LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU"

Transkript

1 LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU Ocak, 2017 ANKARA

2 1 BÖLÜM 1 GİRİŞ Bu yazım kuralları, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün çeşitli Anabilim dallarında tamamlanan Lisansüstü tezlerinin yazımında birliği sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitülerine teslim edilecek yüksek lisans, doktora tezleri bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak yazılır. Bu tez yazım kılavuzu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi nde yazılacak tezlerin biçimini düzenler, tez yazımı için örnek ya da şablonları içerir. Yüksek lisans ve doktora tezi hazırlayacak olan lisansüstü öğrencileri bu kitapçık içinde ana hatları ile belirtilmeye çalışılan kurallara uymak zorundadır. 1.1 Temel Bilgilendirme Lisansüstü tezlerin hazırlanması ve yazımında akademik etik kurallara mutlaka uyulmalıdır. Tez metni içinde bir başka çalışmadan direkt alıntı yapıldığında özgün kaynağa mutlaka uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır. Ayrıca metin içinde atıf yaptığınız kaynak, muhakkak kaynaklar bölümünde yer almalıdır. Benzer şekilde, kaynaklar bölümünde yer alan her kaynağa metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Tez yazım diline uygun imla ve gramer kurallarının doğru bir şekilde uygulanması son derece önemlidir. Öğrencinin mezun olduğu programın eğitim dili %100 ise tez yazılmalıdır. Eğer programın eğitim dili %100 değil ise öğrencinin Tez Konusu Başlığı ve/veya Danışman Değişikliği Bildirim Formu - Tez Konusu/Başlığı seçeneğinde belirtilen dilde (Türkçe veya ) yazılmalıdır. Lisansüstü tezlerinin yazımında Microsoft Office, Open Office, Latex vb. profesyonel elektronik doküman hazırlama programları kullanılmalıdır.

3 2 1.2 Genel Türkçe/ Yazım Kuralları Noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılır. Ondalık sayı yazımında, dil Türkçe ise sayılar arasına virgül (örneğin, bir buçuk rakamı 1,5 şeklinde), dil ise sayılar arasına nokta (örneğin, bir buçuk rakamı 1.5 şeklinde) konulur. Kelimeler satır sonlarında bölünmemeli, bölünüyorsa kelime bir aşağı satıra alınıp, cümle devam etmelidir. Sayfa sonunda eğer alt başlık geliyor ise en az iki satır yazı izlemeli ya da alt başlık yeni sayfada yer almalıdır. 1.3 FBE Tez Teslim Ofisi Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri, tez savunma sınavına girmeden önce hazırlamış oldukları tezin (Word/Latex - 80 gramajlı ciltsiz-spiralli) iki kopyası ile enstitü tez kontrol birimine onay için başvurur. Tez kontrol birimi tez yazım kurallarına göre ilk kontrolünü yaptıktan sonra kopyaların bir nüshasını öğrenciye geri verir. Öğrenci, tez kontrol formunda belirtilen düzeltmeleri tez savunma sınavında verilen düzeltmelerle birlikte yapar. Tezleri ciltlemeden önce ikinci kontrol için tezin spiralli bir kopyasını enstitü tez kontrol birimine getirir. Enstitü tez kontrol biriminden alınan onaydan sonra tezler ciltlenerek gerekli diğer evraklar (Mezuniyet evrakları) ile birlikte Enstitüye teslim edilmelidir.

4 3 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME VE YAZIM KURALLARI 2.1 Kâğıt Standartları Hazırlanacak tezlerin yazım ve basımında A4 (210x297 mm) standardı kâğıt kullanılır. Tezler, tercihen gramajlı beyaz, birinci hamur kâğıda özellikleri bozulmadan çoğaltılmalı, kopyalar net ve okunaklı olmalıdır. Dış kapağın renk kodu; yüksek lisans tezleri için #10AFCD, doktora tezleri için #XXXXX olmalıdır. 2.2 Sayfa Kullanımı Kâğıdın arka yüzü kullanılmamalıdır. Sayfa kullanım alanı; dış kapak hariç, iç kapak, içindekiler, ana metin, kaynaklar ve eklerin yer aldığı sayfalar dahil olmak üzere, sol kenardan 4,0 cm, sağ kenardan 2,5 cm, üst ve alt kenardan 3,0 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. 2.3 Yazı Tipi ve Punto Metin içinde yazı tipi, Times New Roman ve yazı büyüklüğü 12 puntodur. Ön bölüm içinde yer alan sayfalarda (kapak, tez sonuç formu, teşekkür, özet vb.), bölüm başlık ve alt başlıklarında, tablo, şekil, dipnotlar, ekler ve denklemlerde ana metinde kullanılandan farklı yazı büyüklük ve biçimde (koyu, italik, vb) yazı kullanılabilir. Ayrıntılı bilgi için ilgili bölümlerin ekteki örneklerine bakınız. İtalik yazı sadece özel vurgu, yabancı kelimeler, teknik terimler, matematiksel ifadeler gibi durumlarda kullanılmalıdır. 2.4 Satır Aralıkları ve Yazı/Paragraf Düzeni Bölüm yazılarında satır aralıkları 1.5 aralık olacak şekilde ayarlanmalıdır. Metin, sayfanın iki yanına yaslanmış olmalıdır.

5 4 Paragraflarda satır girintisi kullanılmamalıdır. Paragraflar arası boşluklar paragraf özelliklerinden öncesi ve sonrası 12 punto olacak şekilde ayarlanarak sağlanmalıdır. 2.5 Sayfa Numaralandırması Tez, Bölüm 3 de açıklandığı gibi 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Ön Bölüm, Metin Bölümü ve Son Bölümdür. Bu bölümlere ilişkin olarak sayfa numaralandırılması aşağıda verildiği şekilde yapılmalıdır. Dış kapağa sayfa numarası verilmeyecektir. Ön Bölüm sayfaları, küçük roma rakamları (i,ii, iii,...) ile numaralandırılmalıdır. İç kapaktan itibaren numaralandırma başlayacak ancak iç kapakta sayfa numarası gösterilmeyecektir. Metin bölümü ve son bölüm sayfaları, Latin rakamları (0,1,...9) ile sayfanın sağ üst köşesine numaralandırılmalıdır. Bölüm 1 [Chapter 1] den itibaren sayfa numarası 1 ile başlayarak son sayfaya kadar numaralandırma yapılmalıdır.

6 5 BÖLÜM 3 TEZİN BÖLÜMLERİ 3.1 TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI Tez bölümlerinin içerik ve sıralanması Tablo 3.1 de gösterilmektedir. Tablo 3.1 Tez Bölümlerinin sunuş sırası Sayfa No (tüm sayfa numaraları sağ üst köşede yazılmalıdır) AÇIKLAMALAR DIŞ KAPAK (OUTER COVER) İÇ KAPAK (INNER COVER) SONUÇ FORMU (THESIS EXAMINATION RESULT FORM) ETİK BEYAN FORMU (ETHICAL DECLARATION) TEŞEKKÜR (ACKNOWLEDGEMENTS) ABSTRACT ÖZ İÇİNDEKİLER (CONTENTS) Numaralanmaz i (yazılmaz) ii iii Roma Roma Roma Roma Son teslimde tez bez ciltli olarak Fen Bilimleri Enstitüsüne teslim edilmelidir. İçeriği ve düzeni dış kapağın aynısı olmalıdır. Tez sınavında başarılı olan öğrenciler, danışman ve jüri üyelerinin unvan, ad, soyad ve üniversite bilgilerinin bulunduğu sonuç formunu danışman ve jüri üyelerine imzalatarak onaylatmalıdırlar. Tezin etik kurallara uygun olduğu belirtilmelidir. Tamamen lisansüstü öğrencisine ait bir sayfa olup içinde tez hakkında açıklamalar ve teşekkür bulunur. ABSTRACT başlığı altında tezin özeti yer almalı ve sonunda anahtar kelimeler (Keywords) bulunmalıdır. Anahtar kelime olarak konuyu tanımlayan sözcükler seçilmelidir. Keywords ifadesi koyu yazılmalıdır. ÖZ başlığı altında tezin Türkçe özeti yer almalı ve sonunda anahtar kelimeler bulunmalıdır. Anahtar kelime olarak konuyu tanımlayan sözcükler seçilmelidir. Anahtar Kelimeler ifadesi koyu yazılmalıdır. İÇİNDEKİLER başlığı altında ön sayfaların başlıkları, tez metninin bölüm ve altbölüm başlıkları ile son sayfaların başlıkları sayfa numaraları ile birlikte verilmelidir.

7 6 SEMBOL LİSTESİ (LIST OF SYMBOLS) Roma KISALTMALAR (Abbrevation) başlığı altında alfabetik sırada hazırlanır. TABLO LİSTESİ (LIST OF TABLES) Roma TABLO LİSTESİ başlığı altında, tablo numarası, tablo açıklaması ve sayfa numarası bilgisi verilerek hazırlanır. ŞEKİL LİSTESİ (LIST OF FIGURES) GİRİŞ (INTRODUCTION) DİĞER BÖLÜMLER (OTHER CHAPTERS) SONUÇLAR (RESULTS) KAYNAKLAR (REFERENCES) EKLER (APPENDICES) ÖZGEÇMİŞ (CURRICULUM VITAE) Roma 1 ile başlar Latin rakamları kullanılır Latin Latin Latin Latin Latin ŞEKİL LİSTESİ başlığı altında, şekil numarası, şekil açıklaması ve sayfa numarası bilgisi verilerek hazırlanır. Bu bölüm okuyucuyu konuya hazırlayan bilgiler içermelidir. Teze esas olan araştırmanın amacı ve kapsamı da bu bölümde açıkça belirtilmelidir. Giriş bölümü; Literatür Özeti, Tezin Amacı ve Hipotez (veya yazarın tercihine göre Bulgular, Orjinal Katkı ) olmak üzere üç alt bölümden oluşmalıdır. Tezin GİRİŞ ile SONUÇLAR bölümleri arasında kalan kısmıdır. Konunun kuramsal temeli, özelliği, kullanılan materyal ve yöntem ana metinde verilir ve çalışmanın ayrıntısına göre bölüm ve altbölümlerden oluşur. Bölüm ve alt bölümlerin sayısı yazarın tercihine bırakılmıştır. Bu bölümde tez çalışmasından elde edilen sonuçlar, olabildiğince öz ve açık olarak yazılmalıdır. Ulaşılan sonuçların önceki çalışmalar ve sonuçlar ile karşılaştırılması ve tartışılması, sonuçların kuramsal temellerle olan bağlantısı açıkça vurgulanmalıdır. Tez metninde değinilen (atıfta bulunulan) kaynaklar, tez içinde kullanım sırasına göre KAYNAKLAR başlığı altında numaralandırılarak verilmelidir. Metin içerisinde yer alması gerekli görülmeyen bilgiler, normal sayfadan büyük olan ve küçültülmesi istenmeyen ya da olanaksız olan proje vb. varsa KAYNAKLAR bölümünün sonunda tez şablonunda gösterildiği gibi yazılır. Öğrencinin kişisel bilgilerine, eğitim ve öğretimine, varsa çalıştığı yerlere ve yayınlarına ilişkin bilgileri içermelidir.

