Bitki Doku Kültürü Terminolojisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bitki Doku Kültürü Terminolojisi"

Transkript

1 Bitki Doku Kültürü Terminolojisi Absizik Asit (Abscisic Acid): ABA biçiminde kısaltılarak da kullanılan, dormansi ve yaşlanma olaylarında rol oynayan bir bitkisel hormon. Büyüme engelleyici hormon olarak da söz edilebilmektedir. Adventif (Adventitious): Organların (kök, tomurcuk, sürgün, çiçek vb.) veya embriyoların (embriyo benzeri yapıların); kallus dokusunun da aralarında olduğu alışılmamış oluşum yerlerinden meydana gelerek gelişmesi. Örneğin, yaprak yüzeyinden (yaprak ayasından) hazırlanan bir eksplantın üzerinde oluşan adventif kökler gibi. Agar: Alg den elde edilen, polisakkarit yapısında bir toz jelleştirici. Besin ortamlarını yarı-katı kıvama getirmek için kullanılmakta olup, genellikle kullanım dozu %0.6-8 (6-8 g/l) arasındadır. Aktarma (Passage, Subculture): Kültüre alınmış hücrelerin, doku veya organların; seyreltme yapılarak veya yapılmaksızın, taze besin ortamlarına transfer edilmesi, bir kültür kabından bir başka kültür kabına aktarılması. Alkol: Etil alkol (C2H5OH), etanol olarak da adlandırılabilir. Amino asitler: Protein biyosentezinde yapıtaşı olan organik bileşiklerin bulunduğu grup. Androgenesis: Erkek gameten, dölleme olaya olmaksızın embriyo gelişmesi (Male parthenogenesis). Olgunlaşmamış polen tanesinden haploid yapıda embriyo ve bitki oluşumu. Anti-oksidantlar (Anti-oxidants): Oksidasyon oluşumunu engelleyen kimyasal maddeler (sitrik asit, C vitamini gibi).

2 Antiseptik (Antiseptic): Enfeksiyon oluşumuna engel olma, özellikle mikroorganizma gelişiminin engellenmesi için gerekli koşulları sağlama. Apikal dominansi (Apical dominance): En tepedeki sürgün ucunda bulunan ana tomurcuğun (terminal bud), koltukaltı tomurcuklarından (axillary buds) sürgün gelişmesini engelleyerek baskı altında tutması durumudur (Tepe Hakimiyeti). Apikal meristem: Sürgün veya kökün en uç kısmında bulunan ve bu organların uzayarak gelişmelerini sağlayan, hücre bölünmesinin en yoğun olduğu hücrelerden oluşan doku. Aseptik (Aseptic): Bütün mikroorganizmalardan ari, mikroorganizma (mantar, bakteri, maya, virüs, mikoplazma, vs.) bulundurmayan. Asimbiyotik (Asymbiotic): Mikroorganizmalarla ortakpaylaşımlı (simbiyotik) olmayan bir biçimde. Aksiller (Axillary): Yaprak koltuğu kökenli. Örn; aksiller sürgün, aksiller tomurcuk vb. Binoküler (Binocular): 5-20 kez büyütme gücü olan stereomikroskop. Biyosentez (Biosynthesis): Bitki ve hücreler tarafından bileşiklerin sentezlenmesi. Boğumarası (Internode): Gövde üzerinde iki boğum arasında kalan kısım. Bulaşma (Kontaminasyon=Contamination): Bakteri veya funguslar gibi istenmeyen mikroorganizmaların kültür ortamı veya eksplant üzerinde gelişmeye başlaması. Deiyonize su: İnorganik bileşiklerden arındırılmış su. Deterjan (Detergent): Sterilizasyon amacıyla kullanılan çözeltinin yüzey basıncını azaltan ve buna ek olarak bitki parçası ile sterilize eden kimyasal madde arasındaki teması güçlendiren maddeler (Tween 20 gibi)

3 Eksplant (Explant): Bitkinin üzerinde bulunduğu orijinal yerinden alınan ve yapay besin ortamları üzerine aktarılan doku parçası. Embriyogenesis: Yeni bir embriyonun meydana gelmesi. (A) Zigotik Embriyogenesis: Erkek ve dişi gametlerin birleşmesi sonucunda embriyo oluşması, (B) Somatik Embriyogenesis: Somatik bitki dokularından embriyo (embriyo benzeri) nun oluşması, (C) Gametik Embriyogenesis: Bir bitki türünün sahip olduğu kromozom sayısının yarısı kadar kromozoma sahip gamet hücrelerinden, döllenme olmaksızın embriyo (embriyo benzeri) nun oluşması. Embrioid: Embriyoya benzer, embriyo gibi farklılaşıp gelişen yapı (Ör: somatik veya gametik embriyogenesis sonucunda meydana gelen embriyolar). Farklılaşma (Differentiation): Özel işlevleri olan hücrelerin veya dokuların gelişmesi ve/veya organ ya da organ benzeri yapıların (kök, sürgün vb.), (pro)embriyoların oluşması. Gibberellinler: Hücre uzamasını ve hücre bölünmesini teşvik eden, bunun yanında dormansiyi ortadan kaldırma gibi diğer bazı etkileri de bulunan bitki hormonları grubu (GA 3, GA 7 gibi. ) Haploid (Monoploid): Somatik hücrelerinde, ait olduğu bitki türünün temel kromozom sayısının yarısı kadar kromozom taşıyan bitkilere verilen isim. Ör: patlıcanda 2n=2x=24 adet kromozom vardır ve diploiddir. Bu bitkiden elde edilecek haploid bir bitkinin kromozom sayısı 2n=x=12 olacaktır. Hindistan cevizi sütü (Coconut milk): Hindistan cevizinin sıvı endospermi. zeatin sitokinini bulundurduğu ve olgunlaşmış hücreleri de bölünmeye ve yeniden kallus oluşturmaya teşvik ettiği bilinmektedir. Hormonlar: Büyüme düzenleyicileri. Genellikle sentetik hormonlar kullanılır ve büyüme üzerinde kuvvetli etkileri vardır (sitokininler, oksinler ve gibberellinler). Kallus (Callus): 1. Organize olmamış, farklılaşmamış ve düzensiz olarak çoğalan hücre yığını, 2. bitkide yaralanmaya karşı verilen yanıt, yara dokusu.

