PATENT ve FAYDALI MODEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PATENT ve FAYDALI MODEL"

Transkript

1 MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT ve FAYDALI MODEL Dr. De iz ŞENYAY ÖNCEL

2 PATENT NEDİR? Buluş için hak sahibine verilen tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgedir.

3 BULU NEDİR? Bir probleme teknik çözüm getiren ürün, araç veya yöntemdir.

4

5 Buluş Bir probleme teknik bir çözüm getiren yeniliklerdir. Bu yenilikler: Tamamıyla yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya bir yöntem olabilir. Ya da bilinen bir makine, ürün veya yöntemde yapılan bir geliştirme de olabilir.

6 El Arabası Yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişe sahip Uzun süredir birbirine çok yakın özelliklere sahip el arabaları kullanıldı. Problem: Yumuşak ve engebeli yüzeylerde tekerleğin yere saplanması

7 El Arabası Çözüm: Tekerleğin yere tutunan yüzey alanını arttırmak Küre şekli de tekerleğe sahip el ara ası James Dyson 1974 te geliştirdi!

8 Akü kablosu bağlantı ucu Yüzük şeklinde bağlantı ucu Problem: Çıkarıp takmak için vidaları tamamen sökmek gerekiyor.

9 Akü kablosu bağlantı ucu Çözüm: Mahmuz şeklinde bağlantı ucu Çıkarıp takmak için vidaları tamamen sökmek gerekmiyor. Hafifçe gevşetmek yetiyor. Yeni Ortaya Çıkan Problem: Ucun vidadan kurtulup boşa çıkma ihtimali var.

10 Akü kablosu bağlantı ucu Çözüm: Kilitli mahmuz şeklinde bağlantı ucu Çıkarıp takmak için vidaları tamamen sökmek gerekmiyor. Hafifçe gevşetmek yetiyor. Ucun vidadan kurtulup boşa çıkma ihtimali çok daha az.

11 BULU VE KE İF Keşif, zaten var olan, ancak biri tarafından bulunana kadar bilinmeyen ürün ya da yöntemlerdir. Keşifler çoğunlukla buluşları ortaya çıkarmaktadır. Kauçuk bir KEŞİF Kauçuğun araç tekerleğinde kullanılması bir BULUŞtur.

12 BULU ÇU KİMDİR Buluşçu, bir problemi çözmek ya da bir işi insanlar için daha kolay hale getirmek için yaratıcı fikirler düşünen insandır. Buluşçu, yaratıcı fikirlerini buluş haline dönüştürürken, tıpkı bilim adamları gibi, bazı adımları takip eder.

13 BULU NASIL OLU UR Buluşçu, insanların ihtiyaçları veya çözüm aradıkları problemleri araştırır, bunlar üzerinde düşünür. Bazen, daha önce hiçbir şekilde var olmayan, tamamen yeni bir buluş icat edebilir. Bazen de, var olan buluşları bir araya getirerek buluş icat eder. Daha çok, var olan buluşlar üzerinde geliştirme yapan buluşlar icat edilmektedir.

14 BULU ÇU FİKRİNİ NASIL KORUR? Buluşçu yeni fikrini patent başvurusu yaparak korur. Patent, buluşçuya kendi izni dışında, belli bir zaman için, buluşu başkalarının yapması, kullanması veya satmasını engelleme hakkı verir.

15 PATENTİN İ LEVİ Tekel İşlevi Buluş sahibi ödüllendirilir (7, 10, 20 yıl koruma) Buluş faaliyetleri özendirilir. Bilgi İşlevi Teknik bilgi yaygınlaşır (Yayın) Ekonomik ve teknoloji

16 Bulu Olarak Kabul Edilmeyen Konular (Sınai Mülkiyet Kanunu, Madde 82 (2)) a) Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler Yarı iletkenlikle ilgili bir fiziksel teori patentlenemez. Ancak, yeni yarı iletken cihazlar ve bunların üretim yöntemi patentlenebilir b) Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler Bir dil öğrenme yöntemi, bulmaca çözme yöntemi, bir oyun veya ticari bir işletmeyi organize etmek için planlar patentlenemez. Ancak, bir planı uygulamak ve bir oyun oynamak için yeni bir cihaz patentlenebilir c) Bilgisayar programları Bilgisayar programı ve taşıyıcı üzerindeki bir kayıt tek başına patentlenemez. Ancak, tekniğin bilinen durumuna katkı yapacak program kontrollü cihazlar veya yöntemler patentlenebilir ç) Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri Bir kitap, bir dergi, bir yayın patentle korunmaz. d) Bilginin sunumu Bir taşıyıcı (CD, DVD, Flashdisk, Hafıza ) üzerine kaydedilmiş bilginin sunumu.