8 7 3.2 Ön Bölüm Dış Kapak Sayfası Tez kapak sayfasının kullanım alanı, 2.2 Sayfa Kullanım Alanı başlığında verilen kullanım alanı ile aynıdır. Kapak sayfasındaki tüm yazılar koyu olarak yazılmalıdır. Dış kapakta üniversitenin adı ve enstitünün adı (büyük harf, 16 punto, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto) logo, tez başlığı (büyük harf, 16 punto, büyük harf, kalın, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto), tez yazarı (baş harfleri büyük diğerleri küçük, 16 punto, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto), yazarın bölümü (baş harfleri büyük diğerleri küçük, 16 punto, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto) tez basım tarihi (baş harfleri büyük diğerleri küçük, 12 punto, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto) ve basım yeri (ANKARA, 12 punto, büyük harf, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto) verilmelidir. Tüm yazılarda Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Tüm yazılar ortaya hizalanmış olmalıdır. Tez yazarında kısaltma kullanılmamalı ve enstitüye kayıtlı ad-soyad ile aynı olmalıdır. Kenar boşlukları tüm kenarlardan 1,5 cm olmalıdır. Ek 1 de dış kapak örneği verilmiştir Dış Kapağın Yan Tarafı Dış kapağın yan kenarının tasarımı aşağıdan yukarı olmak üzere ay, yıl, anabilim dalı, öğrenci ismi ve en üstte üniversitemizin logosu ön kapağın tasarımına uygun olacak şekilde yerleştirilmelidir. Logo tezin kalınlığına göre büyütülebilir. Bakınız Ek-15.

9 İç Kapak Sayfası Tez kapak sayfasının kullanım alanı, 2.2 Sayfa Kullanım Alanı başlığında verilen kullanım alanı ile aynıdır. İç kapak sayfasına ilişkin düzen ve format örneği Ek 2 de verildiği şekilde, formatında hiçbir değişiklik yapılmadan sadece öğrencinin kendi bilgileriyle değiştirilmelidir. Tüm yazım özellikleri (punto, büyük-küçük harf, vs.) aynen korunmalıdır Tez Sonuç Formu [Thesis Examination Result Form] Yüksek Lisans (Tek Danışmanlı) Tez Sonuç Formuna ilişkin Türkçe ve örnekler Ek-3 te verilmiştir. Çift Danışmanlı Yüksek Lisans Tez Sonuç Formuna ilişkin Türkçe ve örnekler Türkçe Link te ve Link te verilmiştir. Doktora Tez (Tek Danışmanlı) Sonuç Formuna ilişkin Türkçe örnek Link te verilmiştir. Çift danışmanlı Doktora Tez Sonuç Formuna ilişkin Türkçe örnek Link te verilmiştir. Tez savunma sınavında 2 ten fazla jüri varsa aynı sayfada format düzenini bozmadan ekleme yapılmalıdır. Kabul edilmiş tezlerin, enstitüye teslimi sırasında yüksek lisans tezleri için 6 ve doktora tezleri için 8 nüsha alındığından, ilgili nüsha sayısı kadar tez sonuç formu, tez savunma sınavından geçtikten sonra tüm jüri üyelerince imzalanmalıdır. İmzalanan sayfaların gr. kâğıt standardında olmasına dikkat edilmelidir. İmzaların, mavi mürekkepli kalem ile atılmasına dikkat edilmelidir. Verilen tez başlığı, kapak sayfasında yer alan başlık ile aynı olmalıdır. Öğrencinin adı, enstitünün resmi kayıtlarında yer alan ad ile aynı olmalı ve tez de aynı şekilde kullanılmalıdır.

10 9 Danışman, jüri, tez izleme komitesi üyelerinin ad-soyadları yazılırken soyadları büyük harf ile yazılmalıdır. Tüm unvanlar, tezlerde ve Türkçe tezlerde Türkçe kısaltmaları ile verilmelidir Etik beyan[ethical declaration] Etik beyan kısmı Ek 4 te verildiği gibi yazılmalı, altında yazarın ismi ve imzası olmalıdır Teşekkür [Acknowledgements] Tez çalışmasına katkısı bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür edilmelidir. Teşekkür edilen kişilerin adı, soyadı belirtilmelidir. Teknik ve bilimsel yazı dilinden uzaklaşılmadan kısa ve öz olarak yazılmalıdır. Tez Türkçe ise başlık TEŞEKKÜR, tez dilinde yazılmış ise ACKNOWLEDGEMENTS olmalıdır. En alt satırda sağa dayalı olarak tezin yazarının ad ve soyadı VE İMZA, sola dayalı olarak tarih verilmelidir. Tez bir proje kapsamında desteklenmişse proje adı, proje no ve destekleyen kurum/kuruluş bu bölümde mutlaka belirtilmelidir. Teşekkür örneği, Ek 5 te verilmiştir Öz [Abstract] Öz kısmı çalışmanın ana hatlarıyla anlatımı ve anahtar kelimeler (keywords) ile bir sayfayı aşmamalıdır. Metin Times New Roman karakterinde 1,5 satır aralığında paragraf özelliklerinden öncesi ve sonrası 12 punto olmalıdır. Öz içerisinde matematiksel ifadeler kullanılmayacaktır. (Örneğin % yerine yüzde, H 2 O yerine su, NaCl yerine sodyum klorür vs.)

11 10 İlk satıra tezin adı, Times New Roman yazı karakterinde, 14 punto büyüklüğünde, koyu, ortalanmış, tek satır aralığında ve paragraf özelliklerinden aralık öncesi ve sonrası 6 punto, Abstract ve Öz yazısı ise 12 punto büyüklüğünde, koyu, ortalanmış, tek satır aralığında ve paragraf özelliklerinden aralık öncesi ve sonrası 6 punto olmalıdır. Satır başına Times New Roman yazı karakterinde, 12 punto büyüklüğünde, koyu harfler ile Anahtar kelimeler: ( tezlerde Keywords ) yazılmalıdır. Anahtar kelimeler mutlaka yazılmalıdır. İlk Anahtar kelime ve özel isimler baş harfi büyük, sonraki Anahtar kelimeler küçük harfle yazılacaktır. Öz örneği, Ek 7 de verilmiştir Terminoloji (Nomenclature), Tablo, Şekil ve Sembol Listeleri Metin içinde kısaltmalar, tablo, şekil ve semboller var ise ilgili listeler oluşturulmalıdır. Bu listeler önce 6, sonra 6 nk aralık bırakılarak 1 satır aralıklı olarak hazırlanmalıdır. Kataloglar listesi, süreli yayınlar listesi, elektronik ortamdaki kaynaklar listesi, kişisel görüşmeler listesi gibi listeler, kaynaklar kısmında yer alacaklarından, tez içinde ayrı bir liste halinde verilemez. Terminoloji örneği Ek 9 da verilmiştir İçindekiler [Contents] Bu bölümün başlığı olan İÇİNDEKİLER [CONTENTS] kelimesi büyük harf, koyu, 14 punto sola dayalı olarak yazılmalıdır. İçindekiler başlığı 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 12 punto olmalıdır. Başlık harici diğer kısımlar tek satır aralığında, paragraf özelliklerinde öncesi ve sonrası 6 punto olmalıdır. Sayfa numaraları sağa dayalı yazılmalıdır.

12 11 Bu sayfada yer alan, Tez Sonuç Formu, Etik Beyan, Teşekkür, Abstract, Öz, Terminoloji, Tablo Listesi, Şekil listesi ifadelerinin hepsi büyük harflerle ve 12 punto olarak yazılmalıdır. Ana bölüm başlıkları, kaynaklar ve ekler (varsa) ifadelerinin hepsi büyük harflerle, 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır. Tez metninde kullanılan her bir ana bölümün ve ana bölümün alt düzey bölüm başlıkları başlık numarası ile birlikte tez metni içinde kullanıldığı şekli ile yazılmalıdır. (bold olmayacak) Ana bölüm başlıkları sayfanın en soluna, alt derece bölüm başlıkları ise her farklı derece için 0.5 cm sağa doğru girmelidir. Başlıkların ve ilgili sayfa numaralarının arası nokta işareti ile doldurulmalıdır. içindekiler örneği Ek 8 de verilmiştir Tablolar Listesi [List of Tables] Başlık 14 punto, büyük harf, koyu, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 12 punto olmalıdır. Başlık harici diğer kısımlar 12 punto tek satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto olmalıdır. Tablo ismi ve numarası (ör: Table 2.1) koyu, 12 punto yazılmalıdır. Sayfa numaraları sağa dayalı yazılmalıdır. Tezde yer alan tablolar tez metni içinde yer alış sırasına göre ve tablo numarası ile birlikte listelenmelidir. Örneğin ikinci bölümün üçüncü tablosu için Table 2.3 yazılmalıdır. Tablo başlıklarının bir satıra sığmadığı durumlarda başlık alt satırda satır başından değil, tablo başlık yazısının başlama hizasından itibaren yazılmaya devam etmelidir. Tablolar listesi örnekleri Ek 10 da verilmiştir.

13 Şekiller Listesi [List of Figures] Bu bölümün başlığı olan ŞEKİLLER LİSTESİ [/LIST OF FIGURES] kelimesi 14 punto, büyük harf, koyu, 1,5 satır aralığında öncesi ve sonrası 12 pt olmalıdır. Başlık harici diğer kısımlar 12 punto tek satır aralığında öncesi ve sonrası 6 punto olmalıdır. Sayfa numaraları sağa dayalı yazılmalıdır. Tezde yer alan şekiller tez metni içinde yer alış sırasına göre ve şekil numarası ile birlikte listelenmelidir. Tezde yer alan şekiller tez metni içinde yer alış sırasına göre ve tablo numarası ile birlikte listelenmelidir. Örneğin ikinci bölümün üçüncü şekli için Figure 2.3 yazılmalıdır. Şekil başlıklarının bir satıra sığmadığı durumlarda başlık alt satırda satır başından değil, şekil başlık yazısının başlama hizasından itibaren yazılmaya devam etmelidir. şekil listesi örnekleri Ek 11 de verilmiştir. 3.3 Metin Bölümü Tezin Yazımı Ve Bölüm İçerikleri Tezlerde yazım (imlâ) ve noktalamalarında Türk Dil Kurumu nun İmlâ Kılavuzu ve Türkçe Sözlük de belirtilen kurallara uyulacaktır. Söz konusu sözlükte bulunmayan kelime ve deyimlerin kullanılması gerekirse anlamı açıklanmalıdır. Tezlerde SI (International System of Units) birimleri kullanılacaktır, gerekiyorsa MKS (Meter Kilogram Second) birimleri cinsinden eşdeğeri de parantez içinde verilir. Her sembol, metinde ilk geçtiği yerde tanımlanır. Tezlerde, önsöz ve dipnotlar dışında birinci şahıs anlatım kullanılmaz. Tezler bilgisayar ortamında hazırlanır ve çıktıları lazer ya da mürekkep püskürtmeli yazıcılardan alınır. Daktilo ile tez yazımı ve nokta vuruşlu yazıcı çıktıları kabul edilmez.