4 Kambiyum: Gövdede bulunan, odun ve kabuk (ksilem ve floem) yapılarını oluşturan, bölünebilir özellikteki hücrelerden oluşan doku. Karbonhidratlar: Enerji kaynağı olarak hizmet eden kimyasal bileşikler (ör: glukoz, sukroz, fruktoz, vb.) Kimerik (Chimera): Sahip olduğu hücrelerin bazı katmanları veya bir grubunda genetik olarak farklılık bulunduran bitki. Klon: Tek bir bitkiden, eşeysiz olarak çoğaltılmış, birörnek bitkiler. Klonal Çogaltım: Tek bir bitkisel kaynaktan, ya da bir eksplantan, eşeysiz (vegetatif) çoğaltma yöntemleri kullanılarak çoğaltım yapılması ve genetik özellikleri birörnek olan bitkilerin elde edilmesi. Kültür (Culture): in vitro koşullarda geliştirilen bitki. Kültür Odası: Kültürlerin geliştirilmek üzere bırakıldığı (inkübe edildiği); ışık, sıcaklık ve nem bakımından kontrol altında tutulan oda. Laminar akışlı kabin (Laminar flow unit): İçerisinde steril edilmiş havanın dolaştırıldığı, çevresi kapatılmış çalışma alanı olarak kullanılan kabin. Hava kabin içinde uniform akış hızı ve birbirine paralel hatlar boyunca yukarıdan aşağıya (vertikal) veya karşıdan (horizontal) olarak üflenmektedir. Yer aldığı ortamın havasını bir fan yardımıyla içine alarak HEPA (High Energy Particulate Air) filtre sisteminin içinden geçiren, 0.3 μm ve daha büyük tüm partikülleri filtre ederek steril havayı kabinin çalışma alanı bölümüne yollayan bir cihazdır. Makro elementler: Bitkilerin beslenmesinde, normal gelişme için ve büyük miktarlarda ihtiyaç duydukları, gerekli elementler (N, P, K, Ca ve Mg gibi).

5 Mikro çoğaltım (Micropropagation): -Bitkilerin sürgün uçlarından veya boğum eksplantları kullanılarak, In vitro koşullar altında alt kültürler (subcultures) yaparak ve böylece kısa sürede yüksek çoğaltım katsayısı elde etmek suretiyle klonal çoğaltma işleminin gerçekleştirilmesi. Ortam (Besin ortamı=medium), (çoğul: Media): Yarı katı veya sıvı, eksplantların kültüre alınması için hazırlanan besleyici çözelti. (II. Üzerinde veya içinde hücrelerin, dokuların veya organların gelişebileceği, agar ilave edilmiş veya sıvı yapıda olan, gereken besin maddelerini içeren karışım). Mikro elementler: Bitkilerin beslenmesinde küçük miktarlarda ihtiyaç duyulmakla birlikte, büyük önem taşıyan inorganik elementler (Fe, Cu, B, Zn, Mo, Mn gibi ). Meristem: Bölünme yeteneğinde olan hücrelerden oluşmuş hücre topluluğu veya doku. Kök ucunda, sürgün ucunda (apikal meristem), ya da kambiyum dokusundaki meristematik özelliğe sahip hücreler bu kapsamda yer alır. Ancak doku kültürü genelinde meristem kültürü denince, anlaşılan sürgün ucunda bulunan apikal meristem olmaktadır. Mutasyon: Sonraki döllere aktarılabilen, kalıcı genetik değişiklik. Oksinler (Auxins): Hücre uzamasını ve hücre bölünmesini teşvik eden; çoğunlukla adventif kök oluşumunu uyaran, adventif tomurcuk ve sürgün oluşumunu ise engelleyici etkisi bulunan doğal veya sentetik yapılı bitkisel hormonlardan oluşan grup. Otoklav (Autoclave): -Kuru veya ıslak materyalleri, besin ortamlarını; basınç altında, buharla sterilize etme kapasitesine sahip bir cihaz. Düdüklü tencere olarak bilinen buharlı ve basınç altında pişiren tencereler de bir çeşit otoklavdır. Partenogenesis (Parthenogenesis): Erkek gametin katılımı olmaksızın, dişi gametten embriyo oluşumu. Patojen: Hastalığa yol açan organizma.