17 Pate t Verile eye ek Buluşlar (Sınai Mülkiyet Kanunu, Madde 82 (3)) b) Mikrobiyolojik işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hariç olmak üzere, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemlere c) İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dâhil tüm tedavi yöntemleri ç) Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dâhil olmak üzere insan bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfi. d) - İnsan klonlama işlemleri, -insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, -insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması, -insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlara

18 The European Patent Convention Rule 28 Exceptions to patentability European patents shall not be granted in respect of biotechnological inventions which, in particular, concern the following: a) b) c) d) processes for cloning human beings; pocesses for modifying the germ line genetic identity of human beings; uses of human embryos for industrial or commercial purposes; processes for modifying the genetic identity of animals which are likely to cause them suffering without any substantial medical benefit to man or animal, and also animals resulting from such processes.

19 PATENT KORUMA SÜRELERİ Yasal Koruma (2 Tür) Faydalı Model (10 yıl) Patent * İncelemesiz (7yıl) * İncelemeli (20 yıl)

20 PATENT İncelemesiz Patent İncelemeli Patent Araştırma aşamasından sonra incelemeye gönderim yok Araştırma aşamasından sonra patentlenebilirlik kriterlerine göre inceleme 7 yıllık koruma Daha sağlam ve daha uzun bir koruma İncelemeli patente dönüşüm mümkün 20 yıllık koruma

21 PATENT SAHİBİNİN HAKLARI Patent Sahibinin, üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak aşağıda sayılanları yapmasını önleme hakkı vardır. 1. Ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması; 2. Patent konusu olan bir usulün kullanılması; 3. Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesi; 4. Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması.

22 PATENT İHLALİ DURUMLARI: Buluş konusu ürünü izinsiz üretmek, İzinsiz üretilen ürünleri satmak, dağıtmak, ithal etmek, ticari amaçla kullanmak, Lisans yoluyla alınmış hakları izinsiz genişletmek ve bu hakları üçüncü kişilere devretmek.

23 PATENT İHLALİ CEZALARI 1 yıl ticaretten men ve iş yeri kapatma Ağır para cezaları 1-4 yıl hapis

24 Patentlenebilirlik Kriterleri Yenilik Buluş Basamağı Sanayiye Uygulanabilirlik

25 Patentlenebilirlik Kriterleri YENİLİK Tekniğin biline durumuna dahil olmayan buluş yenidir.

26 Patentlenebilirlik Kriterleri TEKNİĞİN BİLİNEN DURUMU Pate t aşvurusu u yapıldığı tarihte ö e uluş ko usu da dü ya ı herha gi ir yeri de toplu a erişile ilir yazılı veya sözlü ta ıtı, kulla ı veya ir aşka yolla açıkla a ilgiler dağar ığı a Tek iği bilinen durumu de ektedir.

27 YENILIK ağız kapak sap Buluş ağız Tekniğin bilinen durumu hazne YENİ DEĞİL! ağız kapak sap hazne

28 YENILIK kapak ağız sap Buluş hazne Süzgeçli iç hazne ağız Tekniğin bilinen durumu YENİ! ağız kapak sap hazne

29 Patentlenebilirlik Kriterleri BuluĢ Basamağı Tekniğin bilinen durumu dikkate alındığında, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzmana göre aşikar olmayan buluşun, buluş basamağı içerdiği kabul edilir. Ala ı da uz a kişi ki dir? Ortala a ilgi iriki i e ve yete eğe sahip, Spesifik ir ala da pratik yapa il e yete eği e haiz, ay ı za a da ko şu/yakı ala larda ahsi geçe ö er eleri değerle dire ile ek seviyede, Tek iği ili e duru u daki her dokü a a ulaşa ile ek yetki likte, Buluş asa ağı yete eği e sahip ol aya kişi olarak ta ı la ır.

30 BuluĢ Basamağı Buluşu Beklenmedik etki (surprising effect) içermesi uzun süredir bulunamayan çözüm içermesi ilgili ala daki tek ik ö yargıya istis a teşkil et esi, uzu süreli ir ihtiya ı ya da eksikliği karşıla ası, ruti tek ik dışı a çık ası, ti ari ir aşarı sağla ası, ekle edik tek ik ir ilerle e ortaya çıkar ası,

31 BuluĢ Basamağı (Problem/Çözüm YaklaĢımı) Tek iği ili e durumuna ait, uluşa e yakı doküman belirlenir. Buluşta elirtile (çözümü içermeyen) objektif teknik problem belirlenir Ala ı da uz a kişi diğer tek iği bilinen durumuna ait dokü a ı da kulla arak, uluş yapma kabiliyetini kullanmadan, bu problemi çözer mi? HAYIR Buluş Basa ağı Var. EVET E yakı dokü a esas alı arak uluş ile arası daki farklar belirlenir. Belirlenen bu farklılıkları ortaya çıkardığı tek ik etki i e olduğu belirlenir. Buluş Basa ağı Yok.

