1. GİRİŞ Konunun Önemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. GİRİŞ Konunun Önemi"

Transkript

1 1 1. GİRİŞ 1.1. Konunun Önemi Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirlemede kullanılabilecek göstergelerden birisi de, hayvansal ürünler üretimi ve bu üretimden fert başına düşen tüketim seviyesidir (Şapdeniz, 1993). Toplumun daha sağlıklı yaşaması, insan ömrünün yükseltilmesi, gelecek nesillerin sağlıklı ve dinamik olabilmesi bitkisel ve hayvansal kökenli besinlerin yeterli tüketimine bağlıdır. Bu nedenle hayvansal ürünlerden sağlanan proteinin ve dolayısıyla hayvancılığın önemi büyümektedir. Türkiye de 2003 yılı verilerine göre toplam sığır sayısı baş olup, bunun % 19, 83 ü ( baş) kültür ırkı, % 43,77 si ( baş) kültür ırkı melezi ve % 36,40 ı ( baş) yerli ırklardan oluşmaktadır. Ayrıca, yine aynı yıl verilerine göre bu sığırların toplam başı sağılmakta ve ton süt elde edilmektedir (Anonim, 2003). Türkiye de birim hayvandan elde edilen süt miktarı dünya ortalamasının yaklaşık 600 kg altında kalmaktadır. Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO, 2002) verilerine göre, inek başına elde edilen süt miktarı dünya ortalamasında kg/baş, Amerika da kg/baş, AB de kg/baş, İspanya da kg/baş ve Türkiye de ise kg/baş tır (Anonim, 2002). Tokat ilinde 2004 yılı verilerine toplam sığır sayısı baş olup bunun başı sağılmakta ve kg süt elde edilmektedir.inek başına elde edilen süt verimi ise kg/baş tır.yeşilyurt ilçesinde ise 2004 yılı verilerine göre toplam sığır sayısı baş olup bunun başı sağılmakta ve kg süt elde edilmektedir. İnek başına elde edilen süt verimi ise kg/baş olup Türkiye ortalamasının üzerindedir (Anonim, 2004a).

2 2 Hayvansal üretimde, verim üzerine hayvanın genetik yapısı ve hayvanın içinde bulunduğu çevre koşulları olmak üzere iki önemli faktör etki etmektedir. Bu nedenle hayvancılıkta verimi artırmak için yüksek verimli hayvanların uygun çevre koşullarında barındırılmaları gerekmektedir (Kutlu ve ark., 2003). Hayvancılık faaliyeti, modern ve yoğun tekniklere dayanan, başka şekilde değerlendirilemiyen çeşitli artıkları değerlendirme ile katma değeri artırıcı önemli bir role sahiptir. Bunun yanı sıra hayvansal ürünlerde olduğu gibi belirli bir dönemde değil de yılın daha geniş bir döneminde ve sürekli elde edilmektedir. Bu özelliği ile çiftçi gelirinin artması yönünde önemli bir rol oynamaktadır. Uzun yıllardır Yeşilyurt ilçesinde süt sığırcılığının yapılmasına karşın, bu faaliyetin ekonomik yönü üzerine herhangi bir bilimsel çalışmaya rastlanılmamıştır. Yapılan süt sığırcılığı faaliyetinin ekonomik yönden değerlendirilmesi, kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığının ve bu faaliyeti gerçekleştiren işletmelerin sosyo-ekonomik durumlarının ne olduğu gibi bilgilerin eksikliği bu tür araştırmaların önemini ortaya koymaktadır Çalışmanın Amacı Hızla artan dünya nüfusu, insan beslenmesinde kullanılan kaynakların, daha verimli bir düzeye yükseltilmesi ve bunların daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Artan nüfusun süt ihtiyacının karşılanabilmesi açısından, süt üretiminin ortalama yıllık artış hızının, nüfus artış hızının üzerinde olması gerekmektedir. Süt üretiminin artırılmasında, süt sığırlarının yüksek verimli ırklardan oluşmasının özel bir önemi bukunmaktadır. Yüksek verimli damızlık yetiştiriciliği, uzun süreç isteyen masraflı üretim dalıdır. sağlamaktadır. Tokat ilinde hayvancılık sektörü il ekonomisine başlıca şu yönleriyle katkı

3 3 işi niteliğindedir. - Süt sığırcılğı kırsal kesimde yaşıyan milyonlarca insanın esas işi veya yan - Günün yirmi dört saatinde hizmet gerektiren bir iş olduğu için insanı evine ve köyüne bağlayan bir faktördür. Kırsal kesimden kente göçü önler. üretime geçiş imkanı sağlar. - Süt sığırcılığı, diğer iş kollarına kıyasla az bir yatırımla kısa vadede - Süt her gün üretilen ve çok kısa vadede paraya dönüştürülen bir üründür. Bu yönüyle aile ekonomisine hareket kazandırır. - İnsanların, özellikle çocukların beslenmesinde ve sağlığına katkı sağlar. - Süt sığırcılığı et ve deri üretimi içinde çok önemli bir kaynaktır. Tokat ili Yeşilyurt ilçesindeki süt sığırcılığı işletmelerini konu alan bu çalışmanın esas amacı; süt sığırcılığı işletmelerinin sosyal ve ekonomik yapılarının belirlenmesi, bu ekonomik yapı içerisinde işletmelerin gelir ve gider unsurlarının belirlenerek, yıllık faaliyet sonuçlarının ortaya konulması, yöre ekonomisine katkılarının belirlenmesi ve öneriler getirilmesidir. Bu çalışmada Tokat ili Yeşilyurt ilçesinde faliyet gösteren süt sığırcılığı işletmeleri araştırma alanını oluşturmuştur. Bu bölgedeki süt sığırcılığı faaliyetleri ekonomik yönleri ile araştırılmıştır. İşletmelerin nüfus, işgücü, sermaye yapısı, gibi temel sosyo-ekonomik özellikleri belirlendikten sonra faaliyet sonuçları mali başarı ölçütleri ile incelenmiştir. Süt maliyet tablosu da belirlenmiştir.

4 Çalışmanın Kapsamı açıklanmıştır. Çalışma altı kısımdan oluşmuştur. Birinci kısım giriş kısmı olup, burada çalışmanın önemi ve amacı kısaca İkinci kısımda literatür bildirişleri verilmiştir. Materyal ve yöntem üçüncü kısımda açıklanmıştır. Dördüncü kısımda araştırma yöresi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Beşinci kısımda araştırma bulguları ortaya konulmuştur. Bu bölümde işletmelerin genel ve ekonomik yapıları ortaya konulurken nüfus ve işgücü durumu, sermaye miktarı ve bileşimi, hayvan varlığı belirlenerek daha sonra işletme faaliyetleri sonucu elde edilen gelir ve gider durumu, Brüt Üretim Değeri, Değişken Masraflar, Brüt Marj belirlenmiştir. İşletmelerin bir bütün olarak yıllık faaliyet sonuçları ortaya konulurken Brüt Hasıla, İşletme Masrafları, Net Hasıla, Net Çiftlik Geliri hesaplanmıştır. Ayrıca süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut teknik organizasyonlarının üretim üzerinde ve kaynak kullanımında meydana getirdiği etkiler incelenerek yem dönüşüm oranı hesaplanmıştır. Diğer taraftan işletmelerin süt sığırcılığı tam maliyet analizi yapılmıştır. Altıncı ve son kısımda ise araştırmanın bir özeti verilerek genel bilgiler değerlendirmesi yapılmış ve araştırmanın amacı doğrultusunda önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.

5 5 2. LİTERATÜR ÖZETLERİ özetlenmiştir. Süt sığırcılığı ile ilgili olarak yapılan bazı çalışmalar aşağıda kısaca Aras ve İzmirli (1976), İzmir Merkez, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirledikleri 34 ihtisaslaşmış süt işletmesinin ekonomik analizini yaptıkları çalışmalarında, brüt hasılanın yarısından fazlasının (%54,2) süt satışından elde edildiği, ve işletme masraflarının yarısından fazlasının da (%51,1) yem masraflarından oluştuğu belirtilmiştir. Açıl ve İnan (1977), Eskişehir Merkez ilçesi vealpu Ovası tarım işletmelerini ekonomik açıdan inceledikleri çalışmalarında, işletme büyüklüğü arttıkça, birim hayvan başına işletme masraflarının azaldığı ve işgücünün daha etkin bir şekilde değerlendirilebildiği belirtilmiştir. Yurdakul (1978), Adana Merkez ilçede süt sığırcılığı faaliyet koluna yer veren 57 işletmeyi faktör analizi ve grup analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Brüt hasılanın %67,17 sinin süt üretiminden elde edildiği belirtilen çalışmada, işletme masraflarının yarısından fazlasının (%55,60) yem masraflarından oluştuğu ifade edilmiştir. Süt maliyetlerinin başarısız işletmelerde başarılı işletmelere göre %95,6 oranında daha yüksek olduğu belirtilen çalışmada, girdi fiyatları, süt satış fiyatları ve işgücünün değerlendirilmesi karlılığı etkileyen başlıca faktörler arasında sayılmıştır. İnan (1986), Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinde optimum işletme planlarının saptaması üzerine yaptığı araştırmada, optimum işletme planlarındaki brüt karın mevcut planlardaki brüt kardan %57,4 ile %107,8 arasında daha yüksek olduğunu saptamıştır. Çalışmada,işletmelerde daha etkin bir kaynak kullanımı sonucu karın artırılabileceği vurgulanmıştır.