14 13 Tezin hiç bir bölümünde, elle ya da daktilo ile sonradan yapılan düzeltmeler, silintiler, kazıntılar kabul edilmez. Tezde geçen tablolar, şekiller ve formüller bilgisayar ortamında oluşturulur. Bu tür şekillerde elle düzeltme yapılmaz. 10 sayfadan uzun ekler istenildiği takdirde CD veya DVD halinde tezin eki olarak verebilir. Diskler tezin arka karton kapağının iç kısmına yapılacak bir cep (CD zarfı) içine yerleştirilir. Söz konusu disklerin üzerine CD kalemi ile örnekteki gibi, içerik hakkında bilgi verilir (Örnek: Adı SOYADI, Ek 1: Bilgisayar Programı.) Bölüm Numaralandırması ve Başlık Yazı Biçimi Tezlerde başlıklar ondalık sistem ile numaralandırılacaktır. Tezlerde ana bölümler Chapter No şeklinde belirtilip alt satırda başlık yazılacaktır. Chapter No yazısı 24 punto olup 1,5 satır aralıklı olmalı, öncesi ve sonrası aralık sıfır nk olmalıdır. Alt satırdaki bölüm başlığıysa 16 punto, 1,5 satır aralıklı, öncesi 12 ve sonrası sıfır nk olmalıdır. Başlıklar ilgili olduğu bölümün numarası ile başlamalı, alt başlıklar yine ilgili bölüm ve ait olduğu başlığın numarası ile başlamalıdır. 2. Derece başlık sola dayalı, 14 punto, kelime baş harfleri büyük, koyu; 3. Derece başlık sola dayalı, 12 punto, kelime baş harfleri büyük, koyu; 4. Derece başlık sola dayalı, 12 punto, kelime baş harfleri büyük, italik; 5. Derece başlık sola dayalı, 12 punto, kelime baş harfleri büyük, italik olmalıdır. Türkçe ve özetlerin başlıkları ortalanmış olmalıdır. Beşinci ve daha alt dereceden başlıklar numaralanmaz, içindekiler listesinde yer almaz. Örneğin başlıklar derecelerine göre:

15 14 CHAPTER 1 INTRODUCTION 2.1 Kimyasal Çökeller (14 punto, 1,5 satır aralığı, öncesi ve sonrası 12 punto) Karbonatlar (12 punto, 1,5 satır aralığı, öncesi ve sonrası 12 punto) Karbonatlar (12 punto, 1,5 satır aralığı, öncesi ve sonrası 12 punto, italik) şeklinde olmalıdır Şekil ve Tablo Düzeni Tez içinde yer alan tüm şekil ve tablolara mutlaka tez metni içinde atıf yapılmalıdır. Tezlerde tablolar ve şekiller kâğıdın kullanım alanı içinde ortalanmış olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Tablo ve şekil içerisindeki tüm bilgiler okunabilir büyüklükte olmalıdır. Tablo numara ve üst yazısı, şekil numara ve altyazısı şeklin boyutunu geçebilir. Şekil ve Tabloların altyazılarında, ilk kelimenin baş harfi büyük, diğer kelimelerin baş harfleri küçük harfle başlamalıdır. Şekil ve Tablo numara ve altyazısı 10 punto büyüklüğünde, Tablo üst yazısı ise 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Tablo üst yazıları 1,5 satır aralığında öncesi 12 punto sonrası 6 punto, şekil altyazıları ise 1,5 satır aralığında öncesi 12 punto sonrası 24 punto olmalıdır. Numaralandırma yaparken ilk rakam şeklin veya tablonun yer aldığı ana bölüm numarası, ikinci rakam ana bölüm içinde yer alma (sıra) numarası olacak şekilde yapılmalıdır. Örneğin 4. ana bölümün 5. tablosu Tablo 4.5 biçiminde yazılmalıdır.

16 15 Tez içerisinde herhangi bir çalışmadan resim olarak alınan şekil veya tablolar okunaklı olmalı ve şekil/tablo kenar çizgileri konulmalıdır. Chapter No Table no Type of kernel Table 2.5 Kernel functions and representions Representation of kernel Polynomial K(x s, x) = [x T x s + c] p, c 0, p > 1 Gaussian 2 K(x s, x) = e ( x xs 2σ 2 ), σ > 0 Sigmoid K(x s, x) = tanh(p. x T x s + q), p > 0 and q < a=2 a=1 a=1/2 a=1/ Figure 2.4 Sigmoidal functions with different slopes Birden fazla tablo veya şekil aynı sayfaya yerleştirilebilir. Ancak 4 sayfadan daha fazla süren tablo veya şekiller ek olarak verilmelidir. Tablolarda dipnot kullanılması gerekiyorsa 1 satır aralıklı ve 10 punto ile yazılmalıdır.

17 16 Bir sayfayı aşan büyüklükteki tablo ve şekillerde 2. sayfada aynı tablo/şekil numarası ve açıklaması yazılarak, tablo/şekil numarası ile açıklaması arasına, parantez içinde (devam) yazılmalıdır. (Örneğin; Tablo 1.1 (devam): Atıklardaki metal içerikleri, Şekil 1.1 (devam): İstanbul un su şebekesi). Katlı sayfa ve sayfa üzerine iliştirilmiş görsel malzeme gibi sayfa kalınlığını arttırarak tezin açılma düzenini bozan sayfalar ekler bölümünde verilmelidir. Örnek Şekil ve Tablo listesi Ek-10 ve Ek 11 de verilmiştir. 3.4 Denklemler Denklemler denklem editörüyle ve aşağıdaki kurallara uygun olarak yazılır. Denklemler Times New Roman karakteriyle 1,5 satır aralıkla yazılır. Tercihe göre italik yazılabilir. Denklemlerden önce ve sonra 12 punto aralık bırakılır. Denklemler soldan 1 cm içeriden başlar. Denklemlere, ilgili bölüm içinde bölüm numarası ilk numara olmak koşuluyla 1 den başlayarak sıra ile numara verilir. Bu numaralar koyu (bold) olarak ve örnek olarak birinci bölümde (1.1), (1.2), ikinci bölümde (2.1), (2.2) şeklinde, gerekiyorsa aynı denklemin alt ifadeleri (1.1a) ve (1.1b) şeklinde denklemin bulunduğu satırın en sağına yazılır. Ekler bölümünde verilen denklemler, verildikleri bölüm belirtilerek numaralandırılır. (Örnek: A.1.1, A.1.2). 3.5 Kaynaklara Metin İçinde Atıf Metin içinde atıf yaparken köşeli parantez içinde numara kullanılır. Numaralandırma yaparken, ilk kaynağa köşeli parantez içerisinde [1] numarası verilir, cümlenin bitiş noktası parantezin dışına konulur. Daha sonra gelen kaynaklara bir sonraki sayı verilerek devam edilir.

18 17 Kaynak numaraları birbirini takip ediyorsa, birincisi ve sonuncusunun numaraları arasına tire (-) işareti konularak yazılır. Örneğin, 4 den 9 a kadar olan kaynaklardan alıntı yapılmış ise bu durum metin içinde şu şekilde gösterilir: [4-9]. Alıntı yapılacak kaynaklar birden fazla ve birbirini takip eden şeklinde değilse, kaynak numaraları arasına virgül (,) işareti konularak yazılır. Örneğin, 3. den, 5. den ve 12. kaynaktan alıntı yapılmış ise bu durum metin içinde şu şekilde gösterilir : [3,5,12]. Kaynak numaraları birbirini takip ediyor (örneğin 2 den 5 e kadar olan kaynaklar) ve ayrıca farklı kaynaktan da (örneğin 10. ve 15. kaynak) alıntılar yapılmış ise bu durum şu şekilde gösterilir: [2-5, 10,15]. Metin içinde kullanılan tüm atıflar kaynakça bölümünde tam künyeleri ile verilmelidir. Diğer bilimsel yayınlara veya araştırmacılara atıfta bulunurken şu noktaya özellikle dikkat edilmelidir: Metin içinde her alıntı yapıldığında özgün kaynağa atıfta bulunulmalıdır ve metinde yapılan atıfların tümü kaynakçada, kaynakçada belirtilen kaynakların tümü de metinde bulunmalıdır. Gerekli ve mümkün olan her yerde fikirlerinizi yapılmış araştırmalara atıfta bulunarak destekleyebilirsiniz. Gerekli görüldüğünde bir başka araştırmacının yayınından bir kısım özgün kaynaktan hiç hata yapmadan aktarılabilir ve alıntının kaynağı hem metinde, hem de kaynakçada mutlaka belirtilmelidir. Bir metin bir başka kaynaktan atıf yapılmadan aynen alınırsa bu durum aşırmacılık (plagiarism) kapsamına girer. Bu etik kurala dikkat etmek gerekir. Kırk kelimeden fazla olan uzun alıntılar tırnak içerisinde gösterilmezler. Uzun alıntılar soldan 1 sekme (1,27 cm) içerden verilir. İçerden verilen uzun alıntılarda, 2 yazı karakteri daha küçük karakter kullanılır. Ancak, çok sık ve uzun alıntılardan kaçınılmalıdır. 3.6 Kaynaklar Kaynaklar bölümü hazırlanırken, tez içerisinde atıfta bulunulan bir yayına dair bilgilerin okur tarafından temin edilebilmesi için gerekli bilgiler eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir. Tez metni içerisinde atıf yapılmamış yayınlar bu listede yer almamalıdır. Yayınlar, kaynaklar listesinde numaraları küçükten büyüğe olacak şekilde hazırlanmalıdır.

19 18 Kaynakların yazılması sırasında literatürde yaygın olarak bilinen periyodik dergilerin adlarının kısaltılarak ifade edilmesi de genellikle başvurulan bir uygulamadır. Yazar da yaygın kabul gören dergi adı kısaltmalarını kullanabilir (örn. IEEE Trans. on Veh. Tech.). Bununla birlikte, yaygın kabul gören kısaltma şekli bilinmiyorsa dergi adı açık olarak yazılmalıdır (örn. IEEE Transactions on Vehicular Technology). Listede aynı yazar(lar)ın farklı yıllardaki yayınları en yeni tarihli yayından itibaren sıralanmalıdır. Aynı yazar(lar)ın aynı yıla ait yayınları yayın yılını takip eden a, b, c harfleri ile sıralanmalıdır (örn: 1998a, 1998b). Kaynağın yazışında 1 satır aralığı boşluk kullanılmalı, ardışık iki kaynak arasında 12 punto boşluk olmalıdır. Yukarıda belirtilen türden değinilen belgelerin KAYNAKLAR LİSTESİ nde yazış biçimine ilişkin örnekler aşağıda verilmiştir. Kaynaklar örneği Ek 12 de verilmiştir. Tek Yazarlı Kitap Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Türkçe Kazgan, G. İktisadi Düşünce (9. Baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi Blalock, H. M. Social Statistics (7th Ed.). NY: McGraw-Hill İki Yazarlı Kitap Türkçe Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Kökdemir, D. ve Demirutku, K. Akademik yazım kuralları kitapçığı. Ankara: Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Yayınları Garnham, A., & Oakhill, J. Thinking and reasoning (4th ed.). Oxford: Blackwell. 1997