32 Patentlenebilirlik Kriterleri SANAYİYE UYGULANABİLİRLİK Sanayinin herhangi bir alanında üretilebilir, kullanılabilir, uygulanabilir olma

33 Patentlenebilirlik Kriterleri Tekniğin Bilinen Durumu Yenilik Buluş Basamağı Sanayide uygulanabilirlik

34 Patentlenebilirlik Kriterleri Tekniğin Bilinen Durumu Yenilik Buluş Basamağı Sanayide uygulanabilirlik

35 Patentlenebilirlik Kriterleri Tekniğin Bilinen Durumu Yenilik Buluş Basamağı Sanayide uygulanabilirlik

36 Patentlenebilirlik Kriterleri + Tekniğin Bilinen Durumu Yenilik Buluş Basamağı Sanayide uygulanabilirlik

37 BULU YAPANIN BELİRTİLMESİ Buluşu yapanın adı patentte belirtilir. Buluşu yapanın başvuru sahibi veya patent sahibinden buluş yapan olarak tanınmasını ve adının patentte belirtilmesini isteme hakkı vardır.

38 İŞÇİ BULUŞLARI HİZMET BULUŞLARI İşçinin bir işletmede veya kamu idaresinde yükümlü olduğu faaliyeti gereği gerçekleştirdiği veya işletmenin veya kamu idaresinin büyük ölçüde deneyim ve çalışmalarına dayanan, işçinin iş ilişkisi sırasında yaptığı buluşlardır. BAŞVURU HAKKI SAHİBİ İŞVERENDİR. SERBEST BULUŞLAR Hizmet buluşlarının dışında kalan buluşlardır. İşçinin yaptığı işle ilgisi olmayan bir alanda yaptığı buluşlardır. BAŞVURU HAKKI SAHİBİ İŞÇİDİR.

39 HİZMET BULUġLARINDA, İşçi, gecikmeksizin yaptığı buluşu ayrıntılı olarak işverene yazılı olarak bildirir. İşveren gerekli düzeltme önerilerini iki ay içinde işçiye bildirir. İşveren buluş üzerinde kısmen veya tamamen hak talep ettiğini işçiye bildirir. Yazılı bildirim olmaz ise tüm haklar işçinindir. İşveren ilgili yönetmeliğe göre buluş ile ilgili olarak işçiye belirli bir bedel öder.

40 SERBEST BULUġLARDA, İşçi buluş yaptığını, zaman geçirmeden işverene yazılı olarak bildirir. İşveren buluşun hizmet buluşu olup olmadığı hakkında görüşünü işçiye ÜÇ AY içinde bildirir. Bu bildirim yapılmaz ise buluş işçinindir.

41 SÖZLEŞMEYE DAYALI PROJELERDE SÖZLEŞMEDE AKSİ HÜKÜM YOK İSE PATENT HAKKI İŞVERENİNDİR.

42 PATENT BA VURUSU BAŞVURU DİLEKÇESİ Buluş konusunu açıklayan TARİFNAME Patentle korunması istenilen buluşun unsur veya unsurlarını kapsayan İSTEM veya İSTEMLER Tarifnamede istem veya istemlerde atıf yapılan ŞEKİLLER

43 PATENTLER ÜLKESELDİR! HER PATENT SADECE ALINDIĞI ÜLKENİN SINIRLARI İÇİNDE GEÇERLİDİR..!

44 FAYDALI MODEL

45 Daha sı ırlı uluşlar içi Koşulları: Tek ik ir soru u çözüyor ol ası Ye i ol ası ir çeşit Pate t siste i

46 Faydalı model sisteminde, patent verilebilirlik şartlarından ikincisi olan ve kısaca buluş basamağı - inventive step olarak adlandırılan, tekniğin bilinen durumunun aşılması ölçütü yoktur. Bu sistemde araştırma ve inceleme raporları düzenlenmez.

47 Faydalı Model: Niteliği Faydalı odel ü hasır ir haktır Satıla ilir veya lisa sla a ilir Kriterlere uy ası hali de aşvuru tarihi de iti are içerisi de pate t aşvurusu a çevrile ilir Daha kısa sürede tes il edilir ve aliyetleri daha azdır Sadece ürünleri korur, yö te ler Faydalı Model ile korunamaz ay

48 Patent başvurusu yapılamayan durumlarda tercih edilebilir Daha kısa dönemli, hızlı tescil alınmasının önemli olduğu hallerde tercih edilebilir Tescil süreci hızlıdır, kısıtlı yenilik ve teknik ayrıştırıcılık olduğu hallerde pazara giriş ile ilgili hız önemli ise kullanılabilir

49

50

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT NEDİR? Buluş için hak sahibine verilen tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgedir. BULUŞ NEDİR? Bir probleme teknik çözüm

Detaylı

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ Ümit Yerli Patent Vekili Program Süre: 120 DK Fikri haklar Patent, kriterler, sağladığı haklar. Telif Tarifname, örnek başvurular Başvuru süreci, yurt dışında patent tescili

Detaylı

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Selin ÖZDEN MERHACI Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI (FİKRİ VE SINAİ

Detaylı

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 «Temel Bilimler ve Mühendislik Alanındaki Buluşların Patentlenebilirliği» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Patent Alma İşlem Basamakları Ek 4 PATENT/FAYDALI MODEL BELGESİ ALMA İŞLEM BASAMAKLARI Başvurulacak Merci Raporun Verildiği Kurum İşlem Masrafı : Türk Patent

Detaylı

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? PATENT NEDİR? Yapılan buluşlara Ülkemizde

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT BAŞVURU SÜRECİ ESD873 FİKRİ

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «LİTERATÜR TARAMASI SIRASINDA PATENT TARAMASI» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri

Detaylı

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Patent Sistemine Giriş Mehmet Nurşad SÖZER Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 17 Ekim 2011, Gazi Teknopark, Ankara İçerik Patent ile İlgili

Detaylı

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nihan Ertüzün Gökcan Patent ve Marka Vekili Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi FİKRİ HAKLARIN TANIMI Fikir ürünlerini oluşturan

Detaylı

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 İÇERİK Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 Mersin TTO Sınai Hakların Yönetimi ve Lisanslama Koordinatörlüğü Çalışma Esasları..6

Detaylı

PATENT VE FAYDALI MODEL

PATENT VE FAYDALI MODEL PATENT VE FAYDALI MODEL Alper AKSU 1 Sınai Mülkiyet M Hakları nelerdir? Sınaî mülkiyet hakkı, buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların, özgün çalışmaların, yani yeni şeylerin ilk uygulayıcılarının adına

Detaylı

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr 21. Yüzyılın Kilit Kavramları Bilgi ekonomisi Girişimcilik Fikri sermaye Ar-Ge ve İnovasyon (Yenilikçilik)

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR 30.11.2017 Hizmet ve Faaliyetler Fikri Mülkiyet Bilincinin Yaygınlaşması Standart Bilgilendirme mesajları Bilgilendirme ve Üniversite Kaynaklı

Detaylı

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR Doç. Dr. Serkan BOYAR Tarım Bilimlerinde Proje Hazırlama ve Yürütme Eğitimi 07-09 Nisan 2014 - Eğirdir-Isparta Patent, Marka ve Tasarım Nedir? FĠKRÎ VE SINAĠ MÜLKĠYET HAKLARI Telif

Detaylı

Patent ve Faydalı Model

Patent ve Faydalı Model Patent ve Faydalı Model Ecz. Ayşe Göksu KAYA ÖZSAN Patent Uzman Yardımcısı Sağlık Bilimleri Alanında Ar-Ge Proje Önerisi Hazırlama ve Yürütme Uygulamalı Eğitimi Fikri Mülkiyete Genel Bakış Patentler ve

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI

ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI Benzersiz bir buluş son derece zordur. Emek ve zaman harcanarak ortaya konulan buluşu korumak ise bazen çok daha önemlidir. Buluşunuz her ne olursa olsun,

Detaylı

Isparta, 18 Aralık 2012

Isparta, 18 Aralık 2012 Patent/Faydalı Model Başvuru Sonrası İşlemler Farkındalılık Semineri Isparta, 18 Aralık 2012 A. Bülent DALOĞLU TPE, Patent Uzmanı bdaloglu@turkpatent.gov.tr PATENT PROSEDÜRÜ BULUŞ Patent Başvurusu Şekli

Detaylı

---------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------- PATENT NEDİR? BULUŞLARIN PATENT İLE KORUNMASININ AMAÇLARI PATENT TESCİLİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER İNCELEMELİ/İNCELEMESİZ PATENT PATENT

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Yeni buluşlar ve özgün tasarımlar ürünleri oluşturur ve biçimlendirir. Ancak bu yeni ürünleri tüketiciye sunmak ve satabilmek

Detaylı

PATENT HAKLARI & PATENT VER" TABANLARI. Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr

PATENT HAKLARI & PATENT VER TABANLARI. Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr PATENT HAKLARI & PATENT VER" TABANLARI Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr "çerik Fikri ve S(nai Mülkiyet Kavramlar( Patent Kavram( ve Kriterler Patent Sisteminin Amac( Patent Tescil Süreci Patent

Detaylı

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları NEDEN PATENT? Özgün fikirlerin korunması Zihni yaratının ödüllendirilmesi Rekabet gücü Ticari kazanç (Lisans&Devir) Teknolojiye katkı Ekonomiye Katkı PATENT NEDEN ÖNEMLİDİR? Patent önemli bir istihbarat

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın n GültekinG Fikri MülkiyetM Hakkı Nedir? Kişinin inin her türlt rlü fikri emeği i sonucu meydana gelen ve fikrin vücut v bulduğu u unsurlar üzerinde hukuken korunan

Detaylı

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ Adana ÜSAM (Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi) ideege-tgb Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve EBİLTEM TTO Sabancı Üniversitesi ve Inovent BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ Uğur G. YALÇINER Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. 2 3 Haziran 2011 - İZMİR İÇERİK 1) Buluş Sahipliği,

Detaylı

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır İ S T A N B U L M E D İ P O L Ü N İ V E R S İ T E S İ (FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır INTELLECTUAL PROPERTIES

Detaylı

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ ULUSAL BAŞVURU /TR VEYA BİR BAŞKA ÜLKE ULUSLARARASI BAŞVURU (PCT

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları Patent İşlem Süreçleri. Ceren BORA ORÇUN Patent Uzman Yardımcısı

Sınai Mülkiyet Hakları Patent İşlem Süreçleri. Ceren BORA ORÇUN Patent Uzman Yardımcısı Sınai Mülkiyet Hakları Patent İşlem Süreçleri Ceren BORA ORÇUN Patent Uzman Yardımcısı 09.09.2016 KAPSAM Sınai mülkiyet hakları ve önemi Patent verilebilirlik şartları Patent ve faydalı model Patent başvurusu

Detaylı

Patent Alma REHBERİ PATENT ALMA REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1

Patent Alma REHBERİ PATENT ALMA REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 PATENT ALMA REHBERİ Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 Başvurulacak Merci: Türk Patent Enstitüsü Raporun Verildiği Kurum: Türk Patent Enstitüsü İşlem Masrafı: Değişken, ayrıntılar

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 26 Kasım 2015 Kerem ÇEVİK ARGEDA-TTO Fikri Mülkiyet Hakları Modül Yöneticisi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi Sorumlusu Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Detaylı

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil,

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Intellectual Properties (IP) Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Nedir? Bir fikri, buluşu veya tasarımı belirli bir süre boyunca ve belirli bir bölgede (ülkede) sadece

Detaylı

Fikri ve Sinai Haklar

Fikri ve Sinai Haklar Fikri ve Sinai Haklar Yap$ğınız ürün geliş1rme ya$rımını nasıl korursunuz? Thomas Edison un patent başvurusu, 1 Kasım 1879 Fikri mülkiye1n 4 temel 1pi vardır. Bunlar nelerdir? Patent Ticari Marka Ticari

Detaylı

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü Av. Deniz KAYATEKİN Patentin Hükümsüzlüğü İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...1 I. Fikri Mülkiyet Hukukuna Genel Bakış...3 A. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku...3 B. Fikri Mülkiyet Hukukunun

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME

Detaylı

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU ENİS KAYSERİLİOĞLU İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ 11 OCAK 2017 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA Bilgi Notu 11 Ocak

Detaylı

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008 HUKUK Hakan AKDAĞ 1 Sınai mülkiyet hakları olarak adlandırılan Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım, Coğrafi İşaretler ve Entegre Devrelerin Topografyalarının Korunmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamelerin

Detaylı

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA Patent nedir? Patent, tekniğin bilinen durumunu aşan, yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlara verilen belgedir. Buluş

Detaylı

E-BÜLTEN.

E-BÜLTEN. İCAT TAM ÇIKARMANIN ZAMANI E-BÜLTEN Ülkelerin ekonomik gelişmelerini değerlendirmek için kullanılan ölçütlerden biri de kişi başına düşen millî gelir dir. Kişi başına düşen millî gelirin 10.000 Amerikan

Detaylı

Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar

Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar Hizmet İnovasyonu ve Sınai Haklar Farklı, değişik, yeni fikirler ve buluşların geliştirilmesini ve uygulanmasını ifade eden İnovasyon ( Yenilikçilik ), yenilikçi buluş özelliği içermesi hallerinde, yeni

Detaylı

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Pınar ELMAS Globalleşmeyle gelen rekabet ortamıyla, yaratıcılığın yükselen bir değer haline gelmesi ve teknolojide kaydedilen hızlı ilerlemelerle sınai

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI ADANA ÜNİVERSİTE SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI ÇİĞDEM SEZER ADANA ÜSAM MERKEZ MÜDÜRÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ FİKİR? Düşünce Gücü İle Evde Kullandığım Cihazları Çalıştırsam?? BİR FİKRİM

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT

PATENT SİSTEMİ VE PATENT PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «TEZ KONULARININ PATENTLENEBİLİRLİĞİ» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri Sınai

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «TEZ KONUNUZUN PATENTLENEBİLİRLİĞİ» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri Sınai

Detaylı

PATENTİN TEMELLERİ. 24 Aralık 2015. Kerem ÇEVİK

PATENTİN TEMELLERİ. 24 Aralık 2015. Kerem ÇEVİK PATENTİN TEMELLERİ 24 Aralık 2015 Kerem ÇEVİK ARGEDA-TTO Fikri Mülkiyet Hakları Modül Yöneticisi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi Sorumlusu Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Detaylı

PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI

PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI 29.08.2014, YER: 1.KAT TOPLANTI SALONU Ahmet Uğur GÜR, MSc. Müdür Patent Vekili Fikri ve Sınai Haklar Yönetimi Birimi Teknoloji

Detaylı

Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı

Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, Başta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) nde gerçekleştirilen akademik çalışmalar olmak üzere yeni teknolojileri, sanayinin ihtiyaçlarını

Detaylı

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Av. İdil Buse Kök Hazer/Birim Yöneticisi Yusuf Dudu/Uzman Fikri Sınai Haklar ve Sözleşmeler Birimi ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ORTA DOĞU TEKNİK

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları: Ulusal ve Uluslararası Alanda Patent Koruması. Deriş Patent ve Marka Acentalığı A.Ş.

Sınai Mülkiyet Hakları: Ulusal ve Uluslararası Alanda Patent Koruması. Deriş Patent ve Marka Acentalığı A.Ş. Sınai Mülkiyet Hakları: Ulusal ve Uluslararası Alanda Patent Koruması Deriş Patent ve Marka Acentalığı A.Ş. Gündem I. Fikri Mülkiyet Hakları a. Çeşitler b. Özellikler c. Amaçlar/Nedenler d. Sistemin Ana

Detaylı

PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU

PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU M. KAAN DERİCİOĞLU ANKARA PATENT BÜROSU LİMİTED ŞİRKETİ 1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÖLBAŞI YERLEŞKESİ TEKNOKENT KÜÇÜK KONFERANS SALONU 28.12.2016 ÇARŞAMBA

Detaylı

Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır.

Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. Fikri Mülkiyet Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. buluş tasarım marka coğrafi işaret Bilgisayar programı sinema eseri dizi kitap resim heykel

Detaylı

Av. Koray BULUT* * Ankara Barosu.

Av. Koray BULUT* * Ankara Barosu. 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNUNUN PATENTLER VE FAYDALI MODELLER AÇISINDAN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE İLGİLİ HÜKÜMLERİN AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ İLE UYUMU Av. Koray BULUT* I. GİRİŞ Ülkemizde patentler ilk

Detaylı

X. KOBİ ZİRVESİ Kobiler İçin Fırsat Yaratan Çözüm Önerileri

X. KOBİ ZİRVESİ Kobiler İçin Fırsat Yaratan Çözüm Önerileri X. KOBİ ZİRVESİ Kobiler İçin Fırsat Yaratan Çözüm Önerileri Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları / Patent-İşlevi-Önemi / Patent Teşvikleri / Patent Kanunu / BTYK Kararı Çalışmaları Mehmet Nurşad SÖZER, Patent

Detaylı

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel ürün adlarını içeren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu

Detaylı

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü PATENT BAŞVURUSU Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü Neler anlatacağız? Tanımı Kapsamı Başvuru Öncesi İşlemler Patent Başvuru Süreci Patent Teşvikleri TANIM Patent; Bir sınai veya

Detaylı

PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM. İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi

PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM. İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi PATENT KORUMASININ KAPSAMI İSTEMLER VE YORUM İlhami Güneş İzmir FSHHM Hakimi Sözcükler ve anlam «YASAL OLMAYAN BİÇİMDE PARK ETMİŞ ARAÇLAR ÇEKTİRİLİR.»????? Patent istemlerinin işlevi Üç temel işlev: PatKHK

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Düzce Üniversitesi çalışanlarının yaptığı

Detaylı

İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı

İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı İlaç Endüstrisinde AR-GE İnovasyon Prof. Dr. Yıldız Özsoy İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Ar-Ge Bilimsel ve teknik bilgi birikimini arttırmak amacıyla sistematik

Detaylı

Fikri Mülkiyet II. Bölüm

Fikri Mülkiyet II. Bölüm Fikri Mülkiyet II. Bölüm Patent Başvurusu Şekil 3a. 2004 yılında ülkelere göre yapılan patent başvuru sayıları Şekil 3b. 2004 yılında ülkelere göre yapılan patent başvuru sayıları BAŞVURU ĐÇĐN GEREKEN

Detaylı

02.07.2015 TÜRKĐYE DE ĐKĐNCĐ TIBBĐ KULLANIM PATENTLERĐNĐN KORUNMASI :

02.07.2015 TÜRKĐYE DE ĐKĐNCĐ TIBBĐ KULLANIM PATENTLERĐNĐN KORUNMASI : 02.07.2015 TÜRKĐYE DE ĐKĐNCĐ TIBBĐ KULLANIM PATENTLERĐNĐN KORUNMASI : Avrupa Patentlerinin Verilmesi ile Đlgili Avrupa Patent Sözleşmesi ve Eklerine Katılmamız Uygun Bulunan 27 Ocak 2000 tarih ve 4504

Detaylı

Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara. İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292. Sayın Bakanım,

Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara. İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292. Sayın Bakanım, Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292 Sayın Bakanım, Fikri haklar sistemi geçmişte, sadece fikri haklar konusunu oluşturan hakların

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER 1964 den beri Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler: Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel

Detaylı

İçerik. Patent Verilebilirlik Şartları Patent Veritabanlarının Kullanımı Araştırma ve İnceleme Raporlarının Oluşturulması

İçerik. Patent Verilebilirlik Şartları Patent Veritabanlarının Kullanımı Araştırma ve İnceleme Raporlarının Oluşturulması İçerik Patent Verilebilirlik Şartları Patent Veritabanlarının Kullanımı Araştırma ve İnceleme Raporlarının Oluşturulması Patent Verilebilirlik Şartları Buluş Nedir? Teknik bir probleme, yeni bir teknik

Detaylı

I.ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI

I.ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ PROJE DESTEK OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ I.ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilk defa düzenlenecek olan üniversite öğrencilerine

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ PATENT HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ Senato: 08 Mayıs 2012 / 302-4. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MARMARA ÜNİVERSİTESİ PATENT HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ Senato: 08 Mayıs 2012 / 302-4. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MARMARA ÜNİVERSİTESİ PATENT HAKLARI PAYLAŞIM YÖNERGESİ Senato: 08 Mayıs 2012 / 302-4 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Marmara Üniversitesi çalışanlarının

Detaylı

BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönerge Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim

Detaylı

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenebilirliği Konulu konferans Eva Hopper ve Edoardo Pastore Patent uzmanları, Cluster Computers Avrupa Patent Ofisi Ankara,

Detaylı

Fikri Mülkiyet I. Bölüm

Fikri Mülkiyet I. Bölüm Fikri Mülkiyet I. Bölüm Fikri Mülkiyet Hakları: Đnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. buluş tasarım marka coğrafi işaret Bilgisayar programı sinema eseri dizi kitap

Detaylı

Türkiye de Buluşun Korunma Temel Koşulları ve Bilgisayar Programlarının Bu Açıdan Hukuki Durumu

Türkiye de Buluşun Korunma Temel Koşulları ve Bilgisayar Programlarının Bu Açıdan Hukuki Durumu Akademik Bilişim 11 - XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri Türkiye de Buluşun Korunma Temel Koşulları ve Bilgisayar Programlarının Bu Açıdan Hukuki Durumu Okan Üniversitesi, Bilişim Sistemleri

Detaylı

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim

Detaylı

PATENT BAŞVURU SÜREÇLERİ

PATENT BAŞVURU SÜREÇLERİ PATENT BAŞVURU SÜREÇLERİ UĞUR G.YALÇINER ve Dr. Senem KAYAHAN YALÇINER PATENT VE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. 13-14 Kasım 2014 FİKRİ ve SINAİ HAKLAR (INTELLECTUAL PROPERTY) FİKRİ HAKLAR (ESER ÜZERİNDEKİ HAKLAR)

Detaylı

"Üniversite Buluşları Patent Başvurularında Dikkat Etmesi Gereken Hususlar"

Üniversite Buluşları Patent Başvurularında Dikkat Etmesi Gereken Hususlar "Üniversite Buluşları Patent Başvurularında Dikkat Etmesi Gereken Hususlar" Uğur G. YALÇINER YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Patent ve Marka Vekilleri

Detaylı

Çalışan Buluşları ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlar. Av. Vildan ALPARSLAN (LL.M.)

Çalışan Buluşları ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlar. Av. Vildan ALPARSLAN (LL.M.) Çalışan Buluşları ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlar Av. Vildan ALPARSLAN (LL.M.) İçerik Çalışan Buluşu Nedir? Hizmet Buluşu Serbest Buluş İşverenin Buluşa İlişkin Hakları Buluş Bedeli Belirleme

Detaylı

Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri

Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri 2 Mart 2018 Rektörlük Konferans Salonu Sınai Mülkiyet Kanunu

Detaylı

Patent/ Faydalı Model

Patent/ Faydalı Model Patent/ Faydalı Model Hipodrom Cad. No: 115 06330 Yenimahalle/ANKARA Tel: (0312) 3031000 Faks: (0312) 3031173 www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr İnteraktif Sesli Yanıt Sistemi: (0312) 303 1 303 http://online.turkpatent.gov.tr

Detaylı

Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü

Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2018 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Safiye SOYUPAK Patent Uzmanı Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V.

Detaylı

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Patent haklarının korunması hakkında düzenlemeler yapılması; 8/6/1995 tarihli ve 4113 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu

Detaylı

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara,

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara, Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi Öğr. Gör. Dr. Gülçin Cankız ELİBOL Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE YÜRÜTÜLEN AR-GE FAALİYETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCA GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE YÜRÜTÜLEN AR-GE FAALİYETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCA GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE YÜRÜTÜLEN AR-GE FAALİYETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCA GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM 2017/10821 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler

Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenebilirliği Konulu Konferans Eva Hopper ve Edoardo Pastore Patent uzmanları,

Detaylı

"Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar"

Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar "Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar" Uğur G. YALÇINER YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Patent

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ODAKLI GELİŞMELER YENİ YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ YAKLAŞIMI Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma (Çeşitlilik) Rekabet (Performans Odaklılık) Kurumsal Özerklik (Esnek Yönetişim) 2547 58

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. İçerik. 21. Yüzyılın Kilit Kavramları. Bilgi ekonomisi Girişimcilik Fikri sermaye Ar Ge ve İnovasyon (Yenilikçilik) Markalaşma Tasarım

GİRİŞİMCİLİK. İçerik. 21. Yüzyılın Kilit Kavramları. Bilgi ekonomisi Girişimcilik Fikri sermaye Ar Ge ve İnovasyon (Yenilikçilik) Markalaşma Tasarım GİRİŞİMCİLİK Patent ve Sınai Mülkiyet Hakları BU SUNUM TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR İçerik Fikri Mülkiyet Hakları ve Önemi Patent ve Faydalı Model Süreçleri Üniversiteler ve Patent Patent

Detaylı

Sınai Mülkiyet Föyü 2017 GİRİŞ ORTAK HÜKÜMLER

Sınai Mülkiyet Föyü 2017 GİRİŞ ORTAK HÜKÜMLER 1 GİRİŞ Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım ve Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında yayımlanan kanun hükmünde kararnameler ilk olarak 27 Haziran 1995 tarihinde hazırlanmıştı. Bu aşamada öncelikle marka,

Detaylı

TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ

TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ TARIM TARİHİ VE DEONTOLOJİSİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Hüseyin UYSAL (Yrd. Doç. Dr.) 12. DERS -TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİDE ETİK VE MEVZUATLAR TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİDE

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr İÇERİK Genel Olarak Fikri Mülkiyet Hukuku Fikri Mülkiyet Hukukunun Temel İlkeleri Fikri Mülkiyet Sisteminin Ana Unsurları Tarihçe

Detaylı

Patent/ Faydalı Model

Patent/ Faydalı Model Patent/ Faydalı Model Hipodrom Cad. No: 115 06330 Yenimahalle/ANKARA Tel: (0312) 3031000 Faks: (0312) 3031173 www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr İnteraktif Sesli Yanıt Sistemi: (0312) 303 1 303 http://online.turkpatent.gov.tr

Detaylı

Dr. Wolfgang Tauchert Federal Patent Mahkemesi nde başkan hakim

Dr. Wolfgang Tauchert Federal Patent Mahkemesi nde başkan hakim Teknik niteliği olan buluşlar ve teknik niteliği olmadığından buluş olarak kabul edilmeyen (Bilgisayar uygulamalı) başvurular) Almanya da (ve Avrupa da) bilgisayar uygulamalı buluşlara dair içtihat Ankara,

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. GENEL KAVRAMLAR ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME

Detaylı

PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; buluş yapma faaliyetini özendirmek, buluşların sanayiye

Detaylı

AKADEMİSYENLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI

AKADEMİSYENLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI AKADEMİSYENLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI Benzersiz bir buluş son derece zordur. Emek ve zaman harcanarak ortaya konulan buluşu korumak ise bazen çok daha önemlidir. Buluşunuz her ne olursa olsun,

Detaylı

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI UYGULAMA YÖNERGESİ. Birinci Bölüm

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI UYGULAMA YÖNERGESİ. Birinci Bölüm BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Burdur Mehmet Akif Ersoy

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 1-24/6/1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının

Detaylı

PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI GEREKÇESİ GENEL GEREKÇE

PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI GEREKÇESİ GENEL GEREKÇE PATENT VE FAYDALI MODEL KANUN TASLAĞI GEREKÇESİ GENEL GEREKÇE Sanayi alanındaki yenilikler (buluşlar), ekonomik büyümenin ana faktörlerindendir. Buluşlar, genel olarak yeni ürünlerin ve yeni usullerin

Detaylı

Patent Değeri Belirleme

Patent Değeri Belirleme Patent Değeri Belirleme 08 Kasım 2016 ÜSIMP PATENT FUARI 16 Yavuz Kabuk Arçelik A.Ş. Akış Değerleme ile ilgili temel kavramlar Değerlemeyi etkileyen faktörler Değerleme yöntemleri Arçelik Patent Değerleme

Detaylı

T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ PATENT DAİRESİ BAŞKANLIĞI. TÜRKİYE DE ve DÜNYADA FAYDALI MODEL KORUMASI. Uzmanlık Tezi. Işıl ÇİFÇİ

T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ PATENT DAİRESİ BAŞKANLIĞI. TÜRKİYE DE ve DÜNYADA FAYDALI MODEL KORUMASI. Uzmanlık Tezi. Işıl ÇİFÇİ T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ PATENT DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE DE ve DÜNYADA FAYDALI MODEL KORUMASI Uzmanlık Tezi Işıl ÇİFÇİ Ankara 2001 İÇİNDEKİLER ÖZET. 1 I. BÖLÜM GİRİŞ. 2 II. BÖLÜM 1. BULUŞLARIN KORUNMASI.

Detaylı

TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM

TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM 1 Neler Konuşacağız? 1 4691 Kapsamındaki Kazanç İstisnası Nedir? 2 İstisna Uygulamasındaki Değişiklikler 3 İstisna Uygulaması ve Hadleri 4 İstisna Tutarı Ne Olacak?

Detaylı

(17.04.2009 tarihli Başbakanlığa gönderilen metin) PATENT VE FAYDALI MODEL KANUNU TASARISI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

(17.04.2009 tarihli Başbakanlığa gönderilen metin) PATENT VE FAYDALI MODEL KANUNU TASARISI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler (17.04.2009 tarihli Başbakanlığa gönderilen metin) PATENT VE FAYDALI MODEL KANUNU TASARISI BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı;

Detaylı

HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/

HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/ HACETTEPE TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ (HT-TTM) PATENT OFİSİ BULUŞ BİLDİRİM FORMU/ Tebellüğ Tarihi : Buluşun Niteliği : [] Hizmet Buluşu [] Serbest Buluş Yetkili İmzası : *Bu kısım HT-TTM yetkilisi tarafından

Detaylı

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ

PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI PATENT DEĞERLEME YÖNTEMİ VESTEL BEYAZ EŞYA SAN. TİC. AŞ. ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEKLİ YENİLİK MODELİ SUNUM PLANI

Detaylı