6 6 Erkuş ve ark., (1987), Eskişehir ve Burdur illeri tarım işletmelerinde, bünyesinde süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı üretim faaliyetlerine yer veren işletmelerde verimlilik durumu incelenmiştir. Süt inekçiliği ve besi sığırcılığını en fazla belirleyen faktörün kaba yem olduğu belirtilen çalışmada, süt ve canlı ağırlık fiyatları arasındaki mevcut olan 1/6 lık oranın 1/5 yapılması durumunda tüm planlarda süt inekçiliğinin yer alacağı hesaplanmıştır. Ayyıldız ve Yavuz (1988), Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi süt inekçiliği işletmesinde elde edilen toplam brüt hasılanın %89,6 sının süt satışlarından elde edildiğini hesaplamışlardır. Çetin ve Koyuncu (1991), Bursa ili merkez ilçesinde entansif süt sığırcılığı yapan işletmelerde işgücü kullanım düzeyini saptamışlardır. Çalışmada, süt inekçiliği üretim faliyeti ile ilgili olarak üretim birimi başına 45,51 dakika/gün erkek işgücü kullandığını belirtmişlerdir. Fidan (1992), Kültür ırkı süt inekçiliğinde yem masraflarının toplam işletme masraflarının yarısından fazlasının (%51,60) oluşturduğunu, bunu %23,92 ile işçilik masraflarının izlediğini belirtmişlerdir. Saner (1993), İzmir yöresinde pazara yönelik süt sığırcılğı yapan 109 işletmenin ekonomik yapısının incelediği çalışmasında, değişik başarı ölçütleri kullanılarak yapılan gurup analizinde, başarılı işletmelerde işgücü prodüktivitesinin göreli olarak yüksek olduğu ve büyük baş hayvan birimi (BBHB) başına daha düşük işgücü kullanıldığı belirtilmiştir. Şahin (1993), Adana ili Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde Tarım İl Müdürlüğü kontrolünde bulunan 31 saf kültür süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizini yaptığıçalışmasında, sağılan hayvan başına bir laktasyon döneminde 4,036 kg süt veriminin olduğu, toplam işletme masraflarının yarısına yakınının (%49,9) yem masraflarından oluştuğu belirtilmiştir.

7 7 Şapdeniz (1993), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi süt ineçliliği ünitesinin 1991/1992 üretim yılı faliyetinin ekonomik analizinin yaptığı çalışmasında, süt inekçiliği ünitesinin bürüt karını pozitif bulmuş ve ekonomik rantabilite oranını %17,72 olarak hesaplamıştır. Bülbül ve Fidan (1994), Türk- Alman işbirliği ile uygulanan Samsun Sığırcılık projesi işletmelerinde inek sütü maliyeti ve üretiminin fonksiyonel analizi konulu çalışmalarında, gayeli örnekleme ile çekilen 14 adet işletmede 1kg süt maliyetine 1,072 TL ve 1kg sütde kar marjını 248 TL olarak hesaplamışlardır. Erkuş ve ark., (1996), Tekirdağ ilinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen ithal damızlık süt sığırcılığı yapan 27 işletme ve kültür melezi süt sığırcılığı yapan 46 işletmeye karşılaştırmalı olarak inceledikleri çalışmalarında, hayvan başına ortalama süt veriminin kültür melezi süt sığırcılığı işletmelerinde 4,360 kg ve ithal damızlık süt sığırcılığı işletmelerinde 5,729 kg olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmada ithal damızlık süt sığırcılığı işletmelerinde birim hayvan başına gayri safi üretim değerinin, kültür ırkı süt sığırcılığı işletmelerine göre %27,47 oranında daha yüksek olarak hesaplanmış, ancak ithal damızlık süt sığırcılığı işletmelerinde süt hayvanı başına düşen net kar, saf hasıla ve rantabilite oranları kültür ırkı süt sığırcılığı işletmelerine göre daha düşük bulunmuştur. Turan (1997), Çerkeş ilçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerde kooperatifleşmenin etkilerini kooperatife ortak olanlar ve olmayanlar açısından karşılaştırmalı olarak incelemiştir. Çalışmada, 1 kg sütün maliyeti, kooperatife ortak olan süt sığırcılığı işletmelerinde 19,482 TL olarak hesaplanmış, bu rakamın kooperatife üye olmayan işletmelere göre %11,61 oranında daha düşük olduğu belirtilmiştir. Talim ve ark., (1998), Türk-Anafi Projesi kapsamında, Balıkesir, İzmir ve Manisa illerinde kültür ırkı süt sığırcılığı yapan 68 işletmenin prodüktivite ve rantabilite durumlarını incelemişlerdir. Bir laktasyon döneminde inek başına ortalama süt veriminin 6,090 kg olduğu belirtilen çalışmada, yem masraflarının toplam işletme masrafları içindeki

8 8 payının%50,26 olduğu ifade edilmiştir. Çalışmada 1 kg süte karşılık, ineklere ortalama olarak 0,967 kg kesif yem, 1,073 kg kaba yem olmak üzere toplam olarak 2,040 kg yem verildiği belirtilmiştir. Gül (1998), Adana ilinde Tarım İl Müdürlüğü kontrolunde bulunan projeli ve projesiz süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizini yaptığı çalışmasında, projesiz işletmelerde işletme başına brüt karı 2,005 milyon TL olarak hesaplamış, bu rakamın projeli işletmelerde 2,5 kat daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Projeli işletmelerde işletme başına net karın projesiz işletmelere göre 3,36 kat daha yüksek olduğu belirtilen çalışmada, projeli işletmelerde 1 TL lik üretim masraflarına düşen gayri safi üretim değerinin 1,75 TL, buna karşılık projesiz işletmelerde bu rakamın 1,5 TL olduğu ifade edilmiştir. Bal (1999), Van İli Merkez İlçesi Tarım İl Müdürlüğü kontrolünde süt sığırcılığı yapan 40 işletmeyi ekonomik açıdan değerlendirdiği çalışmasında, brüt üretim değerinin, %52, 21 inin süt üretim değerinden oluştuğu ve brüt karın poitif olduğunu belirtmiştir. Çalışmada ayrıca, yem masraflarının değişken masraflar içindeki payı %72,88 olarak hesaplanmıştır. Knut ve ark., (2000), Norveç te süt sığırcılığı yapan işletmelerin yılları arasında ölçek ekonomileri ile elde edecekleri ekonomik kazançları tahmin ettiklri çalışmalarında, ölçek ekonomileri ile 1972 yılında işletmelerde maliyetlerin %40azalacağı ve işletme sayısının %85 düşeceğini hesaplamıştır. Çalışmada, 1996 yılı için bu rakamları sırasıyla %30 ve %70 olarak tahmin etmişlerdir. Tauer L. W (2001), New York ta (Amerika Birleşik Devletleri) küçük ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinin etkinliğini ve rekabet durumunu incelediği çalışmasında, 314 işletmenin 1999 yılı verilerini kullanmış, küçük ölçekli işletmelerin genel olarak gözlenen yüksek maliyetlerin, kaynakların etkin kullanılamamasından kaynaklandığını belirtmiştir. Bu nedenle kaynaklarını etkin olarak kullanan küçük ölçekli işletmelerin birim süt maliyetleri açısından, daha büyük işletmelerle rekabet edebileceği

9 9 belirtilmiştir. 50 baş süt ineğine sahip küçük ölçekli işletmelerde 1 kg süt üretim maliyetinin dolar olduğu belirtilen çalışmada, bu rakamın 500 baş tan büyük ölçekli süt sığırı işletmelerinde 0,287 dolar olduğu ifade edilmiştir. Ola (2002), Norveç te süt sığırcılığı işletmelerinde ölçek ekonomilerinden yeterince yararlanılmadığı,ölçek ekonomilerinden yeterince yararlanabilmesi halinde önemli maliyet tasarruflarının sağlanabileceği ve kırsal istihdamın artırılabileceğini ifade emiştir. Çalışmada, ölçek ekonomileri ile sağlanan maliyet tasarruflarının yaklaşık %60 ının düşük işgücü maliyetlerinden kaynaklandığı, ancak, bu durumun isthdamda azalmalara neden olduğu, istihdam azalmalarının ise özellikle şehir merkezinden uzak ve işletme dışından ücretli işgücünün sağlanması olanaklarının az olduğu işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yaptığı belirtilmiştir. Yıldırım ve Şahin (2003), Van İli Merkez İlçede süt sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı üç mahalle ve sekiz köyden abakalı örnekleme yöntemi ile seçilen kültür ırkı ve melezi 40 işletme ve terli ırk süt sığırcılığı yapan 16 işletmeyi ekonomik açıdan değerlendirdikleri çalışmalarda brüt üretim değerinin kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı yapan işletmelerde %46,92 si, yerli ırk süt sığırcılığı yapan işletmelerde %36,49 u süt ve süy ürünlerinden oluşmaktadır. Brüt kar hem kültür ırk ve melezi süt sığırcılığı yapan işletmelerde ve hem de yerli ırk süt sığırcılığı yapan işletmelerde pozitiftir. Çalışmada ayrıca, toplam değişken masrafların kültür ırkı ve melezi süt sığırcılığı yapan işletmelerde %94,37 si ve yerli ırk süt sığırcılığı yapan işletmelerde ise %83,38 ini yem masrafları oluşturmaktadır.