20 19 Üç Yazarlı Kitap Türkçe Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Aleskerov, F., Ersel, H. ve Sabuncu, Y. Seçimden koalisyona siyasal karar alma. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları Mosteller, F., Rourke, R. E. K., & Thomas, G. B. Probability and statistics (2nd ed.). Massachusetts: Addision- Wesley Publishing Company Çeviri Kitap Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.).Basım yeri: Yayınevi. (Orijinal çalışma basım tarihi Tarih.) Yalom, I.D. (1998). Kısa süreli grup terapileri: İlkeler ve teknikler. (N. H. Şahin, Çev.). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 1983.) Demideov, (1986) How we see what we see. (A., Repyev, Trans.). Moscow: Mir Publishers. (Original work published 1986.) Kitaptan Bölüm Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Bölümün adı. Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı) içinde (bölümün sayfa aralığı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Yıldırım, A. Ve Şimşek, H. Nitel araştırmanın planlanması. Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (2. Baskı) içinde (49-91). Ankara: Seçkin Yayınları Kuhn, T. S. The priority of paradigms. In The structure of scientific revolutions (3rd ed.) (43-52). Chicago: The university of Chicago Press Tek Editörlü Kitap Türkçe Editörün soyadı, Editörün adının baş harfi. (Ed.) Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Karancı, A. N. (Ed.). Farklılıkla yaşamak aile ve toplumun farklı gereksinimleri olan bireylerle birlikteliği. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları. 1997

21 20 Posner, M. I. (Ed.). Foundations of cognitive science (6th ed.). Massathuchetts: MIT Press İki Editörlü Kitap Türkçe Birinci editörün soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci editörün soyadı, Adının başharfi. (Ed.). Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Savaşır, I. Ve Şahin, N. H. (Ed.). Bilişsel- davranışçı terapilerde değerlendirme: Sık kullanılan ölçekler. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları Goldstein, W. M., & Hogarth, R. (Eds.). Research on judging and decision making. Cambridge: Cambridge University Press Üç veya daha fazla Editörlü Kitap Türkçe Birinci editörün soyadı, Adının baş harfi, İkinci editörün soyadı, Adının başharfi ve Üçüncü editörün soyadı, Adının başharfi. (Ed.). Kitabın adı (italik) (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Ayvaşık, B., Er, N. M., Kışlak, Ş. T. Ve Erkuş, A. (Ed.). Psikoloji terimleri sözlüğü. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları Pinker, S. Language acquisition. In M. I. Posner, (Ed.). Foundations of cognitive science (6th ed.) ( ). Massachusetts: MIT Press Editörlü Kitaptan Bölüm Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Bölümün adı. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı, (Ed.) Kitabın adı (italik) içinde (Bölümün sayfa aralığı). (Baskı sayısı). Basım yeri: Yayınevi. Basım Tarihi Sucuoğlu, B. Özürlü çocukların aileleri ile yapılan çalışmalar. A. N. Karancı, (Ed.), Farklılıkla yaşamak aile ve toplumun farklı gereksinimleri olan bireylerle birlikteliği içinde (35-56). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları Pinker, S. Language acquisition. In M. I. Posner, (Ed.). Foundations of cognitive science (6th ed.) ( ). Massachusetts: MIT Press Sürekli Yayınlarda Tek Yazarlı Makale Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Süreli yayının adı, cilt (italik) (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı. Basım Tarihi Türkçe Işın, G. Savaş - barış ve Alfred Nobel. Pivolka, 1 (10),

22 21 Coren, S. An efferent component in the visual perception of direction and extent. Psychological Review, 93 (4), Sürekli Yayınlarda İki Yazarlı Makale Türkçe Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. Makalenin adı. Süreli yayının adı, cilt (italik) (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı. Basım Tarihi Özkaptan, C. ve Tekinalp, O. Uzay uygulamalarında küçük uyduların yeri ve maliyet etkenleri. Pivolka, 1 (7), Kirkman, B. L., & Rosen, B. Beyon self- management: Antevedents and consequences of team empowerment. Acedemy of Management Journal, 42, Sürekli Yayınlarda Üç Yazarlı Makale Türkçe Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. Makalenin adı. Süreli yayının adı, cilt (italik) (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı. Basım Tarihi Ergezer, H., Dikmen, M. Ve Özdemir, E. Yapay sinir ağları ve tanıma sistemleri, 1 (4), Gren, S. G., Welsh, M. A., & Dehler, G. E. Advocacy, performance, and threshold influences on decisions to terminate new product development. Academy of Management Journal, 46 (4), Sürekli Yayınlarda Altıdan Fazla Yazarlı Makale Türkçe Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi, Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi., Dördüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi., Beşinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., Altıncı yazarın soyadı, Adının baş harfi., ve diğer. Makalenin adı. Süreli yayının adı, cilt (italik) (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı. Basım Tarihi Başçelik, B. E., Demirutku, K., Gültekin, D., Işık, E., Kayabaş, E., Özgün, A., ve diğer. Evrenin görünmeyen yamyamları: Karadelikler. Pivolka, 1 (1), Wright, G. N., Philips, L. D., Whalley, P. C., Choo, G. T., Ng, K., Tan, I., et al. Cultural differences in probabilistic thinking. Journal of Cross Cultural Psychology, 9 (3), İnternet Sitesi Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Başlık (İtalik). Alınma tarihi, internet adresi. Yayınlanma veya güncellenme tarihi

23 22 Türkçe İlter, H. K. kilter.online. 11 Şubat 2004, 9 Şubat 2004 Walker, J. R. MLA style citations of electronic sources. Retrieved October 26, 1995, from http.// Sürekli İnternet Yayınından Makale Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Yayının Adı, cilt (italik) (sayı). Araştırma Tarihi, internet adresi. Yayınlanma Tarihi Türkçe İlbaş, Ç. Siber dünyanın bombacıları. Pivolka, 3 (13), Eylül 2004, Mart, 2004 Lee, D. S., Austin, P. C., Rouleau, J. L., Liu, P. P., Naimark, D., & Tu, J. V. Predicting mortality among patients hospitalized for heart failure. The Journal of the American Medical Association, 290 (19), Retrieved November 23, 2003, from org/cgi/content/abstract/290/19/2581. November 19, 2003 Veritabanlarından Alınan Dergi Makalesi, Tek Yazarlı Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Derginin Adı, cilt, (sayı) sayfa aralığı. Alınma Tarihi, Veritabanının adı. Yayın tarihi Foster J. Education as sustainability. Environmental Education Research, 7, Retrieved June 22, 2001, from ERIC database Veritabanlarından Alınan Dergi Makalesi, İki Veya Daha Çok Yazar Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Dördüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. Makalenin adı. Derginin Adı, cilt, sayfa aralığı. Alınma Tarihi, Veritabanının adı. Yayın tarihi Borman, W. C., Hanson, M. A., Oppler, S. H., Pulakos, E. D., & White, L. A. Role of early supervisory experience in supervisor performance. Journal of Applied Psychology, 78, Retrieved October 23, 2000, from PsycArticles data base Sürekli Olmayan İnternet Yayınından Makale Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Araştırma Tarihi, internet adresi. Yayınlanma Tarihi Türkçe Kökdemir, D. Rüyalar ve olasılıklar. 21 Kasım 2003, 2 Kasım 2003 Carlson, E. (Study suggests interplay of gene, stress can predict depression. Retrieved February 20, 2004, from July 17, 2003

24 23 Çevrimiçi (Online) Kitap Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Kitabın adı. Alınma tarihi, internet adresi. Tarih Austin, J. Pride and prejudice. from Retrieved May 10, 2002 Çevrimçi (Online) Gazete Makalesi Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Gazetenin Adı. Alınma tarihi, internet adresi. Tam yayın tarihi Batur, A. ve Yüksel, G. Namus borcu ödendi. Milliyet. 22 Eylül 2003, 14 Haziran 2000 Cohen, R. Trivial pursuits. The Washington Post. Retrieved February 7, 2004, from February 6, 2004 Yazar ve Tarih Belirtmeyen İnternet Belgesi Belgenin başlığı. (b.t.). Alınma Tarihi, internet adresi. Türkçe GVU s 8th user survey. (b.t.). 8 Ağustos 2000, GVU s 8th user survey. (n.d.). Retrieved August 8, 2000, from İnternet Üzerindeki Forum ya da Liste Mesajları Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Mesajın başlığı [Mesajın numarası]. İnternet adresi ne gönderilmiş mesaj. Tam alınma tarihi Kökdemir, D. Kesin inanç üzerine [tbd forum 4115] , 1 Ağustos Frook, B. D. New inventions in the cyberworld of toylandia [Msg 25]. Message posted to , July 23 Resmi Yayınlar Resmi Yayının Basılmış Olduğu Kurumun Adı. Makalenin adı (Basım seri no). Basım Yeri: Yayınevi. Tarih

25 24 National Instıtute of Mental Health. Clinical training in serious mental illness (DHHS Publication No. ADM ). Washington, DC: U. S. Government Printing Office Tez Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Başlık. Yayınlanmamış yüksek lisans/doktora tezi, Üniversitenin adı. Tarih İpek, C. Resmi liseler ile özel liselerde örgütsel kültür ve öğretmenöğrenci ilişkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hughey, A. C. The treatment of the Negro in South Carolina fiction. Unpublished master s thesis, University of South Carolina Ansiklopedi Makalesi Türkçe Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Başlık. Ansiklopedinin Adı. içinde (cilt, sayfa aralığı). Basım Yeri: Yayınevi. Tarih Seyidoğlu, H. Kadro. Ekonomik Terimler Ansiklopedik Sözlük (2. Baskı) içinde. (1,304). İstanbul: Güzem Can Yayınları Bergmann, P. G. Relativity. In The New Encyclopedia Britannica (26, ). Chicago: Encyclopedia Britannica Yazarı Belli Gazete Makalesi ya da Haberi Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. Makalenin adı. Gazetenin Adı. Sayfa aralığı. Tam yayın tarihi Türkçe Türker, Y. Godot nun 50 yılı. Radikal İki Şubat 2003 Schwartz, L. Obesity and its affects. The Washington Post, , November 3 Yazarı Belli Olmayan Gazete Makalesi ya da Haberi Makalenin başlığı. Gazetenin adı, sayfa numarası. Tam yayın tarihi Türkçe Karar seçimi etkilemez. Radikal, Ocak 2003 New drug appears to sharply cut risk of death from cholesterol. The New York Times, , July 15 Broşür