6 Petiol: Yaprak sapı; Yaprak ayasını gövde üzerindeki boğuma bağlayan bitki kısmı. Petri kutusu (Petri dish): Camdan veya sentetik materyalden yapılmış, düz ve çevresi yuvarlak, tabak gibi bir alt parça ile bunun üzerini kapatan kapaktan oluşan yetiştirme kabı. Primordium: Organ oluşturmak üzere gelişen hücre grubu. Protokorm: Orkide türlerinde tohumlar çimlendiği zaman veya meristem kültürü yapıldığında oluşan yumru benzeri yapı. Protoplast: Hücre duvarının enzimatik dejenerasyonu neticesinde elde edilen, hücre duvarı bulunmayan bitki hücresi. Rejenerasyon: Bitki doku kültüründe, organ, embriyo veya tüm bitkinin oluşumuyla sonuçlanan, herhangi bir uyarana karşı verilen morfogenetik bir yanıt. Sitokininler (Cytokinins): Hücre bölünmesini teşvik eden; adventif tomurcuk veya sürgünlerin oluşmasını uyaran ve çoğunlukla da adventif kök gelişimini engelleyen doğal veya sentetik yapılı bitkisel hormonlardan oluşan bir grup. Sitokininler apikal dominansiyi azaltmaktadır. Somaklonal Varyasyon: -Somaklonlar içinde (birörnek hücre topluluklarında), genetik veya epigenetik kökenli olarak ortaya çıkan fenotipik varyasyon. Steril: (A) Hiçbir canlının bulunmadığı ortam, yer, (B) Fonksiyonal gametler oluşturma yeteneğinden yoksun olma durumu, (C) Mikroorganizmalardan arındırılmış kültürler. Totipotensi (Totipotency): Olgun bir organizmada yer alan bütün hücre tiplerinin, yeni biçimlere dönüşebilme ve birey oluşturabilme yeteneğinde olmasını açıklayan bir hücre özelliği.

7 Vitro: Sözlük anlamı, cam içinde. Deney tüpü, petri kutusu, cam kutu, kavanoz vs. içinde. in vitro, labortuvar ortamında, cam içinde olarak algılanabilir. Ex vitro; canlı materyalin (bitkiciğin) tüp veya cam kaplardan çıkartılıp dış ortamda geliştirilmesi anlamında kullanılmaktadır. Örneğin, Tüp içinde geliştirilen sürgünler serada, perlit içinde ex vitro koşullarda köklendirildi cümlesinde olduğu gibi. Vivo: Canlı, yaşayan organizma. in vivo, canlının üzerinde, ondan ayrılmadan, canlının içinde anlamını taşımaktadır (in situ). Serada, açık arazide vs. yetiştirilen tam bitki üzerindeki gelişmeyi anlatır.

8 Bitki doku kültürlerinin bazı avantajları Bitki hücrelerinin bio-reaktörlerde ikincil ürün (sekonder metabolit) yapısındaki kimyasal maddeleri, büyük miktarlarda (large scale) üretmesi sağlanabilir. Haploid bitkiler elde edilerek, bunlardan geliştirilen dihaploid bitkilerden homozigot ve saf hatlara ulaşmak mümkündür. Safhatların elde edilmesi için gerekli zamanı, klasik ıslah yöntemlerine göre kısaltabilir. Uzak akraba türler arasında melezleme yapma olanağının kısıtlı olduğu durumlarda, somatik hücrelerden protoplast izolasyonu ve bunların birleşdtirilerek somatik füzyon yapılması sayesinde, yarayışlı bazı agronomik özellikler yerli çeşitlere aktarılabilir. Hücre düzeyinde seleksiyon yapma olanağı sağlayan hücre kültürleri sayesinde, somaklonal varyasyonun ortaya çıkartılması veya uyarılmış mutantların elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Meristem ve sürgün ucu (shoot tip) kültürü teknikleri ile sınırlı sayıdaki başlangıç materyalinden birörnek genetik yapıya sahip kitle halinde çoğaltım yapmak, yani mikro çoğaltım mümkün olabilir. Gen aktarımı için doku kültürlerinden yararlanmak, transformasyon tekniğinin temelini oluşturmaktadır.

9 Bitki doku kültüründe besin ortamlarında kullanılan bazı büyüme düzenleyiciler Normal konsantrasyon aralığı 10-7 ~ 10-5 Marasında değişmektedir. Sınıf İsim Kısaltma Molekl Ağırlığı Stok çözelti Oksin p-chlorophenoxyacetic acid 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid Indole-3-acetic acid Indole-3-butyric acid 1-Naphthaleneacetic acid 2-Napthoxyacetic acid pcpa 2,4-D IAA IBA NAA NOA Tüm oksinler seyreltik NaOH veya sulandırılmış etil alkolde çözünür. Sitokinin 6-Benzylaminopurine N-Isopenteylaminopurine 6-Furfurylaminopurine (Kinetin) Zeatin BAP 2iP K Zea Tüm sitokininler seyreltik NaOH veya sulandırılmış etil alkolde çözünür. Gibberellin Absizik asid Gibberellic acid Abscisic acid GA 3 ABA Suda çözünür. Sulandırılmış etil alkolde çözünür.