10 10 3. MATERYAL VE YÖNTEM 3.1. Materyal Çalışmanın ana materyalini; araştırma bölgesi olarak seçilen Tokat ili Yeşilyurt ilçesinde süt sığırcılığı yapan tarım işletmelerinden anket yoluyla toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Çalışmada ayrıca, konu ile ilgili yapılmış araştırma ve incelemeler ile Tarım İlçe Müdürlüğü kayıtlarından yararlanılmıştır. Süt sığırcılığı faaliyeti kesintisiz yılın her zamanında devam etmektedir. Bu nedenle üretim dönemi diğer üretim faaliyetlerinden ayrılık gösterir. Araştırmada üretim dönemi olarak 2004 / 2005 tarımsal üretim dönemi alınmıştır. Anket çalışması 1-15 Haziran tarihleri arasında bizzat araştırmacı tarafından yapılmıştır Yöntem Verilerin Toplanması Aşamasında Uygulanan Yöntem Süt sığırcılığının yoğun yapıldığı yerlerin seçiminde Tarım İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube teknik elemanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Hayvancılık Şube Kayıtları ve diğer kütüklere bağlı kayıtlar dikkate alınarak süt sığırcılığının yoğun yapıldığı Yeşilyurt merkez ve merkez ilçeye bağlı Büğet, Çıkrık, Çırdak, Ekinli ve Kuşcu olmak üzere altı köy gayeli olarak seçilmiştir. Toplam süt hayvanı sayıları her köy ve işletme için baş olarak belirlendikten sonra hayvan sayıları dikkate alınarak örnekleme yapılmıştır. Buna göre, 302 adet süt sığırcılığı yapan işletme araştırmanın ana kitlesini oluşturmuştur. Örnekleme çerçevesinde belirlenen süt sığırcılığı işletmeleri ile anket yapılarak araştırma verilerine ulaşılmıştır. Örnek hacminin belirlenmesinde basit tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılmıştır (Erkuş ve ark., 1996). n= [ N.S².t² ] / [ (N-1).d² + s².t²

11 11 Sağılan hayvan sayısı (n) Toplam hane sayısı (N) 302 Aritmetik ortalama ( = n / N) 7, 496 Standart sapma (S) 2, 405 Varyasyon katsayısı (S / x 100) 32 Standart sapma (S) 2, 405 Güven sınırı (t) 1, 65 Toplam hane sayısı (N) 302 Kabul edilebilir hata (d) 0, 3748 Örnek hacmi (n) 82 Varyasyon Katsayısı %75 den az çıktığı için basit tesadüfi örnekleme yapılmıştır. Örnek hacminin belirlenmesinde ise %5 hata payı ve %95 güvenilirlik sınırları içerisinde çalışılmıştır. (d= x 0, 005 =0, 3748) Kültür ırk, yerli ırk ve melezi süt sığırcılığı yapan 82 işletme örnek hacmini oluşturmuştur. Buna göre 1-6 baş ineğe sahip işletmeler 1. Grubu, 7-9 baş ineğe sahip işletmeler 2. Grubu ve 10 baş ve daha fazla ineğe sahip işletmeler 3. Grubu oluşturmuştur. Örneğe giren işletmeler gruplara oransal dağıtım yöntemine göre dağıtılmıştır. Buna göre, 1. Gruptan 33 işletme, 2. Gruptan 33 işletme ve 3. Gruptan 16 işletme tesadüfî sayılar cetveli kullanılarak örneğe çekilmiştir Verilerin Analizinde Kullanılan Yöntem İncelenen süt sığırcılığı işletmelerinin verileri 1-6 baş (1.grup), 7-9 baş (2.grup), 10 baş ve daha fazla (3.grup) olmak üzere üç grup ve işletmeler ortalaması olarak analiz edilmiştir. İşletmelerin ekonomik analizi iki kısımdan oluşmuştur. İlk bölümde işletmelerin sermaye yapısı ve bazı sosyo-ekonomik özellikleri verilmiştir. İkinci kısımda işletmelerin yıllık faaliyet sonuçları ürün bazında ve işletmeler bütününde yer almıştır. İşletmelerde nüfus; yaş grupları, cinsiyet ve eğitim durumları itibariyle incelenmiştir. Nüfus miktarının belirlenmesinde, işletmeci ailesiyle birlikte yaşayan fert sayısı dikkate alınmış ve bunların cinsiyet ve yaş gruplarına göre dağılımı ortaya konulmuştur.

12 12 dikkate alınmıştır. Nüfusun eğitim düzeyi belirlenirken, yedi ve daha yukarı yaştaki aile fertleri Aile işgücü potansiyeli erkek işgücü birimi cinsinden hesaplanmıştır. Bu amaçla, işletmelerin çeşitli yaş ve cinsiyetteki nüfusu bölgede fiilen çalışabilir gün sayısı ile çarpılmış ve bu değerden sürekli hastalık, askerlik ve eğitim gibi fiilen çalışmanın mümkün olmadığı günler çıkarılmıştır (Aras ve Çakır, 1975). Elde edilen rakamlar aşağıdaki katsayılarla çarpılarak erkek işgücü birimine (EİB) çevrilmiştir (Çizelge 3.1) Çizelge 3.1. Erkek İşgücü Birimine Çevirmede Kullanılan Katsayılar Yaş Grupları Katsayılar Erkek --- 0,50 1,00 0, Kadın --- 0,50 0,75 0, Kaynak: Ali Aras, 1988, Tarım Muhasebesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 486, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir s. 75 Erkek İşgücü Birimi, ergin (15-49 yaş arası) bir erkek işçinin günde ortalama 10 saat, yılda 300 gün çalışması ile ortaya koyduğu işgücüdür (Aras, 1988). Öğrenim çağındaki nüfusun yılda 90 gün çalışabileceği varsayılmıştır (Karkacıer, 1991). Ailede kullanılabilir işgücü miktarından, işletmede kullanılan aile işgücü miktarı ile işletme dışında çalışan aile işgücü miktarı çıkarılarak atıl aile işgücü saptanmıştır. Yabancı işgücü ise; daimi ve geçici olarak çalıştırılan yabancı işçilerin yaş ve cinsiyeti ile çalıştırıldığı gün sayısı dikkate alınarak hesaplanmıştır.

13 13 İncelenen işletmelerin sermaye yapıları; bilanço işlemine esas olacak şekilde sermayenin fonksiyonlarına göre sınıflandırılmıştır (Karkacıer, 1991; Erkuş ve ark., 1995). Toprak varlığının kıymet takdirinde, araştırma bölgesinde geçerli olan alım satım fiyat ortalaması alınmıştır. Bina ve toprak ıslahı varlıklarının değerlendirilmesinde yeni yapılar için maliyet bedeli, eski yapılar için amortisman payları düşüldükten sonra kalan değer üzerinden, Hayvan varlığı, işletmede üretilenler ve uzun süre işletmede olanlar emsal değeri, yeni satın alınanlar işletme avlusunda mal oluş bedeli üzerinden, Malzeme ve mühimmat varlığı, yeni satın alınanlar için satın alma değeri üzerinden, işletmede üretilenler emsal değeri üzerinden, Kasa, alacaklar ve borçlar çiftçinin beyanı üzerinden değerlendirilmiştir. Sermaye gruplarında bazı varlıklar için gerekli amortisman oranları, makineler için %5, bina varlıkları için ahşap yapıdakiler %4,beton yapıdakiler %2 ve yarı beton yapıdakiler için ise %3 olarak alınmıştır (Karkacıer, 1991). Besi sığırları için amortisman hesaplanmayıp süt sığırlarının amortisman hesabında verimli çağa gelmiş süt sığırlarının toplam değerinden kasaplık değeri çıkarılmıştır. Kültür ıkları için ekonomik ömür 10 yıl, melezlerde 9 yıl, yeni ırklarda 8 yıl kabul edilerek doğru hat yöntemine göre amortismanları hesaplanmıştır. İşletmelerin mali durumunu belirlemek ve borç ödeme kabiliyetlerini belirlemek amacıyla aşağıda verilen rasyolar (kapital oranları) hesaplanmıştır (Aras, 1998).

14 14 Net Kapital Oranı (NKO): İşletmelerin uzun dönem için borç ödeme gücünü gösterir. Bu oranın en az 1 ve 1 den büyük olması istenir. Böylece işletmelerin uzun dönemde borçlarını ödemede zorlanmayacağı kabul edilir. NKO: [(Toplam Aktif) (Kira ve ortakçılıkla İşletilen Aktif Unsurların Değeri)] / [Toplam Borçlar] İşletme Kapital Oranı (İKO): Orta ve kısa vade borçların ödeme gücünü gösterir. Oran en az 2 ve 2 den büyük olması istenir. İKO: [(Sabit İşletme Varlığı) + (Döner İşletme Varlığı)] / [(Kısa Vadeli Borçlar)+(Orta Vadeli Borçlar)] Döner Kapital Oranı (DKO): İşletmelerin kısa bir sürede veya istenildiği zamanda kısa vadeli borçlarının ödeme gücü bu oran ile belirlenir. Bu oranın en az 1 ve 1 den büyük olması istenir. DKO: Döner İşletme Varlığı / Kısa Vadeli Borçlar

15 15 Hayvan varlığının ortaya konulmasında mevcut sığırları aynı bazda incelemek için büyükbaş hayvan birimine (BBHB) çevrilmiştir (Erkuş ve ark., 1995) Çizelge 3.2. BBHB'ne Çevirmede Kullanılan Emsaller Hayvan Türü Emsal Hayvan Türü Emsal Boğa (Kültür-Melez) 1,40 Manda Düvesi 1,05 Boğa (Yerli) 0,70 Top. Genç Sığırlar 0,50-0,70 Öküz (Kültür-Melez) 1,20 At (Küçük) 1,00 Öküz (Yerli) 0,60 At (Orta) 1,35 İnek (Kültür-Melez) 1,00 At (Büyük) 1,50 İnek( Yerli) 0,50 Tay(l yaş) 0,50 Buzağı (Kültür-Melez) 0,16-0,20 Tay (2 yaş) 0,75 Buzağı (Yerli) 0,12-0,15 Katır 1,00 Dana (lyaş) (Kültür-Melez) 0,50 Eşek 0,50 Dana (lyaş) (Yerli) 0,25 Koyun 0,10 Düve (2yaş) (Kültür-Melez) 0,70 Toklu 0,08 Düve (2yaş) (Yerli) 0,35 Kuzu 0,05 Manda Öküzü 1,80 Keçi 0,10 Manda İneği 1,50 Oğlak 0,05 Manda Buzağısı (Malak) 0,18-0,30 Tavuk 0,004 Manda Danası 0,75 Hindi 0,01 Kaynak: Ahmet Erkuş, Mehmet Bülbül, Taner Kıral, A.Fethi Açıl ve Rasih Demirci, 1995, Tarım Ekonomisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Gelistirme vakfi yayınları No: 15, Ankara, s.90 İşletmelerin yıllık faaliyet sonuçları incelenirken üretim dalı bazında ve işletmeler bir bütün olarak ele alınarak gelir ve giderler hesaplanmıştır. Süt sığırcılığı için ve brüt üretim değerinde katkısı yüksek olan bazı ürünler için üretim dalları bazında yapılan analizlerde; tam maliyet analizi ile birlikte brüt kar ve net kar analizleri yapılmıştır. Bu yöntemde üretim dallarının nisbi karlılıkları belirlenmiştir. Brüt Marj her bir üretim dalının Brüt Üretim Değerinden Değişken Masrafların çıkarılmasıyla elde edilmiştir. Net kar ise brüt üretim değerinden tüm masrafların düşürülmesiyle bulunmuştur.. Araştırmanın süt sığırcılığı işletmelerine yönelik olması özelliği gereği bitkisel üretime ilişkin veri sayısının yetersiz kalması nedeniyle bitkisel üretim şubesine ait

16 16 Brüt Marjlar, bitkisel üretim şubesi Brüt Marjı şeklinde hesaplanmıştır. Bitkisel üretimde Değişken Masraflar tohum, gübre, ilaçlama, geçici işçi ücretleri, sulama giderleri, taşıma ve materyal giderleri gibi değişken masraflardan oluşmuştur. Bitkisel üretimde Brüt Üretim Değeri hesabında ana ürün ve yan ürünlerin miktarlarının fiyatları ile çarpımı sonucu elde edilmiştir. Hayvancılık üretim dalına ait Brüt Üretim Değerinin hesabında satılan süt, ailenin tükettiği süt ve işçilere verilen süt miktarı, fiyatları ile çarpılarak bulunan değere envanter değer artışı eklenmiştir. Ailede tüketilen ve işçilere verilen ürünler çiftlik avlusu fiyatlarıyla değerlendirilmiştir (Aras, 1988). Hayvancılık üretim dalına ait değişken masrafları hesaplarken aşağıdaki masraf unsurları dikkate alınmıştır (Aras, 1988). - Satın alınan yemler - işletmede üretilen kesif yemler - işletmede üretilen kaba yemler - Daimi olmayan işçi ücretleri - Veteriner, ilaç masrafları - Suni tohumlama ve aşım masrafı - Hayvan sigortası -Envanter kıymet eksilişleri - Aydınlatma masrafı - Su masrafı - Tuz masrafı Üretim dalı tam maliyet analizi yalnızca süt sığırcılığı için yapılmıştir. Böylece 1 kg sütün maliyeti hesaplanabilmiştir. Tam maliyet analizinde değişken rnasraflara ilave olarak sabit masraflar eklenmektedir. Süt sığırcılığı üretim dalı için sabit masraf unsurları aşağıdaki gibidir. - Daimi işçilik - Amortismanlar (Bina, inek ve alet-makina)

17 17 - Faizler (Bina sermayesi, inek sermayesi ve alet-makina sermayesi) - Ahır (Bina) tamir bakım masrafi İşletmelerin bir bütün olarak yıllık faaliyet sonuçlarının analizinde, Brüt Hasıla, İşletme Masrafları, Gerçek Masraflar, Net Hasıla, Net Çiftlik Geliri, Harcanabilir Tanmsal Gelir ve Toplam Aile Geliri hesaplanmıştır. Brüt Hasıla, bir üretim dönemini kapsayan üretim faaliyeti sonunda yaratılan nihai mal ve hizmetlerin değer toplamı olarak tanımlanmaktadir (Aras 1988). Tanımdan da anlaşılabileceği gibi Brüt Hasılada üretim dönemi sonunda yaratılan nihai mal ve hizmetler dikkate alındığından, işletmede üretilip de tekrar işletmede kullanılan ara mallarm değeri muhasebe tekniği açısından duplikasyon (ikileme hatası) yapmamak için Brüt Hasılada yer almamaktadır (Akay, 1996). Brüt Hasılayı Oluşturan Unsurlar *Süt sığırcılığı üretim değeri (Satılan ve işletme yöneticisi ve ailesinin tükettiği) - Süt geliri - Süt mamulleri geliri - Hayvan gübresi geliri *Diğer hayvansal ürünler üretim değeri (Satılan ve işletme yöneticisi ve ailesinin tükettiği) -Yapağı, yumurta, bal geliri -Hayvan gübresi *Bitkisel üretim değeri -Satılan bitkisel ürünler -İşletme yöneticisi ve ailesinin tükettiği bitkisel ürünler *İkametgah kira karşılığı *Envanter kıymet artışları edilmiştir. Brüt Hasılayı oluşturan gelir unsurlarının belirlenmesinde şu şekilde hareket a) Satılan bitkisel ve hayvansal ürünler satış fiyatlarıyla, ailede tüketilen ve işçilere

18 18 verilen ürünler çiftlik avlusu fiyatlarıyla değerlendirilmiştir. Satış fiyatlarında işletmecinin ifadesi esas alınmıştır. b) Envanter kıymet değişimlerinde, kıymet artışları Brüt Hasılaya dahil edilmiş, diğer taraftan envanter kıymet azalışları da İşletme Masraflarında gösterilmiştir. c) Envanter kıymet değişimleri yıl başı ve yıl sonu değerleri dikkate alınarak hesaplanmıştır. Hayvan varlığında envanter kıymet değişimleri EKD = (Yıl sonu mevcudu + Satılan + Ölen + İşletme yöneticisi ve ailede tüketilen) - (Yıl başı mevcudu + Satın alınan + Doğan) formülünden yararlanılarak hesaplanmıştır. d) Hizmet gelirlerinin belirlenmesinde işletmecilerin ifadeleri esas alınmıştır. e) İkametgah kira bedelinin belirlenmesinde bina kıymetinin %3 ü esas alınmıştır (Aras, Çakır, 1975). Giderler; işletme giderleri ve gerçek giderler olarak iki şekilde incelenmiştir. İşletme giderleri, isletmecinin Brüt Hasılayı elde etmek için işletmeye yatırılan aktif sermayenin faizi hariç, yapmış olduğu her türlü masrafların toplamı şeklinde tammlanmaktadır (Akay, 1996). Bu çalışmada işletmeleri birbiri ile karşılaştırmak için bütün işletmeler ekonomik yönden bağımsız yada borçsuz ve mülk arazilerini işleyen, diğer bir ifadeyle kirasız olarak düşünülmüş ve borç faizleri ile arazi kirası giderleri İşletme Masraflarına dahil edilmemiştir. Ayrıca işletmede üretilip de tekrar üretimde kullanılan (hayvan gübresi, yem, tohum... vb.) ara malların bedelleri işletme Masraflarına dahil edilmemistir (Aras, 1988). İsletme giderleri;

19 19 1. İşçilik masrafları a) Yabancı işgücü b) İşletmeci ve işletmede çalışan aile bireylerinin ücret karşılığı 2. Yem masraflan 3. Materyal masraflan a) Tohum-fide masrafı b) İlaç masrafı c) Gübre masrafı d) Sulama suyu masrafı e) Akaryakıt masrafı f) Tuz masrafı 4. Pazarlama masrafı a) Taşıma masrafı 5. Diğer cari masraflar a) Alet makina tamir bakım masrafı b) Bina yıllık tamir bakım masrafı c) Veteriner ilaç, aşı, ve bakım masrafı d) Diğer cari masraflar (suni tohumlama, hayvan sigortası, aydınlatma, su masrafi) 6. Amortismanlar a) Alet makine amortismanı b) Bina amortismanı c) Hayvan amortismanı 7. Envanter kıymet eksilişleri a) Hayvan varlığı envanterindeki eksilişler İşçilik masrafı grubunda yer alan aile işgücü ücret karşılığının hesaplanmasında, aile bireylerinden çalışan nüfusun işletmede çalıştığı süre dikkate alınarak, aynı işin ücretli işçi tarafından yapılması halinde ödenecek ücret (günlük ücret üzerinden) esas alınmıştır.

20 20 Bir sonraki aşamada Gerçek Giderler belirlenmiştir. İşletmelerde bir üretim döneminde işletmeciler tarafından ödenen giderlere gerçek giderler denilmektedir (Aras. 1988). İşletme Masraflarından aile işgücü ücret karşılığı çıkarıllmış ve kalan değere arazi kirası, ortakçı payı ve ödenen borç faizleri eklenerek gerçek giderlere ulaşılmıştır. Net Hasıla, Brüt Hasıladan İşletme Masraflarının çıkarılmasıyla elde edilmiştir. Tarımsal Gelir ise Brüt Hasıladan Gerçek Giderlerin çıkarılmasıyla elde edilmiştir. Tam maliyet analizinde birim maliyetin hesaplanmasında masrafların ana ürün ve yan ürünlere dağıtımında Brüt Üretim Değerine katkı oranına göre masraftan pay alım yöntemi uygulanmıştır. Yem Dönüşüm Oranı ile yemden yararlanmanın ekonomik boyutları ortaya konulmuştur. Ekonomik Açıdan Yem Dönüşüm Oranı : (Üretilen Hayvansal Ürün Değeri /Yem Değeri) x 100 Formulü kullanılarak, yedirilen her 100 YTL lik yeme karşılık elde edilen getiri hesaplanmıştır

21 21 4. ARAŞTIRMA BÖLGESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER 4.1. Araştırma Bölgesinin Doğal Yapısı Bu bölümde araştırma bölgesi olarak seçilen Tokat ili Yeşilyurt ilçesi ile ilgili tarımsal ve sosyo- ekonomik özellikler açıklanmaya çalışılmıştır Araştırma Bölgesinin Coğrafi Konumu Yeşilyurt ilçesi Tokat iline bağlı bulunmaktadır. Tokat ili Orta Karadeniz bölümünde yer almakla beraber, ilçe İç Anadolu bölgesindedir. Kuzeyinde Deveci dağları, güneyinde Çamlıbel dağlarının çevrelediği Artova-Sulusaray kıvrımında yer alır. 4 derece 04 dakika kuzey enlemi ile 36 derece 26 dakika doğu boylamı arasındadır. Tokat a 56 km uzaklıkta olup, güneybatısında kalmaktadır. İlçe merkezi 25 km lik bir alana sahip olup denizden yükseltisi 1065 metredir. (Anonim, 2005a). Merkezle birlikte 3 belde ve 14 köyden oluşmaktadır. Ekinli, Büğet, Kavunluk, Doğanca,Yağmur,Çırdak,Damlalı,Karacaören,Doğlacık,Yeniköy,Sekücek,Sivri,Karaoluk, Karagözgöllüalan köyleri ile Çıkrık, Kuşçu beldelerinden oluşmaktadır Araştırma Bölgesinin İklim ve Toprak Özellikleri İlçede Karadeniz iklimi ile karasal iklim arası geçiş iklimi görülür. Yazlar sıcak, kışlar ise Karadeniz bölgesine göre soğuk geçmektedir. En sıcak aylar yaz aylarıdır. Ortalama sıcaklık santigrat derece arasında değişmektedir. Kış mevsiminde ise sıcaklık ortalaması 0 santigrat derecenin altındadır.

22 22 Yaz mevsiminde su kütlesi, karadan daha geç ısındığı için, denizler birer yüksek basınç, karalar ise alçak basınç sahası oluştururlar. Bu nedenle Karadeniz den İç Anadolu ya doğru rüzgâr eser. İşte bu rüzgârlar, ilçeyi etkilemektedir. Kuzeyden esen bu rüzgârlara Karayel denilmektedir. Kış mevsiminde ise kuzeybatı yönlü kış poyrazı ilçeyi etkisi altına alır. Bu poyraz kuru soğuklara neden olur. İlçede en fazla yağış kış ve ilkbahar mevsimlerinde yağar. Tokat Meteoroloji İstasyonu kayıtları esas alındığında son 54 yıllık istatistiklere göre iklimle ilgili bazı özellikler şöyledir: En soğuk ay ortalama 1,9 santigrat derece ile Ocak, en sıcak ay ortalama 22,0 santigrat derece ile Ağustos ayı olmuştur. Ölçülen en sıcak gün 30 Temmuz 2000 yılında 45,0 santgrad derece, en soğuk gün ise Ocak 1972 yılında -23,4 santigrat derecedir. Yıl içindeki sıcaklık 43 günde 30 santigrat derecenin üstüne çıkar. 175 gün de ise sıcaklık 20 santigrat derecenin üzerine çıkar. Ortalama sıcaklığın 0 santigrat derecenin altına düştüğü (Donlu Gün) gün sayısı 59 dur. İlçe merkezinin yıllık ortalama yağış tutarı 438,3 mm, günlük maksimum yağış 62,5 mm dir.yıllık ortalama nispi nem %62,5 dir (Anonim, 2005b). İlçede kestane rengi topraklar, kireçsiz kahverengi orman toprakları, alüvyol topraklar ve kalüvyol toprakların varlığı saptanmıştır. En önemli akarsuları Çekerek ırmağı ve Özdere dir. Ayrıca yağışlı mevsimlerde yamaçlardan aşağıya inen Malgözü deresi, Demirci deresi gibi yan derecikler vardır. Sulama, yapılan göletlerle ve motopomp la sağlanmaktadır Araştırma Bölgesinin Sosyal Yapısı Nüfus: 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre Türkiyede ki toplam nüfus dir yılına göre yıllık nüfus artış hızı %18,28 dir. Yine 2000 yılında Tokattaki

23 23 toplam nüfus olup yıllık nüfus artış hızı %14,15 dir. Bu nüfusun %48,52 si ( ) şehirde, %51,48 i ( ) köylerde yaşamaktadır yılında Türkiyedeki toplam nüfus olup bunun i şehirde, i köylerde yaşamaktadır. Tokatta ise 2004 yılında toplam nüfus dir. Bunun i şehirde, i köylerde yaşamaktadır ve geçimini tarımla sağlamaktadır.tokat ili Yeşilyurt ilçesi 2004 yılında nüfus sayımına göre toplam ilçe nüfusu köyler dahil olup, ilçe merkezi nüfuslu, Kuşçu, Çıkrık beldelerinde, gerisi köylerde yaşamaktadır (Anonim, 2004b) Eğitim Durumu: öğrenim yılı kayıtlarına göre (Anonim, 2005c) Yeşilyurt merkezde 3 adet ilköğretim, 1 adet çok proğramlı lise, köylerde ise 6 adet 8 yıllık, 2 adet 5 yıllık, 3 adet 3 yıllık okul bulunmaktadır. Bu okullarda öğrenim gören toplam öğrenci sayısı ise ilköğretimde 2520, lise de ise 488 kişidir. İlçede okur-yazarlık oranı merkezde%92, köylerde %80 civarındadır Araştırma Bölgesinin Ulaşım Durumu Tokat il merkezine 56 km uzaklıkta olup karayoluyla bağlıdır, ilçe merkezinden Sulusaray ilçesi ve Yozgat ili Kadışehri ilçelerine karayoluyla ulaşım mümkündür. Köylerin üç tanesi stabilize, diğerleri asfalt yoluyla ilçe merkezine bağlıdır. Yeşilyurt ilçesi Sivas-Samsun Demiryolu güzergâhında kurulan bir istasyon çevresine yerleşmiştir. Bu nedenle Sivas, Samsun, Amasya illeriyle ulaşım demiryolu iledir(anonim 2005d). Bunun yanında bu illere ulaşım karayolu ile de sağlanmaktadır. Tokat a ulaşım ise karayolu ile yapılmakta olup, Belediye ye ve özel şahıslara ait küçük otobüs ve minibüslerle yapılmaktadır.

24 24 İlçede, çevre köylere merkezi olması sebebiyle bütün köylerin ulaşımı ilçe üzerinden sağlanmaktadır. Her köyün kendisine ait yolcu araçları olduğundan, ulaşımda bir sıkıntı yaşanmamaktadır Araştırma Bölgesinin Tarımsal Yapısı Arazi Varlığı ve Dağılımı İlçede tarım alanlarının dağılımı Çizelge 4.1 de verilmiştir. Araştırma bölgesinde toplam arazi varlığı hektar olup, bunun ha ı toplam tarım alanlarını (%43,92), ha ı orman alanlarını (%28,85), ha ı çayır-mera alanlarını (%6,22), ha ı tarım dışı alanlarını (%21,01) oluşturmaktadır. Çizelge 4.1. Tokat İi Yeşilyurt İlçesi Tarım Alanlarının Dağılımı (2004 Yılı) Arazi Nevi Arazi Genişliği Oransal Dağılım (hektar) (%) Tarla Bitkileri Alanı Sebzecilik Alanı Meyvecilik Alanı Kavak- Söğüt lük Alan Tarıma elverişli boş Alanlar Nadas Alanları Toplam Tarım Alanı (1) Çayır-Mer a Alanı (2) Ormanlık Alan (3) Tarım Dışı Alan (4) Genel Toplam (5= ) ,16 0,01 0,46 0,90 4,74 5,66 43,92 6,22 28,85 21,01 100,00 Kaynak: Anonim, 2005e, Tokat İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü Kayıtları

25 25 Toplam tarım alanlarının ha ı sulanabilmektedir. Tarım arazilerinin büyük kısmında sulama imkanı bulunmamaktadır. Kuru tarım alanlarının ha ı nadas a bırakılmaktadır Hayvansal Üretim ve Verim Yeşilyurt ilçesine ilişkin hayvan varlığı Çizelge 4.2 de ve hayvansal üretim durumu Çizelge 4.3 de verilmiştir. Çizelgedende anlaşılacağı gibi büyükbaş hayvanlarda ilk sırayı % 86,15 lik pay ile yerli sığırlar almakta ve bunu % 11,85 lik pay ile melez hayvanlar, % 2,00 lik pay ile kültür ırkı hayvanlar izlemektedir. Bu da yöre de kültür ırkı yetiştiriciliğinin henüz istenilen düzeye gelmediğini göstermektedir. Çizelge 4.2. Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Hayvan Varlığı (2004 yılı) Hayvan Nev i Hayvan Sayısı ( Adet) Kendi Grubu içindeki Payı (%) Sığır ,00 Saf Kültür 195 2,00 Kültür Melezi ,85 Yerli ,15 Manda Küçükbaş Toplam ,00 Koyun ,55 Keçi 260 9,45 Tek Tırnaklı Toplam ,00 At Katır Eşek ,00 Kümes Hayvanı ,00 Kaynak: Tokat Tarım İl Müdürlüğü 2004 Yılı Hayvan Karnesinden çıkarılmıştır.

26 26 Çizelge 4.3.Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Hayvansal Ürünler Üretimi Üretim Cinsi Birim Miktarı Süt Kg Yapağı Kg Kıl Kg 135 Yumurta Adet Et Kg Kaynak: Tokat Tarım İl Müdürlüğü 2004 Yılı Hayvan Karnesinden çıkarılmıştır Bitkisel Üretim Verim Yeşilyurt ilçesinde yetiştirilen tarla ürünlerinin ekiliş alanları, üretim miktarları ve verimleri Çizelge 4.4 de verilmiştir. Yeşilyurt ilçesinde 2004 yılı verilerine göre yetiştirilen kültür bitkileri ekiliş alanı içerisinde %73,99 ile ilk sırayı hububat almakta, bunu %11,60 ile yem bitkileri, %8,26 ile endüstri bitkileri, %4,50 ile yumru bitkiler ve %1,65 ile baklagiller izlemektedir (Anonim, 2005e).

27 27 Çizelge 4.4. Tokat ili Yeşilyurt İlçesinde Yetiştirilen Tarla Alanlarının Ekiliş Alanları, Üretim Miktarları ve Verimleri (2004 Yılı) Yetiştirilen Ekiliş Alanı Kendi Grubu Genel Toplam Üretim Verim Tarla Ürünleri (ha) İçinde Ekilişi (%) İçinde (%) (Ton) (kg/da) Hububat ,00 73, Buğday , Arpa , Endüstri Bitk ,00 8, Şeker Pancarı , Yumru Bitk ,00 4, Patates , Baklagiller ,00 1, Kuru Fasülye 50 45, Nohut 50 45, Mercimek 10 9, Yem Bitkileri ,00 11, Yonca (K.Ot) , Korunga 50 6, Fiğ (Dane) , Silajlık Mısır , Silajlık 13 1, Ayçiçeği Toplam ,00 Kaynak: Tokat Tarım İl Müdürlüğü 2004 yılı Tarla Ürünleri Karnesinden çıkarılmıştır.

28 Tarımsal Mekanizasyon Durumu Yeşilyurt ilçesinde tarımsal alet ve makine varlığı Çizelge 4.5 de verilmiştir. Çizelge 4.5 den de görüldüğü üzere Yeşilyurt ilçesinde 2004 yılı itibariyle mevcut olan traktör sayısı (701), Türkiye de 2003 yılı itibariyle mevcut olan traktör sayısının ( ) ancak % 0, 07 si kadardır (Anonim, 2004b). Çizelge 4.5. Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Alet Makine Varlığı (2004 yılı) Araç ve Gereçler Adet Traktör 701 Römork 650 Muhtelif Pulluk 810 Kültivatör 116 Merdane 26 Çapa Makinesi 120 Muhtelif Tırmık 250 Muhtelif Mibzer 216 Krema Makinesi 220 Süt Sağım Makinesi 10 Yağmurlama Tesisi 110 Motopomp 65 Pülverizatör (Kuyruk Milli) 12 Pülverizatör (Motorlu) 3 Pülverizatör (Sırt) 220 Selektör 1 Harman Makinesi 670 Kaynak: Tokat Tarım İl Müdürlüğü Tarımsal Araç ve Gereçler 2004 Yılı Formundan alınmıştır.

29 29 5. ARAŞTIRMA BULGULARI ve TARTIŞMA 5.1. İncelenen İşletmelerin Sosyal ve Ekonomik Yapısı İşletmelerin sosyal ve ekonomik yapısının incelenmesinin amacı; kuruluşlara ön bilgi sağlaması ve politika yapıcılara kaynak bir çalışma olmasıdır. Ayrıca işletmelerin sorunlarını çözmede yardımcı olması bakımından da sosyal ve ekonomik yapının incelenmesi önemlidir İncelenen İşletmelerde Nüfus ve İşgücü Varlığı İşletmelerde kullanılan faal nüfus oranının ve işletme içinde kullanılan toplam nüfusun belirlenmesi açısından önem arz etmektedir Nüfusun Yaş ve Cinsiyete Göre Dağılımı ile Eğitim Durumu Üretim faaliyetinin temel faktörlerinden biri olan nüfusun sosyal ve ekonomik özellikleri ile incelenmesi gereklidir. Bu sebepledir ki incelenen işletmelerde nüfusun yaş ve cinsiyete göre dağılımı Çizelge 5.1 de verilmiştir. Çizelge 5.1. İncelenen İşletmelerde Nüfusun Yaş ve Cinsiyete Göre Dağılımı İşletme Grupları Yaş I.Grup (33) II. Grup (33) III. Grup (16) Genel Ortalama (82) Grupları Erkek Kadın Toplam % Erkek Kadın Toplam % Erkek Kadın Toplam % Erkek Kadın Toplam % 0 6 0,30 0,27 0,57 9,76 0,15 0,18 0,33 5,22 0,06 0,13 0,19 2,95 0,19 0,21 0,40 6, ,48 0,70 1,18 20,21 0,79 0,48 1,27 20,09 0,38 0,62 1,00 15,53 0,58 0,60 1,18 19, ,73 1,36 3,09 52,91 2,12 1,64 3,76 59,5 2,56 1,75 4,31 66,93 2,05 1,55 3,61 58, ,52 0,42 0,94 16,09 0,42 0,39 0,81 12,82 0,31 0,25 0,56 8,69 0,44 0,38 0,82 13, ,03 0,03 0,06 1,03 0,12 0,03 0,15 2,37 0,25 0,13 0,38 5,90 0,11 0,05 0,16 2,59 Toplam 3,06 2,78 5,84 100,00 3,06 2,72 6,32 100,00 3,56 2,88 6,44 100,00 3,37 2,80 6,17 100,00 İncelenen işletmelerde işletme başına düşen ortalama nüfus miktarı işletme büyüklük grupları itibariyle artmaktadır. 1. Grup işletmelerde 5,84, 2. Grup işletmelerde

30 30 6,32 ve 3. Grup işletmelerde 6,44 kişi arasında değişmektedir. Bu miktar işletmeler ortalamasında 6,17 kişidir (Çizelge 5.1). gösterilmiştir. İşletmelerdeki nüfusun cinsiyete göre dağılımı ve faal nüfus oranı Çizelge 5.2 de Çizelge 5.2. İncelenen İşletmelerde Nüfusun Cinsiyete Göre Dağılımı (Ortalama ve % Olarak) ve Faal Nüfus Oranı İşletme Grupları 1. Grup (33) 2. Grup (33) 3. Grup (16) Genel (82) ADET % ADET % ADET % ADET % Erkek 3,06 52,40 3,60 56,96 3,56 55,28 3,37 54,62 Kadın 2,78 47,60 2,72 43,04 2,88 44,72 2,80 45,38 Toplam 5,84 100,00 6,32 100,00 6,44 100,00 6,17 100,00 Faal Nüfus Oranı (%) 68,91 72,25 75,73 71,68 Faal nüfus oranı, yaş grubuna dahil aile fertleri sayısının toplam nüfusa oranlanması ile elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde yaş grubu aktif nüfus toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Bu oran; 1. Grup işletmelerde %68,91, 2. Grup işletmelerde %72,25, 3. Grup işletmelerde %75,73 ve genel ortalamada ise %71,68 olarak belirlenmiştir (Çizelge 5.2).

31 31 İşletmelerde yedi ve yukarı yaştaki nüfusun okur-yazarlık oranı yüzde olarak Çizelge 5.3 de verilmiştir. Çizelge 5.3. İncelenen İşletmelerde Yedi ve Daha Yukarı Yaştaki Nüfusun Okur Yazarlık Oranı (%) İşletme Grupları Erkek (%) Kadın (%) Toplam (%) 1. Grup (33) 87,91 81,93 85,06 2. Grup (33) 93,86 91,67 92,93 3. Grup (16) 94,64 90,91 93,00 Genel Ortalama (82) 91,95 87,68 90,04 Çizelge 5.3 incelendiğinde; işletme büyüklük grupları itibariyle okur-yazarlık oranının arttığı ve okur-yazar erkeklerin oranının kadınların oranından yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte incelenen işletmelerde okur-yazarlık oranı 2000 yılı itibariyle Türkiye ortalamasından (% 87,32) (Anonim, 2004) yüksektir. Bu durum incelenen işletmelerin merkeze yakın olmasıyla açıklanabilir. 1. Grup işletmelerde çalışan nüfusun %85,06 sı, 2. Grup işletmelerde %92,93 ü ve 3. Grup işletmelerde ise %93,00 ı okur-yazardır. Bu miktar işletmeler ortalamasında %90,04 olup bunun %91,95 ini erkek, %87,65 ini kadın nüfusu oluşturmaktadır (Çizelge 5.3) İşgücü Mevcudu ve Kullanım Durumu İşletmelerin daha verimli çalışabilmesi üretim faktörlerinin denge içerisinde bir arada olmasını gerektirir. Bu sebepledir ki incelenen işletmelerde aile işgücü potansiyelinin belirlenmesinde Erkek İşgücü Birimi (EİB) esas alınmıştır. Nüfusun EİB ne çevrilmesinde izlenen yol araştırmanın yöntem kısmında belirtildiği gibi hesaplanmıştır.

32 32 İşletmelerde süt sığırcılığında çalışan nüfus, erkek işgünü cinsinden (EİG) cinsinden Çizelge 5.4 te, mevcut işgücünün oransal dağılımı ise Çizelge 5.5 te verilmiştir. Çizelge 5.4 ve 5.5 e göre İşletmede Kullanılabilir İşgücü mevcudu 1. Grup işletmelerde 1 181,82 EİG, 2. Grup işletmelerde 1 350,00 EİG ve 3. Grup işletmelerde ise 1 420,31 EİG dür. Bu miktar işletmeler genelinde ise 1 296,04 EİG dür. Hayvan sayısı arttıkça İşletmede Kullanılabilir İşgücü Mevcudu da artmaktadır (Çizelge 5.4). İşletmede Dışında Kullanılan Aile İşgücü Miktarı, işletmeler genel ortalamasında Ailede Kullanılabilir İşgücünün %11,18 ini, Kullanılmayan Atıl Aile işgücü ise %22,09 unu oluşturmaktadır (Çizelge 5.5). Çizelge 5.4. İncelenen İşletmelerde İşgücü mevcudu ve Kullanım Durumu (Ortalama Olarak Erkek İş Günü, EİG) İşletme Grupları 1.Grup (33) 2. Grup (33) 3. Grup (16) Genel (82) Ailede Kullanılabilir İşgücü 1 181, , , ,04 İşletme Dışında Kullanılan Aile İşgücü 138,64 134,09 180,00 144,88 İşletmede Kullanılan Aile İşgücü 918,88 844,12 796,09 864,84 Kullanılmayan (Atıl) Aile İşgücü 124,30 371,79 444,22 286,32 İşletmede Kullanılan Geçici Ücretli Aile İşgücü 13,67 29,16 41,91 25,41 İşletmede Kullanılan Daimi Ücretli İşgücü Toplam Ücretli İşgücü 13,67 29,16 41,91 25,41 İşletmede Kullanılan Toplam İşgücü 932,55 873,28 838,00 890,25 İşletmede kullanılan toplam işgücünün %97,15 ini Aile İşgücü, %2,85 ini Geçici Ücretli İşgücü oluşturmaktadır. İşletmelerde Daimi Ücretli İşgücü bulunmamaktadır. İşletmede Kullanılan Geçici Ücretli İşgücü 1.Grup işletmelerde işletmede kullanılan toplam işgücünün %1,47, 2.Grup işletmelerde %3,34 ve 3. Grup işletmelerde ise %5,00 ını oluşturmaktadır. Bu oranın işletme büyüklük grupları itibariyle artmasının nedeni işletmedeki hayvan sayısının ve arazi varlığının fazla olması buna bağlı olarak da

33 33 işletmecilerin gelir düzeylerinin yüksek olmasıdır. Geçici Ücretli İşgücü hem süt sığırcılığı hem de bitkisel üretim faaliyet kolunda istihdam edilmektedir. Çizelge 5.5. İncelenen İşletmelerde İşgücü Mevcudu ve Kullanım Durumu (Oransal Olarak %) İşletme Grupları 1. Grup (33) 2. Grup (33) 3. Grup (16) Genel (82) Ailede Kullanılabilir İşgücü 100,00 100,00 100,00 100,00 İşletme Dışında Kullanılan Aile İşgücü 11,73 9,93 12,67 11,18 İşletmede Kullanılan Aile İşgücü 77,75 62,53 56,05 66,73 Kullanılmayan (Atıl) İşgücü 10,52 27,54 31,28 22,09 İşletmede Kullanılan Toplam İşgücü 100,00 100,00 100,00 100,00 İşletmede Kullanılan Aile İşgücü 98,53 96,66 95,00 97,15 İşletmede Kullanılan Geçici Ücretli İşgücü 1,47 3,34 5,00 2,85 İşletmede Kullanılan Daimi Ücretli İşgücü İşletmede Kullanılan Aile İşgücü, Ailede Kullanılabilir işgücüne göre işletme büyüklük grupları itibariyle ters bir seyir izlemektedir. Bunun en büyük nedeni ise hayvan sayısı büyük olan işletmelerde Kullanılmayan İşgücü Oranı nın yüksek olmasıdır. İncelenen işletmelerde Atıl Aile İşgücü oranı oldukça düşük olup bunun nedeni ise işletmelerde hem bitkisel hem de hayvansal üretim faaliyetinin birlikte yürütülmesi ve hayvancılığın belli bir üretim dönemi değil bütün yıl boyunca uğraş gerektirmesidir İncelenen İşletmelerde Arazi Varlığı ve Tasarruf Şekli İşletme Arazisi; toplam mülk araziden ortağa ve kiraya verilen arazinin çıkarılmasıyla elde edilmiş ve Çizelge 5.6 da gösterilmiştir. Her üç grup işletmede de kiraya ve ortağa tutulan araziye rastlanılmamıştır.

34 34 İncelenen işletmelerde ortalama işletme arazisi 59,72 da olup bu miktar işletme büyüklüğüne paralel olarak artmaktadır.10 baştan fazla süt sığırına sahip olan 3. Grup işletmelerde işletme arazisi 81,81 da a ulaşmaktadır. İncelenen işletmelerde toplam işletme arazisinin 61,40 da ı mülk arazisinden oluşurken, 1,68 da ı ortağa ve kiraya verilmektedir. İşletmelerde kiraya ve ortağa tutulan arazi bulunmamaktadır. Çizelge 5.6. İncelenen İşletmelerde Ortalama Arazi Mevcudu (Da) İşletme Grupları 1. Grup(33) 2. Grup (33) 3. Grup (16) Genel (82) Da Da Da Da Toplam Mülk Arazi 50,61 62,00 82,44 61,40 Mülk Mülk Araziden Ortağa ve Kiraya Verilen 1,45 2,42 0,63 1,68 Arazisi Bizzat İşletilen Mülk Arazi 49,16 59,58 81,81 59,72 İşletme Arazisi 49,16 59,58 81,81 59,72 Çizelge 5.7 incelendiğinde 1. Grup işletmelerde toplam arazinin 44,77 da ı sulu, 4,39 da ı kuru araziden oluşmakta olup %91,07 sinin sulanabilmekte olduğu görülmektedir. 2. Grup işletmelerde toplam arazinin 57,58 da ı sulu, 2,00 da ı kuru araziden oluşmakta olup % 96,64 ü sulanarak işletme grupları içerisinde en fazla sulanan araziye sahiptir. 3. Grup işletmeler ise en fazla sulu araziye sahip olmasına rağmen (71,47 da), toplam arazinin %87,36 ını sulanabilmekte olup işletme grupları içerisinde en az sulanan araziye sahiptir. Sulu arazi her üç grupta da kuru araziye göre daha fazla olup, işletmeler genel ortalamasında bu oran %92,31 dir. Kuru arazinin oranı ise %7,69 dur.

35 35 Çizelge 5.7. İncelenen İşletmelerde İşletme Arazisinin Sulanabilme Durumu (Da) İşletme Grupları 1. Grup (33) 2. Grup (33) 3. Grup (16) Genel (82) Alan (Da) (%) Alan (Da) (%) Alan (Da) (%) Alan (Da) (%) Toplam Sulu 44,77 91,07 57,58 96,64 71,47 87,36 55,13 92,31 İşletme Kuru 4,39 8,93 2,00 3,36 10,34 12,64 4,59 7,69 Arazisi Toplam 49,16 100,00 59,58 100,00 81,81 100,00 59,72 100, Arazi Nevi leri ve Dağılımı İncelenen işletmelerde arazi nevileri olarak, tarla arazisi (buğday, arpa, pancar, patates, vb.), yem bitkileri arazisi (fiğ, korunga, yonca, mısır, tritikale vb.), meyvelik arazi, diğer (kavaklık) ve nadas saptanmıştır. verilmiştir. İşletmelerde arazi nevileri ve dağılımı işletme grupları itibariyle Çizelge 5.8 de Çizelge 5.8. İncelenen İşletmelerde İşletme Arazisinin Nevi lerine Göre Dağılımı Gruplar Tarla Arazisi Yem Bitkileri Arazisi Meyvelik Arazi Diğer (Kavaklık) Nadas Toplam Da (%) Da (%) Da (%) Da (%) Da (%) Da (%) 1. Grup (33) 35,31 71,83 8,91 18,12 0,55 1, ,39 8,39 49,16 100,00 2. Grup (33) 42,06 70,59 15,22 25,55 0,30 0, ,00 3,36 59,58 100,00 3. Grup (16) 44,69 54,63 24,80 30,30 1,97 2,41 0,97 1,19 9,38 11,47 81,81 100,00 Genel (82) 39,85 66,73 14,55 24,36 0,73 1,22 0,19 0,32 4,40 7,37 59,72 100,00 İncelenen işletmelerde ortalama işletme arazisinin (59,72da), 39,85 da ını tarla arazisi, 14,55 da ını yem bitkileri arazisi, 0,73 da ını meyvelik arazisi, 0,19 da ını diğer araziler ve geriye kalan 4,40 da lık kısmını ise nadas alanları oluşturmaktadır.

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province)

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province) GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25 (1), 15-22 Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Örneği)* Derya Öztürk 1 Osman Karkacıer 2 1- Gaziosmanpaşa Üniversitesi,

Detaylı

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 24 (2), 33-42 Tokat İli Erbaa Ovasında Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve İşletmelerin Başarısını Etkileyen Faktörlerin Ortaya Konulması* Gülçin Altıntaş 1 Yaşar

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 9.Bölüm İşletme Analizi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU Aşağıda 30.12.2014 tarihinde Yozgat Ticaret Ve Sanayi Odası ve Boğazlıyan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Boğazlıyan Ve Çevresindeki İşgücü İhtiyaç Analizi

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Terme Ovası Örneği)*

Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Terme Ovası Örneği)* GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(2), 73-83 Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Örneği)* Derya ÖZTÜRK 1 Yaşar AKÇAY 2 1 Ordu Üniversitesi, Ünye İktisadi

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri 12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri Tarım İşletmelerinde Tutulan Kayıtlar: 1. Fiziki Kayıtlar - Çiftlik haritası - Üretim kayıtları (Bitkisel ve Hayvansal)

Detaylı

T.C...İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ

T.C...İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ T.C. İLİ..İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANLIĞI KOYUNCULUK PROJESİ..-2003 İÇİNDEKİLER I- PROJENİN ÖZETİ II- III- IV- PROJENİN GEREKÇESİ PROJENİN AMACI PROJE KAPSAMINA GİRECEK KÖYLER VE

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İçerik 1. Tarım İşletmelerinde Kayıt Tutma 2. Fiziki Kayıtlar ve Analizi 3. Finansal Kayıtlar ve Analizi 4. Tarımsal Ürünlerin Maliyet Hesabı 1 TARIM

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1 ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ Doç. Dr. Bahri KARLI 1 1. GİRİŞ Su ürünlerinin proteince zengin bir besin kaynağı olması, insan sağlığı için

Detaylı

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey Samsun İli Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısı Ahmet Yulafcı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun Özet: Bu araştırmada, Samsun ilindeki 102 tarım işletmesinin sermaye yapısı incelenmiştir.

Detaylı

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2 KIRŞEHİR İLE İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER 1. EKONOMİK YAPI 1.1. TARIM ve HAYVANCILIK Kırşehir, Türkiye'nin hububat depolarından biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli hayvan yetiştiricilik merkezlerinden

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Türkiye 2. Tarmı Ekonomisi Kongresi, Eylül 1996 -A d ana Cilt: / Sayfa: 185 TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Dr.Salan YÜKSEL D ELİCE' Prof. Dr. Erdoğan OKTA Y2 1. GİRİŞ

Detaylı

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir.

En son istatistiki verilere göre Türkiye'de hayvan cinsleri itibariyle toplam süt üretimine ilişkin bilgiler aşağıda verilmiştir. İZ M İR Y Ö R E S İ S Ü T S IĞ IR C IL IĞ I İŞ L E T M E L E R İN İN G E N E L E K O N O M İK S O R U N L A R I G E L E C E Ğ E Y Ö N E L İK Ö N E R İL E R Doç. Dr. Faruk KARALAR Sağlıklı bir yaşam dengeli

Detaylı

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU Ağustos 2013, Adana Hazırlayanlar Sabahattin Yumuşak; Adana Güçbirliği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı; Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ EDİRNE İLİNDE YEM BİTKİLERİ EKİLİŞİ, MERALARIN DURUMU

Detaylı

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz Tarım İşletmeciliği Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz 1 Zir.Yük.Müh., Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 22000,Edirne E-posta:

Detaylı

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ BULDAN HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Behiye AKSOY(DENGİZ), Nazif EKİCİ Buldan Tarım İlçe Müdürlüğü ÖZET Bu çalışma da Buldan merkez, belde köylerinde hayvan yetiştiriciliği ve yakın gelecekteki durumu incelenmiştir.

Detaylı

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Tansel Tokmak 1, Adnan Ünalan 1, Recep Çiçek 2 1 Niğde Üniversitesi, Ulukışla Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, 51900 Ulukışla

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

Kahramanmaraş İlinde Süt Üretimine Yönelik Keçi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi *

Kahramanmaraş İlinde Süt Üretimine Yönelik Keçi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi * TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2008, 14 (4) 420-427 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Kahramanmaraş İlinde Süt Üretimine Yönelik Keçi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi * Mücahit

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK Tarım Ekonomisi Dergisi 006; 1() : 31-37 ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK 1 ÖZET: Bu araştırmada Erzurum ili tarım işletmelerinde yapılan

Detaylı

TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ

TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ Yaşar AKÇAY 1 Adnan ÇİÇEK 2 Meral UZUNÖZ 3 Murat SAYILI 3 1. GİRİŞ Üretici ile işleyici firmalar arasında sözlü veya

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (ZİLE İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO BUĞDAY

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ Yrd.Doç.Dr.Fulya TORUK 1 Prof.Dr.Poyraz ÜLGER 2 Yrd.Doç.Dr. Ahmet KUBAŞ 3 ÖZET Tarımsal işletmelerde mekanizasyon planlanmasının

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

BÜYÜKBAŞ-KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI VE SÜT ÜRETİMİ MEVCUT DURUMU TÜRKİYE İZMİR KARŞILAŞTIRMASI

BÜYÜKBAŞ-KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI VE SÜT ÜRETİMİ MEVCUT DURUMU TÜRKİYE İZMİR KARŞILAŞTIRMASI KÜRESEL KRİZ VE TARIM SEKTÖRÜ BÜYÜKBAŞ-KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI VE SÜT ÜRETİMİ MEVCUT DURUMU Kenan KESKİNKILIÇ İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü Aralık 2015 İZMİR TİCARET BORSASI Sayfa 0 BÜYÜKBAŞ-KÜÇÜKBAŞ

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI Abdurrahman ERDOĞAN ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: DOÇ. DR. FİSUN

Detaylı

Araştırma Makalesi. www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (3): (2012) 42-49 ISSN:1309-0550

Araştırma Makalesi. www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (3): (2012) 42-49 ISSN:1309-0550 Araştırma Makalesi www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (3): (2012) 42-49 ISSN:1309-0550 Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PAZAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2016 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018 ... istatistiklerle DiYAR BAKiR 2018 Gösterge TR Türkiye Veri TRC2 Diyarb akır Veri TRC2 Diyarb akır Sıra Nüfus 2017 80.810.525 1.699.901 12 Şehir Nüfusunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı 2017 % 92,5 100

Detaylı

TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ

TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ Emine AŞKAN emine_askan@hotmail.com Vedat DAĞDEMİR dagdemir@atauni.edu.tr

Detaylı

BURDUR TİCARET BORSASI

BURDUR TİCARET BORSASI BURDUR TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLİMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun ortam

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI Türkiye de Tarım Finansmanı Konferansı 18 Nisan 2012 İstanbul Dedeman Oteli, Türkiye Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir Bu proje EBRD tarafından

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52 KONYA İLİ MERKEZ İLÇELERİNDEKİ SIĞIR BESİCİLİĞİNE YER VEREN TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Arzu

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma*

Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma* GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 008, 5 (1), 3-31 Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma* Hasan Aydın Metin Akay 1 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma*

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(1), 43-56 Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* Erdal Sıray

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, H. Deniz ŞİRELİ 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Diyarbakır 2 Çukurova

Detaylı

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek.

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Çiftçiye, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi Bakanlar Kurulu'nun ''2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin

Detaylı

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 1.GĠRĠġ Ülkelerin teknolojik alanda hızlı gelişmeleri, ülkede yaşayan bireylerin sağlıklı ve yeterli beslenmeleri

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler FINDIK ÜRETİCİLERİ ALAN BAZLI GELİR DESTEGİ Fındık Desteği 170 İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Meyve- Sebze Örtü Altı Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 02/05/2012 tarihinde açıklanan, yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı haber bültenine göre; Hanehalkı

Detaylı

... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ

... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ ......... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ 2002 ......... MACAR FİĞİ YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ BÖLÜM 1.PROJENİN ÖZETİ 1.1.Projenin Adı 1.2.Projenin Süresi 1.3.Projenin

Detaylı

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ ERZURUM Temmuz -2012 PROJEYİ HAZIRLAYANLAR Asuman DEVECİ Ziraat Mühendisi Hülya ÖZER Ziraat

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KARAMAN İLİNDE KOYUNCULUK ÜRETİM FAALİYETİNE YER VEREN İŞLETMELERİN YAPISAL ANALİZİ AYŞE KOCA YÜKSEK LİSANS TEZİ Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Kasım/2014

Detaylı

2015 TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİM DESTEKLEMELERİ

2015 TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİM DESTEKLEMELERİ 2015 TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİM DESTEKLEMELERİ 2015 YILINDA YAPILACAK TARIMSAL DESTEKLEMELERE İLİŞKİN KARAR (*) Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Karar, çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak,

Detaylı

Study on the Structure of Socio-Economic and Field and Income Distribution of The Farms of County of Sinop Province

Study on the Structure of Socio-Economic and Field and Income Distribution of The Farms of County of Sinop Province GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25 (1), 7- Sinop İli Merkez İlçe Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı, Arazi ve Gelir Dağılımı* Cem Gürel 1 Metin Akay 2 1- Sinop Tarım İl Müdürlüğü, Destekleme

Detaylı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 24.10.2017 Tanım Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik

Detaylı

T.C. ÇORUM VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUM İLİ TARIMSAL VERİLERİ

T.C. ÇORUM VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUM İLİ TARIMSAL VERİLERİ T.C. ÇORUM VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUM İLİ TARIMSAL VERİLERİ ÇORUM TARIMI Çorum İlinde Tarım, halkın 1, derecede geçim kaynağını teşkil eden iktisadi bir sektördür. İlimizin yüz

Detaylı

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya 88 BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI Prof.Dr. Süer YÜCE Doç.Dr.M.ilhan ÇAĞIRGAN Arş.Gör. Haşan BAYDAR Doç.Dr. İsmail TURGUT Yrd.Doç.Dr.S.ÇAKMAKÇI Arş.Gör.Aydın ÜNAY Arş.Gör. Mehmet BİLGEN

Detaylı

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Şanlıurfa Kuru Tarım lerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Cevdet SAĞLAM 1, Refik POLAT 2 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineları Bölümü,

Detaylı

Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi *

Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi * Akademik Ziraat Dergisi 1(1): 1-10 (2012) ISSN: 2147-6403 http://azd.odu.edu.tr Araştırma (Research) Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi * Osman UYSAL

Detaylı

GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bekir DEMİRTAŞ (1) Ali KORKMAZ (1) (1) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/İçel Öz Gezginci

Detaylı

TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI

TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI 4 TARIM TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI Tarım işletmeleri her yıl birçok girdi kullanarak masraflarını karşılar ve çeşitli üretim faaliyetlerini yürütürler. Bu faaliyetler sonucunda elde

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE İZMİR İN ÜLKE SIRALAMASINDAKİ YERİ (TUİK-2014)

Detaylı

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 24-29 OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ KURULUŞ Türkiye de soy kütüğüne katkı sağlayacak nitelikte kayıt tutma

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı 1 Kredilerde Son 8 Yılda 54 Kat Artış 2 Tarımsal Kredilerin Sektörel Dağılımı (%) 3 Son 7 Yılda 3,8 Milyon Çiftçiye 39 Milyar TL Kredi

Detaylı

' Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 226

' Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 226 1 9 6 6 Y IL IN D A N 19 93 Y ILIN A, E R Z U R U M O VASINDAKİ TARIM İŞ L E T M E L E R İN İN E K O N O M İK DU RUM LARINDAKİ D E Ğ İŞ İM L E R Yrd Doç Dr. Semiha KIZILOĞLU' Prof. Dr. Turgut HA TUNOĞLU

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine Ortak İşletmelerin Ekonomik Analizi

Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine Ortak İşletmelerin Ekonomik Analizi Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2006, 16(1): 39-48 Geliş Tarihi : 25.07.2005 Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine Ortak İşletmelerin Ekonomik Analizi

Detaylı