26 25 Türkçe Kurumun adı. Broşürün başlığı (Baskı sayısı) [Broşür]. Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi: Yazar. Tarih Türk Psikologlar Derneği. Depremin psikolojik sonuçlarını hafifletme (4. Baskı) [Broşür]. Türk Psikologlar Derneği Deprem Özel Çalışma Grubu: Yazar Research and Training Center on Independent Living. Guidelines for reporting and writing about people with disabilities (4th ed.) [Brochure]. Lawrence, KS: Author Ulusal ya da Uluslararası Olarak Ulaşılabilen Film ya da Video Türkçe Yapımcının soyadı, Yapımcının adının baş harfi. (Yapımcı), Yönetmenin soyadı, Yönetmenin adının baş harfi. (Yönetmen). Filmin Adı [Film]. Yapım yeri: Yapımcı firma. Tarih Akpınar, N. (Yapımcı), Erdoğan, Y. (Yönetmen). Vizontele Tuba [Film]. Türkiye: BKM Film Smith, J. D. (Producer), & Smithee, A. F. (Director). Really Big Disaster Movie [Motion picture]. United States: Paramount Pictures Sınırlı Olarak Ulaşılabilen Film ya da Video Türkçe Yapımcının soyadı, Yapımcının adının baş harfi. (Yapımcı), Yönetmenin soyadı, Yönetmenin adının baş harfi. (Yönetmen). Filmin Adı [Film]. (Yapımcı kurum, Adres). Tarih Aksoy, D. (Yapımcı). Başkent Tanıtım Filmi [Film]. (Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampusu Eskişehir Yolu 20. Km Etimesgut/ ANKARA) Harris, M. (Producer), & Turley, M. J. (Director). Writing Labs: A History [Motion picture]. (Available from Purdue University Pictures, 500 Oval Drive, West Lafayette, IN 47907) Televizyon Programı Türkçe Yapımcının soyadı, Yapımcının adının baş harfi. (Yapımcı). Programın adı. [Televizyon programı]. Yayınlandığı yer: Yayın kurumu. Yayınlanma tarihi Suna, N. (Yapımcı). Anadolu Mücevher Sanatı. [Televizyon programı]. Ankara: TRT. 7 Kasım 2003 Important, I. M. (Producer). The Nightly News Hour. [Television broadcast]. New York: Central Broadcasting Service. 1990, November 1 Ses Kaydı Bestecinin soyadı, Bestecinin adının baş harfi. (Telif hakkı tarihi). Eserin adı [seslendirenin adı tarafından kaydedildi - Besteci ile eseri seslendiren farklıysa]. Albümün adı. [kayıt türü]. Yer: Firma ismi.(kayıt tarihi telif hakkı tarihinden farklıysa kayıt tarihi)

27 26 Türkçe Selçuk, M. N. (1999). Aziz İstanbul. Üstad [CD]. İstanbul: YKY Müzik. Taupin, B. (1975). Someone saved my life tonight [Recorded by Elton John]. On Captain fantastic and the brown dirt cowboy [CD]. London: Big Pig Music Limited. 3.8 Dipnotlar Tezlerde içeriği genişletici, güçlendirici veya ilave nitelikteki bilgiler (içerik dipnotu) kullanılabilir. Dipnot numaraları alıntının hemen sonuna koyulur. Alıntı paragrafsa dipnot numarası paragrafın son kelimesinin üzerine, alıntı bir kavram veya isimse, bu defa kavram veya ismin hemen üzerine yazılır. Metin içerisindeki dipnot numarası; satır hizasının üzerinde 1 şeklinde görünür olmalıdır. Numara sonrasında herhangi bir noktalama işareti konmamalıdır. Dipnot, ilgili sayfanın altına metinden 2 karakter küçük yazı (yani 10 punto) ile yazılmalıdır. Dipnot çizgisi ile dipnot numarası arasında bir aralık; dipnot numarası ile dipnotun ilk satırı arasında ise yarım aralık bırakılmalıdır. Dipnotlar metinden ince yatay bir çizgi ile ayrılmalıdır. Dipnotlarla ilgili ayrıntılı bilgiler enstitülerin internet sitelerinden ve ilgili bağlantılardan bulunabilir. 3.9 Ekler Bölümü Ekler alfabe harfleri kullanılarak verilir. (Örnek: Ek A, Ek B, Ek C). Eklerin alt bölümleri için Ek A1, Ek A2, Ek B1, Ek B2 gibi bölümlemeler yapılabilir. Ekler bölümünün ilk kısmına EKLER başlığı ile bir kapak sayfası hazırlanarak içeriğindeki eklerin numaraları ve adlarıyla listelenir. Her ek bölümü, o ekin numarası ve adıyla başlar. Ek A Ekin adı. gibi. Ekler bölümünde verilen tablo ve şekiller, bulundukları bölümün adı altında numaralandırılır. (Örnek: Tablo A.1, Tablo A.2, Şekil A.1, Şekil A.2)

28 27 Ekler bölümünde verilen denklemler bulundukları bölümün adı altında numaralandırılır. (Örnek: (A 1.1), (A 1.2) ) A4 boyutundan büyük harita ve benzeri ekler metin içerisinde değil bu bölümde verilmelidir. İndeks, sözlük gibi ekler varsa bu bölümde verilmelidir. CD ekleri cildin arka iç kapağına yapıştırılacak bir cep içine yerleştirilmeli ve üzerine tez sahibinin adı, ek numarası yazılarak ekler için hazırlanacak kapak sayfasına da ek olarak eklenmelidir. (Örnek: Ek C Bilgisayar programı CD si) Örnek Ekler bölümü Ek 13 te verilmiştir Özgeçmiş Bölümü Adı Soyadı, lisans ve yüksek lisans (tarihli) bilgileri belirtilmelidir. Fotoğraf, doğum yeri ve tarihi, adres, e-posta adresi, mesleki deneyim, ödüller, yayınlar, patentler isteğe bağlı olarak verilebilir. Özgeçmişin devamında yer alan, koyu harflerle yazılmış TEZDEN TÜRETİLEN YAYINLAR/SUNUMLAR başlığı altında tez çalışmasından türetilen yayın ve sunumların listesi de kaynakların yazım kurallarına göre yazılıp listelenmelidir. Bu listede yer alan yayın ve sunumlar, yazarın genel yayın listesinde yer almaz. Özgeçmiş bölümü tez şablonunda verilen biçime göre hazırlanır. Ek 14.

29 28 EKLER Ek-1 Dış Kapak (Outer Cover) Ek-2 İç Kapak (Inner Cover) Ek-3 Sonuç Formu (Thesis Examination Result Form) Ek-4 Etik Beyan Formu (Ethical Declaration) Ek-5 Teşekkür (Acknowledgements) Ek-6 Abstract Ek-7 Öz Ek-8 İçerik (Contents) Ek-9 Terminoloji (Nomenclature) Ek-10 Tablo Listesi (List of Tables) Ek-11 Şekil Listesi (List of Figures) Ek-12 Referanslar (References) Ek-13 Ekler (Appendices) Ek-14 Özlük Bilgileri (Cirriculum Vitae) Ek-15 Dış Kapağın Yan Tarafı

30 Ek-1 Dış Kapak ANKARA YILDIRIM BEYAZIT UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES FIRST AND SECOND LAW ANALYSIS OF COMPACT HEAT EXCHANGERS USED FOR INTERCOOLING PURPOSES M.Sc. Thesis by Ahmet Yasin SEDEF Department of Mechanical Engineering January, 2017 ANKARA

31 Ek-2 İç Kapak FIRST AND SECOND LAW ANALYSIS OF COMPACT HEAT EXCHANGERS USED FOR INTERCOOLING PURPOSES A Thesis Submitted to The Graduate School of Natural and Applied Sciences of Ankara Yıldırım Beyazıt University In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science in Mechanical Engineering, Department of Mechanical Engineering by Ahmet Yasin SEDEF January, 2017 ANKARA

32 Ek-3 Sonuç Formu M.Sc. THESIS EXAMINATION RESULT FORM We have read the thesis entitled FIRST AND SECOND LAW ANALYSIS OF COMPACT HEAT EXCHANGERS USED FOR INTERCOOLING PURPOSES completed by AHMET YASİN SEDEF under the supervision of ASSIST. PROF. DR. KEMAL BİLEN and we certify that in our opinion it is fully adequate, in scope and in quality, as a thesis for the degree of Master of Science. Assist. Prof. Dr. Kemal BİLEN Supervisor Assoc. Prof. Dr. Malik M. NAUMAN Jury Member Prof. Dr. Atilla BIYIKOĞLU Jury Member Prof. Dr. Fatih V. ÇELEBİ Director Graduate School of Natural and Applied Sciences xxxi

33 Ek- 4 Etik Beyan Formu I hereby declare that, in this thesis which has been prepared in accordance with the Thesis Writing Manual of Graduate School of Natural and Applied Sciences, All data, information and documents are obtained in the framework of academic and ethical rules, All information, documents and assessments are presented in accordance with scientific ethics and morals, All the materials that have been utilized are fully cited and referenced, No change has been made on the utilized materials, All the works presented are original, and in any contrary case of above statements, I accept to renounce all my legal rights. Date: Signature:.. Name & Surname:. xxxii

34 Ek-5 Teşekkür ACKNOWLEDGMENTS Firstly, I would like to express my sincere gratitude to my supervisor, Assist. Prof. Dr. Kemal BİLEN for his tremendous support and motivation during my study. His immense knowledge and precious recommendations constituted the milestones of this study. His guidance assisted me all the time of my research and while writing this thesis. 2017, 12 January Ahmet Yasin SEDEF xxxiii

35 Ek-6 Abstract FIRST AND SECOND LAW ANALYSIS OF COMPACT HEAT EXCHANGERS USED FOR INTERCOOLING PURPOSES ABSTRACT Intercooling is a process that is employed in turbocharged engines to cool the charge air. This cooling enables to feed more air into the cylinders and decreases the operating temperatures of the engine. Intercoolers -kind of compact heat exchangers- are used to carry out this process. Depending on the required thermal-hydraulic performance, intercoolers can be designed using different fin types. In this study, the fin types that are utilized in the design of intercoolers are theoretically examined using the first and second law of thermodynamics. For this purpose, various intercooler configurations are established with five different fin geometries, namely plain fins, louvered fins, offset strip fins, wavy fins and perforated fins. Then, sizing and rating procedures are applied on these configurations. In sizing procedure, the dimensions of the intercooler configurations are determined. In rating procedure, heat transfer, pressure drop and second law performances of the configurations are computed. The obtained results are tabulated and compared with each other. It is found that offset strip fins provide very good heat transfer performances whereas plain fins enable least pressure drops in the fluid pressures. In second law analysis the following outcome is attained; since the configurations in this study have unbalanced flow, eliminating entropy generation or exergy destruction is not possible even with an infinite surface area and zero pressure drops. Keywords: Turbocharging, intercooling, intercoolers, compact heat exchangers, plate-fin heat exchangers, heat transfer, pressure drop, second law analysis. xxxiv

36 Ek-7 Öz ARA SOĞUTMA AMAÇLI KULLANILAN KOMPAKT ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNİN BİRİNCİ VE İKİNCİ YASA ANALİZLERİ ÖZ Aşırı doldurmalı motorlarda, dolgu havasının sıcaklığını düşürmek amacıyla ara soğutma işlemi uygulanır. Yapılan soğutma ile motora beslenen hava miktarında artış, motordaki genel sıcaklık seviyesinde ise azalma sağlanır. Bu soğutma işlemi, bir kompakt ısı değiştiricisi olan ara soğutucu ile gerçekleştirilir. İhtiyaç duyulan termalhidrolik performansa bağlı olarak ara soğutucular, farklı kanatçık tipleri kullanılarak tasarlanabilir. Yapılan bu çalışmada; ara soğutucu tasarımında kullanılan kanatçık tipleri, birinci ve ikinci yasa analizleri vasıtasıyla teorik olarak incelenmiştir. Bu kapsamda; düz kanatçık, panjurlu kanatçık, kaydırılmış şerit kanatçık, dalgalı kanatçık ve delikli kanatçık olmak üzere beş kanatçık tipi kullanılarak farklı ara soğutucu yapıları kurgulanmıştır. Daha sonra bu yapılara boyutlandırma ve performans değerlendirme işlemleri uygulanmıştır. Boyutlandırma işlemi ile ara soğutucu yapılarının ebatları bulunurken, performans değerlendirme işlemi ile yapıların ısı geçişi, basınç düşümü ve ikinci yasa performansı hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolar halinde verilmiş ve birbirleriyle kıyaslanmıştır. Sonuçlar, kaydırılmış şerit kanatçık tipinin kullanılması ile ısıl açıdan iyi bir performans elde edilebileceğini, düz kanatçık tipinin kullanılması ile de akışkanların en az miktarda basınç düşüşüne maruz kalacağını göstermiştir. İkinci yasa analizleri ise; bu çalışmadaki ara soğutucuların dengeli akışa sahip olmaması nedeniyle, sonsuz büyüklükteki bir yüzey alanı ve sıfır basınç kaybıyla bile ara soğutucuda entropi üretiminin ya da ekserji yıkımının tamamen yok edilemeyeceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Aşırı doldurma, ara soğutma, ara soğutucular, kompakt ısı değiştiricileri, plakalı-kanatlı ısı değiştiricileri, ısı geçişi, basınç düşümü, ikinci yasa analizi. xxxv

37 Ek- 8 İçerik CONTENTS M.Sc. THESIS EXAMINATION RESULT FORM... ii ETHICAL DECLARATION... iii ACKNOWLEDGMENTS... iv ABSTRACT... v ÖZ.vi NOMENCLATURE... ix LIST OF TABLES... xii LIST OF FIGURES... xiii CHAPTER 1 - INTRODUCTION A General View of Internal Combustion Engines Engine Classifications Engine Operating Cycles Supercharging of Internal Combustion Engines Mechanical Supercharging Turbocharging Pressure Wave Supercharging Intercooling in Internal Combustion Engines A General View of Heat Exchangers Heat Exchanger Classifications Compact Heat Exchangers Aim of the Study Review of Related Works xxxvi

38 CHAPTER 2 - BASICS OF INTERCOOLERS General Design Considerations of Intercoolers Theory of Intercoolers Thermal Design Second Law Analysis Some Additional Considerations for Thermal Design Influence of Temperature-Dependent Fluid Properties Longitudinal Heat Conduction Effects Determination of Plate-fin Efficiency CHAPTER 3 - DESIGN PROCEDURES OF INTERCOOLERS Some Selected Surface Types and Their Characteristics Colburn Factor and Fanning Friction Factor Operating Conditions of Intercooler Rating Problem Sizing Problem CHAPTER 4 - RESULTS Sizing Results Rating Results Comparison in terms of Heat Transfer and Pressure Drop Comparison in terms of Second Law of Thermodynamics Variation of Performance Parameters with Mass Flow Rate Intercooler and Engine Performance Results CHAPTER 5 - DISCUSSION AND CONCLUSION REFERENCES APPENDICES xxxvii

39 Appendix A Surface Characteristics of Fins Appendix B j and f Factor Equations and Reynolds Number Ranges Appendix C Thermophysical Properties of Air Appendix D K c and K e Coefficients CURRICULUM VITAE xxxviii

40 Ek-9 Terminoloji NOMENCLATURE Roman Letter Symbols A Heat transfer area, m 2 A f Fin surface area, m 2 b C C m n St T U Plate spacing, mm Heat capacity rate, kw/k Heat capacity rate ratio Mass flow rate, kg/s Number of revolutions of the crankshaft for one thermodynamic cycle, rev/cycle Stanton number Absolute temperature, K Overall heat transfer coefficient, W/(m 2 K) V Velocity, m/s, volume, m 3 V d Total displacement volume, L Greek Letter Symbols α Ratio of heat transfer area of one side to total heat exchanger volume, m 2 /m 3 β Surface area density, m 2 /m 3 δ Δ λ Thickness, mm Difference Longitudinal wall heat conduction parameter μ Dynamic viscosity of fluid, N s/m 2 ν Specific volume of fluid, m 3 /kg ρ Density of fluid, kg/m 3 σ Ratio of free-flow area to frontal area xxxix

41 Subscripts c f h i m max min Cold fluid Fin Hot fluid Inlet Mean Maximum Minimum 1, 2 Any flow side of the heat exchanger (hot or cold side) Acronyms BDC CI ICE LHC Bottom Dead Center Compression-ignition Internal Combustion Engine Longitudinal Heat Conduction LMTD Logarithmic Mean Temperature Difference SI TDC Spark-ignition Top Dead Center xl

42 Ek- 10 Tablo Listesi LIST OF TABLES Table 2.1 Exponents of (T w /T m ) Table 4.1 Sizing results of intercooler configurations Table 4.2 Thermal-hydraulic performance results of intercooler configurations Table 4.3 Second law performance results of intercooler configurations Table 4.4 Charge air density and temperatures in the cycle for different engine operation types Table A.1 Surface characteristics of fins Table B.1 j factor equations for fin types Table B.2 f factor equations for fin types Table B.3 Reynolds number ranges for j and f factor equations 88 Table C.1 Thermophysical properties of air at one atmospheric pressure xli

43 Ek-11 Şekil Listesi LIST OF FIGURES Figure 1.1 Four-stroke SI engine cycle... 4 Figure 1.2 A two-stroke SI engine... 5 Figure 1.3 Supercharging and turbocharging configurations 7 Figure 1.4 Types of charge air cooling systems Figure 1.5 Schematic diagram of a plate-fin heat exchanger Figure 1.6 Various fin geometries for plate-fin heat exchangers 16 Figure 2.1 Depiction of heat transfer in a counterflow heat exchanger Figure 2.2 Pressure drop components in a plate-fin exchanger flow passage Figure 2.3 Straight, thin fin with uniform rectangular cross-section Figure 2.4 (a) Plain rectangular fin and (b) plain triangular fin Figure 3.1 Charge air flow in a turbocharged and intercooled engine Figure 4.1 The change of effectiveness with respect to hot side mass flow rate Figure 4.2 The change of hot side pressure drop with respect to hot side mass flow rate Figure 4.3 The change of hot side outlet density with respect to hot side mass flow rate Figure 4.4 The change of total entropy generation rate with respect to hot side mass flow rate Figure 4.5 The change of normalized entropy generation rate with respect to hot side mass flow rate Figure 4.6 The change of second law efficiency with respect to hot side mass flow rate Figure 4.7 P-ν diagram of an air-standard dual cycle Figure 4.8 Effect of charge cooling on inlet air density Figure 4.9 Effect of pressure drop on inlet air density Figure D.1 Entrance and exit pressure loss coefficients xlii

44 Ek-12 Referanslar REFERENCES [1] Heywood, J. B., Internal Combustion Engine Fundamentals, McGraw-Hill, New York, [2] Pulkrabek, W. W., Engineering Fundamentals of the Internal Combustion Engines, Prentice Hall, Upper Saddle River, N. J., [3] Çengel, Y. A. & Boles, M. A., Thermodynamics: An Engineering Approach, (5th Ed.), McGraw-Hill, Boston, [4] Bilen, K., Turbo Doldurmalı Bir Dizel Motoru İçin Ara Soğutucu Dizaynı M.Sc. Thesis, Kırıkkale University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Kırıkkale-Turkey, [5] Arcoumanis, C., Internal Combustion Engines, Academic Press, London, [6] Watson, N. & Janota, M. S., Turbocharging the Internal Combustion Engine, Macmillan Press, London, [7] Shah, R. K. & Sekulic, D. P., Fundamentals of Heat Exchanger Design, John Wiley and & Sons Inc., New Jersey, [8] Kays, W. M. & London, A. L., Compact Heat Exchangers (3rd Reprint Ed.), Krieger Publishing Company, Florida, [9] London, A. L. & Shah, R. K., Offset Rectangular Plate-fin Surfaces-Heat Transfer and Flow Friction Characteristics ASME J. Eng. Power, 90(3), , xliii

45 Ek- 13 Ekler APPENDICES Appendix B: j and f Factor Equations and Reynolds Number Ranges. Appendix C: Thermophysical Properties of Air. Appendix D: K c and K e Coefficients. xliv

46 Appendix A Surface Characteristics of Fins Fin type Table A.1 Surface characteristics of fins [8]. Fin density m -1 Plate spacing b mm Hydraulic diameter D h mm Fin thickness δ f mm Surface area density β m 2 /m 3 Fin area / Total area A f /A m 2 /m 2 Plain Plain Plain Plain 12.00T Louvered 1/ Louvered 8.7 3/8(a) Louvered 1/ Louvered 3/ Offset strip 1/ xlv

47 Ek-14 Özlük Bilgileri CURRICULUM VITAE PERSONAL INFORMATION Name Surname : Date of Birth : Phone : Photo EDUCATION High School : Bachelor : Master Degree : WORK EXPERIENCE Research Assist. : TOPICS OF INTEREST - Thermodynamics - Fluid Mechanics - Heat Transfer - Internal Combustion Engines xlvi

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır;

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; 1. Dış kapak 2. İçindekiler 3. Kısaltmalar 4. Çizelge listesi 5. Şekil listesi 6. Özet 7. Giriş 8. Diğer

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU Güncelleme tarihi: 05.12.2018 1. GİRİŞ DIŞ KAPAK İÇ KAPAK Sayfa No (tüm sayfa numarala rı alt ortada Numaralanmaz AÇIKLAMALAR Son teslimde tez bez

Detaylı

Ek 3 ALINTILARI KAYNAKÇADA BELİRTME KURALLARI. 1.0. APA (American Psychological Association, 2001)

Ek 3 ALINTILARI KAYNAKÇADA BELİRTME KURALLARI. 1.0. APA (American Psychological Association, 2001) Ek 3 ALINTILARI KAYNAKÇADA BELİRTME KURALLARI Kaynak: (Başkent Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi Elyadal dizisi no: 2 den faydalanılmıştır) 1.0. APA (American Psychological Association,

Detaylı

YAZIM KURALLARI Tüm rapor Times New Roman yazı tipi ile 12 punto, özet ve abstract 10 punto olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarından, üstten ve

YAZIM KURALLARI Tüm rapor Times New Roman yazı tipi ile 12 punto, özet ve abstract 10 punto olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarından, üstten ve YAZIM KURALLARI Tüm rapor Times New Roman yazı tipi ile 12 punto, özet ve abstract 10 punto olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarından, üstten ve alttan 2.54 cm (1 inch) boşluk bırakılmalıdır. Metin sola

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI BİÇİMSEL ÖZELLİKLER 1. Kullanılacak Dil Tez yazımında Türkçe kullanılmalıdır. Yabancı kökenli olan sözcükler Türkçe karşılıkları ile

Detaylı

Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir.

Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir. Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir. İ.T.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Bitirme Ödevi ve İleri Fizik Proje Çalışmaları Yazım

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU YAZIM KILAVUZU

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU YAZIM KILAVUZU T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ RAPORU YAZIM KILAVUZU 2017 ÇANAKKALE YAZ STAJ RAPORU YAZIM KLAVUZU 1. Giriş Bu yazım kuralları, Çanakkale

Detaylı

ÇEVRE SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ÇEVRE SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 02065678 Necati ÇALIŞKAN TERMODİNAMİK ve ISI TEKNİĞİ ANABİLİM DALINDA HAZIRLANAN LİSANS

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Lisansüstü Eğitim Tez Yazım Kılavuzu İçindekiler 1. GİRİŞ...2 2. TEZ TESLİMİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR...2 3. TEZDE YER ALACAK BİLGİLERİN SUNUŞ

Detaylı

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL 2017 1 GİRİŞ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezleri

Detaylı

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU. Sayfa No T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU 1. GİRİŞ Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nde dönem projeleri, bu kılavuzda belirtilen biçimsel özellikler

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU AĞUSTOS 2015 UYARI: BU TEZ YAZIM KILAVUZU BİLGİ AMAÇLI HAZIRLANMIŞ OLUP TEZ YAZIMINA ÖRNEK DEĞİLDİR. KILAVUZUN VE TEZ ŞABLONUNUN HAZIRLANMASINDA İSTANBUL

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU Fen Bilimleri Enstitüsüne teslim edilecek Türkçe yüksek lisans ve doktora tezleri bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak yazılır. 1 BÖLÜM I ÖN SAYFA YAPISI

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS TEZ YAZIM KILAVUZU Mart 2012 TABLE OF CONTENTS I. GİRİŞ... 1 II. TEZ YAZIM KURALLARI... 2 2.1. TEZ YAZIM KURALLARI... 3 2.1.1. Birinci seviye başlık... 4 2.1.2.

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU BTÜ Senatosunun 24 MAYIS 2017 tarihli toplantısında SEN-2017/5/12 karar sayısıyla oybirliği ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. MAYIS 2017 ÖNSÖZ

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ UYARI: BU TEZ YAZIM KILAVUZU BİLGİ AMAÇLI HAZIRLANMIŞ OLUP TEZ YAZIMINA ÖRNEK DEĞİLDİR. ÖRNEK TEZ ŞABLONLARI TÜRKÇE VE İNGİLİZCE OLMAK ÜZERE AYRICA

Detaylı

Bölüm başlıkları : Ortada, tamamı büyük harf, 12 punto, kalın, numaralama 1 GİRİŞ biçimindedir.

Bölüm başlıkları : Ortada, tamamı büyük harf, 12 punto, kalın, numaralama 1 GİRİŞ biçimindedir. 1. DİPLOMA ÇALIŞMASI YAZIM KURALLARI Kağıt boyutu : A4 Kenar boşlukları : Üst: 3 cm, Alt: 2,5 cm, Sol: 3 cm, Sağ: 2,5 cm. Yazı karakteri : Calibri / 12 punto Satır aralığı : 1,5 satır. Sayfa numaraları

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tez Hazırlama Kılavuzudur Öğrencinin İsmi Öğrenci Numarası Tez Danışmanı Prof./Doç./Yrd. Doç.

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ŞEKİLSEL KONTROL LİSTESİ (ÖĞRENCİ İÇİN)

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ŞEKİLSEL KONTROL LİSTESİ (ÖĞRENCİ İÇİN) 1/5 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ŞEKİLSEL KONTROL LİSTESİ (ÖĞRENCİ İÇİN) ÖĞRENCİ BİLGİLERİ Adı Soyadı Öğrenci No Anabilim Dalı Danışmanı TEZ BİLGİLERİ Tez Başlığı :. Tez

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ UÇAK ve UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ UÇAK ve UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ UÇAK ve UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Fakülte Kurulu nun 25Nisan 2012 tarihli 2 sayılı toplantısında kabul edilerek

Detaylı

T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ

T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ STAJ RAPORU RAPOR YAZIM KURALLARI Nisan / 2017 İZMİR 1. Giriş Bu yazım kuralları, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi staj raporu yazımında birliği sağlamak

Detaylı

CUHMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ YAZIM VE BASIM KURALLARI

CUHMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ YAZIM VE BASIM KURALLARI CUHMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ YAZIM VE BASIM KURALLARI Amaç ve Kapsam Madde 1: Bu metnin amacı, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ TEZ/PROJE YAZIM YÖNERGESİ UYARI: BU TEZ YAZIM KILAVUZU BİLGİ AMAÇLI HAZIRLANMIŞ OLUP TEZ YAZIMINA ÖRNEK DEĞİLDİR. ÖRNEK TEZ ŞABLONLARI TÜRKÇE VE İNGİLİZCE OLMAK ÜZERE

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ Amaç ve Kapsam HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

DİPLOMA ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU

DİPLOMA ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU 1. DİPLOMA ÇALIŞMASI YAZIM KURALLARI Kağıt boyutu : A4 DİPLOMA ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU Kenar boşlukları : Üst: 3 cm, Alt: 2,5 cm, Sol: 3 cm, Sağ: 2,5 cm. Yazı karakteri : Calibri / 12 punto Satır aralığı

Detaylı

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ *

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * ATILIM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Amaç ve Kapsam TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * Bu yönergenin amacı, Atılım Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Atılım Üniversitesi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ I-Genel biçimsel özellikler Tıpta Uzmanlık Tezi Yazım Kılavuzu -Tez çalışmasının Etik Kurul (Lüzumu halinde) onay tarih ve sayısı eklenmelidir. 1-Genel şekil

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU 1.BİTİRME TEZİ GENEL İLKELERİ 1.1. Tez dili Türkçedir ve olabildiğince Türkçe

Detaylı

TEZ MAKALESİ YAZIM KURALLARI. Ocak, 2005 İZMİR

TEZ MAKALESİ YAZIM KURALLARI. Ocak, 2005 İZMİR TEZ MAKALESİ YAZIM KURALLARI Ocak, 2005 İZMİR 1. Giriş Bu yazım kuralları, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün çeşitli Anabilim dallarında hazırlanan Lisansüstü tez makalelerinin yazımında

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KONTROL FORMU

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KONTROL FORMU BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KONTROL FORMU Tezde Yer Alacak Yazılı Bölümlerin Sunum Sıralaması 1- Dış kapak 2- İç kapak 3- İmza/Onay formu 4- İntihal Beyanı

Detaylı

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır.

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DÖNEM PROJESİ DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU 1. GENEL KONULAR 1.1. Tanım Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

CUHMHURIYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ YAZIM VE BASIM KURALLARI

CUHMHURIYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ YAZIM VE BASIM KURALLARI CUHMHURIYET ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA/SANATTA YETERLİLİK TEZLERİ Amaç ve Kapsam YAZIM VE BASIM KURALLARI Madde 1: Bu metnin amacı, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI Bu esasların amacı, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı tüm ana bilim ve

Detaylı

T.C. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu

T.C. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu T.C. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzu 1.Giriş Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek tezlerin, tez önerisinin, projelerin ve tez izleme

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI Tezin yazımında kullanılacak kağıt A4 standardında olmalıdır. Metin yazılırken her sayfanın sol kenarından, sağ kenarından

Detaylı

F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU

F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU 1. GİRİŞ Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde hazırlanacak bitirme

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS BİTİRME PROJESİ RAPOR YAZIM KILAVUZU

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS BİTİRME PROJESİ RAPOR YAZIM KILAVUZU MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS BİTİRME PROJESİ RAPOR YAZIM KILAVUZU İstanbul, 2014 ÖNSÖZ Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümündeki

Detaylı

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ

ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ ÖDEV YAZIM YÖNERGESİ Bu yönerge yapılacak her türlü ödev, uygulama raporu, tasarım projeleri raporu, deney raporları vb. için kullanılacaktır. A. YAZIM İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR 1. Ödevler A4 (210 x 27

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KILAVUZU ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KILAVUZU Ocak 2015 1. GENEL YAZIM KURALLARI Çalışmada geçen ana metin, tablolar, şekiller ve formüller bilgisayar

Detaylı

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ *

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * Amaç ve Kapsam Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. 4,5 cm

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. 4,5 cm A4 2,5cm YAZI KARAKTERİ: TIMES NEW ROMAN EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT İLK PENCERE: Proje adı 12 punto ile en fazla 38 Karakter

Detaylı

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZIM KURALLARI SAYFA YAPISI Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: Letter, Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ TASARIM I/II PROJE HAZIRLIK YAZIM İLKELERİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ TASARIM I/II PROJE HAZIRLIK YAZIM İLKELERİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ TASARIM I/II PROJE HAZIRLIK YAZIM İLKELERİ Ocak 20.. 1. GENEL YAZIM İLKELERİ Çalışmada geçen ana metin, tablolar, şekiller ve formüller bilgisayar

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

BĠTĠRME PROJESĠ YAZIM KURALLARI

BĠTĠRME PROJESĠ YAZIM KURALLARI BĠTĠRME PROJESĠ YAZIM KURALLARI Aralık, 2013 MANİSA 12 1. GiriĢ Bu yazım kuralları, Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü tarafından, lisans bitirme tezlerinin yazımında birliği sağlamak

Detaylı

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU

T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OSMANİYE STAJ RAPORU "[Staj yapılan işletmenin adı - sadece ilk harfler büyük olacak]" HAZIRLAYAN [Ad ve Soyadı Sadece

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

BÖLÜM İKİ YALIN ÜRETİM

BÖLÜM İKİ YALIN ÜRETİM Rapor/Tez Hazırlama ve Yazım Kuralları (1) Rapor veya tez çalışmaları, A4 (210x297mm) boyutundaki 80-90 gramajlı beyaz çizgisiz kağıda bilgisayarda yazılmalıdır. Rapor/tez, Microsoft Word veya benzeri

Detaylı

BU KISMA TEZ BAŞLIĞI YAZILACAKTIR

BU KISMA TEZ BAŞLIĞI YAZILACAKTIR T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 150nk 14 punto, Koyu ve Büyük Harf Sayfa ortalanacak BU KISMA TEZ BAŞLIĞI YAZILACAKTIR 125nk 16 punto, Koyu, En fazla 3 Satır,

Detaylı

TEZ YAZIM KURALLARI. (Güncellenme Tarihi: 23.09.2005) Ocak, 2005 İZMİR

TEZ YAZIM KURALLARI. (Güncellenme Tarihi: 23.09.2005) Ocak, 2005 İZMİR TEZ YAZIM KURALLARI (Güncellenme Tarihi: 23.09.2005) Ocak, 2005 İZMİR 1 1. Giriş Bu yazım kuralları, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün çeşitli Anabilim dallarında tamamlanan Lisansüstü

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ANABİLİM DALI YAZIM YÖNERGESİ

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ANABİLİM DALI YAZIM YÖNERGESİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ANABİLİM DALI YAZIM YÖNERGESİ ANKARA, 2016 1 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ ANABİLİM DALI YAZIM YÖNERGESİ Yönerge Ankara Üniversitesi

Detaylı

MESLEKİ UYGULAMA RAPORU YAZIM KILAVUZU

MESLEKİ UYGULAMA RAPORU YAZIM KILAVUZU MESLEKİ UYGULAMA RAPORU YAZIM KILAVUZU 1. Yazım Planı Mesleki Uygulama Raporları aşağıdaki bölümlerden oluşur: Dış kapak İç kapak Önsöz (ve/veya teşekkür) İçindekiler Simgeler ve Kısaltmalar Şekiller Listesi

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ RAPOR HAZIRLAMA KILAVUZU

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ RAPOR HAZIRLAMA KILAVUZU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİTİRME PROJESİ RAPOR HAZIRLAMA KILAVUZU 1. GİRİŞ Bu kılavuz, Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitirme Projeleri İşleyiş Prosedürü uyarınca, bitirme

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı LİSANS BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU İçindekiler BİTİRME TEZİNİN FORMAT DÜZENLENMESİNE

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI 1. Gönderilen çalışmalar, MS Office ortamında yazılmalı ve başlık (Türkçe ve İngilizce), özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler (Türkçe

Detaylı

Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır.

Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır. 1- GENEL BİÇİM VE YAZIM PLANI 1-1-Kullanılacak Kâğıdın Özelliği: Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır. 1-2- Yazım Özelliği: Yazım bilgisayarla

Detaylı

Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI

Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI 1. Kâğıt Kullanım Alanı Raporlarda, her sayfanın sol kenarından 2,5 cm, sağ kenarından 2,5 cm, üst ve alt kenarından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Dipnotlar

Detaylı

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU BİNGÖL-2017 ÖNSÖZ Bu yazım kılavuzu ile Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ne bağlı Anabilim Dallarında hazırlanacak

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ 1.BİTİRME TEZİ GENEL İLKELERİ 1.1. Tez dili Türkçedir ve olabildiğince Türkçe

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır.

Detaylı

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Tez Yazım Kılavuzuna, grad.emu.edu.tr/akademik/tezler adresinden ulaşabilirsiniz. Giriş Teziniz, bölüm, kütüphane,

Detaylı

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU 1. YAZIM KURALLARI Kullanılacak Kâğıdın Özellikleri Tezin yazılacağı kâğıtlar A4 standardında (21 cm x 29,7 cm) ve en az 80, en çok 100

Detaylı

GENİŞLETİLMİŞ BİLDİRİ ÖZETİ YAZIM KURALLARI. Genişletilmiş Özet Bildiri Başlığı

GENİŞLETİLMİŞ BİLDİRİ ÖZETİ YAZIM KURALLARI. Genişletilmiş Özet Bildiri Başlığı GENİŞLETİLMİŞ BİLDİRİ ÖZETİ YAZIM KURALLARI Genişletilmiş Özet Bildiri Başlığı Yazar Adı Soyadı Bölüm, Üniversite Adı / Kurum Adı Şehir, Posta Kodu, Ülke ve Diğer Yazar (lar) Adı Soyadı Bölüm, Üniversite

Detaylı

GENEL DÜZEN Ciltli olarak ilgili birime teslim edilecek olan bu çalışmaların genel düzeni aşağıda belirtildiği gibidir.

GENEL DÜZEN Ciltli olarak ilgili birime teslim edilecek olan bu çalışmaların genel düzeni aşağıda belirtildiği gibidir. 1 DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ BİTİRME ÖDEVİ, BİTİRME PROJESİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU Üniversite Senato sunun 2.2.2001 tarih ve 2001/05 sayılı toplantısında kabul edilmiştir I. AMAÇ VE KAPSAM Bu yazım klavuzunun amacı

Detaylı

İTÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ BİTİRME TASARIM PROJESİ ESASLARI (BİTİRME ÇALIŞMASI ESASLARI)

İTÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ BİTİRME TASARIM PROJESİ ESASLARI (BİTİRME ÇALIŞMASI ESASLARI) İTÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ BİTİRME TASARIM PROJESİ ESASLARI (BİTİRME ÇALIŞMASI ESASLARI) Madde1. Tanım Bitirme Tasarım Projesi (BTP); son sınıf öğrencilerinin bilgi ve becerilerini

Detaylı

BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU

BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU 1. AMAÇ VE KAPSAM Bitirme ödevinin amacı öğrencilerin derslerde öğrendikleri teori ve uygulama konuları,

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI ve YILİÇİ PROJE UYGULAMALARI YAZIM KLAVUZU

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI ve YILİÇİ PROJE UYGULAMALARI YAZIM KLAVUZU T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI ve YILİÇİ PROJE UYGULAMALARI YAZIM KLAVUZU 1.GİRİŞ Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI TEZ VE PROJE YAZIM KILAVUZU

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI TEZ VE PROJE YAZIM KILAVUZU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI TEZ VE PROJE YAZIM KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 2 2. BÖLÜMLER... 2 3. GENEL YAZIM VE BASKI KURALLARI... 4 a. Kağıt ve Çoğaltma... 4 b. Yazım

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU Sayfa Düzeni ve Sıralaması İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU Kağıt ve Yazım A4 boyutunda, 80 g/m 2-100 g/m 2 kalitesinde, birinci hamur beyaz kâğıt kullanılır. Kâğıdın sadece tek

Detaylı

AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU

AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU Ekim, 2015 Bu doküman EHB-109 Akademik Araştırma ve

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI 1. GİRİŞ Bu kılavuzun amacı; Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü nde hazırlanan yüksek

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ ESASLARI ERZİNCAN 2012 1 İÇİNDEKİLER 1. BİTİRME TEZİ DERS ESASLARI... 2 1.1. Dersin Alınması... 2 1.2. Tez Konularının Dağıtımı...

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU Proje Yazım Kılavuzu BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ YAZIM KILAVUZU 1. GENEL BİÇİM 1.1 Kullanılacak Kağıdın Özelliği Proje yazımında en az 70 en çok 100 gram ağırlığında,

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

TEZ YAZIM KURALLARI. Mart, 2013 İZMİR

TEZ YAZIM KURALLARI. Mart, 2013 İZMİR TEZ YAZIM KURALLARI Mart, 2013 İZMİR 12 1. Giriş Bu yazım kuralları, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nün çeşitli Anabilim dallarında tamamlanan Lisansüstü tezlerinin yazımında birliği

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TASARIM PROJESİ YAZIM KILAVUZU 2015 TRABZON 1. GENEL YAZIM PLANI KTÜ Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri tasarım projesi raporlarını hazırlarken

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ YAZIM YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ YAZIM YÖNERGESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ YAZIM YÖNERGESİ Amaç 1-Bu kurallar Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlanan Yüksek Lisans ve Doktora

Detaylı

TAM METİN YAZIM KURALLARI

TAM METİN YAZIM KURALLARI IMUCO 16 TAM METİN YAZIM KURALLARI Not: Bildirilerin yazımında APA6 stili kullanılacaktır. Aşağıda belirtilmeyen bir konu olursa mutlaka APA6 stili ile ilgili (www.apastyle.org) kısma bakınız. 1. Yazılar

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu İSTANBUL -2018 1. GİRİŞ Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne teslim

Detaylı

YAZIM KURALLARI. Kaynak ve Referans sistemi METİN İC İNDE :

YAZIM KURALLARI. Kaynak ve Referans sistemi METİN İC İNDE : YAZIM KURALLARI Makaleler, "Office Word" programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır. Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin, tablolar, şekiller ve kaynakça dâhil toplam 20 sayfayı ( 5 bin

Detaylı

TC CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

TC CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU TC CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU Manisa, 2015 FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU 1. Bu Kılavuz Enstitümüz Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yüksek Lisans Projesi Yazım Kılavuzu İSTANBUL -2018 1. GİRİŞ Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne teslim

Detaylı

STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU

STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU KARABÜK 2017 Öğrenci, staj yerinde yaptığı çalışmaları her çalışma günü için ayrı ayrı raporlamalıdır. Yapılan işi ve saha çalışmalarını fotoğraflandırılarak belgelendirmelidir.

Detaylı

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi 1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi düzenlenmiş bir yazılı sunum, konu ile ilgilenenler için yararlı

Detaylı

T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU KONU ADI PROJE DANISMANI HAZIRLAYAN KOCAELİ-20...

T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU KONU ADI PROJE DANISMANI HAZIRLAYAN KOCAELİ-20... T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU KONU ADI PROJE DANISMANI HAZIRLAYAN KOCAELİ-20... KOCAELİ - ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE YAZIM KILAVUZU 1. Giriş Bitirme projelerinde

Detaylı

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır. Düzenlenmesi

Detaylı

Tez Yazım Esasları. 2.Yazım Özelliği

Tez Yazım Esasları. 2.Yazım Özelliği Tez Yazım Esasları 1.Kullanılacak Kâğıdın Özelliği Bitirme tezi, A4 standardında (21cm x 29,5 cm) birinci hamur beyaz kâğıda yazılmalıdır. Yazımda kullanılan tüm karakterler siyah renkte olmalıdır. 2.Yazım

Detaylı

GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.)

GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.) GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.) 1. Bütün yazılarda 300 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özet mutlaka bulunmalı, özetlerin altına en az 3, en çok 5 kelimeden oluşan

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK ve OTOMASYON BÖLÜMÜ SİSTEM ANALİZİ ve TASARIMI DERSİ PROJE RAPORU HAZIRLAMA YÖNERGESİ Bu yönerge; İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİLİM DALI XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXX

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİLİM DALI XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXX EK [1] Dış Kapak Örneği Arial, 14 punto,ortalı,tek satır aralığı, büyük harf, bold. T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANA BİLİM DALI BİLİM DALI 1,5 satır aralıklı 7 boşluk Tez Başlığı, ortalı,

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI VE MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI DERSLERİ PROJE YAZIM KILAVUZU

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI VE MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI DERSLERİ PROJE YAZIM KILAVUZU TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI VE MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI DERSLERİ PROJE YAZIM KILAVUZU 1- GENEL BİÇİM VE YAZIM PLANI 1-1-Kullanılacak Kâğıdın Özelliği: Tez

Detaylı

1.7. Proje İçinde Kaynak Gösterme Proje içinde kaynak gösterme, yazar ve yayın yılı sistemine göre yapılmalı ve projenin KAYNAKLAR kısmında

1.7. Proje İçinde Kaynak Gösterme Proje içinde kaynak gösterme, yazar ve yayın yılı sistemine göre yapılmalı ve projenin KAYNAKLAR kısmında T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi Müdürlüğü Bitirme Projesi Yazım İlke ve Kuralları 1. GENEL BİÇİM ve YAZIM PLANI 1.1. Kullanılacak Kağıdın Özelliği Projede kullanılacak kağıt A4 boyutunda

Detaylı

HKU PROJE YAZIM - BASIM YÖNERGESİ YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

HKU PROJE YAZIM - BASIM YÖNERGESİ YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ HKU PROJE YAZIM - BASIM YÖNERGESİ YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Genel Biçim 3. Yazım Planı 4. Metin İçi Alıntı ve Atıf Yapma, Şekil Ve Tablo Gösterme 5. Kaynakça Hazırlama 2 GİRİŞ

Detaylı

POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?)

POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?) POSTER HAZIRLAMA TEKNİKLERİ (Nasıl poster hazırlamalıyım?) 1. Posterlerinizde aşağıda başlıklar yer almalıdır: POSTER BAŞLIĞI - 60 punto YARI İLETKEN TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI HAZIRLAYANLAR VE ADRES

Detaylı

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ HAZIRLAMA VE YAZIM KILAVUZU

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ HAZIRLAMA VE YAZIM KILAVUZU İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ HAZIRLAMA VE YAZIM KILAVUZU Şubat, 2015 İSTANBUL BİTİRME PROJESİ HAZIRLAMA SÜRECİ 1. Bitirme Projesine Kayıt

Detaylı

KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING <DEPARTMENT NAME>

KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING <DEPARTMENT NAME> KTO KARATAY UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING INTERNSHIP REPORT 2013 2014 Name and Surname : [Name Surname] Student ID : [Student ID] Field of Work : Internship Start

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İTÜ Senatosunun 2 Haziran 2011 tarihli 535 sayılı toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. HAZİRAN 2011 ÖNSÖZ İTÜ Enstitülerine teslim

Detaylı