10 Bitki büyümesi için gerekli elementler Bazı elementler bitki beslenmesinnde ve bitkilerin fizyolojik işlevlerini yerine getirmede önemlidir. Bu elementler, in vitro koşullarda bitkilerin sağılıklı gelişmeleri için mutlaka kültür ortamına ilave edilmelidir. Element İşlevi Nitrojen Potasyum Kalsiyum Magnezyum Fosfor Sülfür (kükürt) Klor Demir Manganez Kobalt Bakır Çinko Molibden Proteinlerin, nükleik asitlerin ve bazı koenzimlerin yapısında yer alır. Aralarında en fazla ihtiyaç duyulanı nitrojendir. Ozmotik potansiyeli düzenler, inorganik katyondur. Hücre duvarı oluşumunda, hücre zarı işlevlerinde, sinyal iletişiminde rol alır. Nzim kofaktörüdür, klorofilin yapısında bulunur. Nükleik asitlerin yapısında bulunur, enerji transferi, solunum ve fotosentez işlevlerinde rol alır. Bazı amino asitlerin (methionine, cysteine) ve bazı kofaktörlerin yapısında bulunur. Fotosentez için ihtiyaç duyulur. Sitokromların yapısında olması dolayısıyla elektron transferinde rol oynar. Enzim kofaktörüdür. Bazı vitaminlerin yapısında bulunur. Enzim kofaktörü, elektron-transfer reaksiyonları Enzim kofaktörü, klorofil biyosentezi Enzim kofaktörü, nitrat redüktaz enziminin yapısında yer alır.

11 Murashige ve Skoog (MS) Ortamı Makroelement (10x) Mikroelement (1000x) Organik Bileşikler NH 4 NO 3 MgSO 4 CaCl 2 KPH 2 O 4 KNO g/l 370 mg/l 440 mg/l 170 mg/l 1.9 g/l H 3 BO CoCl 2 CuSO 4 ZnSO 4 (7H 2 O) NaMo0 4 (2H 2 O) MnSO 4 (4H 2 O) KI *FeSO 4 (7H 2 O) *Na 2 EDTA 6.2 mg/l mg/l mg/l 8.6 mg/l 0.25 mg/l 22.3 mg/l 0.83 mg/l 27.8 mg/l 37.3 mg/l Nicotinic acid 0.5mg/L Pyridoxin-HCl 0.5 mg/l Thiamine-HCl 0.1 mg/l myo-inositol 100 mg/l Glycine 2 g/l Sukroz (Sakaroz) 30 g/l

12 Besin Ortamı Hazırlama 1. 1 litre ortam hazırlama (40-60 örneklik) 2. 2 litrelik erlenmayer (ya da balon-joje) içine 800 ml distile su koyunuz. 1 litre ortam için 2 lt lik kap kullanılması, kaynama sırasında ve sterilizasyon aşamasında sıvının taşma olasılığına karşı kullanılmalıdır. 3. Hazır toz halinde karışım kullanıyorsanız, 1 lt lik karışımı ilave ediniz. Bir kaç ml su ile paketin içinde kalan toz karışımı da çözerek ölçü silindirine katınız. Karışım suyun içinde eriyene kadar karıştırınız. 4. Sakaroz u ilave edip şekerin tamamen çözünebilmesi için karıştırınız (Mıknatıslı balık kullanarak, manyetik karıştırıcıdan da yararlanabilirsiniz.) 5. ph değerini ölçünüz (ph değerini ölçme işlemi bitmeden agar ı ilave etmeyiniz). 6. ph değerini 5.7 ye ayarlayınız. 7. Erlenmayerdeki toplam hacim 1 litre olacak şekilde distile su ilave ediniz. 8. Agar (7-8 g/liter) katınız. Agar bu aşamada, ortam ısıtılmadan çözünmeyecektir. 9. Erlenmayerin ağzını 2 kat alüminyum folye ile kapatınız. Otoklavda sterilizasyon, 121 o C de 15 dakika, 15 lb in -2 basınçta ( standart otoklav koşulları) yapılmalıdır.

13 10. Cam tüpler veya plastik kapaklı Magenta-kutuları kullanıyorsanız, kapları distile su ile çalkalayıp otoklava koyunuz. (kutu kapakları açık olmalı). Tek kullanımlık santrifüj tüpleri veya plastik Petri kutuları kullanılıyorsa, bunları otoklavlamayınız, yüksek sıcaklığa dayanıklı değillerdir. Cam tüpler, kavanozlar ve Magenta kutuları, otoklavda yarım saat ile 1 saat arasında tutulabilir ve besin ortamı otoklavlanmadan önce stirilize edilerek laminar flow kabine alınarak soğumaları sağlanır. 11. Besin ortamını en düşük 60oC sıcaklıkta olacak şekilde aseptik koşullarda steril kabin içinde kültür kaplarına boşaltın. Erimiş haldeki agar, yaklaşık 1 saat içinde ortamı jel kıvamına dönüştürecektir. 12. Besin ortamlarını dikim için hemen kullanabileceğiniz gibi, iyice soğuduktan sonra steril büyük kutular içinde veya ağızlarını streç filmle kapattıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Hazır toz karışım kullanmıyorsanız, herbir makro element için ayrı ayrı, mikro elementlerin de tümünü bir arada bulunduracak şekilde stok çözeltilerini hazırlamak gerekmektedir. Stok çözelti, herhangi bir maddenin, esas kullanım dozundan 10, 100 veya 1000 kat daha yoğun hazırlanmasıyla elde edilir (10x), (100x), (1000x). 1 litre besin ortamı hazırlanırken de; 10x lik stok çözeltiden 100 ml, 100x lik stok çözeltiden 10 ml, 1000x lik stok çözeltiden 1 ml alınarak besin ortamı karışımı için kullanılır. 10 veya 100 kat yoğun stoklar makro ve mikro elementler için, 1000 katlık stoklar ise genellikle vitamin, aminoasit veya diğer organik katkı maddelerinde kullanılır.

14 Otoklavlama,sterilizasyonda alternatif yöntemler ve yüksek sıcaklıkta bozulan maddeler Otoklavlama Bakteri ve fungal enfeksiyon kaynaklarını yok etmek için, besin ortamları yüksek sıcaklık ve basınç altında tutulmalıdır. Özellikle fungus sporlarının sadece yüksek sıcaklık uygulanması halinde canlılıklarını korudukları bilinmektedir. Bu nedenle, ortamlar 121 C de ve 103.5kPa (15 lb in -2 ) basınç altında sterilize edilmelidir. Sterilizasyon süresi, otoklava konulan besin ortamı hacmine göre değişiklik gösterebilmektedir. Tablo 1 de besin ortamı hacmine göre gerekli otoklavlama süreleri verilmiştir.

15 Tablo 1. Bitki doku kültürü ortamlarının minimum otoklavlama süreleri Her bir kültür kabının hacmi (ml) Minimum otoklavlama (dak)* ---- Her bir kültür kabının hacmi (ml) Minimum otoklavlama (dak)* *Minimum otoklavlama süresi, besin ortamının sıcaklığı 121 o C ye ulaştıktan sonra hesaplanır.

16 Kuru Sterilizasyon Cam malzemeler, 200 C de 1-4 saat süreyle etüv (fırın) içinde tutularak da sterilize edilebilir. Fırın içinden cam malzemelerin çıkartılması sırasında aseptik koşulların devam edebilmesi için bu malzemelerin alüminyum folye ile sarılmış olduğundan emin olmak gerekir. Plastik kapları, streç film, kağıt veya diğer yanıcı malzemeleri, herhangi bir zarara yol açmamak içni uzak tutmak gereklidir. Sterilizasyonu Belirli ortam bileşenlerinin yapıları, yüksek sıcaklıklara karşı duyarlıdır. Bu tip maddeler, besin ortamına otoklavlama işleminden sonra ilave edilmelidir. Bu maddeleri çözündükten sonra 0.22µm delik çapına sahip filtreden geçirmek gerekir. Hindistan cevizi sütü, otoklavlama yerine filtre yardımıyla sterilize edilebilmektedir. Bunun için, önce 0.45µm por büyüklüğüne sahip filtreler kullanılabilir, bundan sonra 0.22µm por çapındaki filtreler ile sterilizasyon işlemi tamamlanır.

17 Yüksek Sıcaklığa Duyarlı Olan Bileşikler Bazı bileşikler yüksek sıcaklıktan olumsuz etkilendikleri için filtre sterilizasyonuna tabi tutulurlar. Aşağıdaki tabloda, hangi bileşiklerin ne şekilde sterilize edilmesi gerektiği gösterilmiştir. Bileşik Tip Sterilizasyon Yöntemi Çözücü Kullanım dozu (mg/l) Açıklama IBA Otoklav, ETOH / Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. 2,4-D Otoklav ETOH / Picloram Oksinler Otoklav Su ,4-D ye göre aktivitesi 2-4 kat daha düşüktür. NAA Otoklav IAA Otoklav, ETOH / Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir.

18 BA Otoklav, Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. Zeatin Otoklav, Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. Zeatin riboside Kinetin Sitokininler Otoklav, Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. Kinetin Riboside iP Otoklav, Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. IPA Otoklav, Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. GA 3 GA 4 Gibberellin ETOH ETOH Otoklavlama sırasında etkinliği %90 oranında azalabilir. GA 7 ETOH

19 Thiamine (B 1 ) Otoklav 500-5,000 ph 5.5 un çok üzerinde olduğunda hızla bozulabilmektedir. Pyridoxine (B 6 ) Otoklav Nicotinic acid (niacin) Vitaminler Otoklav 500- Cyanocobal amin (B 12 ) Calcium pantothenat tca (transcinnamic acid) Antioksin Otoklav ETOH / Otoklavlama sırasında etkinliği bir miktar azalabilir. Coconut water Kompleks yapılı bileşik Otoklav, filtre 10-20% Aktif Karbon (Activated Charcoal) Otoklav 0.2% Sakaroz (Sukroz) Karbon Kaynağı Otoklav Su 2-3%

20 Laminar akışlı kabinler Steril kabinler (Laminar Flow Cabinets) in dikey veya yatay hava akımı sağlayan tipleri bulunmaktadır. Doku kültüründe eksplantların dikimi ve ortam hazırlamanın son aşamaları, steril koşullar sağlayan bu cihazlarda gerçekleştirilir.

21 Laminar akışlı kabinlerde çalışma öncesi hazırlıklar Steril aktarma veya dikim işlemlerine başlamadan önce, çalışacak kişi ellerini ve dirseklerine kadar olacak şekilde kollarını temiz olacak şekilde sabunla yıkamalıdır. Kabinin tüm iç yüzeyi, %70 lik etil alkol kullanılarak (püskürtülerek) yüzeysel sterilizasyona tabi tutulmalıdır. Alkolün derecesi, yanabilecek kadar yüksek olmamalı, %70 lik alkoldan daha derişik konsantrasyonlar bu amaçla kullanılmamalıdır. Aktarma veya dikime başlamadan önce cihaz en az dakika çalıştırılmalıdır, Kaline girmeden önce bir kez daha alkolle yüzeysel setirizasyon yapılmalıdır. Kabin içinde sadece gerekli malzemeler bulundurulmalıdır.

22 Kallus ve hücre süspansiyonlarının aseptik koşullarda aktarımı Küçük bir kaşıklı spatula, önce %80 lik alkole daldırılır, ardından aleve tutulur. (Önce alkol, sonra alev!!) A kültür kabının kapağı çıkartılır ve boğaz kısmı aleve tutulur. A kabı yatay pozisyona yakın bir şekilde tutulur ve spatula ile kültür kabının içindenkallus dokusu çıkartılır. Spatulanın kenar yüzeylere değdirilmemesi gerekir. A kabının boynu aleve tutulur ve kapağı kapatılır. B kabının kapağı çıkartılır, boğaz kısmı aleve tutulur ve aktarılacak doku, B kabının içine bırakılır. Spatula alkolün içine bırakılır. B kabının boynu aleve tutulur ve kapağı yeniden kapatılır.

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 2.

BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 2. BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 2. Ders İN VİTRO KÜLTÜR ESASLARI* *Bitki Biyoteknolojisi, Rüştü Hatipoğlu, Adana,

Detaylı

Hastalıksız Bitki Üretimi ile Mikroçoğaltım

Hastalıksız Bitki Üretimi ile Mikroçoğaltım Hastalıksız Bitki Üretimi ile Mikroçoğaltım Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Mikroçoğaltım Bir bitkiden alınan ve tam bir bitkiyi oluşturabilme potansiyeline sahip bitki kısımlarından (embriyo, gövde, sürgün,

Detaylı

Besiyeri. Prof. Dr. Nermin GÖZÜKIRMIZI

Besiyeri. Prof. Dr. Nermin GÖZÜKIRMIZI Besiyeri Prof. Dr. Nermin GÖZÜKIRMIZI Bitki hücre, doku ve organ kültüründe ana parametreler 1. Besiyeri 2. Eksplant 3. Kültür çevresi Bu faktörlerle oynayarak büyüme ve gelişmeyi etkileyebiliriz. I. İnorganik

Detaylı

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı Kallus Kallus oluşumu Köklerde ve gövdede yaralı bölgede kallus oluşur.. Kallus oluşumu: Erythrina ağacı Yapraktan kallus oluşumu Vaskular dokudan kallus

Detaylı

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ

BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ BİTKİLERDE DOKU KÜLTÜRÜ DERSİ SOMAKLONAL VARYASYON KONUSU İLE İLGİLİ SORULAR Gizem TERZİ 1) İn vitro kültür sırasında ortaya çıkan ve rejenere olan bitkilerde gözlenen değişiklikler Somaklonal Varyasyon

Detaylı

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR Selülozik yapıdaki hücre çeperleri, mekanik ya da enzimatik yollarla çıkarılmış olan hücrelere protoplast denilmektedir. Protoplast kültürü ise, izole edilen Protoplast kültürü

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

SOMATİK EMBRİYOGENESİS

SOMATİK EMBRİYOGENESİS 4.DERS EMBRİYO KÜLTÜRÜ Bitkilerin tohumlarından ya da tohum taslaklarından embriyoların aseptik koşullarda izole edilerek yapay besin ortamları üzerinde kültüre alındığı in vitro tekniktir. Embriyo kültürü

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE

BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE BESİN MADDELERİNİN KSİLEM VE FLOEMDE UZUN MESAFE TAŞINIMI Su, mineral elementler ve küçük molekül ağırlıklı organik bileşiklerin bitkilerde uzun mesafe taşınımları ksilem ve floemde gerçekleşir. Ksilemde

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 6. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 6. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 6. DERS BİYOTEKNOLOJİDE BİTKİ HÜCRE DOKU KÜLTÜRLERİ 2 Bitki hücre doku kültürleri; yakın yıllarda

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi N, P, K ve Mg un 1:5 ekstraksiyon çözeltisindeki standard değerleri Çok az Az Yeterli Fazla Çok fazla Oldukça fazla N (meq/l)

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI Dr. Metin AYDIN KONYA 2011 BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN GÖREVLERİ, ALINIŞ FORMLARI ve KAYNAKLARI Besin Elementi Bitkideki Görevi Alınış Formu Kaynakları Karbon (C) Karbonhidratların

Detaylı

BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ Ekim Prof. Nermin Gözükırmızı. Hazırlayan: Deniz Gürle Yalçın

BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ Ekim Prof. Nermin Gözükırmızı. Hazırlayan: Deniz Gürle Yalçın BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ Ekim 2011 Prof. Nermin Gözükırmızı Hazırlayan: Deniz Gürle Yalçın İÇİNDEKİLER Giriş Totipotensi Mikropropagasyonun Avantajları Mikropropagasyon yoluyla tüm bitki rejenerasyonu Doku Kültürünün

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

Bitkideki fonksiyonu Bitkideki miktarı

Bitkideki fonksiyonu Bitkideki miktarı BOR (B) Bitkideki fonksiyonu Bor RNA sentezinde, bölünme, farklılaşma, olgunlaşma, respirasyon ve büyüme gibi pek çok hücre içi aktivitede görev yapmaktadır. Bunlara ilave olarak polenlerin çimlenmesi,

Detaylı

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme 1 Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Detaylı

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli kılmaktadır. Tolga (2000) tarafından yapılan araştırmada, araştırmaya

Detaylı

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asma polenleri 25-15 µm boyutlarında Çiçek tozu verimi: ort. 3500 adet/anter Birhan KUNTER Birhan KUNTER Çiçeklenme Sürme ile

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

Doğal koşullarda poliploid bitkilerin ortaya çıkması mümkündür, ancak bunların oluşum frekansı düşüktür.

Doğal koşullarda poliploid bitkilerin ortaya çıkması mümkündür, ancak bunların oluşum frekansı düşüktür. POLİPLOİDİ ISLAHI Bir canlı türünde genom olarak bilenen temel kromozom sayısı x ile gösterilir. Gamet hücrelerinde kromozom sayısı n=x tir. Bu kromozom sayısı seviyesine haploid veya monoploid adı verilmektedir.

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

6.1 Meristem,sürgün ucu ve tomurcuk kültürünün bitki yetiştirme ve ıslahındaki kullanım alanları

6.1 Meristem,sürgün ucu ve tomurcuk kültürünün bitki yetiştirme ve ıslahındaki kullanım alanları 6. MERİSTEM,SÜRGÜN UCU VE TOMURCUK KÜLTÜRÜ Meristem kültürü: Bitkilerin büyüme konileri veya büyüme konilerinin yanında birkaç yaprak primordiasının steril koşullarda yapay besi ortamında kültüre alınarak

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER VE BAĞCILIKTA KULLANIMI

BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER VE BAĞCILIKTA KULLANIMI BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER VE BAĞCILIKTA KULLANIMI Son yıllarda Bitki Hormonu ve Bitki Büyüme Düzenleyicileri kavramlarının birbiri ile karıştırıldığı ve çoğu kez aynı anlamda kullanıldığı gözlenmektedir.

Detaylı

ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER

ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ BİTKİLER NE İSTER Hazırlayan ZİRAAT MÜHENDİSİ:Murad Ali DEMİR İSTANBUL 2009 N (DAL) (AZOT) Bitkilerin en fazla ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden biri olan azot vejetatif gelişmeyi

Detaylı

NPK GÜBRE SERİSİ. Formüller. Formüller. Formüller

NPK GÜBRE SERİSİ. Formüller. Formüller. Formüller NPK GÜBRE SERİSİ Techfert serisi bitkinin çeşitli dönemlerdeki ihtiyaçları göz önüne alınarak 7 farklı formülasyonda üretilmiştir. Her formülasyon dengeli besin içeriğine sahiptir. EC ve ph değerleri sayesinde

Detaylı

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Doku kültüründeki zorluklar Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Virüsler We do not have the possibility to prove a culture is free of bacteria. Sometimes symptoms of bacterial

Detaylı

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR

Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR EMBRİYO KÜLTÜRÜ Yüksek bitkilerin tohumlarından ve tohum taslaklarından embriyoların izole edilerek belli ortamlarda kültüre alınmasına embriyo kültürü denir. Bitki embriyolarının

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

Mineral Maddeler (1)

Mineral Maddeler (1) Mineral Maddeler Mineral Maddeler (1) Mineral maddeler topraktan kökler yoluyla su ile birlikte suda erimiş olarak ve çok azı da havadan alınan besin maddeleridir. C, O ve H; havadan CO 2 olarak ve sudan

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 1- MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN MALZEME VE CİHAZLAR 1. İnkübatör (Bakteriyolojik Etüv) Mikroorganizmalar kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmalarını temini için, muayyen bir ısı derecesinde

Detaylı

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik)

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik) Hücre Biyoloji Laboratuarı 2014-2015 Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik Konular: ph ve tamponlar, hücre kültür tekniği, mikrometrik ölçüm ph ve Tamponlar 1. ph sı 8.2 olan 500 ml. 20mM Tris/HCl

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders Laboratuar Malzemeleri ve Evde Kullanılabilecek Alternatifleri Beher Katı

Detaylı

Catalogue of products

Catalogue of products ARKA KAPAK ÖN KAPAK Catalogue of products İTHALAT & DAĞITIM: NEWAGRİ KİMYA TARIM ÜR. PAZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Aşağıoba Mah. S.S. Toptacılar Birliği Sitesi 128. Cadde B Blok No:2 Döşemealtı/ANTALYA Tel:

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Biyolistik - Gen Silahı. İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü

Biyolistik - Gen Silahı. İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Biyolistik - Gen Silahı İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Biyolistik Biyolistik, biyolojik ve balistik kelimelerinin kısaltmalarının birleştirilmesi şeklinde adlandırılan, hücrelerin

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Docto Serisi Topraktan ve yapraktan uygulama preparatı

Docto Serisi Topraktan ve yapraktan uygulama preparatı Docto Serisi Topraktan ve yapraktan uygulama preparatı Docto-Zinc 15 Çinkonun Bitkilerdeki Fonksiyonu Çinko bitkilerde bulunan çoğu enzim sisteminde katalist olarak rol alır. Çinko içeren enzimler nişasta

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir.

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. GENERATİF BÜYÜME VE GELİŞME Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. Çiçek tohum ve meyve gelişiminden

Detaylı

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER 2. HAFTA BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER Çözelti hazırlanması % Çözeltiler, molar çözeltiler, normal çözeltiler, osmolar çözeltiler, izotonik çözeltiler, molal çözeltiler, ppm çözeltiler BİYOKİMYASAL ÇÖZELTİLER

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Mikrobiyoloji Biliminin Gelişmesi...2 1.3. Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi...5 1.3.1. Mikroorganizmaların Yararları...5

Detaylı

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI 1. MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA VE KÜLTÜR YAPMA Kültür Tipleri Saf kültür: Tek bir mikroorganizma türü üretilmiş kültürlerdir. Karışık Kültür: iki yada daha fazla çeşitte mikroorganizma türü aynı besiyerinde

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 15.04.2018 BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 1. Verilen hastalıklardan hangilerine virüsler neden olur? а) menenjit b) AİDS c) influensa ç) difteri d) frengi e) su çiçeği (3 p.) 2.

Detaylı

BİTKİLERDE BESLENME. Hidroponik Bitki: Uygun niteliklere sahip bir çözeltide(mineral,ph vs.), yetiştirilen bitkilere hidroponik bitki adı verilir.

BİTKİLERDE BESLENME. Hidroponik Bitki: Uygun niteliklere sahip bir çözeltide(mineral,ph vs.), yetiştirilen bitkilere hidroponik bitki adı verilir. Bitkilerin beslenmesinde Toprağın Rolü Bir toprağın sahip olduğu fiziksel ve kimyasal nitelikler, hangi bitki türlerinin o toprakta yaşayabileceğini belirler. BİTKİLERDE BESLENME Bitkinin Kuru Ağırlığı:

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

Farklı BAP Konsantrasyonlarının Soya Fasulyesinde (Glycine max L. Merrill) Adventif Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkileri

Farklı BAP Konsantrasyonlarının Soya Fasulyesinde (Glycine max L. Merrill) Adventif Sürgün Rejenerasyonu Üzerine Etkileri Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Unv. Journal of Science 25(2), 93-97, 2013 25(2), 93-97, 2013 Farklı BAP Konsantrasyonlarının Soya Fasulyesinde (Glycine max L. Merrill) Adventif Sürgün Rejenerasyonu

Detaylı

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar AMAÇ: - Moleküler Biyoloji laboratuvarında kullanılan çözeltileri ve hazırlanışlarını öğrenmek. - Biyolojik tamponların kullanım amaçlarını,

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

Ato Serisi. Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR. Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu. Demirin Topraktaki Yarayışlılığı

Ato Serisi. Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR. Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu. Demirin Topraktaki Yarayışlılığı Ato Serisi Atofer TOPRAKTAN UYGULAMA PREPARATI ŞELATLI DEMİR Demirin Bitkilerdeki Fonksiyonu Demir çoğu bitki enziminin önemli bir parçasıdır. Kloroplastlarda bulunur ve fotosentez metabolizmasında önemli

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri

Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri Genetik materyal olarak tohum depolamanın üstünlükleri 1. Pratik açıdan tohum depolama bitkinin vejatatif kısımlarını depolanmaktan daha kolaydır. 2. Tohumlar oldukça küçük, oldukça fazla depolanabilir

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır Fosfor alımı ve taşınımı Kök hücreleri ve > Bitkide Fosfor ksilem özsuyunun P kapsamı > toprak çözeltisinin P kapsamı (100-1000 kat) P alımı aktif alım şeklinde gerçekleşir Aktif alım açısından bitki tür

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 4 MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM 1. ASEPTĠK TEKNĠKLER Mikroorganizmalar, teneffüs

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

Biyokimya. Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler)

Biyokimya. Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler) Biyokimya Biyokimyanın tanımı ve önemi Organizmanın elementer yapısı Canlılık Su Kovalent olmayan bağlar (intermoleküler etkileşimler) Bölüm 1: Biyokimya ve önemi: 1. Biyokimya tanımı, önemi ve boyutsal

Detaylı

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19 İÇİNDEKİLER 1. BİTKİ HÜCRELERİNİN YAPISI... 1 1.1. BİTKİ HÜCRELERİ VE YAPISI... 1 1.1.1. Meristematik Bitki Hücresi... 2 1.1.2. Olgun Bitki Hücresi... 3 1.1.3. Odunsu Bitki Hücresi... 4 1.1.4. Otsu Bitki

Detaylı

Team Crew. Yeni Fikirler Üstün Ürünler. FORMÜLASYONLAR ME 18 0, ME 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4

Team Crew. Yeni Fikirler Üstün Ürünler.   FORMÜLASYONLAR ME 18 0, ME 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4 Team Crew Yeni Fikirler Üstün Ürünler Ürün Özellikleri: TEAM-CREW besleyici elementler bakımından zengin formülasyonlar ile karakterize edilen NPK formülleridir. önemli miktarlarda azot, fosfor ve potasyum

Detaylı

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır.

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. Çözelti konsantrasyonları Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. 1 -Yüzde ( % ) -Molarite (M) -Molalite (m) -Normalite (N) çözelti konsantrasyonlarını

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

Aktif ve pasif iyon alımı

Aktif ve pasif iyon alımı Aktif ve pasif iyon alımı Moleküllerin membranı geçerek taşınmaları için aktif proses her zaman gerekli değildir. Moleküllerin bir kısmı dış ortamdan membran içine konsantrasyon farkına bağlı olarak çok

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Genel Bilgi 1. Çözelti İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin

Detaylı

ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ

ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ Örnekleme Çalışmaları: Önemli Noktalar DNA ÇALIŞMASI Projenin

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü.

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü. Doç.Dr.Engin DEVECİ HÜCRE KÜLTÜRÜ Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı, çeşitli hücrelerin invitro kültürlerini yaparak araştırmacılara kanser, kök hücre, hücre mekaniği çalışmaları gibi konularda hücre

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı