlerin gerçekleştirilebilmesi için tanrılara adanmış Meherkapı (Haldi Kapısı) gibi açık hava tapınakları ile genelde kaleler içinde yer alan kule tipli, rizalitli tapınaklar bulunmaktaydı. Belirli zamanlarda bu tanrılar için kurbanlar da sunulmaktaydı. Toprakkale Yazıtı: Urartuların, Aneşe Witeruhi, Uiteruhi, Luşa, Katarza ülkelerine sefer düzenlendikleri Toprakkale yazıtından anlaşılmaktadır. Zivin/ Süngütaş, Delibaba, Yazılıtaş ve Pasinler yazıtları Kral Menua zamanında kuzeybatı seferlerinin yapıldığını doğrulamaktadır. Yazılıtaş Yazıtı; Tanrı Haldi, kendi silahıyla güçlü ülke olan Daya(e)ni ye karşı sefere çıktı ve ülkeyi dize getirdi. Tanrı Haldi güçlüdür, Tanrı Haldi nin silahı güçlüdür. Tanrı Haldi nin kudretiyle İşpuini oğlu Menua sefere çıktı. Tanrı Haldi önden gitti. Menua der ki; Daya(e)ni Ülkesini ele geçirdim. Kralî kent Şaşili yu savaşta ele geçirdim, ülkeyi yıktım, kaleleri yerle bir ettim. Şeşetinele Ülkesine, Zua kentine kadar ulaştım. Utuha kentini... Menua der ki, Daya(e)ni nin kralı Utupurşini önüme çıktı, ayaklarıma kapandı, önümde secde etti. Merhamet gösterdim. Haraç ödemesi koşulu ile hayatını bağışladım. Altın ve gümüş verdi. Geri dönecek tutsakları tümüyle serbest bıraktım. Menua der ki;... Oradan iki kralı, yani Baltulhi boyunun ülkesininkini ve Haldiriulhi kentinin ülkesininkini aldım. O ülkeye özgü olan tahkimatlı kaleleri ele geçirdim. Menua der ki; Her kim bu yazıtı tahrip ederse, her kim suç işlerse, her kim bir başkasına yaptırırsa, her kim değişik bir şey söylerse, ben yaptım derse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar onu gün ışığından yoksun etsin. II. Sarduri nin yıllıkları Van Gölü hakkında: Van gölünün dendiğinde akla Van İline yakın olan göl gelmekle beraber, dönem şartları içinde Nairi Denizi olarak nitelenen göl hakkında; Salvini ye göre Nairi Denizi ile Urumiye Gölü kastedilmektedir. Sugunia ise, Popüler Tarih Dergisi

5 70 Urumiye Gölünün güneyine denk gelmektedir. II. Sarduri zamanının ( ) Urartu Kaleleri, Sardurhinili olarak anılan Çavuştepe Kalesi dir. ve İki tapnağı mevcuttur. Doğu - batı yönünde uzanan Gürpınar Ovası nı ikiye ayıran, Bol Dağı nın batı uzantısının sırtlarında kurulmuştur. Başkent Tuşpa baz alınırsa arada Van Gölü kıyısından, 56 km mesafe bulunmaktadır. İçinde iki tapınak barındırır. - Bütünüyle dini amaçlı olan Yukarı Kale deki Savaşçı Baş Tanrı Haldi ye adanan bir tapınaktır. - Aşağı Kalede ki İrmušini Tapınağı adını almaktadır. Tapınma merasimi açık avlunun önünde gerçekleştirilmekteydi.. Bknz : I.Argişti dönemi; M.Ö. ( ) Urartuların askeri ve ekonomik açıdan tam bir zirve noktasına eriştiği dönemdir. - Batıda ülkenin sınırları genişletilerek Asur ticaret yolları üzerinde kurulmuş yerleşim birimleri ve Transkafkasya daki Erubani kalesi Urartu topraklarına dahil edildi. Sulama kanalları ve yollardan Urartu Krallığı sathında bir ağ inşa edildi. Argiştihinili - Argishtihinili, eski bir Urartu şehir devletidir. -hi-ni-li eki aitlik anlamı katar. Argiştiye ait, Argiştinin kenti anlamı da vardır. - M.Ö. VIII-VI yüzyıllarda Urartuların Kafkaslara doğru yayıldığı I. Argişti döneminde Urartu Devleti nin Başşehri olarak kuruldu ve I. Argişti nin onuruna şahre Argiştihinili adı verildi. Argiştihinili Armavir Kentinin 15 kilometre güneybatısında bulunan Argiştihinili Kalesi kalıntıları Nor-Armavir ve Armavir- Merkez köyleri arasında Aras nehrinin kıyısında Ermenistan da yer almaktadır. - Argişti nin Aras Nehri ile onun bir yan kolu olan Kasakh Nehri arasında sulama kanallarından oluşturduğu ağ şehir ile ayni zamanda inşa edilmişti. Bugün hâlâ bâzı kanallar gözle görünebilmektedir. Horhor Yazıtı: Argišti der ki: (Onların) ilahi büyüklüğünden (yardım) istediğim için efendi tanrı Haldi ye, tanrı Teiseba ya, ve tanrı Sivini ye, yalvardım. Aynı yıl (içinde) yine savaşçılar topladım ve Daya(e)ni (Ülkesi ne) karşı ve Daya(e)ni nin Kralı Mannudubi ye karşı sefere çıktım. Šeriaze Tarih ve İnsan Dergisi, Yıl 1 (2017), Sayı 1 (Mayıs)

6 MŞÜ Tarih Araştırmaları Topluluğu Tarih ve İnsan 71 olmuşlardır. - İlçenin kuzeyinde Urartular a ait Kef Kalesi bugün Adilcevaz sınırları içerisindedir. Erciş Van ; Urartu krallarından Argişti nin kurduğu Erciş, önceleri Arciş (Argişti ile benzerliğine dikkat ediniz) ismiyle anılmış, zamanla yerleşme yerinin adının baş harfinin e ye dönüşmesiyle Erciş olmuş.13.yy da ünlü ticaret yolunun geçtiği Erciş in, bugün doğunun batıya açılan kapısı olması, önemini arttırmıştır. İran dan Ortadoğu ülkelerine giden transit yol buradan geçmektedir. Ülkesi ni ele geçirdim, şehirleri yaktım ve kaleleri yerle bir ettim Urartu Şehirleri: -Tuşpa: Bugünkü, Van Kalesinin kapladığı alanda kurulmuştur. Urartu Devletinin başkentidir. Bugün halâ, Urartu kalıntılarına rastlanmaktadır. - Habibuşağı (Tumeişki)/Elazığ: Kale, mezarlar, en batıdaki Urartu yazıtı bulunur. - Giyimli: Mezarlık. - Aludri (Patnos): Pirabat ta bulunan taşlar, - Kef Kalesi: Saray, tapınak, Urartu ların önemli merkezlerinden biridir. Kalede çok odalı bir saray, hayvan ve bitki kabartmaları vardır. - Kayalıdere: Kale, tapınak, kaya mezarları bulunmaktadır. - Iğdır: Mezarlık. - Armavir-Blur : Kral Argişti nin şehri. - Karmir Blur (Teişeba): Ermenistandaki Kızıltepe. - Şebeteria: Elazığ ın Palu ilçesi - Menuahinili: Karakoyunlu (Iğdır Ovası). Adilcevaz - Adilcevaz ın tarihi oldukça eskiye inmektedir. Bölgede öncelikle Urartular yerleşmiş, daha sonra Asurlular, Persler (MÖ.700), Makedonyalılar (330) buraya egemen 1841 yılında Van Gölü sularının alçalıp yükselmesiyle eski yerleşim yeri olan Erciş Kalesi terkedilmiş, bugünkü Erciş adıyla bilinen yerleşim yeri kurulmuştur. Erebuni: Bu Urartu kenti, Ermenistan da, Erivan yakınında Arin, Bend höyüğünde ki kazılarla ortaya çıkmıştır. Ermenistan sınırları içinde, başka Urartu Kentlerinin kalıntıları da vardır. Bunların en önemlileri, Argiştinhinili (Argişti nin kurduğu kent) ve Teişebaini (Tanrı Teişeba kenti)dir. Rusahinili: Van ın Kuzeydoğu ucunda bulunan Toprakkale deki Urartu kentidir( Kral Rusa nın kurduğu kent). Rusahinili, Tuşpa nın yerine bu kenti başkent yapmıştır ve kurucusunun ismini taşımaktadır. ( Diğer bir ) Rusahinili: Bu da II. Ayanis şimdi Agarti adını taşıyan köyün yakınında, Van Gölünün Doğu Kıyısının aşağı yukarı, orta yerindedir. Dilkaya Höyüğündeki Urartu Kenti, Van ilinde bir ara (bucak merkezi iken) Gümüşdere denen ilçe merkezi, Edremit Kasabasının güneybatısında göl kıyısında, eski adı Horkum olan Dilkaya Köyünün yakınındaki höyükten çıkan kentler. Erzincan - Altıntepe Urartu dönemine ait şehir kalıntısı olan Altıntepe, Erzincan-Erzurum yolu üzerinde ve ile 15 km. uzaklıktadır. Altıntepe de tapınak - saray, sütunlu kabul salonu, açık hava tapınağı, Popüler Tarih Dergisi

7 72 depo binası ve üç adet mezar bulunmaktadır. Yeraltındaki mezar odalarının bulunmasıyla Urartular hakkında geniş bilgi edinilmiştir. Kazılarda MÖ. 8. yüzyıla ait fildişi ve madeni eşyalar, kalkan ve miğferler, seramikler, duvar resimleri gibi eserler elde edilmiştir. Bu eserler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi nde sergilenmektedir. Erzincan İli Üzümlü İlçesi sınırları dahilinde ve Erzincan Ovası nın kuzeydoğu bölümünde yer alan Altıntepe Kalesi ilk olarak yılları arasında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından kazılmıştır. MÖ 685; II. Rusa nın, krallık döneminin başlangıcıdır. II. Rusa, M.Ö. ( ) kuzey ve kuzeydoğu sınırlarını güvence altına almak istemiş, Toprakkale yi inşa ettirmiştir. İran Azerbaycanı (Bastam Şehri-Kalesi), Transkafkasya (Karmir-Blur) ise, Kral II Rusa nın diğer imar faaliyetleriydi. Karmir-Blur, Erivan ın kuzeybatısı Razdan Nehri nin kıyısında yer almaktaydı. Aza Ülkesi olarak nitelendirilirdi. Başka bir Urartu Kalesi kazı çalışmalarında ise (Adilcevaz da bulunan Kef Kalesi nde) otuz saray odası bulunmuştur. I. Argişti nin yaptığı faaliyetlerin anlatıldığı Van Kalesi, anıtsal mezarların bulunduğu kaledir. KAYNAKÇA: KÖROĞLU, Kemalettin, KONYAR, Erkan, ve TÜPRAŞ (Firm), ed. Urartu: Doğu da değişim = transformation in the East. 1. baskı. Anadolu uygarlıkları serisi ; Anatolian civilization series, 1 = 1. Beyoğlu, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, ÇİLİNGİROĞLU, Altan Karatepedeki Işık - Urartu da Tapınma ve Tapınma Yerleri. Ege Yayınları, Tarih ve İnsan Dergisi, Yıl 1 (2017), Sayı 1 (Mayıs)

8 MŞÜ Tarih Araştırmaları Topluluğu Tarih ve İnsan 73 y.y., 13.. Urartulu Argişti Oğlu Kral Rusa: Bir Başarı Öyküsü. TÜBA-AR - Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, KARAGEÇİ, Araş. Gör. Mustafa. AKYAKA DA BAZI DEMĠRÇAĞI YERLEŞMELERİ. AraĢtırma Görevlisi, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi ABD, KARAOSMANOĞLU, Prof. Dr. Mehmet. ALTINTEPE URARTU KALESİ (2012) KAZI ve ONARIM ÇALIŞMALARI. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 2012 ÖĞÜN, Prof. Dr. E. BİLGİÇ, Prof. Dr. E. Adilcevaz - Kef Kalesi Kazıları. TÜRK TARİH KURUMU BASIMEVİ, PINARCIK, Pınar. Urartuların Başkentleri. Düzce Üniversitesi, y.y. TARHAN, M. Taner. Uç Kale- Çavuştepe-Sardurihinili nin Gizemli Yapısı Kral Kültür Tapınağı, y.y. ÜNSAL, Veli. URARTU KRALLIĞI_NIN KUZEYBATI SEFERLERİ. Uluslararası Karadeniz İncelemeleri Dergisi, y.y. YILMAZ, Mehmet Ali. KARAOSMANOĞLU, Mehmet KORUCU, Halim ALTINTEPE URARTU KALESİ KAZI VE ONARIM ÇALIŞMALARI. Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, y.y., html. Popüler Tarih Dergisi

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28 000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ00057911/28 ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI 000580F.KULAKOĞLU 11/28 İki tarzda ölü gömme geleneği: 1.Yakmadan ve 2. yakarak.

Detaylı

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti.

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti. E T KİNLİK 5 URARTULAR U Y G A R L I K L A R T A R İ H İ - I A Y D A N D E M İ R K U Ş K AY N A K 1 : 178 (Lloyd, Seton, Türkiye nin Tarihi, Tübitak Yayınları, 2007, s. 106) K AY N A K 2 Hitit İmparatorluğu

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Urartu Uygarlığı. Nezih Başgelen Arkeolog / Editör

Urartu Uygarlığı. Nezih Başgelen Arkeolog / Editör Urartu Uygarlığı Nezih Başgelen Arkeolog / Editör Eski Van Kalesi nin kuzeybatı ucunda, güçlü su kaynaklarının yanına yapılan Madırburç u oluşturan devasa kalker bloklarının üzerinde doğuda üç, batıda

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

M.Ö. 8. yüzyıl Urartu belgelerinde, "Kolha" A. Mican Zehiroğlu Bronz çağının sonlarına doğru, silah ve savaş tekniklerindeki birkaç önemli gelişme, Anadolu ve çevresindeki siyasi güç dengelerinde önemli

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria In Urartian Period Dr. Öğr. Üyesi Cuma Ali YILMAZ

URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria In Urartian Period Dr. Öğr. Üyesi Cuma Ali YILMAZ Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi 165 Uluslararası Palu Sempozyumu Bildiriler Kitabı Özet URARTU DÖNEMİNDE ŞEBETERİA ŞEHRİNE GENEL BİR BAKIŞ A General Outlook To City Of Sebeteria

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİMDALI URARTU KRALLIĞI NDA TOPLU NÜFUS AKTARIMLARI VE BU UYGULAMANIN URARTU KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Erim KONAKÇI Prof. Dr.

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 8.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre

Detaylı

KENT TUŞPA AŞAĞI. 82 Actual Archaeology

KENT TUŞPA AŞAĞI. 82 Actual Archaeology TUŞPA AŞAĞI KENT Van Kalesi görkemli mezar yapıları, anıtsal savunma sistemi, kaya işçiliği ve yazıtları ile Urartu Krallığı nın özgün ve görkemli karakterini yansıtan en önemli yerleşmedir. Yaklaşık 200

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski Doğu: ANADOLU Urartular ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 7.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski Doğu: ANADOLU Urartular URARTULAR Eski Anadolu tarihinin bir bölümünü oluşturan Urartular tarihi kaynaklara ve arkeolojik bulgulara göre

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

BİAİNİLÎ KRALLIĞI URARTU SANATI - SOSYAL YAŞAMI - AYANİS - ÇAVUŞTEPE - KEF - ALTINTEPE - REZAN HAS MÜZESİ URARTU HARİTASI HEDİYE T D

BİAİNİLÎ KRALLIĞI URARTU SANATI - SOSYAL YAŞAMI - AYANİS - ÇAVUŞTEPE - KEF - ALTINTEPE - REZAN HAS MÜZESİ URARTU HARİTASI HEDİYE T D URARTU HARİTASI HEDİYE BİAİNİLÎ KRALLIĞI ISSN 13D7-575Lj T 771307 575D URARTU SANATI - SOSYAL YAŞAMI - AYANİS - ÇAVUŞTEPE - KEF - ALTINTEPE - REZAN HAS MÜZESİ İçindekiler, İnsanlığın Hafızası Siliniyor!...

Detaylı

DOĞU ANADOLU NUN GÜÇLÜ KRALLIĞI: URARTULAR. Hayrunnisa OKUR

DOĞU ANADOLU NUN GÜÇLÜ KRALLIĞI: URARTULAR. Hayrunnisa OKUR Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Mart 2017 March 2017 Yıl 10, Sayı XXIX, ss. 313-355. Year 10, Issue XXIX, pp. 313-355. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh1045 DOĞU ANADOLU

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

Urla / Klazomenai Kazıları

Urla / Klazomenai Kazıları Urla / Klazomenai Kazıları Oniki İon kenti arasında anılan Klazomenai, Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer almaktadır. Klazomenai arazisinin (khora) doğuda Smyrna

Detaylı

KARS VE ÇEVRESİNDE DEMİR ÇAĞI YERLEŞMELERİ Iron Age Settlements in Kars and Surroundings

KARS VE ÇEVRESİNDE DEMİR ÇAĞI YERLEŞMELERİ Iron Age Settlements in Kars and Surroundings Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Journal of Institute of Social Sciences Sayı Number 8, Sonbahar Autumn 2011, 20-40 KARS VE ÇEVRESİNDE DEMİR ÇAĞI YERLEŞMELERİ Iron Age Settlements in Kars and Surroundings

Detaylı

URARTU KRALLIĞI NIN KUZEYBATI SEFERLERİ

URARTU KRALLIĞI NIN KUZEYBATI SEFERLERİ Uluslararası Karadeniz İncelemeleri Dergisi 9 URARTU KRALLIĞI NIN KUZEYBATI SEFERLERİ Veli ÜNSAL * ÖZ Çoruh Nehri nin kaynak kesimi ile Doğu Karadeniz dağlarına kadar olan bölge Urartu devletinin kuzey

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

Urartuların Başkentleri

Urartuların Başkentleri Urartuların Başkentleri The Capitals of the Urartian s Pınar PINARCIK Öz M.Ö. 1273 yılında tarih sahnesine çıkan Urartular, batıda Fırat Nehri nden doğuda İran Azerbaycan ına, kuzeyde Gökçe Göl ile Aras

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI İlk Özbekistan-Türkiye uluslararası arkeolojik çalışmalar

Detaylı

URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ

URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ESKİ ÇAG TARİHİ BİLİM DALI URARTU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ GEÇ HİTİT ETKİLERİ Yüksek Lisans Tezi SANEM ERDİL KOCAMAN İstanbul, 2007 T.C.

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM

HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 297 HARPUT/ELAZIĞ YÖRESİNİN TARİHİ COĞRAFYASI Prof. Dr. Recep YILDIRIM Harput yöresi

Detaylı

2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI ALİKÖSE KANALI

2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI ALİKÖSE KANALI 2011 YILINDA DOĞU ANADOLU BÖLGESİN DE URARTU BARAJ, GÖLET ve SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI Oktay BELLİ ALİKÖSE KANALI Aliköse Kanalı, Tuzluca İlçesi nin yaklaşık olarak 36 37 km. güneybatısında bulunmaktadır.

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi:

ERCİŞ Erciş in Tarihçesi: Erciş in Tarihçesi: Erciş in de içinde bulunduğu Van Gölü havzasının geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar inmektedir. Bölgede Neolitik yerleşmeler konusunda bilgi olmamasına rağmen Tilkitepe Höyüğü, Edremit,

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

Başkent Tuşpa Çevresi Yerleşim Analizi Işığında Urartu Toplum Yapısı

Başkent Tuşpa Çevresi Yerleşim Analizi Işığında Urartu Toplum Yapısı Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi (KOUSBAD) 7, Bahar 2018, ss. 47-72 Başkent Tuşpa Çevresi Yerleşim Analizi Işığında Urartu Toplum Yapısı Urartian Social Structure according to Settlement Analysis around

Detaylı

TUŞPA. Urartu Krallığı nın BAŞKENTİ MÖ

TUŞPA. Urartu Krallığı nın BAŞKENTİ MÖ Urartu Krallığı nın BAŞKENTİ TUŞPA MÖ 840-645 Van Kalesi ni ve eski Van şehrini dolaşırken, tarihi ve doğal güzellikler sizleri gizemleriyle birlikte içtenlikle karşılayacaktır ve de siz Dünyada Van Ahrette

Detaylı

Urartu Yerleşimlerindeki Kanalizasyon Sistemleri (*)

Urartu Yerleşimlerindeki Kanalizasyon Sistemleri (*) Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2012 16 (1): 229-244 Urartu Yerleşimlerindeki Kanalizasyon Sistemleri (*) Mehmet Ali YILMAZ (**) Özet: Yerleşik hayata geçişle (Neolitik Dönem) birlikte

Detaylı

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI [Derleyen: Salih Yapıcı] Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda da Misya bölgesinin önemli

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI Timothy P. Harrison PATİNA KRALLIĞI NIN BAŞKENTİ TELL TAYINAT Kazı çalışmaları, bit hilani olarak adlandırılan birkaç büyük saray kompleksini ve zarif bir şekilde

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay

ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research in Arpacay Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Journal of the Institute of Social Sciences Sayı Number 1, Bahar Spring 2008, 57-71 ARPAÇAY DA TARİHİ VE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR Historical and Archaeological Research

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI

T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI T. C. ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ARKEOLOJĐ ANABĐLĐM DALI ERZURUM ARKEOLOJĐ MÜZESĐ NDE BULUNAN URARTU DÖNEMĐ NE AĐT MADENĐ BĐLEZĐKLER VE PAZIBENTLER Osman Emre KÖSE YÜKSEK LĐSANS TEZĐ

Detaylı

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22 Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir.

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir. Araştırmanın Yapıldığı Kayacık Köyü Hakkında Genel Bilgiler KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER KAYACIK İSMİNİN KAYNAĞI Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle

Detaylı

GEÇİTLER ÜLKESİNDE ÖNEMLİ BİR URARTU KALESİ: AVNİK

GEÇİTLER ÜLKESİNDE ÖNEMLİ BİR URARTU KALESİ: AVNİK TÜBA-AR 19/2016 GEÇİTLER ÜLKESİNDE ÖNEMLİ BİR URARTU KALESİ: AVNİK AN IMPORTANT URARTIAN FORTRESS IN A LAND OF PASSAGES: AVNİK Yavuz GÜNAŞDI * 1 Makale Bilgisi Başvuru: 4 Ocak 2016 Hakem Değerlendirmesi:

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

Konu: 2015 Yılı Erzurum-Erzincan İl ve İlçeleri Yüzey Araştırması Sonuç Raporu TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANLIĞINA

Konu: 2015 Yılı Erzurum-Erzincan İl ve İlçeleri Yüzey Araştırması Sonuç Raporu TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANLIĞINA Konu: 2015 Yılı Erzurum-Erzincan İl ve İlçeleri Yüzey Araştırması Sonuç Raporu TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANLIĞINA Bu yüzey araştırması, 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat Ve Görevleri

Detaylı

TARİHİ ESERLER. Yapılan araştırmalar, iki kırık dökük hanın bulunması nedeniyle Kırıkhan isminin verildiğini destekler mahiyettedir.

TARİHİ ESERLER. Yapılan araştırmalar, iki kırık dökük hanın bulunması nedeniyle Kırıkhan isminin verildiğini destekler mahiyettedir. TARİHİ ESERLER Kırıkhan tarihi MÖ 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bağlı bulunduğu Hatay merkezi ile tarihi bir bütünlük gösterir. İlçe merkezinde Orta Paleolitik döneme ait herhangi bir buluntu olmamasına

Detaylı

VAN URARTU GÖLETLERİ

VAN URARTU GÖLETLERİ VAN URARTU GÖLETLERİ 2002 YILINDA DOGU ANADOLU BÖLGESi'NDE URARTU BARAJ, GÖLET VE SULAMA KANALLARININ ARAŞTIRILMASI Oktay BELLi* Prof. Dr. Oktay BELLi, İstanbul Üniversitesi, Avrasya Arkeoloji Enstitüsü

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. ZARA ŞEHİTLİĞİ İL SİVAS İLÇE ZARA MAH.-KÖY VE MEVKİİ GENEL TANIM: Sivas ili, Zara ilçe merkezinde bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı, Zara Askerlik

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. SICAK SU KAYNAĞI İL SİVAS İLÇE ŞARKIŞLA MAH.-KÖY VE MEVKİİ Alaman Köyü GENEL TANIM: Alaman Köyü ile Kale Köyü arasında, Alaman Köyü ne 300 m. uzaklıktadır.

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * ÖZET

URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 631-643, ANKARA-TURKEY URARTU DEVLETİ NİN EKONOMİK YAPISINA GENEL BAKIŞ * Murat KATAR ** ÖZET M.Ö. 9. Yüzyılda

Detaylı

Gizemli Komşu İran. Tur Programı

Gizemli Komşu İran. Tur Programı Gizemli Komşu İran Geniş topraklarının binlerce yıllık geçmişi sizi insanlık tarihinin bir retrospektifine çağırıyor... Kültürel ve siyasal değişimler bir tarih kitabının en kapsamlı içeriğini oluşturur

Detaylı

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI

MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI Özel Bölüm MUGLA LETOON ANTİK KENTİ ÖZDİRENÇ UYGULAMALARI İsmail Ergüder*, Ezel Babayiğit*, Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz** * TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü 06330, Ankara. ** Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

ALTINTEPE KALESİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIMALAR THE REFLECTIONS FROM ALTINTEPE FORTRESSTO PRESENT DAY

ALTINTEPE KALESİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIMALAR THE REFLECTIONS FROM ALTINTEPE FORTRESSTO PRESENT DAY Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 6 Sayı: 25 Volume: 6 Issue: 25 -Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU Armağanıwww.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ALTINTEPE

Detaylı

2. Gün 30/10/2016 Tebriz Sabah kahvaltımızın ardından tam günlük turumuza başlıyoruz ve 1958 tarihinde kurulmuş ve üç büyük salon, bahçe, ofis

2. Gün 30/10/2016 Tebriz Sabah kahvaltımızın ardından tam günlük turumuza başlıyoruz ve 1958 tarihinde kurulmuş ve üç büyük salon, bahçe, ofis İran Turu Geniş topraklarının binlerce yıllık geçmişi sizi insanlık tarihinin bir retrospektifine çağırıyor... Kültürel ve siyasal değişimler bir tarih kitabının en kapsamlı içeriğini oluşturur cinsten...

Detaylı

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN HAM PETROL BORU HATTI PROJESİ ARKEOLOJİK KURTARMA KAZILARI PROJE DOKÜMANLARI: 1

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN HAM PETROL BORU HATTI PROJESİ ARKEOLOJİK KURTARMA KAZILARI PROJE DOKÜMANLARI: 1 BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN HAM PETROL BORU HATTI PROJESİ ARKEOLOJİK KURTARMA KAZILARI PROJE DOKÜMANLARI: 1 BAKU-TBILISI-CEYHAN CRUDE OIL PIPELINE PROJECT ARCHAEOLOGICAL SALVAGE EXCAVATIONS PROJECT DOCUMENTS: 1

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, 116-132

Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, 116-132 Atatürk Üniveristesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 34, ERZURUM 2015, 116-132 ALTINTEPE URARTU KALESİ (2012) KAZI ve ONARIM ÇALIŞMALARI Mehmet KARAOSMANOĞLU

Detaylı

Uluslararası Amisos Dergisi. Journal of International Amisos. Yıl/Year: 2016 Cilt/Volume: 1 Sayı/Issue: 1, s

Uluslararası Amisos Dergisi. Journal of International Amisos. Yıl/Year: 2016 Cilt/Volume: 1 Sayı/Issue: 1, s Uluslararası Amisos Dergisi Journal of International Amisos Yıl/Year: 2016 Cilt/Volume: 1 Sayı/Issue: 1, s. 44-86 URARTU MİMARİSİNDE MALZEME VE TEKNİK Ayla BAŞ * Özet Urartu Krallığı ndan günümüze kalan

Detaylı

SANAT TARİHİ SANAT TARİHİ NEDİR? Sanat Tarihi, geçmişte varlık göstermiş uygarlıkların ortaya koyduğu her tür taşınır ve taşınmaz maddi kültür varlıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Güzel Sanatlar ve

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı:

Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı: Edremit Tarihçesi: Edremit kuruluşundan bugüne Edremit, Gümüşdere, Sarmansuyu gibi adlarla anılmıştır. Edremit ismi en eski olanıdır. Sarmansuyu adı; Şamran kanalından esinlenerek konulmuştur. Edremit

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=.vc_custom_ {marginbottom: 10px!important;} ]

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=.vc_custom_ {marginbottom: 10px!important;} ] Çok ucuz fiyatlarla Artvin Elazığ uçak bileti de TatilCity.NET de. Ucuz uçak bileti satın almak için en doğru adrestesiniz. Artvin den Elazığ a en az iki uçuş yapılmaktadır. Uçuş süresi aktarma dahilinde

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI

GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI GEVALE KALESĠ KAZI ÇALIġMALARI Konya da Osmanlı ordusunun kenti fethettikten sonra yıktırdığı kabul edilen Gevale Kalesi nin kalıntıları bulundu. Buluntular kentin bilinen tarihini değiģtirecek nitelikte.

Detaylı

AKYAKA DA BAZI DEMĠRÇAĞI YERLEġMELERĠ

AKYAKA DA BAZI DEMĠRÇAĞI YERLEġMELERĠ AKYAKA DA BAZI DEMĠRÇAĞI YERLEġMELERĠ SOME IRON AGE SETTLEMENTS IN AKYAKA Mustafa KARAGEÇİ * ÖZET En eski çağlardan itibaren birçok medeniyetin yerleşim alanı olan Anadolu, zengin kültüre sahip olan bir

Detaylı

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'da ilk yerleşime dair izler M.Ö. 6. binde Kalkolitik Çağ'a kadar eskiye gider. İlk Tunç Çağı'nda da yerleşimin olduğu Hattuşa, Anadolu'nun M.Ö. 2. binyılın başlarından

Detaylı

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır:

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır: Assos u neden görmeliyim, oraya neden gitmeliyim? diye içinizden soruyorsanız eğer, verilecek cevapların birden fazla olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz: mesela turkuvaz rengi bir deniz, zeytin ağaçları,

Detaylı

PALU KALESİ NDEKİ URARTU KAYA İŞARETLERİ Urartian Rock Signs in the Palu Fortress Dr. Öğr. Üyesi Harun DANIŞMAZ 1

PALU KALESİ NDEKİ URARTU KAYA İŞARETLERİ Urartian Rock Signs in the Palu Fortress Dr. Öğr. Üyesi Harun DANIŞMAZ 1 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi 193 Özet PALU KALESİ NDEKİ URARTU KAYA İŞARETLERİ Urartian Rock Signs in the Palu Fortress Dr. Öğr. Üyesi Harun DANIŞMAZ 1 Urartu kaya işaretleri

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

Anadolu Medeniyetleri Kaynakçası

Anadolu Medeniyetleri Kaynakçası Anadolu Medeniyetleri Kaynakçası Murat, L. (2008). "Hitit Tarihi-Cografyasında Hakmiš ve İštahara Ülkelerinin Konumu". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları

Detaylı

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN Mustafa ŞAHİN 07 Eylül 2015 GÖÇ DUVARLARI Suriye de son yıllarda yaşanan dram hepimizi çok üzmekte. Savaştan ötürü evlerini, yurtlarını terk ederek yeni yaşam kurma ümidiyle muhacir olan ve çoğunluğu göç

Detaylı

ISSN: (Online) (Print) Volume 5 Issue 5, p , September 2013

ISSN: (Online) (Print) Volume 5 Issue 5, p , September 2013 ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Volume 5 Issue 5, p. 193-205, September 2013 Urartu Krallığı ve Dış Politikası: I. Sarduri (MÖ 844-828), İşpuini (MÖ 828-810) ve Menua (MÖ 810-785) Dönemi Urartu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Veli ÜNSAL Yabancı Dili : İngilizce, KPDS, 2009 Sonbahar 65, ÜDS 2010 İlkbahar 65 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü

Detaylı

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU Resuloğlu yerleşimi ve mezarlık alanı Çorum / Uğurludağ sınırları içinde, Resuloğlu (Kaleboynu) Köyü nün kuş uçumu 900 m kuzeybatısındadır. Yerleşim

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı